Aktiivinen leikkuri

Työttömyysturvan aktiivimalli on viimeistään nyt toisen tarkastelujakson päätyttyä osoittautunut täsmälleen sellaiseksi pysyväksi tukileikkuriksi kuin osattiin odottaa. Vain kymmenen prosenttia ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen alennetulle tuelle joutuneista täytti aktiivimallin ehdot toisen tarkastelujakson aikana. Kaikista työttömistä 38 prosentin tukea leikattiin, kertoo Kela tiedotteessaan.

Leikkuriin joutui siis uudelleen peräti 90 prosenttia niistä, jotka olivat siellä jo valmiiksi. Lisää väkeä survottiin samaan leikkuriin niistä, jotka onnistuivat välttämään sen ensimmäisellä jaksolla.

Aktiivimalli leikkaa erityisesti niiltä, joilta se leikkasi jo ensimmäisellä tarkastelujaksolla. He eivät onnistuneet löytämään mallin edellyttämää palkkatyötä tai eivät mahtuneet työllisyyskursseille. Ensimmäisen jakson aikana kursseille mahtuneet eivät mahtuneet tai päässeet sinne toista kertaa. Eivät mahdu jatkossakaan, sillä kursseille ei oteta ketään aktiivimallin vaatimusten täyttämiseksi, vaan tarvitaan työvoimapoliittinen peruste.

Tämä tietysti käännetään työttömien omaksi viaksi. Uutisotsikot jo kertoivat, että 90 prosenttia pitkäaikaistyöttömistä ei aktivoitunut. Näin luodaan kuvaa laiskoista työttömistä, joihin ei pure mikään. Seuraavaksi voimme odotella juttuja alkoholiongelmaisista kotisohvilla lojujista, jota nauttivat runsaita tukia sen sijaan että edes yrittäisivät aktivoitua.

Aktiivimalli toimii täsmälleen kuten oli tarkoituskin, eli se leikkaa tukia. Lisäksi se kasvattaa toimeentulotuen tarvetta. Toimeentulotukimenot eivät kuitenkaan kasva samaa tahtia kuin työttömyystukimenot laskevat, sillä toimeentulotukea myönnetään eri perusteilla. Näin valtio säästää. Kaikki tämä kerrottiin hallitukselle moneen kertaan jo siinä vaiheessa, kun aktiivimalli esiteltiin eduskunnalle kelvottomasti valmisteltuna ja luottaen siihen, että työttömille voi tehdä mitä tahansa.

Kun asiasta vastoin hallituksen luuloja nousi meteli, niin hallitus lupasi seurata aktiivimallin vaikutuksia tarkasti ja tehdä tarvittaessa nopeasti muutoksia. Mitään muutoksia ei ole tehty, vaan hallitus lupaa edelleen seurata mallin vaikutuksia tarkasti. Tämä tarkoittaa sitä, että sille ei tehdä yhtään mitään tämän hallituksen aikana.

Ei hallitus anna keppiä työttömille sen takia, että se nauttisi siitä, eikä päätarkoitus ole säästää. Tarkoitus ei myöskään ole työllistää oikeisiin palkkatöihin. Kyse on hallituksen tavoitteesta saada työllisyysaste 72 prosenttiin ja yli. Sen takia ollaan valmiita tekemään millaisia silmänkääntötemppuja tahansa.

Tavoitteena on saada ensin aikaan mikrotyömarkkinat Saksan mallin mukaisesti. Niillä markkinoilla palkalla ei ole tarkoituskaan tulla toimeen, vaan yhä suurempi osa toimeentulosta saadaan yhteiskunnan tukena. Lopullisena tavoitteena on vastikkeellinen sosiaaliturva Britannian mallin mukaisesti. Siinä työtä tehdään pelkkää sosiaaliturvaa vastaan.

Antti Rinne on luvannut purkaa aktiivimallin giljotiinin heti, kun SDP:stä tulee pääministeripuolue. Luulenpa, että ainakin työttömät osaavat arvostaa tätä lupausta. He muistavat myös giljotiinin pystyttäneiden nimet ja puolueet, ja antavat tuomionsa ensi kevään vaaleissa.

