Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syvemmälle kyykkyyn

Työttömät on vuosia kestäneellä yleisen mielipiteen manipuloinnilla saatu painettua sellaiseen asemaan, että heille voi tehdä ihan mitä tahansa. Heitä voidaan määrätä palkattomiin töihin, heidän tukiaan voidaan leikata, heille voidaan määrätä karensseja mielivaltaisesti ja heistä voidaan valehdella ihan vapaasti mitä tahansa. Media toistaa kritiikittä pahimmatkin jutut, joita joku anonyymisti työnantajaksi esittäytyvä keksii esittää.

Työttömyys- ja työllisyystilastoja käytetään hyväksi kertomalla osatotuuksia, poimien kulloinkin sopivia lukuja ja jopa härskisti valehdellen. Budjettiluonnosta esitellessään valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui työttömyyden kovasta ytimestä, johon kuuluu 250 000 työtöntä. Vain viikkoa aiemmin hallitus julisti onnistuneensa työttömyyden alentamisessa niin hyvin, että työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan enää 192 000.

Työttömien määrä siis kasvoi vain viikossa peräti 58 000, ja lisäksi kaikki työttömät ovat kovaa ydintä eli nykyisen käsityksen mukaan laiskureita, joille on annettava keppiä. Kukaan ei kysynyt Orpolta tästä ristiriidasta, vaan uutiset toistivat kuuliaisesti ministerin sanoja.

Kun työttömistä on saatu tehtyä täysin vapaata riistaa, niin hallitus on päättänyt ottaa kohteeksi työssäkäyvät. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti 5.7. lausunnolle lakiesityksen alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä.  Lausuntoaika päättyy 16.8. Lausuntopyyntö löytyy täältä.

Esityksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös aiemmin säädettyä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun se horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa. Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Epäasiallisen käyttäytymisen, luottamussuhteen horjumisen tai työnantajan toiminnan vaikeuttamisen määrittelisi yksin työnantaja. Siihen viittaa viittaa peruste, jossa jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Suomeksi tämä tarkoittaa irtisanomista pärstäkertoimen tai vaikka ay-aktiivisuuden perusteella. Lain taustamuistiossakin esitystä verrataan koeajan lähes perusteettomaan irtisanomismahdollisuuteen.

Asia on ollut julkisuudessa vähemmän kuin se laajuus edellyttäisi. Laki koskisi 347 500 yritystä kaikkiaan 356 800 yrityksestä eli 97 prosenttia yrityksistä. Näissä yrityksissä työskenteli 510.000 työntekijää eli 36 prosenttia kaikista työntekijöistä vuonna 2016. Kun yksinyrittäjät lasketaan pois, niin laki koskisi työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan noin 270 000 yritystä.

Näin muotoillaan työelämän pelisääntöjä uusiksi. Hallitus sanoo tietenkin, että näin helpotetaan työllistämistä. Minä sanon, että näin tehdään nöyriä työntekijöitä, joille ei edes tarvitse maksaa palkkaa. Ensin tehdään työttömäksi mielivaltaisin perustein ja sen jälkeen työtön onkin jo työttömyyden kovaa ydintä, joka kaipaa erityistoimepiteitä.

Kiinnostaa nähdä miten syvälle kyykkyyn tämä kansa suostuu menemään.

(Veli-Matti Hurskaiselle kiitos numeroista ja yleensä asian pitämisestä esillä.)

***
Muistutan taaas kerran, että älkää käyttäkö kommenttikenttää yleisenä keskustelualustana. Tämä on blogi, ei mikään vapaa keskustelupalsta.

***

EDIT 10.8.2018 klo 15.20: Lisätty maininta lain koskemisesta noin 270 000 yritystä. (Rainer Rajakalliolle kiitos täsmennyksestä.)

Kommentit (80)

 1. Jonis Lusis

  Hakaniemenkin pitäisi herätä sieltä eläkesäkin vierestä.

 2. Rainer Rajakallio

  Saku tuo yritysten määrä. Tarkoittaako se että suomessa on noin 350 000 alle 20 henkeä työllistävää yritystä. Oletko poistanut tuosta yksinyrittäjät, joita on 165 000 ja noin kaksi kolmasosaa kaikista yrityksistä. Tuossa luvussa on nyt jotain häikkää.

  • AnItte

   Poltettu maa – hieno blogi, tilastoja ja faktaa:

   http://jouniiiskola.blogspot.com/2018/07/irtisanominen-ja-maaraaikaistyot.html

   ”Tässä on kuitenkin se lievä ongelma, että alle 20 hengen yrityksiä koskevana ehdotus koskisi suurin piirtein 270 000 yritystä, eli sen ulkopuolelle jäisi ainoastaan n. 1 % Suomessa toimivista yrityksistä – kohdennettu säädös tämä ei ole. [3]

   [3]= https://yle.fi/uutiset/3-10157542
   ”Professori hallituksen uusista työllistämiskeinoista: Aktiivimalli on vain muurahaisenpissaa tähän verrattuna”

 3. Hupu

  No, oikeastaan tuo on työttömien kannalta parannus, jos työntekijöitä irtisanotaan ja palkataan uusia tilalle. Toisaalta, tuon uudistuksen avulla palkat on hyvin nopeasti kilpailutettu pohjalukemiin.

  Tuolla uudistuksella työttömyys kuitenkin nousee ja työttömien kepittäminen kiihtyy, joten ehkä hyvinkin pian kilpaillaan siitä, kuka pystyy maksamaan sosiaaliturvastaan isoimman summan työpanoksen vastaanottavalle työnantajalle.

  • M.M.X.X.

   Kannattaa lukea Sakun blogin linkistä myös liitteet
   https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=a4926b68-633b-49b9-acc5-048439a38ad8
   file:///C:/Users/Tyyne/Downloads/Asiantuntija-arvio%20Merja%20Kauhanen.pdf
   Asiantuntija-arvio Merja Kauhanen.pdf – mm. tämä on huomioitava:
   Jos syrjäyttämisvaikutuksia ei huomioida, on vaikea tehdä johtopäätöksiä uudistusten kokonaisvaikutuksista työllisyyteen
   Suomessa vakituisten työntekijöiden irtisanomisturva (kollektiivista ja henkilöperusteista irtisanomista vastaan) on sekä OECDmaiden että EU-maiden keskitason alapuolella. Vain Isossa-Britanniassa, Virossa, Irlannissa ja Unkarissa on heikompi suoja yhdistelmäindikaattorin mukaan. Kollektiivisen irtisanomisen suoja on Suomessa Euroopan maiden alhaisimpia.

   • AnItte

    Poltettu Maa blogi:
    http://jouniiiskola.blogspot.com/2018/07/irtisanominen-ja-maaraaikaistyot.html

    ”…työsuhdeturvalainsäädännön heikkoudella tai vahvuudella ei näyttäisi empiirisen aineiston perusteella olevan juuri mitään vaikutusta työllisyyden kokonaisasteeseen eikä yleisindeksi tai sen alaindeksit osoita mitään loogista korrelaatiota työttömyyden määrään maiden välillä. Todennäköisin syy on siksi, että vaikka irtisanomisen helpottaminen saattaa lisätä väen virtaamista sisään työpaikan ovista, se myös lisää samalla volyymillä siirtymistä sieltä kortistoon, mikä jättää kokonaisvaikutukseksi pyöreän nollan.”

