Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Demareiden vika?

Eipä siinä kauan mennyt, kun ennustukseni toteutui. Kirjoitin viikko sitten, että sote- ja maakuntauudistuksen tuleva kaatuminen kelvottomaan lainvalmisteluun tullaan sysäämään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (SDP) syyksi. Uudistukset eivät vielä ole kaatuneet, mutta keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä otti syyttelyssä varaslähdön. Kiuru pitää kuulemma valiokunnan kokouksissa monologeja ja pyytää asiantuntijalausuntoja. Ettäs kehtaa.

Valiokunta on kokoontunut parissa kuukaudessa noin 150 tuntia aiottua enemmän. Jos puheenjohtaja on puhunut 45 minuuttia, niin tehokasta ylityöaikaa on ollut semmoiset 149 tuntia. Valiokunnassa on tarkoitus tehdä huolellista työtä, ja esimerkiksi hallituksen vastauksessa perustuslakivaliokunnalle valinnanvapauslaista oli muutettu 53 pykälää 103 pykälästä. Pykälien yhteensovittamiseen tarvitaan asiantuntijoita, mutta ilmeisesti Lintilän ja muiden keskustalaisten mielestä hallituksen lainvalmistelu pitäisi siunata sen tarkemmin tutkimatta.

Kun vielä muistetaan valiokunnasta aiemmin tihkuneita tietoja keskustalaisen Hannakaisa Heikkisen kiukuttelusta ja mielenosoituksista, niin Lintilän puheet menevät kesälomalaisen höpinöiden puolelle. Niitä voi verrata vaikkapa sanomalehti Karjalaisen tämän kesän tektiviestipalstaan, jolla joku tai jotkut ovat koko kesän julistaneet likipitäen maailmanloppua, jos SDP voittaa vaalit ja Antti Rinteestä tulee pääministeri.

Sitten on taas demareiden karvainen käsi toisten taskussa, velkaa otetaan holtittomasti ja tulee konkurssi. Rinteen lupaamat pienimpien eläkkeiden korotus ja aktiivimallin leikkausten purkaminen kaatavat maan kertaheitolla. Tällainen pelottelu saattaa upota korkeintaan politiikkaan täysin perstuntumalla ja ilman mitään oikeaa tietoa suhtautuvaan, mutta ei muihin.

Pelko SDP:n vaalivoitosta on kova, joten pitää pelotella äänestäjiä. Erityisen suosittua on väittää juuri SDP:n olevan syyllinen valtion velkaantumiseen. Katsokaapa tästä kuka sitä velkaa oikein on ottanut.

Kuva: Facebook/Sosialidemokratia Suomessa

Ja sitten voitte katsoa tästä, miten talouspolitiikka on vaikuttanut ihmisten käytettävissä oleviin tuloihin ja miten valtionvelka on viime vuosina kasvanut. Kuvaa katsoessanne muistelkaa milloin SDP on ollut hallituksessa ja milloin ei.

Kuva: Facebook/Jukka Hämäläinen

Valtion velkaantuminen ja kansalaisten köyhtyminen ei olekaan demareiden vika. Nyt joku tulee sanomaan tuttuun tapaan, että ainakin palkaton kuntouttava työtoiminta on demareiden aikaansaannos. Tähän väitteeseen olen törmännyt satoja kertoja, ja alkaa kyllästyttää jokaisen oikaiseminen yksitellen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin työministerin salkun ollessa SDP:llä. Silloin vuosituhannen alussa työllisyystilanne oli poikkeuksellisen hyvä, ja lain tarkoitus oli auttaa ja kuntouttaa takaisin työelämään niitä, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Se lukee laissa vieläkin, mutta yli kymmeneen vuoteen lakia ei ole noudatettu missään kunnassa.

Kun säädettiin niistä paljon puhutuista sakkomaksuista eli kuntien osallistumisesta työmarkkinatuen maksuosuuksiin, niin kunnat rupesivat käyttämään kuntouttavaa työtoimintaa säästämiseen. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevan työmarkkinatukeen ei kunnan tarvitse osallistua. Kun tätä kunnan maksuosuutta vielä korotettiin, niin väärinkäyttö rajähti käsiin. Kuntouttavaa työtoimintaa ruvettiin sumeilematta käyttämään vastoin lakia sekä säästämiseen että palkkatyön korvaamiseen.

Tämä ei tarkoita sitä, että olisin ruvennut hyväksymään kuntouttavan työtoiminnan. Minusta se on edelleen huonosti laadittu laki, joka mahdollistaa väärinkäytökset. Vielä lakiakin heikompaa on koko ajan ollut sen noudattamisen valvonta. Koko laki pitäisi kumota tai ainakin kirjoittaa uudelleen siten, että väärinkäytöksiä ei pääse tapahtumaan.

Muistutan taas, että minulla ei ole mitään estoja arvostella tarvittaessa myös demareita. Itse asiassa olen tehnyt sitä enemmän kuin moni muu. On kuitenkin eri asia kritisoida yksittäisiä linjauksia ja päätöksiä kuin lietsoa perustetonta ja valheisiin perustuvaa pelkoa. Oppositopuolueen syyttäminen hallituksen entisistä, nykyisistä ja tulevista munauksista on pelkästään naurettavaa.

Kommentit (81)

 1. Paula

  Kiitos näistä faktoista.

 2. turboruuvi

  Aikoinaan löytyi valtiokonttorin sivuilta graafi valtionvelan kehityksestä koko itsenäisyyden ajalta. Siinä hienosti näkyi, miten velka kasvoi tasaisestiu, paitsi kun Kokoomus oli hallituksessa. Silloi valtionvelassa tapahtui aina hyppäys. (Vertasin hyppäysten ajankohtia hallitusten toimikausiin). Nyttemmin en enää ole käyrää löytänyt. Ensimmäinen silmiinpistävä hyppays tapahtui Holkerin hallituksen aikana.

  • WayBackMachine

   Oletkos kokeillut tuota: http://archive.org/web/web.php Sen avulla pitäisi löytymän vanhat, jo päivittyneet sivut sellaisina kuin ne on aikoinaan olleet.

  • Joni Pelkonen

   Siihen on selkeä selitys: Kokoomuksen päästyä valtaan valtion verotuloja on aina laskettu ilman, että tuloja oli mitenkään nostettu. Ja kun kykypuolueella ei ole mitään muuta lääkettä mihinkään kuin leikkauspolitiikka, eivät tulot pääse nousemaan millään muullakaan tavalla.

   • Woland

    Erilaisia välillisiä veroja on säädetty pilvin pimein paikkaamaan hyvätuloisille annettuja verojen kevennyksistä syntynyttä valtion tulojen aukkoa.
    Osa niistä on piiloveroja, joita ihmiset eivät edes tiedä maksavansa. Esim. energiayhtiöitä perttävä energiavero siirretään kuluttajan maksettavaksi ja sen lisäksi kuluttajilta peritään energiavero tavallaan toiseen kertaan; ensin yrityksen kuluna ja sitten suoraan.
    Noilla konsteilla on saatu kokonaisveroaste korkeaksi ja progressiivinen verotus pieneksi.

   • AKK

    Tämä osuu aika ytimeen, Kokoomuksen aito tavoite ei ole valtionvelan alentaminen vaan sen käyttö omien intressiensä edistämiseen ja vähittäisiin tulonsiirtoihin omille hyvätuloisille kannattajilleen. Samalla hivutetaan verotusta tasaveron suuntaan.
    Siinä jargonissa on rahat aina loppu, leikkauksia pitää tehdä, verotusta alentaa jne. Mutta mistäs valtion tulot muodostuvat, veroista ja valtionyhtiöiden osingoista. Sitten alkaa jargoni verotuksen alentamisen dynaamisesta vaikutuksista ja puheet taseen laittamisesta töihin eli omaisuuden laittamisesta lihoiksi, mutta suorasta tulojen lisäämisestä verotuksen keinoin ei olla kiinnostuneita koska se tarkoittaisi myös jarruja tuloerojen kasvulle.
    No, yhtälöhän ei toimi vaan dynaamiset vaikutukset jäävät toistuvasti pienemmiksi kuin vero helpotukset ja kun tuottava omaisuus on hävitetty niin muutkin tulot loppuvat kun lihat on syöty. Ainoa mitä jää jäljelle on alituisesti velkapaineen alla elävä valtio joka leikkaa niiltä jotka ovat puolustuskyvyttömimpiä.
    Seuraltaanpa millaisinbargumentein Kokoomus ja Kepu, myös sinise

    • AKK

     Piti vaan sanoa, että seurataanpa millaisin argumentein hallituspuolueet lähtevät seuraaviin vaaleihin.

 3. Antonio

  Vaikka Saku Sinua kylläännyttää toistaa samoja faktoja alinomaa, mikä on ymmärrettävää,
  kiitos, että jaksat.
  Blogisi on äärimmäisen tärkeä.

  Aika tulee osoittamaan sen monille
  ratkaisevaksi tietolähteeksi, kun päättävät, ketä äänestää.

