Orjatyötä kaupan

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua. Siihen ei saa sijoittaa työkykyistä. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä mahdollisuudet palkkatyöhön, työkokeiluun ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä eikä se saa tuottaa voittoa. Se ei myöskään saa vääristää kilpailua.

Näin sanoo laki, mutta kunnat rikkovat ja kiertävät lakia avoimesti, sillä ne tietävät hyvin, että yksikään valvoville viranomaisille tehty kantelu ei ole johtanut mihinkään. Kaikki todetaan lailliseksi, ja touhu saa koko ajan yhä härskimpiä piirteitä.

Yksi suosittu keino kiertää lakia on perustaa kuntaan työpaja ja myydä palkatta tehtävää työtä yrityksille edulliseen hintaan. Työtä eivät tee työntekijät, vaan kunnan sosiaalitoimen asiakkaat. Heille ei makseta palkkaa, vaan he saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Heidän ainoa ongelmansa on työttömyys. Työpaja ei ole yritys, joten lain kirjain täyttyy tältä osin.

Palkaton työ vääristää kuitenkin kilpailua. Kukaan ei pysty kilpailemaan sellaisen kanssa, jolla ei ole ollenkaan palkkakuluja. Siksi työpajat etsivät yhteistyökumppaneiksi yrityksiä, joille myyvät sekä orjat että heidän tekemänsä työn samassa paketissa. Hinta on halpa, sillä eihän palkaton työ maksa mitään. Palkkaa saavat vain työnohjaajat.

Näin tekee Ylöjärven kaupunki. Se etsii Verkkokauppiaiden Facebook-sivulla yhteistyökumppaneita eli orjatyön ostajia:

Etsitään yhteistyökumppania! Etsimme nyt yhteistyökumppania tuotantotiimillemme. Jos kaipaat tekijää käsityönä tehtävälle massatuotannolle, niin tarjoamme sinulle edullista ja luotettavaa kumppanuutta. Toimimme voittoa tavoittelemattomasti Ylöjärven kaupungin työllisyyspalveluiden yksikössä ja työn suorittavat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat. Etsimme yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua isojen tuotanto-erien käsittelyssä, pakkaamisessa, asennuksessa ym. Käsiteltävien erien tulisi olla laadultaan sellaisia, että niiden toimitusajoissa voidaan sovitusti joustaa. Tuotantotiimimme on ollut toiminnassa jo vuodesta 2003 joten meiltä saat laadukasta ja osaavaa palvelua. Tälläkin hetkellä asiakkainamme on keskisuuria ja kansainvälisiä yrityksiä.

 

Näin ”tuetaan työllistyviä”. Nykyisin orjia sanotaan työllistyviksi ja heidän työpanostaan myydään sumeilematta. Ilmoituksesta päätellen ei myydä pelkkää työpanosta, vaan myös palkattoman työn tekijät samassa paketissa.

Joissain sivistysmaissa tätä saatettaisiin paheksua, mutta meillä sitä sanotaan työllistämiseksi. Ainakin Ylöjärvellä on jäänyt lukematta sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kunnille lähettämä ohjekirje kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä.

Tähän täkyyn tarttuvien yhtiöiden tuotteet pitäisi varustaa merkinnällä, jossa kerrotaan orjatyövoiman käytöstä valmistuksessa.

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta
Kommentit (61)
 1. Sairasta. Kiitos Saku, että pidät heikommassa asemassa olevien puolia. Missä ovat kaikki muut? Mitä meidän lehdistölle on tapahtunut?

  1. Elina Urjanheimo
   16.8.2018, 21:35

   Sipilä on ostanut tai pelotellut median hiljaiseksi. Lisäksi nykyään journalismin tehtävä ei ole kertoa yhteiskunnan ongelmista vaan kerätä klikkauksilla mahdollisimman paljon mainostuloja.

  2. Jonis Lusis
   16.8.2018, 21:40

   Mille lehdistölle?

  3. Media on valjastettu hyvinvoivan eliitin etujen ajamiseen.
   Sikailut eivät ylitä koskaan uutiskynnystä, tosin oli tässä Seura lehdessä aikaisemmin juttu missä käsiteltiin työssä käyvien palkattomien asiaa mikä olikin poikkeus sääntöön, Hyvä Seura Lehti ja sen toimitus!

   Valtio syyllistyy kokoajan rikoksiin työttömyysturvassa. Kun ei noudateta lakia niin miten tällainen hallitus voi vaatia kansalaisiltaankaan mitään lain noudattamista kun itse kävellään virkamiesten johdolla lain yli ja sitä ei noudateta lainkaan, kyseessä on raskas rikos mitä ei edes tutkita… uskomatonta… missä on meidän valtakunnansyyttäjä ja missä EU-tuomioistuimen kannanotto asiaan?

  4. Timo Loikkanen
   17.8.2018, 08:49

   Totta puhut. Tämäkin asia josta hän nyt puhuu on ällistyttävä.

 2. Tarja Karjalainen
  16.8.2018, 21:30

  Muistaakseni Mölkky-peliäkin tekevät ovat ”kuntoutettavia”. Raaka-aine eikä koneet maksa pajon p*kaan ja ilmainen työvoima niin pitäisi olla tuottavaa.

  1. Juuso Hakkarainen
   16.8.2018, 22:37

   Muistan, kun opiskelin Lahdessa, niin ammattikoulun yhteydessä oli tällainen mölkkypaja, jossa työttömät tekivät mölkkypelejä myyntiin asti.

Kommentointi suljettu.