    ”…Asialla on myös yhteys hallituksen ”työllisyysihmeeseen” (työllisyysasteen odotetaan nousevan hallituksen 72 %:n tavoitteeseen) ja kuten Tilastokeskus meille avuliaasti kertoo, siinä missä jatkuvaan kokoaikatyöhön perustuvien työsuhteiden määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut ainoastaan 4,7 %, on määräaikaisten työsuhteiden määrä puolestaan noussut 11,1 %. [9] Tämän eron seurauksena kokoaikatyötä tekevien prosenttiosuus kaikista työssäkävijöistä on itse asiassa vähentynyt 0,3 %, [10] mikä mahdollisesti antaa myös osviittaa tulevalle – työehtojen heikennyksiä, määräaikaisia työsuhteita ja pienempiä palkkoja. Huomion arvoista tässä tietenkin on, että vaikka usein toisin teeskennellään, ei tämä kehitys ole seurausta luonnonlaeista, työntappajaroboteista tai muista esoteerisista voimista, vaan poliittisista päätöksistä. Työntarjonnan lisääminen ilman sen kysyntää lisäävää talouspolitiikkaa johtaa auttamatta työntekijöiden neuvotteluvoiman laskemiseen, mikä puolestaan johtaa työtekijöiden kannalta huonompiin työsopimuksiin (esim. määräaikaisuuden muodossa) ja sitä kautta tulonsiirtoon yhteiskunnan alemmilta kerroksilta ylemmille. Päätösten negatiivisia seurauksia kantamaan joutuvat voivat kuitenkin lohduttautua esimerkiksi sillä, että kehitys todennäköisesti luo tulevaisuudessa lisää hyvin palkattuja töitä työryhmiin, joiden tehtävä on arvuutella, missä eriarvoisuuden syyt oikein luuraavat.”

    • M.M.X.X.

     Niinpä. =)…esoteerisista voimista…=) loistavasti formuloitu
     ”Päätösten negatiivisia seurauksia kantamaan joutuvat voivat kuitenkin lohduttautua esimerkiksi sillä, että kehitys todennäköisesti luo tulevaisuudessa lisää hyvin palkattuja töitä työryhmiin, joiden tehtävä on arvuutella, missä eriarvoisuuden syyt oikein luuraavat.”
     Hyvin kiteytetty!

    • Hupu

     Kun arvioidaan vaikutuksia työttömyyteen, niin ei oteta huomioon mahdollisesti olemassa olevaa pähkähullua järjestelmää, jossa palkatun työntekijän työpanoksen voisi teettää palkattomalla työntekijällä.

     Virallisen näkemyksen mukaan näin ei tapahdu edes suomessa, vaikka kaikki tietävät työttömiä hyödynnettävän palkattomina työntekijöitä.

  • Sampo Makkonen

   Markkinataloudessa palkat määräytyvät markkinoilla, tarjonnan ja kysynnän mukaan. Siihen puuttuminen on tuhoon tuomittu projekti, siis se mitä TUPO-pöydissä on vuosikymmenet harrastettu.

   • stunned

    Uusliberalistisessa maailmankatsomuksessa ehkä. Me emme kaipaa libertaareja.

    Pohjoismaisen mallin mukainen markkinatalous ottaa työmarkkinaosapuolten tarpeet huomioon. Kansanvallassa valtio säätelee kapitalismin pahimpia ylilyöntejä verotuksella, sopimuksilla ja tulonsiirroilla. Tarvittaessa vahvemman osapuolen valtaa rajoitetaan, jos ihmisten etu uhkaa jäädä täysin taka-alalle.

    Valtion ja edunvalvonnan tehtävä on tasoittaa talouden syklejä, pitää yllä työllisyyttä ja valvoa työehtoja.

    • Sampo Makkonen

     Oikein, siis kun valitaan pohjoismainen hyvinvointivaltio. Mutta näillä spekseillä se ei mielestäni onnistu ja empiiriset havainnot tukevat käsitystäni.

   • Jonis Lusis

    Yritystenkin pitää sitten tulla toimeen ilman veronmaksajien tukia. Vai eikö?

    • Sampo Makkonen

     Toki. Itse en tunne yritystukiviidakkoa, mutta kai niistä päättävät politiikot ovat ne järkeväksi katsoneet. Vaikka kyllä siellä sidosryhmien palkitsemistakin saattaneet olla, mutta valtion tarkastusvirasto puuttunee räikeimpiin tapauksiin.

     • Anna

      Nykyhallitus luottaa näihin hyväuskoisiin hölmöihin ja jatkaa uusliberalistista tuhopolitiikkaansa.

   • M.M.X.X.

    Suomessa markkinoita vääristetään yritustuilla. Tuilla joita yrittäjätkin pitävät haitallisina.

 4. Jonis Lusis

  Työnantaja tuskin kiireiltään ehtii valvomaan kaikkien lojaalisuutta. Sen vuoksi yritykseen tulisi perustaa
  ilmiantovaltuutettu helpottamaan epäsopivan aineksen kitkemisessä. Toverituomioistuimistakin on
  maailmalla hyviä kokemuksia.
  Kaikki vain joukolla miettimään omalta osaltaan keinoja työpaikan tuloksen -ja ilmapiirin kehittämisessä.
  Suomen Yrittäjät ry:stä löytyy konsulttiapua jos ei omat taidot riitä. Tekemisen meininki, Suomi nousuun !

  • M.M.X.X.

   Ei tartte ilmiantovaltuutettua työpaikoille, homma hoituu keskinäisen kilpailun kiristymisellä ihan luonnostaan. Työhyvinvointi ei ole ollut Suomessa mikään prioriteetti. Selkäänpuukotuksella ja kyynärpäätaktiikalla voi saada paikan auringosta.
   Niin ja tietysti myös jäsenkirjalla, silloin työtehon merkitys on jo sekundäärinen.

 5. Tore A

  ”Siihen viittaa viittaa peruste, jossa jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena.” Just. Milloinhan tehdään säännöksiä, joita voitaisiin pitää työntekijän kannalta kohtuullisina? 1990-luvun alun laman seurauksena olin muutamia vuosia käytännöllisesti katsoen työttömänä. Onnistuin pääsemään takaisin työelämään, ja olen nykyään jo eläkkeellä, mutta ei minua noina huonoina vuosina kiusattu niin kuin nykyään tapahtuu.

 6. Keppiä työttömille ja muillekin

  Olen ollut TE-toimiston asiakkaana saadakseni apua työpaikan löytämiseksi. Löysin hiljattain itse työpaikan vuodeksi. Jätin menemättä minulle pari päivää sitten varattuun työllistymissuunnitelman tekotilaisuuteen terveydenhuoltoon varatun vastaanoton vuoksi.

  Sain eilen postia TE-toimistosta. Kirjeessä vaaditaan minua selvittämään poissaolon syy ja toisessa kirjeessä kerrotaan, että työttömyysetuuteni maksajalle on annettu työvoimapoliittinen lausunto, jonka mukaan minulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

  Olin vilpittömän hämmästynyt tästä lausunnosta, sillä olen ollut toistaiseksi täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä vuodesta 2009 asti. Lähetin jo TE-toimistoon sähköpostin, jossa kysyin minkä tahon pitäisi maksaa minulle työttömyysetuutta ja miksi sitä maksettaisiin. Viittasin kohteliaimmin hallintolakiin. Toki vastaan myös kohteliaimmin saamaani selvityspyyntöön ja katson, millaisiin toimenpiteisiin se johtaa.

 7. Minttu

  Hyvä Saku,
  hallituksella on aika ovela suunnitelma.

  Kun irtisanomissuojaa ei enää ole, ja irtisanotaan miten huvittaa, ei kukaan halua enää mennä pieniin yrityksiin töihin. Mutta sinnepä saa nykyään otettua näitä työkokeilun tai työllistämistoiminnan kautta tulleita ILMAISIA työntekijöitä, jotka voi vaihtaa toisiin 4-6 kuukauden kuluttua. Problem solved.

 8. aktiivi-reppana

  Sehän pitää ruveta ajoissa ja tosissaan treenaamaan reisilihaksia, että tarpeeksi syvälle pystyy kyykkäämään!

