Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Orjatyötä kaupan

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua. Siihen ei saa sijoittaa työkykyistä. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä mahdollisuudet palkkatyöhön, työkokeiluun ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä eikä se saa tuottaa voittoa. Se ei myöskään saa vääristää kilpailua.

Näin sanoo laki, mutta kunnat rikkovat ja kiertävät lakia avoimesti, sillä ne tietävät hyvin, että yksikään valvoville viranomaisille tehty kantelu ei ole johtanut mihinkään. Kaikki todetaan lailliseksi, ja touhu saa koko ajan yhä härskimpiä piirteitä.

Yksi suosittu keino kiertää lakia on perustaa kuntaan työpaja ja myydä palkatta tehtävää työtä yrityksille edulliseen hintaan. Työtä eivät tee työntekijät, vaan kunnan sosiaalitoimen asiakkaat. Heille ei makseta palkkaa, vaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Heidän ainoa ongelmansa on työttömyys. Työpaja ei ole yritys, joten lain kirjain täyttyy tältä osin.

Palkaton työ vääristää kuitenkin kilpailua. Kukaan ei pysty kilpailemaan sellaisen kanssa, jolla ei ole ollenkaan palkkakuluja. Siksi työpajat etsivät yhteistyökumppaneiksi yrityksiä, joille myyvät sekä orjat että heidän tekemänsä työn samassa paketissa. Hinta on halpa, sillä eihän palkaton työ maksa mitään. Palkkaa saavat vain työnohjaajat.

Näin tekee Ylöjärven kaupunki. Se etsii Verkkokauppiaiden Facebook-sivulla yhteistyökumppaneita eli orjatyön ostajia:

Etsitään yhteistyökumppania! Etsimme nyt yhteistyökumppania tuotantotiimillemme. Jos kaipaat tekijää käsityönä tehtävälle massatuotannolle, niin tarjoamme sinulle edullista ja luotettavaa kumppanuutta. Toimimme voittoa tavoittelemattomasti Ylöjärven kaupungin työllisyyspalveluiden yksikössä ja työn suorittavat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Etsimme yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua isojen tuotanto-erien käsittelyssä, pakkaamisessa, asennuksessa ym. Käsiteltävien erien tulisi olla laadultaan sellaisia, että niiden toimitusajoissa voidaan sovitusti joustaa. Tuotantotiimimme on ollut toiminnassa jo vuodesta 2003 joten meiltä saat laadukasta ja osaavaa palvelua. Tälläkin hetkellä asiakkainamme on keskisuuria ja kansainvälisiä yrityksiä.

Näin ”tuetaan työllistyviä”. Nykyisin orjia sanotaan työllistyviksi ja heidän työpanostaan myydään sumeilematta. Ilmoituksesta päätellen ei myydä pelkkää työpanosta, vaan myös palkattoman työn tekijät samassa paketissa.

Joissain sivistysmaissa tätä saatettaisiin paheksua, mutta meillä sitä sanotaan työllistämiseksi. Ainakin Ylöjärvellä on jäänyt lukematta sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kunnille lähettämä ohjekirje kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä.

Tähän täkyyn tarttuvien yhtiöiden tuotteet pitäisi varustaa merkinnällä, jossa kerrotaan orjatyövoiman käytöstä valmistuksessa.

Kommentit (61)

 1. Mm

  Sairasta. Kiitos Saku, että pidät heikommassa asemassa olevien puolia. Missä ovat kaikki muut? Mitä meidän lehdistölle on tapahtunut?

  • Elina Urjanheimo

   Sipilä on ostanut tai pelotellut median hiljaiseksi. Lisäksi nykyään journalismin tehtävä ei ole kertoa yhteiskunnan ongelmista vaan kerätä klikkauksilla mahdollisimman paljon mainostuloja.

  • Jonis Lusis

   Mille lehdistölle?

  • Arska

   Media on valjastettu hyvinvoivan eliitin etujen ajamiseen.
   Sikailut eivät ylitä koskaan uutiskynnystä, tosin oli tässä Seura lehdessä aikaisemmin juttu missä käsiteltiin työssä käyvien palkattomien asiaa mikä olikin poikkeus sääntöön, Hyvä Seura Lehti ja sen toimitus!

   Valtio syyllistyy kokoajan rikoksiin työttömyysturvassa. Kun ei noudateta lakia niin miten tällainen hallitus voi vaatia kansalaisiltaankaan mitään lain noudattamista kun itse kävellään virkamiesten johdolla lain yli ja sitä ei noudateta lainkaan, kyseessä on raskas rikos mitä ei edes tutkita… uskomatonta… missä on meidän valtakunnansyyttäjä ja missä EU-tuomioistuimen kannanotto asiaan?

  • Timo Loikkanen

   Totta puhut. Tämäkin asia josta hän nyt puhuu on ällistyttävä.

