Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rahassa rypevät köyhät

Moni köyhänapua saava nauttii salassa semmoisia herkkuja, joista köyhä korpikirjailija voi vain uneksia, kirjoitti Ilmari Kianto päiväkirjaansa. Ihan samaa mielen pimeistä syövereistä kumpuavaa kateutta kuulee ja näkee jatkuvasti. Jostain syystä ihan oikeasti kuvitellaan, että yhteiskunnan myöntämät tuet ovat tavattoman runsaita. Tätä mielikuvaa ruokitaan jatkuvasti huonosti taustoitetuilla uutisilla, jotka vielä varustetaan isoista rahoista puhuvilla otsikoilla.

Hyvä esimerkki tästä on Taloussanomien eilinen uutinen oikeudessa petoksesta tuomitusta perheenisästä, joka huijasi kotikunnaltaan toimeentulotukea 13 400 euroa. Kokonaisuumma on nostettu näyttävästi otsikkoon ja summaa korostetaan itse jutussakin, mutta yli vuoden aika mainitaan vasta jutun loppuolella. Siinä vaiheessa moni lukija on jo jättänyt lukemisen kesken, ja mieleen jää vain suuri summa.

Toimittaja kuvaa itse rikosta, mutta ei kerro miten 13 400 euron summa on muodostunut. Niinpä juttua on jaettu Facebookissa jo 1 300 kertaa ilman että monikaan ymmärtää mistä on kysymys. Päällimmäiseksi jää ajatus, että toimeenutulotuen täytyy olla hirmuisen suuri ja huijaamisen tavattoman helppoa.

Tosiasiassa kyse on ihan normien mukaisesta perheellisen toimeentulotuesta, ja toimittajakin olisi saanut sen helposti selville vilkaisemalla toimeentulotukilakia.

Perhellinen henkilö sai siis tukea yhteensä noin tuhat euroa kuukaudessa vähän alle 13 kuukauden aikana. Kuukausittainen tuki muodostuu molempien puolisoiden perusosasta, joka on 85 % yksin asuvan perusosasta. Siihen lisätään alaikäisen lapsen normi noin 300 euroa. Tästä vähennetään lapsilisä ja muut tuet. Tähän lisätään toimeentulotukena myönnettävä asumistuen täydennys, sillä asumistuki ei milloinkaan kata tulottoman kaikkia asumiskustannuksia. Vähän yli tuhat euroa kuukaudessa kertyy helposti.

Se ei ole mitään kaikkien menojen päälle myönnettyä rilluttelurahaa, vaan sillä on katettava kaikki eläminen. Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Jos käy kateeksi, niin jokainen voi kokeilla miten helppoa se on.

Kuten uutisestakin käy ilmi, niin tukihuijari jää aina kiinni. Niin pitääkin jäädä. Tässä tapauksessa huijari olisi tuomittu törkeästä petoksesta, jos hän ei olisi ollut alentuneesti syyntakeinen. Törkeästä petoksesta tuomitaan vakeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Toimittajat voisivat joskus taustoittaa näitä toimeentulotuesta ja tukihuijareista kertovia juttujaan, jotta aina ei tarvitsisi kulkea heidän perässään oikomassa uutisten synnyttämiä vääriä mielikuvia. Mutta ehkäpä tässäkin tapauksessa faktat olisivat pilanneet hyvän kohu-uutisen.

Kommentit (165)

 1. Päivin Pylkkerö

  Jaa. Kyllä itselle jäi jutusta päällimmäiseksi ajatukseksi se, että on kyllä todella röyhkeää nostella toimeentulotukea yli vuoden verran ulkomaille. Tästäkö ei siis olekaan kysymys ja tästäkö ei saisi pöyristyä?

  • sakutimonen

   Siitä on kysymys ja sanoin, että huijarin pitääkin jäädä kiinni. Juttu on kuitenkin hossti taustoitettu, sillä tuen määrää korostetaan eikä määräytymisperustita kerrota.

  • Ola

   Luitko Sakun juttua lainkaan vai etkö vain ymmärtänyt? Ei rikoksen tuomittavuutta tässä kyseenalaistettu vaan kerrottiin tukimäärille ja -perusteille taustatietoja joita harva ei-toimeentulotukiasiakas tietää. Röyhkeyden ja pöyristymisen kynnykset voi toki jokainen määritellä itse, mutta asettamalle ne liian alas voi käydä niin ettei mielensä pahoittamiselta ehdi elämässään muuta toimittaakaan.

   • Päivin Pylkkerö

    Toki luin ja luin linkitetyn uutisenkin eilen. Ja kommentoin, että minulle jäi jutusta päällimmäisenä mieleen se, että tukea on nostettu laittomasti ulkomaille, ei tuen määrä ja näin on saattanut olla tilanne myös suurimmalla osalla juttua jakaneilla. On toki totta, että juttussa olisi pitänyt kertoa, ettei tuota summaa olisi maksettu yksineläjälle. Itselle se nyt oli ihan selvää, joten pöyristyin (no tuo oli liioiteltua, rypistin vain kulmiani) ainoastaan siitä, että on nostettu sitä tukea ulkomailla elämiseen.

    • työtöntyötön

     Miksei olisi maksettu yksineläjälle? Työtön toimeentulotukeen oikeutettu vuokralla-asuva yksineläjä voi saada tukia esim. näin. työmarkkinatuki noin 500, asumistuki 300, toimeentulotuki 200e kuussa eli noin 1000 euroa kuussa tukia jos vuokra on vaikkapa 500e/kk. Nämä ei tietenkään tule toimeentulotuen nimellä mutta ns. samasta kassasta kuitenkin. Ja myös suomalaiselle.

     Suomessa tukien minimi oman ruokakuntansa muodostavilla taitaa olla vanhempiensa luona asuvalla täysi-ikäisellä toimeentulotuen saajalla 358e/kk tai jos alennettuna 214e/kk Tämä voi tulla joko pelkästään toimeentulotuen nimellä tai yhdistelmänä puolitettu työmarkkinatuki ja loput toimeentulotukena. Maksimi taas Helsingissä vaikkapa 700e vuokralla asuvalla jossa tuet nousevat jopa yli 1200e/kk.

     Sitten on tietysti kaikkia tältä väliltä ja yksinhuoltajat yms. erikseen.

     • Sirpa N.

      Jutussa puhuttiin vain TOIMEENTULOTUESTA, jota Sakun jutun taustoittamani siis oli kertynyt noin tonni per kk. Ei kaikkia tukia yhteensä, vaan toimeentulotukea, ja sen kokonaismäärä oli nostettu otsikkoon. Ajasta puhuttiin vasta jutun lopussa, siellä, jonne valtaosa otsikon nähneistä ei koskaan päädy. Perheen kokoa ei ilmeisesti mainittu jutussa ollenkaan, ja tämä on olennaista: halutaanko kauhistella vai kertoa totuudenmukaisesti?

      • työtöntyötön

       Kommentoin nimenomaan kohtaa ”ettei tuota summaa olisi maksettu yksineläjälle”. Ei tuo tonni kuussa yksinasuvalle ole mitenkään erityisen suuri jos ei ole oikeutettu muihin tukiin. En kyllä keksi yhtäkään syytä miksi vuokralla asuva ei olisi oikeutettu asumistukeen mutta olisi oikeutettu toimeentulotukeen.

  • stunned

   Dokumentissa Historia: unelma paremmasta elämästä (osa 4/4, löytyy Areenasta) mainittiin, että Britannia lähetti köyhien perheiden lapsia pakolla alusmaihinsa imperiumin eri kolkkiin Kanadaan, Australiaan tai Etelä-Rhodesiaan.

   Kanadassa lapsikaupalla hankittiin työvoimaa. Lapset saivat 14 täytettyään lähtöpassit, koska heille olisi pitänyt alkaa maksaa palkkaa. Pakkokarkotetut päätyivät luvattujen kasvattiperheiden sijaan asuntoloihin, joista heitä välitettiin halvaksi työvoimaksi läheisille maatiloille. Britannia lähetti lapsia vielä 1960-luvulla Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.

   Työtön tulisi varmasti halvemmaksi yhteiskunnalle, jos tämä asuisi Filippiineillä. Mutta tämähän ei käy, jos sinne ei viedä pakolla.

   • Maalari

    Tulisiko halvemmaksi?
    Lähtisikö aina sieltä Suomeen työhaastatteluun? Olisiko varmasti työtön, aina?
    Aika moni voisi kyllä kuvitella asuvansa työttömänä Filippiineillä, vaikka loppuelämänsä, jos vaan tuet juoksisivat koko ajan ja ilman että häiritään Suomesta. Eli kyllä tämä taitaisi tulla loppujuoksussa vähän kalliimmaksi yhteiskunnalle. Siis Suomen yhteiskunnalle.

    • stunned

     Minusta ongelma on vain siinä, antaako Filippiinit työttömien asua maassa loputtomiin turistiviisumilla.

     Esimerkiksi Thaimaassa voi oleskella turistiviisumilla vain kolme kuukautta. Tuplamaahantulolla kuusi kuukautta. Jossakin vaiheessa on kuitenkin lähdettävä ja oltava poissa 90 päivää ennen uutta viisumia. Ehkäpä jutun kaverilla oli perhesuhde Filippiineille, jonka perusteella on saanut non-immigrant-viisumin (myönnetään yleensä vuodeksi).

     • stunned

      Korjaus edelliseen: Thaimaassa turistiviisumi on 60 päivää. Monikertaviisumilla voi olla välillä poistumalla melkein puoli vuotta. Non-immigrant multiple entry max yksi vuosi. Kaikkiin viisumeihin vaaditaan todistus riittävästä varallisuudesta (tiliote). Yli 50-vuotiaat voivat anoa eläkeläisviisumina tai Thaimaan kansalaisen perheenjäsen (aviopuoliso, lapsen isä) perheviisumia (kaikki non-immigrant eri koodeilla).

      Ei ole helppoa toimeentulotuella päästä edes Thaimaahan pidemmäksi aikaa.

    • Erja laine

     Höpö höpö.Iso kiitos Sakulle blgista.

   • Päivin Pylkkerö

    Suomalainen on herran vuonna 2018 täysin vapaa raijjaamaan itsensä lähes mihin maailman kolkkaan tahansa. Mutta tarvitseeko suomalaisen yhteiskunnan kustantaa siellä elämistä? Minusta ei. Lyhyehköt lomamatkat ja työnhakureissut erikseen.

    • stunned

     Se on aivan sama minne sen ”perustulon” laittaa.

     Johan joissakin maissa lähetetään vankeja kolmansiin maihin säästöjen nimissä.

     Pointtini on: ei ole järkeä maksaa kalliimmin siitä, että työtön on panoptikonissa ja toimenpiteessä, jos työllistymisestä oikeaan palkkatyöhön ei ole mitään viitteitä — kuin antaa miehen mennä johonkin halpaan maahan asumaan.

     Suomessa on vallalla sellainen asenneilmasto, että moni mieluummin maksaa vartijoille tai poliisille ”turvallisuudesta” kuin palkkaa työntekijöille. Sama pätee työttömiin. Mikään rahallinen uhraus ei ole liian suuri, kunhan se menee työttömän elämän valvontaan tai kurittamiseen.

     Tietysti voidaan ajatella, että näin korvaus ei hyödytä Suomen elinkeinoelämää tai palaudu veroina, mutta yhtä vähän hyödyttävät Suomen elinkeinoelämää tai verottajaa veronkiertomiljardit paratiisisaarilla.

     • Päivin Pylkkerö

      Suomessa ei ole käytössä perustuloa, vaikka osa esim. työttömyyskorvauksen sellaisena käsittää. Jonkinlainen perustulomalli varmaan olisi ihan hyvä, sillä nykyinen monen luukun systeemi on todella kankea, mutta en nyt ymmärrä miten semmoisella systeemillä yhteiskunta pyörii, että rahaa tippuisi kuin Manulle illallista riippumatta siitä yrittääkö hakea töitä vai eleleekö leppoisasti etelän auringon alla.

      • stunned

       Toimeentulotuella elo Pitcairnilla keskellä yksinäisintä Tyyntä valtamerta on tuskin kenenkään käsitys ”leppoisasta elämästä”.

       Voi silti voittaa betonikuutiossa spartailun ja makaronin syönnin ainakin vaihtelun vuoksi.

       Pitcairn ottaa kenet hyvänsä (melkein) siirtolaiseksi. Täysin rahattomia ei tietenkään haluta minnekään.

       Lue viestini alempaa.

       • Päivin Pylkkerö

        Eipä tainnut tämäkään perhe missään Pitcarnilla asua.

        • stunned

         Ei, mutta ei tt-rahoilla missään kovin kummoista juhlaa vietetä oli sitten Pitcairn tai Filippiinit. Toki betonikuutiosta pääsy voi tuntua vapautukselta. Moneen trooppiseen maahan on isommat krediittivaatimukset kuin tt-tuki, jotta saa pitkäaikaisen viisumin. Sittenkin joutuu etsimään halpaa elämää maaseudulla, mikä voi olla hienoa, jos tykkää kanoista ja kulkukoirista.

     • Jarkko

      ”Suomessa on vallalla sellainen asenneilmasto, että moni mieluummin maksaa vartijoille tai poliisille ”turvallisuudesta” kuin palkkaa työntekijöille.”

      Juu, mutta vartijat ja poliisit ovat propagandassa ja mielikuvissa hyviä työtä tekeviä kansalaisia työttömät ja köyhät eivät. Kai sitä sitten hyvällä ryhmälle sietää antaakin vaikka ottaisivatkin veronmaksajien rahoista. Sitä tosin ihmettelen mihin niitä vartijoita tarvitaan tai poliisia, kun ei näitä patologisempia köyhien syyllistäjiä tunnu lakipykälät paljoakaan kiinnostavan alunperinkään. Heitä tuntuu kiinnostavan väin lähinnä kirkasotsaisesti puolustaa sitä omaa ideolgiaansa, josta ei useinkaan ota edes oikein tolkkua mitä se loppujen lopuksi edes on, mutta siinä on kuitenkin tiukka jaettelu hyviin ja pahoihin ihmisiin. Sekä erilaisia mustavalkoisia toistensa päälle pinottuja yksinkertaistuksia maailmasta. Sekä joku kuvitelma omasta ylivertaisuudesta ja syyllisten etsintä köyhistä kaikkeen maailman pahaan.

     • M.M.X.X.

      Päivi Pylkkerö joutuu rypistelemään kulmiaan aivan rusinaksi asti jos suhteuteuttaa asioita tässä mittakaavassa.
      -Kyse siis oli toimeentulotuen väärinkäytöstä ja syyllinen alentuneesti syyntakeinen
      -Mies on tuomittu ja joutuu maksamaan lähes kaikki tuet takaisin.
      Mutta Päiviä vieläkin harmittaa että tyyppi eleli ulkomailla.

      Muutama fakta Päiville

      -Vuonna 2017 Kela epäili mahdollista väärinkäytöstä 1 150 tapauksessa.
      -Kelassa ratkaistaan vuosittain yli viisi miljoonaa etuushakemusta.
      -Kelan etuuksia maksettiin vuonna 2017 koko maassa yli 15 miljardia euroa.

