Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ei se kansalle kuulu

Tämän hallituskauden aikana on varmasti tehty kaikkien aikojen ennätys kelvottomassa lainvalmistelussa ja pyrkimyksissä estää tämän ikävän tosiasian paljastuminen. Syynä on hallituksen vimmainen halu saada sote- ja maakuntalainsäädäntö valmiiksi. Kokonaisuus on valtava, ja kiire on aiheuttanut hutiloiden kirjoitettuja lakiesityksiä. Niitä on jouduttu paikkaamaan jatkuvasti, mutta julkisuudessa annetaan ymmärtää erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan istuvan lakiesitysten päällä eli hidastavan tahallaan niiden käsittelyä.

Tosiasiassa kukaan ei tahallaan jarruta lakien käsittelyä, mutta halllituspuolueiden kansanedustajat eri valiokunnissa tekevät kaikkensa saadakseen huonosti valmistellut lait eteenpäin ja salatakseen niiden sisällön julkisuudelta. Viimeisimpänä lakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen olla järjestämättä julkista kuulemista hallituksen sille antamasta vastineesta. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen vastine ei tule julkiseksi. Heti perään valiokunta päätti jälleen äänestyksen jälkeen olla kuulematta asiantuntijoita.

Tässä tapauksessa kyse oli perustuslakivaliokunnan edellyttämistä valinnanvapauslainsäädäntöön tehtävistä muutoksista. Muutokset koskevat muun muassa asiakkaan oikeusturvaa ja asiakassuunnitelman sitovuutta. Kuten muistetaan, niin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan vastineessa hallitus poisti kokonaan asiakassuunnitelman sitovuuden.

Samalla heitettiin hyvästit palvelujen intgraatiolle ja katkeamattoman hoitoketjun varmistamiselle, joiden piti olla uudistuksen keskeisimpiä tavoiteitta. Kun asiakassunnitelma ei sido palveluntuottajaa eikä anna asiakkaalle mitään oikeutta vaatia suunnitelmaan merkittyjä palveluja, niin asiakkaan oikeusturva muuttui huomattavasti aiemmin esitetystä. Käytännössä se katosi kokonaan.

Lakivaliokunnan hallituspuolueita edustavat jäsenet päättivät kuitenkin suuressa viisaudessaan, että asia ei kuulu julkisuuteen eikä edes asiantuntijoita tarvitse kuulla omaan lausuntoa sorvattaessa. Heitähän on jo kuultu aiemmin ja kiirekin painaa päälle.

Asiantuntijoita kuultiin ennen kuin tämä asiakassuunnitelman sitovuus poistettiin. Koko laki muuttui niinkin keskeisen asian kuin asiakkaan oikeuturvan kannalta ihan päinvastaiseksi, mutta valiokunta päätti äänestyspäätöksellä osata laatia tässä uudessa tilanteessa lausunnon ihan omin päin.

Eipä ihme, että lakivaliokunnan oppositioon kuuluva jäsenet ihmettelevät tätä äkkiä syntynyttä viisautta.

Tämä koko sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä vallitseva hosumisen ja salailun ilmapiiri on rapauttanut politiikan uskottavuutta. Koko touhu näyttää pahimman luokan kähminnältä ja kipuilulta sen kähminnän paljastumisen pelossa. Tehdään tällainen laki ja katsotaan mitä tapahtuu, kuten pääministerin motto kuuluu.

Jos kansa nyt haluaa tietää miten sote-uudistuksessa käy asiakkaan oikeusturvalle eli oikeudelle saada asiakassuunnitelmaan kirjattuja palveluja, niin lakivaliokunnan enemmistön mielestä se ei kuulu kansalle. Valiokunnan onneksi kansa valmistautuu viettämäään juhannusta, jotten ei se nyt jouda kysymäänkään. Kyllä karmea totuus paljastuu sitten, kun sote on saatu runnottua läpi ja voimaan.

Sitten se on liian myöhäistä.

