Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kesäistä mielipidemuokkausta

Heinäkuu on otollista aikaa muokata lomailevan kansanosan mieliä sopiviksi katsotuilla uutisilla ja kolumneilla. Sen tietävät hallitus ja sitä tukeva media. Ihan muita asioita ajatteleva lomalainen lukaisee poliittisen jutun ja kiiruhtaa jatkamaan lomaansa, mutta jutun sisältämä ajatus jää muhimaan hänen alitajuntaansa ja muokkaamaan sitä. Ja se ajatushan on, että hallitus on hyvä ja oppositio paha. Lomalainen ei jouda miettimään mitä kaikkea juttu jättää kertomatta.

Helsingin Sanomat kertoo talousanalyysissään, että Sipilän hallitus teki mahdottomasta mahdollista ja toteutti työllisyysihmeen. Työllisyysaste on 71,4 prosenttia.

Lehti ei kerro, että tehtyjen työtuntien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin työllisyysaste. Vaikka uusia työpaikkoja syntyy, niin tehdyn työn määrä ei kasva. Uudet työpaikat ovat siis lähinnä osa-aikaisia ja pätkätöitä, joilla ei elä. Palkan lisäksi on haettava yhteiskunnan tukea.

Sekin jää kertomatta, että vaikka työllisyys kasvaa, niin työttömien määrä ei vähene työnsaannilla. Työttömät vain katoavat jonnekin. Määräaikaishaastattelut poistivat tilastoista 30 000 sinne kuulumatonta, kuntouttavassa työtoiminnassa tekemässä palkatonta työtä on jatkuvasti noin 27 000 ihmistä ja Lex Lindström siirsi 5 000 työtöntä eläkkeelle. Työlliseksi katsotaan yhdenkin palkallisen työtunnin kolmessa viikossa tehnyt.

Työllisyyden kasvu ei ole Sipilän hallituksen aikaansaama ihme, vaan osa kansainvälistä talouskasvua, kertoo Eurostatin tilasto.

(Kiitos taas Pekka Pasaselle tilastojen etsimisestä.)

Puolueettoman kokoomuslehti Karjalaisen kolumnisti uudistaa sosiaaliturvaa väittämällä Antti Rinteen eläkelupausta pelkäksi populismiksi ja esittämällä lapsilisien poistamista hyvätuloisilta. Tätä kolumnistia ei jostain syystä ole koskaan kiinnostanut tutustua SDP:n ehdotuksiin, vaan hän tyytyy väittämään, että niitä ei ole tai ne ovat toteuttamiskelvottomia.

Lapsilisien maksaminen myös hyvätuloisille ei ole mikään ongelma, mutta se on, että niitä ei makseta kaikkein köyhimmille. Lapsilisät ovat toimeentulotukilaskelmassa tuloa, joka alentaa tukea. Se on paljon suurempi ongelma kuin lapsilisien maksaminen myös niille, jotka eivät niitä tarvitse elämiseen.

Ilta-Sanomat ja Yhteisvastuukeräys järjestivät kirjoituskilpailun köyhyydestä ihan entisajan raittiuskilpakirjoitusten tapaan. Kunniamaininnan sai 55-vuotias sinkkumies, joka elää toimeentulotuella mukavasti.

Tämä kaikkien Sossu-Tatujen ja Skeitti-Juusojen setä on elänyt tuella jo 15 vuotta ja kehuu miten hyvin menee, joten muutkin voisivat lopettaa kitinän tuen pienuudesta. En tiedä onko tämä ihminen oikeasti olemassa, mutta jos on, niin hän on kuin tilaustyö tulevaisuudessa tapahtuvien tukien leikkausten suunnittelijoille. Nyt on todistettu, että terve sinkku elää toimeentulotuella mukavasti, joten voidaan unohtaa puheet lapsiperheiden köyhyydestä ja monille ikävää arkea olevasta valinnasta ruuan ja lääkkeiden välillä. Samoin voidaan unohtaa Euroopan neuvostolta monta kertaa saadut nuhteen liian pienestä perusturvan tasosta.

Nämä uutiset ilman kritiikkiä lukeneen lomalaisen päähän jää muhimaan Sipilän hallituksen työllisyysihme, demareiden populistinen kelvottomuus ja ruhtinaalliset toimeentulotuet, joita joutaisi oikeastaan leikata.

Kriittinen lukija ajattelee kuitenkin myös kesälomalla ollessaan enemmän kuin poliitikot ja heitä myötäilevat toimittajat luulevatkaan.

Kommentit (101)

 1. Markku Kemppainen

  Nämä yhteiskunnan tuilla elävät ovat joko täysin keksittyjä tarinoita eli propagandaa tai sitten kaikkea ei kerrota. Unohdetaan aktiivisesti kertoa se, että saattaapi olla muitakin tulonlähteitä tai varoja joita voi käyttää pärjätäkseen.

  Sipilän hallitus voisi minut palkita siitä, että työttömien määrä vähenee. Olen lähdössä eläkkeelle. Että hyvästi tämän yhteiskunnan oravanpyörässä juokseminen.

  • Sirpa N

   Luin tovin Ilta-Sanomien jutun kommnetteja tämäån ”55-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän” tarinaan. Järkyttävää, pelottavaa ja käsittämätöntä, että ainakin näkyviin jätetyistä kommenteista kaikki näyttävän uskovan, että tällainen henkilö on olemassa ja tällainen elämä mahdollista!

   Ei edes jutun höystäminen kiroilulla, pikkuilkeyksillä työssäkäyville naapureille ja päähenkilön avoisan (?) seksielämän kuvauksella saa ihmisiä epäilemään, että kyseessä on (epäonnistunut) parodia ja/tai mielipiteenmuokkausta sen suuntaan, että kuka tahansa pärjää kepeästi yhteiskunna tuilla, kunhan vaan keskittyy nuukailemiseen ja käyttää ystäviään hyväksi (esim. nettilehden tunnukset). O tempora, o mores!

   Itse uskon kyseisen tarinan vasta, kun henkilö tulee esiin ja kertoo sen omalla nimellään sekä esittää vaikkapa puolen vuoden kuitit tuloistaan ja menoistaan. Nakuilusta en halua todisteita, mutta kysyn: miksi ihmeessä niistä piti kirjoittaa (paitsi yleisönkosiskelu)?

   • Sirpa N

    Ja kuten kiljoitusvihreistä näkyy, huokaan ja pakenen, koetan keskittyä hyvää, joka ei ole tietokoneella. 🙂

    • Nimetön

     Kannattaa uskoa vasta kokeiltua.

     • Nimetön

      ..vain tuohon pitkäaikaistyöttömyyteen viitaten.

      • Nimetön

       ..vaikka päteneehän se kuitenkin. Seksissä 20 vuotta nuoremman kanssa vain, jonka huomasin vasta kommentoimiseni jälkeen, ei liene kokemista sen laisen ylenkatsomisen vuoksi.

 2. Stressiheikki

  Itsekin ihmettelin tuotya skeittijuusoa. Pitäisi haastatella kun tuntuu niin fiktiivihahmolta.

 3. Veijo Kare

  Muttakun EI ajattele…….

 4. Tanja Takalo

  Luin ko.55vee sinkkumiehen kootut sankaritarinat köyhyydestä, jossa sairaudetkin oli oman elämänvalintojen syytä. Kun vain tyytyi korvauksiin sai sitoutumatonta seksiä peräti 20 vee nuoremmalta naiselta, jopas jotakin! Kovasti tuntui teksti oikeiston kynästä kynäillyltä. Mikäs siinä jos elämä korvauksilla riittää, ja terveys kestää. Minulle kelpaisi säännöllinen kuukausipalkka, työterveyshuolto, lomarahat ja muut ylimääräiset edut. Minun mies on töissä kaivoksella, ja en voi kiistää, ettenkö olisi kateellisena katsellut hänen uutta, kiiltelevää työpuhelintaan, lisäksi hän voi syödä päivittäin edullisen, työnantajan tukeman lounaan, ja säästää siinäkin, kelpaisi minullekin. Nämä elintason erot minun pätkätyöläisen, ja vaki työssä olevan ukkoni välillä tulee julki lähes päivittäin. Äijäni käy hoidattamassa terveyttään Mehiläisessä lääkärillä,ja minä jonotan pikapolille hoitajalle, lääkärin tapaan jos hoitsu niin päättää. Hammashuolto on nopeaa miehelläni, minä odottelen josko jo ensi kuussa tulisi kaupungin hoitoon kutsu. Oikeastaan masentaa miettiä miten paljosta jään paitsi pätkätyöläisenä mieheen verrattuna. Mutta onnea vaan sinkkumies 55vee, ja toivottavasti se 20 v nuorempi naikkonen ei löydä työssä käyvää miestä. Sillon saattaa työtön(mutta tyytyväinen) vanheneva sinkkumies lentää kierrätykseen.

  • Virve Valoheimo

   Jep, ulvoin naurusta, kun luin tuon 55 vee miehen kirjoituksen. Lieneekö ollut sarkasmia? Seksikin kiva kulutushyödyke 55″ telkkarin tavoin. Näissä ”kirjoituksissa” on aina niin paksua juttua, ettei niitä voi mitenkään uskoa. Ehkä tarkoitus on omaksua/lukea vain se otsikko.

   • Sirpa N

    Aivan! Tuo oli parodiana ihan ookoo, mutta raivostuttava, koska kansa näyttää ottavan sen todesta. Auts sille!

