Kotomaan likaiset äidinkasvot

Nyt kun presidenttien Trump ja Putin tapaamisen takia koko maailman katseet kohdistuvat Suomeen, niin pääsemme taas pohtimaan mitä meistä mahdetaan maailmalla ajatella. Jo nyt on uutisoitu toimittajien ihastumisesta puhtaaseen luontoon ja juotavaan hanaveteen. Tuudittaudumme mielellämme siihen uskoon, että meillä on maailman puhtain luonto.

Tosiasiassa paskommme omaan pesäämme koko ajan. Olen vuosien varrella monta kertaa puhunut jättihuijauksesta nimeltä Talvivaara-Terrafame, jossa tarinan mukaan piti olla täysin suljettu vesikierto. Ei ole, ei ole koskaan ollut eikä ole ollut tarkoituskaan olla. Se oli osa tarinaa, joka kehitettiin tämän pelkkää ympäristösaastetta tuottavan kaivoksen oikeuttamiseksi.

Nyt tutkijoillekin on selvinnyt, että jatkuva suolan pumppaaminen vesistöön muuttaa järvet suolaisiksi. Suolavesi ei tietenkään jää niihin lähijärviin, vaan valuu vedenjakajalla olevasta kaivoksesta juotavaksi Ouluun ja Kuopioon.

Oikeus on tuominnut Talvivaara Oy:n maksamaan korvauksia ympäristövahingoista, mutta niitä rahoja ei koskaan saada. Talvivaara Oy on mennyt konkurssiin, ja sen toimintaa jatkava Terrafame ei ole vastuussa edeltäjänsä tekemisistä. Jos vesistöjä aiotaan joskus puhdistaa, niin se tapahtuu valtion eli veronmaksjien kustannuksella. Samaan aikaan kaivokseen kaadetaan lisää verorahoja, koska tuottavaksi sitä ei saada millään vippaskonstilla.

Ei vesiä koskaan puhdisteta, vaan jatketaan samalla linjalla. Beowulf Mining on perustamassa Heinävedelle grafiittikaivosta, joka laskee jätevetensä Karvion kautta Kermajärveen ja edelleen Saimaaseen. Finnpulp on rakentamassa kiinalaisella rahalla jättimäistä sellutehdsta Kuopioon tuottamaan vessapaperin raaka-ainetta Kiinaan. Tätä sanotaan nykyisin biojalostamoksi, vaikka kysessä on ihan perinteinen sellunkeittämö, joka laskee veteen yhdessä vuorokaudessa 28 tonnia kemiallista hapenkulutusta aiheuttavia aineita, 46,9 tonnia sulfaattia ja 39 kg fosforia, kertoo Pohjois-Savon luonnonsujelupiiri.

Pitäähän sitä työllistää ja saada vienti vetämään, sanotaan. Suunnilleen niin sanoi sekin tuntemani mies, joka 1970-luvulla perusti sahan, hakkasi omat metsänsä raaka-aineeksi ja maksoi työntekijöiden palkat omilla rahoillaan. Hän ei ollut tullut ajatelleeksi, että pitäisi saada tuottoakin, joten tavara jäi myymättä. Sellu menee kaupaksi niin kauan kuin maailmassa pyllyjä pyyhitään, mutta ihan yhtä hyvin voitaisiin kutsua muu maailma sontimaan järviimme. Terrafamen ns. tuotanto puolestaan ei mene kaupaksi, koska se kivettyy jo liuotuskasoihin.

Satelliittikuviin piirtyy selkeästi kotomaan koko kuva ja sen rajat, sillä metsä alkaa vasta Venäjän puolella. Repoveden kansallispuiston romahtanut riippusilta paljasti rapistuvan infrastruktuurin, ja kansallispuistoissa arvioidaan olevan jo 44 miljoonan euron korjausvaje. Bisnesajatteluun lähtenyt Metsähallitus hakkauttaa ”vahingossa” suojeltuja metsiä, ja suot on kohta nostettu ylös turpeena poltettavaksi.

Minulle lapsettomana on ihan samantekevää millaiseen kuntoon maa minun jälkeeni jää, mutta luulisi asiaa miettivän edes niiden, jotka jatkuvasti perustelevat julkisen sektorin säästöjä tulevaisuuden lapsilla. Minua suututtaa ihan tarpeeksi jo ne tomppelit, jotka toimivat pienessä mittakaavassa samalla tavalla kuin valtio ja kaivos- ja metsäteollisuus, eli heittävät roskat suoraan luontoon.

