Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valetyölliset

Uutiset hallituksen asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisesta ja jopa ylittämisestä asettuvat samaan sarjaan kuin tuntemattoman kohublondin kuumat bikinikuvat. Molemmilla jutuilla on oma mielenkiintonsa, mutta ne voi unohtaa saman tien.

Olen monta kertaa sanonut, että hallituksen toitottamat työllisyysluvut ovat täynnä ilmaa. Nyt samaa on alkanut epäillä myös Helsingin Sanomat, joka kertoo Tilastokeskuksen työllisyyskatsauksen laadintatavoista. Työlliseksi lasketaan jokainen, joka tekee palkkatyötä yhden tunnin viikossa.

Eikä siinä vielä kaikki, sanoisi mainostaja. Tutkimus toteutetaan haastatteluna, johon valitaan noin 12 000 henkilöä. Valittavien ikähaarukka on 15-74 vuotta. Joukossa on siis tarkemmin erittelemätön määrä koululaisia ja eläkeläisiä, joiden kukaan ei edes oleta olevan töissä. Tutkimustavan tuoteselosteen voitte lukea täältä Tilastokeskuksen omalta sivulta.

Tästä voi päätellä, että tutkimus ei anna todenmukaista kuvaa. Tulos on ihan virallinen, ja samalla tavalla tehdään muidenkin maiden tilastot. Näin eri maiden tilastot ovat vertailukelpoisia, mutta yhdenkään maan tilastot eivät kerro totuutta.

Vaikka työllisyys tämän tilaston mukaan kasvaa, niin tehtyjen työtuntien määrä ei lisäänny samassa suhteessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ainostaan pätkätyöt lisääntyvät. Niillä ei kukaan elä, joten ollaan kovaa vauhtia menossa yhteiskuntaan, jossa pientä palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla. Toisin sanoen veronmaksajat maksavat yhä suuremman osan työtekijöiden palkasta tulonsiirtona.

Työttömät katoavat jonnekin vaikka eivät saisikaan työtä. Määräaikaishaastattelut poistivat tilastoista 30 000 sinne kuulumatonta, kuntouttavassa työtoiminnassa tekemässä palkatonta työtä on jatkuvasti noin 27 000 ihmistä ja Lex Lindström siirsi 5 000 työtöntä eläkkeelle. Samaan aikaan jostain työvoiman ulkopuolelta ilmestyy salaperäisellä tavalla koko ajan lisää työllisiä.

Aktiivimalli leikkaa yhä useamman työttömän tukea, kuten oli tosiasiallinen tarkoituskin. Aktiivimalli kakkonen tulee aiheuttamaan karenssisuman, kuten on tarkoituskin. Hallituksen tavoitteena on saada työllisyystilastot näyttämään tavoitteen mukaiselta ja säästää siinä sivussa työttömyysturvamenoja. Samalla kasvaa toimeentulotuen tarve, mutta se on kokonaan toinen tilasto, josta ei kerrota samassa yhteydessä.

Muistakaa tämä, kun seuraavan kerran uutisoidaan työllisyystavoitteen saavuttamisesta tai peräti ylittämisestä.

Kommentit (81)

 1. Tanja Takalo

  Ällistelen yhä enemmän tämän hallituksen menoa. Jokainen palkansaaja maksaa TVR:n lakisääteiset maksut joka ikisestä palkkakuitistaan. Tilinpäätös vuosi 2017, osoitti TVR tehneen 572miljoonaa ylijäämää, kun kaikki kulut oli laskettu pois. ”Työttömyysvakuutusmaksujen kertymä nousi arvioitua suuremmaksi, kun palkkasumma kasvoi. Samalla ansioturvamenojen kokonaismäärä laski. TVR:n tulos oli selvästi ennakoitua suurempi. Ylijäämää kertyi 572 miljoonaa. Tämä merkitsi myös sitä, että TVR:n nettovarallisuus kääntyi positiiviseksi vuoden 2017 lopussa.” Tässä linkki, lukekaa itse: https://tvr.fi/fi/tietoa-TVRsta/ajankohtaista2/porssitiedotteet/tyottomyysvakuutusrahaston-tilinpaatostiedote-vuodelta-2017/
  Miksi siis valtio säästää työvoimakuluissa sysäämällä kansan köyhyyteen ja toimeentulotuelle. Mihin rahat katoavat?

  • StillSearching

   Yritykset ovat tällä vuosikymmenellä saaneet merkittäviä miljardimitan helpotuksia kun niiden lähes miljardin euron kansaneläkemaksut poistettiin, yhteisöveroa on laskettu pitkän matkaa toista miljardia euroa 29 prosentista jo 20 prosenttiin ja viimeksi kun kilpailukyky-yhteiskuntasopimuksessa sosiaalimaksuja ja palkkoja helpotettiin lähes kahden miljardin euron arvoisen yritysedun kautta.

   Kymmenessä vuodessa työnantajien sotumaksujen osuus on laskenut 4,4 prosenttia. Se oli 2,8 miljardia euroa tulonsiirtoa heille.
   Työnantajat ovat siis saaneet lisää etua yli viisi miljardia euroa. Päälle tulevat myös kaikki työllistämistuet, palkaton työharjoittelutyövoima ja kaikki vientitukitoiminta.

   • Nimetön

    Valevaltio se on jos se jättää työttömiä tukematta velan vuoksi, kun pelkistä työläisistä kerrytetty velka ei ole valtion asia.

 2. Olavi Hillgren

  Lienee kuitenkin niin, että työllisiin luetaan 18 – 74 vuotiaat (ilmenee Tilastokeskuksen sivuilta); jätetään 15 vuotiaat lapset vielä kotiin!

 3. Mika Pajari

  Olisi mielenkiintoista tietää, mikä mahtaa olla työttömyyskorvausten saajien kokonaismäärä. Mahtaa mennä reilusti yli puolen miljoonan. Tavallinen työssäkäyvä voisi luulla, että henkilö on työtön jos saa työttömyyskorvausta.

