Rätinki eteen

Työllisyyskeskustelu on viime päivinä kulkenut täsmälleen samaa latua kuin keskustelu korpisoturin muona-annoksista Tuntemattomassa sotilaassa: Menepäs valittamaan nälkääsi, niin eteesi lyödään semmoinen rätinki, että sinulla ei voi olla nälkä.

Minä olen kertonut, että Tilastokeskuksen työllisyystutkimuksessa työlliseksi lasketaan jokainen, joka tekee palkkatyötä yhden tunnin viikossa. Tutkimus toteutetaan haastatteluna, johon valitaan noin 12 000 henkilöä, iältään 15-74 henkilöä. Työlliseksi katsotaan jokainen, joka on ollut palkkatyössä yhden tunnin kyselyviikon aikana. Luku ei kerro todellisesta työllisyydestä yhtään mitään, vaan on tarkoitettu kansainväliseksi, suuntaa antavaksi vertailuluvuksi. Se kaipaa monia muita tietoja selityksekseen, mutta niitä ei kerrota. Luku ei kelpaa poliittisen päätöksenteon perusteeksi, mutta silti sitä siihen käytetään. Hallitus ja sitä tukeva media käyttävät sitä propagandan välineenä.

Työttömistä saadaan yhteenlaskulla suunnilleen oikea tieto TEM:n ja Kelan tilastoista. Niiden mukaan heitä on nyt vähän alle 400 000. Työllisistä sen sijaan ei ole luotettavaa tietoa, vaikka sen saamiseen olisi kaksi hyvää lähdettä, verottaja ja eläkeyhtiöt. Palkoista peritään ennakonpidätys ja maksetaan työeläkemaksu. Itsensä työllistäjät ja yksinyrittäjät maksavat hekin joko veroa tai yrittäjäeläkemaksua. Jostain syystä näitä lähteitä ei käytetä.

Olen kertonut, että Tilastokeskuksen tilastointitapa yhdessä aktiivimallin kanssa mahdollistaa henkilön olemisen työllinen ja työtön samanaikaisesti. Aktiivimallin edellytykset täyttävä työtön katsotaan tässä tutkimuksessa työlliseksi, vaikka hän työttömyyystilaston mukaan on työtön.

Olen kertonut, että palkatonta työtä tekee Seura-lehden selvitysten mukaan puoli miljoonaa ihmistä. Heistä 27 000 tekee palkatonta työtä kuntouttavassa työtoiminnassa ja kaksi kertaa sama määrä palkattomassa työkokeilussa. Heidän määränsä kasvaa jatkuvasti, ja jokainen heistä poistuu työttömyystilastoista.

Olen kertonut, että Lex Lindström siivosi tilastoista eläkkeelle noin 6 000 työtöntä ja että työttömien haastattelu poisti tilastoista 30 000 kuollutta sielua.

Tämän kerrottuani minulle sanotaan, että en hallitse kokonaisuuksia, vaan tuijotan yksityiskohtia. Todisteeksi minulle lähetellään täsmälleen niitä samoja tilastoja, joiden sisällön yksityskohdista kerron. Niistä kuulemma näkyy, että tämän hallituksen ansiosta on syntynyt peräti 113 000 uutta työpaikkaa.

Sitä ei kerrota, millaisia ne työpaikat ovat. Ei kerrota, saako niistä sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen, vai ovatko ne osa-aikaisia, nollatuntisopimuksella tehtäviä pätkätöitä. Ei kerrota, kuinka moni työssäkäyvä joutuu hakemaan palkan lisäksi yhteiskunnan tukea.

Älkääkä nyt taas tulko sanomaan, että työpaikat ovat oikeasti lisääntyneet Sipilän hallituksen aikana. Kyllä ne ovat, en minä muuta ole väittänytkään. Ne eivät kuitenkaan ole lisääntyneet Sipilän hallituksen ansiosta, vaan siitä huolimatta. Talouden noususuhdanne sattui sopivasti korjaamaan hallituksen järjettömän leikkauspoliitiikan aiheuttamia vahinkoja. Julkisen sektorin lomarahojen leikkausta se ei kuitenkaan korjannut, vaan vahingon kärsivät työntekijät nahoissaan.

