Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valvooko Valvira?

Vaikuttavaa valvontaa terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi, kertoo Valvira verkkosivullaan. Valvira on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, jonka tehtävät ovat moninaiset. Yksi keskeisimpiä on terveydenhuollon lupien myöntäminen ja lupaehtojen noudattamisen valvonta. Useamman kuin yhden aluehallintoviraston alueella toimivien yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien on hankittava Valviralta valtakunnallinen lupa palvelujen tuottamiseen. Vain yhden aluehallintoviraston alueella toimivat palvelujen tuottajat hakevat luvan aluehallintovirastolta.

Aina valvonta ei mene putkeen, kuten muistetaan paljon julkisuutta saaneen valelääkärin tapauksesta. Nyt Valviralla on käsissään tapaus, jossa kosmeettista kirurgiaa harjoittava yhtiö ja sen johtava lääkäri ovat toimineet vuosikausia ilman asianmukaista lupaa. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Artikkeli on maksullinen, mutta sen mukaan Cityklinikka Turku -nimisellä esteettiseen kirurgiaan erikoistuneella klinikalla on ainakin vuodesta 2016 tehty luvatta toimenpiteitä, jotka voidaan katsoa Valviran mukaan leikkaushoidollisiksi, lupaa vaativiksi toimenpiteiksi.

Cityklinikka on perustettu vuonna 1994, Cityklinikka Turku vuonna 2015. Cityklinikka Helsinki sai Valviralta luvan kirurgisiin toimenpiteisiin 25.9.2017. Cityklinikka Turku sai samana päivänä luvan tarjota yleis- ja erikoislääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanottopalveluja, mutta lupaa kirurgisiin toimenpiteisiin sillä ei ole.

Ennen 25.9.2017 Turun yksiköllä ei ollut lupaa tarjota minkäänlaisia terveydenhuollon palveluja. Kirurgisia toimenpiteitä Turussa ei ole saanut tehdä koskaan, ei ennen eikä nyt.

Kuitenkin jo vuosia Turun yksikössä on tehty monenlaisia lupaa edellyttäviä operaatioita, kuten vaativia laserhoitoja, laajoja rasvaimuja, silmäluomileikkauksia, pakaroiden suurentamisia ja kaikkea muuta, mitä nyt esteettinen plastiikkakirurgia sisällään pitää. Kaikki on tehty luvatta, kuten käy ilmi vaikkapa tästä Cityklinikan mainosvideosta otetusta pysäytyskuvasta. Videolla tehdään rasvaimua Turussa, jonka yksiköllä on lupa tarjota vain yleis- ja erikoislääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanottopalveluja, ja sekin lupa on saatu vasta viime syksynä.

Turun Sanomille heinäkuussa 2017 annetussa haastattelussa yritys kertoi, että Turussa tehdään vain sellaisia toimenpiteitä, jotka eivät vaadi lupaa. Tässä kuvassa on kuitenkin menossa aktiivinen leikkauspäivä Turussa jo kesäkuussa 2016. Silloin Turun toimipisteellä ei ollut vielä lupaa järjestää edes vastaanottoa, saati tehdä kirurgisia toimenpiteitä.

Miksi Valvira ei sitten ole puuttunut tähän toimintaan? Sitä sopiikin ihmetellä, sillä viimeisen viiden vuoden aikana toiminnasta on tehty yhdeksän potilasvahinkoilmoitusta Valviraan. Ilmoituksista kahdeksan on koskenut toimitusjohtajan toimintaa. Ilmoitukset on käsitelty asianmukaisesti ja huomaukset on annettu, mutta kertaakaan Valvira ei ole tarkistanut onko valituksen kohteella edes voimassaolevaa lupaa niihin toimenpiteisiin, joista valitetaan.

Luvat ja potilasvahingot varmaankin käsitellään eri paikoissa, mutta se ei ole mikään puolustus. Puolustuksesta ei käy myöskään resurssien rajallisuus, kiire, työn paljous ja muut tavalliset selitykset. Kyse on sentään ihmisten terveydestä ja mahdollisesti jopa hengestä.

Tulevina vuosina terveyspalveluja tuottavat entistä enemmän yksityiset yritykset. Valvontaviranomainen näyttää toimivan vielä entisaikojen tapaan hitaasti kiirehtien ja papereita viranomaiselta toiselle siirrellen.

