Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Epäluottamuksen apila

Sipilän hallituksen puheisiin on voinut luottaa, kun on ymmärtänyt hallituksen puhuvan tosissaan ja tekevän sen jälkeen täsmälleen päinvastoin. Sama meno näkyy jatkuvan sekä kokoomuksen että keskustan puoluekokouksissa, joissa puheenjohtajien linjapuheet korostavat tätä tosiasiaa. Sekä Petteri Orpo että Juha Sipilä moittivat puheissaan käytännössä omaa hallitustaan ja linjasivat omat puolueensa ulos seuraavista hallituksista.

Petteri Orpo haastoi ay-liikkeen ja demarit. Hänen mukaansa työn verotusta pitäisi keventää ja kulutusveroja lisätä, ja työelämän reformeissa pitäisi ottaa mallia Saksasta ja Ruotsista. SDP:n Timo Harakka kuittasi heti, että sehän sopii, sillä Ruotsissa palkansaaja maksaa vähemmän veroa ja työnantaja vastaavasti enemmän. Palkkavero näet koostuu työntekijän verojen lisäksi myös työnantajien maksuista, joita tämä hallitus on alentanut.

Harakan mukaan Orpon mainitsema tuloveroalennus maksaisi kolme miljardia euroa joka vuosi. Kun summaan lisätään aikaisempi lupaus varainsiirtoveron poistamisesta, niin Orpon löysät puheet maksaisivat Suomelle 15 miljardia euroa hallituskaudessa. Kun itse esittää tällaisia linjauksia, niin ei luulisi olevan varaa moittia Antti Rinteen lupausta antaa kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille lisää sata euroa jaksoittain usean vuoden aikana.

Suorastaan irvokkaalta kuulostavat Orpon puheet työttömistä huolissaan olemisesta. Tämä hallitus on lyhentänyt ansioisidonnaisen kestoa, leikannut tukia aktiivimallilla ja lisännyt palkatta tehtävää työtä, joten ainakin työttömät olisivat kiitollisia, jos hallitus lopettaisi työttömistä ”huolehtimisen” ennen kuin kaikki nääntyvät nälkään palkatonta työtä tehden.

Juha Sipilä linjasi millaisiin hallituksiin keskusta ei ainakaan lähde. Se ei lähde sellaiseen hallitukseen, joka romuttaa nykyisen hallituksen perinnön. Se ei lähde myöskään sellaiseen hallitukseen, joka ei ole valmis eriarvoisuuskehityksen pysäyttämiseen ja joka ei ota tavoitteekseen entistä vaikuttavampaa koulutus-, tiede- ja tutkimuspolitiikkaa.

Jos näin on, niin siinä tapauksessa keskustan ei pitäisi olla nykyisessä hallituksessa. Tämän hallituksen ainoa perintö on juuri eriarvoisuuden lisääminen erilaisin leikkauksin. Epäselväksi jää mitä tarkoittaa entistä vaikuttavampi koulutus-, tiede- ja tutkimuspolitiikka, mutta epäilen sen tarkoittavan sitä, että kaiken koulutuksen on hyödytettävä vain liike-elämää.

Myös Sipilä on huolissaan työttömistä, ja hänen tavoitteenaan on uudistaa sosiaaliturvaa velvoittavampaan suuntaan:

”Keskustan mielestä on luotava malli, joka kannustaa ja velvoittaakin pienenkin työn vastaanottamiseen. Sosiaaliturvan pitää olla nykyistä yksinkertaisempi ja joustavampi. Osana uudistusta on tarkasteltava myös toimeentulotuen ja sosiaalityön suhdetta.”

Selkokielellä tämä tarkoittaa lisää leikkauksia työttömyysturvaan ja sosiaaliturvan tekemistä vastikkeelliseksi.

Sipilä esitteli puoluekokousväelle luottamuksen apilan, jonka lehdet ovat ovat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Kaikki nämä ovat mukavia sanoja, vaikkakaan en tiedä mitä ne tarkoittavat käytännössä. Tuskin tietää Sipilä itsekään ja jos tietää, niin ei kerro. Puoluekokousväki ei ainakaan tiedä, kansa vielä vähemmän. Se sijaan selväksi on tullut mitä Sipilän hallituksen linjaukset tähän asti ovat tarkoittaneet.

Siitä voi tehdä epäluottamuksen apilan.

Kuva: Facebook/Panu Raatikainen

Kommentit (77)

 1. stunned

  Sipilä on lukenut Marxinsa. Ei sitä partasuuta, vaan Groucho Marxinsa.

  Grouchon kuuluisin sitaatti: ”Ottakaa vastaan eronpyyntöni, sillä en halua kuulua kerhoon, joka hyväksyy kaltaiseni jäsenekseen.”

 2. Matti Adolfsen

  Kuva kertoo, että pääministeri haluaa demonstroida mitä tarkoittaa ”hömppävihreä”.

  • Jari Eeva

   Lopultahan siitä tuli lehdetön päivänkakkara. Varsi jäi vain tiukasti jököttämään.

 3. Kari Heinilä

  sipilä, jonka kyytiin ei uskaltanut kuin perhoskoira

  • Marja-Leena Kuronen

   Ja sekin kaapattuna! Kiitos kevenneksestä!

 4. Jonis Lusis

  Peli kovenee ! Sipilä esitteli sotelliitin propellin.

 5. Jukka Laine

  Juhana Vartiainen etunenässä on vaadittu matalapalkkaisten töiden lisäämistä. Kuinkakohan paljon sosiaaliturvaa vielä pitää leikata, jotta matalapalkan vastaanottaminen olisi kannattavaa.

  • stunned

   Tavoitteena on lopettaa koko sosiaaliturva ja siirtyä vakuutuksiin.

   Jos rahat loppuvat, niin vankila ottaa kopin tai hautuumaa. Köyhät on perinteisesti suljettu leireille tai vankiloihin maissa, joissa ei ole sosiaaliturvaa. Lakia muutetaan niin, että köyhien elämästä tulee rikollista.