  • Martti Kuusela

   Työnantajan tukema lounas tulee työntekijälle silti kalliimmaksi kuin itse tehty ruoka. Työnantajakaan ei voi tukea lounasta kuin vain korkeintaan 25 prosentilla. Jos tukee enemmän, niin se on sitten verotettavaa luontoisetua eli palkanlisää.

   • Marko

    Tuki on 50%.

    • Martti Kuusela

     ”Enintään 10,40 euron nimellisarvoisen, muun kuin sopimusruokailuun liittyvän ruokailulipukkeen muodossa tai muuta vastaavaa maksutapaa käyttäen järjestetyn edun arvo on 75 % ruokailulipukkeen nimellisarvosta, kuitenkin vähintään 6,50 €. Nimellisarvoltaan yli 10,40 euron ruokailulipuke arvostetaan nimellisarvoonsa.”

  • Nina

   Eriarvoisuus Suomessa senkun kasvaa, hyvinvointivaltion kulissit kyllä ovat vielä pystyssä.
   En todellakaan usko tarinaa 55-vuotiaan työttömän sinkkumiehen hienosta elämästä, se on taatusti jokun ”humoristin”/porukan kirjoittama. Lause ”ostan netistä kesävaatteet talvella ja talvivaatteet kesän koittaessa” vei viimeisimmänkin uskottavuuden.
   p.s. uteliaisuudesta kysyn: kutsutko itseäsi tai ystäviäsi naikkosiksi?

 5. Stressiheikki

  Sanoitko Saku ”demareiden populistinen kelvottomuus?” Nyt alan oikeasti tykätä sun teksteistä. Heh.

  • sakutimonen

   Oletko koskaan kuullut puhuttavan sarkasmista?

   • Stressiheikki

    En koskaan. Onko se jotain syötävää? Toivoisin sun olevan kriittinen myös ”omaa” puoluettasi kohtaan koska puoluepolitiikka on kaiken pahan alku ja juuri.

    • sakutimonen

     Olen kritisoinut demareita edellisten hallitusten aikana enemmän kuin kukaan toinen tuntemani demari. Nyt en kritisoi, koska oppositiopuolue ei ole päättämässä asioista.

    • timo harju

     Hyvä havainto. Sinulla tuo analyyttinen ajattelu viiltää kuin veitsi.

     • timo harju

      Siis Stressiheikillä 🙂

   • jovena

    Älä nyt pilaa kaverin hyvää mieltä. Sarkasmin ymmärtämiseen tai huomaamiseen tarvitaan kyky abstraktiin ajatteluun…

    • Antonio

     Naurattaa mutta myös surettaa ja ihmetyttää, etteivät monet muutkaan ymmärrä hallituksen ja opposition eroa ja kyselevät
     ” miksei Rinne tai Andersson tee mitään”.
     Ei siis edes alkeita -mutta silti valmiita kritisoimaan. LOL

     • Ramses

      Niinpä.

      Muistattehan hallituspuolueiden suosikkikyselyn, taisi olla 2010. Huonoimman arvosanan sai SDP, vaikka istui koko vaalikauden oppositiossa.

 6. Sossu-Sedän tarinat kuin Jallusta

  Sossu-Tatun ja Skeitti-Juuson setä on surkea koululaisen kesäessee. Koko juttu on aivan naurettava, seksiäkin löytyy sossuttajalle 20 vuotta nuoremman naisen kanssa, kun vain toteuttaa hänen fantasioitaan. Jallu ja Kalle eivät enää ilmesty, mutta näköjään kirjoittajia yhä löytyisi.

  Alkoholin ja tupakoinnin Sossu-Setä muka jätti talousstressin ollessa pahimmillaan. Ja tätä rataa. Tehokas tietokone ostetaan toimeentulotuesta ”säästämällä”. Hah hah.

  Aivan täyttä sontaa, mutta kun lukijan viisarit ovat valmiiksi varttia yli kolmessa, niin IS:ssä ainakin löytyy tukuittain tuohtuneita nettomaksajia, jotka eivät halua osallistua Sossu-Sedän elättämiseen. Pitää kyllä nettomaksajien olla aika kaljoissaan että uskovat aivan kaiken minkä lukevat. Kuinka mahtaa työelämässä oikeasti olla käyttöä näinkin yksinkertaisille nettomaksajille, pistää ainakin itseäni miettimään.

  • Virve Valoheimo

   Samalla saatiin kerrotuksi sekin, että ne yksinhuoltaäidit toteuttavat vain seksifantasioitaan lasten ollessa päivähoidossa.

   • Pertti Peruspertti

    Aivan! 😀

    Kun jutun lukee pariin kertaan, pitäisi viimeistään tajuta mistä huumoripläjäytyksestä on kyse. Tässä pannaan nyt halvalla lukijoita mennen tullen. Mahtaa joku kieriä naurusta lukiessaan eri medioista proosansa keräämiä kommentteja.

    Ehkä juttu tosiaan on hyvä ja siten ansaitsee palkinnon. Mikäs sen hauskempaa kesälukemista, ehkä Iltsikan toimitus vielä kertoo totuuden seuraavassa numerossa.

 7. Antonio

  Siellä se muikisteli sippeli hesarissa työttömyysluvuista. Eipä hesari edelleenkään yllä entiselle puolueettomammalle tasolleen.
  Jutun kirjoittaja ei käsitellyt asiaa joka kantilta. Tunsin jälleen kerran suunnatonta myötähäpeää Mistä näitä sokeita ja vajaatiedollisia toimittajia sikiää?! Tai pikemminkin: kuinka lehden johto kehtaa sallia lehdeltä näin hämmästyttävän yksipuolisuuden?! Vastauksen kyllä jo tiedämme.
  Mutta:
  Onhan se suoranainen HÄPEÄ.

 8. Riitta Silen

  Lomalla vasta onkin ollut aikaa lukea yltiökriittisen haravakatseen kanssa kaikki eri medioiden uutiset. Tai ehkä se vain on sitä, että Saku on istuttanut päähäni mediariittisyyden verkon, jonka tiheästä seulasta ei enää se päältä päin siloiteltu ja kuorrutettu kakku kakomatta alas mene. Hyvä niin. Medialukutaito lienee nykymaailmassa kansalaistaito, jota pitäisi edellyttää kaikilta kansalaisilta. Onhan se ahdistavaa välillä, mutta mieluummiin jumppaan aivonystyröitäni kuin jämähdän hymistelemään omassa itseriittoisessa kuplassani. Kiitos taas aamun avauksesta, Saku. T. Riipukka

 9. Arska

  Goebbelskin olisi riemuissaan aivopesun määrästä Suomessa ja suunta politiikassa on myös natsien ideologian mukaista.
  Sipilä ja Suomen hallitus saisivat Goebbelssilta raikuvat aploodit. Toimittajat on valjastettu tukemaan uutisina kaikkea mitä poliitiinen eliitti haluaa, siinä taas hyvä esimerkki siitä että köyhyys on mukamas vain hyvää elämää ja samaan aikaan on käsittelyssä Akttivimalli 2:nen joten mielipidemuokkausta tarvitaankin tähän väliin.

  Elämme kyllä uskomatonta aikaa kun väitetään että olemme sivistynyt yhteiskunta ja tällaista soopaa suolletaan kokoajan eetteriin, häpeäisitte toimittajat ja lehtien kustantajat… mutta eihän teitä kiinnosta vaan se että miten saatte pitää työpaikkanne kun isoveli kiristää työttömyydellä selän takana ellei tehdä niinkuin joku muu taho haluaa ja missä valossa asiat esitetään.

  Voisi jo tilata Pravdan eli suomeksi Totuus lehden niin ei eroa enää huomaisi Hesarinkaan jutuista.

  • Lea Bäckman

   Pravdaa eli Totuutta oli entisessä NL:ssa tapana lukea siten että ensin luettiin rivien välit, ja sitten ajateltiin teksti juuri täsmälleen päinvastaiseksi. Näin päästiin melko lähelle ”totuutta”.

   Nämä meikäläisten Kepukokkarinatsimediat populistisuudessaan ovat vain surkeita jäljitelmiä todellisesta, upeasta ja onnistuneesta totalitarismista, joka itänaapurissa osattiin viedä huippuunsa. Siellä pääsivät puolueelle uskottomat vankiloihin ja mielisairaaloihin, eikä heitä roikotettu jossain löysässä hirressä työttöminä rikollisina kansanvihollisina ”aktivoitavina” yhteiskuntakelpoisiksi, eli aivopestävinä poroporvarilliseen tai fasistiseen puolueuskollisuuteen.

   Mitähän EU:n lehdistö ja muu tiedonvälitys tuumaa Suomen pohjoiskainuul….eiku pohjoiskorealaisesta yksisilmäisyydestä. Ei taida meillä olla meno niinkuin sivistysmaissa pitäisi olla, enempi se viittaa tuonne itänaapurin nykyiseen raakaan kapitalismiin, ja demokratian halveksuntaan. Sääli.

   Suomella tulee olemaan taas p i i t k ä matka sivistysmaaksi, kun nykyinen sipipipään ”lastentarhahallitus” lopettaa piakkoin toimintansa.

   Äänestetään nyt järki-ihmiset valtaan: 1) Li Andersson, tyttökuningas, ehdotonta pääministeriainesta, myöhemmin sitten pressaksi. Vahvuudet: älyllinen rehellisyys, tiedonhalu, monipuolinen lahjakkuus, politiikan syvällinen tuntemus ja rohkeus. Ajattelee suomalaisten parasta.