  • AnItte

   :DD …mutta toisaalta, turha vaiva treenata kun ei sieltä syväkyykystä ole tarkoituskaan ylös päästä!

 9. Siru Pola

  Kummallinen ristiriita on siinäkin, että kun työttömyys on vähentynyt niin merkittävästi, niin eikös luulisi verotuloja kohta kertyvän yli tarpeen.

  Palkastahan maksetaan veroja. Mitenkähän Orposipiläsoinilindström tämän yhtälön selittää

  Nyt kuitenkin otetaan lisää velkaa valtiolle. .

  Muuten olen sitä mieltä että hallituksella tulisi olla pienyrittäjyyden tukemiseen parempiakin konsteja kuin tuo epämääräisiä seikkoja sisältävä irtisanomismuutossuunnitelma.

 10. Sauli

  Tuota noin, eikö irtisanomissuojan olemassaololle ole ihan hyvät historialliset syyt. Oli aika, ei niin hirveän kauan sitten kun työntekijä ei ollut paljoa orjaa kummoisemmassa asemassa. Jos naama tai asenne ei miellyttänyt, ei mennyt minuuttiakaan kun patruuna pisti pihalle. Patruunan kannalta järjestely tietysti toimii ja on ymmärrettävää että siihen halutaan takaisin. Aika on kypsä paluulle menneisyyteen.

  Lista syistä joilla työntekijä nytkin voidaan pistää pihalle, on huomattava. Ne kattavat kaikki sellaiset tilanteet, joissa maalaisjärjellä ajateltuna irtisanomisperusteet ovat olemassa. Toki työnantaja haluaa lisää valtaa, mutta on vähintäänkin kyseenalaista mitä sillä saavutetaan. Näyttäisi että näiden uusien lakien kohdalla on enemmän kysymys jälleen kerran ideologisesta tarpeesta näyttää kaapin paikka kuvitellulle tai olemassa olevalle vastapoolille.

  Kun somea tulee seurattua, näyttäisi että duunarin pahin vihollinen on toinen duunari. Duunari joka on jo onnellisesti eläkkeellä tai turvatussa työpaikassa haukkuu armotta itsensä kaltaisen, mutta huonommassa asemassa olevan virkaveljensä. Solidaarisuus ja empatia ovat kuolleet ja tilalla on individualismi. Ei haluta nähdä sitä, että heidän nykyinen turvattu asemansa on saavutettu aikanaan joukkovoimalla. Kaikki mikä on saavutettu johtuu itsestä ja kaikki saavutettu on vaarassa tuhoutua muiden takia. Oletan että Vasemmistoliiton kannatuksen heikkous johtuu osittain tästä. Voittajiin on helpompi samaistua kuin meihin työttömiin luusereihin ja heitä edustavaan puolueeseen.

  • Raija

   Minä olen eläkkeellä enkä todellakaan syytä työttömiä hallituksen kieroilusta vaan itse asiassa kehoittaisin kaikkia työssä olevia jotka ei vielä ole jossain liitossa liittymään sellaiseen pikimmiten ihan vain oman tulevaisuutensa takia.

 11. Kimmo Paaso

  O tempora, o mores. Mitähän kaikkea pitää vielä nähdä ja kokea, ennenkuin vaivun ikuiseen uneen, päädyn paratiisiin jahtaamaan alastomia naisia, tai kiusaan neitsyitä helvetissä? Viimeksi mainitussa aikalailla ollaan jo, mutta neitsyitä ri enää tällä iällä kiusata.

  Jaksan kuitenkin joka päivä joka puolella ihmetellä tämän onnellisen maan onnellisia ihmisiä. Onhan täällä toki kauneusvirheitä, työttömät laiskurit mainitaan joskus, kun puhe kääntyy iltalehtijutuista työntekoon. Hyvinkin usein mainitaan mamut, jotka eivät pelkästään vie meidän rahoja, vaan naisetkin. Ja työpaikat. Ja asunnot ja . . .

  Mutta muuten asutaan paratiisissa, ja johtaja mekin on seuraava Jumalasta. Eikä välttämättä alaspäin.

 12. Paksut sääret yleistyvät alempiin yhteiskuntaluokkiin mentäessä

  Irtisanottu työntekijä menee TE-toimistoon, jossa hänet painostetaan työttömyysetuudella kiristämällä yhdelle viidestä työhönvalmennus- ja hakukursseista. Sieltä hän palaa hattu kourassa yritykseen, josta hänet irtisanottiin – käytännössä harjoittelijaksi tai työkokeiluun. Näin käy erityisesti vanhemmille kokeneille työntekijöille.

  • Raija

   Halutaan käyttää se heidän kokemuksensa hyväksi mutta ei enää maksaa palkkaa.

 13. M.M.X.X.

  Linkin toisen asiantuntija lausunnon mukaan:

  https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=a4926b68-633b-49b9-acc5-048439a38ad8

  ”Teoreettisesti irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä rekrytointeja että irtisanomisia.Työttömien työllistymistodennäköisyys siis paranee ja työllisten todennäköisyys siirtyä työttömiksi kasvaa. Nettovaikutus työllisyyteen on teoreettisesti epäselvä. Empiiriset tutkimukset osoittavat, että irtisanomissuojan heikentäminen kasvattaa sekä rekrytointiastetta että irtisanomisastetta. Nettovaikutus työllisyyteen on tyypillisesti hyvin pieni. ”

  Eikö siis kiistatta niin että työnantaja saa enemmän tehoja irti työntekijöistä kun on mahdollista palkata toistaiseksi voimassaolevaan työsopimukseen vain tuottavimmat yksilöt ?

  Loput roikkuu määräaikaisissa ja ovat helposti korvattavissa. Epävarmuus toimeentulosta kasvaa ja keskinäinen kilpailu pitää huolen siitä että työteho pysyy tapissa. ( Taitaa myös antaa avaimet keskinäiseen kyräilyyn ja työpahoinvointiin)
  Ymmärtääkseni työnantaja varmasti hyötyy, kun uudistuksen vaikutukset työllisyyteen ovat lähinnä teoreettisia .

  • Jarkko

   Tuossa jos tuo lainsäädäntö tulee voimaan avautuu sellainen mahdollisuus, että isommat firmat voivat pilkkoa työtehtävät ja perustaa pieniä yrityksiä, joissa on maksimissaan 20 henkeä töissä per yritys ja sitten ulkoistaa kaikki työt noille pikkuyrityksille. Sen jälkeen kenelläkään ei ole enää irtisanomisuojaa kun jokainen työtehtävä on ulkoisetettu pikkuyritykselle.

   • Rintsu

    Pari vuotta sitten muistan hesarista lukeneeni pienyrittäjän haastattelun joka sanoi, että jos yritys työllistää yli viisi henkeä niin hommat menee hankalaksi. Kuudennen palkkaamisen sijaan kannattaa mielummin perustaa uusi yritys. Haastatteluhetkellä hänellä oli muistaakseni viisi yritystä.

    • työtöntyötön

     Itsekkin mietin miksi paikallisella yrittäjällä on useita yrityksiä joista ainakin yksi on henkilövuokrausfirma. Tämän henkilövuokrausfirman ainoa tarkoitus lienee vuokrata työvoimaa näille pääyrityksille jotka kaikki toimivat samalla alalla mutta tavallaan eri tuotteiden parissa. Muiden alojen tai työpaikkojen ilmoituksia en ole tällä henkilöstövuokrausyrityksellä nähnyt enkä pitkään aikaan oikeastaan mitään työpaikkailmoituksia.

     Arvelinkin jo silloin että joku henkilöstömäärään liittyvä syy tällä yritysten pilkkomisella on oltava.