 4. Woland

  Velkaantumisen lisäksi myös veropolitiikassa eletään mielikuvien varassa.
  Totta on, että Suomessa on korkea kokonaisveroaste. Siihen ollaan päädytty kokoomuslaisilla ”työn verotuksesta kulutuksen verottamiseen” politiikalla. Progressiivisen palkkaverotuksen osuus valtion verotuloista on enää n. 10% ja samaan aikaan on keksitty erilaisia piiloveroja, joita ihmiset eivät edes tiedä maksavansa, ja joiden määrää on vaikea seurata.
  Marginaaliveroprosenttia pidetään näkyvästi esillä ja sen avulla pidetään yllä illuusiota korkeasta tuloverosta. Todellisuudessa kukaan ei maksa marginaaliveroa. Kun katsoo tietoja toteutuneesta verotuksesta, niin miljoonatulojakin verotetaan 30%:n pinnassa olevalla tasolla.
  Pahinta on, että välilliset verot rasittavat eniten pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä, joiden kulutus on elinkaaren huipussa. Sitten ihmetellään ettei lapsia tehdä.
  Verojen kevennykset tehdään progressiiviseen tuloveroon, joka on valtionvero. Pienituloiset eivät saa kevennyksiä, koska he maksavat vain kunnallisveroa – ja niitä jatkuvasti lisääntyviä välillisiä piiloveroja. Kun tuohon. Lisätään indeksien jäädytykset ja sosiaaliturvan leikkaukset, niin on saatu tehdä tehdyksi lähes miljoonan köyhän joukko, jota toki syyllistetään tilanteestaan, johon politiikka on heidät vienyt.
  Kun tuota tilannetta esitetään korjattavaksi, niin alkaa myllytys vihervasemmiston halusta pitää kätensä syvällä kansan taskuissa. Tällä kertaan Antti Rinne henkilöityy sen hyökkäyksen kohteena, koska gallupit osoittavat, että hänestä saattaa tulla seuraava pääministeri.

  • Jarkko

   Suomen yleinen alv 24% ja ruuan alv 14% ei ole maailman korkein unkari on kellottanut yleisen alv 27% ja ruuan alv 18%. Joten vain taivas on rajana jos suomi lähtee unkarin tielle.

   Sinällään kyllä mielenkiintoista, että monet elävät vielä sitä aikaa, että luulevat ansiotuloverojen olevan suurin osa verotuloista ja pitävät kovaa metelisä siitä miten nimenomaan varakkaat suurta palkkaa maksavat maksavat paljon ansiotuloveroja. Kaikkein rikkaimmat eivät yleensä maksa ansiotuloveroja ollenkaan, koska nostavat tulonsa pääomatulona tai sitten veroparatiiseihin rekisteröityihin vakuutuskuoriin tms.

   Esim VM arvio on että tänä vuonna Ansio- ja pääomatuloverot, yhteisövero kertyy: 13,7 miljardia
   Arvonlisäveroja (joita maksavat kaikki myös köyhät ja vähätuloiset): 17,9 miljardia
   Muut verotulot: 12,4 miljardia

   Eli vaikka pääoma-, ansio- ja yhteisöverot laskee yhteen ne ovat himpun alle 1 / 3 kaikista verotuloista. 2 / 3 kertyy arvonlisäverosta ja muista veroista.

   Todellisuudessa moni köyhä jonka tulot ovat 500€ kuussa maksaa tuloistaan suhteessa tulojen määrään kovempia suoria ja välillisiä, koska välilliset ja kulutusverot ovat niin kovat kuin mitä moni miljonääri maksaa joka nostaa tulonsa pääomatuloina, joihin saa kaikkia vähennyksiä ja joita voi verosuunnitella toisin kuin köyhän tuloja. Johtuen siitä, että köyhän eurot suurimmalta osalta valuvat kovasti verotettavaan kulutukseen toisin kuin rikkaiden eurot joita voi kikkailla säätiöiden ja yritysten kautta niin, että kulutusverot jäävät paljon pienemmiksi. Eikä rikkaan tarvitse ohjata kuin pieni osa tuoloistaan kovasti verotettuun kulutukseen.

 5. Lasse Sipilä

  Hyvän opettajan tuska on toistaa samoja asioita jatkuvasti uusille ihmisille.

  • Pitkäaikaistyötön

   Tuo on niin totta ja toi samalla mieleen toisen sitaatin:

   ”That is never too often repeated, which is never sufficiently learned.” – Lucius Annaeus Seneca

 6. Kyösti Hyttinen

  Tässä velkakellon ”sisko” saatavakello. http://ketoharju.info/saatavakello/

 7. Liisa 2

  Tämänkin päivän blogin toivon kaikkien palkansaajien ja työttömien ja eläkeläisten lukevan. Kiitos UPP!

 8. Hupu

  Esittäisin eriävän mielipiteen tuosta näkemyksestä, että vuosituhannen alussa työllisyystilanne olisi ollut poikkeuksellisen hyvä.

  https://findikaattori.fi/fi/34

  Minusta suomi ei ole noussut 1990-luvun lamasta ja eräs syy siihen on palkattomien töiden lisääminen.

  • Jarmo Heinonen

   Oli se, silloin sai työpaikan muutamalla puhelinsoitolla ei allalla ( rakennus- ) edes ollut työvoimapulaa kuten nyt, nyt ei auta satojenkaan paikkojen hakeminen ja maassa on noin 40 000 ulkomalaista pääasiassa rakennusalan ”työvoimapulaa” paikkaamassa, vuosituhannen alussa työpaikan saaminen oli todella helppoa verrattuna nykytilanteeseen joss firmat eivät ede rekrytoi vaan työvoima ostetaan joko ulkoa tai kotimaislta välitysfirmoilta.

   • Raija

    En ole ihan samaa mieltä sen työpaikan helpon saamisen kanssa, en saanut kuin lyhyitä määräaikaisia muutaman kerran 1990-eläköitymisen välillä ja ei koulutuskaan auttanut mitään kun ei yksikään työnantaja halunnut niitä todistuksia niistä nähdä. saattaa tietankin johtua se ero kokemuksissa siitäettä olin ei niin nuorinainen ja sinä ehkä nuorempimies. jopa Oulunsosiaalitoimesta mihin työkkäri lähetti työosoituksen vastattiin kun soitin pääsystä työhaastatteluun kysymyksellä syntymäajasta ja kun sanoin totuuden mukaan niin vastaus oli ettei niin vanhoja oteta edes työhaastatteluun. Onneksi uskoivat työkkärissä kun ilmoitin asiasta eivätkä laittaneet karenssiin kun en ”mennyt” työhaastatteluun. Olisin todella mielelläni mennyt sinne sen puolivuotta tutustumaan sen paikan työtapoihin.

    • Raija

     Pitäisi aina tarkistaa tuo kirjoitus ennen lähettämistä kun tuo välilyöntipainike on vähän huonosti toimiva.

  • Jarkko

   Tuosta kuvaajasta näkee ihan selkeästi, että Suomeen on muodostunut pysyvä ja iso syrjäytyneiden joukko 90-luvun alun laman jälkeen. Tuotakin työttömyystilastoa on kikkailtu kaikin keinoin alemmaksi tiputtamalla työttömiä työvoiman ulkopuolisten kategoriaan kaikin keinoin tai sitten erilaisilla tempuilla kuiten palkattomalla työllä. Jopa joku TE-toimiston virkamies myönsi jossain lehtihaastattelussa nimettömästi, että hänellä on asiakkaina ihmisiä joiden koko työura on muodostunut pelkästään erilaisista palkattomista töistä eikä kyse ole vain muutamasta ihmisestä.

   Hallituksella on sitten hirveä hinku kepittää huono-osaisia. Vaikka jos huono osaisuus on jatkunut 10v tai pitempään ja on syntynyt paljon sosiaalisia ongelmia perheet ovat hajonneet köyhyyden takia, luottotiedot menneet (suomessa on enemmän ihmisiä kuin koskaan historiassa ulosotossa), mielenterveysongelmat lisääntyneet. Kaikki työkokemus- ja osaaminen on vanhentunut. Huono-osaisten perheen lapset vetävät huumeita kadulla ja hakkaavat toisiaan huumevelkojen takia (sekin on yleistynyt suomessa enemmän kuin koskaan). Kun köyhyys on jatkunut pitkään moni on omaksunut köyhän ja toivottomuuden identiteetikseen. Eikä enää jaksa työhaastattelussa esittää kaikkien ongelmiensa keskellä jotain tehokasta työntekijää jos edes työhaastatteluun ikinä enää pääsee. Siinä näet on vaikea hymyillä työhaastattelussa kun lapsesi vetävät huumeita kadulla ja olet elänyt yksinäsi vuosikymmenen, ulosotossa, etkä edes tiedä vaikka työtä saisit riittääkö rahasi palkkapäivään saakka ruokaan ja työmatkakuluihin. Etkä voi enää kaikille vuosikymmenen aikana kertyneillä ongelmille yhtään mitään. Siinä voikin olla vaikeampi enää hymyillä ja kertoa työnantajalle pikku latteuksia jotta vaikutat mukavalta työnhakijalta, jotta edes pärjäät kilpailussa 10-20 muuta jotka hakevat samaa työtä. Samalla pitäisi peitellä kaikki osaamispuutteita mitä on syntynyt kun et koskaan edes oikein saanut mahdollisuuttakaan kehittää osaamistasi kun et sitä kunnollista työtä aikoinaan edes saanut.

 9. AnItte

  Kiitos Saku, tiukkaa asiaa!

  Tuli mieleeni ajatus, että tahallaanko oikeisto velkaannuttaa valtiota? Julkisen puolen säästöt, leikkaukset ja sosiaaliturvan alasajo, palkkojen polkeminen jne perustellaan valtion talouden alijäämän vähentämisen pakolla. Lopputuloksena muunmuassa varallisuuden ja hyvinvoinnin kertyminen varakkaimmalle väelle, etenkin sen huipulla olevalle kymmenelle prosentille. Keskiluokka ilmeisesti häviää. Päädymme plutokratiaan eli neofeodalismiin.

