Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Luottamusloikka

Selkäsauna on saajan etu. Hänen päätösvaltansa kasvaa, kun hän voi itse valita annetaako selkäsauna remmin soljettomalla vai soljellisella päällä. Ilmaisia lounaita ei ole, joten tuen vastineeksi on aina otettava selkään.

Suunnilleen näin voi kiteyttää kansanedustaja Arto Satosen (kok) aktiivimalli kakkosen kritiikkiin kohdistuvan kummastelun. Satosen mukaan tämä omatoimisen työnhaun malli luottaa työttömään, sillä hän saa itse päättää mitä työpaikkoja hakee. Tosiasiassa mallissa ei luoteta työttömään enää yhtään, vaan vastuu yhteiskunnallisesta ongelmasta nimeltä työttömyys siirretään kokonaan työttömälle itselleen. Häntä syyllistetään ja rangaistaan.

Omatoimisen työnhaun malli eli aktiivimalli kakkonen lähetettiin lausuntokierrokselle sopivasti heinäkuun lomien ajaksi, jotta siihen saataisiin mahdollisimman vähän vastustavia lausuntoja. Mallin mukaan työttömän on haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa. Haettavien paikkojen on oltava sellaisia, joihin hakijalla on koulututuksen ja työkokemuksen perusteella realistiset mahdollisuudet työllistyä. Työnhausta on raportoitava pääsääntöisesti verkkopalvelussa.

Ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraa muistutus, toisesta 10 päivän karenssi, kolmannesta 20 päivän karenssi ja neljännestä työssäolovelvoite eli käytännössä ikuinen karenssi. Työssäolovelvoitehan tarkoittaa työssä olemista määräkuukausien ajan, jotta aiemmin työnhaussa ja työn saamisessa epäonnistunut pääsisi takaisin työttömyysturvalle.

Tätä työnhaun velvoitteiden ja työttömien kontrollin koventamista työministeri Jari Lindström sanoi luottamusloikaksi.

Tälläkin hetekellä työttömällä on työnhakuvelvollisuus ja hänen on oltava työmarkkinoiden käytettävissä. Velvoitteiden laiminlyönnistä seuraa tuen määräaikainen menetys eli karenssi. Aktiivimalli kakkonen tuo tähän näennäisen helpotuksen, sillä siinä sanktioita lievennetään. Näennäinen tuo helpotus on siksi, että sanktiot tulevat vähintään yhtä helposti kuin ennenkin.

Neljän työpaikan hakeminen kuukaudessa ei kuulosta paljolta, mutta saattaa joskus olla mahdotonta. Eri ammattialoilla ja eri puolella maata on ihan erilaiset työllisyystilanteet, ja usein paikkoja ei kerta kaikkiaan ole riittävästi tai ollenkaan. Mallin mukaan mitä tahansa työtä ei voi hakea, vaan haettavan työn on vastattava osaamista ja paikan saamiseen on oltava realistiset mahdollisuudet.

Aktiivimalli kakkosen laatijat ja kannattajat lähtevät siitä lapsellisesta ajatuksesta, että työvoimaviranomaiset ottavat huomioon alueelliset ja yksilölliset erot. Jos oman alan työpaikkoja ei ole tarjolla omalla työssäkäyntialueella, niin työnhausta voi virkailijan päätöksellä saada vapautuksen, sanoo Satonen.

Jokainen työvoimaviranomaisten kanssa asioinut voi kertoa, että siinä ei juuri neuvotella. Karenssi mätkähtää nykyisellään hyvin helposti, ja joskus tuntuu siltä, että niin sanotuilla työhönosoituksilla on vain etsitty tekosyytä antaa karenssi. Työhönosoitushan ei ole mikään työhönosoitus, vaan pelkkä ilmoitus avoimesta työpaikasta ja käsky hakea sitä. Ajatus sadismistakaan ei ole kaukana, kun ajokortiton määrätään hakemaan autonkuljettajan paikkaa tai maisterin käsketään hakeutumaan metsuriksi.

Nämä työhönosoitukset poistuvat, mutta tilalle tulee tiukka kontrolli. Jokaisesta haetusta työpaikasta on ilmoitettava työvoimaviranomaisille, joilla on valta päättää onko haettu oikeita paikkoja. Jos katsotaan että ei ole, niin sanktioketju saadaan käytyä läpi muutamassa kuukaudessa ja työtön on ikuisessa karenssissa.

Meille kerrotaan, että aktiivimalli ykkönen ja kakkonen ovat ihan eri asioita, eivätkä niiden sanktiot voi mennä päällekkäin. On selvää, että malli kakkosen poistamaa tukea ei voi leikata malli ykkösen mukaisesti, mutta toisin päin yhtälö toimii. Jos työtön onnistuu täyttämään malli kakkosen työnhakuvelvoitteen, mutta ei saa työtä, niin hänen tukeaan leikataan malli ykkösen mukaisesti.

Niin että selkään tulee joka tapauksessa. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ei muuten toimi.

Kommentit (68)

 1. Ykköset ja kakkoset

  Tilanne; kun tekeekin palkallista keikkatyötä, vapaaehtoistyötä ja kurssittautuu jne. Eli on aktiivimalli ykkösen täyttänyt lukemattomia kertoja niin silti voi napsua täysiä karensseja jos niitä oman osaamisen töitä ei ole haettavaksi tarpeeksi.
  Näin päin näistä aktiivimalleista voisi myös välillä puhua.

 2. HarryH

  Mitenhän tämä tulee ikinä toimimaan esimerkiksi ammatinvaihtajien kannalta, jos sinulla ei ole esimerkiksi koulutusta haettavaan ammattiin? Yksinkertaien esimerkki, olet ollut töissä varastolla ja haet asiakaspalvelijan paikkaa, lasketaanko tämä hyväksytyksi hakemukseksi?

  • Jyrki

   Minäpä yritän leikin siis työvoimavirkailijaa. Tulevaisuudessa olen toki myös joku tosi tärkeä palkkiokonsultti yksityisestä firmasta mitä todennäköisemmin ja saan palkkani tuloksen mukaan sait työpaikan tai vastavuoroisesti karenssin. Mutta asiaan.

