Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Joko nyt uskotaan?

Vuosikausia olen kirjoittanut kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista. Olen sanonut, että siihen ei saa painostaa ketään uhkaamalla työttömyysturvan menetyksellä. Olen sanonut, että sitä ei saa käyttää kunnan säästökeinona. Olen sanonut, että aktivointisuunnitelma ei saa olla sanelua, vaan sen on oltava työ- ja elinkeinotoimiston, kunnan ja työttömän yhteinen sopimus, jolla työ- tai toimintakyvyltään rajoittunut henkilö ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa ohjata terveitä ja työkykyisiä, vaan heille on tarjottava palkkatyötä tai muita palveluja.

Kaikesta tästä on säädetty laissa, mutta laista ei ole piitattu. Kunnat ovat avoimesti kehuskelleet kuntouttavan työtoiminnan tuomilla säästöillä. Työttömiä on painostettu allekirjoittamaan sopimus avoimella uhkailulla tukien menettämisestä. Usein työtön on käsketty vain allekirjoittamaan valmiiksi laadittu ja muiden osapuolten valmiiksi allekirjoittama sopimus.

Olen nähnyt valtavan paljon aktivointisuunnitelmia, jotka eivät täytä lain vaatimuksia. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta edellyttää, että suunnitelmaan kirjataan henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta sekä toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja.

Liian usein tämä kaikki korvataan pelkällä maininnalla kuntouttavan työtoiminnan alkamisesta.

Nyt eduskunnan oikeusasiamies on ottanut kantaa kaikkiin näihin epäkohtiin, ja todennut ne lain ja hyvän hallintotavan vastaisiksi. Tarkemmin voitte lukea asiasta täältä.

Saa nähdä miten käy. Uskotaanko apulaisoikeusasiamiestä, vai käykö taas kuten kävi tälle STM:n ohjekirjeelle, joka kunnissa on sivuutettu täysin?

Tästä opimme sen, että kantelu hallinnon epäkohdista kannattaa. Kiitos kaikille niille, jotka ovat kantelun tehneet. Olette tehneet arvokasta työtä itsenne ja monen kohtalotoverinne hyväksi.

Kommentit (75)

 1. Pitkäaikaistyötön

  Kiitos itsellesi ja samalla onneksi olkoon! En yhtään ihmettelisi, jos yksittäiset kantelut ovat itse asiassa hedelmiä, joka kasvoivat sinun istuttamistasi siemenistä.

 2. Virve Valoheimo

  Todellakin kiitos Sakulle. Tässähän saattaa palautua vielä usko oikedenmukaisuuteen. Tiukolla on ollut.

 3. Jani Rikhard

  Olen linkannut tämän ennenkin, mutta enpähän malta olla vielä kerran jakamatta tositarinaa siitä miten meikäläistä ”ohjattiin”.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2018/06/29/tyokyvyttoman-tyottoman-ihmeelliset-seikkailut-kafkamaassa/

  • AMK

   Lainaan tässä blogisi kommentoijaa ”Ongelmahan tässä on se, että sairaus päivärahaa myönnetään jos on työkyvytön omaan työhön. Työkyvyttömyyseläkkeessä pitää nuoren ihmisen olla työkyvytön suurin piirtein kaikkeen mahdolliseen työhön maan ja taivaan välillä, oli siihen koulutusta tai ei ja vaikka työttömyysprosentti olisi korkea. ”
   Eli työtön ei sairauspäivärahaa saa koska ei ole töissä,sitä vastoin työkyvyttömyyseläkkeessä (papereissani lukee)”Alle 60-vuotiailla työkykyä arvioidaan oman työn lisäksi muuhun sopivaan työhön?Ihmetten vain missä niitä kevyitä töitä olisi ja kuka kummassa päättää mitä töitä voisin tehdä,koska kukaan ei kuuntele työkyvytöntä työtöntä
   onko niin että työvoimavirkailija sen päättää niin ja tärkein kuka palkkaa työkyvyttömän ihka oikealla palkalla…no sehän ei ole heidän ongelmansa sehän on työkyvyttömän ongelma-miksi on työkyvytön jne….leikataanpa sitten työmarkkinatukea tai pullautetaan toimeentulotuelle alennuksien kera-kaikista pidetään huolta eiks niin…

  • Taistelija

   Kannattaa hakea uudestaan työkyvytömyyseläkettä. Noita valituksia ei kannata tehdä, niissä tuhlaantuu vain aikaa.
   Itselläni kävi niin, että olin erään kuntoutuslaitoksen järjestämässä työhönvalmennuksessa, joka kesti kaiken kaikkiaan lähes 3 vuotta. Kesken tuota kuntoutusta minulta hylättiin kuntoutustuki, mutta koska olin ”toimenpiteiden alaisuudessa” niin sain onneksi kuntoutusrahan tilalle. Olin kuulemma liian hyvässä kunnossa kuntoutustuelle, vaikka olin ollut kuntoutustuella tuohon mennessä jo melkein 6 vuotta.
   Kun tuo työhönvalmennus ei kohdallani tuottanut haluttua tulosta, ja noiden lähes 3 vuoden aikana olin pitkään ja hartaasti pohtinut tilannettani ja kuntoani, niin tulin siihen tulokseen että ainoa järkevä ratkaisu tilanteeseeni on eläkkeelle hakeutuminen.
   Hoitotahon kanssa tästä keskusteltiin ja palaveerattiin muutamia kertoja ja hoitava lääkärini puolsi näkemyksiäni ja niin sitä sitten haettiin työkyvyttömyyseläkettä. Kuntoutuksen päättyessä helmikuussa 2017 olin siirtynyt TE-toimiston asiakkaaksi statuksella ”vajaakuntoinen” ja Kelan maksamalle työmarkkinatuelle.
   Ensimmäinen eläkehakemuksen päätös oli toukokuussa 2017 se, että minulle myönnettiin osatyökyvyttömyyseläke.
   Otin tuon ko. eläkkeen vastaan vasta lokakuussa 2017, koska siinä oli muutamia juttuja joita halusin selvittää ennen kuin hyväksyin eläkkeen, mm. halusin keskustella hoitotahon kanssa jne.
   Uusi työkyvyttömyyseläkehakemus tehtiin toukokuussa 2018 ja heinäkuussa minulle myönnettiin täysimääräinen, toistaiseksi voimassa oleva työkyvyttömyyseläke, josta olen erittäin onnellinen.
   Eli jos jostain tulee hylky, niin ei muuta kuin uutta hakemusta vaan vireille. Kannattaa myös jutella lääkärin kanssa B-lausunnon sisällöstä ja sen painotuksista. Asiat kannattaa esittää yksinkertaisesti ja selkeästi. Mitkä jutut rajoittaa elämää ja mitkä asiat työntekoa, mitä kaikkia keinoja on jo kokeiltu ( lääkitykset, kuntoutukset, terapiat jne.)
   Kannattaa myös itse kirjoittaa hakemukseen liite, missä omin sanoin kertoo ytimekkäästi tilanteestaan ja kaikista työntekoa rajoittavista jutuista. Itselläni ensimmäiseen hakemukseen tehtiin 14 sivun mittainen B-lausunto. Päätöksen jälkeen pyysin sekä Kelalta että eläkeyhtiöltä heidän lääkäreidensä lausunnot ekasta hakemuksestani ja niistä tajusin heti, että ensimmäisen hakemukseni B-lausunto oli liian sekava ja pitkä, päättävät lääkärit eivät olleet osanneet poimia lausunnosta kaikkia asioita mitkä vaikuttavat tilanteeseeni ja vointiini, ja liittää niitä yhteen kokonaisuudeksi josta selviää toimintakykyni, rajoitteet jne.
   Tästä viisastuneena laadimmekin uuden B-lausunnon lääkärin kanssa, siitä tuli paljon selkeämpi, lyhyempi, ytimekkäämpi ja siitä kävi heti ilmi ongelmat, vointini, rajoitteet, tehdyt toimenpiteet yms.
   Lisäksi tein itse hakemukseen paremman ja selkeämmän liitteen missä kerroin selkeästi ranskalaisin viivoin, lyhyin lausein, mikä on vointini, mitkä asiat estävät niin opiskelun kuin työnteon, millaisia muita rajoituksia sairauteni aiheuttaa arkeeni jne.
   Tämä tuntui auttavan ja saamaan kauan kaipaamani myönteisen päätöksen.
   Olen myöskin mielenterveyspotilas ja sairastanut pitkään, tiedän millaista on vääntää vuosia kaikkien hakemusten, lausuntojen ja päätösten sekä byrokratian viidakossa.
   Tsemppiä ja voimia kaikille jotka taistelevat oikeuksistaan ja pääsystä eläkkeelle. Älkää luovuttako, vaan pyytäkää tukea ja apua omalta lääkäriltä, hakekaa uudestaan ja miettikää oikeasti hakemuksen ja B-lausuunnon sisältöä sekä painotuksia, niillä on oikeasti merkitystä.