  Valtiolla ei ollut ennen tolkuttomasti ongelmia velan/rahan saamisessa eikä maksamisessa koska raha ja sen synty oli sen omassa hallinnassa. Nykyisin on Emu ja €uro joten raha syntyy ottamalla velkaa ja katoaa kun velkaa maksetaan takaisin. Parempia vaihtoehtoja on kymmenittäin mutta meillä on näköjään vain yksi oikea vaihtoehto eikä muista edes keskustella. Useissa muissa EU valtioissa kyllä käydään keskustellaan yleisesti.

  • Tarmo P

   Hyvä huomio. Valtion velkaa lisäämällä ja säästökoheita etsien ajetaan, tai on jo osin ajettu, hyvinvointivaltio alas. Kiitos silmiä avaavasta komentista.

 10. Rotvalli

  Pain yksittäinen tyräys on mielestäni ollut Kataisen veroelvytys. En toista tähän linkin alla olevaa kirjoitusta kokonaan, mutta pääpiirteissään niin, että eräänä vuonna otettu 13 miljardin ulkomaan velan lisäys ja sen avulla tehty veroelvytys valui kaivoon seuraavasti:

  1) 13 miljardin ulkomaanvelka ei mennyt elvytykseen vaan
  2) se lahjoitettiin
  3) suurelta osaltaan säästöjensä kartuttamiseen
  4) mahdollisimman väärään aikaan
  5) erityisesti hyvätuloisille
  6) joilta pitäisi ja kannattaisi nyt kerätä veroja ja velka
  7) maksatetaan niillä, joiden olisi pitänyt olla elvytyksen kohteina ja summa
  8) valuu isolta osaltaan ulkomaille voitonjaon kautta ja ulkomailta ostettavissa palveluissa ja kulutushyödykkeissä
  9) eikä tullut käytetyksi tällä kertaa ainoan mahdollisen ja yleensäkin tehokkaan julkisen sektorin investointien ja kulutuksen kautta
  10) jolloin menetettiin paitsi elvytys ja runsaasti elvytyksen kautta syntyvää varallisuutta ja hyvinvointia
  11) osin hukattiin elvytykseen tarvittavat varat ja korkokulut joka tapauksessa sekä
  12) hukattiin julkisen sektorin tekemien investointien yksityistä sektoria suuremmat kerroinvaikutukset
  13) huononnettiin Suomen asemaa lainamarkkinoilla
  14) ja menetettiin jo suuri osa valtiontalouden liikkumavarasta oloissa, joissa uutta velkaa arvioidaan otettavan jopa 60 miljardia neljässä vuodessa. Samaan ”hyvään” tarkoitukseen, ellei Kataisen ja hallintonsa toimiin voida puuttua nopeasti.
  Pahemmin ei kait voisi enää epäonnistua? Aikamoinen saavutus nuoreltamieheltä, jonka arvovaltainen talouslehti Financial Times valitsi tätä kirjoitettaessa tasan vuosi sitten Vuoden eurooppalaiseksi valtiovarainministeriksi.”

  http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.com/2009/11/kataiselta-syntymassa-jopa-60-miljardin.html

 11. Siru Pola

  On se Lintilällekin näemmä paistanut aurinko !

 12. Hannu Ala-Olla

  ”Tällainen pelottelu saattaa upota korkeintaan politiikkaan täysin perstuntumalla ja ilman mitään oikeaa tietoa suhtautuvaan”

  Eli valitettavasti suurinpaan osaan äänestäjistästä.

  • Hannu Ala-Olla

   Jos vaan oppisi kirjoittamaan. Ehkä tuosta silti selvän saa.

   • stunned

    Kyllä siitä selvän saa.

    Mutta kun otit puheeksi (tarkoitus ei ole vinoilla tai päteä). Käytät niin sanottua hyperkorrektia vertailuasteen taivutusmuotoa. Virheen pelossa kouliintumaton kirjoittaja pähkäilee n:n ja m:n välillä ja valitsee genetiivin kaltaisen ännällisen muodon, joka on väärä. Niinpä siis kirjoitetaan ’niinpä’ (lausutaan [niimpä]), mutta ’suurimpaan’ äännetään ja kirjoitetaan m:llä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Hyperkorrekti_muoto

    Vertailuasteiden muodostus

    Komparatiivin tunnus on mpi, (taivutettaessa mpa/mpä : mma /mmä). Superlatiivin tunnus on in (taivutettaessa impa/impä : imma/immä, monikossa impi : immi). Komparaatiomuotoja koskevista oikeinkirjoitusongelmista yleisin on se, tuleeko taivutusmuotoihin n vai m. Ääntämyksen mukainen m on oikein myös kirjoitettaessa, komparatiivissa aina: suurempaa (ei: ”suurenpaa”), suuremman; superlatiivin taivutusmuodoissa on m aina paitsi t:n edellä: suurimmat, suurimpien; suurinta.

    https://www.kielikello.fi/-/komparaation-keinot-voiko-ruusukin-olla-ruusumpi-

    • Raija

     Tietokoneen oikeinkirjoitusohjelma haluaa että kirjoitan niinpä. Eikä muutenkaan tunnista kaikkia kirjoitusmuotoja sanoista. Läpykässä eli tabletissa oleva oikeinkirjoitusohjelma haluaa muuttaa sanatkin kokonaan toiseksi melkein väkisin. Tässä koneessa jos kirjoitan eläin sanan ruotsiksi eli DJUR se korjaa pienet kirjaimet aina isoiksi enkä osaa sille tehdä mitään.

  • Ulla Vehaluoto

   ”Demokratiassa on valtiollisena järjestelmänä pysyvä vika. Siinä myös idiootit saavat äänestää.
   Diktatuurissa idiootit eivät äänestä. He ovat vallassa.”
   -Jari Tervo

   • Hesekiel Kontiainen

    National Geographicilta tulee sunnuntaisin diktaattoreista kertova dokumenttisarja. Odottelen mielenkiinnolla, tuleeko jossain jaksossa Sipilä…

    • Jonis Lusis

     Hän on sarjassa ” Maailman lentäjä-ässät”.

 13. Marko

  Muistutukseksi pitää nostaa ja julkaista näitä asioita lähempänä vaaleja. Eikä uskoa kaikkea, mitä valehtelevat.

 14. Ulla Vehaluoto

  Narsistit syyttävät aina muita siitä, mitä he itse tekevät. Niinpä nämä verovarojen ryöstäjät syyttävät oppositiota siitä että se muka ryöstää. Narsisteilla on rikollinen mieli. Mikään ei ole koskaan ammattirikollisen itsensä syytä, vaan rikoksen uhrin syytä. Tai sen syytä, joka paljastaa rikoksen.

  Työttömien syyttäminen työttömyydestä sopii tähän samaan kaavaan.

 15. Sauli

  Kyl mää oon ny ihan sekas… Kaikki oli paremmin silloin kun Alkosta sai n. kahta eri viinamerkkiä, kossua ja sitä toista. Sitten muurit kaatui ja kaikki siitä eteen päin on ollut liian monimutkaista tällaisen koulupudokkaan ymmärrettäväksi.

  Tilastoja, käyriä ja käppyröitä on aivan liikaa. Niiden tekijöitä on liikaa ja niitä tulkitsevia tahoja on liikaa. En nyt sano että P-korean tilastointimalli olisi se paras, mutta liika on liikaa. Mutta onneksi meillä, toisin kuin P- Korealla on vapaa lehdistö ja tutkiva journalismi joka kertoo totuuden…https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005775392.html. Että paskaaks tässä enää kinaamaan työttömyys laskee, työllisyys nousee, talous nousee, velka laskee, kaikki tilastot ja viralliset luotettavat tahot kuten iltapäivälehdet saarnaavat samaa liturgiaa. Vai olisiko niin, että toimittajat vastaavat oikein vääriin kysymyksiin?

  Siis siihen että vaikka talous kasvaa, niin millä hinnalla. Kun tiedämme mitä Isossa Britanniassa, Saksassa tilastojen takana on, niin tuijotammeko vääriä tilastoja. Vai olenko tässäkin väärässä, köyhyys ja eriarvoisuus eivät Suomessa lisäänny samoilla opeilla millä edellä mainituissa maissa. Pohjimmiltaan minulle on aivan yksi ja sama mikä puolue saa kunnian itselleen. Jos se on Keskusta tai Kokoomus joka poisti köyhyyden Suomesta niin aivan sama. Voisiko jo nyt joku vihdoin kertoa totuuden suurelle yleisölle, minulle, missä maa makaa. Ei taida.

  • stunned

   Propaganda suljetussa järjestelmässä ja avoimessa on propagandaa yhtä kaikki, mutta sitä harjoitetaan eri tavalla.

   Propaganda on läheistä sukua mainostamiselle. Ehkä propaganda terminä pitäisi päästää kielteisistä konnotaatioistaan, koska sille selvästi on kysyntää. Jos vaikuttamista ei nimitetä koskaan suoraan propagandaksi, on siihen puuttuminen vaikeampaa.

   Suljetuissa komentotalouksissa kontrolloidaan sitä, mitä ihmiset voivat TEHDÄ, avoimessa talousjärjestelmässä valvotaan tai pyritään vaikuttamaan siihen, mitä ihmiset AJATTELEVAT.

   Kärjistetysti P-Koreassa annetaan fyysisesti keppiä (ajatella voi mitä hyvänsä), meillä annetaan medialta täyslaitainen. Tärkeää on toisto. Median omistus ja sidosryhmät määrittelevät sen, mikä on kulloinkin tehtailtu yleinen mielipide ja totuus. Mörssäri on mediatalojen omistajilla. Kuten Jääskeläinen Demokraatin haastattelussa sanoi, Suomessa ja melkein kaikkialla lännessä vasemmistolehdistö on kuollut.

   Chomskyn propagandamalli on aina yhtä ajankohtainen.

