Lisää raippaa

Työttömyysturvan aktiivimalli oli työttömien ruoskinnan alkuverryttelyä, sillä odotetusti tulossa on aktiivimalli kakkonen, jota hallitus häveliäästi sanoo omaehtoisen työnhaun malliksi. Lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle sopivasti kesälomien ajaksi, jotta kritiikkiä tulisi mahdollisimman vähän. Hallituksen tiedote ei kerro mallin sisällöstä mitään, mutta Helsingin Sanomat kertoo.

Jos lehden tiedot pitävät paikkansa, niin malli on hirmuinen. Tulevaisuudessa jokaisen työttömän on todistettavasti haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa. En ymmärrä miten tämä on muka lievennys aiemmin kaavailtuun 12 työpaikkaan kolmessa kuukaudessa, sillä minun laskuoppini mukaan määrä on sama. Tämä ei ole lievennys aiemmmin suunniteltuun, vaan huononnus. Nyt rangaistus määrätään kuukauden välein, ei kolmen, kuten aktiivimallissa ja tämän uuden mallin aiemmassa suunnitelmassa.

Jokaisesta työnhausta on raportoitava verkkopalvelussa, ja työttömän on itse pidettävä huoli siitä, että haettavaan työpaikkaan on realistiset mahdollisuudet työllistyä. Tämä tarkoittaa sitä, että työtön voi hakea vain omaa pätevyyttään vastaavaa työtä. Edes työtarjouksiksi naamioituja listauksia sopiviksi katsotuista avoimista työpaikoista ei enää lähetetä, vaan työttömän on itse etsittävä ja löydettävä itselleen sopivat paikat.

Ensimmäisestä työnhaun epäonnistumisesta selviää varoituksella, mutta sen jälkeen alkaa raippa viuhua. Toinen epäonnistuminen tuo 30 päivän karenssin, kolmas 60 päivän, ja neljännestä menettää työttömyystuen kokonaan siihen asti, kunnes onnistuu olemaan töissä 12 viikon ajan. Ikuinen karenssi tekee paluun.

Vastuu työpaikkojen etsimisestä ja hakemisesta siirtyy siis kokonaan työttömälle työnhakijalle, ja työvoimahallinto vain kontrolloi ja rankaisee. Tämä tehtävien muuttuminen johtuu tulevasta maakuntahallinnosta, jonka myötä työvoimapalvelut yksityistetään. Tämä henkilöstöyrityksille luvattu yksityistäminenhän on tarkoitus ajaa maakuntauudistuksen kaatumisen varalta läpi myös säätämällä asiasta erikseen.

Yritykset eivät halua tehdä mitään ylimääräistä, vaan ne haluavat vain rahastaa valtiota siitä, että työtön hoitaa ihan kaiken itse alusta loppuun ilman minkäänaista apua. Yrityksille kuuluu vain valvonta, ja ne tarvitsevat miljoonien työnhakuraporttien lukemiseen ja rangaistuslausuntojen kirjoittamiseen lisää väkeä. Viulut maksaa toiminnan yksityistänyt valtio.

Työttömän pää on koko ajan pölkyllä ja giljotiinin terä on ylhäällä valmiina putoamaan pienimmästäkin rikkeestä. Jos omaa pätevyyttä vastaavaa työtä ei kerta kaikkiaan löydy jatkuvasti neljää paikkaa kuukaudessa, niin terä putoaa ja työttömyystukea leikataan yhden varoituksen jälkeen. Siitä lähtien rangaistus vain kovenee.

Niitä työpaikkoja löytyy entistä vähemmän, sillä työnantajat lopettavat ilmoittelun. He eivät halua saada valtavaa määrää hakemuksia jokaista avointa olevaa työpaikkaa kohti. Tulevaisuudessa työpaikoista kerrotaan vain viidakkorummulla, ja ne täytetään näiden epävirallisten kanavien kautta. Työttömät etsivät pätevyyttään vastaavia haettavia paikkoja turhaan, ja siitäkin heitä rangaistaan.

