Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

SDP ja vastikkeellinen sosiaaliturva

”Sekä SDP:n että kokoomuksen [mallit] muistuttavat hieman universal creditiä. Tuttu vastikkeellisuuden ajatus säilyy, mutta tuet yksinkertaistuvat.”

Näin meille kerrottiin eilen Ylen uutisissa parhaaseen katseluaikaan.  Samalla saatiin mukavasti herätettyä epäilys SDP:n aikeista: ne penteleethän ajavat vastikkeellista sosiaaliturvaa ihan Britannian mallin mukaisena! Tv-uutisissa neuvottiin tutustumaan eri puolueiden sosiaaliturvamalleihin Ylen verkkosivuilla, josta löytää linkin myös huhtikuiseen SDP:n uutiskirjeeseen, jonka linkeistä sitten pääsee tutustumaan itse yleisturvamalliin.

Mutta kukapa semmoista vaivaa viitsisi nähdä lauantai-iltana. Ja kun ei viitsi, niin mielen perukoille jää muhimaan uutistenlukijan vakuuttavalla äänellä kertoma vastikkeellisuus. Pistää epäilemään, että tarkoituksena oli epätietoisuuden levittäminen informaation sijaan. Ainakin minulta asiasta ennätettiin jo kysellä ikään kuin olisin joku SDP:n tiedottaja tai peräti vastuussa puolueen mallista.

Mitä pirua te minua tenttaatte? Minä olen puolueen rivijäsen ja pikkupaikkakunnan kunnallispoliitikko. Kyselkää puoluetoimistosta tai kansanedustajilta. Kun nyt kuitenkin kysellään, niin kerrotaan. Jääpähän ainakin merkintä siitä, että olen asiasta puhunut.

Tässä on yleisturvan rautalankamalli, joka löytyy täältä.

Kuten näkyy, niin mallin mukainen yleisturva muodostuu takuutasosta, yleistasosta ja aktiivitasosta. Ajatus on, että turva on sitä parempi, mitä aktiivisempi henkilö on. Tämä on sellaista kannustavuutta, jossa ketään ei rangaista epäonnistumisesta. Tämän hallituksen aikanahan sana kannustavuus on muuttanut merkitystään niin, että se tarkoittaa kepin antamista. Tässä mallissa keppiä ei ole.

No mutta onhan siinä, sanoo joku. Yleisturvahan on vastikkeellista, sanottiin uutisissa. Lisäksi takuutasoa voidaan alentaa tietyissä tapauksissa.

Myös vastikkeellisuuden käsite on onnistuttu muuttamaan niin, että se tarkoittaa palkatta tehtävää työtä. Tässä mallissa se ei sitä tarkoita, vaan turvan vastikkeellisuus tarkoittaa vanhaa tuttua velvollisuutta olla työmarkkinoiden käytettävissä, hakea työtä ja ottaa vastaan tarjottu työpaikka.

Se sanotaan yleisturvan tarkemmassa kuvauksessa:

Työllistyminen ja tuen tarpeen väheneminen ovat aina tuen saannin ensisijainen tavoite, ja siksi takuutason saamiselle voidaan asettaa velvoitteita, kuten henkilökohtaisen tarpeen arvioinnin perusteella tarjottuihin palveluihin osallistuminen ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen. Velvoitteiden laiminlyöminen johtaa takuutason alentumiseen. Henkilön palatessa palveluiden piiriin tai ottaessa tarjotun työpaikan vastaan etuus palautuu samalle tasolle. Takuutaso vastaa nykyisistä etuuksista toimeentulotuen perusosaa.

Minunkin silmääni pistää tuo velvollisuus osallistua tarjottuihin palveluihin. Viimeisen kolmen vuoden aikana nämä niin sanotut palvelut ovat olleet lähinnä kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua, eli palkatonta työtä. Suosittelen puoluetta pitämään huolta siitä, että palveluilla tarkoitetaan palkattoman työn sijaan oikeasti työllistymistä edistäviä palveluja, kuten neuvontaa, opastusta, työkyvyn arvointia ja koulutusta. Palkaton työ ei edistä muuta kuin palkattoman työn lisääntymistä. Pelkästään kuntouttavassa työtoiminnassa on ensi vuoden budjettiesityksen mukaan 40 000 henkilöä, joten heidän ääniään ei kannata menettää puhumalla oikeistopuolueiden mieliksi vastikkeellisuudesta.

