Kankkulan kaivo

Kunhan helteet tästä hellittävät ja päättäjät palaavat kesälomiltaan, niin heitä odottaa sote- ja maakuntauudistuksen hautajaiset. Kukaan ei enää oikeasti usko hallituksen markkinamallin läpimenoon sote-uudistuksessa. Se tarkoittaa sitä, että myöskään maakuntauudistusta ei tule hallituksen esittämässä muodossa. Maakuntavaaleja ei pidetä ainakaan ensi keväänä.

Kukaan ei tiedä miten paljon rahaa on upotettu soten ja maakuntauudistuksen valmisteluun. Uudistuksen valmisteluun lainattuja asiantuntijoita on satoja. He ovat esimerkiksi kaupunkien, kuntien ja kuntainliittojen johtavia viranhaltijoita, sosiaalijohtajia, lääkäreitä, kehityspäälliköitä. Maakuntien esivalmistelutyöhön kuluu maakunnissa kymmeniä miljoonia euroja, kertoo Yle.

Hetkinen, siis maakunnissa kuluu rahaa. Missä ihmeen maakunnissa? Meillä ei ole olemassa maakuntia soten ja maakuntauudistuksen tarkoittamassa mielessä. Meillä on maakuntaliitot, joiden tehtävät liittyvät elinkeinotoimintaan, maankäyttöön ja kaavoitukseen, mutta jatkuvasti puhutaan maakunnista ikään kuin ne jo olisivat valmiina odottelemassa sote- ja maakuntauudistusta. Meillä on vain juuri näitä maakuntien hallintoa valmistelelevia virkamiehiä, joiden työpanos on ollut pois peruskunnilta. Nyt kunnat haluavat heidät takaisin omiin töihinsä, pois valmistelemasta omia maakunnallisia virkapaikkojaan, joita ei näytä tulevan.

En tiedä kuka heidän palkkansa maksaa, kunnat vai valtio.Se on selvää, että maakunnat eivät maksa, koska niitä ei ole. Oli miten oli, niin me veronmaksajat olemme maksaneet viimeiset kolme vuotta tästä turhasta työstä. Koko sen ajan nämä avainvirkamiehet ovat olleet poissa omista kunnistaan. Tuntuu siltä, että maan hallitus on ihan tahallaan halvaannuttanut nykyisen kunnallisen soten kehittämisen ja jopa käytännön pyörittämisen, kun kohtahan siitä piti kuitenkin päästä eroon.

Maakuntien ääntä ovat käyttäneet muutosjohtajat, joita valtio on palkannut ties millä valtuuksilla ja rahalla. Vrikamiesten palkat ovat kuitenkin pikkusummia verrattuna siihen, mitä on upotettu jo tähän mennessä vaikkapa tietojärjestelmien yhteensovittamisen suunnitteluun ja valmisteluun. Kankkulan kaivoon on upotettu tuntematon määrä rahaa. Kankkulan kaivosta kertovan elokuvan kyläiltamien juontajan mukaan seuraavana ohjelmanumerona olisi varmaan paljaan patsastus, anteeksi, patsaan paljastus. Patsas olisi tässä tapauksessa omistettu jääräpäisen sokealle ja piittaamattomalle kiireelle.

Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää varmistaa, että se raha ei mene kokonaan hukkaan. Hyvä lähtökohta tähän on purkaa hallituksen esittämä markkinamalli, joka on jatkuvasti törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin. Jos Sipilän hallitus ei olisi koplannut yhteen valinnanvapaudeksi sanottua markkinamallia ja maakuntahallintoa, niin sote olisi jo valmis. Nyt tarvitsee vain palata takaisin julkisen sektorin tuottamaan palveluun, jota täydennetään tarpeen mukaan ostamalla palveluja yksityisiltä.

Niin se olisi pitänyt suunnitella jo alun alkaen, mutta ensin piti kaataa rahaa kaivoon.

 

Kuva elokuvasta Kankkulan kaivolla, Suomen Filmiteollisuus 1960.

Kommentit (50)
 1. Olet Saku vaan niin hyvä. Nämä tekstit ovat tärkeitä, edes joku taistelee. Kiitos.

  Hallitus on umpisurkea ja tullut näköjään tullut todella kalliiksi Suomelle. Meidän ihanalle Suomelle joka olisi pystynyt niin paljon parempaan, ellei ahneus olisi niin suuri epidemia. Surkea sanni on marionettinä tuhonnut ylpeydenaiheemme ja varhaiskasvatuskin survottu ahneiden taskuun. Lapsemme pelkkiä rahasampoja. Vanhuksetkin laittaneet taseet töihin. Yök.

  Kukaan tavallinen työntekijä ei halua sotea. Sen vaikutukset ovat jo näkyneet kentällä ja työ on pelkkää liukuhihnaa. Kiitosta emme saaneet työajan pidennyksestä emmekä rahojen menettämisestä. Vaikka eihän sillä kiitoksella elä.

  Umpisurkea hallitus. Kamala Sipilä.

 2. Hulivilipoika
  17.7.2018, 18:06

  Maksajina ovat kunta-alan työntekijät, pienituloiset ja työttömät, joiden tuloja on leikattu hallituskaudella. Samalla on luotu mielikuvia siitä, että keskituloiset, eniten tulonsiirtoja saavat, olisivat lusmuilun maksajia. Verot ovat ennätysalhaisia työssäkäyville. Ennen oli toisin – en osaa sanoa oliko paremmin, mutta luulisin näin – veroja maksettiin enemmän ja oltiin silti tyytyväisiä. Sillon rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa, joka nyt halutaan tuhota.

Kommentointi suljettu.