Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Typeryyssiirtymä

Sisäministeri Kai Mykkänen puhui tänä aamuna radion Ykkösaamussa laittomien maahantulijoiden vyörystä, tulvasta ja hallitsemattomasta maahanmuutosta. Laittomat rajanylittäjät tunkeutuvat maahan hakeakseen turvapaikkaa. Vielä pari vuotta sitten tällainen puhe oli perussuomalaisten yksinoikeus, josta kaikki muut sanoutuivat irti. Nyt näin puhuu kokoomusta edustava sisäministeri, jonka vastuulla on mm. maahanmuuttovirasto Migri ja pakkopalutuksia toteuttava poliisi.

Mykkänen puhui eurooppalaisesta vastuunjaosta, mutta sitä eivät enää ns. maahanmuuttokriittiset kuulleet. He hurrasivat, kun heidän käyttämänsä sanasto oli normalisoitu.

Kuten Reija Härkönen Facbookissa sanoi, niin näyttää siltä, että maamme hallitus ei enää halua tunnustaa oikeutta hakea turvapaikkaa kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Sen sijaan hallituksen linjaan sopii antaa perheen isälle turvapaikka ja palauttaa äiti ja vauva. Linjaan sopii myös juuri 18 vuotta täyttäneen kotoutuneen, kieltä osaavan ja työssä kyvän nuoren palauttaminen yksin Kabuliin, kun muu perhe saa jäädä. Nämä ovat ihan tuoreita tositapauksia.

Näyttää tapahtuneen se, mistä on varoiteltu jo vuosia. Kun turvapaikanhakijoiden vastaista puhetta toistetaan tarpeeksi kauan, niin siitä tulee normaalia ja ennen pitkää myös valtavirtaa. Tapahtuu typeryyssiirtymä, jossa typeryys ja piittaamattomuus tartuttavat yhä useampia. Nyt tämä typeryys on tarttunut sisäministeriin, eikä se ole mikään ihme. Onhan Sipilän hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma Jussi Halla-ahon kirjoittama. Hänen ohjelmansa kelpaa hallituksen ohjenuoraksi vieläkin, vaikka itse mies ei viime kesänä hallitukseen kelvannutkaan jonkin salaperäisen arvopohjan takia.

Kun Halla-aho näin on saanut normalisoitua turvapaikanhakoijoden vastaisen asenteen, niin hän on puolueineen siirtynyt arvottamaan ja määrittelemään suomalaisuutta.

Nyt puhutaan jo avoimesti ihmisten poistamisesta ihan intuitiiviselta pohjalta. Saa nähdä tuleeko tällaisesta ajattelusta muutaman vuoden sisällä valtavirtaa. Jos tulee, niin voi Suomi-parkaa.

Tunnustelijoina toimivat Rajat kiinni- ja Suomi ensin -haittaisänmaalliset. He ovat tällä hulluuden tiellä pitemmällä kuin kukaan muu, sillä he ovat menettäneet jo suunnilleen kaiken inhimillisyytensä. Näin keskusteltiin Hämeenlinnassa katolta pudonneesta (tai hypänneestä) ulkomaalaisesta.

Typeryyssiirtymä toimii niin, että nämä haittaisänmaalliset näyttävät suuntaa ja toimivat tiedustelijoina. Perässä seuraa eräs saman asian analyyttisemmin argumentoiva puoluejohtaja, joka ei missään vaiheessa tunnusta olevansa myös tämän porukan henkinen johtaja. Kun ei-suomalaisten poistamisesta ja heidän kuolemansa toivomisesta puhutaan aikansa verifioitavin faktoin ja tilastoja esitelleen, niin siitä tulee valtavirtaa.

Sitten se kelpaa maan hallitukselle, joka ohjaa poliittisesti virkamiehiä. Siinä vaiheessa voi sanoa, että hyvää yötä, Suomi.

EDIT 8.6.2018 klo 12.30: Lisätty juttuun toinen kappale.

***
Seuraan vähän aikaa kommentointia, ja jos se ei pysy asiallisena, niin se loppuu kokonaan.

Kommentit (59)

 1. Mm

  Kyllä kylmäsi tuon lukeminen. Tuosta ei mitään hyvää seuraa..

 2. Antonio

  Mykkänen on hämmästyttävän typerä juoksupoika, jolla on vielä paljon oppimista – mahtaakohan ura tuosta nyt edetäkään…

  Muuta en pysty surultani ja järkytykseltäni sanomaan (kun en ole koskaan lukenut aikaisemmin noin karmaisevan epäinhimillisiä maahanmuuttajien vastaisia kommentteja).

 3. Kimmo Paaso

  Ei yllättänyt sitten yhtään. Olen koko ajan sanonut, että suomi on rasisti(n) en maa. Suurin osa on vain piilorasisteja, tai ”isäm maallisia”.

  Ei myöskään yhtään hätkäyttänyt nuo kommentit. Ne ovat olleet tuolla tasolla aina, mutta aina ei ole ollut somea, minne pistää esille ylevät ajatuksensa.

  Suomi on tupaten täynnä idiootteja, rasisteja ja sukurutsauksen jälkeläisiä. Mitkä tarkoittavat samaa asiaa. Onnellinen maa, onnellinen kansa 😂🤣😤

  • Timo Loikkanen

   Totta puhut.