Kommentit (37)

 1. Harri Heiskanen

  Juurikin näin, eihän tälläinen ”pikkujuttu” ketään kiinnosta. Keskikesän korkean juhlan odotuksen rinnalla.
  Voi itku.

  • Lea Bäckman

   Onko juhan(nuksen) jälkeistä elämää? Shaapash nähdä mitä kenkä teköö… näläkä ainakin on kova! 😉

 2. Jukka Laine

  No ei kansalaisen oikeusturva kansalle mitenkään kuulu. Selvä asia.

  • Jari Eeva

   Hallituksen mielestä kansalaiset tarvitsevat vain kaiken parantavaa raippaa ja päälle kulaus karenssia!

  • M.M.X.X.

   No ei se kovin kummoinen ole ollut aikaisemminkaan, potilaan oikeusturva nimittäin.

   Kaikki oikeusturvakeinot ovat olleet jälkikäteisiä. Valita AVI, kantele Valviraan ,EOA:lle tai Oikeuskanslerille. Vastauksen odottelu kestää vähintään 6kk joskus se kesti jopa 18kk. Onhan se hallinto-oikeuskin olemassa.

   Vastaus AVIsta on yleensä ympäripyöreää jargonia tai lausunnon perusteella voisi kuvitella vastineen tuleen kantelunkohteen asianajajalta.

   Jos EOA:lta tulee noottia esim kunnan A virheellisestä sisäisestä ohjeistuksesta jonka vuoksi esim. vanhuspalveluiden käyttäjät ovat jääneet vaille etuisuutta johon he ovat olleet oikeutettuja. Asia voi korjaantua kunnassa A mutta jatkuu edelleen naapurikunnassa B kunnes joku tai useammat valittavat. Tämä on kuntien itsemääräämisoikeutta ja kuntapolitiikan arvomaailma.

   Valviraan hoidosta kanneltaessa valittajien määrällä ei näytä olevan merkitystä. Ajoittain tulee sitten ilmi vuosikausien väärinkäytökset jotka ovat vain jatkuneet Valviraan tulleista valituksista ja ongelman tiedostamisesta huolimatta. Jäävuoren huippu pulpahtaa hetkeksi näkyviin.

   Ajantasainen apua väärinkäytöksiin voi yrittääon keskustelemalla, antamalla palautetta, muistuttamalla suoraan sitä terveydenhuollon yksikköä jossa havaittu epäkohta on. Ei kannata pidättää hengitystä vastausta odotelleesa.

   Potilasasiamies voi joissain paikoin auttaa, olla täysin passiivinen tai vaikeuttaa potilaan asiaa. Kaikki riippuu joistakin seuraavista: asianomaisen sosiaalisesta statuksesta, kuinka suurta määrää potilaita ongelma koskee (lue – ongelman korjauksen hinta), kuinka paljon julkisuutta ongelma on saanut tai tulee saamaan ja yksikön toimintakulttuurista.

   Toimintakulttuuri on yleensä sama kuin johdon arvot, mutta se usein tulkitaan siten että suorittava tasot saa sanktiot ja johto pääsee pälkähästa. Tämä käytäntö taas vaikeuttaa vastuullisen henkilöstön rekrytointia. (Esim. lastensuojelu /Erika-tapaus ja Turun G-I osasto jossa vanhuksia hakattiin)

   Onhan meillä uutisoitu siitäkin kun ongelmista ilmoittaneet hoitajat hiillostetaan tehtävistään, tai puutteista ilmoittaneet omaiset toteavat vanhustensa hoidon heikentyneen/vaikeutuneen merkittävästi.

   Potilaan oikeudet ovat näennäisiä ja henkilökunnan velvollisuutta ilmoittaa väärinkäytöksista ei saada kirjattua lakiin. Eipä lainsäädännöllä sinänsä ole merkitystä jos asenne ja ihmisarvo ovat rahalla mitattavissa. Paljonko se vahuspalvelulakikaan auttoi vahuksia tai muutti käytäntöjä? Huono tilanne vain eskaloitui.