   No niin olet siis hakenut asiakaspalvelun paikkaa ja sinun aikaisempi työkokemus eli varastotyö näyttäisi viittaavan enemmän ei ihmisten kanssa niin paljoa toimimiseen. Minun päätökseni on selkeä ja erehtymätön, olet hakenut täysin osaamisalueesi ulkopuolelta olevaa työpaikkaa. Eli kyllä tämä on karenssi
   sanktion arvoinen niskurointi työttömältä.

   Mutta jos yhtään lohduttaa on hienoa, että työ kuin työ näyttäisi kelpaavan. Jatka samaan malliin kyllä sut joskus ehkä palkitaan jos ei muuta niin 9e/pvä orjatyöllä. Ja ei meillä ei ole sinulle esittää tällä hetkellä mitänä työvoimapoliittista toimenpidettä kaikki 9e/pvä orjatyötkin on täynnä eikä kukaan halua luopua saamastaan orjatyöpaikasta, että ei päätyisi karenssiin. Korkeintaan ensi keväänä voidaan sitä katsoa uudelleen. Mutta hei tsemppiä ja hyvää pitkää kylmää tulevaa talvea!

   Ja tätä rataa tulee varmasti monen kohdalla menee jos ei ole tarkkana ja mieti mitä työtä hakee tulevaisuudessa. Ylimääräiset kokeilut on kielletty ruoskanvoimalla ja taatusti puree ja kipeesti jokaisen työttömän nahkaan. Opiskeluhan olikin jo kielletty nimittäin se oma-aloitteinen jo ajat sitten. Vain konsulttifirmojen ja vastaavien hyväksikäyttö a palkaton rekry/orjatyö jne koulutukset on sopiviatyövoimapoliittisia ja hyviä mahdollisuuksia ja ainoita oikeita sallittavia työttömille. Ei missään nimessä omatoimiset. Se on sitä kannustavaa yhteiskuntaa!

 3. SHU

  Pahimmillaan tuo johtaa siihen, että vapaat työpaikat katoavat ’tiskin alle’. Ei työnantajat halua työttömiltä hakemustulvaa, joten eivät sitten tulevaisuudessa ilmoita vapaista paikoista julkisesti.

 4. Markku

  Luottamusloikka on tässä kyllä täyttä uuskieltä. Ennen on oletuksena ollut, että työtön hakee työtä ja ottaa sitä tarjottaessa vastaan. Lähtökohtana siis oli luottamus. Nyt lähdetään epäilystä, kunnes toisin todistetaan. Jonkinlainen käännetty näyttövelvollisuus on siis nykyisin luottamuksen osoitus?

 5. Antonio

  Minä käsitän tämä suoraan persikasta tulevan hallituksen typerän ja julman pelin tarkoitukselliseksi kahden luokan muodostamiseksi yhteiskuntaan. Chomskyn teesien mukaisesti.

  Nyt äänestäjät seuraavissa vaaleissa
  tarkkoina!
  Hattu että hatuttaa!
  Pottu että potuttaa!
  Pahemmin en sano…

 6. Hypomas

  Miten tuo lain valmistelun lausuntokierros voi olla edes mahdollista loma-aikana?

  • Tuula Anita

   Kaikki on mahdollista tämän hallituskauden aikana! Eihän periaatteessa Sininen tulevaisuus-puoluekaan voisi olla hallituspuolue ja hallituksessa. Se vain on. Mahdollista.

   • Hypomas

    Meinaan vaan, että eikö lain valmistelussa tulisi varmistaa demokratian toteutuminen, siis muulloinkin kuin nykyisen hallituksen aikana? Juuri tuollaisia porsaanreikiä sitten käytetään kun tiedossa olisi tiukkaa vääntöä, eikös joku laki ollut lausuntokierroksella joululomienkin aikana?

    • Ulla Vehaluoto

     Demokratian eli kansanvallan toteutuminen ei kiinnosta pätkääkään niitä, jotka ovat kaapanneet kansanvallan itselleen ja edustamalleen puolueelle.

  • Teppo

   Saku taas tuttuun tyyliinsä käyttää värikynää ja yrittää esittää, että tässä olisi jotain epäilyttävää. TEM:n sivuilta selviää, että lausuntoaika on 28.6.-24.8. Eiköhän tuossa ajassa jokainen halukas ehdi sen lausunnon lähettämään. Lyhyempikin lausuntoaika olisi mahdollinen, jos oikeasti haluttaisiin rajoittaa lausuntojen määrää.

   • Hypomas

    Osuu kuitenkin juuri Eduskunnan lomille. Toki jokainen halukas kansanedustaja voi ottaa lomalukemistokseen aktiivimalli kakkosen ja lähettää lausuntojaan vielä lomiltaan, koska Eduskunta palailee töihin vasta 8.syyskuuta. Lausuntoajan pituus ei tässä ole merkitsevä vaan ajankohta. Ja kyllä se aika tarkoitushakuiselta vaikuttaa.

    • Teppo

     Eivät kansanedustajat lausu näihin mitään vaan esim. työmarkkinakeskusjärjestöt ja ammattiliitot, muut järjestöt, viranomaistahot, Kela, työttömyyskassat, kunnat, maakunnat, ministeriöt ym. sidosryhmät.

     • Ulla Vehaluoto

      Kansanvallan kaapannut puoluevalta on miehittänyt omilla hemmoillaan nuokin tahot. Puoluevalta on siten turvattu.

     • Jan Sergejeff

      näillä ihmisillä onkin 38 päivän lomat. Eli juuri täyttää koko ajankohdan aikaikkunan.

      • Nimetön

       Voisikohan liittyä pätevyyteen.

 7. Hulluus sen kun jatkuu

  Onkohan tässä aktiivimalli kakkosessa mahdollista hakea paikkaa oman työssäkäyntialueensa ulkopuolelta? Näin lain kirjain täyttyy mutta lienee epätodennäköistä, että Hämeessä asuvan Lapin työnantaja työllistää. Mutta työpaikkaa on haettu. Ja kukahan (te-toimisto vissiin) määrittelee sen realistisen työllistymismahdollisuuden. Hakijoilla itsellään kun on kovin erilaiset käsitykset mahdollisuuksistaan ihan jo oman persoonansa perusteella. Pitääkö hankkia ammattilaisen todistus jos on liian suuret tai pienet luulot itsestään?

  • Marko Hakkarainen

   Yksi parjattu ongelmahan nimenomaan on että ihmiset eivät muuta työn perässä – eli TE toimistonkin voisi kuvitella olevan tyytyväinen jos ja kun hämäläinen hakee sitä myyjän paikkaa Torniosta.