 4. Matti Adolfsen

  Mielenkiintoista kielenkäyttöä ministeriltä. Puhuu laittomasta maahanmuutosta unohtaen oikean termin. Turvapaikan hakeminen ei ole laitonta.

  • Jarno Laivola

   Mykkäsen puolustukseksi täytyy todeta, että tuota terminologiaa on ollut useampi ministeri vahvistamassa käytettäväksi jo ennen häntä.

   Kyllä vain, umpisurkea puolustus, mutta en haluaisi päästää osasyyllisiä tarpeettoman helpolla.

 5. mark

  Ihmettelen tuota migrin touhua. Turvapaikkapäätökset ovat menneet arpomiseksi. Niillä on varmaan vaikeuksia hoitaa hommaansa oikein. Toiseksi ihmettelen, miksi kukaan ei voi puuttua niihin syihin jotka pakolaisuutta aiheuttavat. Niistä ei juuri puhuta ei kirjoiteta, ainakaan Suomessa. Maailma on vaarallinen paikka, sanoi Albert Einstein. Ei niiden vuoksi jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä eivätkä tee mitään.

  • Rosa Warski

   ” ”Monessa tiimissä on ollut fläppitauluja joihin on vedetty viivoja jokaisesta tehdystä päätöksestä”, sanoo eräs Migrin työntekijä. ”Mitä enemmän viivoja, sen suurempi esimiesten riemu. Kysymyksessä on ollut johdon keksimä kilpailu siitä, kenen tiimi tekee eniten päätöksiä. Lapsiperheet ovat olleet suosiossa, koska niistä on saanut kerralla monta viivaa. ”
   https://www.longplay.fi/sidetone/migrin-malliasiakirjat-ohjanneet-kielteisiin-paatoksiin

   Touhu on jo sillä tasolla, että YK saisi puuttua asiaan.

 6. Hämmästyttävääkylmyyttä

  On erikoista, että sama maa joka laittaa katuun muistolaattoja vuonna -41 keskitysleirillle lähetetyn perheen muistoksi ”ettei sama koskaan toistuisi” puhuu diktatuurien sotaa paenneista ihmisistä kuin täistä ja luteista.

  En kannata mitään ovet auki-politiikkaa mutta pieni kurinpalautus voisi olla aiheellista ”kotinsa pakolaisille luovuttaneen” Sipilän hallituksensakin.

  • stunned

   On niitä Stolpersteineja vastustettukin, ja kysymyksessä on epävirallinen tunnustus tai aloite, joka lähtee yksityishenkilöistä ja kiinteistöjen luvalla. Itse asiassa kolme ensimmäistä laattaa nostivat isohkon metakan Hesarin palstalla. Kuulemma ei ole oikein muistaa holokaustin ja natsismin uhreja niin kauan kuin Stalinin vainoja ja kommunismin tekoja ei ole hyvitetty.

   Kollmannit ja ne muut luovutettiin marraskuussa 1942. Elias Kopelowsky vietiin hotelli Tornista, ja sinne haluttaisiin laittaa kivi.

   https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/kuvanveistaja-muuraa-kompastuskivia-holokaustin-uhrien-muistoksi/

 7. Liisa

  Haittaisänmaallisten ja halla-aholaisten lisäksi on typeryyttä tai ajattelemattomuutta, jota tuottavat maltin tai tolkun ihmisiksi itseänsä kutsuvat, usein vieläpä hyvinkoulutetut ihmiset. Sieltä sun täältä olen lukenut tähän joukkoon kuuluvien ajatusmaailmoista, joka on pelottavampaa kuin avoimesti vihamielisten persujen typeryys sekä teot.

  Nämä ”tavalliset tolkun ihmiset” puhuvat myös jo miljoonien ihmisten massoista, jotka pian vyöryvät Suomeen. Muukalaiskammossaan he kauhistelevat ”elätettäviksi tulevia jotka tulevat kotoisten laiskuriemme päälle elämään muiden kustantamaa elämää täysihoidossa” (nettomaksajuus harhakuvitelma, vääristynyt käsitys sosiaaliturvan tasosta ja vastakkainasettelu me suomalaiset-ne muukalaiset). Pelottavaa tässä ”hyvien ja kunnollisten maltin ihmisten” ajattelussa on, että se ei perustu tosiasioihin vaan miltei pelkästään omiin ennakkoluuloihin sekä harhaluuloihin tai erittäin typeriin yleistyksiin, kuten: ”muslimit eivät ole huonompia ihmisiä kuin me, mutta heidän maailmansa toimii aivan eri logiikalla kuin läntisen maailman.” Noilla väitteillä ei ole konkrettista vastinetta todellisessa elämässä, ja kaikkien muslimien niputtaminen ”eri logiikalla” toimiviksi ihmisiksi” dehumanisoi kaikki muslimit. Se ei ole enää normaalin ja tervejärkisen ihmisen puhetta. Se on omaan irrationaaliseen maailmaan kadonneen ihmisen pelkopuhetta. Mutta kun sitä toistetaan riittävän usein, sekin riittää todeksi.