   Mutta hei, ei hätää onhan meillä nyt ja uudessa sotessakin omavalvonta!

 3. Mika Pajari

  Suomen historian ehkä merkittävin ja jokaista kansalaista koskeva lakivalmistelu. Ja tämä tehdään salassa. Sodassa invalidisoitunut isävainaani häpeäisi maatamme jos vielä eläisi.

 4. töytön

  Tämä on juurikin sitä ”bolshevististä rauhallisuutta”? Kuulemma keskustalaisten inside-huumoria. Minäkin alan ymmärtää sitä.

  • Jari Eeva

   Tätseriläinen röyhkeys on myös puskemassa itujaan pintaan alkion herättyä.

   • Marja-Leena Kuronen

    Ainoa ero Thatcher’in aikaan on se, että silloinkin Englannissa säilyi
    maksuton terveydenhoito!

  • Jari Eeva

   Brittiläis pohjainen röyhkeys on myös puskemassa itujaan pintaan alkion herättyä.

 5. Jussi Parviainen

  Suomesta on tehty liikelaitos, jossa johtava eliitti siirtelee voitot omiin taskuihinsa! Demokratiat sun muut höpinät kansanvallasta on aikansa eläneet, kun pitkälle kehitetty valvontakoneisto tekee valehtelun tarpeettomaksi!

 6. Markku Kemppainen

  Joo, kun asiakassuunnitelman sitovuus on poistettu tarkoittaa se asiakkaan oikeusturvan heikkenemistä. Ja se tarkoittaa myös sitä, että ahneus ja voitontavoittelu saavat sotefirmoissa riehua vapaasti ilman mitään velvollisuutta hoitaa ihmisten terveyttä. Toiminta keskitetään sellaisiin toimintoihin, joista jää eniten viivan alle. Ja raskaat ja kalliit vanhusten sairaudet jätetään hoitamatta. Kyllä sipilää nyt naurattaa kun saa kusettaa verokertymästä lihavan siivun itselleen ja kavereille.

  Bolsevistinen rauha tarkoittaa, että vastustavat mielipiteet mitätöidään ja vastustajat likvidoidaan. Näin ainakin meillä täällä kepulandiassa. Kaikki kierot keinot on sallittuja, ettei tätä bolsevistista rauhaa pääse väärät mielipiteet ja perustelut häiritsemään. Typeryys ja mielivalta vallitsevat vapaasti.

 7. Tubettaja

  Kun asioita salataan, siihen löytyy yleensä todella hyvät perusteet. Nyt perusteita ei löydy, miksi vastine salattiin julkisuudelta. Kysymys kuuluu, miksi media ei hiilosta hallitusta tai pääministeriä, koska sote-uudistuksella ennen näkemättömät vaikutukset kansalaisten sosiaali-ja terveyspalveluihin. Sen sijaan media kirjoitti eilen esimerkiksi asenteellisesti työttömästä äidistä, jonka ei kannata mukamas mennä töihin, kun työkkärikorvaukset ovat niin ruhtinaallisen suuret.

  Huolestuttavaa on jo tällä hetkellä yksityiset terveysmarkkinat ovat keskittyneet muutamalle isolle toimijalle, jotka kiertävät veroja ja kotiuttaa voitot veroparatiiseihin. Todellisuudessa kilpailua ei ole yksityissä terveyspalveluissa. Miten on mahdollista, että asiakkaat ovat unohdettu kokonaan, joiden luulisi olevan sote-uudistuksen keskiössä. Hutiloiden kasattu lainsäädännön uudistus, johin ei haluta kaiken maailman dosenttien asiantuntevia mielipiteitä, koska maakuntauudistus on keskustalle tärkempi kuin omien kansalaisten terveys. Toivottavasti SDP-vetoinen hallitus peruu kaikki Sipilän hallituksen päätökset etenkin sote-ja maakuntauudistukset.

