Asioiden toinen puoli

”Isäntä oli kuin luontokappale, härkä, yksiviivaisten ajatusten lihaksi tulemus. Hän oli hämmästyttävän kokonainen ihminen, möhkäle. Hän ei tuntenut mitään ristiriitoja, epäilyksiä. Hänen mieleensä ei koskaan juolahtanut, että voitaisiin kiertää jonkin esineen toiselle puolelle ja katsoa sitä sieltä.”

Näin kuvasi Pentti Haanpää romaanissaan Noitaympyrä erästä isäntämiestä. Tällaisia asioita vain yhdeltä suunnalta katsovia ihmisiä on maa väärällään. Kun media uutisoi työttömyystilastoista ja hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamisesta, niin heidän mielestään kaikki epäily on puusilmäisyyttä tai peräti ulkoa ohjattua propagandaa. Hallituksen ja itsensä näkemyksen he todistavat oikeaksi juuri niillä samoilla tilastoilla, joiden laadintatapaa ja sitä myötä todenperäisyyttä joku rohkenee epäillä. He todistavat asian sillä itsellään.

Nyt kun pääministeri Juha Sipilä on julistettu maan pelastajaksi ja epäilevät lurjuksiksi, niin samalla linjalla varmaan jatketaan. Kiistelty aktiivimalli on minun mielestäni osoittautunut juuri sellaiseksi leikkuriksi kuin se oli tarkoitettukin. Se on leikannut työttömien saamia tukia tähän menessä semmoiset 13 miljoonaa euroa. Sen verran rahaa on poistunut ihmisten ostovoimasta ja säästynyt valtiolle käytettäväksi muihin tarpeisiin.

Lähde: Fiva/Kela (Pekka Pasaselle kiitos)

Tämäkin nähdään epäilemättä positiivisena asiana. Aktiivimalli on purrut ja työttömät ovat aktivoituneet. Laiskureita rangaistaan ihan oikeudenmukaisesti. Kyllä työtä tekevälle löytyy, kuten leikkausten pienestä vähenemisestä näkyy.

Ainakin työllisyyskurssien järjestäjät lienevät netonneet, sillä kursseille on koko alkuvuoden ollut tungosta. Varmaan niitä 18 tunnin työpätkiäkin on joku tehnyt, ja joutunut niiden ansiosta elämään pyhällä hengellä sen aikaa, kun tuen maksaja on selvitellyt tehtyjen työtuntien ja ansaittun palkan määrää.

En tiedä joko Terrafamen kannattavuuden epäilijät on iltapäivälehdessä julistettu idiooteiksi, sillä nythän kaivos on tuottanut voittoa. Saittepas nenillenne, epäilijät! Terrafamen ihme on totta ja rahaa tulee kuin rännistä.

Kierretäänpä asian ympäri ja katsotaan miltä se sieltä näyttää. Valtio on pumpannut kaivokseen veronmaksajien rahaa vähintään sata miljoonaa euroa. Kun sellaisella sijoituksella saadaan kolme miljoonaa liikevoittoa, niin enpä tiedä onko syytä hirveästi hurrata. Siinä sivussa on pilattu lähijärvet, ja suolavesi leviää vedenjakajalta kahteen suuntaan. Ympäristövahinkoja ei korvaa ja korjaa kukaan, sillä niistä on vastuussa Terrafamen edeltäjä Talvivaara, jota ei enää ole olemassakaan. Terrafamen koko tuotanto on myyty etukäteen ulkomaalaiselle yritykselle hinnalla, jota ei kerrota. Voitosta saavat verotulot ovat minimaaliset.

Jos haluatte katsoa möllöttää asioita vain yhdeltä suunnalta, niin minun puolestani se sopii. Minä jatkan niiden katselua eri suunnilta ja jatkan epäilemistä. Jos vain yksi totuus sallitaan, niin olemme kusessa.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (89)
 1. Arto Utsu Virtanen
  28.7.2018, 08:40

  Terrafame on nyt jo yli vuoden ajan tehnyt kirjanpidollisia temppua, jotta toiminta näyttäisi tulokselliselta.

