Poliittisen moraalin hautajaiset

Ulkoministeri Timo Soini ei ole ymmärtänyt, että sama lippalakki ei sovi yksityishenkilölle ja ulkoministerille. Se näkyi selvästi eilen eduskunnan kyselytunnilla, kun hän puolusti osallistumistaan virkamatkalla aborttia vastustavaan tilaisuuteen. Mukana oli myös hänen viime kesän peräkonttimiehenä tunnetuksi tullut valtiosihteerinsä, joka twiittasi Soinin olleen paikalla nimenomaan ulkoministerinä.

Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo jaarittelivat ympäripyöreitä asioiden erottamisesta toisistaan, mutta eivät tohtineet sanoa selkeästi Soinin toimineen väärin. Eivät tietenkään tohtineet, sillä Soini ja muut siniset ovat hallituksen takuumiehiä. Tämän Soini tietää oikein hyvin, ja siksi hän ottaa itselleen erivapauksia.

Yksi erivapauden ilmentymä on Soinin ploki, jossa hän päästelee estoitta mitä sylki suuhun tuo. Soten kaatuminen merkitsisi hänen poliittisen uransa loppua, mutta silti hän ei edes yritä perustella sotea asiallisesti. Joskus hänen sepustuksiaan voisi erehtyä luulemaan Pahkasian ministeriparodiaksi, kuten vaikka hänen höpöttäessään fillarikommunisteista.

En tiedä kenelle Soini nykyisin plokiaan kirjoittaa, sillä hänen puolueellaan ei ole kannattajia. Likipitäen kaikki puolueen jäsenetkin ovat eduskunnassa tai peräti hallituksessa, ja seuraavien vaalien jälkeen eivät kummassakaan. Juuri siksi plokista henkivä hävytön röyhkeys pistää silmiin, ja varmaan juuri siksi Soini kirjoittaa ja toimii tällä tavalla. Hän tietää voivansa tehdä niin ilman että hallituskumppanit siihen puuttuvat. Ilman sinisiä ei ole tätä hallitusta ja ilman tätä hallitusta ei tule sotea valinnanvapauksineen eikä maakuntahallintoa. Tämä tietoisuus omasta vallasta näyttää nousseen Soinin päähän. Se on valtaa ilman vastuuta tulevasta, sillä poliittista tulevaisuutta ei ole.

Soinin käytös on vain yksi oire tämän hallituksen aikana pidettävistä poliittisen moraalin hautajaisista. Ensimmäiseksi hallitus söi kaikki vaalilupauksensa ja leikkasi kaikkialta sieltä, mistä halituspuolueet ennen vaaleja nimenomaan lupasivat olla leikkaamatta. Yritystuista ei kyetty leikkaamaan, koska leikkauksen kohteet olisivat suuttuneet. Leikkauksilla säästetyt rahat on annettu suurituloisten veronkevennyksiksi ja tukia saavien yritysten omistajien osingoiksi.

Hallituksen päätavoite on yksityistää kaikki yksityistettävissä oleva. VR pilkotaan osiin ja henkilöliikenne vapautetaan kilpailulle. Uudet muodostettavat yhtiöt ovat aluksi valtion omistuksessa, mutta mikään ei estä myymästä niitä tulevaisuudessa. Sen voi tehdä hallituksen ikioma Vake Oy, joka hallinnoi valtion yritysomaisuutta ja tulouttaa rahat hallituksen ikiomaan budjettiin ohi eduskunna budjettivallan.

Hallituksen kaikkein tärkein tavoite eli sote- ja maakuntauudistus elää tänään kohtalonhetkiä, kun odotellaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Tämän lehmänkaupan tuloksena syntyneen jättihankkeen tarkoitus on muuttaa koko terveydenhuoltojärjestelmämme markkinavetoiseksi, hallituksen tiukalla budjettikurilla ohjaamaksi rahansiirroksi yksityisille yrityksille. Maakuntahallintoa tarvitaan vain toteuttamaan leikkaukset ja toimimaan syntipukkina. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa ilman poliittista väriä, puhtaasti perustuslain kannalta.

