Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Balsamia haavoille

Nyt kun hallitus on ruoskinut köyhiä, työttömiä, sairaita, eläkeläisiä, koululaisia ja opiskelijoita kolme vuotta, niin on aika sivellä balsamia haavoille. Tekeillä on vaalibudjetti, ja sekä Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä että Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen uskovat hallituksen kovimman keppilinjan tulleen käytetyksi. Nyt on aika vetää henkeä ja luvata taas kaikkea kivaa.

Muistatte varmasti ne edellisten vaalien alla annetut lupaukset, joiden mukaan koulutuksesta ja köyhiltä ei leikata. Lupaajina olivat samat puolueet, jotka kolme vuotta ovat leikanneet juuri sieltä, mistä lupasivat olla leikkaamatta. Nyt hallituksen viimeistä budjettia laadittaessa on sitten aika antaa jotain takaisin. Hallituspuolueet uskovat äänestäjien lyhyeen muistiin, mutta saa nähdä vieläkö samoja ihmisiä voi höynäyttää. Kaikkia voi huijata joskus ja joitain kaiken aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.

Ainakin veronkevennyksiä on luvassa pieni- ja keskituloisille. Näin hallitus jatkaa veropohjan heikentämistä. Vastapainoksi kulutusveroja on lisättävä, jotta edes jonkinlainen tasapaino säilyy. Tämä tarkoittaa taas siirtymistä askelen verran kohti tasaveroa, kun köyhä ja rikas maksavat makkarapaketistaan saman verran veroa.

Palkansaajan puolella ollaan siis kovasti olevinaan. Epäilemättä kaikki puolueet tulevat muistamaan myös köyhiä. Jos ei muuten, niin ainakin puheissaan. Kuviohan menee aina niin, että laman aikana ei ole jakovaraa, vaan on leikattava köyhiltä. Nyt kun taloudella menee hyvin, niin pitää varautua tulevaan lamaan, joten kovin paljoa ei voida antaa. Jotain epäilemättä annetaan, mutta lasketaan sitten budjetin julkaisemisen jälkeen paljonko kipeistä leikkauksista kärsineet jäivät tappiolle.

Tappiolle he ilman muuta jäävät, sillä ainakin tämän hallituksen toimintatapa on nähty. Hallitushan leikkaa kovalla kädellä, antaa sitten murto-osan takaisin ja suorastaan liikuttuu omasta anteliaisuudestaan.

Myös työllisyyttä edistäviä toimia on luvassa. Se tarkoittaa vanhaan tapaan ainakin veronkevennyksiä yrityksille, sillä jollain salaperäisellä tavalla yritysten voittojen ja osinkojen kasvattaminen muka lisää työlllisyyttä. Tätä mekanismia ei kukaan ole pystynyt laskelmilla todeksi osoittamaan, mutta meille uskotellaan asian olevan näin. Osakkeenomistajat kiittävät ja kuittaavat osingot.

Työttömille työllisyyden edistäminen tarkoittaa keppilinjan jatkumista. Aktiivimalli leikkaa tukea jo puolelta työttömistä, ja jos hallitus saa vielä läpi aktiivimalli kakkosen, niin sitten annetaan karensseja. Näin valtio säästää ja työttömät syyllistetään laiskoiksi.

Tässä vain muutamia ennustuksia budjetin sisällöstä. En nyt viitsi edes puhua soten ja maakuntauudistuksen sössimisestä enkä perustuslakiin törmäämisistä. Voitte itse muistella lisää, sillä sama kaava toistuu aina. Ja liian usein liian moni meistä äänestäjistä lankeaa samaan ansaan uudelleen ja uudelleen.

Jospa tällä kertaa muistaisimme paremmin.

Kommentit (67)

 1. Jakke

  Kumpa vaan vaalikarja pitäisi pintansa ja kaiken viimevuosien kieroilut 251 päivää muistissa, niin sitten voisi hetken huokaista.

 2. stunned

  Aamulehdessä ihmetellään, miksi verotulot eivät nouse työllisyyden mukana. Lisäbudjettiin tarvitaan uutta velkaa. Kumma kun veronkevennykset ja verotulot johtavat eri suuntiin. Taitaa työllisyyden huima parannuskin olla ilmaistyön yleistymisen ansiota Q.E.D. Ilmaisesta kun on paha veroja ottaa.

  Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt tehdä muutoksia vuoden 2018 talousarvioon. Kaupungin budjetti on pahasti alijäämäinen, koska sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen kasvu on kiihtynyt, verotulot ovat jääneet odotettua pienemmiksi ja investointien kustannukset ovat nousseet alkuperäistä arviota suuremmiksi.

  Näillä näkymin kaupunki joutuu ottamaan loppuvuodesta noin 40 miljoonaa euroa lisää velkaa.

  Tampereen kaupungin talousjohtajan Jukka Männikön mukaan kuntien verotulojen kehitys näyttää hitaalta, vaikka talous kasvaa ja työllisyys vähenee. Toukokuun arvion mukaan kaupungin vuosikate on jäämässä 55 miljoonaan euroon.

  –Yhtälö on todella hämmentävä ja epämiellyttävä. On hyvä kysymys, miksi kuntien verotulot eivät kasva, vaikka kaikki talouden mittarit sojottavat ylöspäin. Kuntien verovuoden 2017 veropotti näyttää jäävän 1,4 prosenttia pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. Voi olla, että monelle kunnalle tulee ikäviä yllätyksiä marraskuussa, kun vuoden 2017 verotus valmistuu, Männikkö sanoo.

  Samaan aikaan Britanniassa, osallistavan sosiaaliturvan dystopiassa, työtä tehdään yhä useammin ’gig economyn’ (keikkatalous, sovellustalous, alustatalous) mukaisesti ilman työsuhdetta pakkoyrittäjänä, ja järjestäytymisaste on pudonnut 13 prosenttiin. Eiväthän työsuhdeturva ja lait voi koskea kun ”done on a computer”.

  Tätä kutsutaan ”joustavaksi työksi”. Todellisuudessa keikkatalous on vain keino kiertää entisaikoina sovitut työsuhteen mukana tulleet edut ja sosiaaliturvamaksut. Siis: työnantajat sälyttävät kaiken yhteiskunnalle, eivätkä itse osallistu sen rahoittamiseen, mutta vaativat silti etuja ja yritystukea.

  Käytännössä Britanniassa keikkatyöhön kuuluu se, että kuljetuspalveluiden kaltaiset sovellukset pyrkivät esiintymään vain työnvälittäjinä ja mediayhtiöinä, joille työntekijöiden oikeudet eivät kuulu.

  – Monet tekevät yli 40 tuntia töitä viikossa näiden sovellusten kautta. Heillä pitäisi olla samat oikeudet kuin tavallisillakin työntekijöillä, polkupyörälähetti Alan Gillingwater sanoo.

  – Teknologian kehittyessä jotkut haluavat työskennellä joustavammalla tavalla. Mutta nyt työntekijöiden oikeudet halutaan poistaa täysin.

  Samalla oikeuksien penääminen on retuperällä. Vain vajaa neljännes Britannian työtä tekevästä väestöstä kuuluu ammattiliittoihin. Nuorista 25–34-vuotiaista työllisistä liittoihin kuuluu vain 13%. Tätä nuorempien parissa osuus putoaa 9 prosenttiin.

  ILO:n O’Higgins arvioi, että kaiken kaikkiaan EU-maissa noin kolmannes nuorista kuuluu ammattiliittoihin, kun vanhemmista työntekijöistä noin 70 prosenttia kuuluu liittoon.

  • Jonis Lusis

   Vartainen voisi taloustietäjänä kertoa miksi uupuu verotulot? Eiköhän nyt ole palaverin paikka!

  • työtöntyötön

   Ja tässähän käy niin että pitääkin korottaa kunnallisveroa. Ja kiinteistöveroa. Ja maksuja x ja y ja nämä kolahtavat eniten pienituloisiin.

   • stunned

    Tampere juuri korotti terveydenhuollon asiakasmaksuja. Terveyskeskusmaksu nousi 20 euroon. Vasemmistoliitto vastusti tätä, mutta heidät ajettiin ulos pormestarikoalitiosta. Vasemmistoliitolla on vain seitsemän valtuustopaikkaa 67:stä.

    https://yle.fi/uutiset/3-10145915

    https://www.aamulehti.fi/uutiset/juuri-nyt-vasemmistoliitto-potkittiin-ulos-tampereen-pormestarikoalitiosta-200919459

    Niin kuin aina, säästöt otetaan köyhiltä.