   • stunned

    Muuten, kommenteissa lehtien palstoilla on alettu hyökätä Vapaavuorta vastaan kiinnittämällä huomio miehen nuoruuden rötöksiin. Miehellä on tuomio pahoinpitelystä ja varkaudesta teini-iässä.

    • Kili kalle

     No voi kauheeta. Onko Jan ollut tuhma 30 vuotta sitten. Ja anteeksihan ei voi antaa vaikka olisi saanut rangaistuken teoistaan ja kärsinyt sen?

     Mitenkäs tämä Sipilän rosvo sitten? Ryövännyt veronmaksajien(sinunkin)rahoja, mutta syytteistä ei tietoakaan. Saati sitten tuomioista, joita saa varmaan moni odottaa hautaan asti.

    • Extremus Inasnum

     Turha hyökkäillä, niillä ei ole enää mitään merkitystä, tuomiot on kärsitty jo juniorina.
     Isoja kansanryhmiä koskevia rötöksiä on tehnyt nykyinen hallitus, jonka veturina häärii Sipilä.

   • Jukka Salonen

    Kiitos, kun muistutit tuosta ”kopista”. Olikin päässyt unohtumaan. Näinhän tosiaan työministeri lupasi aikoinaan tv:ssä.

    Työministerimme suussa tosiaankin koppi ei tuo mieleen pesäpallotermiä, vaan poliisipuolen vastaavaa.

   • Oikeus?

    Järkyttävä ajatus,mutta niinhän tässä käy, että köyhät kyykkyyn…

    • Ulla Vehaluoto

     No se on sitten kansannousun paikka.

 6. Lari

  Kiitokset Sakulle hyvästä tilannekuvakatsauksesta. Virallisen todellisuuden ja todellisen todellisuuden erojen selville saaminen on meidän äänestäjien kannalta erittäin tärkeää.

  Joten. Joko aika on kypsä? Kaikkien puolueiden todellisten tavoitteiden päivänvaloon tuomiselle?

  Ennen seuraavia vaaleja. Eduskunta-, euro- ja maakuntavaaleja. Joko saamme luettavaksemme; ennen niitä, seuraavaa asiakokonaisuutta koskevan ison kuvan katsauksen?

  ”Puolueiden todelliset arvot ja arvopohjat esiin”

  Julkaistu kesäkuu 8, 2018
  by Suomi 2017 – Suomi 2025?

  Puolueiden todellisia arvoja ja arvopohjia on mitattu tosielämässä 1990-luvulta alkaen. Joko aika on kypsä kattavan ison kuvan avaamiselle? Näin kirjoitti 3.6.2018; neurologian erikoislääkäri, Olli Tenovuo blogissaan:

  ”Otan lopuksi esiin vielä yhden mahdollisen selityksen sille, miksi olemme nykyisenkaltaisessa tilanteessa. Olen välikäsien kautta kuullut aikanaan hyvin korkeassa asemassa olleen henkilön kertoneen, miten 90-luvun alun lamassa valtio oli konkurssin partaalla, jolloin taloudellista potentiaalia omanneet vakuutusyhtiöt tarjoutuivat pelastamaan tilannetta.

  Vastapalvelukseksi haluttiin järjestelmä, jossa vakuutusyhtiöt pystyvät käytännössä itse sanelemaan lakisääteisiin vakuutuksiin liittyvät korvattavuusasiat. Tämä olisi varsin luonnollinen selitys sille miten nykyinen järjestelmä on luotu yhtiöille ”pomminvarmaksi”, kuten erään vakuutuslääkärin lausuma kuului.” Lähde:
  ”Millainen on aivovammapotilaan oikeusturva? – osa 5”

  Ex-pääministerit Esko Aho/kesk. ja Paavo Lipponen/sd. mukaan ison kuvan avaamiseen?

  Kuvakoosteessa Lahdessa asuva entinen valtiovarainministeri ja entinen vakuutusyhtiö Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen pohti ”Kunpa joku edes hieman pöyhisi hyväveli-verkostojen toimintaa” – kirjoituksessaan hyväveli-verkostoja.

  Lue lisää Suomi 2017 – blogista:

  https://suomi2017.wordpress.com/2018/06/08/puolueiden-todelliset-arvot-ja-arvopohjat-esiin/

  • On toinenkin näkökulma

   Aivovamma-asiassa on toinenkin puoli, ainakin liikennevakuutuksessa. Näin työssäni vakuutusalalla, miten ihan pienen kolarin seurauksena tietyt lääkärit totesivat kivut, masennus- ja ahdistus oireet vaikeaksi aivovammaksi. Jopa sellaisessa tilanteessa, jossa oli aikaisempaa masennushistoriaa tai esim. fibromyalgia. Ja vakuutusyhtiö hävisi toistamiseen oikeudessa. Seuraus: isot eläkemaksut maksettaviksi, jopa miljoonakorvaukset.

   Vaikeaksi aivovammaksi määriteltiin sellaisia tapauksia, jotka eivät lähimainkaan täyttäneet aivovamman virallisia kriteerejä.

   Katsoin huolestuneena tätä kehitystä. Jos näin jatkuisi, vakuutusmaksut tulisivat nousemaan hurjasti. Tämä kehitys näytti minusta kestämättömältä. Nyt tähän on onneksi puututtu.

   En väitä, ettei korvauksia jäisi saamatta, kun niitä pitäisi saada, mutta oli tämä toinenkin puoli.

   • M.M.X.X.

    Joopa joo, Suomessa on sairauksia joiden hoidossa potilas jää hoidon ja korvausten ulkopuolelle koska lääkärikunnassassa on erimielisyytttä hoitolinjoista, käypähoitosuosituksista, peräti jonkin sairauden olemassaolosta, reviirikiistoja ja vanhakantaisuutta. Lääkärien selvitellessä kiistojaan,hierarkijoitaan ja näkemyksiään, potilaat jäävät hoitamatta. Tapana on ollut ilmoittaa edistyksellisestä tai epäsovinnaisesta kollegasta Valviraan.

