Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Voi ihme ja kumma!

Eilen uutisoitiin Työministeriön ennusteesta, jonka mukaan työllisyyden kasvu jatkuu vahvana.  Tänä vuonna työllisyyden ennustetaan kasvavan varsin hyvin, noin 43 000 hengellä. Vuonna 2019 työllisyyden kasvu on noin 30 000 henkeä.

Työttömiä työnhakijoita ennustetaan vuonna 2018 olevan noin 252 000, mikä olisi 51 000 vähemmän kuin viime vuonna. Vuodelle 2019 ennustetaan 214 000 työtöntä työnhakijaa, eli 38 000 vähenemää edellisvuoteen. Vuonna 2020 työttömiä työnhakijoita olisi ennusteen mukaan enää 185 000. Tämänkin tähtiin kirjoitetun tulevan ihmeen kiirehtivät hallituspuolueiden poliitikot ottamaan omaksi ansiokseen.

Minä kun en usko meneillään oleviin saati sitten tulevaisuudessa tapahtuviin ihmeisiin, niin kyselen vähän todisteiden perään. En minä väitä etteikö työllisyystilanne olisi parantunut suotuisan talouskehityksen ansiosta, mutta luvut eivät ole niin selviä kuin miltä ne saadaan näyttämään.

Työpaikat ovat lisääntyneet varmasti, siitä ei ole epäselvyyttä. Yhä useampi tekee kuitenkin pätkä- ja keikkatyötä, jolla ei elä. Sen lisäksi tarvitaan yhteiskunnan tukea eli soviteltua päivärahaa. Näin voi päätellä myös siitä tosiasiasta, että Kelan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen saajien määrä on laskenut vuoden 2016 alusta tämän vuoden toukokuulle vain 12 600 henkilöllä.

(Pekka Pasaselle kiitos tilastojen tutkimisesta)

Muistetaanpa vielä, että työttömien haastatteluilla tilastosta poistui 30 000 kuollutta sielua, jotka eivät enää olleet aktiivisia työnhakijoita. Lisäksi virallisen tilastointitavan mukaan työlliseksi katsotaan jokainen, joka on tehnyt palkkatyötä vaikka vain yhden tunnin verran viikossa. Lisäksi työttömiä on entistä enemmän erilaisissa aktivointitoimissa, kuten vaikkapa aktivointimallin edellytysten täyttämiseen vastoin lakia käytettävässä kuntouttavassa työtoiminnassa.

Jo pelkästään näillä luvuilla ihme alkaa kutistua kummasti. Tiedän vakioselityksen, jonka mukaan uusia työllisiä on tupsahtanut kymmeniä tuhansia työvoiman ulkopuolelta, mutta kukaan ei ole kertonut mistä he ovat tulleet. Näin ihmeiden aikaa elettäessä he ovat varmaan pudonneet taivaasta tai aineellistuneet tyhjästä näihin uusiin työpaikkoihin.

Mutta kyllä minä uskon, että työpaikkoja on tullut lisää ja työttömien määrä on vähentynyt. Hallituksen mukaan kaikki on sen omien toimien ansiota, ja näistä toimista saatiin taas eilen vankkaa näyttöä. Nehän ovat soutamista ja huopaamista tapittomalla veneellä. Hallitus ilmoitti peruuttavansa alle 30-vuotiaiden pätkätyöllistämistä helpottavan lakiesityksensä. Nykyisen uusiokielen mukaan lakiesityksen tarkoitus oli helpottaa nuorten työllistämistä, vaikka tosiasiassa tarkoitus oli tehdä heitä pätkätyöntekijöitä, joiden palkasta ison osan maksaa yhteiskunta erilaisina tukina.

Hallitus alkaa viimeinkin oppia laiskanläksynsä: vastoin perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia olevaa lainsäädäntöä ei kerta kaikkiaan tehdä. Oppi ei tietenkään mennyt vielä kokonaan perille, koskapa halitus aikoo edelleen jatkaa vastoin perustuslakia olevaa ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan heikentämällä pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa. Näitä alle 20 työntekijän pienyrityksiä on muuten suurin osa maamme yrityksistä, joten potkujen antamista aiotaan helpottaa valtaosassa yrityksiä.

Saa nähdä mitä kaikkea tähtiin kirjoitettua ennätämme ensi kevään vaaleihin mennessä nähdä. Paljon niitä ihmeitä on tämän hallituskauden aikana nähty, mutta kaikki ne ovat osoittautuneet silmänkääntötempuiksi. Niinhän ihmeet aina osoittautuvat.

Kommentit (70)

 1. Hulivilipoika

  Meillähän on suunnilleen Jumalan lähettiläs maan päällä, paaviakin mahtavampi mies, ketkujen ketku, hallitusta johtamassa. Kansa on valinnut arvoisensa johtajat. Osa kansasta toki suunnittelee muuttoa johonkin sivistysvaltioon.

  • Markku Kemppainen

   Mikähän se sellainen sivistysvaltio olisi, jonne täältä kannattaa muuttaa? Venäjä, Ruotsi, Saksa? Helppo huudella, mutta kun rupeaa miettimään niin ei niitä valtioita montaa ole. Kiina, Thaimaa, Usa?

   • Markku Kemppainen

    Ja millaisen vastaanoton luulet näinä aikoina maahanmuuttajana saavasi jossain ”sivistysvaltiossa”?

   • Rami

    Kanada on aika avoimesti vastaanottavainen ja muutenkin toimivampi kuin suurin osa muista sivistysvaltioista.

    • Markku Kemppainen

     No siellä se naapuri on hullumpi kuin Venäjä.

     • Jarkko Heikkinen

      No jos sivistysvaltion naapurissa asuu hulttio, niin miksi mennä naapuriin?

    • Jukka Laine

     Kanadaan ei pääse kovin helposti ei-pakolaisena. Pitää olla tarpeeksi pisteitä, joita saa lähinnä koulutuksesta. Mitä enemmän koulutuksella on käyttöä Kanadassa, sitä paremmat mahikset. Juristin koulutus Suomessa ei ole kovin arvostettu.

     Minulla on lukion arvosanat englannista ja ranskasta. Ne riittäisivät.