  • Jarkko

   Sauli on niitä toisenlaisiakin tilastoja väitetystä talouskasvusta huolimatta:

   Suomessa on nyt ennätysmäärä uusia velallisia ulosotossa – maksuhäiriömerkintöjä kertyi eniten kymmeneen vuoteen
   https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomessa-on-nyt-ennatysmaara-uusia-velallisia-ulosotossa-maksuhairiomerkintoja-kertyi-eniten-kymmeneen-vuoteen-200861101/

   https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jarkyttava-tutkimustulos-valtaosa-ylakoululaisista-pitaa-huumeiden-hankkimista-helppona-osassa-kunnista-katso-kartalta-kotiseutusi-tilanne/6660338#gs.SjgmUko

   Sähkönkulutus ei lisäänny vaikka tehtaiden väitetään pyörivän yötä päivää ja kulutus on edelleen reilusti alle 2000-luvun alun huippuvuosien:
   https://findikaattori.fi/fi/25

   Sähkönkulutus tilastosta näkee selvästi, että Suomen talous on kasvanut voimakkaasti 1960 – 2000, mutta sen jälkeen on junnattu paikallaan tai pienessä laskussa melkein 20 vuotta. Eniten tästä paikallaan junnaamisesta on maksaneet työmarkkinoille tulevat nuoret, työttömäksi ja pitkäaikaistyöttömäksi joutuneet perheineen.

   Myös muista tilastoista näkee, että Suomeen on syntynyt 90-luvun laman jälkeen suhteellisen pysyvä iso syrjäytyneiden köyhien luokka, joka on väestömäärän nähden paljon suurempi kuin muissa pohjoismaissa. Eikä näköpiirissä ole, että tämä luokka tästä pienenisi, koska tarjotut mahdollisuudet ovat lähinnä huonoja tai vielä huonompia. Tarjolla on köyhyyden lisäksi syyllistämistä ja köyhyydestä rankaisua palkattomalla työllä toisen palveluksessa. Sekä huonompia työsuhteita pätkätyötä ja vuokrafirmaa.

   • Merja

    Tiesittekö, että Kela nykyään tehtailee uusia luottotiedon menetyksiä? Toimeentulotuen siirron jälkeen on tullut sellainen muutos, että kaikista köyhimmät eivät enää voi tehdä maksusuunnitelmaa etuuksien takaisinperintään. Takaisinperittävä summa pitää maksaa kerralla tai se menee ulosottoon. Tämä ilmeisesti sen takia, että muuten toimeentulotuki palkkaisi maksusuunnitelmalla tehtävän takaisinperinnän.

    Muutoksissa tukena ja silleen.

 16. Rintsu

  Krista Kiuru nostaa arvoaan silmissäni päivä päivältä.
  Hän on niitä harvoja poliitikkoja jolla on munat.
  Lintilällä ei.

 17. Heikki Paloheimo

  Voisitko Saku täsmentää miten tuo piirakkakuvio on laskettu.

 18. PirjoOravuo

  Mitkä puolueet ovat lisänneet valtionvalkaa? 1987-2017 ajanjaksolla hallitusvastuussa ovat olleet suurimman osan ajasta Kokoomus tai Keskusta. Näinä vuosina SDP on ollut pääministeripuolueena vain kaksi kautta. Prosentit selittyvät tällä, kun oppositiossa sitä velkaa on hankalampi lisätä.

  • Rintsu

   Valtionvelka ei ole yksiselitteisesti huono asia. Yhdysvalloilla on valtiona velkaa enemmän kuin maailmassa on ostettavaa. Kiina käytännössä omistaa yhdysvallat ja silti kiinaa pidetään kehitysmaana ja yhdysvaltoja talousmahtina. Vanha sadan dollarin seteli on maailman väärennetyin seteli ja liikenteessä on enemmän vääriä kuin oikeita mutta sekään ei menoa haittaa.

   Kyse ei ole velan määrästä vaan siitä käytetäänkö rahaa hyvinvoinnin luomiseen vai kerätäänkö sitä harvojen taskuun. Suomessa suunta muuttui -87 kun kokoomus päästettiin hallitukseen. ”Minä juon nyt kahvia” ja ”syökää silakkaa” ovat aikansa lentäviä lauseita jotka kertovat siitä arvomaailmasta kaiken tarpeellisen.

   Saudi-Arabiassa öljyn päällä istuu kuningasperhe joka on todella rikas mutta maa on harvinaisen köyhä. Siellä ei ole kuin hiekkaa ja öljyä. Kun öljy loppuu niin kuningasperhe muuttaa muualle ja vie rahat mukanaan.
   Venezuelan öljyvarat ovat huomattavasti suuremmat ja maa olisi suurvalta jos politiikka olisi edes hieman kunnossa.
   Norjan öljyvarat ovat mitätön tippa mutta kun se käytetään hyvinvointiin niin valtio on velaton, rikas ja öljyrahaston tuotot ovat massiiviset. Suomalainen turistina tosin huomaa oluttuopin hinnassa, että maa ei ole ihan halpa. Niinku suomalaiselle. Paikalliseen palkkatasoon nähden tuopponen on halpa.

   Kyse ei ole siitä onko valtiolla velkaa vai ei vaan käytetäänkö rahaa oikein. Vanhan kototönöni vierellä menee junanrata hangosta pietariin. Sen sähköistäminen laskettiin kannattavaksi jo syntymäni aikoihin. Määrärahaa ei tähän päivään mennessä ole löytynyt joten sitä väliä ajetaan vieläkin diisselillä ja kesäisin turistien iloksi höyryllä.
   Terrafamen kuoppaan taas on riittänyt rahaa satoja miljoonia eikä loppua näy.

   Jos on miljoona velkaa kymmenen miljoonan asunnosta niin se ei ole yleensä ongelma.
   Jos on miljoona velkaa vanhasta Datsunista niin se on. Yleensä pankin ongelma joka kaadetaan veronmaksajien hoidettavaksi koska pankille kuuluu voitot mutta tappiot tulee sosialisoida.

   • Eino

    USD:lla on erityisasema maailman johtavana- ja reservivaluuttana, joten Yhdysvaltojen ei tarvitse kauheasti huolehtia velkaantumisestaan. Dollarilla on aina kysyntää ja sen velat ovat tavallaan pääosin ” omassa rahassa”. Venezuelan taloustilanteessa ainakaan suomalaiset mediat eivät kerro Yhdysvaltojen osuudesta maan talouskaaokseen juuri mitään. Noam Chomsky kertoo joissakin teoksissaan todenperäisesti USA:n suhtautumisesta niihin latinalaisen Amerikan maihin, joissa kansa on valinnut vasemmiston johtoon. Chomsky kirjoittaa mm miten jenkkieliitin mielestä noihin valtioihin on tarttunut ”virus”, joka pitää hoidella.

 19. ML

  Velkaa otetaan vuosittain muutama miljardi, mutta eräs samassa suuruusluokassa oleva talouden osa kiinnostaa myös, eli paljonko budjettia paikataan myymällä valtion omaisuutta. Tätäkään ei koskaan saada takaisin ja se myös saattaa kaventaa tulopohjaa. Tämänkin historiallinen kehitys olisi minusta hyvä nostaa esille.

 20. PirjoOravuo

  Vaikea tuosta ympyrästä on suoraan löytää syyllistä valtionvelan kasvuun, kun hallituksessa ovat vaihdellen oikeiston kanssa istuneet myös vasemmistopuolueet, mm. Jutta Urpilainen valtionvarainministerinä. En näe mitään selitystä, kuinka ympyrän lukuihin on päädytty. Tosiasiahan on, että 60 luvulla luotiin ns, perusta hyvinvointiyhteiskunnalle ja hyvinvointia ja sosiaaliturvaa kasvatettiin pitkälle 80 -luvulle asti vasemmiston, RKP:n ja Keskustan voimin. Ja olihan mukanaa talkoissa myös Maaseudun puolue ja Kristilliset.

  • Rintsu

   Ei se aate kerro aina kaikkea.
   Sini Maaria Suvi-Anne Siimes oli se vasemmistoliiton puheenjohtaja joka osti Nalle Wahlroosin pankkiiriliikkeen valtiolle miljardin markan ylihinnalla ja teki Nallesta suomen rikkaimman henkilön. Joka sittemmin muutti ruotsiin suomen veroja karkuun. Suomen suurin yksittäinen sosiaalituki.
   Sittemmin Suvi siirtyi lääketeollisuuden palvelukseen ja siitä työeläkejohtajaksi ja kertoi äänestävänsä kokoomusta mutta olevansa vasemmistolainen. Että niiku täh?

   • Ulla Vehaluoto

    Uusliberalistit miehittivät kieltämättä varsin ovelasti kaikkia puolueita aina vasemmistoliittoa myöten.

    Juhana Vartiainenkin kuului aiemmin demareihin, uusliberalisti on ollut aina.

    Vallankaappaus tehdään pienellä porukalla, valtion keskeiset johtopaikat ottaen.

   • stunned

    Richard Stallman puhuu samaa (Hillarysta). Ketään ei kannata äänestää vain siksi, että affiliaatio tai puolue vaikuttaa oikealta.

    Stallmannin mielestä Clintonin kaltaisilla demokraattipoliitikoilla oli ennen kuvaavampi nimi: ”republikaani”. Stallman suosittelee Jill Steinia: ”If you want to vote for a woman, why not vote for the progressive one, Jill Stein.”