 8. Ambrosius Wollsten

  Tilannetta kuvaa myös se, että monessa Euroopan maassa myönnetään edelleen humaanisti turvapaikkoja. Esim afgaaneista saa 75-90% turvapaikan Ranskasta, Italiasta, Espanjasta ja Sveitsistä. Ihmetyttää, että Suomi voi pakkopalauttaa ihmisiä maahan, jonka presidentti Ghani sanoo avoimesti, että valtio ei voi taata kansalaistensa turvallisuutta.

 9. Kiki

  Halla-ahon mielestä maasta pitää poistaa ne, jotka rikastuttavat kulttuuriamme. Halla-ahon ihanne on siis köyhä ja yksipuolinen kulttuuri. Jos sillä tiellä mennään, niin ankeaksi menee elämä täällä pohjoisessa.

  Mitä tulee noihin kommentoijiin, niin sanon saman, minkä olen ennenkin sanonut tämänkaltaisista ihmisistä. Olen tavannut näitä lievemmissäkin variaatioissa, mutta he ovat myös ulottaneet suvaitsemattomuutensa omiin kansalaisiin. Jos olet väärästä pitäjästä, et kuulu meihin. Jos olet kotoisin tästä kunnasta mutta joen väärältä puolelta, pysy poissa meidän puolen talkoista. Jos ihminen ei pysty suvaitsemaan supisuomalaista, joka on asunut samassa kunnassa ja käynyt samaa koulua aikanaan, tai jos ihminen lällättää näin erivärisille, niin ei ole mitään oikeutta kauhistella keskitysleirejä tai polttouuneja. Nämä ovat juuri niitä, jotka mahdollisuuden saadessaan (kun politiikka ja yhteiskunnan ilmapiiri on mennyt tarpeeksi pitkälle) sysivät ihmisiä piikkilanka-aitojen väärälle puolelle, saunan taakse, kuopan reunalle ja uuneihin tai ainakin huutavat kannustavasti niille, jotka tapot viime kädessä tekevät. Hävetkää jos osaatte.

 10. Geek Rousbeeer

  Oksettavaa tuo esimerkki Hämeenlinnasta. Kyseessä oli ihminen eikä mikään objekti. Samaan aikaan ihmetellään erinäisissä medioissa sitä, menikö Tero Pitkämäen polven myötä Suomen keihästoivo EM-kisoissa. Vaikka Terolle toivonkin paranemista, en näe inhimillisessä kivussa ja säryssä eroa. Paranemista molemmille.
  Sakun huomio siitä, että ministeritasolla on omaksuttu tietynlainen kieli ja mieli on oikeaan osuva. Puhutaan sosiaalietuuksista, kun ennen puhuttiin työttömyys- ja toimeentulotuista. Poliittisessa jargoniassa nykyisin, vain yrityksille annettava raha on tukea. Samaan tapaan ihmisarvo loataan saastaiseen puheeseen ja kielenkäyttöön. Surullista.

 11. Juha Nordman

  Kiitos, Saku. Ansiokasta analyysiä jälleen.

  Tosin sen verran on pakko tarkentaa, että mieshän Halla-aho on korkeintaan teknisessä mielessä.

  • Esa J.

   Tuo mieleen elävästi Heinrich Himmlerin, yhtä ”komea”…

   Mihin se raja sitten vedetään mikäli ”väärän väriset” on saatu pois Suomesta? Itsekään en ole tavallisen suomalaisen näköinen (ruotsalainen ja saksalainen esi-isä), eikä minun viereeni bussissa istu kukaan (muukalaispelosta?).

 12. Eläkeläinen 66

  Sisäministeri Kai Mykkäsen ohjeistukset mikrille ja poliisille on vienyt kaiken oikeudenmukaisuuden turvapaikan ja oleskeluluvan hakioilta.
  Olen läeltä seurannut migrin päätökentekoa turvapaikan ja oleskeluluvan saamiseksi. Mikrin päätöksissä ei toteudu yhdenvertaisuus eikä kansainväliset ihmisoikeudelliset lait. Migrin päätöksissä ei paina myöskään inhimilliset seikat.
  Polisin toiminta on todella tylyä jopa epäasiallista .
  Rasismi on suomalainen kansan perinne joka valitettavati on vaan lisääntynyt. Mustalaiset,hurrit ja ryssät,näillä nimityksillä on halveksuvasti puhuttu. Aikoinaan nousi hirveä vastustus Inkeriläisiä paluumuuttajia kohtaan.

 13. Timo

  Ilmeisesti pitää pakata pieni päiväreppu ovenpieleen valmiiksi, kun kuljetukset kohta alkavat? Ja missä vaiheessa vokkien henkilökunta ja vapaaehtoiset maalitetaan vihankohteiksi?

 14. Pate

  Kun noin kuolemaa toivottavia kommentteja Halla-ahon opetuslasten suusta tippuu, on hänen syytä muistaa, että kun omankädenoikeus ja väkivalta alkaa, hän ja hänen pelinsä on siihen johtanut. Hän avasi läävän oven, kiihoitti ja vapautti sikalauman.

  • Tepa

   Eikö nämä kaikki ole kuitenkin Soinin jälkeensä jättämiä papanoita.

 15. ihmettelijä

  Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei pidä poistaa maasta, niin mitä heille sitten pitäisi tehdä? Mitä varten ylipäänsä tehdään selvitystä turvapaikan tarpeesta? Missä tilanteissa turvapaikkaa ei pidä myöntää ja mitä tällaisille henkilöille pitäisi tehdä?