   • Kimmo Paaso

    Ruotsi on tietysti ”huonontunut” monessa suhteessa sitten -70—luvun,mutta 30 vuotta siellä ja nyt taas kymmenen vuotta täällä ovat selvästi osoittaneet, että onhan se tähän junttien maahan verrattuna vielä hieno, sivistynyt valtio. Toki porvarit pilasivat paljon kymmenen vuoden aikana, ja hulluja päätöksiä on tehty, mutta siitä huolimatta lähtisin sinne takaisin saman tien, mikäli ei olisi nyt iltatähteä, suloista prinsessaa erään tynnyrissä asuneen junttisuomalaisen naisen kanssa. Mutta kun tyttö pärjää itse noin kymmenen vuoden päästä, silloin tämä mies häipyy.

   • E. Petäjä

    Ruotsi. Sieltä löytyy sivistystä.

 2. mikkos

  Kuviteleeko hallitus että nämä konsultti firmat hakisivat ihmisille töitä
  jos nykyäänkin heidän liiketoiminan kannatavin osa
  on järjestää te toimiston avustuksella
  ihmiset sinne pakotaville huhaa kurseille

  rangaistuksen uhalla kuuntelemaan konsultien täysin turhia jorinoita

  tämä aktiivimalli on vain esileikkiä totaaliselle

  työtömistä bisnes
  vain konsulteille akendalle

  • Jari Eeva

   Aktiivimallilla valtio on jo säästänyt miljoonia ja taas miljoonia euroja työttömyyspäivärahoissa. Nyt olisi aika laittaa säästöt töihin ja palkita työtöntä itselleen omatoimisesti hankkimastaan väh. 18 tunnin työjaksosta 4,65 %:n päivärahan korotuksella. Omatoimisesta työnhausta kun ei valtion toimistoille ole koitunut kustannuksiakaan. Siis voisiko hallitus hiukan säätää aktiivimallia, jos se kerran työllisten määrää haluaa lisätä?

 3. Sauli

  On aikalailla uskomatonta, että tällainen tilastoilla kikkailu (lue valehtelu) menee mediassa lävitse. Itse en ymmärrä tilastojen laadinnasta mitään, joten olen täysin sen varassa mitä viisaimmat minulle kertovat. Sitä on tottunut luottamaan siihen mitä Arvi Lind klo 21. 00 ylen jumalanpalveluksessa sanoo, nyt en ole enää aivan varma.

  Tuskin paskan puhuminen ja asioista valehtelu sentään Sipilän keksintöä on, mutta viimeisten vuosien aikana minun lapsenuskoni viralliseen totuuteen on saanut kovia kolhuja. Jos ja kun en enää pysty luottamaan siihen mitä pääministeri kertoo, minulta saattaa kadota usko koko poliittiseen järjestelmään. Kun arvovaltainen puhuva pää Kempeleeltä sanoo, että hallituksen tavoite 71 prosentin työllisyysasteesta saavutetaan ennen vaaleja, niin sen perusteella ihmiset sitten tekevät äänestyspäätöksensä. Jos autokauppiaalta vaaditaan totuudessa pysymistä edes auttavasti, niin miksi pääministerin sallitaan puhua muunneltua totuutta. En tiedä muista, mutta tässä on minusta pienoinen perustavaa laatua oleva ongelma.

  • Kempton 86

   Se on ”Kempeleestä”.

   • Nimetön

    Jaa’a. Eiköhän tuon lainen toispuolisuus kerro vain yhdestä korvasta sisään menevän tulevan toisesta ulos.

    • Nimetön

     Ja siitä, ettei sillä lailla vedettävä reki pysy tiellä.

 4. Kaisa

  Minua huolestuttaa todella se, ettei kukaan tuntemani (tai vieraampiakin) alle 30-vuotias ole missään vaiheessa venkoilua kommentoinut yhtään mitään!
  Ei omien mahdollisuuksiensa viemisen uhkiin, eikä niiden peruuntumisiin. Meillä kasvaa työntekijä -sukupolvi, joka ei osaa ajaa omaa etuaan, saati puolustaa saavutettuja. Kun eivät ymmärrä.

  • Luukas Pyykorpi

   MC Hangöround Stupidos: …mageeta, näin stadissa ton B.Zyfxfen – mä kuulun niihin !

  • Nimetön

   Minua kummastuttaa enemmän se, kuinka niin tuttua asiaa kuin tarkoituksella keinojen pyhittäminen ei ole muistettu.

   • Nimetön

    ..kun ei tarkoitus ollut työkuntaa perustella.

    • Nimetön

     Tai se, että luulisi sitä arvuutellessa mitä työttömät tekee tuella, ettei työttömät tekisi mitään, kuten maksaisi.

 5. Timo Harju

  Hesari uutisoi juuri: ”Nuorten määräaikaisiin työsuhteisiin ei helpotusta”. Ei tartte kysellä, minkälainen mielikuva otsikosta rakentuu. Hyvä hallitus on yrittänyt helpottaa nuorisotyöttömyyttä, mutta oppositio ja kelvoton perustuslaki on estänyt hienot aikomukset.

  Korpeaa tämä uuskieli ja mielikuvia synnyttävät kiertoilmaisut. Se on siloisaa valehtelua, silkkisukka täynnä sontaa.

  • stunned

   Yle uutisoi eilen koko illan ”nuorten työllistymistä helpottava laki kumottiin”. Minusta Ylen olisi pitänyt muotilla uutinen näin: ”hallituksen kaavailema nuorten vakinaisten työpaikkojen hankaloittaminen torpattiin”.

   Nykyään ”työllistäminen” voi tarkoittaa mitä tahansa. Yleensä se tarkoittaa ihan muuta kuin palkkatyötä tai vakinaista työsuhdetta.

   Hesari uutisoi afrikkalaisesta Mamoudou Gassamasta (pelasti pikkulapsen putoamasta kiipeämällä rakennuksen ulkoseinää): ”sankariteko palkittiin Ranskan kansalaisuudella ja Gassama palkattiin palomieheksi”.

   Todellisuudessa Gassama pääsi nuorille suunnattuun kymmenen kuukauden yhteiskuntapalveluun paloasemalle. Korvaus 600 euroa. Jatko epäselvä.