   Monet tyhmät ukot ei Litä hyväksy koska hän on nainen, ukkelit äänestäkööt Rinnettä, mutta vain jos demarit kannattavat kansalaispalkkaa. Vasemmistoliitto, SKP, ja yleisvasemmistolainen hallitus sekä vihreät seur. hallitukseen, niin Suomessa paranee kaikkien olot pitkällä tähtäimella.

   • Arska

    Sehän tässä mättää ettei kansa enää persujen vedätyksen jälkeen usko mihinkään poliittiseen liikkeeseen.
    Aikaisemminkaan eivät vasemmistopuolueet ole pärjänneet koska elettiin nousukautta lähes koko 2000 luku ja finanssikriisin jälkeen persut saivat protestivoiton mutta puolue osoittautuikin äänestäjilleen täysin äärioikeistolaiseksi populistiliikkeeksi jota nyt hävetään äänestäjien tahoilta ja tämä surkeus voikin saada seuraavissa vaaleissa paljon nukkuvia äänestäjiä aikaiseksi, tosin hallitus on kyllä antanut paljon mietittävää vanhoille persuille ja uskoisin että aktiivimallit 1&2 saavat aikaan taas vipinää ex-persuissa koska nuo ovat suora hyökkäys juuri siihen kansanosaan jotka nostivat persut valtaan, tosin persut siis itse eivät ole enää seuraavalla kierroksella kuin marginaali-ilmiö eikä protestiäänien saaja vaan nyt uskotaan johonkin suureen puolueeseen kuten SDP:hen.

    Joten toivoa on että SDP:n vahva oikea siipi jäisi heikommaksi ja sielläkin saataisiin todellinen työväenluokka johtoon jolloin polku Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon olisi edes jossainmäärin löydettävissä, ellei näin tapahdu niin uusliberalismi kyllä tuhoaa tämän maan kivijalkaa myöten kuten ”perustuslain louhinnasta” nytkin nähdään ja tämähän on vasta alkua tällä tiellä, mutta vauhti on ollut erittäin nopeaa ja siksi jälkikin on senmukaista…ahneudella,röykeydellä ja törkeydellähän ei ole tunnetusti mitään rajaa kuten tämän hallituksen sikailuilta jo nähdään.

    • Lea Bäckman

     Porvari- ja valemedian suorittamat hillittömät hyökkäykset vasemmistolaisuutta vastaan ja vasemmiston suoranainen demonisointi ovat selviä merkkejä siitä, että hätä ja pelko uuden vasemmiston noususta on markkinapelleillä nyt suuri! Ja ihan aiheellinen!

     Euroopassa on jo laajasti liikehdintää vasempaan, kun kansat ovat kyllästyneet uusliberalistiseen opportunismiin ja demokratian halveksuntaan. Porvarimedia tietysti tekee voitavansa pimittääkseen totuuden, mutta aika on jo ajanut macronin, le penin, mayn ja mitä niitänytonkaan ohitse.

     Samoin tapahtuu kaikissa pohjoismaissa, Suomi mukaanlukien. Vasemmiston voittokulkua ei mikään voi estää, se vyöryy luonnonvoiman lailla kaikkialla. Venäjä ja USA ovat perinteisesti patavanhoillisia diktatuureja ja yrittänevät jarruttaa kehitystä kaikin voimin, jopa uhittelemalla ja munattomien johtajiensa avulla sotaa lietsoen. Suomen olisi ehdottomasti kannattanut kieltäytyä järjestämästä noiden klovnien tapaamista meidän maaperällämme. Huonoa mainosta Suomelle olla edistämässä puten ja trumpin äärioikeistolaista agendaa!

     Suomen pitäisi olla eturintamassa tasa-arvon, demokratian, kansanvallan ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämisessä, muiden Euroopan maiden kanssa. Emme ole venäläisiä, ja amerikkalaisia meistä ei koskaan tule! 😉

 10. Martikaisen Jaska

  Mediasta saa sen kuvan, että Sipilän hallitus on tehnyt hyvää työtä ja vain ilkeä Krista Kiuru, joka puolustaa kansalaisten oikeuttaa säilyttää maailman kustannustehokkain ja toimivin terveydenhoitojärjestelmä, on paha ihminen. Krittinen ajattelu ja asioiden kyseenalaistaminen ei kuulu ilmeisesti toimittajien koulutukseen ja monesti toimittaja ei ole perehtynyt tarpeeksi hyvin aiheeseen; kansantaloustieteeseen tai tilastotieteeseen, jonka mittareita käytetään kuvamaan kansantaloudellista ilmiöitä, kuten esimerkiksi työttömyyttä.

  Kun asiat halutaan saada näyttämään paremmilta, kun ne todellisuudessa ovat, kerrotaan että työllisyysaste on ennätyskorkealla, kun tilastoon lasketaan jopa yhden työtunnintekijät mukaan. Tavallinen ihminen ei viitsi perehtyä uutiseen sen enempää ja mieleen jää: onpas meillä hyvä hallitus.

  Mielenmuokkausta harrastavat monet mediat, joissa SPD:stä tai vasemmistosta puhuessa usein mainitaan, jotain negatiivista Antti Rinteestä. Esimerkiksi median keskustelupalstoilla argumentit lähtee siitä, että Rinne on kommari, ja samalla maalataan uhkakuva: jos SDP on seuraavasssa hallituksessa verotus nousee, mutta samalla jätetään kertomatta kenen verotus(rikkaiden) nousee todennäisesti. Venäjävastaisuutta käytetään hyväksi omaa uusliberalia ideologiaa pönkittäessä, Olen ihmetellyt jo pitkään, miten hyvin ihmismieliä on onnistuttu muokkamaan hallituksen kantoihin sopiviksi Skeitti-Juusojen avulla.

  Sitä en ymmärrä, miksi kukaan pieni- tai keskituloinen äänestäisi kokoomusta tai keskustaa, koska todellisuudessa pieni- ja keskituloiset joutuvat maksamaan ökyrikkaiden tulonsiirrot; veronkevennykset. Kokoomuslaisuudesta on tehty muodikasta mielenmuokkauksen avulla ja ihmettelen aina kun joku pieni-tai keskituloinen palkansaaja/ansiotulonsaaja kuvitelee olevansa kokoomuslainen. Hänhän on se, joka loppupeleissä maksaa tulonsiirron vapaaehtoisesti ökyrikkaille.

  • Nina

   Täyttä asiaa!!!

 11. Ville Vainio

  Tämä pisti nyt silmään:
  > Lapsilisät ovat toimeentulotukilaskelmassa tuloa, joka alentaa tukea.

  Tuo on teknisesti totta, mutta tasapuolisuuden vuoksi olisi ehkä syytä mainita, että toisaalta lapset nostavat menojen perusosaa — ja vieläpä hieman enemmän kuin lapsilisän osuus. Toisin sanoen, toimeentulotuessa lapsilisät otetaan pois ja palautetaan eri nimikkeellä.

  • Sirpa N

   Mutta, lapsethan syövät, kulutavat vaatteita jne eli edelleenkin, toimeentulotukiasiakas ei saa lapsilisää sen lisäksi, että lasten perusmenot otettaisiin huomiooon – paitsi tuon mainitsemasi piene eron. Eli, vaikka lapsilisä ei saisi, toimeentulotuessa saisi saman eli lapsen perusosakorotuksen verran -> itse lapsilisä häviää.

   • Raija

    Ja sillä joutuu maksamaan vuokraa tai se täytyy käyttää ruokaan, ei lasten vaatteisiin, kenkiin ja urheiluvälineisiin joita kuitenkin joka koulussa odotetaan kaikilla lapsilla, köyhimmilläkin, olevan, sillä ” saavathan he niitten ostoa varten lapsilisää”.

  • Raija

   Se että lapsilisät muutetaan korvaamaan toimeentulotukea on suorastaan sikamaista eikä millään lailla puolusteltavaa, vaikka samanaikaisesti rikkaille maksetaan ihan vastikkeetta sitä samaa mikä alkujaan oli tarkoitettu köyhempien lapsille avuksi. Köyhät joutuu syömään lapsilisät eikä voi käyttää niitäsiihen mihin ne on tarkoitettu ja rikkaat säästää ne lapsilleen ensiautoihin tai-asuntoihin. Koko suomessa ei ole niin rikasta ihmistä että jättäisi hakematta niitä lapsilisiä sillä lapsilisät täytyy jokaiselle lapselle hakae kirjallisesti ne saadakseen, ne ei tule automaattisesti lapsen synnyttyä.

  • Pera

   ”Toisin sanoen, toimeentulotuessa lapsilisät otetaan pois ja palautetaan eri nimikkeellä.”

   Kyllä. Kun lapsilisä ryhdyttiin ottamaan huomioon tulona toimeentulotuessa, niin minkään perhemuodon toimeentulotuki ei alentunut senttiäkään kun samalla lapsilisän suuruinen määrä lisättiin lapsen perusosaan.

