Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Omat asiat ja yhteiset asiat

– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.

Muistutan taas kerran mieliin nämä Pohjantähden Akseli Koskelan sanat, sillä ne ovat nykyisinkin täyttä totta. Vuosikausia meille on toitotettu julkisen talouden kestävyysvajeesta. Meille on valehdeltu suoraan, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta hipoisi kuuttakymentä prosenttia, kun tosiasiassa sen osuus on vain parinkymmenen prosentin luokkaa.

Meille on väitetty, että julkisen sektorin toiminta on huonoa, tehotonta, kallista ja kaikin puolin kelvotonta. Sellaiseen suuntaan se on mennyt, koska sitä on ajettu alas tahallisesti, kustannussäästöjä kaikkialta etsien. Niitä säästöjä on etsitty siksi, että jatkuvasti on toitetettu kestävyysvajeesta. Ympyrä pyörii.

Jostain kumman syystä samojen puhujien mukaan julkisen sektorin nyt hoitamat asiat muuttuvat kannattaviksi ja tuottaviksi heti, kun ne yksityistetään. Yksityistämistä ei toteuteta aidosti markkinatalouden hengessä, vaan toiminta vain siirretään yksistyisten hoidettavaksi verovaroin. Valtio maksaa yrityksille siitä, että ne hoitavat tehtävät. Valtio maksaa myös yritysten haluaman ja saaman voiton. Jostain syytä tätä pidetään kannattavana ja tuottavana.

Tätä asiaa harva enää edes ihmettele, saati kyseenalaistaa. Propaganda on uponnut jopa ihan tavallisten kansalaisten selkäytimiin. Koska propaganda toimii näin hyvin, niin jo muutaman vuoden ajan on toitotettu liian hyvästä sosiaaliturvasta, jota maamme talous ei kestä. Työttömien laiskuutta huudetaan jatkuvasti, ja koko ajan kerrotaan suoranaisia valheita liian hyvistä työttömyyystuista. Jopa toimeetulotuen väitetään olevan niin hyvä, että silläkin kannattaa lojua kotisohvalla mieluummin kuin tehdä työtä.

Tosiasiassa perusturvamme on niin alhainen, että Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on taas antanut siitä huomautuksen. Tämä on ohitettu vaieten. Hallitus vetoaa kärkkäästi EU:n vaatimuksiin jopa valheellisesti silloin, kun se katsoo sen edistävän omia pyrkimyksiään. Kun EU:n näkemys ja hallituksen pyrkimykset eroavat toisistaan, niin silloin korostetaan itsemääräämisoikeutta.

Tosiasiassa perusturvan osuus on alle viidesosa valtion kokonaismenoista. Se ja paljon muuta selviää SOSTE:n tutkimuksesta Miksi perusturvaa tarvitaan?

Kyse ei ole taloudellisista paineista, vaan poliittisista haluista ja päätöksistä.

Kun ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat puhuvat säästöistä, kestävyysvajeesta, kansantalouden kestokyvystä, työttömien laiskuudesta, liian hyvästä sosiaaliturvasta ja kaikesta muusta, mitä heidät on ohjelmoitu puhumaan, niin muistakaa nuo Akseli Koskelan sanat.

Ne puhuvat omista asioistaan niin kuin ne olisivat Suomen asioita.

Kommentit (41)

 1. Markku Isometsä

  Kukahan mahtaa olla Suomen valtion suuri yksittänen luotonantaja. No tottakai se valtio itse elli Suomen Pnakki joka painaa rahaa viikon kolmessa tuurissa ja siinä on heinähäkillinen riihikuivaa rahaa. Et usko vai, totta se kuitenkin on.

  • Pentti Sorsa

   Jaa. Miten tämä nyt sitten liittyy hallituksen touhuihin. Rahan määrällä ei ole mitään merkitystä jollei sillä saa ostettua mitään. Zimbabwessa piti ottaa käyttöön US dollari ja Englannin punta kun setelin paperi oli arvokkaampaa kun setelin arvo.

