Syvemmälle kyykkyyn

Työttömät on vuosia kestäneellä yleisen mielipiteen manipuloinnilla saatu painettua sellaiseen asemaan, että heille voi tehdä ihan mitä tahansa. Heitä voidaan määrätä palkattomiin töihin, heidän tukiaan voidaan leikata, heille voidaan määrätä karensseja mielivaltaisesti ja heistä voidaan valehdella ihan vapaasti mitä tahansa. Media toistaa kritiikittä pahimmatkin jutut, joita joku anonyymisti työnantajaksi esittäytyvä keksii esittää.

Työttömyys- ja työllisyystilastoja käytetään hyväksi kertomalla osatotuuksia, poimien kulloinkin sopivia lukuja ja jopa härskisti valehdellen. Budjettiluonnosta esitellessään valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui työttömyyden kovasta ytimestä, johon kuuluu 250 000 työtöntä. Vain viikkoa aiemmin hallitus julisti onnistuneensa työttömyyden alentamisessa niin hyvin, että työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan enää 192 000.

Työttömien määrä siis kasvoi vain viikossa peräti 58 000, ja lisäksi kaikki työttömät ovat kovaa ydintä eli nykyisen käsityksen mukaan laiskureita, joille on annettava keppiä. Kukaan ei kysynyt Orpolta tästä ristiriidasta, vaan uutiset toistivat kuuliaisesti ministerin sanoja.

Kun työttömistä on saatu tehtyä täysin vapaata riistaa, niin hallitus on päättänyt ottaa kohteeksi työssäkäyvät. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti 5.7. lausunnolle lakiesityksen alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä.  Lausuntoaika päättyy 16.8. Lausuntopyyntö löytyy täältä.

Esityksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös aiemmin säädettyä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun se horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa. Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Epäasiallisen käyttäytymisen, luottamussuhteen horjumisen tai työnantajan toiminnan vaikeuttamisen määrittelisi yksin työnantaja. Siihen viittaa viittaa peruste, jossa jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Suomeksi tämä tarkoittaa irtisanomista pärstäkertoimen tai vaikka ay-aktiivisuuden perusteella. Lain taustamuistiossakin esitystä verrataan koeajan lähes perusteettomaan irtisanomismahdollisuuteen.

Asia on ollut julkisuudessa vähemmän kuin se laajuus edellyttäisi. Laki koskisi 347 500 yritystä kaikkiaan 356 800 yrityksestä eli 97 prosenttia yrityksistä. Näissä yrityksissä työskenteli 510.000 työntekijää eli 36 prosenttia kaikista työntekijöistä vuonna 2016. Kun yksinyrittäjät lasketaan pois, niin laki koskisi työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan noin 270 000 yritystä.

Näin muotoillaan työelämän pelisääntöjä uusiksi. Hallitus sanoo tietenkin, että näin helpotetaan työllistämistä. Minä sanon, että näin tehdään nöyriä työntekijöitä, joille ei edes tarvitse maksaa palkkaa. Ensin tehdään työttömäksi mielivaltaisin perustein ja sen jälkeen työtön onkin jo työttömyyden kovaa ydintä, joka kaipaa erityistoimepiteitä.

Kiinnostaa nähdä miten syvälle kyykkyyn tämä kansa suostuu menemään.

(Veli-Matti Hurskaiselle kiitos numeroista ja yleensä asian pitämisestä esillä.)

***
Muistutan taaas kerran, että älkää käyttäkö kommenttikenttää yleisenä keskustelualustana. Tämä on blogi, ei mikään vapaa keskustelupalsta.

***

EDIT 10.8.2018 klo 15.20: Lisätty maininta lain koskemisesta noin 270 000 yritystä. (Rainer Rajakalliolle kiitos täsmennyksestä.)

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (80)
 1. Jonis Lusis
  10.8.2018, 09:30

  Hakaniemenkin pitäisi herätä sieltä eläkesäkin vierestä.

 2. Rainer Rajakallio
  10.8.2018, 09:31

  Saku tuo yritysten määrä. Tarkoittaako se että suomessa on noin 350 000 alle 20 henkeä työllistävää yritystä. Oletko poistanut tuosta yksinyrittäjät, joita on 165 000 ja noin kaksi kolmasosaa kaikista yrityksistä. Tuossa luvussa on nyt jotain häikkää.

  1. Poltettu maa – hieno blogi, tilastoja ja faktaa:

   http://jouniiiskola.blogspot.com/2018/07/irtisanominen-ja-maaraaikaistyot.html

   “Tässä on kuitenkin se lievä ongelma, että alle 20 hengen yrityksiä koskevana ehdotus koskisi suurin piirtein 270 000 yritystä, eli sen ulkopuolelle jäisi ainoastaan n. 1 % Suomessa toimivista yrityksistä – kohdennettu säädös tämä ei ole. [3]

   [3]= https://yle.fi/uutiset/3-10157542
   “Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna”

Kommentointi suljettu.