Juhannuksen puskafarssi

Iltalypsyn yritystä, huutoa, syyttelyä ja ovien paiskomista. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti eilen juhannuksen kunniaksi puskafarssin, jossa riideltiin valiokunnan tulevista kokousajoista ja tosiasiassa koko sote- ja maakuntauudistuksen aikataulusta. Kunnon kesäteatterin tapaan draamassa on kuningatar, ja sitä roolia esitti keskustan Hannakaisa Heikkinen. Hän ilmestyi eilen jokaiseen uutislähetykseen ensimmäisenä moittimaan valiokunnan työskentelyä ja sen puheenjohtaja Krista Kiurua.

Tällä hetkellä oma tuntemus on melko sekava, että olemmeko me enää työ- ja toimintakykyisiä tässä valiokunnassa, jos me emme pääse normaaliin käytännön tapaan päättämään asioista. On hyvä, jos tarkastellaan, onko valiokunta toimintakykyinen.

Siis sama Hannakaisa Heikkinen, joka on samassa valiokunnassa esittänyt asiantuntijoiden kuulemisen aikana teatraalisesti kyllästyneen roolia blaa-blaa -elein, pöydän päällä makaillen ja kaalia rouskuttaen. Sama Hannakaisa Heikkinen, joka juuri palkittiin näyttelijäntyöstään puolueensa varapuheenjohtajuudella.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tällä kertaa riita rakennettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulevasta kokoontumisaikataulusta. Keskiviikkona pääministeri Juha Sipilä sanoi julkisesti, että valiokunnan pitää saada lausuntonsa valmiiksi heinäkuun aikana, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää ennen eduskuntavaaleja ja maakunnat voivat aloittaa vuoden 2020 alussa.

Sipilä itse on sanonut esittäneensä vain virkamiesarvion, mutta sitä sopii epäillä. Valiokunta oli jo pääsemässä sopuun siitä, että kokouksia jatketaan jonkin aikaa myös heinäkuussa. Sitten pidettiin kokoustauko, jolta keskustan edustajat palasivat lypsyämpäri kädessä ja rupesivat vaatimaan kesätauon jälkeisten kokousten aloittamista jo elokuussa. Ei tiedetä lisättiinkö tämä iltalypsy juoneen ohjaajan vaatimuksesta vai improvisoivatko näyttelijät sen itse.

Joka tapauksessa kohtaus näyteltiin hyvin rooliin eläytyen. Syytösryöpyn sai päälleen valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru, joka sattuu olemaan SDP:n edustaja. Hänet leimattiin demokratian estäjäksi, joka kieltäytyi äänestyttämästä kannatetusta ehdotuksesta. Unohdettiin kertoa katsomolle, että äänestys olisi todennäköisesti johtanut lainvastaiseen tilanteeseen, jossa eduskunnan virkamiesten jo hyväksytyt kesälomat olisi pitänyt perua. Olisi päädytty rikkomaan eduskunnan itsensä säätämää työaikalakia.

Tämä teatteriesitys järjestettiin vain sen takia, että sote- ja maakuntauudistus on yhä vieläkin huonosti valmisteltu, mutta Kiuru haluaisi saada siihen tolkkua. Se vaatii aikaa ja työrauhaa, mutta kumpaakaan ei haluta antaa. Ei ole haluttu antaa ennenkään, kuten Heikkisen aiempi käytös osoittaa. On kiire, tämä asia on saatava maaliin, ei jaksa enää valmistella ja niin edelleen.

Sinisillä on tässäkin näytelmässä korkeintaan huonekalun rooli. Huonekaluilta ei kysytä mitään eikä niillä ole lupa puhua, vaikka ne joskus sitä yrittävätkin.

Kaikesta huolimatta hyvää juhannusta, iltalypsyllä tai ilman.

Kuva: Museot Finna, Museovirasto, Kansantieteen kuvakokoelma, U.S.Salokangas

***

Kommentointi mieluiten omalla nimellä. Rupean taas tiukentamaan moderointia. Sallin toistaiseksi myös nimimerkit, mutta jos teillä on jotain sanottavaa juttuun, niin luulisi sen olevan edes omasta mielestänne sen verran arvokas mielipide, että uskallatte seisoa sen takana avoimesti.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (38)
  1. Ensio Heinonen
    22.6.2018, 08:50

    Keskusta ja muut kunnissa valta-asemaa pitävät puolueet, hyvänä lisäesimerkkinä SFP, tuovat näitä kunnallispuolella hyviksi havaittuja junttausmenetelmiä valtakunnan politiikkaa. Keskustaa ei kiinnosta demokraattinen päätöksenteko, vaan hegemonia, yksinvalta. Asiat päätetään mielellään pienessä isäntäporukassa muutaman tehoemännän taustatuella, niin nytkin.

  2. Selvä ohjaajan moka.Rouva Heikkisen suoritus oli yliampuva,suorastaan hysteerinen ja sai yleisönsä hymyilemään kohotetuin leuoin laukomistaan repliikeistä,ei liene tarkoitus.tahaton huumori ?Sen sijaan voiton koko näytelmässä vei aidosti väsyneen tuntuinen puheenjohtajan roolia vienyt Kiuru.Hän oli tutkinut roolinsa tarkkaan-muistaen nuo hyvät neuvot-mitä-miksi ja milloin!Ohjaaja Sipilän tulisi tarkemmin valita näyttelijänsä niin ettei tällaisia esityksiä enää syntyisi.Ne eivät tälle ”kansan teatterille” ole mitenkään hyvää mainosta.Yleisökato voi olla seurausta useista epäonnistumisista.

Kommentointi suljettu.