Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vaalikiimaa

– Odotettavissa on mielenkiintoiset kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Tärkeintä on, että vaalikiima ei vielä yllättäisi.

Näin sanoo kokoomuksen puheenjohtaja ja Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän ei ole huomaavinaan, että se vaalikiima yllätti jo sekä kokoomuksen että keskustan. Ulkopuolinen sen huomaa siitä, että opposition lupaukset ovat populismia ja laukalle lähtemistä, mutta samat lupaukset hallituspuolueiden antamina ovat järkeviä ja toteuttamiskelpoisia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappuna pienimpiin eläkkeisiin sadan euron korotuksen porrastetusti useamman vuoden aikana. Tämä tyrmättiin heti populismina, joka veisi maan vararikkoon. Kun pääministeri Juha Sipilä lupaa ensi vuoden budjetissa pienempien eläkkeiden ja päivärahojen nostoa, niin hallituskumppani nyökyttelee hyväksyvästi. Rahaa on, vaikka ensi vuoden budjetti on alijäämäinen ja alijäämä katetaan velanotolla.

Opposition esityksiin ei ole varaa, mutta hallituspuolueiden esittämiin veronalennuksiin on. Rahaa on jopa tuloverojen alennukseen 300 miljoonalla eurolla. Alennus tehdään tietenkin koko veroasteikkoon, jolloin suurituloisimmat hyötyvät eniten. Vaje katetaan korottamalla välillisä veroja, jolloin kaikki maksavat ostamistaan tuotteista saman verran veroa. Se kirpaisee eniten köyhää.

Orpo sanoo myös pettyneensä siihen, ettei SDP:ltä ole tullut esityksiä siitä, mitä pitäisi tehdä. On tullut, mutta Orpo ei ole kuunnellut.

SDP on luvannut purkaa soten markkinamallin ja esittänyt tilalle sotekuntien perustamista. SDP:llä on myös ihan selkeä suunnitelma sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta yleisturvamallin pohjalta. Yleensäkin kaikille puheille löytyy katetta ja selvät suunnitelmat, mutta niihin ei haluta tutustua. On paljon helpompaa sanoa, että ei niillä ole mitään konkreettista esitystä ja jos onkin, niin se maksaa ja taas on demarin käsi palkansaajan ja yrittäjän taskulla.

Aikoinaan Jyrki Katainen vei kokoomuksen vaalivoittoon lupaamalla Sari Sairaanhoitajalle palkankorotuksia. Nyt Orpo yrittää samaa lupaamalla lapsiperheille kaikkea hyvää rajattuaan ensin työttömien lapsilta päivähoitoa. Varhaiskasvatuksen aloittamista aikaistetaan vuodella ja jokaiselle lapselle taataan yksi harrastus. Näilllä lupauksillaan kokoomus istuu tuleen kuntien housuilla, sillä toteuttaminen jäisi kokonaan kuntien vastuulle.

Niin jäävät alimpien tuloluokkien veronkevennyksetkin, sillä pienimmistä tuloista maksetaan vain kunnallisveroa. Kuntien piikkiin menevät myös kiky-sopimuksen kustannusvaikutukset. Nyt on käynyt ilmi, että hallitus oli laskenut väärin kikyn vaikutukset kuntien verotuloihin. Esimerkiksi Juuan kokoisessa kunnassa verotulot jäävät yli 200 000 euroa ennakoitua pienemmiksi, ja jo ennakoinnissa oli alennusta 300 000 euroa.

Hallitus siis aiheutti pelkällä kikyllä kunnalle puolen miljoonan tappion. Ylikin, sillä kikyn tuomat laskennalliset säästöt otettiin sellaisenaan huomioon valtionosuuksia alentavina, vaikka tosiasiassa kunta ei säästänyt yhtään konkreettista euroa.

Nyt lipesin vähän aiheesta, mutta ymmärsitte pointin. Hallituksen viesti on, että me sitä osataan olla valtionhoitajia, mutta oppositio vain räksyttää. Kun seuraa hallituksen jälkiä alusta loppuun niin huomaa, että Sipilän hallitus on osannut säästää toisten kustannuksella.

Niihin yhteisiin talkoisiin kun ei osallistunut yksikään rikas, vaikka niin kauniisti pyydettiin.

Kommentit (66)

 1. Kari Parikka

  Ei osallistu rikkaat ei yhteisiin talkoisiin. Tai no, osallistuvat kyllä, sillä pitäähän jonkun olla saamapuolella, eli vastaanottamassa säästettyjä varoja. Ja kukas sitä parhaiten osaisi ilmaista rahaa arvostaa kuin jo valmiiksi rikas.

 2. Osku Byman

  Eilwn uutisissa kokoomus räksytti varsinkin demareita vaalipelin ennenaikasesta aloittamisesta. Seuraavassa lauseessa mainittiin mitä tulee olemaan heidän seuraavassa vaaliohjelmassa.

 3. Työsuhde-etuna astma

  Kyllä kokoomus on jo nyt hallitusvastuussa ollessaan muistanut perheitä monin tavoin.
  On leikattu koulutuksesta, heikennetty toimeentulomahdollisuuksia, yritetty romuttaa yhteiskunnan toimivuutta heikentämällä monien tärkeiden toimijoiden resursseja – ja tietysti myös rinta rottingilla syyllistetty ja ajettu ahdinkoon eläkeläiset, työttömäksi joutuneet sekä osittain tai kokonaan työkyvyttömät ja tuotettu siinä sivussa todennäköisesti paljon masennusta ja muita ongelmia, jotka eivät ainakaan perheiden hyvinvointia lisää. Useimmilla kun on huoli omasta perheestään, isovanhemmilla lapsistaan ja lapsenlapsistaan, joiden tulevaisuus ei kovin valoisalta näytä, ja toisaalta nuoremmilla polvilla vanhuksistaan, jotka on jätetty liki heitteille.
  En kaipaa kokoomuksella enkä muitakaan nykyisiltä hallituspuolueilta minkäänlaista muistamista jos ja kun se tarkoittaa tämänkaltaista ruoskintaa.

 4. Sauli

  No voi hitsi Orpo, kun minulla pääsi jo vaalikiima yllättämään. Tuskin maltan odottaa että pääsen piirtämään punaisen viivan vasemmiston puolesta, oikeistoa vastaan. Kiimassani minulle on aivan sama onko sitä rahaa vai ei, on tärkeämpiäkin arvoja kuin raha, niin kuin nyt sellainen ajatus kuin oikeudenmukaisuus.