  • sakutimonen

   Ei kukaan ole sanonut, ettei kielteisen päätöksen saaneita pitäisi poistaa maasta. Kyse onkin siitä, onko kielteinen päätös oikeasti lain ja kansanvälisten sopimusten vai poliittisen ohjauksen mukaisesti tehty.

   • Ihmettelijä

    Mutta jos se päätös on tehty lain ja sääntöjen mukaan?

    Pitääkö silloin perhesuhteiden, ’juurtumisen’ tai työpaikan vaikuttaa?

    Kansainväliset sopimukset turvapaikanhausta mahdollistaisivat huomattavasti tiukemman politiikan ja palautukset, kuin mitä Suomen kansalliset lait tällä hetkellä määrittävät. Suomen kansallinen turvapaikkalainsäädäntö on yksi maailman löysimmistä, toki lakia pitää silti noudattaa.

 16. helou 1963

  Minulle on intuitiivisesti, säännön mukaisesti, alettu Suomessa ollessani puhua Englantia. Kyllä. Olen oleskellut pitkiä aikoja Manner-Euroopan puolella. Silti 55 vuotta sitten synnyin Suomessa suomalaisten vanhempieni lapseksi. Olen pitkään tuntenut itseni ennen kaikkea eurooppalaiseksi. Kuvittelin myös pitkään, että Suomi on eurooppalainen maa. Saisinkohan jo turvapaikan muualta Euroopasta, jos minut jo intuitiivisesti tunnistetaan ei-suomalaiseksi. Pistää vähän miettimään. Intuitiivisuutta.

  • PoisPakkoenglanti

   Suomi ei ole eurooppalainen maa, se on pakkoenglannitettu tekojenkkilä. Muutos alkoi joskus 90 -luvulla ja on yhä vain kiihtynyt.

 17. Pitkäaikaistyötön

  Nyt kävi niin, että reagoin ihan fyysisellä pahoinvoinnilla.

  Sanat vaikuttavat. Tämä blogi on osa sitä vastavoimaa, jota tässä maailmassa tarvitaan. Jaksetaan jatkaa.

 18. Anni Autio

  Nousi vähän oksennusta suuhun kun luin tuota loukkaantuneen ihmisen kuvan kommetointia. Oksennusta nostattaa myös Halla-ahon typeryyden ylistys. Rasismia ja typeryyttä lienee Suomessa ollut iänkainen, mutta pelottavaa on kun tällaisesta ajattelusta tulee vähitellen normi. Samanhenkiset löytävät toisensa netissä ja yksi pukee typeryytensä vähän ”hienompaan” muotoon. Oikeasti pelottaa asua ja kasvattaa lapsia tällaisessa maassa. Täytynee alkaa petraamaan ruotsinkieltä että voi edes sinne lähteä, sitten kun täällä ei pysty enää olemaan.

 19. Fiksut muuttivat Ruotsiin jo ajat sitten

  Samaa törkyä on peiteilmauksin Hesarin kommenttiosiot täynnä.

  Intuitiolla eteenpäin, sitähän tässä on harrastettu muutenkin jo pitkän aikaa. Kaiken maailman dosentteja tässä jaksa kuunnella, mutulla vaan vaikka olisi ihmisen henki kyseessä, mietitään hallituksessa.

  Köyhien kepityksellä ja kyykytyksellä ja tällä avoimella rasismilla ei ole niin kovin suurta eroa. Samanlaista vihaa on kumpienkin taustalla, toista vain on viitsitty peitellä vähän enemmän.

  Hyvin menee.

 20. stunned
 21. matti

  Tätä tämä euroopan typerä pakolaispolitiikka teettää. Pakolaisvyöry eurooppaan käytännössä tuhosi kaikki vanhat pakolaissopimukset ja kiintiöjärjestelmät jolloin siiryttiin paniikkimoodiin joka ei tuota muutakuin huonoja ratkaisuja ja kärkeviä mielipiteitä. On hyvä pitää mielessä, että eurooppaan pääsee duuniin (edelleenkin) ilman, että pitää ottaa kallis kyyti kumilautalla ja heittää passinsa mereen. Huomattavasti halvemmalla pääsee kun ostaa lentolipun ja malttaa odottaa virallisia papereita hiukan kauemmin, varsinkin jos pakolaisstatukseen ei ole perusteita.

  • sakutimonen

   Lähi-Idän tilanne tosiaan on aiheuttanut paljon pakolaisuutta, ja se on osoittanut erilaista maailmaan varten laadittujen sopimusten heikkoudet. Käsittääkseni EU parasta aikaa yrittää neuvotella ongelmalle ratkaisua, ja siinä yhteydessä tullee myös sopimusten muuttaminen ajankohtaiseksi. Kun sopimuksia on saatu muutettua, on kansallisten lakien vuoro. Näinhän asiassa pitää edetä, mutta ei taida olla helppoa.

  • Liisa

   Maailman kaikista pakolaisista (65, 6 miljoonaa) puolet on lapsia. Se on järkyttävintä. Kaikista pakolaisista, ihmisistä jotka ovat paenneet sotia ja vainoa, vain 3,5% on tullut ja saanut jäädä Eurooppaan. Kaikkein köyhimmät maat kantavat suurimman vastuun pakolaisista, kahdeksan kymmenestä pakolaisesta elää kehitysmaassa.

