Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyväosaisten kapina

Marxilaisuutta edustava hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän. Erilaisten sosiaalitukien ja palvelujen varassa elävien suomalaisten on syytä tiedostaa, että kohta kaikki menee uusiksi. Se loisiminen lopuu, ja muutos alkaa jo ensi vaalikaudella. Vastuu omasta elämästä, toimeentulosta ja terveydestä palautetaan jokaiselle yksilölle itselleen, ja vain yhteiskunnan tulonsiirroista täysin riippumaton yksilö voi olla vapaa.

Suunnilleen tällaista kirjoittelee Ayn Randinsa tarkkaan lukenut ja kokoomuksen puoluekokouksessa viikonlopun viettänyt kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth Ylen kolumnissaan.

Yleensä ottaen täydellistä typeryyttä ei kannata ruveta analysoimaan, joten jätän Ehrnroothin kirjoituksen itse kunkin pohdittavaksi ihan muutaman havainnon jälkeen. Teksti on äärimmilleen vietyä markkinaliberalismia, jossa yhteiskunta kuuluu vain vahvoille, itsenäisille ja terveille pärjääjille. Jostain syystä nämä yhteiskunnan itselleen omineet eivät itse tuota yleensä mitään, vaan elävät tavalla tai toisella toisten kustannuksella.

Tällaiseksi monen menestyjän kuva yhteiskunnasta on vääristynyt. Koska he itse ovat terveitä, hyvtuloisia ja menestyviä, niin he maksavat veroja enemmän kuin heikommin pärjäävät. Niinpä he katsovat yhteiskunnan omakseen ja vaativat itselleen oikeuden saada päättää miten heikommassa asemassa olevat elävät. Sitä he sanovat vapaudeksi.

Perustuslain ydinarvoa parhaimillaan on, kun kokoomuspoliitikko pilkkaa sairasta tv:n ajankohtaisohjelmassa ja käskee tätä menemään töihin. Siirtymä työttömien potkimisesta muuten vain epäkelpojen eli vanhojen ja sairaiden potkimiseen on suurinta vapautta. Jokainen on vastuussa omasta terveydestään, ja sairastuminen on aina yksilön oma syy. Sairas sairastuu tahallaan huonojen elintapojensa seurauksena vain voidakseen ottaa ylimääräistä niiltä, jotka elävät vastuullista ja hyvää elämää. Työtön on tahallaan työtön voidakseen lojua kotisohvalla ylenpalttisia, hyvätuloisten verovaroista ryöstettyjä tukia nauttien.

Tällaisista ajatuksista ilahtuvat varmasti maamme sadat tuhannet köyhät, työttömät ja erityisesti eläkeläiset, joista joka kymmenes on vakavissa talousvaikeusissa, ja joista puolella on jonkinasteisia vaikeuksia tavanomaisten menojen kattamisessa. Oma vikanne, mitäs ette ansainneet tarpeeksi, mitäs sairastuitte, mitäs jo lähtökohtaisesti synnyitte köyhäksi. Vahvojen menestyjien yhteiskunnalla ei ole mitään velvollisuutta huolehtia teistä, sillä teillä pitää olla vapaus pärjätä itse ihan samalla tavalla kuin menestyjätkin pärjäävät.

Olen monta kertaa miettinyt miten nämä äärilibertaarit mahtaisivat pärjätä ihanneyhteiskunnassaan, jossa vallitsisi vahvimman laki. Miten he varjelisivat omaisuuttaan, miten itseään? Eivät mitenkään muuten kuin palkkaamalla vartijoita eli rakentamalla yövartijavaltion suojelemaan heidän elämäänsä hyväosaisille aidatun alueen sisäpuolella. Ulkopuolella heidät ryöstettäisiin putipuhtaaksi välittömästi, eikä siinä auttaisi tietoisuus omasta paremmuudesta ja menestymisestä.

Olen joskus ennenkin kertonut kapitalistin ja sosiaalidemokraatin eron. Kapitalisti haluaa syödä itse koko saalinsa ja jakaa sen korkeintaan läheistensä kanssa. Sosiaalidemokraatti ymmärtää jakaa saalista myös muiden kanssa, jos ei muuten, niin edes vastapalveluksen tai ainakin yhteiskuntarauhan toivossa.

On kuitenkin hyvä, että Ehrnroothin kaltaiset ajattelijat kertovat suoraan mitä on odotettavissa. Se saa monen miettimään vaikkapa nykyisen hallituspohjan jatkon mielekkyyttä. Sen saavutuksista suurin on paikan näyttäminen köyhille, sairaille, vanhuksille ja työttömille. Lisäksi sen toimintaa leimaa silmien ja korvien sulkeminen tämän heikomman aineksen valitukselta.

Caput tuum in ano est.

Kommentit (118)

 1. Seppo Paakkinen

  Kokoomushan on aina tiedetty markkinaliberalismin p—–n nuolijaksi ja kun kepu on soutamassa samassa veneessä kokkareiden kanssa niin ainoa toivo tulevissa vaaleissa on punavihreässä porukassa, mutta miten saada nämä sairaat, vammaiset, köyhät, työttömät jne. ylipäätään äänestämään?

  • Katariina Baker

   Sillä heidät saa äänestämään kun tajuavat mihin ollaan menossa. Minä näin tämän Ayn Rand tanssin asuessani 25 vuotta USA: ssa. Siellä hyvin tehokkaasti tehtiin keskiluokasta köyhälistöä. Itse kuuluin siellä ”working poor” yhteiskuntaluokkaan. Yliopistotutkinnostani huolimatta.

   • Martta

    Opetettiinko siellä kuitenkin:anna meille MEIDÄN jokapäiväinen leipämme? Ei MINUN.
    Martta

 2. Make

  Kokoomus on tullut tiensä päähän.

  • ANJA

   Voi kun tuon äänestäjät toteuttaisi.

  • Jari Eeva

   Kaksi ylimielisintä puoluetta seuraavaksi oppositioon molemmat! Rinteen johdolla muut puolueet hallitusneuvotteluihin, jos SDP on ykkönen ensi eduskuntavaaleissa. Arviolta 60 % ääniä kuitenkin tod. näk. takana.

 3. Hajotetaan…

  Olen TE-toimiston asiakas. Aloitin kalliit psykoterapeutin opinnot, koska näköpiirissä oli varma työllistyminen, jopa hyvillä tuloilla. Otin 5-numeroisen summan lainaa.

  No nyt mikään ei ole varmaa. Saarikko haluaa hajottaa toimivan Kelan kuntoutuspsykoterapian. Lisäksi sairaanhoitopiirien, kuntien annettavassa psykoterapiassa on nyt alettu hyväksyä kilpailutukseen vain terveydenhuollon pohjakoulutuksella olevia psykoterapeutteja. Olen koulutukseltani sosionomi. Eli työllistymiseni saattaa vaikeutua huomattavasti.

  Em. asioista ei ollut mitään näköpiirissä silloin, kun aloitin opinnot ja otin pankiilainani.

  Työelämä on koetellut, terveys on reistaillut. En ole kuitenkaan antanut näiden lannistaa. Nykyhallitus näköjään jättää minut nyt työttömäksi ison opintojen kanssa.

  Ja samalla jätetään moni apua tarvitsevaa ilman psykoterapiaa. Luonnollisesti oma tilanteeni on minun vikani. Ja apua tarvitsevien mielenterveysongelmat ovat sitten heidän oma vikansa.

 4. Muumimamma

  No nyt minä vasta ymmärrän mistä se ”kaiken maailman dosentit tulevat neuvomaan” sanonta juontaa Olen aiemmin luullut Sipilän tarkoittaneen sarakstisesti perustuslain puolta ja ihmisarvoa kunnioittavia oikeita dosentteja 🤔

 5. Veijo Kare

  …ja kaikesta tästä huolimatta kokkelikepuli voittaa seuraavat vaalit.

  • Isoäiti

   Seuraavat vaalit voittaa juuri se puolue, jota äänestäjät äänestävät. Joten jokainen kertokoon nyt mielipiteensä julki maan menosta toreilla ja turuilla ja työpaikkojen kahvipöydissä. Josko sillä tavalla saataisiin väki vaaliuurnille. Myös nämä ”olen aina tätä äänestänyt” -kansalaiset miettimään, että ehkä pitäisi sittenkin nostaa valtaa meidän asioita hoitavat kansanedustajat, eikä äänestää tiettyä puoluetta, koska isoisäkin sitä äänesti.

   Tämä kansa saa juuri sellaisen edustuskunnan ja sellaisen hallituksen johtamaan kuin se valitsee. Vaan vaalien lopputulos ratkeaa vasta äänestyksen jälkeen, eikä sitä ole kirkossa kuulutettu puolta vuotta aikaisemmin.

 6. Arto Koski

  Menestynyt, vahva ihminen näkee toisen ahdingon toisen omana syynä, koska hänen on vaikea tunnustaa, että oma menestys ei olisikaan vain omaa ansiota. Tällaisen ihmiskuvan omaava on se uutisen yliajaja, joka pysähtyy katsomaan tuliko autoon jälkiä ja jatkaa matkaa. Huolestuttavaa on se, että näitä kuulee yhä enemmän.

  • Sampo Makkonen

   Ei näin. Syy on se, että niitä suden huutajia on ollut ja on liikaa.

 7. Tubettaja

  Tavoitteena sosiaali-ja terveysministeriön tulevaisuuskatsauksessa oli tavoitteena saada ihmisten mielipiteitä muokattua niin, että osallistuvasta sosiaaliturvasta tulee hyväksyttävää tavallisen kansan parissa. Aivopesu on jo median avulla aloitettu. Pitäisi tehdä hyväksyttävää siitä, että lyödään kaikesta heikomassa olevaa, ei voi muuta sanoa kuin, että raukkamaista porukkaa ovat nämä enhrothit, jotka ovat syntyneet itse kultalusikka suussa.

  Kokoomuslaiset todellakin kuvittelevat, ettei yhteiskunta kuulu muille kuin rikkaille; köyhyys on oma valinta, ja se johtuu laiskuudesta, kuten myös työttömyys. Sairaudet ovat seuraus epäterveellisistä elämäntavoista; vähäisestä liikunnasta, rasvaisesta einesruuasta, tupakanpoltosta ja kaljan kittaamisesta sohvalla.

  • Liisa

   Keskiluokkainen joka äänestää kokoomusta, sahaa omaa oksaansa. Kokoomukseen pesiytyneen randilaisen ajattelun mukaan keskiluokka on uhattu. Randilaisessa yhteiskunnassa keskiluokka on suppea, pieni tai sitä ei ole lainkaan. On vain äärimmäisen rikkaita etuoikeutettuja ja loput: kansalaisten suuri enemmistö saa elää oman onnensa nojassa. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion eräs keskeinen ajatus on, että yhteiskunnassa on hyvä olla mahdollisimman iso keskiluokka, se myös hyötyy eniten hyvinvointivaltion sosiaalisista tulonsiirroista.

   Suomi on tänä päivänä varakas maa, rahasta ei ole pulaa. Kyse on siitä, että kuuluko perusturva ja hyvinvointi kaikille. Jos nykyisten hallituspuolueiden (kokoomus, kepu ja siniset) tekoja katsoo, niin vastaus on selvä. Ei kuulu, ja tulevaisuudessa vielä vähemmän mikäli he saavat päättää.

 8. stunned

  Jännää kuinka libertaarien mielestä veronmaksuvelvollisuus on valtion harjoittamaa väkivaltaa, mutta libertaarin harjoittama koroillaeläminen tai vuokranperiminen (rent-seeking) on ihan oikein.

  Miksi köyhien pitäisi maksaa elinkorkoa libertaareille tai vuokraa asunnostaan, jos mikään muukaan yhteiskunnan sopimus ei sido libertaaria?

  Lisäarvoa tuottamaton sijoittaminen ja toisen työllä keinottelu on loisimista.

