Kun sote lykkääntyy

Tänään hallitus todennäköisesti ilmoittaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä vuodella eteenpäin eli vuoteen 2021. Se tarkoittaa sitä, että uudistukset eivät koskaan tule voimaan nyt aiotussa muodossa, sillä seuraava hallitus ei tule niitä sellaisena hyväksymään. Se tarkoittaa myös sitä, että koko loppukesän saamme kuulla hallituspuolueiden ja niiden hännystelijöiden uhriutumista ja opposition syyttämistä hyvä soten pilaamisesta.

Tosiasiassa hallitus ja erityisesti pääministeripuolue keskusta ovat pilanneet asian itse jatkuvalla aikatauluilla hiostamisella ja huonolla kritiikinsietokyvyllä. Kun oppositio on ollut huolissaan intergaation sujuvuudesta, toiminnan markkinaehtoistumisesta, kustannusten noususta ja yleensä koko järjestelmän toimivuudesta, niin hallitus on ollut huolissaan vain aikataulusta, joka ei toteudu moneen kertaan korjattunakaan pääministerin prosessikaavion mukaisesti.

Vähemmälläkin hosumisella menee uskottavuus. Koska politiikassa pitää kuitenkin yrittää säilyttää kasvonsa, niin seuraavaksi maalaillaan uhkakuvia villistä yksityistämisestä, joka hallitsemattomana hyökyaaltona tulee tuhoamaan koko julkisen sektorin. Syylliset löytyvät tietysti oppositiosta, vaikka hallituksen tarkoitus oli nimenomaan yksityistäminen.

-Kaiken kaikkiaan lainvalmistelun sekavuus on luonut markkinan, jota yksityiset yritykset hyödyntävät tehokkaasti. Sote-palvelujen yksityistäminen etenee käytännön tasolla nopeasti, vaikka sote- ja maakuntauudistus ei toteutuisikaan. Markkinoiden yksi perussääntö, ”nopeat syövät hitaat”, on jälleen toteutumassa.

Näin sanoi jo viime syksynä Kuntaliiton yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki kuntien saamista sote-kiinteistöjen ostotarjouksista blogissaan. Hän sanoi myös, että kiinteistökauppojen myötä suuret valtakunnalliset terveyspalveluyritykset tai niiden taustalla toimivat pääomasijoittajat varmistavat oman markkina-asemansa ja puhevaltansa tulevien maakuntien kanssa jossakin vaiheessa käynnistyvissä neuvotteluissa.

Ihan samaa muuten sanoi hallitus itse oman lakiesityksensä perusteluissa viime vuoden keväällä. Siitä voitte lukea täältä.

Nyt sitten muka ollaan huolissaan siitä, että tapahtuu juuri se, mihin koko lainvalmistelulla pyrittiin.

Mitä sitten oikeasti tapahtuu, jos ja ilmeisti kun sote lykkääntymisen seurauksena muuttuu huomattavasti? Vastaus on, että ei tapahdu mitään, vaan kaikki jatkuu kuten ennenkin. Ei kaadu maailma eikä tule yksityistämisen hyökyaaltoa, koska jokainen kunta tekee itsehallintonsa nojalla omat päätöksensä. Neuvotteluja on käynnissä monessa kunnassa, mutta hallitus on itse ajanut kunnat tähän roikottamalla niitä löyhässä hirressä sote-valmistelullaan. Silmukka on koko ajan kiristynyt, ja hallitus itse lupasi omassa esityksessään alueellisten monopolien syntymistä ja syrjäseutujen palvelujen heikkenemistä.

Tästä hallitus ei ole pahemmin huudellut eikä mediakaan ole tältä osin perehtynyt hallituksen esitykseen.

Ei siis ole mikään ihme, että palvelujen turvaamiseen pyrkivät kuntapäättäjät ovat tarttuneet yksityisten yritysten tarjouksiin. Itse asiassa soten kaatuminen todennäköisesti keskeyttää monet neuvottelut, kun kunnat jäävät odottelemaan mitä seuraava hallitus tarjoaa. Pelottelupuheet yksityistämisaallosta ovat paniikkireaktio, jolla suorastaan epäillään kuntapäättäjien kykyä päättää oman kuntansa asioista. Samaa epäilystähän tosin koko sote-uudistus huokuu pyrkimyksellään keskittää palvelut maakuntien hoidettavaksi ja antaa maakuntien ohjailu valtiovarainministeriön käsiin.