   Vaikka Suomessa asuu ja elää tällä hetkellä noin 365.000 ulkomaalaista, niin varsinaisia pakolaisia tai kansainvälistä suojelua tarvitsevia heistä on hyvin pieni murto-osa (alle 20.000). Kaikilla pakolaisilla ei ole passia tai muitakaan asiakirjoja mukanaan, koska monet tulevat sotatoimialueelta, pommitusten ja väkivallan, tuhon keskeltä. Meidän sodistamme taitaa olla jo liian kauan, että ihmiset enää käsittäisivät mitä se on. Mitä sota tarkoittaa siviileille.

   Suomeen saa tulla, täällä saa elää ja olla: opiskella, tehdä työtä tai olla myös muuten vain. EU:n ulkopuolisista valtioista tulevat saavat olla 90 päivää, jonka jälkeen on haettava oleskelulupa. EU:n jäsenvaltioista tulevat eivät tarvitse oleskelulupaa eikä työlupaa. Pohjoismaiden välillä on ollut vapaa liikkuvuus olemassa jo vuosikymmeniä. Siitä ei kannata luopua.

 22. Arska

  Eipä ole Suomessa koskaan edes omaa kansanmurhaa käsitelty virallisesti eli vuonna 1918 oli melkoinen valkoinen terrori missä kuoli enemmin suomalaisia vankileireillä kuin ns. sisällissodan aikana.

  Kyllä nykysuomalaiset ovat täysin vieraantuneet elämästä ja empatiakykykyhän on herrasta aina duunariin asti täysin tunnekylmää sekä jokin mielisairas ylemmyyden tunne on monilla vaikka todellisuudessa eivät ole yhtään parempia tai huonompia kuin muutakaan ihmiset, tämä on sisäsiittoisen suomalaisuuden pimeä piste…mutta se tunnekylmyys…se on puistattavaa, se näkyy yhteiskunnan moraalittomana tilana aina hallituksesta lähtien, sieltä se ministerieden ja valeuskovaisten ihmisviha kumpuaa ja pikkuherrat ottavat oppia kunnes duunarikin sen saman sisäistävät.

  Suomessa kasvaa vain viha,kateus,katkeruus ja muukalaisviha, näillä eväillä ei Suomi koskaan nouse jaloilleen, sekin on jo nähty.

 23. Risto Lukka

  Kuva oli todella ahdistava, samoin kuin tilanne. ”Äijäkommentit” noiden halla-aholaisten pelkureiden, oman elämänsä riitaojien suusta ovat kuvottavia. Omien sanojensa mukaan rajusti koulukiusattu Halla-aho näyttää löytäneen kostajansa, pelkurimaisen, heikompia kiusaavan roskaväen…

 24. Sanna Manninen

  ”Linjaan sopii myös juuri 18 vuotta täyttäneen kotoutuneen, kieltä osaavan ja työssä kyvän nuoren palauttaminen yksin Kabuliin, kun muu perhe saa jäädä.”

  Tarkoitatkohan sitä eilen uutisissa ollutta 21-vuotiasta miestä, joka tuli 18-vuotiaana Suomeen? Se sopii kuvaukseen niin hyvin, että epäilen pientä huolimattomuusvirhettä iän kohdalla. Mielestäni sen kohdalla kannattaisi mainita, että se on tuomittu Suomessa ainakin yhdestä väkivaltarikoksesta. Yksipuolisesta faktojen valikoinnista jää aina ikävä maku suuhun.

  Taustalla voi olla paljon muutakin sellaista, joka selittää kyseisen miehen käännytykseen Kabuliin, koska kaikkea ei kerrota julkisuuteen.

  • sakutimonen

   En tiedä puhummeko samasta tapauksesta, mutta jos puhumme, niin myös sinulla on yksipuolisia faktoja. Hänen ilmoitti tullessaan iäkseen noin 15 vuotta, mutta tutkimuksissa selvisi hänen olevan vanhempi. Tutkimus ei koskaan ole niin tarkka, etteikö hän voisi olla alle 18-vuotias. Varmaa on kuitenkin, että DNA-tutkimuksen perusteella hän on äidikseen ilmoittamansa poika. Lisäksi hänen perheensä on täällä, ja hän tuli yksin perässä. Kielteiseen turavapaikkapäätökseen voi vakavasta rikoksesta tuomitseminen vaikuttaa, mutta juridisesti katsoen perusmuotoinen väkivaltarikos ei ole tällainen päätökseen vaikuttava vakava rikos.

   Kuten sanoit, niin emme todellakaan voi tietää koko totuutta.

   • Sanna Manninen

    Puhumme samasta tapauksesta.

    Mikään iänmääritystesti ei tosiaan ole täysin luotettava, mutta se otetaan tulosten tulkinnassa huomioon. Koska kyseinen mies on testin perusteella (riittävällä) varmuudella vähintään 21-vuotias, iänmääritystestin tulos ja miehen todennäköinen ikä on sitä vanhempi.

    Jossain toki voi olla yksittäisiä poikkeusyksilöitä, joiden kohdalla testitulokset menee poikkeuksellisen pahasti pieleen, mutta sille ei voi mitään. Eihän siitäkään mitään tulisi, jos kaikki tulijat saisi vapaasti ilmoittaa ikänsä millaiseksi tahtoo.

