Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Juhannustaikoja

– Minä ajan täydellä sydämellä kaikkea, mistä on yhteinen päätös, vaikka ne olisivat vaikeita henkilökohtaisesti.

Näin sanoi työministeri Jari Lindström viime viikolla esitellessään hallituksen työllistämistoimia, joiden toimivuudesta ei ole mitään tutkittua näyttöä. Näin nyt kuitenkin tehdään, sillä näin ovat hallituspuolueet yhdessä sopineet ja Lindström on ihanteellinen päätösten toteuttaja. Hän tekee täsmälleen niin kuin hänelle on saneltu riippumatta siitä, miltä hänestä itsestään tuntuu.

Tällä hallituskaudella on käytännössä jo tuhottu työttömyysturva aktiivimalli ykkösellä, ja nyt hallitus aikoo tuhota sen viimeisetkin rippeet aktiivimalli kakkosella. Sen lisäksi tuhotaan työsuhdeturva poistamalla irtisanomissuoja pienissä yrityksissä työskenteleviltä ja luodaan nuorten pätkätyöläisten pysyvä armeija sallimalla alle 30-vuotiaiden, kolme kuukautta työttöminä olleiden määräaikainen palkkaaminen ilman mitään perusteita.

Aktiivimalli ykkösestä tuli juuri sellainen tukileikkuri kuin epäiltiin. Siinä riittäväksi aktiivisuudeksi lasketaan 18 tuntia palkkatöissä, viisi päivää TE-toimiston järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa tai 241 euron tienaaminen yritystoiminnalla kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana. Mikäli aktiivisuusehtoja ei täytä, alenee työttömyysetuuden määrä 4,65 prosenttia 60 päiväksi.

Tällä tempulla suunnilleen puolet työttömistä joutui tukileikkuriin. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä toinen puoli jäi jäljelle, ja jo kerran leikkurin läpi menneitä pitää rangaista uudelleen. Sitä varten ollaan tekemässä aktiivimalli kakkosta, jota hallitus sanoo omatoimisen työnhaun malliksi. Siinä työttömän on todistettavasti haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, raportoitava siitä sähköisesti ja pidettävä itse huolta siitä, että hakee vain sellaisia paikkoja, joihin hänellä on realistiset mahdollisuudet työllistyä. Tätä hallitus sanoo ihmiseen luottamiseksi.

Hallitus luottaa ihmisiin niin paljon, että aikoo rangaista työnhaun laiminlyönnistä karenssilla. Ensimmäisestä laiminlyönnistä selviäisi vielä varoituksella, mutta jo toisesta seuraisi 30 päivän ja kolmannesta 60 päivän tukien maksatuksen katkaiseminen. Hallituksen luottamuksen pettävä työtön tuomitaan vesileipärangaistukseen. Sen leivän hän joutuu hakemaan leipäjonosta, sillä toimeentulotukipäätöksen saaminen Kelasta kestää.

Leipäjonoon joutuvat ensimmäisinä ja pysyvästi ne, joilla ei ole nettiä tai jotka eivät osaa sitä käyttää. Yhtä varmasti sinne joutuvat ne, joiden työssäkäyntialueella ei ole riittävästi tai ei ollenkaan tarjolla sellaisia työpaikkoja, joihin osaamisen puolesta olisi realistiset mahdollisuudet työllistyä.

Aktiivimallit menevät osittain päällekkäin, eikä hallitus itsekään tiedä mitä siitä seuraa. Hallitus luottaa kuinkin itseensä enemmän kuin työttömiin, sillä pääministeri Juha Sipilän mukaan käytännössä jokainen pystyy täyttämään edellytykset. Hyväksyttävää koulutustakin on lisätty ja niin poispäin. Pääministerillä ei siis ole mitään tietoa koko asiasta eikä häntä haittaa yhtään, että sen lisätyn koulutuksen maksaa valtio. Onhan valtiolla rahaa, kun sitä koko ajan leikataan pois työttömiltä ja annetaan koulutusta järjestäville pilipalifirmoille.

Jotta kukaan ei pääsisi antamaan kunnon kritiikkiä, niin hallitus lähettää nämä työelämän heikentämistä ja työttömien kovennettua kurittamista koskevat lakiesitykset lausuntokierrokselle nyt juhannuksen jälkeen, kesälomien ajaksi.

Näin hallitus taikoo työttömät leipäjonoon tai ikuisiksi pätkätyöläisiksi. Työttömille on tarjolla vain niitä perinteisiä taikoja nykyaikaan päivitettynä.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (98)

 1. Seppo Paakkinen

  Kyllä järjestelmässä on jotain pahasti vialla, kun hyvinvointivaltio palvelee heikoimmin niitä, joita varten se on rakennettu.

  • elm

   Naulan kantaan, Seppo.

   ”Länsimaisessa kulttuurissa on ollut kreikkalais-roomalaisista ajoista lähtien kaksi toisilleen lähes vastakkaista työn käsitettä”, sanoo Jussi Vähämäki tässä pätkässä: https://www.youtube.com/watch?v=xcEhWYYaCak

   ”Ensimmäinen ja ehkä alkuperäinen on se, että työ on ihmisen itseilmaisun muoto. Työn kautta ihminen muuttaa maailmaa – ihminen tekee työn kautta itsensä näkyväksi. Toinen työn käsite tämän rinnalla on työn käsite, jossa ihminen alistuu työssä jollekin päämäärälle, tuottaakseen jonkun tavaran tai tuotteen, selvitäkseen hengissä.”

   ja jatkaa, että nämä vastakkaiset käsitykset meillä menevät nykyään usein sekaisin.

   Hänen mielestään:

   ”.. poliittisessa retoriikassa korostuu, että työ on absoluuttisesti paras asia mitä on, mutta että hyvää on ainoastaan se työ, jota tehdään jotakin toista varten, jollekin toiselle alistuneena. Ehkä suurin muutos keskiajalta lähtien on juuri työn arvostuksen muuttuminen tässä mielessä.”

   ja toteaa sitten, että:

   ”Ehkä meidän pitäisi palauttaa arvoonsa tämä ns. alkuperäisempi työn käsitys, työn käsitys, jossa ihminen tuo itseään esiin sen sijaan, että ihminen häivyttää itsensä ikäänkuin tuotteen taakse ja niin että ihminen, joka on tehnyt tuotteen muuttuu täysin yhdentekeväksi”.

   Miksi? Koska: -> ”.. kysymys työn merkityksestä alkaa painua kokonaan unohduksiin, työstä tulee pelkästään retorista ja pinnallista ja on tekemisissä palkan, tuottavuuden tai tuotannon kanssa”.

   Niinpä. Ei voisi enää paljon tätä selvemmin sanoa. Ministeri Lindströmkin varmasti ymmärtää sisimmässään tämän.
   – – –

   Eli jos ja kun on niin, että työ on ihmisen ”lajityypillinen ominaisuus ja kyky muuttaa maailmaa”, kysymys kuuluu: moniko meistä saa toteuttaa tätä itsellemme tyypillistä ominaisuutta nykyisessä työssämme?

   Sitä minä vaan, että voisiko hallituskin miettiä tulevaisuutta myös tältä kannalta joskus?

   • elm

    ”Ensimmäinen ja alkuperäinen työn käsite: työ on ihmisen itseilmaisun muoto, työ on se tapa, jolla ihminen tekee maailmasta itsensä näköisen. Sen sijaan toinen käsite: työ, orjatyö, orvon työ taas jättää maailman aina sellaiseksi ja painaa työn tekijän aina näkymättömiin”

    sanoi siis Jussi Vähämäki ja tuo oli kyllä mielestäni loistavasti kiteytetty!

   • Rosa Warski

    Yksi kapitalistin villeimmistä itsepetoksista on, että raha ja moraali ovat sama asia.

    Logiikka menee about näin: työ vaatii vaivaa ja sillä tuotetaan ihmisille tuotteita ja palveluja. Näin tuotetaan yleistä hyvää eli toimitaan moraalisesti. Ansaittu korvaus tästä on raha ja palkka. Raha on siis suoraan verrannollinen moraaliin.

    Kuten tavallista, tässä vedetään mutkat suoriksi täsmälleen itse sopivalla tavalla. Kuinka moraalista on esim. työskennellä seuraavissa yrityksissä:

    1) Lockheed-Martin (=aseteollisuus)
    2) Bayer-Monsanto (=ylikansallinen kemia-maatalous)
    3) Exxon-Mobil (=öljyteollisuus)
    4) Johnson & Johnson (=Big Pharma)
    5) Glencore (=ylikansallinen kaivosyhtiö)
    6) Blue Cross Blue Shield Association (=vakuutusyhtiö)
    7) JPMorgan Chase & Co. (=ylikansallinen pankki ja sijoitusyhtiö)

    Ja tämähän oli vasta alkua. Credohan kuuluu ”yrityksen tehtävä on tehdä voittoa”, eikä suinkaan ”yrityksen tehtävä on tehdä maailmasta parempi paikka”.

    • Joni Seppälä

     Mitä epämoraalista on työskennellä mainituissa yhtiöissä?
     Aseteollisuuden poistaminen ei poista sotia. ISIS kykeni nyrkkipajoissa tekemään melko tehokkaita aseita. Vasta kun jenkit toi Lockheed-Martinin aseet peliin mukaan saatiin ISIS tuhottua! Oliko Lockheed-Martinin aseet epämoraalisia?

     Ilman ylikansallisia kemian yhtiöitä monet lääkkeet, lannoitteet, torjunta-aineet olisi jäänyt tekemättä! Onko ruuan tuotannon parantaminen epämoraalista?

     Ilman pankkeja talous ei toimi, ilman lääke yhtiöitä taudit jäisi parantamatta…

     • Rosa Warski

      Ei varmaan yhtään mitään epämoraalista, jos katsoo näitä yhtiöitä ruusunpunaisten lasien läpi.

      Veikkaan kuitenkin, että ymmärrät mitä tässä haetaan. Miksi siis esität hölmöä ja vänkäät?

     • Ulla Vehaluoto

      Ilman ylikansallisia yhtiöitä tulemme aivan hyvin toimeen ja saamme kaiken hyödyn ja hyvinvoinnin mitä tuotamme. Ylikansalliset yhtiöt kävelevät kansojen yli. Ne ovat kansan yli käveleviä yhtiöitä. Ne alistavat kansan omille tarpeilleen, rahan tekemisen tarpeelle. Voiton maksimoimisen tarpeelle. Ahneuden, viekkauden ja valheen tarpeille. Se että niitä tukee väkivaltaisuus ja muu ihmisvastaisuus, on linjassa sen kanssa että ne sellaista myös tuottavat. Köyhyyttä, sairautta, sotaa tuottamalla ne huolehtivat siitä, että niiden tuotteilla riittää kysyntää jatkossakin.

      https://www.economicshelp.org/blog/538/economics/multinational-corporations-good-or-bad/

      Hyödyt keskittyvät puhtaasti rahan ympärille, tarkasteltuna omistajien näkökulmasta. Ylikansalliset yhtiöt tuottavat hyötyä ja hyvää omistajilleen. Eivät muille.