Kommentit (39)

 1. Eija Niskanen

  Helsingin Aleksilla on aina kyltti, miten sisäänkäyden saa botoksia. Epäilen senkin puljun luvallisuutta ja kuka siellä pistelee, kosmetologi ehkä.

 2. Petri Sakkinen

  Valvira? Lääkärit valvovat kollegoitaan.

  Moni ei tiedä, että Lääkäriliitolla on eettiset ohjeet (lääkäreiden toiminnasta ei voisi tätä päätellä), mutta niiden keskeisin etiikkaan viittaava ohje on, että kollegoita pitää kohdella kollegiaalisesti eli osallistua heidän ruumiidensa hautaamiseen ja väärinkäytösten peittelyyn. ”Lääkärin tulee omalla käytöksellään ja toiminnallaan vaalia ja edistää kollegiaalisuutta potilaan parhaaksi sekä arvonmukaisen hengen ja hyvän toveruuden ylläpitämiseksi.”

  Ns. potilaisiin liittyvää etiikkaa ohjeissa ei ole kuin sivulauseiden hölynpölynä ja tuloksista saamme lukea lehdistä melkein päivittäin.

  • Ola

   No nyt on kyllä turhaa alkaa syyllistää lääkäreitä yleisesti tästä ilmeisen laittomasta toiminnasta. Varmasti on ja tulee olemaan lääkäreitä joiden tyly käytös ei sovi potilastyöhön lainkaan mutta koko lääkärikunnan etiikan kyseenalaistaminen on jo vakavampi syytös. Toki tässäkin ammatissa on oman varallisuutensa kasvattamiseen erikoistuneita homeopaatteja ja pillerikauppiaita joiden etiikka joustaa tarvittaessa, mutta näitä tyyppejä yhdistävät aina kiistanalaiset hoitomenetelmät ja halu rahastaa herkkäuskoisia.

   • Kimmo Paaso

    Eipä tässä mielestäni koko lääkärikuntaa syytetty. Todettiin vain pari faktaa, kuten että lääkärit valvovat lääkäreitä, sekä lääkärien eettiset ohjeet joissa potilaan oikeuksista ja turvasta ei isommasi höpistä, mutta kollegoiden suhteen pitää toimia niin että hyvä henki säilyy.
    Jos faktojen toteaminen on turhaa syyttelemistä, niin siihen syyllistyy Timosen ohella melkein jokainen blogia ja fb-sivua lukeva henkilö. Ja niinhän hallitus esimerkiksi sen esittää.

    • Ola

     On varsin tavallista että korkeasti koulutettua ammattikuntaa valvovat henkilöt ovat myös itse saman alan asiantuntijoita. Näin on myös esim. Suomen Asianajajaliiton Valvontalautakunnassa.

     Eettisissä ohjeissa ensimmäiseksi sanotaan seuraavasti: ”Lääkärin velvollisuutena on ylläpitää ja edistää terveyttä, ehkäistä ja hoitaa potilaidensa sairauksia sekä lievittää heidän kärsimyksiään.”

     https://www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/liiton-ohjeet/eettisen-ohjee/

     • Lea Bäckman

      Suomen asianajajaliitto on julkisoikeudellinen yhteisö, joka ei toimi minkään ministeriön alaisuudessa. Asianajajien toimintaa asianajajaliitto valvoo yhdessä valtioneuvoston oikeuskanslerin kanssa.

      Valvira taas on keskusvirasto, joka toimii sosiaali-ja terveysministeriön hallinnonalan piirissä.

      Valviran laiminlyönneistä ja virheellisistä menettelytavoista voi valittaa suoraan sosiaali- ja terveysministeriöön ja asianomaiselle ministerille.

   • Petri Sakkinen

    Suoraan sanottuna: paskanmarjat. Kyse ei ole tylystä käytöksestä, vaan hoitovirheistä, joita jopa kuolemaan johtaneina tulee lehtiinkin viikottain. Niitä ei edes tilastoida, mutta muutama vuosi sitten THL:n asiantuntijat arvioivat, että lääkärit tappavat 700-1700 ihmistä vuodessa, tietenkin ilman mitään seuraamuksia.

    Hoitovirheiden, hoitamattomuuden ja väärien tai puuttuvien diagnoosien aiheuttama kärsimys on paljon laajempaa, mutta siitä ei puhuta, koska meillä on maailman paras terveydenhoito.