 2. Jukka Laine

  Onkohan mikään muu maa saanut nyt samaa huomautusta? Viimeksi sai Romaniakin, nyt uutisessa ei mainittu muita.

  • työtöntyötön

   Tämä kiinnostaisi minuakin. Äkkiseltään en ainakaan Euroopan neuvoston sivuilta löytänyt mitään aiheeseen liittyvää.

 3. Henrik Musakka

  Miten ihmeessä valtiolla on varaa käyttää kymmeniä miljardeja asehanintoihin joita ei ikinä ja mihinkään tarvita?

  • Raimo Korhonen

   Asehankintojen suhteen onkin parempi, että niitä ei ikinä käytettäisi. Mutta parempi, että niitä hankkii Suomessa Suomen puolustusvoimat eikä muun maan.

  • Sami Eklund

   Mene ja tiedä. Toivottavasti olet oikeassa tuon tarpeettomuuden suhteen, mutta yksi asia kieltämättä mietityttää. F-35 kantaa rungon sisällä ainoastaan 2 ilmataisteluohjusta tai eri tyyppisiä ohjattavia pommeja. Varsinaisiin hävittäjän tehtäviin se täytyy varustaa rungon ulkopuolisella aseistuksella ja se on sitten hyvästit stealth-ominaisuuksien antamalle edulle. Eli kumpaa tässä oikeastaan ollaan hankkimassa, tutkassa näkymätöntä tunkeutujaa vai torjuntahävittäjää?

   • PiruRaamatunLuvussa

    Niinkuin Hesari otsikoi ”Hornetin seuraajaksi ei välttämättä valita parasta hävittäjäkonetta”.

    Päätös on jo tehty seuraajaksi halutaan kallis ja huono jenkkirauta, jotta voidaa lentää ”pillurallia” ulkomailla…

  • Raija

   Jos ei niitä hankita niin on melko todennäköistä ett tarvetta tulisi.

  • Timo Harju

   Aseisiin, hyvä ystävä, on aina ollut varaa. Sen lisäksi tarvitaan vain innnokas joukko nuoria, jotka ovat valmiita marssimaan terän eteen.

 4. töytön

  Huomautus Euroopan neuvoston komitealta lensi Suomessa roskakoriin.

 5. Markku Kemppainen

  Tästä kaikesta kusetuksesta on nostettava iso meteli. Vaikka kuinka hallitus, sen kätyripuolueet ja media on tätä totuutta vastaan. Tämä ei enää ole minun Suomeni. Minä yhä uskon demokratiaan ja suomalaisten viisauteen ja empatiakykyyn. Nyt on tämä hallituksen ”yhteinen tilannekuva” -evankeliumi saatu tungettua varsinkin kokkareiden ja kepuleiden kurkusta alas eivätkä he suostu näkemään sitä totuutta, missä moni suomalainen vähätuloinen elää. En suostu väkivaltaan enkä muuhunkaan epädemokraattiseen, mutta pelkään, että siihen tämä saattaa mennä. Jollakin voi napsahtaa päässä.

 6. Hesekiel Kontiainen

  Ja muuten olen sitä mieltä, että nykyinen hallitus on hävitettävä. Meillä ei ole aikaa enää odottaa, että ne ehtii tehdä tuhojaan sote- ja maakuntauudistusten sekä aktiivimalli kakkosen kautta. HALLITUS KAADETTAVA JA EDUSKUNTA VAIHTOON HETI!!!

 7. Mm

  Herrat huseeraa minkä kerkee. Sehän on selvää. Mutta eniten olen pettynyt mitään sanomattomaan presidenttiimme. Hänellä ei ole mitään virkaa. Välillä mietin, että onko meillä presidenttiä ollenkaan, niin paljon hän väistelee kaikkea tärkeää. Uskooko hän todella, että puhuessaan lausuu jotain muutakin kuin ympäripyöreitä. Häpeä Niinistö. Suomi kärsii.

