Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aikuisten oikeesti

-Kaikesta hallituksen vakuuttelusta huolimatta valmistelu on ollut varsinaista vuoristorataa. Valiokuntatyötä on vaikeuttanut pirstaleisesti valmistellut hallituksen esitykset. On annettu useita täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita. Tilannetta kuvaa hyvin se, että valiokunta sai hallitukselta vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon alle kolme viikkoa sitten. Siitä huolimatta vastineen pykäliä on jo korjattu jälleen uudella vastineella. Uusia pykäliä satelee tasaisella vauhdilla. Epäselväksi pääministerin antamasta ilmoituksesta jäi, milloin uusien linjausten mukaiset pykälämuutokset valmistellaan. Valiokunnalle on nyt kerrottu, että uusi vastine on jälleen luvassa 20.8.

Muun muassa näin vastaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (SDP) Facebookissa hänen toiminnastaan puhemiesneuvostolle tehtyyn kanteluun. Kantelun allekirjoittivat valiokunnan keskustalaiset jäsenet sekä sinisten edustaja. Kokoomuslaiset eivät kanteluun osallistuneet.

Sote- ja maakuntauudistus on ajanut kiville, ja sen huomaa sen kannattajien lapsellisesta käyttäytymisestä. Hallitus on tehnyt uudistusta kolme vuotta törmäillen jatkuvasti perustuslakiin. Viime kesänä valinnanvapauslainsäädäntö piti palauttaa hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi. Nyt annettu uusi esitys on yhä niin ongelmallinen perustuslain kannalta, että yli puolet sen pykälistä on kirjoitettava uudelleen valiokunnassa. Siitä huolimatta valiokunnan keskustalaiset jäsenet tuntuvat edellyttävän, että tipoittain tuleva ja jatkuvasti muutettu lakiesitys pitää saada valiokunnassa läpi nopeasti. Kun ei saada, niin kiukutellaan.

Sitä kiukuttelua on kuulunut pitkin kevättä. Nyt tehdyn kantelun ensimmäinen allekirjoittaja Hannakaisa Heikkinen on keväällä tihkuneiden tietojen mukaan itse tehnyt kaikkensa käsittelyn hankaloittamiseksi. Meno on kuin lasten hiekkalaatikolla, jossa joku päsmäri keksii leikkiin jatkuvasti uusia sääntöjä. Kun muut eivät niitä hyväksy, niin päsmäri menee parkuen kantelemaan hoitotädille.

Olen vaihtelevasti luottanut siihen, että päättäjämme ovat aikuisia ja vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka hoitavat asioitamme harkiten ja viisaasti. Tämän hallituksen aikana luottamukseni rypee pohjamudissa. Syynä on itsenäisyyden historian suurin hallinnollinen, terveydenhoidollinen ja taloudellinen uudistus, jonka valmistelu on kautta linjan ollut kelvotonta. Ensin asetettiin päämääräksi yhdistää kaksi täysin erillistä asiaa eli maakuntauudistus ja sote-uudistus. Sitten ruvettiin valmistelemaan lainsäädäntöä piittaamatta hittojakaan sellaisista asioista kuin perustuslaki ja hyvä lainsäädäntötapa.

Tärkein perustelu uudistuksen kiireelle on aina juuri se kiire. Olen kyllästymiseen asti kuunnellut ministereitä, jotka jankuttavat asian maaliin saamisen välttämättömyydestä kuin karkkihyllyllä kiukutteleva lapsi. Mutta kun tahtoo! Lakien sisällöstä ei kukaan ole enää pitkiin aikoihin puhunut mitään. Se ei ole mikään ihme, sillä se sisältö taitaa olla niin kelvotonta, että siitä ei kannata edes puhua.

Näyttää siltä, että sote- ja maakuntauudistusta eivät aja läpi aikuiset päättäjät, vaan kiukuttelevat kakarat.