      Kysymyksesi on kuin kysyisit: Mitä pahaa on pahassa? Eikö paha olekin hyvää.

      Ei ole. Paha on ja pysyy pahana, samoin kuin hyvä on ja pysyy hyvänä. Sanaa, sen tarkoitusta ja logiikkaa ajatellen. Mutta on kuitenkin ihmisiä, jotka väittävät, että paha onkin hyvää. Greed is good! Julistaa Michael Douglasin esittämä roolihahmo elokuvassa Wall Street. Kun kaikki pyörii rahan ympärillä, ja kun kaikki on rahalle alisteista, olemme pahuuden ytimessä.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Mammona

      • Rosa Warski

       ”Paha on ja pysyy pahana, samoin kuin hyvä on ja pysyy hyvänä.”

       Juuri näin <3

    • Epäilevä

     Minun mielestäni yrityksen tehtävä on tuottaa ihmisille ja yhteiskunnalle heidän tarvitsemiaan tuotteita ja palveluja. Miksi yritysten ylipäätään pitäisi tehdä voittoa? Eihän se kuulu yhtälöön mitenkään, eikä ole yrityksen todellinen tarkoitus. Yritys tarvitsee vain sen verran tuloja toiminnastaan, että se pystyy kattamaan tarvittavat kulunsa ja yrityksessä työskentelevät ihmiset saavat työstään kohtuullisen palkan jolla elää ns. hyvää elämää. Silloin järjestelmä ja yhteiskunta olisi edes jollainlailla ”tasapainossa” ja jopa kohtuullisen toimiva. Tämä yletön voitontavoittelu on vain ja ainoastaan pelkkää itsekästä ja törkeää ahneutta. Siitä syystä myös suuri osa tuotteista ja palveluista on käytännössä lähes aina ylihinnoiteltuja siihen nähden mitä niiden pitäisi olla ilman ahnetta voitontavoittelua ja se aiheuttaa laajoja ongelmia ihmiskunnassa ja sen, että iso osa varallisuudesta kertyy vain harvoille. Ja tämä on nimenomaan se syy mikä on johtanut siihen, että maailma ja järjestelmä ei toimi ja on paljon ihmisiä ketkä on köyhiä ja joutuvat elämään huonoa elämää ja pieni osa kahmii itselleen kaiken varallisuuden ja elävät tolkuttomassa yltäkylläisyydessä, vaikka eivät sitä tarvitse, eikä siihen ole heillä oikeuttakaan. Yletöntä voittoa ei kuulu tavoitella, se ei ole yritysten, eikä minkään muidenkaan tahojen tehtävä, eikä tarkoitus, vaan tasapainoa ja yhteiskunnan toimivuutta, että kaikilla olisi hyvä olla ja elää. Yletön ahneus ja muilta varastaminen ja riistäminen on rikos muita ihmisiä kohtaan.

     • Joni Seppälä

      Epäilevä on hyvä ja perustaa yrityksen, joka ei tuota voittoa. Suurin osa ihmisistä kuitenkin haluaa palkkion siitä, että on ottanut riskin tappioista, jopa konkurssista. Ainakin Suomessa konkurssi kun tarkoittaa pitkää velkavankeutta.

      • stunned

       Monikansalliset yritykset ovat kolonialisteja, uudenaikaisen siirtomaaherruuden harjoittajia, kuin entisaikojen Itä-Intian kauppakomppanioita suuremmassa mittakaavassa. Suuryrityksillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä yrittämisen kanssa, ainakaan siinä mielessä, mitä ”yrittäminen” suomen kielessä tarkoittaa.

       Kun hallitus puhuu yrittäjistä, puhuu se mukamas pienyrittäjistä, mutta kumartaa vain suurta pääomaa. Tässä mielessä yrittäjä on työntekijä, mutta hallitus tai Kokoomus eivät ole pienyrittäjien asialla.

       Korporaatiot ovat valloittajia ja nykyajan sodankäyntiä, ja CEO:t ovat kenraaleja. Sodat ovat poliisitoimia ilman sodanjulistusta.

       Finanssisektori ja pankit ovat monessa mielessä moraalittomia rahan painajia ja velan kauppaajia. Raha tulee tai sitä tehdään tyhjästä, ja sen arvo on pudonnut siinä vaiheessa, kun tavallinen ihminen saa valumaefektin murusensa. Koko talous perustuu velkaan ja spekulaatioon maailmanlaajuisesti, ja ensimmäisenä velkaan kiinni pääsevät vievät voitot. Pahnan pohjimmaisille jää maksajan osa.

      • Arto Koski

       Aika moni perustaa yrityksen toimeentulonsa takia. Voitto ei ole silloin pääsyy, vaan bonus. Yrittäjä sopeuttaa silloin menot (mm. oman palkan) tuloihin. Palkkaa tarvitaan elämiseen. Osingot, maksetaan yleensä kerran vuodessa. Niillä ei elä. Ennen konkurssia on jo leipä loppunut kauan sitten.

       terv. yrittäjä, joka ei perustanut yritystä voiton tavoitteluun

     • Hesekiel Kontiainen

      Meillähän ollaan ajamassa voittoa tavoittelevan terveydenhuollon mallia. Tällaisessa lienee tuloksen kannalta optimaalista pitää ihmiset tarpeeksi, muttei liian sairaina. Liian sairaille lienee joku lopullinen ratkaisu…

   • Jari Jalonen

    Hallitus ei välitä miettiä tältä kannalta, sillä sen motiivit ovat ihan muut, kuin se sanoo.
    Mitään muuta tarkoitusta tällä ei ole, kuin saada uusi karenssiautomaatti.
    Toinen tarkoitus on se että saadaan tästäkin bisnes näille koulutusta järjestäville firmoille. Yritys joka opettaa työnhakemista sekä cv:n tekoa ei vaadi hirveästi osaamista tuekseen. Jopa minä voisin opettaa tekemään jonkinlaisen hakemuksen, menemään työvoimatoimiston sivuille jne. Eikä siinä mitään. Joillekin työnhaku voi olla uutta ja joku saa tältä kurssilta jotain. Valtaosa käy näitä kursseja saadakseen sen 9 e päivältä tai karenssiuhan takia. Harva menee kurssille oppiakseen työnhakua.
    Työttömänä ollessa olin muutamalla kurssilla, joilla oli cv:n opettelua, työnhaun opettelua jne. Ihan kivaa se istuminen oli, mutta ei hyödyllistä työnhaun kannalta.
    Parasta oli se, että joka kurssilla työhakemus tai cv opetettiin tekemään ihan eritavoin. Ja kun cv:n teki toisen opettajan opetuksen mukaan niin toinen opettaja kielsi tekemästä niin ja opetti oman versionsa että näin..

    • Epäilevä

     Ja silti nämä cv:n tekoa opettavat firmat tienaavat erittäin mukavasti. Tyhjäntoimittamisesta saa ruhtinaallisen palkan. Oikeasta työstä sen sijaan ei nykyään tahdo saada kunnollista palkkaa enää ollenkaan monesti. Siihen on yhteiskunta mennyt. Kierot, ovelat ja laiskatkin pukupellet keksivät näennäisiä töitä ja ammatteja joilla tienaavat mukavasti tekemättä oikeastaan kuitenkaan yhtään mitään mikä vaatisi todellista osaamista, tai olisi mitenkään oikeasti hyödyllistä. Usein ne ovat jopa häiritseviä, suoraan erittäin haitallisia ja jopa oikeudentajunkin vastaisia, kuten esim. yksityiset parkkifirmat, puhelinmyyntifirmat, pikavippifirmat, kaikenmaailman paskanpuhujien Sarasvuoiden konsulttifirmat ja yritysvalmennusfirmat jne. Pelkkää haitallista ja typerää ja turhaa roskaa ketkä lohkaisevat silti mojovan siivun varallisuudesta itselleen isoilla tienesteillään, kun ovat onnistuneet puhumalla paskaa ja kieroilemalla saavuttamaan aseman jossa heitä pidetään jotenkin tärkeinä ja välttämättöminä ja arvostettuina, vaikka ovat aivan täysin päinvastaista. Kaikki tämänkaltaiset bisnekset on yksi osasyy siihen miksi yhteiskunta on menossa alaspäin kaikkine ongelmineen myös moraalisesti.

     • Kimmo Paaso

      Aivan oikein. Ne jotka oikeasti tekevät hyödyllistä työtä ja tuottavat jotain, ovat niitä pienipalkkaisia. Jossain, olisikohan ollut Englannissa, tehtiin jollakin tavalla laskelma millä laskettiin työn arvo. Siivoojan työ oli sen mallin mukaan noin viisi kertaa arvokkaampaa kuin meklareiden ja pankkisektorin pörssihaiden työ. Ja näinhän se on, jos oikein ajatellaan. Mutta kun raha on saanut ihmiset sokeiksi. On aivan sama millä konstilla tienaat miljoonasti, jos sinulla vain on rahaa, olet hyvä ja arvostettu useimpien silmissä. Typerää, minun mielestä.

    • Antonio

     Mahtaakohan näiden koulutusta järjestävien firmojen seassa touhuta myös Barona (jonka omistaja on pm sipilän uskonveli)

     • Jussi

      Barona touhuaa koulutusbisneksessä isostikin, nimellä Saranen Consulting.

      • Antonio

       Kävin lukemassa Sarasen sivuja:”…
       Meidän on hankala löytää valmiita osaajia työn haastavuuden vuoksi tai jos niitä löydetään, niin kustannukset ovat todella suuret. Ohjelma laskee yrityksen kynnystä ottaa uusi tai vastavalmistunut henkilö töihin…”

       Asenne alentuva:
       ”niitä”
       ei ”heitä”, kuten ihmisistä puhuttaessaon tapana sanoa…

  • Epäilevä

   Todella osuvasti sanottu! Eihän tuosta voi enää paremmin sanoa ja tiivistää tätä nykytilannetta ja hallituksen toimintaa.

 2. Pekka Tammisto

  On ihme jos harmaa talous ja omaisuusrikokset hallituksen työttömyysturvan leikkurien vuoksi lisäänny. Hallitus suorastaan kehoittaa tähän. Jollain konstilla työttömän on tultava toimeen.