   –Tämä oli vielä parodiaa 1980-luvulla–

   Uuno Turhapuro, Kaksoisagentti (1987) — Sub-leffa 1.7.2018 klo 14:00

   —Sinä nimittäin sait juuri töitä.
   —Vai töitä! Onko arvon rouva yhtään ajatellut, miten meidän sitten käy, jos meikäläinen töihin menee?
   —Miten meidän muka käy?
   —No, menee työttömyyskorvaukset. Ja millä ihmeellä me sitten eletään?
   —Jospa kokeiltais, miltä palkka maistuu. Yksi tuttu soitti. Joku ministeri tarttee illaksi lapsenvahdin.

   Jospa hallitus kokeilisi joskus, miltä palkka maistuu.

   • Nimetön

    Ensimmäinen silkkiin, viimeinen housunpunttiin. Ja p***aväli hyvänä.

 6. Jarmo Martikainen

  Oikea tilastotieteellinen mittari on tehdyt työtunnit. En usko, että tehdyt työtunnit ovat kasvaneet kovin paljon. Korkeintaan osa-aikainen ja pätkätyösuhteet ovat lisääntyneet, joilla ei pysty elättämään itseään. Osa työväestöstä on poistunut tilastoista työ- tai sairaseläkkeelle, osa on, miten teet CV:n-konsulttikursseilla kahvia juomassa, osa on kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa, muutama on saattanut uudelleen työllistyä, ja viikatemies on poistanut Sipilän hallitukselle merkityksettömiä tuotantoyksiköitä Monosen hellään huomaan. Kysymyksessä on tilastokikkailuista pääosin, vaikka hieman työllisyystilanne on parantunut maailmantalouden kasvun ansiosta, jolla ei ole mitään tekemistä haliituksen kikyn kanssa.

  Tänään julkaistu VATT:n tutkimus selvitää, ettei 300 €/kk ole lisännyt huomattavasti työttömien työintoa. Ansiotulon sallittun määrän pitäisi olla huomattavasti korkeampi, esimerkiksi 800 €/kk, koska työnantajan ei kannata ottaa ketään töihin vain muutamaksi päiväksi kuukaudessa, jos tarvetta on työvoimalle, vaikka 15—20h/vk. Kannattaako työttömän myöskään riskeerata ainoa tulon lähdettään, työmarkkinatukea, koska työvoimaviranomaisilla ei ole mitään toimintaohjetta, miten toimia tilanteessa x,y,z. Jokainen päätös riippuu kasvottoman työvoimavirkailijan mielivaltaisesta tulkinnasta, josta ei voi valittaa. Se voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon, josta ei ole ulospääsyä. Luottotiedot menee, kun laskut jäävät maksamatta, kun selvitys tai oikaisupyyntö on Kelan paperi pinon alimmaisena ja rahat tulevat takautuvasti tilille, jos tulevat.

 7. mark

  Kansainvälisistä sopimuksista puheeenollen, nehän kieltävät orjatyöt. Suomikin on tietääkseni näitä sopimuksia ratifioinut. Noilla sopimuksilla on nykyään lähinnä julistuksen arvo. Rahan ja suurten korporaatioiden valta on sopimuksia suurempi. Menevät yli jopa kansallisen lainsäädännön. Tätä valtaa ajavat politikot, vielä meidän palkkaamana. Ajavat asiaa tyhmyyttään, kun ei ole ”vaihtoehtoja”. Työntekijän kimpussa ovat kaiken aikaa. Työt on tehtävä ilmaiseksi ja seuraavana tulee pääsymäksut työmaille. Tuskin ymmärtävät olevansa päättäjistä pahnan pohjimmaisia ajamassa vain korporaatioiden agendaa. Mitä tästä seuraa ei näytä olevan kenenkään murhe, paitsi tietenkin työntekijöiden ja he eivät yksin asialle mitään voi tehdä.

  • Nimetön

   Ei tuon laisilla säädöksillä missään kimpuissa olla. Vaikka kimppuja tarvitsisi, kun se kestää, toisin kuin tuon lainen yksipuolisuus, joka taittuu.

 8. AMK

  Pitkäaikaistyöttömyyskin on laskussa- minne he ovat joutuneet karenssille vaiko toimeentuloluukulle?
  Kummasti ihmisiä katoaa tilastoista??
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005744949.html

  • Jonis Lusis

   Luottamuksen apila on näyttänyt kyntensä.

  • töytön

   Jokanen kuollut on arvokas asia Sipilän tilastoissa.

   • Nimetön

    Tarkoittanet arestille?

    • Nimetön

     ..vaikka voihan se olla, että kyseinen termi juontuu osittain englannin kielen mukaan välittämistä tarkoittavasta sanasta. Mutta oma lupa omassa tuvassa, ja oman varan lisäksi talossa pitää olla myös vieraan vara ja seinän vara.

     • Nimetön

      Niin kuin tuo leikkaaminenkin ällin käytöstä.

 9. mark

  Muistan vielä kun kansainvälinen työjärjestö ILO ajoi televisiossa filminpätkää. ”ilmianna orjatyö”. Ei kyllä Suomen televisiossa, ennen 90-lukua kun ei Suomessa vielä orjatyötä ollut. Se tuli myöhemmin näiden ”uusliberaalien” kumipäiden myötä.