Kommentit (44)

 1. Jakke

  Hyvä veto nuo sääntömuutokset pelissä. Kehoitan kaikkia lukijoita lukemaan Lassi & Leevi sarjakuvia. Siinä poika ja pehmolelu tiikeri pelaavat muunelmaa baseballista. Pelin nimi on” Lassipallo”, peli jossa säännöt muuttuvat olosuhteiden mukaan. Lisäksi Lassin mielikuvitus on niin kova, että hän pystyy tasavertaisesti kommunikoimaan jopa pehmolelun kanssa. Suomen hallitus pelaa ”Juhapalloa”, joka lapsellisuudessaan vetää vertoja jopa ”Lassipallolle”. https://www.hs.fi/lassijaleevi/car-2000005591742.html

  • Yrjö

   Peukku

   • Luukas Pyykorpi

    Doubling tai jotain 😉

  • Jukka Laine

   Lassipallon säännön muuttuvat jos se on hauskaa.

   Juhapallon säännöt muuttuvat jos Juhalla ei ole hauskaa. Tärkeä ero.

   • AMK

    Onko jehu päättänyt yksityisyrittäjäksi alkaa-mittatilauksena tehtyjä ruumisarkkuja,kun hän tykkää askarrella autotallissaan-onko tilauksista puute-minkä takia hän päättää lääkekorvauksien nostosta ja pienien sosiaalitukien pienentämisistä että hänen nimmareilla varustetut viimeiset leposijat menisivät kaupaksi-no ainakaan ei ole hällä puhtaita jauhoja pussissa-Olenko inhottava???

  • Hannu Ala-Olla

   Sotepallo. Niitä uusia sääntöjä ei edes kerrota pelaajille, mutta niitä täytyy silti noudattaa.

 2. Jonis Lusis

  Kansalle ei kiireellä tarjota mitään hyvää. Kepun kortit on katsottu ja merkityiksi havaittu.

 3. Pertti

  ”Meno on kuin lasten hiekkalaatikolla, jossa joku päsmäri keksii leikkiin jatkuvasti uusia sääntöjä. Kun muut eivät niitä hyväksy, niin päsmäri menee parkuen kantelemaan hoitotädille.”

  Loistava kiteytys Heikkisen jne. toiminnasta! 😀

 4. Esa J.

  Kepulien mielestä Krista Kiuru on väärä henkilö johtamaan sosiaali- ja terveyslautakuntaa, koska hän on väärästä puolueesta!

  • Aulis Tynkkynen

   Itse hämmästelen – edelleen – miten vähän (myös Uuninpankkopoika) julkisuudessa käsitellään muita teemoja kuin sotea: maakuntiinhan on tulossa 25 teemaa ja kuulemma 400 piiritason organisaatiota, seuraavia teemoja:

   1. sosiaali- ja terveydenhuolto
   2. hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön asiantuntijatuki kunnille ja ehkäisevät palvelut
   3. alueellinen alkoholihallinto
   4. pelastustoimi
   5. terveydensuojelu, tupakkavalvonta, elintarvikevalvonta sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta ja eläinlääkäripalvelut
   6. maatalous ja maaseudun kehittäminen
   7. maataloustuotteiden markkinajärjestelyt, maatalouden tuotantopanosten turvallisuus, laatu ja käyttö sekä kasvinterveyden valvonta
   8. kalatalous ja vesitalous
   9. aluekehittämisviranomaisen tehtävät, alueen, sen elinkeinoelämän ja innovaatioympäristöjen kehittäminen ja rahoittaminen, näihin liittyvä koulutus ja osaamisen kehittäminen, kulttuurin edistäminen, yritys-, työ- ja elinkeinopalvelujen järjestäminen sekä kotoutumisen edistäminen
   10. alueellisen lyhyen, pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu
   11. maakunnan suunnittelu ja maakuntakaavoitus
   12. kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakennustoimen järjestämisen edistäminen
   13. luonnon monimuotoisuuden suojelun edistäminen ja kulttuuriympäristön hoito
   14. liikennejärjestelmän toimivuus, liikenneturvallisuus, tie- ja liikenneolot, alueellinen tienpito, maankäytön yhteistyö sekä toimintaympäristöä koskevien tietojen tuottaminen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitteluun
   15. vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyyn liittyvät valvontatehtävät
   16. alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen yhteistyössä muiden maakuntien kanssa sekä liikunnan edistäminen maakunnassa alueellisen liikuntaneuvoston toiminnan kautta sekä ulkoilureittitehtävät
   17. maakunnallisen identiteetin edistäminen alueella yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa
   18. kulttuuria koskevien suunnitelmien ja kehittämistoimenpiteiden yhteensovittaminen osana maakuntastrategian ja -ohjelman sekä maakuntakaavoituksen toteuttamista
   19. vesihuollon edistäminen ja suunnittelu, vesivarojen käytön ja hoidon sekä tulvariskien hallinnan tehtävät, alueelliset luonnonvaratehtävät ja huolehtiminen ympäristö-, vesihuolto- ja vesistötöiden toteuttamisesta
   20. vesien ja merensuojelu, vesien ja merenhoidon järjestäminen ja toteuttaminen sekä merialuesuunnittelu
   21. ympäristötiedon tuottaminen ja ympäristötietouden parantaminen
   22. maakunnan varautuminen ja alueellisen varautumisen yhteensovittaminen
   23. maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalvelujen järjestäminen sekä poronhoitajien sijaisavun kustannusten korvaaminen
   24. alueelliset romaniasiain neuvottelukuntia ja romaniasioita koskevat tehtävät
   25. yhteispalveluiden alueellinen järjestäminen ja kehittäminen.
   Laissa määritellään lisäksi kuusi tehtäväkokonaisuutta, joita voidaan ottaa maakunnan tehtäviksi.