  • sanneli

   Eläinsuojeluilmoitukset ovat jo lisääntyneet. Syynä mm. ihmisten lisääntynyt pahoinvointi. Mutta onneksi nyt on tulossa korjausta asiaan aktiivimalli kakkosen muodossa. Sen jälkeen on varaa työttömälläkin vaikka mihin.
   https://www.paivanlehti.fi/lemmikkielainten-huono-kohtelu-on-lisaantynyt-syyna-kasvaneet-sosiaaliset-ongelmat-ja-piittaamattomuus/

   Ja näinkin saattaa käydä jos haet apua eläimen lopettamiseen.
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005614517.html

   Käykö tuossa karenssiautomaatissa niin että jätät kolmena peräkkäisenä viikkona hakematta töitä ja sen jälkeen ei ole asiaa kuin korkeintaan toimeentulotukiasiakkaaksi?

   Ainoa varma asia on että yhteiskunnan rattaat pyörivät ja saatatpa itse jäädä alle.

   • merja k

    Aika jännä juttu siinä mielessä, että sosiaalitoimiston kanta lemmikkeihin ylipäätään on se, että ne pitää viedä piikille.

  • Kimmo Paaso

   Ehkä tämä hallitus sairaan sipilän – tarkoituksella pienellä – johdolla sitä haluaa. Uskovaiset kun on povailleet sitä maailmanloppua ja paratiisiin pääsyä virheellisesti jo satoja vuosia, niin nyt sitten juha päättää aloittaa maailmanlopun täältä. Köyhät kun nousee kapinaan, varastavat ruokaa nälkäisille lapsilleen ja alkavat tappaa porvareita, on hyvä pistää armeija tosi touhuun. Siitä muu maailma seuraa perässä, ja niin on kohta jussi toteuttanut uskovaisten märän unen: paratiisiin pääsyn! Neitsyitä, viiniä ja musiikkia riittää. Meinasin kirjoittaa että koko loppuelämäksi, mutta sehän olisi väärin kun paratiisissa ei kuolla laisinkaan.

 3. Xx

  Hyvin esittelit asian, mutta tämän lisään :
  – toimeentulotukea ei saa, jos on puolison tuloja ja taitaapi olla niinkin että jos on elämän aikana nuukasti eläen säästettyä varallisuutta.
  – vielä lisäksi, entäpä lukuiset työkyvyttömät, jotka omien lääkäreiden mukaan ovat oikeutettuja kuntoutustukeen tai eläkkeelle, vaan eläkevakuutustahojen lääkäreiden kaukoparantamina ovat työttömyyskorvauksen varassa kun yli 300 sairausrahapäivän jälkeen ei enempää sairauspäivärahaa saa. Ei vaikka terveys on yhtä heikko tai heikentynyt edelleen. Sairaana aktiivimallit vievät loputkin rippeet voinnista ja sairastuttavat lisää.

 4. Markku Isometsä

  Aktiivisuusehdon täyttämiseksi pitää aktivoitua niinä päivinä joilta työttömyyskorvausta maksetaan. Aktivoitua ei saa lauantaina tai sunnuntaina vain arkipäivät kelpaavat.

 5. Arska

  Suomen perikato ja täystuho on alkanut.

  Kun työttömyys näköjään nyt sitten lähes kriminalisoidaan ja työttömyyden takia viedään elämän pohja pois eli se vähäinenkin toimeentulo niin en hämmästyisi siitä että täällä Suomessa alkaa todellakin uusi ajanjakso missä yhteiskunnan turvattomuus ponnahtaa kertaheitolla potenssiin kolme.

  Kukaan ei työllisty eikä nouse jaloilleen enää koskaan kun jää rahattomaksi ja lähtee luottotiedot sekä olet käytännössä puliukko/akka vailla mitään toivoa paremmasta, päinvastoin ongelmat maksavat yhteiskunnalle entistäkin enemmin sillä jokaisen pitää syödä ja asua sekä pystyä elämään säällistä elämää. Jos tätä sipilälandiaa aiotaan sanoa vielä oikeusvaltioksi tai peräti hyvinvointivaltioksi niin suunta on erittäin epähumaani jossa uskovainen poliitikko pääministeri on kyllä kaikkea muuta kuin kristillinen henkilö. Raha on hänen Jumalansa ja ihmiset ovat pelkkää paskaa rattailla. Siinäpä arvomaailmaa ja pelkkää kansan halveksintaa, yritystuet kyllä maksetaan edelleen vastikkeetta ja niitä jopa lisätään mutta leipää ei haluta enää ihmisille antaa…keskustan ja kokoomuksen työreformi on nyt täällä.

  Jos luulette että tämä kurjistaminen tähän päättyy niin erehdytte, tämähän on vasta alkua kun on jo huomattu ettei kukaan reagoi millään käytännön tavoilla asioihin niin seuraavaksi loppuvat ne ns. normaalit työsuhteetkin kuin tilalle saadaan ilmaisväkeä tekemään kaikki käytännön ja suorittavan portaan työt niin johan alkaa maan täystuho olla lähellä.

  Muistakaa olla vaan hiljaa ettei kukaan näe eikä kuule mielipiteitänne, hys hys.

  • Kimmo Paaso

   Totta.

  • Epäilevä

   Aivan näin.

  • Kansalaispalkkaa Kehiin

   Amerikan malliin saadaan elellä tulevaisuuden ”Suomessa”. Tarkoittaa käytännössä: Kaikki rahat menevät monikansallisten firmojen veroparatiisitileille. Ne eivät sieltä tule takaisin. Sosiaaliturvaa eikä lääkäripalveluja ole, ellei ole kallista vakuutusta. Tällöin jo suoraan 25% kansasta eli 1.5 miljoonaa suomalaista jää vaille palveluja.

   Jos ajatellaan, että vankilapäivä maksaa valtiolle 250€/päivä eli n.5000€/kk niin tämä malli tulee vähintään 5 kertaa kalliimmaksi verrattuna siihen, jos maksettaisiin kunnon 1000€/kk sosiaaliturva kansalaisille korvauksena siitä, ettei valtio ole onnistunut työllistämään heitä.

   Se, että kaikki pyörii ulkomaisen big busineksen ehdoilla tulee uskomattoman kalliiksi, tehottomaksi ja tekee kansasta pahoinvoivan shitholecountryn, jollaisista voi uutisista lukea.

   Mitähän Kekkonen olisi mieltä näistä hänen jälkeensä tulleista uusliberaalien kansakunnan tuhoavista ”uudistuksista”?

   • Kimmo Paaso

    Muuten ihan hyvä kirjoitus, mutta jos vankilapäivä maksaa valtiolle noin 250 € vuorokaudessa, tekee se kuukaudessa noin 7500 €eikä 5000. Vangit maksavat myös viikonloppuisin.

 6. töytön

  Ihan herkistää ja kyynel tulee silmään, kun ajattelee miten paljon hallitus luottaa työttömiin ja auttaa siirtymään tilastosta toisiin ja hautausmaille (ei tosin töihin sinne). Mitä sitten tapahtuu, kun rahat on totaalisesti loppu, töitä ei saa, jääkaapissa ei pala enää valokaan ja leipäjonokin on siirretty pois katukuvaa häiritsemästä? Ajatteleeko joku kumileimasin Lindström tämmöisiä?

 7. Isoäiti

  Onko elämä täällä Suomessa todellakin näin surkeaa ja vääryydellä tehtyjä päätöksiä täynnä kuin tämän lehden
  toimittaja Uuninpankkopoika Saku Timonen antaa ymmärtää. Olen sattumalta nyt muutaman hänen kirjoituksen
  lukenut ja voi kurjuuden kurjuus loistaa jokaisesta lukemastani rivistä. Olen työläiskodin kasvatti enkä ole koulutukseltani sen ihmeellisempi kuin tavallinen tallaaja mutta työelämässä olin lähes 50 vuotta nyt eläkkeellä. Ja voin sanoa että eihän elämä ole aina ruusuilla tanssimista ollut jokaisella kaudella on omat vaikeutensa. Mutta ei niitä valittamisella ja jatkuvalla narinalla voiteta vaan enemmänkin yhteen hiileen puhaltamalla, pitäisi luoda enemmän myönteistä ilmapiiriä kuin negatiivista joka hajauttaa jakamalla ihmisiä eri kasteihin. Tosiasia on että Suomi on hyvä maa asua ja elää, paljon huonommin on monessa muussa maassa. Vaikka elämme todellakin poikkeuksellista aikakautta juuri tällä hetkellä monessakin asiassa, niin odotan Uuninpankkopojalta edes yhtä positiivista kirjoitusta. Lapsikin ymmärtää asian paremmin kun kielteisyys muutetaan myönteisyyteen.

  • Saarivaari

   Jos mielii löytää positiivisia uutisia hallituksen toimenpiteistä, niitä on media täynnä…

  • Harri Kekki

   On kaksi tapaa kirjoittaa – valehdella itselleen ja muille, tai olla rehellisesti sitä mieltä mitä on. Kallistun vahvasti Sakun tapaan kirjoittaa asioista niin kuin ne ovat. Myönteisen sävyn hakeminen on lukijan silmässä, näen niitä erittäin paljon siinä totuudessa joista Sakun blogi ansiokkaasti uutisoi. Hallituksen työttomille rakentamista paketeista myönteisen uutisen hakeminen on lähinnä hallituksen peräpään nuolemista.

  • Silmiklasikyy

   Niin ettei epäkohdista saisi kirjoittaa, vaan pitäisi vain kaunistella ja kehua? Sitäkö tarkoitat? Positiivista pöhinää pitäisi olla kirjoituksissa? Minusta aika jännää, ettei saisi esittää hyvin rakennettua kritiikkiä, vaan pitäisi ryhtyä valtaapitävien juoksupojaksi. Tai varmaan monen mielestä lopettaa kirjoittelu.

   Tämä yhteiskunta sukeltaa nyt syvään, ja Timosen herättely on aivan paikallaan. Eipähän sitten tule yllätyksenä, kun itse on aktivoitavana tai kun omalta sukulaiselta evätään hoito rahapulaan vedoten.

   Fiksumpi tietysti miettii, kannattaako seuraavissa vaaleissa äänestää näitä kurittajia uudelleen valtaan.

  • Hande

   ”Mutta ei niitä valittamisella ja jatkuvalla narinalla voiteta vaan enemmänkin yhteen hiileen puhaltamalla”.
   Tuntuu tuo yhteinen hiili hiipuvan nykyhallituksen harjoittamalla politiikalla ja voimakas kastijakokin on meneillään.

  • Sauli

   Joo, eihän meidän sukupolvemme sota ole talvisodan veroinen kamppailu elämästä ja kuolemasta, mutta sota se silti on. Sotaa käydään asenteita ja ideologiaa vastaan, ideologiaa joka on valmis riistämään isolta joukolta ei henkeä vaan itsetunnon ja toimeentulon edellytykset. Kaikille sodille yhteistä on, että sotaa käydään mielikuvissa joilla saadaan ihmiset tekemään asioita jotka ovat moraaliltaan arveluttavia.

