Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Irtolaisuuden paluu

Suomen työvoimapolitiikka alkaa olla siinä pisteessä, että palkaton työ on normaali olotila. Nähdään tekemätöntä työtä ja työttömiä. Loogisesti päätellään, että pannaanpa työttömät tekemään nuo työt. Palkanmaksua ei edes ajatella.

Kun joku työtön pullikoi vastaan eikä suostu palkattomaan työhön, niin viranomaiset ovat näköjään valmiita jopa kyseenalaistamaan hänen terveytensä ja kykynsä huolehtia itsestään. Näin kävi Seura-lehden artikkelin Miialle, joka sai tarpeekseen kahden vuoden palkattomasta työstä, kieltäytyi tekemästä sitä ja samalla kieltäytyi asioimasta Te-toimiston kanssa. Kunta teki hänestä edunvalvontailmoituksen maistraatille.

Lain mukaan edunvalvoja voidaan määrätä täysi-ikäiselle, joka sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin.

Kunnan sosiaalitoimi siis katsoi, että palkattomasta työstä ja Te-toimiston kanssa asioinnista kieltäytyvä on sairas, henkiseltä toiminnaltaan häiriintynyt tai muuten kykenemätön huolehtimaan asioistaan. Näin siitä huolimatta, että henkilöllä ei ole todettu mitään sairautta eikä hänen raha-asioistaankaan ole tietoa.

Työttömän on lain mukaan oltava Te-toimiston kirjoilla työttömänä työnhakijana saadakseen toimeentulotuen täysimääräisenä. Jos asiakkuudesta kieltäytyy, niin rangaistuksena on toimeentulotuen alentaminen ensin 20 prosenttia. Menettelyn toistuessa alennus on 40 prosenttia. Tässä tapauksessa henkilö otti vastaan rangaistuksen. Se ei viranomaisille riittänyt, vaan hänestä yritettiin tehdä myös alentuneesti oikeustoimikelpoinen.

Nyt ei olla enää kaukana aiemmasta irtolaisten kohtelusta. Irtolaislaki oli voimassa vuoteen 1986 asti, ja se koski valla työtä ja riittäviä käteisvaroja oleskelevia. Lain mukaan irtolaiseksi katsotulle voitiin antaa velvoittavia viranomaismääräyksiä työstä ja asuinpaikasta. Jos määräykset eivät tehoneet, niin henkilö voitiin sijoittaa työlaitokseen. Hän menetti vapautensa pelkällä hallinnollisella määräyksellä.

Halu kohdella ihmisiä ja erityisesti työttömiä irtolaisena istuu näköjään sitkeässä. Jos joku ei halua tehdä palkatonta työtä eikä edes asioida työvoimaviranomaisten kanssa, niin hänessä on pakko olla jotain vikaa. Jos ei ole vikaa, niin ainakin hän voi esimerkillään opettaa muillekin kansalaistottelemattomuutta. Niinpä hänet on vaarallisena yksilönä pantava kuriin.

Olen ennenkin sanonut, että ajan ratasta ollaan kääntämässä takaisin 1800-luvulle, jolloin oli voimassa palveluspakko ja irtolaislainsäädäntö. Jokaisen oli oltava jonkun palveluksessa, jos hän ei ollut itsenäinen yrittäjä tai maanviljelijä. Työtön katsottiin irtolaiseksi ja passitettiin pakkotyölaitokseen tai kehruuhuoneeseen tuomittujen rikollisten joukkoon.

Näyttää siltä, että ajan ratas on jo kääntynyt ja työtön halutaan nähdä vajaavaltaisena. Nyt tarvitsee vain puhaltaa irtolaislainsäädännöstä pölyt, jotta työttömät voidaan tuomita pakkotyöhön. Käytännössähän jokainen toimeentulotuen asiakas voidaan katsoa vailla työtä ja riittäviä käteisvaroja oleskelevaksi.

Kalenteriin vain pitää liimata vanhoja lehtiä takaisin yli sadan vuoden verran.

Kommentit (108)

 1. Petri Sakkinen

  Luulin jo kaiken nähneeni ja kuulleeni, mutta Sipulin, Suolen ja Orvon hallitus uskollisen kätyrlaumansa kanssa jaksaa aina yllättää.

  • DI

   Se viimeinen niitti nähdään jos mulle yritetään tämä tehdä. Se päätty kyttäjuttuun, ambulanssi juttuun ja lopulta elinkautisesta armahdusanomuksiin presidentille. Joku roti se on mitä ihmislapsi sietää.

 2. Virva Itäranta

  Enää ei olla kaukana pakkotyöleireistä, joiden ylläpito kilpailutetaan yrityksillä.

  • Jarkko

   Virva ei niitä ”pakkotyöleireiksi” nimetä vaan palvelukeskuksiksi, joissa ”autetaan” työttömiä osallistumaan yhteiskuntaan. Vähän samaan tapaan kun natsi saksan kaasutusyksiköitä ei kutsuttu kaasutus yksiköiksi vaan erikoishoitoyksiköiksi ja suihkuiksi, jotka auttavat juutalaisia, vammaisia, homoja ja mustalaisia peseytymään.

   Vielä työttömiä ja köyhiä ei sentään kaasuteta työttömien erikoishoito- ja apu yksiköissä, mutta nykymenolla eiköhän sekin päivä vielä koita. Pienestä leimaamisesta ja syrjinnästä se entisaikojen saksan miljoonien juutalaisten ja vammaisten kaasutuskin sai alkunsa. 🙁

   • stunned

    Suihkuun joutuivat ne, joita ei ollenkaan kirjattu sisään leiriin. Välittömästi tuhottavat käännettiin rampilta suoraan vasemmalle ”peseytymään”. Jokaisesta kuljetuksesta vain alle kolmasosa otettiin mukaan leirin muonavahvuuteen, rampilta oikealle parakkialueelle. Ne, jotka säästyivät valinnassa rampilla, näivetettiin työllä (Vernichtung durch Arbeit). Liian sairaat ja heikot (ei enää työkykyisiä) ammuttiin ja vietiin krematorioon. Näin siis leireistä kuuluisimmassa, Auschwitzissa.

    Tuhoamisleiri (Vernichtungslager) ja työleiri (Schutzhaftlager) eivät ole kuitenkaan aina synonyymejä. Ensimmäiset työleirit (Dachau) perustettiin Saksaan heti Hitlerin valtaannousun jälkeen, ja niihin passitettiin poliittisia vastustajia ja pian myös kroonisesti työttömiä. Säilöönottoa kutsuttiin nimellä Schutzhaft. Sana tarkoittaa talteenottoa suojelun perusteella. Dachausta alkoi myös tapa kiinnittää porttiin rautakirjaimin iskulause ”Arbeit macht frei” (työ vapauttaa). Buchenwaldissa luki sen sijaan ”Jedem das Seine” (kullekin ansionsa mukaan).

    Hitlerin 50-vuotispäivänä hyvän tahdon eleenä vapautettiin tuhansia pakkotyöhön määrättyjä saksalaisia työttömiä, mutta heitä oli vielä sodan päättyessä 70 000.

    Valtakunnan vieläkin toisinaan kehuttu ”työllisyysihme” tehtiin kieltämällä ammattiyhdistysliike, laskemalla palkat alas, teettämällä sosiaaliturvaa vastaan työttömyystöitä ehdoitta ja tärkeimpänä lähettämällä työttömyyden kova ydin leireille musta kolmio (Asozial, Arbeitsscheu) rintapieleen kiinnitettynä.

    On aivan selvää, mistä Sipilän hallitus ja Lindström ovat vaikutteensa ammentaneet.

    • Markku

     Nimimerkki ”stunned” kirjoittaa aina yhtä hyvin.. Kiva lukea hyviä kommentteja. Kommentit kruunaa Sakun kirjoitukset.

     Jep! Nettoveronmaksajiksi pakotetun rahvaan on pakko olla ihan umpihulluja kun eivät suostu yrittäjiksi näin reiluissa oloissa. Kyllä suomalaisten ja muun roskaväen hommaa on uhrautua jotta nämä ruotsalaisten pankkiirien kavereina häärivät veroja kilpaa suoraan kuormasta ahmivat verosyöttiläät voivat pankkiirikavereiden tavoin paksusti.

     http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumista-vaaditaan-mutta-mita-tapahtuu-kun-aktivoituu/

 3. Antonio

  Siis MITÄ?!?!?!
  Tämähän on järkyttävyyden huippu!
  Kostotoimi, jolla te:t pyrkivät entisestään hankaloittamaan ns ” hankalan” (tosiasiassa vain oikeuksiaan puolustavan) asiakkaan elämää!
  Minulla on semmoinen kutina, ettei
  Chomskynkaan raha ja valta- teeseistä löydy tällaista konstia.

  Tästä v:mäisestä yrityksestä pitää nostaa meteli!
  Mutta: Brava Mia!

  • Antonio

   Ja tietysti KIITOS Saku!

  • Anne Pahtakari

   Ilmoituksen oli tehnyt Seuran mukaan sosiaaliohjaaja. Onko semmoisia TE-toimistossa töissä? Vähän ”pomoporraskin” vaikuttaa kaupungin sosiaalitoimen porukalta.

   Tämä oli kyllä hirveä juttu ja aloin oikein odottaa Uuninpankkopoika-postausta. Propsit Miialle, että löi ns. liinat kiinni!

   • Jonis Lusis

    Kun ja jos toimeentulotukea alennetaan 20-40% ,tieto välitetään Kelasta sosiaalitoimeen.
    Sosiaaliväki sitten arvioi asiakkaan selviytymismahdollisuuksia ottamalla häneen yhteyttä.
    Niistä keskusteluista sitten vedetään johtopäätöksiä, onko jotain syytä jatkotoimenpiteisiin.

    Jos asiakas juttelee ”levottomia” ja hänellä on esimerkiksi lapsia, voi syntyä jatkotoimia.
    Kuvitteellinen esimerkki vain.

 4. Sirpa Hyttinen

  Nyt menee niin överiksi että olen sanaton. Hävyttömyydellä ei ole mitään rajaa.