 12. Sauli

  Kyllä, kyllä viisvitosen singlemiehen tarina on hieno osoitus Iltasanomien toimittajan kirjallisista kyvyistä. Toki tarinaan olisi saatu ripaus traagisuutta jos olisi menty hiukan syvemmälle viisvitosen psyykkeen syövereihin. Päällisin puolin huoleton elämä kätkee alleen syvän epäluottamuksen yhteiskuntaan ja sen että oikeastaan hän kokee suurta ahdistusta omasta osaamattomuudestaan ja asemastaan työmarkkinoilla. Naapurien katseilta hän piiloutuu luomansa roolin taakse. Tai sen että toimeentulotuella kyllä elää, jos sitä jatkaa satunnaisilla kuutamokeikoilla ja sosialisoimalla naapurin omaisuutta. Lääkkeetkin saa katukaupasta edullisemmin kuin apteekista. Ja itse asiassa, kyllä hän haluaisi sen naapurin kiiltävän auton, mutta autottomuudestaan hän on tehnyt itselleen ideologian.

  Jos viisvitosta ei ole oikeasti olemassa, hänen täytyy luoda. Hänen esittämänsä ideologia sotii, uskallan nyt väittää, suurimman osan suomalaisten ideologiaa vastaan. Suurin osa haluaa elää kulutusyhteiskunnassa joka perustuu uusien kiiltävien autojen ja puolenvuoden välein ilmestyvien uutuuspuhelinten hankinnalle. Ja tähän ideologiaan työttömyys jättää ison taloudellisen loven. Viisvitonen on hallituksen kannalta vaarallinen hippi jonka kyseenalainen moraali ja elämä pitää julkistaa nimimerkin takaa moralistien raadeltavaksi.

  Viisvitosen tarina on hyvä, mutta se kertoo pienestä marginaalista, eikä edes välttämättä koko totuutta. Suuri työttömien enemmistö haluaa palkkatyötä, ei pelkästään rahan, vaan myös sen sosiaalisen ja yhteiskunnallisen merkityksen takia. Roikkuminen kortistossa on pakollinen paha, tulonsiirroilla elää, mutta ei sellaista elämää kuin miksi sen useimmat suomalaiset mieltävät. Nyt sekin elämä kyseenalaistetaan ja halutaan viedä tuhkatin peäsästä viisvitosen antamalla oikeutuksella.

  • Hypomas

   ” Suuri työttömien enemmistö haluaa palkkatyötä”. Niin ja suuri työttömien enemmistö haluaisi kokoaikatyön. Silpputyö, jonka lisäksi saa sosiaalietuuksia armonpaloina ei ole yhtään sen parempi kuin täystyöttömyys. Olkoonkin että opiskelijoille ja nuorille se jossain kohtaa elämässä sopisikin. Tietä tehdään nyt sileäksi tuolle silpputyölle, joka Yhdysvalloissa on käytäntönä ollut jo pitkään: kuhnuri tekee kahta kolmea työtä eikä elä silläkään.

 13. Rintsu

  Kyllä ne nimenomaan otetaan pois.
  Kaikille muille lapsilisät maksetaan verottomana muiden tulojen päälle mutta toimeentulotuelliselle ne ovat tuesta vähennettävää tuloa.
  Se, että lapset nostavat ttuen perusosaa on paikallaan koska syöjiä on enemmän mutta lapsilisä jää köyhimmiltä saamatta.

  • Martti Kuusela

   Toimeentulotuessa lapsesta maksettavalla korottavalla tuella voi myös ostaa ruokaa ja lapsen kuluihin se on tarkoitettukin. Eurot ovat aivan samalanlaisia riippumatta siitä tulevatko ne toimeentulotuesta vai lapsilisästä. Molemmat tuet ovat myös täysin verottomia.

   • sakutimonen

    Ei muuta sitä tosiasiaa, että toimeentulotukea saavalta vanhemmalta leikataan tuesta lapsilisän verran kokonaan pois.

    • Ville Vainio

     Ei sitä leikata.

     Jos leikattaisiin, saisi lapsellinen tuensaaja saman tuen kuin lapseton. Näin ei kuitenkaan ole, joten jotain tukea lapsesta tulee. Enemmän rahaa siis, kuin ilman lasta. Toki eri nimikkeellä.

     Miten tilanne olisi parempi, jos lapsilisää ei huomioitaisi tulona, mutta lapsi ei korottaisikaan tuen maksimimäärää? En ihan heti keksi skenaariota, jossa tuet paranisivat.

     • sakutimonen

      Älä jankuta. Työmarkkinatukea saava saa tuen lisäksi myös lapsilisän. Toimeentulotuen saajalta leikataan tuesta pois lapsilisän verran.

      • Ville Vainio

       En mielestäni jankuttanut, vaan puutuin siihen, ettei pelkkään terminologiaan tule puuttua.

       Työmarkkinatuki on hieman eri asiaan kuin toimeentulotuki. Jos miettii, mihin toimeentulotuki on tarkoitettu, niin on suhteellisen järkevää, että sitä maksetaan X euroon asti ja lapset vaikuttavat X:ään.

       Toki nykyinen malli on kovin passivoiva, byrokraattinen ja suorastaan inhottava, mutta se ei ollut se pointti tässä.

       • Ilja Savolainen

        Näitä on hieman vaikea vertailla, koska huollettava lapsi vaikuttaa molempien vanhempien työmarkkinatukeen ja toisaalta yksinhuoltajan ttt-perusosa on hieman (10%) suurempi, mutta jos katsotaan nyt vaikka perhettä, jossa on yksi lapsi ja yksi huoltaja:

        Työmarkkinatuki lapsikorotuksella on n. 809 euroa ja tähän tosiaan tulee päälle se lapsilisä (yhdestä lapsesta 94,88 €), eli yhteensä 904 euroa. Työmarkkinatuesta maksetaan toki veroa.

        Yksinhuoltajan toimeentulotuen perusosa on 540,33 € ja ensimmäisen alle 10-vuotiaan lapsen perusosa 309,46 €, yhteensä 849,79 €. Jos lapsi on 10-17 -vuotias, niin summa nousee 884,18 euroon. Lapsilisä maksetaan ja sitten otetaan pois, eli siltä osin +-0 €.

        Kahden huoltajan perheessä vastaavat summat näyttäisivät olevan 1717 € (työmarkkinatuet ja lapsilisä) ja 1144,52 € (toimeentulotuki). Ero kasvaa, koska kahden aikuisen perheessä perusosa on vain 417,53 € ja toisaalta työmarkkinatuen lapsikorotus maksetaan molemmille huoltajille.

        Useamman lapsen kanssa tilanne jälleen muuttuu, mutta käytännössä lähes kaikkien työttömien lapsiperheiden kannattaa hakea (tai joutuvat hakemaan) toimeentulotukea, koska yleinen asumistuki on huomattavasti huonompi kuin toimeentulotuesta maksettava vuokra, ja toimeentulotuessa huomioidaan lisäksi sähkö, kotivakuutus ja terveydenhuolto- ja lääkemenot.

      • Ossi Saresoja

       Olennaistahan on, saako yhteensä enemmän tukia (tai maksaako vähemmän veroja) sen vuoksi, että on lapsen huoltaja. Otetaan esimerkeiksi yksin asuva vs. yhden lapsen yksinhuoltaja toimeentulotuella, työmarkkinatuella ja palkkatöissä.

       Esimerkki 1, toimeentulotuki:
       Yksin asuva: 491,21 € (toimeentulotuen perusosa)
       Yksinhuoltaja: 540,33 € (perusosa +10%) + 309,46 € (alle 10-vuotiaan perusosa) + 148,18 € (lapsilisä yksinhuoltajakorotuksella) – 148,18 € (lapsilisän vähentäminen toimeentulotuesta tulona) = 849,79 €
       Tulos: 358,58 € enemmän tukia lapsen vuoksi

       Esimerkki 2, työmarkkinatuki:
       Yksin asuva: 680,40 € (työmarkkinatuki 32,40 €/pv * 21 pv)
       Yksinhuoltaja: 680,40 € (työmarkkinatuki) + 109,83 (lapsikorotus 5,23 e/pv * 21 pv) + 148,18 € (lapsilisä yksinhuoltajakorotuksella) = 938,41 €
       Tulos: 258,01 € enemmän tukia lapsen vuoksi (tässä pitäisi oikeasti huomioida myös verotus, mutta jätin sen yksinkertaisuuden vuoksi pois.)

       Esimerkki 3, palkkatyöläinen (ei tukia lapsilisän lisäksi ja palkka tarpeeksi korkea, ettei saa lapsivähennystä):
       Yksin asuva: 0,00 € (ei tukia)
       Yksinhuoltaja: 148,18 € (lapsilisä yksinhuoltajakorotuksella)
       Tulos: 148,18 € enemmän tukia lapsen vuoksi

       Minusta siis vaikuttaa siltä, että toimeentulotuella olevalle tukien määrä kasvaa enemmän lapsen vuoksi kuin muilla. Olenko ymmärtänyt jotain väärin tai tehnyt jonkin virheen päättelyssä?

       • Emilia

        Työmarkkinatuki ei ole kylläkään mitään ”puhtaana käteen” -rahaa. Siitä maksetaan ennakonpidätystä 20%, eli esimerkiksi kahdesta lapsesta saatavien korotusten kanssa työmarkkinatukea maksetaan neljän viikon välein n. 640 euroa, eikä suinkaan 900e… Vuokraan saa lisäksi yleistä asumistukea ja mikäli äiti onkin vasta raskaana viimeisellä kolmanneksella saa hän äitiysrahaa…

        Tietenkin lasten määrä vaikuttaa tukiin, etenkin välttämättömiin sosiaalietuuksiin. Tulisiko vanhempien sitten aina syödä itse puolta vähemmän kuukausittain, vai miksi vain aikuinen voidaan laskea mukaan ruokakuntaan? Vai eivätkö lapset sitten syö tai tarvitse maitoa, ja terveellistä, kasvua sekä kehitystä mahdollistavaa ravintoa?