    • Jarkko

     Rintsu mielipiteeni perustuu ihan omaan kokemukseeni olen ollut jossain vaiheessa Nokian Puhelinten alihankkijalla töissä 2000-luvun puolivälissä ja ainakin siellä oli hyvin pitkiä ulkoistus ketjuja tyyliin hommat pilkotaan ulkoistetaan yrityksille A, B. Sitten yritykset A, B pilkkovat hommia lisää ja ulkoistavat ne yrityksille E, F, G ja H. Lopulta siellä ketjun päässä työntekijät palkataan jostain vuokrafirmoista ja heidän tulee esittää firman A työntekijää Nokialle päin, työtuntilistoja täytettäessä pitää olla firman E työntekijä ja palkan maksaa lopulta vuokrafirma Z. Eli sama työntekijä on kontekstista riippuen 2-4 eri firman työntekijä riippuen siitä mitä asiaa on hoitamassa. Tietenkään juridisesti työntekijä ei voi olla työsuhteessa kuin yhteen firmaan yleensä vuokrafirma.

     Tiedän tasan tarkkaan, että noin siinä tulee käymään Suomi on suuryritysten pyörittämiä pikkufirmoja täynnä jos tuo laki hyväksytään. Eikä kenelläkään ole enää irtisanomisuojaa. Paitsi ehkä rikkaimpien omaisuutta suojaavilla poliiseilla ja muilla virkamiehillä niin hulluja eivät rikkaiden etua ajavat päättäjät sentään ole että pilkkovat poliisienkin hommat pätkätyöksi.

  • Raija

   Sillä myös saadaan aikaan se että palkat alenee kun otetaan vain se joka saadaan halvimmalla. Nykyajan huutolaiset vain joutuvat itse määrittelemään sen halvimman hinnan jolla ovat valmiita työtä tekemään.

 14. Virve Valoheimo

  Tässähän on Sipilän ”isossa kuvassa” tavoitteena heikentää ay- liikettä. Tällä meidän pääministerillä on erittäin suppea sanavarasto: iso kuva ja maali. Näihin sanoihin kun törmään, niin lukeminen loppuu siihen. Ei ole koskaan ennen niin vaikuttanut psyykkeeseeni mikään muu hallitus kuin tämä. Vaikka heidän toimensa eivät osu minuun, niin oikeudenmukaisuuden tajuuni iskee. En ole ainoa, joka laskee päiviä, milloin tämän hallituksen aika päättyy. Aivan työssä olevat ihmiset ovat täysin v’ttuuneita tähän meininkiin. Enpä olisi ikinä uskonut, että näen jopa positiivisia puolia rakkaan poikani kuolemasta. Luojalle kiitos, ettei hänen tarvitse tätä helvettiä elää.

  • Esa J.

   Ay-liikkeen heikentäminen alkoi jo silloin, kun 1990-luvun lama polkaistiin esiin. Jo silloin kuului työnantajapuolelta väitteitä, että ay-liike on liian vahva.

   Sama vanha kuvio: kun kukko kiekuu aiheellisestikin ”liian” kovaa, niin kaula katki vaan!

 15. Jarkko

  ”Lain taustamuistiossakin esitystä verrataan koeajan lähes perusteettomaan irtisanomismahdollisuuteen.”

  Suomessa muuten ainakin isot logistiikka ja varastoalan yritykset harrastavat perusteetonta koeajan irtisanomista eli palkkaavat työntekijöitä vakituiseen työsuhteeseen purkamaan ruuhka huippuja, mutta sitten irtisanovat heitä koeajalla yksi kerrallaan ennen koeajan päättymistä. Jossain tapauksissa on palkattu 5 työntekijää ja kaikki 5 on irtisanottu koeajan loppupäässä kun ruuhkahuippu on purettu. Erityisesti nuoria kohdellaan näin, koska he eivät osaa riitauttaa asioita tai tunne oikeuksiaan tai pelkäävät työnantajaa niin paljon, että eivät vaadi oikeuksiaan vaikka tietäisivät sen. Nuoret myös luottavat työnantajaan niin paljon, että eivät kerää todisteita työnohessa jolla riitauttaa koeajalla irtisanominen. Esim. vaikka ottamalla kuvia työnantajan varastonhallinta ohjelmiston sivuilta joilla todistaa, että työteho on ollut parempi tai yhtähyvä kuin vakituisilla työntekijöillä tms.

  Ikävää koeajalla irtisanomisessa on se, että se vaikeuttaa jatkossa työnlöytämistä erityisen ikävää se on jos työntekijä on todellisuudessa ollut tehokkaampi työntekijä kuin työpaikan vakituiset, mutta hänet on irtisanottu silti.

  Oma lukunsa sitten on nollatuntisopimukset ja vuokratyö niissä työntekijä on vielä lainsuojattomampi kuin perusteettoman koeaika irtisanomisen kanssa, jossa siinäkin työntekijän oikeusturva on aika olematonta.

 16. Jorma Reijonen

  Jos omaa hyvän ammatin, suosittelen Norjaa, siellä on työtä melko hyvällä palkalla. Itse menisin sinne, jos olisin nuorempi, mutta olen eläkkeellä. Pitkän työuran tehneenä säälittää työttömien kohtelu.

  • Sampo Makkonen

   Itse asiassa euro-järjestelmä edellyttää työllisyyden hoitoa kuvaamallasi tavalla. Esim. Saksassa oli viimeksi kun katsoin 1,5 miljoonaa avointa työpaikkaa. Työttömille siis pitäsisi työttömyyskorvauksen sijasta antaa menolippu haluamaansa maahan työnhakuun. Tämäkin ongelma ratkeaisi sillä, että noudatettaisiin niitä sääntöjä ja periaatteita joihin olemme aikoinaan sitoutuneet.

   • stunned

    Ovatko nuo mini-jobbeja?

    Eikö Saksassa voi hakea työtä verkossa täytettävällä hakemuksella? Olisi niin paljon helpompaa mennä, jos olisi työ jo haettu ennen lähtöä valmiiksi niin kuin muuttoaallossa Ruotsin autotehtaille 1960–1970-luvuilla.

    ”Menolippu” on varmaan tahaton freudilainen lipsahdus (”resettlement to work in the East”). Ehdotuksesi maksuttomasta lipusta on sikäli humaani, että esimerkiksi ”uudelleensijoitukseen työhön itään” (Auschwitziin) viedyt joutuivat maksamaan Reichsbahnin lippunsa omista varoistaan. Samoin Aktion T4 -eutanasian uhrien omaiset saivat laskun toimenpiteestä ja tuhkauksesta.

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/aug/21/mini-jobs-germany-britain

    https://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_train

    Most of the Jews were forced to pay for their own deportations, particularly wherever passenger carriages were used. This payment came in the form of direct money deposit to the SS in light of the ”resettlement to work in the East” myth. Charged in the ghettos for accommodation the adult Jews paid full price one-way tickets, while children under 10–12 years of age paid half price and those under four went free. Jews who had run out of money were the first to be deported.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4

 17. Väinö Kalamies

  Niin, eli työelämän kuvioihin halutaan kiristää vielä aiempaa enemmän pelolla johtamista. Nokian kaatumisen esimerkki ei ole enää muistissa. Eikö parempi työyhteisö olisi sellainen, jossa työntekijä tuntisi olevansa turvassa ja kokisi, että työnjohtajat ovat samalla puolella. Kuten ikäänkuin hyvässä perheessäkin.

  Työttömiä on hallituksen mielestä liikaa. Ja sitten halutaan, että pienet työnantajat voivat tehdä työttömiä entistä helpommin lisää. Taitaa olla kyse ikäänkuin työntekijöiden rodunjalostuksesta. Työnantajalle kaikkensa antava, mielistelevä, nöyrä, toisia työntekijöitä vastaan kilpaileva ja toisista selän takana pahaa puhuva työntekijä on varmaan hallituksen mieleinen. Hyvää työhyvinvointia! Siitä ei ole puhuttukaan muutamaan vuoteen mitään.Valitettavasti…

 18. Kari Parikka

  Koska kieltäydymme menemästä enemmän kyykkyyn? Katsotaan, eiköhän se raja tule vastaan, piankin.