   Puhut kauniisti yhteishengestä, mutta eikö hallituksen toimenpiteet ja uudet lait ole aivan jotain muuta kuin yhteishengen nostattamista. Ehkä ne puhaltavat henkeä niihin, jotka ovat vielä toistaiseksi töissä ja ajattelevat etteivät saa maksamilleen veroille vastinetta. Siksi hallituksen ”aktivointitoimenpiteet” saavat laajan kannattajajoukon yli puoluerajojen, työttömät ovat oivia syntipukkeja. Hirmuhallintojen alkutahdit on aina saatettu alkuun, kyseenalaistamalla jonkin ihmisryhmän moraali ja lopulta koko ihmisyys. En nyt väitä että hallituksemme olisi täynnään natseja, sillä niin väittäessäni en tekisi oikeutta natseille.

   Totta, Sakun kirjoitukset ovat aika synkkiä ja pessimistisiä, mutta eihän se pelkästään hänen vikansa ole, hän vain pukee aikamme hengen sanoiksi. Siksi tätä palstaa seurataa ja kommentoidaan. Jos minulla olisi mitään hyvää sanottavaa hallituksemme toilailuista, niin kirjoittaisin siitä mielelläni. Sitä odotellessa.

  • Antonio

   Hyvä Isoäiti, heräisit jo:
   Suomen hallitushan se jakaa meitä kasteihin!
   Eikö sitä saisi kritisoida? Emmekö saisi siitä puhua?
   Ellei, et ehkä Sinäkään tietäisi vähäosaisimpien tilanteesta yhtikäs mitään.
   Vai tiedätkö vieläkään?
   Tutustupa Lindströmin aktiivimalleihin, sairaiden aktivointiin, Kelan sotkuihin ja rampauttaviin aikatauluihin, työttömyyslukuihin, Vakeen, Luovaan ja yritystukiin…! Vain muutamia mainitakseni.
   Sinä et tiedä tarpeeksi, anteeksi valistunut arvaukseni.
   Elämä Suomessa tällä hetkellä ON tämän hallituksen vääryydellä tekemiä päätöksiä TÄYNNÄ. Ja Saku niistä raportoi paremmin ja asiat perusteellisemmin selvittäen kuin yksikään toinen!
   Mutta ei ole toki pakko tietää, ei edes sitä, ketä äänestää seuravissa vaaleissa.
   🤓

  • Ani Maaskola

   Voithan lukea muita blogeja, esim kukka-asetelmista, kodin viihtyisyydestä, upeista ruokaresepteistä. Ne ovat positiivisia, eikö totta?🤓

  • Tuiccu Karhu

   Voi sinua isoäiti. Etkö lainkaan seuraa Suomen tilannetta? Ennen oli ennen ja ihmisillä saattoi olla montakin työpaikkaa, nyt ei edes sitä yhtäkään. Työkyvyttömät työttömät ajetaan hautaan Kelan ja vakuutuslääkäreiden toimesta ja julistetaan, miten työkyvyttömyyseläkkeelle jää vähemmän ihmisiä kuin ennen. Tottakai, koska sinne ei enää pääse. On myös paljon paikkakuntia, missä ei yksinkertaisesti ole duunia. Eikä saa hakea kuin mihin voisi vahingossa päästä.
   Sinun aikanasi ehkä Suomi oli hyvä maa asua. Niin minunkin joskus vuosia sitten, mutta kyllä nyt katseet kääntyvät muumaamustikkaan.
   Kiitän Uuninpankonpoikaa, koska hän kirjoittaa asioista niinkuin ne ovat. Hei, se on positiivista se.
   PS. Lapsille ei saa valehdella, totuus tulee ilmi jossain vaiheessa.

  • AKK

   Usein ihmisten on vaikea käsittää asioiden syy-seurausuhteita. Koetaan että ihmisiä eriarvoistavien, kasteihin jakavien ja epäoikeudenmukaisten päätösten arvostelu on negatiivisuutta. Mitä ovatkaan nuo päätökset ja teot joita arvostellaan, puhalletaanko niissä yhteen hiileen ja missä on niiden positiivisuus ? Ja onko niin että kaikki teot hyvinvointivaltion puolustamiseksi ovat pelkkää negatiivisuutta ellei samalla luetella kaikkea sitä mikä ainakin vielä on hyvin?
   Hyvästä pidetään kiinni, huonoa ei hyväksytä vaikka lampaana olisi joskus helpompaa, muttei suden suussa. Mikäli hallitus kohtelisi työttömiä ja muita heikommassa asemassa olevia positiivisuuden kautta, sekä valmistelisi asiat avoimesti ja positiivisesti koko kansan etua ajatellen, niin tulokset olisivat huomattavasti positiivisempia ja ilmapiiri parempi. Sipilän hallitus, positiivisuutta ja oikeudenmukaisuutta päätöksiin, kansa vastaa niin kuin sille huudetaan.
   Juhannuskin oli pelkkää tuulta ja sadetta, mutta tänään paistaa jo aurinkokin ja on tyyntä, eikä tarvitse valittaa. No, ehkä lämpöä saisi olla hitunen lisää ; )
   Vaikeudet on luotu voitettavaksi, mutta niitä ei voiteta vaikenemalla!

  • Ani Maaskola

   Mitä mieltä Isoäiti olet siitä, että sipilä on päättänyt lisätä yritystukia?
   Siitä tulk tänään uutinen.
   Yritystukiin menee tänä vuonna jo 8 miljardia euroa. Yritystuki on vastikkeetonta, työttömien tuki on sen sijaan vastikkeellista.

  • stunned

   Apu-lehden toimittajat:
   https://www.apu.fi/yhteystiedot

   Saku Timosen nimeä ei löydy lehden toimituksen yhteystiedoista. Saku on blogisti. Blogisti kirjoittaa mitä kirjoittaa, ja Sakun blogi ottaa kantaa vääryyksiin. Perusasenne on siis alaviritteisen kielteinen muttei apaattinen, koska maailma on.

   https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/12/25/epatoivoisen-positiivista/

  • Kimmo Paaso

   Isoäiti on hallituksen ja valtaapitävien ihanneihminen. Älä huoli, et ole ainoa. Hallituksen kokoonpano sen todistaa, että suurin osa suomijunteista on kaltaisiasi.
   Epäkohdista kirjoittaminen tai puhuminen on negatiivista, ajattelematta oleminen, välinpitämättömyys ja itsekeskeisyys positiivista. ” Meillähän on hyvin asiat, elämme maailman parhaassa maassa, oikeuslaitos on puolueeton ja poliitikot lahjomattomia kansan edun ajajia.”
   Noin ajattelee optimisti, positiivinen oikeiston äänestäjä. Köyhyyttä ei nähdä, ei haluta nähdä. Työttömät ovat laiskoja, sosiaaliturva on liian hyvä. Kaikki tämähän on pelkkää valhetta, mutta näin aivopestään itsensä ja varmaan lapsensakin väärään uskoon. Uskoon onnellisesta maasta, onnellisesta kansasta ja rehellisistä päättäjistä.
   No, minulle nuo ihmiset ovat yksinkertaisesti tyhmiä ihmisiä. Sen lisäksi ne ovat ahneita, epäempaattisia, kateellisia ja epäoikeudenmukaisia. Minä taas olen heidän silmissään huono ihminen, minä kun kykenen asettumaan toisten ihmisten asemaan, näkemään epäkohdat ja puhumaan niistä, sekä olemaan puolueeton. Rahaakaan minä en arvosta yhtään, se on välttämätön paha, enkä ole sitä mieltä että omat lapset ja muiden kakarat. Isoäiti todennäköisesti on tällainen, ja voisin melkein sääliä häntä.

   • PirjoOravuo

    Aapelin Siunattua hulluutta mukaillen lainatakseni: ootteko nähneet oikein (viisasta) hyvvää miestä? Kimmo Paaso ainakin omasta mielestään. Niinhän se on, että musta saadaan näyttämään valkoiselta ja valkoinen mustalta, kun sitä riittävän kauan ja sopivin argumentein, vaikka valheellisinkin vahvistetaan. Aika join tätä blogia lukiessani on tullut mieleeni ykkösellä pyörivä tv-sarja Tannbach nimisestä kylästä, joka jaettiin amerikkalaisten ja neuvostoliittolaisten kesken maailmansodan jälkeen. Pelottelulla, aivopesulla ja auktoriteettiuskolla meidät saadaan uskomaan mitä tahansa. Ja kun lain tulkinta, juristin koulutus ja politiikka sotketaan samaan pakettiin, voi herkkäuskoiselle muodostua kuva erehtymättömästä ja oikeasta tiedon välityksestä.

    • sakutimonen

     ”Pelottelulla, aivopesulla ja auktoriteettiuskolla meidät saadaan uskomaan mitä tahansa.”
     Kuvasit juuri hallituksen tavan tiedottaa omista päätöksistään. Minä en aivopese ketään, vaan kerron omia mielipiteitäni. Aika moni kommentoija tuntuu ihan itse päätyneen samanlaisiin ajatuksiin. Ja sitten on tietysti niitä, jotka uskovat hallituksen auktoriteettia ja aivopesua.

    • Tuula Anitta

     Pirjooravuo, voisitko hieman tarkentaa niitä kutsumiasi ”valheita”? Kun minusta on näyttänyt siltä, että päinvastoin se on hallitus, joka valehtelee sujuvasti. Esim. viimeisessä sote sotkuilussa valhe on käynyt totuudesta. Hallituksen tiedonkulku aktiivimallin toteuttamisessa on perin onnahtelevaa ja osittain väärää informaatiota, virkamiesportaikossa jopa huhuihin pohjautuvaa oletusta.

     • Antonio

      Mitä sanot Pirjooravuo siitä, ettei sipilä suostu kertomaan omaisuuksistaan, ja että tämä tosiseikka tärvelee Suomen maineen ? Entä Vake? Mitä mieltä?
      Uskon, että te, jotka tulette tänne kritisoimaan TOSIASIOITA, ette ole (vielä) joutuneet hallituksen armottomien ja perustuslain vastaisten toimenpiteiden kohteiksi (aktiivimalli hyvä esimerkki), tai jos olette, ei ole vain vielä sytyttänyt…

    • Kimmo Paaso

     Mistä sinä vedät tuollaisia johtopäätöksiä, että pidän itseäni viisaana ja hyvänä ihmisenä? Siitä samasta hatusta, mistä Sipilä vetää Talvivaaran ihmeet, uudet miljardit yritystukiin ja työllisyyden rajun paranemisen?