 5. Anna-Katriina Lius

  Petteri Orpon kommenteista voidaan päätellä, että meininki tiukkenee vielä tästä, sillä työllisyysaste on saatava 80%:iin. Myös Hetemäki vaati tätä haastattelussaan. Ihmettelen, kuinka kauan kansalaiset katselevat tätä helvetillisen hevoskuurin kiristymistä – vaikka ”talouden näkymät ovat ennennäkemättömän valoisat ja työllisyys kohenee kohisten” (lainauksia median otsikoinneista kuluneelta vuodelta). Työllisyyspolitiikan seuraukset ovat alkaneet myös koetella lähtökohtaisesti hyvinkin keskiluokkaisia ihmisiä, kuten tänään päivityksessäni kirjoitin.

  • elm

   The Guardian -sanomalehti kirjoittaa ansiokkaasti Suomen perustulokokeilusta, jutun otsikko kuuluu näin: ”Universal basic income hasn’t made me rich. But my life is more enriching.” eli vapaasti suomennettuna ”Perustulo ei ole tehnyt minusta rikasta, mutta se on tehnyt elämästäni rikkaampaa”.

   (luettavissa https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/07/universal-basic-income-rich-finland-work-benefits)

   Voi tätä hölmäläisten maata, jos, mikäli perustulokokeilun tulokset tulevat olemaan myönteisiä, jätämme tämän brändi/huomio/edelläkävijyyskortin käyttämättä. Sillä edelläkävijyyttä se olisi, jos olisimme ensimmäinen Euroopan markkinatalousvetoinen demokratia, jossa perustulo otettaisiin onnistuneesti käyttöön ja kansalaisten hyvinvointia alettaisiin pitää kunnia-asiana, perusoikeutena.

   Yritteliäisyyden tukeminen ja monimuotoisen osaamisen arvostaminen (myös pätkätöinä) saataisiin valjastettua perustulon kautta niin, että se lähes joka tasolla kumuloituisi niin kansalaisten hyvinvointiin, lisääntyneisiin verotuloihin kuin säästyneisiin kustannuksiinkin (sosiaali- ja terveysmenot). Kaikkinainen hampaidenkiristely ja huuto vähenisivät sitten alkupaniikin jälkeen kyllä – kun tulokset alkaisivat puhua.

   Kunpa tämä maa uskaltaisi nyt olla kerrankin edelläkävijä. Montako päivää on vielä vaaleihin?

  • PirjoOravuo

   No mutta, mitä pahaa työllisyysasteen nostamisesta on? Kommentistasi saa käsityksen, että mielestäsi on jotenkin väärin, että ihmiset työllistyvät.

   • PiruRaamatunLuvussa

    Vääryys on niissä keinoissa millä tuo työllisyysaste on saatu nostetuksi.

   • M.M.X.X.

    Pääsääntöisesti kaikki työttömät haluavat työllistyä. Työllistymisellä yleisesti tarkoitetaan sellaista laillista toimintaa josta maksetaan kohtuullista palkkaa, työsuoritteen vastineeksi. Toivottavaa olisi että kohtuullinen korvaus tehdystä työstä/töistä on sellainen ettei työntekijän tarvitsisi turvautua yhteiskunnan tukiin palkan tai tehtyjen työtuntien vähäisyyden vuoksi. Kun useampi työtön saa em. kerrotun kaltaista työtä- työllisyysaste nousee luonnollisesti ja verotulot kasvaa.

    Kysyt :” No mutta, mitä pahaa työllisyysasteen nostamisesta on?” Kysymys sinänsä jo sisältää vastauksen.
    Työllisyysastetta nostetaan keinotekoisesti. Palkattomilla töillä. Verotulot eivät kasva työllisyyden tahdissa.
    Työllisyysasteluku ei siis kerro mitään työllisyysasteesta, mikäli se sisältää palkatonta työtä.

    Tällainen keinotekoinen työllisyysasteen nosto ja kikkailu töllisyysasteluvuilla ei hyödytä ketään, se on lähinnä poliittista peliä johon meillä ei pitäisi olla varaa.

 6. Topi Kettunen

  Vaikka pieni osa minusta heikosti ymmärtää että tapausta tuntematon sossun tantta voisi luulla toimeentulon ääriminimeille vapaaehtoisesti heittäytyvää hulluksi, niin jumalauta ei helvetti mitä menoa. Nyt ollaan edetty aivan uudelle tasolle vaikka meno karmeaa onkin ollut jo vuosia.

  Pisteet Seuralle että on tarmokkaasti alkanut tutkimaan ja raportoimaan aiheesta, vai saako täällä kilpailujaa kehua?

 7. Siru Pola

  Kuntien työntekijät harvoin ymmärtävät edunvalvontaan määräämisen perusteita. Ei heiltä kaikilta voi toki sellaista vaatiakaan.
  Sosiaalitoimista on ”aina” tehty ja tullaan tekemään ilmoituksia mahdollisesta edunvalvonnan tarpeellisuudesta. Näin tehdään myös ja etenkin silloin, kun kunnan taholta ei tiedetä mitä pitäisi tehdä tai sitten koetaan henkilö niin hankalaksi, että halutaan sysätä hänen asioittensa hoito edunvalvojan kontolle.

  Onneksi maistraateissa asia osataan kyllä sitten käsitellä.

  Tuo Riihimäen tapaus on kyllä pohjanoteeraus. Tosin siinäkin saattaa hieman olla lööppilisää.

  • M.M.X.X.

   Miten arvelisit lööppilisän ilmenevän jutussa ?
   ”Kuntien työntekijät harvoin ymmärtävät edunvalvontaan määräämisen perusteita. Ei heiltä kaikilta voi toki sellaista vaatiakaan.”
   Kyllä voi vaatia, varsinkin niiltä jotka turvautuvat edunvalvonta ilmoitukseen ja heidän esimiehiltään.

   ”Pomoportaan mukaan ilmoitus ei vastaa kaupungin yleistä linjaa.”

   Siis sosiaalisen hyvinvoinnin palvelupäälikkö Timo Turunen katsoo että henkilö joka on tehnyt 2 vuotta ilmaista työtä, saanut toimeentulotukeen välillä jopa 40 prosenttia leikkausta,jolla ei ole mielenterveys tai päihde ongelmia ansaisee tällaisen vastaukset:

   ”Ei edunvalvontailmoitusta tehdä koskaan pelkän palveluista kieltäytymisen perusteella. Kyllä siellä pitää olla muutakin syytä, kuten velkaantumista. Ja ilmoitus tehdään asiakkaan kanssa yhteistyössä”, kommentoi aikuisten sosiaalisen hyvinvoinnin vs. palvelupäällikkö Timo Turunen asiaa yleisellä tasolla eli viittaamatta mihinkään yksittäiseen tapaukseen.

   No, ilmeisesti Timo ei vieläkään ole sisäistänyt että edunvalvonta ilmoitus on tehty juuri palveluista kieltäytymisen perusteella. Lisäksi Mia on nyt leimattu

   ”Mitään anteeksipyyntöä ei ole tullut”, Miia sanoo.

   • M.M.X.X.

    Ilmeistä on että aiheeton edunvalvontailmoitus aiheuttaa monenlaista haittaa ja ennenkaikkea stressiä ja pelkoa viranomaisia kohtaan. Siis juuri näitä ”sosiaalisen hyvinvoinnin ammattilaisia” kohtaan. Vaikea kuvitella että luottamusta enää virainomaistoimintaa kohtaan saadaan palautettua.

    Mia on leimattu tapaus terveyskeskuksessa, sosiaalitoimessa ja pankissa. Tarpeettoman edunvalvontailmoituksen ongelman hoitaminen on jätetty roikkumaan ilmaan, viranomaisten taholta.
    Vähän niin kuin hirttosilmukka joka heiluu tuulessa.

    Lopulta maistraatti jätti ”asian sillensä”, koska asiakas vastustaa edunvalvontaa eikä lääkärinlausuntoa ole.

    Mian henkinen terveys on kyseenalaistettu, toistaiseksi. Jatkuuko Mian mielenterveyden arviointi sitten kun hän seuraavan kerran menee terveyskeskukseen. Mahdollisesti. Tieto ehdotuksesta edunvalvontatarpeen arviointiin TKssa kuitenkin on ja pysyy.

    Ei ole peruttu ilmoitusta, ei anteeksi pyyntöä. Ei mitään mistä jatkaa eteenpäin. Kuinkahan kauan ihmiset jaksaa jatka minimi etuuksilla, leimattuna, työttömänä ja viranomaistoimintakulttuurissa missä luottamusta toimintaan ei millään tavalla pyritäkään palauttamaan.

    Viranomaisen valtuudet ovat laajat ja epämääräiset : 1§
    Holhoustoimen tarkoituksena on valvoa niiden henkilöiden etua ja oikeutta, jotka eivät vajaavaltaisuuden, sairauden, poissaolon tai muun syyn vuoksi voi itse pitää huolta taloudellisista asioistaan.
    Edunvalvoja voidaan määrätä, jos se, jonka etua olisi valvottava, ei tätä vastusta. Jos hän vastustaa edunvalvojan määräämistä, edunvalvoja voidaan kuitenkin määrätä, jos vastustamiselle ei hänen tilansa ja edunvalvonnan tarve huomioon ottaen ole riittävää aihetta.
    Edunvalvojan tehtävä voidaan rajoittaa koskemaan määrättyä oikeustointa, asiaa tai omaisuutta.
    8 §
    Tuomioistuin voi määrätä edunvalvojan täysi-ikäiselle, joka sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin. Holhousviranomaisen tulee tarvittaessa tehdä käräjäoikeudelle hakemus edunvalvojan määräämiseksi.

    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990442

 8. Keltainen tähti käsivarteen

  Jo on aikoihin eletty. Minne kaikkiin rekistereihin Miian edunvalvontailmoitus onkaan edennyt? Onko tieto liikkunut Euroopan tietosuoja-asetuksen GDPR:n mukaisesti, jolloin ”asiakas” pääsee tarkistamaan ja tarvittaessa poistamaan tietonsa lain mukaisesti? Vai haittaako väärin perustein kostomielessä laadittu ilmoitus Miian ja hänen jälkeläistensä elämää täältä ikuisuuteen, milloin lääkärissä, milloin vakuutusyhtiössä, milloin pankissa asioidessa?

