Kysymyksiä sisäministerille

Palaan vielä viikonloppuna Turussa järjestettyihin natsijuhliin, joista kerroin eilen. Minulla on muutamia kysymyksiä poliisitoiminnasta vastaavalle sisäministerille julkisesti vastattavaksi, mutta sitä ennen pyydän lukijoita miettimään yhtä asiaa. Pohtikaapa sekunnin verran vaikka sitä, miksi vapaa-ajalla paidatta homoklubilla bongattu puoluejohtaja oli valtava uutinen, mutta äärioikeiston organisoimaan tapahtumaan osallistunut kansanedustaja ei ole.  Kuten eilen kerroin, niin kansanedustaja Kike Elomaa osallistui Kukkavirta-tapahtumaan. Sen järjesti Soldiers of Odinin johtama Kansallismielisten Liittouma, joka on äärioikeiston kattojärjestö.

Sitten niitä kysymyksiä sisäministerille.

Kuten tiedetään, niin poliisi pysäytti Turkuun matkalla olleiden vastamielenosoittajien eli natsien vastustajien busseja. Kolme henkilöä otettiin kiinni ennaltaehkäisevästi, koska heidän aiempi käytöksensä antoi aihetta olettaa, että he voivat aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä.

Hyvä niin, poliisilla oli varmasti perusteet tälle toiminnalle. Toiminta ei kuitenkaan vaikuta tasapuoliselta. Natsien marssille osallistui näkyvästi henkilöitä, joilla on aiempia tuomioita ja vireillä olevia oikeudenkäyntejä henkirikoksista, kuolemantuottamuksista ja pahoinpitelyistä. Miksi ei ollut aihetta etukäteen olettaa, että joku heistä voisi aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä? Vastaukseksi ei kelpaa, että he eivät nyt syyllistyneet väkivaltarikoksiin, sillä kyse on ennakko-oletuksista.

Koska PVL:n tarkoituksena on kumota yhteiskuntajärjestys väkivalloin ja perustaa yhden johtajan johtama yhteispohjoismainen natsivaltio, niin marssimassa oli paljon Pohjanlahden takaa tulleita henkilöitä. Miksi heitä ei matkustajaterminaalissa tutkittu ja otettu kiinni ennaltaehkäisevästi, vaikka Helsingistä ja Tampereelta tulevien vastamielenosoittajien bussit tutkittiin tarkasti?

Suomessa on sananvapaus, jonka mukaan jokainen saa kenenkään ennalta estämättä sanoa ihan mitä tahansa. Seuraamukset voivat tulla sitten jälkikäteen. Mielenosoituksessa puhuminen ei vapauta rikosvastuusta, eli kansanryhmää vastaan kiihottaminen on rikos myös mielenosoituksessa tehtynä. Aikooko poliisi aloittaa esitutkinnan mielenosoituksessa pidetyistä juutalaisvastaisista puheista?

PVL järjesti mielenosoituksensa ihan tarkoituksella Akatemiatalon edessä. Samassa talossa istuu hovioikeus, jonka käsittelyssä on järjestön lakkauttaminen. Tapahtuma oli selvästi suunnattu laillista yhteiskuntajärjestystä ja oikeuslaitosta vastaan. Miksi tapahtumaa ei ohjattu jonnekin muuanne? Poliisilla olisi siihen valtuudet, eikä kokoontumisvapaus estä poliisia ohjaamasta mielenosoituksia pois paraatipaikoilta.

Tapahtumahan oli siisti ja kurinalainen, niinkö? Niinpä tosiaan oli. Jos oikeasti tällaista kuria halutaan, niin demokratiassa kansa päättää. Se voi päättää vaikka demokratian lakkauttamisesta.

***

Tätäkään juttua ei voi kommentoida. Epämiellyttävältähän semmoinen suun tukkiminen tuntuu, mutta onpahan esimakua kurista ja järjestyksestä.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (0)