Tämä hallitus totisesti vihaa työttömiä ja pitää heitä suurina rikollisina. Hallitus on pyhästi päättänyt, että työttömät ovat syyllisiä omaan työttömyyteensä, ja heitä on rangaistava. Hallitus on myös päättänyt siivota työttömyystilastot lopullisesti. Moni työtä löytämätön kyllästyy jatkuvaan ruoskintaan, lopettaa työnhaun kokonaan ja jättäytyy elämään toimeentulotuen varassa. Sitä tietenkin leikataan rangaistukseksi 20 ja jopa 40 prosenttia, mutta valtio säästää siinäkin. Tilastot kaunistuvat ja tukiin menee vähemmän rahaa. Säästyneet rahat korkoineen annetaan yksityistetylle työvoimahallinnolle.

Näin toimii bisneshallitus, jolle työttömät ovat pelkkää haitallista kuonaa.

***

Vaikka kuinka suututtaa, niin pidetään kommentointi asiallisena. Ei mitään joutavaa rähinää, jossa hyökätään henkilöiden ulkonäköä, uskonasioita tai oletettua älykkyyttä vastaan. Kommentointi on viime aikoina alkanut karata käsistä, joten vielä tässä vaiheessa toivon kommentointia vain omalla nimellä. Jos tavat eivät muutu, niin oma nimi tulee taas pakolliseksi. Minä joudun ainoana lukemaan kaikki kommentit, ja alan kyllästyä jatkuvaan siivoamiseen.

 

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (170)
 1. Tässä lienee tarkoitus tehdä työttömistä myös luottotiedottomia ja asunnottomia.

  1. Sote saa uusia mielenterveyspalveluiden käyttäjiä, lääketehtaiden myynti piristyy entisestään ja lastensuojelulain riittää asiakkaita kun vedetään liian tiukalle. Enpä viitsi jatkaa luetteloa. Onhan tämä aivan uskomatonta siihen nähden minkä vastaanoton aktiivimalli sai. Ilmentää kyllä vihaa tiettyä kansanosaa kohtaan.

  2. Markku Koivisto
   15.6.2018, 14:57

   Työttömillä menee päin peetä tietty. Mutta ootteko koskaan nähneet Uuninpankkopojalta minkään laista ehdotusta siihen suuntaan, mikä työllistymistä auttaisi? Ei pelkkä suunsoitto ketään auta eikä mitään eteenpäin vie.

   1. sakutimonen
    15.6.2018, 15:38

    Jaha. Taas yksi, jonka mielestä mitään kritiikkiä ei saa esittää ellei samalla esitä parempaa ratkaisua. Mistä teitä oikein riittää jokaiselle päivlle muutama? Olette varmaan kaikin puolin tyytyväisiä omaan elämäänne ja jos joskus on jotain valittamista, niin teillä on heti patenttiratkaisu kaikkeen. Vai ärsyttääkö hallituksen kannattajaa, kun joku tohtii arvostella?

    Miksi muuten esiinnyt miehenä, vaikka sp-osoitteesi mukaan olet nainen?

   2. Markku T Koivisto
    15.6.2018, 16:25

    Mä luulin, että kaikki Markku Koivistot (paitsi se uskonveli) ovat fiksuja. No, en luule enää.

    Ja asiasta, ulkonäköön puuttuminen on vastenmielistä. En esim. pidä Timo Soinista pätkääkään, mutta ei tulisi mieleenkään arvostella hänen ulkoista olemustaan. Sanat ja teot riittävät.

   3. On nähty Sakulta rakentavia ehdotuksia sen krtiikin lisäksi. Lue se blogi läpi ennekuin huutelet.

   4. Onko sinulla lukiähiö,etkö viitsi lukea ,vai oletko kenties vakituinen mielensäpahoittaja,,mutta oikeasti lue ja haluat vain muuten vaikuttaa.

  3. Asunnottomille ei tarvitse maksaa asumistukia.

   1. Ulla Vehaluoto
    16.6.2018, 17:17

    Asunnottomuus se vasta yhteiskunnalle kalliiksi tulee!