 

(Kuva: Facebook/Pekka Siikala.)

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta tyoelama
Kommentit (89)
 1. “Se että ihminen tulisi palkallaan toimeen on kaunis ajatus” näin sanoi Wahalroos, hallitus sitä nyt toteuttaa. Tällä saadaan katkeruutta ja vihaa lietsottua kansalaisiin. Toivon vilpittömästi jonkinlaista “kapinaa” tähänkin yhteiskuntaan. Tämä netissä urputtaminen vaikuttaa kovin hitaalta aseelta. Tylevat vaalit toki antavat tähän mahdollisuuden. HERÄTKÄÄ IHMISET.

  1. Ikävä kyllä, ei meistä työttömistä ole järjestäytynyttä kapinaa suorittamaan. Pitäisi saada mukaan joku isompi instanssi. Voisivat vaikka nuo ammattiliitot avittaa edes vähän.

   1. Ay-liikettä ei tunnu kiinnostavan kuin työssäkäyvien oikeudet. Hiljaa ovat.

    1. Juha Louhelainen
     15.8.2018, 18:30

     Ay liike ei ole mikään puolue. Jos äänestätte patamustia porvareita vähän on tehtävissä ay liikkeen valtuuksilla. Vinkkinä sanoisin että jos joku pakolainen saa jotain hyvää meidän suomalaisten piikkiin niin ei se ole niin paha asia meidän kannaltamme. Suhteellisuutta hyvät ihmiset. Ulkomaisissa ihmisissä on aika koviakin työihmisiä.

     1. Jouni Mustonen
      16.8.2018, 06:38

      Ay voisi tehdä paljonkin esim järjestää suurimmista kaupungeista kuljetukset työttömille eduskunnan porteille mieltä osoittamaan sillä työttömillä on aikaa!!
      Ei yhden päivän mielensäpahoittamisella ole mitään vaikutusta se jo nähtiin!

    2. Janne veijonen
     15.8.2018, 19:52

     Just näin ja jäsenmaksun kerääminen. IHMISTEN TÄYTYISI EROTA LIITOSTA, KUN SINNE PITÄÄ MAKSAA JA SIELTÄ EI SAA MITÄÄN.

     1. Otso Ollikainen
      15.8.2018, 20:43

      Sitähän se hallitus myöskin yrittää saada aikaan – että ihmiset eroaisivat ammattiliitoista ja ammattiliittojen jäsenpohjan pudotessa myös niiden vaikutusvalta heikkenisi. Ei se ole liittojen vika, että hallitus tekee paskoja lakeja, joilla ei ole muuta tarkoitusta kuin tuottaa ilmaista orjatyövoimaa kavereiden firmoille valtion maksaessa kulut.

      Millä ehdottaisit ammattiliittojen käyvän aktiivityömallia vastaan?

      1. Nyt väitetään aktiivimallin kannustaneen työttömiä työnhakuun, vaikka aina osa työttömistä on onnistunut saamaan pätkätöitä. Työttömien aktivointiprosentti työllistämispalveluihin oli erään uutisen mukaan noussut viime vuoden elokuun 27 %:sta tämän vuoden elokuun 37 %:iin. Muistelisin, että ennen aktiivimallin voimaantuloa noin 42 %:ia työttömistä olisi välttänyt leikkurin? Kun otetaan huomioon aiemminkin esiintynyt pätkätyöttömyys ja aktiivisuusprosentin nostaminen eli työllisyyspalveluiden lisääminen, mikä osuus jäisi aktiivimallin ansioksi?

       Mitä ammttiyhdistysten pitäisi tai olisi pitänyt tehdä?

       Kannatan ammattiyhdistystoimintaa, mutta nykyiset ammattiliittojen vaikuttajat ratsastavat edellisten saavuttamilla tuloksilla.