Sipilän hallitusta ylistävää palautetta on viime aikoina tullut niin paljon, että oikeastaan vain yksi puuttuu. Laitetaan sekin näkyviin, niin ymmärrämme osoittaa asiasta kiitollisuutta oikeaan suuntaan samalla tavalla kuin työllisyyden kasvusta.

(Kiitos Veli-Matti Hurskaiselle tilastopohdinnasta ja Hanna Miettolalle kuvasta.)

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (108)
  1. Tommi Nieminen
    27.7.2018, 09:54

    Kuitenkin tehdyt palkansaajien työtunnit ovat kasvaneet 4.1 % eli Suomessa tehtiin vuoden 2018 toisella vuosi neljänneksellä töitä 35 miljoonaa tuntia enemmän töitä kuin vuoden 2018 toisella vuosi neljänneksellä.

    http://www.stat.fi/til/tyti/2018/06/tyti_2018_06_2018-07-24_tau_035_fi.html

    Kuka nämä työt tekee jos työpaikat eivät ole lisääntyneet?

    1. sakutimonen
      27.7.2018, 09:59

      Kesti siis vain kymmenen minuuttia, kun ensimmäinen tuli sanomaan, että ovathan ne työpaikat lisääntyneet. Sanoin sen itse jo tekstissä. Yleensä kannattaisi lukea teksti ennen kuin kommentoi sitä.

      1. Erkki Havukainen
        27.7.2018, 10:22

        Kiitos, Saku, taasen kerran. Eilen luin jostakin, että kaava, jolla laskettiin valtioiden velkaantumista, olisi virheellinen. Laskelman antaman tuloksen mukaan poliitikot ovat tehneet menoleikkauksia jne, rajusti.
        Missähän ovat poliitikot, jotka selvittäisivät meille asiaa?? Pitääköhän Sinun tähänkin puuttua.

      2. Työtunnit kyllä on kasvaneet mutta palkat ei = orjatöitä, riistohallituksen suunnitelman mukaan.

    2. Kari Heinilä
      27.7.2018, 10:05

      Tehdyt työtunnit ovat kasvaneet kiistatta, mutta tulevatko työtätehneet palkallaan toimeen ilman yhteiskunnan tukea. Kaiva jostain tilasto, joka kertoo palkkasumman

      1. Martti Kuusela
        27.7.2018, 10:27

        Tilastokeskus julkais palkkasummasta tilaston tasan 2 viikkoa sitten, 13.7.2018:
        Palkkasummakuvaajat 2018, toukokuu
        – Palkkasumma kasvoi maalis-toukokuussa 4,9 prosenttia vuodentakaisesta

        1. Mirja Pekkonen
          28.7.2018, 07:03

          Tuohon pitää lisätä, että samaisen tilastokeskuksen mukaan tehdyn työtunnin hinta kasvoi vuodessa 2.7 prosenttia. Minua paremmat matemaatikot toivottavasti laskevat, kuinka paljon maksetuista palkoista meni uusille työllisille ja mikä oli palkankorotusten osuus.

      2. Taitaa olla aivan turha joillekin tuotakin toistella ne ei ymmärrä. Vähän sama kun ne näkisi auton joka lähtee käyntiin liikkuu ja kaikkee mitä auton pitääkin tehdä ollakseen auto. Joten siinä on auto mitä muut itkee etteikö olisi autoa? Meillä on auto ja turvat tukkoon niin sanotusti!

        Ja sitten tuleekin se mutta, kun sillä autolla pääsee vain noin 10km kun pitäisi päästä kulkemaan vaikka 100km.
        Ja miksi ei pääse yli 10km? No koska auton tankkina on noin 0,5 litran bensatankki. No tähän sitten tyhmimmät sitten, että mikä on ongelma tankkaa 10km välein? No niitä bensa-asemia ei ole 10km välein välltämättä. No seuraava vastaheitto no ota bensakanisteri mukaa ja tankkaa siitä. Ja siinä se sitten oikeastaan kiteytyykin koko juttu. Luullaan, että kun töitä on ainakin edes se tunti, niin kukaan ei ole työtön. Ja kun on auto jossa puolenlitran tankki ja toiminta säde täydellä tankilla joku 10km. Niin meillä on hieno toimiva auto. Kyllä näin on.