    “Yksittäisten asunnottomien lisäksi asunto ensin -mallista hyötyy koko yhteiskunta. Esimerkiksi Tampereella asunto ensin -mallia toteuttaneessa tuetussa asumispalveluksikkö Härmälässä saavutettiin mallin ansiosta vuodessa lähes 250 000 euron säästöt.”

    “Yksiköstä tehdyn tutkimuksen mukaan säästöt yhden henkilön tarvitsemien palvelujen osalta voivat olla jopa 9 600 euroa vuodessa, kun verrataan kustannuksiin, jotka aiheutuisivat ihmisen ollessa asunnottomana. Lisäksi tutkimusten mukaan yhden pitkäaikaisasunnottoman asuttaminen säästää yhteiskunnan varoja noin 15 000 euroa vuodessa.”
    https://ysaatio.fi/asunnottomuus-suomessa

 2. Maarit Pajula
  15.6.2018, 09:30

  Tämä hallitus totisesti vihaa työttömiä = tämä hallitus totisesti vihaa työnantajakansansa kansalaisia.

  1. Tämä hallitus vihaa työttömien lisäksi muihinkin ihmisryhmiin kuuluvia ihmisiä: naisia (naisvaltaisiin ammattialoihin kohdistuneet leikkaukset), eläkeläisiä (Suomen historian ensimmäinen hallitus joka leikkaa kansaneläkkeitä) ikääntyneitä työttömiä (aktiivimalli 1:n leikkaukset kohdentuivat pääasiassa ikääntyneisiin työttömiin joita kaikista työttömistä on kolmannes), opiskelijoita (joiden opintososiaalisia etuuksia on leikattu), sairaita ja vammaisia (lääkekorvauskatot ja omavastuut, terveyskeskusmaksujen korotukset…jne…), nuoria alle 30-vuotiaita joiden työsuhdeturvaa on heikennetty ja maahanmuuttajia joiden turvapaikkaprosessit eivät kestä enää päivän valoa (ml. lasten ja imeväisten pakkokäännytykset, perhesuhteiden tuhoamiset ja väkivalta joka kohdistuu turvapaikanhakijoihin viranomaisten taholta).

   Tämä hallitus tekee niin pahaa jälkeä, että hirvittää. Lakien valmistelutyö on ollut erittäin heikkolaatuista ja hätiköityä. Hallitus onkin joutunut jo perumaan useita päätöksiään perustuslain vastaisina. Saas nähdä hakkaavatko hallituksen pojat taas päätään perustuslakiin?

  2. Miksi työllisyyspolitiikkaa ja työttömien asiaa ei hoida asiantuntijat – ne, joilla on omakohtaista kokemusta vailla vakinaista työtä olemisesta? Miksi heitä ei edes oteta keskusteluun mukaan?

   Besserwisseröinti ei ole kestävään politiikkaan koskaan johtanut – saati parempaan kansakunnan tilaan. Yleensä asioita otetaan hoitamaan – tai vähintään konsultoidaan – sellaisia ihmisiä, jotka asiasta (lue: työttömänä olemisesta) jotain tietävät, joko omakohtaisen elämänsä tai vaikkapa tutkimuksen kautta. Hallitus ei tunnu kunnioittavan näihjn kumpaakaan ryhmään kuuluvia ihmisiä.

   Helsingin Sanomien lukijoiden kannattaa lukea Nyt-liitteessä oleva juttu otsikolla “Keskustelin tuntemattomien kanssa hyvästä elämästä ja ajauduin itkun partaalle – ja saatoin löytää lääkkeen mustavalkoiseen ajatteluun ja vastakkainasetteluun”. Eikö hallitus voisi käyttää jotakin tällaisia keinoja ymmärtääkseen erilaisten sidosryhmien ja erilaisissa tilanteissa olevien kansalaisten asemaa? (juttu on muurin takana, mutta voihan sen käydä vaikka kirjastossa paperilehdestä lukemassa: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005720607.html)

   En ole vielä eläissäni nähnyt yhtä paljon kansalaisten omaa kokemusta mitätöivää hallitusta kuin tämä nykyinen.

Kommentointi suljettu.