    • on thin ice

     Maikkarin seiskauutissa Orpo valtiovarainministerinä näytti jälleen esimerkkiä kokoomulaisesta arroganssista taviksia ja köyhiä kohtaan. Yritän hieman referoida.
     Hän on ilmeisesti keksinyt budjetin käsittelyn yhteydessä jakovara-ilmaisusta ”hauskan” sanaleikin. Orpon mukaan opposition puolelta on aina olemassa ”jako v a a r a”. Ja tietenkään mitään jaettavaa ei sitten ole. Veronkevennyksiä kuitenkin tottakai lupaili, mutta lähes samaan hengenvetoon muistutti, että balanssin ylläpitämiseksi päästö- ja kulutusveroja on nostettava, kun Itämeressä on sinilevää. Mutta kenenkään verotus ei sittenkään nouse.
     Ei voi kuin äimistellä, miten stupidona hän porukkaa pitää. Tottakai verotus kohoaa, jos kulutusveroja nostetaan. Verotushan tulee kohoamaan juuri kaikkein köyhimmillä, mm pieneläkeläisillä, joilla olemattoman tuloverotuksen alentaminen ei korvaa yhtään mitään. Samoin verotus kohoaa työttömillä, joita muun kansanosan veronalennukset eivät ole ikinä koskeneet. Eli Orpon suunnitelmissa on jälleen kerran korottaa tasaverotuksella kaikkein pienituloisimpien verotusta.
     Jotain lähes brutaalin outoa on ilmaantunut tapaan, jolla varsinkin kokoomuspoliitikot ovat alkaneet ilmaista itseään erityisesti kansalaisten perusturvaan liittyvissä asioissa. Esim. kun muut oppositiossa kenties haluaisivat hieman helpottaa pienituloisimpien asemaa, puhuu kokoomuslainen ihan pokkana ja häpeämättä jako”vaarasta”, ja mm edustaja Vartiaisen mielestä on pelkästään suotavaa, kun työttömiä hieman tyrkitään, annetaan piiskaa porkkanan sijasta ja muutenkin kiusataan. Onko kansakuntamme ”koulupihasta” tullut ”yhteiskuntakiusaajien” elvistelynäyttämö, jossa jakovaraa ei näytä missään talousvaiheessa – nousussa tai laskussa – riittävän kuin KeKoSin-jengin kamuille.

     • jiipee

      Kiusaaminen on, kas kummaa, siirtynyt kouluista ja oppilaitoksista ja työpaikoilta hallituksen ykkösasiaksi.

     • työtöntyötön

      Orpo näytti myös Ylen uutisissa siltä kuin hymyilyttäisi enemmänkin. Ja nimenomaan tuo ”valtio velkaantuu mutta jakovaraa ei ole”. Paitsi tietenkin verohelpotusten muodossa hyvätuloisille.

 3. Kari Parikka

  Ainahan sitä toivoa voi, mutta itse olen pessimistinen ’normi’ äänestäjän muistin suhteen.

 4. jani hurmonen

  Monesti on kansa unohtanut.Kattokaa omaa ja läheistenne tilaa mihin Sipilän joukot on ihmiset ajaneet.Nyky hallitus puolueita en äänestä.En vaikka maksettais.Moraaliani en myy vaikka köyhä olenkin.

  • Tuula

   Köyhät kuvittelee protestoivansa nykymenoa jättämällä äänestämättä. Olen monen kuullut sanovan, että kaikki ne on samanlaisia.,vaikka ei todellakaan ole. Jos he äänestävätkin ääni menee joillekin Soinin tapaisille takinkääntäjille. Kokoomuslaiset kyllä äänestävät, joten Orposta voi tulla seuraava pääministeri

   • Pitkäaikaistyötön

    Tämä tosiaan on ongelma. Miten tässä voisi vääntää rautalangasta, että äänestämättä jättäminen on ihan sama kuin jos menisi vaaliuurnille ja äänestäisi kokoomusta.

    Toinen juttu ovat persut ja siniset. Miten tässä voisi vääntää rautalangasta, että ne ovat oikeasti oikeistolaisia. Pahimpia susia lampaiden vaatteissa. Kansalaiset: teot puhuvat puolestaan, katsokaatte tekoja (ja samalla hillon roiskeita suupielissä).

    Seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019.

    Melkein unohtui… keskusta pettää AINA.

    • Hypomas

     Arvelen että juuri maahanmuuton vastustuksen laajuus on syönyt vasemmiston äänestäjäkuntaa. Kenties jopa aiemmin nukkuneet ovat ryömineet vaaliuurnille persu-mission vauhdittamana.

  • Arska

   Juuri tämä seikka kun monelta kansalaiselta on leikattu aktiivimallilla työmarkkinatukea ja monen työllisenkin sukulaisille on annettu aiheetonta karenssia pätee siinä asiassa että nämä leikkaukset kohdistuvat juurikin moneen duunaritason ihmisen lähipiiriin sekä kikyilynä menetetyt pekkaspäivät yms. vaikuttavat nyt suorastaan suurena liikehdintänä äänestäjissä.

   Jo viime vaaleissa haluttiin politiikkaan suunnanmuutosta persujen kera mutta persuthan pettivät äänestäjänsä heti hallituskauden alkumetreillä joten osa äänestäjistä varmasti jää nyt kotiin 2019 äänestyspäivänä mutta uskoisin että vielä suuremmat hyökkäykset duunareiihin ja työttömiin Sipilän Keskustalta ja Kokoomuksen Orvolta ovat vaikuttamassa suureen inhoon ja periksiantamattomuuden tilaan että nyt ei anneta periksi kun kerran haluatte tapella niin nyt saatte sittä mitä tilaatte mentaliteettin kansan keskuudessa.

   Mitta on jo täysi ja kuppikin on jo nurin. Vapise porvari, duunarit ja köyhät kostavat keväällä 2019.

 5. Pentti Sorsa

  Kahden vuoden välein tehtävä asumistuen tarkastus on mennyt aina niin että kun asumiskustannukset ovat pysyneet samana, niin tuki on pienentynyt sen muutaman euron minkä eläke on noussut. Se on sitä nollasummapeliä.

  • Raija

   Eläkeläisen asumistuki mikä minulla oli ennen Sipilää puolittui puolta pienemmäksi Sipilän ansiosta eikä ollut kuin muutaman sentin muutoksia tuloissa. Asumismenot kyllä oli kasvaneet jonkin verran.

 6. Rintsu

  Minulla on muistin kanssa ongelmia koska se ny vaan ei pelaa kuten ennen.
  Niinpä yritän noudattaa Mark Twainin ohjetta, että jos puhuu aina totta ei tarvitse koskaan muistaa mitä on valehdellut.
  Paitsi naisille joutuu joskus sanomaan muutaman viattoman valkoisen valheen jos pöksyihinsä pääsy yhtään kiinnostaa. Se on eri asia.

  Mutta minua ei kiinnosta tippaakaan vaalibudjetti jossa luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ja saadaan aikaan silta joka ei johda mihinkään. Niitä on maassa jo tarpeeksi. Ei tarvitse edes hyvää muistia. Tai kuten vanhassa kotikunnassani jossa tehtiin sinänsä tarpeellinen silta josta tuli liian matala. Ongelma ratkaistiin kaivamalla maata sillan alta pois. Mikään ei ole niin kallista etteikö sitä voisi tehdä kahteen tai kolmeen kertaan kun yhteiskunnan rahoista on kyse.

  Rahojen törsääminen vaalibudjetin muodossa ei ole mitään muuta kuin törsäämistä.

  Minä tahdon nähdä sen budjetin jossa yhteiskuntaa rakennetaan enkä sulle-mulle siltarumpupolitiikkaa josta olen saanut tarpeekseni.

  Jos sellaisen joskus näen niin en tee muistilla mitään koska tikulla silmään joka vanhoja muistelee.
  En aio pidättää hengitystäni sitä odottaessa.

  • Hypomas

   ”Tai kuten vanhassa kotikunnassani jossa tehtiin sinänsä tarpeellinen silta josta tuli liian matala. Ongelma ratkaistiin kaivamalla maata sillan alta pois.” 😀 Aktiivimalli.