  • Antonio

   Juuri näin -bravo!
   Entä sitten kun Ehnrooth vanhenee ja vanhetessaan sairastuu – kenen vika se on? Onko hän elänyt väärin? Juossut vaikkapa liikaa Kaivopuiston helmassa? Vaikka hänellä olisi tuolloin minkälainen tahansa upea yksityinen terveysvakuutus, kupsahtaa hänkin ennen pitkää. Ymmärtääkö hän ennen viimeistä henkäystään, mitä tuli kirjoiteltua, vai ajatteleeko hän: ”Mahtavaa kuolla tyylikkäästi, varakkaana ja parempana ihmisenä!”
   Tämä oli ensimmäinen ajatukseni lukiessani eilen hänen hiuksiani nostattaneen kolumninsa.

   • Jari 80

    Kukas kuolemastaan välittää? Ruumispaidassa ei ole taskuja. Voi olla mielenkiintoista kysyä ehkä 80- vuoden ikään ehtineeltä raihnaistuneelta Jari E:ltä, mitäpä olet mielipuolta..?

 9. tohtori

  Ko. kirjoituksista ei kannata poliittisessa mielessä paljoa välittää. Tuo ja muut kaltaisensa kirjoitukset ovat enemmänkin avunhuutoja.

  • M.M.X.X.

   Nämä huudot nyt ovat kuitenkin yleistymässä ja nopeasti. Kannattaa huomioida sekin millä alustalla näitä esitetään.

   • Tohtori

    Kyllä, se on totta että kannattaa seurata millä alustalla/sivustoilla näitä julkaistaan.
    Sisältötasoltaan ne kuitenkin ovat yliopistokäytävien ja opiskelijabaarien nokkapokka sanahelinää.

  • Raija

   Kyllä niistä kannattaa välittää ja niihin reagoida vahvasti ja pyrkiä vastustamaan ajoissa sillä sellainen mistä ei ”välitetä” tapaa kasvaa pahuudessa vahvaksi.

   • Tohtori

    Tämänkin on totta. Vastata pitää. Mutta pitää myös varoa että liialliselle itsekeskeisyydelle ei anna liikaa aikaa ja painoarvoa. Sellaisesta osa vain pitää ja sitä haluaa, siksi kärjistää asioita ylitse todellisuuden.

 10. Galerina Marginata

  Ehrnroothin kirjoitus on kaikin puolin aivan järkyttävä, mutta eniten ehkä pillastuin hänen koulutusta koskevista ajatuksistaan: jokaisella on velvollisuus kouluttautua sellaiselle alalle, että työllistyy. Aikamoisia selvänäkijän kykyjä siis vaaditaan nuorilta ihmisiltä hänen ihanneyhteiskunnassaan. Nykyäänhän on aivan mahdotonta tietää, työllistääkö tällä hetkellä hyvin vetävä ala enää 3-5 vuoden päästä. Ja toisin päin: jollakin hetkellä näyttää siltä, että vaikkapa laivanrakennusinsinöörejä ei tässä maassa enää ikinä tarvita, mutta muutaman vuoden päästä heidät suorastaan revitään töihin.

  • Pentti

   Ehrnrooth unohtaa aktiivisesti sen että vaikka työllistyy, niin pahinta sosialismia ja marxilaisuutta on pyytää sellaista palkkaa jolla pystyy elämään. Hallituksen kärkihanke on ollut palkanmaksun siirtäminen yhteiskunnalle.

  • JP

   ”Sinulle ei koskaan luvattu mitään varmaa.” Kuulen aika usein kun ilmoitan että kouluttauduin kahdesti ammattiin johon en pystynyt työllistymään. Itseasiassa väärin: minulle nimeomaan luvattiin että nuo alat on sellaisia joilla ”varmasti” työllistyisi. Ammatinvalinta ohjaaja, muutama talouden asiantuntia ja ministeri sen lupasivat.

   Ei sillä että olisin hirveän vihainen tai katkera nyt, tulevaisuuden ennustaminen vaikeaa on ja niin pois päin. He eivät itsekkään tajunneet varmaan ettei maailma aina tule olemaan samanlainen ja kieltämättä siinä tapahtui pari sellaista juttua johon oli aika pienet tidennäköisyydet. Mitä heidän olisi pitänyt tuoda enemmän esille olisi ollut erehtymisen mahdollisuus.

   Silloin he vain kertoivat varmaa tieto ja kun ei silloin ollut itsellä parempaa tajua suhdannevaihteluista taloudessa, tuli luotettua ”viisampien” sanoihin. Eipähän sitä virhettä ihan heti tule tehtyä.

  • Heikki Laakkonen

   Ehrnrooth ei ole koskaan ollut oikeissa töissä. Mikä hän on neuvomaan työstä ja tekemisestä? Tämä matkkinaliberalisti on koko aikuisikänsä loisinut minun (veronmaksajien) rahoilla (firmathan eivät käytännössä maksa veroja lainkaan) yliopistojen pölyttyseissä arkistoissa, tekemättä tuottavaa työtää siis päivääkään. Muutaman kirjan hän on julkaissut, ne eivät ole maksaneet edes itseään.

   Ehrnrooth on työskennellyt Suomen Akatemian tutkimusassistenttina (1990–1992), nuorempana tutkijana (1995–1998), vanhempana tutkijana (2000–2003) ja akatemiatutkijana (2004–2009) sekä Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkijana (1992–1995, 1998–2000 ja 2003–2004). Ehrnrooth on kulttuurisosiologian dosentti Lapin yliopistossa (1993–), kulttuurihistorian dosentti Turun yliopistossa (1996–) ja sosiologian dosentti Helsingin yliopistossa (1999–). Dosenttihan ei ole mikään virka, vain arvonimi ja optio.

 11. Virva Itäranta

  Säälittäväähän tuo kultalusikka-ajattelu on. Ja kovin kapeasti rajautunutta. Siinä ei nähdä toista ihmistä ihmisenä, eikä pystytä häntä kohtaamaan. Kovin yksinäistäkin siellä omassa kultaisessa poterossa on. Itse pitäisin sellaista elämää rangaistuksena.

  • Tohtori

   Näinhän tuo on, tekstistä voi lukea myös yksinäisyyden läsnäolon. Kultapoteroa siellä ei ole.

 12. Pitkäaikaistyötön

  Kapitalisti, joka haluaa syödä itse koko saaliinsa ja jakaa sen korkeintaan läheistensä kanssa, on kehityspsykologiassa keisarilliseen vaiheeseen jämähtänyt taapero. Silloin perspektiivi on hyvin kapea (itsekäs) ja sanavarastossa kolme sanaa: minä, minä ja minä. Se sosiaalidemokraatti, joka ymmärtää jakaa saalista myös muiden kanssa edes vastapalveluksen tai ainakin yhteiskuntarauhan toivossa on edennyt kypsyysasteeltaan vaiheeseen, jota kutsutaan vakiintuneeksi. Suurimmalla osalla ihmisistä kehitys etenee korkeintaan tälle asteelle. Jäljellä olisi kuitenkin vielä yksi kehitysaste (yksilövälinen vaihe). Tässä viimeisessä vaiheessa yksilön maailma on vähiten mustavalkoinen, on kykyä ymmärtää, pohtia, tarkastella asioita eri näkökulmista, olla puolueeton ja niin edelleen. Tässä viimeisessä vaiheessa on se sosiaalidemokraatti, joka ymmärtää, että me olemme kaikki yhtä ja yhdessä täsmälleen niin heikkoja kuin heikoin lenkki.

 13. Sauli

  Luin Ehrnroothin kolumnin ja pieni punakapinallinen sisälläni heräsi. Tuon kapinallisen herääminen on hiukan outoa, koska olen aina pitänyt itseäni rauhaa ja vapautta rakastavana maltillisena epäpoliittisena henkilönä. Jopa kaltaiselleni kouluja karttaneelle Ehrnroothin ideologia tuntuu kovin teoreettiselle ja arjesta vieraantuneelle. Tai ehkä se tuntuu vieraalta juuri siksi, etten ole käynyt fiinejä kouluja kuten Ehrnrooth.

  Marxilaisen kollektivismin ja tulontasauksen aatteellinen perusta on minulle yhtä vieras kuin kuun pimeä puoli. En näe työttömyyteni syytä Marxilaisessa kollektivismissa, vaan uusliberaalissa ahneudessa. En mene nukkumaan Marx/ Leninin kootut kainalossani miettien vallankumousta. Näen työttömyyden yksinkertaisesti puutteena työstä. Siitä, että Suomi tuli kuin tulikin valmiiksi ja palkkatyö alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Ehrnrooth on kartalla siinä, että tulevaisuudessa ongelmaryhmäksi muodostuvat ne vaikeasti työllistettävät joidenka tuottavuus on heikko. Ongelma vain on, että heidän määränsä kasvaa, sillä ns. suorittavien töiden määrä vähentyy jatkuvasti ja lopulta robotit korvaavat nekin työpaikat joita tähän mennessä on pidetty tyypillisinä keskiluokkaisina ja varmoina toimeentulon takaajina.

  Ehrnroothin ihmiskuva, se miten hän näkee työttömät, köyhät on hänen ajattelunsa suurin vika. ”Jokainen alkoholin suurkuluttuja, tupakoitsija, ylipainoinen, liikuntaansa laiminlyövä huonoa elämää elävä henkilö…” jos oikein arvaan, edellä mainittu kuvaus on Ehrnroothin näkemys edellä mainituista, minusta. Ehrnroothin ei varmasti ymmärrä kuinka tuo loukkaa minua. Se olisi muuten aivan sama, mutta jos vaikutusvaltaisimman puolueen ihmiskuva on tuo, niin ei ihme että politiikka jota he harjoittavat alkaa olla lähempänä natsien kuin kenenkään muun vallankäyttöä ja ajattelua.

  Ehrnroothin maailma on niin mustavalkoinen, perusteiltaan likainen, köyhien arjesta vieraantunut, lähtökohtaisesti ja perusteiltaan väärä. Jos Ehrnrooth edustaa sivistyneistöä laajemminkin, en voi kuin kauhulla jäädä odottamaan milloin Ehrnroothin ideologia laitetaan käytäntöön. Ja jos minunkaltaisellani pasifistilla herää halua tarttua ”kivääriin”, mitä mahtaa miettiä minua radikaalimmat tahot. Ehrnrooth ilmeisesti haluaa vastakkainasettelua vuoden 1918 malliin ja viedä silloin kesken jääneet ”teloitukset” loppuun. Keinot ovat erilaiset, mutta ajatus sama.

  • jiipee

   Ehrnroothin vastenmielisistä puheista tulee tosiaankin väkisin mieleen 1930-luvun Saksan kansallissosialistien puheet, jotka sitten tekivät mitä halusivat juuri kaikille vähäosaisimmille ja niille jotka olivat heikoimmalla sen ajan yhteiskunnassa. Samanlaista rasistista p*skaa ideologiaa täynnä, tämän miehen puheet. Pitäisi oikeastaan toivoa että Ehnrooth sairastuisi johonkin krooniseen parantumattomaan tautiin että tulisi loppuelämäksi riippuvaiseksi suomalaisesta sosiaaliturvasta + avusta. Voi edellinen kuulostaa tietysti julmalta, mutta empatiaa ei kokoomukselaiset näköjään opi millään muulla lailla kuin kantapään kautta. Koko kokoomus saisi saada jonkun borrelioosin jota kukaan lääkäri ei uskoisi oikeaksi taudiksi, sitten nähtäisiin kun k-lössi raahautumassa nääntyneenä luukulta luukulle kakkosluokkaan kuuluvana, oppisivatkohan läksynsä?

   • töytön

    Eihän nyt kokoomuslainen voi sairastua 🙂

 14. stunned

  Hesarissa juttu Yle Teemalla ja Areenassa pyörivästä Tintti-dokkarista.

  https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005715369.html

  Dokumentissa sarjakuvapiirtäjä Georges Remi puhuu Tintin seikkailuista Afrikassa.

  En tehnyt tutkimusta. Luotin kolonialistien kertomuksiin. “Kongolaiset ovat laiskoja, heitä pitää motivoida piiskalla.” Niin puhuttiin. Minulla ei ollut rasistisia ajatuksia. En tiennyt, että tarina oli rasistinen.