    • Poro Virossa

     Mutta miksi hyvin usea turvapaikan hakija valehtelee ikänsä alakanttiin, jos hakee turvaa sodan jaloista niin ei pitäisi olla mitään rehellistä motiivia valehdella itseänsä alaikäiseksi, vai olisiko motiivi kuitenkin joku muu kui suojaisan paikan löytäminen? Veikkaan että on joku muu.
     Samoin ihmettelen sitä miksi moni hakija ei tule sota- tai kriisialueelta vaan jopa käy lomalla (turvallisessa) kotimaassaan. Samoin sitä mikseivät jää Euroopassa ensimmäiseen turvalliseen maahan vaan vaeltavat läpi maanosan pohjoiseen (jossa toimeentulotuet on parempia?)
     Jos valta-osa turvapaikan hakijoista olisi tullut todellista turvapaikaa hakemaan (ja myös halukkaasti sopeutumaan) veikkaan ettei tälläistä ongelmaa nykyisin olisi. Vika ei ole suomalaisten, ainakaan pääosiltaan, vaan heidän jotka ovat tulleet Suomeen.

     • Liisa

      ”Turvapaikanhakujärjestelmää käytetään maahantulon keinona”.
      Väärin. Suomeen voi tulla, vaikka ilman passia (eu-kansalaiset, pohjoismaat). Turvapaikkaa haetaan ja järjestelmä on hakuprosessia varten.

      En lakkaa ihmettelemästä, että sotatoimialueilla tai muuten ihmisten kannalta turvattomissa maissa, joissa siviiliväestö on kaiken aikaa monintavoin uhattuna, ihmisillä olisi aikaa ja mahdollisuuksia vertailla perinpohjaisesti Euroopan eri maiden sosiaaliturvaa ja elinoloja. Sen täytyy olla ihme! Miten nämä suomen kieltä osaamattomat kotimaastaan pakenevat ihmiset pystyvät siihen?

      Sillä täällä, Euroopan pohjoisessa kolkassa Suomessa useimmilla kansalaisilla ei ole kovin realistinen käsitys kotimaansa sosiaaliturvasta. Hyvin monet elävät luulojensa varassa ja levittävät vielä näitä etuuskuvitelmiaan somessa hyvin ahkerasti. Ihme juttu. Sekin.

    • stunned

     Saku viittaa toiseen tapaukseen (luulisin).

     https://yle.fi/uutiset/3-10239685

     https://yle.fi/uutiset/3-10234501

     Poliisi valmistelee Mojtaba Hassanin, 21, käännyttämistä Afganistaniin, vaikka hänellä on täysipäiväinen työ ja koko muu perhe on saanut pysyvän luvan jäädä Suomeen.

     Hassani on asunut äitinsä, isäpuolensa ja kolmen sisaruksensa kanssa Suomessa vuodesta 2015. Hän tuli Afganistanista Suomeen muun perheensä perässä.

     Hassanilla on kokopäivätyö. Hän siivoaa ihmisten koteja ja käy samalla peruskoulun viimeistä luokkaa.

     Sinä otit esille tämän tapauksen.

     https://yle.fi/uutiset/3-10241738

     Khudadad Akbari pakkopalautettiin Afganistaniin keskiviikkona, yhdeksän Suomessa vietetyn vuoden jälkeen. Kohtaloksi koitui syyllistyminen pahoinpitelyyn, josta annettiin tuomioksi sakkorangaistus.

     • stunned

      Korjaus: en tiedä enää kumpaa tarkoitettiin. Kummallakin näyttää olevan pahoinpitelystä joku oikeusjuttu. Toinen on jo passitettu koneeseen, toinen on vielä säilössä.

      Hassanin lakimies ei toistaiseksi tiedä, miksi pakkopalautus keskeytyi, eikä Helsingin poliisi suostunut kommentoimaan asiaa. Hassan oli määrä käännyttää, sillä hänet oli tuomittu pahoinpitelystä ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

    • stunned

     Hassanin syntymätodistusta ruvettiin jostain syystä epäilemään, koska perheenyhdistämisessä oli mennyt vuosia.

     Valtonen epäilee, että kielitaidoton perhe ei ole osannut vaatia Hassanin tuomista Suomeen riittävän ponnekkaasti. Hänen mukaansa asiaa yritettiin selvittää ulkoministeriötä myöden.

     Hassani todettiin DNA-testeissä äitinsä pojaksi. Perheenyhdistäminen törmäsi kuitenkin Hassanin ikään.

     Maahanmuuttovirasto päätti laittaa Hassanin iänmääritystestiin, vaikka hänellä oli tazkira, afganistanilainen henkilöllisyystodistus, joka oli muiden sisarusten kohdalla riittänyt todisteeksi iästä.

     Lopputulos on Hassanin kannalta mahdollisimman huono: ikä nousi testissä juuri sen verran, että Hassani muuttui yhdessä yössä täysi-ikäiseksi.

     Valtosen näkemyksen mukaan ikä pitäisi kansainvälisessä oikeuskäytännössä esittää kahden vuoden haarukoissa, sillä menetelmä ei tuota tarkkaa vastausta. Ikä mitataan Suomessa hampaiden tai ranneluun perusteella.