   • Jonis Lusis

    Näinä kovina aikoina monessakin kunnassa liihottelee Vituxman.

    • jiipee

     Eikö ehoteta Avengersien sekaan lisäjäseneksi. Vituixman.

 7. Vilperi

  https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomi-pyrkii-varautumaan-jopa-100-000-turvapaikanhakijan-aaltoon-migrin-pitaisi-neuvotella-maakuntien-kanssa-mutta-ennen-sote-lakeja-ei-ole-neuvottelukumppania-201117887

  Tämä samaisessa tämän päivän Aamulehdessä.
  Jos 100000 pakolaista otetaan tänne, niin miten käy nykyiselle sosiaali-ja työttömyysturvalle, puhumattakaan tulevista eläkkeistä. Suomi tulee olemaan sen jälkeen aivan jotain muuta kuin hyvinvointivaltio.
  Otahan kantaa Saku.

  • stunned

   Turvapaikanhakijoilla ja työttömien kohtelulla ei ole mitään korrelaatiota, muuta kuin siten että ”mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä toiselle ihmisryhmälle.”

   Pakolaiskriisi on uhkakuva, jolla voidaan perustellaan säästöt ja heikennykset. Samaan aikaan hallitus [yritysten lobbarit] haluaa poistaa tarveharkinnan kolmansista maista, jolloin ovet aukeavat kaikille Intian koodareille. Nykyisten kehittäjien tulisi olla huolissaan tästä.

   Joka tapauksessa vähemmistöjen, pieneläkeläisten, köyhien, työttömien, opiskelijoiden ja muiden vähäväkisten tulee tuntea solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Hallituksen tavoite on lyödä kiilaa ryhmien väliin ja lisätä katkeruutta, jotta syyllinen löytyisi muualta kuin sylttytehtaalta. Tämä on ikiaikainen keino hallita mielikuvia ja oikeuttaa harjoitettu politiikka.

  • sakutimonen

   Tässäpä on sekoitettu monta asiaa, jotka eivät liity toisiinsa. Ensinnäkään missään ei ole näkyvissä turvapaikankijoiden tuollaista tulvaa. Toiseksi asiaan on sotkettu sote- ja maakuntauudistus käsittämättömällä tavalla. Yhteistyökumppani on tietysti nykyisen lain mukainen siihen asti, kunnes maakunnista mahdollisesti päätetään.

   Näin vaikutetaan mieliin ja sekoitetaan tosiinsa liittymättömiä asioita keskenään. Lisäksi muokataan mieliä tuleviiin leikkauksiin syyllistämällä etukäteen turvapaikanhakijoita, joita ei ole edes näkyvissä. Ja jotkut uskovat.

   Yhteenveto: Varautua pitää tietysti vaikka mihin mahdolliseen ja mahdottomaan, mutta on järjetöntä väittää, että varautumiseen tarvittaisiin sotea ja maakuntauudistusta.

  • Liisa

   Vilperille, ja muillekin jotka uskovat kaikkien maapallolla elävien ihmisten suunnistavan juuri Suomeen, suosittelen lääkkeeksi tosiasioita. Ihan aluksi hankkikaa itsellenne maapallo, huomaatte heti että Suomi on kärpäsenkakankokoinen läiskä maapallon ylälaidassa. Kaikista maailman pakolaisista (65,6 miljoonaa, joista puolet lapsia) Euroopassa on vain 3,5%. Suomessa kansainvälisen suojelun perusteella olevia oleskeluluvan saaneita on noin 18.500. Kiintiöpakolaisten määrä on 750/vuosi. Se on pieni murto-osa kaikista pakolaisista ja myös hyvin pieni murto-osa kaikista Suomessa asuvista ulkomaalaisista (n.350.000).
   Joten. Jäitä hattuun.

   • Niilo

    Erittäin hyvin perusteltu, mutta taitaa mennä ohi kohderyhmältä, eli ”nuivilta”. He kun tuntuvat yleensä vastustavan kategorisesti pakolaisten ottamista Suomeen. Eli periaatteella yksikin on liikaa. Elleivät peräti vastusta kaikkea ulkomaalaisten oleskelua Suomessa, ml. maahanmuuttajat. Poikkeuksena kenties valkoihoiset kristityt länsimaista. He kun eivät ole epäilyttävää sakkia, toisin kuin kaikki muun oloiset.

    • PiruRaamatunLuvussa

     Poikkeuksena valkoihoiset PAKKOENGLANTIA puhuvat kristityt, jo niinkin eksoottista kieltä kuin ruotsia puhuvat ovat epäilyttäviä…

     • Niilo

      Hyvä huomio ja tarkennus. Noinhan se ikävä kyllä tuntuu tosiaan menevän.

    • Liisa

     En tiedä onko pitkään jatkunut helle vai mikä pehmittänyt suomalaisten päät, mutta nuivien lisäksi olen kuullut ja nähnyt ihan jopa järkevinä pitämien ihmisten olevan epämääräisen kauhun vallassa ja somettaneen miljoonista ihmisistä, jotka vyöryvät suurina massoina kohti sitä kärpäsenkakankokoista läiskää maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla.

     Tulis talvi pian! Ja kovat pakkaset, paljon lunta. Ja järki päähän.

  • M.M.X.X.

   Taitaa ola taas yksi yritys saada lisää populaa Kiirehtimään Sote uudistusta. Mikäs sen pätevämpää kuin pelotella että ilman Soten maakuntien organisointia homma ei hoidu sujuvasti.

   Niin ja kyllä ne 100 000 tänne joskus tulee.

 8. AKK

  Olen samaa mieltä Rahkosen ja Vihriälän kanssa että (ainakin hyvin ansaitsevien ja suurien pääomatulojen) verotuksen kiristys on tässä tilanteessa pienempi paha kuin palveluista ja hyvinvointivaltiosta tinkiminen.
  Verotuksen keventäminen merkitsee vain uusia leikkauksia ja verotuksen painopisteen siirtoa tasaverojen suuntaan. Erityisesti Kokoomuksen ja Sinisten ehdottelemat veronkevennykset ovat vastuutonta talouspopulismia tilanteessa jossa olisi kerrytettävä myös puskurirahaa tulevaisuuden tarpeisiin.

  Saas nähdä millaisia panostuksia hallitus kohdistaa palveluihin ja sosiaaliturvaan, palauttaako edes osan ryöstämästään. Ja miten talousarviossa tulee näkymään tuloerojen ja eriarvoisuuden kasvu, jatkuuko edelleen?

  Se lienee selvä että jotain täkyjä heitetään alle 3000€/kk tienaaville, mutta ne ovat vain täkyjä joilla peitetään omia aikaisempia tekosia. Annetaan kymppi takaisin aiemmin viedystä satasesta, aloitetaan hehkutus ja odotellaan ropisevatko äänet laariin. Toivottavasti ihmiset eivät mene taas halpaan.

  ”Rahkonen muistuttaa, että politiikassa eniten merkitystä on mielikuvilla, ei todellisuudella. Aktiivimallin kaltaiset toimenpiteet ovat luoneet mielikuvan, että köyhiä ja työttömiä kyykytetään. Tätä eivät tutkimukset tai luvut hevillä muuta.” Eivät muuta koska köyhiä ja työttömiä tämä hallitus ihan oikeasti kyykyttää, se on totuus ei pelkkä mielikuva. Muistellaanpa vaan indeksijäädytyksiä, Kikyä, Aktiivimallia, Vartiaista, Lindströmiä ja tasapuolisuuden nimissä koko peräkonttihallitusta, eikä Persujakaan ole syytä unohtaa sillä olivathan he junailemassa kyykytyksen alkuun.

  Yhtään ei olisi kuitenkaan pahaksi jos hallitus kantaisi myös vastuunsa keskittyisi nyt ihan oikeiden kokoaikaisten työpaikkojen synnyttämiseen, tilastokikkailun aika on ohi.

 9. stunned

  Aamulehdessä Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö kummastelee verotulojen vähyyttä: ”Verotulojen kehitys näyttää hitaalta, vaikka talous kasvaa ja työllisyys vähenee.”