  ILO valvoo työntekijöiden oikeuksia maailmanlaajuisesti, mutta, tutkii ja julkaisee tilastoja. Sen kummempaa apua sieltä on tuskin odotettavissa, orjatyöhän maailmassa vain lisääntyy koko ajan, myös Euroopassa Suomi mukaanluettuna. Mutta, olisi hyvä saada myös Suomi mukaan tilastoihin orjatyön harjoittajana, koska pakon edessä tehty ilmainen työ täyttää kyllä kaikki ILO’n kriteerit orjatyöstä joita se kutsuu forced labor ja modern slavery nimikkeillä. Suomessa nuo työt vain piilotetaan erilaisten nimikkeiden alle. Tässä vielä linkki
  https://www.ilo.org/global/topics/forced-labour/projects/WCMS_631851/lang–en/index.htm

 10. AKK

  Saapa nähdä milloinka joku oppositiopuolue todella perehtyy siihen millaisella tilastokikkailulla hallitus vauhdittaa ”työllisten” määrän kasvua ja tuo todellisen tilanteen näkyvästi myös eduskuntakeskusteluun. Kuinka paljon tehtyjen työtuntien määrä onkaan noussut ja mikä on todellinen nettolisäys työllisyyteen ja tehtyyn työmäärään? Se on totta että työllisten määrä on kasvanut, mutta kuinka paljon onkaan kasvanut niiden työllisten määrä jotka tulevat työstä saadulla tulolla toimeen.
  Hallituksen toimet on selvästi kohdennettu palvelemaan tilastoja ja kun tilastoinnissa on porsaanreikä työlliseksi määrittelyssä, 1h/viikko, niin toimet ovat sen mukaiset. Henkseleitä paukutellen puhutaan työllisten määrän huimasta kasvusta ja työllisyysasteen noususta, eikä omatuntokaan kolkuta ainakaan kovin pahasti kun tuo vääristävä tilastokin tukee. Tosiasiassa hallitus ajaa rajua työelämän muutosta pätkä- ja keikkatöiden suuntaan, jota perustellaan talouden tasapainottamistarpeella jota hoidetaan työllisten määrää kasvattamalla, sivuuttaen se että oleellista olisi kasvattaa todellisen työn määrää jotta saataisiin todellista kasvua sitä kautta myös verotuloihin. Totuus ei ole missään nimessä yhden tilaston takana, mutta yhden tilaston avulla voidaan luoda ”ihmeitä”. Valitettavasti nykyinen valtamediakaan ei kykene tai paremminkin ole edes halukas avaamaan rittävän monipuolisesti sitä mitä hallituksen esittelemien työllisyyslukujen sisälle kätkeytyy, vaan se tyytyy toistamaan (haluaa toistaa) juuri sen viestin jonka hallitus sille sanelee.

  • mark

   Ehdotin tässä taannoin tilastonikkaria asioita selvittämään avuksi oppositiolle, ettei tarvitse kuunnella pehmeitä puheita. Ja niitähän puhellaan varsinkin eduskunnan kyselytunnilla, jopa oppositiosta. Voisi näyttää vaikka pientä taulua jossa käppyrän pätkä miten on mikäkin oikeasti ”kehittynyt”. Näin voisi helposti kumota pehmeät väittämät. Muun muassa tehdyt työtunnit ovat vähentyneet tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,9 miljoonaa tuntia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tästä laitoin aikaisemmin linkin tilastokeskuksen sivulle.

   • AKK

    Olisi tosiaan tarpeen ja hyödyllistä tehdä havainnollinen tiivistetty esitys johon on valittu aineisto kaikista niistä tilastoista jotka tarvitaan että saadaan yhdellä kertaa kutakuinkin todellinen kuva työllisyyden- ja työttömyyden todellisesta kehityksestä, sama pätee myös muuhun kehitykseen joka kulloinkin on tapetilla ja jota voidaan erilaisten tilastojen perusteella seurata. Laskisin tuollaisen olevan sitä perustyötä jota pitää politiikassa aina tehdä kun halutaan hakea tilastollisia faktoja omien näkemystensä tueksi tai toisten näkemysten ymmärtämiseksi. Nykyisellään vain harva edustaja tuntuu tekevän kotiläksynsä riittävän hyvin, harmi. Asiantuntijoille ei pitäisi olla mahdoton työ määritellä tarpeellisia seurattavia tilastoja ja sitten vaan poliitikkojen pitäisi toteuttaa seuranta systemaattisesti ja hyödyntää omassa argumentoinnissaan.
    Pehmeitä puheita tunnutaan viljelevän aivan liikaa silloinkin kun pitäisi puhua asiaa, mutta jopa politiikassa liika on liikaa. Faktat eivät aina tue omaa sanomaa ja ovat siksi ikäviä, tällöin on turvauduttava pelkkään verbaliikkaan jota voitaneen kutsua hallituksen ja joskus myös opposition tapauksessa pehmeäksi puheeksi.

  • mark

   Ja vielä, hallitus ”tasapainottaa” vain valtion taloutta. Muiden taloudesta viis. Kansantaloudesta se ei ymmärrä hevon v…

   • Nimetön

    Pehmeys on vain hyvä asia. Lihat isännälle, luut rengille.

    • Nimetön

     ..sanomatta kuitenkaan, että vain työtä tekevä tai työtön kumpikaan vain toista olisi.

     • Nimetön

      ..tai että tuo säädös pehmeää olisi.

 11. Juhani

  Jos olen viikon esimerkiksi 38 työtunnista yhden töissä ja 37 tuntia vailla työtä eli työttömänä, niin kumpaa olen enemmän? Työllinen vai työtön? Kyllä tämäntyyppisellä laskemisella työttömyys saadaan ”poistettua” pian kokonaan. On meillä hallitus, huh.

 12. Viljo Kärkkäinen

  Työttömyystilastojen kaunistumisessa on huomioitava myös suht suurien ikäluokkien eläköityminen…

 13. Jos haluttaisiin tutkia

  Kunnollinen ja vertailukelpoinen tilasto työllisyydestä saataisiin yksinkertaisesti niin, että työlliseksi laskettaisiin, jos ei olisi hakenut kuukauden sisään työttömyyskorvausta.

  Voidaan aina saivarrella siitä, onko tämä oikea tapa mitata itse työttömyyttä. Sillä tiedolla ei kuitenkaan ole väliä jos halutaan mitata työllisyyden kehittymistä. Kun henkilö saa oikean työpaikan, josta maksetaan oikeaa palkkaa, hän ei hae työttömyyskorvausta.

  Nämä tiedot olisi haettavissa jälkikäteen vaikka kuinka pitkältä ajalta, jos tahtoa löytyisi. Näin voisimme katsoa mihin suuntaan työllisyys on oikeasti kehittynyt.

  Sitä päivää emme kuitenkaan tule näkemään, sillä totuus lienee karu: työttömyys on jatkuvasti vain lisääntynyt kaiken tämän temppuilun myötä.