    Valvira sitten estää lääkäriä toimimasta vaikka yksikään potilas ei olisi valittanut ja lääkäri käyttää lääkitystä/hoitoa joka on jo muualla länsimaissa hyväksytty ja toimivaksi todettu.

    Aivo- ja niskavammat on yksi näistä. Muutaman muun mainitakseni; CFS, Kilpirauhasen vajaatoiminta ja vieläkin esim Fibromyalgiaa pidetään paikoin mielikuvituksen tuotteena ja harvinaisten sairauksien potilaat ovat väistämättä vuosia ongelmissa ennen diagnoosia.

    Kerrot huolestuneesi siitä että vakuutusyhtiö joutuu maksamaan isoja eläkemaksuja ja korvauksia ja vakuutusmaksut tulevat nousemaan hurjasti. Olet töissä vakuutusalalla. Voi että, ikävä juttu!
    Mutta ei hätää kyllä vakuutus yhtiöt ovat onnistuneet puolensa pitämään aina.

    Olet onnellinen kun on puututtu tähän aivovammojen turhaan diagnosointiin. Tarkoitat varmaan sitä loka kampanjaa joka kyseenalaisti aivovammojen parissa tehneiden lääkäreiden ammattitaidon ja erään hoitoyksikön henkilökunnan. Onhan se ikävää kun yksi neurologi/juristi tiimi voitti noin sata aivovamma juttua käräjäoikeudessa potilaan hyväksi. Pitäähän sellaiseen puuttua.

    No, jokuhan sen laskun maksaa jos ei vakuutusyhtiö, niin potilas.

    Ja mitä terveysvakuutusmaksuihin tulee niin ne ovat jo niin korkeat että potentiaalinen osa tarvitsijoista ei niitä koskaan pysty hankkimaan. Säästöä sekin on vakuutusyhtiölle. Kyllä katukuvassa alkaa jo huomata kellä on varaa terveydenhuoltoon ja vakuutuksiin..

    • Antonio

     Käypähoidoissakin on puutteensa. Esimerkki: tuttava kertoi tutkineensa ( pätevä tässä työssä) masennuksen tai ahdistuksen (en muista kummanko vai kummankin) käypähoitosuositusten taustat ja referenssit, ja kävi ilmi karu tosiasia: suosituksen laatija on merkittävällä tavalla sidoksissa lääketeollisuuteen. Ja myös, että Kela torpppaa tietyn avun tai etuuden, ellei masennus-/ahdistuspotilas käytä lääkkeitä.

     • työtöntyötön

      Mitenkä ne pystyy selvittämään käytätkö lääkkeitä vai et? Näkyykö verikokeissa? Ostaa määrätyt lääkkeet ja nakkaa perimmäiseen laatikkoon odottamaan vanhenemistaan. Ei kai kukaan kotiin tule vahtimaan syötkö niitä vai et. Tämä pitäisi kertoa jokaiselle potilaalle jos lääkkeiden ”syönti” on ehto esim. sairalomalle.

      Kalliiksihan tuo turhien lääkeiden korvaus tulee tietysti yhteiskunnalle mutta minkäs teet.

      • Antonio

       Niin monet tekevätkin kuulemma, kun muuta ei voi. Kelalle riittää, että lääkkeet noudettu apoteekista.

   • Yrjö perkko

    Kymmenen syytöntä kärsiköön jottei yksi huijari onnistuisi. Kovin suosittu näkökulma nykyään.

   • Raija

    Taitaa olla ihan höpö puhetta sill sen aivovamman ja muunkin vamman asianmukainen toteaminen on ollut aina aikeaa saada eikä mitän pikkukolhaisuja ole aivovammoiksi todettu, päinvastoin, jopa aivosairauksien toteaminen on ollut aika heikoilla ja monesti vain potilaan ja omaisten sitkeiden vaatimusten tulosta.

  • anonymouse

   Valtiot eivät voi mennä konkurssiin. Tuo on asia, jota esimerkiksi lastulevyn homeenestosta diplomityönsä tehnyt Viinanen ei ymmärrä. Joku taloustieteen asiantuntija sanoikin, että Viinanen on varmasti hyvä diplomi-insinööri, mutta hän ei ymmärrä miten kansantalous toimii. Jos valtio menisi konkurssiin eli selvitystilaan, sen velat ja varat listattaisiin ja vähän sen jälkeen valtio lopetettaisiin. Valtio ei kuitenkaan ole yritys eikä siihen voi soveltaa yritystaloustieteen tai kotitalouden malleja.

   Kreikka ja monet latinalaisen Amerikan maat ovat kerta toisensa jälkeen jättäneet velkansa maksamatta. Silti nämä valtiot ovat olemassa. Miten se on mahdollista, jos ne ovat ”konkurssissa”?

   Valtioiden velka on sellaista, missä velkaa maksetaan jatkuvasti ja kun joku velka on maksettu, niin otetaan uutta velkaa. Tämä ei ole edes ongelma, mikäli kansantalouden tuottavuus ylittää velanhoitokulut. Yleensä näin on.

   Pienentämällä kansantalouden rahan kiertoa esimerkiksi ”säästämällä” saadaan kyllä nopeasti tuloksia, mutta samalla kansantalouden tuottavuus pienenee. Kun tarpeeksi leikataan, niin rahan kierto pysähtyy kokonaan ja syntyy taantuma. Inflaatio on myös asia, jota pelätään aivan turhaan. N. 2 %:n inflaatio on tavoiteltava asia, koska silloin raha alkaa liikkua. Tällainen tilanne, jossa korko on nollassa tai negatiivinen, ei ole muuta kuin deflaatioon johtava tilanne. Deflaatio taas aiheuttaa kysynnän laskua, koska kaikki vain odottavat hintojen laskua. Kun hinnat laskevat tarpeeksi, niin kuluttaja on tyytyväinen ja samoin poliitikko, mutta kun tavarasta ei saa tuottoa, puhumattakaan voitosta, niin tavaran tuotanto pysähtyy ja tuloksena on taas taantuma.