  Tässähän ihan haukkoo henkeään. On käsittämätöntä, miten ala-arvoiseen tilaan maamme on ajautunut. Mistään ei välitetä, mielivaltaa harjoittavat virkamiehet saavat jatkaa toimintaansa esimiestensä suojeluksessa yksilön oikeuksista täysin piittaamatta.

  Ennustan, että seuraavaksi aletaan jakaa lisärangaistuksia niille, jotka purnaavat julkisesti kohtelustaan. Voisiko esimerkiksi Miian toimeentulotuen ottaa kokonaan pois, entä voisiko hänet teljetä tutkintavankeuteen tai mielisairaalan suljetulle osastolle? Näitä vaihtoehtoja varmasti punnitaan Riihimäellä kiivaasti käryn käytyä.

  Entä mikä on Kelan rooli tässä sopassa? Onko mahdollista, että tällaista ohjeistusta on jaettu ylhäältä päin? Joko keltaisia tähtiä painetaan?

 9. Ulla Vehaluoto

  Tietenkin orjayhteiskunnassa ihminen, joka haluaa olla vapaa, pakotetaan orjaksi.

  • Petri Sakkinen

   Parempi orjan elämää,
   on kuolo hirsipuussa.

   • Jonis Lusis

    Henkeni on tienattu naimalla enkä uhraa sitä muutaman nilkin takia.

  • jiipee

   Ei ole maailma valmis vielä, ei.

 10. Matti

  Tämä on tulos, kun ammattikorkeakoulut puskevat ulos ns. tusinasosionomeja, joiden koulutus ja työelämään perehdyttämäminen on puutteellista. Esimerkiksi juurikin Riihimäen seudulla sosiaalitoimessa vaihtuvuus on suurta, jolloin perehdyttäminen ja perehtyneisyys jää vajaaksi. Tärkein tavoite on säästää sosiaalitoimen menoissa, mikä on myös esimiehien mantra (ja ajaa osaavan väen pois palkkalistoilta). Sitten tulee tällaisia isoja huteja. Tämä kertoo vain sosiaalitoimen kriisistä ja samaa kriisiä on TE-palveluissa.

  • M.M.X.X.

   Tusinasosionomeilla on korkeasti koulutetut pomot jotka kantavat vastuun alaistensa toiminnasta. Sitä varten he siellä ovat.
   Juu-u, tais olla väärä maa.

 11. Jyrki

  Nyt kyllä pomppasi jo todella pahasti. Aivan uskomatonta. Kieltäytyy orjatyöstä ja TE-toimiston ”palveluista”. Niin minun mielestä on aloitettu ”ajojahti”. Jolla varmistetaan mitä ilmeisemmin lopullinen ja mahdollisimman tehokas syrjäytyminen ja oikeus päättää omista asioista tapahtuu jos orjatyö ei ole sitä jo tehnyt.

  Ongelma kun olisi korjaantunut sillä, että kyseinen henkilö olisi kutsuttu allekirjoittamaan reilu työsopimus. Jossa henkilö myy työpanoksensa reilulla hinnalla eli PALKALLA, sille taholle joka aikaisemmin piti häntä 9e/pvä orjana. Ja asia olisi ollut kunnossa. Mutta eipä niin toimittukaan. Vaan mitä ilmeisemmin käynnistettiin minun mielestä orjatyöstä ja TE-toimiston palveluista kieltäytyneen ajojahti. En yksinkertaisesti näe tuossa mitään muuta. Koska on ilmeisesti alettu penkomaan myös henkilön tilejä. Ja mitä vielä ehkä pyritäänkään penkomaan? En usko että asia jää tuohon kun vauhtiin on päästy.

  Nyt jos koskaan pitäisi alkaa hälytyskellojen soimaan hyvin lujaa yhdessä ja toisessa paikkaa. Mutta eiköhän tämä nykyinen hallitus ole jo ne kellot vaijentanut keinolla jos toisellakin. Nyt tietysti joku sitä mieltä, että pitäisi ottaa rauhallisesti ihan normaaliahan tämä kaikki. Ja niin tulee olemaankin kun annetaan asian vaan normalisoitua pikku hiljaa. Kuten nykyinen hallitus tahtookin asioiden tapahtuvan hitaasti mutta varmasti. Aina välillä kokeillen kuinka pitkälle voidaan nyt mennä ennen kuin risahtaa. Lopulta voidaan mennä tosiaan niin pitkälle ettei osata edes pahimmissa skenaariossa ehkä asiaa edes ajatella. Nykytekniikka antaa paljon mahdollisuuksia millä voidaan kahlita vaikka työttömät kahleisiin ja lopulliseen orjuuteen.

  • Jyrki

   Jaa olisikon pitänyt lukee Seuran juttu läpi pari kertaa. Tässä nähdään kun juttuun ei perehdy ajatuksella.

   Eli ilmeisesti mistään orjatyössä ei ole vielä oltukaan. Mutta siihen päätyminen on jo hyvin lähellä ainakin jos olisi siihen reakoinut myönteisesti eikä kielteisesti kuten nyt tehty. No joka tapauksessa ei se mitään muuta. Minusta kyseessä on jo virkavallan suunnalta puhdas ajojahti, kun jopa pankkitililejä alettu käymään läpi. Olisipa itselläkin yhtä paljon uskallusta vain todeta, että nyt riitti. Tietty se kyllä tarkoittaa rahattomuutta. Ja pahimmillaan ehkä sen ajojahdin alkamista kun ei suostu tekemään töitä kuin vasta sen jälkeen, kun palkkatyösopimus on tajottu reilulla palkalla ja ehdoilla allekirjoitettavaksi.

   • Jyrki

    Jaa olihan sittenkin ollut näemmä orjatöissä jo pari vuotta ja lisää olisi ollut luvassa, mutta kieltäytyi. No minähän näemmä toimin itsekin kuin meidän hallitus. Ensin hutkitaan huolella ja sitten vasta tutkitaan ylimalkaisesti. Tosin itse edes yritän tutkia hallitus taitaa vain katsella ja nyökytellä päätänsä. Jäänkin vain seuraan muiden kommentointia uskoisin, että tämä Seuran juttu jos mikä pitäisi saada jotain keskustelua aikaan.

   • Virve Valoheimo

    ”Näin kävi Seura-lehden artikkelin Miialle, joka sai tarpeekseen kahden vuoden palkattomasta työstä, kieltäytyi tekemästä sitä ja samalla kieltäytyi asioimasta Te-toimiston kanssa. Kunta teki hänestä edunvalvontailmoituksen maistraatille.”

    No olihan ollut jo kaksi vuotta palkattomassa työssä.

 12. töytön

  Näin sipilandiassa herrojen ja rouvien vuonna 2018!

 13. HALUAA LONTOOSEEN, KÖYHÄT PAKKOLAITOKSIIN

  Pienen ihmisen puolella olleen SMPn maineella ratsastanut Timo Soini ei välitä enää muusta kuin itsestään.
  Hän tietää että Siniset tulevat kärsimään murskatappion.
  Suurlähettilääksi pääsyn Lontooseen ainoa mahdollisuus on että Kokoomus ja Kepu voittavat vaalit ja palkitsevat uskollisen kätyrinsä.
  Timo tietää hyvin , että nykyinen suurlähettiläs on syntynyt 1955 ja voisi olla jo eläkkeellä.
  Taidetaan pitää paikkaa odottamassa!! :DDD

  • Pentti Sorsa

   Lontoo ei tule olemaan laiskan miehen paikka brexitin jälkeen. Vatikaaniinhan se on hinkunut aina.

  • Karjalaispoika

   Tuskin asiaa n Sipilältä tai Soinilta kysytty.

 14. Sauli

  On tämä täällä ennenkin ollut, mutta laitetaan uudestaan ”Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Orja ei pääse ulos asemastaan”.

  Ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Jos ja kun aloituksessa oleva esimerkki on totta, ei liene epäilystä että orjatyön määritelmä toteutuu. Kun toteuttajana on vielä valtion virkamies, on jo mielestäni menty jo aika pitkälle ja ohi oikeusvaltioperiaatteiden suhteen. Tulee mieleen Neuvostoliiton toiminta työstäkieltäytyjien suhteen. Heitä valtio kohteli kuin Miiaa sillä erotuksella, että Neuvostoliitossa palkkatyöstä kieltäytymisestä saattoi seurata keikka mielisairaalaan ja ”aivopesuun” täällä saman kohtelun saa palkattomasta työstä kieltäytymisestä.

  Jos ja kun Miian tapaus on totta, niin olisi aivan yleisen oikeusturvan kannalta syytä tutkia viranomaismenettely. Kaikilla ei ole voimia, kykyä, halua alkaa käräjöimään viranomaisia vastaan, vaikka muuten on täysin kykenevä huolehtimaan itsestään. Itselle tai sellaiselle joka ei joudu jatkuvasti tekemisiin virkamiesten kanssa, tulee varmasti täytenä yllätyksenä kuinka paljon valtaa heillä voi olla. Huolestuttavaa, erittäin huolestuttavaa…

  • Mäkinen

   Kyllä ne vielä tuon orjatyön määritelmänkin muuttavat.

   • Sauli

    Aivan, mielipiteen muokkausta siihen suuntaan on jo pitkään tehty. Ilmaistyö ei ole kaikkien kansalaisten mielestä palkatonta vaan vastikkeellista työtä. Yleinen mielipide alkaa olla kypsä ajattelulle osallistumisvelvoitteesta, siitä ettei sosiaalietuuksia makseta, ellei niiden saaja osoita tiettyä halua osallistua omalla panoksellaan yhteiskuntaan. Aivan vielä ei olla siinä tilanteessa, että tämä vastikkeellinen työ olisi kaikissa yhteiskuntaluokissa hyväksytty, mutta siihen oikeisto pyrkii kyseenalaistamalla työttömien ja köyhien kapinoinnin rippeet. Eli marssijärjestys on, kansalaisten mielipiteen muokkaus ja sitten lait jotka sinetöivät mielipiteen velvoittavaksi säädökseksi.