        Eivät lapsettomien ja lasten huoltajien tukien määrät ole oleellisinta, vaan se, tuleeko oikeasti toimeen, kykeneekö yhden tai kahden huoltajan perhe tai yksinelävä oikeasti elämään arvokasta, turvallista ja onnellista elämää? Pystyvätkö he kokemaan itsensä hyvinvoiviksi, vai odottavatko he vain kokoajan ahdistuneena seuraavaa rahapäivää? Mitä jos kengät hajoavat tai auto ei menekään katsastuksesta läpi, eikä julkisia kulje? Työssäkäyvä voi tarpeen vaatiessa mennä vaikka työterveyslääkärille, mutta kuormittunut lapsiperhe jonottaa puoli vuotta psykiatriselle poliklinikalle, sillä väsynyttä äitiä ei suostuta tukemaan, muuta kuin puuttumalla ”masennukseen”. Toimeentulotuki on viimeistä mahdollista tukea, tietenkin sen tulee nousta perheen määrän mukaan. Mikäli yksinasujan palkka ei riitä kattamaan hänen ruokaansa (490e / kk) hyväksyttyjen asumismenojen, sähkölaskujen sekä kotivakuutuksen jälkeen, hänkin voi hakea toimeentulotukea.

        Tämän tulisi olla hyvinvointiyhteiskunta, jossa jokaisella on oikeus elämään ja välttämättömään toimeentuloon. Hyvinvointiyhteiskunnassa korkealla verotuksella tulee mahdollistaa ihmisarvoinen elämä myös heikompiosaisille. Nyt veroja kevennetään lähinnä rikkailta ja leikkaukset kohdistuvat pienituloisiin lapsiperheisiin, vanhuksiin, vammaisiin, työttömiin ja opiskelijoihin. Sillä kun vaan ei pystytä pitämään hyvinvointivaltion statusta yllä, vaan tuloerojen sekä eriarvoistumisen alati kasvaessa rapautuu koko hyvinvointiyhteiskunta. Kohta ei ole vientiäkään, kun ei synny uusia innovaatioita, eikä kestävää kehitystä ihmisten kognitiivisen kapasiteetin laskiessa jatkuvassa niukkuudessa elämisen johdosta.

        Ostovoimaa on vain rikkaimmilla – pienituloiset jäävät siinä vaiheessa jalkoihin, kun hinnat sekä arvonlisäverot ruuassa ja päivittäistavaroissa nousevat. ”Ostamalla uuden vähäpäästöisen auton saat valtiolta romutusbonuksen!” Harva köyhä ostaa uutta autoa… Valtio kannustaa omistamaan ja tienaamaan keventämällä pääoma- sekä tuloveroa, ”tukee työllistymistä” lähinnä erilaisin köyhiin kohdistuvin pakottein, eikä esimerkiksi keventämällä pienien ja keskisuurien palkkojen verotusta ja tukemalla pienyrittäjiä, kannustamalla työnantajia palkkaamaan ihmisiä ja tekemään lisää työpaikkoja.

        Panostamalla koulutukseen ja tutkimukseen, lisäämällä suomalaisen työtunnin arvoa (ei siis laskemalla työn laatua ja lisäten määrää), voi Suomikin pysyä mukana globaaleilla markkinoilla. Kun stressi toimeentulemisesta laskee, ovat kansalaisetki paljon produktiivisempia sekä luovempia ja syntyy helpommin uusia keksintöjä, yrityksiä, työllisyyttä, sekä kestävää kehitystä huonosti tuotetun talouskasvun sijaan.

        • Ossi Saresoja

         ”Työmarkkinatuki ei ole kylläkään mitään ”puhtaana käteen” -rahaa. Siitä maksetaan ennakonpidätystä 20%, eli esimerkiksi kahdesta lapsesta saatavien korotusten kanssa työmarkkinatukea maksetaan neljän viikon välein n. 640 euroa, eikä suinkaan 900e”

         Kuten ehkä huomaatkin, mainitsin, että työmarkkinatukiesimerkin tapauksessa pitäis ottaa verotus huomioon, mutta olin jättänyt sen yksinkertaisuuden vuoksi pois. (Ja tuo 938,41 € sisälsi siis myös lapsilisät.)

         Jos vähennät työmarkkinatuesta 20% ennakonpidätystä pois, se vain vahvistaa pointtiani entisestään. Silloin työmarkkinatuen saaja menettää vähän yli 20 € tuosta vähän yli 100 €:n lapsikorotuksesta, jolloin toimeentulotuen saajan tukien kasvu lapsen vuoksi suhteessa työmarkkinatuen saajaan on vielä entistä suurempi.

         ”Tietenkin lasten määrä vaikuttaa tukiin, etenkin välttämättömiin sosiaalietuuksiin.”

         Tottakai. Minä vain kommentoin tota väitettä, että toimeentulotuen saajalta leikataisiin lapsilisä tuesta kokonaan pois. Tosiasiassa lapsi kasvattaa saatua toimeentulotukea enemmän kuin lapsilisän verran, eli oikeasti toimeentulotuen saaja saa lapsen vuoksi sekä lapsilisän että nettona toimeentulotukea enemmän. (Ehkä heidän pitäisi saada vieläkin enemmän, mutta sitten pitäisi sanoa niin eikä, että lapsilisä leikattaisiin pois.)

         Lisäksi Saku kommentoi tuossa ylhäällä, että työmarkkinatuen saajalta ei leikattaisi lapsilisää pois. Tosiasiassa työmarkkinatuki kasvaa lapsen vuoksi vähemmän kuin toimeentulotuki, joten toimeentulotuella oleva saa lisätukea lapsen vuoksi työmarkkinatuen saajaa enemmän, ja tämä ero on vielä yllä olevaa laskelmaani suurempi, jos mainitsemasi 20%:n ennakonpidätys otetaan pois.

         ”Eivät lapsettomien ja lasten huoltajien tukien määrät ole oleellisinta, vaan se, tuleeko oikeasti toimeen”

         Olen samaa mieltä. Kommentoinkin vain Sakun mielestäni harhaanjohtavaa sanamuotoa, että toimeentulotuen saajalta leikattaisiin toimeentulotukea lapsilisän verran pois. (Vaikka lapsilisä huomioidaan tulona, toimeentulotuki silti nettona kasvaa eikä pienene.)

    • Martti Kuusela

     Relevanttia olisi miettiä, miksi lapsen elinkustannuksista pitäisi maksaa tukea kahteen kertaan.
     Samoin voisi kyseenalaista, miksi myös asumistuki ”vähennetään” täydentävästä toimeentulotuesta.

     • Hulivilipoika

      Samantien voi kysyä, miksi keskiluokkainen saa lapsilisän, vaikka pystyy elättämään lapsensa ilman sitäkin. Tai miksi hyvätuloiselle maksetaan lapsilisää, jotta sen voi sijoittaa pesämunaksi lapsen tulevaisuutta varten.

      • Martti Kuusela

       Ihan ensimmäiseksi pitäisi kai osoittaa, että tapahtuuko tuollaista lapsilisillä sijoittamista. Ulkopuolisen on hankala selvittää, meneekö lapsilisä sijoituksiin vai kustannetaanko lapsilisillä lapsen kuluja ja vanhempi sijoittaa vaikkapa samansuuruisen summan omista tuloistaan.
       Yksi mahdollinen keino olisi merkitä nämä eurot esimerkiksi niin, että tiliotteella laspsilisän eurot olisivat omalla rivillään ja vaikkapa erivärisenäkin. Tällöin olisi teoriassa mahdollista seurata, minkä värisillä euroilla vanhempi erilaisia maksuja ja siirtoja tekee.

       • stunned

        Hieman vastaavaa ehdotti Juha Venäläinen Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta kandidaatintyössään. Tosin työttömille. Valvojana toimi sosiaalipolitiikan yliopistonrehtori Ritva Nätkin.

        Kandidaatintyöstä tehdyssä julkisessa aktivointipoliittisessa kyselyssä esitettiin useita varsin outoja väitteitä.

        Esimerkiksi: korvamerkitty köyhän digirahakortti (jolla voi ostaa vain ”terveellistä” ruokaa tiettyyn aikaan päivästä) vähentää alkoholismia, ja tilisiirtojen rajoittaminen pennosiin vähentää huumekauppaa.

        Minä en näe mitään tarvetta kontrollille. Aivan hullua. On myös selvää, että tällainen olisi perustuslain vastaista.

        Yksityisyydensuoja kuuluu myös tukien varassa eläville.

     • Raija

      Martti Kuusela
      Toimeentulotuessa lapsesta maksettavalla korotettu tuki on tarkoitettu lapsen ruokkimiseen, lapsilisät taas on tarkoitettulapsen muihin perustarpeisiin kuten vaatteisiin, kenkiin ja urheiluvarusteisiin kuten suksiin ja luistimiin joita kouluissa odotetaan kaikilla lapsilla olevan. Lapsilisät eivät ole tarkoitettu syötäväksi tai laskujen maksuun. Ihan sama miten kikkailet asian mielessäsi hyväksytyksi asiaksi mutta totuus on totuus. Voithan etsiä netistä lakeja jotka säätelevät sitä lapsilisäasiaa, niistä varmasti ilmenee selvästi se asia mihin lapsilisät on tarkoitettu käytettäväksi. Lapsen muihin tarpeisiin, ei ruokkimiseen, siihen tarkoitukseen on toimeentulotuki olemassa.