       Niin, ammattiliitothan ovat olleet vaatimassa lisää työllistämiskoulutusta ja työllistämistukea. Ammattiliittojen olisi pitänyt koko ajan olla vaatimassa työntekijälle palkkaa – eikä missään nimessä olla vaatimassa lisää rahaa toimintaan, jossa työttömät leimataan palkkauskelvottomiksi ja keskitytään työttömien hyödyntämiseen palkattomina työntekijöinä.

       Aikaisemmat ammattiliittolaiset saivat muistaakseni työehtosopimuksiin kohdan, jossa mahdollistettiin pienemmän palkan maksaminen työharjoittelijalle (olisko se 85 %:ia työsopimuksen mukaisesta palkasta) – mutta nykyiset ammattiliittovaikuttajat ovat hyväksyneet palkattoman työharjoittelun ja olleet vaatimassa sen lisäämistä.

       Ammattiliitot olisivat voineet edes jättää “taputtamatta idealle” ja jättää “lisää,lisää” -pyynnöt tekemättä, kun osalta suomen kansasta vietiin oikeus saada työpanoksen vastineeksi palkkaa.

     2. Niin tai ennen kuin eroavat niin antavat ammattiliitoille sen viimeisen mahdollisuuden vielä. Ja voisivat kysyä, mitä mieltä ammattiliitot ja vaikka oma pääluottamusmies ovat orjatyöstä? Jota teetätetään työttömiksi joutuneille ja jopa opiskelijoille eri nimikkeiden, kuten työkokeilu, kuntouttavatyö, työharjoittelu jne jne. Ja sun muiden “hienojen” “rekry”/rekrykoulutuksen voimin. Mitä kaikkea niitä nyt onkaan ikinä keksitty ja tullaan keksimään hallitukset vaan vaihtuu.

      Ja sitten riippuen vastauksesta voikin sitten tehdä omat johtopäätökset ja toimia niiden mukaan. Vastausta et myöskään välttämättä saa. Ehkä jopa AY-aktiivi käskee pitämään suomeksi turpasi kiinni. Ja ymmärtämään, että työttömyyskorvaus on sinun palkkasi ja kaikki on kunnossa. Tätäkin tapahtuu.

      Itse siis tein näin ja lakkasin tämän jälkeen ilmoittamasta ammattiliitolle, että olen työtön ja ammattiliiton lehden tuleminenkin loppui ja hyvä niin. Ja se hiljaiselo ammattiliittojen suuntaan omalta kohdalta tulee jatkumaan vaikka joskus saisin oikean palkkatyönkin. Sillä olen antanut omasta mielestäni ammattiliitoille tarpeeksi mahdollisuuksia ottaa asioihin kantaa jota eivät ole tehneet minun mielestä millään muotoa. Josta sitten lopulta päätin, että miksi maksaisin mitään rahaa tahoille tulevaisuudessa jos niin hyvin käy että alkaa oikein palkkaa saamaan. Kun kerran ammattiliittoja ei kiinnosta jäsenmaksuja maksaneet työttömät jäsenet. Ja joita hallitus saa polkea aina vaan syvemmälle ja syvemmälle, kunhan ammattiliiton etuihin ei kosketa. Tästä on sitten minusta hyvä jatkaa ja katsoa mitä tapahtuu jos tapahtuu.

  2. Herätty on ja äänestämään mennään innolla, tämä ihmisarvoa loukkaava toiminta on saatava loppumaan!

   1. kirsi sällström
    15.8.2018, 09:43

    Samaa mieltä!😄

  3. Jos Ay-liike ja yleensä vasemmisto pitäisivät OIKEASTI huolta sekä toimisivat huonompi osaisten ja eläkeläisten edunvalvojana todella aktiivisesti ynnä pitäisivät maahanmuuton kurissa, niin ei tarvittaisi kapinoita. Suurin osa kansasta, eli eläkeläiset ja pienempi tuloiset tulisivat toimeen tuloillaan. Vaalit toisensa jälkeen tod. näköisesti olisi selkeästi voitettavissa. Oppositio puolueena toimisi joku “sininen menneisyys rakuttavine puoluejohtoineen” kepun etc. kanssa. Voimalle pitää toki olla vastavoima. Ajatuksena liene kuitenkin vain päiväunta…..