    En tiedä virkamieskunnan poliittisesta suuntautumisesta, mutta Miian tapauksessa veikkaisin että virkamiehen ideologia on lähempänä kansallissosialismia kuin sosiaalidemokratiaa.

    • Kimmo Paaso

     Yleinen mielipide alkaa olla vastikkeellisen sosiaaliturvan puolella. Tässä ei nyt ihmiset tajua, että kannattamalla tällaista he voivat kohta itse tehdä työtä tt-tuella. Työnantajat eivät ole hyväntekijöitä, harvassa ovat myös korkean moraalin ja oikeudenmukaisuuden omaavat yrittäjät, ja rehellisiä yrittäjiä, löytyykö sellaisia? Siispä töitä tekee kohta palkatta sanat, jotka ennen tekivät sitä palkalla. He vain ensin joutuvat työttömiksi kun palkattomat ottavat heidän paikkansa, ajallaan he tulevat kuitenkin takaisin virkakoneiston ajamina. Ei taas näe nenäänsä pidemmälle ne, jotka puolustavat tällaista.

     • Pipsa Mäntykangas

      Juuri tämä ihmetyttää, ihmiset eivät tajua, että päivänä eräänä hyvinkin saattavat olla muiden joukossa tekemässä sitä palkatonta työtä.
      ”Tänään se olen minä, huomenna se voit olla sinä.”

 15. Jani Raappana

  Vapaudesta juuri on kysymys.Vapautta systeemistä kaipaavat pitää laittaa kuriin,ettei massoihin viel tartu mokoma sairaus.Lapissa asuvilla oli viel joku vuosi sitten mahdollista kalastaa pohjosen vesistöissä suht vapaasti, ja eläminen syysteemistä riippumattomasti oli luoonnon suomilla anneilla mahdollista.Eivät kalastele enään ,ja viimeinen paikka eläö jollain tavoin vapaasti saatiin ruotuun.

 16. Markku Isometsä

  Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Orja ei pääse ulos asemastaan.

  Orjuuden kaltaiset olosuhteet taas tarkoittavat, että saatava palkka on liki olematon, mutta vapaus valita on silti olemassa. Media käyttää käsitettä myös kiertoilmauksena tosiasiallisesta orjuudesta. Orjuuden ajatellaan usein olevan menneisyyttä, mutta sitä on nykyäänkin, joskaan ei enää laillisesti missään maassa. Perinteisesti orjuus on käsitetty ihmisen pitämisenä toisen omaisuutena.

  Ennen orjiksi otettiin niin sotavankeja, rikollisia ja velkaantuneita kuin siviilejäkin, jotka pakotettiin työskentelemään omistajansa hyväksi. Orjuus tässä muodossa oli laajalti yleistä aina 1800-luvulle saakka. Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksassa käytettiin paljon orjatyötä. Sodan jälkeen Yhdistyneet kansakunnat määritteli orjaksi kenet tahansa, joka ei voi vapaaehtoisesti poistua työstään. Nykyään orjuus on tuomittu monissa kansainvälisissä sopimuksissa samoin kuin myös YK:n Ihmisoikeuksien julistuksessa 1948.

 17. mark

  Jo on aikoihin eletty, voihan prkle. Jokaisen pitää kieltäytyä pakolla teetettävästä ilmaisesta työstä, koska se on lain ja kansainvälisten sopimusten vastaista. Tarviiko paremmin perustella? Jos viranomainen näin vaatii, hänelle voi toivottaa vaikka majavan karvat korvilleen ja kaikkoamista mäkimaastoon. Mitähän meidän ay-pamput mahtaa puuhastella? Kiinteistöbisneksiä?

 18. Rintsu

  Jos teet ilmaistyötä niin olet käytännössä holhottavana.
  Jos et suostu niin yritetään määrätä holhottavaksi.

  Just. Yhteiskunta jossa on muutama vapaaherra ja loput heidän palvelijoitaan.
  Piikayhteiskunnan paluu.

  Se oli 80-luvun lopulla kun tulevan vaimoni 1800- luvulla syntynyt mummo kuulteni sanoi tulevalle vaimolleni, että ”muista palvella herraasi hyvin”. Minä jouduin ikäihmiselle sanomaan, että kuules kun ajattelin ottaa tyttärentyttäresi vaimoksi enkä piiaksi.
  Tuohon herttaiseen naiseen vaan oli hyvin syvään iskostunut aikansa aate, että köyhän pitää olla nöyrä.

  Se ehkä toimi silloin kun suurin osa kansasta repi leipänsä pienestä peltotilkusta joka ei ollut oma ja kaksi vuotta kiertokoulua oli monen opintie.
  Sitä on vaikeampi toteuttaa tänään kun monella työttömällä ja köyhällä on ylioppilas- tai korkeakoulututkinto. Maisterin komentamisessa piikomaan ei oikein ole järkeä.

  Mutta jos piikayhteiskunta tosiaan halutaan takaisin niin sen kun vain lakkautetaan puolet suomen lukioista ja korkeakouluista. Niin ja laitetaan peruskoulun sijaan minimioppimääräksi se kaksi vuotta kiertokoulua.
  Sitten alkaa löytymään nöyrää väkeä jonka mielestä herrat ovat fiksua eliittiä.

  Nyt se ei oikein toimi kun eduskunta ja hallitus ovat väärällään väkeä joiden osaamisen voi kyseenalaistaa ihan peruskoulun oppimäärällä niin kovin harva enää herraksi päässyttä viitsii nöyristellä.

  • Ulla Vehaluoto

   ”Maisterin komentamisessa piikomaan ei oikein ole järkeä.”

   Eihän siinä järkeä ole, mutta sadistia se miellyttää kovasti.

 19. Hanna-Kaisa

  Ko. henkilö olisi tuonkin välttäny tjos olisi perustanut toiminimen. Yrittäjät kun saavat Suomessa rauhassa kituuttaa nälkäpalkalla ilman että ketään kiinnostaan yrittäjän toimeentulo.

  • Jarkko

   Yrittäminen on oma valinta työttömyys ei. Omaan valintaan perustuvan toiminnan rinnastaminen työttömyyteen on vähintäänkin kummallinen ajattelutapa. Lisäksi sekin on kummallinen ajattelutapa, että huonosti kannattavilla yrityksillä menisi paremmin jos työttömien elämästä saadaan kurjempaa. Pikemminkin riskinä on, että moni pienyritys kaatuu mitä huonommaksi ihmisten ostovoima menee, koska jos ihminen pakotetaan valitsemaan riittääkö raha ruokaan vai parturiin niin parturissa käyminen jää väliin.

   Suurimmassa osassa tapauksista työttömyys ei ole oma valinta. Yleisimmät työsuhteen päättämisen syyt Suomessa ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt tai määräaikaisen työsuhteen päättyminen. Molemmat ovat syitä missä ei kysytä haluaako irtisanottava jatkaa työssään.

   • Kimmo Paaso

    Erittäin hyvä kirjoitus.

  • Hypomas

   ”Yrittäjät kun saavat Suomessa rauhassa kituuttaa nälkäpalkalla ilman että ketään kiinnostaan yrittäjän toimeentulo.”

   Tuota samaa myös ihmettelen, sillä kokoomushan jauhaa vuodesta toiseen yrittäjien kurjuudesta ja yrittäjien esteiden poistamisesta jne. Kokoomus onkin ollut kauan eri hallituksissa. Ehkä on niin, ettei heitä pienyrittäjät oikeasti kiinnosta, vai mitä olet mieltä?

 20. Kirsti Era

  Jos ihminen kieltäytyy palkattomasta työstä eikä suostu pompotettavaksi organisaatiolle, joka painostaa moiseen orjuuteen, hän on terve ja järkevä. Tutkittavaksi pitäisi panna pikemminkin sellaiset, jotka vuodesta toiseen antavat luututa itsellään lattiaa. Tai oikeammin he tarvitsisivat terapiaa ja selvityksen, miksi itsetunto on romahtanut niin alas.
  Totta kyllä, ilmaisen työn teettäminen voi murentaa omanarvontunnon keneltä tahansa.

  • Raija

   Jos on lapsia elätettävänä ja asuntolainaa maksettavana niin siinä on vaikea heittäytyä rahattomuuteen.

 21. Työsuhde-etuna astma

  Alkaa pikkuhiljaa tuntua että nyky-Suomessa voi viranomaisten mielivallan kohteeksi joutua kuka ja koska tahansa. Tämä ei koske ainoastaan työvoimaviranomaisten asiakaskuntaa, sillä esimerkiksi homekoulujen oppilaista on tehty lastensuojeluilmoituksia, kun vanhemmat eivät ole suostuneet tuomaan henkihieveriin sairastunutta lastaan takaisin kouluun sairastumaan lisää.

  Tuntuupa myös olevan niin, että mielivallan alle joutuneen ainoa mahdollisuus pelastua on tuoda tapauksensa julkisuuteen.

  Pitäisikö tälle uutisaiheistolle jo perustaa ihan uusi aviisi? Täytettä valitettavasti riittäisi.

 22. Esa J.

  Toisin sanoen, virkamiesvaltaa! Valtio olemme me, paskaa olette te! Virkamies tekee näköjään mitä haluaa, ilman minkäänlaista vastuuta!

 23. Tero Sivula

  Ilmeisesti Kelasta näitä ohjaillaan. Noin kaksi kuukautta sitten tuli kirje TE-toimistosta, että tutkivat olenko yrittäjä, virkailija soittaa minulle viikon päästä. Olin siis kevään aikana täyttänyt aktiivimallin vaateet macro-yrittäjä, käyttäen Ukko (laskutuspalvelua). Olin nettona 5 kk ansainnut 730 €. Viimein TE-toiminton nainen soitti ja minua ei onneksi katsottu yrittäjäksi. MUTTA hän ihmetteli, miksi selvityspyyntö oli tullut kelasta heille, olenko yrittäjä? Kalastelua?