Älkääkä nyt ruvetko vänkäämään minun kanssani perustutulosta. Kyllä minulle sopii sekin, jos asiasta päästään yhteisymmärrykseen. Ihan ensimmäiseksi pitäisi sopia siitä, mitä perustulolla tarkoitetaan. Nykyiset hallituspuolueet nimeäisivät varmaan mielellään oman sosiaaliturvamallinsa perustuloksi, mutta edellyttäisivät vastineeksi täyttä työpanosta.

Kysymykset voitte osoittaa suoraan puoluetoimistoon, minä lähden nyt sienimetsään.

Kommentit (58)

 1. Rosa Warski

  ”Minunkin silmääni pistää tuo velvollisuus osallistua tarjottuihin palveluihin. Viimeisen kolmen vuoden aikana nämä niin sanotut palvelut ovat olleet lähinnä kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua, eli palkatonta työtä. Suosittelen puoluetta pitämään huolta siitä, että palveluilla tarkoitetaan palkattoman työn sijaan oikeasti työllistymistä edistäviä palveluja, kuten neuvontaa, opastusta, työkyvyn arvointia ja koulutusta. Palkaton työ ei edistä muuta kuin palkattoman työn lisääntymistä.”

  Hear hear !

 2. Seppo Juhani

  Taas nähtiin, että Yle ei ole tasapuolinen eikä edes rehellinen. Ylellä on oma agendansa, jota se ajaa uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa.

  • Kyllästynyt

   En sanoisi että Ylellä olisi oma agenda, mutta jonkun sillä on.

  • Aslak

   Missä kohtaa YLE on ollut tasapuolinen sen jälkeen kun verorahoista aloitettiin kustantamaan 500 milj. € vuodessa toiminnan takaamiseksi YLE-veron muodossa?

   Kaikki hyvät paljastusohjelmat (kuten MOT) lopetettiin ja YLE:n agenda on laulaa sen lauluja minkä leipää syö.

   Muistatte varmasti vuoden 2016 Yle-Sipilä kohun?

   YLE on puhtaasti hallitsevan puolueen äänitorvi.

 3. Pitkäaikaistyötön

  ”Mitä pirua te minua tenttaatte? Minä olen puolueen rivijäsen ja pikkupaikkakunnan kunnallispoliitikko.”

  LOL… mutta entäpä jos se oletkin sinä, joka potkit tässä kohtaloasi vastaan? Ehkä paikkasi on Arkadianmäellä, nuori mies. Ehdit vielä, ehdokaslistoja ei ole lyöty vielä missään lukkoon.

 4. stunned

  Työllistyminen ja tuen tarpeen väheneminen ovat aina tuen saannin ensisijainen tavoite, ja siksi takuutason saamiselle voidaan asettaa velvoitteita, kuten henkilökohtaisen tarpeen arvioinnin perusteella tarjottuihin palveluihin osallistuminen ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen. Velvoitteiden laiminlyöminen johtaa takuutason alentumiseen. Henkilön palatessa palveluiden piiriin tai ottaessa tarjotun työpaikan vastaan etuus palautuu samalle tasolle. Takuutaso vastaa nykyisistä etuuksista toimeentulotuen perusosaa.

  Sakea selvennys, joka voi tarkoittaa mitä tahansa. Minä luen tuon siten, että toimeentulotuesta voi edelleen leikata, jos kieltäytyy ”palveluista”. Palvelut tuntien en odota tältäkään ehdotukselta mitään.

  SDP kiemurtelee, koska aihe on arka, kuten verotuskin. Ilmeisesti politiikassa ei voi mitään sanoa selvästi, koska silloin sitoutuisi johonkin, josta ei voi pyristellä eroon. Arvostaisin kuitenkin suoraselkäistä selvää suomea enemmän kuin uuskielistä, kryptistä ja tulkinnanvaraista tekstiä.