 8. Pave

  Ei kykene kommentoimaan kuin, että kiitokset Sakulle ja ”voi saatanan tunarit”. Ei varmaankaan tarvinne selventää kenelle jälkimmäinen on osoitettu.

 9. Myönnän olevani pessimistinen

  Tässä on kyse paljon pidemmästä jatkumosta. Julkisen terveydenhuollon yksityistäminen on ollut oikeiston himon kohteena pitkään. Vielä 1980-luvun alussa julkinen puoli toimi moitteetta. Hoitoon pääsi heti ja hoito oli korkealaatuista. Tämä ei oikeistolle käynyt.

  Terveydenhuoltoa alettiin väittää kalliiksi ja runnottiin läpi lakeja, joiden avulla yksityisten oli helpompi päästä ”kilpailemaan”. Julkisen terveydenhuollon rahoitusta leikattiin ja rahoitusruuvia alettiin kiristää. Näin toimittiin tietäen, että jonot tulevat kasvamaan. Kansa haluttiin tyytymättömäksi, ja se onnistui loistavasti.

  Nyt ollaan päästy huippuhetkeen: kohta saadaan rusikoitua alas koko julkinen hoitojärjestelmä. Julkista rahaa päästään estoitta pumppaamaan yksityiselle sektorille, jolle ollaan antamassa lähes vapaa verotusoikeus. Lähes vapaa siksi, että vain hyvien veljien firmat päästetään apajille.

  Tästä seuraa muitakin ”etuja”. Koska on selvää, etteivät rahat riitä kaikkien hoitoon, järjestelmästä tehdään nopeasti vakuutuspohjainen. Sen jälkeen hoitoa saavat ne, kenellä on vakuutus. Ja vakuutuksenhan saavat varakkaat ja terveet, köyhät tai sairaat älkööt vaivautuko. Myös pisteytyksessä heikoille jääneiden vakuutukset ovat kalliimpia. Saadaan kätevästi monta EU:n tietosuoja-asetusta GDPR:ää törkeästi rikkovaa kansalaisrekisteriä lisää, ja täten lisättyä kontrollia. Kontrollia lisätään sivumennen sanoen muutoinkin, mm. urkintalaki tulee sallimaan kansalaisten tietoliikenteen seuraamisen ja heidän päätelaitteidensa murtamisen väärien mielipiteiden tutkimista varten. Keppihevosena käytetään vakavien rikosten tutkinnan helpottamista, ikään kuin nämä pahikset eivät osaisi suojata viestiliikennettään. Tosiasiassa ollaan tutkimassa tavisten viestintää, jota on helppo tutkia.

  Tämä on monien märkä uni. Euroopassa tuulet puhaltavat samaan suuntaan kuin Yhdysvalloissa. Kuria ja kontrollia on saatava lisää. Kansalaisten yksilönvastuuta korostetaan, mm. hän on itse vastuussa sairastumisestaan ja työllistymisestään. Piikkilanka- ja rautasaapas -ajattelu kukoistaa. Loispummeja kuten vammaisia, rumia, lihavia ja köyhiä ei katsota hyvällä, vaan ajatellaan että heidät on parempi eristää. Eikö olekin jännää, että vaikka väärien poliittisten mielipiteiden sanominen on ilmiselvästi mediassa kiellettyä, mitään ei tehdä maahanmuuttokriittisten pikkunatsien möyhäämisen suitsimiseksi?

  Kun kaikkea tätä miettii, on selvä ettei siinä paljoa kysellä, kun halutaan tehdä asiat nopeasti ja saada vahinko aikaiseksi ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Sote viedään läpi nyt eikä sitten joskus, sillä tämä tilaisuus ei välttämättä toistu vuosikausiin. Kavereille on tullut jo luvattua taivaallisten rahahanojen vuolas virta. Varmasti lupauksia onnistuneen yksityistämissuorituksen palkitsemisesta on annettu toiseenkin suuntaan.