 2. Tarja Karjalainen

  Muistaakseni Mölkky-peliäkin tekevät ovat ”kuntoutettavia”. Raaka-aine eikä koneet maksa pajon p*kaan ja ilmainen työvoima niin pitäisi olla tuottavaa.

  • Juuso Hakkarainen

   Muistan, kun opiskelin Lahdessa, niin ammattikoulun yhteydessä oli tällainen mölkkypaja, jossa työttömät tekivät mölkkypelejä myyntiin asti.

 3. Lauri

  Ei tässä kauaa mene, kunnes Suomen yrittäjät saavat läpi ”paikallisen sopimisen” jolloin ei tällaista erillistä työpajajärjestelyä tarvita tähän väliin, koska kaikki on ”sovittu” työntekijän ja yrityksen välillä.

  • Pentti

   Yli kolmenkymmenen vuoden aikana Enso-Gutzeitia lukuunottamatta ei ollut yhtään sellaista työnantajaa jonka kanssa voi sopia yhtään mistään. Kutsetti oli niin iso ettei siellä riittänyt kenelläkään aikaa pelleilyyn.

   • Geek Rousbeer

    Ja pelleilyt oli ammattiyhdistyksen kanssa 50-luvulla jo kokeiltu. Silloin todettiin, ettei pelleily kannata, kun iso paja seisoo. Nyt haluttais joidenkin mielestä uudelleen pelleillä.

 4. Ohtaansalmi

  Pitkään olen Saku blogiasi seurannut. Kaikenlaista kuraa tapahtuu Suomenmaassa.

  Miksi oi miksi päättäjät eivät ymmärrä toimiensa laittomuuksia? Nykyhallitus, Kittilä…

  Kiitos, että jaksat tuoda epäkohtia julki. Voipi olla, että äänestyskäyttäymiseni lievästi muuttuu!

  • NEWHOUSE

   Ymmärtävät kyllä, ja uskon, että vieläpä varsin hyvin.

   Tuossa tekstissähän tämän pelleilyn mahdollistava seikka mainitaan, koko kirjoituksen ns. villakoiran ydin: ”kunnat rikkovat ja kiertävät lakia avoimesti, sillä ne tietävät hyvin, että yksikään valvoville viranomaisille tehty kantelu ei ole johtanut mihinkään”. Siinähän se ongelma on. Kukaan ei nosta meteliä.

 5. Antero

  Voiko näitä haastaa vastuuseen teoistaan? Onnistuuko rikosilmoituksen teko normikansalaiselta? Alkaa vähitellen jo v*tuttamaan tämä nykymeno.

  • Geek Rousbeer

   Ei kannata rikosilmoitus, koska rosiksessa joutuu maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Ja kuten Timonen totesi: kaikki tapaukset on oikeudessa todettu lakia rikkomattomiksi. Näin Kafkalaisessa yhteiskunnassa kerätään sitä angstia ja ahdistusta, jonka seurauksena sammutellaan autopaloja aamuyöllä, kerätään lasinsirpaleita aamuisin ja tulevaisuudessa rakennetaan panssariaitoja rikkaiden asuma-alueiden ympärille.

   • Antero

    Mä alan olla aika valmis tähän prosessiin. Oon ihan hyvätuloisissa hommissa mutta aina ajatukset vähempiosaisten puolella. Tää vääryys menee vaan liian pitkälle.

    • Ohtaansalmi

     Kuin myös. Sekä ketuttaa että v…ttaa. Nykyhallitus. Ehkä lipeän vasemmalle, jos sieltä parempaa tulevaisuutta herisisi. Saku, kommentoi!

   • Maddoc74

    Työtön tosin voi vaaratta haastaa oikeuteen koska silloin yhteiskunta maksaa jos häivää. Mutta onko juttu voitettavissa niin se on toinen asia.

 6. 15-vuotispeijaiset

  Näköjään Ylöjärvellä päästään jo pitämään ilmaistyön teettämisen 15-vuotiskekkerit. On siinä massatuotetta ehditty valmistaa varmaan erä jos toinenkin.

  ”Tuotantotiimimme on ollut toiminnassa jo vuodesta 2003 joten meiltä saat laadukasta ja osaavaa palvelua.”

  Sillä lailla. Jos tavallinen tallaaja tekee pienenkin rikkeen, häntä rangaistaan ankarimman mukaan. Kunta taas voi rikkoa lakia vuosikaudet seurauksitta. Jossain läntisessä demokratiassa tällainen peli ei vetelisi, ei totta tosiaan.

 7. Työtön minäkin

  Ihan mielenkiinnosta…Missä on sanottu, ettei kuntouttavaan työtoimintaan saa sijoittaa työkykyisiä?

  • sakutimonen

   Laki kuntouttavasta työtoiminnasta. Sama sanotaan selkeämmin juttuun linkittämässäni STM:n ohjekirjeessä.