  Tällaisen koulupudokkaan, joka ei ymmärrä rahasta enempää kuin paavi pilsneristä, raha on paperia jota painokoneet painaa ja poliitikot päättää kenelle sitä jaetaan ja missä suhteessa. Että oikeiston ja vasemmiston jakopolitiikka ei eroa muuten kuin kohderyhmän suhteen, ei sitä rahaa ole jaettavaksi sen enempää istuuko hallituksessa minkä värinen porukka. Mutta sellainen kysymys herää väkisin, onko järkeä jakaa sitä paperia pankkitilille homehtumaan, vai kiertämään kädestä suuhun.

  Suomen ykkös ongelma on edelleen mielestäni työ. Kenelle sitä jaetaan ja millä ehdoin. Kun emme pärjää enää edes keihäänheitossa, miten kuvittelemme pärjäävämme globaalissa taloudessa. Pitäisi varmaan keksiä pyörä uudelleen ja uudelleen, mutta jonkun se pyörä on silti tehtävä ja maksettava tekemisestä palkkaa. Tekijöitä on, maksajia ei.

  Jos tästä sai sellaisen käsityksen etten arvosta paljoa politiikkaa, niin ihan oikeassa olet. Pappi ja poliitikko saavat molemmat elantonsa valehtelemalla, ja tällaisena umpirehellisenä (lue tyhmänä) en oikein osaa arvostaa paskanpuhujia. Kait niitä on rehellisiä poliitikkoja ja viisaita basisteja, vaan eipä ole montaa kohdalle osunut.

  • Kimmo Paaso

   Hyvä kirjoitus 😉

   • Antonio

    Niin on! sekä Sakun että Saulin.
    Kansa haluaa ennen muuta oikeudenmukaisuutta.

 5. Jarkko Martikainen

  Sillloin kun aletaan ampumaan tykillä kärpästä ja omien avausten sijaan syytetään todennnäköistä vaalien voittajaa katteettomista lupauksista, ollaan oikeistopopulismin lavealla tiellä. Kolme vuotta on tehty eriarvoistavaa politiikkaa ja nyt alkaa olemaan hätä kädessä, kun hädissään yritetään keksiä silmänkääntötemppu, jolla onnistuttaisiin huijaamaan vaalivoitto perheillle ja köyhille palturia puhuen. Sokea Reettakin näkee, kuka valehtelee: Kenekään verotus ei nouse, vaikka haittaveroja tullaan nostamaan.

 6. Haukionkala

  Niin. Miksi Sari Sairasnhoitaja äänesti ja äänestää Kokoomusta? Sitä ei voi järjellä ymmärtää. Koska hän on juuri oikeiston tekemien leikkausten kohde. Sekä työssä, kotona, vanhempana että vapaalla. Lisäksi veroissa juuri hän maksaa kaiken ja häviää tulonsiirroissakin. Kierre vain syvenee. Ja Sari S. äänestää pyöveliään.

  • Frank

   Koska kokoomuslaiset tuoksuvat hyvältä ja kaikki meistä haluaisivat olla menestyviä.
   Monet sairaanhoitajat ovat myös lääkärien ja diplomi-insinöörien vaimoja.
   Mies kertoo miten pitää äänestää.

   • Jonis Lusis

    Sohaisit ampiaispesää )

  • stunned

   Antikommunismi on juurtunut syvälle. Sitä ei edes ymmärretä aatteeksi tai ideologiaksi. Indoktrinaatio on kaikessa mediassa ja sanoissa, joita käytämme kommunikoimaan keskenämme.

   Sairaanhoitaja samaistuu keskiluokkaan ja toivoo lapsilleen asiantuntijatehtäviä. Hoitsuille on vasta valkenemassa, että koulutus ei enää takaa varmaa lippua keskiluokassa. Harva kuitenkaan ikinä tajuaa ajoissa, että voi itse pudota.

  • Markku T Koivisto

   Sitä tuntee itsensä varmaan menestyneeksi, kun äänestää porvareita. Liian moni menee tähän halpaan. Kaikki nukkuvat, HERÄTYS! Ääni vasemmalle antaa edes vähän toivoa.

 7. Arska

  Onhan tietysti taktinen veto demareilta aloittaa nyt jo vaalityö koska kokoomus ja keskusta ajavat paraikaa esim. aktiivimalli 2:sta sisään ja hallitushan on jo kertonut mitä heikennyksiä se aikoo tehdä alle 30-vuotiaden työsuhteille pienyrityksissä.

  Ajoitus on myös oikea SAK:lla joka alkaa nyt laittamaan tälle touhulle stoppia joten Sipilän hallitus joutuu perääntymään molemmissa reformeissaan ja vaalit ovat niin lähellä etteivät uskalla alkaa läpikäymään lakkoja ja kerätä itselleen lisää huonoa mainetta…tosin sitä huonoa mainetta on jo niin paljon ettei se äänestäjien mielestä lähde ajallakaan kun vain katselee lompakkoaan niin jokaisen pitäisi silloin kirota mielessään Pipilä, Urpo ja Sontiainen Perk…

 8. AKK

  Kokoomus, myös Sipilän Kepu ja täipuolue Siniset ajavat politiikkaa joka suosii tuloerojen kasvua ja henkilöitä joiden vuositulot ovat luokkaa 80000€ ja siitä yli tai suurituloisimman 5%. Hämäykseksi puhutaan keskituloisten etujen ajamisesta koska jostakinhan se kannatuskin on hankittava vallan pitämiseksi.
  EVA luokittelee sitten keskituloisiksi jopa alle 25000€ ansaitsevat jotta mahdollisimman monelta hämärtyisi oma asema. Omasta mielestäni alle 2000€ kuukaudessa ansaitseva kuuluu kyllä pienituloisimpien neljännekseen.

  Pahimmin höynäytetyt ovat jopa alkaneet ihannoida rikkaiden toimintaa ja puolustavat heidän elintasoaan uskomalla poliittisia satuja. Ovat lakanneet ajattelemasta omilla aivoillaan kuten monien puheenvuoro- ym. palstojen kommenteista voi päätellä.

  Vaalien alla pettäjien puheet sitten muuttuvat kuin napin painalluksesta kun alkaa alkaa äänten kalastelu ja sumutus. Ja kukahan niitä uskoo, opiskelijoilta ei leikata jne., minä en! Verokapinat ovat jatkuvaa vedätystä suurituloisimpien eduksi kuten moneen kertaan on todettu.

 9. Martti Kuusela

  ”Niihin yhteisiin talkoisiin kun ei osallistunut yksikään rikas, vaikka niin kauniisti pyydettiin.”

  Tilapäistä solidaarisuusveroa jatkettiin. Solidaarisuusveroa maksavat vain ja ainoastaan suurituloiset.

  • AKK

   Sehän tuosta olisi vielä puuttunut että suurituloisten verotusta olisi laskettu vieläkin enemmänkin.