   • Jukka Laine

    EIhän tuossa jää eduskunnalle muuta tehtävää kuin pikkujoulut.

    • Antonio

     Eduskunnalla on hei muitakin tärkeitä tehtäviä; muistan erään kansanedustajaksi suorastaan työnnetyn (kaikki jättikokoisessa yrityksessä äänestivät häntä, jotta pääsivät työyhteisössä eroon rasittavasta räyhähengestä), joka ensi töikseen perusti kansanedustajien x-harrastusseuran, kun se vielä hänen suureksi järkytyksekseen puuttui. (Myönnettäköön, että hänestä oli/on sittemmin hyötyäkin asiantuntijuutensa ansiosta).

   • Raija

    Jos joka maakunnassa päätetään erikseen noista kaikista niin syntyy sellainen sirkus että sitä koko maailma seuraa hämmastellen.

   • Timo Harju

    Onpa hieno lista. Elokuussa Sipilä ilmoittaa, että tämä sitten nuijitaan läpi ennen joulua. Ja vatulointi loppuu tähän!

    Maata ei ole yhden hallituksen aikana milloinkaan ennen saatu tällaiseen sekasortoon ja laittomuuksien tilaan. Tämä on suoranainen tivoli. Järjettömien päätösten ja osaamattoman valmistelun yksittäisistä uhreista on tullut lehtien vakioaineistoa. Riihimäellä jäi syöpäpotilas vaille elintarkeää sädehoitoa kun kelataksi teki oharit. Hämeessä pilkuntarkasti aktiivimallia noudattaneelle lätkäistiin kolmen kuukauden karenssi ilman valitusmahdollisuutta. Tuhansilta ihmisiltä hävisi viikoiksi leipä pöydältä Kelan sotkujen takia. Kun ihmiset yrittävät osoittaa mieltään, Sipilä lähettää vihatun Juhana Vartiaisen haukkumaan heitä juopoiksi ja laiskoiksi.

    Tämä hallitus on tolloharavalla kerätty ja osan ministereistä ei missään tapauksessa pitäisi olla päättämässä kenenkään asioista, mutta johtuuko tämä kaaos pelkästään osaamattomuudesta? Onko takana se, mistä Chomsky varoitti, että tämä on uusliberalismin tuottama välttämättömyys. Maailma yksinkertaisesti on tällainen sen politiikan jäljiltä.

    Täällä yksi kirjoittaja loukkaantui, kun nimitin Sipilää Kempeleen lestaksi. Tarkoitus ei ollut viitata uskonnollisuuteen vaan siihen erehtymättömyyteen, jolla muutaman kuukauden vielä pääministerinä oleva DI on sanomaansa ajanut. Siinä on jotain messiastautista, enkä tälle tunteelle voi mitään.

    Ja tuo alun lista. Kaiken koetun valossa jokainen käsittää, mikä kaaos sen toteuttamisesta tällä hallinnolla olisi seurannut.