  • Liisa

   Mika, Kelan tilastojen mukaan työttömyysetuuden saajia on noin 600.000 -ihan tarkka luku minulta tästä nyt puuttuu, mutta joku oli kaivanut sen esille taannoin yhteen somekeskusteluun. Tästä samasta aiheesta. Kelan tilastoissa on täsmällinen ja ajantasainen tieto siitä kuinka moni saa työttömyysetuutta.

   • Anna-Katriina Lius

    Tuo lukema – jos löytyy tarkka lähde – pitäisi ilman muuta nostaa keskusteluun. Miksi työttömyyskorvauksen saajien kokonaismäärää (josta siis löytyvät soviteltua päivärahaa saavat, tilastoidut ”työlliset”) ei ole nostettu esiin julkisuudessa? Nyt sen aika olisi.

    Tilastoidun ”työllisen” elämä ei paljoa kokonaan työttömän elämästä eroa. Päällä on kaikki työkkärin velvoitteet ja eri tukien hakurumba. Elämä on epävarmaa ja rahantulo kokonaan työtöntä sattumanvaraisempaa. Usein ei selviä ilman omaisten apua, kun palkkoja on saamatta ja näin ollen ei voi toistaiseksi hakea myöskään työttömyyskorvausta. Lisäksi on jatkuva työnhaku ja pätkätöihin ilmoittautuminen päällä. Työt tietysti ilman lomia ja ilman oikeutta työterveyteen. Sairastuminen merkitsee työpätkän menettämistä. Pätkätyöläisellä – yksinhuoltajallakin – on vielä päivähoidon rajaus useissa kunnissa.

    Olemme saaneet ikävän roolin yhtenä Sipilän ”ihmeen” tekijöistä.

    • Liisa

     Jep. Löytyy Kelan tilastot sivuilta. Googleen ”Kela tilastot”.
     Toukokuussa 2018 Ansiopäivärahansaajia oli yhteensä 337.593 ja perus- ja työmarkkinatuen saajia 272.834. Näissä mukana niin sovitelulla päivärahalla olevat kuin myös koulutuksessa yms olevat.
     Kaikki yhteensä: 610.427.

     • Jari Eeva

      Jos tuo pitää paikkaansa, niin kuka kusettaa kansaa ja kuka pitää perämelaa?

   • Mika Pajari

    Kiitoksia tiedosta. Itselläni on kolme työsuhdetta, mutta en saa niistä täyteen edes tuota suojaosaa (279 e/4 vko) vaikka aktiivimallin tunnit täyteen tulevatkin.

  • Martikaisen Jaska

   Olen ihmetellyt samaa: paljonko työssäkäyville maksetaan työmarkkinatukea tai muuta sosiaalietuutta, ja miten työntekijää, joka käy töissä voidaan sanoa työttömäksi. Mutta eihän hän oikeasti työtön ole, mutta hänelle ei haluta maksaa työstä palkkaa, siksi tarvitaan hienolta kuulustava nimike, kuten työkokeilu, jonka varjolla on sallittua hyväksikäyttää työntekijää ilman palkanmaksu velvoitetta. Myöskään pätkätyö ei tuo leipää pöytää riittävästi, että selviäisi elinkustannuksista. Siksi näitä ihmisiä ei pidä ottaa mukaan työllisyyttä koskeviin tilastoihin.

   Ja itse aiheesta: ihme, että HS heräsi ja alkoi edes vähän kriittisemmin tutkia, kuinka maan hallitus vääristelee todellisia työttömyyslukuja. Hallituksen kannatus on HS:n mukaan ennätys alhaalla ja toivottavasti ihmiset vihdoin alkata herätä ja pitää omista oikeuksistaan kiinni.

   Mitään toimenpiteitä sen eteen, että Suomeen syntyisi yksityiselle sektorille uusia työpaikkoja, ei ole tehty koko hallituskauden aikana. Tämän hallituksen tähän astiset saavutukset: on leikattu nousukauden aikana heikompi osaisilta, on leikattu koulutuksesta ja hyvinvoinnista sekä tehty hätäisesti ja huolimattomasti valmisteltuja uudistuksia, jotka ovat tuhonneet toimivia järjestelmiä ja myyty valtionomaisuutta omien kärkihankkeiden toteuttamiseksi, joista ei ole edes lainvoimaista päätöksiä olemassa.

  • Markku Isometsä

   Eihän se näin todelakaan ole.

   • Nimetön

    Eiköhän tuo hallitus ole itsensä narrannut.

 4. Jonis Lusis

  Juha S. sanoitti,P.Orpo sovitti ja Tilastokeskus sävelsi kappaleen: ”Ootteko te käyneet tilipäivänä Ellin
  boksissa ?”

  • Ernesti

   Jotka eivät ”Ellin Boksissa” -kappaletta tunne, voivat tutustua siihen täällä:

   • Ernesti

    Hops, ei mennyt linkki ihan oikein, ”Ellin boksi” löytyy kyllä kun selailee tuota biisilistaa,

    • Luukas Pyykorpi

     Kannattaa käyrä 😉 Elli/15000e/kk/KELA

    • kroonikkokoomikko

     Lieneekö Ellin boksi yhtä hulppea kuin oli Itä-Suomen aluehallintoviraston aikoina: https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/33717574-15ee-4b6c-92e4-289d2f8a0cdb

     Yhdessä jutun kuvassa Elli kiillottaa edustusasunnon kristallikruunua ja toteaa kiillottavansa öisin kristalleja jos ei saa unta. Lisäksi Elli kertoo, että kiillottaminen on myös vapaa-ajan hupia.

     Tällainen on arvalla Kelan pääjohtajaksi päätynyt Elli, joka halusi Radio Mikkelin haastattelussa ’antaa Kelalle kasvot’

 5. SHU

  Sitä minä vain ihmettelen, että miten on mahdollista, että demokraattisessa ja koulutetussa yhteiskunnassa voi tuollainen bluffihallitus jatkaa toimintaansa ilman, että siitä tehdään loppu. Miten eroamme ns. banaanivaltioista, joita olemme aikanaan kauhistelleet. Minun nähdäkseni ei mitenkään. Vaikkei täällä aseilla kansaa huonosti kohdella, niin henkinen väkivalta on sitä pahempaa. Eliittihän voi hyvin niin banaanivaltioissa kuin meilläkin, sen sijaan köyhä kansa sitä huonommin.

