Vaalikiimaa

– Odotettavissa on mielenkiintoiset kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Tärkeintä on, että vaalikiima ei vielä yllättäisi.

Näin sanoo kokoomuksen puheenjohtaja ja Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän ei ole huomaavinaan, että se vaalikiima yllätti jo sekä kokoomuksen että keskustan. Ulkopuolinen sen huomaa siitä, että opposition lupaukset ovat populismia ja laukalle lähtemistä, mutta samat lupaukset hallituspuolueiden antamina ovat järkeviä ja toteuttamiskelpoisia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappuna pienimpiin eläkkeisiin sadan euron korotuksen porrastetusti useamman vuoden aikana. Tämä tyrmättiin heti populismina, joka veisi maan vararikkoon. Kun pääministeri Juha Sipilä lupaa ensi vuoden budjetissa pienempien eläkkeiden ja päivärahojen nostoa, niin hallituskumppani nyökyttelee hyväksyvästi. Rahaa on, vaikka ensi vuoden budjetti on alijäämäinen ja alijäämä katetaan velanotolla.

Opposition esityksiin ei ole varaa, mutta hallituspuolueiden esittämiin veronalennuksiin on. Rahaa on jopa tuloverojen alennukseen 300 miljoonalla eurolla. Alennus tehdään tietenkin koko veroasteikkoon, jolloin suurituloisimmat hyötyvät eniten. Vaje katetaan korottamalla välillisä veroja, jolloin kaikki maksavat ostamistaan tuotteista saman verran veroa. Se kirpaisee eniten köyhää.

Orpo sanoo myös pettyneensä siihen, ettei SDP:ltä ole tullut esityksiä siitä, mitä pitäisi tehdä. On tullut, mutta Orpo ei ole kuunnellut.

SDP on luvannut purkaa soten markkinamallin ja esittänyt tilalle sotekuntien perustamista. SDP:llä on myös ihan selkeä suunnitelma sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta yleisturvamallin pohjalta. Yleensäkin kaikille puheille löytyy katetta ja selvät suunnitelmat, mutta niihin ei haluta tutustua. On paljon helpompaa sanoa, että ei niillä ole mitään konkreettista esitystä ja jos onkin, niin se maksaa ja taas on demarin käsi palkansaajan ja yrittäjän taskulla.

Aikoinaan Jyrki Katainen vei kokoomuksen vaalivoittoon lupaamalla Sari Sairaanhoitajalle palkankorotuksia. Nyt Orpo yrittää samaa lupaamalla lapsiperheille kaikkea hyvää rajattuaan ensin työttömien lapsilta päivähoitoa. Varhaiskasvatuksen aloittamista aikaistetaan vuodella ja jokaiselle lapselle taataan yksi harrastus. Näilllä lupauksillaan kokoomus istuu tuleen kuntien housuilla, sillä toteuttaminen jäisi kokonaan kuntien vastuulle.

Niin jäävät alimpien tuloluokkien veronkevennyksetkin, sillä pienimmistä tuloista maksetaan vain kunnallisveroa. Kuntien piikkiin menevät myös kiky-sopimuksen kustannusvaikutukset. Nyt on käynyt ilmi, että hallitus oli laskenut väärin kikyn vaikutukset kuntien verotuloihin. Esimerkiksi Juuan kokoisessa kunnassa verotulot jäävät yli 200 000 euroa ennakoitua pienemmiksi, ja jo ennakoinnissa oli alennusta 300 000 euroa.

Hallitus siis aiheutti pelkällä kikyllä kunnalle puolen miljoonan tappion. Ylikin, sillä kikyn tuomat laskennalliset säästöt otettiin sellaisenaan huomioon valtionosuuksia alentavina, vaikka tosiasiassa kunta ei säästänyt yhtään konkreettista euroa.

Nyt lipesin vähän aiheesta, mutta ymmärsitte pointin. Hallituksen viesti on, että me sitä osataan olla valtionhoitajia, mutta oppositio vain räksyttää. Kun seuraa hallituksen jälkiä alusta loppuun niin huomaa, että Sipilän hallitus on osannut säästää toisten kustannuksella.

Niihin yhteisiin talkoisiin kun ei osallistunut yksikään rikas, vaikka niin kauniisti pyydettiin.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (66)
  1. Kari Parikka
    14.8.2018, 08:33

    Ei osallistu rikkaat ei yhteisiin talkoisiin. Tai no, osallistuvat kyllä, sillä pitäähän jonkun olla saamapuolella, eli vastaanottamassa säästettyjä varoja. Ja kukas sitä parhaiten osaisi ilmaista rahaa arvostaa kuin jo valmiiksi rikas.

  2. Eilwn uutisissa kokoomus räksytti varsinkin demareita vaalipelin ennenaikasesta aloittamisesta. Seuraavassa lauseessa mainittiin mitä tulee olemaan heidän seuraavassa vaaliohjelmassa.

Kommentointi suljettu.