    Mutta armias taivas, jos jollakin ei ole vaadittavia papereita, vaan on ns. valelääkäri: silloin järjestelmä kyllä herää ja alkaa toimia oikein isolla vaihteella, vaikka mitään vahinkoja ei olisi tapahtunutkaan.

    • Ola

     Jos oikein tulkitsen niin mielestäsi tuhmat laillistetut lääkärit oikein tarkoituksella urakoivat hoitovirheitä ja ”tappavat” potilaitaan ja samaan aikaan kiltit ja pätevät valelääkärit tuomitaan rangaistuksiin aivan turhaan. Olisiko ehkä syytä miettiä asiaa vielä hieman tarkemmin?

     • Petri Sakkinen

      Seurasin läheltä ystäväni rimpuilua näiden laillistettujen lääkäreiden kynsissä usean vuoden ajan: joko he, ml. ”huippuyksikkö” HUS/HYKS, olivat täysin epäpäteviä tai toiminta oli tarkoituksellista.

      Voi olla, että olet saanut maanantaiflunssadiagnoosisi helposti ja luulet kaiken olevan hyvin valtakunnassa.

     • Lea Bäckman

      Hieman tarkemmin asiaa pohtiessa näyttäisi kyllä siltä, että jotkut lääkärin ammattia harjoittavat saavat lisätuloja ja bonuksia siitä, että jättävät hoitamatta tai aiheuttavat tieten tahtoen kärsimyksiä ja/tai kuolemaa tietyille potilasryhmille, esim. vanhemmat ikäluokat, varattomat, monisairaat ym. Tilaisuutta säästää potilaiden kustannuksella käytetään surutta hyväksi silloin, kun otaksutaan, että esim. Valviraan ei tule asiasta valituksia, tai tiedetään kokemuksesta, että Valvira ei asialle korvaansa lotkauta, koska valvovaa tahoa, Valviraa, ei valvo kukaan. Vai valvooko sittenkin?

 3. ieva

  Samaan aikaan ahtaalla luupilla katsoen ja ilmeisesti vilpillisin keinoin Valvira ajaa merkittävää työtä tehneitä, ”vaihtoehtoisia” menetelmiä käyttäviä lääkäreitä nurkkaan. Surullista, tietäen, että vallitseva hoitolinjaus ei kaikkia auta! Potilaat jäävät heitteille. Samaa on tehty ennenkin -ilman että potilasvirheitä on tapahtunut. On mm. otettu lapsia huostaan ja perheet ovat joutuneet lähtemään maasta, valittuaan ”toisin”. Valinnanvapautta, totisesti!

  https://youtu.be/kf_NKCZ5YiM

  • Viranomaistoimet on tutkittava

   Tämä pitää perusteellisesti tutkia. Myös muitakin tapauksia on, EU:hun astikin vietyinä. Prosessi on kesken, joten en nyt kerro enempää. Mutta täysin mielivaltaista toimintaa olen seurannut viimeisen vuoden aikana Valviran taholta.

   Ammattiryhmät kiistelevät keskenään ja lobbaavat Valviraa. En olisi itsekään uskonut, että Suomen viranomainen voi olla näin korruptoitunut. Eli kokonaisuus. Miksi joidenkin lääkäreiden ym. annetaan toimia vuodesta toiseen, vaikka potilasturvallisuus on vaarantunut? Miksi osa leimataan ”vaarallisiksi” ilman mitään perusteita?

 4. Antonio

  Kirurgi on Suomen arvostetuin ammatti. ”Oikea” kirurgi haluaa vilpittömästi ja intohimolla parantaa sairauksia kirurgiallaan. Esteettisiä toimenpiteitä hän tekee vain sairauden jälkiä korjatakseen (esim kasvojen luunpuutos, isovarpaan siirto menetetyksi peukaloksi työkyvyn takaamiseksi, tai rinnan rekonstruktio).

  Nämä kunnon kirurgit pitävät ns kauneuskirurgiaa vähän eri sortin duunina, sellaisena, jota tehdään lähinnä tienaamistarkoituksessa.

  On suuri harmi, että sairaalakirurgia sekoitetaan kauneuskirurgiaan, sillä jälkimmäisellä kentällä liikkuu toden totta kaikensorttista ja
  – tasoista leikkelijää.