  • Arska

   Suomi on heidän ei enää tavallisen kansan, kun koko Suomi halutaan rikkoa totaalisesti aina julkisesta terveydenhoidosta aina sosiaaliturvaan asti niin mikä täällä on sen jälkeen yhteiskuntamuoto kun kaikki maksaa entistäkin enemmin mutta työpaikkoja on entistäkin vähemmin millä kansa eläisi ja elättäisi perheensä.

   Herra Sipilän valtakunta ei tule olemaan 1000 vuotinen eikä tule toimimaan koskaan kun pahoinvointi on jo yhteiskunnassa merkittävissä määrin kasvanut mutta keisari ei näe asiaa kun omat ja kaverien bisnekset vievät kaiken ajan eikä uusliberalisti katsele peiliin eikä myöskään kadu mitään koska Jumala johdattaa.

   Miten tällainen tuleva utopia yhteiskunta mukamas pysyy pystyssä ja kelle se on tarkoitettu ja mikä siinä on se pihvi millä ihminen selviää elämässä eteenpäin, kertokaa jos osaatte?

 8. SHUa k

  Yksityisen hoitolaitoksen toiminnasta. Juttu ehkä kuulostaa ufo-jutulta, vaan olen nähnyt laskut ja muutenkin ollut asian kanssa tekemisissä.

  Hoitolaitokseen, jossa on niin sairas vanhus hoidossa, ettei kotihoito onnistu millään, tuodaan ruoka keskuskeittiöstä. Sitä tuodaan niin vähän, että hoidettaville joudutaan jakamaan ruoka lusikalla, jotta kaikille riittäisi. Nälkä olisi hoidettavien jokapäiväinen vieras, ellei omaiset toisi lisäravintoa.

  Hoitolaitos järjestää vain huoneen ja petin sekä hygieniatason yms. Niinpä hoidosta laskutetaan vuokrana, ei hoitomaksuna. Tuo ehkä vapauttaa määrittelemään laskun suuruuden vapaammin, en tiedä, mutta muutakaan selitystä en ole keksinyt.

  Ruokalasku on sitten erikseen.

  Kuntakin lähettää laskun. Se perustelee sitä sillä, että tukee hoitolaitosta. Ilmeisesti sitten hoidettavien täytyy tuo kunnalle korvata. Muutakaan selitystä en ole keksinyt. Kyseessä pieni kunta.

  Käsittääkseni kun hoitolaitos lähettää laskun, kun kyse on kokonaisvaltaisesta hoidosta, niin hoidettavalle täytyy jäädä tuloistaan 15 % käyttövaroiksi. Ainakin ennen Helsingissä oli noin, jos ei ole muutosta tullut.

  Tuo ei toteudu esittämässäni esimerkissä. Olen pohdiskeluissani tullut siihen tulokseen, että tuosta syystä ei laskuteta hoidosta kokonaisvaltaisesti ja laskut perustellaan muutoin kuin hoitomaksuina. Kun sitten laskuttajatkin ovat erillisiä, niin mistään 15 % käyttövaroista ei ilmeisesti tarvitse välittää, sillä jokaisen erillisen laskun jälkeenhän tuo määrä jää reilusti.

  Esittämässäni esimerkissä elävästä elämästä hoidettavan täytyy hankkia lääkkeensä itse. Kun viimeksi tilanteesta kuulin, jäi kohtuullisen hyvästä eläkkeestä runsaat 80 euroa. Kuukauden lääkkeet maksaisivat kuitenkin n. 200 e.

  Sosiaalityöntekijän kanta: Jos ei eläke riitä, täytyy käyttää säästöjä. Jos ei nekään riitä, niin sitten täytyy myydä asunto. Sillä ei ole väliä, vaikka ikääntynyt puoliso asuu asunnossa ja puolisot omistavat sen yhdessä. Kunnassa on myyty asuntoja hoitokustannusten katteeksi.

  Vanhukset ryöstön kohteena? Tuotako se soten toteutuminen nykysuunnitellussa muodossa tarkoittaisi?