      ”-Väärinkäytökset ovat kokonaisuuteen nähden harvinaisia.Vuosittain petosmäärät vastaavat alle promillea Kelan koko tukipotista.”
      Vuosikausia on pysytty samoissa lukemissa. Silti uutisointi on pysynyt selkeästi värittyneenä.

      https://www.aamulehti.fi/kotimaa/ala-huijaa-ankaraa-kelaa-karajille-voi-joutua-vaikka-maksaisi-tuet-takaisin-23778656/

      Myös Sosiaaliturvan kokonaisuutta tarkastellessa on syytä huomioida jo toimeentulotuen osuus kokonaismenoista.
      Suomen sosiaalitukimenot 2013 oli 63,2 miljardia josta
      Toimeentulotuki menojen osuus oli 1,1% ja asumistuen 1,8%

      https://www.slideshare.net/stmslide/stm-yleiskalvot-talouskuviot-27515

      Kun toimeentulotuki siirtyi Kelalle niin

      KELAn 14,8 miljardin etuusbudjetista v 2017,
      toimeentulotuen osuus oli 4,9 % = O,72 miljardia ja töyttömyystuen 14,3%

      Yleensä negatiivinen julkisuus on varsin laajaa näissä toimeentulotukihuijaus tapauksissa ja kohdistuu juuri kaikista heikoimpaan ryhmään ja moralisointi suhteettoman laajaa. Kaikilla yhteiskunnan tasoilla on väärinkäytöksiä, mutta huomio aina ei korreloi aiheutettuun vahinkoon.
      Syntipukeilla on kysyntää.

      Tässäpä toinen esimerkki siitä kuinka viranomainen edistää väärää käsitystä sosiaaliturvan väärinkäytöstä:

      ”Perusteettomia etuuksia hakevat ovat poliisin mukaan usein työelämästä syrjäytyneitä ja elämänhallintansa menettäneitä.”

      -em. on väärää tietoa. Kaksi kolmasosaa liittyy työttömyysturvaa ja siihen ettei tuloja ilmoiteta tai siinä laajuudessa kuin pitäisi. Elämänhallintansa menettänyt, työelämästä syrjäytynyt tuskin kävisi töissä ja samaan aikaan täyttelisi kelan monimutkaisia kaavakkeita.

      Poliisi toistaa opittuja stereotypioita miettimättä lainkaan mitä puhuu toimittajalle. Toimittaja toistaa kerrotun. Poliisi jättää myös kertomatta uuden tyyppisestä ammattimaisesta tuki rikollisuudesta. Esim vierastyöläisten majoittamiseen liittyvästä asumis- ym tukihuijauksista johon eivät syyllisty suinkaan syjäytyneet.

      Lopussa on yksi kumoava lause:

      ”Rikosylikomisario Korhosen mukaan tällaiset tapaukset ovat kuitenkin melko harvinaisia. ”

      https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/osa-suomalaisista-tukihuijareista-paasee-helpolla-rikostutkinta-liian-kallista/5759788#gs.FsW94lc

      • Päivin Pylkkerö

       Voi, tuon faktatulvan jälkeen pyydän nöyrimmästi anteeksi kulmieni rypistystä. NOT. Mutta tuosta tuli kyllä mieleen, että voitaisiin toki tutkia, että kuinka paljon työttömyysturvaa nostellaan perusteettomasti – ei olla toki töissä, muttei haeta työtäkään. Tälläkin hetkellä ympäri maailmaa reppureissaa tai muuten matkustelee melko määrä työttömiä ”työnhakijoita”. Ei tietenkään mikään seksikäs jutunaihe tälle kohdeyleisölle, vaikka faktaa sekin. Kyse ei ole niin suuresta määrästä ihmisiä, että sen takia pitäisi yöunia menettää, mutta joka tapauksessa onhan se hemmetin väärin ja melko moraalitonta. Barrikadeille en asian takia nouse, mutta kyllä minulla on oikeus kulmia rypistää.

     • Pipsa Mäntykangas

      Touche✌🏼

  • Pieni kulkija

   Pöyristyttävää on se, että tukihuijaukset ovat vain muutama prosentti siitä mitä ihmisiltä jää anomatta ja mikä heille lain mukaan kuuluisi. Kela teki tutkimuksen 19 vuotta sitten ja muistaakseni noin 10 milj. markalla huijattiin ja samaan aikaan tukia jäi anomatta n. 400 milj. markalla. Sitä tässä vaan miettii, että kun näin paljon jää tukia anomatta mihin se ylijäämä oikein katoaa.

   • elm

    Huijareita on myös suuryrityksissä juuri tuo muutama prosentti, emmekä me heidän takiaan koko yritystoimintaa lyttää. Emmehän?

    Veronkiertäjiä on palkansaajissa myös tuo muutama prosentti, mutta emme me sen takia jokaista veronmaksajaa syyllistä ja tuota käytäntöä yleistä, emmehän?

    Huijareita ja välistävetämisen yrittäjiä on ollut ja tulee olemaan aina – mutta vain marginaalinen määrä. Sen takia on lait. Ja lakien tehtävä on estää väärinkäyttö. Yleistäminen on siksi hieman hassua ja pohjaa useimmiten tietämättömyyteen ja oman onnettoman olon projisointiin (tyyliin: muut ovat syyllisiä siihen, että minulla menee huonosti. Tai: vika on aina muissa).

    Tämän kun saisi maassamme muutettua, niin ilmapiiri paranisi radikaalisti.

    • Kari Parikka

     Näinhän se on!

    • J-P

     Itse tulkitsin viestin niin, että siinä nostetiin huijareiden ohi (tai ainakin rinnalle) ne, jotka eivät hae tukia, jotka heille kuuluisivat (vaan jotenkin kärjistelevät vähemmällä)

     Eli veronkiertäjien rinnalle ne, jotka maksavat liikaa veroja (ylensä nämä toki saa takaisin veronpalautuksina, eli sikäli huono vertaus).

     • Peksi

      Tarvis joka on tyytyväinen veroehdotuksen pieneen veronpalautukseen tai pineenmätkyyn, ja ei tarkista tai ei tiedä mitä kaikkea on mahdollisuus vähentää verotuksessa, maksaa aivan varmasti liikaa veroja ja on katkera kun hänen maksamillaan rahoilla on vapaamatkustajia etenkin jos on joutunut niitä mätkyjä maksamaan ilman oman vertuksensa tarkistamista huuellaan mitä mieleen juolahtaa. Veroehdotus harvoin on lopullinen verotus mutta aika moni ei jaksa tarkistaa.

    • Rintsu

     No tämä! Huijareita tosiaan on aina.
     Pikkurikolliset jäävät poikkeuksetta aina kiinni, ennemmin tai myöhemmin.

     Isommat harvoin, poikkeuksena joku Enron mutta siinäkin velkoja jäi 40 miljardia.
     Miljoonatolkulla rahaa ja esim. vaalirahoitusta siirtyi harvojen taskuihin ja firmasta jäi vain savuavat rauniot ja tuhansia työttömiä.

     Ei onnistu Reiskan remonttifirmalta.

   • Luukas Pyykorpi

    Kela-Elli kuittaa kuussa vaatimatonta 15000 euron palkkaa. Ei hassummin häslingistä ! Eivät osaa edes tiedottaa tukien alikäyttäjiä. Moinen sählääjä olisi muissa sivistysmaissa potkittu muitta mutkitta pellolle, mutta ei Suomessa. Varmaan tiedossa palkankorotus pian ’onnistuneesta’ köyhien kyykytyksestä.

  • stunned

   Muistaako kukaan Merja Ailusta, Kevan entistä johtajaa?

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000682940.html

   Norjan valtio perii Kevan Merja Ailukselta 21500 euron edestä perusteetta maksettuja lapsilisiä vuosilta 2002-2010.

   Kuntien eläkevakuutuksen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus sai vuosina 2002–2010 lapsilisää Norjasta, vaikka hän asui ja teki töitä Suomessa ja sai samaan aikaan lapsilisää Suomesta. Norjalaiset lapsilisät ovat menneet Ailuksen norjalaiselle tilille.

 2. Paksut sääret yleistyvät alempiin yhteiskuntaluokkiin mentäessä

  Löytyyhän sieltä Talouselämän toimituskunnasta ainakin yksi entinen Iltalehden toimittaja, jolla tuskin on mitään talouteen liittyvää koulutusta. Kertoo todennäköissti siitä, että Talouselämä-lehdellä menee huonosti ja nyt on rahaa revittävä perinteisten roskalehtien keinoin. Eipä aamutv:ssä esiintynyt Talouselämän päätoimittajakaan miltään ajattelun jättiläiseltä vaikuttanut. Hänkin tiesi kertoa, että velkaa on otettu työttömyyden takia. Eli kun työllisyys paranee niin velkaa ei tarvitse enää ottaa. Eilen taas Sampon pääjohtaja varoitti valtiovarainministeriä kosiskelemasta vaaliääniä ”veropopulismilla”. Ehkä Talouselämän kannattaisi ihan oman ja lehtensä maineen vuoksi haastatella Sampon pääjohtajaa ja jättää köyhät rauhaan.

 3. Pipsa Mäntykangas

  Voin hyvin arvata, että näin vaalivuotena näitä juttuja tulee koko ajan lisää.
  Manipulointi kun tuntuu purevan.
  Luetaan klikkiotsikko ja kaikkeen otetaan kantaa suomalaiset ajetaan suomalaisia vastaan

 4. Erkki Luja

  Onhan pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi ”kusessa” kun ”oravanpyörästä” pudonneille kansalaisille monien ”nöyryytyksien” jälkeen on myönnetty ”TOIMEENTULOTUKEA”, mihin joudummekaan tässä ”URPOJEN-ORPOJEN” yhteiskunnassa? Vai vielä ”toimeentulotukea”? Olisiko aiheellista miettiä miten kukin henkilökohtaisesti ”pärjäisi” näillä ruhtinaallisilla toimeentulotuilla?

 5. Petri Zmäkinen

  Henkilökohtaisesti en tiennyt, että pitää olla kotomaassa paikalla……

  • Niko Mikkanen

   Ei riitä, että on kotimaassa, vaan pitää olla kotona. Jos lähdet kotoa yli (muistaakseni) viideksi päiväksi mihinkään, siitä pitää tehdä ilmoitus työkkäriin. Työttömän tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä, tai muuten raippa laulaa.

   • stunned

    Tuo muuttui jo vuosia sitten, kun säännöllisistä määräaikaistapaamisista luovuttiin. Ennenhän kaikilla oli kortti, jossa työnhaun viimeinen voimassaolopäivämäärä. Jos ei saapunut toimistoon henkilökohtaisesti ilmoittautumaan määräpäivänä, työnhaku raukesi ja tuki katkaistiin.

    Nykyään olinpaikalla ei ole merkitystä ainakaan työmarkkinatuessa. Jos olet tavoittamattomissa, kun kirje tulee, soitetaan, kutsutaan laatimaan työllistämissuunnitelma tai työtarjous saapuu — työmarkkinatuki lakkaa siitä päivästä.

    Työkkäristä sanotaan, että heille ei tarvitse ilmoittaa, jos lähtee ulkomaan matkalle. Työtön-työtön-lomakkeen voi täyttää verkossa mistä päin maailmaa tahansa.

    Siis: ole missä olet, mutta aina pitää olla käytettävissä.

   • Maalari

    Miten se muuten on…

    Jos elää työttömyyskorvauksen turvin, niin silloinhan pitää tosiaankin olla aina käytettävissä ja paikalla jos sattuu ilmaantumaan töitä.

    Toimeentulotuki taas saattaa tulla esim. silloin kun on työkyvytön. Silloin luulisi kyllä että on vapaa matkustamaan silloin kun haluaa.

    • työtöntyötön

     ”Perustoimeentulotukea voi saada Suomessa asuva tai oleskeleva henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.”

     Eli ei voi olla miltei vuotta ulkomailla saipa toimeentulokea mistä syystä tahansa. Lyhyet lomamatkat lienevät asia erikseen.

   • Marko Turunen

    ”Ei riitä, että on kotimaassa, vaan pitää olla kotona. Jos lähdet kotoa yli (muistaakseni) viideksi päiväksi mihinkään, siitä pitää tehdä ilmoitus työkkäriin.”

    Tämä ei pidä paikkaansa. EU:n alueella on vapaa työvoiman liikkuvuus, joka on ihan keskeisiä artikloita. Se tarkoittaa, että voit olla vaikka työnhaussa missä päin EU aluetta. Se toki pitää paikkansa, että työttömän tulee olla tavoitettavissa. Sitä, että miten ei ole tosin missään määritelty, joten periaatteessa pelkkä puhelinnumero tai sähköposti riittää siihen.

  • Jonis Lusis

   Toimeentulotukea maksetaan Suomeen/Suomessa. Passiakin voivat kysellä.

   • Anssi Keskiväli

    Passia varten pitää toimittaa tositteet ja selvitys tulevasta matkasta, matkan tarkoituksesta ja kestosta. Lopputulema 99,9% varmuudella on se, että toimeentulotukioikeus evätään matkan ajaksi.

    Henkilökorttiin sekä siihen tarvittaviin kuviin myönnetään maksusitoumus mukisematta, jos ei ole voimassaolevia henkilöpapereita ja olet toimeentulotukiasiakas.

    • Jonis Lusis

     Tarkoitin ,että passin leimat voidaan tarkistaa tarvittaessa.

 6. Sampo Makkonen

  Tulonsiirtoja, siis yhteiskunnana tukia, maksetaan 36 miljardia vuodessa. Se ei todellakaan ole mikään runsas luku, vaan täysin järjetön, jolle onneksi seuraava hallitus tulee tekemään jotain.

  • Hypomas

   Toivotaan, että seuraava hallitus tekee jotain. Esim. robottivero ja perustulo.

  • työtöntyötön

   Jokohan kosketaan eläkkeisiin? Aloittaen tietysti trendin mukaan kansaneläkkeistä ja siirtyen sitten työeläkkeisiin. Vai meinasitko että sairaspäivärahoista aloitetaan leikkaamaan? Vai lapsilisistä?

   Eläkkeet muodostavat suuren osan tulonsiirroista ja näkyypä noita tulonsiirtoja saavan suurituloisetkin, jopa enemmän kuin pienituloiset.
   ”Jos eläkkeitä ei otettaisi huomioon, tulonsiirtojen määrä laskisi merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että eläkkeet muodostavat useimissa tuloluokissa valtaosan kaikista tulonsiirroista.”

   https://yle.fi/uutiset/3-7311261
   https://www.eva.fi/blog/2018/06/01/keskiluokka-maksaa-paljon-veroja-mutta-on-silti-nettosaaja/

   • mark

    Eläkkeitä maksetaan ja eläkemaksuja maksetaan enimmäkseen eläkevakuutusosakeyhtiöistä -yhtiöihin. Niitä ei voi ottaa mukaan ”valtion tulonsiirtoihin”, kuten noissa jutuissa on tehty.

    • työtöntyötön

     ”Tilastokeskus laskee tulonsiirroiksi esimerkiksi työttömyysturvan, erilaisten asumisen tukien ja lapsilisien ohella myös kaikki eläkkeet. ”

     Jos Sampo on ottanut lukunsa 36 milljardia tilastokeskuksen luvuista niin silloin ne on laskettu mukaan. Sitä en tiedä mistä on luvun 36 miljardia löytänyt. Työttömyys- ja asumistukimenoihin ei mene vuodessa lähellekkään tuota summaa.