   1. Mitenkähän Ay-liike maahanmuuttoon voisi puuttua mitenkään estävästi ja muutenkin on oppositiossa täysin vallattomana valtaa käyttää. Ettet vain halua närää nostattaa näitä mainitsemiasi kohtaan. Ay-liikkeet voisivat kyllä alkaa tukemaan suurlakkoa jos jotain toimintaa toivot siltä taholta.

    1. Piti olla että oppositiossa on täysin vallattoman melko mahdotonta sellaista valtaa käyttää.

  4. ”Se että ihminen tulisi palkallaan toimeen on kaunis ajatus” näin sanoi Wahlroos.
   Kaunis ajatus olisi myös se, että ihminen saisi palkkaa toimeentuloonsa vain omasta työstään (eikä muiden tekemästä työstä).

 2. Tero Sivula
  15.8.2018, 08:48

  Väistin ensimmäisen leikkurin tekemällä kuvauskeikkoja satunnaisesti, kuten olen tehnyt viimeisen 4-vuoden ajan. Toinen terä tuli kelan kellarista kuin viikate, TE-toimistosta soittivat että tutkivat olenko päätoiminen vai sivutoimen yrittäjä? (“Yritystoiminnan” tulot vuodessa noin 4000-5000€) Hmm. Silläkö yksinhuoltaja elättää perheen?). Lopputulos oli että olen sivutoiminen yrittäjä, ei huolta. MUTTA! Ei TE-toimisto suostu kertomaan mikä on raja (€) milloin olen päätoiminen yrittäjä? Katsotaan aina jälkikäteen?? Joten siihen loppui kuvauskeikkojen teko, ja ne 250-300€/kk lisätulot jää saamatta. En olisi uskonut että perustuslaillista oikeutta “tätä laiskaa työtöntä” kohtaan rikotaan näin törkeästi. (Pyyntö tutkimisesta oli kuulemma tullut Kelalta? Hehän tietävät tarkalleen tuloni ja työni, joka kuukausi sovitellun päivärahan takia, ‘palkkakuitit”, onko tämä kalastelua?).

  1. Jape Sinisalo
   15.8.2018, 10:02

   Päätoiminen yrittäjä olet kun työ estää sinua ottamasta vastaan kokoaikaista palkkatyötä. Periaatteessa mitään rahallista rajaa ei olemassa koska voi tienata esimerkiksi 1000€/tunti konsultoinnista, käytännössä kuitenkin silloin tarvii jotenkin perustella että työmäärä on ollut vähäinen.

   YEL velvollisuuden raja (7656,26€) lienee turvallisempi lähtökohta. Tai kuten olen kaikille nykyään neuvonut, pimeänä tekeminen.

  2. Voi p***. Just tämä. Ilmeisesti teet työtä ilman työsuhdetta? Esim. laskutusfirman kautta? Tätä nykyhallituksemme vaikeutti 2016 alusta. Passiivimalli.

   Työosuuskunnan kautta pitäisi onnistua (HUOM! TYÖosuuskunta). Kunhan omistaa siitä riittävän pienen siivun. Innetti on yksi, muitakin löytyy. Homma hoidetaan niin, että työntekijä on työsuhteessa.

   Tosin TE-toimisto saattaa näistäkin kysellä jne. Heidän tehtävänsä kun tuntuu olevan työnteon estäminen ja ihmisten ajaminen ilmaistöihin.

   Parempi, jos jollain kaverillasi on firma, jolle voit tehdä työsuhteessa palkansaajana.

   1. Eli palkansaajana esim. tuntipalkka-perusteisesti.

  3. Itse olen samantapaisessa tilanteessa. Jos olen oikein ymmärtänyt niin satunnaisia keikkoja voi tehdä kunhan ne kestävät alle 2 viikkoa ja mielellään olisi hyvä olla aina eri asiakkaalta toimeksianto. Tämä on kai hyvin ratkaiseva asia. Ikävää on tuo jälkikäteen selvittely. Jotkin selvät säännöt pitäisi olla.