  • Kimmo Paaso

   Ihan mielenkiinnosta: milloin täysin terve on tarvinnut kuntoutusta? Jo nimikin kertoo kaiken. Kuntouttava työtoiminta.

   • Anastasia

    Mä olen täysin terve 49 v nainen ja olen ollut hyvin usein kuntouttavassa toiminnassa . On pakotettu karenssin uhalla. Olisin kykenevä monen alan hommiin.

 8. Marko

  Ihmiskauppaahan tämä on. Määritelmä:

  Suomen vuonna 2006 voimaansaattaman YK:n lisäpöytäkirjan mukaan ihmiskauppaa on:

  hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa henkilöiden värväystä, kuljettamista, siirtämistä, kätkemistä tai vastaanottamista voimankäytöllä uhkaamisen tai voimankäytön tai muun pakottamisen, sieppauksen, petoksen, harhaanjohtamisen, vallan väärinkäytön tai haavoittuvan aseman hyödyntämisen avulla, taikka toista henkilöä vallassaan pitävän henkilön suostumuksen saamiseksi annetun tai vastaanotetun maksun tai edun avulla.
  Hyväksikäytöksi katsotaan vähintään toisen hyväksikäyttö seksinmyyntitarkoituksessa tai muut seksuaalisen hyväksikäytön muodot, pakkotyö tai pakollinen palvelu, orjuus tai muu orjuuden kaltainen käytäntö, orjuuden kaltaiset olot tai elinten poistaminen
  ihmiskaupan uhrin suostumuksella edellä tarkoitettuun hyväksikäyttöön ei ole merkitystä, jos sen saamiseksi on käytetty jotakin edellä mainituista keinoista
  alle 18-vuotiaan (eli lapsen) värväys, kuljetus, siirtäminen, kätkeminen tai vastaanottaminen hyväksikäyttötarkoituksessa katsotaan ”ihmiskaupaksi” myös silloin, kun siihen ei liity mitään edellä mainutuista keinoista.

 9. Rosa Warski

  Tässä näkyy moderni orjamarkkinoiden muoto.

  Ylöjärven kaupunki omistaa orjat. Heidät myydään leasing-sopimuksella yrityksille. Orjat ovat erikoistuneet ”käsityönä tehtävään massatuotantoon”. Tuttua hikipajoista kautta maailman.

 10. töytön

  ”Kaikki työ on tärkeää” ☺ Sanoi koko kansan presidentti. Kaikki ihmiset ei tosin siihen kansaan kelpaa.

  • Arska

   ”Kaikki työ on arvokasta” sanoi kokoomuksen Orpo joskus… taisi tarkoittaa sarkastisesti että se työ on arvokasta firmalle kun saa ilmaista orjatyövoimaa, eikä lause vahingossakaan kuulunut että ”Kaikki palkkatyö on arvokasta” siinä on hienoinen ero. Työ ilman palkkaa on pelkkää rangaistusta ja halveksuntaa ihmisyyttä kohtaan.

 11. jokuvain

  Olen ollut tuolla. Silloin paikan nimi oli toimintakeskus joka myöhemmin muutettiin valproksi.
  Toki täytyy sanoa, että se oli sinänsä aika helppoa. Käyntipäiviä oli vaan 2 päivää viikossa ja 4h päiviä. Lisäksi oli kaikkia liikuntaryhmiä jne. eli ei niin täyttä työtä.

  Toki suurin osa ajasta meni niintä yritysten tuomia paperinippuja kasatessa.

  Puupuolellakin asiakkaat toivat entisöitäväksi vanhoja huonekkaluja josta oli tietty tuntiveloitus. Kilpaile nyt siinä joku normaali entisöinti firma nyt sitten tuon kanssa. Ihmetytti myös vanhemmat eläkeläiset, että mitä ihmettä he sielllä vielä tekivät. Sai olla joku 70v kin silloin. No nykyään ei kai saa olla kun tuli tuo valpro ja eläkeläiset laitettiin silloin pihalle. kuinkahan kauan olisivat vielä jatkaneet jos ei olisi laitettu. Ihme pallkkatyö into heillä oli kyllä jäänyt päälle. Tajusivatkohan he ollekaan, että he eivät ole enää palkkatyössä vaan kuntouttavassa.

 12. Marsu

  Itse olen miettinyt, että kenelle tuo kuntouttava edes on? Kun ei siellä lääkinnällistä kuntoutusta ole. Siellä kun sitten kaltaiseni vaikeasti vammautuneetkin mitä pystyvät, vaikka pitäisi olla vakuutusyhtiön eläkkeellä. Itse en siksi ole työklärissä, kun en pystyisi käymään ilmaistyössä yhtään paremmin kuin palkallisessakaan. Olen mieluummin ilman tuloja toisten nurkissa. Pysyy edes henkinen terveys kunnossa. Ilmeisesti koko instanssi perustettu puoluskyvyttömien hyväksikäyttöön.