     No, olit kyllä ihan oikeassa. Minä pidän itseäni hyvänä ihmisenä. En väitä itseäni paremmaksi kuin muita, jotka ajattelevat samoin, mutta pidän itseäni parempana kuin itsekeskeiset, ahneet, rahaa jumaloivat narsistit, jotka väheksyvät työttömiä ja köyhiä. Pidän itseäni myös viisaampana kuin keskivertosuomalaista, jonka luetun ymmärretty on heikolla tasolla, joka ei osaa hyödyntää faktoja ja joka sekoittaa asiat totaalisesti.
     Noin pikaisesti voisin sanoa että pidän itseäni parempana ja viisaampana ihmisenä kuin sinua. Syy on se, että sinä et näköjään pysty erottamaan aivopesua faktoista kirjoittamisesta, kun väität Timosen blogin olevan saman toistoa ja puolueellista. Et tajua, että hallitus tekee juuri sitä, mistä syytät Timosta, etkä siis oikeasti ole lukenut hänen blogia, tai et ymmärrä lukemaasi. Et myöskään tajua, että valehtelijat löytyy ihan muualta, ja siten voin huoletta todeta sinut tyhmemmäksi kuin itseni. Sillä onhan se ihmeellistä, että kun nenän edessä on tietoa, mitkä joit tarkistaa, ja pelkkää uskoa ja toivoa vailla mitään todisteita, niin alat täällä väittämään sekaista mitä väität kirjoituksessasi. Ainoastaan tyhmä ihminen tekee niin. Aamen.

  • sakutimonen

   Minä en ole toimittaja, vaan olen bloggaaja. Kirjoitan asioista niin kuin ajattelen. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/kuka-on-uuninpankkopoika/

  • TM

   Jotenkin nyt vähän epäuskottavalta kuulostaa, että ”on sattumalta muutaman” S. Timosen kirjoituksen lukenut ja toivoo häneltä ”edes yhtä” positiivista kirjoitusta.

  • Virve Valoheimo

   Tässä on positiivinen uutinen syksyltä 2017.

   ”Suomalaisten suhtautuminen verojen maksamiseen on muuttunut myönteisemmäksi, ilmenee Verohallinnon asennetutkimuksesta. Verohallinnon elo–lokakuussa teettämän asennetutkimuksen mukaan 79 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista maksaa veronsa mielellään.

   Luku on noussut neljässä vuodessa 10 prosenttiyksikköä.

   Tutkimuksen teki Verohallinnon toimeksiannosta IROResearch. Tutkimuksessa haastateltiin 1 000 vastaajaa tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin elo–lokakuussa 2017. Vastaajat olivat 15–74-vuotiaita.”
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005428776.html

  • jiipee

   Isoäidille suosittelisin jatkossa Sakarin tekstejä luettavaksi ’synkkä hymynkare suupielessä’, etsien tekstin seasta näitä mustanhuumorin synnyttämiä sanoja, lauseita kuten esimerkiksi :

   ”Jos hallitusta kritisoi, niin sille tulee paha mieli.”

   Toinen erinomainen, ja jo käsitteeksi tullut :

   ”Tehdään nyt tämmöinen laki, ja katsotaan mitä siitä tulee.”

   Tästä toisesta ikuisesta lauseesta tulee hupaisasti aina mieleen se entinen tykki joka pukattiin ammuntaleirillä pimeässä kannokonryteikköön(tietysti allekirjoittaneen tykinjohdolla!).

   Analysoisin siis Sakun kirjoitustyyliä inhorealistisen mustanpuhuvaksi, kuitenkin pilke silmäkulmassa mustallahuumorilla höystetyksi. Eli mainiota ja jopa viihdyttävää luettavaa, sillä erinomainen kirjoittaja pystyy tekemään kritisoitavasta kohteesta aina farssin keskellä olevan lauman pellejä. Ja tämähän on nykyjallitukselle ihan täysin oikein.

  • Sinä se sitten olet aina niin negatiivinen

   Negatiivisuutta käytetään haukkumasanana. Kun olet eri mieltä, olet negatiivinen henkilö. Eikä kukaan halua olla negatiivinen henkilö, sillä sellaiseksi syyttäminen tuntuu kaikista meistä pahalta.

   Ennen sanottiin suoraan, nykyään solvaaminenkin tehdään tällaisin kiertoilmauksin.

  • Tuula Anitta

   Voi isoäiti, minäkin olen 5 lastenlasten mummo. Olen ollut aikanani työelämässä ja totean, ennen oli helpompaa! Ei muuta kuin kävelin tehtaan työhönottajan toimistoon ja kappas: tule huomenna töihin. Jos työpaikka ei miellyttänyt, niin otti lopputilin ja uusi työpaikka löytyi, jos ei ihan seuraavana päivänä, niin viikon sisällä kuitenkin. Ja pöljempikin ihminen pidettiin vakituisessa työssä, tehtaassa heille räätälöitiiin kykyjä vastaava homma. Oli harjoittelijoita, oli oppipoikia, annettiin aikaa opetella työ. Hyvä isoäiti, ei noin inhimillisiä enää olla! Olet anteeksi vain, jotenkin tipahtanut tämän ajan työelämän seuraamisesta. Miten sinun mielestäsi työtön puhaltaa yhteiseen hiileen? Kun ei edes ole sitä yhteistä hiiltä! On vain keinottelijoiden ja finanssipomojen hiilet, heidän omissa taskuissaan, näiden hiiliin puhaltaa hallituksemme. Niitä hiiliä ei ole tarkoitettu varsinkaan työttömille eikä ruohonjuuri kansalaisille. Ole onnellinen, että sinun suotiin olla 50 vuotta työelämässä, olemme kanssasi onnenpekkoja. Siitä ei kannata meidän leuhkia, koska vain osa tuosta työurasta on omaa ansiotamme. Meille annettiin mahdollisuus. Nykyajan nuorilta on tuo mahdollisuus otettu pois.

  • Eino

   Mielestäni UPP edustaa terveen järjen realismia maassa, jossa valta ylenkatsoen ohittaa asiantuntijuuden ja perustaa toimintansa ideologisille uskomuksille, epämääräisille toiveille sekä tyhjälle ajanhengen ”positiivisuus” puheelle.

  • Mm

   Et varmaan isoäiti oikein ymmärrä, mikä on blogin idea. Menetkö muidenkin bloggareiden sivuille valittamaan kun on mielestäsi niin negatiivista? Vai miksi juuri UPPn blogi niin harmittaa?

 8. Merja

  Tässä ollaan näköjään menossa ikuisesta tukileikkurista suoraan karenssiautomaattiin ja sitä tietä vastikkeelliseen, kontrolloituun leipäjonoon. Olen tällä hetkellä työssä käyvä työtön. Aloitin rupusen osapäivätyön, jolla pystyn kuittaamaan aktiivimalli 1. Vähäisten työtuntien takia saan myös työttömyyskorvausta, joka taas velvoittaa minut hakemaan kokopäivätyötä. Asumistukea ym. en saa koska asun maalla, pidellen sortumisvaarassa olevaa mökkiä pystyssä. Maalla asuminenhan on tässä maassa täysin ilmaista…….ainakin herrojen mielestä. Jos aktiivimalli 2 tulee voimaan ( ja koskee myös minua ???) joudun melko varmasti ensimmäisen varoituksen jälkeen karenssille, sillä tästä tuppukylästä ei yli 50-vuotiaalle löydy jatkuvasti ”realistisia” työpaikkoja haettavaksi. Siis käyn töissä ja kohta karenssit paukkuu. Pitäiskö tässä itkeä vai nauraa…..

 9. Joni Seppälä

  Muistako väärin vai hyväksyttiinkö AY-liikkeen antamat koulutukset aktiivimalliin mukaan? Jos valtion maksamien ”pilipalifirmojen” koulutukset eivät ole hyviä niin kaippa AY-liikettä voisi työttömät kiinnostaa edes sen verran, että antaisivat kunnon koulutusta. Jos AY-liike oikeasti tietää mitä jäsenet työkseen tekevät niin räätälöityjen kurssien järjestäminen sekä suojelisi jäseniä leikkurilta että auttaisi työllistymään. Lisäksi tässä olisi hieno tilaisuus parantaa AY-liikkeen mainetta.

  Aktiivimalli kakkonen puolestaan…. No eihän työnhakeminen kait vaadi työpaikkailmoitusta. Vai vaatiiko? Avoimia hakemuksia vain sisään vaikkapa jokaiseen kauppaan. Neljä hakemusta kuukaudessa tarkoittaa alle yhtä hakemusta viikossa. Äkkiseltään en näe mitään syytä etteikö kaupan kassaksi olisi ”realistisia mahdollisuuksia” ihan jokaisella – paitsi tietysti jos realistinen mahdollisuus edellyttää avointa paikkaa mutta tällöin ei löydy ne työvoimahallinnon mainostamat piilotyöpaikat.

  • stunned

   Ongelma on raportoinnissa, josta on tulossa todellinen työttömien kansallinen panoptikon.

   Aktiivimalli kakkosen sisältö: työnhausta tulee itsepalvelua. Itse haet ja raportoit tekemisistäsi viikoittain, itse teet itsellesi ”työllistymissuunnitelman” ja noudatat sitä satoi tai paistoi maailman tappiin.

   Mihin työkkäriä sitten enää tarvitaan? Valvontaan. Oikeat työpaikat ja oikeasti työllistyvät siirtyvät yksityisille firmoille. Lopuille itsepalvelua ja kontrollia. Vain sanktioiden langettaminen toimii etänä automaattisesti ilman työttömän omaa roolia.

   Aktiivimalli II vie työnhausta viimeisenkin glamourin ja onnistumisen toivonkipinän. Aktiivimalli II on kuin karttakeppiä reumaattisille sormille.

   • Virva Itäranta

    Eihän työkkäriä enää ole tarkoituskaan tarvita. Se yksityistetään rekryfirmoille valtion tuilla. Nämä sitten kontrolloivat työttömien aktiivisuuden ja välittävät työtä ilman palvelua.

    Näin juhannuksena ennustan, että jonkin ajan kuluessa työtön joutuu maksamaan palvelusta…

 10. Silmiklasikyy

  Li Andersson kirjoittaa aiheesta tämän päivän HS:ssä:

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005730699.html

  Olisihan sen voinut vielä terävämminkin sanoa, mutta näkyvän poliitkon kaiketi pitää yrittää olla suututtamatta muita.

  Sitten kommenteja selatessa tulee heti vastaan nämä muutamat samat tyypit, jotka kirjoittavat työkseen kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan mediaan. He räksyttävät siellä tyyliin ”me keskituloistet veronmaksajat olemme kyllästyneet elättämään näitä loisia” jne jne.