   • Anne Pahtakari

    Isäni haki työkyvyttömysyeläkkeelle 4 tai 5 kertaa, ennen kuin se myönnettiin. Kyllä söi miestä ja sen tytärtä myös.

 4. Tero Paananen

  Luin sitten oikeusasiamiehen ratkaisut.

  Kummassakaan kaupunkia/kuntaa ei velvoitettu mihinkaan toimenpiteisiin.

  Onko niin, etta jos virkamiehen on todettu oikeusasiamiehen puolesta toimineen lainvastaisesti, se velvoittaa virkamiehen korjaamaan toimintaansa? Mita jos nain ei tapahdu ja lainvastainen tyotoiminta jatkuu entisellaan?

  • sakutimonen

   Sitten voidaan ruveta tutkimaan rikoslaista virkarikosta koskevia pykäliä.

   • Epäilevä

    En ollutkaan tullut ajatelleeksi tuota virkarikosvaihtoehtoa tällaisessa tapauksessa. En toki lakia ja käytäntöjäkään kummoisesti tunnekaan. Toivotaan, että apulaisoikeusasiamiehen sanalla olisi nyt riittävästi painoarvoa ja viesti menisi perille.

    Ja kiitokset myös täältä Sakulle erittäin arvokkaasta työstä jota teet. Uskon, että sillä on ollut vaikutusta.

   • 167-176

    Joitakin satoja tai tuhansia rikosilmoituksia väärinkäytöksistä voisi tehdä ihan ”kutvanaa”.
    Virkarikos vanhenee aikaisintaan 5 vuodessa. Käytännössä taitaa vaan olla niin että rikoslain 40 luku homehtuu käytön puutteesta ja sen tarkoitus taitaa olla vain kulissi ulkomaailmalle.
    Siitä huolimatta rikosilmoitus kannattaa tehdä ja siihen on syytä varautua jo aktivointisuunnitelmaa tehtäessä äänittämällä tapahtuma, mieluummin salaa.

    • Anne Pahtakari

     Äänittäminen ok, mutta äänitettä ei noin vain saa levitellä toisten kuultavaksi. Jos asia etenee viranomaiselimissä, niin olettaisin, että viimeistään käräjien päätöksellä äänitteen saa antaa muille (käräjille?) kuultavaksi. En tiedä saako tällaista äänitettä antaa kuultavaksi esim. poliisikuulustelussa.

   • Rintsu

    Virkarikoksista tossa vaan on hirmuisen vaikeaa löytää ketään syytettyjen penkille.

    Meinaan, että virkarikoksissa kyseessä on yleensä virkavelvollisuuden laiminlyönti, henkilökohtainen hyöty tms josta yksittäisen virmamiehen voi vetää kaakinpuuhun. Mutta kun kyseessä on ns. maan tapa niin muutaman virkamiehen ristiinnaulitseminen ei oikeastaan auta mitään.
    STM:n sinänsä selkeän ohjeen sivuuttaminen tai huomiotta jättäminen ei tarkoita sitä, että jostain löytyisi käsky tai määräys jättää noudattamatta lakia. Jokaisen yksittäisen mielivaltaisenkin päätöksen voi jotenkin olla perustelevinaan sillä, että se on pohjimmiltaan tehty Reiskan parhaaksi ja hänen etuaan ajatellen vaikka Reiska ei asiaa niin ymmärräkään. Virkamieshän ei ole päätöksestä hyötynyt mitenkään.

    Yksinkertaisinta olisi jos STM ottaisi sosiaalipalvelut kontrollinsa alle ja jos (ja kun) löytyy kunta joka käyttää järjestelmää väärin niin sit vaan rahoitus moiselta toiminnalta poikki.

    Kun vika on järjestelmässä niin ei siinä yhtä tai muutamaa syyllistä kaivata sormella osoiteltavaksi.
    Siinä pitää korjata järjestelmä vastaamaan tarkoitettua tarkoitustaan eikä ettiä hirtettäviä.

    • Jarkko

     ”Virkarikoksista tossa vaan on hirmuisen vaikeaa löytää ketään syytettyjen penkille.”

     Ehkäpä nuo kuntouttavaa toimintaa pyörittävän muuttavat toimintaansa pikkuhiljaa samaan suuntaan kuin Kela. Kela on aikoja sitten siivonnut päätöksistään pois kaikki tiedot ketä minkänkin päätöksen on tehnyt. Päätökset vain tipahtavat jostain Kelan nimissä, josta kukaan ei edes tiedä kuka on tehnyt päätöksen missäkin asiassa.