  • Raija

   Viimeistään silloin kun ollaan niin kyykyssä että takapuoli maahan osuu ja seuraavaksi täytyisi heittäytyä rähmälleen maahan.

 19. Xx

  Olen kokenut tuon. Yrityksessä oli 26 ja näistä iso osa omistajatyöntekijöitä. Pyysin palkankorotusta, sanottiin ettei kukaan muukaan ole saanut. Menin sanomaan ettei pidä paikkaansa ja lopulta vielä sain kirjallisen varoituksen yt:n yhteydessä vuoden jälkeen tuosta, että olisin käyttänyt työni kautta saamiani tietoja omaksi hyväkseni. En kyllä ollut palkankorotusten kanssa missään tekemisissä, vaan eräs työkaveri oli minulle sanonut omastaan kaverihengessä. Sain varoituksen että olin pilaamassa työpaikkahenkeä kun valitin että toiset huomioitiin paremmin. Kun olin joutunut sairaslomalle ja kun sovittiin että pidetään jo minunkin kanssa palavereita eikä jätetä yksin, näistä palavereita toteutui 2 kpl. Olin työsuojeluvaltuutettu ja kun jäin vapaapäivälle, selkäni takana laitettiin henkilöstölle kirje minun erittamisekseni työsuojeluvaltuutetun tehtävästä heti yt- ja varoituksen annon jälkeen kun eivät voineet yt:ssä irtisanoa kun olin työsuojeluvaltuutettu. Minua paneteltiin ja mustamaalattiin. Jouduin pitkälle sairaslomalle ja vuoden jälkeen tuli seuraavalle aamulle klo 10:00 komennus työpaikalle palaveriin sairaslomalta. Yritin ehdottaa uutta aikaa, jonne olisin saanut työterveydestä ja liiton henkilön tueksi. Sitten irtisanomiskirje tuli sähköpostilla koska muka olin kieltäytynyt palaverista. Liitto ei tehnyt mitään kun en ollut ollut riittävän kauan jäsenenä ennen tapahtumien alkua, ennen yt:tä tammikuussa 2017, vaan vasta helmikuusta. Minut irtisanottiin tammikuussa 2018 vuoden sairausloman jälkeen. Työpaikassa olin ollut 11 vuotta.

  Ketään työntekijäomistajaa ei kyllä irtisanottu. He olivat saaneet osingot ja yritys tekes-rahoitusta ja päälle hankalien työntekijöiden erottaminen.
  Tämä on nyt sillä rajalla onko keskustelua vai kommentti, joten ymmärrän jos tätä ei julkaista.

  Masennuin vaikeasti. Liian paljon tuli vastoinkäymisiä. Ikää vajaa 60 v.

  • Jarkko

   XX, minut on irtisanottu joistain työpaikoista vaikka minulle ei koko monta vuotta kertyneen työsuhteen aikana ollut edes yhtä ainoaa sairasloma päivää. Kun yritin kahden kesken kysyä perusteluita irtisanomiselleni pomoltani ja huomattaa, että olen ainoa koko työpaikassa joka ei ikinä ole vuosiin ollut päivääkään sairaslomalla niin pomo alkoi vähättelemänä asiaa väittämällä, että ei ihminen mitään sairastumiselle voi. Mitään perusteluita en ikinä saanut vaikka sanoin, että minulle voi sanoa suoraan jos työhöni ei oltu tyytyväisiä.

   Työsuoritteestani ei kukaan ikinä valittanut ja aina tein saman kun muut yleensä paljon enemmänkin kun olin aina töissä kun oli oma työvuoroni. En tänäkään päivänä tiedä miksi minut irtisanottiin, mutta muutamat tyypit jotka tekivät kanssani samaa työtä jotka olivat puolikin vuotta sairaslomilla jolloin hoidin heidänkin tehtävänsä ei irtisanottu. Itseasiassa päin vastoin yhtenä vuonna sain henkilöstölehdessa kunniamaininnan oltuani yksi osastoni parhaista työntekijöistä. Sitten esimies vaihtui ja yhtäkkiä olin poispotkittavien listoilla. Uusi esimies ei koskaan edes kiittänyt työpanoksesta tai perustellut potkuja pakollista byrokratiaa enempää.

   Fakta lienee se, että työpaikat ovat enemmän tai vähemmän käärmeenpesiä ellei sitten satu käymään todella hyvä tuuri.

 20. Jukka M.

  No, mitä tekee Sakun oma puolue SDP? Tai SDPn alaosasto AY -liike?

  Ei varmaan mitään, koska työttömien asema ei ole ammattiyhdistysliikettä ennenkään kiinnostanut, kun kaikkein alimpien työttömyyskorvausten nostamisen edellytyksenä vaadittiin myös palkkojen nousevan samassa suhteessa. Tähän ei luonnollisesti ollut varaa eikä SDPtä poliittisena siipenä kiinnostanut vähääkään.

  Valittakaa niille omille demareillenne, niin ehkä joskus heräävät torkkupeiton alta vaatimaan oikeuksia työntekijöille. Työttömille demareiden kampaviinereistä tuskin riittää muruja. Aika on ajanut ohi työvöenliikkeen. Saatiin mitä haluttiin, lihottiin ja kiinnostus kohdistuu aina ja vaan omiin sijoituksiin ja asioihin.

  Viis solidaarisuudesta!

  • stunned

   Mitäs se Akavan Sture Fjäder tekee? Eikä varmaan ole demari.

   Saku tekee parhaansa. Tekisitpä sinäkin.

   Itsenäistä AY-liikettä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

   • Virve Valoheimo

    Just niin.

  • Jonis Lusis

   Aika ei ole ajanut ay-liikkeen ohi. Nyt sitä tarvittaisiin enemmän kuin kenties koskaan pitkään aikaan.

  • AKK

   Ay-liikettä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan nimenomaan siksi että lainsäädännöllä ollaan jatkuvasti heikentämässä työsuhdeturvaa ja työntekijöiden oikeuksia.
   Hallituksen esitys on kuin kutsu järjestäytymään, ay-liitot pystyvät kyllä auttamaan mm. työelämän riitatilanteissa ja sieltä saa tukea mikäli asiat eivät suju työpaikoilla. Mitä vahvemmat liitot, niin sitä suurempi mahdollisuus niillä on hoitaa myös työttömien jäsentensä edunvalvontaa.

   Monet, varsinkin ne jotka ei ole edes järjestäytyneet, syyttävät ay-liikettä hallituksen tekosista. Nämä ns. vapaamatkustajat ovat kuitenkin itse niitä pahimpia sosiaali ja työttömyysturvan murentajia.

   Ay-liike ei ole yhden puolueen liike vaikka virheellisesti moni niin luulee. Näkyvimmin vaan työntekijöiden oikeuksia ay-liikkeen rinnalla puolustavat SDP ja Vasemmistoliitto, vaikka ay-liikkeeseen kuuluu paljon myös oikeistolaisia. Yksi esimerkki on Akava joka valitettavasti ajaa pitkälti kaksilla rattailla, perussuomalaisten panosta ilmentää pitkälti Jari Lindström.

   Kuitenkin kaikkien järjestäytyminen on tärkeää työntekijöiden oikeuksien ajamiseksi. Poliittiset puolueet vain toteuttavat tai ovat toteuttamatta ay-liikkeelle tärkeitä asioita. Nyt vallassaolevat eivät toteuta joten tuki kannattaa antaa niille jotka tukevat ja ajavat työntekijöiden oikeuksia.

