Aikuisten oikeesti

-Kaikesta hallituksen vakuuttelusta huolimatta valmistelu on ollut varsinaista vuoristorataa. Valiokuntatyötä on vaikeuttanut pirstaleisesti valmistellut hallituksen esitykset. On annettu useita täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita. Tilannetta kuvaa hyvin se, että valiokunta sai hallitukselta vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon alle kolme viikkoa sitten. Siitä huolimatta vastineen pykäliä on jo korjattu jälleen uudella vastineella. Uusia pykäliä satelee tasaisella vauhdilla. Epäselväksi pääministerin antamasta ilmoituksesta jäi, milloin uusien linjausten mukaiset pykälämuutokset valmistellaan. Valiokunnalle on nyt kerrottu, että uusi vastine on jälleen luvassa 20.8.

Muun muassa näin vastaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (SDP) Facebookissa hänen toiminnastaan puhemiesneuvostolle tehtyyn kanteluun. Kantelun allekirjoittivat valiokunnan keskustalaiset jäsenet sekä sinisten edustaja. Kokoomuslaiset eivät kanteluun osallistuneet.

Sote- ja maakuntauudistus on ajanut kiville, ja sen huomaa sen kannattajien lapsellisesta käyttäytymisestä. Hallitus on tehnyt uudistusta kolme vuotta törmäillen jatkuvasti perustuslakiin. Viime kesänä valinnanvapauslainsäädäntö piti palauttaa hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi. Nyt annettu uusi esitys on yhä niin ongelmallinen perustuslain kannalta, että yli puolet sen pykälistä on kirjoitettava uudelleen valiokunnassa. Siitä huolimatta valiokunnan keskustalaiset jäsenet tuntuvat edellyttävän, että tipoittain tuleva ja jatkuvasti muutettu lakiesitys pitää saada valiokunnassa läpi nopeasti. Kun ei saada, niin kiukutellaan.

Sitä kiukuttelua on kuulunut pitkin kevättä. Nyt tehdyn kantelun ensimmäinen allekirjoittaja Hannakaisa Heikkinen on keväällä tihkuneiden tietojen mukaan itse tehnyt kaikkensa käsittelyn hankaloittamiseksi. Meno on kuin lasten hiekkalaatikolla, jossa joku päsmäri keksii leikkiin jatkuvasti uusia sääntöjä. Kun muut eivät niitä hyväksy, niin päsmäri menee parkuen kantelemaan hoitotädille.

Olen vaihtelevasti luottanut siihen, että päättäjämme ovat aikuisia ja vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka hoitavat asioitamme harkiten ja viisaasti. Tämän hallituksen aikana luottamukseni rypee pohjamudissa. Syynä on itsenäisyyden historian suurin hallinnollinen, terveydenhoidollinen ja taloudellinen uudistus, jonka valmistelu on kautta linjan ollut kelvotonta. Ensin asetettiin päämääräksi yhdistää kaksi täysin erillistä asiaa eli maakuntauudistus ja sote-uudistus. Sitten ruvettiin valmistelemaan lainsäädäntöä piittaamatta hittojakaan sellaisista asioista kuin perustuslaki ja hyvä lainsäädäntötapa.

Tärkein perustelu uudistuksen kiireelle on aina juuri se kiire. Olen kyllästymiseen asti kuunnellut ministereitä, jotka jankuttavat asian maaliin saamisen välttämättömyydestä kuin karkkihyllyllä kiukutteleva lapsi. Mutta kun tahtoo! Lakien sisällöstä ei kukaan ole enää pitkiin aikoihin puhunut mitään. Se ei ole mikään ihme, sillä se sisältö taitaa olla niin kelvotonta, että siitä ei kannata edes puhua.

Näyttää siltä, että sote- ja maakuntauudistusta eivät aja läpi aikuiset päättäjät, vaan kiukuttelevat kakarat.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (44)
 1. Hyvä veto nuo sääntömuutokset pelissä. Kehoitan kaikkia lukijoita lukemaan Lassi & Leevi sarjakuvia. Siinä poika ja pehmolelu tiikeri pelaavat muunelmaa baseballista. Pelin nimi on” Lassipallo”, peli jossa säännöt muuttuvat olosuhteiden mukaan. Lisäksi Lassin mielikuvitus on niin kova, että hän pystyy tasavertaisesti kommunikoimaan jopa pehmolelun kanssa. Suomen hallitus pelaa ”Juhapalloa”, joka lapsellisuudessaan vetää vertoja jopa ”Lassipallolle”. https://www.hs.fi/lassijaleevi/car-2000005591742.html

  1. Peukku

   1. Luukas Pyykorpi
    7.7.2018, 17:11

    Doubling tai jotain 😉

  2. Jukka Laine
   7.7.2018, 10:40

   Lassipallon säännön muuttuvat jos se on hauskaa.

   Juhapallon säännöt muuttuvat jos Juhalla ei ole hauskaa. Tärkeä ero.

   1. Onko jehu päättänyt yksityisyrittäjäksi alkaa-mittatilauksena tehtyjä ruumisarkkuja,kun hän tykkää askarrella autotallissaan-onko tilauksista puute-minkä takia hän päättää lääkekorvauksien nostosta ja pienien sosiaalitukien pienentämisistä että hänen nimmareilla varustetut viimeiset leposijat menisivät kaupaksi-no ainakaan ei ole hällä puhtaita jauhoja pussissa-Olenko inhottava???

  3. Hannu Ala-Olla
   7.7.2018, 16:22

   Sotepallo. Niitä uusia sääntöjä ei edes kerrota pelaajille, mutta niitä täytyy silti noudattaa.

 2. Jonis Lusis
  7.7.2018, 08:17

  Kansalle ei kiireellä tarjota mitään hyvää. Kepun kortit on katsottu ja merkityiksi havaittu.

Kommentointi suljettu.