     Tällöin kantelua ei pysty kohdistamaan kehenkään yksittäiseen päätöksen tekijään vaan ihminen joutuu yksinään tappelemaan koko isoa virastoa vastaan. Usein kanteluakaan ei käsittele kukaan ihminen virkavastuulla vaan senkin tekee joku salainen lautakunta, jolla ei ole yhteystietoja missään. Tätä kaikkea sitten kutsutaan oikeusvaltioksi.

     • AMK

      Millä voikaan koska päätöksen tehneen nimi on anonyymi..milläs saat oikeutta allekirjoittaneelle päätöksentekijälle koska sellaista ihmistä ei ole edes olemassa..niinpä niin tietokonehan ne päätökset tekee nykyään joka ei tunne inhimillisyyttä,ei ota huomioon ihmistä joka on erilainen kuin tietokoneeseen omat positiiviset adjektiivit on syöttänyt yläkanttiin…ja heitähän löytyy arkadianmäeltä hyry mykke,??

  • Kimmo Paaso

   Jotenkin on sellainen tunne, että homma jatkuu ihan samanlaisena. Oikeusasiamies valoi öljyä laineille, muina hiljenee ja meno jatkuu entisellään. Salaisessa palaverissä, missä osallistujia oli kielletty olemasta mukana kahta lukuunottamatta – OAM ja PM – sovittiin homma tällä tavalla, kätevästi.

   Den dagen, den sorgen.

   • Kimmo Paaso

    Mutina, ei muina.

 5. stunned

  Saku on väsymätön kuin erämaan tuuli tai tunturipuron vesi. Kallio kuluu hitaasti ja kanjoni kaivautuu halki ylängön. Herkeämätön toisto siirtää vuoria. Ja jos vuori ei tule Muhammadin luo…

  Seuraavaksi taipuu palkaton työ ja rekrykoulutukseen saadaan rotia. Kiitos Sanna Ukkolan ja metallityön kohta murtuu orjatyön linnake.

 6. jiipee

  ”Työttömiä on painostettu allekirjoittamaan sopimus avoimella uhkailulla tukien menettämisestä.”

  Kun työtön on jo alisteisessa tilanteessa ja asemassa pelkästään työttömyytensä takia, niin on varmasti vaikeaa vastustaa viranomaisten uhkailuksi muuttuneita ”neuvoja” ja käskyttämisiä. Tämän lisäksi työttömän pitäisi tietää omat oikeutensa, jotka ei varmasti ole suurimmalle osalle työttömäksi joutuneille ollenkaan selvät. Itsellenikin ne olivat vielä muutama vuosi sitten tuiki tuntemattomia.

  Mutta Sakun palstan lukeminen on selvittänyt harvinaisen paljon näitä työttömien oikeuksia, joita yleensä kukaan työvoimaviranomainen ei ota koskaan esille.

 7. Tore A

  Olen aikaisemmin saanut sen käsityksen, että oikeusasiamies ei ole piitannut tästä asiasta esitetyistä kanteluista – ja miettinyt, että mikähän olisi instanssi jonne voisi jättää kantelun oikeusasiamiehen toiminnasta…

 8. Pitkäaikaisesti työtön

  Hienoa, hienoa. Ei verovaroja ole tarkoitettu tukemaan yhdistyksiä tai muitakaan höpöhöpöä tarjoavia toimijoita. Seuraavaksi pitäisi mielestäni asettaa luupin alle muutkin näennäisesti työllistymistä edistävät palvelut.

 9. Rainer Rajakallio

  Hyvä välitilinpäätös. Nyt on seurattava haukansilmin, mitä kunnissa tämän jälkeen puuhataan.

 10. Arska
  • jonis.lusis

   Suomessa ei voi tehdä joukkokannetta kyseisestä asiasta. Kuluttaja-asiamies on ainut joka voi ajaa
   ryhmäkannetta.
   Ryhmäkanne on mahdollinen esimerkiksi kulutustavaran virhettä tai sopimusehtojen tulkintaa koskevissa riidoissa. Myös sijoitustuotteiden ja vakuutusten, esimerkiksi eläkevakuutusten, säästöhenkivakuutusten ja rahasto-osuuksien myyntiä ja markkinointia koskevat kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan väliset riidat kuuluvat lain soveltamisalaan.

   • Arska

    Sorry, laitoin tuon tekstin edellisessä viestissä liian innokkaasti ja nopeasti kirjoitettuna vähän väärin sanamuodoin ja linkin ja tarkoitin tietysti siis että kanteluita voi tehdä joukolla tuosta linkistä EU:n päättäviin elimiin eli jokainen tekee tietysti itse henkilökohtaisesti valituksen mutta joukkohan siitä muodostuu ja sellaista joukkovoimaa tarvitaankin jotta tämä Suomen hulluus saisi paljon julkisuutta.

    Hyvä kun korjasit, Suomessa ei ole joukkokanne mahdollisuutta jostain syystä vaikka sellainen ehdottomasti pitäisi olla mutta se onkin toinen asia se.

 11. Johanna

  Hyvä juttu että valitetaan kunnolla viranomaisille joilla on valtaa eikä vaan netissä uhota. Edelleen toivon että ne joita on väärin kohdeltu jaksaisivat tehdä valituksia ja kanteluja. Ja Sakulta toivon sitä ettei puhuisi aina että kaikki kunnat tekee väärin jne. Väärinkäytökset on kuitenkin vähemmistö, suurin osa kuntouttavasta hoidetaan oikein ja siellä on oikeat ihmiset. Jotta pysytään totuudessa pitää katsoa asioita useammalta kantilta.

  • Anonyymi pakosta

   Uskallan kyllä väittää, että väärinkäytökset ovat suuri enemmistö. Ja suuremmaksi tulee, kun nykyään ei enää oikeasti kuntoutusta tarvitsevia juuri joukossa näy. Heidät pistetään pihalle, että saadaan tilaa tuottaville ”kuntoutujille”. Ja vaikka joukkoon joku oikea kuntoutuja eksyisikin, ei kuntoutusta ole mailla halmeilla. Sitä ei todellakaan ole nämä kokoonpano- ja pakkauspuuhat tai siivous.
   Kiitos Sakulle! Toivottavasti jaksat jatkaa upeaa työtäsi!

  • stunned

   Rutiini on passittaa kaikki erottelematta kuntouttavaan, kun työttömyys pitkittyy ja alkaa rasittaa kuntataloutta. Mitään selvitystä ei siis tehdä. Pelkkää säästämistä siinä ajatellaan. Miten päätös kuntouttavasta siis voisi olla ”hoidettu oikein”? Käyttävät jopa yhdeksää euroa ikään kuin täkynä köyhälle. Tarjoavat bussilippua tai ateriaa, kunhan saavat suostuteltua allekirjoittamaan.

