Myytiin lypsämätön lehmä

Kuten tiedetään, niin hallituskauden alkutaipaleella keskusta ja kokoomus tekivät lehmänkaupan, jolla kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntahallinnon. Molempien piti saada lypsävä lehmä, mutta nyt kokoomuksen saama lehmä näyttää olevan ummessa.

Valinnanvapauslainsäädäntö on taas vastatuulessa perustuslakivaliokunnassa. Viime kesänä sote-uudistus ja siihen kyketty maakuntamalli tömäsivät perutuslakiin juuri valinnanvapauslainsäädännön osalta, ja nyt näyttää käyvän samoin. Niin ainakin voi päätellä peruslakivaliokunnasta vuodetusta lausuntoluonnoksesta, jonka vuotaminen jo sinänsä on häpeällinen juttu. Monikin haluaa varmasti vaikuttaa valiokunnan lausuntoon monin tavoin, ja yhtä moni haluaa kaataa koko soten.

Olipa vuotaja kuka tahansa, niin ainakin kokoomus näyttää katuvan kauppojaan. Se ei ole mikään ihme, kun ajatellaan valinnavapauslainsäädännön ongelmia. Sitä ei viety EU-komission ennakkotarkastettavaksi, vaikka KHO omassa lausunnossaan niin edellytti. Niinpä se saattaa sisältää kiellettyä valtiontukea. Valinnanvapautta on markkinoitu valtavia säästöjä tuovana, mutta asiantuntijoiden mukaan se kaksinkertaistaa menot. Eivät yksityiset suuryritykset harrasta hyväntekeväisyyttä ja huonsoti kannattavaa bisnestä vaikka kuinka muuta vakuuteltaisiin.

Lehmänkaupassa keskusta sai maakuntansa, mutta kokoomus ei välttämättä saa valinnanvapautta haluamassaan ja kaupassa luvatussa muodossa. Siksi kaupat pitänee purkaa.

Koska kokoomus ei näytä saavan mitä osti, niin se ainakin väitteiden mukaan jarruttaa asian käsittelyä perustuslakivaliokunnassa tarkoituksenaan siirtää maakuntavaalien ajankohtaa. Lisäksi Susanna Koski on ilmoittanut äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Hän liittyy näin Harry Harkimon ja Elina Lepomäen seuraan vastustamaan hallituksen esitystä, joten äänestyksestä tulee todella täpärä.

Melkoinen poliittinen venkoilu näytetään tarvitsevan, jotta jo alkujaan huonosti ja asiantuntijoiden varoittelut sivuuttaen valmisteltu lainsäädäntö saadaan kaadettua. Kukaan hallituksessa ei tohdi sanoa, että tästähän tuli ihan kelvoton, joten peruutetaan koko esitys. Siksi esitys pitää kaataa muilla tavoin, ja onhan näytelmästä ainakin hupia alkukesän hellepäivien ratoksi.

Ainakin maakuntavaalien ajankohdan siirtyminen näyttää varmalta. Siirtyy kuin Sipilän takaraja, kirjasi Janne Zareff uuden poliittisen sanonnan. Ministeri Anu Vehviläinen puolestaan yritti vielä eilen pitää kiinni vaalien ajankohdasta niinkin vakavasti otettavalla perustelulla, että kuusi kuukautta on eri asia kuin noin puoli vuotta. Tällä hän tarkoitti oikeuskanslerin näkemystä, jonka mukaan lainsäädännön pitäisi olla valmiina noin puoli vuotta ennen vaaleja.

Vehviläinen on tietysti ihan oikeassa, mutta neljä kuukautta ei ole noin puoli vuotta. Yhtä hyvin Vehviläinen olisi voinut sanoa näin:

Kuva: Sira Moksi

Sote, valinnanvapauslainsäädäntö ja maakuntahallinto ovat oikeasti historian suurin hallinnon ja talouden uudelleenjärjestely sitten itsenäistymisen, mutta päättäjämme eivät näytä suhtautuvan siihen asiapohjalta ja laskelmiin perustuen, vaan mukana on liian paljon tunnetta. Huumoria kyllä tulee, mutta ei tarkoituksella.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (21)
 1. Mauri Pulkkinen
  25.5.2018, 18:02

  Kaikkein surkeinta on, että asiakas- ja potilasnäkökulma ei tunnu painavan valmistelussa enää yhtään kuin korkeintaan juhlapuheissa. Ihmetyttää, että johtavat poliitikot, jotka rehellisyyden nimissä ovat useimmissa asioissa ihan fiksua porukkaa, ovat nyt linnottautuneet valinnanvapaus- ja maakuntahallintomallien taakse. Kumpikin malli on prosessin kuluessa muuttunut alkuperäisestä. Jäljellä on vain nimi, mutta sisällöstä piittaamatta niin kepu kuin kok on jämähtänyt siilipuolustukseen nimien taakse.

  Älyllinen joustavuus loistaa poissaolollaan kansalaisnäkökulman ohella.

 2. Aino Hentilä
  25.5.2018, 18:10

  Katselin juuri A talkin. Vehviläinen sanoi ensimmäisenä maakunnille asetetusta kustannusleikkurista: jos maakunnalta rahat loppuu voi comse ottaa velkaa. Siis velanotto oli ensimmäinen vaihtoehto Vehviläisen sanoissa! Suoraan sanoen tämä on järkyttävää.

Kommentointi suljettu.