  • Paula Särmä

   Nykyinen hallitus ei paremmin voi näyttää arvojaan ja periaatteitaan kansalle, kuin se toteuttaa arvojaan.

   • Nimetön

    Lie asia sekin, miten siitä tehdään alku.

    • Nimetön

     ..Ja vaikka sanoin tämän jo toiselle, ”Kun hallinto mokaa”-sivulle, niin sikäli kun väkivalta-termi alunperin viittaisi vain kanssaelämiseen, jonka ohella kömpelöidessä se olisi vain sekoitettu siitä seuranneeseen harmiin, niin pikemminhän siitä (väkivallasta, sen termin alkuperäisessä merkityksessä) olisi vain tarve.

     • Nimetön

      ..Johon liittyen tuosta alusta: tyvestä puuhun noustaan, latvasta lentoon lähdetään. Ei tuon laisilla toispuoleisilla säädöksillä tyveä kauemmaksi pääse.

 6. Rosa Warski

  Aktiivimalli 2 tosiaan tulee aiheuttamaan karenssisuman.

  Työmarkkinatuella olevat ihmiset heivataan toimeentulotuelle, josta leikataan kelamaisen jäykästi 20% ja 40% ilman pohdintoja. Odotan mielenkiinnolla uutisointia. Luulisi olevan vähintään vastaavanlaista, kuin nykyinen taksikaaos.

  Siinä voi Kokoomus ja Keskusta ihmetellä laskevaa kannatustaan.

  • Eeva

   Itse ihmettelen, miten niin harva ymmärtää, että nämä paljon puhutut ”veronalennukset” eivät koske kunnallisveroa, joka ainakin itselläni haukkaa suurimman osuuden veroista. Saati, että ymmärrettäisiin, miten erilaisten ”sivukulujen” siirto työntekijän vastuulle siirrettynä vaikuttaa. Voisi useampien työssäkäyvienkin päässä alkaa raksuttamaan…

   • stunned

    Veronalennuksilla toteutetaan tasaveromalli kuin vaivihkaa kenenkään huomaamatta. Progressio tasoittuu tai poistuu, ja regressio tulee tilalle, jolloin kaikkein pienimmät tulot verotetaan rankimmmin. Verotus siirtyy kuluttamiseen, haittaveroihin ja välillisiin veroihin. Nämä verot kurittavat eniten niitä, jotka tienaavat vähiten.

    Energian, ruoan ja asumisen verottaminen iskee köyhään kuin miljoona volttia. Näitä ei pääse pakoon. Hyvätuloiset sen sijaan verosuunnittelevat tai kätkevät varansa verottajan ulottumattomiin tai siirtävät kirjansa ulkomaille.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Regressiivinen_vero

    • Pitkäaikaistyötön

     Regression lisäksi köyhää lyö (kuin miljoona volttia) tämä inframme yksityistäminen. Eli sen voi vielä laskea tuon päälle.

     Otetaan esimerkiksi viime kuun sähkölaskuni. Maksoin sähkön SIIRROSTA kesäkuussa 13,22 € (yksityistetty sähköverkko = perustelematon hinnannousu). Maksoin kulutetusta sähköstä kesäkuussa 4,66 €. (Kyllä, siirto on minun kohdallani liki 3x kalliimpaa kuin kuluttaminen.) Yhteensä tuosta tulee 17,88 €.

     Kun aktiivileikattu tuloni oli kesäkuussa 494,25 €, sähköön meni siten 3,6 prosenttia koko kesäkuun budjetistani.

     Jos olisin polttanut valoja ja vitkuttimia ihan kuten nyt (17,88 €), mutta olisinkin saanut kesäkuussa vaikkapa 2 000 euroa palkkatuloa, sähkölaskuuni olisikin mennyt vain 0,9 prosenttia kuukauden budjetistani.

     Oikeisto katsoo tienaavansa erinomaisesti, joten heille 0,001-0,5 prosenttia budjetista sähkölaskuun on yksi kärpäsenkakka. Siten heidän mielestään on syytä pistää yhteinen omaisuutemme lihoiksi ja infra yksityiseksi. Köyhää (ja jopa keskituloista) tällainen oikeistopolitiikka sivaltaa sen sijaan kimakasti kuin ruoska.

     Muistutus: eduskuntavaalit ovat 14.4.2019 (9 kk ja 1 päivä).

    • Luukas Pyykorpi

     Äänioikeusvero helpottaisi tilannetta eli kaikki tulevissa vaaleissa äänioikeutetut äänioikeusverovelvollisiksi ennen vaaleja ja äänioikeuden toteuttamisen jälkeen saisivat saman verosumman takaisin ( miinus force major -henkilöt, joilta ei edellytetä em. veron maksua )
     Kun saadaan köyhätkin vaaliuurnille, niin ehkä tulevat hallitukset rukkaavat verotusta köyhiä piinaavasta tasaverotuksesta oikeudenmukaisempiin aktivistiveromalleihin 🙂

 7. Tomi Flyckt

  Työttömyys ei automaattisesti tarkoita sitä, että saisi työttömyyskorvausta tai mitään muutakaan yhteiskunnan sosiaalitukea. Itse jäin lyhyeksi aikaa työttömäksi huhtikuun alusta toukokuun loppuun. Viimeiset kolme kuukautta on pitänyt todistella, että todella olin tuon ajan työttömänä, koska olin onnistunut aiemminkin kasaamaan siedettävän toimeentulon apurahatuloista, pienistä parin päivän pätkistä ja muusta silpusta. Nyt minulle sälytettiin todistustaakka siitä, ettei yksikään suomalainen työnantaja tai apurahataho työllistänyt minua. Miten oman työttömyytensä voi edes todistaa? Siinä on kyllä visainen pähkinä purtavaksi.

  Kaiken kruunaa se, että jokaisen erikseen pyydettävän lipun ja lapun käsittelyaika on keskimäärin 30 vuorokautta. Koitapa itse elää huhti-, touko-, kesä- ja vielä pitkä pätkä heinäkuutakin yhden kuukauden alle keskiansion kokoisella palkalla virastojen pallotellessa hakemusta.