   • Johanna

    Siten se tehdään oikein että kuntouttava työtoiminta järjestetään kunnollisessa työpajassa jossa on yksilövalmentajat ja työvalmentajat jotka tekevät työnsä mitä pitääkin tehdä, ja lähettävä taho lähettää vain ne jotka kuntouttavasta hyötyy.
    Jokaisella työttömällä on selkeä tavoite sille kuntouttavalle, ja se ei riitä että kunhan nyt johonkin menee, eli ”selvitykset” tehdään kuten laki velvoittaa. Ei joka paikassa ole mitään rutiinia että erottelematta laitetaan kuntouttavaan, se kuntouttavan järjestäminen kun ei ole ilmaista sekään.
    Olen osallistunut tapahtumiin joissa on kymmeniä tai jopa satoja alan ammattilaisia, ja olen vieraillut monilla erilaisilla työpajoilla, ja olen vakuuttunut että suurin osa henkilöstöstä tekee sitä työtä täydestä sydämestään työttömien hyväksi ja suurin osa työpajoista toimii kuten pitääkin.

    • stunned

     Valtaosa työttömistä on vain palkkatyön tarpeessa. Elämänhallinnassa ei ole rahapulaa suurempaa ongelmaa.

     Kuka jaksaa täyttää työllisyyspalveluissa kyselylomakkeita, joissa aina epäillään päihdeongelmaa tai udellaan, käykö työtön ikinä suihkussa. Kuin olisi lastentarhaikäinen jälleen.

     Työtön tarvitsee palkkaa tai palkkatukea, ei holhoavaa alentumista.

    • Anonyymi pakosta

     Jatka unelmointiasi…
     Suurin osa työpajoista on kuitenkin vain orjatyötehtaita.
     Varmasti ohjaajat haluaisivat parempaa ja aidosti välittävät, mutta kyn ovat hekin vain pelinappuloita tässä köyhät kyykkyyn – pelussä.

 12. Virva Itäranta

  Minä tein jokin aika sitten oikeusasiamiehelle valituksen kuntouttavasta ”orjatyöstä”, jota kunta myy yrityksille. Tulin tänään kotiin matkoilta. Olin saanut vastauksen: ”ei ole aihetta toimenpiteisiin”.

  Ehkä monen valitukset ovat kuitenkin johtaneet lopulta tulokseen.

 13. Saara Nieminen

  No Iltalehti todistaa saman, mistä Saku on kirjottanut jo pitkään. Mutta mitä tekee hallitus? Ei mitään. Ja miksi tekisi, koska yritykset tästä hyötyvät. Kohta ilmeisesti, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, löytyy valtava määrä niitä jotka ovat hyötyneet noista Sakun mainitsemista ”käsipäivää-kursseista”.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809052201181412_u0.shtml

 14. Pertti Ikonen

  Hienoa Saku ! Pitkä ja kivinen on ollut tie tähän päivään mitä tulee kannanottoihisi kuntouttavan työtoiminnan laittomuuksista. Saattaa kuitenkin olla niin, että jotkut tahot ovat osanneet ennakoida apulaisoikeusasiamiehen kannanotot ja ovatkin ryhtyneet perustamaan työkykyohjelmaa. Tuossa ohjelmassa kaiketi tullaan työttömiä toteamaan osatyökyvyttömiksi ja lähetetään kuntouttavaan työtoimintaan kuten ennenkin. Toivottavasti ennutukseni ei osu kohdalleen.

  • AnItte

   Taitaapi kuntouttavan työtoiminnan sijasta olla jo nyt työkokeilu työllistymissuunnitelmassa tarjolla, ainakin mulle se ilmestyi viimeistä edelliseen työllistymissuunnitelmaan. Onnistuin pelastautumaan siitä palkkatuettuun muutaman kuukauden kestäneeseen työpaikkaan. Viimeisimmän työllistymissuunnitelman sain yllättäen laatia itse itselleni alusta loppuun netissä, merkillistä. Virkailija hyväksyi sen mitään lisäämättä tai poistamatta, uskomatonta. Aloitin laadinnan kirjoittamalla otsikoksi ”Työllistymissopimus” 😀

   Tarvitseekohan työkokeilusta olla myös samantapaisia ”perusteluja” kirjattavaksi kuten Saku kirjoitti kuntouttavan työtoiminnan vaativan? Mulla luki siinä viimeistä edellisessä työllistymissuunnitelmassa osapuilleen että tervemenoa vaan työkokeiluun jos et saa töitä.

   • Johanna

    Minä olen ollut monesti työttömänä pitkiäkin aikoja, eikä koskaan ole kuntouttavaa tarjottu, ja aina olen itse ollut suunnitelmaa tekemässä. Suunnitelma on yleensä se että haen itselleni sopivia töitä, ja jos sattuu sopiva kurssi kohdalle niin menen sinne, ja olen joskus mennytkin. Mitään ongelmaa ei ole koskaan ollut.
    Työkokeiluhan on tarkoitettu niille jotka haluaa kokeilla uutta alaa jos aikoo vaikka vaihtaa ammattia, mennä johonkin kouluun tms. tai niille jotka ovat olleet pitkään syystä tai toisesta pois työelämästä sen takia etteivät ole kyenneet olla työelämässä, ja haluavat kokeilla kykenevätkö jo tekemään normaalisti töitä. Maahanmuuttajille joskus se on sitä kielen opiskelua kun on vaikea päästä töihin kun ei ole Suomesta työkokemusta eikä kukaan palkkaa kun ei osaa kieltä tarpeeksi.

    • AnItte

     Olen minäkin ollut työttömänä pitkiäkin aikoja, työllistymissuunnitelmien laadinta on turhan usein mennyt niin, että ollessani paikalla viranomainen on kirjoittanut itse tekstin, tulostanut sen ja vaatinut allekirjoitukseni antaen selvästi ymmärtää että jos en allekirjoita, tulee karenssi.
     Pahin oli sellainen, että viranhaltija puhui, kirjoitti työllistymissuunnitelman ja kun tulostin ei toiminut, sanoi minulle että hyväksy se verkkopalvelussa. Pyysin nähdä tekstin näytöltä, ei antanut, pyysin lukemaan sen minulle, kieltäytyi. Menin kotiin, luin työllistymissuunnitelman, se oli erilainen mitä viranhaltija oli puhunut eikä minun toivomiani asioita ollut ja virheitä oli myös. Siinä sitten mietin allekirjoitanko vai otanko karenssin; korjaamisen vaatiminen ei olisi tuottanut tulosta tämän vallankäyttäjän kanssa.

 15. Harri Heiskanen

  Kiitos Saku jaksamisesta nyt ja vastakin. Ei muutakuin lisää ääntä korpimaille.

 16. Erinomaista työtä

  Erinomaista työtä, Saku. Kiitos myös kantelut tehneille minunkin puolestani. Tämä on hyvä alku. Tarvittaisiin tiukkoja toimenpiteitä, ehkä EU:n kautta valittamalla saisi lisää painetta laittaa asiat kuntoon.

  Torkkupeittojen alle painetta tulee ainoastaan sinne pihisevästä metaanista.