  • Nimetön

   Vain yhtä kunnollinen kuin tilasto työllisyydestä palkan saamisen perusteella.

 14. Joni Seppälä

  Pienyrityksiä autetaan monin tavoin esmes YT laissa on helpotuksia pienille yrityksille. Oliskos näin ollut jo peräti demarivallan alta asti?
  Se että pikku yrityksissä voidaan lomauttaa toistaiseksi ilman mitään YT neuvotteluita ei juuri poikkea yhdenvertaisuus näkökulmasta siitä jos samoille yrityksille annetaan lupa potkaista väki ulos.

 15. Arska

  Juuri äsken katsoin työpaikkoja ja niiden avoimia määriä niin ei ollut kyllä hääppöistä luettavaa, vuokrafirmojen ilmoituksia suurin osa epämääräisine ilmoituksineen sekä muutama varteenotettavakin ilmoituskin suoraan yrityksiin töihin.

  Huvittavinta on että moneen työhön siis aivan hanttihommiinkin on vaatimuksena vuosien työkokemusta ja jopa kohtuullisen pitkää koulutusta mitä työ ei todellisuudessa edes vaadi, liekö tässä sitten ajatuksena pelotella epävarmoja työnhakijoita jo heti ensisilmäyksellä pois jotta siihen vuokrafirman 10 euroa/h nollatuntisoppari työhön löydettäisiin ”sopiva” työnhakija joka sitten ehkä ottaa tämän työpaikan mutta hakee samalla uutta työpaikkaa missä maksetaan ihan oiketa palkkaa eli 15 eurosta ylöspäin ja vakituisessa työsuhteessa.

  Vuokrafirmat ovat työelämän syöpä mikä on pilannut Suomen työmarkkinat totaalisesti, samaa välistävetoa on nyt siis Taxi-yrittäjilläkin vaikka ovatkin yrittäjiä niin kummallinen sopimuspakko ja välistävetokiskonta tuhoaa nyt siis tämänkin toimialan seuraavaksi. Hallituksen ansiota tämäkin …kehuisivat nyt itseään tästäkin surkeudesta.

  Tähän kaikkeen kun lisää aktiivimallit ja vuokrafirmat sekä pikavipit niin työssä käyvät köyhät amerikan tyyliin on täälläkin ihan uusi normaali ja arkipäivää jo nyt, tämäkö lisää hyvinvointia kansalle?

 16. Markus

  Ei varsinaisesti liity tähän, mutta Sipilän toimiin; toivon todella että jotkut asiansa osaavat journalistit ottavat tehtäväkseen penkoa ja seurata, mihin vake oy:n kautta kierrätettävät rahat menevät, ja kuinka suuri hyöty niistä on yhteiskunnalle. Vai murentaako Sipilä meidän yhteistä omaisuutta ja jakaa sitä kavereilleen. Ei yllättäisi, jos tietää miten Sipilä on oman omaisuutensa haalinut kasaan.

 17. Pera

  Aika kummalliseksi on työnhaku mennyt. Lähetin sähköpostilla työhakemuksen ja CV:n vapaana olevaan työpaikkaan. Noissa dokumenteissa oli ainoastaan yhteystietoni, työkokemus ja koulutus kerrottuna.

  Työnantaja lähetti takaisin viestin, että nykyisen tietosuojalainsäädännön puitteissa HE EIVÄT SAA käsitellä
  sähköpostitse tulleita hakemuksia. Kehoitti minua jättämään hakemukseni heidän palvelimellaan olevaan webbiositteeseen. Tuonne sitten voi jättää liitteinä hakemukset mutta stoori on kerrottava uudestaan omasta nimestä lähtien erikseen ohjelman tekstikenttiin. Kerrottakoon vielä, että työpaikan tiedot sain TE-viraston työpaikkasivulta ja työpaikalle on annettu numerokoodi.

  Eli näin halutaan estää työnhakeminen työnhakijan kannalta joustavasti kun tiedot on kirjoitettava ja talletettava työnantajan palvelimelle vielä erikseen. Toki noin on helpompi valvoa työnhakuja, kun palvelimelta hakijan tiedot löytyvät muutamalla klikkauksella.

  Työnantaja kertoi täältä löytyvän tietosuoja-asetuksesta:
  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform_fi

  • Antonio

   Noin luonnollisesti helpotetaan isoissa firmoissa käytettävien lukurobottien duunia, minkä takia yksikään ihmissilmä ei välttämättä hakemusta lue.

 18. m.lehto

  https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/354605-mielipidekirjoitus-noudatin-aktiivimallia-sain-ankaran-karenssin?hash=3RchlVYsdqXNrHxLAnW4kz3D5sly4Sz8insGAWcahGw.5b3f19d249c98

  ”On oikeusturvan kannalta pelottavaa ja kohtuutonta, että aktiivimalli velvoittaa työtöntä toimimaan asiassa, jonka noudattamista TE-toimisto ei osaa neuvoa. TE-toimiston karenssilausunnosta ei voi valittaa.

  Lopputulos on, että lähtemällä mukaan aktiivimalliin sain TE-toimiston ankarimman karenssin: menetin ansiosidonnaiseen päivärahani 3 kuukaudeksi. Jos olisin ollut tekemättä mitään, etuutta olisi leikattu 4,65 %. Kun tein, työttömyysturvani otettiin kokonaan pois.”

  • jiipee

   Juuri tätä uutta sudenkuoppaa tuli vuodenvaihteessa mietittyä! Eli, ei kannata tehdä mitään, tai muuten karenssi iskee taas. Koska kasvoton te-koneisto kun ei edes itse osaa systeemin byrokratiaa, pistää sitten ihan varmuuden vuoksi systeemin sisällä liikahtavan tm-tukilaisen karenssiin.

  • Pera

   Tällainenkin skenario työnhakemisessa tulevaisuudessa voi olla mahdollista. Haet työpaikkaa jonka vaatimuksia et kokonaan täytä. Sinulta puuttuu 1 vuosi työkokemusta vaaditusta 5 vuoden työkokemuksesta. Täytät hakemuksen sellaiselle tietokonepalvelimelle, josta lähetetään työnhakuraportointi kerran kuukaudessa TEM tarkkailijalle. Myöhemmin tarkkailija havaitsee, että siellähän yritetään vetää heitä nenästä kun työnhekemisen kaikki ehdot eivät täyty hakijan kohdalla ja lähettää selvityspyynnön ja työttömyysturva katkeaa. Tuo skanario ei kaiketi vielä ole ajankohtaista, mutta aktiivimalli 2:ssa tuo kaiketi voi toteutua.