  En ihmettelisi, vaikka nyt säädettäisiin poikkeuslaki, jolla eduskunta ja hallitus voi jatkaa vaalien jälkeenkin. Se sopisi kuvaan oikein hyvin. Tämähän Kepussa osataan, kuten historiasta tiedämme.

  • B-kansalainen

   Kuvailemasi dystopian kehityskulku on aivan mahdollinen. Voi vain kuvitella mitä nopeasti kehittyvä tekoäly saa ”oikeissa” algotiminluojien näpeissä aikaan. Sitä ei KGB eikä Stasi vielä päässeet hyödyntämään. Kiinassa tekoälyn avulla kansalaisten toimia tai toimimatta jättämisiä laitetaan pisteytysjärjestykseen. Jos kävelee liikennevaloissa punaisia päin vähennetään kansalaispisteitä, muista rikkeistä puhumattakaan. Pistetason alittuessa alkaa tulla vaikeuksia pankkitilien avaamiseen, vakuutuksien jne. saamiseen. Berliinin muuria kaataessa harva silloin vielä ajatteli, että nurkan takana käsiään hieroi jo toinen totalitarismi, markkinatalous-uskonto, joka julistaa vapautta ja yltäkylläisyyttä kaikille. Eihän markkinatalous-uskonnolla ole suurtakaan eroa kommunismin kanssa. Merkittävin lienee se, että kommunismi rajoittui tiettyihin valtioihin kun markkinatalous-uskovaiset levittäytyvät jokaiseen sopukkaan josta pienenkin hyödyn voi ottaa. Siis, pessimisti täälläkin.

 10. RowanBerry

  Sitten kun 1) työntekijät on yt:issä laitettu työttömiksi 2) ja edelleen ”työllistetty” ilmaiseksi 3) jonka jälkeen köyhät joutuvat varastamaan elantonsa 4) että edes eläkeikään asti eläisivät 5) linnassa tai huonossa vanhusten”hoidossa” 6) tai kuolleet nälkään/janoon/hoitamattomiin sairauksiinsa 7) niin kukapa niitä rahoja/voittoja/omaisuuksia niille rahamiehille on enää keräämässä?

  • ieva

   Vastaus nro7.
   Elävät verottomilla koroillaan. Ehkä Marsissa tuhottuaan Sinisen planeetan.

 11. Sirkku Nyström

  Mielenkiintoista millaisia asioita terminologian taakse peittyy. Asiakassuunnitelma siis tarkoittaa, että hoitoketju olisi katkeamaton.
  Katkot ovat iso ongelma. Perusterveydenhuollossa usein pyritään vähättelemään ihmisten kaikkia muita sairauksia paitsi kansansairauksia kuten tule-sairaudet, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit.
  Jos ihminen sairastaa mitään epätavallisempaa, hän saattaa jäädä diagnosoimatta tai sairautta ei edes tunnisteta ja tajuta.
  Silloin ihmisiä putoaa ja myös kuolee perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliseen kuiluun. Olen itse ollut kaksi kertaa kuolla tällä tavoin, koska aivokalvontulehdus on terveyskeskuksille ja niiden päivystyksille täysin tuntematon sairaus.
  Jos ystävät eivät olisi löytäneet kotoa, sinne olisin kuollut kun ei ole perhettä.
  Tänä talvena on kuollut useita ihmisiä influenssan jälkitauteihin. Vastapäisen oven takaa kuoli mies verenmyrkytykseen, kun terveyskeskus ei tajunnut ja reagoi liian hitaasti.

 12. Siru Pola

  Puheet siitä, että Tuomas Pöystin asema sotesopan keittelyssä on varsin ongelmallinen, eivät ole olleet lainkaan liioiteltuja.

  Kuvitelkaapa tilanne, että Suomessa olisi lainsäädäntötyötä ilman sidonnaisuuksia seuraava oikeuskansleri.

  Olisikohan hän jo herännyt??