  • Rintsu

   Idea on ihan puhtaasti se, että työttömien määrä vähenee keinolla millä hyvänsä.
   Niinpä jos sinut oltaisiin tulkittu yrittäjäksi niin olisit yrittäjä etkä työtön.
   Ja kyllä sinut yrittäjäksi vielä tullaan tulkitsemaan.
   Kas kun yrityksen ei tarvitse menestyä.
   Kelaa, TE-tstoa tai sosiaalitoimistoa ei kiinnosta tippaakaan elättääkö yritystoimintasi sinua.
   Mutta jos ja kun sinut saadaan tulkittua yrittäjäksi niin jippijai! Työtön nro 247632 saatiin just pois työttömien kirjoista.

   • Tero Sivula

    Onneksi ei, koska lopetin kokonaan työt (Sosiaalipummi), onneksi voin, koska ne on ns. itse hommaamia keikkoja (aktiivinen). Tosin nyt ollaan kieli keskellä suuta että pärjää, parempi sekin kuin menettää koti. Pitää kun jaksaa, hakea sairaslomaa (On pari vammaa ja yksi sairaus jonka perusteella saan heti sairaslomaa, tai, no, käytännössä työkyvytön), pitää kaiketi odotella jos ensi vaalit antaisi pään hallituksen jäsenille ja voisi taas antaa sen yhteiskunnalle mitä kunto antaa myöten, maata laiskana en haluaisi.

 24. työtöntyötön

  Vielä sossu-Tatun tapauksessa aikuissosiaalityön johtaja sanoo että
  ”–Mutta lain heikko kohta on se, että jos toimeentulotukihakemus on tiptoptäydellinen, meidän on pakko se käsitellä, emmekä voi antaa kieltävää päätöstä jos tulojen määrät ja muut tiedot ovat kunnossa. Sen saa siis kirjallisella hakemuksella, emme voi pakottaa tapaamaan sosiaalivirkailijaa, Palviainen sanoo.””

  Eli vähintään alennettuna olisi Miiankin olisi pitänyt tuki saada pelkällä hakemuksella. Kaksi kuukauttakin vastentahtoista työkokeilua olisi ollut jo riittävästi saatikka kaksi vuotta.

  Veikkaan että joku Riihimäen sossusta on ottanut Miian silmätikukseen ja kokeillut josko tuolla edunvalvontailmoituksella saisi taas työttömän nöyrtymään ja palaamaan kiltisti takaisin ruotuun eli ilmaistöihin. Toivottavasti Miia ei jätä asiaa tähän ja saa apua asian jatkokäsittelyyn.

 25. Pitkäaikaistyötön

  Tuossa Seura-lehden artikkelissa lukee: ”Miia on ollut yli kaksi vuotta palkattomassa eikä suostu enää tekemään palkatonta työtä sosiaalietuuksia vastaan.”

  Jos kerran yli kaksivuotinen palkaton työkokeilu on mahdollista, niin tuohon pitäisi puuttua lainsäädännössä. Ymmärrän, että työttömälle voidaan tarjota työkokeilua, mutta jo sanana ”kokeilu” viittaa viikkoihin tai korkeintaan muutamaan kuukauteen, mutta ei missään nimessä yli kahteen vuoteen. Jos kelpaa työnantajalle yli kahdeksi vuodeksi, siitä voi jo maksaa P-A-L-K-K-A-A!

  Siinä Miia oli siis oikeassa, että häntä on käytetty hyväksi ja sen on loputtava. Ei se viranomainenkaan suostuisi tekemään töitä pelkästä hyvästä tahdosta ja ilman eläkekertymää.

  Sitten taas toisaalta, jos katsoo asiaa viranomaisten kantilta, he ovat yrittäneet auttaa ihmistä, jonka elämänhallinta on mahdollisesti kadonnut. Tässä asiassa Miia ei ole sitten tullut piiruakaan vastaan. Sosiaalikeskus on saanut Kelalta 1,5 kuukauden aikana jopa 10 yhteydenottoa, joissa on pyydetty Mian sosiaalihuoltopalveluiden kartoittamista. Miiaa on pyydetty tulemaan sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan luokse tällaista kartoittamista varten, mutta hän ei saapunut varatuille vastaanottoajoille. Sosiaalihuollolle tämä on ymmärrettävästi antanut signaalin mahdollisesta elämänhallinnan menettämisestä ja lopulta tilanne eskaloitui.

  Itselleni suurin ongelma tässä tarinassa onkin tuo yli kaksivuotinen hyväksikäyttö. Hyväksikäytölle on saatava rajat!

  • Rintsu

   Todellakin. Kieliopilla ei ole asiassa mitään merkitystä.
   Kokeilun kaiken järjen mukaan pitäisi olla kokeilua.
   Kuntouttavan työtoiminnan pitäisi kuntouttaa johonkin.

   Luulisi järjen sanovan, että jos kokeilu johtaa vain uuteen kokeiluun ja kuntouttava työtoiminta kuntouttaa vain uuteen kuntouttavaan niin jotain on pahasti pielessä.
   Se on kuin sairaala joka ei pyri parantamaan ketään vaan ainoastaan pitämään potilaat sen verran hengissä, että heistä voidaan laskuttaa.

   Miia joutui perinteiseen hullujenhuonetapaukseen jossa tehtävänä on tyhjentää kylpyamme ja valittavana on kahvikuppi ja ämpäri. Jos ei valitse ämpäriä on hullu. Vaikka oikeastihan terve ihminen vetää tulpan irti ja lähtee keittämään kahvia. Juuri kuten Miia teki.

  • Raili Sergejeff

   ”Sitten taas toisaalta, jos katsoo asiaa viranomaisten kantilta, he ovat yrittäneet auttaa ihmistä, jonka elämänhallinta on mahdollisesti kadonnut. Tässä asiassa Miia ei ole sitten tullut piiruakaan vastaan.”

   Kyllä viranomaiset ovat aivan varmasti tienneet Mian henkisen kunnon. Miksi muuten hänet olisi kelpuutettu kahdeksi vuodeksi palkattomaan työhön, ja vielä vaadittiin jatkamaankin sellaista?

   Ei Miian pidäkään tulla piiruakaan vastaan, kyllä nyt on vika aivan jossakin muualla. Ei tuossa ole ollut kyse viranomaisen auttamishalusta, vaan simputtamishalusta.

  • Raija

   Saattaa asia olla niin että tämän sosiaalivirkailijan sukulainen tai muuten hyvä kaveri on senkaksivuottasitä ilmaista työtä teettänyt ja tämä Miia on todella hyvä siinä ammatissaan tai siihen ei ole muita osaajia paikkakunnalla ja ovat sen sosiaalityöntekijän kanssa sopineet että loppuiäkseen sinne sitä ilmaista hyvää työtään se pitää saada tekemään.

  • Jari Eeva

   0rpo laittaa kolme kansliapäällikkö niitä rajoja piirtelemään. Loppukuusta tiedämme lisää.

 26. Ulla Vehaluoto

  Suomi on demokratia. Ihan niin kuin Pohjois-Koreakin.

  Suomi on onnellisten ihmisten maa. Diktatuurilla on aina kannattajansa.

  Suomi on oikea onneloiden onnela, jossa kolmannes naisista raiskataan tai pahoinpidellään läheisensä toimesta, jossa 5,5 miljoonan väestöstä miljoona elää köyhyydessä ja puoli miljoonaa orjuudessa.

  Mutta hei, onhan suomi sentään oikeusvaltio ja demokratia, bkt kasvaa ja korruptio on hyvin piilotettu.

  Viranomaisilla siis kaikki hyvin.

 27. Jan Sergejeff

  Onneksi pinnan alla, eikä edes syvällä, muhii jo keinot jotka auttaa tähän. Teknisesti ajatellen ko toimet ovat laittomia ja raskaasti sanktioituja, ja sisältää murheellista toimintaa, mutta alamme olemaan siinä pisteessä, että nämä keinot ovat ainoa vaihtoehto.

  Näin siis isot pojat kertoivat esson baarissa, satun itsekin asioimaan ko. essolla, tosin en näissä asioissa.

 28. Martikaisen Jaska

  Jo on aikihin eletty: Riihimäen kunta ei nähnyt mitään vikaa siinä, että Miia on tehnyt kaksi vuotta töitä ilman palkkaa, mutta kun Miia kietäytyi palkattomasta työstä ja sosiaalitoimiston palveluista hänet leimattiin hulluksi.

  HolhL8.2§ todetaan, että jos, edunvalvonnan kohde vastustaa edunvalvojaa ei voida määrätä. Siltikin näin voitaisiin tehdä, jos vastustaminen on valvottavan tilan ja edunvalvonnan tarpeen kannalta aiheetonta. Onneksi maistraatti jätti asian silleen, koska todellisia perusteita Miian edunvalvontamääräykselle ei ollut. ja Miia vastusti edunvalvojan määräämistä.

  Ilmaisen työn teettämisestä tulisi tehdä rangaistavaa ja tämänkaltaiset kosto toimenpiteet Riihimäen kunnan virkamiesten taholta on täysin käsittämättömiä. Tietenkään kukaan ei ota vastuuta perättömän ilmoituksen tekemisestä maistraatille. Tämä tapaus antaa huolestuttavan kuvan suomalaisesta työelämästä, ja sittä että ollaan menossa kohti osallistuvaa sosiaaliturvaa.

  • Rosa Warski

   Parempi sanoa vaan suoraan ”orjuus”.

   ”Osallistava sosiaaliturva” = minimaalinen toimeentulo ja työpakko. Ei oikeutta lopettaa työtä, ei oikeutta oleilla työaikana työn määrääjän tavoittamattomissa. Aivan kuin orjilla.

   • Servitus

    Ja vaikka ei oltaisikaan palkattomissa pakkotöissä, niin Kelalle pitää tilittää tarkasti, että mitä on tehnyt: työhaastattelut, luottamustoimien hoitamiset yms. Isoveli valvoo!

    Jos vaikkapa luottamustoimen hoitaminen ei ole este työttömyysturvan saamiselle, niin miksi asiasta pitää kertoa Kelalle työttömyysajan ilmoituksessa? Mitä Kela tekee tiedolla?

  • Luukas Pyykorpi

   Verottajalle ja poliisille tehtävä ensi tilassa tutkimuspyyntö lahjaveron kiertämisestä. Tahdonvastaisen ilmaisen työn työnteettäjä on saanut työn tuotoksen ilman veroa ja eläkemaksuja !