  Työtön on nykyajan kongolainen. Vielä ei katkota käsiä (kuten Belgian kuningashuoneen omistama siirtomaavalta teki paikallisille Kongossa), mutta Ehrnrootille kelpaisi varmaan sekin.

 15. Readers digest´s tea-party :)

  Itse asiassa blogissa mainittu ko. herra Ehrnrooth on tärähtänyt siellä erinomaisesti toimeentulevien alueella kalliin asuntonsa peräkamarissa läppärin ääressä. Lukenut liian tosissaan usalaisen hyväosaisten egoismi-ideologin Ayn Randin puuta-heinää ja pää mennyt sekaisin. Paksua opusta Atlas Shrugged, tietysti alkukielellä, kun on tsuhnamaisen innostunut Usasta. Ikävä jos näitä alkaa olemaan liiaksi asti tässä maassa. Lisääntymään päin ovat.

 16. Pari koditonta menee kyllä.

  Saku puki hienosti sanoiksi omatkin tuntemukseni. Kiitos.

  Olen lukenut, että jonkun isoisällä olisi ollut tällainen mietelause: ”Kyllä minä pari puliukkoa mielelläni elätän, mutta pankinjohtajan kanssa alkaa olla vähän niin ja näin”.

  Nykyään puhuttaisiin kunnioittavammin kodittomista, mutta siteerasin tätä isoisää sellaisenaan. Voisikohan pankinjohtajan tilalle sijoittaa dosentin?

 17. Anna Liisa Sallinen

  Ehrnrootin mielipiteet ja kolumnit ovat puistattavia. Niistä huokuu feodaaliajan kaipuu, jolloin lääninherra voi kohdella maaorjiaan kuinka hyvänsä. Eihän maaorja ollut edes ihminen. Tulkoon toimeen miten tahtoo, tai olkoon tulematta.

  • Timo Harju

   Niin ovat. Rodunjalostus oli ainoa mikä jäi suoraan sanomatta, vaikka se ajatuksellisestii Ehnroothin uuteen yhteiskuntaan selvästi kuuluukin.

   YLE näkyy kätkeneen sosiaalipolitiikan asiantuntijansa häveliäästi syvemmälle verkkosivuilleen. Siitä huolimatta pitää kysyä, oliko tällaisen laajan ja typerän eugenetiikkaa henkivän vuodatuksen julkistaminen YLE:n tavoitteiden mukaista. Joku tämänkin päätöksen on tehnyt.

   Danske Bankin tuoreen tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista miettii joka viikko, riittävätkö rahat. Siis ainakin 30% suomalaisista on poistokelpoisia kiviriippoja Ehnrootin, Kosken & kumppanien uudessa uljaassa maailmassa. Mistä kaukaa kuulenkaan ajan, kun nahka paukkui maanteitä vasten ja uutta parempaa maailmaa rakennettiin keskellä sivistynyttä Eurooppaa keittämällä heikommasta aineksesta saippuaa.

   • vepa

    ”YLE näkyy kätkeneen sosiaalipolitiikan asiantuntijansa häveliäästi syvemmälle verkkosivuilleen. Siitä huolimatta pitää kysyä, oliko tällaisen laajan ja typerän eugenetiikkaa henkivän vuodatuksen julkistaminen YLE:n tavoitteiden mukaista. Joku tämänkin päätöksen on tehnyt.”

    No onhan se, kun toimitusjohtajaksikin on palkattu samaa ajattelua edustava Ylä-Anttila. Ja sitten samaa aikaa perussuomalaiset huutaa, että YLE on kommunistien pesäpaikka. Näin nämä asiat koetaan. Kumma juttu, että YLE alkoi mennä vain oikeistolaisempaan suuntaan Sipilä-kohun jälkeen. Hassu sattuma.

 18. Kyösti Hyttinen

  Rahan valta johtaa Suomea. Olemme osa globaalia talousjärjestelmää.
  Kansainväliset suuryritykset tuottavat käytännössä meidän teolliset tuotteemme. Elämme enenevässä määrin palvelutaloudessa pesten ”toistemme paitoja”, niiden, joilla siihen on vielä varaa.
  Pidämme haurasta hyvinvointivaltiotamme yllä velkaantumalla ulkomaalaisille sijoittajille
  Libertaarien unelma klepto/plutokratia on vain julistamista vaille valmis.

 19. AikaMies

  Totta Saku turiset.
  Toistan aikaisempaa: Pää pilvissä kulkeva ei eteensä näe.
  Yhteiskunta on senverran monimuotoinen kokonaisuus, että mahtuu siihen noita taivaita tähyileviä ”dosenttejakin”. Heidän onnekseen!
  Evoluutio ajallaan eliminoi väärät ”profeetat”.
  Meinaan jotta yksin on vaikea tulla toimeen ”omillaan” vaikka olisi kuinka [omasta ja ”äidin mielestä”] viisas.
  Eikun rajat kiinni, köyhät kuoppaan… vaan minne ”dosentit”?
  Katastrofiteorioita unohtamatta: Kohtuullinen konflikti [olemassaolevaa vastaan] olkoonkin vaikka ihmisen itsensä aiheuttama voi olla lajin säilymiselle kohtalokas. ”Dosentit” ja dinosaurukset ovat loppujenlopuksi samalla tavalla häviävä laji, rönsy evoluution kokeilussa.

  Mikään ei näytä muuttuvan. Allaoleva on ”yleisönosastolle” kirjoittamani (9.4.1984) joskin asiayhteydestä erotettuna. Allekirjoituskin on tuolta ajalta – ennen Aika Miestä ja projektorinkin voisi korvata vaikka SOTElla 😉

  Profeetta?
  Muinaisen persialaisen runoilijan ohje:
  Hän, joka ei tiedä, eikä edes tiedä, ettei hän tiedä on typerys – vältä häntä.
  Häntä, joka ei tiedä, mutta tietää ettei tiedä, voidaan opettaa – opeta häntä.
  Hän, joka tietää, mutta ei tiedä että tietää on nukuksissa – herätä hänet.
  Hän, joka tietää ja tietää, että tietää on profeetta – seuraa häntä.
  Jollei hän siis ole frofeetta…
  Tyhjänpäiväisiin ”projektoriselittelyihin” kyllästyneenä, toimenpiteitä odotellen’

  Häjy Poika

 20. Antonio

  Näin kirjoittaa psykiatrian professori Seppo Utria:
  … ”Ihmisyydestä irtaantunut, taloudellista tulosta ja tehokkuutta jumaloiva ammattipoliitikkojen joukko sabotoi spontaania kansalaismielipidettä ja loukkaa ihmisten oikeudenmukaisuuden tajua. Passivoituaan kansalaisen Pääoma Oy:n esityksiä vierestä seuraavaksi penkkiurheilijaksi se on ajanut demokratian suohon ja uskonut valtion markkinavoimien käsiin. Se ei kohtaa niitä ongelmia ( asuntopula, kohtuuton vuokrataso, työttömyys, terveydenhoito- ja opetusalan kriisi, eriarvoistuminen, ympäristön pahoinvointi ym), joita se Pyhää Kansainvälistä Kilpailukykyä kumartaessaan tuottaa”. …
  S.K.J. Utria: Ihmismielen jäljillä, s.14. Gummerus 2001

 21. Jouni Suonsivu

  Olen metsässä retkellä kokoomuslaisen, esimerkiksi Jari Ehrnrothin kaltaisen libertaarin, kanssa. Vastaan tulee karhu, joka käyttäytyy aggressiivisesti, kenties nälkäinen. Karhu käy kokoomuslaisen kimppuun. Enhän minä voi vaikuttaa markkinoiden toimintaan, en säännellä niitä mitenkään, pois moinen sosialismi. Niinpä totean sivusta, että molemmilla on hampaat ja kynnet, molemmat osaavat juosta – sama varustus molemmilla, joten markkinat ratkaiskoot. Molemmilla on tasapuoliset mahdollisuutensa: nälkäisempi syököön.

 22. Arska

  Kummallisinta on että tällaiset ”uutiset” ovat propagandakoneiston välittämiä ihan solkenaan, mielipidemuokkaus on käynnissä jotta suurin osa kansastakin kääntyisi omiaan vastaan.

  Goebbelskin olisi Sipilästä ylpeä, samoja polkuja jo tallataan.

  • töytön

   Ylen tietotoimisto tiedottaa tosiaan.. Eeehrnnrnruutti ois voinu vielä kertoa minne kuoppaan sairaat ja työttömät laittaisi siellä hyvinvointiyhteiskunnan tien päässä.

 23. Pekka Järvi

  Suosittelen kansainvälisen poliittisen taloustieteen professorin Mark Blythin kirjaa ”Talouskuri / vaarallisen opin historia”.
  Hän kertoo tyhjentävästi mistä nämä opit tulevat, ketkä ovat taustavaikuttajia ja miksi uusliberalismi-ideologia löi itsensä läpi. Kiinnostava, kiehtova ja puistattava kirja.

 24. Jouni Suonsivu

  Jari Ehrnroth on hyvinvointivaltin kasvatti, joka on opiskellut ei-niin-oikeistolaiseen ajatteluun luonnostaan ohjaavia aineita. Humanistina ja yhteiskuntatieteilijänä hänellä olisi ollut luontainen mahdollisuus tulla ymmärtämään ihmiselämää ja kokoanisten yhteisöjen elämää, meillä ja muualla, nyt ja aiemmin sekä myöhemmin. Henkilö ei kuitenkaan näytä oivaltaneen mitään (toistan: mitään).

  Vaan miksi verovaroin ylläpitämämme YLE antaa kanavansa käyttöön, vieläpä ilmaiseksi tai itse skribentille maksaakin, tällaisesta poliittisesta julistuksesta?

  • Timo Harju

   ” Henkilö ei kuitenkaan näytä oivaltaneen mitään (toistan: mitään).”

   Toiset onnisuvat tässä. George douoplejuu Bush kävi läpi kaksi huippuyliopistoa ilman että ne jättivät häneen naarmuakaan.

   YLE puolestaan on ottanut sen suunnan, että jos Yle olisi sanomalehti, siellä olisivat kuolinilmoituksetkin propagandaa.

  • M.M.X.X.

   Hyvä kysymys! Ihmettelin asiaa jo Jari Ehnrothin kirjoitusta ylen 1918 kolumnisarjassa, se oli lähinnä provo joka innosti vastakkainasetteluun. Kolumnisarjan tarkoitus lienee ollut ymmärtää 1918 tapahtumia ja löytää konsensusta.
   Ilmeisesti olin väärässä. Asiasta varmaankin tietää ylen hallintoneuvosto jonka kokoonpanosta vastaa eduskunta. Miksi haukkua MV-lehteä kun Ylellä on kolumnisteja jotka yltävät lähes samaan tasoon, koulutuksestaan huolimatta.

   • M.M.X.X.

    Ilmeisesti ylen hallintoneuvostoa tai kansanedustajia ylipäätään ei kiinnosta Ylen sivujen sisältö. Eikä yliopistoja heidän dosenttiensa sepustukset. Kuinkahan nämä näkemykset ilmenevät Jarin luennoilla/opetuksessa?

    • vepa

     Kovasti aina kiinnostavat, kun sivuilla tai lähetyksissä arvostellaan Sipilää tai persuja.

 25. Katjus

  Ehnroothin ärioikeistolaispäästöt ovat loogista jatkumoa sille äärinäkemysten normalisoimisen uralle jonka Timo Soini aloitti ja jota Halla-Aho, Matti Apunen, Marko Junkkari ja muut korkeakouluttautuneet vaikuttajat ovat pikku hiljaa ja määrätietoisesti pohjustaneet.

  Huolestuttavampaa kuin julkilausuttu kokoomuslainen ihmisnäkemys on tämä uusi normaali: ylen kolumnina esitetään muina miehinä tällaista vihapuhetta, joka poikkeaa nettikuonasta ja Soinin turahduksista vain siinä, että se esitetään sivistyneen ihmisen normaalina puheenvuorona.