   • Luukas Pyykorpi

    ”Jokohan kosketaan eläkkeisiin? Aloittaen tietysti trendin mukaan kansaneläkkeistä ja siirtyen sitten työeläkkeisiin. Vai meinasitko että sairaspäivärahoista aloitetaan leikkaamaan? Vai lapsilisistä?”
    Niin, nuo lapsilisät on jo aikoja sitten leikattu kaikkein köyhimmiltä perheiltä ja yksinhuoltajilta ( toimeentulotukilaki ei salli lapsilisää toimeentulotuen saajalle eli se huomioidaan tuloksi joka vähentää toimeentulotukea ). Kaikkein rikkaimmat saavat sijoittaa lapsilisänsä vaikka Naurusaarille !

    • Martti Kuusela

     Jo ensimmäinen lapsi sen sijaan korottaa toimeentulotukea lapsen iästä riippuen n. 310-340 euroa.

     Väitteesi, ettei toimeentulotuki salli lapsilisää, on hölmö. Aivan vastaavasti toimeentulotuki ei salli esim. vanhempainrahaa, palkkaa, pääomatuloja, asumistukea ja n. 50 muuta etuutta.

  • elm

   Oletteko kuulleet, että keskusteluja käydään jo myös maailmanlaajuisesta sosiaalisesta osingosta? Siis siitä, että jokaiselle kuuluu säällinen toimeentulo perusoikeutena. Siis kuin perustulo ikään.

   Niin isot kuin pienetkin firmat tekevät tiliä aika useasti työntekijöidensä kautta ja ansiosta, joten johan siinä ihmisillekin kuuluisi jotakin, osakkeiden omistajien ohella. Työntekijöiden ja yritysten osaavan johdon lisäksi myös tuotteiden ja palveluiden käyttäjiä (eli meidän kaikkien toimesta syntyvää tai syntymättä jäävää KYSYNTÄÄ) tarvitaan, joten yritysten tulokseen vaikutamme itse asiassa me kaikki. Tuloksen syntyyn vaikuttavat niin kansallinen kuin kansainvälinen politiikkakin, kauppasuhteet, verkkokauppa, yksittäiset ostajat maailman toisella laidalla, luottokorttifirmat, pankit, verkkopankkien käyttäjät, kulttuuri, yhteiskunnan ilmapiiri ja niin edelleen. Joten? 1 + 1 = ?

   Me kaikki olemme osa jokaisen yrityksen tuloksen muodostumisessa. Välillisesti tai välittömästi. Aina.

   Ihminen saa ihmisarvonsa syntyessään. Ihmisarvoa ei tarvitse enää myöhemmin lunastaa. Ihmisarvoa ei voi kadottaa tai luovuttaa pois, eikä sitä kukaan toiselta voi riistää (yrittää kyllä voi, valitettavasti). Ihmisyys on itseisarvo. Eikä raha pelaa ihmisyyden mittaamisessa mitään osaa.

   Raha on väline, eli työkalu, jonka ihminen on keksinyt itselleen hyödykkeiden ja palveluiden vaihdon helpottamiseksi. Pitäkäämme se sellaisena. Ihmisen arvon kanssa rahalla ei ole mitään tekemistä. Ihmisyys meillä on jo. Eikä sitä tarvitse mitata.

   Joten käytettäisiin sitä rahaa nyt vain työkaluna ja vaihdon välineenä.

   • Ulla Vehaluoto

    Raha on itse asiassa velkaa. Alunperin velasta ei saanut periä korkoa ja koronotto oli kielletty kaikissa uskonnoissa. Siitä säännöstä ruvettiin lipsumaan välittömästi kun uskonnot otettiin pahan haltuun, valtion ja valtion omistavan luokan haltuun.

    Sen koommin uskonnotkaan eivät ole tuominneet koronottoa, pelkästään ”kohtuuttoman” koron. Mammona ja palvelijansa hallitsevat maailmaa vielä toistaiseksi.

  • Sauli

   No tuo yrittäjä nyt oli aivan sairas paska eikä sen puheille kannata paljoa painoa pistää. Heitä on yhtä varmasti ja yhtä vähän kuin natseja ja muita äidin pikku Hitlereitä yleensä. Toimittajana olisin kyllä harkinnut kahteen kertaan kannattaako vastakkainasettelua lietsoa yhden tai kahdenkaan yrittäjä- Einon esimerkillä. Jos tälle linjalle lähdetään, mitä tahansa vaikeaa aihetta käsiteltäessä löydetään ääripäät ja jollei löydetä näppärä toimittaja luo sellaiset itse.

   Elintaso Suomessa on korkea, siksi pelkkä perustoimentulo, asunto, ruoka jne. maksavat tuon lähemmäs 1000 euroa kuukaudessa. Se on yksi syy miksi työ katoaa Suomesta maihin, missä palkkataso on sellainen, että 1000 euroa riittää vallan mainiosti parinkin duunarin kuukausi palkaksi. Yhtälö hyvinvointivaltion säilyttämisen ja työstä saatavan arvonlisän välillä alkaa päivä päivältä käydä hankalammaksi.

   Jos työttömyys on ongelma, sitä on myös yrittäjä- Einon lukuisat virkaveljet, joidenka yritysidea on niin umpi paska, ettei yrittäjän rikastumisen esteenä ole muuta kuin lait joita kierretään surutta. Kun pää ei riitä, otetaan kädet avuksi ja ei olla kaukana siitä että kädessä on ruoska. Toivoa sopii että viranomaisille riittää aikaa ja rahaa tarttua vaihteeksi yrittäjäpiireissä rehottavaan moraalikatoon, joka lienee astetta vakavampaa kuin työn välttely työttömien keskuudessa.

   • työtöntyötön

    Ja Yrittäjä-Eino ei ole oikea henkilö sillä bloggaaja kirjoittaa itsestään esittelyssä näin: ”Utelias ihminen ja isä Helsingistä. Tarinoin, provosoin ja pidän suorista sanoista.” Satiirinen teksti tuo on.

    Lisäksi seuraavassa blogitekstissään ”Saammeko joskus kuulla, mitä Sossu-Tatulle kuuluu nykyään?”. Jos olisi ollut yhteydessä Tatuun niin kai tuota olisi voinut kysyä Tatulta ja kirjoittaa vaikka siitä tekstin. Tatun elämä tänä päivänä kiinnostaisi minuakin.

    • Luukas Pyykorpi

     ’Sossu-Tatun’ oikea katuosoite on Runeberginkatu 5B, ( 7.krs.), 00100 Helsinki

     • työtöntyötön

      Voipa olla mutta voipa olla että ei. Mikä lienee sitten Riihimäen Miian oikea osoite? Tästä eteenpäin Miian tulot ovat alennettu toimeentulotuki+asumiskustannukset. Veikkaan että noin 800 euroon päästään ja Miian ei enää tarvitse tehdä mitään sen rahan eteen. Pelkkä toimeentulotuen hakeminen riittää. Jos ilmoittauttuisi työnhakijaksi niin edes alennus ei olisi automaattinen ja 1000e saattaisi mennä rikki.

      Mikä erottaa sossu-Tatun ja sossu-Miian? Itse pidän sossu-Tatua ja skeitti-Juusoa ihan mahdollisina. Siksi olisikin kiinnostava tietää vieläkö nyt viitisen vuotta myöhemmin Tatu yhä pitää toimeentulotuella elämistä mielekkäänä vai onko yrittänyt jotain muuta?

 7. Elena

  Tässä yksi esimerkki niistä säännöllisistä tuhansista tapauksista, joissa Suomi menettää satojen tuhansien edestä veroja verohuijarin ja talousrikollisen itselleen tekemässä ”toimeentulojärjestelyssä”, joka pohjautuu valtakunnan mätään lakisysteemiin https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808072201070222_u0.shtml Tämän lisäksi ko. henkilö on jo aiemmin ollut otsikoissa johtuen laittomuuksista suhteessa työntekijöihinsä. Ja kuinka tähän reagoi lainvalvoja entä talouteen ja businessmaailmaan erikoistuva media? Mutta auta armias kun köyhä sallii itselleen murto-osan näistä vapauksista! Minulla ei herää mitään antipatioita tuota Filippiineillä asuvaa tt-tukea nostelevaa kohtaan – alentuneesti syyntakeettomana on todennäköisesti myös kykenemätön elättävään työhön ja mitä väliä silloin kenellekään on, missä päin maailmaa ko. henkilö asuu, jonka on tosiallisesti oltava joka tapauksessa jollain tuella/sairauseläkkeellä. Mutta ei, byrokratialandian mukaan tultava kitumaan tänne! >:-( Se, että valtakunnallinen talouslehti nosti koko aiheen otsikoihin kun roskalehdetkään eivät siihen koskeneet, on säälittävää ja pikkumaista.

 8. JL

  Paljon luen Sakun blogia ja olen pääpiirteittäin samoilla linjoillakin. Hyväosaisena minä en totta tosiaan kadehdi köyhiä, eikä minun pidäkään.

  Tässä tapauksessa uutinen kuitenkin oli mielestäni hyvin neutraalisti kirjoitettu.

  Jos tästä kimmastuu ”köyhien puolesta” ollaan tasan saman äärellä, kun Halla-Ahon porukka kimmastuu esim. aivan neutraalisti kirjoitetuista Hesarin maahanmuuttojutuista.

  Reaktion aiheuttaa siis Taloussanomien kirjoittaminen köyhistä ja esim. Hesarin kirjoittaminen maahanmuutosta.

  Reaktio tulee siis (ei toki aina) pelkästä edellä kuvatusta vaikka uutinen olisi täysin neutraalisti kirjoitettu.

  • sakutimonen

   Facebookissa näkemieni kommenttien perusteella neutraalia juttua ei ymmärretty neurtaalisti, vaan kauhisteltiin tukien suuruutta ja huijauksen helppoutta. Tämä johtuu juuri huonosta taustoituksesta, kuten kerroin. (Ihan samalla tavalla halla-aholaiset kauhistelevat joka ikistä juttua, jossa edes voidaan kuvitella kyseessä olevan maahanmuuttaja.)

   • JL

    Ei pientä neutraalia uutista aina kaikilta kanteilta taustoiteta.

    Reaktiot ovat reaktioita ja uutistekstit uutistekstejä.

    Jos uutinen on kirjoitettu neutraaliin ”autokolarinkuvaustyyliin” se on niin kirjoitettu. Mielestäni tämä on juuri sellainen kirjoitus.

    • Rintsu

     No ei todellakaan. Toimeentulotukea on saanut koko perhe. Pelkkä otsikko tekee jo tehtävänsä.
     Se, että loppuosa on kirjoitettu näennäisen neutraalisti tekee jutusta vain uskottavamman meuhkattavan.

     • JL

      En ehkä ihan tavoittanut kommenttiasi, mutta otsikosta ”Kunta maksoi 13 400 euron toimeentulotuet – perhe asui oikeasti Filippiineillä” ei kyllä minulla ainakaan heti tule mieleen, että väitettäisiin yhden henkilön saaneen nuo tuet.

      En siis välttämättä oikeasti pysynyt ihan kärryillä ja tarkoititko tuota.

      • Rintsu

       Sanotaanko näin, että jos lehden nimi on ”talouselämä” niin mitä ”talouselämää” yhden perheen saama sosiaalituki on? Ei ”talouselämää” ole yksittäinen autovarkauskaan.
       Jutun tarkoitus on ainoastaan herkutella toimeentulotuen ”suuruudella” ja luoda mielikuvaa, että sen saajat ovat rosvoja.

       • JL

        No, hyppäsitkin toiseen asiaan sitten.

        En ole tässä tai ylipäätään mitenkään Talouselämän puolella, mutta kyllä tämä asia ihan pikku-uutisen väärti voi ollakin.

        Kaikenlaisia uutisiahan kaikenlaisissa lehdissä on joka päivä paljon ja talouselämää se on julkispuolenkin talouselämä.

        • JL

         Ja se uutinenhan on se petos ja pitkäaikainen teko, josta tuomittiin, ei yhden perheen sosiaalituki.
         Tämä on uutisoitu ihan neutraalisti tässä, näin se vain nyt tällä kertaa on.
         Voi hyvin olla toisin toisella kertaa, en minä sitä väitä.

         • stunned

          Yksi asuu tuella Filippiineillä, toinen saunassa. Jälkimmäistä paheksutaan yhtä kaikki, mutta se ei johda sanktioihin. Ensimmäinen menettää tukensa ja saa kaksinkertaisen rangaistuksen.

 9. Arska

  Työttömyyskulut eivät muuten ole Suomessa mitenkään valtavat joten tämä kyseinen keissihän on taas tikun nokkaan nostettu ihan propaganda mielessä, miksi muuten koskaan ei käsitellä uutisia missä yritykset kusettavat työntekijöitään häikäilemättömästi?

  Suomesta puuttuu lähes kokonaan tutkiva journalismi ja vakavasti otettava riippumaton media.
  Besserwissereitä ja ”tietoviisaita” kyllä löytyy töllöohjelmista valjastettuina muokkaamaan mielipiteitä tietyn agendan mukaisesti.

  Samaan aikaan yritystukia maksetaan yhä enemmin mutta työllisyyttä ei näillä rahoilla tueta lainkaan ja vain hyvin pieni osa yritystuista menee ns. tarpeeseen. Hallitushan on vain lisännyt yritystukia ja toisaalta taas vähentänyt aktiivimallilla,karensseilla ja indeksien jäädytyksillä ihmisten sosiaaliturvaa.

  Eihän yritystuissa ole mitään järkeä elleivät ne eurot suunnata suoriin investointeihin ja työllistämiseen vaan ulosmitataan osinkoina ulos ja samalla vääristetään markkinoiden toimivuutta. Yrityksillä pitää olla yhteiskunnallinen vastuu ja vieläkin ispompi vastuu työllistämisessä kun maksetaan yritystukia mutta kuten nähdään suunta on päinvastainen yritykset irtisanovat Suomessa ja investoivat ulkomaille. Miksi siis tällaista kehitystä pitää tukea suomalaisren varorahoilla kiihdyttämällä yritysten lähtöä Suomesta jossa on myös halvinta Euroopassa irtisanoa työntekijöitä?

  Suomi on yrityksille vain puskurimaa jossa ylituotantoa on helppo tasata lakkauttamalla täältä kannattavaakin tuotantoa vain siksi että suurella pörssifirmalla on ongelmia muuallapäin maailmaa niin suomalaiset kärsivät kun on tahallaan jätetty työsuhdeturva irtisanomisissa erittäin huonoksi ja täällä on halvinta irtisanoa ilman mitään sanktioita.

  • Tero Sivula

   TÄMÄ, koko järjestelmä on tämän vuoksi läpimätä, kuin pahimmassa banaanivaltiossa. Tämä varkaus on niin iso että ihmiset eivät yksinkertaisesti usko tai ymmärrä sitä, koska summa on niin valtava. Kuinkahan iso osa yritystuista valuu takaisin puolueille ”vaalitukena”? Luulempa että isot summat pyörii, ei muuten se jatkuisi ja kasvaisi vuosi vuodelta. Karmeinta on että viime vuonna yritystuet ovet lähes sama kuin lisävelka minkä valtio otti. Mikäli uskoo valtionvelan PAHUUTEEN, sehän on välttämättömyys eikä pahe, kun sen mekanismeihin perehtyy. Mutta, kumma että keltaisen lehdistön (onko muita enään) otsikot eivät kerro tästä jättihuijaksesta joka päivä etusivulla. Karmeinta on että suurin osa miljardeista valuu ulos suomesta niin että niistä ei makseta edes veroa suomeen. Verrataan esim työttömyysturvaan josta maksetaan vero ja joka euro käytetään kulutukseen suomessa, josta maksetaan taas vähintään 24% arvonlisävero.