  Kesäkuun alusta alkaen olen ollut onneksi pidemmässä työsuhteessa. Tänään on juhlapäivä, sillä ensimmäinen palkkapäivä osui tälle päivälle. Juhlan kunniaksi aion vetää tilin tyhjäksi maksamalla parin kuukauden aikana kertyneet laskut ja kavereilta lainaamani rahat pois. Verkkopankin valomerkin aikaan voin jo ihmetellä, millä taikatempulla pärjään taas seuraavaan palkkapäivään.

  Tässä maassa ei yksinkertaisesti ole varaa olla työtön. Jo parin kuukauden työttömyysjakson heijastukset pistävät elämän sekaisin vielä pitkän aikaa työllistymisen jälkeenkin. Taloudellisen kurimuksen lisäksi myös ihmisarvo on koetuksella. Viihdykettä arkeensa saa siitä, kun lukee etuoikeutettujen työllisten näkemyksiä ”laiskoista ja saamattomista” työttömistä.

  En uskalla edes kuvitella, mitä pitkäaikaistyöttömyys tarkoittaisi.

 8. AKK

  Tänään Helsingin Sanomat pyrkii kumoamaan pätkätyöllisyyden vaikutuksen työllisten määrään, kuitenkin pätkätyöläisten määrä on tilastossa noussut vuoden 2015 alusta noin 15000 hengellä joka tarkoittaa työllisyysasteessa reilua 0,5 prosenttiyksikköä. Yhdessä muiden keinotekoisten toimien kanssa vaikutus työllisyysteeseen on helposti muutamia prosenttiyksiköllä, joten hallitus on vielä kaukana tavoitteestaan jos se käsitetään aitona työllisyysasteena ilman kikkailuja.
  Totuus on se että työllisten määrässä on mukana 162000 henkilöä jotka tekevät alle 20 tuntia viikossa. Työllisyysasteessa se tarkoittaa 6,35 prosenttiyksikköä eli todellinen työllisyysaste on korkeintaan luokkaa 65%.

 9. Antonio

  Olen pyytänyt HSn artikkelitoimittaja Teemu Muhosta
  julkaisemaan kirjoituksen myös
  työttömyyspäivärahaa / työmarkkinatukea saavien määrästä.

  Saas nähä!

 10. Sauli

  Mites se vanha sanonta menikään valhe, emävalhe, tilasto, Sipilä…Tässä alkaa tulla mieleen vanhan kunnon Neuvostoliiton tilastointimenetelmät, siellä ei tunnetusti ollut yhtään työtöntä tai narkkaria. Valtion propaganda piti huolen siitä että jos äänestyksiä olisi pidetty, niin kommunistipuolueen kannatus olisi aina yli 100 prosenttia. On tietysti väärin verrata Sipilän hallitusta Neuvostoliittoon, se ei tee oikeutta Neuvostoliitolle.

  Propaganda on saavuttanut otollisen maaperän, sen voi käydä katsastamassa keskustelupalstoilla. Hallitus hyvä, työttömät paha, jos sisällön voisi pariin sanaan tiivistää. Työttömien arvostelija eivät sentään kivitä työttömiä, he äänestävät hallituksen politiikan puolesta, mikä ajaa saman kuin kivittäminen. Heidän ajattelunsa loppuu kun mainitaan sana työtön ja tunne ottaa vallan. Tällaisessa sanotaanko nyt lievästi vihamielisessä ilmapiirissä työtön tuntee jos mahdollista itsensä vielä hiukan huonommaksi. Ja se tietysti on yksi aktiivimallin tavoitteista, tehdään olo niin kurjaksi, että pakko mennä töihin vaikka louhokselle ilman palkkaa. Homma hoidettu Sipilä, olet varmasti ylpeä itsestäsi…

  • stunned

   Neuvostoliitossa markkinatalouteen kuuluvat käsitteet eivät ennen perestroikaa päteneet. Oli väärin tilastoida työttömyyttä per se, koska sellaista ei tunnettu. Jokainen kansalainen oli joko työssä, armeijassa, opiskelemassa, eläkkeellä — tai vankilassa, työleirillä, mielisairaalassa. Sosiaaliturva, asunto ja muu oli sidottu työpaikkaan. Työttömyys oli irtolaisuutta ja siis rikos, josta tavattaessa otettiin koppi vankeinhallinnon rattaisiin.

   Jokainen neuvostoihminen oli toimenpiteessä tai kombinaatin kirjoilla, ei kuitenkaan välttämättä missään tuotantotehtävissä. Moni duunipaikka oli haamusijoitus. Samankaltaista järjestelmää Sipilän hallitus ajaa Suomeen. Näin tempputyöllistäminen ja tilastoputsaus toteutettiin jo Valtakunnassa.

   • Nimetön

    Yhteisymmärrys pitää kurjuuden tunteen tasapuolisena.

 11. Milla

  Kiitos tästä blogimerkinnästä. Lisää läpinäkyvyyttä kilvenkiillotuksen sijaan!

 12. Rainer Rajakallio

  Mua kiinnostaa tietää, miten lasketaan tehtyjen työtuntien määrä aikayksikössä. Mihin ne tiedot on tilastoitu?

 13. mark

  Tilastokeskuksen mukaan, työllisten tehdyt työtunnit. Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä tehtiin työtunteja 1 027 316 000 kappaletta. Vuoden 2018 vastaavana aikana tehtiin 1 023 413 000 tuntia. Vähenivät siis 3 903 000 tuntia.

  Olisiko tuo parempi tapa verrata työllisyyden ”kasvua”?

  • Marko Hakkarainen

   Tuo pitäisi suhteuttaa väkilukuun (enemmän porukkaa, enemmän tunteja), mutta tosiaan työtunnit vuosineljänneksessä / asukas olisi lienee mielekkäämpi määre työn lisääntymisestä / vähenemisestä.

   • mark

    Miksi? Nuo luvut ovat absoluuttisia, eivät suhteellisia. Sama tilasto näyttää kyllä työvoiman ”kasvua”, mutta se on taas fiktiota.