  Tosiasiassa tietyn ihmisryhmän, tässä tapauksessa köyhien ihmisten, sumeilematon leimaaminen ja julkinen nimittely laiskoiksi, vastuunpakoilijoiksi, vapaamatkustajiksi, infantiileiksi ja parasiiteiksi on puhdasta fasismia. Ehnrooth väittää köyhien elämää mukavaksi ja jopa väittää 2010 talouslaman johtuneen Suomen liian korkeista sosiaalimenoista, vaikka kuka tahansa tietää kyseessä oli tosiasiassa nimen omaan kansainvälinen talouskriisi joka aiheuti Ehnroothin himoaman suitsimattoman markkinaliberalismin aiheuttaman kuplan puhkeaminen yhdysvalloissa pari vuotta aiemmin.

  Ehnroothin näkemyksia marxilaisuudesta ja pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ei viitsi edes kommentoida.

  Tätä uutta normaalia, tiettyjen ihmisryhmien syyllistämistä talouden sakkaamisesta, fasismia ja vääristeltyjen tosiasioiden esittämistä auktoriteetin ylimielisyydellä, on syytä vahtia tarkkaan ja puuttua siihen järjestelmällisesti, koska historian saatossa se on aina johtanut inhimillisiin ja massiivisiin katastrofeihin.

  Tuttuni kommentoi Ehnroothin näkemyksiä seuraavasti ja osuvammin tuskin voisi asiaa ilmaista: asetetaan 100% perintövero niin kaikki pääsevät näyttämään kyvykkyytensä ilman holhousta.

  • Readers digest´s tea-party :)

   Readers Digest´s tea party 🙂 yhtyy näkemyksiisi 100 prosenttisesti. Aikoinaan ko. dosentin kommentointi sisällissodastammekin ja sen seurauksista teki jo selväksi suorastaan lapsekkaan ylimielisen asenteen vankileireillä tuhansia satunnaisesti teloitettuja ja nälkään tapettuja hävinneitä kohtaan. Ko. dosentissa näkyy paljon piirteitä, joista amerikkalainen psykologi, hahmoterapeutti Elinor Greenberg kertoo kuvatessaan narsistista (yliminä) persoonallisuutta.
   Mm. ”Narsisti asettaa ihmisiä, paikkoja ja muita asioita hierarkkisesti matalasta korkeaan arvostamansa piirteen mukaan.
   Hänellä on taipumus olla huomaavainen ja ystävällinen niitä kohtaan, joita pitää arvoasteikossa korkeammalla.
   Niitä, ketkä ovat arvoasteikossa matalalla, hän saattaa halveksia, kohdella julmasti tai jättää kokonaan huomiotta.
   Arvottaminen tarkoittaa myös sitä, että narsisteilla on tapana tehdä jatkuvaa paremmuutta ja asemaa koskevaa vertailua ihmisten, paikkojen ja muiden asioiden välillä.
   Perspektiivejä yksi
   Narsisti näkee maailman vain omasta perspektiivistään. Maailmankuva on tältä osin hyvin samanlainen kuin aivan pienten lasten.”…Niinpä. Tässä tapauksessa voisi todeta kuin eräs poliitikko : ”Onhan niitä kaikenlaisia dosentteja”…ja ylelle ne ovat päteviä trollaamaan…

  • M.M.X.X.

   JEP, 100% perintövero on pistämään veto!

   • M.M.X.X.

    Siis pistämätön veto.

  • Jyrki

   Kyllä tämä alkaa näyttää siltä todellakin, että nyt kokeillaan rajusti kepillä jäätä tai paremminkin rautakangella. Ja testataan kuinka pitkälle voidaan edetä heikompien polkemisessa. Ilman että edes korkeintaan kuin pientä osaa paremmissa asemissa olevaa kansaa alkaa kiinnostaa jos edes kiinnostaa. Siinä kohtaa pitää hetkeksi rauhoittua ja odottaa lisää asenteiden kylmenemistä ja jäätymistä kovemmaksi ”jääksi”. Jotta sille voitaisi jyrätä lopulta ”panssarivaunulla” huoletta.

   Onhan tästä ”jään” kestävyyden kokeilusta todisteitakin. Kuten Vartiaisen rikkaruoho ja vastaavat kommentit. Tai erään toisen kansanedustajan kommentit työttömien leirittämisestä. Ja kolmannen kaikilla meillä on rajoitteita kommentit monisairaalle työttömälle jne jne. Ja vielä tulee varmasti paljon lisää tulevaisuudessa vastaavia kommentointeja ja puheenvuoroja medioissa. Samoin kuin sossu Tatu, Skeittaava Juuso jne. Mielikuvitushahmoja samoin kuin omalla naamalla ja nimellä julkisuuteenkin saatuja oikeita ihmisiä pohjustamaan heikompien asemien murtamista nyky-yhteiskunnassa.

   Ja hyvin se tuntuu onnistuvan näyttää siltä, että työttömien aktiivileikkuri tulee jäämään minimissään sellaiseksi kuin se nyt on. Mutta uskon itse, että tulevaisuudessa se laitetaan leikkaamaan rajummin heikompien asemaa. Sen päälle luodaan läjä uusilla nimikkeillä toteuttavia 9e/pvä orjatöitä tulevaisuudessa 0e/pvä ja ehkä vielä vähän enemmän tulevaisuudessa pitää maksaa, että saa harjoitella työntekoa ilman oikeaa palkkaa ja palkkatyösopimusta. Työttömien ja sairaiden ja muiden heikko-osaiasten kontrollointi tulee kasvamaan rajusti. Tulee ehkä jopa ne hihamerkit, GPS-nilkkapannat ja velvollisuus puhaltaa määräajoin alkometriin jne. Ja kun SOTE saadaan maaliin myös heikompien terveyttä voidaan nakertaa entisestä kovemmin alaspäin. Lääkkeiden omavastuut ja sellaiset tässäkin vain alkusoittoa.

   Voi toki olla, että Sipilänkin mainostamia ihmeitä oikeasti tapahtuu. Ja ensivuoden vaaleissa valtaan pääsee tahot, jotka voi vielä kääntää asioita toista päin. Mutta epäilen kansa on vain niin kovin ja vahvin voittakoon kisan hurmiossa. Että 2020 luku tulee olemaan lopulta ehkä ikään kuin ”Natsien” valtaan pääsy, mutta Suomessa. Ja nykyinen meno alkaa vaikuttaa partiopoikien hyvää tarkoittavalta pikku puuhastelulta.

   Ehkä tämä kuullostaa vain jonkin katkeralta ja typerältä jutulta, mutta annetaan ajan kulua ja katsotaan sitten miten on käy. Mielelläni olisin väärässäkin…

   • vepa

    Siinä vaiheessa, kun ei ole mitään hävittävää, on vapaa.

 26. Henri Järvi

  Liberaalikapitalismi yrittää syöttää meille ajatusta yksilöstä oman onnensa seppänä, jolloin yhteiskunnan tarkoitus ja velvollisuus ei olisi enää tarjota sinulle taloudellista suojaa, vaan vastuu elämästäsi olisi työnnetty täysin sinulle harteillesi. Toisaalla samaan aikaa poliittinen ja taloudellinen eliitti seurustelevat tiiviisti keskenään jolloin taloudellinen eliitti saa haluamaansa lainsäädäntöä, juuri nyt hallintarekisteri, ja poliittinen eliitti vaalirahansa. Suomalaista korruptiota jonka legimitoi ja maksaa kansa.

  Jos tätä taustaa vasten sanot että jokainen on oman onnensa seppä, niin eikö se ole vähän sama asia kun sanoisit tsunamiin joutuneelle että -mutta hei, sinähän osaat uida, yritä päästä sieltä ylös-. Sadismia?

  -vanhempi kansalaisenaolon erityisasiantuntija-

 27. Unto Kiiskinen

  Huolehtikoot jarit ja kaikki miljonäärit itse omasta puolustuksestaan.
  Sotakin pitää yksityistää ja jättää vain yli miljoonan tienaaville.
  Köyhät älköön vaivautuko niihin kesteihin.
  Kun ovat oppineet koko ikänsä loisimaan.

  • Jyrki

   Kyllä siinä asiassa ”Jaritkin” on sitä mieltä, että sodat kuten rahalliset sijoitustappiot on yhteisiä asioita ja ongelmia. Ja kaikkien pitää osallistua talkoisiin joissa ne hoidetaan. Sitten taas kun aurinko paistaa. Niin parhaat osat auringonottopaikoista on toki varattu yksityisille ”Jareille”. Niillä paikoilla toki on ensin talkoitu paikat kuntoon, että kelpaa ”Jarien” lekotella auringossa. Kun muut alkaa sen jälkeen yksikseen laittaa itselleen edes jonkinlaista auringonottopaikkaa myös. Sellainen taisi olla torpparien roolikin aikoinaan, kunnes sillekin tuli loppu aikoinaan kuten tiedämme.

 28. Pekka Pehkonen

  Jari on astunut vaarallisen rajan yli. Maassa on sankoin joukoin epätoivossaan seonneita kaikenikäisiä ihmisiä. He voivat saada Ehnrootin sotilassuvun historiasta idean antaa suvun tenavalle maistiaisiksi heidän omaa lääkettään. Sellainenhan on väärin, mutta mikä nyt ei olisi-?

 29. Hannele

  Jos tömä hallituspohja jatkaa seuraavien vaalien jälkeen, olen päättänyt muuttaa vähäksi aikaa jonnekin muualle. En vain kestä tätä menoa enää. Sori siitä. 🙁

  • M.M.X.X.

   Samaa miettii varmaan moni muukin.

  • Emppu

   Samaa olen miettinyt, että joko Viroon tai Ruotsiin muuttaisin mielelläni, on tää vaan niin ahdistava maa, jossa ”elää kuulemma maailman onnellisin kansa, hyi hitto sentään!

 30. Katinka Ojanperä

  Ikävä kyllä köyhät ja kipeät eivät edelleenkään äänestä vihervassareita, koska ovat liian rasisteja heidän humaanille maahanmuuttopolitiikalleen. Jokaisella on joku ongelma: toisella köyhät ja toisella maahanmuuttajat. Oikeistopopulistin mentävä aukko hallitukseen.

 31. Rotvalli

  ”Sairas sairastuu tahallaan huonojen elintapojensa seurauksena vain voidakseen ottaa ylimääräistä niiltä, jotka elävät vastuullista ja hyvää elämää. ”

  Olin urheilutaustaisena hyväkuntoinen, hyväpalkkainen ja alallani aika tunnettu ja noin muutenkin kohtalaisen näkyvässä asemassa oleva esimiestoimittaja. Jokainen Suomessa on nähnyt ottamiani kuvia lööpeissä ja kansissa tai lukenut juttujani, sillä olin ahkera ja minulla oli onnea ja sain skooppeja, jotka levisivät oman lehteni tai satunnaisesti avustamieni muiden lehtien ja blogini kautta ilmaislehdistä Ylen pääuutisiin.

  Oli mukava asunto työsuhde-etuna, työnantajan tarjoama auto ja avovaimokin löytyi mistäs muualta kuin työpaikalta. Vientiä olisi ollut muutenkin ja naiset – joskus peräti julkkiskaunottaret – juoksivat perässäni. Helsingin Michelin-ravintolat ja muut fine dining -paikat kolusin läpi muiden piikkiin, sillä minuun ilmeisesti kannatti jutun toivossa käyttää aikaa ja vähän rahaakin. Muutakin pientä ”voitelua” matkojen ja erilaisten tavaralahjojen muodossa oli tarjolla.

  Kunnes varsin nuorella iällä ilmennyt syöpä vei terveyden. Nyt olen vanhalla asteikolla ilmaisten 80 %:n invalidi ja olemassa muulle maailmalle enää tällä tavalla sosiaalisen median kautta. En nimittäin jaksa kirjoittaa tai tehdä paljon mitään ja tahdo kehdata lähteä kaikkine apulaitteineni, alituisine toimenpidetarpeineni ja tyhjällä lompakolla toisten siivelle.