   Jäsenistö kaipaa selvästi jämäkkyyttä! Peli on niin kovaa ettei pelkkä unelmointi riitä.

 21. Arto Koski

  Seuraavaksi joku keksii varmaan sen, että jos irtisanomiseen on joku muu kuin tuotannollis-taloudellinen syy, niin karenssit paukkuu. Oivalletaan, että sehän oli työntekijän vika, että sai potkut.

  • stunned

   Käytännössä näin on jo. Ei voi noin vain lähteä nollatuntisopimuksesta, palkattomasta työstä tai työstä, joka ei elätä. Karenssi paukkuu.

   72 on työttömien Stalingrad. Lindström on Paulus, joka ilmasillataan pois taisteluiden keskeltä selustaan. Sipilä on herra H, joka puhelimessa Berliinistä ylentää kenraalinsa ehtona itsemurha ja täkynä postyymi glooria. Orpo on Fritz Sauckel, joka hallinnoi miljoonan orjatyöläisen reserviä.

   Vai olisko Orpo vain Ordnungspolizei.

 22. jiipee

  ”Työttömät on vuosia kestäneellä yleisen mielipiteen manipuloinnilla saatu painettua sellaiseen asemaan, että heille voi tehdä ihan mitä tahansa. Heitä voidaan määrätä palkattomiin töihin, heidän tukiaan voidaan leikata, heille voidaan määrätä karensseja mielivaltaisesti ja heistä voidaan valehdella ihan vapaasti mitä tahansa.”

  Perustuslakihan takaa jokaiselle Suomen kansalaiselle MINIMI-toimeentulon. Palkaton työ sotii minimitoimeentuloa vastaan, se siis voidaan lukea pakkotyöksi? Voiko minimitoimeentuloisen tukea leikata tai antaa karenssia ettei se ole ristiriidassa perustuslakia vastaan? Eikö jokaisen palkatonta työtä tekevän pitäisi vaatia itselleen tätä vastikkeetonta minimitoimeentuloa?

 23. Antonio

  orvo ja simppelä miettivät miten estää sdp:n suosio vaaleihin mennessä.
  Olisivat miettineet pitkin hallituskautta, mitä ”kansan kova ydin” tahtoo…

  http://app.kampanjat.yle.fi/e/er?s=1316939682&lid=25619&elqTrackId=719950327f5c4b099e15b4a845e77ed1&elq=4796b19b7c7c475793b26240a5f402
  57&elqaid=300&elqat=1

  • stunned

   Viittaat(ko) tähän:

   https://yle.fi/uutiset/3-10345067

   Analyysi: Pääministerikisa kolmen kauppa – Petteri Orpo ja Juha Sipilä etsivät keinoja Antti Rinteen pysäyttämiseksi

   SDP:n Antti Rinne lähtee politiikan syksyyn ja tulevaan pääministerikisaan kärkipaikalta. Kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä ovat joutuneet haastajan asemaan.

   Hesari kääntää Ylen uutisen nurin siten, että Keskusta on tehnyt hirvittävän suuren kannatuskirin.

   https://yle.fi/uutiset/3-10343087

   Ylen kannatusmittaus: Demareista selkeästi suosituin puolue, sinisten tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä

   Tutkijan mukaan perussuomalaisten ja vihreiden heikentyneet luvut selittyvät vain pieniltä osin kohuista, joihin puolueet ovat joutuneet viime viikkoina.

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005786247.html

   Ylen mittaus: Keskusta kiri kovimmaksi nousijaksi, Sdp vahvisti asemaansa suurimpana puolueena
   Sdp vahvisti entisestään asemaansa Suomen suosituimpana puolueena. Se on puolueista ainoa, jonka kannatus yltää yli 20 prosentin.

   • Antonio

    Kyllä viittaan (linkitin jotenkin oudosti kai…?)
    ja mietin sitä, että Ylekin onnistuu lähes poikkeuksetta luomaan hallitukselle myönteistä kuvaa jopa tämän kaltaisessa uutisoinnissa.

    • stunned

     Niinpä. Mikä huikea semanttinen ero olisikaan, jos Yle uutisoisi ”Rinteellä on keinot Orpon ja Sipilän pysäyttämiseksi.”

 24. jarmo kulmala

  Olen tässä jo melko pitkään odotellut ay-liikkeen vastatoimia hallituksen mielivaltaa vastaan.Turhaan!

 25. Rintsu

  Kertokaas muuten tyhmälle, että mistä lähtien irtisanominen on edistänyt työllisyyttä?

  Ihan niinku simppelisti. Jos minulla on työ tehtävänä niin tarvitsen työntekijän enkä irtisanottavaa.
  Koeaika on ollut käytössä niin kauan kuin muistan. Jos ei puolessa vuodessa selviä soveltuuko tekijä hommaan niin jo on kummallista.

  Huonosta työntekijästä on aina päässyt eroon.
  Miten päästään eroon huonosta hallituksesta?

  • jarmo kulmala

   Vaaleilla?

   • Rintsu

    Niissä koeaika on neljä vuotta!

    • jiipee

     Tätä samaa miettinyt. Neljä vuotta liian pitkä aika. Joku erillinen instanssi tms. joka pystyisi antmaan potkut paskalle hallitukselle kesken kauden.

     • Esa J.

      Neljä vuottahan on maksimiaika! Muistakaahan historiassa lyhytikäisiä hallituksia, tosin presidentillä oli silloin jotain sanomista asiaan… Tiedän kyllä ettei muisteleminen auta, ainakaan nykytilanteessa.

      Päivä päivältä vaalit lähenevät. Toivon todella että sippiveikon hallitukselle tulee kylmä rinki sinne, minne aurinko ei paista…!
      Toivon todella, että ihmiset osaisivat ajatella ihan itse, eikä olla keltaisen median talutettavana…

      Kun kaikki muu menee, niin toivo jää, myös Pandoran lippaassa.

      • jiipee

       Koska puolustusministeriksi toisinaan valitaan nainen hillitsemään sotahulluja kenraaleja(rehnin lissu), samalla tavalla presidentti joka pystyy hajoittamaan hallituksen pitäisi olla oppositiosta. Nyt kokoomuspresidentti myhäilee tyytyväisenä kokoomusvetoisen hallituksen vähemmistöjä kyykyttävälle politiikalle. Rikkaiden piiri pieni pyörii.

    • jarmo kulmala

     Tarkoitin siis,vaaleilla kohta.

  • Hupu

   Todennäköisesti et odota vastausta, koska tuo on järjetön keino parantaa työllisyyttä, mutta kansanedustajien kaltaisella järjettömyydellä veikkaisin, että…

   … kun tavoitteena on työllistää työttömiä, niin yhden palkallisen työntekijän irtisanominen ja hänen työtehtävien tekeminen useamman työllistetyn työttömän voimin tuottaa useampia (palkattomia) työllistettyjä. Parasta hommassa on, että edelleen tarvitaan kaverilta ostettavia työllistämispalveluita, jossa jokainen irtisanottu tarkoittaa vain yhtä uutta työtöntä, joka voidaan ohjata johonkin työllisyyspalveluun ja sitä kautta työllistää palkattomaksi työntekijäksi. …työllistyvien määrä sen kun lisääntyy ja mikä tärkeintä, niin raha virtaa oikeiden henkilöiden tileille.

   Muuten, yrittäjät ovat jo vuosikausia valitelleet ettei huonosta työntekijästä pääse eroon ja sen vuoksi virherekrytointeihin ei ole varaa, joka sitten oikeuttaa palkattomien työntekijöiden hyväksikäytön.

   Kyllä ne viisaat taitaa laskea jokaisen työllistyneen työttömän, vaikka palkaa ei maksettaisi eikä työnteko/harjoittelu/kokeilu/tutustuminen jatkuisi kuin muutaman päivän tai kuukauden.