 17. Isoäiti

  Juuri näin. Ihmisten täytyy ihan oikeasti ryhtyä puolustamaan oikeuksiaan ja se ei tapahdu vain murisemalla tuttavapiirissä. Se vaatii epäkohtien esilletuomista, jossa Saku on tehnyt uskomattoman urakan jo tähän mennessä. Lisäksi ihmisten täytyy ihan oikeasti laatia niitä kanteluita ja valituksia ja vaikka käräjöidä, jos mahdollista.

  Kun jokin asia on laissa, niin toimeenpanevien tahojen, kuten kuntien, pitää noudattaa lakia. Laki ei ole mikään suuntaa antava ohjeistus, jonka voi sysätä syrjään, kun ei vaan kiinnosta.

  Jos lakia ei noudateta, siksi on nämä tahot, jotka voivat puuttua asiaan. Heidän on vain todella vaikea puuttua mihinkään, jos kansalaiset vaikenevat.

 18. Ex-kuntoutuja

  Mistäköhän ne 5 muuta ratkaisua löytyy?

 19. äimänkäki

  Tuosta lausunnosta tulee vielä apulaisoikeusasiamiehelle ankarat nuhteet, koska se ei ole Suomen virallisen linjan mukainen. Jos ilmaiset työt joudutaan lopettamaan, työttömyys kasvaa, tulee 110 000 työtöntä lisää, hallituksen työllisyystavoite karkaa taas hamaan tulevaisuuteen ja ekonomistit tulevat televisioon sanomaan, että nyt menetettiin juuri nurkan takana odottanut suuri talouskasvu. Ja tietenkin tulee iso lauma asiantuntijoita jotka sanovat työntekijöiden käyttäytyvän vastuuttomasti. Vastuullisessa mediassahan yleisin titteli on nykyään asiantuntija. Tarkoittanee asian tuntijaa, en ole aivan varma.

  Sipilä näyttää nauttivan oikein silminnähden kun on saanut kusetettua SAKta ja ammattiliittoja ja vielä useampaan kertaan. Olisi kaikenmaailman dosenteille hyvä tutkimuksen paikka, miksi juuri Suomi on duunarille pohjoismaiden pohjois-korea ja ”kehittyneiden” teollisuusmaiden persereikä. Johtuuko se juuri siitä, että meidän politiikassa on kummajainen, agraaripuolue, joka saattaa olla joskus jopa suurin. Kutsuu itseään keskustaksi ja on nykyisin unohtanut tuon agraarinkin muun kansan ohella. Se sotkee perinteistä jakoa oikeistoon ja vasemmistoon, kapitalisteihin ja työläisiin, rikkaisiin ja köyhiin. Se on puolue joka saattaa olla mitä tahansa. Kilpailee tällä hetkellä sinisten kanssa vaalilupausten pitämisestä.

 20. Timo Harju

  Ei kiinnostanut oikeusasiamiehen päätös Hesaria eikä Yleä. Ei riviäkään työttömien lainvastaisesta kohtelusta. HJK:n kannattajien lainvastainen käännyttäminen vierasmatkalta oli iso uutinen (HS) ja jonkun ”somepersoona” Janne Naakan meikinkäyttö oli uutisoinnin arvoinen asia Ylessä.

  Konkreettisemmin ei vanha määritelmä voi pitää paikkaansa. Meitä kasvatetaan kuin herkkusieniä: pidetäänpimeässä ja syötetään paskaa.

  • Ola

   Tuohon kiinnitin itsekin huomiota, ei mitään mainintaa Ylen uutislähetyksissä vaikka väärinkäytökset ovat olleet yleisessä tiedossa jo pitkään, eikä vähiten tämän blogin ansiosta.

   • Julia

    Ei kiinnosta kyllä muitakaan tv-kanavia eikä lehtiä. Niissä kyllä mielellään nostetaan esiin myyviä tarinoita laiskoista ja herroiksi elävistä työttömistä mutta kun pitäisi kirjoittaa asiaa ei haluta eikä osata.
    Pääasia että viihdettä riittää joka lähtöön ja sitä tekevät ns. viihdealan ammattilaiset nauttivat kovia palkkoja. Maria Veitola kertoi tienaavansa yhdestä EVS-jaksosta lähihoitajan kuukausipalkan verran. ”No business like show business” ja kansaa viedään kuin vipunarussa. Pääasia että on sirkushuveja vaikka ei leipää olisikaan.

   • Pertti Ikonen

    ” ei mitään mainintaa Ylen uutislähetyksissä vaikka väärinkäytökset ovat olleet yleisessä tiedossa jo pitkään, eikä vähiten tämän blogin ansiosta.”

    Olisiko kuitenkin niin, että ne jotka ovat allekirjoittaneet kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen, he ovat ns. vapaaehtoisesti suostuneet ”laittomaan” toimintaan. Tai ainakin noin allekirjoitusta vaativa osapuoli saattaa asian ilmaista. Ja tuon takia asia ei herätä laajaa huomiota. Että noin laittomuuksille saadaankin laillinen peruste.

    • Timo Harju

     Jaa. Eikös oikeusasiamies juuri todennut, että laillisia perusteita ei ole?

     ”Allekirjoittanut sopimuksen”?. Mikä helvetin sopimus se on, johon nimi vaaditaan uhkaamalla?

     Tänään allekirjoitin sopimuksen, että kun kannan tunnollisesti vainajat ulos kaasukammiosta, en itse joudu sinne.

     • 167-176

      Laki ei tunne tuollaista sopimusta ollenkaan ja kuntouttvasta työtoiminnasta pitäisi aina tehdä valituskelpoinen viranomaispäätös. Tuossa ratkaisussa EOAK/5424/2017 on sellainen tehty mutta valitusositus on virheellinen. Tuo onkin ensimmäinen kerta kun kuulen että päätös edes on tehty.
      https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/5424/2017

      Pertti Ikonen kirjoitti ”Olisiko kuitenkin niin, että ne jotka ovat allekirjoittaneet kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen, he ovat ns. vapaaehtoisesti suostuneet ”laittomaan” toimintaan.”

      Tuon logiikan mukaan asioidessai pankkiautomaatilla joku laittaa puukon kurkullesi ja kysyy sovitaanko niin että annat rahat hänelle on ihan laillista koska rahojen antaminen perustuu sopimukseen.

      • Anonyymi pakosta

       Juuri tällaisia ”sopimuksia” ne ovat.
       Kuten Häjyt-elokuvassa ravintolan pitäjälle: osta pontikkaa, tulee palovakuutus kaupan päälle..

  • töytön

   Radiossa eilen jopa mainittiin asiasta. Ei kuulemma sais kiristää ihmisiä kuntouttavaan työtoimintaan karenssin uhalla, kiristys silti jatkukoon.