      • Martti Kuusela

       Lapsilisä on tarkoitettu lapsen elatukseen. Elatuksen käsitteeseen sisältyy myös ravinto. Lapsilisä tarkoituksesta elatukseen kerrotaan lapilisälain ensimmäisen luvun ensimmäisen pykälän ihan ensimmäisessä lauseessa eikä se siten ole lainkaan minun mieleni kikkailua.

       • M.M.X.X.

        Tsiisus sentään että ei leikkaa !
        Ei ihme että Suomessa on lapsiköyhyyttä!

      • työtöntyötön

       Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea kunnalta vaikkapa lapsen harrastusmenoihin, suksiin jne. Suosittelen hakemaan jos tuntee tarvetta.

       • merja k

        Ei kuule tipu, sossu vastaa että lapsen perusosa on sitä varten. Suosittelen kokeilemaan tt tuella elämistä vaikka nyt vuoden alkuunsa. Ehkä sitten kun kuulee itsensä sanovan, että ei ole varaa ostaa puuroon maitoa, niin näkökulma muuttuu. Ehkä.

        • työtöntyötön

         Riippunee kunnasta. Suosittelen silti hakemaan aina uudestaan jos tuntee tarvetta. Ja kokeiltu on.

 14. Torquemada

  Luin tuon jutun ja silmään paistoi osuus ”Olen toimeentulotukiasiakkaana ostanut uuden 55-tuumaisen television, uuden tehokkaan tietokoneen, käytettynä kahden hengen nahkasohvan ja 120 cm runkopatjasängyn. Ihan vain siis säästänyt toimeentulotuessa. ”

  Tietääkseni toimeentulotuesta ei voi säästää, vaan säästössä oleva raha tulee käyttää ennen kuin toimeentulotukea maksetaan – ellei mies ole sitten toiminut laittomasti eikä ole kertonut säästöistään hakemuksessaan (on siis käteistä sukan varressa tai tilillä, jonka olemassa olon on pimittänyt). Juttu on siis joko fiktiivinen ja sen kirjoittaja ei itse asiassa tunne tt-asiakkaiden arkea kovinkaan hyvin jos ollenkaan, tai sitten jotain olennaista on jätetty kertomatta.

  • Hypomas

   Se oli kyllä ilkeämielinen fiktiivinen tarina. Kuin suoraan oikeistolaisten mielipidekommenteista haravoitu, niistä jossa köyhiä opetetaan elämään säästeliäästi ja viitataan kintaalla elämän lainalaisuuksiin. Fiktiivinen viisvitonen voisi olla reaaliolento, jos kyse olisi muutamasta työttömyysvuodesta ja ennen työttömyyttä on pistetty autot ja kesähuvilat lihoiksi ja sullottu sukanvarteen. Kyseisen kirjoituskilpailun kahdessa aiemmassa julkaistussa artikkelissa tarinat olivat lähempänä totuutta, mutta niiden kommenttikentät eivät keränneet läheskään sellaista määrää mielipiteitä kuin tämä fiktiivinen viisvitonen.

  • Ville Vainio

   Tuo on muuten toimeentulotuen yksi suurimmista sudenkuopista. Jos päädyt toimeentulotuelle, et laillisesti saa käytännössä enää pyrkiä sieltä pois. Perustulo ratkaisisi tämänkin ongelman.

  • Ilja Savolainen

   Jep jep. Lakia rikkomalla, varastamalla (”olen saanut ystävältäni tilaajatunnukset”) ja luultavasti vielä pimeitä töitä tekemällä (”olen myös juoppokuskina ystävilleni”) tosiaan pärjännee paremmin taloudellisesti. Hyviä vinkkejä Ilta-Sanomilta, täytyypä laittaa korvan taakse.

  • työtöntyötön

   Toimeentulotuella elävä voi säästää ja säästämisen on nimenomaan tapahduttava todistettavasti toimeentulotuesta. Tällä tavoin säästettyä rahaa ei oteta huomioon seuraavassa laskelmassa. Sen sijaan säästäminen ei kannata (tilille siis) jos on uhkana joutua toimeentulotuelle. Silloin sukanvarsi on parempi paikka. Siirtyessäsi toimeentulotuelle kaikki helposti käytettävä varallisuus otetaan laskelmassa huomioon. Ja kyllä, perustulo ratkaisisi tämänkin ongelman.

 15. StillSearching

  https://www.itsenaisyys.com/
  37. MEDIA SUOMESSA: kun poliittinen journalismi muuttui ohjatuksi viestintästrategiaksi

 16. Risto Väyrynen

  Viisvitosen tarina on niin virheetöntä ja hyvää, paikoin melkein kaunokirjallista tekstiä, ettei se voi olla ”kaupan alalla koko ikänsä” ja vuodesta 2003 työttömänä olleen kynästä. Tässä jos missä on asialla ollut haamukirjoittaja. Se että Iltasanomat julkaisee tämmöisen tekstin muka aitona kirjoituskilpailutekstinä on suorastaan loukkaavaa lehden lukijoita kohtaan – mutta ihan täydestä oli mennyt juttua Iltasanomissa kommentoineille.

  55-vuotias mies, joka osaa junailla asiansa loistavasti ja lisäksi kirjoittaa junailuistaan erittäin sujuvasti, ei taatusti ole ollut 38-vuotiaasta (= vuodesta 2003) työttömänä, ei varsinkaan kaupan alalla. Moisella kirjallisella kyvyllä kaveri olisi palkkatöissä ”kaupan alalla” esimiehenä esim. myymäläpäällikkönä tai vielä korkeammalla postilla.

  Tämä tarina ei ole tosi!

  • Marko

   Se on fiktiota ja kaunokirjallisuutta.

  • M.M.X.X.

   En ota kantaa nyt siihen onko kirjoitus totta, fiktiota tai kuka sen on kirjoittanut, mutta törkeää työttömien aliarviontia on ;”Viisvitosen tarina on niin virheetöntä ja hyvää, paikoin melkein kaunokirjallista tekstiä, ettei se voi olla ”kaupan alalla koko ikänsä” ja vuodesta 2003 työttömänä olleen kynästä.”

   Ei ihme jos työttömät ei työtä saa, jos tämä on asenne. Ennakkoluulot paistaa läpi.
   Onhan moni työkseen kirjoittava akateemisen tutkinnon suorittanutkin työttömänä ja varsinkin ikärasismin vuoksi.
   Eikö tässä aivan vasta saatu suurella kohulla yksi pitkäaikaistyötön kirjailijaksi.

 17. Rintsu

  Sinkkumies 55 on melkoinen McGyver koska yleisesti ottaen naiset eivät tykkää miehistä joilla ei ole varaa treffikukkaseen tai illallistreffien vinkkupullon. Viisvitonen mies joka tulee paikalle vain tyhjentämään jääkaapin ja sotkemaan vuoteen ei ole deittimarkkinoiden kuuminta hottia.

  Hän on sinkkumies siitä syystä, että hänellä ei ole varaa muuttaa naisystävänsä kanssa yhteen koska vähiä tukiaan leikattaisiin heti. Niinpä hän ostaa kirppikseltä telkkarin ja kerskuu pärjäävänsä hyvin ja asuu telkkarinsa kanssa.

  Hahmohan on fiktiivinen koska kukaan köyhä ei kehuskele olemattomilla rahoillaan.

 18. Jyrki

  Tuossa iltasanomien jutussa oli yksi kohta:


  Olen myös juoppokuskina ystävilleni, jotka ovat harmitonta väkeä ja he tarjoavat vähintäänkin pitsan kun ollaan reissussa.

  Tuli mieleen, että eikös tuo käy oman aktiivisuuden osoituksesta myös? Kun kuskaa parempaa palkkaa saavia ja veroja maksavia mallikansalaisia heidän ollessa päissään viihteellä raskaan työn vastapainoksi. Kohtahan voitaisi vaatia työttömiä tosiaan juoppokuskeiksi malikansalaisille? Vai?

  Muutenkin koko iltasanomien juttu aivan typerä mutta toisaalta huvittava kirjoitelma. Joka kumminkin uppoo totetena moniin vapaa-ajallaan kännääviin veroja maksaviin mallikansalaisiin.

 19. Marko

  Tästä kirjoituksesta muistan erään keskituloisen perheenisän kommentin vastaavanlaiseen juttuun. Perheenisä oli kateellinen työttömille, joille jää 500 euroa ylimääräistä. Hänellä jäi kuulemma vain sen verran jäljelle palkastaan pakollisten menojen jälkeen ja koki sen epäoikeudenmukaiseksi. Matikkapäätä ei varmaan hänen työssään kai tarvittu, koska itse laskeskelen 3300 euron bruttopalkasta jäävän nettona 2500 euroa jäljelle (ennen niitä menoja) mikä on 2000 euroa enemmän, mitä työtön sai. Perheenisällä ”katosi” omista laskelmista 2000 euroa, joilla hoiti asunto- ja autolainan lyhennyksiä, osti vaatetta, osti ruokaa perheelleen, hoiti laskunsa, rahoitti lastensa harrastuksia jne. Kitinään tarvittaisiin välillä myös konkretiaa!