  • Petri Sakkinen

   Oikea kirurgi haluaa vaihtaa Porschensa uuteen joka vuosi, vilpittömällä intohimolla. Rolls Royce toki houkuttelisi, mutta sellaista edes lääkäri ei taida kehdata hankkia.

 5. Joku Jaskanen

  Kakkostyypin diapeetikkojen silmänpohjankuvausta tehdään Suomessa suurimmalta osaltaan yksityisen palveluntuottajan tekemänä. Kuntien terveyskeskukset maksavat viulut.

  Olen n. 10 vuotta käynyt ko. kuvauksissa erään lappilaisen firman kuvattavana. Aluksi sain kutsut 3 vuoden välein. Sitten kutsuja alkoi tulla joka vuodelle, ja lausunnossa todettiin silmänpohjassa muutoksia jotka vaativat vuosittaista seurantaa.
  No, kun kävin keskussairaalan silmäpolilla tutkimuksissa ko. muutoksia ei havaittu, asia varmistettiin vielä toisella / kolmannella tutkimuksella, eikä vikaa löytynyt.
  Jos yksityinen firma antaa asiakkaasta väärän lausunnon ja saa siitä ilosta joka vuosi uusia kuvattavia tuhansia niin euroista alkaa kertyä muhkea tulos.
  Asia on ollut nyt puoli vuotta Valviran selvitettävä ja vastausta ei ole kuulunut. Tällaisia palveluja tulee uudessa sotessa varmaan enemmän kuin kukaan ehtii tuolla vauhdilla valvoa. Oman kunta terveyskeskuksen valvonta oli olematonta, eikä he edes katkaisseet palveluntuottajan kuvaustyön tekemistä.

  • M.M.X.X.

   Omavalvonta on sitä mitä nimi kertoo. Kuka pystyy valvomaan jos tuo yksityisen”muhkea tulos” kilisee julkisella sektorilla työskentelevien osakkaiden taskuun, kukaanhan ei kiellä osakkeiden omistamista.
   Mikään ei myöskään estä toimimasta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla samanaikaisesti, vaikka normaalissa liiketoiminnassa ei ole sallittua olla töissa kilpailevassa yrityksessä.
   Sosiaali- ja Terveydenhuolto soveltuu mahdollisimman huonosti vapaaseen kilpailuun ja siinä sallitaan toimintatavat jotka eivät ole sallittuja normaalissa liiketoiminnassa.Lisäksi ammatinharjoittajilla on potilaaseen/asiakkaaseen nähden tiedollinen ylivoima. Olisiko mahdollista alkaa hahmotella mikä on lopputulos ?

   • a. talvisaari

    Kävipä kerran niin, että julkisen puolen hammaslääkäri tarkisti hampaani, löysi reiän tai pari, ja lähetti yksityiselle paikattavaksi. Yksityisen sai valita listasta. Yksityinen paikkasi hampaani, mutta ehdotti hampaiden kuvaamista ja löysi lisää reikiä. Olin sekä kauhuissani että ihmeissäni uusien reikien löytymisestä, ja sanoin, että soitan julkiselle puolelle ja kysyn, miten nyt löytyneiden uusien reikien paikkauksen voisi järjestää. Siihenpä sanoikin yksityinen, ettei varmaan kannata soittaa, että hän paikkaa reiät edullisesti. Tuolloin ihmettelin kyllä touhua, mutta olin aivan liian kiltti ja sinisilmäinen. Kyllähän se nyt haiskahti ja pahasti. Olisi käynyt julkisella puolella ilmi, että listahammaslääkärit löytävät potilailta lisää reikiä… Tai sitten potilas olisi voinut alkaa ihmetellä kovaankin ääneen, miksi julkinen puoli ei löydä kaikkia hampaissa olevia reikiä. Haluaako julkinen puoli säästää vai yksityinen tienata, mene ja tiedä!

 6. Siru Pola

  Vaikka Valvira onkin asiassa kompuroinut raskaasti, niin toivotaan, että jo sen olemassaolo estää pahimpia puoskareita hääräämästä ihmisten terveydellä. Tai pitäisikö sanoa enimpiä.

  There is big money in terveydenhoito. Se houkuttelee paitsi kaikenkarvaisia jalokiviterapeutteja ja kynttilänpolttajia myös ihan rikollista väkeä.

  HERÄTYS VALVIRA ! JA AVIT MYÖS!