  • Tätä päivää

   On sitä ennenkin haettu leipäjonosta täytettä kunnan tarjoamaan ruokapöytään. Tai tarjoamaan ja tarjoamaan, täyden ruokapäivän hinnan kunta on näistäkin eväistä asiakkailta veloittanut. Näin Suomessa vuonna 2018.

 9. Jonis Lusis

  Mediaväki pitäisi vetää pois poliitikkojen syvätaskuista. Oikeisiin, heille kuuluviin töihin.

  • Markku Kemppainen

   Niin no, jos Erkon mafia on kapitalistien taskussa ja vielä mielellään niin paha siinä on toimittajan pullikoida.

 10. Pera

  Usein olen itsekin ihmetellyt, että miten kummassa n. 520€ (netto) työmarkkinatuella voi syödä ja asua. Onhan palkatkin sellaisia, että niistä riittää rahaa asumiseen ja syömiseen sekä erityisesti kuluttamiseen. Alunperin on tehty iso moka ansiosidonnaisen kanssa, että vain maksamalla rahaa voi sen saada ja pitää olla tietty määrä työsuhdetta ansiosidonnaiselle päästäkseen. Kyllä ansiosidonnainen olisi kuulunut kaikille työtä tekeville ilman mitään AY-kerrosta ja ilman mitää 500 vuorokauden ansaintaoikeutta. Tuo 500 vrk on yksi suurimmista houkutuksista joilla työttömät jäävät työmarkkinoiden ulkopuolelle kun hampaat irvessa haluavat vuorokaudet nauttia.

  • Jonis Lusis

   Eikös sitä olla nyt supistettu 400 päivään. Ansiosidonnainen kerryttää eläkettä, työmarkkinatuki ei.

  • stunned

   Miksi arvuutella, kun työkkärin sivuilta saa tietoa.

   ”Työttömyysturvan enimmäiskesto on pääsääntöisesti 400 päivää.

   Jos sinulla on työhistoriaa enintään kolme vuotta, enimmäiskesto on 300 päivää.

   Jos työssäoloehtosi täytyy täytettyäsi 58 vuotta, enimmäiskesto on 500 päivää.”

  • Jari Eeva

   Miksi Pera on kateellinen? Työttömäksi joudutaan, ei vapaaehtoisesti jäädä. Jos palveluksia ei enää tarvita, niin mitä muut siitä alkavat parkumaan?

  • UllaM

   Voi Pera. Se palkka, jolla ansiosidonnainen on ansaittu on isompi kuin ansiosidonnainen. Työssä käydessä jää siis enemmän pätäkkää, jolla tehdä kaikkea kivaa. Mm. tästä syystä ihmiset olisivat mieluummin töissä kuin työttömänä. Monet ihmiset myös pitäisivät työnteosta, jos sitä vain olisi tarjolla. Jos ansiosidonnainen on ”iso” ihmisellä on yleensä takana pitkä koulutus ja pitkä työura. Vinkkinä vielä, että saadakseen ansiosidonnaisen tarvitsee vain olla kassan jäsen ja riittävän pitkään töissä, jäsenmaksut voi sitten vähentää verotuksessa.

 11. Ulla Vehaluoto

  Aivan, aivan. Diktatuurin kieli valehtelee, sillä diktatuuri on patologisten valehtelijoiden, psykopaattien ja heitä tukevien pahanlaatuisten narsistien, käsissä. He uskovat omat valheensa.

  He eivät osaa erottaa omaa itseään omasta toiminnastaan. Siksi, kun heidän johtamaansa organisaatiota kritisoi, he kostavat kriitikolle ja parhaassa tapauksessa eliminoivat hänet: sensuuritoimin, nurin äänestämällä, pakottamalla, uhkailemalla ja muulla väkivallalla, kenties tappamalla, millä tahansa keinolla minkä hyväkseen katsovat.

  Diktatuurissa kritiikki ei ole sallittua. Toisin kuin avoimessa, vapaassa yhteiskunnassa.