  Samaan aikaan Ylellä kehutaan kuntouttavaa työtoimintaa ja esitetään työnantajille lisää kannustimia [yritystukea], jotta vajaatyökykyisiä voisi ottaa ilmaistyöhön aiempaa enemmän. Kuvaan on valittu kaksi tyyppiesimerkkiä pitkäaikaistyöttömistä ”jumpperi & jampperi”. Näitä karikatyyrejä voi stereotypioiden sitten kivittää, ja kaikille työllisille tulee hyvä mieli.

  Työnantajat myös tarvitsevat taloudellista porkkanaa ja lisätukea perehdyttämiseen, kun he palkkaavat vajaakuntoisen työntekijän.

  Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär näkee aktiivimallissa hyviä puolia, koska se paljastaa vajaatyökykyiset, joille ei vain ole hoksattu antaa työtä koska he itse eivät osaa työtä hakea. Ansiokkaasti Raija Kerätär muistaa mainita, että ”pitkäaikaistyötön ei suinkaan ole sama asia kuin päihderiippuvainen”. Suomesta kuulemma puuttuvat välityömarkkinat ja ay-liikkeen asema on [liian] vahva.

  [Raija Kerätär] viittaa ammattiyhdistysliikkeen vahvaan asemaan Suomessa. Ay-liike on puhunut kahden tason työmarkkinoiden syntymisestä ja vastustanut erityisryhmien, kuten maahanmuuttajien muita heikompia työehtoja.

  • M.M.X.X.

   ”Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär näkee aktiivimallissa yhden hyvän puolen: nyt huomattiin, että työttömissä on ryhmä, joka ei pysty hakemaan töitä.

   ”– Aiemmin nämä henkilöt ovat saattaneet olla kaksikymmentä vuotta kortistossa ihan rauhassa, eikä kukaan ole edes hoksannut, että he olisivat jotain muuta kuin työkykyisiä, hän toteaa.”

  • työtöntyötön

   Tekisi mieleni kirjoittaa useammastakin asiasta tästä Ylen jutusta mutta laitetaan nyt pari.

   ”Juopperi kertoo, että hänen päivärahansa leikattiin alkuvuonna, koska hän ei hakenut TE-toimiston mielestä aktiivisesti töitä.”

   Tuollaista lakia ei olekkaan joka vaan leikkaa päivärahaa työn hakematta jättämisen vuoksi. Karenssi sen sijaan on ja silloin ei tipu päivärahaa ollenkaan. Yle jankkaa virheellisesti että pelkällä työnhakemisella leikkaukselta vältyisi.

   ”Johannan silmät syttyvät, kun hän selittää, miten kiitollinen hän on osa-aikatyöstä. Juopperi on ollut toukokuusta lähtien kuntouttavassa työtoiminnassa Nurmeksen ja Valtimon työttömien yhdistyksen ylläpitämällä kirpputorilla.”

   Ei kyseessä ole mikään osa-aikatyö koska palkkaa ei makseta. Kyllä olisi Ylen toimittajalla peiliin katsomisen paikka miten näistä kirjoitetaan.

   ”Juopperi sanoo pystyvänsä erilaisiin avustaviin töihin esimerkiksi työparin kanssa. Kun omat voimat ehtyvät, toinen voi auttaa.”

   Tuo vie väistämättä osan toisen henkilön työpanoksesta tai toinen työntekijä saa tehdä esim. puolentoista henkilön työt. Eipä ole reilua sekään ja työpari saattaa väsyä. Mikä sitten olisi ratkaisu niin sitä en osaa sanoa. Ehkäpä valtion pitäisi ottaa vastuu vajaakuntoisen työntekijät mahdollisista sairaslomista näin alkuunsa.

   • Hypomas

    Nykyään depressiota sairastavia koetetaan tuupata työelämään ajatuksella, että työ on parasta lääkettä. Ja totta varmaan onkin, että päivärytmin muutos parempaan, sosiaalisuuden lisääntyminen jne. helpottavat depressiota sairastavan mielialaa ja toimintakykyä. Mutta käytännössä masentuneita tuupitaan vajaatyökyky-statuksella, joka lähtökohtaisestikin on eriarvoinen työpaikan sosiaalisia kuvioita ajatellen. Palkka on niin pieni ettei se, työssäkäynnin kustannukset mukaan lukien, tuo juurikaan taloudellista helpotusta. Työyhteisön terveellisyys ja hyväksyntä on täysin arvontapeliä, monissa työpaikoissa on ilmapiiri ongelmia jne. Että ei se niin yksinkertaista ole.

 10. Marko

  Ei ole pitkäkään aika, kun lehdessä oli uutinen, jossa kerrottiin karenssien määrän räjähtämisestä. Kyse oli kieltäytyminen noudattamasta omaa työllistymissuunnitelmaa. (https://yle.fi/uutiset/3-10329531?utm_source=facebook-share&utm_medium=social) Myöskin aktiivisuus on lisännyt karensseja, mikä ei ainakaan minulle minään yllätyksenä tullut. Jo keväällä kerrottiin, kuinka yrittäjänä aktiivimallin täyttämistä tavoitellut työtön menetti päivärahansa kokonaan (ainakin määräajaksi). Viime viikolla taas työpaikan löytänyttä opettajaa sivallettiin karenssiruoskalla, koska hän oli kieltäytynyt työvoimapoliittisesta toimenpiteestä ilman hyväksyttävää syytä. Nämä ovat jäävuoren huippu. Oikeusmurhia tulee entiseen malliin, koska aktiivimalli ei muuttanut TE-toimiston entisiä toimintapoja. Ja kuten hallitusohjelmassakin kerrotaan : ”Uudistus aktivoi työnhakijan omaa
  roolia työnhaussa, mutta myös varmistaa nykylainsäädännön sanktioiden tehokkaan täytäntöönpanon.” Sivulauseessa löytyy uudistuksen ydin.

 11. Antonio

  Aamulla tv1:ssä juontajat suorastaan ilakoivat, miten kiva, että työllisyys nousee kohisten.
  Näppäsin tv:n kiinni.

  • stunned

   Perjantain jälkiviisaissa Jani Erola kommentoi, kuinka kansanedustajien palkat ovat niin matalat, että oikea keino [kulukorvausten sijaan] on nostaa reilusti palkkioita tai palkkaa. Tämä siis vastauksena kysymykseen persujen kakkosasuntojen sauna-asumisjärjestelyistä.

   Muut eivät palkkaa tarvitse.

   En viitsi itsekään enää seurata Ylen aamutv:tä. Se aiheuttaa aivan liian raskaan kognitiivisen dissonanssin, josta toipumiseen menee koko loppupäivä. Varsinkin kun usein siellä näkyy hommaforumin perustajan vaimo vetäjänä.

   • Hypomas

    ”Perjantain jälkiviisaissa Jani Erola kommentoi, kuinka kansanedustajien palkat ovat niin matalat, että oikea keino [kulukorvausten sijaan] on nostaa reilusti palkkioita tai palkkaa.”

    Samaa ajatusjuoksua hyödyntäen voisi suositella tt-tukiasiakkaiden väärinkäytöksiin, että tukien tasoa tulisi nostaa, ovat selvästi aivan liian alhaisia. Mutta todellisuudet Suomi-kakun kerroksissa ovat erinäköisiä. Kerman sanotaan valuvan kosteaan pohjaan saakka, varsinkin jos kermaa lisätään yllin kyllin.

 12. Niilo

  Vähän asian sivusta, mutta mitähän mahtaa kuulua aktiivimallin vastaiselle kansalaisaloitteelle, joka luovutettiin eduskunnalle maaliskuussa? Ei ole siitä kuulunut sen jälkeen yhtään mitään missään. Se sopii tietysti hallitukselle (ja medialle eli hallituksen puolustusvoimille) enemmän kuin hyvin että se haudataan hiljaisuudessa, mutta luulisi että siitä oltaisiin kiinnostuneita niiden keskuudessa, joita kyseinen malli koskee. Muistaako kukaan enää niin vanhaa asiaa? Tullaanko aloite käsittelemään tässä syksyllä vai mitä ihmettä tapahtuu? Eihän se läpi tule menemään, mutta pitäisi kuitenkin käsitellä, olisi vähän pakko.

  • stunned

   Eduskunnan sivuilta:

   KAA 3/2018 vp
   Kumotaan HE 124/2017 vp

   https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_3+2018.aspx

   19.04.2018

   Asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

   • Niilo

    Kiitos.