  • oiasgu jgfj

   Työttömyysturva 2,65 miljardia, asumistuet 1,45 miljardia = 7% koko valtion budjetista= ihan vitun älytöntä.

   • stunned

    Yritystuki taitaa olla jo viitisen miljardia. Ihan älytöntä.

    • Jonis Lusis

     Kokonaistukisumma noin 8 miljardia euroa, laskutavasta riippuen.

     • Jarkko

      Suurin osa tuosta 8 miljardista on erilaisia tietylle toimialalle kohdennettuja alennettuja verokantoja, veronpalautuksia eli perimättä jätettyjä veroja. Suoria rahassa maksettavia tukia tuosta summasta on korkeintaan 10%-20%.

      • Rintsu

       Kerropa tyhmälle mitä eroa niissä on?

       Ja nyt mieti hetki. Aikanaan minulle olisi ollut ihan samantekevää tuleeko lapsilisät lapsilisinä vai veroalennuksena jos summa on sama.
       Pienituloisilla taas ei ole verovähennettävää joten asia ei ole lainkaan sama.

       Hoidetaanko homma suorana tukena, alennettuna verokantana tai muutoin niin tuki on tuki, mutta kohteet vain muuttuvat.

       Sattumalta kaljalauttojen kelluttamistuet ovat vuosi toisensa jälkeen olleet samansuuruiset kuin firmasta revityt osingot.

   • Rintsu

    Kandee muistaa, että asumistuet päätyvät lyhentämättöminä vuokranantajien taskuun.
    Ne näkyvät VVO:n ja Saton tuloksessa, ei saajan taskussa.

 10. Jonis Lusis

  Pahoittelen ettei seuraava liity paljonkaan aiheeseen, kerron kuitenkin koska jäi vaivaamaan mieltä.

  Näin viime yönä unen:

  Unessa Juha Sipilä soitti ovikelloani kolmen aikaan aamulla. Siinähän ei mitään sen kummempaa,
  pääministeri voi tehdä kotikäyntejäkin. Erikoiseksi tilanteen teki se, että hänellä oli tunkki mukanaan.
  Ei aivan samanlainen kuin autoissa käytetään. Mieluummin luokkaa hirsitalon nosto tai vastaavaa.
  ”Tässä tämä tunkki nyt on, olisin voinut sen ikkunastakin heittää”, totesi pääministeri lakonisesti.
  Emme sitten montaa sanaa enää vaihtaneet,pahoitteli ja toivotteli hyvät yön jatkot ja poistui kiireisiinsä.

  Siirsin tunkin eteiseen ja painuin mietteissäni maate.

 11. jiipee

  ”Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Jos käy kateeksi, niin jokainen voi kokeilla miten helppoa se on.”

  Tämä rätinki pitäisi lyödä aina kateellisten eteen.

  • jiipee

   Lidlissä on muuten tänään luomuruispalat neljä kpl eurolla, 8 kpl/asiakas. Tämä ei ole mainos vaan eloonjäämisneuvo. Lähden.

   • Joku Toinen

    Kiitos neuvosta, mutta liian kallista silti. Perusmakaroonia tuolla eurolla saa kaksi kiloa. Näin aidosti toimeentulotuella eläessä nuo luomujutut jäävät aina hyllyyn.

    • Jonis Lusis

     Kyseisessä kaupassa Retkieväs on alle 0,40 e/4kpl. Oranssilapulla -30%.

    • jiipee

     Normaalisti noi palat 0,39/kpl, ja aina Lidlissä luomua. Toki ostan 38 senttiin aina kilon spaghettia(näk. nyt latvialaista), on muuten halvempaa kuin Myllyn makaroonit.

     • on thin ice

      Olen miettimistäni miettinyt, miksi esim työttömyyskorvauksia tai yleensä kansalaisten sosturvaa ei nähdä tai käsitetä kansantaloudessa vaikka elvytykseksi esim kaupan alalle. Miksi niistä kokoajan jokapuolella median yleensä vielä kiihottaessa mekkaloidaan kuin kyse olisi jostain ”veronmaksajain” väärämielisestä riistosta?. Miksi journalismissa ei laskeskella ja kysellä, miten paljon pienituloisten toimeentulon jatkuvat leikkaukset leikkaavat samalla vaikka ruokakauppojen myyntiä? Tai yleensä tavalliseen elämään liityvien asioiden hankintoja vähittäiskaupasta tai palveluista? Jos satojen tuhansien kansalaisten sekä mahdollisten huollettaviensa ostovoimaa vuosi vuodelta nirhataan aina alaspäin, niin kyllähän sen täytyy jo jossain muuallakin kuin nirhattujen elämässä tuntua? Miksi mikään muu yhteiskunnan antama tuki ei herätä esim sellaista somekiehuntaa kuin kansalaisten arjen turvaksi elämän onnettomuuksien kohdatessa luotu järjestelmä? Miksi esim veroparatiiseihin piilotetut kansakunnan hyväksi, vaikka valtion velan lyhennykseen, saatamattomat miljardit eivät näytä huolestuttavan saati suututtavan ketään – hallitustakaan.

      • M.M.X.X.

       Hyviä kysymyksiä.

       ”-Sosiaaliturvan väärinkäytöstä on keskusteltu niin kauan kuin järjestelmällistä sosiaaliturvaa on ollut olemassa. Sosiaaliturvan väärinkäytöksistä käyty keskustelu on yleensä moraalisesti latautunutta. Epäilyt siitä, että etuuksia saadaan väärin perustein, ovat yleisiä. ”

       Kateellisia ollaan
       ”-Sosiaaliturvan ali- ja ylikäyttöä voidaan myös kutsua järjestelmävirheeksi, jolloin
       sosiaaliset oikeudet toteutuvat puutteellisesti. Järjestelmävirheestä puhutaan myös
       silloin, kun tuen etuuden myöntäjä toimii virheellisesti. ”

       Yhtä reippaasti vaan keskustelemaan alikäytöstä ja järjestelmä virheistä !

       Suurimpia (rahallisesti) petoksia voi jo luonnehtia ammattimaisiksi. Toiminta liittyy yleensä muuhun harmaaseen talouteen kuten esimerkiksi rakennus- ja ravintola-alaan.

       ”Sosiaaliturvaa koskevissa aikaisemmissa kansalaisiin kohdistuvassa
       asennetutkimuksissa on havaittu ristiriitaisuuksia. Yleisellä tasolla kansalaiset haluavat
       olla solidaarisia apua tarvitsevia kohtaan, mutta konkreettisimmissa kysymyksissä
       kuten esim. työttömyyskorvauksen vastikkeellisuudesta tai sosiaaliturvan
       väärinkäytöksistä ollaan jo kriittisempiä.”

       ” Vaikka hyvinvointivaltiota ja universaalia sosiaaliturvajärjestelmää kannatetaan, niin suurin osa kansalaisista pitää sosiaaliturvajärjestelmäämme passivoivana ja väärinkäytöksiin kannustavana.”

       Edes Kelan etuuskäsittelijät eivät ole tietoisia Kelan valvonnasta ja sen tiukkuudesta.
       Kelalla on nollatoleranssi huijauksiin.

       ”Jopa 67 prosenttia etuuskäsittelijöistä kokee, että
       huijauksesta ei jää helposti kiinni ja 53 prosenttia, että kontrolli ei ole tehokasta.
       Kuitenkin 23 prosentin mielestä väärinkäytöksien varalta ei ole mitään valvontaa. 23
       prosentin osuuttakin tosin voidaan pitää yllättävän suurena, mikäli otetaan huomioon,
       että esimerkiksi Kela harjoittaa systemaattista väärinkäytösten valvontaa. Näin ollen
       kyse on osaltaan siitä, että etuuskäsittelijät eivät ole täysin tietoisia, millä tavoin
       väärinkäytöksiä Kelassa tai muissa sosiaaliturvaetuuksia toimeenpanevissa
       organisaatioissa valvotaan.”

       lainaukset ovat eräästä sosiaalipolitiikan lisensiaattityöstä mut just en löydä linkkiä

      • a. talvisaari

       Oikein hyvä kysymys. Mutta tuonhan voi ohittaa kevyesti. Ehkä työttömät ja/tai köyhät kelpaavat saamaan vain jotain viimeisen myyntipäivän tai ohitetun parasta ennen -päivän ylijäämäruokia leipäjonosta? Hyvä jos edes niitä. Työttömiähän piti kepittää ja kiusata, jotta yhteiskuntarauha säilyy. Vai miten se nyt olikaan (katso HS, Tuomas Niskakangas).

      • Rintsu

       Asia jonka unohdit mainita on ”vastikkeelinen sosiaaliturva”.
       Sellaista ei olekaan. Se on sanahirviö.
       On olemassa sosiaaliturva tai sitten ei.
       On olemassa palkaton pakkotyö joka vaan kivasti uudelleennimetään ”vastikkeelliseksi sosiaaliturvaksi”. Voi sille keksiä muitakin nimiä ja jos konsulttiapua tarvitaan niin sopivasta hinnasta lupaan keksiä sata. Jos siis nimillä tahdotaan kikkailla.

       Ei keksimilläni nimillä kukaan töitä saa. Mutta jäljiltäni kukaan ei ole titteliltään työtön.
       Paljonkohan kehtaisin hallitukselta avustani laskuttaa?

 12. työtöntyötön

  Mistä tieto että kyseessä olisi esim. kahden aikuisen ja yhden lapsen perhe? Eikö kaikkien täysi-ikäisten pitäisi olla vastuussa omasta osastaan ja näin myös puolison pitäisi olla syytettyjen penkillä? Vai löytyykö jostain netistä paremmin taustoitettu juttu aiheesta?

  Kummallista on myös ettei samalla haettu myös asumistukien takaisinperintää vai voiko asumistukea saada Suomessa olevaan asuntoon vaikka itse oleilisi ulkomailla? Sinänsä en pidä mahdottomana että voisi saada, ei tuota taideta mitenkään säännöllisesti tarkastaa jos ollenkaan vaan asumistuki vaan tippuu tilille.

  Jos kyseinen henkilö taas ei jostain syystä olisi hakenut/ollut oikeutettu asumistukeen niin reilun tonnin olisi voinut saada toimeentulotukea ihan yksittäisenä henkilönäkin. Esim. perusosa 491+ vuokra 500e +muut laskut 50e.
  ”Laittomuudet alkoivat paljastua, kun sosiaaliviranomaiset pyysivät mieheltä asiakirjoja, joita hän ei toimittanut.” Mitähän nämä asiakirjat ovat olleet?

  • Jonis Lusis

   Ehkä talokirjaote- vuokrasopimus.

  • Päivin Pylkkerö

   Onko tilanteita, ettei ole oikeutettu asumistukeen, mutta saa vuokran sitten toimeentulotukena? Asumistuki pitää kuitenkin käsittääkseni hakea ennen toimeentulotukea.

   • Jonis Lusis

    TTT on viimesijaisin tuki .Kaikki muut pitää olla haettu ennen sitä.

    • työtöntyötön

     Mutta voiko olla että sitä ei esim. kaikenlaisiin asuntoihin myönnetä vaikka vuokra-sopimus onkin? Miksi asumistukea ei peritty tässä tapauksessa takaisin? Vai oliko kyseessä jokin ”asettaa henkilön kohtuuttomaan asemaan” tyylinen tapaus? Tai pitääkö asumistuen saajan edes oleskella kyseisessä asunnossa vai riittääkö vain että on kirjoilla siellä ja loikoilee vaikkapa Espanjan auringon alla?

     Kaikki muut pitää tietenkin olla haettuna ennen toimeentulotukea mutta silti kyseisenkin henkilön tulot jää alle toimeentulotukinormin. Miksi pitää edes hakea kolmea eri tukea? Olisi syytä muuttaa toimeentulotuki esim. säästöistä/puolison tuloista jne. riippumattomaksi perustuloksi kaltaiseksi tuloksi, lopettaa työmarkkinatuki kokonaan ja siirtää työttömyysturvan suojaosuudet koskemaan myös tätä tuloa tai jotain tämänkaltaista. Oltaisiin jo askel lähempänä perustuloa ja myös sen kannustavampia elementtejä.

     • Ulla Vehaluoto

      ”Miksi pitää edes hakea kolmea eri tukea?”

      Se on yksi tavoista, jolla virkakunta pitää itsensä palkallisessa työssä, siis yhteiskunnan verovaroin tuettuna, mitään tuottamatta paitsi kuria.

      Tietenkin olisi yksinkertaisempi versio olemassa. Se kuitenkin vaatisi hyvää tahtoa, ja sitä ei tässä maassa ole ollut.

      • Rintsu

       Ulla, huolitko semmoisen virituaalihalauksen?

       Tuossa se on mainittuna yksinkertaisesti mistä hommassa on kyse.
       Kontrolli!
       Luonnovarainen susi on kauhistus. Jos se ei ole aitauksessa niin sillä pitää olla panta, että sen tai sen lauman liikkeitä voi seurata. Susipelko ei lähde mihinkään vaikka viimeksi susi tappoi ihmisen joskus 1880.

       Vaihda suden tilalle työtön tai tuensaaja niin kyse on samasta asiasta.
       Ei ketään kiinnosta suden/tuensaajan hyvinvointi vaan kontrolli.

  • Raija

   Joka toinen vuosi tarkistetaan ainakin minulta ettei vain senttiäkään liikaa makseta. Siis sitä asumistukea jonka Sipilä puolitti ja joka ei alkujaankaan ollut suuren suuri, kun pääsi päättämään.

 13. Rintsu

  Tätä uutistahan ei ole taustoitettu juuri lainkaan. Tarkoitus on lukea vain otsikko ja kauhistella summaa.

  Mietitääs… jos perhe ilmoituksensa mukaan asuu Lahdessa niin heillä on oltava siellä osoite. Tai sitten he ovat asunnottomia. Jolloin taas sosiaalitoimen on reagoitava lapsiperheen asunnottomuuteen välittömästi.
  Toimeentulotuen saajat poikkeuksetta saavat myös asumistukea. Jos perhe on saanut asumistukea niin kuka asunnossa on asunut kun perhe on asunut filippiineillä ja kuka asunnosta on maksanut vuokran?

  Tiliote on toimitettava kerran kuussa koska t-tukea on pääsääntöisesti haettava kerran kuussa.
  On muuten kummallista jos sosiaalityöntekijä ei huomaa, että pankkikorttia on käytetty vain filippiineillä.

  Miettikääs miten hankalasta kuviosta on kyse. Asiat pitää saada näyttämään siltä, että perhe asuu lahdessa ja tiliotteet siltä, että tilejä käytetään niilla nurkilla. Asiasta jää ihan varmasti kiinni ja tonni kuussa on loppujen lopuksi aika vähän asiasta jossa kiinnijääminen on varma.

  Mielummin kannaisi miettiä sitä, että kyseessä on lapsiperhe joka elää vain toimeentulotuella ja jota sosiaalityöntekijä ei edes näe vuoteen. Sosiaalityön laatu ei silloin ole tosiaankaan hurrattava.

  • työtöntyötön

   Tiliotteita ei käsitykseni mukaan enää pyydetä joka kuussa vaan enemmänkin sattumanvaraisesti. Tosin tämä tapaus lienee sattunut siihen aikaan kun toimeentulotuki myönnettin vielä kunnissa.