  Koska diktatuuri on aina psykopaattien ja heitä seuraavien pahanlaatuisten narsistien käsissä, jotka uskovat omat valheensa, ja jotka eivät osaa erottaa omaa itseään omasta toiminnastaan ja omasta organisaatiostaan, he puhuvat kuten tuo Akseli Koskelan sitaatti kertoo. Minun Organisaatio! Minä! Minun Valtio! Minä!

  Suuruudenhulluus, joka liittyy tähän psykopatiana tunnettuun mielisairauteen, saa aikaan sen harhan, että valtio kuuluisi Sipilälle. Kun Sipilä puhuu hyvinvointivaltiosta, hän tarkoittaa sillä itseään. Niinpä hän ei omasta mielestään suinkaan valehtele, kun hän puhuu hyvinvointivaltiosta ja siitä miten sen eteen täytyy köyhien uhrautua. Sipilä tarkoittaa valtiolla itseään ja hyvinvoinnilla omaa hyvinvointiaan. Ja sen hän repii köyhien nälästä ja kurjuudesta ja kärsimyksestä.

  Kuten diktaattorit aina.

  • Antonio

   Narsistit ovat siitä ”helppoja”, ennalta-arvattavia käytökseltään, että toimivat aina samalla tavalla, koska narsistilla ei ole vaihtoehtoja: on vain minä itse ja oma ja mahdollisesti suppean lähipiirin etu, sekin vain, jotta oma etu ja loisto korostuisi. Lähipiirikin toimii pelkkänä peilinä. Narsisti ei loppujen lopuksi piittaa pätkääkään, onko saamansa huomio posi- vai negatiivista. Hän elää vain huomiosta. Koska hän on täydellinen, ei häntä voi parantaa – kukapa täydellisyyttä voisikaan!?
   Niin että jos meillä johtajissa on narsisteja, ei kansalle putoa kuin pahentuneita muruja pöydän alle.

 12. Antonio

  Saku kirjoitti:
  ”Valtio maksaa yrityksille siitä, että ne hoitavat tehtävät. Valtio maksaa myös yritysten haluaman ja saaman voiton”.

  Uskon, että tietämättömyyttä tästä on suomalaisten joukossa enemmänkin liikkeellä, ja sitä edistävät poliitikot kehräävät ja hurraavat…

  Euroopan Neuvoston komitean Suomelle antamista moitteista sanoo sanoo minun poliitikkoni näin:
  Euroopan Neuvoston komitean
  mielipiteet eivät vielä ole ikävä kyllä jäsenmaita sitovia, mutta kansalaiset voivat viedä Euroopan Neuvoston ihmisoikeustuomioistuimeen ihmis- ja perusoikeusloukkauksiin perustuvia valituksia, jos oman maan tuomioistuimet eivät niitä korjaa.

 13. Tero Simonen

  rikoksien tehtailu on herrojen yksinoikeus

 14. Anna K.

  Kestävyysvajeessa kai ei ole niinkään kyse työttömyysmenoista kun eläke-ja terveydenhoitomenoista, jotka ovat ylivoimaisesti suurin osa pottia ja koko ajan kasvussa johtuen ikärakenteesta ja suurten ikäluokkien suhteellisen korkeista työeläkkeistä. Mutta sitä logiikkaa en ole vielä ymmärtänyt, kuinka matalapalkkatyöpaikkojen lisääminen ja työttömien ”työllistäminen” ilmaistöihin auttaa tähän tilanteeseen? Eikö tarkoitus olisi saada nimenomaan lisää verotuloja?

 15. Jonis Lusis

  Renki -ja piikakulttuuria siinä peräänkuulutetaan. Pelotetta vielä työpaikkansa säilyttäneille.
  Eläkekatto helpottaisi rahvaan tuskaa,Suomessa
  tuskin toteutuu..