Kun miettii hallituksen säheltämisellään aheuttamaa sotkua, niin vuoden lykkäys on enemmän kuin tervetullut. Ehkä sinä aikana saadaan asioihin jotain tolkkua, mutta se edellyttää kyllä päättäjien vaihtamista. En takuulla ole ainoa, joka on kyllästynyt kuulemaan jatkuvia vaatimuksia asian maaliin saamisen välttämättömyydestä.

Ehkä nyt viimeinkin päästään aikataulujen sijaan puhumaan uudistuksen sisällöstä.

 

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (46)
  1. Sipilähän sanoi pääministeriyttään aloittaessaan jotain sellaista, että se on joko tulos tai sitten ulos. Olisikohan Sipilän kansan edun vuoksi aika toteuttaa lupauksensa ja esittää hallituksensa eronpyynnön. Vai toteuttaako hän sitä lausahdusta, että kepu pettää aina.

    1. Hesekiel Kontiainen
      26.6.2018, 09:13

      Ja eritoten itse Sipilä pettää aina.

    2. Jussi Parviainen
      26.6.2018, 09:34

      Kyllä se tuo päättäjien vaihtaminen jäänee äänestäjien hartioille!

      1. Pekka Rajamäki
        26.6.2018, 11:28

        Ja vaihtoehdoksi markkinavoimien ylivallalle jää ammattiyhdistysliikkeen ylivalta!

        1. Ulla Suominen
          26.6.2018, 15:59

          Ei ammattiyhdistykset ole mukana päättämässä sotesta. Kyllä siellä ovat Kokoomus Ja Kepu, jotka päättävät sotesta. Kokoomus ajaa yksityitämistä voimakkaasti, nyt on jo perustettu paljon yksityisiä vanhainkoteja ja päiväkoteja. Kuka valvoo toteutuuko palvelut laadukkaasti ja tasapuolisesti. Kokoomus kannattaa yksityisten firmojen bisneksen teko mahdollisuutta.

    3. Pekka Rajamäki
      26.6.2018, 11:36

      Lienen Hesekielin linjoilla. Voiko Keskustapuoluetta syyttää tästä markinavoimien suosimisesta?
      Tätäkö Keskusta todella haluaa? Sipilä on pelottavan hyvä esiintyjä.

    4. Jonis Lusis
      26.6.2018, 11:37

      Yritysjohtaja tarkoitti “tulos tai ulos” lausahduksellaan ilmeisesti kansaa. .

      1. Monesti se on pörssiyhtiöissä nykyään että tulos sekä YT:t… ja työväki ulos, sekä herroille bonukset ja optiot.
        Näinköhän nykyään kannattuvuutta parannetaan kun Suomi on pörssiyhtiöiden puskurimaa ja Suomessa ensin leikataaan kun on halvinta irtisanoa vaikka ongelma yksikkö olisikin jossain ihan muuallapäin maailmaa?

        Sipilän logiikalla kansa on pelkkä kuluerä. Rahat sekä omaisuus kuuluu yrityksille vaikka Valtion omaisuutta ennen olikin, sama tehtiin Oligarkkien Venäjällä kun kaikki yksityistettiin nyt siis täälläkin mutta pehmeämmin eli kieroudella ja röyhkeydellä. Kaikki puheet “uudistuksista” ovat käytännössä heikennyksiä ja hämäystä sekä naamioitu ties minkä hienon selvityksen taakse ja “työryhmä” tietenkin tutkii vuosi tolkulla ja ennelta sovittu päätös lykätään suoraan sovituksi ettei kukaan mukamas huomaisi mitä ympärillä tapahtuu ihan kokoajan.

        Suomessa on näennäisdemokratia, ihan kommaritouhua sekoitettuna uusliberalismiin ja lopputuloksena saadaan rahat ja omaisuus keskitettyä pienen piirin taskuihin.

    5. Sipilä on itse määritellyt tavoitteensa, joka on jotain mitä me muut emme tiedä. Hänhän ilmoitti ennen kepulien puoluekokousta tarkastelleensa tilannetta ja todenneensa tulosten olevan hyviä – kannattaa jatkaa !!

  2. Marjo Österberg
    26.6.2018, 08:58

    Paremmin ei voi asiaa ilmaista. Kalliiksi tulee, mutta se johtuu pelkästään Sipilän hosumisesta ja kyvyttömyydestä kuunnella asiantuntijoita.

Kommentointi suljettu.