Pelotevaikutus

Julkisuushakuinen provokaattori Juhana Vartiainen tulee joskus kertoneeksi totuuksia hallituspuolueiden todellisesta ajattelusta. Työttömät ovat laiskoja, he ovat rikkaruohoa ja heidän elämänsä on tehtävä mahdollisimman hankalaksi, jotta he säikähtäisivät ja menisivät töihin. Nyt Vartiainen kertoo suoraan, että työllisyyskurssien ja kaiken aktivoinnin tarkoituskaan ei ole työllistymisen helpottaminen, vaan työttömien elämän tekeminen helvetilliseksi.

Koko viestiketju löytyy täältä.

Nyt voidaankin unohtaa kaikki kauniit puheet kurssien ja aktivoinnin ylevistä tarkoitusperistä ja myönteisitä vaikutuksista työllistymiseen. Tämänhän kaikki työttömät ovat tienneet jo kauan, mutta on ilahduttavaa, että hallituspuolueen edustaja ja aktiivimallin suurin kannattaja kertoo suoraan hallituksen työllistämistoimien perimmäisen tarkoituksen.

Vartiainen ei vieläkään kerro miten kaikki työttömät saadaan mahtumaan avoinna oleviin työpaikkoihin. Työttömiä on puhujasta riippuen joko 183 000 (Tilastokeskus), 270 000 (Työministeriö) tai tuensaajien mukaan laskien ainakin 350 000. Työpaikkoja on avoinna suunilleen 20 000.

Ei ole tarkoituskaan, että kaikki saisivat sellaista palkkatyötä, jolla elää. Ei ole tarkoitus edes maksaa palkkaa, vaan työttömiä patistetaan yhä kovemmalla kädellä palkattomiin töihin. Kun työttömät eivät tätä ymmärrettävästi halua, niin heidät on pakotettava. Juuri sitä varten hallitus on median suosiollisella avulla toitottanut jo kolme vuotta työttömien laiskuudesta ja tukien runsaudesta. Työttömät on leimattu yhteiskunnan loiseläjiksi ja kansakunnan vihollisiksi.

Nyt kun työttömien nöyryyttäminen, heidän elämänsä hankaloittaminen ja pelotevaikutus on tunnustettu työllistämistoimien ainoiksi motiiveiksi, niin otteet tulevat kovenemaan. Kursseja ja aktivointia tehokkaampi pelotevaikutus saadaan aikaan vaikkapa määräämällä jokaiselle työttömälle päivittäinen ilmoittautumisvelvollisuus viranomaisille. Vielä tehokkaampaa on julkinen häpäiseminen. En ihmettelisi yhtään, vaikka hallitus keksisi positiivisin sanankääntein perustellen pakottaa työttömät seisomaan torilla päivittäin asennossa pari tuntia työssäkäyvien pilkattavana. Vielä tehokkaampaa olisi ottaa käyttöön jalkapuu. Työleirit lienevät ihan konkretiaa lähiaikoina.

Ja kaikki tämä vain sen takia, että palkkatyötä ei ole eikä tule. Sen sijaan tulee yhä enemmän palkatonta tai huonosti palkattua osa-aikatyötä ja nollatuntisopimuksia. Sen on ruvettava kelpaamaan, tai kuri kovenee.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (120)
 1. Jukka Laine
  23.8.2018, 08:29

  Laineen ratkaisu on yleinen työajan lyhentäminen, jotta kaikille riittää töitä. Niin on tehty ennenkin.

  1. Marko Virta
   23.8.2018, 09:29

   Laineen ratkaisu vaikuttaa oikealta.

  2. Se olisi hyvä ja auttaisi myös työssäkäyviä, jotka uupuvat oman oravanpyörässä alla.

  3. StillSearching
   23.8.2018, 11:51

   Jep, perusturva ja työajan lyhentäminen

   1. StillSearching
    23.8.2018, 11:53

    Lisäksi vielä jatkuvan kasvun tavoittelu pitää lopettaa asap ja alkaa sitä hallitusti supistamaan

    1. Faktantarkastaja
     23.8.2018, 15:19

     Onhan siitä tutkimusdataa. 6h työpäivä ja 4 päivän viikko. Tuottavuus lisääntyy suhteessa työaikaan niin paljon, että kaikki voittavat.

     Näin keskimäärin, eihän tuota voi yleistää joka alalle.

     1. Ulla Vehaluoto
      23.8.2018, 16:36

      Niin toki, mutta valtiota ei ohjata järjellä ja yhteishyvään pyrkien, vaan ahneudella ja pyrkien yksilölliseen hyvään.