 16. mark

  ”Kestävyysvaje” on näiden uusliberaalien keksintö joka on pesiytynyt politiikan kieleen papukaijana. Sillä tarkoitetaan valtion menojen suhdetta tuloihin. Kotikutoinen ongelma. Katellaan ensin valtion velkaantumista. https://findikaattori.fi/fi/44
  Tuossa on kaikki julkisyhteisöt. Pari suurta piikkiä, sattuu porvarihallitusten kohdalle. Kun menot ovat kasvaneet voimakkaasti on annettu vielä suuria verohelpotuksia sinne missä olisi eniten ollut veronmaksukykyä. Julkisyhteisöjen taloushan on vain osa koko taloutta, mutta siitä puhellaan kuin se olisi koko talous. Tuho-Aho oli se pääministeri kun eriytti vielä palkka- ja pääomatulot keskellä ”suurta lamaa”. Siitä lähti tuloerojen voimakas kasvu.

  Ettei tulisi liian pitkä juttu, katellaan vielä ”kestävyysvajetta” toisessa. Tässä vielä teollisuuden liikevoitot ennen ”kikyä”. http://www.stat.fi/til/yrti/2016/yrti_2016_2017-12-18_tie_001_fi.html
  Kysymys ei ole siis palkanmaksuvarasta, vaan entistä suurempi osa ulosmitataan osinkoina, joita verotetaan lievästi, jopa 0 %. Osingot ovat kasvaneetkin jokaisena ”lamavuotena”. Kansalaisilta on leikattu vedoten juuri kestävyysvajeeseen ja tehty lisää kestävyysvajetta.

  • Anonymous

   ”Kestävyysvajeen” lisäksi, toinen suosikkini on ”emme me voi ottaa velkaa lapsiemme ja lapsenlapsiemme maksettavaksi”. Joka tuollaista sanoo, ei oikeasti ymmärrä miten valtioiden velka toimii.

 17. Miina

  Mutta eihän tätä voi vain sivusta katsella jotain täytyy tehdä ? Paljon nuoria aikuisia joilla mitta alkaa täyttyä muuttavat ulkomaille, tällaiseen ei ole varaa. Miksi ei pystytä tekemään järkeviä päätöksiä ja ahneus kuriin.

 18. Arto Koski

  Suuresti olen ihmetellyt, missä ovat ne taitavat toimittajat, jotka saisivat harhaanjohtavia ja valheellisiakin tietoja levittävät politiikot ja muut vaikuttajat julkisesti seinää vasten faktoilla vastuuseen sanomisistaan. ”Sori siitä” ei riitä. Jos tämän jälkeen saavat vielä saman verran äänestäjiä taakseen, olemme pulassa.

  • Jani Raappana

   Toimittajat jotka tekis oikeasti työnsä ei ole enään.Heidät on peloteltu kirboittaan just sellasia juttuja,jotka sopii viralliseen totuuteen ja tukee nykymenoo.Toimittajat ei uskalla tehdä työtään,se antaa herroille vallan tehdä mitä haluaa.Lisäksi kun viel syyttäjät ja tuomarit on samas tilantees,silloin rosvojoukko saa vallan eikä heitä pysäytä mikään.

 19. Isoäiti

  Onhan näitä tärkeältä kuulostavia termejä, joilla voidaan selittää asioita siten, ettei suurin osa kansalaisista varmasti ymmärrä puheesta yhtään mitään. Ja koska liian moni suomalainen pelkää yli kaiken sitä, että vaikuttaisi tyhmältä kysyessään, Mitä tuo tarkoittaa?, kukaan ei kyseenalaista ääneen tätä sanahelinää. Näitä kommentteja lukiessa ilokseni huomaan, että osa alkaa jo kysyä ja kyseenalaistaa. Hyvä!

  Poliitikot vaahtoavat kilpailukyvystä, tuottavuusloikista, kasvupyrähdyksistä ja kestävyysvajeesta. Vaan auta armias, jos mainitaan sanapari kestävä kehitys – ehei – viherpiiperrystä. Ei, vaikka se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että turvataan tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin nykyisillä sukupolvilla on. Sen sijaan tulevilta sukupolvilta viedään jo nyt tuhkat pesästä lisäämällä valtionlainan määrää, koulutusleikkauksilla, sallimalla nuorisotyöttömyyden taso ja alhainen elintaso, jonka takia uutta sukupolvea ei tällä menolla enää edes synny. Ei ainakaan riittävän suurta.