        Josta sitten tullaankin tähän:


        Tämän kerrottuani minulle sanotaan, että en hallitse kokonaisuuksia, vaan tuijotan yksityiskohtia. Todisteeksi minulle lähetellään täsmälleen niitä samoja tilastoja, joiden sisällön yksityskohdista kerron. Niistä kuulemma näkyy, että tämän hallituksen ansiosta on syntynyt peräti 113 000 uutta työpaikkaa.

        Toisin sanoen auton bensatankin koosta ja sen tuottamista rajoitteista ei saa sitten esittää kritiikkiä. Vaan pitää katsoa kokonaisuutta ja sen mukaan meillä on tosiaan auto. Toki näin sanoja itse todennäköisesti ajaa autolla jonka tankillisella pääsee vaikkapa 800km kerralla. Mutta sehän onkin sivuseikka ja sen mainitseminen on kateellisten panettelua.

        1. Päivi Kulmala
          27.7.2018, 10:41

          Loistavasti havainnollistettu! Aamen!!

        2. Tero Sivula
          27.7.2018, 11:17

          Eikä nyt unohdeta sitä, kuinka halvalla entinen kurja työtön jumalan armosta töihin päässyt, tankkaa autonsa tankin täyteen, kiitä myös Sipilän nerokasta insinööritaitoa.

        3. Pekka Nieminen
          27.7.2018, 13:31

          Jos palkka summa nousee prosentuaalisesti enemmän kuin tehdyt työtunnit niin tästä ei kyllä voi mitenkään päätellä orjatyön kasvaneen.

          1. Palkkasumman kasvu sisältää myös palkankorotukset.

      3. Tehtyjen työtuntien lisääntyminen… yllättävää, unohdettiinko jo kiky-työajanpidennykset?

    3. Jaakko väisänen
      27.7.2018, 10:18

      Kiky tunnit 😀 työntekijöiden työaikaahan sipilä lisäsi. Loput yleisestä noususuhdanteesta.

      1. sakutimonen
        27.7.2018, 10:30

        Julkisella sektorilla leikattiin lisäksi lomarahoja.

      2. Ja kun sanotaan, että julkiselta sektorilta leikattiin lomarahoja, minusta on hyvä aina valaista, että leikattiin heiltä, jotka tekevät töitään kouluissa, sairaaloissa, vanhustenhoidossa, päiväkodessa yms. Eli heiltä, joiden palkoista, työehdoista ja joiden tarjoamista palveluista muutenkin keskustellaan kriittisesti julkisuudessa, koska heillä on liian ahtaat mitoitukset tai heillä on uskomattoman huonot palkat ja he lähtevät alalta, kun eivät enää jaksa.

        1. Minä olen aina ihmetellyt, miten kiky muka parantaisi Suomen vientiteollisuutta?

          Valistakaa minua tietämätöntä, miten tämä on mahdollista…

          1. Eihän se parannakkaan,juju oli siinä että työntekijöiden palkkoja saatiin alennettua ja tietenkin työnantajille piilo yritystukea.

        2. Mirja Pekkonen
          28.7.2018, 07:16

          Lisätään tähän vielä poliisi, pelastushenkilökunta, rajavartiosto, puolustusvoimat ja tullin henkilökunta. Kaikki hyvin ajankohtaisia viimeisten viikkojen ajalta. Suomessa nämä tahot toimivat kuin rasvattu salama, tulevat tarvittaessa töihin lomiltaan ja asettuvat epäröimättä hengenvaaraan kun sen aika on.

    4. Kun lasket työllisten määrän lisäyksen vastaavana aikana ja suhteutat tehtyjen tuntien lisäykseen niin saat jonkun käsityksen uusien työpaikkojen laadusta. Tosin aukoton ei ole sekään sillä tilastokeskus luetteloi mm provisiopalkkaiset lehtimyyjät ja erilaisilla urakkapalkkaperiaatteella tehtävät työt “kokoaikaisiksi” joita ei eivät tosielämässä tietenkään ole.

    5. Tero Sivula
      27.7.2018, 11:10

      Sitten kun jaat tuon tuntimäärän täysiaikaisen työntekijän tuntimäärällä kyseisenä 3 kk aikana, saat Sipilän ihmeen, noin 15 000 on vuodessa saanut täysiaikaisen työpaikan. HURRAA!!! Tai 100 000 tekee samana aikana päivittäin osa-aikatyötä noin 1-2 tuntia, sillähän toki perhee elättää.