 13. jarmo latva

  Varmaan tulee tulosta tosi kiinnostuneilta työntekijöiltä, meno on kuin vanhassa neuvostoliitossa, tulosta tulee vaikka mitään ei tapahdu.

  • Lea Bäckman

   Työstäkieltäytyjäliitto (voit guuglata kotisivut) vastustaa aktiivimallia ja haluaa poistaa vastikkeellisuuden palkanmaksussa. Palkanmaksun edellytyksenä ei saa olla toisen palveluksessa toimiminen.

   Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tämähän on kuin alkusoittoa kansalaispalkalle! Vihdoinkin järkevää toimintaa. Vanhat agraariaivot ja vastakkainasettelu romukoppaan!

   Vastakkainasettelun aika on ohi! Maistuis varmaan sullekkin, Sale! Heehehheh! 😉

   • jiipee

    Nämä on kyllä ihan mielenkiintoiset sivut:

    https://tk-liitto.tumblr.com/

    ”Jos niin sanottu työelämä merkitsee työnantajien käskyvallan alla pyörivää mielivaltaisten suoritusten ja tyhjänpäiväisen hännystelyn sirkustragediaa, joka palkitsee korkeintaan vatsahaavalla tai työkyvyttömyyseläkkeellä, syrjäydymme siitä oikein mielellämme”, sanoo Työstäkieltäytyjänuorten varapuheenjohtaja Pauli Patinen.

    Vanhempien ikäluokkien toksinen työkulttuuri heijastuu myös nuoriin. Yhä useampi nuori aikuinen altistuu työelämän lieveilmiöille, kuten huonoille yöunille ja hermoja raastavalle kilpailulle. Työstäkieltäytyjänuoret pitää vanhan työkulttuurin siirtämistä uusille sukupolville vastuuttomana.

    ”Kyse on ainutkertaisista elämistämme, joilla voisimme lähtökohtaisesti tehdä mitä tahansa. Miksi haaskaisimme nuoruutemme tappelemalla CV-merkinnöistä osakkeenomistajien valtaa palvelevissa paskatyöpaikoissa, jotka terveytemme lisäksi vaarantavat koko planeetan elinkelpoisuuden”, Patinen pohtii.

    Sukupolvieroista huolimatta Työstäkieltäytyjänuoret ei halua lietsoa vastakkainasettelua ikäryhmien välille. Työmarkkinoista kärsivät kaikenikäiset, ja niiltä syrjäytyminen onnistuu parhaiten yhdessä. Iloiset syrjäytyjät -kampanja pyrkii luomaan liittolaisuuksia ikäpolvien yli sekä löytämään uusia tapoja pitää toisistamme huolta.

    ”Me haluamme mielekkäitä, turvallisia, ympäristöystävällisiä ja alistamisesta vapaita tuottamisen ja yhteistoiminnan ympäristöjä kaikille, niin nuorille kuin vanhoille. Nykyinen työelämä ei sellaisia tarjoa, joten on aika järjestäytyä sen syrjäyttämiseksi”, Patinen toteaa.

    Työstäkieltäytyjänuoret on työvoimapoliittinen nuorisojärjestö, jonka keskeiset arvot ovat vapaus, välittäminen ja syrjäytyminen.

    Lisätietoja:

