Valvooko Valvira?

Vaikuttavaa valvontaa terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi, kertoo Valvira verkkosivullaan. Valvira on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, jonka tehtävät ovat moninaiset. Yksi keskeisimpiä on terveydenhuollon lupien myöntäminen ja lupaehtojen noudattamisen valvonta. Useamman kuin yhden aluehallintoviraston alueella toimivien yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien on hankittava Valviralta valtakunnallinen lupa palvelujen tuottamiseen. Vain yhden aluehallintoviraston alueella toimivat palvelujen tuottajat hakevat luvan aluehallintovirastolta.

Aina valvonta ei mene putkeen, kuten muistetaan paljon julkisuutta saaneen valelääkärin tapauksesta. Nyt Valviralla on käsissään tapaus, jossa kosmeettista kirurgiaa harjoittava yhtiö ja sen johtava lääkäri ovat toimineet vuosikausia ilman asianmukaista lupaa. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Artikkeli on maksullinen, mutta sen mukaan Cityklinikka Turku -nimisellä esteettiseen kirurgiaan erikoistuneella klinikalla on ainakin vuodesta 2016 tehty luvatta toimenpiteitä, jotka voidaan katsoa Valviran mukaan leikkaushoidollisiksi, lupaa vaativiksi toimenpiteiksi.

Cityklinikka on perustettu vuonna 1994, Cityklinikka Turku vuonna 2015. Cityklinikka Helsinki sai Valviralta luvan kirurgisiin toimenpiteisiin 25.9.2017. Cityklinikka Turku sai samana päivänä luvan tarjota yleis- ja erikoislääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanottopalveluja, mutta lupaa kirurgisiin toimenpiteisiin sillä ei ole.

Ennen 25.9.2017 Turun yksiköllä ei ollut lupaa tarjota minkäänlaisia terveydenhuollon palveluja. Kirurgisia toimenpiteitä Turussa ei ole saanut tehdä koskaan, ei ennen eikä nyt.

Kuitenkin jo vuosia Turun yksikössä on tehty monenlaisia lupaa edellyttäviä operaatioita, kuten vaativia laserhoitoja, laajoja rasvaimuja, silmäluomileikkauksia, pakaroiden suurentamisia ja kaikkea muuta, mitä nyt esteettinen plastiikkakirurgia sisällään pitää. Kaikki on tehty luvatta, kuten käy ilmi vaikkapa tästä Cityklinikan mainosvideosta otetusta pysäytyskuvasta. Videolla tehdään rasvaimua Turussa, jonka yksiköllä on lupa tarjota vain yleis- ja erikoislääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanottopalveluja, ja sekin lupa on saatu vasta viime syksynä.

Turun Sanomille heinäkuussa 2017 annetussa haastattelussa yritys kertoi, että Turussa tehdään vain sellaisia toimenpiteitä, jotka eivät vaadi lupaa. Tässä kuvassa on kuitenkin menossa aktiivinen leikkauspäivä Turussa jo kesäkuussa 2016. Silloin Turun toimipisteellä ei ollut vielä lupaa järjestää edes vastaanottoa, saati tehdä kirurgisia toimenpiteitä.

Miksi Valvira ei sitten ole puuttunut tähän toimintaan? Sitä sopiikin ihmetellä, sillä viimeisen viiden vuoden aikana toiminnasta on tehty yhdeksän potilasvahinkoilmoitusta Valviraan. Ilmoituksista kahdeksan on koskenut toimitusjohtajan toimintaa. Ilmoitukset on käsitelty asianmukaisesti ja huomaukset on annettu, mutta kertaakaan Valvira ei ole tarkistanut onko valituksen kohteella edes voimassaolevaa lupaa niihin toimenpiteisiin, joista valitetaan.

Luvat ja potilasvahingot varmaankin käsitellään eri paikoissa, mutta se ei ole mikään puolustus. Puolustuksesta ei käy myöskään resurssien rajallisuus, kiire, työn paljous ja muut tavalliset selitykset. Kyse on sentään ihmisten terveydestä ja mahdollisesti jopa hengestä.

Tulevina vuosina terveyspalveluja tuottavat entistä enemmän yksityiset yritykset. Valvontaviranomainen näyttää toimivan vielä entisaikojen tapaan hitaasti kiirehtien ja papereita viranomaiselta toiselle siirrellen.

 

Kommentit (39)
 1. Eija Niskanen
  4.7.2018, 09:01

  Helsingin Aleksilla on aina kyltti, miten sisäänkäyden saa botoksia. Epäilen senkin puljun luvallisuutta ja kuka siellä pistelee, kosmetologi ehkä.

 2. Petri Sakkinen
  4.7.2018, 09:08

  Valvira? Lääkärit valvovat kollegoitaan.

  Moni ei tiedä, että Lääkäriliitolla on eettiset ohjeet (lääkäreiden toiminnasta ei voisi tätä päätellä), mutta niiden keskeisin etiikkaan viittaava ohje on, että kollegoita pitää kohdella kollegiaalisesti eli osallistua heidän ruumiidensa hautaamiseen ja väärinkäytösten peittelyyn. ”Lääkärin tulee omalla käytöksellään ja toiminnallaan vaalia ja edistää kollegiaalisuutta potilaan parhaaksi sekä arvonmukaisen hengen ja hyvän toveruuden ylläpitämiseksi.”