 7. mark

  Jos oikein olen ymmärtänyt, Valvirassa työssä olevat henkilöt ovat viranomaisia ja toimivat virkavastuulla. Ja nyt olisi sitten tehtynä virkavirhe kun lupia ei ole annettu eikä tarkastettu, vaikka valituksiakin on tullut. Katellaanpa taas, minkälaisia sanktioita tulee vastuussa oleville viranomaisille?

  • SERGEY

   Oletpas optimistinen.

 8. M.M.X.X.

  Kysymys kuluu Montako vuotta ja montako kymentä ilmoitusta/kantelua/vahinkoa potilailta tarvitsee ennen kuin valvira ryhtyy johonkin?

  Aivan selvästi Valviran sivulla kerrotaan että palvelujen käyttäjien kokemukset eivät kovin usein johda seuraamuksiin, sen sijaan viranomaisten ilmoitukset otetaan vakavammin.
  Ehkä tämä kertoo jotain potilaan asemasta Suomessa ja selittää miksi ESIMERKIKSI Turun G1 osastolla saatiin kaltoinkohdella vanhuspotilaita vuosikausia kenenkään puuttumatta asiaan. Valituksia potilailta/ omaisilta Valviraan kuitenkin tuli. Tällaista toimintaa löytyy muualtakin kuin Turusta,osa ei tule koskaan ilmi.

  Tästä osoitteesta:
  http://www.valvira.fi/terveydenhuolto/valvonta/ammattihenkiloiden_valvonta/valvonnan_seuraamukset

  ;”Tavallisimmin kantelusta seuraa hallinnollista ohjausta. Vain noin joka neljäs kantelu johtaa johonkin seuraamukseen. Kantelun perusteella annetaan erittäin harvoin kirjallisia varoituksia tai rajoitetaan tai poistetaan toimintaoikeuksia. Sen sijaan työnantajan, apteekin tai viranomaisten ilmoitukset johtavat useammin varoituksiin tai toimintaoikeuksien rajoittamiseen tai poistamiseen.”

  ”Noin 20-30 % Valviralle tehdyistä kanteluista johti johonkin seuraamukseen.”

  • Ei näin.

   Kanteluissa ja muissa tietenkin painaa laatu enemmän kuin määrä. Joskus yksikin ilmoitus johtaa rankkoihin toimenpiteisiin, toisinaan voi olla kymmeniä, joiden ei pidäkään johtaa mihinkään. Näitä kun voidaan tehdä kiusantekonakin. Lastensuojelussa näin näitä eroperheitä, joissa kiusantekona yritettiin mustamaalata toista vanhempaa. Lastensuojeluilmoituksia saattoi olla kymmeniä ja niiden sisältö oli aivan pelkkää huttua.

   En kehota tällaiseen testaamiseen. Kehotan vain ilmoittamaan, jos siihen on aihetta.

   • M.M.X.X.

    No höpö höpö, Lastensuojelunn eroriitojen synnyttämiä kanteluja ei ei pidä sotkea terveydenhuollon asiallisiin kanteluihin.

    On suoranaista potilaiden oikeuksien halveksimista antaa suurempi arvo asiantuntijoiden valituksille, mutta näinhän se on usein mennyt . Kymmenen turhaa omaisten/potilaiden valitusta Valviraan ja vuosien piina. Sitten havahdutaan valvontapuolella kun ammattihenkilö tekee samasta asiasta ilmoituksen tai asia putkahtaa julkisuuteen vahingossa.
    Ilmeisesti kannatat tällaista toimintakulttuuria.

    Jos vahuksia kaltoinkohdellaan, uhkaillaan ja mukiloidaan kuten esimerkkitapauksessa (osasto G1) niin asia on tutkittava, siinä ei laadukkaita kanteluja pidä odotella.

    On myös muistettava että vain murto-osa ylipäätään tekee valituksen hoitovirheestä/kaltoinkohtelusta/väärinkäytöksistä. tms. Varsin usein syynä on pelko että palvelut heikentyvät entisestään, eikä pelko liene aiheeton.

    Henkilökunta pelkää työpaikkansa puolesta mikäli tieto väärinkäytöksistä pääsee julkisuuteen. Kuolemaan johtaneita tapauksia eivät omaiset useinkaan halua lähteä setvimään vaikka aihetta ehkä olisi – koska menetettyä ei takaisin saa.
    Valituksen teho ja vaikutukset koetaan usein olemattomalksi ja puutteellisten asiakirjojen vuoksi moni asia jää avoimeksi tai ongelma ratkaisematta.