    Yleinen tk-puhelin: 040 253 9758

 14. Maja Stina

  Totta joka sana ja itseasiassa todellisuudessa vielä karumpaa kuin miltä kuulostaa. Päädyin itse muutama vuosi sitten monen sattuman kautta tuotantoa ohjaavaksi esimieheksi yritykseen, joka kolmannen sektorin toimijana tarjosi kuntouttavaa työtoimintaa, kuntoususta mielenterveyskuntoutujille, työharjoittelua nuorille, työkokeilua, yhdyskuntapalvelun suorituspaikkaa jne. käytännössä koko kattauksen, mitä vain ajatella saattaa. Näiden ”palvelujen” tuottajana, yritys laskutti mm. Kuntouttavaan työtoimintaan ja mt-kuntoutukseen osallistuvista Kelalta päiväkorvausta. Itseäni koko touhussa syljetti ja oikeustajua vastaan soti, että tuotteet joita yrityksessä alihankintana muille yrityksille valmistettiin olivat eräitä tunnettuja suomalaisia desing- ja laadukkaan brandin omaavia tuotteita. Siinä missä tämä kolmannen sektorin toimija laskutti juuri ja juuri sen verran, että tuotolla kustannettiin tilavuokra ja lähinnä pakollisen työnjohdon palkat, yritykset joille tuotteet valmistettiin tekivät vuosittain useamman miljoonan voittoa, mutta eihän sillä laskuttamisella niin väliä ollut, veronmaksajathan maksoivat sievoisesti niistä kaikista kuntoutujista jotka työn suoritti. Kaikkiaan eri palvelujen kautta töitä suoritti vuosittain vajaa 100 henkeä, osa useamman vuoden, osa joitankin kuukausia, pääasiallisesti 9 euroa/päivä kulukorvauksella, joihinkin palvluihin osallistuvat kuten nuoret harjoittelijat eivät saaneet edes sitä ja esimerkiksi ihan oma ryhmänsä olivat alle 25 vuotiaat vailla ammatillista koulutusta olevat nuoret, jotka eivät saa edes työttömyyskorvausta, helitäkin kuitenkin kelpasi työpanos. Kaikki toiminta verhottiin kauniisti hyvää tarkoittavaksi, elämänhallintaa parantavaksi, arvokkaaksi työkokemukseksi jonka avulla ponnistaa työelämään. Tosiasillisesti ns. oikeisiin töihin, sen reilun kolmen vuoden aikana kun itse firmassa työskentelin, pääsi alle kymmenen henkeä ja heistäkin lähes jokainen olisi varmasti ammatillisen koulutuksensa, ikänsä ja yleisen aktiivisuutensa ansiosta työllistynyt joka tapauksessa, mielenterveyskuntoutujista kukaan ei saanut suoraan vakituista työpaikkaa, parille järjestyi ainoastaan työharjoittelupaikka, kuntouttavassa työtoiminnassa olleista oikeita töitä ei saanut kukaan, vaikka osa olisi ollut kyllä työkykyisiä, ikää vaan oli jo yli 50 vuotta eikä työnantajia kiinnostanut ja osa olisi kuulunut suoraan sairaseläkkeelle, mutta Kelan ”asiantuntijalääkäri” hylkäsi hakemukset asiakaita tapaamatta. Tässä siis aika rankasti referoituna, mitä tuollaiseen toimintaan liittyy, siinä fimassa kun tarjottujen palveluiden kirjo oli kuitenkin laaja. Se on kuitenkin todettava, että jokainen eri palveluihin osallistunut jonka tuona aikana tapasin, oli motivoitunut tekemään pyydetyt työt, jopa ne päihde- ja mielenterveysongelmaiset ilmestyivät joka aamu sovitusti paikalle (vaikka kännissä) tekeään työnsä.

 15. HyväSuomi100?

  Itse Ylöjärvellä tätä massatyötä tehnyt kolmisen vuotta. Kesällä joulukorttien pakkausta, joulun aikaan pääsiäiskoristeiden pakkausta yms. Ilmaista työvoimaa tukkuliikkeille ja tavarataloille.
  Olen kyllä miettinyt, että jos sujauttaisin näihin lahjapaketteihin viestin: orjatyöllä tehty, auttakaa! Ja vaikka oma tilinumero liitteeksi…
  Kiinantuotepaketteihin liimataan vielä tarrat: kotimaista työtä. Eli pakattu Suomessa orjapajoilla.
  Ja kun kerran pistät nimesi sopimukseen, pois et pääse…

  • AikaMies

   Niinpä…
   Meinaan jotta muistiani, vaikka huonoakin, kaivamalla löysin noin joskus tehdyn – oliko jossakin siellä ns halpatyövoiman maassa. Tiedä vaikka olisi ”uutinen”, jos joulukorttipaketista löytyisi….

   Onnittelen. Olet ostanut tai muuten haltuusi saanut orjatyövoimalla pakatun tuotteen. Jos havaitset tuotteen tai sen toimituksen edes tältä osin virheelliseksi, niin palauta se toimittajalle tai suoraan valtioneuvoston kansliaan osoitteella….

   (Pakkaus) työn tilaaja varmaankin ”ilahtuisi”. Lisäisi kaiketi tuollainen ”lisäkortti” valvontaakin, Tarvittaisiin ehkä ”kapo” valvomaan työn laatua. (Vanha, toimivaksi todetun mallin ”kapo” on hänkin palkaton, mutta sentään herran palvelija).
   Tulkinta: 0nhan se kiinantuotepakettiin tarran liimaaminen suomalaista työtä 😉

 16. Työtönkotkalainen

  Kotkassa työttömät pussittavat lumolle paketteja joita myyvät ikkunoidensa kanssa noin 600e kpl hintaan…

 17. erska musu

  Näihin tuotteisiin, joita valmistetaan ko. pajoissa pitäisi saada orjamerkki, onhan meillä joutsenmerkkikin
  Olshan se upeeta kun jossain mölkkypaketissa lukisi. VALMISTETTU ORJATYÖVOIMALLA.