   ”Verovapaat lahjat. Verovapaita lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle yhteensä alle 5 000 euron arvosta joka kolmas vuosi. Jos esimerkiksi lahjoitat lapsellesi 4 999 euroa 31.1.2018, voit tehdä seuraavan verovapaan lahjoituksen samalle lapselle 31.1.2021.” https://www.veronmaksajat.fi/Perinto-ja-lahja/Lahjavero/

   • Jarkko

    Ilmaiseksi saatu työpanos on muuten verottajan linjausten mukaan ”vaihtotyötä” josta voi jouttua maksamaan palkansivukulut ja saamattajääneet ennakonpidätykset vaikka palkkaa ei olisi maksettukaan. Suurin ongelma tuollaisessa tutkimuspyynnön tekemisessä lahjaveron kiertämisestä on se, että TE-toimiston pyörittämä työ ei juridisesti ole työtä vaan työvoima- tai sosiaalipalvelua. Se ei muutu juridisesti työpaikaksi vaikka poliitikkojen puheissa usein näin väitetään. Eli jos saisi tuollaisen jutun oikeuteen saakka pitäisi pystyä oikeudessa todistamaan, että todellisuudessa kyse on työpaikasta. Eikä sosiaalipalvelusta tms.

    Samasta syystä esim. varusmiespalvelu ei ole juridisesti työpaikka.

 29. Tero Suomela

  En ole ihan tuon lehtijutun perusteella vakuuttunut, että tässä on tapahtunut suuri vääryys. Kun sosiaalitoimi saa ilmoituksia, joiden perusteella herää kysymys, tarvitseeko henkilö tukea selviytyäkseen, tietysti sosiaalitoimi koittaa olla henkilöön yhteydessä. Jutusta saa sen käsityksen, että yhteyttä ei saatu, eikä tuen tarvetta pystytty selvittämään. Onko sitten oikea tapa tehdä edunvalvontailmoitus vai ei, siihen en osaa sanoa. Ainakin sillä olisi voinut saada henkilön tilan arviosta lääkärin näkemyksen, jos oli epäilys sen tarpeelle. Sekään ei tässä tapauksessa tuottanut tulosta, eikä asia sitten edennytkään. Mutta mitä sosiaalitoimi tällaisessa tilanteessa sitten voisi tehdä? Jos se ei tee mitään, syntyy itku ja poru kun ihmisistä ei pidetä huolta.
  Lehtijutussa ei kaikkea asiaan liittyvää muutenkaan kerrottu, voi vain luottaa toimittajan näkemykseen, että juttu on eettisesti kestävällä tavalla laadittu. Tai sitten olla luottamatta.

  • Rintsu

   Ihan pähkinänkuoressa;
   Edunvalvonta on tarkoitettu niiden turvaksi jotka allekirjoittavat sopimuksen ymmärtämättä mitä siinä lukee.
   Henkilö joka kieltäytyy allekirjoittamasta sopimusta koska ymmärtää mitä siinä lukee ei ole edunvalvonnan tarpeessa.

   • Pera

    Erittäin hyvin sanottu.

   • Tero Suomela

    Sosiaalitoimi ei voi tietää, onko henkilö avun tarpeessa, jos ei saa aikaan keskusteluyhteyttä, saati tiedä, ymmärtääkö henkilö lukemaansa.
    Tässähän on rivien välissä annettu ymmärtää, että sosiaalitoimella on ollut jonkinlaisia perusteita epäillä jutun henkilön mielenterveyttä. Niistä ei kuitenkaan kerrota, eikä kuulukaan kertoa. Ja tässä astuu kuvaan toimittajan etiikka.

    • Rintsu

     Jos henkilö on ollut kaksi vuotta työkokeilussa ja kolmatta tarjotaan niin kyllä hänen terveydentilansa on tiedossa. Jos samalle henkilölle työkkäri tarjoaa kolmatta työkokeilua ja sosiaalitoimi esittää häntä holhottavaksi niin jossain mättää.

  • työtöntyötön

   Jos työnhakija kieltäytyy vaikkapa kuntouttavasta työtoiminnasta koska katsoo olevansa ihan työkykyinen niin oikeutta työttömyysetuuteen ei ole. Jos siis te-toimiston virkailija puolestaan katsoo että kieltäydyit eikä ollut samaa mieltä kanssasi työkyvystäsi. Samoin jos olet jo ollut pari vuotta ilmaistöissä ja mitta on tullut täyteen etkä enää aio osallistua vaikka te-virkailijan mielestä voit aivan hyvin olla vaikka hautaan asti ilman palkkaa töissä. Tässä vaiheessa Miia ei myöskään enää ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi.

   Karenssin jälkeen haet toimeentulotukea (mihin kyseinen Miia on miltei 100% ollut oikeutettu myös ilmaistöissä käydessään). Mutta nyt sitä voidaan alentaa ja tätä ei lain mukaan voida tehdä ilman että tehdään jonkinlainen ”suunnitelma toiminnasta asiakkaan itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi.” Tämä pitäisi laatia aina ja siksi sosiaalitoimisto on ollut yhteydessä Miiaan monta kertaa. Ilmeisesti Miia on kuitenkin päättänyt hyväksyä mahdollisen alentamisen. Eikä halua mennä enää kuuntelemaan samaa lässytystä miten nämä kokeilut ja muut ilmaistyöt parantavat hänen asemaansa. Eivät parantaneet edellisinä ilmaistyön jaksoinakaan. Joku raja se pitää olla.

   Olisi kyllä mielenkiintoista tietää moneltako toimeentulotuen asiakkaalta on perusosaa alennettu pitempiaikaisesti.

   • Rintsu

    Systeemihän on se, että t-tuki on tarkoitettu vihoviimeiseksi ja väliaikaiseksi etuudeksi.
    Sitä ennen on etsittävä kaikki ensisijaisemmat tulonlähteet.
    Jos ei pääse eläkkeelle tai sairaspäivärahalle niin käytännössä ainoa vaihtoehto on olla työttömänä työnhakijana.
    T-tuella ei ”saa” olla vaan sieltä potkitaan pois, mihin tahansa muualle.
    Joten on mentävä työkkäriin ja jos ilmaistöistä tai humpuukikursseista kieltäytyy niin saa karenssin, jolloin on taas t-tuella mutta nyt sitä leikataan.
    Se on noidankehä jossa ihminen on kelan, työkkärin ja sosiaaliviranomaisen potkupallona. Kaikki yrittävät potkia häntä muualle. Ja oli milloin missä vaan niin tukiaan leikataan koska ei ole koskaan oikeassa paikassa.

    • työtöntyötön

     Toimeentulotuki on muodostunut yhä useammalle pitempiaikaiseksi tulonlähteeksi. Moni työtön saa (tai olisi ainakin oikeutettu) toimeentulotukeen koska työmarkkinatuki on liian alhainen. Se on sitten eri asia haluavatko hakea, ymmärtävätkö hakea tai hakevatko sitä. Eli toimeentulotukea rapisee työmarkkinatuen päälle. Samasta valtion kassasta ne rahat tulevat.

     Ongelmaksi tämä muodotuu vasta sitten jos oikeutta työttömyysetuuteen ei ole. Eli haluaa sen saman rahan nimeltään pelkkänä toimeentulotukena tai Miian tapauksessa jopa alennettuna sellaisena.

     Ymmärräthän Rintsu että työmarkkinatuella ollessa vuokran omavastuu ja laskut painavat työttömän tulot käytännössä aina alle toimeentulotuen normien. Ja näin voi hakea sen erotuksen toimeentulotuesta (jos on siihen oikeutettu eli ei omaisuutta/säästöjä). Työkkäriin ilmoittautuminen ei näissä tapauksissa poista toimeentulotuen tarvetta eikä myöskään työkokeiluun, kuntouttavaan tai muuhun aktiviteettiin osallistuminen. Ellei sitten korotusosa vajaat 5e/päivä nosta työtöntä juuri ja juuri toimeentulotuen ulkopuolelle. Tätä korotusta maksetaan korkeintaan 200 päivää eli Miia on pudonnut pois aikoja sitten jo siltäkin.

 30. jiipee

  ” Jos joku ei halua tehdä palkatonta työtä eikä edes asioida työvoimaviranomaisten kanssa, niin hänessä on pakko olla jotain vikaa.”

  Tyävoimaviranomaiset saavat syyttää ihan itseään. Se ”palvelu”, mitä olen saanut te-palveluista, ei ole ollut mitään palvelua. Se on ollut pakotettua ”palveluihin” osallistumista, josta ei ole ollut mitään hyötyä. Jos te-palvelut alettaisiin räätälöidä esim. Tanskan malliin työttömien oman elämän ja työtoiveiden mukaan, niin silloin voitaisiin kutsua oikeista palveluista.

  • Hypomas

   Itsellänikin olisi asiaa te-toimistoon, mutten uskalla karenssin pelossa kysellä enkä neuvotella. Odotan mielummin työllistymissuunnitelman aikarajan loppumista kuin että ottaisin mitään asiaa puheeksi karenssin pelossa.

   • Servitus

    Minulla on sama tilanne. Olen katsellut avoimen yliopiston opintoja ja minulla olisi muutama omassa työssä työllistyvä -tyylinen yritysideakin, mutta jäävät kokeilematta, koska en jaksa selvitysrumbaa ja TE-toimiston mielivaltaisten tulkintojen pelkoa.

    • jiipee

     Sama juttu minulla. Byrokratiarumban takia olen valinnut te-palveluiden suhteen tällä hetkellä linjan etten ota mitään yhteyttä, en hiiskahda mitään siitä mitä elämässäni teen. Tämä niin kauan kunnes sieltä alkaa tulla ihan oikeita palveluita ilman sitaatteja eikä pakottavaa keppiä.

   • jiipee

    Joku aika sitten menin sovittuun te-tapaamiseen ja esittelin omia aikaisempia ja miettimiäni senhetkisiä töitäni ja mahdollisia minua työllistäviä ideoita. Lopputuloksena oli jokseenkin totaalinen hiljaisuus. Te-naiset ei antaneet mitään palautetta, hyväksyivät vain esittelyni hiljaa.