   Huomaatteko miten suurituloisten kohdalla puhutaankin solidaarisuusverosta, joka sekin vero vain säilyi. Mutta missä on Sipilän kauniisti talkoina pyytämä 5%? Pienituloisille on sitten lomarahaleikkaus tai indeksin jäädytykset, suurimmalla osalla työttömistä aktiivimallin leikkuri jne.

   Toistan vielä: Pahimmin höynäytetyt ovat jopa alkaneet ihannoida rikkaiden toimintaa ja puolustavat heidän elintasoaan uskomalla poliittisia satuja.

 10. Vesa Suominen

  Parahin Saku,
  silläkin uhalla että tulen leimatuksi paranoidiseksi ufo-hörhöilijäksi sanon, että Juha-Jeesus Kepu-Sipilän johtamalla jallituksella on ”Tehtävä”: se vie vihdoin maaliin Ahon-Viinasen hallituksen aloittaman yksityistämisohjeman, joka seuraa yleiseurooppalaista mallia. Mitään ”salaliittoteorioita” tai jumalallista suunnitelmaa ei tarvitae uumoilla, kun jäljet näkyvät paljaalla silmällä kaikille kuin aikanaan Osaran aukeat. Sipilän hallituksen tehtävänä on elinkeinoelämän juoksilaana viedä loppuun aloitettu raivaustyö ja tehdä paketin päälle rusetti eli yksityistää kaikki mikä vielä oli julkista ja yhteistä omaisuuttamme. Linja on ollut kaikkien nähtävissä tuosta Ahon-Viinasen hallituksesta alkaen, joten ilmeisesti suomalaiset ovat sitä halunneet, kun ovat antaneet eduskuntaenemmistön puolueille, jotka ovat keskittyneet varjelemaan pääoman etuja ja paksuimpia lompakoita. Ammattiyhdistysliikkeen päähänlyöminen ja kontalleen painaminen olivat selviä tavoitteita jo hallitusneuvotteleuiden aikaan, kun Helsingin Sanomat esitteli iloisena hallitustunnustelijan linjaa (Sipilä saneli askelmerkit, HS 18.6. 2015, A6-A9). Juttua mainostettiin A2-sivulla (Sipilän tahti kysyi hermoja) mainitsemalla mm. ”Tapahtumien kulku paljastaa Sipilän suoraviivaiset otteet ja halun purkaa ay-liikkeen vanhoja valtarakenteita”. Eipä tuota juuri selvemmin voi sanoa. Suomi oli jäänyt jälkeen eurooppalaisen kapitalismin moderneimman version yleisestä päivitysaikataulusta: ammattiyhdistysliike oli edelleen liian voimakas, ja siitä oli päästävä eroon jotta päästäisiin järjestäytymisoikeudesta, kollektiivisesta sopimisoikeudesta, irtisanomissuojasta, työttömyysturvasta, työaikalaista, työsuojelusta, ylityökorvauksista ja muista yritystoimintaa haittaavista riesoista.
  Nyt on sitten jo suomalainen sivistysporvaristokin lohdutonta, kun seisoo tämän teho- ja tuhopolitiikan rannattoman paljaaksihakkuun äärellä. Vastikään eläkkeelle jäänyt historianprofessori Markku Kuisma on tehnyt asiasta kelpo yhteenvedon: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/alas-lyodaan-vanha-maailma-markku-kuisma-posti-rautatiet-koulut-yliopistot-sote/

  Mitä istuvan hallituksen työministeriin tulee, hänelle sopii kuin nenä päähän Kasimir Leinon runo ”Kunnon mies”: Kun teet sä mitä teetetään, kun syöt sä mitä syötetään niin olet kunnon mies…

  • Jonis Lusis

   ” Ei kunnon mies sano koskaan ei ”! (Matti and Teppo)

  • töytön

   Tänään Lindström kehui jälleen aktiivimallia. Pelkästään 150 000 Ellin asiakkaalta leikattu päivärahaa, elikkäs todella hieno juttu. Ja pilipalikursseille on tunkua, sekin tosi fantastinen hommeli.

 11. Pitkäaikaistyötön

  Ensinnäkin syytös vaalikiimasta ON jo itsessään omaa vaalikampanjointia. Tuossahan Orpo samalla ehti listata kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista, jotka saa, jos osaa oikein äänestää. Orpo itse on siis jo ihan kiimainen.

  Sitten sarjassamme paljon puhetta, vähän villoja. Tuossa IS:n artikkelissahan lukee Orpon sanomana: ”[…] ja ennen kaikkea Suomen uudistamisen taloudeksi, jossa saa tehdä, saa onnistua, saa epäonnistua. Pois turha jarruttelu, antaa ihmisten tehdä, Orpo sanoi.”

  Hänhän kuvailee tuossa perustulon! Todellisuudessa toiminta on kuitenkin ollut sitten täysin päinvastaista: lisää sanktioita, karenssia, kyykyttämistä, rajoituksia, lamauttavaa leikkaamista.

  Ei hetkinen… eihän köyhä saakaan tehdä. Hän tietenkin viittaa, että lisää yritystukia (TEKES, Sitra jne.), jotta saa tehdä, saa onnistua, saa epäonnistua. Ymmärrän.

 12. Väinö Kalamies

  Tympeää kielenkäyttöä puoluejohtajalta. Vaalikiima / viittaa eläinkunnan puolelle tai pornografiaan. Miten se mamman oma poika, Petteri, sortuu tällaiseen. Johtuu varmaan tästä, kun pääsi käymään iloisessa Itä – Suomessa, Joensuussa loppukesästä. Täällähän se Turkkakin oli ollut kovin suosittu naisten keskuudessa. Mutta Turkka olikin mies. Joensuu, suljettu Pohjois – Karjalaisessa systeemi. Jossa on paljon hyvää: komea luonto, kalat järvissä ja marjat metsissä. Hirven ja karhun metsäsätäjiä löytyy vanahoissa ukkoloissa. Joensuu: barbaarien, murhaajien ja raiskaajien kaupunki, kuten eräs korpirjailija kerran kuvasi… Joensuussa voi sattua mitä vaan, varsinkin jos poliisi on paikalla. Kertoi itse poliisi TV:ssä.
  Mutta Tampereellahan keljumaisuus on vielä pidemmällä, sisältyy tamperelaiseen kulttuuriin, on ajattelussa ja toiminnassa. Nyt ovat ihmeissään, kun ei verotuloja ole tullut tarpeeksi. On ratikkatyömaa kesken ja helekutin isot investoinnit käynnissä. Häh, hän… ( On vähän noita kalavelkoja niitä kohtaan…)

  Taisi olla Petteri itse ihan härillään valtaan päästyään, kun leikkasivat köyhiltä juuri sieltä, mistä sanoivat, että ei tule leikkauksia. Hyi hitto mitä vedättäjiä ja valehtelijoita. Ja muistakaa miltä man with a evil eye / k. ministeri,näyttää aina eduskunnan kyselytunnilla TVssä, kiihkoissaan on ja hiki nousee pintaan. Ilkeä hymy vääntyy naamalleen, kun hallitus perustelee lisää köyhien kiristyksiä.