   Mahdollisesti toimeentulotuki on siirretty aina jonkun toisen tilille ja nostettu sitten Filippiineillä tältä toiselta tililtä käteiseksi. Tämä on sitten saanutkin sossun tutkimaan asiaa. Saamattomia ovat kyllä olleet sossussa jos vasta lähemmäs vuoden päästä ovat alkaneet tutkia asiaa tarkemmin ja pyydellä asiakirjoja.

   • Raija

    Luulisin että saavat katsoa tiliotteen lähteellä eli on pääsy sinne tilille.

 14. stunned

  Kaikki Suomen työttömät ja toimeentulotukilaiset: muuttakaa Pitcairnille!

  https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/pitcairnislands/11418280/Why-will-nobody-move-to-Pitcairn-the-Pacific-island-with-free-land.html

  Jokainen kynnellekykenevä, jolla on näyttää 30 000 Uuden-Seelannin dollaria (17 435,97 €), pääsee asettumaan saarelle.

  Saarella on enää 50 asukasta. Työtä ei ole, mutta postimerkkeilyllä ja tupakkiviljelyllä lisätienestiä. Saarella on sähköt ja netti. Yksi kauppa auki kolmesti viikossa. Laivayhteys Uuteen-Seelantiin kerran kolmessa kuukaudessa. Tarvitset vain parakin ja mönkijän alkuun pääsemiseksi. Ja paljon seikkailumieltä Mutiny of the Bountyn hengessä!

  Jokaiselle siirtolaiselle myönnetään maata ilmaiseksi. Vuosittaiset elinkulut saarella keskimäärin: 5 500 euroa.

  http://www.immigration.gov.pn/finances/index.html

  How much money do I need to have to move to Pitcairn?

  As per the immigration policy anyone wishing to settle on Pitcairn must have evidence of savings or assets of at least NZ$30,000.

  Can I receive public funds i.e.benefits?

  If you move to Pitcairn you will need to have your own personal funds to support yourself for at least the first two years until your residency is approved. You are able to work on Island under a settlement visa.
  You would qualify for subsidised medical treatment at the clinic after six months of your settlement period but your private medical insurance should be in place until your residency visa is granted to cover any emergencies.

  The qualification period for a Pitcairn pension is five years from being granted residency

  http://www.young.pn/immigrationqa.html

  You might be amazed to know that land is free on Pitcairn! There’s so much of it and so few of us. Obviously this would change if the population quadrupled overnight .

 15. elm

  Kuinkahan hyvin nämä köyhiä ja työttömiä mielikseen lyttäävät ihmiset tietävät mitä tarkoittaa psykologinen projektio?

  Projektio on ilmiö, jossa ihminen (enimmäkseen tiedostamattaan) heijastaa omia ominaisuuksiaan (yleensä vikoja) muihin ihmisiin, ja näin ollen rupeaa näkemään muissa ihmisissä niitä vikoja, joita hän kieltää itsellään olevan (tai jos ei täysin kiellä, niin yrittää puolustella niitä sillä, että muilla on samat ongelmat pahempana)
  (lähde http://warp.povusers.org/grrr/suomalaisten_psykologinen_projisointi.html)

  On helppo syyttää toisia kaikesta. Se lienee meidän kaikkien itsepuolustusmekanismi aina aika ajoin? Mutta siitä voi onneksi päästä eroon, kun vaan tiedostaa ilmiön.

  Jotkut ihmiset eivät voi pysty sanomaan suoraan etteivät he pidä ihmisiä tasa-arvoisina itsensä kanssa. Miksi?

  Ehdotan että peruskouluihin pakollista psykologian sekä logiikan oppimäärää, jonka myötä ihmiset näkisivät selkeästi oman tapansa projisoida. Sillä saavutettaisiin jo paljon. Peiliinkatsominen kannattaa (myös itse yritän harrastaa sitä niin usein kuin vaan voin, juuri tästä syystä).

  • Jonis Lusis

   Kansalaistaito, yhteiskuntaoppi, medianlukutaito, käytösoppi.

  • elm

   Psykologisen projektion tunnistaa seuraavista tunnusmerkeistä:

   1. Jätä ongelma huomioimatta ja siirrä se toisiin ihmisiin.
   2. Vapauta itsesi sisäisestä taakasta ja jätä se jonnekin itsesi ulkopuolelle, mieluiten ympärilläsi olevien ihmisten harteille.
   3. Saavuta selkeä valta-asema. ”Minulla ei ole mitään ongelmia, mutta muilla on. Maailman pitäisi pyöriä minun napani ympärillä.”
   4. Uskomus siitä, että toiset ihmiset ovat kaikkien ongelmien alku ja juuri antaa heille mahdollisuuden vääristellä todellisuutta täysin haluamallaan tavalla. He voivat todella uskoa fantasiamaailmassaan kehittämiinsä mielikuviin ja kieltää omat, varsin todelliset ongelmansa ja heikkoutensa.
   (kohdat ovat otteita artikkelista https://mielenihmeet.fi/kyse-psykologinen-projektio/)

   Psykologista projektiota pääsee työstämään näin:

   1. Ymmärrä, että toisiin ihmisiin projektoiminen on eräänlainen itsesuojelumekanismi. Se on kuin pelastusliivi, joka pitää meidät pinnalla, jotta välttyisimme jonkun asian myöntämiseltä.

   2. On tärkeää ymmärtää, ettei syyllisyyden ja vihan tunteiden heijastaminen ympärillämme oleviin ihmisiin saa aikaan mitään muuta kuin entistä enemmän negatiivisia tunteita. Vajoamme yhä syvemmälle ilkeään kierteeseen, jossa me tunnemme hetkellisesti illuusion vallasta, mutta josta tulemme vääjäämättä putoamaan pois ajan kuluessa.

   3. Mikäli sinä koet, että joku muu heijastaa sinuun tällaisia tuntemuksia, tee hänelle hyvin selväksi se, miltä tämä sinusta tuntuu. Varoita häntä siitä, ettei tällainen käytös voi enää jatkua. Kerro hänelle, että tunnet olosi nöyryytetyksi ja kenties manipuloiduksi.

   4. On tärkeää käsittää myös se, että sillä hetkellä kun ymmärrät projektiosi kätkevän sisäänsä jonkinlaisen henkisen puutteen, tulet menettämään aiemmin tuntemasi vallantunteen. Todennäköisesti käy niin, että hajoat pieniksi kappaleiksi ja tulet tarvitsemaan apua ja tukea kerätäksesi itsesi taas kokoon voidaksesi kohdata kaikki ongelmasi ja puutteesi.

   Mutta siitäkin selviää.

   Kaikki ymmärrys alkaa tiedostamisesta. Eli opetellaan kaikki tuntemaan myös itsemme.

 16. Rintsu

  Ai niin. Unohdin. Kannattaa myös miettiä mikä mahtaakaan olla uutisoinnin perimmäinen tarkoitus!

  Olin aikanaan kymmenisen vuotta verotarkstaja ja löysin yrityksistä joka vuosi vissiin viisi miljoonaa markkaa maksamatta jääneitä veroja, vaikka en kovin montaa firmaa vuodessa tarkastanut. Osa oli selkeitä virheitä, osa oli törkeitä huolimattomuuksia ja osa ihan selkeästi tarkoituksella tehty.
  Ainutkaan ei koskaan päässyt lehtiin. Siinä ei ole mitään mediaseksikästä jos firma saa veromätkyjä.

  Kymppitonnin vilunkeja tehdään tässä maassa joka päivä. Niistä lehtiin pääsee aniharva. Ehkä jonkun julkkiksen verovelat. Jotka herättää tunteita ja mielenkiintoa.
  Tuon ”uutisen” ainoa tarkoitus on välittää viesti, että toimeentulotuet ovat ruhtinaalliset ja että niissä voi huijata.

  Medialukutaitoa on se, että osaa hieman funtsia miksi joku uutinen ylipäänsä on julkaistu. Ja sellaisena kuin se on julkaistu.

 17. mark

  Minäkin pähkäilin ensin että toimittelija on taas sekaantunut lillukanvarsiin, mutta päätoimittajahan on se joka julkaistavat jutut valitsee. Jos meinaa ruveta harjoittamaan tutkivampaa journalismia joutuu hallituksen aktivointiin.

 18. Esa J.

  Eikä tietenkään kukaan kysy lahtelaisperheen tilanteesta mitään…! Esim. mikä oli aiheuttanut koko tilanteen, että sitä tt-tukea piti puliveivata? Filippiineillä tuskin eläminen maksaa niin paljon kuin Suomessa…?

  Ahneus? Työttömyys? Jokin muu syy? Luottokelvottomuus? Täällä Suomessa voidaan kuka tahansa inehmoparka ottaa silmätikuksi ja tehdä hänelle kaikkea pahaa…

  Ei täällä menesty mikään muu kuin kateus ja kauna…

  • työtöntyötön

   ”Käräjäoikeus totesi miehen olleen alentuneesti syyntakeinen syyllistyessään laittomuuksiin.”

   Itselleni tuli kyllä heti mieleen että joko koko perhe tai toinen osapuoli on kotoisin Filippiineiltä. Ei ehkä olla ymmärretty että toimeentulotuella ei voi lähteä ulkomaille asumaan. Mutta tuo alentuneesti syyntakeinen viestittäsisi ennemminkin että perheenpää on ainakin ollut suomalainen ja ymmärtänyt ainakin osan tilannetta mutta ei ole jaksanut välittää. Ongelmia elämässä jo muutenkin.

   Työtön voi kyllä muuttaa ulkomaille ja saada työttömyysturvaa Suomesta muistaakseni alle vuoden pituiseksi ajanjaksoksi. Tämä tosin koskee vain ansiosidonnaista ja kelan peruspäivärahaa saavia. Työmarkkinatukea taas ei makseta ulkomaille eikä toimeentulotukea. Toki pitää olla tavoitettavissa ja saapua esim. työhaastatteluihin.

 19. Ulla Vehaluoto

  Yksi Kelan Elli kuittaa joka kuukausi suuremman summan yhteiskunnan tukirahoja, ja tuskin joutuu koskaan maksamaan niitä takaisin anteeksipyyntöjen kera, mutta sehän ei ihmisiä pöyristytä.

  Ellihän tekee työtä, sanotaan.

  Eikä välitetä siitä, mikä on hänen työnsä. Rikollisuus yleisesti ei ole yhteiskunnallisesti hyödyllistä työtä. Mutta joillekin maksetaan sellaisestakin toiminnasta isot yhteiskunnan tukirahat. Miksi syytän Elliä rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi siksi että Kelan toiminnan tarkoituksena ei ole se mitä Elli luulee. Kelan toiminnan tarkoituksena ei esimerkiksi ole köyhdyttää köyhiä, aiheuttaa sosiaalisia ongelmia tai säästää verovaroja jaettavaksi parempiosaisille. Mutta sitä Elli työkseen on tehnyt. Lisäksi hän on ajanut vastikkeellista sosiaaliturvaa (köyhille, ei rikkaille), joka ei kuulu Suomen lakiin. Virkamiehen tehtävänä olisi toteuttaa olemassaolevaa lakia eikä ruveta tehtailemaan uusia. Tästä velvollisuudesta on näköjään luovuttu.

  Se joka ei tajua yhteiskuntaa, yhteiskunnallisia asioita tai rahaa, on helposti harhaanjohdettavissa. Sanoilla. Nimetään yhteiskunnan tuki palkaksi, niin se niellään nikottelematta, suorastaan pokkuroidaan ja kumarrellaan sitä joka eniten yhteiskunnan tukea riistää. Nimetään yhteiskunnan tuki toimeentulotueksi, niin jo alkaa pöyristynyt huuto, ettei sellaisia tukirahoja saa kenellekään antaa. Suhteellisuus ja järjenkäyttö puuttuvat täysin, eikä eettisyyskään mieltä vaivaa.

  Ei ole olemassa muuta rahaa kuin yhteiskunnan rahaa. Kaikki raha on yhteiskunnallista. Raha on pelkkiä sopimuksia, pelkkää velkaa, todellisuudessa rahaa ei edes ole, saati sitten että se olisi jokin luonnonvoima.

  Mutta status quon puolustajat luulevat että heidän etuoikeutensa ja erioikeutensa ovat ikuisia, jumalallisia, oikeutettuja. Ei mitään sinne päinkään!

 20. Roope Kuusela

  Tässä on ihan valtavan suuri näkemysero ajattelutavoissa eri ryhmien välillä, ettei kertakaikkiaan voi mitenkään ymmärtää toisella tapaa ajattelevaa. Minä kiinnitin siinä Talouselämän jutussa ensin huomion siihen, miksei se perheenisä ole joka päivä hakemassa työtä suomessa? En tunne ollenkaan sellaista ajatusta kuin olla pysyvästi työttömänä. Minusta jos joutuu työttömäksi niin se on sellainen viikon ehkä korkeintaan kahden kuukauden jakso ja sitten taas ollaan uudessa työssä. Voikohan nuo työttömät tuilla keinottelijat yhtään ajatella sitä että jotkut ( kuten minä ) olen nyt tehnyt 38-vuotta töitä olematta koskaan työttömänä päivääkään. Olen vaihtanut kolme kertaa työpaikkaa. Teen kuusi päivää viikossa noin 9-10 tuntisia päiviä ja vielä kotona jonkinverran tietokoneella. En ole ikinä saanut/ anonut mitään tukia ( no lapsilisän ja vaimo kodinhoitotuen mutta ne tulevat automaattisesti kaikille ). Maksan joka kuukausi noin 2-2,5 tuhatta euroa tuloveroa palkastani. Myös tällainen elämä vaatii sitkeyttä jos muka köyhänä olokin on hankalaa. Mutta se, että pitää työttömänä oloa jotenkin normaalitilana on raivostuttavaa ja niin suuri synti, ettei nuo summat jonain aikana pelasta yhtään mitään ja tee hänestä jotenkin hyväksyttävämpää. Eikö miehen mieleen tule lähteä työn perään???

  • sakutimonen

   Onneksi olkoon, sinulla on asiat hyvin, mutta et tunne tämän päivän työttömien elämää ollenkaan.

  • Rintsu

   Jos maksat joka kuukausi enemmän tuloveroa kuin useimmat palkkaa niin et ole niitä jotka ensimmäisenä kelkasta putoavat.
   Mutta jos putoat niin putoat kovaa ja korkealta ja voin kertoa, että alla ei ole pehmusteita.
   Ja juu, minulla on kolkytä vuotta työuraa takana ja parhaina vuosina tienasin hyvinkin ja osaamistani kysyttiin ympäri eurooppaa.
   Kun työt lähti niin lähti kysymisetkin.

   Mä voin ihan oikeasti kertoa, että maailma tikkaiden huipulla näyttää siltä, että olipas tänne helppoa kiivetä
   Vaan kun putoat tikkailta ja puolat särkyy, niin ensinnäkin se sattuu ihan saakelisti.
   Toisekseen puolattomiin tikkaisiin ei niin vaan kiivetäkään.
   Maailma tikkaiden alapäästä rähmällään näyttää toiselta.
   Usko pois.