    • Luukas Pyykorpi

     Olisiko ratkaisu eduskuntaan puhallutus ja huumetesti kaikille ennen ratkaisevia äänestyksiä ! Paikan kuppilaan vain alkoholiton vaihtoehto.

   • mark

    Vain 400 organisaatiota? Mahtaako noista löytyä tarpeeksi virkoja kepulaisille?

 5. Anna Liisa Sallinen

  Kepu ajaa sotea apinan raivolla. Ei varmaan niinkään soten itsensä vuoksi, vaan siihen koplatun maakuntauudistuksen vuoksi. Kepulle on edullista saada aikaiseksi niin monta maakuntaa kuin mahdollista sen vahvoilla kannattaja alueilla. Siksi Kepulle on niin tärkeätä saada sote maaliin tämän hallituksen aikana, tulipa siitä sitten millainen tahansa. Vaalienjälkeisellä hallituskaudella kaikki suunnitelmat voivat mennä uusiksi.

  Eilinen Hesarin artikkeli valaisi aika hyvin sotesuunnitelman menokehystä. Osalle kaavailluista maakunnista se merkitsisi kroonisesti sitä, että menokehys olisi jo lähtäkohtaisesti ylitetty, ja lisärahoitus pitäisi saada valtiolta joka vuosi erikseen. Lisäksi siitä käy hyvin ilmi se, että työvoimavaltaisella terveydenhoitoalalla palkat pitäisi jäädyttää iankaikkisiksi ajoiksi nykyiselle tasolleen suhteessa yleiseen palkkatasoon. Ts. mitään tasokorotuksia ei saisi tällä hetkelläkin alipalkatulle alalle koskaan tulla.

 6. mikkos

  voisiko joku nostaa syyteen tampereen sosiaali työvoimapalveluita kohtaan kunnan hallitusta kohtaan

  he syylistyvät petokseen suomen valtiota kohtaan

  järjestämällä perusteetomasti kuntoutavaa työtoimintaa ainostaan sen takia
  ettei tarvitse maksa työtömistä sakko maksua juuri valtiolle

  peli nappulana ja konsultien rahasampona tampereen kaupunkin lainrikkojien huijareiden välikapaleena
  toimii tampereen työttömät ihmiskaupan uhrina suurin piirtein
  touhu on mielivaltaista kuraa

  stm ollaan otettu yhteyttä ja itse virkamies joka on tehnyt kuntoutavan lainsädäntöä
  oli pyörryksissä tampereen käytänöistä muttei silti tee asialle mitään
  kysymys miksei
  onko kuntoutavan työtoiminan kriteerit täytetty toiminan järjestäjältä
  jos asiakaat istutetaan penkiin 4 tunniksi kuuntelemaan karenssin uhalla konsultti loppareita
  tai ne 100 ihmistä on pistetty kuntoutavaan työtoimintaa puhelin soitolla typistä
  onko yksityisella järjestäjällä lupaa harjoitaa kuntoutavan työtoiminan lakien alaista toimintaa
  veikaan ei ole
  tampereen touhut on kuin villissä lännessä vuonna 1842

  • SERGEY

   Paitsi että tällä kertaa ihmisiltä on otettu aseet pois, eikä voi ratkaista asiaa sillä tavalla kuin villissä lännessä.

   • Jukka Laine

    Aseita on vain porvareilla. Ja natseilla, jotka uhkaavat tappaa vasemmistolaiset. Poliisi ei puutu natsien aseisiin, koska uhkaukset ja asekaappien valokuvat ovat vain suljetussa fb-ryhmässä.

  • Raija

   Tämä kaikki toimii hallituksen hiljaisesti hyväksymällä ja toivomalla tavalla, siksi siihen ei puututa vaikka esim. Täällä on asiasta monesti kirjoiteltu. Kaikki menee niin kuin päättäjät on sen suunnitellut.

 7. Nolla miinus

  Voiko siitä, ettei Kokoomus lähtenyt mukaan kirjelmään, päätellä että Kokoomuksessa ollaan perin juurin kypsytty Keskustan kepulointiin? Jos Kiuru olisi oikeasti jarrutellut ja hankaloittanut työryhmän työtä, kai hänet olisi vaihdettu toiseen henkilöön jo ajat sitten?

