Yhteiskunnan taakat

Ylen Ykkösaamussa vieraillut pääministeri Juha Sipilä näkyy kosiskelevan vaalikarjaa oikealta ja äärioikealta. Talouskasvun rajoittajiksi hän nimeää laiskat työttömät, joita ei saada menemään töihin, ja natsi-Saksan juutalaisvainoja erehdyttävästi muistuttavat Saksan väkivaltaiset mielenosoitukset ovat maahanmuuttajien vika.

Katsotaanpa ensin syyllisiä nimeltä työttömät. Sipilän mukaan suomalainen lainsäädäntö ja järjestelmä eivät kannusta työn tekemiseen. Hän sanoo vierailleensa paikkakunnilla, joilla työttömiä ei saada avoimiin työpaikkoihin. Tällä Sipilä ilmeisesti haluaa sanoa, että työttömien saamaa tukea on leikattava lisää niin paljon, että työ rupeaa maistumaan.

Ei siis riitä, että aktiivimalli leikkaa tukea jo puolelta työttömistä ihan vain sen takia, että he eivät löydä mallin edellyttämää työtä. Ei riitä, että monilla paikkakunnilla on tarjolla vain palkatonta työkokeilua ja kuntouttavaa työtoimintaa. Työttömiä pitää ruoskia lisää, sillä he ovat jopa ylisukupolvisen laiskoja. Lienee vain ajan kysymys, kun ruvetaan puhumaan geneettisestä laiskuudesta.

Sipilän puheet alkavat olla vaarallisia. Vuosikausia työttömiä on syyllistetty urakalla, ja aivopesu on mennyt niin hyvin perille, että poliitikkojen ja median ei enää tarvitsisi sanoa mitään. Viidakkorumpu hoitaa jo viestin välittämisen. Minä olen huomannut sen kasvavasta määrästä kommentteja, joissa neuvotaan työhön meneminen lääkkeeksi työttömyyteen. Kukaan, Sipilä mukaan lukien, ei kerro millä matematiikalla ”työttömyyden kova ydin” 250 000 työtöntä saadaan mahtumaan 20 000 avoimeen työpaikkaan. Hallitus ei osaa edes päättää, onko työttömiä Tilastokeskuksen ilmoittama määrä 183 000 vai Työministeriön ilmoittama 300 000.

Työttömät ovat paarialuokkaa, ja pääministerimme jatkaa heidän syyllistämistään. Tällä touhulla keskusta ei tule saamaan työttömien ääniä, mutta ilmeisesti niitä ei tarvita. Riittää, että aivopestyt ja omasta työpaikastaan varmat uskovat omaan turvallisuuteensa ja työttömien laiskuuteen. Uskovat niin kauan, kunnes työttömyys kaikkine sanktioineen kolahtaa omalla kohdalle.

Pääministerin pakolaisvastaiset puheet ovat kuin suoraan äärioikeiston suusta. Sotaa pakoon lähteneet ovatkin liikkeellä vain taloudellisin motiivein, ja selittely suomalaisten kokemasta pelosta on jo perussuomalaisia äänestävien kosiskelua. Lisäksi Sipilä osoittaa pelkoa ymmärtävillä puheillaan samaa tyhmyyttä kuin aikoinaan Soldiers of Odinin katupartioista puhessaan. Muistattehan: ”Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, jos lasta viedään kouluun tai harrastuksiin ja niin poispäin.”

Sipilä jakaa puheillaan ihmisiä vuohiin ja lampaisiin sen mukaan, millainen kustannus he ovat yhteiskunnalle. Jos ihminen on taloudellinen taakka, niin hänellä ei ole mitään arvoa. Tähän ajatteluun kun yhdistetään äärioikeistolaiset asenteet, niin kohta meilläkin kansanjoukot vainoavat maahanmuuttajien lisäksi myös työttömiä ja muita köyhiä.

Kuva: Sira Moksi

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta tyoelama
Kommentit (100)
 1. Luukas Pyykorpi
  1.9.2018, 13:31

  ”Mee töihin” öyhötellään monilla sosiaalisen media palstoilla työllisyysdiskursseissa. Eräältä örviltä kysyttäessä ei kuitenkaan halunnut antaa työpaikkansa ovikoodia työttömälle !

 2. Markku Isometsä
  1.9.2018, 13:35

  No joo onhan se noinkin ja ei se Sipilä sitä Kiimingin asuntoa tai siis taloaa pakolaisten tai tietenkin siirtoaisten käyttöön koskaan antanut. Kuhan horisi ninkuin aina sen jälkeenkin.

  1. Sipilän ”mökki” on Kempeleessä. Naapurit oli laskea allensa kun naapurustoon oli tulossa pakolaisia. Sama ilmiö olisi varmaan West Endin suunnallakin, luulisin.

  2. Jarmo finnilä
   1.9.2018, 23:12

   Sehän kiellettiin antamasta turvallisuussyistä.
   Ei sitä saa väärin puhua.
   Sipilää jalompaa ihmistä olekkaan.

   1. Vivikka Monto
    2.9.2018, 09:02

    Kiitos huutonaurusta, jonka tää kommentti aiheutti.

Kommentointi suljettu.