Köyhän asialla

Hallitus muistaa vaalibudjetissaan köyhiä leikattuaan ensin heidän etuuksiaan kolmen vuoden ajan. Jo kaksi viikkoa sitten pääministeri Juha Sipilä lupasi, että hyvän taloustilanteen luoma liikkumavara budjetissa käytetään pienimpien etuuksien, päivärahojen ja takuueläkkeen korotuksiin.Nyt ollaan kovasti köyhien asialla.

Kai joku tämänkin uskoo, uskoivathan hölmöläisetkin peiton jatkamiseen ompelemalla toisesta päästä leikatun palan toiseen päähän. Hallitus tekee nyt täsmälleen samaa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa takuueläkkeen nosto yhdeksällä eurolla. Siinähän käy niin, että takuueläkeläisen saama toimeentulotuki pienenee täsmälleen samat yhdeksän euroa. Laitetaan vielä kuva.

Kuva: Facebook/Jyrki Saari

Ihan sama koskee muitakin pienimpien tukien nostoa. Ne leikkaavat suoraan toimeentulotukea, joten lopputulos on pyöreä nolla. Toimeentulotukea on kuitenkin haettava, joten edes vaivaa ei säästy.

Hallitus olisi voinut halutessaan purkaa kansaneläkeindeksin jäädytyksen. Pienimmät tuet on sidottu tähän indeksiin, jonka hallitus päätti viime joulukuussa jäädyttää vuoden 2017 tasolle. Sama temppu tehtiin jo vuotta aiemmin, kun indeksiä peräti alennettiin alle vuoden 2014 tason. Indeksi pysyy siis ensikin vuonna tällä kaksi vuotta sitten alennetulla ja vuosi sitten jäädytetyllä tasolla.

Yhdeksän euroa tuntuu olevan sellainen summa, että tarvittaisiin Teppo Palmroosin jo vuosia sitten suunnittelema yhdeksän euron kolikko. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille, jotka eivät kykene palkatyöhön tai muuhun työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen. Heidän määränsä on jatkuvassa kasvussa. Tänä vuonna heitä on noin 35 000. Halltuksen budjettiesityksen mukaan heitä on ensi vuonna 40 000.

Valtio maksaa kunnille 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta. Tähän tarkoitukseen on budjetissa varattu 26,8 miljoonaa euroa. Lisäksi kunta vapautuu kuntouttavassa työtoiminnassa olevan työmarkkinatuen maksuosouudesta eli ns. sakkomaksusta. Kunta saa ilmaista työvoimaa ja valtio palkitsee siitä. Työtoiminnassa oleva saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä.

Lisääntyykö kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa olevien alentuneesti työkykyisten määrä ihan oikeasti? Ei tietenkään lisäänny, mutta lakia on venytetty koskemaan kaikkia pitkäaikaistyöttömiä heidän työkunnostaan riippumatta. Muistutan taas kerran sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeestä, jossa sanotaan näin:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. 

Tässä pari esimerkkiä köyhän asialla olemisesta. Ensin leikataan kolme vuotta. Sitten annetaan takuueläkeläiselle yhdeksän euron kolikko, otetaan se saman tien pois ja annetaan kuntouttavaan työtoimintaan vastoin lakia osallistuvalle terveelle ja työkykyiselle palkaksi koko päivän työstä.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (105)
 1. Kimmo Paaso
  30.8.2018, 09:17

  Näinhän se homma etenee, toteaisi Pulkkisen pönttö tj.

  Uskomatonta, sanoisin. Vaan en sano, koska tämä on tuttua touhua. Oman lauluni sanoin: kierous ja koiruus se on aikamoista
  mutta on touhua tuttua:
  Aatella yhtä ja toitottaa toista,
  syötellä härskiä huttua!

  Näin. Kerrotaan jotain, joka liian usein uppoaa tyhmään kansaan. Mäkisen laskuoppi ei ole hallussa, plussat ja miinukset menee sekaisin. Mutta “veroja kevennetään”, “pienituloisille lisää”, se osataan tavata, ja hirmuinen riemu ja riehuminen alkaa beronislummin vuokrakakkosessa ja kuolleen kylän harmaassa töllissä. Meitä muistetaan, he huutavat. Meistä välitetään, he nyyhkivät.

  Ja äänet menee kepulille ja kokkarille. Ei kukkarolle.

  1. Markku Isometsä
   30.8.2018, 11:33

   Hyvät sanat. Teetä sävel ja laula. Äänen värilä ei niin suurta väliä.