  Opin jo Tuho-Ahon hallituksen aikana, että Keskusta on se puolue, jossa halutaan jyrätä köyhät, sairaat, työttömät, palkansaajat ja palkansaajajärjestöt maan rakoon. Ahon työreformi epäonnistui surkeasti, kuten kaikki muukin mitä se hallitus teki, ja nyt samaa virttä soitellaan sote-uudistuksen teossa.

  Toivottavasti Kokoomuksessa nyt mietitään, onko tämä pelleily sen arvoista että vielä kannattaa jatkaa. Edellinen hallitus ei ehkä saanut mitään aikaan, mutta parempi sekin kuin tuhota yhteiskunnan peruspilareita pala kerrallaan, kuten nykyinen tekee. Tuho-Ahon hallituksen pahoja kardinaalimunauksiahan maksamme vieläkin alentuneena elintasona muihin pohjoismaihin verrattuna.

  Arvosana tälle pelleilylle nolla miinus.

 8. Virva Itäranta

  Ei ole mitään keinoa mielivaltaa vastaan. Paitsi äänestäminen.

  Äänestäkää, hyvät ihmiset, ensi eduskuntavaaleissa! Ja laahatkaa mukaan kaikki tuttavanne ja sukulaisenne, jotka vain saatte houkuteltua ulos poteroistaan. Ja miettikää tarkkaan, ketä äänestätte! Ei ainakaan hallituspuolueista ketään.

  Vaihdetaan nämä nämä kurjat vallanpitäjät.

 9. Liisa

  Hallituksen kokoonpano on jo demokratian vastainen. Perussuomalaisista eronneella miniryhmällä sinisillä ei pitäisi olla yhtä ainutta ministeriä. Heillä on viisi. Ei heillä kannatusgaluppien mukaan tule olemaan edes yhtä ainutta kansanedustajaa. Tämä ratkaisu oli sekä kokoomuksen että kepun ratkaisu. Yhteinen sopimus.

  Kokoomuksen ja Kepun toimesta sotenuudistus oli nyt tässä. Sen valmistelu ja työstäminen loppuun jää tulevalle tai jopa tuleville hallituksille. Korjattavaa riittää. Kokoomuksen ja Kepun yhteinen kannatus oli viimeisimmässä gallupissa 36.3%. Onko Suomessa ollut ikinä hallitusta jonka kannatus on ollut näin alhainen?

  Kokoomusta tai Kepua ei pidä päästää enää hallitukseen. Kansalaisilla on oikeus edellyttää ja vaatia laatua, myös eduskunnalta, kansanedustajilta.

  • Pitkäaikaistyötön

   Herää tosiaan kysymys, voiko parin prosentin kannatuksella saada viisi ministeriä hallitukseen. Eikö tuollainen hallitus ole laiton ja siten laittomana kaadettavissa?

   Itse ajattelin ensin, että onhan se virkamieshallituskin mahdollinen, joten kaipa tämäkin sitten on laillinen. Kun tuon päätelmäni jälkeen luin Wikipediasta virkamieshallituksen kuvausta, niin sieltä nousee kuitenkin esille monta asiaa, jotka pistävät pohtimaan uudelleen tämän nykyhallituksen laillisuutta.

   Ensinnäkin virkamieshallitus on aina väliaikainen ratkaisu. Samassa yhteydessä kirjoitetaan mm. ”kansansuosion selvittämisestä” pitkäaikaisen (toimintakykyisen, parlamentaarisen, poliittisen, aidon) hallituksen kasaamisen edellytyksenä. Wikipedista löytyy tällainenkin lause: ”Valtuuksistaan huolimatta virkamieshallituksen ministerinkään ei odoteta tekevän suuria poliittisia ratkaisuja ministeriönsä päällikkönä, vaan asiat jäävät odottamaan parlamentaarista hallitusta ja parlamentin luottamusta nauttivaa henkilöä.”

   Löytyy varmasti iso joukko kansalaisia, jotka pitävät nykyhallitusta laittomana, mutta ilmeisesti me kaikki olemme väärässä ja tyhmiä, koska tähän seikkaan ei ole puuttunut yksikään kovapalkkainen ja korkeassa asemassa oleva laintuntija.