 19. Kyosti Hyttinen

  Missä hullujenhuoneella me oikein elämme? Täyskahjoja täynnä oleva maan hallitus lisää ”työllisten” määrää sadun hölmöläisten tapaan jatkamalla peittoa leikkaamalla suikaleen maton toisesta päästä ja ompelemalla se toiseen päähän.
  Tehtyjen tuntien määrä ei ole käytännössä kasvanut sitten 70-luvun jälkeen. Teknologialla aikaansaatu tuottavuuden kasvu ei tarvitse lisää työvoimaa.
  Teollisten työpaikkojen tilalle on syntynyt pääasiassa palvelu- ja myyntialojen osa-aikaisia työpaikkoja, joiden palkoilla ei elä, vaan joutuu yhteiskunnan tukien piiriin.
  Teknologian kehitys on hyvä asia ja se jatkuu. Hölmöläishallitus on huono asia ja se on vaihdettava.
  On hyväksyttävä ihmistyön väheneminen ja ratkaistava miten kokoaikatyön ulkopuolelle jäävien ihmisten ostovoima taataan ilman ”Arbeit macht frei” leirejä.

 20. Jyrki

  En menis tästä:

  Hallitus alkaa viimeinkin oppia laiskanläksynsä: vastoin perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia olevaa lainsäädäntöä ei kerta kaikkiaan tehdä.

  Sanomaan, että olisivat oppineet positiivisessa mielessä. Vaan ovat oppineet, että näin ei ainakaan voida kiertää lakia ei edes sitä perustuslakia. Joten jatketaan pohdintaa miten se lopulta onnistuu. Toki vaalitkin alkaa huohottaa niskaan pikku hiljaa. Joten pakko hallituksenkin hiukan rauhoittua jos mielivät tyhmempien äänet vielä haalia laariinsa seuraavissa vaaleissa.

  Vaikka itse en usko, että kävi seuraavissa vaaleissa niin tai näin. Niin sama meno jatkuu vaikka sitten eri voimin.

  • stunned

   Tuo on yleistä Yhdysvalloissa. Siellä sanotaan usein ”both parties are the same”. Eivät ne ole. GOP on paljon huonompi vaihtoehto.

   Sama pätee Suomessa, jossa sentään on useita puolueita tai vaihtoehtoja. Meilläkin on jo menty amerikkalaiseen polarisoivaan suuntaan, jossa on vain kaksi leiriä: ”ne” ja ”me”. Pikkupuolueita sitten kosiskellaan takiaisiksi, kuten sinisiä uuvatteja nyt.

   Aina kannattaa mennä uurnille ja äänestää sitä henkilöä tai puoluetta, jota oikeasti kannattaa. Ei esimerkiksi ole hyvä ajatus antaa ääntä hörhoille/natseille vain sen takia, että hörhöt/natsit hulinoivat ja häiriköivät kaikkia perinteisiä puolueita, joista yhteen ei ole tyytyväinen. Vote by proxy tai protestiäänestäminen ei onnistu. Silloin saadaan vain trumppeja valtaan.

   • Nimetön

    Hyvähän se olisi rauhoittua siksikin, että itse saa olla tyhmä, kun siksi kasvaa itsestään kuitenkin.

 21. Rintsu

  Ainoa työllisyysluku jolla on oikeasti merkitystä on niiden työllisten lukumäärä jotka tienaavat vähintään kaks tonnia kuussa tai 25t vuodessa.
  Anteeksi, luku on täysin mutuna stetsonista vedetty mutta pitäisi olla jokseenkin oikealla hehtaarilla. Jokseenkin tossa kulkee se raja jossa ei enää tarvitse tai saa yhteiskunnan tukia.
  Jokseenkin tossa kulkee myös raja jota vähempää minä en kehtaisi mistään kokopäivätyöstä maksaa. Enkä ymmärrä niitä jotka kehtaavat.

  Tehtyjen työtuntien määrä on kans hyvä mittari mutta vajavainen koska se ei kerro onko työstä maksettu palkkaa tai siis riittääkö palkka elämiseen.

  Seuraavalle pääministerillemme eli Antti Rinteelle (joka ihan taatusti lukee tätä blogia) annan pari ilmaista vinkkiä.
  Ensimmäinen on se, että tosiaankin vain työllään 25t Muu on sumutusta. vuodessa ansaitsevat kannattaa laskea työllisiksi.

  Toisekseen, tee jotain sille, että naapurini, ”Peran putki” kannattaisi palkata minut edes satunnaisiin keikkahommiin. Ei se nytkään ole minun palkastani kiinni koska Pera osaa laskuttaa mutta minun palkkaamiseni on tehty pienyrittäjälle hemmetin hankalaksi. Pienyrittäjä ei ole duunarin vihollinen vaan ystävä.

  Kolmanneksi, 300 kuussa ja 3600 vuodessa on ihan sama raha mutta merkitykseltään aivan toinen. 300 kuussa ja tukien uusiksilaskenta ei mahdollista mitään eikä kannusta mihinkään. 3600 vuodessa ilman tukien jatkuvaa uusiksilaskentaa mahdollistaa kesä- ja keikkatyöt ihan toisella tavalla. Ja säästää pirusti aikaa, vaivaa ja byrokratiaa.
  Niin ja teethän jotain sille, että jos soitan satunnaisen hääkeikan ja laskutan sen vaikka Ukko.fi kautta niin työvoimaviranomainen ei heti ole tulkitsemassa minua ammattimuusikoksi ja yrittäjäksi. Laita joku selkeä raja paljonko saan keikkahommia tehdä ja laskuttaa.