 26. Rintsu

  Tämä muuten liittyy ihan suoraan blogin aiheeseen. Kerrankin.

  Vissiin kaikki muistavat ahtaajien lakon muutaman vuoden takaa? Jos ei muuten niin lehtiartikkeleista joissa laiskanpulskeat ja kovapalkkaiset ahtaajat lakkoilivat ihan huvin vuoksi.

  Eivät muuten lakkoilleet huvin tai palkan vuoksi vaan irtisanomissuojan vuoksi. Siis sen vuoksi, että työnantaja ei saa irtisanoa vakinaista ja olla seuraavana päivänä olla palkkaamassa päiväläistä tilalle.
  Se päiväläisten käyttö kun on suoraa paluuta ajalle ennen konttien keksimistä jolloin laivoja lastattiin ja purettiin kantamalla säkkejä käsin.
  Kyllä nykyään satamaoperaattorin tulee tietää minkä verran rahtia sataman kautta kulkee ja onko määrä nousussa vai laskussa ja osata mitoittaa henkilökunta sen mukaan. Eikä niin, että ”hupsis, tänään ei tullut laivaa joten annetaan Reiskalle potkut”.

  Tämä lakiesitys tähtää juuri siihen jonka vuoksi ahtaajat lakkoilivat.
  Saisivat puolestani mennä lakkoon uudestaan koska silloin se toimi, ainakin hetkeksi.

 27. Tästä ei enää nousta

  Suomessa on parannettu työttömyyttä työehtoja heikentämällä noin 30 vuotta. Jokaista heikennystä, palkanalennusta ja työntekijän oikeuksien riisumista on perusteltu paranevalla työllisyydellä.

  Myös sosiaaliturvan heikennyksiä, joita on toteutettu muita säästelemättä mutta itseä säästellen, on aina perusteltu työttömyyden vähenemisellä. ”Työssäkäynnin pitää aina kannattaa”, on ollut perustelu.

  Koko sinä aikana, jolloin työehtoja ja sosiaaliturvaa on heikennetty, ei ole esitetty ainoatakaan luotettavaa tutkimusta siitä, miten mikäkin muutos on vaikuttanut työllisyyteen. Tai mitään tutkimusta ylipäänsä.

  Eikä ihme, sillä jos katsoo miten työmarkkinat ovat kehittyneet, tekee mieli purskahtaa itkuun. Alati paheneva massatyöttömyys, paisuvat ilmaistyömarkkinat, lisääntynyt toimeentulotuen tarve ja kortteleiden ympäri kiertävät leipäjonot kertovat korutonta kieltään kannustamisen vaikutuksesta. Vaikutusta on ollut, mutta suunta on ollut juuri päinvastainen kuin raipan varressa riehuvat porvarit väittävät. Tai no, porvarit ovat ulkoistaneet raipan heiluttamisenkin duunareille, jotka vielä ovat työelämässä.

  Kun muutokset tehdään pala palalta hivuttaen, ei niitä huomata. Sen verran hitaasti kaikki tapahtuu, että sukupolvetkin ehtivät vaihtua myyräntyön edetessä. Murskataan yhteiskuntaa varoen ja tunnustellaan koko ajan sitä rajaa, missä kapinointi voisi alkaa.

  Lopputuloksena olemmekin pudonneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion mallista entisten Itä-Euroopan maiden sarjaan. Viro ja muutama muu tosin ovat jo menossa kovaa kyytiä ohi. Vaikea on enää tässä vaiheessa uskoa, että käännettä parempaan olisi tapahtumassa. Juna on jo mennyt, kansallisvarallisuuskin matkan varrella lahjoitettu pois. Epäisänmaalliset voimat tämän kaiken ovat saaneet aikaan. Joku voisi epäillä salaliittoakin, mutta itse ajattelen että kyse on suurimmalta osaltaan vain pohjattomasta tyhmyydestä. Fiksuimmat ovat muuttaneet maasta pois jo ajat sitten.

  Ilmeisesti asiantilaan ollaan kuitenkin tyytyväisiä, koska oppositiossakin on ollut niin kovin kovin hiljaista. Edes näin vaalien lähestyessä ei jakseta nostaa torkkupeittoa sen vertaa, että annettaisiin kriittinen lausunto silloin, kun kansallisomaisuutta ollaan jälleen lahjoittamassa pois. Ilmeisesti peiton alla oman pierun haistelu on se juttu, miksi saliin on raahauduttu. Jos edes sitä on viitsitty.

  Suomalaisen sielunmaiseman näkee kassajonossa. ”Täällä on vapaa kassa”, huudahtaa myyjä. Jonon viimeinen ryntää ensimmäisenä kassalle, sen sijaan että päästäisi edelleen ne joiden jäätelöt jo sulavat.

  Tästä jamasta tuskin noustaan.

  • Rintsu

   ”Tästä jamasta tuskin noustaan.”

   Kyllä noustaan.
   Sitä on monta kertaa tullut kaaduttua rähmälleen, noussut ja laittanut naaman kohti uusia nöyryytyksiä

   Elämässä kaatuu vain kerran siten, että ei enää nouse.

  • Raija

   Eikös ne torkkupeitot ole siellä hallituksessa eikä oppositiossa? Hallituksen teot seuraamuksineen on hallituksen syytä eikä täysin vallattoman opposition.

   • Rintsu

    Ne paljon puhutut torkkupeitot muuten oikeasti ovat eduskunnan sisustustekstiilejä siinä missä verhot tai matot. En muista kuka termin keksi mutta hyvin on mennyt läpi.
    Muistaakseni termin tultua keksityksi useampi kansanedustajakaan ei tajunnut sitä, että kyseessä on eduskunnan sisustus eikä hänen henkilökohtainen unituttinsa.

    Anteeksi, meni ohi aiheen.

 28. MaaBaa

  Näitä kyykytysasioita käsitellään erillisinä, vain kulloistakin kohderyhmää koskevana. Mielestäni kuitenkin nämä kaikki langat liittyvät toisaalla toisiinsa, kuten työttömien kohtelu, työlainsäädännön rukkaaminen, jo aiemmin työvoiman vapaa liikkuvuus EU:ssa ja nykyiset vaateet laajentamiseksi maailmanlaajuiseksi jne jne pikkuviilaukset.
  Nämä kaikkihan sopivat ilman mitään foliohattuja kuin nyrkki silmään linjaan, jossa Suomi muutetaan palkka- ja hintatasoltaan ”globaalisti kilpailukykyiseksi”. Joka luonnollisesti koskee lähinnä juuri mainittuja, piiskattua kansanosaa, hyvätuloiset tuppaavat olemaan hyvätuloisia myös kehitysmaaoloissa.

  Suuryritykset ja kunnat ovat jo vuosia käyttäneet sumeilematta yhdeksän euron ilmaistyövoimaa soveltuviin tehtäviin. Entisenä pk-yrittäjänä en jaa yleistä käsitystä että kaikki tästä systeemistä hyötyisivät tai edes haluaisivat, yleensä tällaista väkeä pienyrityksissä ei käytetä. Tämä uusi irtisanomispykälä olisikin ollut takavuosina tervetullut asia, muttei enää nykyään muiden muutosten rinnalla.

  Työttömät pakotetaan ilmaistöihin, tai (lähitulevaisuudessa, ja hiukan kärjistettynä) töihin millä palkalla tahansa mikäli haluavat pysyä hengissä. Ja samalla kisaamaan raadollisesti matalapalkka-alojen paikoista.