   Tai sitten olemme vain yksinkertaisesti siirtyneet laittomuuden aikaan. Tällaisilla asioilla ei ole enää mitään merkitystä. Demokratiasta on tullut hidaste ja totalitarismista toimivaa.

 10. M.M.X.X.

  KUN kansanedustajat käyttätyvät kuin ”kiukuttelevat kakarat” tai kuten ”ylimieliset elitistit” niin eihän muusta ole kysymys kuin vallankäytöstä ja mitä se saa aikaan ihmisessä. Se mitä me puudelimedian kautta näemme on vain pilkahdus.

 11. Pitkäaikaistyötön

  Sosiaali- ja terveysministeriöstä parinkymmenen vuoden virkauran jälkeen irtisanoutunut lääkintöneuvos Terhi Hermanson: ”En usko, että olen ainoa, jonka mielestä tämä on erittäin huono uudistus. Luulen, että on vaikea saada ketään puhumaan tästä asiasta. Ministeriön ihmiset ovat puun ja kuoren välissä.”

  Hermansonin mielestä valinnanvapaus romuttaa sote-uudistuksen tavoitteet kuten kustannusvaikuttavan hoidon ja palvelujen integraation.

  https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/stmn-laakintoneuvos-irtisanoutui-ei-suostunut-valmistelemaan-soten-valinnanvapautta-jossakin-menee-raja/

  • timo harju

   Tällä Hermansonilla on korkea moraali. Samaa ei voi sanoa niistä vastuuttomista, jotka suupielet kuolassa ovat saalistaneet kansanterveyden miljardeja.

   Sitä voi myöskään sanoa Sipilästä ja Orposta, joille maan johtajuus merkitsi harvinaisen selkeästi etujen kahmimista omalle puolueelle keinoista ja seurauksista välittämättä.

   Kun lukee jotain Paasikiven päiväkirjoja ja melkein minkä hyvänsä edesmenneen oikean valtiomiehen muistiinpanoja, tajuaa hätkäyttävän eron menneen poliittisen kulttuurin ja tämän päivän helppoheikkien välillä. Nämä olivat tosiaan valmiita vaikka tuhoamaan terveydenhoitojärjestelmämme toinen poliittisten ja toinen taloudellisten ja ideologisten tavoitteiden takia. Että sellaisia valtiomiehiä.

 12. Markku Kemppainen

  Tätähän se bolsevistinen rauha sitten on. Kun ei saada tahtoa läpi keksitään kaikenlaista typerää jäynää ja todellakin lapsellista kiukuttelua. Tekisitte kepussa asiat oikein niin ei kellään olisi mitään sanomista. Mutta kun kiireen varjolla koko ajan tehdään virheitä ja typeryyksiä niin ei tuota enää oikein jaksa katsoa.

  Vaihtoon koko eduskunta ja uudet vaalit. NYT! Sipilän lauma on näyttönsä antanut. Ei ole häävi.

 13. Rintsu

  Osaava firman johtaja toteaisi, että taajuusmuuttajille on maailmassa aina vaan tarvetta joten tehdäänpä tästä firmasta hyvä ja pidetään porukka töissä.
  Paino sanalla hyvä johtaja.
  Huono johtaja on semmoinen joka lainaa valtiolta rahat ostaakseen firman itselleen voidakseen myydä firman pikaisesti kilpailijalle, joka ensi töikseen pistää firman ovet kiinni ja väen kortistoon koska ei kaipaa kilpailua.
  Sipilällä on kokemusta jälkimmäisestä. Ei hän ole koskaan johtanut ensimmäistäkään firmaa joka tekee jotain oikeaa ja työllistää. Hän on ollut mukana vain firmoissa joiden ainoa liiketoiminta on kupata valtiolta rahaa ja jonka voi tilaisuuden tullen myydä.

  Valtiota on vähän vaikeampi myydä mutta pala kerrallaan sekin onnistuu.

  Jos mikä tahansa uudistus on yleisesti ottaen hyvä niin se saa kannatusta yli puoluerajojen eikä sillä ole niin kiire etteikö seuraava eduskunta ja hallitus veisi asiaa loppuun. Kenties pienin viilauksin, mutta hyvän paketin uskaltaa jättää seuraajalleen.
  Tässä sotepaketissa ei ole sotesta tietoakaan vaan ainoa tarkoitus on saada maahan kymmenentuhatta kepulaista virkaa. Joista viisi apulaisjohtajan virkaa on luvattu sinisille.