  Kertokaahan muut kehitysideoita… Minä keskityin vain kepeään kyseenalaistamiseen. Ja keljuiluun. Vanha Pohjois – Karjalainen sanonta: vit…litko ies lähtiessäs?

 13. Pekka Pehkonen

  Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suomalainen politiikka on saanut kansainvälisyyskasteen ja aletaan elää täysipainoista aikuisen oikeaan kukoistukseen varttunutta puolue-eloa. Vielä taannoin päiviteltiin amerikkalaista häikäilemätöntä – jo vuoden verran ennakkoon alkanutta vastustajan panettelua. Nyt tämä on suomalaista arkea; se vie rehellisyyteen tottuneelta vaalikarjalta uskottavuuden ja vaikuttaa hyvin moniin äänestäjään passivoivasti. Valitettavasti heitä on enimmäkseen jo maahan lyötyjen väliinputoajien joukoista. Poliittisen rumban tahdissa ei tahdo pysyä tarkkaavaisimmatkaan äänestäjät; parin uutispäivän väliin jättämisen jälkeen ollaankin jo siirrytty kulloisenkin aiheen käsitekieliseen nimittelyvaiheeseen, jolloin itse alkuperäinen asia jää sivuasiaksi. Kaiken inhon ja raivon olen jo sivuuttanut, jäljellä on mielenkiintoni tulevaa kohtaan: joko nyt nähdään vaalikeskusteluja jossa nyrkki läsähtää naamaan? Hakatkaa nyt kerrankin omalla maaperällänne hakkapeliitat.

  • AikaMies

   Taidat Pekka olla ulkosuomalainen. Ei se mitään, sillä ihan läheltä ei oikein näekään 😉

   Poikain (ministereiden) ulostulot ovat ihan hyvä malli ”koulukiusaajille (joku jo jonkun ministerin kertoi jo teini-ikäisenä tuonkin osanneen). En ihan tarkoita tuota ”minun isäni on vahvempi kuin sinun” – mallia, vaan vaalikarjalle kiimassa jaettua tietoa omien sarvien (osaamisen/tietämisen/taitamisen) paremmuudesta. Perättömien huhujen levittäminen omien katteettomien lupausten saattamana ei kuulu mielestäni ”kansan johtajille”.
   Ennen ministereillä oli arvovaltaa ja silinterihatun sisällä muutakin kuin tyhjö.
   Nytnuo taitavat käyttää vain kireää pipoa ja valtaa ilman arvoja.
   Uskon ison kirjan sananlaskujen (San. 16:18–19 ) ”vaalikiimankiiman” lauettua toteutuvan:
   ”Pöyhkeys vie perikatoon, ylpeys käy lankeemuksen edellä. Parempi elää hiljaa köyhien parissa kuin jakaa saalista röyhkeiden kanssa.”

 14. Paksut sääret yleistyvät alempiin yhteiskuntaluokkiin mentäessä

  Mitä voikaan vielä odottaa kun hyvinvointivaltion sosiaalipolitiikka askel askeleelta korvataan armopaloilla. Almuja, anekauppaa ja vaivaisukkoja. Vaivaistalot?

  • timo harju

   Osuva ennustus !

 15. Markku Isometsä

  Sossut voittaa vaalit ja kokkarit kakkonen kepu kunniakkaasti pronssile muista ei ole niin väliä. Hallitus sossut ja kepu ynnä ruottalaiset sekä vihreät ja tieten räsäsen lapset. Vuonna 2023 on varmaan jotenkin muutoin päin.

  • Lea Bäckman

   Historiallisen huono vaalitulos! Ei päästy edes mitalisijoille! Edes seipäänheitossa!

   Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

   • Jonis Lusis

    Urheilutulokset tulisikin tilata Tilastokeskukselta.

 16. PRyyppö

  Puhutaan usein ongelmasta luetun ymmärtäminen. Hallituspuolueiden kansanedustajia tuntuu vaivaavan kuullun ymmärtäminen. Niin monet kerrat sen on saanu huomata, kun on seurannu telkkarista eduskunnassa käytäviä keskusteluja. Annas olla ku opposition puolelta tehdään rakentavia ehdotuksia keskustelussa olevan asian ratkaisemiseksi, niin jo seuraavassa puheenvuorossa edustaja Herra/Rouva/neiti Kok/Kesk/Sin tuohtuneena puolustaa hallituksen kantaa koska eihän oppositiolla ole edes ehdottaa mitään muuta (?!?). Ja tätä ilveilyä voi seurata ihan livenä…

 17. Ulla Vehaluoto

  Eipä tuo SDP:n malli paranna köyhän ja nälkäisen työttömän tai sairaan asemaa lainkaan. Anna-Maija Tikkanen saa edelleenkin nähdä nälkää, sillä etuudet eivät kasva, vaan ”Takuutaso on viimesijainen turvan muoto ja takaa (lähellä nykyistä toimeentulotuen perusosaa) kaikille Suomessa asuville vähimmäisturvan”. Lähellä nykyistä toimeentulotuen perusosaa nähdään nälkää. Siihen ovat nyt jo kaikki oikeutettuja, joten siinäkään mielessä malli ei tuo mitään uutta.

  Toimeentulotuen perustaso on liian matala, tämä asia on tiedetty jo vuosikymmeniä. Samoin on tiedetty se, että tietyt muut etuudet ovat liian matalia, jolloin ihmiset joutuvat turvautumaan viimesijaiseen minimiin, toimeentulotukeen. Ihmisten perusturvaa on vain heikennetty 90-luvulta lähtien, ja sama on käynyt ihmisten mahdollisuudelle elättää itsensä työllä. Tästä huolimatta SDP ei ole huomannut että koulutus ei takaa työpaikkaa, työpaikka ei takaa palkkaa, ja palkkatyö itsessään on eriarvoistava.

  Tietenkin on niin, että jäsenkirjalla työtä löytää helpommin. Ei tarvita edes koulutusta, ei ainakaan osaamista. Meille muille taas kouluttautuminen ja osaaminen takaa ainoastaan velkaantumisen, varsinkin kun syystä tai toisesta joudumme syrjityksi ja syrjäytetyksi. Anna-Maija Tikkanen ei ole kohtaloineen yksin, hän on opiskellut itselleen kunnon ammatin, korkeakoulussa, ja silloin 90-luvun alkupuolella vielä luvattiin jokaiselle maisterille ja kandidaatille vähintään keskipalkkainen varma työpaikka. Toisin kävi, koska työpaikat lakkautettiin laman säästöihin vedoten. Säästäminen on ollut siitä lähtien valtion ykkösasia, ja siinä ovat olleet myös demarit mukana. Poliitikkoja on kiinnostanut vain raha.