   Kiristys- ja leikkauspolitiikkaa on harrastettu kohta kolme vuosikymmentä ja ihmetyttää vain, että koska näitä talouden rakettinousuja tulee.

 7. mark

  Eihän nuo politiikkojen puheet ole enää tästä maailmasta. Orpon veroprogressiosta vielä, huomasitte varmaan valtion tuloveroasteikosta, että sekään vero ei ole enää progressiivinen kun tulot ylittävät 74 200 euroa vuodessa, vaan ”tasavero” 31,25 %.

  • Vastaisku

   Tähän kuuluu vastata että ”kun mie teen ylitöitä niin miun veroprosentti on 70 ja jos suan tonnin palakankorootuksen niin mulle jiäpi kätteen vähemmän kuin nytten ja se on demaarien ja viherpunasten syytä”

  • Liisa

   Valtion saamista verotuloista ansiotuloverot ovat enää vain pieni murto-osa. Muista verotuloista ja veroluonteisista maksuista valtion kassaan kilahtaa yli 70% verotuloista. Näihin nk. tasaveroihin kuuluvat kaikki alvit: mm ruuasta, vaatteista, lääkkeistä ja erilaisista palveluista (esim joukkoliikenne, terveyspalvelut ja kultuuri- ja vapaa-aikapalvelut). Niihin kuuluvat mm sähkövero, kiinteistövero (jota maksavat myös vuokralla asuvat), autovero, perintövero, ylevero.

   Näitä tasaveroja maksavat kaikki, pienituloiset tietenkin suhteellisesti enemmän tuloihinsa nähden. Ja niitähän on aivan pakko jokaisen maksaa. Suomessa on siirrytty ansioihin perustuvasta, progressiivisesta verotuksesta, tasaverotukseen ja penituloisen elämässä se tuntuu tietenkin eniten.

   • mark

    Ansiotuloveroa (sitä progressiivista) valtio arvioi perivänsä tänä vuonna 5,4 miljardia. Budjetin loppusumma on 55,8 miljardia. Ansiotuloveron osuus on alle 10 %.

   • työtöntyötön

    Jep. Siinä ei paljoa enää voi pienituloisten tuloveroja alentaa kun ei niitä tälläkään hetkellä juuri maksella. Omassa lähipiirissä tämä lupaus saattaisi kyllä mennä läpi. Osa kun ei sen kummemmin katsele veroilmoituksestaan muuta kun ilmoittaa mahdolliset kulukorvaukset/muut vähennykset ja paljonko tulee palautuksia tai mätkyjä. Siinäpä se on ymmärrys verotuksesta.

   • mark

    Voisin pistää tähän listan veroista ja veroluontoisista maksuista joita palkansaajalta peritään ynnä välillisistä veroista kulutuksen mukaan, mutta listasta tulisi pidempi kuin Sakun blogi. Arvioisin, että työkustannuksista jää palkansaajalle netonnettoa jolla tuotteita ja palveluja maksetaan, alle 20 %. Jotkut toiset vievät tuloista 80 %. Ei siis ihme että työnteko ei kannata.

   • Raija

    Mitä tulee yleveroon niin ne joilla on tuloja ulkomailta maksavat yleveroa vaikka sen yhteinen tulo suomesta ja ulkomomailta olisikin pienempi ja oikeuttaisi 0 maksuun. Ulkomaille maksettua veroa josta saadaan hyvityksiä suomen verotuksessa ei käytetä niin että veroa olisi 0 euroa ja jäännösveroa tulee maksettavaksi vaikka näita hyvitykseen kelpaavia ulkomaanveroja vanhenee joka vuosi tuhannenkin euron edestä .

 8. a. talvisaari

  Sipilä tosiaan linjasi, ettei keskusta lähde sellaiseen hallitukseen, joka romuttaa nykyisen hallituksen perinnön. Mahtoiko Sipilä viitata SDP:n lupaukseen kumota aktiivimalli, mikäli SDP pääsee hallitukseen?
  Tuleepa taas mieleen, että juu, kuningasidea aktiivimallista on pidettävä kiinni kynsin hampain, mutta yritystukien järkeistämisellä tai niistä luopumisesta vähitellen ei niin väliä ole…

  • wox populi

   Äänestän vain sellaista jengiä, joka nimenomaan romuttaa tämän hallituksen perinnön!

   • Extremus Inasnum

    Samat ajatukset. Meidän veronmaksajien päällehän tuosta tulee mm “perintövero“ 😱, joka onkin kovempi pala pureskeltavaksi. Mitä, jos ei haluakaan maksaa ?

 9. Arska

  Täyttä petosta.
  Jospa ihmiset ymmärtäisivät katsoa mitä hallitus on käytännössä jo tehnyt niin ristiriita puheissa ja teoissa on sama kuin mustaa väittäisi valkoiseksi.

  Ostaisiko joku Sipilältä käytetyn auton näillä puheenlahjoilla?

 10. Sanna Lankinen

  Twitterissä Ulla-Mari Piipponen @ultsiP jo tämän Keskustan markkinointiväen kirjoitusvirheen onnistuneesti korjasi.

  ”Luottamuksen apila –
  luottamuksena pila”

  Kepu pettää aina.