  Minä keskituloisena en ole kyllästynyt maksamaan veroja, vaan olen kyllästynyt heikosti koulutettujen ja itsekkäiden pölkkypäiden öyhäämiseen median keskustelupalstoilla. Kun ei tiedetä historiasta mitään, kuljetaan laput silmillä omaan napaan tuijottaen ja kieltäydytään kaikesta uuden oppimisesta, tuloksena on juuri sellaista roskaa jota minkä tahansa jutun perästä saa lukea.

  Jos leikitään ajatusleikkinä, että yhtäkkiä voidaan lopettaa verojen maksu ja käteen saadaan juuri se sama summa kuin mitä työnantaja maksaa, niin nouseeko siitä ”nettomaksajien” elintaso, vai nousevatko hinnat saman verran kuin ostovoima lisääntyy nollaten näin kaiken hyödyn veronalennuksista?

  Vinkki: saako asunnon nyt matalan koron aikana lyhyemmällä lainalla ja vähemmällä työllä kuin silloin, kun lainan vuosikorkoa piti maksaa 5%?

 11. Mauri Francke

  Tämä on sitä Sipilän normien purkua parhaimmillaan

 12. artsi

  Lehdistön ja journalismin tarkoitus on kansan puolustaminen ja valtaapitävien vahtiminen. Ei tyytyväinen hymistely tai positiivinen kirjoittelu rakenna mitään varsinkaan, jos mitään positiivista ei ole näkyvissä! Eihän Suomi mikään Pohjois-Korea kai ole – vielä?

 13. jiipee

  ”Aktiivimalli ykkösestä tuli juuri sellainen tukileikkuri kuin epäiltiin.”

  Leikkuri mikä leikkuri, joka vain pahentaa työttömän mahdollisuuksia aktivoitua. Selvempää olisi puhua Passiivimallista, joka vain passivoi. Voin kertoa omalta kohdalta miten kävi. Viime syksynä suunnittelin omaa aktivoitumistani ihan oikeasti oman tekemäni työn saralla. Mutta kun tämä vuosi alkoi, ja ikävät uutiset tulivat todeksi,, niin se n. 30€ mikä leikattiin tm-tuestani, jouduin päättämään menenkö hammaslääkäriin, vai ostanko työmateriaaleja(tämä 30 olisi riittänyt hyvään alkuun) joita sitten työstää ja myöhemmin aktivoituen myyntiin. Molemmat vaihtoehdot jäivät käyttämättä, koska RAHA EI vaan RIITTÄNYT kumpaankaan.

  Näin tiukalla me työttömät koko ajan olemme. Kolmekybää on suuri summa työttömälle.

  Tuen niristäminen entisestään vaikeuttaa vaan omaa omakohtaista aktivointia edelleen. Ja koko elämää.

  Hallitus toimii päinvastaisella asenteella tällä hetkellä, ja passivoi työttömiä entisestään, voin kokemuksesta vakuuttaa.

  Ps. Ettei mene liiaksi valittamiseksi tämä kommenttti, niin se vaihtoehto on kaikilla jo tiedossa, ja se on Perustulo. Mutta hallituksella ei ollut munaa lähteä porkkanalle maistuvan Perustulon tielle, vaan se päinvastoin tarjoaa vanhoillisen brezneviläisen jämähtäneisyyden mukaan bolsevismin keppiä. Automaatio ja robotismi sysää ihmisiä enemmän ja enemmän työttömiksi, ja jargonia suoltavat ministerit voidaan korvata kohta heitä peremmin puhuvilla roboteilla, nythän lääkäreitä avustavia tekoälyjä jo otetaan käyttöön, kansanedustajien avustajista on hyvä lähteä liikkeelle tässä erittäin hyvässä kehityksessä … Perustulo korreloi siis koko ajan automaation, tekoälyn ja robotismin kanssa.

  Keppiä kiireellä käyttäen ei synny kuin kuspäitä. Ja syvemmälle poteroihin kaivautumista.

  Kuin kuuta nousevaa … mä uusia vaaleja odotan …

 14. Paula

  Julmaa on kyyti.
  Kukaan yrittäjä ei enää ainakaan itse suoraan laita työpaikkoja auki, joten heidän on pakko turvautua rekryfirmaan, joka hoitaa hakemustulvan tai sitten nämäkään ei laita paikkoja avoimeen hakuun vaan asia hoidetaan muutoin. Eli rekryfirmat tienaa, se on varmistettu. Pikkupaikkakunnilta noita 4 paikkaa per kuukausi ei löydy, joten on haettava paikkoja kauempaa ja haettava matkakorvaustuki Te-palveluilta, jos tapahtuu ihme, että pääsee edes haastatteluun. Tässähän ei ole matkarajaa vaan maksetaan 0,21 € per km, taitaa olla omavastuu 12 € ja max summa 200 €. Se, että voisiko edes ottaa tuota työtä vastaan selvinnee sitten työhaastattelussa (työajat, julkinen liikenne yms.), koska ennakkotietoja puhelimitse ei varmaan anneta sadoille hakijoille.
  Te-palvelujen, Kelan ja kassojen byrokratia lisääntyy joka tapauksessa ja eriarvoisuus, kun kassat jo nyt tulkitsevat asioita erilailla. Nykyisessä aktiivimallissa esim. toinen työttömyyskassa vaatii 18 tunnin työstä työsopimuksen ja palkkatodistuksen, toinen vain palkkatodistuksen. Työehtosopimuksen mukaista palkkaa ei tarkisteta vaan hyväksytään, että on yli sen 6 € ja risat, eli tulkintaeroja tulee jo nyt niin hyvään kuin huonoon suuntaan hakijan kannalta.

  • Jyrki

   Uskoisin myös, että kun työpaikoista ilmoittaminen valuu lopullisesti rekryfirmojen käsiin. Niin työpaikkojen katselusta tulee työttömälle maksullista ”hupia” lopullisesti. Tätä voidaan sitten perustella vaikka sillä, että näin ollen työttömiä ”palvellaan paremmin”. Vaikka sillä perusteella, että työttömälle näytetään vain hänen osaamiselle sopivia työpaikkoja. Toki jos työtön haluaa nähdä kaikki auki olevat työpaikat niin se maksaa lisää työttömälle.

   Mutta jos sitten työtön hakee hänelle parhaimmaksi katsottua työpaikkaa, jonka rekryfirma on katsonut olevan hänen osaamiselle sopivaa. Ja ei sitten pääsekään töihin. Niin se tarkoittaa vain, että hänen osaamisensa ei ollutkaan sopivaa ja rangaistus tulee. Rekryfirma ei ole tästä luonnollisesti missään vastuussa missään tilanteessa. Ja lähettää siitä huolimatta laskun työttömälle hänelle löydetystä työpaikasta jota ei saanut. Uskoisin sen näin menevän vaikka varmasti montaa asia naurattaakin ajatuksena tällä hetkellä.

  • hulda

   Tässä on hyvä konsti päästä matkailemaan. Kahdella sadalla tekee jo ihan kivan reissun, äkkiäkös se haastattelu on hoidettu alta pois.

 15. Jakke

  Se on joutuin ”laulumies” Sipilän annettava mahtikäsky Kempeleestä KELAn toimihenkilöiden lisäämisestä. Työssä jaksaminen kun tuntuu henkilökunnalla olevan ongelmana jo pelkästään työttömyystukien maksamisessa. Aktiivi kakkosen myötä tulee lisää toimeentulotuki hakemuksia ja näiden päätösten tekoon ei nyky henkilökunnalla ole riittävää osaamista. Asiasta olen keskustellut pitkän työuran KELAssa tehneen henkilön kanssa. Tuntuu olevan sekin laitos sellainen työmaa, jossa ei työn tekijän sanomisilla tai mielipiteillä ole mitään arvoa. Siis aivan kuin Suomineidon nykytila. Pää ei tiedä/välitä mitä takalistossa tapahtuu:)

 16. Esa J.

  Ja ”työväen presidentin” Sauli Niinistön tuska on käsin kosketeltavaa (tämänpäiväisen IS:n mukaan), kun joku pikkuinen maa hävisi potkupallopelinsä toiselle pienelle maalle…

  Että semmoinen ”arvojohtaja”…! Eikä korppi korpin silmää noki!

  • Mm

   Kaikkien muiden välinpitämättömyyden ja sikailun kestän/tajuan mutten tämän miehen. Miten hän kehtaa itsensä kanssa elää?

 17. Virva Itäranta

  Leipäkin loppuu kun leipäjonot kielletään.

  Tämä hallitus on pääasiassa keskittynyt vain heikommin toimeentulevien kurittamiseen. Eikö hallituksen tehtävänä olekaan koko kansakunnan hyvinvoinnin edistäminen?

 18. Jouni Suonsivu

  Aloituskommentissa Seppo Paakkinen: ”Kyllä järjestelmässä on jotain pahasti vialla, kun hyvinvointivaltio palvelee heikoimmin niitä, joita varten se on rakennettu.”

  Turvaverkostojen johdonmukainen heikentäminen ja jopa poistaminen maassa, jossa kykenemme ja jo pitkään olemme mahdollistaneet suhteellisen hyvät olot koko väestölle, johtaa laajemminkin hyvään tulevaisuuteen luottamisen hälvenemiseen. Tämä taas osaltaan tulee näkymään alati alenevina syntyvyyslukuina ja lapsissa on minkä tahansa yhteiskunnan tulevaisuus, he ovat tietyssä mielessä se arvokkain minkä tahansa yhteiskunnan anti. Syntyvyys maassa on laskenut vajaat kymmenen vuotta, ensin hitaasti ja nyt viimeiset muutama vuotta nopeammin. On huomattava, että näin ei ole käynyt Ruotsissa, Tanskassa, ei myöskään Venäjällä, ja Norjassa syntyvyys on läntisen Euroopan huipputasoa ja jopa Baltiassakin syntyvyys on vakiintunut. Oletan, että tänä vuonna maahamme syntyy alle 50 000 lasta. Näin vahingoitamme omaa tulevaisuuttamme.

  1990-luvun lamassa näin ei käynyt. Silloin ei myöskään ajettu hyvinvaltiota alas, kuten nyt tehdään. Hyvinvointivaltion alasajo tarkoittaa oman tulevaisuutemme pitkäaikaista vahingoittamista ja sen osittaista tuhoamistakin.

  • stunned

   Aloituskommentti on lainaus Hesarissa julkaistusta Li Anderssonin mielipidekirjoituksesta.

   ”Kun sosiaaliturvaa monimutkaistetaan yhä uusilla velvoitteilla, lopputuloksena on tilanne, jossa hyvinvointivaltio palvelee heikoimmin niitä, joita varten se on rakennettu.”

   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005730699.html

   Li Anderssonilla on ratkaisu: luottamus, koulutus ja palkkatuki.