  • Martti Kuusela

   Työpaikkaa saa hakea aivan miltä tahansa paikkakunnalta Suomessa ja jopa ulkomailtakin. Ehkä on syytä huomauttaa myös, että työpaikan hakeminen ei ole työsopimus eikä työpaikan hakeminen velvoita yhtikäs mihinkään.

   Te-toimiston tarkoitus lienee, että oma-aloitteiset työnhakijat pärjäävät työnhaussa ihan omillaan. Ja ne jotka eivät pärjää, tulevat saamaan enemmän ohjausta Te-keskukselta ja pääsevät vaikka sille CV-kirjoituskurssillekin.

   Työpaikkoja Te-toimistot eivät juurikaan välitä ja siksi töitä on itse haettava. Itsekin olen ollut tässä edelleen puolitoista vuotta aivan tietämättäni työnhakija, kun aiemmin vaihdoin työpaikkaa. Nyt Te-toimisto ilmoitti hämmästyksekseni, että työnhakuni päättyy. Hyvä niin, viimeinkin. Mutta alallani on yli 5000 työntekijän vaje ja silti en ole saanut yhtä ainuttakaan yhteydenottoa Te-toimistolta. Jos töitä haluaa, niitä on vain itse haettava ja tarjottava osaamistaan esimerkiksi yksityisille työnvälitysfirmoille ja headhuntereille.

   • Rintsu

    Puolitoista vuotta uudessa työssä ja työviranomainen ei sitä tiedä? Eikä patistele mihinkään koko aikana. Millaisen kuvittelet työviranomaisten osaamistason olevan niiden kohdalla joiden työmahdollisuudet ovat huonommat?
    Ihan oma-alotteisesti minäkin olen saanut jokaisen työpaikkani. Nyt niitä vaan ei ole minulle tarjolla eikä se asia hakemalla muuksi muutu.

    • Martti Kuusela

     Kyllä Te-toimisto on tiennyt, että töissä olen. Eivät vain ole halunneet tai osanneet poistaa työnhakua.

  • Raija

   Koettaa hakea niitä neljää vaadittua ja ilmoittaa ne ja muita voi sitten mielensä mukaan myös hakea eikä tarvitse niitä ilmoittaa. Ei niillä ainakaan vielä ole oikeutta tulla sähköposteja ja lähetettyjä kirjeitä tutkimaan

 8. Hanna Koivula

  Aina kun puhutaan virkailijan päätöksellä tehtävistä asioista, täytyisi miettiä sitä luottamusta myös toisinpäin. Te-palveluiden lausunnoista ei ole valitusreittiä, ja käytännössä lakiin tulee yhä lisää mahdollisuuksia viranomaisen harjoittamalle mielivallalle. Jos valitusreitti olisi, voitaisiin seurata yhdenvertaisuuden toteutumista ja myös sitä millaisia loukkuja, ongelmia ja valuvikoja järjestelmään on luotu. Toimien ”vaikuttavuutta” kyllä seurataan työnhakijan kohdalla, mutta ei organisaation. Hyvin pelottavaa kehitystä.

  • Nimetön

   Ei lakiin muita mahdollisuuksia tule kuin niiden lukeminen.

 9. a. talvisaari

  Jaa-a, jos nykyisellään hakisin koulutustani vastaavaa työtä, en sitä todennäköisesti saisi, koska en ole vuosiin tehnyt sitä työtä käytännössä enkä usko, että monikaan alan työnantaja siitä syystä minua ottaisi. Hiffaisikohan työvoimaviranomainen tätä? Toki voisin hakea nykyistä työtäni vastaavaa työtäkin, joka ei vastaa koulutustani. Olisikohan tämä hyväksyttävää? Mutta ylipäänsä hakisin kyllä kaikkia mahdollisia työpaikkoja, joihin katsoisin minulla olevan kykyjä. Mitähän viranomainen siitä tuumisi?

  ”Karenssi mätkähtää nykyisellään hyvin helposti…” On tainnut aina mätkähtää. Periaate tuntuu olevan ”ensin hutkitaan ja sitten vasta tutkitaan” [jos nyt työtön jaksaa asiaansa ajaa ja valittaa niin, että joudutaan tutkimaankin].

  Ala-asteikäinen lapsikin muuten ymmärtää, kun mallit hänelle kuvailee, tuon ykkösen ja kakkosen ”kätevän” kuvion työttömyysturvan leikkaamiseksi epäreilusti, tavalla tai toisella.

  Kiitos, Saku, siitä, että jaksat pitää meteliä näistä järjettömyyksistä. Ei näitä voi työssäkäyväkään hyväksyä.

 10. Arska

  Laitetaanko työttömät seuraavaksi holhouksen alaisiksi tai leireille?
  Demokratiavaje on jo kestämätöntä, miten tämä eroaa enää diktatuurista?
  Karenssiautomaatti mielivallalla kyllästettynä ja pelolla saadaan ihmiset seisomaan vaikka päällään kun ikikarenssi uhkaa…siinä pointti miksi tällaiseen ryhdyttiin…saadaan tilastot näyttämään hyviltä…voisi jo alkaa puhumaan kansanmurhasta tai ihmisten heiteillejätöstä…mikä sellainen yhteiskunta on joka haluaa nujertaa eikä auttaa ihmisiä ja mihin sellaista yhteiskuntaa enää tarvitaan?

 11. Pertti Ikonen

  Onkohan työministeri tai jokin asiasta perilläoleva taho kertonut, kuinka montaa aktiviimallin 2 työpaikkaa on haettava jos tekee työtä palkalla aktiivimallin 1 mukaisesti 18h / 65vrk.

  • Markku Kemppainen

   Luuletko, että se itsekään sitä tietää tai tajuaa, mitä ovat päättämässä?

   • Pertti Ikonen

    Ei ne mitään luule. Kyllä ne tietää. Eivät vaan vastaa.

  • Harri Heiskanen

   4 / kk

 12. Rotvalli

  Noista pakkohakemuksista ja virkailijoista: joitakin vuosia sitten hain työpaikkaa (ja pääsin satojen joukosta haastetteluun erään toisen lisäksi. En tullut valituksi.). Työvoimavirkailija soitti ennen tuota haastattelukutsua, ja kerroin omaehtoisesta hakemuksesta osoittaakseni aktiivisuuttani, ja katso, sain virkailijalta kirjeitse osoituksen jo hakemaani paikkaan. Sellaiseen, johon TE-toimisto ei olisi minua kuunaan ohjannut. Syntyi raportointivelvoite palkkiona. Sillälailla.