   • työtöntyötön

    Mitä tarkoittaa tuo lopussa oleva
    ”Valiokuntakäsittely
    Saapunut 24.04.2018
    + Sosiaali- ja terveysvaliokunta”

    Eli saapunut mutta ei vielä käsitelty? Mahtaako sitä päivää tullakaan että käsittelevät ja jos tulee niin mahtaako tulla vielä tämän vuoden puolella?

    • jiipee

     Opposition pitäisi terästäytyä ja vaatia, tai kyselytunnilla paasata aktiivimallin kansalaisaloitteesta hallitukselle. Tottakai hallitus haluaa vaieta kuoliaaksi tämän(kin) kansalaisaloitteen. Tämä pistäisi salpoja kakkosmallillekin ja sen mahdolliselle voimaantulolle. Mikä muuten kakkosen tilanne tällähetkellä?

     • Servitus

      Aktiivimalli kakkosen tilanteesta en tiedä, mutta Hesarin Kuukausiliitteen Ajatushautomo esitteli aktiivimalli 3:n. Siinä Susanna Koski oli leipäjonossa jakamassa leivän sijaan omaa lämpöään ja tsemppiä työttöille heidän valitsemalleen tielle.

     • jiipee

      Luulisi hallituksen muuten oppineen läksynsä aktiiviykkösen kanssa, k-aloitteessa allekirjoittaneita 140 944 henkilöä. Jos hallitus silti ajaa kakkosen läpi väkisin, niin kuinka paljon tulee kakkosen kansalaisaloitteeseen allekirjoituksia? Jokuhan k-aloitteen kakkosesta laittaa alulle jos hallitus ei kuuntele edelleenkään oppositiota eikä Suomen kansaa, se on ainakin varma.

 13. Servitus

  Eikös aktiivimallin 1. tarkastelujakson vaikutuksista pitänyt tulla heinäkuussa tarkempaa tietoa? Vai ovat menneet minulta täysin ohi?

 14. Markku Isometsä

  No joo veetuksi menee mutta menköön. EVVK. Sontaa. Koko homma.-

 15. AKK

  Tässä purtavaa budjetin laatijoille, eikös hallitus mainosta olevansa myös köyhän asialla.

  http://www.julkari.fi/handle/10024/135425

  Tavoitteeksi voisi asettaa aluksi vaikka minibudjettiköyhyyden poistamisen, siitä on sitten hyvä jatkaa suhteellisen tuloköyhyyden poistamiseen.

  Seurataanpa millaiset tavoitteet hallitus asettaa ja miten se näkyy viimeisessä budjetissa.

 16. Väinö Kalamies

  On se mahtavaa sitten lähteä näin sisällissodan muistovuoden jälkeen äänestämään. Ja motivaatiokin on vähän samanlainen ja kansa on jakautunut kahteen tai kolmeen osaa. Paitsi, että 2. ryhmästä eli tavallisten työntekijöiden ryhmästä voi huonolla tuurillakin äkkiä tippua työttömäksi. Ja sitten saatat vielä huonommalla tuurilla olla kusessa, jos asut vaikkapa Pohjois – Karjalassa, töihin et pääse millään. Paitsi alueen tavan mukaan suhteella. Ok, no jos oot lääkäri, niin pääset, koska lääkäreitähän ei koskaan kouluteta liikaa. Tavallisilla suomalaisilla ei näköjään ole kovin vaikea valita mitä puoluetta äänestäisi. Kun nuo näytöt ovat olleet niin selkeitä nykyisiltä hallituspuolueilta. Mielenterveys on selkeyttä.

  Mutta… jos suomalaisista käyttää mielialalääkkeitä 700 000 ja on vähän kuulunut tietoja, että ne lääkkeet ei suurelle osalle auta ollenkaan. Vaan jopa pahentaa olotilaa, esim. masennusta… Niin toivottavasti kaikki ajattelevat selkeästi ja määrätietoisesti äänestyspäivänä. Nyt on piru merrassa ja tosi kysymyksessä. Tsemppiä! Ei kuitenkaan niin rankkaa tuo liikkeelle lähtö, kuin punaisilla, kun rupes olemaan konekiväärit vastassa. Ja täytyy myöntää, että en ole aiemmin äänestänyt mitään puoluetta. Mutta löydettyäni Herra Timosen asiantuntevan blogin, niin olen herännyt!

  Niin, että minkälainen on Suomen tulevaisuus? Onko korjausliikkeillä vielä mahdollista saada asioita korjaantumaan? Sivumennen sanoen näin telkkarista, kun yks insinööri selitti kerran, että ei se oikeastaan hänen idea ollut suunnitella kakkostaloa pakolaisten majapaikaksi… Vaan se oli vaimon idea! Taitaa olla markkinointi – ihmisiä, se vaimo.

  Fakta: ”Ette voi hävittää tuhohyönteisistä pelloltanne, jos ette tiedä niiden olemassaolosta mitään…” De Mello sj

 17. mark

  Valtion velastahan meidän tulee olla hirveän huolissaan, ei muusta. Sitä korostetaan eniten taas kun budjettia sorvataan. Tässä on Veronmaksajat piste fi poiminut Valtionkonttorin tilastoista valtion velat vuodesta 1940 alkaen. https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkinen-talous/Valtion-velka/

  Näyttäis olevan tänä vuonna 47 % bruttokansantuotteesta ja pysynyt aika hyvin hanskassa lukuunottamatta Tuho-Ahon hallituksen velkapiikkiä 1990 – 1995. Silloin velkaa lisättiin 50 miljardia euroa ???

  Bruttokansantuotteeseenhan tuota velkaa aina verrataan, vaikka BKT ei ole edes mikään kiinteä summa liikkeellä olevaa rahaa. Kertoo vain liikevaihdosta, kuinka useasti raha vaihtaa omistajaa. Tosin liikevaihdon perusteella valtio tulonsa tänä päivänä periikin. Liikevaihdosta tulee yli 90 % tuloista. Se kauhea progressiivinen tulovero tuottaa enää alle 10 %.

  Tasaveroista puhellaan, mutta liikevaihtoon perustuvat välilliset verot ovat regressiivisia. Välittömät verot vaihtelevat taas nollan ja viidenkymmenen prosentin välillä. Palkansaajan välittömät verot ja veroluonteiset maksut ovat korkeimmat. Välittömät verot kaipaisivatkin eniten ”uudistusta”. Hyvä jos kaikki maksaisivat edes sen ”tasaveron”, joka pääomatuloista peritään.

  Jos välittömiä veroja alennetaan, ne korvataan regressiivisilla välillisillä veroilla. Näin on tehty jo vuosikymmenet. Veroprosentin alennuksista hyötyvät suurituloiset. Työtulovähennykset auttavat pienituloisia, mutta käyvät kunnallisverojen päälle ja siellä on veroprosentteja nostettava kuin myös kiinteistöveroja. Näinkin on tehty. Kunnallisverojahan ei makseta pääomatuloista. Ne ovat kunnissa vapaamatkustajia.

  Suomen valtion velka ei käy propaganda aseeksi vaikka kovasti sitä siihen tarkoitukseen käytetään.

  • Rintsu

   Bruttokansantuote on mittari jossa on se vika, että jos sinä rikot minun ikkunani ja minä rikon sinun ikkunasi ja vakuutusyhtiö maksaa viulut niin bruttokansantuote kasvoi juuri kohisten vaikka meistä kumpikaan ei tehnyt muuta kuin tuhoa.

   Myöskään velalla ei ole itseisarvoa. Jos on miljoona velkaa kymmenen miljoonan talosta niin se ei ole ongelma. Jos on sata tonnia kulutusluottoja ja omistaa vain vanhan vesisängyn niin se on ongelma.
   Valtiolla ongelma on se, että jos yksi järkevä hanke saa rahoituksen niin on sata poliitikkoa sanomassa, että minunkin hankkeeni tarvitsee rahaa vaikka hankkeessa ei olisi järjen hiventä. Kuten aiemmein sanoin niin suomessa on liikaa siltoja jotka eivät johda mihinkään ja jopa rautatiesilta jolla ei ole koskaan ajanut yksikään juna. Bruttokansantuote toki nousee hölmöyksilläkin mutta ei se tee hölmöyksistä järkeviä.