  • Työsuhde-etuna astma

   😂

 11. Kyösti Hyttinen

  Orpon ikiliikkuja.
  Tarkoituksena on järjestelmä, jossa luodaan käytännössä lähes ilmainen työntekijämassa yrityksille. Idean ydin on osallistuva sosiaaliturva (vastikkeellinen sosiaaliturva). Homma pyörii niin, että valtio maksaa vastikkeellisella sosiaaliturvalla suurimman osan työntekijän palkkakustannuksista ottamalla velkaa ulkomaisilta sijoittajilta (nyt korko 0% ). Samalla on siirrytty enemmässä määrin kulutuksen verotukseen (tasavero), joka on nyt n. 80% valtion koko veropotista.

  Kun vastikkeellisella sosiaaliturvalla työtä tekevä henkilö saa ”palkkansa” maksaa hän etuudestaan ensin 20% valtiolle tuloveroina ja loput etuudestaan hän käyttää perustarpeisiin liittyviin tuotteisiin ja palveluihin joista myös raha kiertää veroina ja maksuina takaisin valtiolle.

  Ongelmana on vain että Suomessa myytävin tuotteiden ja palvelujen tuottajien omistajat ovat myös suurilta osin ulkomaalaisia sijoittajia tai veroparatiiseissa piilottelevia suomalaisia sijoittajia ja näin valtion ottamasta velkarahasta kiertää osa myös heille ja joudutaan ottamaan lisää velkaa.
  Orpon ikiliikkuja pyörii ”loistavasti” kunnes velan korot nousevat ja Troikka rantautuu ja vie kaiken minkä katsoo sen arvoiseksi.

 12. Tero Sivula

  Sipilän puheita kun kuulee niin tulee aina kylmät väreet, lapsuuden muistot tulvii mieleen, kun pakolla joutui istumaan lahkon herätyskokouksissa. Sama äänenpaino oli saarnamiehillä, kehoitetaan luottavaisesti menemään suihkuun muiden kanssa, mutta totuus onkin jotain aivan muuta. #Tuhatvuotinen valtakunta.

 13. Pitkäaikaistyötön

  Yksi tämän blogin tärkeistä funktioista on puhtaasti mielenterveydellinen. Jos tässä joutuisi ypöyksin todistamaan tätä tekojen ja puheiden täydellistä ristiriitaa, sitä saattaisi pian erehtyä pitämään itseään hulluna. Kun tulee tänne blogiin, niin tajuaa, että itse onkin täysipäinen ja se koettu totisesti oli ja on hulluutta ja täyttä valhetta.

  • Rintsu

   Olen kanssasi samaa mieltä.
   Jos ei olisi muita joiden mielestä maailma on menossa hulluksi niin pitäisi alkaa epäilemään omaa mielenterveyttään.

 14. M.M.X.X.

  Nykyisin puolueisiin kuuluu enää muutama prosentti kansasta.

  Eduskuntapuolueiden jäsenmäärä on puolueiden oman ilmoituksen mukaan vajaa 300 000, kun äänioikeutettuja on reilut 4,2 miljoonaa. (2015 tieto)
  Puolueuskollisiksi katsotaan ne, jotka ovat äänestäneet kaksissa perättäisissä vaaleissa samaa puoluetta.

  Median huomion keskipisteessä ovat siis olleet kahden puolueen puoluekokoukset joissa valitaan puolueen puheenjohtajat. Valitut sattuivat olemaan valtiovarainministeri ja pääministeri jotka tarvitsevat puolueen tuen jatkaakseen linjoillaan. Tämän kerroin siksi että halusin muistuttaa kuinka minimaalinen % osuus suomen kansalaisista oli valinnan takana. Puolueisiin kuuluu noin 2 % kansalaisista joten näiden kahden puolueen puoluekokouksessa äänestäneiden määrä linee jotain 0,2% luokkaa tms.

  Niinpä sitten tarjoiltiin drone lennätyksiä ja teräksisiä apilanlehtiä ja saatiin tämä 0,%-joukko taputtamaan käsiään seisaaltaa useammankin kerran. Wau ! EI epäilyksen häivää kuka on pomo. Oikeapuolimmainen lehdykkä lienee apilassa suurentunut niin että peittää muut alleen …tai… ei kehdattu kun kaikki muutkin….vai oli oliko sittenkin kyseessä uskonasia. Heaven knows !

  Toisessa puolueessa tunnelma ei aivan yhtä hienosti draamankaarta noudattanut mutta asia vietiin läpi kuin mitään ongelmia ei olisi ollutkaan. Ehkäpä ongelmia ei ollut- sama linja jatkuu.

  Kaikki on selvillä mitä tulevaisuudelta sopii odottaa, toistaiseksi.

  • Ahti Granat

   Hyvä analyysi edellä. Itseä jäi mietityttämään Turun kokouksen henkilöalinnoissa yhden henkilön saama ”alle yhden äänen” turvin saatu voitto kilpailijastaan. Tätä niukkaakin niukempaa eroa selostettiin useampaan kertaan sunnuntain uutislähetyksissä. Ellei vika ollut toimittajan saamissa tiedoissa, voisikohan joku viisaampi selittää, millaisella vaalijärjestelmällä tuollaiseen tulokseen päästään?

 15. kokoomus
  • sakutimonen

   Aivan. Onhan se toki hirveää, että ay-liike toimii markkinataloudessa markkinatalouden lakien mukaan ja saa jopa voittoa. Vain VVO:n voitot ovat paheksuttavia, mutta esimerkiksi Saton eivät ole. Ja jos et satu tietämään, niin VVO ei ole yleishyödyllinen yheisö, joten se maksaa verot normaalisti. Ammattiliitot ovat, joten niille tuloutetut kertaalleen varotetut rahat ovat verottomia. Niitä tarvitaan vaikka kaltaistesi tietämättömien valistamiseen.

   • kokoomus

    Sä oot täällä vuosikausia ulvonu meidän rikkaiden verokevennyksistä. Nämä veronkiertäjät sä kyllä hyväksyt. t.v 125000e tuloista 48% veroja maksava.