   • Roope Kuusela

    Miten tuo mahdollinen huipulta putoaminen liittyy siihen mikä poittini oli eli: miksi pidetään normaalina, että joku on yli vuoden Thaimaassa ja nostaa tukia kun pitäsi olla suomessa hakemassa töitä?
    Minun peruspalkka on pieni mutta provisioiden osuus iso ja ne tulevat juuri niistä pitkistä työpäivistä jolloin pitää jaksaa painaa vaikka tuntuu välillä, että oksennan työtä mutta sisulla sitä suomalainen on ennenkin pärjännyt. Mitä luulet vanhan kansan miesten jotka pitivät vuosina 1935 – 1945 suomen itsenäisenä ajattelevan jos kuulisivat, että nykyään valtio maksaa siitä kun laiskottelee vaikka töitä on tarjolla huru mycket? He menettivät terveytensäkin rintamalla ja siitä huolimatta viljelivät maata ja tekivät pitkän työuran pienellä palkalla. Sievin kuntakin on yrittänyt löytää työntekijöitä vuoden ajan, mutta ei vain löydy halukkuutta. Jos voi muuttaa Tahimaaseen niin voi myös muuttaa Sieviin ja ottaa kunniallinen työ vastaan ja maksaa verot ja katsoa ihmisiä rehellisesti silmiin eikä piiloksella kuin mikäkin koijari. Siis ihan oikeasti – mitä 20 ja 30 luvuilla syntyneet olisivat ajatelleet tästä nykymenosta? Äidiltä oli viisi veljeä rintamalla koko molempien sotien ajan ja sen jälkeen kunnon miehinä viljelivät peltoa kasvattivat lapset ja rakensivat talot eivätkä olleet valtion elättejä aurinkorannalla. Nyt joku Racine on ollut 10-vuotta työttömänä kun ”työtä ei löydy”. Anna mun nauraa- ja aikamies mukamas!

    • sakutimonen

     Ei kukaan pidä normaalina sitä, että joku ulkomailla asuva nostaa toimeentulotukea. Olet näköjäään tietämättömyytesi lisäksi niin täynnä pyhää tuohtumusta, että et edes lukenut blogijuttuani. Sota-ajan miesten nostaminen mukaan on naurettavaa, ja Racinen tapauksesta et näköjään tiedä yhtään mitään. Lue nyt vaikka tämä https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/tyottomyys-ajoi-martin-eric-racinen-koyhyysloukkuun

     Jos jatkat keuhkoamista tuolla tavalla, niin lennät ulos. Tämä ei ole mikään huonosti moderoitu kesustelupalsta, vaan minun blogini, jossa on kommentointimahdollisuus. Se mahdollisuus voi loppua keneltä tahansa milloin tahansa, eikä moderoinnista ole valitusoikeutta.

    • työtöntyötön

     Kuka sitä normaalina pitää? Ei ainakaan oikeuslaitos eikä käsittääkseni kukaan ole täälläkään pitänyt sitä normaalina. Jos kyseinen perhe olisi ollut Suomessa koko tuon ajan niin mitään kohua ei olisi tullut. Toimeentulotukea kun myönnetään jos ei ole oikeutta mihinkään muuhun tukeen.

     Ja jo päätöksessä oleva lause alentuneesti syyntakeinen kertoo minusta sen ettei kaikki ole tai ole ollut kunnossa. Minkälaiseen palkalliseen työhön kyseinen mies sitten olisi pystynyt niin sen pohtimisen jätän sinulle. Minulle on itsestään selvää että ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja siten myös erilaisille tuille tarvetta.

    • Rintsu

     Ilmajoen hautausmaa on täynnä sankariristin alla lepääviä sukulaisiani joten älä minuun edes kokeile talvisotakorttia.
     Se on myös paikka jossa on nuijasodan ja Jaakko Ilkan muistomerkki ajasta kun talonpojat saivat tarpeekseen.

     Kokeiles omasta työhistoriastasi kertoa jotain joka saisi minut vakuuttuneeksi, että selviät vesilasitestistä. Laitat sormesi lasiin ja otat pois. Jos veteen jää kuoppa niin olet korvaamaton.
     Muussa tapauksessa kuka tahansa voi tehdä työsi palkatta ja tekeekin. Etelä-pohojalaanen ihan vaikka vittuillakseen näyttääkseen, että osaa paremmin.

     Jos sinulla on ratkaisu kuinka saada puoli miljoonaa työtöntä kymmeneen tuhanteen työpaikkaan niin kerro se.
     Mutta älä tule kertomaan, että minä olen keihäänheiton maailmanmestari joten miksi kaikki eivät ole?
     Ittekehu Ilmajoella sallitaan jos sille on katetta.
     Heikompaa siellä ei o koskaan poljettu.

     • Roope Kuusela

      Joo en varmaan korvaamaton ole, mutta vielä 61 vuotiaana jatkuvasti 150:n hengen myyntitiimissä joka vuosi ykkönen tai kakkonen. Tuo puoli miljoonaa työtöntä ja kymmenentuhatta työpaikkaa on aivan naurettava väite. Meillekkin on ongelma saada uusia työntekijöitä kun isoin ongelma uusien kohdalla on heidän odotus työstä: ” ei me tiedetty, että täällä pitää olla koko ajan ja että tämä on näin raskasta – ja vielä viikonloputkin töissä”. Jatkuvasti tulee uusia, jotka kokeilevat pari kolme kuukautta mutta luovuttavat. Töitä siis on muttei sen tekemiseen vaadittavaa sitkeyttä.

      • stunned

       Kuvitteletko, että kaikki täällä kirjoittavat eivät ole ikinä töitä tehneet? Luulisin, että monet meistä ovat olleet jopa kymmeniä vuosia työelämässä. Vuorotöissä ja viikonlopputöissä. Ennen sai liksaa; nykyään tarjotaan loppumattomia kokeiluita ja rekryharjoitteluita, tyhjänpäiväisiä kursseja, jotka ovat vain savuverhoa ilmaiselle työlle.

       Sori, mutta työnsankaruutesi ei uppoa. Te olette valinneet huonoja kandidaatteja, työoloissa tai -ehdoissa on vikaa tai tunteja ei ole tarpeeksi. Tai palkkaa on vain nimeksi.

       Ottakaa parempia työttömiä. Jos sellaisia ei löydy, kokeilkaa parantaa etuja. Työtön haistaa rahan.

      • Rintsu

       Jos firmallasi on rekrytointiongelmia niin se ei ole työttömien vika.

       Kannattaisko ilmoittaa, että meillä saa oikeaa palkkaa?

       Muussa tapauksessa on kyseessä v**un puhelinmyyjä.

       • Roope Kuusela

        Ei ole puhelinmyyntifirma ja hyvät myyjät tienaavat meillä noin 5-8 tonnia kuukaudessa. Ongelmia on sen vuoksi, että tulijoilla on ensimmäisenä mielessä työajat ja edut ja viimeisenä työn tekeminen.

      • Jonis Lusis

       Kuinka läheinen olet yrityksen omistajalle? Sukulainen ?

       • Roope Kuusela

        Kaikkien kolmen työnantajani kanssa olen ollut hyvä kaveri.

      • AKK

       Kerrotko hieman tarkemmin noista vapaista työpaikoista, teidän ja Sievin, joihin ei löydy tekijöitä. Mitkä ovat työehdot ja palkkaus? Ehkä joku tarttuisi niihin kun kuulee niistä vielä tälläkin palstalla. Asiallisiin työpaikkoihin löytyy kyllä väkeä.

       Uskooko muuten joku noiden lehtien näkyvästi otsikoitujen tarinoiden kuvaavan oikeasti työttömien pääosan tilannetta. Ei kai, nehän ovat yksittäistapauksia joiden ei väitetäkään olevan yleistettäviä. Jos jutut saavat ihmiset yleistämään tapaukset, niin kyse on propagandasta tai sitten toimittajat ovat täysin ammattitaidottomia journalismissaan. Jonkinasteiseen propagandaan viittaa se ettei noita samankaltaisia juttuja nostetaan säännöllisesti esille, eivätkä ne vastaa todellista kokonaiskuvaa.

       Asioiden todellinen ymmärtäminen vaatii yleensä tarkastelua monelta kantilta!

       • Roope Kuusela

        Googlaa netistä. Itse asun Espoossa.

        • AKK

         En itse tarvitse, mutta houkuttele muita!

       • työtöntyötön

        Minä voin kertoa eli

        ”Teen kuusi päivää viikossa noin 9-10 tuntisia päiviä ja vielä kotona jonkinverran tietokoneella. ”

        No nyt kyllä täytyy sanoa etten itsekkään suostuisi tuohon työrytmiin. Ja veikkaan ettei moni muukaan. Mikä mahtaa jäädä tuntipalkaksi? Varsinkin kun vaan hyvät myyjät tienaavat sen 5000-8000 kuussa. Mikä on lähtöpalkka?

      • Jyrki

       Itse aina mietin, miksi nämä työnsankarit tulee tänne ja muihin vastaaviin blokeihin huutamaan ongelmiaan ja kertomaan ja kehumaan omaa työnsankaruuttaan.
       Mikseivät perusta omaa blogia missä saavat aivan estoitta kehua omaa työnsankaruuttaan ja paremmuuttaan kaikille.
       Samalla kun sitten kertovat omasta työnsankaruudestaan voivat myös kertoa missä firmassa tarvitaan lisää vastaavia työnsankareita. Ja millä ehdoilla näiden uusien työnsankarien on heille tultava töihin.

       Vai onko niin, että juuri kukaan ei halua edes kuunnella ei edes ne oikeat ja aidot työnsankarit ja ehkä kaikkien vähiten juuri he. Koska ne oikeat työnsankarit ovat vain hyvin hiljaa, koska tietävät totuuden. Että oma työnsankaruus voi päättyä nopeastikin ja jatkua orjatöinä.

       Sillä orjatöissä ei ole työnsankareita. Ei heidän nimi on sen sijaan hyödyllinen idiootti, josta kannattaa repiä kaikki irti jokaisen orjatyönantajan, joka moisen saa käsiinsä. Ja kyllä näin tehdään myös.

       • Roope Kuusela

        On tämä ajatteluero työhönsuhtautumisessa kyllä valtava! Toiset pitävät työtä rangaistuksena ja työnantajaa orjatyönantajana. Minulle työnantaja on aina ollut kaveri. Ei tarkoitukseni ole kehua itseäni tällä vaan vain osoittaa, että suomessa on myös sellaisia, jotka suhtautuvat työnantajaan ja työhön kiitollisuudella sillä olenhan rakentanut koko elämäni sen avulla ( talo, perhe ja kaikki toimeentulo ). Olen aina saanut hyvää palkkaa ja minua on koko työurani ajan pyydetty muualta saman alan yrityksiltä töihin. Kolmesti olen vaihtanut ja viimeksi kun pyydettiin ja kerroin työnantajalle niin hän nosti pohjaani tonnilla ja sanoi, että tee nyt täällä loppuun asti. Olenko siis hyväksikäytetty orjatyöntekijä? Sorry lopettelen nyt täällä kun en jaksa näitä enää. Ajatusmaailma on niin erillainen, ettei tätä kuilua saa kurottua millään keskustelulla umpeen.

        • Hupu

         Olet siis tehnyt töitä palkatta eli aivan kuten työttömät joutuvat tekemään, mutta olet silti saanut talot ja toimeentulot?

         Ymmärtämättömyytesi on sitä luokkaa, että tuollainen ihminen voi ottaa palkkaansa vain toisten työpanoksesta/puhelinmyynti/ketjumarkkinointi tai työttömyyteen liittyvistä palveluista, joissa on aina lisätarvetta palkattomille työntekijöille. Tuossa työssähän on oleellista sisäistää ettei se toisen ihmisen palkka ole lainkaan tärkeää vaan ainoastaan se omalle tilille kilahtava raha.

         • Roope Kuusela

          Sorry mutta pakko vielä vastata tähän kun en ymmärtänyt: ”Olet siis tehnyt töitä palkatta eli aivan kuten työttömät joutuvat tekemään, mutta olet silti saanut talot ja toimeentulot? ” Viime vuonna palkkatuloni oli 74.000€. Miten niin olen tehnyt töitä palkatta? Myyn kalliita tuotteita noin 5.000 – 60.000 € maksavia ( ei autoja ). Puhelinmyyntiä ym. en ole koskaan kokeillut.

         • Jarkko

          Roope kuusela lyön pääni pantiksi, että toimit jollain lailla suojatulla alalla myyt jotain lakisääteisiä juttua kuten pakolliset kiinteistöautomaatiotarkastukset / huollot, bensapumppujen tarkastukset tai vesihuoltoon liittyvät jutut tai vastaavat, etkä tajua, että kaikille ei ole pedattu tuollaista hommaa.

          Sitten paukutat täällä turpaasi ihmisille jonka työura on tapahtunut vahvasti kilpailluilla tai ulkoistetuilla aloilla kuten elektroniikan tuotanto josta suomesta on siirretty 300 000 työpaikka kiinaan ja intiaan. Jossa ei ole mitään lakipykäli takaamassa myyntiä.

          Olet vielpä niin yksikertainen, että et ymmärrä eri toimialojen eroja, että niillä on eroja kuin yöllä ja päivällä toiset on lailli suojeltuja monopoli aloja toiset taas globalisaation takia täysin suojattomia vaan luulet kaiken olevan omaa ansiotasi.

    • Jyrki


     Mitä luulet vanhan kansan miesten jotka pitivät vuosina 1935 – 1945 suomen itsenäisenä ajattelevan jos kuulisivat, että nykyään valtio maksaa siitä kun laiskottelee vaikka töitä on tarjolla huru mycket?

     Enpä tiedä. Enpä tiedä sitäkään mitä ne ajattelee, että aivan aikuisten oikeasti suomessa monet joutuu tekemään töitä ilman palkkatyösopimusta. jollain sitä PALKKAA ei makseta. Niitä töitä sanotaan kuntouttaviksi töiksi, rekrykoulutuksiksi, työkokeiluksi ja ties miksi.

     Yhteistä noille on, että ne työt tehdään työttömyyskorvauksella. Ja varmaan kaikissa noissa pitää allekirjoittaa jotain. Joissa ainakin kuntouttavassa työssä mistä eniten itse tiedän pitää allekirjoittaa paperi. Jossa sanotaan, tämä kuntouttavatyö ei ole TYÖSUHDE. Tälläisen paperin olen itse allekirjoittanut. Ja varmasti moni muukin.

     Ja kuten myös varmaan huomaat, että en puhu suoraan palkasta, koska monet vähällä ajattelukyvyllä tai myös halulla väittää, että työttömyyskorvaus on se työttömän palkka. Ei se ei ole palkka, koska PALKKA on se juttu jota alat saamaan, kun kirjoitat TYÖSOPIMUKSEN jossa mainittu tuo PALKKA ja sen suuruus. Ja tietty työtehtävät mistä se tulee jne. Saadaksesi tuon PALKAN sinun ei tarvitse silloin tehdä selvityksiä esimerkiksi KELA:an. Kuten näissä palkattomissa töissä, joista äsken kerroin. Kaiken lisäksi PALKAN saajalle kertyy eläke, työterveys toimii, työturvallisuus otetaan huomioon jne. Kaikki nuo asioita joiden laita on PALKKAA myöten kyseenalainen tai niitä ei ole palkattomissa orjatöissä. Tai no sen PALKAN suhteen ei edes kyseenalainen sillä sitä ei saa orjatöissä kuten äsken kerroin.


     He menettivät terveytensäkin rintamalla ja siitä huolimatta viljelivät maata ja tekivät pitkän työuran pienellä palkalla.