    Ongelma minusta te-palveluissa on juuri tuo vertaus Tanskaan ja sen toimivaan yksilölliseen räätälöintipalveluun. Tämä näyttää Suomesta puuttuvan, ainakin omalta kulttuuripuolen alaltani ”palvelu” on puuttunut kokonaan. Virkailijat pyörittelevät vain silmiään kun alan puhumaan heille esimerkiksi mahdollisista ideoista tai kulttuuripuolen tuotoksista. Eikö Ely-keskus tee ollenkaan yhteistyötä te-toimiston kanssa? Ja jos ei niin miksei.

  • työtöntyötön

   Tässä pari mitä olen kuullut viimeisen parin vuoden aikana kyseisessä puljussa asioidessani.

   ”Kuntouttava, sehän on niinkuin työtä.”
   No ei ole jos siitä ei makseta palkkaa.

   Toisella kerralla kun sanoin että tietty typo-koulutus oli järjestetty pari vuotta aikaisemmin niin virkailija hämmästeli siihen että ai sinäkö kuitenkin katsot ne.

   Onko nämä jotain freudilaisia lipsahduksia vai mitä ihmettä?

   Paras linja on ettei kysele mitään eikä ainakaan osoita aktivisuutta sinne päin. Odottaa yhteydenottoa ja jos sattuu ettei sitä tule niin kärppänä katsomaan omista tiedoista onko vaikka työnhaku katkennut. Tätäkin on tapahtunut. Siinäpä sitä palvelua kerrakseen.

   • jiipee

    Jos Sollozzo vilauttaa p-karvaansakaan, niin pääsee hengestään. Näin kummisetä lausui kilpailevan mafian tyypistä. Sama juttu työttömälle, jos teet pienenkään liikahduksen Te-toimiston suuntaan, mahdollinen karenssi uhkaa kasvottomalta byrokratiatoimistolta. Miksi helvetissä siis näin mielivaltaiseen palveluun kukaan työtön haluaisi olla yhteydessä. Suomen työttömät on kaikki Josef K:ita.

 31. Servitus

  Siis mitä minä juuri luin?! Olen luullut olevani sen verran paatunut, ettei yökkärin (sic!) temput enää yllätä, mutta niin vain taas kävi. Ahdistaa ja kuvottaa. Pelkään, ettei tämä olekaan pohjakosketus, vaan asiat jatkavat syöksyään huonompaan suuntaan yhä kiihtyvällä vauhdilla. Uuden riman alituksen saapuessa edellinen muuttuu uudeksi normaaliksi.

  Miia saa kaiken kunnioitukseni. Hän teki tervejärkisen ratkaisun kieltäytymällä ilmeisen loputtomasta palkattomasta työstä ja tyranni reakoi siihen ainoalla osaamallaan tavalla.

  Häpeän tätä maata.

 32. stunned

  Se oli whataboutismia. Suosittua trumpistien ja alt-rightin keskuudessa (kuin myös sankariyrittäjien). Toinen tapa on huutaa aina ”mutta Obama”. Meillä obama vaihdetaan haloseen.

  Sankariyrittäjät eivät koskaan ymmärrä, että kokoomus on vain isojen yritysten ja korporaatioiden puolella. Pienyrittäjillä menisi paljon paremmin, jos maassa olisi vasemmistohallitus. Leikkaukset ovat aina pois sen pienyrittäjän leivästä. Yritystuet menevät työttömyysteollisuuteen konsulteille ja vuokratyöfirmoille tai suuryrityksille. Lobbarit heiluttavat hallituksen häntää.

  • stunned

   Tämän kuului olla vastaus Hanna-kaisalle

   Hanna-Kaisa 7.8.2018, 14:24

   Ko. henkilö olisi tuonkin välttäny jos olisi perustanut toiminimen. Yrittäjät kun saavat Suomessa rauhassa kituuttaa nälkäpalkalla ilman että ketään kiinnostaan yrittäjän toimeentulo.

 33. Mm

  Oksettavaa!

 34. Marika

  En yhtään ihmettele, että tapaus on sattunut juuri Riihimäellä.

  Kun viiden vuoden kuntoutustukiputkeni loppui yllättäen eläkeyhtiön toimesta kolmisen vuotta sitten, olen kokenut Riihimäen TE-toimiston ja TYP:in toiminnan todella painostavaksi. Melkein koko tämän ajan kolme vuotta minulla on ollut voimassa lääkärin B-lausunto työkyvyttömyydestä, silti minua painostetaan jatkuvasti vastaanottamaan kuntouttavaa työtoimintaa (tapaamisia TYP:issa monta kertaa vuodessa), vaikka minulla on koko tämän ajan ollut suhde kaupungin psykologian polille, jossa on laadittu minulle oma kuntoutussuunnitelma niin, että se hyödyttää minua ja sopii tilanteeseeni.

  Ensin ehdotettiin kierrätyskeskusta, joka on samantapainen paikka kuin kuuluisa Vantaan pesula, sitten jotain liikuntaryhmää (en tiedä olisinko itkenyt vai nauranut, kun liikuntaryhmä otettiin puheeksi) tai sitten vaan istuskelemaan neljäksi tunniksi viikossa kahvittelemaan muiden samassa tilanteessa olevien kanssa TYP:iin. Pääasiahan tässä on se, että kunta haluaa säästää, minun mielenterveydestäni viis.

  Tätä painostusta jatkui niin kauan, kunnes minulle kerran järjestettiin lopulta omasta toiveestani kuntouttavan työtoiminnan paikka haluamassani kohteessa, koska tunsin, etten pystyisi siitä enää jatkuvan painostuksen vuoksi kieltäytymään. Suosittelen kaikille, koittakaa jaksaa edes pitää tässä puolenne, että saisitte itsellenne mieleisen kuntouttavan paikan, kaikenlaisiin hölynpölyihin ei ole pakko suostua. Tein sitä minimin1 pvä/4h/vko. En minimäärästä huolimatta pystynyt jatkamaan paikassa terveyteni vuoksi enää ensimmäisen 3kk:n jälkeen. Tämän jälkeen sain sitten olla hetken ”rauhassa”, koska aktivoinnin jälkeen kunnalle ei minusta sakkomaksut juosseet, mutta taas kun 200 päivää kului, alkoi jälleen sama tuttu painostus alusta. Nyt on varmasti taas syksyllä suostuttava johonkin aktivointiin, en näe mitään ulospääsyä, koska kuntoutustuesta tuli jälleen hylkäys ja toinen vaihtoehto olisi sitten olla täysin ilman omaa rahaa ja elää miehen palkalla.

  Riihimäellä ei TYP:ssä tai TE-toimistossa välitetä mitään mielenterveyskuntoutuksesta, miettikää mitä tämmöinen jatkuva painostus esim. tekee kuntoutumisen kannalta, tärkeää kunnalle on ainoastaan saada aktivoiduksi painostuksen kautta, että kunta säästää rahaa. Ihmiset ja pitkäaikaissairaat ovat tässä pyörässä pelkkiä pelinappuloita.

  • Marika

   Korjaan vielä, että TYP on täällä Riihimäellä MYP. Todellista tukemista, enemmänkin jatkuvaa painostusta.

  • työtöntyötön

   ”Tämän jälkeen sain sitten olla hetken ”rauhassa”, koska aktivoinnin jälkeen kunnalle ei minusta sakkomaksut juosseet, , mutta taas kun 200 päivää kului, alkoi jälleen sama tuttu painostus alusta. ”

   Onko todella näin? Olen ollut siinä uskossa että sakkomaksut juoksevat niin pitkään kuin työmarkkinatukipäivien kertymä on yli 300 päivää. Nollaako kuntouttava päivät? Tietenkään sen ajan kun olet mukana kuntouttavassa työtoiminnassa sakkomaksuja ei tarvitse maksaa koska olet aktivoitu työtön.

   Ihan mielenkiinnosta, näetkö Kelan sivuilta montako päivää sinulle on työmarkkinatukea maksettu.

 35. Arska

  No nyt on Ministeri Orpo vaatimassa ihmetemppuja kovan ytimen työttömille eli pitkäaikaistyöttömille. Mahtaakohan tarkoittaa lisää laittomia ja keksittyjä karensseja sekä orjatyötä ilman palkkaa? … Samalla on uutisessa todettu että nyt uusista 100 000 työpaikasta onkin pääaisiassa mennyt mm. opiskelijoille mutta pitkäaikaistyöttömille erittäin vähän.
  Vielä kun väläytellään ettei Valtion velanottoa voi lisätä niin on taas tekosyy leikata ja kiristää köyhiltä pois lähes henki kun porvari haluaa viedä leivänkin suustasi.

  Syy on siis työttömien kun Valtio velkaantuu! Tämä olisi porvarin huono vitsi, ellei se olisi faktaa että tällä syyllä leikataan tukia jatkossa lisää. Eikö kansa jo tajua kuinka mielipuolet epäihmiset meillä on vallassa?

  • työtöntyötön

   Jo termi ”kovan ytimen työttömät” antaa ymmärtää että he eivät sieltä mihinkään liikahda vaan pysyvät kovana kuin kivi paikoillaan. Ei vaikka tarjottimella tarjottaisiin vakituista kokopäivätyötä.

  • töytön

   Kova jengi, ydinporukkaa ihan. Saas nähä mitä petteri-poeka keksii mokomien kuriin saamiseksi.