Kuvaavaa on, että hallituspuolueiden puheissa tämä asiassa ainoana puhtain motiivein toimiva toimielin asiantuntijoineen on leimattu jo etukäteen syylliseksi lainsäädännön mahdolliseen kaatumiseen.

Tällä hallituksella ei ole ollut minkäänlaista poliittista moraalia koko elinaikanaan. Se on pelkkä bisnehallitus, joka viis veisaa kansalaisten parhaasta, vaikka muuta puhuukin. Sen uskottavuus on mennyt jo siltä itseltäänkin, ja siitä kielii hallituspuolueioden jatkuva eripura monissa asioissa.

En tiedä mikä on soten ja hallituksen tulevaisuus, mutta olen tottunut luottamaan Juha Sipilän puheisiin. Hän tekee aina täsmälleen päinvastoin kuin sanoo.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (34)
 1. Kari Parikka
  1.6.2018, 12:15

  Totesin tuossa päivä, pari sitten että Sipilän hallitus ei hänen omien lupausten vastaisesti kaadukkaan jos SOTE menee nurin. Tämä on jo nyt aivan selkeästi tilanne.

  1. Ei tietenkään. Sipilällä ei ole minkäänlaista selkärankaa. Demokratian halveksija par excellence. Mutta hänelläpä onkin kai omasta mielestään korkeamman voiman mandaatti. Siis EK:n.

 2. Soinin ex tempore visiitti iltavigiliassa oli tietysti tarkkaan suunniteltu näytös hänen tulevalle kohderyhmälleen Konservatiiveille kristityille meillä ja muualla. Kuinka aitoa hänen uskonsa on ja kuinka paljon siinä populismia, sitä ei tietenkään tiedä muut kuin herra itse. Näyttää siltä että herra Soini on tyystin hylkäämässä entiset kannattajansa, perusduunarit jotka eivät jaa hänen keskiaikaista maailmankäsitystään.

  En vieläkään osaa sanoa mikä tämän herran menneen maineen salaisuus oli. Minusta hänen esiintymisensä on aina ollut ylimielistä ja teeskenneltyä. Hänen maailmankuvansa, flirttailu rasismin ja uskonnon kanssa ei pitäisi vedota, kuin pieneen vähemmistöön, mutta kuitenkin hän onnistui saamaan puolueelleen parinkymmenen prossan kannatuksen. Mutta toivoa sopii, Soinin opetus äänestävälle rahvaalle oli, että populismilla ei pitkälle pötkitä, korkeintaan ulkoministeriksi.

  1. Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt miksi jopa kyyniset toimittajat ovat olleet hurmaantuneet tämän helppoheikin posuamisesta. Niin kauan kun esimerkiksi vaalitenteissä Soinin on annettu soittaa suutaan, on syntynyt vaikutelma leppoisasta kansanmiehestä, mutta auta armias jos joku on vaatinut perusteltua kantaa ihan asiasta, Soini suuttuu kuin poispilattu neiti.

   1. Faktantarkastaja
    1.6.2018, 14:59

    Soini täytti aikanaan sen tyhjiön minkä sdp keskusta ja sekoomus loivat Suomeen. Kaikki puhuvat samoista olkiukoista mutta lopputulos on aina uusliberaalia unelmahöttöä jossa köyhiltä viedään elämänhalu.

    Nyt Soinikin on pettänyt, eikä duunareiden tai köyhien kannalta (siis 90%) horisontissa siinnä mitään järkevää puoluetta saati edes siedettävän kompetenssin omaavaa valtiomiestä.

    1. Uuslipilaari politiikka on juuri sitä, että parempi päivä siintää horisontissa. Mutta se horisontti on vain taivaan ja maan yhtymäkohtaan kuviteltu viiva, joka etenee sitä mukaa kun sitä kohti kuljetaan.