 18. mark

  Hyvä kun kommenteissa on vähän huumoriakin, vaikka totta vähintäänkin toinen puoli. Non amerikan sankareita nuo actionman, superman, spiderman jne. Nyt sinne joukkoon tunkee väen vängällä suomalaisten sankari vituiksman.

  • jiipee

   Juoni
   VAROITUS: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
   Asgardilainen Loki tapaa olennon nimeltä The Vituixman, joka johtaa avaruusoliorotua nimeltä kelasössijät. The Vituixman lupaa antavansa Maan valloittamista suunnittelevalle Lokille some-armeijan, jos tämä tuo hänelle suurella potentiaalilla varustetun energialähteen, Tesser-sote-aktin. K.E.L.A:n johtaja Nick Fury sekä apulaisjohtaja Maria Hill saapuvat syrjäiseen tutkimuslaitokseen, jota passivoidaan parhaillaan. Siellä tiedemiehet fyysikko Erik Selvigin johdolla tutkivat Tesser-sote-aktia. Agentti Phil Coulson kertoo, että kappale on alkanut säteillä erikoista pimeää passivoivaa energiaa. Yhtäkkiä Tesser-sote-akti aktivoituu ja avaa madonreiän, jonka kautta Loki pääsee Maahan. Loki varastaa Tesser-sote-aktin ja orjuuttaa valtikallaan Selvigin sekä osan agenteista, mukaan lukien Clint Bartonin, jotka auttavat häntä pakenemaan. Vituixman lentää paikalle saaden aikaan sekasorron, jolloin Tesser-sote-akti passivoituu takaisin sulkien madonreiän ja kaikki mahdollisuudet, niin pelastumiseen kuin tuhoon.

   Hyökkäyksen vastatoimena, Fury aktivoi Kostajat-hankkeen uudelleen. Agentti Natasha Romanoff lähetetään Kalkuttaan värväämään tohtori Bruce Banner, jota tarvitaan jäljittämään Tesser-sote-aktia sen gammasäteilyn avulla ja takaisin sen aktivoimiseksi. Coulson vierailee Tony Starkin luona ja antaa tälle Selvigin tutkimuksen arvioitavaksi, ja Fury antaa Steve Rogersille tehtävän noutaa Tesser-sote-akti takaisin. Vituixman saapuu paikalle, ja tehtävä epäonnistuu.

   Jatkuu?

 19. mark

  Nuorimies kirjoittaa asiaa. https://yle.fi/uutiset/3-10337721

 20. Minna

  Tämä on jo niin käsitämätöntä kuraa ettei mitään rajaa
  ei muita vaihtoehtoja
  miksi kuntouttavasa työssä on 27 000 tuhatta ihmistä

  Kyllä se pitää sanoa ääneen, ettei kaikista ole avoimille työmarkkinoille, mutta se ei tarkoita, ettei heistä olisi mihinkään muuhun. Nyt tilanne on se, että olet joko töissä tai et ole,

  ei ole mitään välimuotoja. SIIS MITÄ VIT……………………………………..

  Väitän, että nykyään suurin ongelma on se, että ihmiset eivät ole oikeissa työllisyystoimenpiteissä, Lindström vastaa.

  Lindström uskoo, että tulevaisuudessa mennään kohti mallia, jossa palkkaa täydennetään tulonsiirroilla.

  – Jos palkka ei ole sellainen, että sillä pystyy elämään, pitäisi sitä pystyä täydentämään tulonsiirroilla. Tämä on yksi keino saada vajaakuntoiset mukaan. Heille tulisi palkka ja sosiaalituki tiettyyn rajaan saakka.

  Eli nämä elitisti aikovat siirtää yrittäjien palkanmaksu velvoiteen yhteiskunnan piikiin

  todella järkevää politiikaa

  joka tulee tuhoamaan ihmisten ostovoiman veron maksu kyvyn
  no koko suomalaisen yhteiskunan
  ai niin hehän hallitus puolueet haluavat tästä maasta britanian tyylisen luokka yhteiskunnan

  jos nyt jo tuloerot ovat tapissa nämä aikovat kasvata sen vielä raikeämmäksi tulevaisuudessa
  palkkana työstä työttömyysturva ja muut tulonsiirot no kuinka kauvan sen järjestelmän rahoitus kestää ennen kuin se murenee kansalaisten ostovoiman murenutua sitä ennen
  10 000 tuhansien pienyritäjien konkurssi aaltokin voi olla loppu tulos tälle poliitikalle

  mitä ne yrityksen ilmaistyöntekijät oikein hyödytävät kun ei ole asiakaita
  miksi ei ole asiakaita
  siksi kun ei ole varaa mihinkään ylimääräiseen kulutukseen
  esim ravintolassa käynti partrurit matkailu ymmm
  tämä iskee tulevaisuudessa huolella suomen kansantalouteen negatiivisesti
  tahalaan synnytty väärän poliitikan lama kuten 1990 luvulla
  ja mietikää tämän ihmisten henkiseen puoleen olevia vaikutuksia
  juuri se köyhyys työlään ei voi enään eläätä itseään
  ja se on ihan okei
  hallituksen siunaama akenda

  täydelinen tulonsiirto rikkaimalle 10 desilille
  joka jo muutenkin omistaa kaiken suomessa

  jumalauta tämä suomen hallitus ja nämä suomen valassa nyt olevat poliitikot
  ovat pahmempia nilkkejä kuin donald trumph

 21. Minna

  linström on pihalla kuin lumiukko

  eikkö suomen välityömarkinnoilla ole muka 100 000 tuhansia ihmisiä tekemässä 3 sektorilla ilmais työtä kun lakia rikotaan surutta linström

  Kyllä se pitää sanoa ääneen, ettei kaikista ole avoimille työmarkkinoille, mutta se ei tarkoita, ettei heistä olisi mihinkään muuhun.

  *Nyt tilanne on se, että olet joko töissä tai et ole,*
  siis tämä on jotain niin hirveää kuraa ja valheelinen väite että saku nyt juttua kehiin

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/255629-tyoministeri-jari-lindstrom-ylelle-osa-tyottomista-pitaisi-paastaa-palkahasta-ja

 22. Saara Nieminen

  ”Ruoska-Lindström sanoo sen suoraan haastattelussa.

  ”Lindström uskoo, että tulevaisuudessa mennään kohti mallia, jossa palkkaa täydennetään tulonsiirroilla.

  – Jos palkka ei ole sellainen, että sillä pystyy elämään, pitäisi sitä pystyä täydentämään tulonsiirroilla. Tämä on yksi keino saada vajaakuntoiset mukaan. Heille tulisi palkka ja sosiaalituki tiettyyn rajaan saakka.”

  Tarkoittaa sitä, ettei työstä tarvitse enää maksaa kunnon palkkaa, korvataan puuttuva osa verorahoista. Ja työnantajapuoli taputtaa karvaisia käsiään. Kohti kurjuutta mennään ja kovaa vauhtia. Meille ollaan perustamassa sellaista työntekijäryhmää, joille ei tarvitse kunnon palkkaa maksaa. Joku voi epäillä onko tuo edes mahdollista, mutta kyllä se on.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/255629-tyoministeri-jari-lindstrom-ylelle-osa-tyottomista-pitaisi-paastaa-palkahasta-ja

  Ja jos lait ovat asiasta erimieltä, niin muutetaan lakeja. Eiköhän se tältä hallitukselta onnistu.

  • Rintsu

   Kun aloitin työurani -86 varastolla niin siellä oli useitakin joiden työkyky ei tosiaankaan ollut parasta a-ryhmää. Silti heille maksettiin ihan oikeaa ja täyttä palkkaa.
   Työnantajalla ei ollut vaihtoehtoa. Raskaaseen ja pienipalkkaiseen työhön ei saanut mitään superosaajia joten oli palkattava se jonka sai.

   Nykyään vaan tuommoiset hommat ovat kadonneet. Videokasetit ja vinyylilevyt ovat kadonneet markkinoilta ja elokuvat katsotaan netflixistä ja musiikki kuunnellaan spotifystä. Ei ole tarvetta sadalle pakkaajalle ja postittajalle. Ja automaatio söi loputkin paikat.

