Irtolaisuuden paluu

Suomen työvoimapolitiikka alkaa olla siinä pisteessä, että palkaton työ on normaali olotila. Nähdään tekemätöntä työtä ja työttömiä. Loogisesti päätellään, että pannaanpa työttömät tekemään nuo työt. Palkanmaksua ei edes ajatella.

Kun joku työtön pullikoi vastaan eikä suostu palkattomaan työhön, niin viranomaiset ovat näköjään valmiita jopa kyseenalaistamaan hänen terveytensä ja kykynsä huolehtia itsestään. Näin kävi Seura-lehden artikkelin Miialle, joka sai tarpeekseen kahden vuoden palkattomasta työstä, kieltäytyi tekemästä sitä ja samalla kieltäytyi asioimasta Te-toimiston kanssa. Kunta teki hänestä edunvalvontailmoituksen maistraatille.

Lain mukaan edunvalvoja voidaan määrätä täysi-ikäiselle, joka sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin.

Kunnan sosiaalitoimi siis katsoi, että palkattomasta työstä ja Te-toimiston kanssa asioinnista kieltäytyvä on sairas, henkiseltä toiminnaltaan häiriintynyt tai muuten kykenemätön huolehtimaan asioistaan. Näin siitä huolimatta, että henkilöllä ei ole todettu mitään sairautta eikä hänen raha-asioistaankaan ole tietoa.

Työttömän on lain mukaan oltava Te-toimiston kirjoilla työttömänä työnhakijana saadakseen toimeentulotuen täysimääräisenä. Jos asiakkuudesta kieltäytyy, niin rangaistuksena on toimeentulotuen alentaminen ensin 20 prosenttia. Menettelyn toistuessa alennus on 40 prosenttia. Tässä tapauksessa henkilö otti vastaan rangaistuksen. Se ei viranomaisille riittänyt, vaan hänestä yritettiin tehdä myös alentuneesti oikeustoimikelpoinen.

Nyt ei olla enää kaukana aiemmasta irtolaisten kohtelusta. Irtolaislaki oli voimassa vuoteen 1986 asti, ja se koski valla työtä ja riittäviä käteisvaroja oleskelevia. Lain mukaan irtolaiseksi katsotulle voitiin antaa velvoittavia viranomaismääräyksiä työstä ja asuinpaikasta. Jos määräykset eivät tehoneet, niin henkilö voitiin sijoittaa työlaitokseen. Hän menetti vapautensa pelkällä hallinnollisella määräyksellä.

Halu kohdella ihmisiä ja erityisesti työttömiä irtolaisena istuu näköjään sitkeässä. Jos joku ei halua tehdä palkatonta työtä eikä edes asioida työvoimaviranomaisten kanssa, niin hänessä on pakko olla jotain vikaa. Jos ei ole vikaa, niin ainakin hän voi esimerkillään opettaa muillekin kansalaistottelemattomuutta. Niinpä hänet on vaarallisena yksilönä pantava kuriin.

Olen ennenkin sanonut, että ajan ratasta ollaan kääntämässä takaisin 1800-luvulle, jolloin oli voimassa palveluspakko ja irtolaislainsäädäntö. Jokaisen oli oltava jonkun palveluksessa, jos hän ei ollut itsenäinen yrittäjä tai maanviljelijä. Työtön katsottiin irtolaiseksi ja passitettiin pakkotyölaitokseen tai kehruuhuoneeseen tuomittujen rikollisten joukkoon.

Näyttää siltä, että ajan ratas on jo kääntynyt ja työtön halutaan nähdä vajaavaltaisena. Nyt tarvitsee vain puhaltaa irtolaislainsäädännöstä pölyt, jotta työttömät voidaan tuomita pakkotyöhön. Käytännössähän jokainen toimeentulotuen asiakas voidaan katsoa vailla työtä ja riittäviä käteisvaroja oleskelevaksi.

Kalenteriin vain pitää liimata vanhoja lehtiä takaisin yli sadan vuoden verran.

 

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta politiikka
Kommentit (108)
 1. Petri Sakkinen
  7.8.2018, 13:08

  Luulin jo kaiken nähneeni ja kuulleeni, mutta Sipulin, Suolen ja Orvon hallitus uskollisen kätyrlaumansa kanssa jaksaa aina yllättää.