  Palkkoja ei kyseenalaisteta, vaan edelleen SDP jankkaa sitä että työ on kaiken, sosiaaliturvankin lähtökohta. Sosiaaliturva halutaan säilyttää ansiosidonnaisena, jolloin se joka saa eniten palkkaa, saa eniten myös sosiaaliturvaa. Se joka ei saa palkkaa, siltä voidaan viedä kaikki. Säälittävällä minimiturvalla tai yleisturvalla voidaan sitten syödä makaroonia ja perunaa, mutta ihmisarvon takaavasta elämästä on aivan turha puhua. Sosiaalisia ongelmia köyhyys aiheuttaa varmasti, mutta se on ollut köyhdyttämisen tarkoituskin. On nimittäin niin, että osa ihmisistä haluaa muille ihmisille ja yhteiskunnalle pahaa.

  Kun ihminen kouluttautuu velkarahalla maisteriksi, jos sattuu valmistumaan laman aikaan, niin työttömyys on varma asia. Sen jälkeen velat kaatuvat niskaan, ulosottoon, eikä siitä selvitä ikinä.

  Paitsi jos tulee perintöä, sitten ehkä.

  Palkkaa ei kyseenalaisteta, palkka on rahaa. On katsottu, että kovapalkkaiset ovat palkkansa ansainneet. On katsottu, että palkattomat eivät ole ansainneet. Ansainnan logiikka on kieroa logiikkaa. Siinä ei oteta huomioon muuta kuin raha. Mutta rahan jakautuminen on täysin mielivaltaista. Yhteiskunnalle tehdystä hyvästä työstä ei palkita rahalla, sen sijaan yhteiskunnalle haitallinen työ on katsottu palkitsemisen arvoiseksi.

  Mutta tätähän se on, kun poliitikot päättävät asioista.

  Ja meidät yhteiskunnallisten asioiden asiantuntijat on syrjäytetty. Kuten esimerkiksi A-M Tikkanen, maantieteen asiantuntija. Kun 90-luvulla rikkaita piti rikastuttaa ja köyhiä ankarasti köyhdyttää eriarvoisuuden luomiseksi (= uusliberalistisen ideologian ajamiseksi ja läpiviemiseksi), valtio ja kunnat lakkauttivat 50 000 työpaikkaa joihin maantieteilijät ja yhteiskuntatieteilijät olisivat muuten työllistyneet. Maantieteilijät työllistyivät aiemmin enimmäkseen suunnittelutehtäviin, kuuluuhan maantieteen opetukseen olennaisesti tarkastella väestöjä ja alueita tasa-arvon ja yhteiskunnallisuuden näkökulmasta. Selvähän se, ettei sellainen käy silloin, kun agendana on eriarvoisuuden tuottaminen. Selvähän se, että maantieteilijät piti syrjäyttää yhteiskunnasta.

  Samoin kuin kaikki vähänkään kriittiset yhteiskuntatieteilijät.

  Rahaa ei nimittäin saa arvostella. Status quota ei saa kritisoida. Olemassaoleva valta on kyseenalaistamatta ja kyselemättä hyväksyttävä. Kansa on tyhmennettävä tai tapettava. Köyhien tappotalkoot ne vain jatkuvat, jos parempaa mallia ei mistään tule.

  • Raija

   Joskohan annetaan ensin näyttää mitä parannuksia köyhän eteen tehdään ennekuin mennään tuomitsemaan. Tämän hallituksen kanta asiassa tiedetään, köyhille leikkauksia leikkaustenperään, rikkaille veronalennuksia ja varojen piilottamista salaisiin kansioihin. Muutos on tultava jos meinaa että köyhälläkin on varaa elää ja lapsiaan elättää. Tämä hallitus ei tajua että viemällä varat köyhiltä elämään se vie suuren osan verotuloistaankin kun rahaton ei mitään osta. Saattavat vielä karata muihin maihinkin niin kuin historia on jo pari kertaa näyttänyt vastaavissa tilanteissa. Keskituloisetkin alkaa varmaan nähdä mikä heitä tällaisten hallitusten aikana odottaa eli putoaminen pieni tuloisten luokkaan. Eipä ole pian millä niitä talovelkoja makselisi ja uusia autoja ostelesi ja ulkomaanmatkatkin saa unohtaa.

  • Lea Bäckman

   Naulan kantaan! Lisäisin vielä toteamuksen, että koko Eurooppaa koskenut lama 1990-luvulla, hoidettiin Suomessa erittäin heikosti ja vailla asiantuntemusta. Yhteiskuntatieteilijöitä ei silloin(kaan) kuunneltu, vaan painettiin paniikkinappulaa ”säästöjen” nimissä. Julkinen sektori ajettiin tahallaan alas, ja näin aiheutettiin kymmenien tuhansien ihmisten massatyöttömyys, joka tuli ja tulee yhä kalliiksi yhteiskunnalle ja jokaiselle työttömäksi joutuvalle. Ruotsissa ei sorruttu 90-luvun laman aikaan julkisen sektorin alasajoon, vaan haluttiin säilyttää työpaikat ja ihmisten kohtuullinen toimeentulo. Siellä ymmärrettiin, että lasku hyvinvointivaltion romuttamisesta tulisi aikanaan maksettavaksi, korkojen kera. Suomessa tämänkaltainen ajattelu on vierasta, täällä isketään päätä seinään, eikä osata ajatella yhtä kvartaalia pidemmälle. Kun maassa on suurtyöttömyys, tarvittaisiin politiikkaan juuri yhteiskunnallista ja historiallista ymmärrystä ja tietämystä, eikä kapea-alaista insinöörimatematiikkaa tai merkonomilaskentaa. Aika on ajanut sellaisen ohi jo kauan sitten. Meillä pyörii politiikassa aivan liikaa menneisyyden miehiä ja naisia, kun tilaus olisi ihan uudentyyppiselle ajattelulle. Tähän tilaukseen voisi löytyä vastauksia yhteiskuntaan paremmin perehtyneiltä tutkijoilta ja kansainvälisiin virtauksiin tutustuneilta, ajattelevilta ihmisiltä. Politiikan suviuunojen aika on lopullisesti ohi.