   • mark

    Korjaus, työllisyyden ”kasvua”.

  • Sauli

   Niin, tuohan kuvaa tuottavuuden kasvua. Trendi on, että nyt ja tulevaisuudessa automaatiolla, älykkäillä ohjelmilla ja roboteilla korvataan työvoimaa. Edelleen viimevuosien trendi on ollut ottaa työvoimasta kaikki irti. Lopputulos ainakin sellaisilla aloilla joissa tehdään fyysistä työtä on sairauspoissaolojen kasvu. Mitä enemmän näitä tilastoja lukee, sitä lohduttomammalta tulevaisuus näyttää tavallisen duunarin kannalta tämän hallituksen kurssilla.

   Toivoa sopii että seuraavilla hallituksilla ja sukupolvilla on hiukan viisaampia päättäjiä kuin nykyinen, joka elää savupiipputeollisuuden aikaa. Tulevaisuudessa on pakko miettiä verotus uusiksi ja alkaa vihdoin toteuttaa kansalaispalkkaa käytännössä.

   • töytön

    Radiossa Juhana Vartiainen totesi, että digitaalisaatio ja työpaikkojen väheneminen on höpöpuhetta, kuulemma töitä löytyy jatkossakin kaikille. Palkan maksajista tosin ei maininnut mitään. On myös niin viisas mies, että sanomisensa pitää vääntää rautalangasta tyhmille (työttömille).

    • Eino

     En ymmärrä, millä Vartiainen perustelee työn vähenemisen höpöpuheeksi, kun mm kansainvälinenkin tutkimus osoittaa päinvastaista:
     ”Työvoiman ylitarjonta globalisoituneilla markkinoilla 1980-luvulta alkaen selittää länsimaiden deindustrialisaation vain osaksi. USA:n työpaikoista automaation ennustetaan syövän puolet. Branko Milanovicin mukaan automaatio sikisi globalisaatiosta: Aasian halvat työntekijät korvasivat ensi alkuun länsimaisia tehdastyöntekijöitä, kunnes halpatyöllä tehdyt halvat robotit alkoivat korvata kaikkia työntekijöitä. Automaatio söi tehdastyöpaikkoja Kiinasta samaan aikaan kun USA:ssa syytettiin Kiinaa amerikkalaisten työpaikkojen tai ainakin teollisuuden kaappaamisesta.
     VATT:n tutkijan Elias Einiön ja ETLA:n Antti Kauhasen mukaan teollisuudesta häviävät suorittavat työt, jotka eivät edellytä ihmisten välistä kanssakäymistä, eivätkä hienomotoriikkaa. Tämä on vähentänyt työllisyysosuutta etenkin keskipalkkaisissa ammateissa. Suomalaisessa teollisuudessa keskipalkkainen työ on vähentynyt vuosina 1995 – 2009 liki 10 % suhteessa korkea- ja matalapalkkaiseen työhön: prosessityöntekijät katoavat teolliuudesta sihteereihin saakka. Automaatio syö toistoluonteisen sisätyön siinä missä teollisuustyönkin.”
     Lainaus Juha Siltalan kirjasta ”Keskiluokan nousu, lasku ja pelot”
     Keinoäly on kehittynyt v:sta 2009 ja kehittyy koko ajan pystyen nykysin korvaamaan jo ns asiantuntijatehtäviä. Vartiainen tietää kyllä ihan tutkijanakin, mikä työn todellinen tulevaisuus meillä maailman mukana on – tai sitten hän tarkoittikin aktiivimallinsa palkatonta työtä.

     • töytön

      Sitäpä juurikin tarkoittaa, palkatonta työtä. Matalapalkkatöitä pitää kuulemma lisätä runsaasti. Ne on niin viisaita ajatuksia hänellä, ei voi ymmärtää tämmöne pätkätyöläinen ☺ Sen verran ymmärrän, että jos tästä vielä palkka pienenee, niin auto pitää hävittää ja loppuu seki pätkätyössä kulkeminen.

 14. Markku Kemppainen

  Suomi on totaalisen viturallaan ja meitä kustaan silmään ihan demokratian nimissä. Ja täällä me vain viisastellaan tilastoista kun pitäisi kaataa koko hallitus.

  • mark

   Hyvä kuitenkin kertoa miten meitä kustaan silmään, vaikka se urakka näyttää päättymättömältä.

  • M.M.X.X.

   Demokratiasta puheenollen taitaa olla kriisi menossa : En mä mitään tavallisena kansalaisena voi mitään tietää/ymmärtää mutta… kun asiantuntijoita kuulostelee.

   ”Ristiriitojen keskellä jää huomiotta edustuksellisen demokratian institutionaalinen tausta ja muutoksen suunta: suomalainen edustuksellinen demokratia on muuttanut vahvasti muotoaan kohti majoritaarisempaa mallia. Valta keskittyy yhä tiiviimmin hallitukselle; tälle mahdollisena vastapainona toimivien demokratian instituutioiden ja toimijoiden vaikutusvalta on vähennyt tai hävinnyt. Kuinka aitoa hyväntahtoisesti tarjottu vaikuttaminen on, kun vaikuttamisen pelitila ja areenat ovat kavenneet ja jatkuvasti kapenevat. Hallituspuolueet jo lähtökohtaisesti päättävät hallitusohjelmassaan tehtävien reformien suunnan ja vain puoluepoliittiset intressit voivat muuttaa ennalta tehtyjä päätöksiä?
   ”professori Anne Holli 7.10.-17 keskustelu -demokratian kriisi
   https://politiikasta.fi/demokratian-kriisi/

   SUOMALAINEN JEREMIADI
   https://politiikasta.fi/suomalainen-jeremiadi/

   ”Jeremiadi koostuu kolmesta osasta. Se on eräänlainen retorinen triptyykki. Aluksi siinä määritellään yhteisölliset normit. Sitten jeremiadissa kuvaillaan synkästi ja vuolaasti, miten yhteisö on epäonnistunut normien noudattamisessa ja aiheuttanut tuhoisan nykyisyyden.”
   (Syitä ovat muun muassa velaksi eläminen, työn ja tuotannon kilpailukyvyn menetys, tahdon, uskalluksen ja vastuun puute, normit ja byrokratia ja niin edelleen”).

