Demareiden vika?

Eipä siinä kauan mennyt, kun ennustukseni toteutui. Kirjoitin viikko sitten, että sote- ja maakuntauudistuksen tuleva kaatuminen kelvottomaan lainvalmisteluun tullaan sysäämään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (SDP) syyksi. Uudistukset eivät vielä ole kaatuneet, mutta keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä otti syyttelyssä varaslähdön. Kiuru pitää kuulemma valiokunnan kokouksissa monologeja ja pyytää asiantuntijalausuntoja. Ettäs kehtaa.

Valiokunta on kokoontunut parissa kuukaudessa noin 150 tuntia aiottua enemmän. Jos puheenjohtaja on puhunut 45 minuuttia, niin tehokasta ylityöaikaa on ollut semmoiset 149 tuntia. Valiokunnassa on tarkoitus tehdä huolellista työtä, ja esimerkiksi hallituksen vastauksessa perustuslakivaliokunnalle valinnanvapauslaista oli muutettu 53 pykälää 103 pykälästä. Pykälien yhteensovittamiseen tarvitaan asiantuntijoita, mutta ilmeisesti Lintilän ja muiden keskustalaisten mielestä hallituksen lainvalmistelu pitäisi siunata sen tarkemmin tutkimatta.

Kun vielä muistetaan valiokunnasta aiemmin tihkuneita tietoja keskustalaisen Hannakaisa Heikkisen kiukuttelusta ja mielenosoituksista, niin Lintilän puheet menevät kesälomalaisen höpinöiden puolelle. Niitä voi verrata vaikkapa sanomalehti Karjalaisen tämän kesän tektiviestipalstaan, jolla joku tai jotkut ovat koko kesän julistaneet likipitäen maailmanloppua, jos SDP voittaa vaalit ja Antti Rinteestä tulee pääministeri.

Sitten on taas demareiden karvainen käsi toisten taskussa, velkaa otetaan holtittomasti ja tulee konkurssi. Rinteen lupaamat pienimpien eläkkeiden korotus ja aktiivimallin leikkausten purkaminen kaatavat maan kertaheitolla. Tällainen pelottelu saattaa upota korkeintaan politiikkaan täysin perstuntumalla ja ilman mitään oikeaa tietoa suhtautuvaan, mutta ei muihin.

Pelko SDP:n vaalivoitosta on kova, joten pitää pelotella äänestäjiä. Erityisen suosittua on väittää juuri SDP:n olevan syyllinen valtion velkaantumiseen. Katsokaapa tästä kuka sitä velkaa oikein on ottanut.

Kuva: Facebook/Sosialidemokratia Suomessa

Ja sitten voitte katsoa tästä, miten talouspolitiikka on vaikuttanut ihmisten käytettävissä oleviin tuloihin ja miten valtionvelka on viime vuosina kasvanut. Kuvaa katsoessanne muistelkaa milloin SDP on ollut hallituksessa ja milloin ei.

Kuva: Facebook/Jukka Hämäläinen

Valtion velkaantuminen ja kansalaisten köyhtyminen ei olekaan demareiden vika. Nyt joku tulee sanomaan tuttuun tapaan, että ainakin palkaton kuntouttava työtoiminta on demareiden aikaansaannos. Tähän väitteeseen olen törmännyt satoja kertoja, ja alkaa kyllästyttää jokaisen oikaiseminen yksitellen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin työministerin salkun ollessa SDP:llä. Silloin vuosituhannen alussa työllisyystilanne oli poikkeuksellisen hyvä, ja lain tarkoitus oli auttaa ja kuntouttaa takaisin työelämään niitä, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Se lukee laissa vieläkin, mutta yli kymmeneen vuoteen lakia ei ole noudatettu missään kunnassa.

Kun säädettiin niistä paljon puhutuista sakkomaksuista eli kuntien osallistumisesta työmarkkinatuen maksuosuuksiin, niin kunnat rupesivat käyttämään kuntouttavaa työtoimintaa säästämiseen. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevan työmarkkinatukeen ei kunnan tarvitse osallistua. Kun tätä kunnan maksuosuutta vielä korotettiin, niin väärinkäyttö rajähti käsiin. Kuntouttavaa työtoimintaa ruvettiin sumeilematta käyttämään vastoin lakia sekä säästämiseen että palkkatyön korvaamiseen.