  En pidä julkisivua, siitä ei ole kyse, vaan haluan säilyttää edes jotain rippeitä arvokkuudestani. Ei sitäkään liikaa, mutta nolottaa, jos eritteet valuvat julkisella paikalla sidosten pettäessä paidalle ja housuille, kuten muutaman kerran on käynyt. En siis ole syrjäytynyt vapaaehtoisesti vaan minusta joskus leijuva väkevä kusen ja paskan haju syrjäyttää ihan tahtomatta. Jos et usko, voithan muutaman kerran kokeilla.

  Eläkkeeni jäi pieneksi, sillä työvuosia ehti kertyä turhan vähän. Selviän juuri ja juuri eron jälkeen yksiön vuokrasta ja laskuista, joita ei ole paljon: 10-15 euron puhelinlasku, netti, noin 400 euron vuotuiset vakuutusmaksut ja yksi digilehti sekä lääkkeiden ja terveyskeskus- ja sairaalamaksujen omat maksuosuudet. Rahaa on nyt loppukuuksi jäljellä sata euroa. Tulevalla viikolla lähden taas kirurgin operoitavaksi.

  Jos mikään on hyvin, on enää se, että en onnekseni ylpistynyt voimavuosinanikaan, vaan muistin, mistä ryysyköyhästä kodista olen lähtenyt ja mielipiteeni yhteiskunnallisista asioista olivat ja ovat sen mukaiset ja toin ne julki myös työssäni ja sen ulkopuolella. En siis joudu tämän suhteen tuntemaan huonoa omatuntoa ja katumusta tai tekemään kääntymystä.

  En myöskään tunne syyllisyyttä sairastumisestani enkä yhteiskunnan tuella elämisestä, sillä maksoin aika korkeat veroni ja eläkemaksuni mukisematta ajatellen, että ne veroeurot ovat takaisinmaksua saamastani hyvästä ja samalla vakuutukseni, eivätkä ne koskaan ole olleetkaan minun rahaa.

  Huono onni tai perimä, jota en ole voinut valita, arpoi minut kaikkien joukosta maksajasta saajaksi ja putosin vapaassa pudotuksessa yläoksilta jos en katuojaan, niin ainakin kiveykselle, josta en jaksa nousta enää ikänikään puolesta.

  Eihän minulle pitänyt käydä näin. Eikä kenelle muullekaan siellä tukevalla oksalla istuvalle – kunnes onni sitten joskus kääntyy, olitpa kuinka kyvykäs, ahkera, varakas tai ihan mitä tahansa.

  Ainoa asia, jonka voit tässä yhteydessä valita on, tuletko seurakseni tänne rotvallin reunalle ei-mihinkään leuhkuuttasi lopun ikääsi niellen ja itkun ja nöyryytysten kera vai ilman. Älä valitse väärin, sillä potkiessasi muita monotat hyvin todennäköisesti myös itseäsi ja aivan varmasti jotain läheisistäsi. Tuollainen virheesi muita ja itseäsi kohtaan on myös korjaamaton: et voi katumalla saada muille aiheuttamaasi köyhyyttä ja ikävää koskaan pois ja anteeksi. Tämän päivän valintasi siten ratkaisee, kuinka henkisesti raskaita ne loppuvuotesi tai vuosikymmenesi kaikkesi menettäneenä ovat.

  Näkemisiin.

  • Rintsu

   Tuohon ei ole lisättävää.
   Respektiä.

  • Ani

   Kiitos.

 32. Ihmetys

  Itse eliitti on kuitenkin suurin verotulojen käyttäjä, suorat tulonsiirrot mukaanlukien. Poliittinen eliitti elää suoraan kansan kustantamana ja taloudellinen eliitti pyrkii samaan veroetujen, yritystukien ym avulla. Herää kysymys, että mistä niitä verotuloja lopulta saadaan, jos suuri veronmaksaja keskiluokka kapenee. Ikäänkuin olisi jo raaka ja raivoisa taistelu verotulojen jakamisesta jo käynnissä siten, että kaikkein heikoimmin itseään puolustamaan kykenevä kansanosa poljetaan maanrakoon. Fasismia alkaa muistuttaa ja se polku on pelottava!

 33. Juha

  Oliko nämä nyt niitä kuuluisia ”kaikenmaailman dosentteja”?

 34. mark

  Täysin vastakkainen mielipide kuultiin SuperCell omistajilta. Maksoivat miljardikaupasta verot Suomeen, kun olivat kuulemma saaneet myös Suomelta paljon. Ehrnrooth ei sitten ole saanut Suomelta mitään, vaan luonut uransa ja varallisuutensa aivan yksin.

  Ei nyt aivan heti tule mieleen valtakuntaa jossa kaikki elävät yksin ilman toisten apua. Eikä kukaan ole vielä vaurastunut omalla työllään vaan toisten työllä. Ilman toisten työtä kukaan tuskin pysyisi hengissäkään kovin pitkään, ei kukaan, ei edes Ehrnrooth.

  Oman onnen seppiä voi sanoa tulevan vain Afrikan tai Intian slummeista ja Brasilian faveloista. Keski-ikä on noin 30-40 vuotta eikä kuolemaa kummempaa kitumisen lisäksi ole odotettavissa. Jos sieltä joku sattuisi tähtiin nousemaankin, keinot ovat enimmäkseen rikoslain kanssa yhteesopivia.

  Randin utopiahan oli jotain sellaista, että rikkaat menevät vuorelle, elävät siellä yltäkylläisyydessä ja köyhät huutavat nälissään vuorenjuurella apua. Olisi hyvä kokeilu. Pantais vuorelle linjat kiinni ja katottais kumpi juoksee ensin toisen luokse. Oikeastaan, kannatan tässä Randin ajatusta.

 35. Jani Rikhard

  Siinä on meikän vastine. Kun kerran kaikki on omalla vastuulla ja sairaudetkin on oma valinta, niin jätetäänpä parempiosasetkin sitten jatkossa pärjäilemään omillaan jos saavat slaagin tai ajavat kolarin, tai sattuu jotakin muuta ikävää. On tässä vähän huumoriakin, mutta jokanen saa päätellä ite paljonko.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2018/06/11/myos-parempiosaisten-on-otettava-vastuu-itsestaan-ja-elamastaan/

  • Raija

   Sen ideologian mukaan voi köyhät lakata maksamasta veroa sillä eihän köyhänkään ja ottaa palkkansa käteisenä tai muuna tavarana ja huolehtia vain itsestään. tule pitää huolta rikkaammistaan vaan käyttää kaikki tulonsa itseensä. Verorahoilla ylläpidetyt saavat myös alkaa pitää huolta omilla omistuksillaan eikä veroahoilla. Mitähän nämä kalleimmat elätettävät pitäisivät siitä että verovarat ei enää heitä riittäisi elättämään. Jos tämä Ehnroothin visio johtaa jos pääsee toteutumaan.

   • Raija

    Piti olla: Sen ideologian mukaan voi köyhät lakata maksamasta veroa sillä eihän köyhänkään tule pitää huolta rikkaammistaan vaan käyttää kaikki tulonsa itseensä ja ottaa palkkansa tavarana tai käteisenä jättäen verot ja muut maksut valtiolle maksamatta.

  • mark

   Kyllä kaikki palvelut, tai ainakin valmiudet, täytyy varakkaillekin ylläpitää. He eivät ole vain niistä valmiit maksamaan. Esmes tehohoito on helvetin kallista ja sitä saa vain yliopistollisissa sairaaloissa. Huono bisnes, ei bisnes ollenkaan. En nyt muista onko ne sotessa edes mainittu. Voihan noita ylläpitää osakeyhtiöiden vakuutuksillakin, mutta vakuutus on vakuutus, maksat vaikka et koskaan tarvitse. Se ero noilla vakuutuksilla on, että kollektiivinen valtion lailla säätämä on halvempi kuin yksityinen. Vertaa vaikka kokoomuksen ihmemaahan Ameriikkaan.

   • ihmetys

    VArakkaimmat käyttävät eniten yhteiskunnan kustantamaa infrastruktuuria, kuten teitä, lentokenttiä, opiskelupaikkoja, jopa laajakaistaverkkoja. Sen lisäksi ilmaisia lounaita ei ole, joku ne maksaa:yritys voi vähentää verotettavasta tulostaan osan edustuskuluista eli niistä toinen toisilleen tarjotuista lounaista. Miksi köyhempien ihmisten pitää siihenkään osallistua veronmaksajana? Miten se onkaan niin, että jos kuuluu poliittiseen tai taloudelliseen eliittiin, niin jopa ruokailukustannuksissa saa runsain mitoin veroina kerättyä avustusta?

    • M.M.X.X.

     ”Jopa ruokailukustannuksissa saa runsainmitoin veroina kerättyä avustusta?” Näinhän Jungner kertoi puolustaessaan Susanna Kosken sanomisia. Mielenkiintoista, kun samaan aikaan Hurstin avustusta vaikeutuu ja ehdotetaan vielä ruokajonojen poistamista/vähentämistä ”yhteisruokailuilla”. Tällaisten yhteisruokailuilla organisointi kattamaan ruokajonojen tarve olisi käytännössä paljon kalliimpaa ja vaikeammin järjestettävissä kuin ruokajakelu. Olisiko tässäkin pedattu paikkaa jollekin yksityiselle avustusjärjestölle tai yritykselle tienata avuntarpeella ?

 36. Matti R

  Hyvä kirjoitus Sakulta jälleen kerran.
  Nämä liberaalit ja libertaarit tapaavat usein sanoa että erilaiset tuet ja turvaverkot passivoivat ja ihmisistä ei näin saada parasta irti. Selvä, ottakaamme todesta siis tämä arveluttava ajatus että epävarma ja tyhjän päällä seisova ihminen on parhaimmillaan, ja että tuki ja turva jotenkin korruptoi ihmisen. Mutta herranjestas, entä kaikkien näiden rikkaiden perheiden, nimeltä mainitsemattomien sukujen lapset, kultalusikka suussa syntyneet, joiden tuki ja turva on ollut aivan toista luokkaa kuin vaatimattomat Kelan tuet, joihin kuitenkin myös nämä hyväosaiset yksityisten etujensa lisäksi ovat olleet enemmän tai vähemmän oikeutetut? Heidänhän täytyy olla moninkertaisesti pilalle menneitä, passivoituneita, mätiä omenia? Mikä menetetty potentiaali, kuinka paljon pilalle hemmoteltuja ja passivoituneita ihmisparkoja, mikä tuhoisa isku yhteiskunnalle! Mikä lahjakkuuden menetys! Jos tuki ja turva, välittömän ja orjuuttavan pakon puuttuminen siis pilaa ihmisen, niin kaipa yksityinen turvaverkko on ihmistä turmeleva siinä missä julkinenkin. Oikeastaan yksityinen turva olisi tässä tapauksessa vielä mädättävämpi, sitähän ei tarvitse edes hakea, sehän tulee etuoikeutetulle itsestäänselvyytenä, jolloin kultapoika tai tyttö usein omaksuu harhaisen kuvan omista mukamas ansaituista ansioista ja paremmuudesta ja elää norsunluutornissaan josta käsin toiset näyttäytyvät helposti laiskoilta epäonnistujilta, niinpä hänellä ei ole lainkaan kokemusta ja ymmärrystä millaista on elää ei-etuoikeutettuna, eikä siis perspektiiviä ja suhteellisuudentajua yhteiskunnallisissa asioissa. Niinpä kultalusikoiden hallitsemaan päästäminen tuntuisi ainakin yhtä arveluttavalta kuin Ehnroothin parjaama idea köyhän väen hallinnosta. (Paremman väen sivistynyttä hallintoa nähtiin mm. satakunta vuotta sitten Hennalassa, Tammisaaressa jne.) Tästä päästään taas hyvinvointivaltiollisen ajattelun hienoimpiin ominaisuuksiin, siinähän sivistys ja tietämys on tarkoitus ulottaa mahdollisimman laajalle ja tulohaitarin ääripäät on tarkoitus tuoda lähemmäs toisiaan, niin että ihmiset ovat enemän kosketuksissa toistensa kanssa eivätkä niin vieraita toisilleen, vaan kaikki ikäänkuin samaa luokkaa, tai ainakin melkein, ainahan on hieman rikkaampia ja köyhempia ja se on ihan ok. Mutta ei olisi niin paljon todellisuudesta vieraantuneisuutta liian alhaisen tai ylhäisen aseman vuoksi, etu- ja alioikeutettujen liiallista ristiriitaa joka yleensä tavataan ratkaista repressiolla parempiosaisten hyväksi. Kaiken järjen mukaan solidaarisuutta osoittava sosiaalipolitiikka saa aikaan sen, että ihmiset ovat sitoutuneempia yhteiskuntaan ja sen lakeihin. Ehnroothin haaveilemassa heikossa ja libertaarisessa valtiossa taas täytyy tehdä mitä vain selvitäkseen hengissä, ja rikollisuus ja lakien rikkominen ei ole enää moraalinen vaan käytännöllinen ongelma, koska valtio lakeineen on pikemminkin vihollinen kuin ystävä. Luulen Ehnroothin kaavailemaa tulevaisuuden valtiota voi käydä katselemassa esim. jossain Yhdysvaltojen etelävaltioissa, Filippiineillä, Meksikossa, Brasiliassa…