 21. Teuvo Vehkalahti

  Minä olen tyytyväinen kuntoutavaantyötomintaan , sain sen aikana tehtyä itastäni korvaamattoman ja nyt saan oikea plakkaa. Tosin siihen meni kunouttavanatyönä 18 kk ja työelämäämtutustumiskokeiluna 6kk mutta loputulema on hyvä. Varsinkin kun pääsin nokitelamaan kaupugin sossutätiä , ilmoitaessani etten tarvi enään hänen kiusantekoaan .

  • töytön

   Kantsii varoa, vaikka korvaamaton oletkin, voi joku kuntoutettava viedä työpaikkasi ja tapaat taas sen sossutädin.

 22. Niina

  Apulaisoikeusasiamies: Kuntouttavalla työtoiminnalla korvattu virkasuhteessa tehtävää työtä
  Tänään klo 7:43
  Kanteluissa kuntia on arvosteltu muun muassa siitä, että työtön on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla.
  Monien Iltalehden lukijoiden mukaan kuntouttava työtoiminta on pahimmillaan sormiväreillä leikkimistä.
  Moni työtön kokee kuntouttavan työtoiminnan nöyryyttävänä.
  Osa työttömistä on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

  siis tämän asian toteamiseen menee 6 vuotta silmät kiinni näiltä asiamiehilta itse kuntoutavan työn lain säätäjiltä säälitävää ja nyt on jo liian myöhäistä voi ola pieni erä voitto asiasta mutta on kyllä tehotonta tämä valvovan viranomaisten toiminta he ovat yhtä syylisiä kuin näiden työtömillä bisnestä tekevät
  *aliurakointi mölkyt* molo päät *leirien kapot*toiminan ohjaajat järjestäjät ne sosiaaliset yritykset
  siis suluissa sosiaaliset sosiaali huijjareita
  he ovat kilpailun vääristäjiä pienyrittäjien painajaisia joka alalla nykyään ju now
  haluatko netisivut halvalla tai leikautaa hiuksesti huokealla hinnalla
  matojen pesua halvalla lievästi kehitysvammaisten orja työpajoissa
  raskasta työtä ilman palkaa esim

 23. Julia

  Kiitos Saku että puolustat työttömiä ja tuot epäkohtia esiin. Toimittajat eivät sitä tee, he tekevät myyviä ja asenteellisia juttuja.

 24. Jasper Lappalainen

  Laki kuntouttavasta työtoiminnasta siis edellyttää että myös henkilön työkykyä edistävien kuntoutus- ja terveyspalvelujen tarve kartoitetaan?

  Saku kirjoittaa paljon siitä, että kuntouttava työtoiminta ei korvaa työtä työkykyisille työttömille. Pitää myös huomioida se, ettei se myöskään korvaa asianmukaista lääketieteellistä hoitoa ja kuntoutusta työkyvyttömille! Varmasti monissa tapauksissa oikein toteutettu kuntouttava työtoiminta voi yhdessä sairauden hyvän hoidon kanssa parantaa ihmisen työ- ja toimintakykyä, mutta se ei yksin riitä. Luulen että tehokkaampi keino ihmisten pitämiseksi työkykyisinä olisi paremmat työolot, sairauksien tehokas ja ajoissa toteutettu hoito ja paremmat mahdollisuudet työllistyä myös vajaatyökykyisenä.

  Työkyvyttömän oleminen virallisesti työttömänä työnhakijana myös viivästyttää kuntoutusrahapäätöksen saamista, jos työkyvyttömyys on pitempiaikaista, koska ensin on oltava vuosi sairauspäivärahalla.

  Viranomaisilla tuntuu olevan myös vähän hämärä käsitys siitä, että kuntouttavaan työtoimintaan kykeneminen ei ole sama asia kuin työkyky. Oma kokemus kuntouttavasta työtoiminnasta ei ollut se, että se olisi ollut orjatyötä, pikemminkin päin vastoin. Riitti että tuli paikan päälle.

  Eräskin neljän tunnin ”työ”päivä meni siinä, että kannoin yhden huonekalun muuttavasta päiväkodista pakettiautoon, lakaisin pihaa kymmenen minuuttia, ja loppuaika seisoskeltiin tai juotiin kahvia koska muutakaan tekemistä ei ollut. Todella kiivastempoisesta kokoaikaisesta palkkatyöstä suoraan kuntouttavaan työtoimintaan siirtyneenä tuntui suorastaan pilkanteolta, että tämän takia piti useamman ihmisen mennä sinne vain olemaan tyhjän panttina ja kuluttamaan aikaa.

  Silti työkkärissä, kelassa, terveydenhuollossa ym. tunnutaan ajattelevan, että kun ihminen pystyy menemään sinne työpajalle ja jotain ehkä vähän puuhastelemaan, se tarkoittaa että hän on työkykyinen. Ei tajuta sitä, että työelämässä on oikeasti paljon kovemmat vaatimukset tuottavuudesta ja tehokkuudesta.

 25. StillSearching
 26. Työsuhde-etuna astma

  Vaikka olen osatyökykyinen, minulle ei ole edes mainittu työkykyselvityksistä saati työttömälle kuuluvasta ilmaisesta terveystarkastuksesta. Eipä silti, krooniseen sairauteeni noilla ei olisi mitään vaikutusta, joten se ei haittaa muuten kuin periaatteen tasolla.
  Onneksi älysin jo heti alkuun, kun jouduin terveyssyistä työttömäksi, ilmoittaa tekeväni työllistymissuunnitelman itse, ja niin olen tehnyt siitä lähtien. Jätin siitä pois sekä kuntouttavan työtoiminnan että työkokeilun, ja hämmästyksekseni tekstiin ei niitä viranomaisen taholta lisätty.
  Ehkä käsittelijäksi osui terveellä järjellä varustettu henkilö. Tai sitten kunnallisessa työllistämisen pilottikokeilussa, johon minutkin arvottiin mukaan, ei olla niin innokkaita ”kuntouttamaan” kaikkia jotka eivät ehdi karkuun.
  Lääkärinlausuntoa ja muuta tilanteeseen liittyvää olen joutunut tosin tietysti toimittamaan tälle työllisyysviranomaiselle kohtuullisen paksun pinkan – hirvittää kyllä hieman, miten tietojani käsitellään ja säilytetään.

  • Työsuhde-etuna astma

   Sanomattakin on selvää että aktiivisuusleikkuri alkoi höylätä alinta mahdollista tukeani heti kun se oli mahdollista, eikä ole toivoakaan päästä takaisin ruhtinaalliselle täydelle peruspäivärahalle. Puolison työllisyys estää tietenkin toimeentulotuen saannin, mutta onneksi tuo saamani summa kattaa suunnilleen normaalit terveydenhoitokulut, mikäli ei satu mitään yllättävää.
   Tilanteeni on tietenkin se, ettei osatyökyvyttömyyseläkkeelle ole toivoa päästä, koska olen yksi ah niin monista vakuutuslääkäreiden ihmeparantamistapauksista.
   Jospa sitä jaksaisi kitkutella eläkeikään asti.