   Hommat ovat tehostuneet niin perhanasti, mikä sinällään on hyvä asia mutta huonompi juttu on se, että uusia työpaikkoja ei ole syntynyt poistuneiden tahtiin.
   Koodaajista kuulemma on kauhea pula vaikka heitä on kaukoitä täynnä ja tietokoneella hommia tehdessä on ihan sama missä istuu. Ns. hanttihommat ovat käyneet vähiin eikä niihin suomalaisia edes palkata. Koska viimeksi olet kuullut siivoajan tai remppamiehen puhuvan suomea?

   Sen sijaan työttömiä mielummin komennetaan marjametsään kun sinne ei enää poimijoita ilmaiseksi Thaimaasta saa.

   • Hypomas

    Tehokkuuden hyödytkin on tehostettu. Yhä useimmin herää kysymys: ketä varten yhteiskunta on olemassa? Nyt seuraava suuri työelämän muutos saattaa koskettaa kauppojen ja markettien automaatiota ja itsepalvelukassojen yleistymistä, maksupisteissä 4-8 työntekijän sijaan tarvitaan enää yksi asiakaspalvelija.

    • jiipee

     Yhteiskunta on olemassa Perustulon kautta kaikille ihmisille vapautta varten. Kuka tahansa saa tehdä mitä tahansa, ja automaation ja tekoälyn kautta jokaiselle ihmiselle ruoan ja asunnon takaava Perustulo. Tähän tämä on tulevaisuudessa menossa, tai pitäisi olla, mutta kyykyttävät hallitukset Suomen hallitus mukaan lukien haluavat leikkiä diktaattoreja, ja joitakin vit…n pomoja. Suomenkaan hallitus ei uskaltanut lähteä Perustulon tielle. Toki homma vaatii rohkeutta, ja aina on siivelläeläjiä ollut olemassa, mutta nämä ovat vain yksittäistapauksia joihin hallituksen kannattajat tarttuvat demonisoidakseen kaikki työttömät, tämä nyt taas nähty. Itse luovan työn tekijänä inhoan ja vihaan hallituksen kyykytyskampanjaa, joka passivoi ja pelottelee myös minua. Pelolla ja kepillä saa hallittua vähän aikaa nopeasti, mutta porkkanoilla tulokset näkyvät vasta myöhemmin ja pitkään. Kuka hakkaa koiraa tai hevosta tai kissaansa. Hallitus hakkaa suomalaisia. Nykyhallitus on valinnut kepin ja pelottelun ja hakkaamisen väkivallan linjan. Haluaisin itsekin harjoittaa omaa taiteenalaani, laajemminkin, mutta nykyhallitus on saanut minutkin masennuksen ja pelon valtaan. Viimeisin esimerkki toi juttu jonka hoksin ylempänä, josta olisi aika mahtavaa tehdä jonkinmoinen satiirinen leffa tms. vähän kuin Mel Brooksin tapaan näistä amerikkalaisista supersankareista, joiden sekaan saapuu suomalainen Vituxman, joka joka välissä saa sössittyä näiden sankarien pelastustoimet. Ja saisi sössittyä pahiksienkin toimet! Tämä meikäläistä alkoi naurattaa eniten. Vituixman Suomen hallituksen tapaan siis saa sössittyä kaiken, jopa koko elokuvanteon. Tai jotenkin näin. Huomasin vaan tuossa kirjoittaessani, että voimat on mennyt aika pitkälle tämän kyykyttävän paskatyöttömyyden ja kyykyttävän paskahallituksen aikana, joten valmista ei tullut tästäkään projektista tuon ylläolevan enempää. Pahoittelen Sakulle vielä kun sössin jutun ja annnoin aika huonon kuvan tuolla keskeneräisellä tekeleellä. Mä taidan olla tuon Vituxmanin vielä epäonnisempi pikkuserkku.

     Summa summarun silti. Mä uskon Perustuloon ja robottien automatisaatiion. Nämä päästää jossain vaiheessa meidät kaikki ihmiset vapaille laitumille. Niille ihanille vihreille niityille …

     • Hypomas

      Haluan myös uskoa mainitsemaasi utopiaan, mutta tällä hetkellä ei ole viitteitäkään että yhteiskunnallinen kehitys, edes arvot, menisivät sellaisen suuntaan.

      Kyllä epävarmuuden murehtimisen lasti syö luovuutta ja kaikenlaista kognitiota myös. Itsekin mielelläni, nyt kun aikaa on, harrastelisin luovia harrastuksiani, mutta energiat ei riitä kampeamaan edes tästä depiskaudesta irti, varsinkin kun karenssin kylmä terä vaanii niskan yllä. Nykyinen mikrominini sosiaaliturva, jolla elän, riittäisi kitkuttamaan sen verran että tervehtyisin masennuksesta. Olen sopeutunut hyvin vähään, mutta pahinta on tuo jatkuva uhka, että tilanne voi koska tahansa heikentyä lisää.

      • jiipee

       Nykyhallituksen linja on arvovalinta. Ja tämä arvo on orjuuttaa ihmisiä. Se jäi sanomatta ylempään kommenttiin, että hallitus tekee pahimman virheen hakkaamalla suomalaisista luovuuden ulos tuolla kyykytys- ja pelottelulinjallaan, tekee siis suuren karhunpalveluksen kaikelle kulttuurille, taiteelle, luovuudelle, joka vain tulee säilymään ihmisten työnä robotisaation ja automatisaation tehdessä ns. paskaduunit. Jos joku haluaa ”palvella” esim. kahvilassa tai ravintolassa muita ihmisiä, on mielestäni tekopyhä eikä halua nähdä totuutta. Moni robotti valmistaa baarin tiskillä shotit ja drinkit asiakkaille. Netistä löytyy jo paljon esimerkkejä. Ei muuten ole mikään ihme, ettei Suomessa synny tällä hetkellä luovia neroja, ym. juttuja jotka poikisivat edelleen töitä, lisätöitä, muille ihmisille. Amerikasta löytyy.

       Minusta toi Perustulo kaikille ihmisille ei ole enää siis utopiaa. Moni Vihreä varsinkin on puhunut perustulosta(Soininvaara esim.). Perustulon toimivuudesta on vaikeaa saada virallista näyttöä, mutta se mitä puhuin hallituksen pelottelu ja uhkailulinjasta tekee mielestäni pahinta jälkeä, olen itse kantapään kautta huomannut tämän. Vielä muutama vuosi sitten maalasin ja työstin aktiivisesti esim. näyttelyjä varten töitäni, ja olin yhteydessä esim. Ely-keskukseen jossa kerroin ideoista ja mahdollisista keksinnöistä joilla työllistyä, mutta nyt hallituksen leikkaukset ovat alkaneet näkyä tosissaan munkin elämässä, alkaa olla niinsanotusti jäässä melkeinpä kaikki projektit. En nyt sano, että olisin pystynyt aikaisemminkaan ostamaan ym minulle tärkeitä taidetarvikkeita jne, vaatteien ostosta puhumattakaan, mutta sentään jonkinmoinen positiivinen mieliala sai edes yrittämään. Nyt viimeisen leikkauksen, aktiivimallin jälkeen on just tuo saat…llinen pelko alkanut hiipiä mieleen yhä enemmän. Kirjoitin aikaisemmin että esim hammaslääkäriä joutunut siirtämään syksyyn mennessä jo vuodella, kun v…n rahat ei vaan enää riitä.

       Eli jos mä jotain toivoisin Suomeen, jos joku päättäjä sattuu erehtymään Sakun toivoa antaville sivuille, niin sellaista johtajaa tai päällikköä joka hyväntahtoiisesti ja hellävaraisen optimistisesti osaisi johtaa Suomea kaikilla sen sektoreilla uusiin luoviin ratkaisuihin ja hommiin. Ei noin, mitä Sauli Niinistö tekee. Paljasti karvansa presidenttikautensa alussa kun halusi pistää kirjastopalvelut maksullisiksi. Luulen vahvasti, että tällä hetkellä tätä Suomen porvarillista kyykyttävää ja orjuuttavaa henkistä tilaa ohjailee ehkä eniten tämä herramme juuri. Vaikka hän pyrkiikin tästä kokoomusroolistaan eroon, niin nämä muutamat ulostulot paljastavat Niinistön äärioikeistolaiset karvat. Edesmennyt äitimuorini oli karjalan evakkoja ja aito rehti kokoomukselainen jonka kanssa otimme yhteen tapellen, kun kolmekymppisen aikoihin heräsin huomaamaan oikeiston paskan itsekkään linjan.