 9. pekka

  Luvanvaraisissakin toiminnoissa tämä ns. jälkikäteen tapahtuva esim. laatukontrolli on enimmäksseen kosmetiikkaa, koska siitä harvoin seuraa mitään todellista muutosta kokonaisuudelle. Joku yksittäinen toimija saattaa saada varoituksen, tai parhaimmillaan jopa oikean sanktion, joka ei kuoitenkaan useimmiten vastaa edes sitä hyötyä minkä epäasiallinen toiminta on tuottanut. Koko alan toimintaan tällä ei ole juurikaan vaikutusta, vaan aiheuttaa lähinnä hörönaurut ”kiinni jäämisestä”.

  Ja aivan oikein tuolla kommentissa viitattu ”kettu kanatarhan vartijana” koskee myös lääkäreitä. Ihmisiä hekin vain ovat ja ystävä/kaveri/tuttavapiiri luonnollisesti muodotuu niistä joita joissain yhteyksissä tavataan!.

 10. Illu

  Suomesta on tullut uusliberalistinen koelaboratorio jossa testataan pohjoismaisen mallin valtion alasajoa. Tuntuu että nykyisin vain rahalla on merkitystä. Viranomaisvalvonta niin terveydenhuollossa kuin luonnonsuojelussa halutaan ajaa alas ja ilmeisesti johtavilla virkamiehillä ja oikeistopoliitikoilla on sama agenda. Yhteiskunnallinen luottamus särkyy ja jokaisen on ajettava omaa asiaansa – rahalla tietysti.

 11. Viranomaistoimet on tutkittava

  Ja sitten on tämä, johon Valvira puuttuu täysin ilman perusteita. Nyt agitoivat AVIn myös kimppuunsa. AVI on Pöntysen saaman tiedon mukaan toiminut Valviran käskystä. Jotain kovin korruptoitunutta on Valviran toiminnassa. Mitä?

  https://villepontynen.blogspot.com/

  • Viranomaistoimet on tutkittava

   Siis Valvira agitoi AVIn myös Pöntysen kimppuun, ei itsensä.

  • Ola

   Ei Valvira anna lääkärille kirjallista varoitusta ilman painavaa syytä, ja niinkuin tästä Sakun kirjoituksesta ilmenee ei edes aina vaikka syytä olisi. Valviran on pakko puuttua sellaiseen toimintaan jonka voidaan arvioida olevan potilaille vaarallista ja joka ei perustu tutkittuun tietoon ja hoitosuosituksiin. Yhteistä näille Pöntysen kaltaisille vaihtoehtotohtoreille on usko salaliittoteorioihin ja halu esittää omat versionsa koululääketieteestä. Kunnon populistin tavoin vauhtia haetaan ronskilla kielenkäytöllä ja lupailemalla uusia paljastuksia korruptoituneista valvontaviranomaisista.

   • Viranomaistoimet on tutkittava

    Olisin niin mielelläni kanssasi samaa mieltä. Olen kuitenkin nähnyt näitä niin läheltä.

    Suomalaiset vieläkin uskovat niin lujasti viranomaisten moitteettomuuteen. Minäkin uskoin pari vuotta sitten.

    Joten ymmärrän sinua. Jos et ole nähnyt omakohtaisesti, et usko. En minäkään uskonut.

   • Viranomaistoimet on tutkittava

    Pöntysen hoito perustuu kansainväliseen tutkimustietoon. CFS:n osalta Suomen hoitosuositukset perustuvat vilpilliseksi hankittuun tutkimustietoon.

    Toisen lääkärin, Olli Polon osalta hallinto-oikeus on nyt alkanut puuttua Valviran toimintaan. Joten ei tässä ole mitään salaliittoteorioita.

    Kehottaisin perehtymään edes meneillään oleviin prosesseihin ennen salaliittopopulismi- kortin heittämistä.

    • Ola

     Olli Polon osalta Valvira sai tapauksen tutkittavakseen uudestaan joidenkin seikkojen vuoksi jotka eivät olleet tiedossa aiemman päätöksen aikaan. Myös hänen tapauksensa oli tyypillinen sikäli että hoidot eivät perustuneet tutkittuun tietoon ja hoitosuosituksiin. Lisäksi kyseessä oli tietenkin lääkärin oma bisnes jota Valvira ikävästi halusi rajoittaa, ja tottahan toki vain ilkeyttään ja kateuttaan.