  • Merja

   Edellisessä työpaikassani kaikki terveet nuoret olivat kuntouttavan työtoiminnan piirissä. Yksi tytöistä kertoi olleensa jo yli 3 vuotta ja työkkärin täti oli sanonut, että kunhan nyt vielä pari vuotta jaksat painaa ja kerryttää päiviä, niin saatat päästä palkkatuelle. Jihuu !! Ja jotkut pellet vielä ihmettelevät miksei nuoret perusta perheitä ja hanki lapsia.

   • töytön

    Siitä se ura urkenee ku parikytä vuotta painaa hommia työmarkkinatuella.

 18. Antonio

  Sakun kirjoitus ja yllä luettavat kokemukset (arvokasta yksityiskohtaista aineistoa) järkyttävät mieltäni suuresti.

  Mitä oikeusviranomaiset ovat vastanneet kanteluihin?
  Mistä niistä voisi lukea, jotta voisi tehdä uusia kanteluita?

  En kertakaikkiaan pysty elämään näin tuskallisten ja epäreilujen totuuksien ja tapahtumien kanssa, ellen jotain tee Kansalaisaloitteen kannatuksen lisäksi.

 19. mark

  Kaikki työ ei ole tärkeää tai arvokasta. Se on vain vanha sanonta. On myös vahingollista ja resursseja turhaan kuluttavaa työtä. On sitä aina ollut mutta nyt sen määrä näyttää räjähtävän käsiin.

  • Antonio

   Viittaatko siihen, mitä edellä kirjoitin eli
   ”arvokasta … aineistoa”? Tarkoitan luonnollisesti arvokasta kokemus-ja todistusaineistoa vastaisuuden varalle. Toivottavasti se on jotakin, joka jää nopeasti, viimeistään ensi huhtikuussa, historian lehdille, ja jota voimme kauhistella myöhemmin ihmisten epäinhimillisenä hyödyntämisenä.

   • mark

    No en viitannut. Käyn täällä vain joskus lyhyesti. Katellaan sitä arvotonta ja kansantaloudelle vahingollista työtä kun ehditään. Se on lisääntymässä. Täysin tuottamatonta ja vahingollista, siis.

  • Paksut sääret yleistyvät alempiin yhteiskuntaluokkiin mentäessä

   Sipilä on kytännyt ilmaistyövoimaa pitkään. Kun aktiivimallia valmisteltiin ja häntä haastateltiin jossain uutislähetyksessä niin hän söpötti suu mutrulla infantiiliin tyyliinsä että ”me halutaan tää työvoima meidän käyttöön”. ”Työvoimalla” hän viittasi työttömiin.

 20. luottamusmies

  Olipa vaikuttava kirjoitus! Eikös tuolla Ylöjärvellä Kokoomus ja Vihreät ole vallan kahvassa? Taitaa Tampereen seudulla Sipilän porukka olla aika marginaalitekijöitä.

  • Raija

   Kenenkä luulet mahdollistavan tämän kaiken jos ei Sipilän hallitus?

 21. Riina

  Oma kokemukseni on Akaasta vuodelta 2016. Itse halusin selvittää mahdollisuuksiani yrittäjänä, te-toimiston ja kunnan edustajat painostivat kuntouttavaan työtoimintaan työttömyyden keston perusteella. Onneksi olin lukenut tätä blogia ja tiesin oikeuksistani. Kyseenalaistin ohjaamiseni kuntouttavaan vain työttömyyspäivien perusteella. Selvästi olin työkykyinen ja olin osallistumassa julkisiin työvoimapalveluihin esimerkkeinä yritysneuvojalla käynti, yrityssuunnitelman laatiminen ja mahdollisesti yrittäjäkurssille osallistuminen, jos yrittäjyys osoittautuu sopivaksi kohdallani. Nämä kaikki oli siis jo kirjattu suunnitelmaani ja näiden lisäksi minun olisi pitänyt osallistua kuntouttavaan työtoimintaan.
  Yrittäjyys osoittautui kannattamattomaksi jo suunnitteluvaiheessa. Akaan kuntouttavan työpajalla oltiin kuulema aloittamassa entisöintitöiden teko, juuri samanlaisten töiden kuin minunkin firmani olisi tehnyt. Ei minulla ole mitään mahdollisuutta kilpailla kuntaa ja sen ilmaista työvoimaa vastaan. Tähän kuntouttavan entisöintitiimiin minulle tarjottiin paikkaa.
  Akaan te-toimiston edustajan mukaan kaikki heidän kuntouttavaan työtoimintaan ohjautuvat asiakkaat ovat työkykyisiä. Mielestäni kuntouttavaa käytettiin Akaassa väärin ja lähestyin silloista Akaan perusturvajohtajaa Elina Anttilaa ja kysyin häneltä sisällytetäänkö Akaan kaupungissa työkykyisten asiakkaiden aktivointisuunnitelmiin kuntouttavaa työtoimintaa ja laitetaanko työkykyisiä ihmisiä sinne? Vastauksena sain pitkän pätkän lakitekstiä aktivointisuunnitelman laatimisesta yms. ja vastauksena kysymykseeni ”Kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle. ’Laissa ei määritellä, että kuntouttava työtoiminta olisi ainoastaan työkyvyttömille tarkoitettu’. Sen sijaan laissa on määritelty, että mikäli henkilö, kunta ja te-toimisto yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta tai erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja, jotka parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä. Käytännössä siis kunnalla on näissä tilanteissa velvoite järjestää kuntouttavaa työtoimintaa tai muita henkilön työkykyä parantavia palveluja.”
  Täysin ympäripyöreää siis eikä vastannut kysymykseeni. Tuolla lauseella ’Laissa ei määritellä, että kuntouttava työtoiminta olisi ainoastaan työkyvyttömille tarkoitettu’ Akaa siis ohittaa STM:n ohjeen jossa suoraan sanotaan että ”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. ”
  AVIsta tiedusteluuni vastattiin että ”Vastuu kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen lainmukaisuudesta on kunnalla. Asiakas voi tehdä kokemastaan epäkohdasta sosiaalihuollon muistutuksen johtavalle viranhaltijalle/sosiaalilautakunnalle.” Myös mahdollisuus tehdä kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle kerrottiin.
  Olin jo toimeentulotuen asiakas, joten omalla kohdallani taistelu te-toimiston kanssa päättyi tuolloin siihen, että lakkasin hakemasta työttömyyskorvausta ja siirryin kokonaan toimeentulotuelle ja hakemaan omatoimisesti töitä. Nyt en siis taistele työkkärin kanssa, vaan Kelan ja se onkin sitten jo toinen tarina.