    • stunned

     Hyvin sijoittanut yleishyödyllinen yhteisökö ei muka enää ole yleishyödyllinen?Yleishyödyllisyys vain vankistuu tulojen ja sijoitusten poikiessa. Yleishyödyllinen yhteisö ei ole yritys.

     On niitä jenkeissäkin non-profitteja. AY-liike on tällainen non-profit ja siksi veroton.

     http://tamapaiva.blogspot.com/2016/09/ay-liikkeen-demonisointi.html

     • mark

      Nuorisosäätiö on keskustapuolueen ikioma yleishyödyllinen säätiö. Sen tarkoitus on rakentaa nuorille edullisia asuntoja, Se on yleishyödyllinen, siksi sen ei tarvitse maksaa veroja.

      • työtöntyötön

       Ei ole Nuorisosäätiö enää yleishyödyllinen.
       https://yle.fi/uutiset/3-10236876

       • anonymouse

        On se ehdollisesti. ARA edellyttää toimenpiteitä ja dedlain on vuoden loppuun.

    • sakutimonen

     On se surullista, että te rikkaatkin joudutte maksamaan veroja.

    • JusaK

     Ei tuolla vielä voi itseään rikkaaksi kehua – sori, jos tuotan pettymyksen. Varakkaaksi ehkä. Mutta onhan se kamalaa, että joutuu vielä verojakin maksamaan, mielenrauhahan siinä helposti menee nousukkaaltakin. Otan osaa. Elämä on.

  • samppa haapavaara
   • mark

    Joo, pojat pistivät hyödyn vähän liian yleiseksi.

 16. Antonio

  Voisikohan si()ppelille lähettää dronella postia, kun Valtioneuvoston tiedotus ei vastaa kysymyksiin. Tiedotteita sieltä kyllä tulee, sähköpostilla, mutta ei kai sitten mitään kysyä saa.

  • Antonio

   Haluaisin tietää miksi Eduskunnan valiokunnat jättävät kuuntelematta asiantuntijoita Kehä kolmosen ulkopuolelta – rahapulan takia!

 17. marja

  katsonut näitä puolue* lahkojen* kokouksien huumaa
  keskusta kokoomus
  varsinkin keskustan kohdalla ihmetytää
  miten joku normaali keskustalainen hyväksyä tämän tyylisen poliitikan teon
  luulisi että se on jo periaatessa mahdoton yhtälö
  muttei näköjään olekaan
  heidän nyky
  bolsevikki
  joka tarkoitaa tyräniaa
  välitämättä muiden mielipiteistä tipaakaan heidän puolueesaan

  Bolševismi oli kommunismin leniniläinen haara varsinkin venäjällä 1900-luvun alussa

  eli ankara hierarkia diktatuuri
  mutta Juha sipilä
  menkämme eteepäin Bolševismin rauhalisuudella
  anteeksi mitä

 18. Harri Heiskanen

  Kiitos Saku. Tuntuu että kaikki ovat ympärilläni tulleet mielipuoliksi. Onneksi on joku muukin joka näkee usvan läpi.
  Kiitos.

 19. Sauli

  Juu, tuo neliapila oli kyllä yliveto…

  Itse kiinnitin huomiota siihen miten ja minkälaista kuvaa Sipilä itsestään puoluekokouksessa antoi. Hän esiintyi kuin tarhasetä esikouluikäisille. Hän oli tuonut itse kyhäämänsä hässäkän luokan eteen ja esitteli sitä ylpeänä kuin esikoululainen suttuista piirrostaan. Hän puhui paksua Oulun murretta ja ajatteli kaiketi sen pehmentävän hänen pääministeri-imagoaan. Kyllä se pehmensi, se teki hänestä hiukan urpon oloisen ja eksyksissä olevan piiloviisaan keksijän jolla on hiukan vaikeuksia tulla ymmärretyksi muuten kuin vääntämällä rautalangasta apilaa.

  Ilmeisesti tuo sirkus tavoitti kohdeyleisönsä, hän tuli valituksi uudelleen johtamaan Suomen toistaiseksi suurinta ”kulttia”. Mutta kuten kulttijohtajan olemukseen kuuluu, ulkokuoren takaa vain hiukan raaputtamalla löytyy vallasta ja ihailusta juopunut, no, en nyt sano despootti, mutta kuitenkin. Hänen puheensa ja tekonsa ovat sen verran ristiriidassa, ettei sen pitäisi olla kenellekään epäselvää. Mutta toisaalta, sellaista se politiikka nyt on. Voittaja on se joka osaa esittää paksuimman valheen vakavalla naamalla, nauruun purskahtamatta. En yhtään epäile ettei Sipilän keskusta tule seuraavissakin vaaleissa saamaan runsaan äänisaalin niiltä jotka tähänkin asti ovat äänestäneet keskustaa koska ovat saaneet tartunnan jo äidin maidosta.

 20. E. Petäjä

  Olen joutunut olemaan talonpoikien kanssa yhteistyössä noin 30 vuotta. Tänä aikana en ole tavannut näin röyhkeitä maajusseja, kun tänä vuonna. Sipilä on antanut voimaa heidän röyhkeydelleen, että he muka ovat jotenkin ansainneet nämä kansalta kiskotut verorahat, joilla he mässäilevät. Pitäis tehdä jotakin.

 21. Rintsu

  Sipilä tietääkseni on insinööri? Se ei kyllä näy missään.
  Jos insinöörille annetaan valtiovarainministeriöstä paperi jossa todetaan, että soten mahdolliset säästöt saadaan it-uudistuksesta niin insinöörimäinen ratkaisu on sanoa, että okei, palkataan koodarit, tehdään it-uudistus ja aletaan nauttimaan säästöistä. Se olisi itse asiassa kaikille hyvä juttu. Kuka vastustaisi?

  It- uudistuksen minäkin ymmärtäisin mutta sen sijaan puhutaan vain sotesta ja maakunnista jotka on niin hyviä juttuja, että ne on ihan pakko saada maaliin vaikka kukaan ei tiedä mitä ne oikeastaan tarkoittavat.