     Kyllä, mutta ei varmasti sen takia, että nykyisen lasketun tiedon mukaan palkattomissa töissä on hieman alle 500 000 työtöntä. Lue tästä: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

     Ja jos itse saisin tietää sodan kynnyksellä, että vaikka antaisin henkeni tai vammautuisin vakavasti fyysisesti sodassa maani puolesta tulevien sukupolvien tähden. Ja henkisesti vammautuisin joka tapauksessa. Niin jos tietäisin, että muutaman kymmenen vuoden päästä noin 500 000 ihmistä joutuu tekemään ilman PALKKAA töitä. Vaikka voittaisimme sodan. Niin mitä luulet, että se tekisi silloin moraalille puolustaa tätä maata?

     Mitä luulet siis mitä nämä aikoinaan sodassa olleet miettisi tästä nykyajan orjatyöstä. Senkö takia he sotivat, että noin 500 000 tulevaisuudessa enemmänkin tekee ilman PALKKAtyösopimusta töitä työttömyys korvauksilla?

     Itseni tähän asemaan ajatellen kokisin varmasti tulleeni rajusti petetyksi ja olisin pahoillani nykyisten sukupolvien orjatyöstä ilman, että saisivat edes sitä mainitsemaasi pientää PALKKAA tekemästään työstä. Sillä sitä työtä todella on sen olen huomannut. Mutta sitä ei saa enää tehdä sillä PALKKAtyösopimuksella tällä hetkellä hieman alle 500 000 työtöntä. Mikä taitaa olla lähes kaksi kertaa sodanajanjoukkojen kokokin. Joten sodanajanjoukkojen joukoissa on monta ilman PALKKAtyösopimusta töitä tekevää palkatonta orjaa. Itse olen yksi niistä. Sitä sopii pohtia itse kunkin…

  • stunned

   Työstä ei makseta palkkaa enää. Työtä teetetään sosiaaliturvaa vastaan ilmaiseksi, ja nekin, jotka palkkaa saavat, joutuvat hakemaan palkanlisää asumistuesta ja toimeentulotuesta. Kuka hullu palkkaa maksaisi, jos valtiolta saa työttömän ilmaiseksi. Pelkkä työ ei elätä. Puhut vanhoista hyvistä ajoista, kun työ tarkoitti automaattisesti säällistä peruselämään riittävää liksaa, vakinaista palkkatyötä ja turvaa. Nykyään olemme palanneet sata vuotta taaksepäin.

   Et tiedä vallitsevasta todellisuudesta näemmä paljoakaan.

   • Arska

    Kokoomus kommunismissa maksetaan yrityksille tukia joko suoraaan tai välillisesti.
    Tähän kuuluvat mm. TE-keskukselta, Finnvera Oyj:ltä, Sitralta, Tekesiltä ja Keksintösäätiöltä saatavat tuet.
    Huvittavaa tässä on kyllä että TE-Keskukselta saavat yritykset kyllä apua mutta eivät työttömät työnhakijat.
    Mihinköhän on unohtunut perusajatus siitä että miksi on olemassa TE-Keskus, no kohta ei enää ole sarkastisesti sanottuna mutta kuitenkin…

    Lopun tuen firmat saavat ilmaisena työvoimana karenssien uhalla uhkailtuina työntekijöinä joita voi suoraan orjiksi kutsua tai maksavat niin huonoa palkkaa että duunari joutuu käymään KELA:n luukulla hakemassa lopun toimeentulonsa ja firma taas saa itselleen enemmin duunarille kuuluvia palkkarahoja mutta missään hinnoissahan tämä ei näy kun menet kauppaan niin hinnat ovat kyllä aina ihan tapissa. Liiveihinsä vetävät nekin rahat pois talouden kierrosta.

    Ihan varkaitten paratiisi tämä on, näennäisen laillisuuden verhoon kietaistuna kuten natseillakin oli omia outoja lakeja fasismissaan niin ei täälläkään ole enää paljon fiksumpia menetelmiä käytössä, vain se lopullinen ratkaisu puuttuu ja leirit jollain tekosyyllä että ”pääsee köyhät suihkuun”.

    Demokrtatiavaje on jo absurdia, ja tämä on jo kestämätön tilanne 2000-luvun Suomen historiassa.

   • Jonis Lusis

    ”Mä oon norjana, Orpon orjana, miksi itkemään kun onnest unta nään.”

   • Roope Kuusela

    Olet kyllä täysin pihalla ajatuksinesi. Ai että työstä ei enää makseta palkkaa ja nekin jotka palkkaa saavat joutuvat hakemaan asumistukea ja toimeentulotukea? Eiköhän kuule suurin osa palkansaajista ole sellaisia, jotka eivät ikinä ole hakeneet mitään tukia. Sehän se tämän kuilun juuri tekee kun osa kansasta pitää itsestään selvänä, että pitää saada kaikenlaisia tukia ja osa ei edes tiedä mitä ne tuet ovat. Ja korkeilla veroillahan ne tuet maksetaan ja sitten vielä tukien saajat kehtaavat valittaa.

    • sakutimonen

     Taidat olla uusi lukija, koska nämä asiat ovat sinulle uusia. Noin 500 000 suomalaista tekee työtä palkatta. Heitä ovat työharjoittelua tekevien opiskelijoiden lisäksi työkokeilijat, työvoimapoliittiset työharjoittelijat ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat. Heidän määränsä kasvaa koko ajan.

     • Roope Kuusela

      Nuo luvut riippuvat täysin siitä keneltä kysyy. Jos kysyy oppositiossa olevalta demarilta tai vasemmistoliiton edustajalta niin silloin nuo pitävät paikkansa ja todennäköisesti vielä vaalien lähestyessä kasvavat.

      • stunned

       Kysy vaikka Seuralta.

       https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-suomalaista-tekee-ilmaista-tyota/

       Lähes joka viides meistä

       Palkattoman työn määrästä ei ole valmista tilastoa, joten Seura laski luvun yhdistelemällä eri tilastojen tietoja. Lähes 500 000 suomalaista tekee vuosittain ilmaista työtä. Se tarkoittaa noin 17 prosenttia koko Suomen työvoimasta.

       https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/aktiivimalli-jaavuoren-huippu-pysayttava-kirje-asiantuntijalta-palkattoman-tyon-maara-rajahtanyt/

       Virkailijan mukaan niin kutsuttujen työllistymistä edistävien palveluiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

       Hyvä esimerkki on kuntouttava työtoiminta. Vielä vuonna 2010 kuntouttavassa työssä oli keskimäärin 5 000 henkilöä kuukaudessa.

       Tänä vuonna, huhtikuun 2018 lopussa, kuntouttavaa työtä teki peräti 26 300 henkilöä. Erityisen mielenkiintoista on se, että määrä on kasvanut viime vuoden huhtikuusta yli 2 000 henkilöllä, vaikka samaan aikaan työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut.

       Onko suomalaisten työttömien tai työntekijöiden kunto romahtanut? Ei, vaan entistä enemmän kuntouttavaan ohjataan ihmisiä pitkittyneen työttömyyden perusteella, vaikka nämä olisivat täysin työkykyisiä. Kuntouttavaa työtoimintaa ei ole tarkoitettu työkykyisille, jotka voisivat tehdä oikeaa palkkatyötä.

       Palkkatyötä ei vain ole kaikille, mutta kunnat haluavat säästää ja siksi teettävät ilmaista työtä.

      • sakutimonen

       Nuo luvut eivät ole poliittisia mielipiteitä, vaan tilastollista faktaa.

      • Jyrki

       No kysymys kuuluukin, miksi me kysyisimme sinulta sitten yhtään mitään? Tai että vaivautuisimme kuunteleen sinun ”totuutta”. Lainausmerkeissä, koska ilmeisesti täällä olevien totuudet on myös sinulle vaan ”totuuksia”, joiden merkitys on no ei mitään.

       Ja ehkä näin onkin puolin ja toisin. Onhan sanonta, että totuus on lopulta taruja ihmeellisempi.

       Ja nythän on toki medioissa ja hallituksessakin meininki, että se totuus on jotain ylevää ja fantsua. Tosin sitä ylevyyden ja fantsutuksen ajatusta ei kaikki jaa. Ja heillä saattaa olla siihen erittäin hyviä syitä. Eikö heillä siis saisi olla moisia ajatuksia? Jos kerran fantsutkin ajatukset sallitaan. Sen tiedän ainakin, että jos kaikki on samaa mieltä kaikesta olemme kaikki äkkiä tuhon omat.

     • Martti Kuusela

      Faktat voi aina tarkistaa, Seura-lehden arviota ei. Seura-lehti ei kerro mitä tilastoja ja miten ovat yhdistelleet. Siten Seura-lehden arvio on vain heidän arvionsa, eikä faktaa.

      • sakutimonen

       Seuran artikkeleissa kerrotaan mistä tilastoista tiedot on kerätty. Siitä vaan tarkistamaan. Voit myös kysyä Seuralta, minä kirjotan Avun blogia.

    • Rintsu

     Sinä olet töissä mutta en osaa kuvitella missä ja miksi, koska olet täysin pudonnut kelkasta jonnekin 80- luvulle ennen lamaa ja sinulla silloinkin kävi tuuri.

     • Roope Kuusela

      Joo aloitin työt -81 menemällä yritykseen suoraan tj:n luokse ja pyysin saada kokeilla osaanko tehdä töitä. Kolmen kuukauden päästä olin ison firman rankingissa kolmantena. Tuuria oli sikäli, että maalaistalon poikana en koskaan kysellyt työajoista enkä ehdoista vaan sovin tulospalkkauksen. Minua ei kiinnostanut iltalisät eikä sunnuntaikorvaukset ja kun oli kiire jäin aina tekemään ylimääräsistä. Jostain kumman syystä se palkka on aina ollut suht hyvä. Ei ole ollut aikaa olla ”joukkovoiman” tai muiden mielenosoituksissa, jotka oudosti järjestetään aina arkipäivänä keskellä päivää?

      • Hupu

       Roope Kuusela taitaa muuten olla lapsi.

    • työtöntyötön

     Henkilökohtaisesti olen tehnyt työtä tai siis anteeksi työkokeillut eikä siitä palkkaa maksettu.

     Helsingissä vielä noin 2000e/kk ansioilla yksinasuva on oikeutettu asumistukeen. Jätän sinulle pähkäilyn miksi kyseisillä tuloilla saa vielä asumistukeakin. Eikä kukaan joudu hakemaan mitään. Se on täysin oma valinta hakeeko mitään mutta hyvä olisi tietää minkälaisiin tukiin on oikeutettu. Eikä edes kodinhoidontuki kilahda tilille hakematta.

     Minäpä taas veikkaan että suurin osa kansasta on hakenut jotain tukea elämänsä aikana. Vähintään opintotukea ja siihen kuuluvaa asumislisää/tukea. Niitä nyt makselet korkeista veroistasi, samoin omaa koulutustasi. Eikä sinun maksamasi verot juurikaan pienenisi vaikka työttömyystuet lopetettaisiin kokonaan.

     • Rintsu

      90- luvulla oli aika jolloin minä kävin töissä ja tuleva vaimoni oli opiskelija.
      Vaikka tienasin ihan kelvosti yhdelle ihmiselle niin haimme ja hetken saimme asumistukea.
      Pari viimeistä kuukautta meni takaisinperintään kun tieto ei kulkenut eikä internettiä oltu keksitty. Kauhee rikos mutta jokainen ansaitsematon penni tuli kertalaakista maksettua takaisin.
      Kun pystyi.

      Mitäs teet kun ei pysty?

    • stunned

     Kameli ei nyt mahdu neulansilmän läpi.

     Täytyy olla omakohtaisia kokemuksia lähipiirissä, että ymmärtää. En lue tätä sinulle viaksi, koska ilmeisesti olet vilpitön uskossasi. Minäkään en olisi voinut käsittää vielä joitakin vuosia sitten, että Suomessa voi teettää palkatonta työtä määrättömästi, irtisanoa vakiväkeä ja ottaa ilmaisia harjoittelijoita tilalle ja ketjuttaa rekrykoulutettavia loputtomiin ilman, että ketään näistä palkataan työhön liksalla (Fazer ja Porokylän leipomo). En olisi myöskään ikinä voinut uskoa, että verottajaa eivät kiinnosta kymmenien tuhansien verovilpit, verottomat lahjoitukset tai miljoonien pimitykset (Lux-vuodot).

     Sen sijaan tavallinen ihminen, joka huijaa sossua muutamalla tonnilla, joutuu maksaman kaiken takaisin ja saa vielä syytteen petoksesta. Kahdenkertainen rangaistus. Veronkiertäjille annettiin mahdollisuus katua, eikä heitä voitu syyttää ne bis in idem -periaatteen nojalla.

     https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/06/05/verosuunnittelijat-ja-tukihuijarit/

     Vanhan sanonnan mukaan laki on kaikille sama, mutta tuomiot vaihtelevat. Tämä ei pidä paikkaansa. Kyllä laki on kaikille sama ja kaikki tuomitaan samoista rikoksista samalla tavalla. Kyse onkin siitä, että rikkaat ja köyhät syyllistyvät eri rikoksiin ja niistä on säädetty erilaisia rangaistuksia.

     Rikkaat syyllistyvät veronkiertoon. Siitä kiinni jäänyttä rangaistaan veronkorotuksella, mutta siihen se sitten jääkin. Ne bis in idem-kiellon mukaisesti samasta teosta ei voida tuomita kahteen kertaan. Hallinnollisessa järjestyksessä määrätty veronkorotus katsotaan rangaistukseksi, joten oikeudessa ei voida enää tuomita toista rangaistusta veronkierrosta. Tästä löytyy tarkempaa tietoa verottajan omilta sivuilta.

     Köyhät syyllistyvät sosiaalietuuksien hakemiseen väärin perustein. Vähän väliä saa lukea tapauksesta, jossa joku on tuomittu rangaistukseen petoksesta hänen haettuaan ja saatuaan perusteetonta työttömyysetuutta. Perusteetta myönnetty korvaus peritään takaisin hallinnollisessa järjestyksessä, mutta koska sitä ei peritä takaisin korotettuna, niin takaisinperintä ei ole rangaistus. Siksi huijari saa aina syytteen petoksesta ja siitä hänet myös vuorenvarmasti tuomitaan summan suuruudesta riippumatta.

     Ja kaikki vain sen tähden, että voittoa tulisi enemmän ja AY-liikkeen valta vähenisi.

     • Rintsu

      Ja sinullekin, Bingo!

      Tosin kahdenkertainen rangaistus ei tarkoita sitä, että vahingonkorvaus ja rangaistus olisivat kahdenkertainen rangaistus.
      Kirkonpoltosta vahingonkorvaus voi olla vaikka kymmenen miljoonaa ja rangaistus pari vuotta vankeutta. Se ei ole kahdenkertainen rangaistus. Ne pitää erottaa. Korvaukset ja rangaistus.

      Kahdenkertainen rangaistus on sitä, että samasta asiasta ei saa määrätä sekä veronkorotusta että rikosoikeudellista sankiota. Rikosasioissakin se on joko jompikumpi sakkoja tai vankeutta mutta ei molempia. Ei tule sekä sakkoja että vankeutta.
      Ja jos veroelimielisyydet on ratkaistu veronkorotuksella niin viranomaisen on myöhäistä haastaa rikosoikeuteen koska asia on käsitelty hallinnollisesti.

      Kaksinkertaisen rangaistuksen käsite on oikeasti hemmetin vaikea asia mieltäväksi tai nieltäväksi.