 13. Markku Kemppainen

  Minä asun olosuhteitten pakosta alueella, jossa lopputulos on varma. Totaalinen työttömyyskorvauksen menetys. Ikäni, työkokemukseni ja koulutukseni vuoksi olisin täällä täysin paariaa ilman mitään mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Kaikkea noita pitäisi olla hyvin vähän, että pärjäisi kilpailussa. Nuori, kokematon ja vähän koulutettu. Kait minä L:ltä jonkun läksiäislahjan saan kun olen kohta eläkkeellä enkä rasita hänen valehtelevia tilastojaan.

 14. Sauli

  Tässä herää kysymys kenen kohdalla aktiivimallit yleensä voisivat toimia. Ketä pitää patistella töihin, kun työnsaannin reunaehdot ovat kaikkien tiedossa. Jos et työllisty kolmessa kuukaudessa, työnsaantimahdollisuudet alkavat laskea tramaattisesti. Oma aktiivisuus on täysin itsestään selvää, harvalle tullaan kotia työtä tarjoamaan. Suhteet ja omat verkostot ovat kaikki kaikessa ja elinikäinen oppiminen alalla kuin alalla on myös itsestäänselvyys.

  Ihmiset joilla on mahdollisuus työllistyä eli on osaamista ja suhteita työllistyvät ja ne jotka eivät joutuvat aktiivimallien uhriksi enemmän tai vähemmän ilman omaa syytään. Pahiten ottavat daijuun yli viisikymppiset, heikosti koulutetut, joidenka työpaikat ovat kadonneet tai katoamassa globaaliin kilpailuun. Aktiivimallin mukanaan tuomat ongelmat kasautuvat juurikin tälle ryhmälle. Heille aktiivimallilla ei ole tarjota muuta kuin automaattisesti toimeentuloa leikkaava apparaatti. Niin uskomattomalta kuin se päättäjistä saattaa kuulua, tuossa yli viisikymppisten ryhmässä on niitäkin jotka eivät osaa käyttää tietokoneita kuin auttavasti. Tämän kaiken pitäisi olla päättäjien tiedossa ja onkin, mutta heitä ei kiinnosta.

  Aina valppaat Ilta-Sanomien mielipiteen muokkaajat voisivat tekaista kertomuksen Taavetti Työttömästä joka sotkeutuu byrokratian luomaan verkkoon kuin herra Josef K. Kafkan oikeusjutussa. Teki Taavetti mitä tahansa, hän aina huomaa tehneensä väärin. Eikä tarinaa tarvitsisi edes keksiä, niitä varmasti löytyy elävästä elämästä, siitä samasta, mutta kuitenkin täysin eristä missä päättäjämme elävät.

  Kiitokset Sakulle sadannen kerran että pidät aihetta yllä.

 15. Napi

  Jos ei onnistu saamaan työtä riittävän läheltä kotia / riittävän montaa tuntia päivässä / riittävän suuruisella palkalla / riittävän pitkäksi ajaksi, käy todennäköisesti niin, että työssäkäynnistä aiheutuvat matkakustannukset (+ mahdolliset lastenhoitokustannukset) nousevat työntekijälle kohtuuttoman suuriksi suhteessa ansioihin.

  Jos joukkoliikenne ei kulje autottoman työnhakijan asuinpaikan läheltä, joutuvatko TE-virkailijat käyttämään entistä enemmän työaikaa esim. kohtuullisen työmatka-ajan pohdintaan ja laskeskeluun erilaisia kulkemistapoja yhdistelemällä? Sen sijaan, että resursseja käytettäisiin esim. yksilöllisen, pysyvämpään työllistymiseen tähtäävän polun rakentamiseen?

  ”Työssäkäyntialue
  1. Miten kaukaa työtä pitää hakea?
  Aikaisemmin työnhakijalla oli velvollisuus ottaa vastaan työtä työssäkäyntialueen sisällä. Nykyisin tarkastellaan päivittäisiin työmatkoihin keskimääri kuluvaa aikaa, kun TE-palveluissa arvioidaan esimerkiksi työnhakijan velvollisuutta ottaa vastaan tarjottua työtä.

  Osa-aikatyössä tämä on keskimäärin 2 tuntia ja kokoaikatyössä keskimäärin 3 tuntia asuinpaikasta. Aikaa tarkasteltaessa otetaan huomioon joukkoliikenne, polkupyörän tai oman auton käyttö sekä mahdollisuus kävellä työmatka. Oman auton hankkimista ei edellytetä.

  Yleensä henkilön tosiasiallisena asuinpaikkana pidetään hänen työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmään merkittyä osoitettaan. Poste restante -osoitteen ilmoittaneiden työnhakijoiden työssäkäyntialue määräytyy sen TE-toimiston toimipisteen osoitteen perusteella, jossa henkilö on asiakkaana.”
  http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/usein_kysyttya/index.html#Tynhakualue2

 16. Jussi Parviainen

  Kokoomuksen ja monen muunkin ajatus on, että töitä löytyy kun ilmaiseksi lähtee! Kilpailuyhteiskunnassa on kilpailuyhteiskunnan arvomaailma! Jokainen olkoon oman onnensa seppä ja jokainen pitäköön huolta vain omista asioistaan! Tällä kaavalla vähän suuremmassa mittakaavassa, valtioiden välillä toteutettuna, suomikin on helposti nitistettävissä, vahvemman oikeudella!

  • Rintsu

   Ei suomea tarvitse nitistää. Suomi on paljon helpompi ostaa, etenkin nyt kun menossa on kaikkien aikojen alennusmyynti.

   • Nimetön

    Jaa’a. Autuaalla on aitassaan, tuojalla toisen takaa.

 17. Markku Heino

  Jotain en nyt ymmärrä. Satonen sanoo ett jokainen voi hakea sitä työtä mitä itse haluaa. Mut niinhän se on ollut käsittääkseni ennenkin. Vai eikö kansanedustsja ole tiennyt tätä asiaa?