 36. Anja Musakka

  Mielestäni oikeuskansleri voisi ihan oma-aloitteisesti ottaa tämän tapauksen tutkittavakseen. Haiskahtaa jo osaamattoman virkamiehen pahalta töppäykseltä varsinkin kun vastuukaupungin (Riihimäki) sos.pomot selittävät, ettei heillä näin menetellä. Ihan kuin joku perä-Hikiällä olisi tehnyt jotain älytöntä, mutta ”ei vaan meillä” näin menetellä.🤔 Joku virkailija ilman toimilupaa ja valtuutuksia tekisi tällaisia päätöksiä, ei koske meitä.
  Ymmärrän kyllä sos.puolen vastuun kuntalaisestaan, kuten esim. lastensuojeluilmoituksissakin (usein kiusantekoa naapureilta). Jos todella on oikea tapaus, kaipaisiko jopa STM:n/Kelan selvitystä, miten sos.virkamiehen ko. tilanteessa pitäisi menetellä, jos esimies ei ole osannut opastaa alaistaan? Olihan taustamateriaalissa jo toki ohjeistusta, että hakemus tt-tuesta riittää, eikä ainakaan mitään terkkaritsekkauksia tai edunvalvontaharkintaa. Menty ampumaan norsupyssyllä ”luonnonsuojelualueella”. Jaksaako ”uhri” ruveta penkomaan, kuka tietoja mistäkin rekisteristä/pankista ja millä valtuuksilla on kysellyt? Ja mahdolliset tietojenpoistopyynnöt? Olisi siis asiaa oikeuskanslerille ihan aikuusten oikeesti. Toivottavasti edes Seura-lehti on ohjeistanut ”uhria”.

 37. Merja

  Viranomaisten kanssa asioidessa on aina syytä muistaa, että maailma on ihan pullollaan typeryksiä ja väkisinkin osa niistä on myös virastoissa töissä. Mitä vähemmän on niiden kanssa tekemisissä, sitä parempi. Köyhältähän se ei onnistu.

  • Luukas Pyykorpi

   Pitää vaan vastata yhtä niukasti kuin teinit joka kysymykseen 😉

   • töytön

    Pitää vastata savolaisittain kuulusteluissa.

 38. Hypomas

  Kelan toimeenpaneman lainsäädännön kehittämissalkku: https://www.kela.fi/documents/10180/0/Etuuslains%C3%A4%C3%A4d%C3%A4nn%C3%B6n+kehitt%C3%A4missalkku+2018/af49009f-927d-4c55-9587-ec03715ec9c9

  Aktivoimispolitiikkaa ja lisää valvontaoikeuksia Kelalle. Näin äkkisilmäyksin tulkittuna, tutkikaa itse.

  • Rintsu

   Sen muutaman päivän kun olin ”kuntouttavassa” niin opin pari asiaa.
   Ensinnäkin sen, että minun on vaikea sanoa onko mielenterveyden kannalta pahempaa joutua
   a) joutua pakotettuna nyhjäämään tyhjää seuraan jota ei saa itse valita vai
   b) tehdä jotain jossa on järkeä mutta palkkaa ei saa.

   Ja sitten sen, että valvonta on kunnossa. Paitsi, että piti leimata kellokortti niin joka päivän tärkein homma oli täyttää tuntilappu ja siihen sai ihan kädestä pitäen opastusta kuinka se tulee täyttää. Ja miten se tulee ripustaa magneetilla kaapinoveen.

   Miia on kärsivällinen koska jaksoi työkokeilua kaksi vuotta. Minä en ole koska jaksoin kuntouttavan nimissä tehtävää tolloilua muutaman päivän.

 39. Antonio

  Dystopia etenee… Kiinan koulussa käytettävä käytösseuranta- ja kasvojentunnistuslaite yhdessä kansalaisten kunnollisuuspisteytyksen kera, jotka ovat siellä siis jo tosiasia, saataneen Suomeenkin pian, ensin tietysti työttömien, mieltään hallituksen toimia vastaan aikansa kuluksi osoittavien ja ruuanjakelujonoissa löhöävien laiskojen kaljankittaajien kontrollointiin.
  Eilisip:n dystopialeffan mukaisesti myös ajatustenmuokkaus ja -luku otetaan käyttöön. Leffassa manipulointiantenni ujutettiin hiukseen ja Dangst-nimiseen (sic!) sampooseen, jonka mainontaan törmäsi joka hetki kaduilla, työpaikoilla ja myös viesteinä suoraan aivoihin.
  Meillä se on sitten ”jarpan ja ellin aktivointi- ja osallistumissampoo” tai jotakin vastaavaa, kuten ”(T)Ahdistussampoo”.

  • Merja

   Onhan meilläkin jo se kapitaatiokorvaus ja siihen liittyvä pisteytys.

   • Rintsu

    Meidät pisteytetään syntymässä, koulussa, armeijassa, töissä ja nykyään myös työttöminä, terveyskeskuksissa, kelassa ja joka paikassa Niin, että monenko pisteen ihminen sitä mahtaakaan olla?
    Loppupisteet vissiin kertoo patologi, että monenko pisteen vainaja onkaan kyseessä?

    • M.M.X.X.

     Hieno lista,Rintsu !
     Lisäisin vielä pisteysseurannan neuvolaan ja päiväkotiin ja sekä kaikki rekisterit joiden perusteella arvioita/yhteenvetoja tehdään.
     Tässä yksi esimerkki:
     Vakuutetun yleistiedot
     1) Yleistietokanta (tietoja käytetään kaikissa muissa sovelluksissa)
     – Henkilötiedot
     – Henkilötunnus
     – sukupuoli
     – syntymäaika
     – suku ja etunimet
     – tyttönimi
     – entiset sukunimet, muutosajat
     – entiset etunimet muutosajat
     – entinen henkilötunnus
     – vakuutetun lisätieto
     – siviilisääty, viimeinen muutospäivä
     – kuolinaika, saantitapa
     – syntymäkotikunta
     – kansalaisuus
     – asioimiskieli
     – poissaolon laatu, alkamispäivä
     – Asuinpaikka tiedot
     – Osoite
     – postinumero
     – kiinteistötunnus, kuntaan muuttopäivä
     – asuinrakennuksen ja osoitteen numero
     – asuntoon muuttopäivä
     – väestörekisterin pitäjä
     – henkilökirjoituskunta, myös edellinen
     – vakuutuspiiri tai työpaikka kassa
     – Kelan asuinkunta, muuttopäivä
     – ulkomailta muuttopäivä
     – muuttotiedot ulkomailta
     – Perhesuhdetiedot
     – puolisotiedot
     – avioliiton solmimispäivä, järjestysnumero
     – lapset, ottolapset, suhde lapsiin
     – vanhemmat, ottovanhemmat, suhteet vanhempiin
     37 – holhooja, holhouspäivämäärät, holhouksenlaatu
     – ottovanhemmat suhteen päivämäärät
     – edunjättäjä
     – edunsaajan suhde edunpitäjään
     – huostaanottotunnus
     – edelliset suhteet lapseen, ottovanhempiin
     – edelliset suhteet äitiin isään
     – Työtulotiedot
     – työtulot kolmessa viimeisessä verotuksessa
     – omaisuustiedot
     – velat
     – varat
     – verotettavat tulot
     – Verotustiedot
     – verovuosi
     – verokunta
     – ennakon pidätystapa
     – pidätyksen perusprosentti
     – verovuoden rajatulo
     – lisäprosentti
     – edellisen vuoden pidätysprosentti, rajatulo ja lisäprosentti
     – arvioverotunnus, myös edellisen vuoden
     – tulo ja vähennys erittelyt
     – Etuuksien viitetiedot
     – tieto korvausten tarkkailusta
     – sv-lain mukainen vakuutettu
     – tieto työttömyystuvasta
     – tieto kuntoutuksesta
     – tieto äitiys-, isyys- tai vanhempainrahasta
     – tieto sv- päivärahasta
     – tieto koulutusetuudesta
     – tieto etuuksien takaisin perinnästä
     – tieto matkojen vuosiomavastuun täyttymisestä
     – tieto lapsilisästä
     – tieto yleisestä asumistuesta
     – tieto lapsen kotihoidontuesta
     38 – tieto erityishoitorahasta
     – Kela- kortin hakemispäivä
     – sairaustietomerkinnät Kela- kortissa
     – tieto kuntoutusrahasta
     – tieto erityiskorvausoikeudesta
     Näiden Lisäksi on vielä seuraavia rekistereitä:
     – Eläkehakemistotietokanta
     – Työeläke, tapaturma ja sotilasvammatiedot
     – Eläkevakuutuksen rekisterit
     – Sairausvakuutuksen rekisterit
     – Kuntoutuksen rekisterit
     – Työttömyysturvan rekisterit
     – Koulutusetuuksien rekisterit
     – Lapsilisän rekisterit
     – Opintotuen rekisterit
     – Muut vakuutettukohtaiset rekisterit
     Kaikki nämä rekisterit sisältävät yksityiskohtaisia tietoja rekisteröidyistä.

 40. mark

  Tämä meininki juontaa juurensa politikkojen lupaamista ”työpaikoista”. Pitää saada näyttämään siltä että työpaikkoja syntyy keinoja kaihtamatta. Palkoista ei puhella, paitsi silloin kun niitä pitää leikata. Oikeasti tulee vain kylmä rinki sinne kun politikko lupaa ”tehdä” työpaikkoja. Mitä suurempi luku, sen suurempi rinki. Ajattelin äänestää sitä joka lupaa hoitaa vain valtion hommat, ne perustuslailliset. Niin kuin näkyy, tämä työpaikkojen luominen on mennyt orpopojan valssiksi.

  Oikeitakin työpaikkoja on syntynyt kun hallitus on heittänyt peliin vaikkapa vain parisataa miljoonaa. Olen pähkäillyt tilastoidaanko ne yksityisen sektorin työpaikoiksi. Varmaankin, vaikka raha tulee veroista.

  Orpo-pojasta vielä, näyttää puhuvan taas veroista entiseen malliin. On varmaan lintsannut jo peruskoulussa matikan tunneilta. Palataan aiheeseen kun blogin aihe on sopiva.

 41. Teemu Heino

  Alkuperäisen jutussa sanottiin että te-toimiston ja sosiaalitoimiston, sitä ei ole mainittinu tämän artikkelin alussa

 42. mark

  Työpaikkojen luomisesta vielä, olisi aika tehdä ennen vaaleja yhteenveto mitä on oikeasti saatu aikaan politikkojen ”työvoimapoliittisilla” toimilla. Äkkiseltään katsoen, paljon ilmaista työtä ja helvetinmoinen byrokratia josta kukaan ei tiedä miten se toimii ja miten sen kanssa pitäisi olla. Meinaan että, kehujen sijaan faktaa pöytään.

Kommentoi »

Comments are closed