  –Pitääkö työttömän tehdä työtä saadakseen työttömyyskorvausta?
  –Mitä tarkoittaa ”kieltäytyminen palveluista”?
  –Mitä tarkoittaa ”palvelut”?
  –Kuinka ihmessä SDP voi kuvitella, että takuutasosta (= toimeentulotuen perusosa) voi leikata?

  Minusta Vasemmistoliiton kanta ja positio on parempi ja rehellisempi. SDP ei pääse filatovilaisuudesta eroon sitten millään.

  • Pitkäaikaistyötön

   SDP (luette kumminkin), miten tämä oikein menee? Tehkää kantanne kristallinkirkkaaksi talven aikana. Edustakuntavaalit ovat 14.4.2019 ja minun on ratkaistava sitä ennen, kuinka äänestän.

   • Mauno Voutilainen

    Ei tämä paljoa selvennä. Miksei pidetä tukimuotoja nykyisellään, tukien määrää ajallaan korotellen?
    Kenelle näistä haittaa on?
    Ei minulle ja muille kitutyöttömille ainakaan. Emme mihinkään kelpaa.
    Kun edes eläketuki tulisi ensi keväänä helpottamaan, toiseen eläkehakemukseeni sain juuri hylkäykset.
    Armoa meille kituköyhille!

  • Leena

   ”Velvoitteiden laiminlyöminen johtaa takuutason alentumiseen.”

   Mitään kohtuullisuusharkintaa tässä ei ilmeisesti olisi. Onhan se tietysti tavallaan ”selkeämpää” verrattuna nykyiseen malliin.

  • stunned

   Lisäys vielä.

   SDP:n kannattaisi ehdottomasti luopua loatuista ja värittyneistä uuskielisistä ilmaisuista. SDP:n ei pitäisi ollenkaan käyttää samoja termejä kuin poliittiset vastustajat kokoomus tai keskusta, koska silloin pelataan vastustajan ehdoilla — ja hävitään debatti. Se joka hallitsee kieltä, voittaa.

   Keskustelin kerran erään natiivin englannin puhujan kanssa. Hän oli itsevarma ja erittäin tyytyväinen siihen, että englanti oli hänen äidinkielensä ja vahvin kielensä, sillä se antoi hänelle etulyöntiaseman työelämän neuvotteluissa: kun muut vielä haparoivat ja miettivät oli hän jo laukaissut. Samalla hänellä oli aikaa valmistautua mielessään seuraavaan argumenttiin, kun muut vielä askartelivat edellisen kanssa. Toiskielisyys sekoitetaan usein hidasälyisyyteen.

   Viallisia uuskielisiä sanoja, jotka on heti korvattava neutraaleilla:

   –vastikkeellisuus
   –aktiivisuus
   –palvelut
   –työllistäminen

   Sen sijaan on puhuttava palkkatyöstä, opiskelusta, ammattitutkinnoista ja opinnonohjauksesta.

   • Timo Harju

    Justiinsa näin! Täyttä asiaa! Sanoman selkeys on vaaliase!

    Kiertoilmaisujargonilla pystyy tuottamaan liuskakaupalla puhetta ilman mitään järjellistä sisältöä. Paras tuntemani saavutus oli Esko Aholla joskus 90-luvulla. Hän antoi eduskuntatalon portailla telkulle kolme minuuttia pitkän haastattelun, jonka jompi kumpi iltalehdistä purki tekstiksi. Puheessa ei ollut minkäänlaista järjellistä sisältöä, ei mitään loogista sanomaa. Se vain kuulosti siltä.

    Tämän palstan pitäjä käy esimerkiksi pirun taitavasta pamfletin ja poleemisen asiaproosan tekijästä 🙂

  • jonis.lusis

   Filatohvelille se varmaankin on läänitetty tulevalla demareiden hallituskaudella, työministerin pesti.

  • I, me and myself

   Samaa mieltä, Stunned. Erinomainen kommentti.