Tämä ei tarkoita sitä, että olisin ruvennut hyväksymään kuntouttavan työtoiminnan. Minusta se on edelleen huonosti laadittu laki, joka mahdollistaa väärinkäytökset. Vielä lakiakin heikompaa on koko ajan ollut sen noudattamisen valvonta. Koko laki pitäisi kumota tai ainakin kirjoittaa uudelleen siten, että väärinkäytöksiä ei pääse tapahtumaan.

Muistutan taas, että minulla ei ole mitään estoja arvostella tarvittaessa myös demareita. Itse asiassa olen tehnyt sitä enemmän kuin moni muu. On kuitenkin eri asia kritisoida yksittäisiä linjauksia ja päätöksiä kuin lietsoa perustetonta ja valheisiin perustuvaa pelkoa. Oppositopuolueen syyttäminen hallituksen entisistä, nykyisistä ja tulevista munauksista on pelkästään naurettavaa.

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (81)
 1. Kiitos näistä faktoista.

 2. Aikoinaan löytyi valtiokonttorin sivuilta graafi valtionvelan kehityksestä koko itsenäisyyden ajalta. Siinä hienosti näkyi, miten velka kasvoi tasaisestiu, paitsi kun Kokoomus oli hallituksessa. Silloi valtionvelassa tapahtui aina hyppäys. (Vertasin hyppäysten ajankohtia hallitusten toimikausiin). Nyttemmin en enää ole käyrää löytänyt. Ensimmäinen silmiinpistävä hyppays tapahtui Holkerin hallituksen aikana.

  1. WayBackMachine
   2.8.2018, 09:14

   Oletkos kokeillut tuota: http://archive.org/web/web.php Sen avulla pitäisi löytymän vanhat, jo päivittyneet sivut sellaisina kuin ne on aikoinaan olleet.

  2. Joni Pelkonen
   2.8.2018, 09:43

   Siihen on selkeä selitys: Kokoomuksen päästyä valtaan valtion verotuloja on aina laskettu ilman, että tuloja oli mitenkään nostettu. Ja kun kykypuolueella ei ole mitään muuta lääkettä mihinkään kuin leikkauspolitiikka, eivät tulot pääse nousemaan millään muullakaan tavalla.

   1. Erilaisia välillisiä veroja on säädetty pilvin pimein paikkaamaan hyvätuloisille annettuja verojen kevennyksistä syntynyttä valtion tulojen aukkoa.
    Osa niistä on piiloveroja, joita ihmiset eivät edes tiedä maksavansa. Esim. energiayhtiöitä perttävä energiavero siirretään kuluttajan maksettavaksi ja sen lisäksi kuluttajilta peritään energiavero tavallaan toiseen kertaan; ensin yrityksen kuluna ja sitten suoraan.
    Noilla konsteilla on saatu kokonaisveroaste korkeaksi ja progressiivinen verotus pieneksi.

   2. Tämä osuu aika ytimeen, Kokoomuksen aito tavoite ei ole valtionvelan alentaminen vaan sen käyttö omien intressiensä edistämiseen ja vähittäisiin tulonsiirtoihin omille hyvätuloisille kannattajilleen. Samalla hivutetaan verotusta tasaveron suuntaan.
    Siinä jargonissa on rahat aina loppu, leikkauksia pitää tehdä, verotusta alentaa jne. Mutta mistäs valtion tulot muodostuvat, veroista ja valtionyhtiöiden osingoista. Sitten alkaa jargoni verotuksen alentamisen dynaamisesta vaikutuksista ja puheet taseen laittamisesta töihin eli omaisuuden laittamisesta lihoiksi, mutta suorasta tulojen lisäämisestä verotuksen keinoin ei olla kiinnostuneita koska se tarkoittaisi myös jarruja tuloerojen kasvulle.
    No, yhtälöhän ei toimi vaan dynaamiset vaikutukset jäävät toistuvasti pienemmiksi kuin vero helpotukset ja kun tuottava omaisuus on hävitetty niin muutkin tulot loppuvat kun lihat on syöty. Ainoa mitä jää jäljelle on alituisesti velkapaineen alla elävä valtio joka leikkaa niiltä jotka ovat puolustuskyvyttömimpiä.
    Seuraltaanpa millaisinbargumentein Kokoomus ja Kepu, myös sinise

    1. Piti vaan sanoa, että seurataanpa millaisin argumentein hallituspuolueet lähtevät seuraaviin vaaleihin.

Kommentointi suljettu.