   • Työsuhde-etuna astma

    Tähän vielä lisäys, että 1990-luvun laman paniikkisäästöjen kohteeksi keksittiin myös julkisten rakennusten ylläpitokustannukset: illat, yöt, viikonloput ja loma-ajat ilman (tai minimi-) ilmanvaihtoa, lämmityksestä tingittiin myös. Siihen kun yhdistetään hieman aiemmin keksityt rakenneratkaisut, kuten valesokkelit ja tasakatot, sekä laman kurimuksessa mahdollisimman halvalla ja nopeasti rakentaminen, oli Suomen julkisten rakennusten homepommille valettu vankka pohja.
    Samat käytännöt tosin levisivät myös muuhun rakennuskantaan.
    Ilmanvaihto/lämmitys/huoltokustannuksista tinkimistä on jatkettu siitä lähtien.
    Seurauksena on tuhansia sairastuneita, jotka on jätetty usein oman onnensa nojaan. Heistä moni muuten komistaa laillani työttömyystilastoja, osin tai kokonaan työkyvyttömänä, mutta vakuutuslääkäreiden ”asiantuntevasti” terveiksi toteamana.

    • Työsuhde-etuna astma

     Kosteusvauriorakennusten korjausvelka muuten kummittelee sekä valtion että varsinkin kuntien taloudessa vielä vuosikausia. Se(kin) saattaa vielä räjähtää käsiin.

  • Merja

   Ja myös sdp:n mallissa viimesijaista turvaa voidaan edelleen leikata. Ei jatkoon.

   • sakutimonen

    Tämä minuakin siinä häiritsee, sitä on syytä muuttaa.

 18. mark

  TE-toimistot ovat näköjään saaneet somessa uuden nimen, ”orjakauppias”. Ei ole kaukaa haettu nimi.

  Kovin paljon noita välittömiä veroja ei voi enää välillisiin siirtää, koska välillisillä veroilla valtio perii jo yli 90 % tuloistaan. Kysymys onkin vain välillisten korotuksista. Välillisethän menevät valtiolle. Valtionosuuksien nimeksi sopisikin paremmin vaikka ALV-palautus.

  Ja autohan pitää ainakin jokaisella työssäkäyvällä olla. Jos sanoo, että tulen töihin ensimmäisellä bussilla kun pääsen, joutuu hallituksen aktivointiin välittömästi. Duunarihan ei saa jostain kumman syystä vähentää kaikkia työkustannuksiaan tuloistaan. On omavastuuta ja maksimia. Eihän mitään omavastuuta ole politikoillakaan???

  Kun teiden pitoonkaan ei enää rahaa riitä, niin katellaan mitä valtio perii ja mitä antaa. Tässä perinnät tieliikenteestä http://www.aut.fi/tilastot/verotus_ja_hintakehitys/valtion_verotulot_tieliikenteesta

  Sakkojen tuplaukset meinasivat unohtua. Kasvua pukkaa sielläkin https://yle.fi/uutiset/3-10173675

  8,34 miljardia näyttää olevan ynnä 50 miljoonaa liikennerikkeistä viime vuonna. No 50 miljoonaa tippuu jo politikon taskusta ihmeitä katsastellessa.

  Ja tässä valtio ”antaa” http://www.aut.fi/tilastot/verotus_ja_hintakehitys/valtion_liikennemenot

  Tienpito 744 miljoonaa, tiehankkeet 205 miljoonaa. Kiitos.

 19. Jari Eeva

  Maanviljelijöitä kohdannut kato on vielä puimatta. Luontevasti Keskustan talkoot. Ei ole ihan leppäkeihään heittoa. Vaalit ovat liian kaukana. Siispä vatuloidaan syksy ja siirretään eräpäiviä vaalikevääseen. Ne maksaa, jotka jaksaa.

 20. Väinö Kalamies

  Jaa, ehkä siinä on sitten perää… kiimaiset poliisit, oli Turkan näky. Mutta vielä paremminhan se sopii: kiimaiset kansaedustajat! Voi, voi, kun pitää alkaa koko ajan huolehtia, ettei vain putoaisi eduskunnasta. Ja toisten ihmisten arvo on vain siinä, että äänestäisivät oikeaa puoluetta ja häntä itseään. Niin kauan ne on kiinnostuneita kansalaisista, jos näkevät, että saattaisi äänestää…

  Kansalaiset olkaa kansanedustajan luottamuksen arvoiset! ( J. Teppo ) Rakastakaa lähimmäistänne, kuin itseänne. Kaikki muu on toisarvoista. Paitsi kalastus. Jos nimittäin sattuu näläkä tulemaan, on se hyvä osata kalastusta. Ja kissa olis hyvä olla, kun se metästää… ja suattaa tuuva kottiinkin jottain, rapulle.

  • Raija

   Kansanedustajan tulee olla kansalaisten luottamuksen arvoinen, ei päinvastoin. Ei pidä äänestää sellaisia jotka on sen luottamuksen pettäneet jatkoon sillä he vain pettävät lisää.

 21. PirjoOravuo

  Pakko on oikaista. Hallitus antoi kunnille mahdollisuuden rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta. Sitä on käyttänyt hyväksi kaksi kolmesta kunnasta. Päivähoidon rajaus ei koske vain työttömiä vanhempia tai vanhempaa, vaan myös niitä vanhempia, jotka syystä tai toisesta eivät ole työssä. Sosiaalisista syistä lapselle voidaan tarjota myös pitempiaikainen hoito päiväkodissa. Mielestäni subjektiivinen oikeus olisi saanut säilyä.

  • sakutimonen

   Mahdollisuus, johon kunnat tarttuivat hanakasti. Meidän kunnassamme rajaamista ei edes harkittu.

 22. mark

  Kun rupesin tieliikenteestä jaarittelemaan niin tulikin uutinen Italiasta. Moottoritiesillan pätkä romahti, mutta on harvinainen yksittäinen jnejne tapaus, kuulemma. Sivulauseissa mainitaan, että tätä moottoritietä hallinnoi yksityinen yhtiö ja se on tämä http://www.atlantia.it/en/operations/italian-motorway-operations
  Muistelen, että Suomessakin on sanottu tieliikenneverkon kunnossapidon ongelmien ratkeavan tieverkon yksityistämisellä. Kyllä varmaan niin.

  • stunned

   Italiassa kaikki motarit (autostrada, pl. autostrade) ainakin pohjois- ja keskiosissa maata ovat maksullisia. Atlantia on suurin yksityinen tienvuokraaja (3408 km).

   • mark

    Firman omakehut löytyvät tuosta linkistä.

    • stunned

     Tieto oli Wikipediasta. Tarkoitus oli kertoa, että Atlantia kantaa tienkäytöstä tullia, mutta jättää infran korjaamatta.