 27. Niina

  mites ne ihmiset jotka kokevat olevana laitoman toimenpiteen uhrja
  ja puolustavat oikeuksiaan ja ottavat loparit kuntoutavasta työtoiminasta jonka seurauksena heile roiskaistaan karenssi
  eli te toimisto langetaa karenssin
  oman laittoman toimintansa seurauksena
  reilua
  kukas näiden ihmisten asiaa on ajanut
  saavatko he jotain korvausta karenssi aikansa laittomasta
  henkisestä kidutuksesta
  karenssin joka on te toimiston virka naisten miesten
  näiden järjestäjien laittoman toiminnan tulos
  mikään selvitys ei ole pätevää syy
  hylky te toimiston karenssi päätöksiin esim kuntoutavasta työtoiminasta irtisoutumisesta
  kun sinut olaan sinne huijattu rikkoe kaikkia kuntotavan työtoiminnan lain säädäntö
  ja kun olet siitä asiaa yritänyt selitää
  saat vastauksesti jotain epämääräistä mutinaa näiltä
  olemme aina oikessa ole sinä hiljaa
  te toimiston vampyyreiltä jotka itse siis rikkovat surutta näitä lakeja
  joista tietävät vähemmän kuin heidän uhrinsa
  vaikka muuta väittävät pokerina
  tulospalkiot mielessä tulevaisuudessa

  • Lea Bäckman

   Hyvin kiteytetty, Niina! Mainitsemasi laittoman toiminnan seurauksena saatu karenssiaika ja sen aiheuttamat sosiaaliset, psyykkiset, ja taloudelliset kärsimykset pitäisi korvata täysimääräisesti korkojen kera. Korvataanhan syyttömästi tuomituille rikollisillekin heidän aiheettomasti vankeudessa viettämänsä aika. No, työtönhän on rikollistakin suurempi syntinen…

   • Luukas Pyykorpi

    Hmm, en tiedä niukahkosti lakia lukeneena mainitaanko missään lakipykälässä työttömyyden syntiä, mutta totisesti tämä hallitus ( alk. Pers-Ke-Ko ) on aiheuttanut merkittäville kansanryhmille suurta vääryyttä ja taloudellista kärsimystä. 22o päivää on ensi kevään vaaleihin ja toiveena olisi varmasti parempaa. Se parempi tulee vain kaikkien äänioikeutettujen valintojen myötä. Kurjistamisen jälkeen alkanee jälleenrakennus.

 28. elm

  Asiallinen keskustelu perustulosta ja sosiaaliturvan mahdollisesta uudistamisesta: http://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=11041887

  Kiitos.

 29. Ulla Vehaluoto

  Työkykyisiä ei saa pistää kuntouttavaan työtoimintaan.

  Työkyvyttömät eivät kykene kuntouttavaankaan työtoimintaan.

  Kenelle kuntouttava työtoiminta sitten on tarkoitettu? Puhutaan epämääräisesti ihmisistä joilla on ongelmia elämänhallinnan kanssa, päihde- ja mielenterveysongelmaisista, ihmisistä jotka eivät osaa tai kykene heräämään aamulla ja menemään töihin. Miten kuntouttavaan työtoimintaan pakottaminen heitä auttaa? Kuntouttavaan työtoimintaan kuuluu pakko, ja rangaistus siitä jos ei pakotettuna kykene.

  Ja rangaistus on kova: viimesijaisen toimeentulon leikkautuminen entisestään.

  Kuntouttavaan työtoimintaan houkutellaan ruoalla ja joukkoliikennekortilla. Niin eristynyt pääsee ihmisten ilmoille, niin nälkäinen saa ruokaa.

  Halvempaa ja ennen kaikkea vähemmän nöyryyttävää olisi antaa se ruoka ja joukkoliikennekortti ilman mitään pakkoa mennä kurssille jossa jutellaan mukavia ja leikitään, ilman pakkoa mennä pajalle jossa notkutaan mitään tekemättä ja ratkotaan ristikoita, ilman pakkoa mennä pakkotyöhön joka on pelkkää hyväksikäyttöä ja josta ei makseta palkkaa.

  Mutta silloin se ei palvelisi niitä, jotka haluavat pakottaa, eikä niitä, joiden palkkatyöhön nimenomaisesti kuuluu toisten pakottaminen.

  Työvoimavirkailijoiden ja sosiaalityöntekijöiden sitouttaminen tällaiseen toimintaan on häpeällistä. Eikä se kunniaksi ole niillekään sosionomeille, jotka erilaisissa järjestöissä saavat palkkaa siitä, että ”ohjaavat” niitä jotka kärsivät siitä yhteiskunnallisesta tilanteesta että palkkatyöpaikkoja ei ole.

  Palkkatyöpaikkojen puutteeseen ei auta yksikään aktivointisuunnitelma, työllistymissuunnitelma, juttelu virkamiesten ja sosiaalitätien kanssa, herääminen aamulla, hampaidenpesu, pukeminen, ulos lähteminen, meneminen uhattuna jonnekin paikkaan tietyksi ajaksi, köyhyys, köyhdyttäminen, nöyryys, nöyryyttäminen – ei vaikka niitä kaikkia tehtäisiin miljoona kertaa.

  Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on alun perinkin suuri virhe. Järkevintä olisi lakkauttaa koko laki. Kuntoutuksen tarpeessa oleville voidaan järjestää heidän tarvitsemaansa kuntoutusta ilman minkäänlaista työvelvollisuutta tai pakkoa ja siihen liittyvää rangaistusta. Kuntoutuksen tarpeessa olevat eivät ole yksi ryhmä. Päihdekuntoutuja tarvitsee toisenlaista kuntoutusta kuin aivovammakuntoutuja. Astmaatikot tarvitsevat toisenlaista kuntoutusta kuin masennuksesta kuntoutujat. Eri tavoin sairaat tai vammautuneet tarvitsevat yksilöllisesti sitä mitä tarvitsevatkaan, ja köyhät tarvitsevat rahaa, nälkäiset ruokaa, eikä kukaan tarvitse pakottamista, kyykyttämistä, nöyryyttämistä ja kurjistamista.

  Sosiaalitoimen linkittäminen pakkotyöhön on sosiaalityön halventamista ja aliarvostamista, ja ihmetellä täytyy, miksi sosiaalityöntekijät ovat hyväksyneet tällaisen.

  Sosiaalityön tehtävänä ei koskaan voi olla sosiaalisten ongelmien pahentaminen tai niiden aiheuttaminen, mutta sitä sosiaalityö on kun ylioppilas Filatovin lakia noudatetaan orjallisesti.