  Neljänneksi, kokeile tehdä jotain maatalousyrittäjän ”pyykkinarulle”. Joka on lohduttoman pitkä lista täytettäviä lomakkeita joista osa on yhtä vaikeita kuin hesarin sunnuntairistikko. Jos saat sille tehtyä edes jotain niin moni kepulainen vaihtaa puoluekantaansa silmänräpäyksessä.

  Ja lopuksi, minä ja jokainen tuntemani on valmis hyväksymään ikäviäkin päätöksiä jos niissä on joku järki ja ne perustellaan kunnolla. Se on aina eniten oikeassa jolla on parhaat perustelut. Nykyhallituksen päätökset ovat pelkästään ikäviä ja niistä puuttuu sekä järki, että perustelut.
  Kokeile olla hieman parempi.
  Se ei voi olla kovin vaikeaa.

 22. Ettei totuus unohtuisi

  N. 8000 vajaus selittyy kahdella seikalla. Lex Lindström ”vei” työttömyyden perusturvan varassa olevia eläkejärjestelmän piiriin 6000 määräisesti. Perustulokokeilussa on 2000, jotka vielä 2016 olivat työttömyyden perusturvalla olevia. Ja tilastokuvan luvuissa eivät ole karenssissa olevat. Karenssit pidentyneet vuodesta 2016 lukien. Karenssit yleisimmin 60 ja 90 työttömyyspäivää. Tulottomien pelkällä tt-tuelle elävien määrä kymmeniä tuhansia. (70 000 ?.)

 23. jiipee

  ”Saa nähdä mitä kaikkea tähtiin kirjoitettua ennätämme ensi kevään vaaleihin mennessä nähdä.”

  Tämähän se itse asiassa melkeinpä hirvittää, koska ongelma nykyhallituksessa on koko ajan valmis : Kalmansininen Menneisyys mitättömällä kannatuksellaan on valmis tekemään mitä tahansa, jotta saa äänensä kuuluville ennen kevään vaaleja. Ja tämä tietenkin vaatii uusia kokeiluja, uudistuksia, uusia lakiluonnoksia ym esityksiä. Kokoomus ja kepulit voivat kaikessa rauhassa suoltaa ja työntää Kalmansinisille ministereille mitä vaan esitettäväksi, kunhan vain orwellilainen uusiokieli pitää huolen siitä ettei eduskunta heti näe ja ymmärrä, mistä todellisuudessa esityksissä on kysymys.

  Voimme odottaa siis nykyhallitukselta vielä jatkossa ihan mitä vaan. Mutta sanomattakin on selvää, että sieltä taas ollaan vähemmistöjen kimpussa. On helppoa lyödä lyötyjä.

  Uusia vaaleja odotellessa, kuin kuuta nousevaa …

  Ps. Miksi Lindström vihaa työttömiä(vaikka ihan muuta väittää)?

 24. Luukas Pyykorpi

  Yhteiskuntarauhaa horjuttaa eniten viimeisillä demokrattisilla vaaleilla valittu eduskunta. Ovat niinku ei ois tehty, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi. Onneksi pöljät saavat raikkaat eläkkeet paskojen päätöstöidensä jälkeen.

 25. mikkos

  Ylen v***n anti taas A-studiossa
  Ulkomaisen työvoiman saatavuusongelmat ja niin sanottu työvoimapula on niin huutava, että tässä on lähellä kriisi.

  Studiossa sisäministeri Kai Mykkänen ja HOK-Elannon ravintoloiden HR-päällikkö Satu Vennala.

  Satu Vennala ja eliittisiivouksen johtaja valehtelevat suoranaisesti televisiossa kärsivänsä työvoimapulasta. Kun asiaan perehdytään enemmän mol:in kautta niin voidaan välttömästi ampua koko porukan valheet.

  Mol:in sivuilla IT-alalla työpaikkoja on auki noin 200 työpaikkaa, HOK-elannolla oli kokin paikkoja auki kolme ja siivouseliitillä kaksi paikkaa.
  Kun seurataan keskustelua, tulee hyvin selväksi se, että työvoimapula on halpa/orjatyövoimasta eikä niinkään tavallisesta työvoimasta. IT-alaa koskien ihan sääliksi käy tämä sepustusten määrä.

  IT-alan mestarit eivät työskentele 1500 euron palkalla kuten nämä Banghladeshin suoratoistorobotit. Jotta saisitte paremman käsityksen tästä k***tuksen määrästä niin katsokaa alla oleva linkki.

  https://areena.yle.fi/1-4247279

  • Rintsu

   Tämä.
   Mikään työ ei jää täyttämättä jos siitä maksetaan tarpeeksi.
   Vai oletko nähnyt ilmoitusta, että etsimme epätoivoisesti toimitusjohtajaa mutta kukaan ei hommaan suostu koska tuet ovat niin suuret ja houkuttelevat?

   Taloyhtiössäni oli viime vuonna julkisivuremontti.
   Jos kielistä mitään ymmärrän niin telineillä puhuttiin puolaa ja albaniaa. Voin vakuuttaa, että ketään ei oltu palkattu osaamisensa vuoksi. Ei ainakaan maalaria joka näki pensselin ensimmäisen kerran elämässään.
   En jaksanut törttöilyä katsella vaan painuin baariin kaljalle.
   Siellä oli seurassani tuopin äärellä puoli tusinaa rakennusalan ammattilaista sähkömiehestä parkettiasentajaan ihmettelemässä, että mistä saisi töitä. Siis niinku semmoista jossa tilinauhan kehtaa näyttää vaimolle ja pystyy ostamaan lapselle tikkarin.

  • mark

   On tuo EU’n ulkopuolelta haalittava ”työvoima” minullekin aika käsittämätön juttu. EU’ssa on yli satamiljoonaa työtöntä. Siis täällä vapaan liikkuvuuden paratiisissa. Ovatko ne liian kalliita? Eikö Suomi pysty niitäkään houkuttelemaan tänne huutavan työvoimapulan maahan, jossa on puolisen miljoonaa omaakin työtöntä? Huutava pula on vain ilmaisesta työvoimasta.