   ”Hyvinvointivaltion keskeisenä tunnuksena on pidetty luottamusta. Monet keskiluokkaiset vaikuttavat kuitenkin ajattelevan, että pienituloisten kohdalla kontrolli on parempi.

   Mitä jos kontrollin lisäämisen sijaan parantaisimme palveluita ja ihmisten mahdollisuuksia henkilökohtaiseen tukeen, helpottaisimme opiskelua ja palkkatuettua työllistämistä sekä vähentäisimme rangaistuksia?”

   • Kansalaispalkkaa Kehiin

    Lin ehdotuksista ei ole kyllä mihinkään. Miten lisäkoulutus(nytkin suurin osa jopa korkeakouluista valmistuneista valmistuu kortistoon) tai palkkatuki (siis työnteko sosiaaliavustuksella eli orjatyö) tai luottamus (pelkkää sanahelinää) auttaa yhtään ketään tai mitään.

    Olli Kankaan perustulokokeilu oli ainoa järkevä asia, mitä Suomessa on sosiaalipolitiikan saralla kokeiltu sitten Pekka Kuusen aikojen.

    Hyvin suunniteltu Perustulo on ainoa keino säilyttää kansojen ostovoima, elämisen arvoinen elämä ja yhteiskuntarauha aikana, jolloin tekoälyn ja robotiikan avulla voitaisiin jo suorittaa lähes kaikki työt.

    • Lea Bäckman

     Tekoälyn ja robotiikan avulla voitaisiin varmaan suorittaa itse eläminenkin, vai kuinka? Mihin ihmistä oikeastaan enää tarvitaan? Pelkkä kuluerä.

     Nyt herää kysymys, mihin sellaiseen ihmisolento pystyy, mihin robotti ja tekoäly eivät kykene.

     Vastaus: Ihmisenä olemiseen. Ihmisen paikka avoinna. Ihmisen, isolla Iiillä.

     Lin ehdotukset ovat hyviä, kansalaispalkkaa odotellessa. Hän ehdottaa oikeastaan paluuta aikaisempaan, hyväksi todettuun työllistämistapaan, jonka heikosti asioita hoitava hallitus on nyt lähes romuttanut. Käsittääkseni Li tarkoittaa lisäkoulutuksella täsmäkoulutusta aloille, joilla on työvoimapulaa. Palkkatuettu työ taas ei merkitse samaa kuin 9 euron orjatyö, vaan henkilölle maksetaan TES:n mukaista palkkaa, josta osan maksaa työnantaja, ja osan työvoimapiiri.

     Luottamus on kaikkea muuta kuin sanahelinää. Se on kaiken perusta ja lähtökohta. Sen luottamuksen on ”sipipään hallitus” yrittänyt tuhota, mutta ei onnistu … edes siinä, heh!

    • stunned

     Palkkatuki on kaikkea muuta kuin orjatyötä, se on työtä tessin mukaisella palkalla. Palkkatuettu työ on täyspalkkaista työtä oikealla liksalla. Työnantaja joutuu maksamaan osan, joten työnantaja ei rahasta työttömillä teettämällä ilmaista työtä verovaroin.

     Tätä ei pidä sekoittaa kuntouttavaan yhdeksän euron puuhasteluun tai työharjoitteluun.

    • Kimmo Paaso

     Porvari. Kokoomuksen johtohahmo. Suomen tasavallan presidentti. Mies joka ei kertaakaan ole järkevästi sanonut mitään, tai kritisoinut mitään. Täysi nolla. Ja täydellinen presidentti siis suomen jalolle kansalle, kansalle joka seuraavissakin vaaleissa äänestää kokoomuksen hallitukseen. Heh heh…

     • Kimmo Paaso

      Huh, tuki kommentti väärään kohtaan, siitä anteeksipyyntöni. Mitä tulee Li Anderssonin mielipidekirjoitukseen, niin tosiasia on että hän on yksi harvoja politiikan hahmoja, jolla oikeastaan aina on järkevä ehdotus ja joka on asiallinen ja asioista perillä oleva henkilö. Ja palkkatuki ei todellakaan ole orjatyötä, kannattaisi tutkia ennen kuin hutkii.

 19. Sirpa Kärkkäinen

  Komppaan isoäitiä siinä mielessä, että näkökulman vaihdos tekee hyvää. Tällä palstalla usein korostuu näkemys, jonka mukaan työtön on heikoilla, puolustuskyvytön ja päähän potkittava. Osin näin onkin. Mutta minä hallituksen päätöksissä myös pelkoa. Nuoret suomalaiset ovat hyvin koulutettuja, kielitaitoisia, osaavia ja pääsääntöisesti vähemmän auktoriteettiuskoisia kuin edeltävät sukupolvet. Näitä nuoria yritetään nyt opettaa kepillä ja raipalla työelämään, ennen kuin he tajuavat, että heillä on omat jalat joilla juosta – kohden omaa päämäärää. Huonoja ovat siis hallituksen päätökset, väkivallalla poisopettaminen tulee johtamaan yllättävään lopputulokseen, siitä olen varma. Mutta isoäiti on myös oikeassa, suomalaisella on nyt enemmän vaihtoehtoja kuin ennen, Suomi on siis parempi maa kuin ennen. Kurjistamisella pyritään samanlaisiin olosuhteisiin kuin vuosisadan alussa: saamaan köyhää, nöyrää ja kyselemätöntä työvoimaa jota kohdella miten mielii. En usko hallituksen pyyhekumin toimivan, koulutusta ei saada nirsittyä näkymättömiin – eikä sitä myöten ihmisten omaa tahtoa.

 20. Jyrki

  Laitetaan tähän http://www.te-palvelut.fi/te/fi/ sivuston tällä hetkellä eli 24.6.2018 klo 13:25 auki olevat työpaikat.
  Niitä on 18211 kpl. Lähde luvulle on tämä sivusto: https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/ .

  Nyt kun aktiivimalli 1 on siis voimassa ja 2 tulossa voimaan ihan tässä heti kun kerkeää. Niin tuon 18211 avointen työpaikkojen luvun pitäisi lähteä rajuun nousuun. Koska kuten hallitus hokemalla hokee aktiivimallin pakotettu työnhaku lisää työpaikkoja. Eli itse uskoisin, että vaikka heinäkuun puoliväli niin paikkoja on oltava auki vähintään jo 125 000. Ja kun aktiivimalli 2 on voimassa niin luvun on oltava ainakin 550 000, jotta voidaan sanoa aktiivimallin toimivan. Ja vuosiakausia hoettu työvoimapulakin olisi viimein totta.

  • Kimmo Paaso

   Heh heh. Tämä oli 👌

  • hulda

   Miten nämä avoinna olevat paikat muuten lasketaan? Asuinkuntani kohdalla sama paikka voi olla avoinna usean kategorian alla, ja monesti vielä naapurikunnissakin. Yksi työpaikka voi siis olla auki esimerkiksi kuutena eri ilmoituksena. Puhumattakaan siitä, että osa ”työpaikoista” on sellaisia, joissa haetaan yrittäjää. Tai provikka”palkkaista”. Tai tarvittaessa töihin kutsuttavaa. Ei ne ole oikeita työpaikkoja.

   • Jari Jalonen

    Tilastollisesti jokainen niistä paikoista on eri paikka. Kannattaa hakea kaikkiin ja mielellään siten, että hakee eri viikkoina.
    Näin pysyy se keskiarvo että hakee yhteen työpaikkaan per viikko. Jos hakee kaikkiin kuuteen saman viikon aikana niinsilloin voi tulla tilanne, jolloin napsahtaa karenssi.
    Eli tämä uusi aktivointimalli aiheuttaa sen että ei kannata hakea useampaan paikkaan yhden viikon aikana vaan pantata hakemuksia useammille viikoille.
    Minusta se alkaa kuulostamaan passivointimallilta.

 21. Tubettaja

  Kumma, ettei maatalous- ja yritystuista saatu leikattua yhtään pois, mutta köyhiltä ja työttömiltä on vara aina leikata. Lindstörmin mukaan työttömiä pitää valvoa ja rangaista, se on hänen mukaansa huolenpitoa. Samaan aikaan maan hallitus on tietoisesti kaventanut veropohjaa, koska se saalii suuryrityksille veronkierron, rikkalle verokikkailun ja veronkevennykset pelkästään ideologisista syistä. Työttömän arki tulee olemaan entistä kurjempaa, kun joutuu pelkämään pienen toimeentulonsa puolesta, jos ei satu olemaan oman alan töitä tarjolla, tai on hakenut ”vääriin” töihin.

  On huvittava lukea, kun joku yrittäjä tai sijoittaja, joka hyötyy toisten ihmisten tekemästä työstä, valittaa työttömille maksettavien sosiaalietuuksien suuruudesta. Median avulla keskiluokalle on uskoteltu, he että kustantavat köyhien arjen, joiden henkisesti nujertaminen ja halveksunta tuntuu olevan tänä päivänä kansanhuvia. Alle 10 % on oikeasti kokoomukselaisia varallisuutensa puolesta, mutta silti keskustelupalstat on täynnä oikeistotrolleja, jotka vihaavat köyhiä. Aivan kuin oikeistolaisuus olisi muoti-ilmiö ja työttömyys johtuu yksilöstä itsestään eikä siitä, että maan hallitus on epäonnistunut luomaan työpaikkoja, joista maksetaan palkkaa ja palkalla tulee toimeen, ilman sosiaalitukia.

 22. merja k

  Mun mielestä toimeentulotuukipäätöksen odottelua paljon pahempi asia on se, että sitäkin leikataan karenssin johdosta ensin 20% ja sitten vielä 40%.

  Siinä mukavasti rangaistaan samalla esim työttömän lähivanhemman lapsia. Eiku huh! Nehän voidaan ottaa huostaan, kun vanhemmalla ei ole varaa elättää.

 23. Rintsu

  Tämä hallitus on koko olemassaolonsa ajan keskittynyt ratkaisemaan ongelmia joita ei ole olemassa. Silloinhan ratkaisu voi olla mikä tahansa ja näyttää siltä, että kauheasti tehdään mutta hölmöläisten hommaa se semmoinen on.

  Kuten vaikkapa maakuntahallinto. Kenen mielestä suomessa on hallinnosta niin paljon pulaa, että siihen tarvitaan lisäksi kokonainen uusi hallintokerros? Tietääkseni varsin yleinen mielipide on se, että suomessa on jo nyt hallintoa kymmenen suomen tarpeisiin joten mikä on ongelma joka maakuntahallinnolla korjataan?

  Nämä ”aktiivimallit” sitten ovat ihan oma lukunsa hölmöyksien pitkässä sarjassa. JOS ongelma olisi siinä, että avoimiin työpaikkoihin ei saada tekijöitä, niin sitten ymmärtäisin työttömien patistelun jonkinmoisena ratkaisuna. Mutta kun jokainen asiallinen työpaikka kerää jo nyt kymmeniä ja jopa satoja hakijoita eikä taatusti jää täyttämättä niin mitä ongelmaa tuossa yritetään ratkaista?