      1. Martti Kuusela
        27.7.2018, 11:14

        Kokoaikaset työt olivat lisääntyneet noin 70% ja se tekee lisääntyneestä100 000 työllisestä noin 70 000 henkilöä.

        1. Tero Sivula
          27.7.2018, 11:22

          Tainnut matematiikantunnit jäädä väliin, tai pää Sipilän propakandakoneistonpuskutraktorintelanväliin, 70% kokoaikaisia, eli noin 10 000 on saanut kokoaikaisen työpaikan. Sehän on itseasiassa loistava saavutus, ei Sipilän hallitus sentään ole aivan kokonaan saanut talouskasvun aiheuttamaa työllisyyden nousua tunaroitua 🙂

        2. Palkaton työ voi myös olla kokoaikaista.

          1. Tilastokeskus luetteloi mm lehtien puhelinmyynnin kotoa “kokoaikatyöksi”. Se kertoo mitä huttua koko tilastointi on.

            1. Jonis Lusis
              27.7.2018, 11:56

              Tilastokioski ja Yle ovat Sipilän peukalon alla.

          2. Martti Kuusela
            27.7.2018, 11:44

            Palkattoman työn tekijä ei ole työsuhteessa ja etenkään ei saa rahapalkkaa. Tilastokeskus määrittelee työlliseksi vain ja ainoastaan, jos saa rahapalkkaa (sekä yrittäjät ja sairaslomalle olevat jne.).

        3. Laitatko linkin josta selviää kokoaikaisen työn määritelmä, määrä ja muutos 2014-2018 niin saadaan kaikki sama kuva tilanteesta. Googlettamalla koettelin muttei osunut heti kohdalleen.

          Viimeksi taisit mainita että kokoaikaisen työn määrän lisäys oli jollakin jaksolla 64000, vai olikohan jonkun muun antama luku.

          1. Martti Kuusela
            27.7.2018, 23:49

            “Kokoaikatyötä tekeväksi luokitellaan palkansaaja tai yrittäjä, joka ilmoittaa tekevänsä päätyöpaikassaan kokoaikatyötä. Määritelmä ei perustu tuntirajoihin, vaan vastaajan omaan käsitykseen työn kokoaikaisuudesta.”

            006 — Palkansaajat työsuhteen tyypin ja sukupuolen mukaan, 15-74-vuotiaat
            Hakuehtoihin: Sukupuolet yhteensä; Jatkuva kokoaikatyö; 2016,2017,2018; II vuosineljännes
            Et erikseen määritellyt, että pitääkö määräaikainen kokoaikatyö ottaa mukaan. En ottanut.

            2016: 1 538 000
            2017: 1 552 000
            2018: 1 598 000

            http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyti/statfin_tyti_pxt_006.px/table/tableViewLayout2/?rxid=eed77aaa-59f7-4119-80c6-21cd6641ad3c

          2. Martti Kuusela
            27.7.2018, 23:50

            Vuodet 2014 ja 2015 unohtui:

            2014: 1 568 000
            2015: 1 541 000

            1. Eli hallituskaudella on syntynyt 30000 kokoaikaista toistaiseksi voimassa olevaa työpaikkaa!
              En itsekään tiedä tarkalleen millä kysymyksillä tilastoista asioista saa oikean kuvan, kun en tiedä mitä sieltä löytyy, mutta oikeilla jäljillä ollaan. Uskoni siihen että tilastointi on kattavaa vahvistui, kuten vahvistui myös näkemys siitä ettei osaa oleellisista tiedoista tuoda julkisuuteen. Tilastointi on kattavaa ja sille on kutakuinkin selvät kriteerit, toki ns. harmaita alueitakin jää mm. määrittelyiden ja keruun suhteen, mutta se ymmärrettävää.