    Stallmannilla on hyviä mielipiteitä muustakin kuin vapaasta lähdekoodista. Kannattaa kuunnella. Hillarya koskeva kommentti alkaa kohdasta 13:00.

    https://youtu.be/VMM6D9vuHkY

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jill_Stein

  • Raija

   Hallituksessa hallitusvastuu on pääministerin puolueella ja pääministerin politiikkaa noudatetaan silloin kun sen puolella on enemmistö. Muut saavat ajatella hallituksen toimista mitä haluavat mutta eivät voi sitä muuttaa.

 21. Yritin ymmärtää, mutta ei nyt onnistunut

  Hyvä postaus, mutta tuo yksi palkisto on hyvin sekava. Siis niin sekava, että siitä tulee olo, että se on tasoa ei edes väärin. Puuttuuko siitä jotain tai ovatko selitykset väärin? Vuosia sinisellä ja eri vuosia vaalean sinisellä, x-akselilla jotain ja molemman värisiä palkkeja siinä ja kaikki vuodet punaisella ja samalle x-akselille projisoituna…

 22. AikaMies

  Jo on systeemi heikoilla. Yksi (joskin vahva nainen) oppositiossa päättää, vaikkakin välillisesti, SOTE- ja maakuntauudistuksen valmistelusta? Mielestani hyvä, jos näin, mutta toisaalta todistaa muun joukon kuuluvan tarhan leikkikentälle sen ikiomaan hiekkalaatikkoon mokaamaan. ( yleisestä ymmärryksestä poiketen – murresanana tarkoittaa sellaista pientä heikkalapiota). Kansanedustuslaitos ministereineen ei kai sentään ole ”hiekkalaatikko”.
  Meinaan jotta nuo ilkupotkuraivarit eivät kuulu sivistyneen(kään) ministerin/valtiomiehen/kansanedustajan käytösmalliin. Jotain uupuu, eli puuttuu.
  Hulluhan aina saa olla (kukapa ei jossain määrin olisikin), mutta vielä tyhmäkin!

 23. Jyrki


  Kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin työministerin salkun ollessa SDP:llä. Silloin vuosituhannen alussa työllisyystilanne oli poikkeuksellisen hyvä, ja lain tarkoitus oli auttaa ja kuntouttaa takaisin työelämään niitä, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Se lukee laissa vieläkin, mutta yli kymmeneen vuoteen lakia ei ole noudatettu missään kunnassa.

  Miksei ole noudatettu? Onko syynä se, että koko kuntouttavatyö on sen niin sanotun hallintolain suojissa. Ja jossa ei ole silloin käsittääkseni muuta kuin lähinnä nuhdellaan väärinkäytöksistä väärinkäyttäjiä. Siinä kaikki loppujen lopulta? Ei rangaistuksia ei mitään tuntuvia seuraamuksi jne? Paitsi työttömille jos eivät noudata pilkulleen sääntöjä.

  Pitäisikö siis lakipykälille alkaa järjestää stressitestejä, kuten pankit nykyään lienee tekee lainanhakijoille? Siinä stressitestissä sulakkeet pamahtaa jo pelkästään siitä, että kerrot olevasi työtön ja 9e/pvä orjatöissä vailla oikeuttaa oikeaan palkaan mitä muut nostaa samoista töistä kaupungeilla ja kunnilla. Tulevaisuudessa varmasti myös firmoissa ja ties missä ja se 9e/pvä otetaan myös pois.

  Toisaalta tuo valiokuntakäsittely on kait yhden sortin stressitesti ainakin SOTE-sotkulle ja kuten näkyy sulakkeet on jo paukkuneet. Kun taas kuntouttavantyön lain stressitestissä taas jos sellainen edes tehtiin aikoinaan. Niin taidettu välittää vaikka sulakkeet varmasti paukku siinäkin. Kuviteltiin vaan, että eihän ne nyt kaupungeissa ja kunnissa voi edes hallintolakia rikkoa virkamiehiä ja naisia siellä päättämässä niillähän on moraali. Mutta rikottiin kumminkin.

  Ehkä se on helppoa siksi, kun ”päätöksiä” orjatyön teettämisestä on tehty eri portaikoissa. Alkaen ehkä jopa työntekiöistä, jotka keksineet, että hei tää kuntouttavahan on hyvä idea ne voisi tehdä näitä yksitoikkoisempia hommia. Mitä ei itse keretä eikä keretäkään koska uusia työntekijöitä ei palkata koska nyt säästetään palkkamenoissa. Tietysti pomo pitänyt asiaa hyvänä ideana ja esittänyt sitä omille esimiehilleen. Jotka innostuneet asiasta ja vieneet asiaa eteenpäin.

  Ja kas kummaa ehkä kuntouttavantyön teetätys on läpäissy useamman portaan, jossa periaatteessa kaikkilla portailla ollut ehtonsa sen teetättämiseen ettei siitä tule 9e/pvä orjatyötä. Mutta kas kummaa niin siitä vaan tuli, mutta koska kaikki portaat periaatteessa moista vastaan omalla tavallaan ja kun alempi ja ylempikin porras asian hyväksynyt niin mikä on ongelma? Ja sitten jotain paimennuskirjettä kuntiin käytetäänkin vain oman jokaisen päättäjäportaan takapuolen pyyhkimiseen. Vai menikö tämä näin ehkä?

  • Raija

   Ja kas kummaa se ei olekkaan työnantajien, virkamiesten eikä hallituksen vika se orjatyö vaan työpaikakkojen työntekijät sen keksineet syömään omaa palkkaansa kun työnanajat niin anteliaita että liikaa maksavat palkkaa.

   • Jyrki

    No itse asiassa varmaan joku päivä yhtenä mahdollisuutena asia noin tullaan näkemäänkin yksinomaan. Tai sitten se nähdään, että työttömät on vätyksiä, jotka hyväksyneet orjastyön vapaaehtoisesti ja se on heidän vika. Eivätkä ole jättäneet vaan sitä tekemättä. Miksei niin se syy ei voi olla tietenkään se, että sitten pitää nähdä nälkää ja elää taivasalla karensien ja leikkausten myötä jos eivät tee orjatöitä.Ei kyllähän heidän olisi pitänyt tietysti taistella vaikka viimeiseen katuojaan nälkään kuolleeseen työttömään asti. Mutt ei työttömät teki kaiken tämän tarkoituksella ja ovat se lopullinen syy kaikkeen.

    Mutta sitten tosiaan. Väitän, että ainakin kaupungeista ja kunnista löytyy työntekijätasoltakin sakkia, joille ei tuota ongelmia, että orajatyö on tullut jäädäkseen. Ja tuskin firmoissakaan tosin eri nimikkeillä kuten vaikka työkokeilu. Helpottaahan se heidänkin työtaakkaa ja työttömät ei tosiaan makaa kuuluisallaan sohvallaan lipittämässä sitä kaljaa. Mutta sekin on vain se yksi taso jolla hyväksyntä tapahtuu jos ei kaikkien kohdalla niin propakandan tuloksena aina vaan suurempi määrä näin varmastikin ajattelee ja näin ollen syyllisiä ei ole. Ei ainakaan ministeriaitiossa hallituksesta toiseen. Joten syyllinen on? No sen arvannee jokainen ja jokunen tuntee myös luissa ja ytimissäänkin kuka syyllinen, kun se etitään joku päivä lopulta tikun nokkaan esille kaikkien muiden tasojen toimesta.

  • Rintsu

   Kuntouttavassa työtoiminnassa ei itsessään ole vikaa.

   Vika on siinä, että sitä käytetään väärin.

   Tuntemani herttainen nainen on viimeiset viisi vuotta ollut kuntouttavassa työtoiminnassa vanhusten palvelutalolla eikä kenellekään, lukuunottamatta tätä blogia ole juolahtanut mieleenkään, että hänelle voisi maksaa palkkaa.
   Ei edes hänelle itselleenkään koska on ihan tyytyväinen kun ”hommat” aina vaan jatkuu ja vanhukset pitävät hänestä. Kukapa ei pitäisi?
   Mut eiköhän viisi vuotta ”kuntouttavaa” riitä? Vähemmässäkin ajassa luulisi selviävän onko henkilö kykenevä töihin vai ei. Viisi vuotta hoivatyötä ilman palkkaa?

   Itselläni on peikon perse joka kestää potkimista. Tuolla nuorella naisella on söpö peppu jollaista ei saa potkia.
   Minä olen kommarivihervassarisuvakki ihan mielelläni jos se tarkoittaa sitä, että tuo nainen alkaa saamaan työstään palkkaa.

   • sanni

    Toinen nuori nainen oli myös työkokeilussa. Selän takana muut työntekijät (kunta-ala) puhuivat että voisikohan työkokeilijan päivä olla kaksiosainen, tarvetta kun oli lähinnä aamupuolella ja iltapuolella päivää mutta keskipäivällä ei oikeastaan. Josko hän voisi mennä kotiinsa vähäksi aikaa? Hän teki myös mielestäni suurelta osin tehtäviä mitä hän ei ollut tullut kokeilemaan eli juurikin näitä yksitoikkoisempia tehtäviä. Tämä muutos tapahtui tietenkin vasta sitten kun toinen kolmen kuukauden työkokeilusopimus oli solmittu.

    Mitä muuta tuo tyttö olisi voinut tehdä? Vietti ilmeisesti välivuotta lukion jälkeen ja haki palkkatöitä. Työmarkkinatukeen ei oikeutta koska ei ollut hakenut tarpeeksi moneen kouluun eikä päässyt siihen mieleiseensä. Työkokeilun ajalta työmarkkinatukea maksettiin. Samaan syssyyn yhteenmuutto poikaystävän kanssa joka palkkatöissä eli ei edes oikeutta toimeentulotukeen. Nyt käsi pystyyn kuka parikymppinen suostuu maksamaan molempien elämisen? Onneksi sitten tärppäsi ja tyttö sai palkkatöitä jonkin verran ennen työkokeilun virallista päättymistä. Ilmoitti vain ettei tulekaan seuraavana päivänä, kiitos ja hei. Menipä suunitelmat uusiksi vakkareilla jotka olivat jo suunnitelleet miten tyttö voisi tehdä pitempää päivää niinä päivinä kun tarvetta on ja sitten pitää vapaata kun tarvetta ei ole.