  Talvivaarassa minä näen ihan oikean ongelman. Sitä on ratkaistu lapioimalla sinne lisää rahaa, että ongelma varmasti pitkittyy.

  Aikanaan luulin, että hölmöläistarinat ovat keksittyjä mutta nyt kyllä näyttää siltä, että hölmöläisten heimo on muuttanut hallitukseen ja eduskuntaan. Hölmöläistarinoissa muuten oli mukana uuninpankkopoikakin. Silloin hänen nimensä oli Matti.

 24. Työsuhde-etuna astma

  Ensin työttömiä patisteltiin työhön hokemalla että työn kuin työn pitää kelvata, koulutuksesta riippumatta.
  Aktiivimallileikkuri 2:ssa puolestaan hyväksytään vain sellaiset työpaikat, jotka vastaavat varmasti työttömän työnhakijan osaamisprofiilia. Vaarana on siis työllistyä ”väärin”, ja jos kyseessä on osa-aikainen työ joka periaatteessa oikeuttaa soviteltuun päivärahaan, olisiko tuo ”väärä” työnkuva sitten jopa peruste evätä tuo tuki?
  Kafkakaan ei olisi osannut kutoa tällaisia juonenkäänteitä.

 25. Pera

  Esitän Sakun aiheen ulkopuolelta yhden asian joka on jurppinut minua aivan erityisesti yksinelävän väliaikaisessa työllistymisessä palkkatuella. Siis en ole vielä tyässä. Sain kohtalaisen suuren rahallisen korvauksen (2000€) vakuutuksesta isäni kuoleman jälkeen. Toimeentulokea en edes pyrkinyt hakemaan kun Kelaan tulee esittää perukirja ym. tositteita perinnöstä. Siis perukirjassa mainitaan saamani vakuutusraha. Eli minulta ”jää saamatta” toimeentulotuki kokonaan eli n. 120€/kk. Tosin saan työmarkkinatuen kokonaan itselelleni 15% verolla. Asumistukea saan liki sen maksimin verran mitä taulukot osoittavat.

  Mutta jos nyt menisin palkatuella toihin noin 800-1000€ brutolla, niin minun asumistukeni määrittettäisiin uudestaan ja näin työstä ei jäisi rahaa enemmän käteen kuin työttömänä ollessa. Eli työsuhteen jälkeen ja asumistuen uudelleen määrittämisen jälkeen minun pitäisi ryhtyä käyttämään vakuutuksesta saamiani rahoja elämiseen ja vuokraan. Tai sitten kituuttaisin vuoden tosi pienillä kuluilla pitääkseni säästön ennallaan pahaa päivää varten. Tuntuu niin irvokkaalta ryhtyä syömään vähiä säästöjään heti kun työ loppuu, kun työstä ei jäänyt käteen sen enempää kuin tuki olisi työttömänä ollut. Näin pumpataan köyhältä viimeisetkin tuhkat pesästä taivaan tuuliin.

  • työtöntyötön

   Otatko huomioon että saisit myös soviteltua päivärahaa? Mistään (lähes) kokoaikaisesta työstä en uskoisi olevan noin huono palkka eli 800-1000e/kk. Itse laskeskelin että asumistuki tippuisi noin 150e/kk 1000e palkalla ja soviteltu päiväraha olisi yli 300e. Voi olla että laskin väärin eikä kelan laskureihinkaan ihan täysin voi luottaa.

   Vai tarkoititko että tuo 2000e otettaisiin jotenkin huomioon työssäkäynnin jälkeen. Tuollainen rahasumma kannattaa nostaa jokatapauksessa sukanvarteen. Jos se on tilillä niin se otetaan hamaan tulevaisuuteen asti huomioon toimeentulotukilaskelmassa.

 26. Rintsu

  Ai niin. Koska siniset todennäköisesti katoavat puoluekartalta keväällä niin Lindströn ei uusi eduskuntapaikkaansa jos ei vaihda puoluetta. Jos ei ole saanut sovittua itselleen kivaa hillotolppaa niin edessään on kolme vuotta sopeutumisrahaa. Neljäntenä vuotena hänelle alkaa valjeta, että minkäslaisia lakeja sitä tulikaan säädettyä. Siis jos seuraava hallitus ei näitä hölmöilyjä saa korjattua.
  Mutta koitetaan muistaa kysyä Lindströmin mielipidettä sitten kun asiat valkenevat hänellekin.
  Työtön paperimieshan hän oikeastaan on.

 27. Jukka salonen

  Hieman asian vierestä mutta menköön.

  Työtönkö se rikollinen, toisen omaa syövä loinen on ?

  Tuli mieleen, kun satuin lukemaan suomen kuvalehden artikkelin ”armahdusautomaatti varakkaille” (sk 17.11.2017).

 28. Tuula

  Kiitos Saku että kirjoitat näistä tärkeistä asioista selkokielellä ja jaksat kaivaa epäkohtia esille.

  Aina vaan jaksaa hämmästyttää tämän hallituksen touhu. Jos sote jätetään nyt hetkeksi ja miettii tätä uutta Aktiivimallikakkosta niin loppuu ainakin minulta järki miksi se tehdään ja millä se muka toteutetaan?
  – kuka määrittelee sen mikä työ on realistista saada? Mistä sitä mikään virkailija tietää mitä työtä pystyy tekemään? (lain mukaan ammattisuoja vain 3 kk)
  – millä todennetaan että on hakenut työtä? Täytyyhän se jotenkin todentaa ja jonkun on käsiteltävä se työkkärissä ja todennettava .että se on oikein haettu. Eihän siinä ole muuten mitään tolkkua. Tähän kaatuu jo koko homma.

  Mielestäni on aivan järjenköyhää laatia mitään lakeja sun muita joita ei kukaan pysty valvomaan eikä toteuttamaan ja kaikenkukkuraksi ovat täysin toimimattomia ja hyödyttömiä. Ainoastaan köyhien ja työttömien
  tulojen leikkauksia.
  En tiedä missä se katto on joka tulee vastaan näissä leikkureissa. Ehkä sitten kun puolet kansasta on kuollut nälkään.

 29. Ramses

  Isoäiti,

  olen lähes koko päivän sulatellut näkemystäsi Uuninpankkopojan kirjoituksista. Surullista, että hyväntuulisuutesi ja positiivinen suhtautumisesi asioihin katkesi juuri silloin, kun tutustuit Sakun blogeihin. Mutta ei se mitään, koetan kommentoijana ymmärtää sinuakin.

  Mielenkiintoista olisi tietää, onko positiivisuutesi rajoittunut vain maamme nykytilanteeseen ja Sipilän hallitukseen? Suhtaudutko samalla ilolla ja mielihyvällä esimerkiksi siihen, miten Eurooppa makaa? Entä muu maailma? Etkö halua lukea sieltäkään mitään negatiivisia uutisia?
  Aiheuttaako vaikkapa Trumpin Ameriikka sinulle pelkästään myötämielisiä ajatuksia? Eikö sinua mitenkään häiritse se, että maailman johtavimman maan päämies puhuu tänään sitä mutta huomenna tätä? Etkö ole huolissasi siitä, että esim. Pohjois-Korean päämies Kim Jong-un oli Trumpin mielestä vielä kolme viikkoa sitten maailmanrauhan uhka numero 1, mutta viikon kuluttua siitä – samaisen Trumpin lausumana – ”hyvä jätkä”.

  Miten muut maailman ongelmat: pakolaisuus, veriset sodat ja niiden uhrit, katolisen kirkon pedofilia, lasten hyväksikäyttö, nälänhädät, kuivuus, uskontojen hyväksikäyttö kansojen sortamisissa, … Näetkö, Isoäiti, näissäkin globaaleissa ongelmissa jotain positiivisuutta?

  Saku Timonen on erittäin suosittu blogisti. Vastoin eräitä kolleegojaan, Timosta ei ole koskaan moitittu itse asiasta, siitä, että hän kirjoittaisi valheita tai paikkansapitämättömyyksiä. Kontrolli hänen kirjoituksilleen on kunnossa – hänellä on päivittäin satojatuhansia lukijoita, ministereistä lähtien. Ei hän solvaa, ei nimittele. Lakimiehenä hän osoittaa, kuinka hallitus viis’veisaa esimerkiksi perustuslaista. Hän on toistuvasti osoittanut, kuinka typerästi hallitus menettelee tutkimatta ja selvittämättä esityksiään, saati päätöksiään. Emme ole täällä tai muuallakaan saaneet lukea, että hän, Saku, olisi väittänyt vastoin lakia.

  Isoäiti, mikä tässä on väärin, niin, sen ohella, ettei Saku esitä asioita positiivisesti? Saanko arvata? Se siinä on vikana, että hallitus tai kaltaisesi, ette halua kuulla arvostelua, vaikka se perustuu tosiasioihin. Pelkoko tällaista aiheuttaa, pelko vallan menettämisestä? Hallituksen kannatuksen lasku on siitä jo osoitus.

 30. Hitsipilli

  Ei toki Sipilällä ole mitään sitä vastaan, että pilipalikoulutusfirmat rikastuvat. Kyllä valtiolta siihen löytyy rahaa, meneehän siitä oiva siivu Sipilän ”veljille”. Yhä edelleen kehoitan hieman tutkimaan kuinka moni koulutuksen tarjoaja on esim. uskonveljien omistuksessa olevan Baronan käsissä

 31. Keicchi

  Ensimmäiseksi Iso Kiitos sinulle Saku blokistasi, ( seurannut jo pitkään) mutta mutta… voisit julkaista enemmän niitä negatiivisia kommentteja ( uskon niitä tulevan paljon), tämä nykykommentointi tuntuu olevan pelkkää tylsää sipilän ja kumppanien haukkumista ( asiasta toki), mutta se tekee kommentoinnista melko yksipuolista. Vastakkaisia argumenttejakin tarvittaisiin jotta riittäisi asioita oikein kunnon faktankaivantaan. ( Tosin riitelyksihän se menee). Kuitenkin vain ja ainoastaan tosiasiat ovat ratkaisevia, eivät pelkät mielipiteet. Kiitos kuitenkin vielä uudestaan Suomen parhaasta blokista.

  • sakutimonen

   Ikävä kyllä ne poistamani vastakkaiset ”argumentit” ovat valtaosin niin luokatontä törkyä, että niitä ei voi julkaista. Hallitusta puolustavilla blogini lukijoilla ei tunnu oikein olevan asiaperusteita. Toki sellaisiakin on, ja ne kaikki julkaisen.

Kommentoi »

Comments are closed