   Lopussa tarina tarjoaa lähes profetiallisen ratkaisun epätoivoiseen tilanteeseen ja maalaa mahdollisuuksien horisontin, jossa yhteisö saadaan nostettua takaisin ideaalien tasolle.
   (”Hallituksen tavoitteena on saada työllisyystilastot näyttämään tavoitteen mukaiselta…” ja tämähän on jo saavutettu-näennäisesti )

   Jeremiadi on eräänlainen retorinen triptyykki.
   Jeremiadiperinteellä on vahvat eurooppalaiset juuret, jotka juontuvat Raamatusta.

 15. Markku Kemppainen

  Ei se paljon enää lämmitä vaikka Saku on ihan oikealla asialla. Tämä ei ole henkilökohtaisestikaan enää ”nice to know” -juttua vaan ihan konkreettista jokapäiväiseen elämään liittyvää asiaa. Minulla olisi viralliseen eläkeikään vielä puolitoista vuotta, mutta nämä hallituksen pirulliset kaavailut antavat olettaa, että iso osa siitä menisi hirvittävässä ahdingossa ilman työttömyyskorvausta. Taustoja en enää ala selvittää tässä, mutta tiedän tilanteeni. Miten helvetissä me annamme kohdella itseämme näin? Onneksi pääsen pakoon tätä paskaa.

  • Markku Kemppainen

   Ja kunhan tämä hallitus lopettaa en sen jälkeen halua kuulla enää mitään kepusta, kokkareista, sinisistä, sipilästä, orvosta, soinista… Ajelkoon panssaroiduissa mersuissaan jossain aurinkorannikolla ihan rauhassa. Suomessa en enää tuota saatanan paskasakkia halua nähdä enkä kuulla. Minun poliittinen korrektius on loppunut jo aikaa sitten.

  • Kimmo Paaso

   Miksi annamme kohdella itseämme näin? Paska maa ja paska kansa, siinähän se kiteytettynä. Poikkeukset vahvistavat säännön, joten älkää ottako itseenne totuudesta jota toistan usein.

   • Hypomas

    Onhan tuota työllisyyden lisättyä todellisuutta, eli tilastokikkailua, muutkin hallitukset harrastaneet. Epäilen vahvasti että jatkossakaan parempaa olisi tiedossa, vaikka maan asioissa askartelisi mikä puolue tahansa. Paine on globaali, markkinahenkisyys ja lähes kaikesta kilpaileminen pakottaa muuttamaan yhteiskunnat yritysten ja investointien halpa-alustoiksi. Niin kauan kuin nykyinen ”vapaa” markkinatalous myllää, on meille työttömille, sairaille puoli-työttömille, osatyökykyisille ja muille eläkkeelle pääsemättömille sohvakyytiläisille tiedossa hallavaa aikaa.

  • Pertti Ikonen

   Minun TE-henkilö soitti määräaikaissoiton ja ryhtyi mainostamaan Osittain Varhennettua Vanhuuseläkettä. Ikää minulla on kohta 61 vuotta, että kaavaillaankohan tosiaankin TE-tomistoissa ikääntyneiden työttömien työntämistä pois työttömyysturvalta – jollakin perusteella. OVEa voi ryhtyä nostamaan 61 vuotiaana siihen asti kunnes vanhuuseläke koittaa. Tuossahan syödään vanhuuseläkettä etukäteen.

   • Luukas Pyykorpi

    TE-henkilön, joka siis on lähes seuraava Jumalasta, voi haastaa Cooper-testiin !

 16. mikkos

  erikoisinta kun palkansajaa veron maksajat
  eivät ymmärrä kuinka kallis ja byrokraatinen järjestelmä
  hyödytön aktiivimalli on

  hehän sen maksavat
  eli konsultien kuukausi liksat
  ja vielä niiden 9e korotetujen tökäreiden lisäksi
  kun ihmiset istutetaan pakko kuntelemaan turhia hyödytömiä luenoita
  periaatessa työttömän kusitolppa vertaus
  on nyt realismia

 17. Anna-Katriina Lius

  Hesarin jutussa kuitenkin mainittiin, että työllisyyden lisääntyminen johtuisi eniten kokoaikaisten töiden lisääntymisestä. Lasketaanko tähänkin sitten kokoaikatyöt, jotka kestävät esimerkiksi vain yhdestä päivästä kahteen viikkoon? Sellaisia teen itse. Omaa työtäni ei tosiaan lasketa osa-aikatyöksi. Kotikaupungissani näitäkin töitä jaetaan lähes sadalle henkilölle.

  En voi ymmärtää yhtälöä, jossa työllisyys kasvaa (erityisesti kokoaikatyön) samalla kun tehtyjen työtuntien määrä laskee. Kun kaavaan lisätään vielä työttömyyskorvausten määrän kasvu, todellisuus kaipaa lisää penkomista.

 18. UllaM

  Kannattaa muuten olla kassojen aktiivimallilaskurien kanssa tarkkana. Minulle kassa eilen kivenkovaan vänkäsi, että tammikuun alun maksupäivät otetaan mukaan 65 päivän laskentaan, vaikka olen ollut 5kk kokopäivätyössä tammikuun alun jälkeen. Kassan mielestä siis 5kk kokopäivätyötä ei nollannut laskuria (et ole osoittanut aktiivisuutta 😂)

 19. Arska

  Kaikkihan tietävät että virallisen työttömyystilaston pitää olla mahdollisimman alhainen juurikin sen takia kun työttöminen määrä on yksi tärkeimmistä kriteereistä siihen että mikä on Valtionvelan korkoprosentti.
  Tämän takia näitä tilastoja ainakin takavuosina vääristeltiin, mutta nyt tulee kylläkin enemmin mieleen ideologiset seikat kun tässä alkaa olemaan jo väkivaltakoneistoa mukana karenssiautomaattien muodossa.