 37. Omppu

  Haluaisin vielä lisätä, että Ehrnrooth on hyötynyt hyvinvointiyhteiskunnastamme myös vaikka hän itse muutaa vihjaakin kirjoituksessa. Miettikää esimerkiksi hänen saamansa (verorahoin kustantama) koulutusta. Ja aivan varmasti on myös hyötynyt hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamista palveluista niin kaikki muutkin.

 38. JP

  Itse olen huomannut että ne jotka haluavat luoda koira-syö-koiran(sori anglismi, en keksinyt parempaakaan) yhteiskunnan, muuttavat aika nopeasti näkemystään kun joku yrittää tehdä heistä paistin.

  • stunned

   Aika usein käytetään termiä ”race to the bottom,” kun tarkoitetaan eriarvoisuuden kasvattamista. Suomessa on hauska sattuma kun tulovero rimmaa tuloeron kanssa.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_the_bottom

   • mark

    Ihmisten syrjäyttäminen (ei siis syrjäytyminen) elämästä johtuu juuri tästä uusliberaalien raha- ja talouspolitiikasta. Harvat heistä sen tietävät saati huomaavat. Niin kauan lauletaan kun oletetaan että ollaan turvassa, mutta vuoronsa tulee. Tämän talouspolitiikan (euro) tarkoitus on nimenomaan muuttaa valtiot neofeodaaliseksi plutokratiaksi, jota ne jo pitkälle ovatkin. EKP’n johtaja sanoi jo kauan sitten, että valtiot ovat menettäneet suvereeniteettinsa, mikä on ollut tarkoituskin.

    Rahaa kiertää valtavat summat pääomataloudessa, joka ei elvytä mitään, vain osakkeiden ”arvoa”. Se taas luo vain suuria virtuaalivoittoja ja -tappioita jotka tasataan euroveronmaksajille. Siellä niitä odottaa Suomen Pankin taseissakin laukeamistaan. Pääomatalous on erkaantunut reeaalitaloudesta ja vauhti senkun kiihtyy, kunnes tulee taas romahdus pelastuksen paikka. Pelastajina ne samat, veronmaksajat. Uusliberaalien talouspolitiikka on pohjimmiltaan yksinkertaista. Voitot yksityisiä, tappiot yhteisiä. Jos ei sillä pärjää niin sitten ei millään. Velkaa veronmaksajillehan sopii, vain numeroavaruus on rajana.

 39. Ulla Vehaluoto

  ”Jostain syystä nämä yhteiskunnan itselleen omineet eivät itse tuota yleensä mitään, vaan elävät tavalla tai toisella toisten kustannuksella.”

  Koroillaan elelevät sijoittajat ovat todellisia sohvallamakaajia, passiivisia ja yhteiskunnalle hyödyttömiä loiseläjiä. Uusliberalistinen ideologia on diktatuurin ideologiaa, ja kaikki diktatuurin ideologiat kääntävät tosiasioita päälaelleen. Riistäjästä tehdäänkin riistetty, sohvallamakaajasta työllään eläjä – ja päinvastoin.

  Tämä kaikki on pelkkää sanoilla hämäämistä.

  Ja sen hämäyksen tarkoituksena on todellakin tuottaa diktatuuri, josta dystopiat ovat varoitelleet jo monia vuosikymmeniä. Ääririkkaiden omistamat valtiot, rahan ja vallan saumaton yhteys, muu ihmiskunta orjiksi ja varaosiksi alennettuna. Pahempaa kuin mikään aiempi maaorjuus.

  Mutta ei ole rikkaidenkaan valtimot teräksestä tehty, ja köyhän ei kannata viimeisillä rahoillaan ostaa ruokaa -vaan ase.

  • Aino Tyynen tytär

   Hyvin kiteytetty!

 40. Pentti Nieminen

  ”Ehrnroothin mukaan muutoksella pitäisi tähdätä siihen, ettei työkykyisiä ihmisiä enää elätettäisi työelämän ulkopuolella.

  – Työkykyisellä pitäisi aina olla mahdollisuus työllistyä.

  Kun Ehrnrooth puhuu työkykyisistä, hän tarkoittaa sitä.

  – En missään tapauksessa väitä, että työkyvyttömät ja sairaat pitäisi saada töihin. Sellainen keskustelu on turhaa.”

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005715924.html
  — —

  Eli se siitä Timosen tulkinnasta.

  • stunned

   Ärnis ei välitä yhtään kuka on töissä. Se haluaa lopettaa sosiaaliturvan.

   Ärnis sanoo, että sairaat vapautetaan työstä. Susku Koski väittää, että puhekykyinen on työkykyinen.

   Todista olevasi sairas tai työkyvytön!

   Näiden susku-ärnisten maailmassa vain vegetatiivisessa tilassa on työkyvytön.

  • mark

   No ratkaisu on sitten helpoimmasta päästä. Eikun palkkaamaan ihmisiä töihin. Työkykyisiä työhakijoita on noin puolimiljoonaa.

  • AKK

   Niin, pitäisi olla mahdollisuus työllistyä, mutta kun ei ole. Missä työpaikat, miksi niitä ei ole? Osaisiko Ernrooth tai Nieminen vastata.

 41. Marko

  Mulle heräs sellanen kysymys: Miten se kapitalisti voi palkata itteelleen KÖYHÄN henkivartijan?

 42. HTK

  Yhteiskuntakiusaamista.

  Jariernroothilaisesta ja Susanna Kosken ajattelusta voi käyttää tietokirjailija, filosofi Eero Ojasen käyttämää käsitettä ”yhteiskuntakiusaaminen” ( Ojanen, Eero, ”Hyvyyden yhteiskunta”, 1999, s. 77-88).

  Ojasen mukaan yhteiskuntakiusaamista harjoittavat menestyjät ovat yhteiskunnan kaikkein ongelmallisin ja tuhoisin ryhmä siksi, että heidän tekoihinsa ei juuri puututa. Kiusaamista on se, että monia ihmisiä järjestelmällisesti pilkataan ja vähätellään sanoen heidän olevan kärryiltä pudonneita, olevan liian vanhoja työelämään ja kyvyttömiä tai haluttomia vastaamaan uusiin haasteisiin. Kiusaaminen kohdistuu usein ikääntyviin ihmisiin, vaikka kiusaajat saattavat itse kuulua samoihin ikäluokkiin kuuluvat. Erityisesti kiusaamisen kohteena on sosiaalituen varassa elävät. Heitä moittivat ja kiusaajat itse elävät usein toisia polkemalla eli toisten kustannuksella.

  Yhteiskuntakiusaaminen ei enää kohdistu vain johon syrjäytettyjen tai vähäosaisten ryhmään, vaan yksilön kilpailukyvystä, eli pakollisesta pärjäämisestä ja välilisesti liittyvästä kiusaamisesta on tehty vallitseva toimintatapa koko yhteiskunnassa. Uusliberalistisen komentotalouden ja kilpailuyhteiskunnan hengessä ilmoitetaan ainoa hyväksyttävä elämäntapa on raaka kilpailu: yksilöillä ei anneta valinnanvaraa.

  Juha Sipilän ”hurskaiden miesten hallitus” toteuttaa varsinaista yhteiskuntakiusaamista koko politiikassaan. Jari Ernrooth on vain sen ajattelutavan selkokielinen ilmaisija. Nykyisessä kilpailukykykiihkoisessa Suomessa Jari Ernroothin ajatuksilla lienee runsaasti maksukykyistä kysyntää yrityksiltä, ainakin YLE:ltä.

 43. LF

  Täällä on moitittu YLE:ä siitä, että se on päästänyt ääneen kyseisen monsterin. Itse olisin sitä mieltä, että on hyvä päästää nekin ääneen, niin paremmin tiedämme, millaisia yksilöitä ja ajatuksia ympärillämme liikkuu . . . ja osaamme varautua. Sitäpaitsi ne äänettömästi kulisseissa hiiviskelevät vasta vaarallisia ovatkin.

  • HTK

   YLE saa ja sen pitääkin olla moniääninen. Eri asia, onko se lainkaan tasapuolinen? Miten YLE:n toimituksen johto valitsee, mitkä tai ketkä pääsevät puhumaan tai ruutuun sen ohjelmiin?

   Ainakin YLE:n kolumnien puhujissa on paljolti saman ajattelutavan julistajia: ideologeja, eläköityneitä korkeita virkamiehiä. YLE:n lehdistö- ja mediakatsauksissa pääsevät esiin vain muutamien valtamedioiden edustajat ja toimittajat. YLE:llä on valtavasti ohjausmahdollisuuksia. Valtamediat (YLE, MTV, HS, IS, IL, Aamulehti, maakuntien valtalehdet, Suomen Kuvalehti, Maaseudun Tulevaisuus) on tajunnan muokkaamisen valtavirtoja, niihin verrattuina blogit, sosiaalinen media ja myös valemediat ovat niihin verrattuina vain pelkkiä sivujokia.

  • jiipee

   On hyvinkin arveluttavaa, että koko kansan verovaroilla maksettu Yle päästää ääneen tällaisen kansaa, meitä kyykyttämään haluavan tyypin. Ei jatkoon, ei ääneen eikä näkyville meidän kustantamana. Happea eikä elintilaa eikä näkyvyyttä pidä antaa näille tippaakaan meidän kustantamilla kanavilla.

 44. Eino

  Ehrnrooth näyttää mielellään briljeerailevan akateemisilla oppiarvoilla kolumni- tms tasoisten mielipiteidensä lopuksi. Lieneekö takana ajatus, että tittelit jotenkin tekevät yhteiskunta- ja ihmiskäsityksiltään todellisuudessa mustavalkoisista sisällöistä näkökulmiltaan ikään kuin ”tieteellisesti” tarkasteltuja. Valitettavasti ikävän ideologian (esim austerityn) lemu ei tekstistään akateemisen arvovallan pesuaineella häviä.
  Todella limboa ja suoranaista lukevan yleisön älyn vähättelyä on vihjailla, että talouskriisit, esim v:n 2008 romahdus, olisi jotenkin kansalaisten sosiaaliturvan syytä, kun länsimaiden veronmaksajat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja myös Suomessa kustansivat biljoonittain euroja keskuspankkien välityksellä ”sosiaaliturvana” mm sijoittajille. ihmeesti tämä varakkaalle ylärakenteelle tavallisten palkansaajien maksama ”sosiaaliturva” näistä Ehrnroothin ja hänen aateveljiensä ja -siskojensa puheista aina unohtuu, ja samalla tietenkin se myös, mitä muuta noilla summilla olisi voitu palkansaajien ja muiden kansalaisten hyväksi yhteiskunnissa aikaan saada. Mutta luultavasti yli-ihminen on aina yli-ihminen ja tietää (ainakin omasta mielestään) mikä on yhteiskuntien sekä yksilöiden – lihavien, laihojen, tupakoitsijoiden, hölkkäävien, addiktiivien etc – laki ja oikeudet.