    Tässä yksi esimerkki. Nuoria painostetaan muutenkin työkokeiluihin ja he suostuvat niihin helpommin. Eipä aikaakaan ja työmarkkinatuki alkaa tuntua palkalta jos palkkatöistä ei tuota ennen ole ollut juurikaan kokemusta. Eikä tämäkään tyttö aikonut tuolle alalle kouluttautumaan ja ainoa syy kokeiluun oli työkkärin painostus. Sattuu vaan olemaan niin jos aikoo esim. insinööriksi tai lääkäriksi niin työkokeilu noissa ei hommissa ei onnistu.

   • Jyrki

    Niin itselläkin kokemusta myös tuosta vuosien palkattomasta työstä kuntouttavan nimissä. Kaikenlaista hommaa juolahti teettää minullekin. Palkan maksamisesta vihjailtuani hyvin suoraan ja kiertelemättäkin useampaan kertaan. Niin sitä ei siitä huolimatta alettu maksamaan, vaikka kukaan ei kieltänyt etteikö hommat olisi onnistuneet mitä tein. Työt kumminkin oli samoja mitä muut teki oikealla palkalla.

    Joten mitä minun pitäisi tehdä ja monen muun samassa tilanteessa olevan. Ja olenko syyllinen tähän tilaan? Uskon, että joskus hamassa tulevaisuudessa olen jotenkin ihmeellisesti. Niin kuin ehkä moni muukin vastaavassa tilanteessa oleva. Suorastaan hylkiö ja idiootti, kun moiseen suostunut. Sitä ennen olinkin hyödyllinen idiootti monien palkkaa saavien mielestä. Palkkaahan saavat monen tason toimijat.

    No tämä on vain yksi kuvio mitä ehkä voi tapahtua, mutta sitten kun sitä syyllistä aletaan etsimään se löydetään minun mielestä jostain muualta kuin pitäisi löytää. Sellaista on se jaettu vastuu vai miksi sitä kutsutaan. Mutta sen näkee sitten aikanaan miten käy.

    • Rintsu

     Mä olen kuin eräs henkilö tuntemattomassa.
     Mä en kaipaa syyllistä vaan Lahtista ja konekivääriä mä kaipaan.

     Niin ja Simo Häyhää ja Aarne Juutilaista vaikka jälkimmäinen olikin armoton juoppo mutta kun tarvitaan niin sit tarvitaan.
     Ei vaan saa unohtaa.

     • Esa J.

      Juoposta sotilaasta: Abraham Lincolnille purnattiin kenraali Ulysses Grantista, että hän kyllä osaa hommansa, juo vaan viskiä liikaa. Lincoln kysyi että minkä merkkistä viskiä? Ja määräsi sitä jaettavaksi muillekin kenraaleille, jotta sisällissota etelävaltioita vastaan sujuisi…

   • Hupu

    Kuntouttavasta työtoiminnastakin pitäisi maksaa palkkaa.

    Mielestäni ei ole moraalisesti yhtään oikeutetumpaa hyödyntää ihmisen työpanosta palkatta, vaikka henkilöllä olisi työkykyä alentavia sairauksia tai työntekoa häiritseviä ongelmia. Se kuinka paljon palkkaa maksetaan tai maksetaanko palkaa työtuloksen tai töissäolon perusteella, niin se lienee hyvin yksinkertainen sopimusasia, mutta palkkaa pitäisi maksaa jokaiselle työntekijälle.

 24. Rintsu

  Kekkonen oli kannaltani väärän puolueen mies enkä kekkoslovakiaa kaipaa mutta puutteistaan huolimatta hän oli valtiomies.

  Antti Rinne oikeasti osaa ja on pätevä mutta ongelmansa on se, että hänellä on karismaa yhtä paljon kuin käytetyllä tiskirätillä.
  Li Anderssonissa on tuhat kertaa enemmän vasemmistolaisuutta kuin Siimeksellä koskaan.
  Jos olisin Antti Rinne ja pelaisin pokeria niin satsaisin kaiken Krista Kiuruun ja Sanna Mariniin ja pyytäisin Li Anderssonia vaikka vaimoksi jos sillä saisin kolmen daamin käden.
  Hyvä johtaja ei ole se joka käskee vaan se joka tekee itsensä tarpeettomaksi keräämällä oikeat henkilöt ympärilleen.

  Jos saat pankkopojan houkuteltua ehdokkaaksi niin läpimenonsa on melkoisella äänivyöryllä varma. Mutta taidat joutua pitämään parhaat kaunopuheesi ja tarjoamaan monta tupakkaa joten keskity mielummin kolmeen daamiin.
  Tämä ei ole v***uilua vaan neuvo. Demarien tulevaisuus ei ole Antti Rinteessä vaan nuorissa naisissa.
  Tosin jokainen fiksu kumartaa Ilkka Taipaleen kohdatessaan mutta hänellä alkaa olla ikää sen verran, että hän ei pysty puoluetta suosta nostamaan.
  Nuoret, osaavat ja näyttävät naiset pinnalle.
  Sillä konstilla Zysse on pärjännyt politiikassa koko ikänsä.

  • Raija

   Karisma on vallanpitäjillä pahasta sillä sen turvin tehdään pahimmat tuhotyöt.

   • jiipee

    Tämän takia myös valtioiden johtoon pitää saada tulevaisuudessa tekoäly.

    • Ulla Vehaluoto

     Robotti ohjaamaan ihmisiä ei ole hyvä idea. Silloin valtaa pitää yksin se insinööri, joka ohjelmoi robotit. Robotti ei tee mitään ilman ohjelmaansa. Kuka laatii sen ohjelman? Pääministeri Sipiläkö? Ihmisten pitää itse ratkaista omat ongelmansa ilman, että turvataan sen enempää tekoälyyn kuin Sipilän tekoälyyn. Tarvitsemme oikean ihmisen älyn, sellainen ei ole ohjelmoinneilla pilattu.

     Puoluepoliitikoissa on yleensäkin se vika että ideologia sanelee heidän ajatuksensa. Konformismi, puoluekuri, tottelu, alistuminen jonkun taulapään tahtoon.

     Ei terve ruumis kaipaa sairasta päätä. Eikä terve yhteiskunta sairasta johtajaa.

     • jiipee

      Meillä kun niitä sairaita päitä maailmassa juuri nyt riittää. Putinin, Trumpin, Erdoganin, Orbanin, Kim Jong-Unin(lista jatkuu, filippiinit, lähi-idän maat, jne) hallitsemassa maailmassa tekoäly tulee olemaan paras ratkaisu tulevaisuudessa maiden johtoon. Mieluiten tekoälyt kuin diktaattorit maiden johdossa. Tämä tottakai karsii myös hyvät johtajat vallasta, mutta kannattaako ottaa riskiä ollenkaan? Poliitikkojen ja maiden johtajien tehtävät ovat nykyään toistoa, toistoa, samat vanhat jargonit ja kaavat toistuvat heidän puheissaan ja teoissaan, toisten johtajien tapaamisissa, joten luulisi että tekoäly pystyy hoitamaan heidän byrokratiaan perustuvan jargonin vallan mainiosti tulevaisuudessa. Kirjoitin aiemmin siitä että tottakai kuitenkin tarvitaan inhimillinen viimeinen valvonta tekoälyn pyramidin huipulle, mutta tätäkin inhimillistä instanssia on tietysti parempi olla valvomassa joku, jokin toinen ihminen/ihmiset. Taikka sitten erillinen toinen tekoäly.

      Homma tulee hoitumaan varmasti jossain lähitulevaisuudessa, ennustelen. Ja sitäpaitsi, kun maahan on saatu hoidettua toimiva demokratia, niin miksi kukaan haluaisi sitä repimään rikki alas enää ketään ihmistä joka paskat välittää demokratiasta? Tässä vaiheessa varma ja luotettava tekoäly saa mun puolesta hoidella hommat siellä toimivan demokratian ylimpänä rattaana. Jota siis kuitenkin valvotaan, ja jota myös valvotaan, joita valvotaan, jne.

      Tuo alun musta lista maiden nykyjohtajista vielä opettaa meidät tekoälylle suopeiksi, pahoin pelkään.

  • Työsuhde-etuna astma

   Kekkoslovakian ja Sipilandian diktaattoreilla on se pieni mutta merkittävä ero, että ensin mainittu diktaattori piti diktatoroinnissaan ohjenuorana pääosin kansallista ja kansalaisten etua, jälkimmäinen taas… noh, jotain ihan muuta.

 25. Martikaisen Jaska

  Toisaalta Lintilä yrittää viedä huomion pois ikävistä nuorisosäätiön johtajien suhmuroinnesta. Eilen uutisoitiin, että nuorisosäätiön varoista on kadonnut useita miljoonia.

  Sote-uudistuksen kaatuminen harmittaa eniten keskustalaisia, jotka näin ollen jää nuolemaan näppejään, kun uudistus ei mene läpi. Kun sote kaatuu, syy siitä sysätään Kiurulle, joka pelasti suomalaiset tuhoisalta sote-uudistuksellta. Pihlajalinnan vetäytyminen valinnanvapaus kokeilusta Jyväskylässä kertoo, ettei yksityinen palveluntuottaja pysty tuottamaan terveyspalveluja yhtä kustannustehokkaasti kuin kunnat tai valtio. Miljardien puhallus ei ollutkaan niin helppo toteuttaa, kun kuviteltiin. Kokoomus sallii aggresiivisen verosuunnitelun suuryrityksille, joten uudistuksen kaatuminen ei vaikuta oman puoleen kampajan todellisiin rahoittajiin kovin paljon.

