Voi ihme ja kumma!

Eilen uutisoitiin Työministeriön ennusteesta, jonka mukaan työllisyyden kasvu jatkuu vahvana.  Tänä vuonna työllisyyden ennustetaan kasvavan varsin hyvin, noin 43 000 hengellä. Vuonna 2019 työllisyyden kasvu on noin 30 000 henkeä.

Työttömiä työnhakijoita ennustetaan vuonna 2018 olevan noin 252 000, mikä olisi 51 000 vähemmän kuin viime vuonna. Vuodelle 2019 ennustetaan 214 000 työtöntä työnhakijaa, eli 38 000 vähenemää edellisvuoteen. Vuonna 2020 työttömiä työnhakijoita olisi ennusteen mukaan enää 185 000. Tämänkin tähtiin kirjoitetun tulevan ihmeen kiirehtivät hallituspuolueiden poliitikot ottamaan omaksi ansiokseen.

Minä kun en usko meneillään oleviin saati sitten tulevaisuudessa tapahtuviin ihmeisiin, niin kyselen vähän todisteiden perään. En minä väitä etteikö työllisyystilanne olisi parantunut suotuisan talouskehityksen ansiosta, mutta luvut eivät ole niin selviä kuin miltä ne saadaan näyttämään.

Työpaikat ovat lisääntyneet varmasti, siitä ei ole epäselvyyttä. Yhä useampi tekee kuitenkin pätkä- ja keikkatyötä, jolla ei elä. Sen lisäksi tarvitaan yhteiskunnan tukea eli soviteltua päivärahaa. Näin voi päätellä myös siitä tosiasiasta, että Kelan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saajien määrä on laskenut vuoden 2016 alusta tämän vuoden toukokuulle vain 12 600 henkilöllä.

(Pekka Pasaselle kiitos tilastojen tutkimisesta)

Muistetaanpa vielä, että työttömien haastatteluilla tilastosta poistui 30 000 kuollutta sielua, jotka eivät enää olleet aktiivisia työnhakijoita. Lisäksi virallisen tilastointitavan mukaan työlliseksi katsotaan jokainen, joka on tehnyt palkkatyötä vaikka vain yhden tunnin verran viikossa. Lisäksi työttömiä on entistä enemmän erilaisissa aktivointitoimissa, kuten vaikkapa aktivointimallin edellytysten täyttämiseen vastoin lakia käytettävässä kuntouttavassa työtoiminnassa.

Jo pelkästään näillä luvuilla ihme alkaa kutistua kummasti. Tiedän vakioselityksen, jonka mukaan uusia työllisiä on tupsahtanut kymmeniä tuhansia työvoiman ulkopuolelta, mutta kukaan ei ole kertonut mistä he ovat tulleet. Näin ihmeiden aikaa elettäessä he ovat varmaan pudonneet taivaasta tai aineellistuneet tyhjästä näihin uusiin työpaikkoihin.

Mutta kyllä minä uskon, että työpaikkoja on tullut lisää ja työttömien määrä on vähentynyt. Hallituksen mukaan kaikki on sen omien toimien ansiota, ja näistä toimista saatiin taas eilen vankkaa näyttöä. Nehän ovat soutamista ja huopaamista tapittomalla veneellä. Hallitus ilmoitti peruuttavansa alle 30-vuotiaiden pätkätyöllistämistä helpottavan lakiesityksensä. Nykyisen uusiokielen mukaan lakiesityksen tarkoitus oli helpottaa nuorten työllistämistä, vaikka tosiasiassa tarkoitus oli tehdä heitä pätkätyöntekijöitä, joiden palkasta ison osan maksaa yhteiskunta erilaisina tukina.

Hallitus alkaa viimeinkin oppia laiskanläksynsä: vastoin perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia olevaa lainsäädäntöä ei kerta kaikkiaan tehdä. Oppi ei tietenkään mennyt vielä kokonaan perille, koskapa halitus aikoo edelleen jatkaa vastoin perustuslakia olevaa ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan heikentämällä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa. Näitä alle 20 työntekijän pienyrityksiä on muuten suurin osa maamme yrityksistä, joten potkujen antamista aiotaan helpottaa valtaosassa yrityksiä.