  Hallitus on väkivaltakoneisto joka tuottaa suurta kansantaloudellista menetystä.
  Lähes jokainen kansalainen Suomessa kohtaa perheessään tai lähipiirissään työttömyyttä ja näinollen ihmisten ajaminen nurkkaan taloudellisesti Valtion taholta ei ole millään tavalla puolusteltavissa eikä myöskään kansan etujen mukaista.

  Hallitus on väkivaltakoneisto, enpä olisi koskaan kuvitellut että Suomessa voi näin käydä mutta sinä päivänä kun tulee Aktiivimalli 2:nen lakiin kirjattuna on Suomi muuttunut täysin totalitääriseksi valtioksi missä oikeusvaltionperiaate on täysin poistunut käytöstä.

  • Nimetön

   Olisiko valtio valtio, jos sen velka tulisi pelkästään työläisistä?

 20. mark

  Tässä yksi taulukko palkansaajista https://www.stat.fi/til/tyti/2018/05/tyti_2018_05_2018-06-26_tau_013_fi.html
  Ottaisin sen varovasti, on ehkä tehty myös haastatteluilla, mutta tästäkin näkee että määräaikaisissa työsuhteissa kasvua pukkaa niin koko- kuin osapäivätöissä. Ja osa-aikatöitä ne ovat kaikki määräaikaiset työsuhteet. Näitä tekee jo 30 % työvoimasta.

  • mark

   Siis 39 % työvoimasta. Painovirhe. Jos tuo vähän päälle miljardi vuosityötuntia jaetaan työllisten lukumäärällä, saadaan vuosityöajan keskiarvoksi 460 tuntia, kuukaudessa 38 tuntia ja viikossa 9 tuntia. Son aika vähän. Keskiarvona voi sanoa, että palkkatyössä olevat väistävät hallituksen aktiivimallin nipinapin. Vielä on varaa kiristää ruuvia.

 21. Luukas Pyykorpi

  Kohta jo ex-ministeri ( työministeri ja ex-oikeus&työministeri Lindström ) julkaisi vuonna 2017ns. Lex-Lindström lain, jonka mukaan pitkään työttömänä ollut 60-vuotias voi jäädä eläketuelle.
  https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2017/laki-elaketuesta-voimaan-1.6.2017/
  1.9.1956 oli siis rajana ja sen jälkeen 60-vuotta täyttäneet ovat vapaata riistaa työttömiä kohtaan rasismia harjoittavan hallituksen kyykytykseen aktiivimalleineen.

  • Rintsu

   Sehän tuossa Lindstromin laissa on vikana, että se on kertakäyttöinen eikä jatkuva menettely.
   Ja siinä oli todella kovat ehdot. Työttömiksi lasketaan vain ne joille on maksettu työmarkkinatukea ja karenssihan keskeyttää sen.
   Vaan eipä ideaa alkuperäisessä muodossaan saanut läpi Ilkka Taipalekaan, ei silloinkaan kun demarit olivat hallituksessa.
   Jospa seuraava hallitus vihdoin korjaisi asian, laittaisi ikärajaksi vaikka 55 ja määrittelisi työttömäksi henkilön jolla ei ole pitkään aikaan ollut palkkatuloja.

 22. Rintsu

  Irtolaisten määrä suomessa putosi nollaan kertalaakista sillä hetkellä kun irtolaislaki kumottiin.
  Ei se kodittomuutta poistanut vaan maassa on yhä tuhansia vailla vakituista asuntoa. Se oli silti hyvä lakimuutos koska kodittomuus ja työttömyys lakkasivat olemasta rikos. Mutta irtolaisia maassa ei enää ole, niin voidaan sanoa.

  Joten jos työttömyyskorvausten, asumistuen ja toimeentulotuen nimet muutetaan lorvimisrahoiksi, niin täällä ei ole ainuttakaan työtöntäkään. Sitten on vaan lorvijoita. Ja sitähän tässä käytännössä yritetään.
  Jos noiden tukien saajien määrä ei laske niin millään matematiikalla ei voida sanoa työllisyyden parantuneen.
  Ikävä kyllä noiden tukien saajien määrä saadaan laskemaan ehtoja kiristämällä.
  Sitten maassa ei ole lorvijoitakaan.
  On vaan pirusti enemmän köyhiä ja kodittomia.
  Sitten voidaankin ottaa irtolaislaki uudelleen käyttöön koska jotenkinhan heitä täytyy kontrolloida.

 23. Juki

  Hallitus varmaankin kohta lähettää vanhainkoteihin kyselyn, jossa kysytään työhalukkuutta ja osallisuutta yhteiskuntaan. Sen pohjalta sitten vanhainkodissa puuhatunnilla lauleleva pappa onkin tehnyt töitä. Tulos: työllisyystilastot paranee ja ennen kaikkea eläkettä pitää leikata!

  • Luukas Pyykorpi

   Eläkettä leikataan jatkuvasti korottamalla erillaisia verovelvollisen maksukyvyn huomioimatta jättämiä taksoja – kiinteistövero on ihanin, et pääse pakoon vaikka olisit kuinka köyhä. Ja myös lisäalviehdotukset tuntuisivat eläkkeissä raa’asti

 24. jiipee

  ”Muistakaa tämä, kun seuraavan kerran uutisoidaan työllisyystavoitteen saavuttamisesta tai peräti ylittämisestä.”

  Juuri tätä nykyhallitus tulee hokemaan ensi kevään vaalitaistossa. Että HEIDÄN ansiotaan on työttömyyden väheneminen ja työllisyyden lisääntyminen.

  Nyt tarvittaisiin ennen kevättä selvät luvut ja tulokset siitä missä oikein todellisuudessa mennään. Muuten nykyiset hallituspuolueet hokee itsensä läpi uudelleenkin seuraavaan vaalivoittoon muka työllisyyden parantajana.

  Tämä on nähty. Tätähän ne ovat jo nyt hokeneet. Tämä on niiden ainoa valttikortti. Joka on hämäystä.

 25. Jukka Salonen

  Kiitos kirjoituksistasi.

  Tämän aiheen ulkopuolelta, mutta palvelusetelin sai vaimo terkkarissa käydessään.