 13. Mirjami

  Ihan sanattomaksi tässä menee, kun luin Sakun tekstin…! Ottaa sydämestä ja oksettaa…! Kiitos Sakulle valistavista kirjoituksista. Hyvää ja turvallista Juhannusta!

 14. Antonio

  Näin nätisti lukee
  Suomen Historian Suurimman Jallituksen
  sote-sanastossa:

  ”…Asiakassuunnitelma
  Asiakassuunnitelma on asiakkaan palvelutarpeen perusteella laadittava suunnitelma siitä, miten hänen tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut käytännössä toteutetaan.

  Asiakassuunnitelmaan kirjataan kaikki asiakkaan palvelut ja se,miten palvelut tuotetaan. Lisäksi varmistetaan asiakkaan kaikkien palvelutarpeiden arviointi kokonaisuutena.

  Asiakassuunnitelman laatii asiakkaan oma sosiaali- ja terveyskeskus (sote-keskus) tai maakunnan liikelaitos. Asiakas osallistuu oman suunnitelmansa tekemiseen.

  Asiakkaalle laaditaan vain yksi asiakassuunnitelma. Se sisältää kaikki palvelut, vaikka hän tarvitssisi sekä maakunnan liikelaitoksen että sote-keskuksen tuottamia palveluja. Suunnitelma kattaa siis koko palveluketjun.”

  Mietin mitä soten integraatio tarkoittaa ilman asiakkaan kanssa yhdessä laadittua pätevää asiakassuunnitelmaa, josta voi tarvittaessa tehdä lainmukaisen valituksen…
  Sukulaiseni havaitsi vakavia virheitä kirjatun potilassivuilleen. Samahan voi tapahtua tietenkin myös, jos sotesössö käynnistyy. Rohkenen olettaa, että mahdollisella tulevalla meiningillä on pahempaa, jopa toivotonta sotkua tulossa.

  Vanhempi sukupolvi mietiskelee, onko nuorempien sukupolvien moraali yleisestikin ”löllömpää”, ja jos on, johtuneeko siitä, että työelämässä ei ole enää kellään aikaa – eikä edes sallittua – tehdä mitään kunnolla ja rauhassa loppuun asti mietittynä. Loistavana esimerkkinä hallitus. Sukujuhlissa eläkeläiset kommentoivat toisena esimerkkimä, että kirjoitettu suomenkielikin on nykyisin häpeällisen huonoa, hätäistä ja täynnä yhteenkirjoitus- ym. virheitä.

  Itsekin on lehdistä tullut huomattua.

 15. Antonio

  Ollaan vaan rauhassa, kun eihän tämänpäiväinen sotevaliokunnan ilmiriitakaan meille kuulu.
  kepu se vain on yrittänyt painostaa ja kiristää aikataulua, kun isot pojat Heikkistä silviisiin ovat käskyttäneet.
  Mutta kuten sanottu, mitäpä tuo kansaa mitenkään koskettaisi …
  (pyydän anteeksi typerää kommenttia, mutta kun niin pännii, että savu nousee päästä!)

  • M.M.X.X.

   Carpe diem ja Hyvää Juhannusta Sakulle ja kaikille kommentoijille !

 16. sakutimonen

  Nimimerkki ”Tätä mieltä” ei kommentoi täällä enää koskaan. Olen saanut tarpeekseni omasta mielestään ”rakentavaa kritiikkiä” esittävistä nimimerkeistä, joiden ainoa ihmettelyn aihe on se, että minä en henkilökohtaisesti tee kantelua tai valitusta jokaisesta esille nostamastani epäkohdasta.

  Täällä ei kohta kommentoi yhtään kukaan nimimerkillä.

  • Rintsu

   Normaalissa elämässä asia menee niin, että jos taloyhtiön asukas huomaa katon vuotavan niin hän kertoo siitä. Hänen ei tarvitse tehdä asiasta virallista valitusta tai olla rakennusmestari jonka pitäisi kertoa, että miten katto korjataan. Se on taloyhtiön hallituksen asia korjauttaa katto eikä sen joka vuodon huomasi. Mutta se katto ei tule kuntoon sillä, että siirrellään ämpäreitä ja salataan yhtiökokouksen pöytäkirjat.