 22. Tarkkailija Tyrwäältä

  Asiat eivät ole Sastamalassa sen paremmin ja täällä touhu on saanut jatkua paljon pidempään:https://www.sastamala.fi/sivu.tmpl?sivu_id=8665
  Lisään vielä paikallislehdessä olleen uutisen, jossa työllisyyspalveluiden päällikkö murehtii asiaa. Tämä henkilö itse on ollut mukana suunnittelemassa tätä orjatyötä ja nyt kun oma paikka on tuulisempi, käännellään kelkkaa.
  https://alueviesti.fi/2018/08/13/leppaniemi-huolissaan-aktiivimalli-nerokkaasti-toteutettu-leikkuri/

 23. Markku Isometsä

  Työpajat on jokaisessa kunnassa.

 24. SHU

  Eipä tuolle suomalaiselle versiolle orjatyöstä – joka kai kopioitiin aikanaan Englannista – voi mitään niin kauan kuin niillä on ammattiliittojen tuki.

  Kun palkaton työ oli vasta aluillaan ja Ihalainen SAK:n pj, luin SAK:n nettisivuilta palkatonta työtä puoltavan maininnan. Ja mtä tekikään Ihalainen myöhemmin työministerinä…

  Luulisi, että palkaton työ olisi ammattiliitoille myrkkyä ja yleislakon veroinen asia, vaan ei. Palkaton työhän syö palkkatyöpaikkoja ja laskee palkkatasoa, vaan ei tunnut kiinnostavan ay-pomoja. Millähän nämä ay-pomot on ostettu hiljaisiksi??? Ihalainen kenties lupauksella ministeripaikasta vai???

  Ihmiset eivät tajua eivätkä kai usko, että meillä todella pakotetaan suuri määrä terveistä, työkykyisiä ja usein koulutettuja ja pitkän työkokemuksen omaavia ihmisiä palkattomaan työhön, kun kikkaillaan sanoilla. Esim. orjatyöläisen kanssa ei solmita työsopimusta, vaikka en ymmärrä, miksi kyse ei ole työsopimuksesta, kun kaikki muut työsopimuslain tunnusmerkit toteutuvat, vain palkka puuttuu.

  Se, että kuntouttavaan työtoimintaan ja muihin palkattomiin töihin halutaan nimenomaan työkokemusta omaavia ja koulutettuja henkilöitä, tuli aikaan selville, kun satuin näkemään näitä hakuilmoituksia.

 25. Pia N

  Lidlin Grillimaisteri grillitaskut on pakattu Raumalla työtoimintakeskus Pookissa, kuntouttavassa työtoiminnassa, paljain käsin.

  • AikaMies

   Sieltäkös ne pöpöt ovatkin kotoisin. Juuri kävin liiterissä ja ostin…
   No en sentään. Mutta kuitenkin

   Meinaan jotta onpa otollinen aihe kaupunkilegendalle. Toivottavasti se nyt ei tästä synny, sillä varmasti noita pakkaamoita on ”osuuskaupoillakin”.