  • mark

   EKP tukee pankkeja ja ”sijoittajia” parhaillaankin osto-ohjelmallaan. Oliko se nyt 60 miljardia kuukaudessa. Painaa uutta rahaa meidän piikkiin johon sillä on yksinoikeus, monopoli, ja ostaa mätiä velkakirjoja pois ”markkinoilta”. Pankit pääsevät eroon roskalainoistaan, mutta minne ”sijoittavat” tämän uuden rahan on toinen juttu. EKP’n tase kasvaa Suomen valtion budjetin verran kuukaudessa, josta Liikanen ottaa osan haarakonttorinsa, meidän suomalaisten piikkiin, mutta reaalitaloudessa raha ei juuri näy. Osakkeisiin on ainakin ”pumpattu” ilmaa. Menee virtuaalitalouden puolelle. Draghi tuossa juuri säikäytti osto-ohjelman lopettamisella ja heti tuli Nordean ”analyytikko” säikäyttämään eurokansalaisia, maksajia, korkojen nousulla.

  • mark

   Tarkennusta. 95 % kierrossa olevasta rahasta syntyy liikepankkien tiskillä kun otetaan lainaa. Keskuspankit painavat vain setelit ja kolikot. Mutta tässä tappauksessa, kun liikepankkien limiitit alkavat olla täynnä ja ”vakavaraisuus” uhattuna, EKP painaa uutta rahaa ja ostaa roskalainat pois. Muuten tulisivat heinäsirkat ja söisivät viljat.

 45. Servitus

  Kaj ”Loikkaaja” Turunen toistaa kaikuna Ehrnroothin ajatuksia Itä-Savossa: https://ita-savo.fi/mielipide/lukijalta/677b96b1-55ee-445c-b442-f96f4356ad7d

  ”Vaikeinten työllistyvien palveluja ja tukimuotoja on edelleen kehitettävä. On selvää, että osallistumisvelvoitetta on mitoitettava yksilöllisesti niiden osalta, joiden työttömyys on pitkittynyt tai työkyky on laskenut.”

  Eli palkatonta työtä hautaan saakka.

  • mark

   Turunen ei ymmärrä, ei muuten politikot yleensäkään, että työtä tekemällä ei luoda rahaa, vaan rahalla luodaan työtä. Kumma juttu, että edes Talvivaara ei opeta. Siellä porukka työllistyy kun valtio heittää kassaan sillointällöin satamiljoonaa. Muuten olisi koko porukka Sipilän aktivoinnin piirissä.

   Parhaiten valtio työllistäisi osoittamalla rahaa perustuslaillisiin tehtäviinsä, jotka on muutenkin pakko hoitaa, tai olisi. Lisäksi rahaa infraan sunmuuhun joita ”markkinat” eivät hoida. Odottavat vain valmista.

  • Timo Harju

   ”Vaikeiten työllistyvien palveluja ja tukimuotoja on edelleen kehitettävä…”

   Palveluja ja tukimuotoja… Voi jeesus tuota kieltä. Ja puhujana on Turusen kaltainen narrinkulkunen, joka kynsin hampain roikkuu kiinni politiikan syrjässä peläten helvetisti että ote kirpoaa. Ei se ole varjotonta helppoheikinkään elämä.

 46. Sirpa Kärkkäinen

  Minusta tulee siis saippuaa. Mutta missä lika? Parempi aineshan on tahratonta =)

 47. LF

  Sadismin käsitettä voisi hyvin laajentaa sukupuolikäyttäytymisestä ”tieteelliseksi” verhottuun ajatteluun.

 48. Readers digest´s tea-party :)

  Näin neuvona vielä dosentille, joka julkkikseksi päässeenä besserwisserinä sorkkii vähän sinne sun tänne, että keskittyy vaan snobbailemaan niillä sikarinpoltoillaan Keskuspuiston lenkkien välissä. Onhan pari kirjaakin ”hienosta” harrastuksesta kirjoittanut Olli Alhon kanssa : Sikari aamusta yöhön ja 101 sikaria…Yhteiskunnalliset analyysit ovat sen verran yksisilmäisen omahyväistä Valitut Palat-tasoa sieltä hyväosaisten kuplasta. Mm. Ehrnrooth : …”Kun joku rohkea poliittinen päättäjä, kuten kansanedustaja Susanna Koski, esiintyy vapaamatkustusta( osatyökykyinenTikkanen vapaamatkustaja ?) rajoittavan oikeudenmukaisuuden äänenä, joka vaatii itsenäistä harkinta- ja toimintakykyä kaikilta vapailta yksilöiltä, vanhoilliseen sosialistiseen kollektivismiin sitoutuneet populistit rientävät syyttämään häntä fasistiksi, vaikka hänen ajattelunsa täysin johdonmukaisesti seuraa perustuslakimme ydinarvoa”. Uskomattoman kaukana on dosentti tavallisen suomalaisen arkipäivästä…On se jännä, että tässä maassa nostetaan ja pääsee julkkiksiksi nykyään kaikenlaisia vielä v. 2018 marxilaisuudesta höpiseviä huru-ukkoja tai Adidas-huppari ekonomisteja samaan aikaan, kun Orpo kehuu, että koskaan ei ole toteutettu niin kokoomuslaista politiikkaa. No, sopivat ilmeisesti tähän nyky-agendaan ihmisten uunottamiseksi.

 49. Timo Harju

  Off-topic:

  Nyt lähtee Neste. Ja rahat Vakeen. Kiire tällä rosvojengillä on. Ja millä valtuuksilla, sinisten täipuolueen varassa koko Kempeleen lestan vallankaappausrakennelma.

  https://www.iltalehti.fi/talous/201806122201009641_ta.shtml

  • mark

   Vaken rahat ovat kuulemma vahvan lukon, valtioneuvoston päätöksen takana, sanoo hallituksen puheenjohtaja Karhinen. Tuosta vahvuudesta voi olla kyllä kahta mieltä.

 50. työtöntyötön

  Jari Ehrnrooth on itse hyötynyt ilmaisesta koulutuksesta aina tohtoriksi asti. Sen jälkeinen ura on koostunut lähinnä yliopistoissa työskentelystä. Jos tämänkaltaista on opetus ja työn tulos niin aloitetaan siitä että herra tutkija voi alkaa laskea paljonko on itse verorahoja kupannut ja mitä maksanut takaisin. Veikkaan vahvasti miinusmerkkistä lukemaa.

  Mielenkiintoinen sivujuonne on että Jari on toiminut myös ”Ilkka Niiniluodon maailman henkinen tila -tutkijaryhmässä”. Eipä taida kovin kummoinen olla tuo henkinen tila jos Jaria on kuuntelee.

 51. Timo Kykkänen

  Toivottavasti herra Ehrnrooth ei ole koitunut kenenkään naapuriksi omakoti- tai kesämökkialueelle. Häntä nimittäin saatettaisiin pyytää osallistumaan talkoisiin. No se taas ei tietenkään käy ilman erillistä korvausta. Sillä talkoothan ovat sosialismia. Talkoissahan ponnistellaan joukolla yhteisen edun hyväksi – ja maksetaan vielä kimpassa makkarat, sinapit, oluet, pullat ja kahvit. Eikä sitä nyt saunaankaan sovi rahvaan kanssa yhtä aikaa mennä.

 52. Hykari

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/eriarvoisuuden-vahentamisessa-on-epaonnistuttu-sosiaalibarometri-kertoo/6947158#gs.fb1fST8

  ”Eriarvoisuuden vähentämisessä on epäonnistuttu”, kirjoittaa Hesari. Niinköhän? Onko tosiaankaan tehty mitään eriarvoisuuden vähentämiseksi?

  Otsikon pitäisi kuulua: ”eriarvoisuuden kasvattamisessa on onnistuttu”.

 53. Otava

  Onko kapitalistin ja sosiaalidemokratin perusero kuitenkaan siinä miten he haluavat jakaa saalistaan vai siinä miten he vaativat muita jakamaan saalistaan?

 54. Anni

  Osaako kukaan veikata, miksi moni vähäosainen kuitenkin äänestää keskusta-oikeistoa? Tai miksi niin moni pieni- tai keskituloinenkin äänestää oikeistoa, vaikka ei taatusti pystyisi pitämään yllä elintasoaan, jos kaikki pitäisi kustantaa itse koulusta terveydenhuoltoon.

  Olen lapsesta asti kuullut keittiönpöydän äärellä jutustelua politiikasta ja tiedän monia, joilla on ollut niukkaa, tiukkaa ja vaikeaa, ja ovat kuitenkin kokeneet vieraaksi vasemmiston. Jotenkin vasemmiston sanoma ei ole onnistunut tältä osin, sen termit eivät uppoa sellaisiin, jotka kavahtavat mielenosoituksia, vastaansanomista ja huonoja käytöstapoja (tiedän että Soinien ja muiden käytös se vasta röyhkeältä näyttääkin, mutta moni ihminen katsoo asiaa eri tavalla). Hillitty olemus kuuluu monen oikeistopoliitikon käytökseen, vaikka teot olisivat repiviä. Luulen, että moni huono-osainen ei vain kerta kaikkiaan halua samaistua vasemman laidan ärhäkkyyteen.

  Onko muita selityksiä?

  • mark

   Osaa veikata. Kiroillaan ja kärsitään, mutta kun mennään vaalikoppiin äänestetään kuitenkin sitä samaa ”turrvallista”, (ei painovirhe), ja sitä jonka naama näkyy eniten. Kampanjan rahoittajat eli ehdokkaan sidonnaisuuskin tulee esille vasta vaalien jälkeen jos silloinkaan. Sen näkee vasta kun kansanvalittu äänestää eduskunnassa.

   • jiipee

    Tuli nuorempana mentyä näiden Susanna Koskien jne lankaan(ei nyt ihan sentään allekirjoittanut, mutta kuitenkin luuli että näistä johonkin olisikin), muka hyvännäköinen hyvinpukeutunut hyvällä suullisella ulosannilla varustettu kansanedustaja jatkoon, vaikka ihan kokoomuslainen, niin tarvitaan Sakarin tapaisia selvällä suomenkielellä asiat selkokielellä selittäviä ihmisiä, aukaisemaan sokeutuneiden silmät …

  • Otava

   Ehkä he haluavat kasvuun ja hyvinvointiin tähtäävää politiikkaa. Tietävät että kyse ei ole pelkästään kakun jakamisesta vaan myös sen leipomisesta. Näkevät siis omat etunsa.

 55. Jukka Salonen

  ”Arbeit macht frei”

  Sitä luulisi, että olisi jo opittu historiasta jotakin ?

  Mutta jos se ei käy, niin se ei käy. Kertakaikkiaan se ei käy, pärkkele.

 56. Seppo Juhani

  Ehrnrooth yhdistää hyvinvointivaltion ja marxilaisuuden. Törkeätä vääristelyä. Tämä Ehrnroth näyttää olevan Ylen erityisessä suojeluksessa. Muille mielipiteille Yle ei annakaan tilaa.