  Pelko demarien vaalivoitosta on kova porvarien kannattajien joukossa. Melkein jokaisessa somekeskusteluissa porvaripuoleiden kannattajat jauhavat samaa tarinaa: Rinne teki sitä, Rinne teki tätä, (äly älä jätä), vaikka demareilla tai Rinteellä ei olisi uutisten kanssa mitään tekemistä. Tuoreimpana esimerkkinä pakkopalautus, jossa Vihreiden puoleen jäsen oli noussut seisomaan lentokonessa yrittäen estää pakkopalautus ja saadakseen asialle näkyvyyttä. Touko Aalto puolusti omaa puoluetoveriaan, ja nyt sekin on demarien ja Rinteen vika.

  • Ulla Vehaluoto

   Tietenkin hallituksen pitää antaa tehtailla ihmisoikeusrikoksiaan ilman että sitä häiritään kaiken maailman kansalaistottelemattomuudella.

   Syntipukkien tehtailussakin hallituksen voimat ovat ylivertaiset. Vika on aina jossain muualla.

   Kun taas: politiikka on likaista peliä joka ei ole hyväksi mielenterveydelle, todistaa Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen kirjassaan Maan tapa:
   https://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102520550294_uu.shtml

  • Lea Bäckman

   Nyt tipaakaan en kehu, mutta sellanen jehu on…. Li Andersson! Vasemmistoliitto.

   Tyttökuningas pääministeriksi! Sen jälkeen presidentiksi. Tässä olisi sitä muutosvoimaa, energiaa,
   ideologista kallioperustaa, johon Suomen tulee nyt suuntautua. Korkea aika!!!! Munattomat huru-ukot mäkeen sieltä!

   Li Anderssonin pätevyys ja asiantuntemuus ja into parantaa olevia oloja, on meidän suomalaisten yhteinen etu!

   Saamme olla ylpeitä että maassamme on poikkeuksellisen lahjakas poliitikko, Li, johon voi ennenkaikkea luottaa, ja jonka markkina-arvo ulkomaillakin on huikea.

   Verrattuna nykyisiin tankero-huijari-impotentteihin pumppernikkeleihin! Kuten sipipää, urpo, linssilude, soini ym. hit..eiku bernerit ja muut linttalat mykkäsestä nyt puhumattakaan.

   Suomi kaipaisi nyt tuoretta verta johtamaan Suomi-laiva takaisin oikealle kurssille! Tervepäinen ja itsenäinen tyttökuningas nostaisi Suomen jälleen sivistysmaiden joukkoon! Tätä ei vaan kokkari-lahtari-kepuli-linja millään haluais!! Yääähh! Meniskö pisnekset piloille, häh?

   Kaikki maailman nuoret, vanhat, naiset , miehet ja muut joilla on ”munaa”. Äänestäkää Suomi Lin avulla jälleen hyvinvointivaltioksi! In Li we trust! Voittoon!

 26. Niina

  Ulla Appelsinin kommentti: Suomi ei ole 50-luvun Alabama – entä jos lainkuuliaisuus onkin salaisuutemme?

  tuota hän puhuu suomalaisesta demokratiasta tällä hetkellä
  sipilän hallitus—– demokratia

  siis missä

  jos nyt ei tätä vihreiden tempausta lasketa
  niin suomessa ei ole demokratiaa normaali kanta SUOMALAISEN NÄKÖKANNALTA KATSOTTUNA
  VAI ONKO SE DEMOKRATIAA KUN KAIKKI VAALI-LUPAUKSET PETETTY
  JA TÄMÄ KES KOK SIN HALLITUS ON VALLASSA
  PÄSSYT VALTAAN SEN ANSIOISTA
  KUSETAMALLA IHMISIÄ UURNILLE KATEETOMILLA LUPAUKSILLA
  ÄÄNESTÄMÄÄN JOTAIN PUOLUETTA
  JOKA LUPASI JOTAIN MUTTA MITÄ KOSKAAN EI TOTEUTETTU
  PÄIN VASTOIN
  VAALI-LUPAUKSET OVAT TÄYSIN RISTIRIIDASSA TEKOIHIN NÄHDEN SIPILÄN HALITUKSELLA

  JOKA ON DEMOKRATIAN KANNALTA JUURI SEN VASTAKOHTA IRVIKUVA

 27. Rintsu

  On muuten ikävä fakta, että mies joka sanoi kenttäradioon legendaariset sanat ”Kollaa kestää” kuoli vuonna -76 unohdettuna juoppona. Näin valtio kohtelee niitä jotka antavat kaikkensa sen eteen.
  Haudallaan ei vieläkään ole kukkia.

  Unohdettuja on liikaa eikä nykysysteemillä saada aikaankaan muita kuin unohdettuja.

  Minä tahdon elämässäni tehdä jotain jolla on merkitystä.
  Kukista haudallani en suuresti piittaa.

 28. Niina

  Siis tämän vihreiden lentokone kaapauksen epädemokraatisesta toiminnasta
  yritetään luoda harhaista kuvaa että nämä hallitus puolueiden pyhimykset
  olisivat demokratian suuria edistäjiä suomessa
  no onko se jotain demokratian kunnioitusta
  kun sipilän hallitus rikko *suomen kansalaisten* oikeusturvaa
  perustuslakia
  jonka juuri pitäisi suojata heitä tyrännialta
  kuten aktiivimallin kaltaisilta
  suomalaisten ihmisten halveksinta toimenpiteiltä
  mitä tekee siplän hallitus pyhkii lakipykälillä perustuslailla hanurinsa
  kun sote soppa kokouset vettävät vattan ruikuille

  ja perustus laki aiheutaa ripulin siis kun sitä pitäisi noudataa
  mutta kun sipilän hallitus ei haluaisi
  juha huutaa eduskunnan vessassa
  paperi loppu tuokaa libero vaippoja tämä sote ruikku hätä
  kestää nyt vähän pitempään ja pitää ajatella säästöjä
  vaipat siis säästävät luontoa ja tulevat halvemmiksi
  varsinkin pestävät vaipat

 29. Väinö Kalamies

  Tähän taitaa kätkeytyä, se että suomalaisetkin ovat kiusaajakansaa, valitettavasti. Turkkahan se sano tienneen, että ryssät joskus historiassa olivat naureskelleet miten hanakoita suomalaiset olivat ilmiantamaan maanmiehiään. Että kusipäisyys näyttää lisääntyneen ja hallituksen toimillahan on ollut kiire, kiire päästä maaliin. Taisi se Stubbi hokea koko ajan maaliin pääsemisestä ja nämä jatkaa samaa laulua… Onks tää pkle jotain urheilua?

  Eikö siellä eduskunnassa ole sitten keskusteltu tästä, että työkokeilu on kieroutunut väärin. Miten sitä jatketaan edelleen? Soittakaa Niinistölle, se on lakimies. Tajuaako se mitään, tästä asiasta?

  • töytön

   Kovinpa siellä ollaan hiljaa näistä ilmaistöistä. Vastauksena tulisi suurin piirtein hauska läppä: ”-Kaikki työ on arvokasta”. Ei kuitenkaan niin arvokasta, että siitä viitsitään maksaa palkkaa.

 30. mark

  Ennätykset valtion velanotossa taisi iskeä Vanhanen- Katainen hallitus 2007 – 2010. Tämä hallitus teki budjetit 2008 – 2011 ja siellä on seuraavat numerot

  -2008 valtio lainasi 242 miljoonaa
  -2009, 2 645 miljoonaa
  -2010, 13 236 miljoonaa
  -2011, 8 241 miljoonaa

  2007 budjetin loppusumma oli 40,5 miljardia. 2011 se oli 50,5 miljardia. ”Kasvua” pukkasi 10 miljardia neljässä vuodessa. Verohelpotukset olivat varmaan mittavia koska valtion verotulot eivät kasvaneet juuri lainkaan. 2007 verotulot olivat 35,5 miljardia ja vuonna 2011, 35,8 miljardia. Siinä valtion taloudenhoitoa noin niinkuin malliksi. Niin, tämähän oli porvarihallitus ilman sosialismia https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/m1/70

 31. mark

  Kannatan myös Sakua eduskuntaan. Laintuntijoita siellä eniten nyt tarvitaan. Ei missejä laulajia eikä laborantteja. Nykyinen hallituskin, kuten monet edeltäjänsä, ovat täysin lobbareiden vietävänä. Sen mitä vähän politiikkaa seuraan, Sanna Marin on näyttänyt olevansa kova luu politiikassa. Pisti Tampereella höpöttäjät kuriin.

  Rintsu, se oli Hietanen kun sanoi Turun murteella, emmää mittä syyllissi kaippa, Lahtist ja konekivääriä mää kaippa. Samaa mieltä. Unohtamisesta, Aku Louhimies teki hyvän elokuvan, mutta en tiedä millä helvetillä mies poljettiin maanrakoon. Ei se vissiin se elokuva ollut. Edvin Lainetta kunnioitetaan, syystä, mutta oli kuulemma kova kiroilemaan ja huutamaan megafoniin kun ohjasi avustajamassoja. Nyt mies olisi pantu raastupaan.

  Auktoritetti ja karisma ovat kummallisia. Niitä ei voi ottaa, ne annetaan jos on syytä antaa. Ne jotka yrittävät ottaa, tekevät itsensä vain naurunalaisiksi.