     Epäilyt salaliitoista ja populistinen lähestymistapa ovat tyypillisiä näille tohtoreille. Voidaankin kysyä, miksi ihmeessä Valvira haluaisi kampittaa hyvää hoitomuotoa joka tähtää potilaan parhaaksi. Samoin voidaan ihmetellä, miksi ao. tohtorit eivät halua tutkia asiaa siten että myös muu tiedeyhteisö voisi vakuuttua hoitojen tehokkuudesta, vaan pyrkivät ensisijaisesti taloudelliseen hyötyyn samalla kun väittävät olevansa vain potilaidensa asialla.

     • Viranomaistoimet on tutkittava

      Polon toimet PERUSTUVAT tutkittuun tietoon, ja tämä on koko ajan ollut tiedossa.

      Tästä huolimatta Valvira jatkaa näiden lääkäreiden vainoamista.

      CFS:n hoitosuositukset perustuvat vilpillisesti hankittuun tutkimustietoon. Useassa maassa hoitosuositukset menivät uusiksi vilpin paljastuttua, mutta ei Suomessa.

      T3-lääkkeen osalta Fimea pitää lääkettä turvallisena. Sitä saa myös yleislääkäri määrätä. Moni tarvitsee tätä lääkettä, mutta Valvira on esteenä tarpeellisen hoidon saamiseksi. Ihmiset joko menevät huonoon kuntoon tai hakevat lääkkeensä ulkomailta.

      Mutta joo. Uskotaan nyt sitten Valviran erehtymättömyyteen. Aamen.

 12. Aiheuttaa riippuvuutta

  Samaan aikaan kun firmojen valvonta ontuu, onnistuu hyvin yksittäisten lääkäreiden kimppuun käyminen.

  Tuttavapiirissäni on aikaisemmin työssä käynyt henkilö, jolta katkaistiin parinkymmenen vuoden käytön jälkeen paniikkihäiriötä ja ahdistusta lievittävä lääkitiys siksi, että lääkärin katsottiin antaneen reseptejä liian leväperäisesti. Sähköisen reseptin aikakaudella lääkettä on turhaa yrittää hakea keneltäkään muultakaan lääkäriltä.

  Henkilö ei ole sen jälkeen poistunut asunnostaan yli kahteen vuoteen. Voi vain kuvitella mitä kärsimystä tällainen aiheuttaa.

  Moralismi ja suoranainen vaino rehottaa ja sen seuraukset kohdistuvat aina siihen, joka ei pysty puolustautumaan. Olemme paljon lähempänä 40-lukua kuin suurin osa meistä tajuaa. Koneisto komentotalouteen on olemassa jo ja sitä testataan koko ajan, kiihtyvällä vauhdilla. Katsokaa ympärillenne.

 13. mark

  Valviran saamattomuus ei pitäisi johtua ainakaan henkilökunnan vähyydestä eikä rahan puutteesta. Lakimiehiä on Valviran palveluksessa 39 kappaletta. (Yli)tarkastajia on 59 kappaletta. Henkilökunta yhteensä 190. Rahaa on valtio budjetoinut tälle vuodelle 10,836 miljoonaa. Nettomenoiksi arvioidaan 13,994 miljoonaa, että vähän päälle kolme miljoonaa tarttis vielä valtiolta saada. Eiköhän se saadakin.

 14. Työsuhde-etuna astma

  Melkoisen mielivaltaisesti tämä kenttä tuntuu olevan viranomaistahoilla hallussa.
  Esimerkiksi Suomen (kymmenien) tuhansien sisäilmaongelmien vuoksi sairastuneiden hoitoon – tai siis hoitamatta jättämiseen – eivät viranomaiset puutu millään tavoin, ja alan ”virallinen totuus” on se, että meitä sairastuneita pitäisi hoitaa kaupallisella huuhaahoidolla, jota TTL:n toimesta jopa kierretään opettamassa lääkäreille.
  Ylen toimittaja teki aiheesta ansiokkaasti tutkivaa journalistiikkaa:
  https://yle.fi/uutiset/3-10254105

  • Ulla Vehaluoto

   Mielenkiintoinen juttu.