  • Rosa Warski

   Itse luin tämän ja Yleisturva-tiedotteen niin, että SDP (Timosta lukuunottamatta) haluaa säilyttää nykyisen karenssijärjestelmän. Toimeentulotuki uudelleennimetään ”perusosaksi” ja siitä leikataan max 40%, mikäli työtön ei suostu tanssimaan feodaalivirkailijan pillin mukaan.

   • stunned

    Li Andersson ehdottaa karensseista luopumista jos ei kokonaan, niin varataan ne vain järjestelmän vedättäjille (esimerkiksi oikea palkkatyö ei kelpaa tai on petoksella hakenut etua) ja silloinkin vain muutama päivä tai korkeintaan viikko ilman rahaa.

    • Rosa Warski

     Paljon parempihan se olisi.

     Itse en kannata mitään sanktioita työstä kieltäytymisestä, koska se avaa samantien oven virkailijoiden korruptiolle. Työn kuuluu olla sen verran palkitsevaa, että sitä tehdään ilman kyykytystä.

     Petoksien tapauksessa maksettakoon petoksella saadut rahat takaisin. Näin silloin, kun on selvästi saatu ylimääräistä rahaa epäoikeudenmukaisesti. Tätäkään ei saa väärinkäyttää. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja niihin kuuluu ravinto ja suoja luonnonvoimilta eli katto pään päälle.

  • Epäilevä

   Minäkin näen tuossa ongelmia ja epäselvää puhetta, eli tyypillistä poliitikkojen kiertelyä. Toki tuo on selvästi parempi malli kuin nykyinen jokatapauksessa mutta, minun mielestäni työttömällä ei saa olla mitään vastikkeita/velvollisuuksia paitsi se, että ilmoittautuu TE-toimistoon ja on ainakin periaatteessa työmarkkinoiden käytettävissä, sen pitää riittää. Yhteiskunnan >velvollisuus< on huolehtia kaikista, myös työttömistä, ja heidän riittävän kunnollisesta toimeentulostaan ilman minkäänlaisia vaatimuksia ja sen tuen tason pitää olla kaikille sama, eikä sitä saa missään tilanteessa leikata millään tavalla, ei senttiäkään, ei mistään syystä. Voin jotenkuten hyväksyä aktiivisuudesta annettavan pienen lisän, mutta jo sekin on hieman kyseenalaista, sillä sekin asettaa heti työttömät hieman eriarvoiseen asemaan. On tasan jokaisen oma asia onko aktiivinen vai ei ja kuinka aktiivinen on jne. Yhteiskunnan ei kuulu mitenkään kytätä sitä, eikä asettaa sen mukaan eriarvoiseen asemaan. Laki sanoo, että yhteiskunnan on huolehdittava riittävästä toimeentulosta jokaiselle ja niin sen pitää ollakin sivistyneessä ja moraalisessa yhteiskunnassa. Se ei saa asettaa ehtoja ja vaatimuksia tuensaajalle velvollisuutensa täyttämiseksi, eikä painostaa mitenkään. Ihmisen on oltava vapaa päättämään itse asioistaan ja elämästään omien halujensa ja kykyjensä mukaan ilman yhteiskunnan painostusta, myös ilman taloudellista painostusta.

   • PirjoOravuo

    Työttömyyspäivärahat ja toimeentulotuki ovat kyllä tarkoitetut väliaikaiseksi tueksi työttömälle ihmiselle, niin että hän pärjää sen ajan, jonka nimenomaan etsii työtä. Joka paikassa sitä työtä ei varmankaan helposti löydy, ja työttömyysjaksosta voi tulla putkä. Mutta et kai tarkoita, että työtä ei ole pakko ottaa vastaan, jos ei halua tai jos työ ei ole juuri se mieluisin. Ja että yhteiskunnan pitää lättää sinut joka tapauksessa. Muutenkin näitä kommentteja lukiessani minulle tuli tunne, että puolueiden julkaisemia tukimalleja arvostellaan lähinnä sillä perusteella, millä tukea saadaan mahdollisimman helposti ja mahdollisimman paljon, ei niinkään sen perusteella, miten ne tukisivat parhaiten työllistymistä.