  1. Se viimeinen niitti nähdään jos mulle yritetään tämä tehdä. Se päätty kyttäjuttuun, ambulanssi juttuun ja lopulta elinkautisesta armahdusanomuksiin presidentille. Joku roti se on mitä ihmislapsi sietää.

 2. Virva Itäranta
  7.8.2018, 13:13

  Enää ei olla kaukana pakkotyöleireistä, joiden ylläpito kilpailutetaan yrityksillä.

  1. Virva ei niitä “pakkotyöleireiksi” nimetä vaan palvelukeskuksiksi, joissa “autetaan” työttömiä osallistumaan yhteiskuntaan. Vähän samaan tapaan kun natsi saksan kaasutusyksiköitä ei kutsuttu kaasutus yksiköiksi vaan erikoishoitoyksiköiksi ja suihkuiksi, jotka auttavat juutalaisia, vammaisia, homoja ja mustalaisia peseytymään.

   Vielä työttömiä ja köyhiä ei sentään kaasuteta työttömien erikoishoito- ja apu yksiköissä, mutta nykymenolla eiköhän sekin päivä vielä koita. Pienestä leimaamisesta ja syrjinnästä se entisaikojen saksan miljoonien juutalaisten ja vammaisten kaasutuskin sai alkunsa. 🙁

   1. Suihkuun joutuivat ne, joita ei ollenkaan kirjattu sisään leiriin. Välittömästi tuhottavat käännettiin rampilta suoraan vasemmalle “peseytymään”. Jokaisesta kuljetuksesta vain alle kolmasosa otettiin mukaan leirin muonavahvuuteen, rampilta oikealle parakkialueelle. Ne, jotka säästyivät valinnassa rampilla, näivetettiin työllä (Vernichtung durch Arbeit). Liian sairaat ja heikot (ei enää työkykyisiä) ammuttiin ja vietiin krematorioon. Näin siis leireistä kuuluisimmassa, Auschwitzissa.

    Tuhoamisleiri (Vernichtungslager) ja työleiri (Schutzhaftlager) eivät ole kuitenkaan aina synonyymejä. Ensimmäiset työleirit (Dachau) perustettiin Saksaan heti Hitlerin valtaannousun jälkeen, ja niihin passitettiin poliittisia vastustajia ja pian myös kroonisesti työttömiä. Säilöönottoa kutsuttiin nimellä Schutzhaft. Sana tarkoittaa talteenottoa suojelun perusteella. Dachausta alkoi myös tapa kiinnittää porttiin rautakirjaimin iskulause “Arbeit macht frei” (työ vapauttaa). Buchenwaldissa luki sen sijaan “Jedem das Seine” (kullekin ansionsa mukaan).

    Hitlerin 50-vuotispäivänä hyvän tahdon eleenä vapautettiin tuhansia pakkotyöhön määrättyjä saksalaisia työttömiä, mutta heitä oli vielä sodan päättyessä 70 000.

    Valtakunnan vieläkin toisinaan kehuttu “työllisyysihme” tehtiin kieltämällä ammattiyhdistysliike, laskemalla palkat alas, teettämällä sosiaaliturvaa vastaan työttömyystöitä ehdoitta ja tärkeimpänä lähettämällä työttömyyden kova ydin leireille musta kolmio (Asozial, Arbeitsscheu) rintapieleen kiinnitettynä.

    On aivan selvää, mistä Sipilän hallitus ja Lindström ovat vaikutteensa ammentaneet.

    1. Nimimerkki “stunned” kirjoittaa aina yhtä hyvin.. Kiva lukea hyviä kommentteja. Kommentit kruunaa Sakun kirjoitukset.

     Jep! Nettoveronmaksajiksi pakotetun rahvaan on pakko olla ihan umpihulluja kun eivät suostu yrittäjiksi näin reiluissa oloissa. Kyllä suomalaisten ja muun roskaväen hommaa on uhrautua jotta nämä ruotsalaisten pankkiirien kavereina häärivät veroja kilpaa suoraan kuormasta ahmivat verosyöttiläät voivat pankkiirikavereiden tavoin paksusti.

     http://masentunutmutsi.fi/tyottomien-aktivoitumista-vaaditaan-mutta-mita-tapahtuu-kun-aktivoituu/

Kommentointi suljettu.