      Jakaminen ei sovi ahneelle, eikä itsekkäälle sovi lähimmäisenrakkaus.

      Itsekäs kahmija laskee, että kun hän saa yksilönä riistettyä miljoonalta köyhältä euronkin, hänestä tulee saman tien miljonääri.

      Uusliberalismi tarkoittaa sitä, että miljonäärit ja miljardöörit pitävät valtiossa valtaa. Valta on tällöin rahalla. Mammonalla.

 2. Hiljaiseksi vetää.

  On selvää että kumpi tahansa keino keppi tai porkkana tehoaa, mutta kumpikaan ei poista epäsuhtaa työn ja työttömien määrässä. Kun keppi on käytetty loppuun, niin kuin se nyt on tehty, 180 000- 270 000 ihmistä on leimattu hallituksen ja median taholta työtä vältteleviksi luusereiksi. Ja jollei taloudessa ja yhteiskunnassa tapahdu jotain mullistavaa, työttömien määrä ei aivan hirveästi enää tule tuosta muuttumaan. Rakennetyöttömyyden määrästä käydään vääntöä, mutta kukaan tuskin kiistää että niiden määrä jotka jäävät työn ulkopuolelle on mittava.

  Nyt viimeistään pitäisi kääntää keskustelu siitä, miten tuota ei omasta tahdostaan työelämän ulkopuolelle joutunutta kansanosaa pitäisi tukea. Keppi ei enää tehoa, porkkanoita ei ole. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee jokin kansalaispalkan mallinen, ei syyllistävä, ei byrokraattinen järjestely. Ongelma vain on, että siihen liittyy niin paljon ideologista vääntöä, ettei ainakaan lähitulevaisuudessa saada mitään tehtyä. Sitä odotellessa työttömät on laitettu jalkapuuhun somekansan pilkattavaksi. Että kiitos tästäkin Vartiainen & kumppanit.

  1. Kristallipallo
   23.8.2018, 09:20

   Automaatio tulee lisäämään työttömyyttä lähitulevaisuudessa, seuraavaksi työpaikat vähentyvät pankki ja rahoitusalalta. Pitemmällä välillä lähtee myös kuljetusalan paikat, kun saadaan autot ja junat liikkumaan ilman kuskeja.

   1. Automaatiosta tämä viisas mies Vartiainen ei ole kuullutkaan. Automaatio syö koko ajan tuhansia ja tuhansia aiemmin ihmisten tekemiä työsuorituksia pois. Tilalle ei tule läheskään samaa määrää korvaavaa työtä.

    1. Ulla Vehaluoto
     23.8.2018, 16:38

     Ihan varmasti on kuullut ja on hyvinkin tietoinen tilanteesta. Hän vain on valinnut tuon tien jossa itsekkyys, ahneus, petollisuus ja häikäilemätön oman edun tavoittelu ylittää muut arvot.

     Kyvykäs poliitikko siinä mielessä. Tai kyykäärmeen sikiö, sanoisi joku.

     1. On toki tietoinen, mutta työttömiä on niin kiva syyllistää. Hölynpölyksi sanoi työpaikkojen vähenemisen, kuulemma tilalle tulee vaikka mitä uutta :). Mitä lie…risusten ja käpyjen keruuta?

     2. Osuvin silmiin sattunut luonnehdinta oli eräässä Stunnedin viestissä:

      ”On kuin prinsessan suudelma olisi jäänyt puolitiehen.”

     3. Hyvin on pelattu politiikassa jos suurin osa tuohtumuksesta osuu Vartiaiseen ! Se varmaan on tarkoituskin.

      1. Luultavasti. Kohde vain on poikkeuksellisen edustava…

       1. jk. Vihatun Juhana Vartiaisen toimittaminen pilkkaamaan työttömiä Senaatintorin mielenosoitukseen ei varmastikaan tapahtunut vahingossa. Sipilän hallinto todella luo maahan uutta kulttuuria. Huomenta Suomi!

  2. En ole koskaan tätä ennen kokenut hallitusta, jolla olisi näin dystooppinen ihmiskäsitys kuin tällä nykyisellä.

   Hiljaiseksi todellakin vetää. Ei kauheasti uskottavuuspisteitä taaskaan ropise edustaja Vartiaiselle.

   1. On todella naivia ajatella että tämä olisi yksin Vartiaisen keksintö. Et kai luule niin ?

    1. Vartiainen on hallituksenvalitsema ja varmasti jotenkin palkittu myös ottamaan vastaan kansan vihan ja halveksunnan ihan niin kuin se nainen siitä ensimmäisestä aktiivimallista vaikkei sillä ihan loppuun asti luonto kestänytkään.

Kommentointi suljettu.