       On tosiaan tullut mietittyä tätä yhteiskunnan tilaa ja tulevaisuutta aika paljon, esitit Hypomas hyvän kysymyksen ylempänä, mihin tämä oikein johtaa, ketä varten yhteiskunta on olemassa. Mä luulen, että kommunismi on tulossa uudelleen. Mutta se tapahtuu nyt koko maailmassa, kansainvälisesti. Sen pitää tapahtua kaikissa maissa. Muuten sinne yhteen ei-kommunistiseen veroparatiisimaahan pakenevat kaikki nämä ökyrikkaat pakoon tätä uuskommunismia, eli pieleen menee jos yksikään maa jänistää. Ihmiset alkavat saada tarpeekseen itsekkäistä rikkaista, jotka rohmuavat ahneina lain salliessa yhä enemmän itselleen rahaa ja mammonaa. Kun perustulo lyö itsensä kunnolla läpi, niin ei aikaakaan kun huomaamme olevamme ja elävämme kommunistisessa yhteiskunnassa, tai ainakin sosialistisessa. Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney varoitti kommunismin heräävän henkiin robotiikan nousun vuoksi. Miljoonien työpaikkojen menetys roboteille voi Carneyn mukaan johtaa 1800-luvun veroiseen palkkataantumaan. Se voi virittää uudelleen kiinnostuksen kommunismiin. En ymmärrä miksi varoittaa, tai siis ymmärrän, oikeistolainen kun on. Taas yritetään hallita pääomaa pelottelulla ja uhkakuvia luomalla. Carney ei näytä ollenkaan ymmärtävän, millaista tulevaisuuden ’työ’ tulee olemaan. Se ei ole pakkotyötä, orjatyötä, monotonista tai tylsää pelkän rahan takia tehtävää työtä. Ainoastaan luovat työt tulevat lopulta jäämään ja pysymään. Pakostahan näin tulee käymään, tämän voi jokainen nähdä jo siitä esimerkistä miten kauppojen kassojen tulee kohta käymään. Kaikki muu menee, ja niin pitääkin mennä robottien hoidettavaksi. Koska eihän ole mitään järkeä tehdä sellaista työtä jonka robotti-automaatti pystyy vaivattomasti ja sata kertaa halvemmin kustannuksin tekemään. Ja jos joku yhteiskunnan taho haluaa edellisestä syystä maksaa rahaa työntekijälle jonka robotit tekee aina kustannustehokkaammin, niin tämä työntekijä sekä työnantaja tekevät täysin turhaa työtä. Palkan voi ja palkka pitääkin maksaa tulevaisuudessa siis perustulolla.

       1900-luvun kommunismi oli ideana hyvä, mutta yhteiskunta ei ollut siihen vielä valmis. Mutta nyt mielestäni alkaa olla. Se oikea kommunismi on tulossa, luulen.

       Elämme mielenkiintoisia aikoja. Ja tätä asiaa pitäisi ehdottomasti käsitellä positiivisena, porkkanamaisena asiana. Eikä lähestyä pelon ja pelottelun kautta, mihin esim. hallitus on syyllistynyt koko ajan, siis silleen että voi voi, nyt kaikki menettää ne viimeisetkin työpaikkansa. Ei näin, vaan että wau, vihdoinkin kaikki ihmiset pääsee tekemästä tylsiä monotonisia orjatöitä ja pääsevät kansalaispalkan pariin, ja robotit ja automaatit jauhaa meille kaiken perus- ym. tarvittavan valmiiksi, ruoan varsinkin, ja voimme keskittyä juuri siihen mitä haluamme, siis varsinkin luoviin yms. meitä oikeasti kiinnostaviin töihin.

       Kysymys on mielestäni enää siitä, mitkä yhteiskunnat uskaltavat lähteä lainmuutoksin tukemaan tätä perinteisistä orjatöistä vapauttavaa politiikkaa. Nykyhallitus on vain lisännyt viikkotuntitöitä, mikä on juuri päinvastainen suunta. Robottivero esim. on oikean suunnan valintaa.

       Nämä on siis meikäläisen visioita tulevasta, ei mitään ehdottomia totuuksia siitä miten asioiden pitäisi mennä. Jo tällaisten positiivisten asioiden miettiminen on pitänyt omaa mielialaani kuitenkin toiveikkaana elämän ja elämisen suhteen. Odotan ensi kevään vaaleja kuin kuuta nousevaa …

      • jiipee

       Kirjoitan vielä pikkasen lisää tästä ’uuskommunismin’ visiosta; jos ei kukaan muu lue tätä niin Sakulle haluan laittaa vielä Lopullisen ratkaisun(sen positiivisen!) mallin.

       Erittäin mielenkiintoista mielestäni on se, että kommunistinen järjestelmä muistuttaa hyvin paljon varhaisen kristillisen alkuseurakunnan sisäistä rakennetta. Lainaan pienen pätkän :

       Apostolien teot 4: 32 Ja uskovaisten suuressa joukossa oli yksi sydän ja yksi sielu; eikä kenkään heistä sanonut omaksensa mitään siitä, mitä hänellä oli, vaan kaikki oli heillä yhteistä.
       34 Ei myöskään ollut heidän seassaan ketään puutteenalaista; sillä kaikki, joilla oli maatiloja tai taloja, myivät ne ja toivat myytyjen hinnan
       35 ja panivat apostolien jalkojen juureen; ja jokaiselle jaettiin sen mukaan, kuin hän tarvitsi.

       Kaikki jaettiin alkuseurakunnassa siis tasan, kaikkien kesken. Tämä on ideaalein tilanne. Johon pitäisi yhteiskunnassakin, kaikissa yhteiskunnissa pyrkiä. Visio ’uuskommunistisesta’ yhteiskunnasta ei tavallaan eroa yhtään tuosta alkuseurakunnan varhaisesta esimerkistä. Tämä idea tasan jakamisen mallista se sai aikoinaan voiman esikuvastaan Jeesuksesta.

       Mutta nyt nykyaikana jokainen vähänkin valveutuneempi ihminen joka ymmärtää kannattaa perustuloa, haluaa myös, ehkä tietämättään, tiedostamatta asiaa, yhteiskunnan kehittyvän tähän samaan suuntaan, perustulon kautta. Perustulo on, tasan jakamisen kivijalka kaikista toimivimpaan demokratiaan.

       Ihmisen ahneuden ja itsekkyyden takia maailma ei vain ole päässyt lähellekään vielä tätä alkuseurakunnan kommunistista ihanne-esimerkkiä.

       Mutta, jo pelkät väistämättömät oikeat demokraattiset lainmuutokset ajavat väistämättä yhteiskuntia ja valtioita tähän oikeanlaiseen suuntaan. Vaikka rikkaiden ja omistuspiirien vastustus tietenkin on kova tasanjakamiseen johtavaa perustuloa kohtaan, lakien säätämiset ja muutokset tapahtuvat väistämättä toimivissa demokratioissa pikkuhiljaa koko ajan yhä enemmän kohti Lopullista+ratkaisua(siis tällaista oikeaa lopullista kyseistä ihanneyhteiskuntaa kohti).

       Automaatio ja robotismi perustulon yhteydessä ovat olennaisessa roolissa tässä yhteiskunnan muutoksessa, kohti kaiken tasan jakamista, kaikille yhteisesti.

 23. Rintsu

  Niin. Ottivathan pankitkin käyttöön palvelumaksut itsepalvelusta.
  Se on jo äärimmilleen tehostettua homma se.
  Kuin myös se, että täälläpäin pankkikonttoreissa ei ole käteispalveluita.
  Käteistä kaipaavat nostavat rahaa lähikaupan kassalta.
  Homma on tehostettu äärimmilleen.

  Ja kun kilpailutetaan ja tehostetaan tarpeeksi niin uutinen kuukauden takaa kertoo, että vain kaksi pankkia teki kilpailutuksessa väestörekisterikeskukselle hyväksyttävän tarjouksen verkkopankin tunnistuspalveluista. Jos muiden pankkien kanssa ei päästä sopimukseen niin sitten on tehostettu ja kilpailutettu puolet suomalaisista liemeen. Se on jo erittäin tehokasta.

Kommentoi »

Comments are closed