   Rikos tapahtuu poliisiasemalla. Rikoksen uhreina poliiseja. Kuka rikosta tutkii? Miten rikosta tutkitaan?

   Joku TTL:n vähäjärkinen huuhaa-tyyppi selittää, että ei noissa rikoksen uhrien sairauksissa mitään ole, mitä ei pieni aivopesu parantaisi.

   Oikeasti tässäkin kyse rahasta. Rikoksia tehtaillaan yleensä rahan takia.

   Niin että siitä rikoksesta, tutkiiko sitä joku tässä maassa vai ei?

 15. Rintsu

  Tuossa on jotain kummallista.
  Herää kysymys onko valituksia käsitelty asianmukaisesti tai lainkaan?

  Nimittäin käytännössä ainoa mahdollinen sanktio valituksiin olisi toimiluvan rajoittaminen tai peruuttaminen niin miten valituksen käsittely ylipäämsä onnistuu jos ei katsota edes sitä onko lupaa edes olemassa?

  Mihin tahansa tarkastustoimintaan kuuluu ihan perusasiana se, että tarkastettavan kohteen perustiedot katsotaan. Miten ylipäänsä voi tarkastaa mitään tietämättä onko kyseessä kalakauppa vai kukkakauppa? Jokusen yrityksen olen minäkin tarkastanut mutta en ihan noin tyhjän päällä ole koskaan ollut, että firman rekisteritiedot ja muut perustiedot olisi unohtunut katsoa.

  Vertailun vuoksi vaikkapa poliisi ylinopeussakkoa tai huomautusta kirjoittaessaan tarkastaa poikkeuksetta aina onko kuljettajalla ajo-oikeutta ja onko ajoneuvolla luvallista ajaa. Olisi jokseenkin turhaa kirjoittaa huomautus kortittomalle ja antaa katsastamattoman auton jatkaa ajoa.

  Pitäisikö ihan koepallona tehdä Valviralle valitus Helsingin Känsä&liikavarvas Oy:n johtavan lääkärin ”Matti Virtasen” toiminnasta? Meinaan, että tulisiko paluupostissa lappu, että valituksenne on käsitelty eikä anna aihetta toimenpiteisiin, vai mahtaisivatko huomata, että yritystä ei ole olemassakaan?

 16. Josefin

  Valviran kosto:
  https://villepontynen.blogspot.com/2018/07/valviran-kosto.html?m=1

  Valviran virkamiehet esittää julkisuuteen suoria valheita, joilla yritetään vaikuttaa ”virkamies kuuliaiseen kansaan”, todellisuus on aivan muuta.
  Jos on lääkäri joka kykenee auttaa potilaita , joita julkinen ei ole kyennyt auttaa, ne lääkärit ammutaan alas, ja tämän myötä myös valvira vaikuttaa hoitoihin,vaikka se ei kuulu heidän toimenkuvaan. Valvira vaarantaa potilasturvallisuuden kun potilailta loppuu kuin seinään hyödylliset hoidot (jopa tuökykyisenä pitävä hoidot) , puhumattakaan erittäin vaikeasti sairaiden tilanteessa hoitojen loppuminen. valvira , virkamiehet, STM, jne , potilaan paras ei ole ykkösprioriteetti lainkaan, heille on täysin ok suunnitella potilaille haitallisia hoitoja , joita kauttaaltaan maailmassa ollaan ajamassa jo alas uuden tiedon ja kiihtyneellä tahdilla edenneen tutkimuksen myötä. Suomessa voidaan kääntyä keskiajalle ja näemmä hyvin nukkuvat yönsä tietäen että aiheuttavat potilaille mitä suurinta kärsimystä .

  http://ollipolo.blogspot.com/2018/03/hoitojen-puolesta-tullut-aikamoista.html?m=1

 17. Potilas×

  Mikä onkaan Valviran rooli? Onko Valvirasa henkilöitä jotka omistavat ossuuksia mm yksityisistö lääkäriasemista? Entä lääkeyhtiöiden ossuuksia. Jokin siinä mättää että lupia viedään lääkäreiltä hanakasti ja toisia juttuja ei nähä ees läpi sormien. Täsä olis jollekulle salapolliisin taidot omaavalle työsarkaa useammaksi vuueksi.

Kommentoi »

Comments are closed