   Eikun mölkkyä pelaamaan 😉

 26. köyhä yh

  Työkokeilupaikkaa ootellessa…oon järkyttynyt näistä kommenteista. Että mitä tuleekaan tulevat 10v olemaan,kunnes ”onneton” eläkeikä alkaa?! Työkyvyttömäksi jouduin elämässäni voimat ylittävien olosuhteiden sairastuttamana. Tilanteeseeni siis syytön, mutta rangaistuksia tullen saamaan erilaisten orjatöiden muodossa. Huoh! Riski ennenaikaiseen eläköitymiseen on ilmassa, ihan vaan henkisen kärsimyksen vuoksi, mitä kaltaisteni ihmisten kohtelu aiheuttaa.

 27. Tiplotokus

  Olen pitkään miettinyt, että itse haluaisin käyttää vain sellaisten yritysten palveluja/ostaa sellaisten yritysten tuotteita, jotka eivät käytä orjia. Ongelma on se, ettei voi tietää kuka on orja ja kuka ei. Ehdotankin, että orjat alkaisivat käyttää jotain merkkiä, esim 9 -pinssiä (kertomaan, että tekee töitä 9 euron päiväkorvauksella). Näin sitten voisin heti vaatia palkallisen työntekijän palvelemaan minua, koska en halua kenenkään olevan orjana. Voisi myös lähettää suoraan orjafirmoihin palautetta ja boikotoida niitä. Voisi jääräpäisesti tehdä tiettäväksi, ettei missään tapauksessa hyväksy tälläistä ihmisten hyväksikäyttöä. Joku varmaan onnistuu kehittelemään ideaa paremmaksi, mutta kyllä meidän kaikkien on käytävä kaikin keinoin vastustamaan orjatyötä.

 28. Petri

  Ylöjärven kuntahan on oikein saanut palkinnon. Pirkanmaan elinvoimakunta.
  https://www.ylojarvi.fi/uutiset/pitkajanteinen-tyo-toi-ylojarvelle-pirkanmaan-elinvoimakuntapalkinnon/

  Hyvinvointia kaikille.

 29. Orja

  Jospa, Oi jospa jokainen orja tekisi työtä vain palkan mukaan, eli ei ollenkaan. Loppuisi tämäkin ihmisten hyväksikäyttö ja kiristys. Rukkaset naulaan vaan kaikki!

 30. Orjuudesta voi nousta

  Olin 3 vuotta työtön. Tein sitä ennen palkkatukitöitä. Olen maisteri. Sitten pääsin 3 vuoden työttömyyden ja 500€ kk-tulojen (😉en saanumitään tukia…mutta söin eläkettä varten tehdyt säästörahani kaikki tuona aikana) jälkeen palkkatuettuun työhön. Sen jälkeen pääsin puhelinmyyjäksi mielestäni ”huippupalkalla” 2000€/kk. Nyt olen ollut kohta puol vuotta ja työ on normipalkka. Elämäni ekaa ketaa olen ”oikeissa töissä”, en tuettuna ja OIKEASTI hyvällä palkalla. Joka kuu jää 1000€ nyt säästöön sillä jatkan ”köyhän elämää ”, kun en muutakaan osaa. Yksinäinen olen. Ei ole perhettä. Terv kohta 59 v.

 31. Jaska.jokunen

  Jos katselen tätä yhteiskuntaa niin Me olemme siirtyneet avoimeen kansallissosialismin. Mitä eroa on oikeastaan sipulilla ja korpraalilla!.

 32. Sirpa

  Aivan samaa tekee työvoimapalvelujen pilottihankekunta Sastamala. Kunta tuottaa alihankintapalveluja yrityksille ja nämä työt teetetään mm. kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä työttömillä työnhakijoilla. Työtehtävät käsittävät mm. verhoilua, sisustusompelua, pakkausta, pussitusta. Mahdollisesti muilla nimikkeillä teetetään työttömillä mm. Puusepän töitä, metallitöitä, autonpesua jne.
  https://www.sastamala.fi/sivu.tmpl?sivu_id=8665

 33. Minna

  no huh huh taidan muutaa kiinaan orjaksi
  riisi on siellä halvempaa saatika kana

 34. Minna

  kiinassa voi nukkua ulkona
  valuutan ostovoima on hintaan nähden kohdilaan

  siellä elä myös sirkka lajeja joita voi pyydystää ravinoksi kuin orjaa alkaa hiukoo
  jääkaappi vastine on tavalaan viidakko

  tällä suomessa ei ole sitä mahdolisutta pitää kävellä karetelli kaupaan sok-kesko
  jossa kauppiaat hinaavat hintoja ylös yo aikaan salaa
  lauantai makkara maksoi vielä eilen klo 23.00 1euron 35 centtiä
  aamulla se maksaa 2 euroo– what

 35. Minna

  ovatko ruoka kaupiaat työlistäneet ihmisiä tuhat määrin
  jotka yöllä vaihtavat näitä hintalappuja
  eli korotavat hintoja salaa taskulampun valossa

Kommentoi »

Comments are closed