  Ei ihme jos asialla on kiire koska seuraava eduskunta ja hallitus eivät välttämättä ole idean kannalla.
  Jos äänestäjät eivät tule ihan hulluiksi. Mikä tietysti on mahdollista sekin.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Jos äänestäjät eivät tule ihan hulluiksi. Mikä tietysti on mahdollista sekin.”
   Niin sehän on jo perinteisesti maan tapa, että äänestäjät ovat umpikahjoja – monet köyhät leikkivät uurnilla rikkaita äänestäen vastoin omaa etuaan ja sama meno tulee jatkumaan sanovat gallupfirmojen johtajat mitä vaan.

 14. sari

  Eihän nuo nykynen taksihommakaan toimi kelakyytien pohjalta ollenkaan, sote on todennäköisesti samaa kuraa, joka vain hankaloittaa kaikkia, jotka eniten sitä apua tarvii, samoin maahanmuuttopolitiikka.

  Aivan syvältä tää hallitus.. =(

  • Mm

   Joo siltä näyttää. Ihan pelottaa ajatella kuinka monta välistävetjäjää mahtuu potilaan ja terveydenhoidon väliin. Meillä on todella kamala hallitus.

 15. Luukas Pyykorpi

  Relatkaa nyt vähän, päättäjillä vain lyhyehkö kesäloma ja sit taas pyyhitään sotkeutuneet jalat perustuslakimattoon !

  • Arska

   Vuodessa näillä kansanedustajilla on 4.5 kk lomaa ja kehtaavat vielä syyllistää kansaa liian pitkistä kesälomista ja kikyilyn olevan suorastaan velvollisuus muille mutta itsensä unohtavat näiltä leikkauksilta aina ja päinvastoin näille hyväkkäille annetaan aina vaan lisää kun ”työryhmä tutkii” ja toteaa että ovat mukamas palkkakuopassa verrattuna esim. yksityiseen puoleen.

   No noilla näytöillä yksityiseltä puolelta tulisikin kenkää lähes kaikille kansanedustajille sen nykyisen 6kk koeaikana.
   Jos näytöt ovat pelkkää paskan jauhamista ja teot laittomien lakien hyväksymistä niin tällaiset henkilöt pitäisi laittaa edesvastuuseen siis suomeksi sanottuna vaihtaa lähes kaikki toisiin kansanedustajiin seuraavissa vaaleissa.

   Mielestäni pitäisi kaikki nämä vanhat konkarit ja nykyiset napinpainaja kansanedustajat vaihtaa uusiin koska he ovat jo näyttönsä antaneet ja heidät on erittäin huonoiksi todettu muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
   Sitä voisi kokeilla hyvät äänestäjät seuraavaksi.

   • Luukas Pyykorpi

    Puolueeton oikeuslaitos kaikkien asteiden suhteen olisi tavoite numero yksi !

 16. Mm

  Sote on rikos!

 17. mark

  Kantelu on vain kepun itkupotkuraivari kun maakuntiin luvatut virat voi jäädä saamatta. Kokkarit näyttää ottavan valinnanvapauden tyynemmin. Sehän näyttää etenevän ilman soteakin.

 18. Jaatinen

  Mielenkiintoista on, että Kokoomuslaiset eivät olleet mukana kantelussa/ kirjelmässä. Kokoomuksessa tiedetään, että valinnanvapaus ei toteudu. Nyt Kokoomuksen dilemma on kaataa tämä Sote, ilman, että sää siitä syyn niskoilleen.

 19. Pitkäaikaistyötön

  Siun soten toimialuejohtaja Antti Turunen: ”Idea tasa-arvoisista, paremmin saatavilla olevista palveluista ja kustannustason hallinnasta oli erinomainen. Sitten tulivat mukaan kilpailun avaaminen ja maakuntaratkaisut, eikä alkuperäisistä tavoitteista ole puhuttu enää mitään.”

  https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/187923-siun-soten-toimialuejohtaja-antti-turusen-mielesta-maakunnallisen-sotekimpan-taloudelta-puuttuu-realistinen-pohja

  • M.M.X.X.