  2. Kyllähän ne äänet menee kukkarollekkin vaikka ei sille omalle kukkarolle.

  3. Mikko Keränen
   30.8.2018, 18:12

   Just näin! Itse olen ollut nyt 11 vuotta “kuntouttavassa” työtoiminnan saa. -Ei kuntouta yhtään mihinkään ja siitä saatava työosuusrahakin on jo vuosia sitten jäänyt alle työssäkäynti kustannusten. Kaupunki avuliaasti tarjoaa meitä ilmaiseksi työvoimaksi ulkopuolelle herättäen toiveita, että tulisi palkatuksi oikeisiin töihin, mutta miksipä mukaan palkkasi, kun voi teettää työtä määrittelemättömän ajan ihan vaan sillä kympillä per päivä!? -Ja jos asiasta edes mainitset, saat lähteä samantien! Tässä on ihan puhtaasti kyse orjatyövoimasta. Suomi paheksuu Kiinan ja Pohjois-Korean alipalkattua työvoimaa, vaikka samalla syyllistyy pahempaan. (Kiinassa saa sentään yli 2€/tunti, Suomessa ei! Työterveyden täytyy tai lomista puhumattakaan!)

   1. Serkkuni on jumittunut tuohon “kuntouttavaan” limboon myös, nyt jo lähemmäs 10 vuotta täynnä. Innokas työnsuunnittelija oli antanut äskettäin varoituksen, kun oli mokoma kuntoutuja myöhästynyt 5min aamuisesta kokoontumisesta. Kiksinsä kukin saa mistäkin.

 2. Hulivilipoika
  30.8.2018, 09:18

  Hallitus lupaa pienituloisille myös verohelpotuksia. Tämäkään ei koske kaikkein köyhiympiä, koska he eivät maksa nytkään juurikaan veroja, eivät ainakaan fiksuimmat, jotka hankkivat tukeaan varten erillisen verokortin. Muilla verotus tasataan lopullisessa verotuksessa, mutta taitaa aika monella alimpaan maan rakoon lyödyllä mennä ne rahat ulosottomiehen käsiin. Tämä on samaa vaaliprobagandaa, höttöä ilman todellista sisältöä.

  1. Kaikki jotka syövät, maksavat alvia. Tuilla elävien veroaste on maan korkein.

   Välillisiä veroja ei pääse karkuun, vaikka ei olisikaan juuri ansiotuloa. Hallituksen lupaamat “veronalennukset” ovat pienituloisten kohdalla todellisuudessa veronkorotuksia. Suurituloisille taas annettiin lisää.

   Orpo verhoaa veronkorotukset mukamas ympäristöystävällisyyteen. Haittaveroilla Orpo tarkoittaa asumisen, energian, kulkemisen ja kulutuksen verotuksen kiristymistä. Tekipä Orpo mitä hyvänsä aina syytetään vihervasemmistoa tai vähävaraisia, koska Orpo höpöttää taktisesti “haitoista” ja tupakki taas kallistuu. Vihreät samaistetaan ulkoisvaikutuksiin ja köyhät huonoihin elintapoihin. Vähän sama ilmiö natsien kanssa: se olikin antifa joka rettelöi.

   Autoverotuksen alennus toteutuu vasta kun tuleva uusi hallitus on valittu, mutta äänet lunastaa ennakkoon istuva hallitus. Sitä paitsi autoveroale on vain uusille autoille. Köyhien ajamien vanhojen kulkuneuvojen käyttövero nousee.

   Saku kirjoitti eilen osuvasti: vaalikarja maksaa vaalilupausten lunnaat.

   Pitäisi päästä lupaamaan vaalikarjalle jotain mieluisaa, mutta lupauksen pitäminen ei saisi maksaa mitään. Parasta olisi, jos vaalikarja itse maksaisi sen lupauksen lunastamisen. Lisäksi lupauksen pitämisen olisi hyödytettävä hallituksen isäntiä eli elinkeinoelämää. Tälle hallitukselle lupausten pettäminen on ihan jokapäiväistä menoa, mutta vaalien lähestyessä pitää hankkia uskottavuutta.

  2. Markku Isometsä
   30.8.2018, 11:36

   Potaskaa mieki maksan olemattomasta leikatusta yöttömyyskorvauksesta 22%. Palkkatuloista samala summalla en mitään.

   1. työtöntyötön
    30.8.2018, 15:11

    Minä tulen jo tähän kertomaan ennen kuin joku muu viisas ehtii että se on vaan ennakonpidätys. Sama kuin työllisellä olisi 60%. Joidenkin mielestä nuo on ihan verrattavissa olevia asioita eli 60 prosentista 15-20% ja työttömän 20-25 prosentista noin 16-22%. Minusta muutosverokorttia ei ole vättämätöntä työttömänä toimittaa etuuden maksajalle mutta työllisenä tuo muutos on sen verran iso että melkeinpä on pakko jos meinaa selvitä hengissä.

    Puhumattakaan että saman jos saisi työtuloina niin veroja ei tarvitsisi maksaa ollenkaan.

  3. Samasta tulosta muutaman sentin heitolla edellisenä vuonna sain palautusta noin satasen verran, tänä vuonna pitää maksaa lähes 40 euroa mätkyjä.

Kommentointi suljettu.