  ”Kuka tahansa hölmö kykenee laatimaan säännön, ja joka ainoa hölmö noudattaa sitä.”
  – Henry David Thoreau

  • Luukas Pyykorpi

   Wikipediasta: ”Elämänhallinta on käsite, joka sulkee sisäänsä kaikki ihmisen elämän osa-alueet: työn, sosiaalisen aseman, asumisen, perhetilanteen, terveyden, työkyvyn ja muut elämisen voimavarat. Koska määritelmän sisältö on periaatteessa avoin, ajatus elämän hallitsemisesta kokonaisuudessaan on utopistinen. Elämänhallintaa voikin ajatella olevan vaihtelevasti eri ihmisillä ja samalla ihmisellä ajallisesti tai elämänalueittain. Elämänhallinnan käsitteellä ei aseteta ihmiselle tavoitetta, vaan pikemminkin omaksutaan näkökulma inhimilliseen toimintaan vaikuttaviin tapahtumiin.”
   ”Utopistinen” ! Vihdoin olisi aika laittaa tutkintaan kaikki TE-toimistojen työttömille asettamat rangaistukset. Tuomari ja rangaistuksen toteuttaja on näissä työttömiin kohdistuvissa taloudellisissa väärinkäytöissä sama. Tuomiostasi voit tehdä tutkimuspyynnön vain tuomion antajan edustajille ! Aivan järjetöntä demokraattisessa yhteiskunnassa !

  • jiipee

   Nämä kuntouttavan ilmaistyön tekijät, jotka on saatu uhkailemalla ja pelottelemalla, eli siis pakottamalla tähän palkattomaan työhön, he ilmeisesti voisivat haastaa oikeuteen kyseiset henkilöt tai instanssit:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Pakottaminen

   ”Pakottaminen on ihmisen vapauteen kohdistuva rikos. Siihen syyllistyy henkilö, joka ilman lakiin perustuvaa oikeutta väkivaltaa tai uhkailua käyttämällä panee toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin. Pakottamisesta tuomitaan rangaistus vain silloin, kun teosta ei ole jonkin toisen lainkohdan mukaan säädetty ankarampaa rangaistusta.”

   ”Teon rangaistavuudesta säädetään Suomen rikoslain 25 luvun 8 pykälässä.”

   – – – –

   Kysymys voi olla jopa kiristyksestä:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Pakottaminen#Uhkaus

   ”Uhkauksen käyttäminen taloudellisen edun hankkimiseen tuomitaan kiristyksenä.”

   Eikö se kiristystä käytännössä ole, kun uhataan työttömän omaan talouteen vaikuttavalla karenssilla tai leikkauksella?

   Ps. kirjoitin tämän jo aikaisemmin UPP:n sivulle mutta se taisi mennä ihan ohi yömyöhään vanhaan aloitukseen. Mutta asia on tärkeä!

   • Ässä hihassa nro 50

    Niinpä, noinhan tuo on Samoin voisi tehdä kantelun orjuuden hyväksymisestä. Enkä ymmärrä näitä 9 euron päiväpalkkojakaan, tuottavaa työtä noissa tehdään. Kyseessä on tuolloin harmaa talous – työnantaja ei maksa palkkaa, sosiaalikuluja, työttömyysvakuutusmaksua ym.mutta saa kaiken taloudellisen hyödyn.

    • Jarkko

     TE toimiston järkkäämissä jutuissa oleva ei ole juridisesti työsuhteessa joten työsuhteisiin tai verotukseen liittyvä lainsäädäntö esim palkansivulujen osalta ei koske niitä.

     Varusmiespalvelu, työvoimapalvelut ja sosiasosiaalipalvelut eivät kuulu työvoimalainsäädännön piiriin. Tämän takia niistä ei tarvitse maksaa palkkaa eikä palkan sivukuluja.

     • Ässä hihassa 50

      Eikö siten ole kyseessä laillistettu harmaa talous?

 30. Rintsu

  Ai niin. Tämä on täyttä off-topiccia. Olen useamman vuoden lukenut pankkopojan blogia ja usein kommentoinutkin.
  Nyt havahduin siihen, että en ole koskaan muistanut kiittää arvokkaasta työstään.
  Sinänsä kummallista koska ”kiitos” ny ei ole kovin vaikea sana lausua ja silti se turhan usein jää lausumatta.
  Joten sanon sen nyt. Kiitos.
  Ja laitetaan laulu soimaan.

  • Luukas Pyykorpi

   Sama ajatus ! 🙂

 31. Ässä hihassa nro 50

  Olen haistavinani jo pieniä muutoksen merkkejä hallinnossa ja politiikassa. Aika näyttää!

 32. äimänkäki

  Vilkaisin blogistania ja herra Pylkkönen näytti panneen usariin blogin tulonjakotilastoista. Jos käppyrät on tilastokeskukselta niin täytyy vilkaista tarkemmin. Tulonjakotilastoissa tulonsaajat on jaettu kymmeneen osaan, siis desiileihin, mutta tuossa on yksitoista palkkia ynnä keskiarvo. Joku ei nyt osaa laskea kymmeneen. Mikä yhdestoista tulonsaajaryhmän on?

  Tilasto näyttäisi reaalitulojen kasvua eniten alimmissa tulonsaajaryhmissä jota epäilen vahvasti, koska se perustuu elinkustannusindeksiin joka on vain keskiarvo.

 33. äimänkäki

  Tilastojen muokkaaminen on alkanut jo 2016. Elinkustannusindeksistä on poistettu seuraavat ”hyödykkeet”
  -omistusasuminen
  -ajoneuvovero
  -rahapelit
  -omakotitalon palovakuutusmaksu
  -kulutusluottojen korot

  Nuo eivät siis ole enää kustannuksia. Mitä mahtaa löytyä vielä kun kaivelee. Lisäksi vuodelle 2017 on suunniteltu alkoholijuomien ja tupakan poistaminen indeksistä. Katellaan miten kävi. Löytyi artikkeli vuodelta 2016 koskien indeksiä https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001900086.html

  • AnItte

   Mahtaako tilastointikaan olla enää Suomen päättäjien vallassa, eikös EU:ssa tilastoi Eurostat, joka on Eu komissaarin vallassa. Jostain luin että EU määrää miten tilastot tehdään.

   • äimänkäki

    2015 tilastointia on kuulemma ”yhdenmukaistettu” EU-yhteensopivaksi. En taida olla juuri väärässä jos väitän, että Tilastokeskus ei ole (enää) riippumaton toimija vaan poliittisessa käsiohjauksessa, jonka tarkoitus on tuottaa numeroina mahdollisimman alhaista elinkustannusindeksin nousua. Ja tietenkin mahdollisimman suurta reaaliansioiden kasvua.

 34. Seppo Juhani

  Kiitos Sakulle. Mutta mitä tapahtuu jatkossa? Lakia on rikottu tietoisesti ja usean vuoden ajan. Joutuuko ministeri, ELY-keskuksen johto vastuuseen. Ei varmasti. Ja toiminta jatkuu niin kuin ennenkin.

Kommentoi »

Comments are closed