  Seurasin ketjua kunnasta lähtien (välissä oli yksi yritys, mistä ei oikein mitään tietoa saa) ja lopputulos johti tähän:

  https://www.smartum.fi/

  Eli ei mihinkään.

  Piiskaamisineen, jolleivat ole jo älynneet päivittää sivustoansa.

  Hienoa valinnanvapautta ja verovapaata vipinää.

 26. työtöntyötön

  ”Aktiivimalli kakkonen tulee aiheuttamaan karenssisuman, kuten on tarkoituskin. Hallituksen tavoitteena on saada työllisyystilastot näyttämään tavoitteen mukaiselta ja säästää siinä sivussa työttömyysturvamenoja.”

  Työllisyys ei parannu vaikka jokaikinen työtön olisi karenssissa. Työllisyyttä ei paranna myöskään jokaikisen työttömän määäräminen kuntouttavaan. Työllisyys olisi likellä sataaprosenttia jos kaikki työttömäksi ilmoittautuneet palkattaisiin vuoron perään tunniksi viikossa kahvia keittämään lähimpään kunnan/valtion omistamaan kiinteistöön. Oikealla palkalla siis. Tämä nostaisi työllisyysastetta mutta ei muuttaisi mitään työttömyyskorvausmenoissa eikä edes pelastaisi aktiivimallin 1 leikkaukselta.

 27. työtöntyötön

  Mielenkiintoista olisi tietää missä ikäryhmissä työllisyys on kasvanut eniten. Esim. 15-20-vuotiaat, 20-60-vuotiaat vai 60-74-vuotiaat? Joillain aloilla (esim. hoitoala) eläköityneet tekevät paljon keikkatöitä. Eläkehän rapsahtaa tilille ilman viivästyksiä kuukausittain eli heillä on käytössään perustulo.

  • Luukas Pyykorpi

   ” …joka kuukausi noin 12 000 henkilöä. Vastaajien antamien tietojen pohjalta luodaan kuva koko 15–74-vuotiaan väestön toiminnasta työmarkkinoilla yhden viikon aikana. Työmarkkina-aseman perusluokittelussa väestö jaetaan…”
   http://www.stat.fi/til/tyti/2018/04/tyti_2018_04_2018-05-23_laa_001_fi.html#_ga=2.199712686.1610823267.1531447324-1371102445.1507979314 ( Tilastokeskus / Laatuseloste: Työvoimatutkimus )
   Haaveenako on nykyisellä hallituksella ehkä eläkeikärajan nosto yli 70-v. vai joku muu jekku ? Ja toki 15-vuotias köyhän perheen kersa joutaakin jo koulun sijasta astua liukuhihnan ääreen 😉

   • Rintsu

    Ei niitä hommia enää ole joihin 15v menee suoraan koulunpenkiltä.
    Mut pääsee harjoittelemaan haravointia kunnan nuorisotyöpajalle.

 28. Antonio

  Lahjaidea:
  Suomen vessat miellyttävästi puhtaiksi!

  Näin valokuvan kertakaikkiaan hurmaavasta trump-vessaharjasta.
  Harjasosa on keltainen tukka, varressa huutava tuttu naama ja musta puku punaisine kravatteineen.

  Siinä loistoidea Suomeenkin, kun ideaa hieman sopeuttaa paikallisiin olosuhteisiin
  —- vaikka koko hallituksesta!? 😃

  • Luukas Pyykorpi

   Lankkipojille Trumputinharja ?!

  • Rintsu

   Ei suomessa tosiaan ole myynnissä Sipi-vessaharjaa. En tiedä johtuuko se siitä, että jos sitä mainostaisi sanoin Sipiharja siivoaa sotkut niin joutuisi vaikeuksiin valheellisesta markkinoinnista vai siitä, että suomalaisissa yrityksissä ei ole osaamista innovoida tuotteita jotka tekisivät kauppansa?
   Vai siitä, että Sipiharjaa markkinoiva yritys saisi heittää hyvästit yritystuilleen?

   Toisaalta on kuitenkin hyvä mitä vähemmän turhaa krääsää maailmassa valmistetaan. Ei kuitenkaan työpaikkojen kannalta. Toisaalta, kiinassa ne Sipiharjat valmistettaisiin joten ei niilla työllisyys suomessa paranisi.

   Mutta totta toinen puoli. Vanha mutta todenperäinen tarina kertoo, että jos sama keksintö tehdään samaan aikaan suomessa, yhdysvalloiisa ja japanissa. Niin sinä päivänä kun tuote on japanissa kaupassa se odottaa yhdysvalloissa myyntilupaa kun taas suomalainen keksijä murehtii mistä saisi rahoituksen koe-erän valmistamiseen. tai ylipäänsä yrityksen perustamiseen.

   • mark

    Tuossa on asian ydin. Tekemätöntä työtä on näkevinään eduskunnan yksinkertainen enemmistökin ja säätää pakkolakeja, että ihmiset menisivät töihin. Mutta kukaan ei viitsisi pakon edessäkään ilmaista työtä tehdä kun syöminen on pääelinkeino ja ruoan ostamiseen tarvitaan rahaa. Rahaa siis puuttuu, että tekemättömiä töitä voitaisiin teettää. Esimerkkinä vaikka kovaa vauhtia rapistuva infra, jonka valtio ennenvanhaan rakensi ja piti kunnossa mennen tullen. Miksi rahaa ei nyt ole. Hyvä kysymys jota kannattaisi eduskunnan valopäidenkin miettiä ennen kuin säätää pakkolakeja.

    Kun mediassa toistetaan typeriä ”uutisia” vuodesta toiseen miten hienosti kansalla menee ilman töitäkin, olen pirruuttani miettinyt, että jokaiseen kommenttiin voisi loppuun lisätä ihan vaan toiston vuoksi lauseen:

    Suomessa on huutava pula ilmaisesta työvoimnasta.

    Koska se on totta.

 29. Jari Eeva

  Vale-Suomi. Isot yritykset määräävät tahdin ja yritystuet. Osinkoja niistä omistajille. Innovaatiot lähes nolla tasolla. Ei vastiikkelisuutta!. Raha kelpaa!

Kommentoi »

Comments are closed