Pitihän se arvata

Kun aktiivimallia rakennettiin, niin kritisoin jo silloin tapaa, jolla sekä päättäjät että media siitä puhuivat. Yleisesti kerrottiin, että aktiivimalli edellyttää aktiivista työnhakua tuen leikkaukselta välttymiseksi. Vähemmälle uutisoinille jäi, että sitä työtä on myös saatava. Pelkkä hakeminen ei riitä. Varoitin, että kohta ruvetaan ihan yleisesti puhumaan passiivityöttömistä aktiivisten vastakohtana.

Tämä on ihan peruskauraa kaikille niille, jotka aktiivimallista jotain tietävät. Sitten on toinen ja paljon suurempi joukko niitä, jotka eivät tiedä asiasta hevonpaskan vertaa. Juuri nämä tietämättömät ovat kommenttipalstoilla eniten äänessä. Juuri he puhuvat passiivisista työttömistä, joita työnhaku ei kiinnosta. Taloussanomat kertoo kahdesta erilaisesta suhtaumistavasta, jonka perusteella erottaa tyhmät ja viisaat.

– Aktiivimallin tulokset kertovat selvästi, että vaikka erilaisia aktivointimahdollisuuksia on lukuisia, niin silti noin 250 000 työtöntä ei aktivointi kiinnosta, eli ei haluta työllistyä. Paras vaihtoehto olisi, että ei-aktiivisilta leikattaisiin reilummin ja ko. rahat siirrettäisiin aktiivisille, Maslow pohtii.

Tässäpä meillä malliesimerkki tyhmästä. Minä kun olen Nummisuutarin Eskon linjoilla eli olen tyhmyydelle vihainen kuin rakkikoira, niiin sanotaan asia vielä kerran.

Työttömän työnhakijan pitää kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana tehdä 18 tuntia palkkatyötä. Palkan on oltava vähintään alan työehtosopimuksessa sovitun vähimmäispalkan suuruinen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, niin kokoaikatyön palkan tulee vuonna 2018 olla vähintään 1 189 euroa kuukaudessa.

Työssäoloehtoa laskettaessa palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa (1 189 : 21,5) ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa (55,30 : 8). Työssäoloehdon täyttymisen määrittelemiseksi Kelaan on toimitettava työ- ja palkkatodistukset.

Työtön voi ansaita yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta. Summa on 240 euroa. Yrittäjäksi rupeaminen on hyppy tuntemattomaan, sillä vaikka aktiivimallin mukaisena yrittäjänä saa periaatteessa olla neljä kuukautta sen vaikuttamatta tukiin, niin käytäntö on toinen. TE-toimisto määrää tuen maksajan keskeyttämään maksatuksen siksi aikaa, kun se selvittää onko yritystoiminta päätoimista. Tämä selvitys kestää muutaman kuukauden.

Aktiivimallin ehdon voi täyttää myös olemalla viisi päivää työllistymistä edistävissä palveluissa. Nämä ovat yleensä niitä käsipäivä- ja cv:n laadintakursseja, joilla ei opi mitään hyödyllistä, mutta joilla kurssien järjestäjät tekevät hyvän tilin. Näiden kurssien määrä on odotetusti lisääntynyt tämän vuoden aikana, mutta silti kaikki eivät nille mahdu. Kursseille ei voi mennä pelkästään täyttämään aktiivimallin ehtoa, vaan sille on oltava työvoimapoliittinen peruste.

Turhaanhan minä taas tämänkin kirjoitin sillä tyhmä ei opi eikä edes halua oppia. Hän ei ymmärrä edes pitää päätään kiinni sellaista asioista, joista ei mitään tiedä eikä haluakaan tietää.

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (67)
 1. Hallituksen tarkoitus oli leikata keinolla millä hyvänsä työttömyyskorvauksia, ja lopputuloksena syntyi aktiivimalli (ykkönen), jota esimerkiksi Ralf Sund puolusti armeliaampana vaihtoehtona.

  Oliskohan se kaikkia työttömiä koskeva porrastusmalli ollut sittenkin parempi? Ei olisi syntynyt tällaista vihan ja propagandan työkalua, että työttömätkin vielä jaetaan aktiivisiin ja passiivisiin? Selvää on, että passiivisten joukossa ovat vaikeimmat tapaukset, jotka eivät millekään työnantajalle enää kelpaa ikänsä tai sairautensa takia. Eivätkä myöskään pääse eläkkeelle.

  1. Jukka Laine
   16.8.2018, 09:47

   Heh, sehän oli tavoitteena että työttömät jaetana parempiin ja huonompiin työttömiin. Hajoita ja hallitse.

   1. Markku T Koivisto
    16.8.2018, 11:55

    Näin on. Saadaan työttömätkin kadehtimaan toisiaan.

  2. Alkaa olla aika lähellä rasismin määritelmää tämä työttömien mustamaalaminen ja yhteiskuntakiusaaminen. Pelkkä äänestäminen ei riitä vaan tarvitaan toimia, joiden voima ja vaikutus on oikeassa suhteessa hallituksen aiheuttamaan kurjistamispolitiikkaan. Tässä maassa ei käydä julkista keskustelua todellisista ongelmista, esim. työttömyyden rakenteellisista muutoksista suhteessa automaatioon tai suhteesta uuslibertaalin ilmastoon ja ideologiaan, joka tehokkuudessaan ja yhteiskunta vastuuttomuudessaan raapii hyödyn tuhotessaan samalla yhteiskunnan.

   Myöskään ei kanneta aitoa huolta tilanteesta, jossa kansalaiset eripuraistuvat yhä enemmän, ja politiikan kurjistamat kansalaiset alkavat näkemään syntipukkeja väärissä paikoissa, esimerkiksi että maahanmuuttajat vievät työpaikat ja sosiaalituet. Kehitys on menossa todella huonoon suuntaan.

 2. Olen itsekin saanut korjailla monen twiittaajan vääriä käsityksiä aktiivimallin hienouksista. Aika usein tuntuu siltä, että tämän jälkeenkään ihmiset eivät oikein tunnu uskovan, että ahkerakaan hakemusten lähettely ei riitä vaan työttömän on ihan oikeasti saatava se työpaikka välttyäkseen tuen leikkaukselta. Orwellilaiseen tapaan malli on nimetty nerokkaasti – tavallisessa kielenkäytössä aktiivisuus kun viittaa paremminkin oman toiminnan laatuun ja määrään, ei siihen miten ulkopuolinen taho eli tässä työnantaja tähän toimintaan suhtautuu.

  Tavallaan on kyllä lohduttavaakin huomata että kaikki ihmiset eivät vielä ole niin paatuneita, että olisivat suoraan valmiita olettamaan aktiivimallin olevan juuri niin pirullinen kuin se todellisuudessa on.

  1. Pieni kulkija
   16.8.2018, 18:53

   Saihan se yksikin opettaja opettajanpaikan mutta tukea leikattiin silti kun työsopimuksen mukaan työ alkoi vasta alkusyksystä ja sopimus allekirjoitettiin kesäkuussa.

Kommentointi suljettu.