   ”Realistinen taloudellinen pohja” on puuttunut mm Talvivaaraltakin ( tai Terrafame tai jne..) mutta se ei ole estänyt kaatamasta rahaa tähän ihmeeseen. Eikä kaivoslakia ole myöskään saatu rationaaliselle pohjalle. Ilmeisesti valtion kaikilla hankkeilla ei tarvitse olla rationaalista pohjaa. Rahaa riittää kunnes se loppuu ja sitten sanotaan; Elämä on.

 20. Jarmo M;artikainen

  Kokoomus on aina ennen vaaleja mahdollisimman hiljaa ja antaa hölmöjen hallituskumppaneiden kantaa vastuu uusliberaalipolitikasta, jota on vaikea toteuttaa opposiosta käsin. Jyrki Katainen oli aina poissa eduskunnasta, kun piti selittää esim. Kreikka-lainoja, ja hallituskumppani SPD otti siipeensä gallupeissa, kun Urpilainen sai kunnian selittää kansalle kokoomusidelogian aivopieruja ja kansan muisti oli valitettavan lyhyt siitä, kenen komisaarinvirka velanotolla ja julkisen talouden menojen huomattavalla lisäyksellä saavutettiin.

  On todella noloa ja pokkaa muillakin kuin Hannelella, kun keskustan kaalinrouskuttaja kehtaa syyttää K.Kiurua, joka puolustaa yhtä maailman kustannustehoikkainta ja toimivinta terveydenhuoltojärjestelmää. Krista huolehtii huolellisesta lain valmistelusta, joka ei sovi DI-hallitukselle. Kepun maakuntauudistus on kaikki kaikessa. Ei haittaa, vaikka kansalaiset eivät pääse lääkäriin KEPU-maakunnissa, kun taksia ei ole saatavilla mistään, Lehmänkauppa se on mikä kannattaa, vai mitä Lehman Brothers 2008.

 21. Vesa Suominen

  On erinomainen asia, että tässä kymmenien tuhansien järvien ja satojen tuhansien työttömien hiljaa hiutuvassa maassa ilmestyy sentään vielä Saku Timosen blogi!
  Useampi kuin yksi kommentoija oli kiinnittänyt huomiota samaan mikä on minunkin mieltäni kaihertanut: kepuloinnin perusta on valettu betonoimalla Keskustan asemat suomalaisessa hallintokoneistossa (läänityksiä riittää maa- ja metsätalousministeriöstä KELA:n pääjohtajaan ja kunnan saunavihdantekijään). Tämän tilan ”ikuistaminen” oli kepulaisten ainoa tavoite sote:n suhteen. Ja kun lehmä (valtio) on vielä toistaiseksi lypsävä niin kaupat kähmävalmiin kokoomuksen kanssa oli helppo tehdä.
  Mitä seuraaviin eduskuntavaaleihin tulee, muuttukohan tässä maassa enää mikään tolkullisemmaksi? Hampaita vihloo seuratessa, kun Suomen kansalta löytyy kymmenen prosentin kannatus jopa sote-keittiön solkkuämpärin kantajile, noille hallapersuille, jotka vielä äsken olivat lattialuuttuna hallituksessa, mutta nyt moittivat hurskaasti sinipersujen viittä ministeriä ikään kuin olisivat muka koko ajan kannattaneet muunlaista politiikkaa kuin tämä orpokurkeloosna hortoilevan Juha-Jeesus Kepuselänalla -tuhoketjun omaa maalia pommittava jallitus.

  Visainen ja vihainen Vesa

 22. Ulla Suominen

  Hanna-Kaisa Heikkinen veti herneen nenäänsä, kun Krista Kiuru ei suostunut äänestykseen. Miksi keskeneräisestä lakiesityksestä pitäisi äänestää, ennen kuin kaikki korjaukset on tehty. Heikkinen teki Kiurusta syntipukin ja hänestä valituksen. Eikö kansanedustajille pitäisi opettaa käyttäytymistä ja toisten kansanedustajien kunnioittamista. Onneksi Kokoomus ei yhtynyt huomautuksen tekemiseen. Kepu pettää aina!

Kommentoi »

Comments are closed