  Tiedotusvälineet tähän temppuiluun puuttuivat vielä viime vuonna, mutta nyt meille jaetaan Terrafamen valhe sellaisenaan.

  Tarkastellaanpa vuoden alkupuolen lukuja.

  Näin Terrafame ilmoittaa:
  ”Kaivosyhtiö Terrafamen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 3,4 miljoonaa euroa.”
  ”Käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon arvonmuutosta oli 3,3 miljoonaa.”

  Liikevoitto on suurempi kuin käyttökate. Ihme on tapahtunut, jälleen!

  Liikevoito ei tietenkään (ellei tehdä rumia kirjanpidollisia temppuja) voi olla käyttökatetta suurempi.
  Käyttökatteesta vähennetään menoeriä, kuten poistot ja verot.

  Terrafamen ruma temppu on lisätä käyttökatteeseen ’KET’ (keskeneräisen tuotannon arvonmuutos).
  Tulos on todellisuudessa useita miljoonia euroja tappiollinen, mutta tämän tempun jälkeen tuleekin voittoa.

  Ihme on jälleen tapahtunut!

  1. Käyttökate lasketaan lisäämällä liikevoittoon suunnitelman mukaiset poistot, arvonalentumiset pysyvien vastaavien hyödykkeistä ja vaihtuvien vastaavien poikkeukselliset arvonalentumiset. että sillain!

   1. Ei meijän perheessä saaha ees kaksi 60v työtöntä tuommosia summia kuukauvessa….saahaan kas kertaa 490€. Vuokra 430€+ muut päälle.

    1. sakutimonen
     28.7.2018, 20:06

     Sen verran työmarkkinatuesta kaikille jää käteen ennakonpidätyksen jälkeen.

  2. Kiinnitin huomioni ihan samaan kun uutisen luin. Minulta, joka en ole taloustieteilija, -toimittaja enka edes oiensijoittaja meni noin sekunti tajuta, että ”mitä minä juuri luin?”

   Jos liikevoitto saadaan suuremmaksi kuin käyttökate niin kirjanpito on syytä tarkastaa ja äkkiä.

   Ymmärrän kyllä, että kyseinen kaivos ja tämä hallitus
   epätoivoisesti kaipaa hyviä uutisia koska tuon mukaan Talvivaaran konkurssissa valtio menetti 320 miljoonaa ja on lisäksi pääomittanut Terrafamea 490 miljoonalla.
   ”Kaiken kaikkiaan Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivostoiminnasta aiheutuneet talousarvion kautta rahoitetut ympäristövahinkojen ehkäisemisen kustannukset ja Finnveran tappiokorvaukset sekä Solidiumin menetetyt sijoitukset ovat nousseet noin 320 miljoonaan euroon.

   Kaivostoimintaa jatkamaan on perustettu Terrafame Oy, jonka valtio omistaa Terrafame Group Oy:n kautta. Terrafame Group Oy:n lisäpääomittaminen on tähän mennessä vaatinut 491,5 miljoonaa euroa, joilla sijoituksilla toiminnan kustannukset arvioidaan katettavan kesään 2017 saakka.”
   https://www.paivanlehti.fi/kreikkaan-miljardi-320-miljoonaa-talvivaaraan-valtion-raportissa-rajuja-lukuja-riskeista/

  3. Ai nii, ihan selventääkseni termejä.
   Niinku pähkinänkuoressa liikevaihto on raha joka tulee firmaan sisään. Se ei kerro mitään siitä meneekö firmalla hyvin vai huonosti. Tosin, jos se supistuu niin myynti sakkaa. Yleensä.
   Käyttökate on termi joka kertoo onko liiketoiminta edes periaatteessa kannattavaa. Niinku kultakaivoksessa saadaanko kultaa enemmän kuin sen kaivaminen maksaa. Unohtaen vaaditut investoinnit jotka voi viedä homman pakkaselle vaikka käyttökate olis plussalla. Ja sen tulee aina olla plussalla koska muuten firma maksaa saadakseen tehdä töitä.

   Voitto on se raha josta jaetaan osinkoja. Niinku kaikkien kulujen jälkeen.

 2. Ahti Granat
  28.7.2018, 08:42

  Naulan kantaan!

Kommentointi suljettu.