   Sote vuotaa kuin seula. Maamme hallitus keskittyy vain siirtelemään ämpäreitä koska ämpärikauppiaiden kanssa näin on sovittu.

   Jos uuninpankkopoika kirjoittaa, että sote vuotaa niin eikö sitä saisi kertoa? Miksi pitäisi lisäksi parilla lauseella osata kertoa miten se korjataan?

 17. AikaMies

  No voi… Aliasnimelläkö en enää saisi sanomaani julkituoda.
  Joskus vuosikymmeniä sitten silloisille yleisönosastoille kirjoitellessani jo käytin nimimerkkiä. Syy yksinkertaisesti oli ja on asian[i] esille tuominen eikä ”persoonani” korostaminen. Vastuukin siinä siirtyi päätoimittajalle. Henkilöitä, ihan oikeita ihmisiä kommentoidessani esiinnyin/esiinnyn ihan nimelläkin. Eikäpähän tuon nimen selvittely bittiavaruutta tutkivalle ole mitenkään vaikeaa… jos kiinnostaa ja nimi on asiaa tärkeämpi.

  Kyllä valituksen voi tehdä jokainen kirjoitustaitoinen. Tikkukirjaimin käsin kirjoitettukin kelpaa..
  Ei siihen lainoppineita tarvita! Muotosidonnaisuus kuuluu menneeseen aikaan – riittää kun asia vaatimuksineen ja perusteluineen sekä asianomistaja viestistä selviävät. Hallintolain mukaan, [kunhan jaksaa sillointällöin muistutella eli kysellä kirjeensä kohtaloa,] viranomainen kyllä tarkennusta kyselee, jollei ymmärrä tai ole ymmärtävinään.
  Meinaan jotta ”miksei kukaan” – alkuiset lauseet eivät politiikkoja ja byrokraatteja häiritse, mutta vaikkapa ”muutoksen saamiseksi senjasen viranomaisen siihen ja siihen päätökseen esitän, että näin-on-väärin tehty ja siksi-pitää-muuttaa-kumota-lopettaa… -tyyppiset kirjelmät diarioituina ovat vaikuttavampia ja vastaamista edellyttäviä.
  Tosin ainoa oikea valitusviranomainenkin pyytää vain [salaisen] numeron piirtämistä ympyrän sisään. Riittävän monen osallistuessa ”valitukseen” saadaan hulvaton nykymeno muutettua[kin].

 18. Zara

  Todella järkkyä, miten soten alkuperäiset laajasti hyväksytyt tarkotukset hallitus on missaamassa. Alkaa uhkaavasti näyttää, että kansalaisten entistä paremmat sote-palvelut vaihdetaan terveysfirmojen entistä parempiin tilinpäätöksiin. Sakulle kiitokset blogista. Jnkv lohduttaa, että edelleen on kansalaisia, jotka pitävät demokratian puolta.

 19. PirjoOravuo

  Asiakassuunnitelma lienee pitkälti sama kuin nykyinen hoitosuunnitelma, joka on mahdollista laatia omassa terveyskeskuksessa, ja laaditaan asiakkaan pyynnöstä tai luvalla yhdessä asiakkaan kanssa ja joka edellyttää usein myös omatoimisuutta asiakkaalta (potilaalta) itseltään. Erikoissairaanhoidossa hoito ja hoidon seuranta tapahtuu ainakin Eksoten piirissä automaattisesti. Hoitokerrat ja käynnit ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen. Erityisesti monia erillisiä sairauksia potevalle ja sosiaalisita ongelmista kärsivälle tälläinen hoito tai asiakasssuunnitelma on varmasti tarpeen, ja on varmaan mahdollista myös laatia. Itse olisin toivonut uudessa sotessa toteutuvan ns. hoitoonkutsusysteemin, kuten yksityispuolen hammaslääkäreillä, tai vuositarkarkastus kutsun tai gynekologiset tarkastukset. Nythän gynekologisia tarkastuksia tehdään vain harvoilla julkisilla terveysasemilla. Puolet kansalaisista on kuitenkin naisia. Siltikin toivon soteuudistuksen pääsevän maaliin . Moittimalla, haukkumalla ja negatiivisella kritiikillä mikään asia ei tule paremmaksi. On ikävä olut katsoa, että näin tärkeästä asiasta on tehty puhdasta poliittista peliä.