     Kilpailutus toimii kuin Berliinin vesilaitoksen yksityistämisessä: ketään yksityistä toimijaa ei kiinnosta investoida valtion rakentaman infran ylläpitoon tai sen kehittämiseen, koska vuokrasopimukset ovat lyhyitä ja talouden kvartaalit eivät katso tulevaisuuteen. Pääasia, että osinkoa jaetaan joka vuosi.

     • mark

      Muutaman kerran noitakin teitä työasioissa ajaneena tiedän mitä ne ovat. Siitä kivoja, että liittymästä kun meni ohi ja piti palata takaisin mentiin aina maksukopin kautta. Vaihtoehto olisi ollut ajella julkisin varoin ylläpidettyjä ilmaisia maaseututeitä, mutta kun ei ollut vielä navigaattoreita ja kiirekin oli.

      • stunned

       Valtio voisi meillä aivan hyvin rakentaa teitä ja parantaa infraa lainalla; saataisiin uutta tietä, parannettaisiin vanhaa ja tarjottaisiin työttömille töitä. Laina maksettaisiin takaisin tienkäyttömaksuilla. Kun laina on maksettu, tie avataan kaikille ja maksupuomit poistetaan. Näin tehdään Norjassa.

       Ei ole mitään syytä, miksi tienkäyttömaksujen pitäisi mennä yksityisiin taskuihin lihottamaan hallintarekistereitä, ja tie pysyy maailman tappiin maksullisena.

       • mark

        Miksi näin? Jos tieliikenteestä peritään veroja yli 8 miljardia ja tienpitoon pannaan alle miljardi, niin eikö olisi varaa rakentaa ja pitää tieverkkoa kunnossa?

   • Antonio

    Toivottavasti ei tänne Pohjolan maille rantaudu betoni/sementtimafia, joka tuottaa superhalvalla liian hiekkapitoista sekoitusta voittaen tarjouskilpailut. Tiedän rakennuksia ja siltoja, jotka liian hauraina Italiassa jäivät käyttämättä, mm yksi 4-kerroksinen sairaalarakennus, joka oli välittömästi, juuri valmistuttuaan, sortumavaarassa. Jos täällä yleistyy virastotyyppi (vrt Luova), joka sekä ottaa vastaan kilpailutukset ja anomukset, hyväksyy ne ja vieläpä käsittelee niihin liittyvät valitukset, olemme entistä huterammalla perustalla mekin.

    • M.M.X.X.

     Yes, Antonio,näin luova tulee toimimaan !
     Ei millään muotoa sovi että sama virasto on näin monessa roolissa. Valitukset tulisi aina tarkastella riippumattomalla taholla. On todennäköistä että runsas kanssakäyminen muissa asioissa valvottavan tahon kanssa johtaa liian lepsuu kritiikkiin tai kritiikittömyyteen. Valvoja on hankalassa asemassa eikä hyväveliverkostonkaan laajeneminen valvottavan suuntaan ole pois suljettu.

     Onhan tämä jo moneen kertaan nähty yhteiskunnan eri osa-aluilla.Valvova taho ei paljasta suurissakaan väärinkäytöksissä väärää toimintaa koska joutuisi myös itse vastuuseen valvonnan laiminlyömisesta.Näin korruptoitunut toiminta saa jatkua kunnes joku ulkopuolinen taho alkaa kyseenalaistaa toiminnan ja viedä prosessia eteenpäin.

     Valvovan tahon tehokkuus ja objektiivisuus saadaan aikaan vain sillä että taho on erillään muusta säännöllisestä toiminnasta valvottavan kanssa. Myös riittävillä resurseilla on varustettu.
     Luova vaikuttaa jo lähtökuopissa puutteeliselta.

 23. Rintsu

  Vaalilupaus jonka tahtoisin nähdä on ”lopetetaan törsääminen”!

  Juustohöyläleikkauksilla saadaan aikaan vain tuhoa. Kotitalousmittakaavassa se on sama kuin mies jolla menee tonni kuussa kaljaan, vaimolla tonni kuussa meikkeihin ja lapsella kymppi kuussa harrastemaksuun ja juustohöylällä jokaiselta leikataan vitonen niin saadaan säästettyä 15E

  Järjellisiin asioihin tulee löytyä rahaa. Vaikka velkarahaa. Järjettömyyksiin rahan kaataminen saisi luvan loppua. Siltarumpupolitiikan aika pitäisi olla ohi ”Koska naapurikuntaan rakennettiin silta niin meidänkin kuntaan pitää rakentaa silta”.

 24. mark

  YLE antaa jo palstatilaa Sinisten vaalikampanjalle. Kymmenen kansanedustajaa olisi kuulemma siedettävä tulos, sanoi Jussi Niinistö. No ei sitä 0,8 % kannatuksella tule Ojalan laskuopin mukaan, eikä ainakaan enää viittä ministeriä. https://yle.fi/uutiset/3-10351392

  Mutta jos vielä Soini lähtee niin kyllä lähtee, sanoi hän. No kiva on nähdä vieläkö löytyy porukkaa jotka menevät kolmannen kerran samaan vipuun. Palautetaan mieliin se kiinalainen sananlasku, sinä petät minut kerran, sinun häpeä. Sinä petät minut kaksi kertaa, minun häpeä. Kolmannesta kerrasta eivät kiinalaisetkaan puhu mitään.

  • Rintsu

   Sanotaanko näin, että minä ymmärrän heitä jotka äänestivät perussuomalaisia, vaikka ihan vaan protestiksi.
   Ymmärrän heitäkin jotka ensi vaaleissa äänestävät nykyisiä perussuomalaisia vaikka en aatetta kannatakaan.

   Mutta en ymmärrä kuka ja miksi äänestäisi sinisiä? Lauma opportunisteja ja takinkääntäjiä. Ei se ole edes vaihtoehto millekään ”perinteiselle” puolueelle.

   • mark

    Sanoisin näin: Jos nyt äänestää Perussuomalaisia, tietää mitä äänestää. Kun Soini johti Perussuomalaisia, ei tiennyt mitä äänestää. Tämä ei siis ollut henkilökohtainen kannanottoni puolesta eikä vastaan. Jokainen päättäköön itse, niin kuin pitääkin.

   • mark

    Jos vielä vähän noista Sinisistä. Heidän äänestäminen on sama kuin kusisi omiin aamiaismuroihinsa. Tämä siis oma mielipiteeni, jota en hevillä vaihda kenenkään kanssa.

 25. Jonis Lusis

  Meillä häpeää ja kunniaa ei tunnisteta samoin kuin muualla maailmassa. Meillä on hyvin harvinaista
  korkeassa asemassa olevien vapaaehtoiset erot tehtävistään kuprujen jälkeen. Matti Auran muistan,
  muita en.

 26. Rintsu

  Loppujen lopuksi valtion hoidossa ja hyvässä talonpidossa ei ole muuta eroa kuin mittakaava.
  Jos pidetään katto ehjänä ja perusta kuivana niin talo kestää sukupolvelta toiselle.