  Ns. potilaisiin liittyvää etiikkaa ohjeissa ei ole kuin sivulauseiden hölynpölynä ja tuloksista saamme lukea lehdistä melkein päivittäin.

  1. No nyt on kyllä turhaa alkaa syyllistää lääkäreitä yleisesti tästä ilmeisen laittomasta toiminnasta. Varmasti on ja tulee olemaan lääkäreitä joiden tyly käytös ei sovi potilastyöhön lainkaan mutta koko lääkärikunnan etiikan kyseenalaistaminen on jo vakavampi syytös. Toki tässäkin ammatissa on oman varallisuutensa kasvattamiseen erikoistuneita homeopaatteja ja pillerikauppiaita joiden etiikka joustaa tarvittaessa, mutta näitä tyyppejä yhdistävät aina kiistanalaiset hoitomenetelmät ja halu rahastaa herkkäuskoisia.

   1. Kimmo Paaso
    4.7.2018, 12:37

    Eipä tässä mielestäni koko lääkärikuntaa syytetty. Todettiin vain pari faktaa, kuten että lääkärit valvovat lääkäreitä, sekä lääkärien eettiset ohjeet joissa potilaan oikeuksista ja turvasta ei isommasi höpistä, mutta kollegoiden suhteen pitää toimia niin että hyvä henki säilyy.
    Jos faktojen toteaminen on turhaa syyttelemistä, niin siihen syyllistyy Timosen ohella melkein jokainen blogia ja fb-sivua lukeva henkilö. Ja niinhän hallitus esimerkiksi sen esittää.

    1. On varsin tavallista että korkeasti koulutettua ammattikuntaa valvovat henkilöt ovat myös itse saman alan asiantuntijoita. Näin on myös esim. Suomen Asianajajaliiton Valvontalautakunnassa.

     Eettisissä ohjeissa ensimmäiseksi sanotaan seuraavasti: ”Lääkärin velvollisuutena on ylläpitää ja edistää terveyttä, ehkäistä ja hoitaa potilaidensa sairauksia sekä lievittää heidän kärsimyksiään.”

     https://www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/liiton-ohjeet/eettisen-ohjee/

     1. Lea Bäckman
      6.7.2018, 17:13

      Suomen asianajajaliitto on julkisoikeudellinen yhteisö, joka ei toimi minkään ministeriön alaisuudessa. Asianajajien toimintaa asianajajaliitto valvoo yhdessä valtioneuvoston oikeuskanslerin kanssa.

      Valvira taas on keskusvirasto, joka toimii sosiaali-ja terveysministeriön hallinnonalan piirissä.

      Valviran laiminlyönneistä ja virheellisistä menettelytavoista voi valittaa suoraan sosiaali- ja terveysministeriöön ja asianomaiselle ministerille.

   2. Petri Sakkinen
    4.7.2018, 15:16

    Suoraan sanottuna: paskanmarjat. Kyse ei ole tylystä käytöksestä, vaan hoitovirheistä, joita jopa kuolemaan johtaneina tulee lehtiinkin viikottain. Niitä ei edes tilastoida, mutta muutama vuosi sitten THL:n asiantuntijat arvioivat, että lääkärit tappavat 700-1700 ihmistä vuodessa, tietenkin ilman mitään seuraamuksia.

    Hoitovirheiden, hoitamattomuuden ja väärien tai puuttuvien diagnoosien aiheuttama kärsimys on paljon laajempaa, mutta siitä ei puhuta, koska meillä on maailman paras terveydenhoito.

    Mutta armias taivas, jos jollakin ei ole vaadittavia papereita, vaan on ns. valelääkäri: silloin järjestelmä kyllä herää ja alkaa toimia oikein isolla vaihteella, vaikka mitään vahinkoja ei olisi tapahtunutkaan.

    1. Jos oikein tulkitsen niin mielestäsi tuhmat laillistetut lääkärit oikein tarkoituksella urakoivat hoitovirheitä ja ”tappavat” potilaitaan ja samaan aikaan kiltit ja pätevät valelääkärit tuomitaan rangaistuksiin aivan turhaan. Olisiko ehkä syytä miettiä asiaa vielä hieman tarkemmin?

     1. Petri Sakkinen
      4.7.2018, 17:53

      Seurasin läheltä ystäväni rimpuilua näiden laillistettujen lääkäreiden kynsissä usean vuoden ajan: joko he, ml. ”huippuyksikkö” HUS/HYKS, olivat täysin epäpäteviä tai toiminta oli tarkoituksellista.

      Voi olla, että olet saanut maanantaiflunssadiagnoosisi helposti ja luulet kaiken olevan hyvin valtakunnassa.

     2. Lea Bäckman
      4.7.2018, 18:30

      Hieman tarkemmin asiaa pohtiessa näyttäisi kyllä siltä, että jotkut lääkärin ammattia harjoittavat saavat lisätuloja ja bonuksia siitä, että jättävät hoitamatta tai aiheuttavat tieten tahtoen kärsimyksiä ja/tai kuolemaa tietyille potilasryhmille, esim. vanhemmat ikäluokat, varattomat, monisairaat ym. Tilaisuutta säästää potilaiden kustannuksella käytetään surutta hyväksi silloin, kun otaksutaan, että esim. Valviraan ei tule asiasta valituksia, tai tiedetään kokemuksesta, että Valvira ei asialle korvaansa lotkauta, koska valvovaa tahoa, Valviraa, ei valvo kukaan. Vai valvooko sittenkin?

Kommentointi suljettu.