  • Ville Vainio

   Kyllä minä uskon, että 2 500 euron nettotuloilla jää vain 500 euroa ruokaan, vaatteisiin, jne. Suurin ero työllisen eduksi on se, että asuntovelan hoitoon voi mennä vaikkapa 1 500 euroa kuussa. Jos se lasketaan sijoitukseksi (ja miksipä ei laskettaisi), on se suhteellisen merkittävä. Vastapainona on 8-10 tuntia päivässä lisää vapaa-aikaa, joka nyt toisaalta ei ole välttämättä edes hirveän kiva asia. Riippuu harrastuksista.

   Ainut varma asia on se, että ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella.

 20. Sirpa Kärkkäinen

  On turha pelätä, että fiktiivinen Niksi-Niilo 55 v. pystyisi vaikuttamaan yhdenkään suomalaisen naisen mielenmaisemaan, saatikka muokkaamaan mielipiteitä halliruksen politiikalle suotuisimmiksi. Siksi kaukaa haettua on tuo tunkkainen tyyli retostella runsaalla seksillä ja naisystävän nuoremmalla iällä. Homma haisee pahasti menneiltä vuosikymmeniltä. Kaksituhattaluvulla naisella on a) nimi b) oma elämä c) mahdollisuus totettaa muutakin kuin naapurin äijän seksifantasioita. Oman elämänkolemukseni mukaan kansakunnan ”susiraja” kulkee juuri suhteessa naisiin. Yleensä vihervasemmistossa on tajuttu, että nainen osaa, kykenee ja pystyy. Naisista löytyy myös huimasti (ali)arvostettua rohketta seurata arvojaan ja tehdä uskaliaita moraalisia ratkaisuja, kuten Terhi Hermansson juuri vähän aikaa sitten taas osoitti. Mitä kauemmas tästä arvopiiristä mennään, sen lähempänä siintävät hiehomarkkinat, joilta alkaa niljainen missisuo älyvapauden rikinkatkuisine henkäyksineen. Suomalainen nainen hymähtää moista katsoessaan. Suonsilmäkkeeseenhän ei ole ihan pakko tunkea. Ja jos joku haluaa minulle uskotella, että köyhyys tekee ihmisestä myös henkisesti köyhän, niin siitä vaan, en usko. Tunnen monia fiksuja miehiä, joilta saan ilokseni paljon muutakin vastakaikua kuin silkkoja latteuksia tai stereoryyppistä ajattelua. Tilipussi ei siihen vaikuta – ei sen koko tai sen puute.

  • Rintsu

   Stereoryyppääminen on lempiharrastukseni.
   Ei sen opettelu edes ollut kovin vaikeaa koska äidilläni useimpien muiden naisten tapaan oli kaksi tissiä.

   Muutoin teen parhaani kohdellakseni kaikkia naisia samoin kuin äitiäni, sisartani tai tytärtäni. Paitsi naisystävääni josta olen ihan varma, että tissit ja peppu on luotu vain minua varten ja viiskymppiselläkin saa olla seksifantasioita.

   Mitäs minä hiehomarkkinoilla tekisin kun tapanani ei ole tehdä edes lehmänkauppoja?

   Viisasta miestä muuten etsittiin kirjassa ja Diognes etsi koko ikänsä hyvää ihmistä mutta löytämättä jäivät.
   En silti ymmärrä miksi kaikki tyhmät on valittu suomen nykyiseen hallitukseen.

 21. Pitkäaikaistyötön

  Tuosta 55-vuotiaan sinkkumiehen kirjoituksesta tuli mieleeni kaverini, joka liki viisikymppisenä, pitkäaikaistyöttömänä ja asumistukea nauttivana kehui pistävänsä osan tuestaan sukanvarteen. Ihmettelin moista, varsinkin kun hänellä oli myös oma auto – eikä edes mikään kehno peli. Päinvastoin.

  Läheisempi tuttavuus paljasti, että hänen vanhat vanhempansa availivat varsin auliisti kukkaronnyörejään. Siitä auliista lähteestä se autokin oli kokonaisuudessaan maksettu.

  Kerron tämän siksi, koska kyseinen henkilö uskoi itse ihan oikeasti elävänsä leveästi tuillaan ja uskotteli samaa kaikille, jotka vain jaksoivat kuunnella. Hänen tutkansa ja tietoisuutensa ohi meni täysin se, että hänhän sai jatkuvasti erilaista tukea vanhemmiltaan. Tällaiset hemmot kun kertovat tällaista omaa valheellista tarinaansa, he samalla kaivavat maata sekä totuuden että aidosti köyhien alta.

  • Tunnolliset veronmaksajat

   Eikä kaverisi ole ainoa.

   Tunnen itse henkilön, joka eleli vuosikaudet ”tuilla”. Hänen luonaan vierailivat myös kylän muut juopot pummaamassa ilmaista kaljaa ja viinaa. Seksiäkin siellä harrastettiin, milloin paskahuusissa, milloin nokkospuskan takana taivasalla, ristiin rastiin. Tarinat kylällä kertoivat, kuinka tämä henkilö eleli ansioonsidotulla päivärahalla ties kuinka monetta vuottaan ja sitten kävi jonkun kättäpäivää-kurssin nollatakseen laskurit ja taas ansioonsidottu juoksi 500 päivää. Rahaa oli eikä työnteko olisi missään nimessä kannattanut, kuulemma, ja henkilö retosteli itsekin suureen ääneen kuinka kusetti työkkäriä mennen tullen.

   Totuus tiedettiin henkilön lähipiirissä. Hän myi perintömetsiään, aina joitain hehtaareja kerrallaan, kunnes koko miljoonaomaisuus oli kurlattu parempiin pötseihin. Ei hän mitään työttömyyskorvausta edes olisi jaksanut hakea, kun oli kaiket ajat kännissä tai krapulassa viinakramppeineen päivineen.

   Legenda kyseisestä henkilöstä ansiopäivärahoineen kuitenkin elää vieläkin vahvana, kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kylillä kyllä tiedetään, kuinka leveästi työttömyyskorvauksella eletään ja tunnollisia veronmaksajia niin harmittaa tällaisten elättäminen.

 22. Rintsu

  Olen tienannut elämässäni hemmetisti enemmän kuin 2500 tumppuun.
  En tuntenut oloani rikkaaksi koska kannoin kaiken rahan kotiin ruokkiakseni neljä lasta ja ollakseni hyvä mies vaimolleni.

  En koskaan tuntenut itseäni rikkaaksi. Mutta toisaalta kaupassa ei koskaan tarvinnut miettiä onko varaa vaippapakettiin vai röökiaskiin.
  Nykyään minun ei tarvitse ostaa vaippoja mutta röökistä on loppukuussa pulaa.

 23. Mm

  Kiitos sakulle taas tekstistä. Sinun kirjoituksiasi pitäisi olla siellä lehdissä.

 24. Zara

  Masentavaa, että palkitaan tekstiä, jossa alennetaan (”velkaantuminen omaa syytä”) talousahdinkolaisia.
  Raadin kiittelemä ”positiivinen näkökulma pienituloisen arkeen” on suurimmalle osalle toimeentulovaikeuksien sekä byrokratian survivalgamessa kamppailevista epätodellisen tunnistamaton, 55-vuotiaan sinkkuäijän aivan liian rasvatun tuntuisesti soljuva ”pienituloisen arki”.

  • Ulla Vehaluoto

   Niin. Raati tosiaan piti positiivisena kirjoitusta, jossa halveksitaan muita köyhiä, pidetään köyhyyttä omana vikana ja ilmaistaan lähinnä omaa empatiavajetta. Kirjoituskilpailun aiheena oli ”Minun on nälkä”, ja palkittiin sitten tällainen kirjoitus, jossa kerrotaan ettei kirjoittajalla ole nälkä, eikä ole koskaan ollutkaan.

   • Ramses

    Kummeksuntani on, että tämän kirjoituskilvan toinen järjestäjä on Yhteisvastuu-keräys, siis kirkon bisneksiä, jos olen oikein ymmärtänyt.

    Mutta ainahan siellä on ollut köyhälle toimintaohje: ”Kärsi, kärsi, saat kirkkaimman kruunun”.

    • Ulla Vehaluoto

     Niin no, raamatusta tuollainen toimintaohje ei ole peräisin, mutta ainahan kiusaaja haluaa aiheuttaa kärsimystä.

     Köyhyyden kysymyksissä raamatun sana on varsin selvä. Matt. 25:31-46.

   • M.M.X.X.

    Niinpä kirkon diakoniarahaston porukka ilmeisesti myös kannatti tätä varsin omituista kirjoitusta ”Minun on nälkä” otsikon alla. Samanaikaisesti yhteisvastuukeräyksen sivulla kerrotaan;

    ”Kannanoton mukaan Suomessa eniten nälkää ruokkiva rakenne on perusturvan alhaisuus, mistä Suomi on saanut moitteita myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta. Tällä hetkellä perusturva kattaa tavanomaisia elinkustannuksia alimmillaan vain 73-prosenttisesti.”
    Nälkä tulee nähdä
    https://www.yhteisvastuu.fi/ajankohtaista/

    Ilmeisesti diakoniajohdon ajattelu kuitenkin on kokoomuslaista, se lienee siis Kirkonkin linja.