              Määräaikaisen kokoaikatyön osuus vaatisi rehellisyyden nimissä oman tarkastelunsa, mutta
              ilman sitäkin voidaan kyseenalaistaa väite että on syntynyt pääasiassa kokoaikaisia pysyviä työsuhteita ja siinä määrin kuin hallitus julistaa. Tarkoitan siis Sipilän hallituskaudella. Jos aikajana on jokin muu niin sitä ei missään tapauksessa pidä eikä saa julistaa Sipilän hallituksen saavutuksena, Omasta aallonpohjastaan Sipilä on sentään noussut 60000 kokoaikaisen työpaikan verran joka sekin kaunistellaan mielellään sataan tuhanteen. Ja mikä näytös kansan edessä onkaan nähty.
              Jokainen voi todeta asian vertaamalla lukuja 2014 ja 2018. Kyllä hallituksen rätinkeihin on todella syytä suhtautua varauksella, kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.

              Toinen asia ovat vielä ne ihmiset jotka ovat kokeneet todellisuudessa sen mitä on jätetty kertomatta ja ihmetelleet kun hommia ei ole löytynyt mutta leikkuri iskee eikä pakoon pääse.

              1. Martti Kuusela
                28.7.2018, 01:41

                Mun käsittääkseni hallitus ei ole antanut minkäänlaista kannanottoa ko. tilastoihin. PTT Keskustaa lähellä sen sijaan on, ja siellä verrattiin työllisyyskehitystä vuodenvaihteeseen. Toki silloin pitää ilmeisesti katsastella 2017 IV neljänneksen ja 2018 II neljänneksen työllisyyskehitystä. Itse en jaksa nyt paneutua asiaan tämän enempää.

                1. Martti Kuusela
                  28.7.2018, 01:58

                  Mikään taho ei ole julkistanut vielä mitään riemuvoittoa vaan jokainen taho haluaa nähdä myös seuraavan kvartaalin talousluvut, jotta nähdään onko kehitys stabiilii vai paraneeko se vielä nykyisestä. Inflaatio-odotuksissa, koroissa, pörssikursseissa tms. ei näy vielä minkäänlaista muutosta ko. tilaston vuoksi. Taloustieteissä yksi kvartaali ei vielä kesää tee. Nykyhetken suhdannetta voisi toistaiseksi kuvailla tällä hetkellä vielä tilastojen valossa varovaisen optimistiseksi.

    6. Se että Suomessa työllisyys on lähtenyt nousuun ei ole mitenkään hallituksen aikaansaannosta. Aika hyvin olisi saanut asiat sössiä, etteikö Suomen talous olisi seurannut Yhdysvaltojen ja Euroalueen talouden elpymiistä. Siinäkin ihmeessä näytetään jotenkin onnistuneen. Muualla Euroalueella näyttäisi työttömyys lähteneen jo hyvin laksemaan keskimääräisesti kesäkuussa 2013. Suomessa päästiin samaan vasta Joulukuussa 2015. https://www.google.fi/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&met_y=unemployment_rate&hl=fi&dl=fi#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=unemployment_rate&fdim_y=seasonality:sa&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu&idim=country:uk:se:pl:fi:dk&ifdim=country_group&hl=fi&dl=fi&ind=false

    7. Kiky tunneillahan saatiin kivasti lisättyä tehtyjä työtunteja tilastollisesti

    8. Kaija Laine
      28.7.2018, 04:41

      Työtunnithan kasvoivat, kiitos Sipilän, myös sen takia että Kiky lisäsi puoli tuntia jokaiseen työviikkoon. Kiitokseksi tästä aherruksesta saimme sitten lomarahan leikkauksen!

  2. Hyvä Saku että jaksat tuoda näkyväksi asiat niiden tilastojen takana. Nämä hehkuttajat eivät koskaan niitä mainitse. Vähän sama kuin jakaisi köyhälle ruokaa, mutta ei kerro onko ruoka pilaantunutta tai että onko sitä tarpeeksi että siitä riittää koko perheelle. Eli kyllä niillä yksityiskohdilla on merkitystä.
    Ja kyllä minäkin voin yhtyä tuohon ylistykseen helteistä ja sipilästä. Kiitos sipilä että helteet jatkuu! Ja kiitos stubb, orpo, ben, soini, mykkänen ja laborantti tulevista kauniista pakkassäistä.

    1. Hallituspuolueet käyttää ensi vaaleja odotellen juuri tätä taktiikkaa. Maaginen heidän lause kuuluu : “Työllisyys on kasvanut meidän ansiosta.”

      Ei vain kerrota sitä millä kustannuksilla arbeit macht frei on saatu.

Kommentointi suljettu.