     Ihmiset tarvitsevat paremman elämän nyt eikä joskus tulevaisuudessa. Ei ainakaan vasta ”taivaassa”. Parempi elämä on vain järjestelykysymys.

    2. Ei tietenkään ole kiva lyödä lyötyä vaikka Soinin tapauksessa hän jos kuka sen on ansainnut. Historia tullenee muistamaan Soinin sinä poliitikkona joka sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän osasi hyödyntää momenttumin ja keräsi talouteen ja politiikkaan pettyneiden äänet. Näin jälkikäteen ajateltuna nuo äänet menivät täysin hukkaan.

     Soinin perinnöksi tulee jäämään Halla- Ahon ryöstämä puolue joka sentään osasi profiloitua sinä puolueena joka vastusti maahanmuuttoa. Sinisille ei sitten jäänyt edes sitä ja nyt Soini sekoilee ulkomailla epämääräisissä hihhuliporukoissa etsimässä uusia kusetettavia.

     Aiheesta paremmin kirjoittaa Tuomas Enbuske…https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806012200986270_u0.shtml

   2. Timo Soini ja hänen perustamansa Perussuomalaiset-puolue sai valtavasti palstatilaa ja puheaikaa valtamediassa. Porvarillisia puolueita suosiva ”sitoutumaton” valtamedia nosti tietoisesti Soinia ja persuja. Piilotavoite oli heikentää työväenpuolueiden (SDP: n ja Vasemmistoliiton) kannatusta. Perussuomalaiset eivät kilpailleet samoista äänestäjistä kokoomuksen, RKP:n ja vihreiden kanssa. Porvaripuolueista Perussuomalaiset kilpaili ainoastaan kepun kanssa, mikä hyödyttää kokoomusta, jotta se nousisi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisten ainoaksi tehtäväksi oli tarkoitettu kepun ja kokoomuksen oikeistolaisen ja kansalaisten oikeuksia heikentävän politiikan takaaminen. Perussuomalaiset-puolueen hajottua sen tynkäosan Siniset Tulevaisuus-puolueen tehtävänä on turvata oikeistopolitiikan jatkamine n ja turvata puolueen ministereiden oma tulevaisuus palkintovirkoihin (suurlähettiläät, pääjohtajat yms.)

    1. Juuri näin! Ajattelevat ihmiset ovat toki aina nähneet mitkä Soinin todelliset tarkoitusperät ovat olleet, eivätkä ole koskaan sortuneet moisen helppoheikin
     tukijoiksi. Valitettavasti kuitenkin liian moni on sortunut ja se on antanut mahdollisuuden nykyisen hallituksen politiikalle. Kyyti on on sitten ollut sen mukaista.
     Nykyisessä plogissaan Soini alittaa jopa aiemminkin matalla olleen rimansa, aivan kuin hän tekisi jonkinlaista Juudaksen päiväkirjaa. Sillä miehellä ei omatunto ole puhdas, voi olla ettei edes katolisuus pelasta siitä synnin tunnosta.

     1. Tässä vielä Soinin itsensä sanomana:

      Kaikkea se syyllisyyden tunto teettää. Paitsi poistaa syyllisyyden.

      Yksi viisas teologi kirjoitti minulle: ” Kun musertava syyllisyys uhkaa, ihminen takertuu kuin hengenhädässä maailmankuvaan, joka ei sitä syyllisyyttä tunnista

  2. Sampo Makkonen
   1.6.2018, 23:50

   Soini sai lottovoitan saadessaan Tony Halmeen puolueeseensa. Se teki loppupeleissä Soinista ministerin, huolimatta Soinin maailmankuvasta.
   Ei tämä suomalaisen poliitikan ymmärtäminen niin hirveen vaikeata ole, pitää vain olla hieman pragmaattinen.

   1. Tony Halmeen saama äänivyöry selittyy sillä, että hän oli ainoa ehdokas, joka jalkautui mm. Jakomäkeen…

Kommentointi suljettu.