  Säästöjä jos haetaan niin kolmekymmentä vuotta sitten olin terve kuin pukki ja huippu-urheilijan fyysisessä kunnossa. Mutta muutaman vuoden aikana minun tarvitsi käydä varmasti parikymmentä kertaa lääkärissä vain saadakseni lääkärintodistuksen joka ei koskaan saanut olla kolmea kuukautta vanhempi. Siis minä, terveenä nuorukaisena jouduin laukkaamaan lääkärissä ja siinä meni aina se yksi vastaanottoaika vaikka aulassa olisi ollut oikeasti sairas.

  Sitäkin voisi miettiä, että valelääkäri pärjäsi hommassaan yllättävän hyvin. Ihan vaan juttelemalla mummuille mukavia ja kirjoittamalla buranaa. Kuinka paljon jonot lyhenisivät jos kaltaiselleni kirjotettaisiin yksi todistus joka on voimassa kunnes toisin todetaan ja jos niillä herttaisilla mummuilla olisi vaikka sosiaalikahvila jonne voisi mennä Irmalle sanomaan, että minulla särkee tänään varvasta, mistäs sinua kolottaa?
  Kommentin ei ole tarkoitus olla mitenkään ilkeä mutta väitän, että jonot lyhenisivät kummasti jos terveyskeskukseen mentäisiin vain jos on joku oikea vaiva.

  Asiaan liittyen, pisin jono jonka olen terveyskeskuksessa nähnyt oli päivä kun olin siellä itse helvetillisen migreenin kourissa enkä edes päässyt lääkäriin. Minulle paljastui myöhemmin, että sairasloman tarvitsijoita oli yllättävän paljon ja päivä oli juuri se jolloin Kimmo Kinnunen heitti MM-kultaa.

  • stunned

   Jospa Sibbe on junankuljettaja. Amerikanenglanniksi ”engineer” tarkoittaa koneenhoitajaa, ohjaajaa. Pilottikin on engineer. Selittyisi pakkomielle ohjata VR karille.

   • Rintsu

    Niin. Asiahan on siten, että jos juna tarvitsee saada kulkemaan vikkelämmin niin insinööri alkaa miettimään parempaa moottoria. Se on eräänlainen luonnonlaki.
    Sen sijaan insinöörin päähän ei pälkähdä, että juna mystisesti alkaa kulkemaan vikkelämmin jos raiteet myydään alta.
    En tiedä mistä tuommoinen oppi on kotoisin mutta ei sitä ainakaan insinöörikoulussa opeteta.

  • Tuula Anitta

   ”Enhän minä, mutta muut” -syndrooma on se, että nuo muut istuvat terveyskeskuksissa luulosairaina ja turhaan, mutta itse mennään vain asiasta. Herttaisista mummoista suurin osa kantaa mukanaan melkoista sairausmäärää alkaen nivelrikoista diabetekseen, syövästä verenpainetauteihin. Sairauden kirjolla ei ole määrää. Silti ne mummelit jaksavat olla herttaisia ja työteliäitäkin kaikenlaisissa yhdistyksissä ja vapaaehtoistoiminnoissa. Vanhukset todellakin sairastavat muutakin kipeän varpaan lisäksi. (Käytännössä nähty) Nimenomaan vanhusväestön alihoito ajaa heidät väkisinkin terveyskeskuksia ”ruuhkauttamaan”.

 22. Jari Virtanen

  Tuo Facebookista napattu kuva on sikälikin todenumukainen, että esim. värisokeat eivät näe miten Keskusta heitä ukottaa.

 23. AikaMies

  Elävää ei voi periä. Perintöä ei voi romuttaa ennen perinnönjakoa.
  Meinaan jotta taitaa nykyhallinto kansakunnan perintöä tuhlailla. Mitähän aikovat perinnöksi jättää?

  • mark

   Sen kuuluisan tuulen huuhtoman paljaan perseen ja kustannukset joita kukaan ei pysty enää maksamaan. Köyhillä ei ole varaa ja varakkaiden ei tarvitse.

 24. töytön

  Kakkara ja apila, suattaapi tulla kapina.

  • Jonis Lusis

   No, loppuuhan sitten tää napina.

 25. HTK

  Uuninpankkopoika selostaa hyvin sitä, miten taitavasti kepun ja kokoomuksen puheenjohtajat käyttävät hyväkseen kansalaisten poliittista huonomuistisuutta ja tietämättömyyttä.

  Median ja UPP:n kautta saatujen tietojen perusteella molempien valtapuolueiden käytännössä yksimielisesti valittuja puheenjohtajia ei olisi syytä nimetä puheenjohtajiksi, vaan harhaanjohtajiksi.

  Nykyään kepun ja kokoomuksen itsevaltiaiden lisäksi vain perussuomalaisten ja sen lohkeaman Sinisen tulevaisuuden johtajat käyttävät yhtä hataria ”perusteluita”. Minkään muun eduskuntapuolueen puheenjohtajat eivät vääristele talous- ja sosiaalipolitiikan tosiasioita eli faktoja yhtä vinoutuneesti. Ehkä oppositiopuolueilla ole siihen edes varaa. Nykyhallituksen politiikka on ottanut ohjeekseen goebbelsmäisesti: ”Jos ja kun valehtelet, niin suuri valhe on tehokkainta, ainakin suurimman osan kuvitellaan siitä olevan totta.”

  Erittäin häikäilemättömästi hallituksen johtajat käyttävät kansalaisten vähätietoisuutta verotuksesta, kansan- ja valtiontaloudesta sekä sosiaalipolitiikasta on omaksi ja rahoittajiensa hyväksi. Gallup-kyselyissä ei koskaan kysytä kansalaisten asiatietämystä, vaan mielipiteitä kysymyksiin, joista heillä ei ole perustietoja tai niitä on hyvin vähän. Sangen monen kansalaisen yhteiskunnallinen tietämys on luulojen tasolla, vaikka olisi suorittanut ylempiä korkeakoulututkintoja.