  Jos tarvitaan putkiremontti tai porakaivo niin siihen joutuu ottamaan lainaa mutta se ei ole kulu vaan investointi.
  Hyvin pidetty talo ei kaadu teinin mopobensarahoihin, eikä talon tarvitse olla rikas etteikö joskus olisi varaa ilahduttaa vaimoa kukkasilla ja suklaatilla.

  Toinen meininki, tämä nykymeininki taas on sitä, että annetaan katon vuotaa, myydään maat ja mannut, pelataan ja ryypätään rahat, syytetään teiniä liiasta mopoilusta ja akan nalkuttaessa ostetaan hänen luottokortillaan kukkapuska ja suklaatirasia ja ihmetellään miksi hän ei lepy.

 27. Pekka Nieminen

  Olen jokseenkin yllättynyt miten helposti Timosen ristiriitaisuudet niellään tällä palstalla.
  Jos tulovero alennus jaetaan prosentteina kaikille tasan niin Timosen mukaan rikkaat hyötyvät vaikka kaikki saavat saman alennuksen. Tässä kohtaa Timonen luonnollisesti puhuu euromääristä. Isoista tuloista sama prosentti on tietysti euroina enemmän.

  Kun Timonen puhuu kulutusverojen korotuksesta niin puhutaankin yht’ äkkiä suhteellisista. Tässä kohtaa kun isoista menoista myös maksetut verot on euromääräisinä isommat. Pienempi tuloinen maksaa vähemmän euroissa.

  Timonen,
  Olisiko mitenkään mahdollista, että samassa kirjoituksessa verotusta mitattaisiin samalla yksiköllä eikä valittaisi mittaria ideologian mukaan?

  • Rintsu

   Mä voin vastata.

   Tuloveroalennuksella ei ole paskankaan merkitystä sille joka tienaa vähän.
   Prosentteja on vaikea syödä.

   Varakkaan prosentti on iso läjä rahaa.
   Köyhän prosentti on lesken ropo.

   Jos varakkaan tuloveroa alennetaan ja hän tienaa käteen tonnin kuussa lisää niin ei hän edes huomaa, että röökiaski kallistui 50c, jos edes polttaa.
   Köyhällä tuloveronalennus ei tunnu suussa eikä takapuolessa mutta kun röökiaskin hinta nousee 50c niin se on hernekeittopurkki päivässä vähemmän.

  • sakutimonen

   Kun tuloveroja alennetaan samalla prosentilla kaikilta, niin rikkaat hyötyvät euroissa eniten. Kun kulutusveroja korototetaan tietty prosenttimäärä, niin sama tuote tulee köyhälle suhteessa kalliimmaksi kuin rikkaalle. Sinun logikkasi lähtee siitä, että rikkaat ostavat enemmän ja kalliimpia tavaroita ja maksavat siten enemmän välillisä veroja. Totta, mutta sekä rikkaiden että köyhien perustarpeet kallistuvat yhtä paljon. Sama makkara maksaa yhtä paljon rikkaalle ja köyhälle, ja se kirpaisee enemmän köyhän kukkaroa.

  • stunned

   Tuloveron alennus ei auta tuilla eläviä tai kaikkein pienituloisimpia, jotka eivät maksa valtion veroa ollenkaan. Kunnallisveroprosentti (entinen veroäyri) on kaikille yhtenevä samassa kunnassa. Vero vaihtelee kunnittain toki.

   Välilliset verot tai kulutusverot taasen ovat tasaveroja, eli jokainen maksaa veroa tuotteesta tai palvelusta täsmälleen saman verran (esimerkiksi alv). Tasavero on luonteeltaan regressiivinen vero, joka on aina sitä isompi mitä pienempi on tulo. Pienituloisimmilla ja tuilla elävillä verotus on kaikkein kovinta.

   Vastaavasti isoilla tuloilla välillinen vero jää hyvin mitättömäksi osaksi tuloista.

   Terveyskeskusmaksujen nosto osuu köyhiin sekin pahiten.

   • Pekka Nieminen

    Kunnallisveroprosentti on kaikille sama. Kaikki eivät kuitenkaan maksa samaa prosenttiosuutta tuloistaan kunnallisveroa.

 28. Hupu

  Vaikka rikkaalla on enemmän rahaa, niin rikas ei kuitenkaan kuluta tarvettaan enempää.

  Köyhä käyttää suuremman osan tuloistaa kulutusverojen alaiseen kulutukseen ja rikkaalla pieni osuus tuloista mene kulutusverojen alaiseen kulutukseen.

  Ei ole mitään ristiriitaa. Ihan yksinkertainen asia, jos ei halua olla ymärtämätön. Miten se on niin kamalan vaikeaa ymmärtää, että köyhä elää enemmän tai vähemmän kädestä suuhun ja rikkaalla jää reilustakin kulutuksesta ylimääräistä rahaa vielä tilille?

 29. mark

  Verotusta näyttää olevan joidenkin vaikea ymmärtää. Valtiovarainministeriökin on ruvennut puhelemaan regressiivisista välillisistä veroista. Kaivan senkin esiin kun ehdin. Välilliset verot eivät ole tasaveroja, no siinä mielessä, että veroprosentti on sama, mutta tuloihin suhteutettuna regressiivinen. Ainoa tasavero olisi euromääräinen. Kunnallisvero on lievästi progressiivinen koska siinä on ansiotulovähennys.

 30. mark

  Eestin ”tasaveroa” on kehaistu ja käytetty tuloveromallina joka pitäisi saada Suomeenkin. Sehän on kaikille palkansaajille sama 21 %. Mieluusti unohdetaan, että siellä on sosialimaksu 33 % bruttopalkan päälle ja vielä 0,8 % työttömyysvakuutusmaksu. Nuo maksut maksaa työnantaja. Palkan sivukulut ovat siis suureemmat kuin Suomessa. Tarkistin nuo luvut just viikonloppuna eestiläiseltä kirjanpitäjältä. Tuoretta tietoa.

  Palkan sivukulut, työn kustannusrakenne, on suurin työntekijän palkkaamisen este. Ei ”kohtaanto-ongelma”, vaikka voi sitä siksikin sanoa. Työn kustannuksia voisi myös ruveta vähän availemaan numeroina. Lonkalta voi sanoa, että työtekijä, palkkatyöntekijä siis, tekee työtä vähintäänkin 2/3 osaa toisille ja vielä tuosta 1/3 osasta maksaa henkilökohtaiset välittömät ja välilliset verot. Sitten vielä puhellaan että työn pitää olla aina kannattavaa. Kysymys kuuluu kenelle?

Kommentoi »

Comments are closed