    • AKK

     Tuo kyllä on osoitus siitä kuinka tietämättömiä ihmiset ovat ja kuinka huonosti he ymmärtävät työttömien ja pienituloisten tilannetta nykypäivän Suomessa. Ilmeisesti suuri joukko elää jossakin työllisyyden kuplassa ja muistelee aikaa jota ei enää ole. Sisu ei toki ole pahasta jos järki pysyy mukana. Hallituksen propaganda on kyllä purrut tosi tehokkaasti kun lukee noita kommentteja.

     Kehottaisin perehtymään ensinnäkin vaikka työttömien ja avoimien työpaikkojen määriin Suomessa, sitten siihen kuinka moni joutuu Suomessa elämään alle suositustusten mukaisen minibudjetin. Siitä voi sitten jatkaa perehtymistä palkattomiin sekä pienipalkkaisiin pätkätöihin. Paljon on opittavaa.

     Kun ensin nuo asiat ovat selvillä, niin ehkä pohjalainen uhokin siitä hiukan laantuu.

  • töytön

   Työttömyys- tuo synneistä suurin.

 21. HTK

  Kansanviisaus pitää yhä paikkansa: ”Köyhällä ei ole varaa olla tietämätön, saati tyhmä.” Tietämättömyys on ylellisyyttä, johon köyhällä ei ole varaa.

  Valtamediat levittävät informaatiota työttömistä ja köyhistä, mutta eivät lainkaan tietoa niiden syistä ja seurauksista. Informaatiota on mikä tahansa tieto, myös paikkansa pitämätön väite ja juoru. Harhauttavaa ja yksipuolista tiedottamista nimitetään disinformaatioksi. Valtamedioiden levittämää informaatiota ei suhteuteta mihinkään kokonaisuuteen. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Suurilevikkiset valtamediat pitävät yllä yhteiskunnallista tietämättömyyttä, vaikka ne tekevät sitä taitavammin kuin suoranaiset valemediat.

  • Rintsu

   Tietämätönhän ei ole tyhmä vaan tiedon puutteessa. Tai tiedon käsittelyn puutteessa.

   Nyt menee pahasti off-topiciksi mutta voin sanoa, että kävin koulua jossa oli aivan uskomaton opettajakunta.
   Jokseenkin jokainen toimi periaatteella, että ”minä voin antaa kartan mutta sinun on itse löydettävä perille”.
   Tajusin asian vasta kymmenen vuotta koulun päättymisen jälkeen.
   Mm. matematiikanopettajani opetti, että jos mahdollista niin haarukoikaa vastaus ennenkuin alatte laskemaan.
   Jos kysytään lipputangon korkeutta niin se on ehkäpä kymmenen metriä. Jos saatte tulokseksi metrin tai kymmenen kilometriä niin tarkastakaapa laskutoimituksenne.

   Työelämässä kykyäni löytää virhe sieltä mihin se on saattanut puikahtaa tai sieltä mitä ei ole sanottu kadehdittiin.
   Ja ihan oikeasti, koko kouluikäni minut opetettiin löytämään itse vastaus eikä tyytymään siihen mitä sanotaan.
   Sen ymmärsi tosiaan miten arvokasta se onkaan vasta vuosia myöhemmin kun huomasi miten vaikeaa se monelle onkaan.

   Anteeksi off-topic.

 22. Jonis Lusis

  Sitten ollaankin lumedemokratian porteilla.

 23. Pertti Ikonen

  Näissä Kelan tukihuijausuutisointien yhteydessä tulee mieleen usein se, että kuinka paljon Kela jättää maksamatta tukia täysimääräisestä tuesta. Eli vetoaa lakiin jonka perusteella tukea ei maksetakaan täysimääräisenä.

  • Jonis Lusis

   Luulen , että kaikilta TE-kieltäytyjiltä tiputetaan 20- 40%. Paljonko heitä sitten on ? Hatusta heitän 25000 henk.

 24. AMK

  Onko kukaan koskaan laskenut kuinka paljon työttömien kyykytys tulee maksamaan veronmaksajille?
  Otin laskukoneen ja karkeasti laskin: työttömän saama 9 euroa+ palkatonta työtä tarjonnut ”työnantaja” 10,09
  yhteensä siis 19.09 e päivässä ja kuntouttavassa työtoiminnassa oli huhtikuussa 26 300 ihmistä tulokseksi saadaan 502 067,00 siis päivässä.Kuntouttavassa työtoiminnassa ollan 1-4 päivää viikossa, tämän lisäksi työtön ehkä saa vielä matkakorvauksia ja tietenkin käsipäivää huhaa kurssithan maksavat myös erikseen, että kyllä hallituksella rahaa on työttömien kyykytykseen ja piiloyritystukeen ilmaisten työntekijöitten antamiseen,koko lystinhän maksaa veronmaksajat myös se hyväksikäytetty työtön.Kaiken a ja o on työttömien kyykytys, kuins moni näistä hommista päätyy palkansaajaksi 1-2%. Ja tätä palkkaa saavat kannattavat ja marisevat korkeista veroistaan.

  • AMK

   Lisään vielä.. löysin jostain että koulutus on kuulemma edullista 44 e kuntoutettava luultavasti päivä ja sillä saa tämmöstä https://www.iltalehti.fi/tyoelama/201704112200097548_tb.shtml
   Veronmaksajien rahojen tuhlausta, joillekin hyvin harvoille varmaan mielekästä mutta kurssien vetäjille varmaan rahakasta puuhaa.Olisko jollain päättäjällä sormensa pelissä kun räjähti kuntoutujien räjähdysmäinen nousu tilastoissa.

 25. Väinö Kalamies

  Eikös palkkatuetussa työssä pitäisi maksaa oikeaa ammatin ja tutkinnon mukaista palkkaa. Muistelen, että eräs DI, tosiaan sama koulutus kuin arvoisalla Suomen pääministerilläkin, oli otettu Te-toimiston ohjaamana palkkatuettuun työhön kaupungille. Niin… oli sitten maksettu aivan alakanttiin olevaa palkkaa diblomi – insinöörille. Se oli sitten mennyt kysymään, jos palkkaa voisi vähän nostaa, kun tuntuu, että eihän se oikein riitä normaali elämiseen. Vastaus oli ollut, että voimme kyllä siirtää DI:n vaikka haravoimaan nurmikkoa. Työtehtävät olivat olleet toimistopöydän äärellä tehtäviä.

  Näin halvalla pannaan joitakin TE- toimiston kautta ohjautuneita. Sentään DI:n koulutus. Eräs toinen naisinsinööri kertoi minulle ihan vakavasti, että insinöörit on koulutettu johtamaan muita ihmisiä. Että koulutuksessa oli näin kerrottu. No on se sitten hyvä, että meillä on insinööri pääministerinä. Hyvää jälkeä näyttää tulevan. Itse näyttää niin tyytyväiseltä ja vähän niinkuin tosiaan muilta paremmalta ihmiseltä. Millainenhan tunne – elämä heillä on vai onko sitä ollenkaan?

  • Jarkko

   Väinö insinööreille tarjottava johtamiskoulutus on suomessa 90% pääasiassa erilaisten työsuhteisiin liittyvien lakipykälien opiskelua. Ehkä se 10% on muuta kun lakia kuten jotain viestintää ja vuorovaikutus teoriaa tms.

   Toisaalta aika iso osa johtajista ei osaa edes tärkeimpiä työnantajan velvollisuuksia ja työsuhteiden lakipykäliä. Eli eivät ole opiskelleet johtamista edes insinöörien vertaa. Vaikka se insinöörien johtamisoppi on aika suppeaa.

 26. Rintsu

  Nämä ”Roopet” ovat jokseenkin huvittavia koska myisivät vaikka äitinsä jos eivät olisi sitä vielä tehneet.

  Kuukauden parhaan myyjän palkinto ny vaan ei kelpaa mulle. En minä tee sillä mitään.
  Olen jokuset sadat häävalssit soittanut ja siinä on tasan yksi mahdollisuus vetää se kerralla kunnolla. Vaikka tulis kuset ja paskat housuun ja maanjäristys päälle. Ei voi sanoa, että ensi viikolla on parempi häävalssi paremmalla tarjouksella. Been there, done that, dont ask.

  Minä en töissä harrasta pelleilyä. Sitä voin harrastaa vapaa-aikanani.
  Jälkiäni ei ole koskaan tarvinnut korjata, edes korkeimmassa hallinto- oikeudessa. Ei koskaan.
  Minä ny vaan en suostu tekemään töitä tehdäkseni muille siivottavaa.
  Mutta käyntikortissani lukee; siivoaa sotkut ja sotkee selvät asiat

  Oikea Roope jonka tunnen on se Roope jota pyydettiin auttamaan. Siis pyydettiin.
  Suostui. Kymmenen vuoden päästä sai nuorennusleikkauksen vuoksi kenkää.
  Taitonsa ovat vieläkin tallella mutta vitutuksensa määrää ei voi mitata.

  Yli kuuskymppisenä sinä olet vaan yks joka kohta korvataan nuoremmalla tai peräti ilmaisella.
  Henkilökohtaisesti voit lopun ikääsi ihmetellä, että kuinkas tässä näin kävi. Eikö työni ollutkaan tärkeää kun nyt saman hoitaa palkaton harjoittelija.

  Häitä ei voi soittaa naama norsuvvitulla. Älä luule että suostuisin pakotettuna mistään hinnasta. Vaikka osaisin.
  Palkka on vaan rahaa verrattuna morsiamen hymyyn.
  Kaikki asiat jotka saa rahalla ovat halpoja asioita.

  Sinä surutta myyt sata häävalssia tietämättä niistä mitään ja olet hyvä myyjä.
  Perävalotakuu ja kaikkea kaupan päälle. Semmoinen ”reilu meininki” ?

  Sorry nyt vaan mutta meilla on hienoinen mielipide-eroavaisuus.

  • Roope Kuusela

   ”Yli kuuskymppisenä sinä olet vaan yks joka kohta korvataan nuoremmalla tai peräti ilmaisella.
   Henkilökohtaisesti voit lopun ikääsi ihmetellä, että kuinkas tässä näin kävi. Eikö työni ollutkaan tärkeää kun nyt saman hoitaa palkaton harjoittelija.”
   En ymmärtänyt puoliakaan sekavasta kirjoituksestasi mutta mitä tulee tuohon lainaukseeni kirjoituksestasi, niin itse et kyllä voi olla mitenkään millään kaupan alalla. Olen siis 61v. ja tänäkin vuonna myynneissä ykkösenä. Mitä se tarkoittaa yrityksen omistajille? Sitä, että olen tuottavin työntekijä. Myyn noin kolme kertaa enemmän kuin alle kolmekymppiset. Meille tulee jatkuvasti uusia kokeilemaan mutta ei vaan millään löydy sellaisia, jotka pärjäisivät kilpailussa mukana. Miksi työnantaja korvaisi tuottavimman työntekijän jollain palkattomalla harjoittelijalla, joka ei osaa alaa eikä todellakaan tuottaisi mitään vaan pyörisi jaloissa kyselemässä? Meille haetaan koko ajan uusia myyjiä kriteerillä ”pitää olla myyntikokemusta” muuten ei edes kokeilla. Sitäpaitsi ei minulla enää niin kovin ole väliä, kun on enää 34 kuukautta eläkkeeseen. Teen kyllä hommia sinne asti.

   • AKK

    Olet kommenteistasi päätellen eräänlainen kapitalismin Stahanov, tosin sillä erolla että teet julistat saavutuksiasi itse isäntäsi ja puolesta.

    Oletko sitä mieltä että myyntityö on nykyään niin helppoa ettei uudessa työpaikassa tarvitse kysellä tai opetella mitään ja että pelkkä asenne riittää kunhan osaa kaiken ennestään ja tuntee asiakaskentän ja asiakaspotentiaalin. Tarvitaan vain myyntityön synnynnäisiä ”Elmoja”.

    Jottei homma kaadu jäädessäsi eläkkeelle, niin kysäisepä jatkajaksi vaikka Timo Soinia tai Jari Lindströmiä, heillä kuulema on tarvetta uusille hommille jo ensi vuonna. Juhana Vartiainen voisi olla kanssa hyvä, osaa mielestään homman kuin homman ja on eräänlainen joustavan palkattomankin työelämän ”Elmo”.

    Kunnioitan kyllä asennettasi työhön, mutta toivoisin että opettelet ymmärtämään asioita laajemminkin.
    Sitten eläkkeellä voisit pohdiskella vaikka: Olenko kulkenut laput silmillä ja miten 250000 työtöntä mahtuu 30000 työpaikkaan. Entä miten ”Elmoksi”synnytään?

   • työtöntyötön

    ”Meille haetaan koko ajan uusia myyjiä kriteerillä ”pitää olla myyntikokemusta” muuten ei edes kokeilla.”

    Tässäpä se ongelma eli edes teille ei pääse töihin ilman alan kokemusta ja silti työttömien pitäisi vaan lampsia töihin. Sama juttu muualla. Menkää töihin mutta meille ei kyllä oteta/tarvita. Siinä ongelman ydin. Töitä kyllä on, sen kun valitsee paikan vaan mutta ei meillä.

    Ja välillä pitää muistaa jopa oksentaa töitä jotta voi tuntea itsensä tärkeäksi veronmaksajaksi.

 27. Rintsu

  Tuo ”häävertaus” muuten ei ole mitenkään tuulesta temmattu.
  Jos paikalle lähtee niin ei sinne lähdetä kokeilemaan tai kuntoutumaan.

  ”Tahdon” sanan jälkeen maailman tärkein hetki nuorenparin elämässä on häävalssi/tanssi.

  Ja minä en mistään hinnasta lähde sitä hetkeä pilaamaan. En ole sitä koskaan tehnyt enkä tule tekemään.

  Jos kyseessä on valtion tapa niin luonasi käy sata konsulttia kertomassa kuinka suvivalssin voisikaan soittaa ja laskuttavat koko rahalla.

  Mut ei häitä niin voi soittaa. Ei sinne lähdetä työkokeilemaan tai kuntoutumaan, herranjesta, kyseessä ovat sinun hääsi.

  Niiden ny vaan pitää mennä kerralla nappiin.
  Kukaan ei soita nuoteista vaan rahasta.
  Mutta mietihan hetken tahdotko papin joka on komennettu?
  Tahdotko bändin joka on komennettu?
  Tahdotko pitopalvelun josta kukaan ei saa palkkaa?

  Sinun juhlasi joten voit valita.
  Selviät halvalla kun otat halvimman.

  Mutta vaikkapa mä olen soittaja joka muistaa jokaiset soittamansa häät ja jokaiset on ainutkertaiset.
  Kun duunia tekee niin se tehdään kunnolla eikä leikitä.

 28. mark

  Ammutaan alas vielä yksi politikkojen jargon, ”kaikki työ on tärkeää”. Ei ole, on myös vahingollista työtä ja sen määrä näyttää olevan lisääntymään päin, politiikan päätöksillä, eduskunnan jaa-napeilla. Ollaan menossa suuntaan jossa ”tärkeä” työ teetetään ilmaiseksi ja vahingollisesta työstä maksetaan.

 29. Jenni

  Yli tonni?! Älä ny hitto naurata, saa ees lähelle sitä.jenn

  • sakutimonen

   Lue juttu. Ei kukaan yksin saa tonnia, mutta perhe voi saada.

Kommentoi »

Comments are closed