 57. JuKe

  Jumalan ruoska, entinen taistolainen kiilusilmä, on taas puhunut kykloopin totuutta.
  Jokin ihmisryhmä ja kansanosa on aina syyllinen ja syntipukki näiden ultrayksilöllisten marttyyri-seksuaalien ja vanhojen fasistihomojen maailmankuvassa.
  80-luvulta alkanut konservatiivivallankumous Margaretin ja Ronaldin toimesta on kehityspolkuna johtanut Trumpiin. Tämän arvopohjan seurauksena on kohta kypsynyt valmiiksi tyrannius ja tuho, elinkelvoton planeetta, siitä kiitos tätä yhteiskuntamallia kannattaville, myös Ähnröötin Jarpalle. Yhteiskuntia, yhteistyötä, suunnittelua, säädöksiä, lakeja ja turvaverkkoja ei enää tarvita, kun on vain yksilöitä, yksilöitä ja yksilöitä, joita maaginen luonnonvoima, markkinoiden näkymätön käsi ohjaa kohti uutta ulkoistettua uber-maailmaa.
  Lumetodellisuudessa elävät lattaotsakonservatiivit (Conservaticus-Neandertalicus) seisovat onneksi historian väärällä puolella ja katoavat kohta ikuiseen yöhön ahneutensa, valheidensa ja moraalittomuutensa vetäminä, o-hiijo-hei!
  Valhemaailmanatiivit tukehtuvat utopioihinsa, nämä sormustimiin polttoöljyä paskantavat ameriikasta tuontitavarana roudatut tonnikeijukaiset. Samaa tyhjyyden polkua vaeltavat äärivalkoista valhetta levittävät demagogit, joka valehtelevat ja vääristelevät historiaa ja totuutta ja laukkaavat oman päänsä sisällä kuin muinaisen Lapuan liikkeen verikoirat kielet ulkona lerpattaen kuin hullujen poikien mulkut.
  Hyvinvointiyhteiskunta on sivistyneen kehityksen takuuhenkilö, mutta se on näiden äärioikeistolaisten mielestä rakennettu heidän vinksahtaneessa mielessään väärälle arvopohjalle, muka kommunismille ja sosialismille. Nyt uskonkiihkoisessa ja fundamentalismissa psykoosissa riehuen kaikki on tuhottava juurta myöten, että uusi uljaisiin yli-ihmisyksilöihin perustuva kansakunta syntyy, ilman demokratiaa.
  Jarppa ei kuulu älymystöön, vaikka on korkeasti koulutettu, hän kuuluu tähän globaaliin uskonnolliseen konservatiivi-oikeistolaiseen lahkoon, joka kuulee ääniä päänsä sisältä, hän seisoo selin peiliin, josta katsoo sarvipää, hän seisoo peiliin selin, kädessään vain oma pieni kikkeli.
  Inkvisiittori huppupää-Jari lukee tuomioita käsiraudoitetulle sosialistinoidalle: jos kellut, olet noita, jos hukut, et ole noita. Psykohistorijoitsijan mielenmaiseman kuolleesta maasta kohoaa 30-luvun verenpunainen aurinko ja ajatus valaisee mennyttä ihanneaikakautta, kaiken pitää alkaa alusta ennen sosialismia, ennen hyvinvointiyhteiskuntaa, uusi kaunis kansakunta on syntyvä… Kuulen mustien nahkasaappaiden rasvattua jytinää, haistan palaneen ihmislihan tuoksun kesäaamussa, kuulen menneisyyden mädän musiikin ruumishuoneelta ja pieraisen muovisankoon.
  Näkymättömän markkinakäden muovaama, tähän saakka piilossa pysytellyt pyhä luonnonjärjestys toteutuu näin vääjäämättömällä voimalla historian prosessissa.
  Lamat johtuvat vain ja ainoastaan hyvinvointiyhteiskunnasta, se estää talousjärjestelmän luonnollisen kulun ja se aiheuttaa lamat, kärsimykset, työttömyyden… Millaista kylmää paskaa joku voi samein silmin väittääkään!
  Ulos lyöty kansanosa nostaa sitten valtaan johtajat, joiden kanssa ei ole kivaa kenelläkään.
  “It is the fact that we are much more conditioned by our early environment than we generally care to admit. This does not mean that it is impossible to rise to higher levels, but simply that we always carry within us our basic condition, no matter what goal we may succeed in reaching. Social deliverance in the modern world generally occurs through study, but those who come from the socio­economic lower classes must make an enormous effort to bridge the gap and actually travel much farther than those who had been close to the goal since birth. Those who are born where no paths have been laid out go to immense difficulties to find their own. Unimaginable tears are shed in the course of their psychological journey by those who, lacking any support, have to create everything for themselves. It is like having to force one’s way through a forest with one’s bare hands”.
  APA (American Psychological Assoc.)
  Carotenuto, A. (1985). The Vertical Labyrinth : Individuation in Jungian Psychology. Toronto, Canada: Inner City Books.

  • Lea Bäckman

   Eikö se ollut niin päin, että rauhaarakastavat neanderthalilaiset hävisivät olemassaolon taistelussa (Der Kampf ums Dasein) cro Magnon -lajille, joka on siis nykyihmisen esi-isä. Tätä lajia on luonnehdittu sotaisaksi, ahneeksi ja väkivaltaiseksi. Se sopii tietysti hyvin nykypäivänkin maailmaan, jossa viidakon laki (survival of the fittest) jälleen vallitsee. The winner takes it all, kuten ABBA lauloi aikoinaan.

   Kaivopuistossa kävelystäkin on tullut nykyisin rasittavaa, kun siellä vilisee juoksevia, hikisiä, haisevia luusereita natsivermeissään. Missä ovat kaikki sivistyneet ihmiset nykyään? Jarppa tosin lienee vain hädissään työpaikkansa puolesta, senhän ymmärtää; YT:t ovat arkipäivää (ja nyt en tarkoita Ylioppilasteatteria, heh!) yliopistollakin, kun nykyinen sivistysvihamielinen vallankumoushallitus lakaisee isolla luudalla korkeakouluissakin.

   Ei ihme, että cro Magnonin jälkeläiset siirtyvät yksi toisensa jälkeen voittajien puolelle, kannattamaan porvareita, kun alkaa omakin työpaikka olla liipasimella. Ei se sen kummempaa ole. Hyttysen ininää Itämeressä tuollaiset höpinät. Ihmettelen, miksi jonkun jarpan jorinat jaksavat ketään kiinnostaa. Ehkä siksi, että hän kertoo mahdollisen epämiellyttävän totuuden, kun muut vain haluaisivat pistää päänsä pensaaseen, ja olla ajattelematta.

   Oikeastaan Jarppa ansaitsisi mitalin rehellisyydestä. Josko pikkuhiljaa tämä kansa alkaisi nähdä totuuden itsestään? Miksi tähän tilanteeseen on tultu? Aatteleppa ite!

   Don’t shoot the messenger. Älkää ampuko viestintuojaa. 😉

 58. Esa J.

  Kenellä kokoomuspoliitikolla on sydäntä? Empatiaa? Ilkka Kanervalla? Jari E.:llä? Suskulla? Ym…?

  Pahalta näyttää, kun hyvinvointivaltioon käytetyt rahat pitäisi saada lahmittua omiin taskuihinsa! Siitähän tässä on kyse, kun tarkemmin katsoo…?

  Mihin raja sitten vedetään, Jari E? Keneltä otetaan elämisen oikeus pois? Millaisen tulorajan alle jäävät viedään saunan taakse hyödyttöminä loisina?

 59. Juha

  Huomaakohan blogisti itsekään, miten tehokasta tämä ”markkinaliberaalien” eli rehellisemmin sanottuna hyvävelikapitalistien propaganda oikein on?

  ”Sairas sairastuu tahallaan huonojen elintapojensa seurauksena vain voidakseen ottaa ylimääräistä niiltä, jotka elävät vastuullista ja hyvää elämää. Työtön on tahallaan työtön voidakseen lojua kotisohvalla ylenpalttisia, hyvätuloisten verovaroista ryöstettyjä tukia nauttien.”

  Pikku hiljaa meidät pakotetaan maailmaan, jossa jokainen, joka ”nauttii” hyvinvointivaltion etuuksista joutuu perustelemaan, miksi ei ole omaa syytään tässä tilanteessa. Vasemmiston ei ole syytä mennä näihin ansoihin. Vai onko oikeasti yleismaailmallinen totuus jo nyt se, että jos ihminen ihan oikeasti ja rehellisesti itse sössii omat asiansa ja epäonnistuminen on rehellisesti oma vika, niin tällaiselle ihmiselle ei ole yhteiskunnassa muuta sijaa kuin katuoja? Mielestäni sosiaaliturva kuuluu oikeasti myös ”omavikalaisille” ja yhteiskunta, jossa tätä ei huomioida, on mätä, julma ja sairas.

 60. Jarkko

  Eli jatkossa valtio ei vastaa mistään muusta kuin varakkaiden omaisuuden suojelusta, mutta köyhät kuitenkin joutuvat myymään isänmaallisuutensa ilmaiseksi pahimmassa tapauksessa koko elämänsä ja terveytensä kustannuksella jos syttyy konflikti. Eli köyhältä sosialisoidaan koko elämä, mutta rikkaalta vain minimaalinen osuus omaisuudesta.

  Vapaassa yhteiskunnassa, jossa jokainen vastaa vain itsestään ei ole maanpuolustusvelvollisuutta tai isänmaallisuutta ja jos varakkaat jostain syystä sellaista tarvitsevat omaisuutensa suojaksi he saavat ostaa sitä .
  Jari Ehroothin kaltaisen varakkaan on myös ihan turha väittää, että ei ole rahaa maksaa isänmaallisuudesta ja muusta siihen liittyvästä palkan kun voi maksaa monessa muussakin muodossa kuin rahana. Maana, metsänä, osakkeina, kultana, hopeana, etuoikeuksina tai kiinteistöinä. Vai onko nämä kaikki aina loppu siinä kohtaa kun on kyse muiden ihmisten asiasta kuin varakkaiden tai keskiluokan? Jos näin on niin kovin kummallista on ajattelu varakasta kun harvemmin vaaditaan uhraamaan elämäänsä saadakseen pitää etuoikeutensa ja omaisuutensa. Köyhältä tietenkin vaaditaan samaa vaikka hänellä ei etuoikeuksia ole.

  Itse vaadin tässä uudessa ”jokainen vastaa itsestään” mallissa isänmaallisuudesta vähintään nettona tuhat euroa kuussa. Puolustusvoimien reserviin kuulumisesta toisen tuhat euroa kuussa. (vaatimukset ovat kohtuullisia siihen nähden, että reserviin kuuluminen vaarantaa konflikti tilanteessa terveyden ja hengen). Sosiaalitukia ei tietenkään tarvitse maksaa, mutta varakkaat saavat maksaa jatkossa vähän enemmän kuin aikaisemmin mikäli katsovat isänmaallisuudella ja maanpuolustuksella olevan jotain arvoa . Voin myös kuluttaa aikani keksien perusteita nykynuorisolle miksi armeijaan ei kannata mennä tai miksi reserviin ei kannata kuulua aina sitä aktiivisemmin mitä aktiivisemmin varakkaat järjestelevät elämääni haittaavia juttuja ja velvollisuuksia eivätkä luovu edellisistä velvollisuuksista samaa tahtia kuin purkavat valtiota.

  Jos mitään sosiaaliturvaa ei makseta tämä jokainen vastaa itsestään malli kalliiksi tuleekin jos köyhien irtolaisten elättäminen joudutaan maksamaan rakentamalla lisää vankiloita. Yksi vankipaikka vuodeksi yhdelle maksaa 100 000€ vuodessa per pää eli 8000€ kuussa, koska vankilat tarvitsevat 24 / 7 valvonnan. Se vaatii 2-3 henkilöä palkattua henkilökuntaa per vanki ja se on kallista, koska samaa henkilöstöä ei voi pitää valvomassa vankilaa 24 / 7. Kun köyhyyden aiheuttamat sosiaaliset ongelmat paisuvat vankeinhoidosta tulee helposti eskaloituva kuluerä, johon on pakko ohjata kaikki budjettivarat maksoi mitä maksoi. USA:ssa näin on käynyt monissa osavaltioissa. Jos taas vankiloista tehdään ikäänkuin keskitysleirejä (jotta kustannukset eivät paisu), sitten niistä tulee vielä nykyistäkin pahemman rikollisuudet kasvupaikkoja. Riskinä on myös, että muut maat asettavat Suomen diplomaattiseen- ja kauppasaartoon ihmisoikeusloukkausten takia.

Kommentoi »

Comments are closed