     Maahanmuuttovirasto nosti Hassanin ikää kymmenellä kuukaudella.

   • Liisa

    Sanna, Jos olisit elänyt syntymästäsi asti viettämättä koskaan syntymäpäivääsi maassa (on kulttuureita joissa syntymäpäiviä ei vietetä) jossa on lisäksi hyvin puutteellinen väestökirjanpito tai siellä on käyty sotia/sotaa koko elämäsi ajan, niin tietäisitkö tarkalleen syntymäpäiväsi ja syntymävuotesi?

    Ja jos minulta kysyttäisiin kaikken kummilasteni tai sukulaislateni syntymävuosia, niin aika usein minulle jo käy jo niin, että synttäritervehdystä kirjoittaessani mietin että minäs vuonna tämä päivänsankari syntyikään, oliko se vuonna 1995 vai 1996, minä vuonna ne olivatkaan ne rippijuhlat tai minä vuonna olivat ne ylioppilasjuhlat. Eikä kyse ole muistisairaudesta.

    • Sanna Manninen

     Liisa, liittyykö viestisi johonkin mitä kirjoitin vai miksi osoitit sen minulle? Mielestäni en ottanut mitään kantaa niihin tilanteisiin, joissa joku ei tiedä ikäänsä tai muistaa sen väärin.

     • Liisa

      No iän määrityksestä oli keskusteluketjussa kyse.

 25. Toni Tuomanen

  Karmaisevia juttuja todellakin, mutta en yleistäsi öyhöttäjien kommentteja koko kansamme suuhun sopivaksi, enkä arvele suomalaisten olevan keskimäärin sen rasistisempia kuin vaikkapa ruotsalaisten, saksalaisten, brittien jne.
  Tsekkailin hieman noita rasistien profiileja, ja monet vaikuttaisi olevan feikkejä ja tekaistuja profiileja. Internethän antaa mahdollisuuden yhdelle ainoalle rasistille esiintyä monena, päästää niin sanotusti pään sisäinen leegionsa valloilleen. Se ei tietenkään poista ongelmaa kabinettitason rasismista a la Halla-aho ja kumppanit. Typeryyssiirtymä ja haitta-isänmaallisuus on muuten osuvia termejä, kiitos niistä.

 26. on thin ice

  Kun olin teini, oli WorldWideWeb tuore juttu, josta teinien lisäksi innoissaan olivat myös aikuiset – tutkijoita myöten. Verkkotulevaisuudessa maalailtiin näkymää, jossa koko planeetta linkittyy yhteiseksi ymmärtävää empatiaa tihkuvaksi ”maailmankyläksi”. Planeetan ykköshegemonian päämiehen vastustajilleen osoittamia twiittejä tai noita UPP:n esiin nostamia somelaatan heittoja lukiessa alkaa tuntua, että alkuaikojen www-optimismi taisikin olla ”hieman” överiä. Polarisoituvassa ja eriarvoisen turvattomassa maailmassa verkosta on osittain muodostunut joillekin väylä henkisesti potkia heikommassa asemassa olevia. Varsinkin, kun jotkut politiikan kärkihahmot ulko- ja kotimaassa näyttävät esimerkkiä. Tuntuu surulliselta, että maailmankylä on kuin kangastus, joka väreilee horisontissa yhä kauempana.

 27. Anneli

  En pystynyt lukemaan kuvakaappauksia ensimmäisen jälkeen… Tuntuu pahalta, olen aikaisemminkin sanonut, ettei kukaan lähde omasta maastaan hakemaan parempia etuja toisen maan sosiaaliturvasta. Olen edelleen sitä mieltä.

 28. pena

  Mestari Halla-aho lienee keksinyt ja opettanut papukaijoilleen tämän ihanan ilmauksen haittamaahanmuutto. Kun maahanmuutto tarkoittanee ihmisiä, kai ainakin sivistysmaissa pakolaisiakin sanotaan ihmisiksi, niin eikö pitäisi puhua vain haittaihmisistä, riippumatta siitä missä ovat syntyneet, tai mikä on nahan väri. Seuraavaksi voitaisiin tutkia vaikkapa minkä puolueen kannattajissa ja päättäjistä on eniten haittaihmisiä, kuten rötöksiin syyllistyneitä kriminaaleja, juoppoja, uhkailijoita ja pummeja. Veikkaisin yhtä.

 29. Mikko Heikkinen

  särähti korvaan pohjoisen asukkaana tuo ”intuitiivisuuden” kritisointi.
  saamelaismäärittelyssä ensimmäinen lause on:”henkilö,joka pitää itseään saamelaisena”…
  siihen liittyy lisämääreitä,poissulkevia,mutta kuitenkin lähtökohta on tuo.
  jos maahanmuuttanut (koska tahansa muuttanut) kokee itsensä suomalaiseksi,on ensimmäinen,ja tärkein,ehto täytetty.
  muita ehtoja voidaan sitten puida erikseen.
  P.S.
  en ole saamelainen-suomalainen luulen olevani;isäukko kyllä heinäsavotassa kulki Ruotsin puolella 50-luvulla…

  • Anni Autio

   Ero lienee siinä määritteleekö intuitiivisesti itseään vai muita ihmisiä. Itse ainakin koen olevani pätevämpi määrittelemään itseni kuin jonkun random-vastaantulijan. Ja päinvastoin.