  • Rintsu

   Ja nythän lakiesityksessä lukee, että enää ei voi. Tai voi mutta sen lisäksi on haettava neljää paikkaa joista työvoimaviranomainen päättää jälkikäteen olivatko paikat oikeanlaisia.
   Mutta koska kyseessä on kansanedustaja niin asia kannattaa selittää hitaasti.

  • Markku T Koivisto

   Eiväthän nämä ”satoset” mitään mistään tiedä. Vaivatuvat ryömimään kivensä alta päästäkseen möläyttämään viisauksiaan työttömyydestä. Ja hölmöt nielevät kaiken.

 18. Räpyttele käsiä kun hyppäät

  Kaikessa tässä kyykyttämisessä ja loikkaamisessa pahinta on mielivallan lisääntyminen. Kun pärstäkerroin ei miellytä, virkailija voi asettaa karenssin keksityin perusteluin.

  Harkinnanvaraisuus on synonyymi mielivallalle. Tuo saa, tuo ei, ja sen päätän minä. Aah mikä vallan tunne, miettii pikkunilkki virkatuolissaan. Kun vielä saadaan mielivalta yksityistettyä ja karenssien kirjoittajalle tulospalkkio, niin ei ihme jos hiljaisempikin mies hermostuu.

  Tälle tyhmyysloikalle ei näköjään ole takalankkua. Siitä vaan kovat vauhdit ja jyrkänteen reunalta yli. Lapsenakin löytyi aina porukasta se yksi torvi, joka teki mitä vain mitä muut keksivät yllyttää.

 19. Leila Paukku

  Suututtaa maksaa palkastaan veroja, kun niitä ei enää kohdenneta painotetusti koulutukseen, julkiseen terveydenhuoltoon sekä yleisesti turvallisuutta ja hyvinvointia tukeville alueille. Tuntuu, että se oma pieni panostus yhteiskunnan hyväksi ohjataankin huijareiden omiin taskuihin ja itse on tilanteessa äänestämistä lukuunottamatta täysin aseeton.
  Menee hieman aiheen ulkopuolelle, mutta jätän vielä tämän tähän:
  https://ihmisoikeusliitto.fi/euroopan-neuvostolta-kritiikkia-suomen-perusturvan-liian-alhaisesta-tasosta/

 20. Martikaisen Jaska

  Tietä yritetään tasoittaa, jotta aktivimalleista olisi mahdollisimman lyhyt epäluottomusloikka osallistuvaan sosiaaliturvaan. Näin ollen maakuntien ei tarvitse tulevaisuudessa kantaa vastuuta työttömistä, kun te-palveluiden järjestäminen siirtyy niiden vastuulle vuonna 2019.

  On todella vahingollista, että ei ole mitään yleisohjetta, miten vanginvartija eli työvoimaviranomainen soveltaa sitä, onko työtön hakenut oikealta alalta sopivaa työtehtävää, joka vastaa koulutusta tai aikaisempaa työkokemusta. Ei ole myöskään selvää, miten käy jos onnistuu välttämään aktiivimalli ykkösen, pitääkö silti toimia, kuten kakkonen edellyttää? Voiko mallit mennä päällekkäin? Uskoisin näin ja kuka siitä kantaa vastuun. Myöskään alueellisia eroja ei tule kukaan ottamaan huomioon, vaikka toisin luvataan.

  Tunnen työvoimaviranomaisten organisaation ja ihmiset vallan hyvin ja voin sanoa että, ne ihmiset, jotka te-palveluissa työskentelee eivät ole päteviä arvioimaan työttömän työnhaun sopivuutta. Millään tradenomin koulutuksella ei pysty arvioimaan, kuka on sopiva mihinkin ammattiin. Kuka vahtii, ettei työvoimaviranomaiset käytä asemaansa väärin vain jonkun puolueen poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. On totta, että työvoimaviranomaisten ei neuvotella, ei sitten missään asiassa. Satonen on pihalla kuin lumiukko kesällä koko aktiivimalli kakkosesta, jos muuta väittää. Sitä paitsi te-palveluissa on sellainen asenne, että työttömyys on työttömän oma vika, joka johtuu työttömän työkyvyttömyydestä ja laiskuudesta. Koko kakkosmallin tavoitteena ilmeisesti on, että mahdollisimman moni työtön joutuisi ikuiseen karenssiin ja poistuisi tilastoja mustaamasta.

  • Nimetön

   Saattaahan ne voida olla ainakin puoliksi oikeassa. Mutta sen laisessa asenteessa taitaa olla ennemmin kyse hitaudesta kuin laiskuudesta, kun hitaan työt kyllä tulee tehdyiksi, laiskan jää tekemättä.

 21. StillSearching

  ”Vaalien alla 2015 puolueet ja elinkeinoelämä arvostelivat yritystukia koska ne vääristävät kilpailua ja hidastavat talouden rakenteiden uudistumista. Vaalikauden aikana tukiaisille ei tehty mitään.

  Puhuttiin toki, että yritysrahoitusta tulisi suunnata vain toimintaan, jokauudistaa Suomen taloutta ja sen rakenteita.

  Yritykset ovat tällä vuosikymmenellä saaneet merkittäviä miljardimitan helpotuksia kun niiden lähes miljardin euron kansaneläkemaksut poistettiin, yhteisöveroa on laskettu pitkän matkaa toista miljardia euroa 29 prosentista jo 20 prosenttiin ja viimeksi kun kilpailukyky-yhteiskuntasopimuksessa sosiaalimaksuja ja palkkoja helpotettiin lähes kahden miljardin euron arvoisen yritysedun kautta.

  Kymmenessä vuodessa työnantajien sotumaksujen osuus on laskenut 4,4 prosenttia. Se oli 2,8 miljardia euroa tulonsiirtoa heille.
  Työnantajat ovat siis saaneet lisää etua yli viisi miljardia euroa. Päälle tulevat myös kaikki työllistämistuet, palkaton työharjoittelutyövoima ja kaikki vientitukitoiminta.
  Verotuksen muutokset ovat johtaneet valtion tulopohjan rappeutumiseen muka kroonisen kestävyysvajeenmittaan saakka.”

  https://www.kansalaismedia.com/

  Lisää miljardiluokan summia upotetaan mm. hävittäjähankintoihin ja kokoomuksen ajamaan sote-yksityistämiseen.

  Sosiaali-ja työttömyys-/työllisyysongelmat saataisiin näillä miljardeilla helposti hoidettua.