Saa nähdä mitä kaikkea tähtiin kirjoitettua ennätämme ensi kevään vaaleihin mennessä nähdä. Paljon niitä ihmeitä on tämän hallituskauden aikana nähty, mutta kaikki ne ovat osoittautuneet silmänkääntötempuiksi. Niinhän ihmeet aina osoittautuvat.

 

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta politiikka
Kommentit (70)
 1. Hulivilipoika
  6.7.2018, 09:12

  Meillähän on suunnilleen Jumalan lähettiläs maan päällä, paaviakin mahtavampi mies, ketkujen ketku, hallitusta johtamassa. Kansa on valinnut arvoisensa johtajat. Osa kansasta toki suunnittelee muuttoa johonkin sivistysvaltioon.

  1. Markku Kemppainen
   6.7.2018, 09:22

   Mikähän se sellainen sivistysvaltio olisi, jonne täältä kannattaa muuttaa? Venäjä, Ruotsi, Saksa? Helppo huudella, mutta kun rupeaa miettimään niin ei niitä valtioita montaa ole. Kiina, Thaimaa, Usa?

   1. Markku Kemppainen
    6.7.2018, 09:23

    Ja millaisen vastaanoton luulet näinä aikoina maahanmuuttajana saavasi jossain ”sivistysvaltiossa”?

   2. Kanada on aika avoimesti vastaanottavainen ja muutenkin toimivampi kuin suurin osa muista sivistysvaltioista.

    1. Markku Kemppainen
     6.7.2018, 09:36

     No siellä se naapuri on hullumpi kuin Venäjä.

     1. Jarkko Heikkinen
      6.7.2018, 10:28

      No jos sivistysvaltion naapurissa asuu hulttio, niin miksi mennä naapuriin?

    2. Jukka Laine
     6.7.2018, 11:46

     Kanadaan ei pääse kovin helposti ei-pakolaisena. Pitää olla tarpeeksi pisteitä, joita saa lähinnä koulutuksesta. Mitä enemmän koulutuksella on käyttöä Kanadassa, sitä paremmat mahikset. Juristin koulutus Suomessa ei ole kovin arvostettu.

     Minulla on lukion arvosanat englannista ja ranskasta. Ne riittäisivät.

   3. Kimmo Paaso
    6.7.2018, 09:35

    Ruotsi on tietysti ”huonontunut” monessa suhteessa sitten -70—luvun,mutta 30 vuotta siellä ja nyt taas kymmenen vuotta täällä ovat selvästi osoittaneet, että onhan se tähän junttien maahan verrattuna vielä hieno, sivistynyt valtio. Toki porvarit pilasivat paljon kymmenen vuoden aikana, ja hulluja päätöksiä on tehty, mutta siitä huolimatta lähtisin sinne takaisin saman tien, mikäli ei olisi nyt iltatähteä, suloista prinsessaa erään tynnyrissä asuneen junttisuomalaisen naisen kanssa. Mutta kun tyttö pärjää itse noin kymmenen vuoden päästä, silloin tämä mies häipyy.

   4. E. Petäjä
    6.7.2018, 16:54

    Ruotsi. Sieltä löytyy sivistystä.

 2. Kuviteleeko hallitus että nämä konsultti firmat hakisivat ihmisille töitä
  jos nykyäänkin heidän liiketoiminan kannatavin osa
  on järjestää te toimiston avustuksella
  ihmiset sinne pakotaville huhaa kurseille

  rangaistuksen uhalla kuuntelemaan konsultien täysin turhia jorinoita

  tämä aktiivimalli on vain esileikkiä totaaliselle

  työtömistä bisnes
  vain konsulteille akendalle

  1. Aktiivimallilla valtio on jo säästänyt miljoonia ja taas miljoonia euroja työttömyyspäivärahoissa. Nyt olisi aika laittaa säästöt töihin ja palkita työtöntä itselleen omatoimisesti hankkimastaan väh. 18 tunnin työjaksosta 4,65 %:n päivärahan korotuksella. Omatoimisesta työnhausta kun ei valtion toimistoille ole koitunut kustannuksiakaan. Siis voisiko hallitus hiukan säätää aktiivimallia, jos se kerran työllisten määrää haluaa lisätä?

Kommentointi suljettu.