  • Ahti Granat

   ”Hyvä propagandisti tekee kaatopaikasta retkeilykohteen, Kun rasva on loppu, hän todistaa, että ´hoikka vyötärö kaunistaa ketä tahansa´ Miljoonat, jotka kuulevat hänen puhuvan autostradoista iloitsevat – ikäänkuin heillä olisi auto. Nälkään kuolleiden ja kaatuneiden haudalle hän istuttaa laakeripuita. Mutta ennen kuin oltiin näin pitkällä, puhui hän rauhasta tykkien vyöryessä ohi.”(B.Brecht, Propagandan välttämättömyydestä)

 26. Geek Rousbeer

  Juhan neliapila… selkokielellä:
  Osaava kasvu = koulutusleikkaukset ja aluepolitiikka (MAKU-uudistus) eli jyrkkä ei asiantuntijoille ja kaikenmaailman dosenteille (tulpat korvaan kaalia rouskuttaen)
  Huolenpito = aktiivimalli, sotu-uudistus, jolla köyhät kyykkyyn, vakuutuskuoret ja osaketulojen pimittäminen verottajalta (jyrkkä ei kaikenmaaliman veroasiantuntijoille), osataan käyttää EU:ta keppihevosena, muttei kysytä notifikaatiota, jos vaikka tulisi kielteinen vastaus generalissimus Jussille
  Realistinen vihreys = talvivaara, terrafame, trafigura, suomen malmijalostus, tarvitseeko muuta sanoa?
  Vastuunkanto = tämä ”jää maakuntien päättäjien vastuulle”, ei ole ohjeistusta aktiivimallista – vastuuministerien vastattavaa, ministeriön virkamiesten selän taakse piiloon, yms.

  Juha hyvä. Yksi lause. ”Hedelmistään puu tunnetaan”. Kyllä sinun pitäisi tietää, mistä lainattu lause.

  • Pitkäaikaistyötön

   Täsmälleen noista vastaavuuksista olin miltei seota pehmeä-äänistä propagandaa/manipulointia kuunnellessani.

   Aivan, hedelmistään puu tunnetaan.

   Samasta kirjasta:
   ”Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot?”
   ”Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin kuollut ilman tekoja.”
   ”Jos veljenne tai sisarenne ovat vailla vaatteita ja jokapäiväistä ravintoa, niin turha teidän on sanoa: ’Menkää rauhassa, pitäkää itsenne lämpimänä ja syökää hyvin’, jos ette anna heille mitä he elääkseen tarvitsevat.”
   ”Näin on uskonkin laita. Yksinään, ilman tekoja, se on kuollut.”
   ”Mutta etkö sinä tyhjänpäiväinen ihminen tahdo tietää, että ilman tekoja usko on hyödytön?”

 27. mark

  Nimimerkki kokoomus. Verolaskuri (veropistefi) antaa Helsingissä 125 000 euron vuosituloille veroprosentiksi 35 %. Muita veroluonteisia maksuja on 9,75 % lisää. Itse vero ei ole kauhean korkea, kaikki maksut yhteensä kyllä. Eikä tässä vielä kaikki. Palkanmaksajasi maksaa tuosta summasta lakisääteisiä maksuja vielä toisen mokoman.

  Puolet palkasta veroina ja veroluonteisina maksuina on minunkin mielestäni liikaa. Nettopalkalla kun lähdetään ostelemaan niin silloin ne verot vasta iskevät. Jopa pienituloinen pääsee veroissa lähemmäs viittäkymmentä prosenttia helposti, ylikin. Siihen ei tarvita kuin vanha autonraato ja muutaman kymmenen kilometrin työmatka.

  Valitettavasti veroja on kautta aikojen ”suunnattu” vain ihmisen työhön. Viimeaikoina enemmän kulutukseen, mutta aivan sama miten se palkka viedään. Esmes pääomatulot ovat kevyesti verotettuja, eikä niiden saamiseksi tarvitse tehdä työtä. Vasemmistoa on turha syyttää himoverottajaksi, vaikka menossa mukana ovat olleetkin. Himoverottajia löytyy kaikista puolueista. Itsenäisyytemme aikana Suomessa on ollut vasemmistoenemmistö eduskunnassa vain yhden kerran ja siitä on aikaa. Arvatkaapa milloin?.

 28. Jukka T.

  Keskustan herätyskokous on sitten pidetty. Eipä tuosta viivan alle paljon muuta jäänyt kuin epäusko siitä kuinka ihmisen minäkuva olla noin totaalisen vääristynyt. Kolme vuotta on kohta lapioitu sitä itseään heikompiosaisten niskaan. Romutettu työttömyysturva,terveyspalvelut, viety lomarahat julkiselta puolelta jne. jne. Kaikesta edellämainitusta huolimatta herra pystyy suorastaan liikuttumaan kertoessaan omista urotöistään joita hän on täysin pyyteettömästi itse pikkukätösillään tehnyt ajatellessaan kaikkien parasta. No ehkä Lestadiolaispiireissä on hyvä paimen tottunut jakamaan lahjojaan omille ja välillä naapurinkin lapsille, muuten tuo suuruudenhulluus/narsismi alkaa kyllä täyttämään jo lääketieteellisen väliinpuuttumisen merkit.

  Kiitos samalla Saku, kun jaksat pitää blogia. Alhaisesta verenpaineesta kärsivällä lähtee aamu mukavasti käyntiin ilman lääkkeitä.

 29. Janni

  Realistinen vihreys = kuoritaan luonnosta voitot osakkeenomistajille ja jos jotain sattuu jäämään kaivon pohjalle, laitetaan muutama satanen näön vuoksi saimaannorpan suojeluun

Kommentoi »

Comments are closed