  Suomalaisten ahkeruuden lietsomisesta hyötyvät työnantajat, tunnollisuudesta ja nöyryydestä poliitikot ja lainvartijat. Mediat taas kumartavat sille kuka eniten maksaa.

  Mitä sinä hyödyt?

  • mark

   Osingot kasvavatkin aika mukavasti. Nousua pukkaa, ja tässä taitaa olla vain verotettavat osingot.
   https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005748903.html

   Ihme ja kumma miten hallituksen ja eduskunnan valopäihin ei saa menemään tietoa, että työpaikkoja on hakijoita vähemmän. Satonenkaan ei ole penaalin terävin kynä. Eikä ole ainoa laatuaan.

 22. AKK

  Mistä johtuukaan se etteivät Lindström, Satonen ja kumppanit luota työttömiin? Eikö Lindström ollut itse aktiivinen ollessaan työtön silloin kun aktiivimalli ei vielä antanut raippaa , eivätkö Satonen ja Lindström hakisi uutta työpaikkaa ilman aktiivimalleja kun putoavat eduskunnasta? Jos eivät hakisi, niin kuvittelevatko he etteivät muut hakisi jos heidän kaltaisensa ”yli-ihmiset” eivät hakisi.
  Taitaa olla niin että kyllähän me, mutta kun nuo muut. Lindströmille, Satoselle, Vartiaiselle ja kumppaneille; eivät muut ihmiset ole välttämättä kaltaisianne hyväksikäyttäjiä. Kaltaisiannekin löytyy ja niitä kannattaa etsiä ensisijaisesti muualta kuin työttömien joukosta. Mutta mikä saa teidät hyökkäämään tavallisia rehellisiä ihmisiä vastaan ja rankaisemaan heitä heidän muutenkin tukalasta asemastaan? Kieroutunut ihmiskäsityksenne varmaan, olen itse aktiivinen mutta muut on lintsareita jne., mulle rahat sulle raippaa!

  • Napi

   Joukkovoima hallitusta vastaan FB-ryhmässä oli muutama viikko sitten kuva Paperiliiton lehdessä olleesta kirjoituksesta, jossa lainattiin Lindströmin Paperiliiton Kuusankosken ammattiosaston Kolmoispaperi-nimiseen lehteen vuonna 2008 kirjoittamaa juttua.

   Jatkuviin pätkätyösuhteisiin ja epävarmuuteen närkästynyt Lindström tilittää kirjoituksessaan muun muassa, että työttömänä oli suostunut ”jopa viiden päivän sopimukseen”. Kunnes maaliskuussa 2008 (eli kaksi vuotta sen jälkeen, kun uutinen Voikkaan tehtaan sulkemisesta tuli julkisuuteen) hän kyllästyi: ”Tarjotkaa kunnon sopimus, tai minä en tule enää takaisin. Näillä sanoilla sinetöin työni tehdyksi. Minä en millään tavalla ymmärrä tällaista kiusaamista. Työsopimuksia ketjutetaan ja mitään et voi. Alapa valittaa, niin portin ulkopuolelta tulee seuraava ’potilas’ tilallesi. Tähän olisi syytä puuttua oikein ison rautakangen kanssa”.

   Eli eiköhän tästä voi tulkita Lindströmin tässä kohtaa aktiivisesti kieltäytyneen työstä, kun ilmoitti työnantajalle, että ei tarvitse ottaa enää yhteyttä. Mutta tätä ei varmaankaan ole kukaan kertonut TE-toimistolle tai työttömyyskassalle, eli karenssin aktivoitumisesta hänellä ei varmaankaan ole kokemusta.

   Eikä karenssi edes olisi täydellinen katastrofi, jos on yhtään laittanut sukanvarteen paperimiehen palkasta ja ansiosidonnaisesta. Jälkimmäinenkin on sen verran kova, että tuskin Lindströmin kaltainen työtön olisi herännyt kello kuudeksi aamulla vakituiseenkaan työpaikkaan esim. Voikkaan Salen kassalle, vaikka kuuden löysiin oli paperimiehenä tottunutkin. Ja järkeväähän se olisikin, että kassatyöntekijän työpaikka menisi jollekin toiselle työttömälle ja Jari olisi saanut jatkaa kunnon työsopimuksella siinä, mitä parhaiten osaa ja missä vähiten aiheuttaa vahinkoa palkanmaksajalleen, eli paperimiehenä.

   Nykyinen toiminta ja mielipide työttömistä voi pohjimmiltaan hyvinkin perustua osaltaan siihen, mitä Lindström itse työttömänä ajatteli ja miten toimi. Onhan se ihan ymmärrettävää, että kaikki ihmiset eivät kykene ajattelemaan kovin laajasti ja monipuolisesti, mutta ikävää tässä on, että sellaiset ihmiset ovat päässeet korkeaan asemaan valtakunnan politiikassa.

  • kroonikkokoomikko

   Aina ajanhermolla olevalla vauvapalstalla oli jo lähes kuukausi sitten esitelty aktiivimalli kolmonen: ”Työtön joka ei täytä Aktiivimalli 1 ja Aktiivimallin 2 ehtoja on pukeuduttavaa jatkossa puiseen tynnyriin eikä saa sen lisäksi pitää päällään muuta kuin alusvaatteet. Ei edes kenkiä jalassa. Vain se tynnyri ja alusvaatteet.” https://www.vauva.fi/keskustelu/3196021/aktiivimalli-3-tulee-laiskan-pukeuduttava-puiseen-tynnyriin

   Mietin tosissani, uskallanko tuota julkaista, etten vain antaisi ideoita kenellekään 😉

   • Nimetön

    Eiköhän hyökkääminen ole aina pitämisestä.

 23. Pipsa Mäntykangas

  Luottamusloikka,salli mun nauraa.Kaikki tietää, että kyllähän luottamus on loikannut, hitokseen kauas..

  • töytön

   Lindström, Sipilä ja Orpo loikkii maassa selällään makaavien työttömien päällä kolmiloikkaa. Lopuks tulee Soini..

 24. Rintsu

  Luottamuusloikka on ihan hyvä sana kuvaamaan hallituksen joutavaa koikkelehtimista historian huonoimmilla kannatusluvuilla.