 20. Marja

  ihmetytää yksi asia kuinka raikeästi kunnat voivat rikkoa kuntoutavan työtoiminnan lainsäädäntöä
  itse asiassa kukaan ei enään välitä siitä enään

  diploomi insinööritkin pistetään *kuntoutaavan*eli lihotamaa työlistämään konsultteja kurseilla
  työtoimintaan
  työkkärin virkailijan puhelin soitolla työttömälle
  paskat onko hän sen tarpeessa
  mitään allekirjoituksia ei tehdä soziaalityöntekiötä ei tarvita päätökseen
  kohta kuntasektorin vähempi arvoiset työntekijät irtisanotaan
  ja heidät korvataan täysin työkykyisillä insinööreillä jotka ovat pistetty sinne väkisin pakosta
  te virkailian puhelin soiton perustella
  silä eroituksella että palkkana on työkkärit ja muut tulonsiirot
  totaali valtion kontrolissa
  riipuvaisena niistä valtion armopaloista kuin kommunismissa konsanaan
  kun kunta vielä tienaa sakkomaksujen vältelylään riihikuivaa valtiolta kunnalle
  täytetyään velvoiteensa
  velvoiteen
  jossa uhrataan se työntekijä hakija insinjööri ihminen
  kuntasäästöt edellä
  ajaen se uhri köyhyys loukuun
  nöyryytyksen lisä leimalla otsassa
  insinööri on kuntoutavassa työtoiminassas 9 e-p
  +tökärit
  jouto miehenä jouto töissä kunnalla

 21. Rintsu

  Mistähän voi ostaa niitä suomalaisia banaaneja?

  Meinaan, että tässä alkaa olla kaikki banaanivaltion tunnusmerkit kasassa. Banaaneja vaan ei näy.

  • Ulla Vehaluoto

   Yes, we have no bananas! Mutta ei hätää, banaanivaltiossa ei nimittäin tarvita lainkaan banaaneja, vaan diktatuurinen oligarkia, korruptoitunut hallinto ja suuret tuloerot. Nehän meiltä löytyy.
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Banaanitasavalta

  • Luukas Pyykorpi

   Banaanikärpäset kyllä pörräävät maamme johdossa ! Makeita litkujakin saivat jo kauppoihin

 22. Jonis Lusis

  Olisi niin paljon helpompaa jos kaikki olisi keppanoita-no edes reppanoita.

 23. Pipsa Mäntykangas

  Tämä kokoomuksen Antti Häkkänen astuu esiin monissa kommenteissaan nykyään. Mitäköhän paikkaa hänelle ollaan petaamassa. Kun tämäkin suku niitä ”heidän heitä” .Antti ääneen ottaa kantaa, joten joku petinki siinäkin käynnissä. Voi yhden kerran taas.

 24. jarmo latva

  No, ei kuulu hallitukselle mitä itse teen. Ainoa vaikutuskeino yhdellä äänellä on äänestäminen ja noudattaa lakia, kyllästyttää koko toiminta ja tulee vain paha mieli, samaa paskanjauhantaa koko ajan. Kaikenmaailman velkasaneerauksetkaan ei auta, tehtävä itse passivointimalli no. 2.

  • Luukas Pyykorpi

   Juhannusaattokin piti siirtää sateisempiin päiviin. Onneksi Joulupukki ei tykkää Joulun siirtämisestä EK !

Kommentoi »

Comments are closed