 30. jiipee

  Sakun linkittämät pätkät keskusteluista ovat vain minimaalinen osa siitä törystä ja saastasta mikä kukkii mv-nettilehden keskustelupalstalla. En ole aikoihin käynyt sivuilla, syystä, pari kertaa riitti viime vuonna, ja siitä tulee aina samanlainen olo kuten noista ylläolevista esimerkeistä. Onneksi sivujen luoja janitskin on saatu kiinni ja toivon mukaan tämä ihminen ei jatka enää yhtään aktiivisuuttaan.

  Muutama havainto lisäksi : Tuli katsottua puolustusvoimien paraati Seinäjoelta, ja yllätyksekseni joukossa marssi afrikkalaistaustainen, siis musta sotilas. Tulipa hyvä olo. Toivoisi todellakin Suomen katu-ym. kaiken kuvan muuttuvan kansainväliseksi, että näkyisi kaikkia rotuja, kansallisuuksia, värejä Suomen katukuvassa. Versus pahin skenaario, nämä suomalaiset kaljupäiset mustiin pukeutuvat Suomen leijona-korun omineet ja saastuttaneet jätkät. Siis että katukuvassa ei näkyisi enää mitään muuta kuin näitä.

  Toinen omakohtainen havainto : Viime Joulun aikoihin kaaduin keskuspuistossa jäisessä mutkassa pyörällä ja siinä meni pari minuuttia kun kömmin ylös jäästä. Kaksi kantasuomalaisen näköistä ihmistä kiihdytti kohdallani sanomatta minulle mitään, mutta nuori musta mies, siis afrikkalaistaustainen, hiljensi vauhtia ja kysyi minulta tarvitsenko apua. Yllättynneenä ja ihmeissäni vastasin kiitos, en tarvitse. Silloin päätin mielessäni, tai tämä tunne edelleen varmistui, että minulle kaikista kantasuomalaisimmat ihmiset ovat niitä, jotka vähiten siltä päällepäin näyttävät. Siis vähiten näitä mv- sivuilla majailevia kaljupää leijonriipus-tyyppejä. Heidät kierrän kaukaa ja heitä kaihdan. Niin paljon hallaa nämä rasistit Suomen maineelle ovat tehneet ja tekevät.

 31. Katja

  Menemättä edes noihin hirviömäisiin kommentteihin pahoin loukkaantuneesta ihmisestä, ei siitä ole mitään painokelpoista sanottavaa… Arvon Purra puhuu paskaa, suurin osa kansasta ei äkkiseltään erottaisi kantasuomalaisia muista eurooppalaisista, amerikkalaisista tms valkoihoisista vastaantulijoista ilman että kuulisi näiden puhuvan. Niin että se siitä ”intuitiosta”, turha kierrellä mitä oikeasti tarkoitti.

 32. Sarin

  Kiitos Saku että kirjoitit tästä aiheesta. Näin aiemmin facebookin puolella noita kommentteja ja häpeäkseni tunnustan etten itse tehnyt asialle mitään muuta kuin masennuin ja taivastelin niitä itksekseni. Onneksi jotkut jaksavat ja rohkenevat näinkin rankoista jutuista kirjoittaa, koska maassamme on vielä paljon ihmisiä, jotka eivät usko että tuommoisia onkaan. Eivätkä siis näe taistelua rasismia vastaan lainkaan tarpeelliseksi tai vielä ikävämmin funtsivat ”en tee mitään kun ei koske mua”. Ehkä jotkut heräävät tämänkin blogin ansiosta. Ns. haittakansallismieliset ovat pieni vähemmistö, mutta heitä ei tarvitsisi kyllä olla ollenkaan.

 33. Anna

  Valitettavasti tuo Mykkäsen tyylin puhe on nykyään Migrin henkilökunnan keskuudessa normi. Jopa törkeästi vitsaillaan pakkopalautuksista ja negatiivisista päätöksistä yleisissä tilaisuuksissa.

  ps. työstäni johtuen en voi osallistua keskusteluun omalla nimelläni, mutta haluan näitäkin epäkohtia tuoda esille – edes nimettömänä.

 34. AikaMies

  Yksityiskohtiin ja -tapauksiin puuttumatta ilmoitan kaikille hulluahoille rikastuttavani osaltani suomalaista kulttuuria olemalla kohtuullisen korekti ja kuitenkin esittämällä mielipiteeni.
  Minne minut palautetaan (todennäköisesti sukuni on asunut tässä maassa pidenpään kuin hahon jos itäisiä sukujuuria tutkitaan), jos genitaalialuetta ei tässäkään yhteydessä mainita.
  Meinaan jotta olemassolon syntymähurmoksessa suomaliseksi itsensä määrittelevät erilaisia tai -näköisiä pelkäävät jätän omaan arvoonsa – olivat siten nykyisiä ja kohta entisiä ministereitä.

  Kuuntelin tänään eduskunnassa muutamaa puhujaa. Tuskin tietävät sanojensa jälkipolvien, niiden jotka 2018 eduskunnasta ja siellä lausutusta ”graduaan” tekevät, sellaisenaan tutkijan käyttöön jäävät.
  Meinaan jotta voi jopa ymmärryksen kasvaessa tulla sanojensa ”syömisen” aika.

Kommentoi »

Comments are closed