   Te-toimiston mielestä olin keväällä päätoiminen yrittäjä kun jatkoin 4kk:n yrittäjyyden jälkeen työntekoa kokonaisella kolmella tunnilla kahtena eri päivänä alle kahden viikon ajan (siis 2×1.5h). Olisi vaan pitänyt lopettaa toiminta siihen ja jatkaa keikat ihan ominaan päivän katkon jälkeen. Olin nimittäin sopinut hoitavani 2 keikkaa ja niiden jälkeen lopetin toiminnan, jälleen kerran.

   Ammattiliitto oli eri mieltä te-toimiston kanssa. Olen nyt valituksen tehnyt ja amm.liitto on puolellani asiassa, saa nähdä miten käy. Yhtä kokemusta viisaampi sitten. Käytännön merkitystä tällä ei kauheasti ole, mutta tällaisen neuvon sain tyött.turvaneuvonnasta aiemmin ja nyt tein valituksen ihan vaan periaatteesta.

   Kannattaa kysyä neuvoa työttömyysturvaneuvonnasta. Sieltä olen saanut aiemminkin asianmukaista neuvontaa. Saa nähdä miten valitukseni käy, vuosi kuulemma menee kun se meni sosiaaliturva-asioiden muutoslautakuntaan käsiteltäväksi. Kallista on yhteiskunnalle muutaman tunnin työnteko, se paperimäärä oli myös melkoinen minkä te-toimisto ja amm.liitto joutuivat kirjoittamaan valitustani varten. Tällaiseen Suomessa on varaa!

   On se vaan niin erikoista kun töissä pitäisi olla mutta työnteko tehdään mahdottomaksi kun kaikkensa yrittää silloin kun työntekoon on mahdollisuus. Oma vähäinen työni antaa niin paljon itselleni ja asiakkaille, mutta yhteiskunta ei sitä arvosta. Mielelläni jatkan aina kun voin, mutta kokoajan laitetaan kapuloita rattaisiin. Jotain tarttis systeemissä muuttaa!

   Aiemmin kun selvitin tilannettani, niin vastaus oli että lopeta toiminta. Pakko oli lopettaa päätoimisuus. Te-toimistosta annettiin ymmärtää että sivutoimisuus onnistuisi. Kun tilanne tuli eteen niin olikin tuollainen alle kahden viikon sääntö ja pitäisi olla myös näyttöä 6kk:n ajalta kokopäiväisestä työstä ja silloin yritystoiminta voitaisiin katsoa sivutoimiseksi. Asiaan tietysti vaikuttaa työmäärä jne. Kokopäivätyötä olisin voinut vastaanottaa joten siitä ei ole kyse.

   Kantapään kautta olen muutaman asian oppinut ja taas yhden asian lisää. Kimuranttia hommaa ja te-toimiston virkailijoilla on mieletön valta tällaisessa. Näin olen kokenut. Ilmeisesti tarkoituksena on, että pitäisi tehdä työ ilmaiseksi. Työtön ei oikeasti saisi yhtään mitään yrittää tai tienata vaan kaikki pitäisi tehdä ilman ns. orjatyönä tai käydä jotain pilipalikursseja, joista kirjoitetaan. Monenlaisia kirjoituksia ihmisten kokemuksista on saanut lukea.

   Aktiivimalli on vain leikkuri ja ihmisten nöyryyttämistä. Kelalla ja te-toimistolla on ihan omat säännöt, apua niiltä ei oikein tunnu saavan, itse pitäisi kaikki tietää. Joskus ihmetyttää mitä ne siellä yleensäkään tekevät. Karensseja jakavat.

   Jos kuvauskeikkoja haluat tehdä niin kannattaa muistaa tuo alle kahden viikon sääntö ja eri toimeksiannot, mielellään vielä eri asiakkailta. Kokopäivätyötä pitää myös olla valmis vastaanottamaan. Harvoinpa tuota tarjotaan ja työhakemuksia kun laittaa niin vakiovastaus on “kiitos mielenkiinnosta jne.” Tällaista täällä. Hyvää elokuuta ja kuvausintoa 😊

Kommentointi suljettu.