  Senpä takia meidän pitää ihan ääneen kysyä, että mitä tarkoittavat oikeast nämä kikkarat, kakkarat ja luottamuksen kukat. Pelissä on paljon enemmän kuin yhden pörssiyhtiön kulloisenkin kvarttaalin tuotto-odotukset.

 20. Antonio

  Kesäranta-keskusteluissa sanoo sipilä kannattavansa kansalaisten tasa-arvoa.
  Piti ihan kaivella uskonnollisia tekstejä.
  ”Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? …”
  (2:14) Jaakobin kirje

 21. Jonis Lusis

  ”Helsingin herrain salongeissa kotimaa jo kuntoon laitellaan”.

 22. mark

  Kestävyysvajesta vielä. Saadaanko menoja leikkaamalla tasapainoon? Varakkaita ei voi enää verottaa kun muuttavat pois ja köyhempien verot ovat jo tapissa. ”Tehostettu” on myös julkisektorin palkkoja leikkaamalla, mutta vain suorittavan työn osuudesta. Kallispalkkaisia johtajia on lisätty vähintään samassa suhteessa, enemmänkin. Lisäksi valtio on lakisääteisesti (uhannut) leikata myös yksityiden sektorin palkkoja. Siihen mentiin vapaaehtoisesti.

  Koska valtion tuloista jo noin 90 % perustuu liikevaihdon verottamiseen, jokainen ”leikattu” euro leikkaa myös bruttokansantuotetta vähintäänkin tuplaten, koska euro kiertää kädestä käteen useammin kuin kerran. BKT syntyy ostovoimasta, josta valtio vetää välistä verot. Leikkaukset pahentavat kestävyysvajetta. Ensi vuonna kestävyysvaje on taas suurempi ja on leikattava entistä kovemmin…

  Tämäkin on vain kakkostason puuhastelua, ei kestävyysvajeen perimmäinen syy. Siitä vielä kun ehditään. Euvostoliiton talous on kilpajuoksua pohjalle. Ne jotka kuvittelevat olevansa selviytyjiä pitkässä juoksussa, tulevat yllättymään.

 23. Jaska Martikainen

  Jokainen eliittiryhmä luo aina uuden sosiaali-polittisen mytologian, jonka avulla pyrkii hallitsemaan rahvasta ja jonka avulla hallitseva eliitti pystyy ylistämään tuottamiaan ”saavutuksia”; Pelastimme Suomen konkurssilta” tuoreena esimerkkinä. Saavutuksilla pyritään perustelemaan omien etujen lisääntyminen muihin kansaryhmiin nähden, ja se pyritään näyttämään itsestään selvältä: Näin sen kuuluukin mennä. Maksan enemmän veroja, minulla on enemmän oikeuksia. EIku…

 24. Jani Raappana

  Pahoin pelkään ettei nykytouhulle ole vaihtoehtoo,niin pitkään kun suostumme pankkien päättävän kaikista suurista suunnista.Sama ketkä on vallassa sama meno jatkuu kerta päättäjille ei anneta vaihtoehtoja.Jotain näpertelyy on lupa harrastaa mut rahapolitiikkaan ei hallituksella ole lupaa kajota.Tarvittas oikeasti rehellisiä ja Suomen parasta ajavia päättäjiä,joilla ois pokkaa ottaaa se tyly kohtalo vastaan mitä siit seurais ,kun hyppäis tästä jokatapaukses tuhoon johtavasta kyydistä pois.Pankit pitää meitä kaikkia velalla vankinaan,sil varmaan työttömät ja köyhät syrjäytetään,kun pankeilla ei ole heihin valtaa.

Kommentoi »

Comments are closed