 25. Sauli

  Meidän alimman yhteiskuntaluokan, pahnan pohjimmaisten ja syrjäytyjien ongelma on aina ollut että joku kirjoittaa meidän historiaamme ja elämäämme meidän puolestamme. Milloin se on vasemmiston akateeminen tutkija tai sitten Ilta-Sanomien köyhäksi tekeytyvä toimittaja trolli. Toimittajalle voi ehkä tulla yllätyksenä, että osa meistä pahnan pohjimmaisistakin ymmärtää lukemaansa ja jotkut jopa osaavat tuottaa tekstiä. Siitä tämä blogin kirjoittajat hyvänä esimerkkinä. Joskus tai itse asiassa aika usein, toimittajien provot hoksaa siitä että ne lemuavat keskiluokalle kilometrin päähän.

  Kun mennään tarpeeksi pohjalle, sinne risukasoihin minne aurinko harvemmin säteillään osuu, niin sieltä ei yleensä synny köyhyyttä ja puutetta romantisoivaa leipätekstiä. Jos tekstiä yleensä syntyy, se kohdistuu viranomaisille korvaushakemusten muodossa. Köyhyys ja puute ovat sen verran invalidisoivia, että aika kuluu lähinnä päivästä toiseen selviämiseen. Tätä on keskiluokkaisen taloustoimittajan tai toimittajan mahdoton ymmärtää ja se paistaa läpi kirjoitusten kepeässä yleissävyssä. Se joka on joskus nälkää nähnyt, ei koskaan jätä ruokaa lautaselle.

  Oliko Ilta-Sanomien viisvitonen trolli vai ei, ei ole olennaista. Olennaista on se, että kirjoituksen antama kuva ei päde niihin joidenka elämä ja toimeentulo on päivittäistä selviämistä. Köyhyys ei ole sitä, että tulee vähällä toimeen ja väliajalla hoitelee naapurin yksinhuoltajaa. Köyhyys on todellinen ja olemassa oleva yhteiskunnan ja varsinkin yksilön ongelma. En ole paljoa painoa antanut iltapäivälehtien journalismille tähänkään asti, mutta valitettavasti liian moni muodostaa käsityksen yhteiskunnasta niiden ja vastaavien aivopierujen kautta. Median köyhyyttä vähättelevä tapa ei ole ratkaisu, vaan osa ongelmaa. Se edelleen syventää kuilua meidän ja heidän välillä.

 26. merja

  Kohtuullisen kokeneena kirjoittajana hämmästelen aika tavalla kirjoituksen palkintosijoja. Ei tällaisella tekstillä kisoja voiteta.

  • Ville Vainio

   Eipä tuo ollut palkintosijoilla. Oli saanut kunniamaininnan, ilmeisesti humoristisesta otteesta.

 27. J-P

  Ensin selitetään, kuinka yhteiskunnan tuet riittävät hyvin elämiseen, sitten kehutaan perään, että on huijannut yhteiskunnalta ylimääräisiä tukia kuukausien ajan.

  Ne (televisio)säästöt pitää ilmoittaa KELA:lle kuukausittain, jotta osaavat aina vähentää vastaavan summan joka kuukauden toimeentulotuesta.

 28. töytön

  Aika osuviin aikoihin tulee aika näitä tilaustöitä. Kukahan kokoomuslainen on ensimmäisenä twitterissä osoittamassa närkästymistään?

 29. mark

  Meni kahvit henkitorveen. YLE’ssä tämmönen juttu https://yle.fi/uutiset/3-10289725
  Onko ne saaneet auringonpistoksen kun rupeaa tulemaan asiaa. Pannaanko helteiden syyksi? Jos syssymmällä palaavat taas arkeen.

  Lapsilisät kuuluvat kaikille lapsille, niin rikkaiden kuin köyhien, koska ne veroista maksetaan. Parempi olisi hallituksen katella, että kaikki myös veroa maksaisivat. Köyhimpien lapsilisättömyys on korjattava. Se voidaan korjata jos on poliittista tahtoa. Nyt on vain muotia panna sosialiturva ja verotus vastakkain. Politiikassa yleensä näin tehdään. Kaksi asiaa joista halutaan eroon. Verotuksella saa kyllä muutakin, elintärkeää kaikille, mutta sitä ei nyt lasketa.

  Raittiuskilpakirjoitukset on näköjään kokenut renesanssin. Pieni on maailmansa jos eivät muuta keksi. Ennen voitti kirjoituskilpailun kun keksi tarinan kuinka huonosti käy kun ottaa ensimmäisen ryypyn viinaa. Nyt voittaa kun yhdistää tarinaan sosialiturvan ja pitää vielä käydä hyvin. Maailma muuttuu.

  Kiitokset myös tilastokaverille. Keskustelu asioista kaipaa nykyisin eniten faktaa. Ei enää fiktiota, kiitos.

 30. AKK

  Kirjoituksen aihehan on ollut seuraava:
  Kirjoita nälästä!
  28.02.2018
  Onko sinulla tai lähipiirilläsi kokemuksia nälästä, joista haluaisit kertoa? Osallistu Ilta-Sanomien ja Yhteisvastuun yhteiseen Minun oli nälkä -kirjoituskilpailuun.

  • Kirjoita omasta tai lähipiirisi kokemuksista: Miten ruoan puute näyttäytyy arjessasi? Miltä nälkä tuntuu? Millaiset asiat ovat kohdallasi johtaneet tilanteeseen, että ruokaa ei ole riittävästi? Halutessasi voit kirjoittaa suomalaisesta nälästä ja köyhyydestä yleisemmälläkin tasolla.

  Aivan uskomatonta että raati on voinut antaa kunniamaininnan noin aiheen vierestä olevasta kirjoituksesta, joten mitähän raadin päässä liikkui jos aihe oli tosiaan tuo. Ja kun tuo tarina on vielä selvästi fiktiota, niin Kirkon Yhteisvastuukeräyksen ja Ilta-Sanomien raadilla on tosiaan selityksen paikka miksi ovat nostaneet esille täysin vakavasta aiheesta poikkeavan kirjoituksen. Esitetty perustelu kunniamaininnalle ei riitä missään nimessä. Ymmärtävätkö he mitä aiheuttavat kevytmielisyydessään nälästä ja puutteesta kärsiville, ilmeisesti eivät tai jos niin ovat todellisuudessa todella ilkeitä. Haluaako kirkon Yhteisvastuukeräys lopulta auttaa vai kiusata köyhiä, vai kumpaakin?
  Milloinkahan raadin lisäperustelut tai anteeksipyyntö nähdään niissä julkaisuissa joissa kirjoitus on ollut esillä.

 31. Antti

  Sulla on Saku hyviä kirjoituksia ja tykkään niitä lukea. Tässä hieman häiritsee tuo skeitti-Juuso nimitys, se vähän leimaa skeittaajia. Varsinkin kun sitä käytetään samassa lauseessa sossu-Tatun kanssa. Olen itse yli 40v kahden lapsen ja koko aikuisikäni olen työssä käynyt ja veroni maksanut. Olen myös skeitannut aktiivisesti pitkästi yli 30 vuotta ja skeittaan edelleen niin paljon kuin siihen aikaa muusta elämästä irtoaa. Skeittaus on mulle elämäntapa ja erittäin tärkeä harrastus.

  Suomessa skeittaajien asema yhteiskunnassa on ollut aika heikko verrattuna muiden lajien harrastajiin. Harrastuspaikkoja on ollut hyvin vaikeaa saada ja kunnat mielellään ne sijoittaa jonnekin syrjäiseen paikkaan, pois ihmisten silmistä. Nyt kun laji on mukana 2020 olympialaisissa on ääni alkanut hieman muuttua.

  Seuraavan kerran kun haluat luoda mielikuvan sossupummista ja työtävieroksuvasta loisijasta, kokeile liittää sossu-Tatun yhteyteen vaikka pesäpallo-Juuso, koripallo-Juuso tai jonkun muun lajin edustaja. Vai onko ne parempia lajeja, joita ei sovi tällaisessa yhteydessä käyttää?

 32. Työsuhde-etuna astma

  Ehkä ainoa keino avata kansan syvien rivien silmät olisi tosiasioiden kertominen tosi-tv -ohjelmien avulla. Sen sorttiset ohjelmaformaatit kun tuntuvat vetävän suomalaista yleisöä. ”Suurin putoaja” -ohjelmien toimeentulotuen saajista arvottaisiin kuukausittain mukaan viisi monisairasta kilpailijaa, joilta leikataan kaikki tuet pois, ja jalkaan laitetaan seurantapanta, jolla voidaan esim. varmistaa ettei kilpailija hanki elantoa pimeillä töillä. Se, joka ensimmäisenä uupuu lopullisesti on voittaja.

  Toinen formaatti olisi ”Ehkä-selviytyjät”, jossa ylimpien tuloluokkien edustajien ja päättäjien keskuudesta valitut joukkueet kisaavat siitä, kumpi joukkue selviää pitempään hengissä kun omaisuus takavarikoidaan ja tulonlähteinä saa olla ainoastaan itse hankitut tuet ja leipäjonoista jonotettu ruoka. Asunnottomuus kuuluu tietysti myös kisan juoneen.

  (Tämä on mustahkoa huumoria).

  • Työsuhde-etuna astma

   Piti olla ”Suurin putoaja” -ohjelmaan; typerä vehje korjaa tekstiä vaikken niin halua.

 33. Markku Martiskainen

  No joo,tämä Karjalaisen kolumnisti Puustinen on umpikepulainen.Vaikka hallitus ammuttais työttömät ja muut miljoonattomat niin Puustinenhan pitäis sitä aivan oikeutettuna,

Kommentoi »

Comments are closed