  Jos hallituksen ja kykyedustajien kanta olisi oikea niin ihan varmasti lähikauppani kauppias valittaisi vaikeuksista saada henkilökuntaa ja että kukaan ei edes hae töihin. Mutta koska maksaa palkkaa niin löytää aina hetkessä uuden. Siitäkin huolimatta, että peruskauppatyö on harvan unelma-ammatti eikä mitenkään hyvinpalkattu niin työ on aina löytänyt tekijänsä ja hakemuksia on tullut riittävästi vaikka minä en ole hakenutkaan. Ja jos lähikauppias erehtyisi palkkaamaan kaltaiseni mörököllin niin veisin työpaikan joltain iloiselta ja hymyilevältä nuorelta joka hakee kenties elämänsä ensimmäistä työpaikkaa ja ottaa sen vastaan ilosta hihkuen.

  Mihin on kadonnut se kykypuolueen markkinoima valinnanvapaus?
  Kyllä minä osaan työtä hakea mutta en näe järkeä tehtailla hakemuksia joka paikkaan enkä ainakaan firmoihin joiden kanssa en tahdo olla missään tekemisissäkään. Ei kokoomuksenkaan puoluesihteeri hae vasemmistoliiton puoluesihteerin paikkaa vaikka olisi puoluesihteeriksi ihan pätevä.
  Jos joskus löytyy niitä töitä joita osaan, teen mielelläni ja palkka on sellainen, että sillä tulee toimeen niin ihan varmasti haen ja ”myyn” itseni työnantajalle parhaana saatavilla olevana.
  Mutta 48 hakemusta vuodessa niin tästä pkseudultakin loppuu firmat äkkiä kesken.

  Mahtaako kellään olla tietoa miten avoimet hakemukset tässä mallissa lasketaan? Eihän sellaista joka kuukausi samaan firmaan jätetä mutta ihan aktiivista työnhakua se on silti.

 25. 167-176

  Joutuvat kyllä luottamaan siihen että työtön on hakenut niitä paikkoja joita on ilmoittanut hakeneensa. Julkisuuslain mukaan työhallinnon asiakkuus on salassa pidettävä tieto joten eivät voi kysyä työnantajalta onko joku henkilö hakenut paikkaa ja tuskin resurssit riittäisivät muutenkaan tuollaisiin kyselyihin.

  • Pertti Ikonen


   Julkisuuslain mukaan työhallinnon asiakkuus on salassa pidettävä tieto joten eivät voi kysyä työnantajalta onko joku henkilö hakenut paikkaa ja tuskin resurssit riittäisivät muutenkaan tuollaisiin kyselyihin.

   Useat työttömät ovat antaneet työkkärille luvan luovutta yhteystietonsa työantajille. Että eikö tuo myös tarkoita sitä, että myöntää työttömyytensä olevan kaikkien työntantajien käsiteltävissä.

 26. Esa J.

  Arvatkaapa muuten, mihin ne karenssien avulla säästetyt rahat pistetään menemään…?

  Asiasta kukkaruukkuun, eräs vasemmistolaisena tunnettu opiskelijatoverini aikoinaan sanoi: – muutos on mahdollinen, muutos on väistämätön!

 27. Jukka T.

  Tämän kaiken huonompionnisten kyykyttämisen äärellä heräsi tuota tilinauhaa selaillessa sellainen ajatus, että miten tämä yleensäkään voi olla laillista. Ainakin minun tilinauhassani luki, että maksan työttömyysvakuutusmaksua, Ay-liiton jäsenmaksua jne. Lopputulemana näyttää kuitenkin olevan se, että kun viikate omalle kohdalle osuu, niin parissa kuukaudessa joku viranomainen saa hommattua minulle ikuisen karenssin. No, mutta tulipahan maksettua…ttu

 28. Työsuhde-etuna astma

  Omalta kohdaltani peli on selkeästi menetetty, enkä puolikuntoisena, yli viisikynppisenä tule enää koskaan saamaan minkäänlaista järkevää palkkatyötä (yrittäjyyttäkin tuli kokeiltua joskus aiemmin). Ykköskyykytysleikkuri heilahti kohdallani automaattisesti ja jos kakkosen saavat runtattua läpi, häämöttää se ikuinen karenssi jo lähihorisontissa. Voi nimittäin kuvitella, että koska työkyky on on rajoittunut, ei kovinkaan moni työpaikka ole sellainen johon minulla olisi realistiset mahdollisuudet päästä. Tämä olisi siten kätevä syy paukutella tulemaan sanktiota sanktion perään – epäilen nimittäin ettei kakkoshärdellissäkään ole sen kummemmin huomioitu työkyvyn rajoituksia. Siihenpä on tyytyminen jos ei vaaliuurnilla saada muutosta aikaiseksi.

  Mutta jälkipolvien kohtalo huolestuttaa ankarasti, sillä vaikka asioita saataisiin hallituspohjan toivottavasti vaihtuessa korjattua, on tappiomieliala jo saatu melko varmasti aikaan. Ainakin mikäli tuota lähiympäristön nuorempaa polvea on uskominen. On jo tarpeeksi paha että olemme sotkeneet ympäristön huonoon jamaan, mikä tuntuu monia ahdistavan jo ihan tarpeeksi, mutta jos lisäksi jo valmiiksi puuttuu tai horjuu usko omiin tulevaisuudennäkymiin ihan arkisissa asioissa, kuten opiskelun, työllistymisen ja sitä myötä perheen perustamisen mahdollisuuksiin, ollaan jo tosi syvissä vesissä. Nykyhallituksen systeemillähän näille nuorille heitetään sinne veteen avuksi pelastusrenkaan sijasta myllynkivi, jonka turvin voi sitten koettaa räpiköidä rantaan. Myllynkivi kaulassa onkin hyvä sitten tehdä niitä tuottavuus- ja luottamusloikkia.

  Oliko niitä loikkia muuten muitakin? Joko meillä on siinä kasassa ihan uusi kansallisurheilu?

 29. Rintsu

  Niin kauan kun olet ns. liiton rahoilla niin ketään ei kiinnosta tekemisesi tai työllistymisesi tippaakaan
  Ongelmat alkavat kun se ajanjakso loppuu.

  Työllistymisesi ei edelleenkään kiinnosta ketään mutta moni on halukas keksimään sinulle kaikenlaista kivaa ilmaiseksi tehtävää puuhasteltavaa.

  • Kari Miettinen

   Kyllä taitaa koskea myös ansiosidonnaisella olevia!

