Terrafamen todellinen ihme

Toissapäivänä uutisoitiin, että Terrafamen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 3,4 miljoonaa euroa ja käyttökate 3,3 miljoonaa euroa. Viimeinkin kaivoksella on siis tapahtunut oikeasti ihme, ja siitä on tullut kannattava.

Ikävä kyllä ei ole. Jos yrityksen liikevoitto on suurempi kuin käyttökate, niin silloin on syytä epäillä kirjanpidollista kikkailua. Terrafame on kikkaillut ennenkin, kuten Kauppalehti kertoi tammikuussa 2017. Positiivinen tulos saatiin aikaan keskeneräisen tuotannon arvon muutoksella, joka johtui tuotantoprosessissa olevan malmin määrän kasvusta sekä nikkelin ja sinkin hintojen noususta.

Ihan sama temppu tehtiin nytkin. Osavuosikatsauksen mukaan keskeneräisen tuotannon arvo on noussut ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna kahdeksan miljoonaa euroa ja on nyt 154 miljoonaa. Keskeneräinen tuotanto tarkoittaa Terrafamen tapauksessa malmia, joka on kasattu liuotuskasalle, mutta jota ei ole liuotettu. Sen arvoksi on laskettu tuotantokustannukset. Terrafame saa talteen vain runsaat 50 % nikkelistä. Toinen puoli menee hukkaan. Hukkaan menneellä tavaralla ei ole mitään arvoa nousipa hinta maailmanmarkkinoilla miten paljon tahansa. Kyseessä on kirjanpidollinen kupla.

Terrafame kertoo aina julkisuuteen positiivisen käyttökatteen. Vuonna 2017 se oli 13,6 miljoonaa euroa plussalla. Kuitenkin liikevoitto oli 6,2 miljoonaa euroa negatiivinen.  Nyt kerrottiin jälleen käyttökatteen olevan 3,3 miljoonaa ja liiketuloksen 3,4 miljoonaa positiivinen. Tästä pitää vähentää rahoituskustannukset. Vuonna 2017 ne olivat noin 3,4 miljoonaa, joten samaa luokkaa ne lienevät nytkin.

Tämä kirjanpidollinen jargoni tarkoittaa suomeksi, että Terrafame toimii edelleen tappiolla. Ihmeeseen tarvitaan hyvä kirjanpitäjä ja oikella tavalla painotettu osavuosikatsaus sopivasti valikoituine tietoineen ja pylväineen. Lisäksi tarvitaan liuta kritiikittömiä toimittajia, jotka uutisoivat annetun tiedon miettimättä sen sisältöä yhtään. Tietysti tarvitaan myös otollinen yleisö, joka uskoo silmänkääntäjän pystyvän todellisiin ihmeisiin.

Näin saadaan häivytettyä se tosiasia, että Terrafameen on kaadettu veronmaksajien rahaa ainakin 700 miljoonaa euroa, kuten Talouselämä kertoi jo helmikuussa 2017. Aika kauan menee, ennen kuin ne ne rahat saadaan takaisin edes kirjanpidollisesti. Oikeasti niitä ei saada koskaan takaisin.

(Kiitos Veli-Matti Hurskaiselle ja Pertti Sundqvistille Facebookissa käydystä keskustelusta.)

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta talous
Kommentit (32)
  1. Markku Kemppainen
    29.7.2018, 09:09

    Jo monta vuotta sitten olen todennut taloustoimittajien olevan pelkkiä pörssifirmojen syöttiläitä, jotka eivät kriittistä sanaa näistä firmoista sano. Toistavat vain firmojen omaa ”viestintää”. On aivan turha tilata ja maksaa mitään kauppalehteä tai talouselämää kun saman paskan saa ilmaiseksi näiden firmojen ”viestintänä”.

  2. Tämä kuulostaa samanlaiselta kirjanpidolta, jota amerikkalainen monialayritys Enron harrasti ennen konkurssiaan. Se kirjasi etukäteen tulevia voittojaan krjanpitoonsa. Tapaus oli suuri kolaus arvostetulle varallisuudenhoitoyritys Merrill & Lynchillle. Oliko jopa kaataa firman.

Kommentointi suljettu.