  Jo vuosia Suomenlahden eteläpuolelta on virrannut väkeä kilpailemaan hinnalla kaikilla työvoimavaltaisilla aloilla. Tämä lienee saavuttanut huippunsa, mutta nyt lyödäänkin isompaa vaihdetta sisään, ja tuodaan väen vängällä kilpailevaa työvoimaa markkinoille kauempaa, verovaroista ja velalla katetuista kustannuksista pihtaamatta.
  Myös Saku (ideologiset syyt?) välttää visusti ottamasta esiin tätä yhteyttä tai vaikutusta työttömien tilanteeseen ja työmarkkinoihin.
  Kantaväestön palkkojen viilaaminen prosentin osilla vuoden…parin välein suuntaan tai toiseen, tai 10000 työtöntä enemmän tai vähemmän ei ole kummoinenkaan kansantaloudellinen asia, eikä myöskään kikyt eikä muut tuottavuusloikat merkitse yhtikäs mitään, sen rinnalla että vuodesta 2015 on enempi vähempi pysyvästi otettu elämään pitkälti yli 200 000 ulkomaista, yleensä parhaassa työiässään mutta osaamiseltaan alakoululaisen tasolla olevaa kehitysmaalaista miestä. Lisää valmistaudutaan ottamaan.

  Näille myös puuhataan monenlaisia ohituskaistoja sekä koulutukseen että työelämään, ja melkoisena yllätyksenä seurannut, että jopa ammattiliitot miettivät pää hiessä uusia konsteja joilla kielitaidoton, kouluttamaton ja monesti halutonkin saataisiin alta yksikön johonkin työpaikkaan. Kaukana ovat ajat, vaikkei vuosissa, kun liiton edustajat kiersivät työmaita ratsaamassa ulkomaalaisia poispotkittaviksi, mikäli lapuissa vähänkään häikkää eikä TES kaikin puolin täyttynyt soppareissaan…

  No, joka tapauksessa, kehityksen jatkuessa hallintomme kaavailemaan suuntaan muutaman vuoden kuluttua meillä on todelliset halpatyömarkkinat, ja Albaniaa vastaava työttömyys- ja sosiaaliturva. Eli olemme kansainvälisesti kilpailukykyisiä, homogeenisessä EU:ssa.
  Kehitys taataan sotkemalla valtion varat sumeilematta kankkulan kaivoon, tällä pyhitetään loputtomasti kasvava velkaantuminen ja ”kestävyysvaje”, joilla taas pyhitetään nykyinen kehitys, jolloin pitää leikata liian hyvin voivan kansalaisen etuja…

  Taatusti ei ole vahinko, kun näin tulee käymään.

  • Rintsu

   ”Kantaväestön palkkojen”

   Älä, älä sorru tuohon. Maailma on nykyään globaali. Jos työpaikan saa osaava vähemmän osaavan edestä paikallisella palkkatasolla niin ei siinä ihonvärillä ole merkitystä. Siis jos näin olisi. Näin vaan ei ole.

   Muistan liiankin hyvin viimekesäisen taloyhtiöni julkisivuremontin. Ainutkaan telineiden sisällä toheloinut ei puhunut suomea. Ei se minua kiusannut vaan se, että jokainen näki työkalun elämässään ensimmäistä kertaa.
   Toheloinnin määrää on mahdoton kuvata.

   Samaan aikaan nurkkabaarissani istui kaljalla työttömänä ammattitaitoinen betoniraudoittaja, kirvesmies, maalari, muusikko ja timanttiporari. Siis viisi henkeä. Minä olin sitten kuudes kun en jaksanut katsella tohelointia.

   Osaavat istuvat baarissa kaljalla ja parvekkeellani on täysiä toheloita.
   Ei se ole kenenkään ihonväristä tai kantasuomalaisuudesta kiinni vaan palkanmaksuhaluttomuudesta.

   Jos tämä tahti jatkuu niin seuraavaksi nurkkabaarissani suraan liittyy työtön kirurgi ja paikallaan leikkaussalissa on joku joka ihmettelee.

   • MaaBaa

    Näet oireen ja samalla tuloksen kehityksestä, jota suorastaan pusketaan kireytetyllä aikataululla.
    Todellisuudessa on paljon töitä ja ammatteja, joita voitaisiin kansallisesti suojata vielä hyvinkin. Eli joita ei kannata ulkomailta tulla urakoimaan, tai kuten ”ennen vanhaan” ei poikkeuksia lukuunottamatta ollut laillisesti muita tekemässä kuin kotimaiset.
    Mutta sitten tuli EU…

    Globalismi on nostettu uskonnon asemaan, tai luonnonvoimaksi, muttei se joka asiassa ole mikään pysäyttämätön voima, jota vastustettaessa tuhoudumme.

   • Antonio

    Tulollaan on siinä tapauksessa sama meininki kuin Italiassa, missä jouduin liikenneonnettomuuden seurauksena leikkaukseen.
    Kun heräilin minua hoiteli kääreitäni vaihtava symppis työtön muurari, itse kertoi ammattinsa.

 29. Pertti Ikonen

  ”Samalla hallitus päätti isoista periaatteellisista muutoksista työntekijöiden irtisanomissuojaan yrityksissä. Lisäksi alle 30-vuotiaita voisi palkata ilman perusteita määräaikaisiin töihin.”

  https://yle.fi/uutiset/3-10157542

  Onkohan helle sekoittanut joidenkin aivot kun tuollaista ehdottavat. Kun varusmiespalvelukaan ei ole enään pakkoa, niin laitetaanpa nuoret vaihteeksi palkattomiin töihin. Milloinkahan joku valopää keksii, että jokaisen alle 30 vuotiaan on suorittettava 6kk – 11kk ilmainen työntekojakso yrityksessä palkatta.

  • töytön

   Kyllä ne nämä jo jotain semmostakin suunnittelevat. Paitsi että se koskee kaikenikäisiä kuka saa työttömyyskorvausta, tai toimeentulotukea.

 30. jarmo kulmala

  Itse suoritin varusmiespalveluksen v.1977-78 tupakka-askin päiväpalkalla(onneksi pääsin myrkystä sitten myöhemmin eroon)11kk.siihen meni nuoren miehen elämää.Senjälkeen liki 40 vuotta työelämää,työttömyys ennen eläkeikää ja parin viikon päästä pääsen kuuntelemaan te-keskuksen joukkoinfossa missä mennään ja mitä nyt jo vanhaan ikään päätyneen miehen pitää vielä Suomi neidon eteen tehdä.The Beatles-yhtyeen pojat jo nuorina tiesivät kertoa:Let it be.

 31. AMK

  http://tapio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/02/07/ministerin-vala
  Ministerin valassa sanotaan näin:

  Minä Astrid Thors lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.

  En ole huomannut, että siellä lukisi: ihmiskauppiaiden, rikollisten, valehtelijoiden, liikemiesten, Demlan ynnä muun parhaaksi.
  https://www.laakariliitto.fi/liitto/etiikka/laakarinvala/
  Mikä näitä yhdistää-ne ovat ns.vessapaperia nyky hallitukselle ei välitetä perustuslaista ei ihmisoikeus laista-he ovat ottaneet oman lain käytäntöön joka kohdistuu heitä alenpaan kastiin tässä tapauksessa työttömiin?Puolueetonta on vain se että hyvin toimeentuleville annetaan veronalennuksia (puolueeton sinänsä sen saa sekä mies ja nainen)köyhät pannaan rähmälleen…mitä seuraavaksi ihmiskauppaahan jo hallitus harrastaa nimekkeellä kuntouttava työtoiminta,työkokeilu jne yksinkertaisesti palkaton työ.Eikä ministeriö tiedä tästä mitään
  olisko paikallaan arkadianmäelle tarina joka hyvin kuvaa heidän aikaansaannoksiaan Mistä löytyy tarina kolmesta apinasta, joista yksi ei kuule, yksi ei puhu ja yksi ei näe. Esim. se, joka ei kuule, peittää käsillään korvansa jne.

Kommentoi »

Comments are closed