 30. Jukkis

  Minun ehdotukseni on että jokainen työtön hakee kolmea työpaikkaa ja neljännen aina ja poikkeuksetta Jari Lindströmin eduskunta-avustajaksi. Pätevyytenä käy ettei ainakaan voi olla huonompi ja holtittomampi kuin siellä nykymenoa ylläpitävät.

  • Rintsu

   Ymmärrän ajatuksen mutta sanon suoraan, että en ole hakemassa ensimmäistäkään paikkaa jossa työnantajani tavalla tai toisella olisi smurffit, persut, kepu tai kykypuolue.
   Työnteko moisessa ilmapiirissä olisi minulle jokseenkin mahdotonta.
   Mutta jos ehdottomasti haluavat minulta hakemuksia niin mikäs siinä jos maksavat postimaksut ja turhiin hakemuksiin käyttämäni ajan. Olisiko satanen aaneloselta sopiva veloitus? Osaan tarvittaessa tehdä pitkiäkin hakemuksia.

 31. no mercy

  Tämä tie alkoi jo silloin -90-luvun alussa, kun alettiin puhua alentuvasti mm humanistisen koulutuksen saaneista. Muistaakseni joku ökyrikas autokauppias jopa uhitteli filosofian opetuksen poistamisella kokonaan yliopistoista.
  Ja nyt myötätunnnottomuus syystä tai toisesta vaikeuksiin joutuneita tavallisia kansalaisia kohtaan on hallituskausi hallituskaudelta vain kasvanut kunnes ollaan nykyhetkessä ”koulukiusaajien” ja kyykyttäjien yhteiskunnassa. Vartiaisten, Lindströmien, Satosten. Orpojen, Sip… etc omasta runsauden ja hyvinvoinnin maailmasta ei sääliä pudonneita kohtaa löydy. Hämäävä uuskieli vastamerkityksellisine sanoineen ei julmaa todellisuutta muuksi muuta. Toimeentulotuki- ja leipäjonot vain entisestään pitenevät.

  • Lea Bäckman

   Työttömien syyllistämistä kutsutaan Iso-Britanniassa käsiteparilla ”victim blaming” eli uhrin syyllistäminen.

   Tämä on ihan alkeispsykologiaa, ja juontaa juurensa siitä tosiasiasta, että koska työttömien tilanteeseen tosiasiassa syylliset, eli työpaikoissaan lymyilevät, työpaikkoihinsa epämääräisillä sukulaisuus- ym. muilla suhteilla keplotelleet, ovat käytännössä vieneet heitä paljon pätevämpien työt, ja tietoisuus tästä aiheuttaa osalle töiden anastajista syyllisyyttä, heidän ainoa keinonsa pelastaa kasvonsa, on syyllistää uhrit, eli juuri nämä työttömyyskortistoon joutuneet, heitä pätevämmät ja koulutetummat, työhön paremmin soveltuvat, mutta ilman kähmintää ja suhteita olevat ehdokkaat, jotka eivät tulleet valituiksi em. syistä.

   Moni työtön on lisäksi sen verran korkeamoraalinen, että suhteiden ja hyväveliverkostojen härski hyväksikäyttö työnhaussa on poissa laskuista jo sen ala-arvoisen, moraalittoman suhdetoiminnan vuoksi.

   Jäljelle jää työhön valittaviksi vain se pohjasakka, heikoimmin koulutettu, huonoimmin soveltuva ja alituiseen kähmintään valmis luuserisakki, jonka ainoa puolustus on työttömiksi jääneiden, paremmin työhön soveltuvien solvaaminen ja syyttely.

   Paljolti tästä tilanteesta johtuen Suomen työelämässä on jo pitkää jatkunut alamäki, koska pätevimmät ovat kortistossa samaan aikaan kun epäpätevät keplottelijat haaskaavat työnantajien aikaa kelvottomalla työnteoksi kutsumallaan lorvaillulla ja töpeksimisellä, joka tulee kalliiksi sekä firmoille että koko yhteiskunnalle.

   Kuka on muuten koskaan väittänytkään, että se paras osa työvoimasta olisi juuri nyt työssä? Todennäköisesti suurin osa työvoiman eliitistä on kortistoa kaunistamassa samalla kun palkkatyössä on kakkosluokan väkeä, jolla ei sinne pitäisi olla mitään asiaa.

   Tilanteesta päästään eroon siten, että kaikki avoimet työpaikat on ilmoitettava TE-toimistoon rangaistuksen uhalla. Lakia on myös valvottava. Sanktioiden on oltava tuntuvia työnantajille. Työpaikkaan valittavan henkilön on oltava paras hakijoiden joukosta. Avoin haku mahdollistaa myös sen, että syrjityksi itsensä kokeneet voivat valittaa TE-toimistolle, jolloin työnantajan on annettava selvitys, miksi pätevintä ja/tai sopivinta ei valittu tehtävään. Työnantajan selvitys voidaan todeta laittomaksi, jolloin paikka julistetaan uudelleen haettavaksi ja työnantajalle annetaan varoitussakko mahdollisen vilpillisen toiminnan uusinnan ehkäisemiseksi.

   Vain näin toimimalla saadaan Suomi nousuun ja todelliset osaajat työmarkkinoiden käyttöön.

   • Arska

    Nepotismihan on sääntö Suomessa, olen itsekin pyöritellyt päätäni nähdessäni kun ”iskän pojat ja tytöt” ryntäävät ohitse rekrytointien ja pääsevät löysiin hommiin kun isi järjestää asian ja kun sattuu olemaan firman hierarkiassa jostain syystä korkeammalla statuksella kuin moni muu, eikä ole edes kyse johtajasta vaan duunarista, sen enempää näiden kielien väristä en ala kertomaan mutta näin se menee jokapaikassa mitä itse olen monessa paikkaa huomannut.

    Näin siis ne varteenotettavat työpaikat valuvat ns. parempiin suihin kun koskaan ei tule rekryilmoitusta mihinkään julkisuuteen mistä työnhakija saisi tuurilla jalan firman oven väliin.

    Näin asiat menee kun työpaikkoja on niin vähän että kaikki jaetaan vain firman sisältäpäin omalle sukulaisporukalla missä on tietysti vielä raju nokkimisjärjestys ja YT:n tullessa sitten taas firmaan niin arvaatte kai ketä lähtee ja ketä jää… voi hyvä veli!

Kommentoi »

Comments are closed