 32. Vivikka Monto

  Kyllä lakia kuntouttavasta työtoiminnasta noudatetaan joissain kunnissa. Itse pyysin päästä siihen mutta en päässyt, kun olen työkykyinen. Olisivat nekin eurot tulleet aikoinaan tarpeeseen. Vaikka kulukorvaus on pieni, se on silti lisää peruspäivärahan päälle.

 33. Peksujeff

  Uuninpankkopojan vahvuus on ollut siinä, että hän on yrittänyt pitää faktat faktoina ja irti propagandasta. Nyt kirves kuitenkin osui kivaan. Kolumnisti itsekin varmasti tietää, että tuollainen ”mikä puolue on lisännyt valtionvelkaa” -taulukko ei kerro mitään siitä, miksi valtio on velkaantunut.

  Totta toki on se, että Suomen valtiontalouden näkökulmasta viime vuosikymmenten kaksi tuhoisinta kautta ovat olleet ajanjaksoja, jolloin meillä on ollut kokoomuslainen pääministeri. Holkerin hallitus (valtiovarainministerinä muuan Erkki Liikanen) oli täydellisen ymmärtämätön talousasioissa ja romautti Suomen täysillä seinään. Menoja lisättiin holtittomasti ja velkaa otettiin juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta. Samalla toteutettiin tuhoisaa vahvan markan politiikkaa. Tuon katastrofin jäljet näkyvät yhä. Viinanen, Aho ja Lipponen joutuivat korjaamaan vahinkoja pitkään.

  Toinen, tuoreempi, tuho tapahtui reilut kymmenen vuotta sitten Kataisen kaudella, kun Kokoomuksen Sari Sairaanhoitaja -teemasta ja lähihoitajille aiotusta kuoppakorotuksesta tulikin koko julkisen alan palkankorotussirkus. Puhuttiin jakovarasta, vaikka sellaista ei ollut. Julkinen sektori oli palkkajohtaja monen vuoden ajan, ja valtion menot nousivat ennennäkemätöntä vauhtia. Kun päälle tuli vielä kansainvälinen taloudellinen taantuma it-kuplan puhjettua, uuden katastrofin ainekset olivat koossa. Nykyhallituskin on joutunut tekemään kipeimmät toimensa (esim. parjattu kiky) tuolloin tehtyjen virheiden oikaisemiseksi.

  Valtion menoista yli 95 % on sellaisia, joihin hallitus ei voi vaikuttaa. Palkat ja eläkkeet on maksettava, infrastruktuurista on huolehdittava, samoin terveydenhuollosta, koulutuksesta ja maanpuolustuksesta. Liikkumavara on vain muutaman miljardin luokkaa. Jos verotulot eivät riitä, on otettava velkaa.

  Suomi on valinnut järjestelmän, jossa huomattavan suuri osa yhteiskunnasta toimii julkisin varoin. Tästä on automaattisena seurauksena korkea veroaste. Tilanne ei tule tästä ratkaisevasti muuttumaan, koska yksikään puolue tai varteen otettava kansanliike ei sellaista ole esittänyt. Muutokset ovat marginaalisia. Suurin ero pääpuolueiden välillä on tällä hetkellä siinä, haluammeko kiristää jo nyt yhtä maailman tiukimmista tuloveroista, haluammeko karsia menoja vai haluammeko ottaa lisää velkaa.

  Itse olen sitä mieltä, että velanotto ja käyttömenojen kasvu nousukaudella on pelottava ajatus: jos emme tälläkään hetkellä lyhentämään valtionvelkaamme, emme pysty siihen koskaan. On vastuutonta luvata äänestäjille sellaista, mihin ei ole varaa* – etenkin kun nuo lupaukset koskevat yleensä muita kuin heitä, jotka todella tarvitsisivat yhteiskunnan tukea, eli alinta tulodesiiliä. Pääosa noista lupauksista on suomeksi sanottuna äänestäjien lahjontaa.

  *) Voi tietysti ajatella, että varaa on aina kaikkeen, mistä sovitaan. Mutta verolajista riippumatta tulee aina jossain vaiheessa tilanne, jolloin veronkiristys alentaa verokertymää. Sellaisessa verotuksessa on järkeä yhtä vähän kuin jatkuvassa yli varojen elämisessä. Lainanotto voi olla järkevää, jos lainaa otetaan investointeihin, mutta syömävelan otto nousukaudella on silkkaa typeryyttä.

  • mark

   Hyvä Peksujeff. Tuon ”virallisempaa” tiedotetta ei hallituksen toimista voi antaa. Osuit osin oikeaankin, mutta paljon meni metsäänkin. Jos viitsisin, katsoisin budjetit vuosi vuodelta mille momentille hallitukset rahaa antoivat ja mistä ottivat, ideologiansa mukaan. On vaan iso homma ja nyt on parempaakin tekemistä. Ammutaan kuitenkin alas pari juttua.

   Suomen Pankki oli aikoinaan rahapolitiikassa itsenäinen. Teki päätöksensä ihan itse, kuten ”vahvan markan politiikan”. Nyt se on EKP’n haarakonttori, jolla ei ole itsenäistä päätösvaltaa. Valtion rajumpi velkaantumineen alkoi vasta 90-luvulla, tosin aikaisempien rahapoliittisten päätösten seurauksena. Mutta toisinkin olisi 90-luvulla voitu toimia ja säästyä paljolta pahalta. Oli vaan valittu ideologia jossa ”ei ollut vaihtoehtoja”, eikä sitä ole muutettu vieläkään.

   Aikaisemmasta kommentistani huomaat, että hallitus kasvatti valtion menoja 10 miljardia mutta tulot eivät kasvaneet. Aika fakiireja olivat. Jos 10 miljardia olisi mennyt palkkoihin, olisivat verotulotkin kasvaneet. Selvitä vaikka itse noiden vuosien budjetit pääluokittain minne rahat menivät. Sieltä saa faktaa, ei tarvita liirumlaarumia.

   Ja vielä lyhyesti, Suomi on valinnut järjestelmän, raha- ja talouspoliittisen järjestelmän, joka on velkapyramidihuijaus. Se tunneloi rahan pyramidin huipulle, mutta massoille se tietää austeritya eli talouden kurjistamista. Sen näkeekin kun viitsii vähän tsiikata ympärilleen. Kun velkapyramidi täyttyy, lainaus pysähtyy, tulee ns. ”finanssikriisi”, ennen sanottiin myös pankkikriisi. Siinä samat virheet aina toistetaan, eli pankit pelastetaan veronmaksajien varoilla. Voitot jäävät yksityisiksi, velat yhteisiksi. Selkokielellä tämä on kapitalismia köyhille, sosialismia rikkaille. Palataan vielä asiaan, arvoisa Peksujeff, paremmalla aikaa.

   • AnItte

    Tosiasioita Markilta. Seuraava laaja ”finanssikriisi” on jo ovella, lainaus Jan Hurrilta Taloussanomista viime vuodelta:

    ”Seuraavaksi talous painuukin jo uuteen taantumaan, joka osuu suunnilleen vuoteen 2019. Lievä lohtu on, että taantuma jää sentään lieväksi. Se on kuitenkin laiha lohtu, sillä taantumavuoden jälkeen alkavat vaikeudet, kun koittaa talouden pitkä takatalvi.

    Lyhyen ja lievän taantuman jälkeen talous luisuu mahdollisesti koko 2020-luvun mittaiseen stagflaation kauteen, jossa talousoloja koettelee inflaation kiihtyminen ja kasvun hyytyminen suunnilleen surkean 1970-luvun tapaan.”
    https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005156299.html

    • Jarkko

     Globalisaation hyötyjen ja haittojen jakautuminen voimakkaasti eri ihmisryhmille muutaman vuosikymmenen ajan länsimaissa on johtanut isoihin rakenteellisiin ongelmiin useimmissa länsimaissa eikä niitä ongelmia korjaa talouden laskut ja nousut. Johtuen siitä, että haitat kasaantuvat vain tietyille ihmisille ja hyödyt tietyille ryhmille.

     Rakenteelliset ongelmat sitten alkavat synnyttämään ihan omia ongelmiaan kuten populismin nousu, koska ihmiset menettävät uskonsa vallassa olevaan poliittiseen järjestelmään. Jatkuva keskustelun siirtäminen talouden nousuihin ja laskuihin ei poista vuosikymmenten saataossa kasaantuneita rakenteellisia ongelmia. Eikä nykyinen heiveröinen kasvu riitä edes kuromaan umpeen menettettyjä vuosikymmeniä. Oma ongelmansa on, että talouden rakenteellisten ongelmien takia kasvun hedelmät valuvat pääasiassa niiden taskuihin, jotka ottavat menetettyjen vuosien aikana eniten ja jotka hyötyvät globalisaatiosta eniten. Haitat työttömyytenä ja köyhyytenä globalisaation takia kantaneille ihmisryhmille ei tule kuin pääasiassa tylytystä kasvun hedelmien sijaan.

 34. Pokemon Go

  Ilman kunnille säädettyä TT-”sakkomaksua” monet kunnat eivät edes harkitsisi työllistävänsä ketään vaan tavoitteena olisi yksityistää kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin toiminnot yksityisen sektorin hoidettavaksi.
  Näiden sakkomaksujen ansiosta itelläni on ollut mielekästä, kokolailla täysipalkkaista tekemistä 14 kk ajan viimeisen 3 vuoden aikana. Julkisen sektorin työllistämisvelvoitetta voisi jopa huoletta kiristää entisestään ja suitsia ylenmääräistä yksityistämisintoa.

Kommentoi »

Comments are closed