   On sillä tietty tarkoitus. Palkkojen ja ammattiliittojen tuhoaminen. Kun tuho-ahon työreformi ei aikanaan onnistunut, niin näytetään nyt duunareille kun meillä on Sipilä. Jos eläisimme markkinataloudessa, niin palkat nousisivat kunnes työpaikat täyttyvät, mutta emme elä markkinataloudessa. Tämä muistuttaa enemmän edesmenneen Neuvostoliiton työvoimapolitiikkaa. Tuho-aho juuri loihelaakaisi vitsin Turun telakalla kun oli ”selvitysmiehenä”. Palkat kuulemma nousevat kyllä, kun tuottavuus kasvaa. Tuottavuus on kasvanut, sen näkee alati kasvavista osingoista, palkat laskevat.

   • Nimetön

    Asiat ovat mutkikkaita.. Oikeastaanhan naiset aidan rakentaa, miehet käy vain mittaamassa.

 26. töytön

  Onkoha tuo Lindström ihan päästä pimahtanu? Hitokseen oli harmissaan, kun kirotut perustuslaki ja kansainväliset sopimukset tuli jälleen väliin hallituksen touhuiluihin. Sipilän hurmos-saarnat ja Soinin rukousaamiaiset tekee laborantistakin hurmoksellisen ja kuuliaisen herrojen ja rouvien käsikassaran.

 27. Rainer Rajakallio

  Eikö kukaan tilastotieteilijä voisi nyt pureksia meille heiteltävät valhetilastot. Koska kansainvälinen talous valitettavsti vetää (se näkyy mm. kasvihuonekaasupäästöjen kasvavissa määrissä) ihan oikeita, kokoaikaisia sopimushedot täyttäviä työpaikkoja on syntynyt Suomeen. Kysymys kuuluukin KUINKA MONTA!? Työllisten katraaseen luetan edelleen kymmeniäruhansia sellaisia ihmisiä jotka eivät sinne kuulu, kuten pätkätyölaiset, jopa siis nekin jotka pätkivät viikoss avaikka vain tunninkin palkkatyössä.

  • mark

   Tilastotieteilijät pureksivat tilastoja miten palkanmaksajansa kehoittaa. Riippumattomiakin saattaa olla, mutta en sellaisia tunne. Tilasto itsessään ei valehtele, kuten sanotaan, jos se oikein tehdään. Tilasto valehtelee silloin, kun sieltä poimitaan vain luvut jotka tulevat omaa kertomusta. Mediakin sellaisia näyttää toistavan tarkistamatta. Parempi kaivella itse. Esimerkkejä.

   Tehdyt palkkatyötunnit kuvaavat parhaiten tehdyn palkkatyön määrää, eivät ”työllistyneet”, jotka saattavat tehdä vain tunnin viikossa talkoita. Työllisten, osa-aikatyöllisten, työvoimapoliittisissa aktiivimalleissa olevat jne löytyvät tem-työllisyyskatsauksesta henkilön tarkkuudella, tai löytyivät, en ole viimeisiä katellut. Näistä voi tehdä yhteenvetoja. Jakamalla tehdyt tunnit työllisten määrällä, saadaan myös tilasto jossa Suomessa tehdään vähiten työtä euroopassa. Sitä kyllä julkaistaan tarkoitushakuisesti (kikyä lisättävä), mutta ei kerrota sen johtuvan osa-aikatyön suuresta määrästä.

   Miten palkkatyöllä tienaa on toinen tilastoinnin aihe. Mielellään puhutaan keskiarvosta, on muistaakesi nyt jotain 3 600 ekeä kuussa. Kaikki ovat tuon ”uutisen” varmaan nähneet. Siinä on mukana miljoonatulot ja mahdollisesti myös nollatuntisopparit. Keskiarvo on aina keskiarvo, se ei kerro paljon mitään.

   Tulonsaajat on (vielä) jaettu kymmeneen desiiliin. Veikkaisin lonkalta, että viiden- kuuden alimman desiilin ostovoimakorjattu reaalitulo on laskenut. Parin- kolmen pysynyt ennallaan ja ylimmän desiilin tulot nousseet reilusti. Noudattelee kansainvälistä tulonjakaumaa, 10 % vaurastunut, promille rikastunut, muuta polkevat paikallaan tai köyhtyvät. Vinkkiä saa köyhien määrästä joka Suomessa lähentelee jo miljoonaa. Harvemmin näkee julkaisuja miten siellä alimmissa tulodesiileissä pyyhkii.

   Ostovoimakorjaukseen tarvitaan elinkustannusindeksi, joka ei ole mittari oikein mihinkään. Se on keskiarvo. Karkea esimerkki. Ruoan hinta nousee 10 % ja autojen hinta laskee 10 %. Elinkustannusindeksi nousee 0 %, mitään tuloa ei koroteta. (Sipilähän on jo indeksikorotuksistakin luopunut). Autoa ei sinulla ole, mutta syöminen on edelleen pääelinkeinosi. Tulosi eivät siitä huolimatta nouse. No, painoarvo ruoalla ja autolla on indeksissä eri, mutta esimerkkinä käy. Jatkaa voisi, mutta kommentti ei ole blogi.

   • Rainer Rajakallio

    Esim Tuomaala Tampereen yliopistosta on taloustieteilijä, joka osaa purkaa näitä tilastopommeja.

 28. mark

  Yksi ajankohtainen juttu vielä. Mikael Pentikäinen on vuorostaan käynyt Suomen Yrittäjien johtajana ristiretkelle ammattiliittoja vastaan. Pitäisi panna taas työehtosopimukset ja työlainsäädäntö roskakoriin. (siellä ne melkein jo ovatkin). Into on piukassa nyt, kun hallitus on samoilla linjoilla.

  Yhtä hyvin vaikka SAK voisi vaatia Suomen Yrittäjä-järjestön lakkauttamista, mutta tuskin vaatii. Perustuslaki kun (vielä) takaa yhdistymisvapauden etujen valvomiseksi. Edunvalvontajärjestöjä on Suomessa pilvin pimein. Kysymys kuuluukin, miksi juuri työntekijöiden edunvalvonta pitäisi lopettaa? Vastaisiko vaikka ministeri Lindström? Hän vastaa mielestäni juuri lainsäädännöstä, jolla kumotaan työsopimuslaki ja sitovat työehtosopimusneuvottelut.

Kommentoi »

Comments are closed