Juuka, Valkealampi 8.7.2018

puheenaiheet luonto politiikka yhteiskunta
Kommentit (65)
 1. Olet niin oikeassa. Nämä asiat eivät itseäni enää harmita vaan tunnen suorastaan vihaa näitä suomen tuhoajia kohtaan. ”Ihana”perintö lapsillemme.

  1. Hampusta voi tehdä paperia, ja polttopuillekin on löydettävissä kehitettyjä metsäystävällisiä vaihtoehtoja.

 2. Eikös tuossa Talvivaara-Terrafame -keississä ollut myös Sipilän karvaiset kourat asialla. Surettaa alueen kohtalo entisenä kainuulaisena.

  Tuo kaivoslaki pitäisi saada muutettua. Onhan se ihan järkkyä, että kuka vain maailmalta voi tulla meille tuhoamaan luontoamme ilman, että juurikaan sille mitään voimme.

  Toisaalta se saastuttaminen lähtee jo ihan ruohonjuuritasolta. Joskus on kaupungilla roskapönttö lähes tyhjä ja ympäristö täynnä roskia. Minulle on ollut melkoinen yllätys myös se, miten suuri saastuttaja voi niinkin pieni juttu olla kuin tupakantumppi, joka muuttuu mikromuoviksi. Katselen aina yhtä hämmästyneenä sitä, kuinka tupakoija pudottaa tumpin maahan ja vielä jalallaa hieroo sitä – ja noin edistää mikromuoviksi muuttumista. Miettiä sopii, kuinka paljon noita tumppeja heitetään esim. luontoretkellä maastoon. Vaan tuohan on pyhä asia, siihen ei saisi puuttua.

  Paljon olisi kirveellä töitä.

  1. Kiimmo Paaso
   15.7.2018, 10:21

   Näin on. Jos ei osaa itse heittää sitä huoltoasemalta mukaan otettua pahvista mukia roskiin, vaan se heitetään metrin tai viiden metrin päähän roskatynnyristä, voi pitää turpansa kiinni saastuttamisesta ja sotkemisesta. Vituttaa raskaasti katsoa, miten ”aikuiset” miehet vetää röökiä ja juovat kahvia jossain, sitten tumpit ja tyhjät tai puoliksi juodut mukit heitetään maahan vaikka kävellään sitten roskiksen ja tuhkiksen ohi.

   Kerran käveli huoltoaseman pihalla, ja samalla kun oli menossa sisälle poimin maasta tyhjän tupakka-askin. Siinä ulkopuolella oli pari vanhempaa miestä tupakalla, ja ne kysäisi että löysitkö rahan. Sanoin että minä en rahaa kumartele, mutta roskat kerään maasta kun näen. Jatkoin että ne jotka heittävät roskat maahan, nehän tiedetään idiooteiksi, mutta mitä ovat ne, jotka valittavat roskista maassa mutta eivät vaivaudu niitä nostamaan ja laittamaan roskikseen? En saanut vastausta . . .
   Muutenkin hyvä kirjoitus taas Timoselta. Tätä maata kehutaan maailman kauneimmaksi, puhtaimmaksi ja niin edelleen. Kolmekymmentä vuotta asuin länsinaapurissa, ja se oli KAIKINTAVOIN kauniimpi, siistimpi, puhtaampi ja mkavampi asua. Nyt asun Lahden eteläpuolella, ja nyt on täällä muutaman vuoden ajan hakattu nurin periaatteessa kaikki vanhemmat ja isoimmat metsät ja puut. Hakkuuaukeita on siellä ja täällä, joka puolella, ja kestää noin 80 vuotta ennen kuin tilalle on kasvanut samankaltainen metsä. Siis ihmisikä. Pilalla on marjametsät, samoilemisseudut ja metsästymaat muille paitsi tyypilliselle suomalaiselle metsästäjälle: laiskalle hirven ampujalle, joka nelivetomaasturilla ajaa passipaikan viereen kyttäämään koiran viereen ajamaa otusta, mikä ammutaan aukealle noin kahteenkymmeneen metriin.

   Lopetan vuodatukseni toteamalla että ”paska maa, ja paska kansa”.

   1. Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion metsissä:

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3184

    1. Tuskin sitä kirveellä korjaisi.

     1. ..Joka miekkaan turvaa, se tuppeen hukkuu.

      1. ..Toisaalta tulee tuosta roskaamisesta mieleen myös, sikäli kun kaikessa on jotain hyvääkin, että saattaahan se viljelystä viestiä, vaikka myöhään kylväneen hallaisesta.

Kommentointi suljettu.