    • Tero Sivula

     Oletko elänyt kyseisillä tuilla? Itse olen 2x 90-luvulla ja nyt, voin sanoa, kuvottavan kamalaa, jos joku nauttii elämästä kädestä suuhun elämästä, käy minulle. Syy ja edut: 1. Jää ne työt sellaisille joita työt kiinnostaa, kaikille ei töitä riitä kuitenkaan. 2. En haluisi töihin minnekkään ihmistä, joka ei halua tehdä töitä. 3. He eivät tuo paljoa hiilijalanjälkeä. Sitten ihmisiä joille ei käy se että joku makaa kotona ”hänen” rahoilla sanon, Ihminen joka ei halua tehdä töitä, ei voi pakottaa hyväksi työntekijäksi, ei edes pakottamalla, pelkkää haittaa niistä on, tartuttaa muihinkin vetelän, haluttoman asenteen.

     • PirjoOravuo

      Nyt ei ole kysymys minusta. Tiedän, että Epäilijän kaltaisia ajattelijoita on olemassa, onneksi vähemmän kuin enemmän. Mutta jos hän tietoisesti jättäytyy työmarkkinoiden ulkopuolelle, silloin hänen on hyväksyttävä se toimeentulon taso, jonka pienin toimeentuloturva tarjoaa. Ketäänhän ei maassamme jätetä heitteille. Kun tätä blogia lukevat mahdollisesti myös päättäjät, saattaa heille muodostua käsitys, ja on jo muodostunutkin, että osa potetiaalisista työttömistä ajattelee oikeudekseen heittäytyä yhteiskunnan elätettäviksi.

    • Timo Höykinpuro

     Täysin vastikkeeton perustulo helpottaa myös työllistymistä.

 5. I, me and myself

  Samaa mieltä nimimerkin Pitkäaikaistyötön kanssa. Saku on sen verran tunnettu, että kannattaisi asettua ehdokkaaksi. SDP on pulassa, jos ehdokkaiksi ei saada asiantuntemusta, rohkeutta ja jämäkkyyttä omaavia värikkäitä persoonia.

  Valitettavasti yleisellä tasolla on todettava demareiden hukanneen suunnan ja kompassin. SDP:n piirtämä kaavio yleisturvasta kertoo, ettei mikään oikeastaan ole muuttumassa jos valtaan päästään. Sama kokoomusta ja muuta oikeistoa peesaava linja jatkuu.

  Oletetaan, että SDP saisi yksinoikeudella päättää perusturvasta mallinsa mukaisesti. Ensimmäisenä vuonna ”aktiivisimmat” saisivat muutaman lantin enemmän, seuraavana vuonna jo indeksit jäädytettäisiin ja kolmantena vuonna tilanne olisi inflaation myötä se, että vain ”aktiiviset” saisivat sitä perusturvaa, jonka piti alun perin kuulua kaikille. On naiivia kuvitella, että mitään korotettua turvaa kauaa jaettaisiin, viimeistään seuraava eduskunta tekisi joka tapauksessa indeksien jäädytyksen.

  Eihän tällainen oppositiopolitiikka ole mistään kotoisin eikä noilla powerpointeilla vakuuteta äänestäjiä. Jos ryhdistäytymistä ei tapahdu, kohtalona on nuokkua oppositiossa seuraavatkin 4 vuotta tai toimia oikeiston apupuolueena kuten tähänkin asti hallituksessa ollessa. Ja ottaa seuraavissa vaaleissa historian alhaisimmat kannatusluvut.

  Fiksua politiikkaa olisi lähteä positiivisen kautta liikkeelle. Perutaan aktiivimallit ja muut kepitykset. Vähennetään viranomaisten harkintavaltaa. Tehdään todellisia muutoksia näpertelyn sijaan:

  1) sallitaan työttömyysturvan piirissä säilyminen, vaikka perustaisi yrityksen. Epäonnistumisen jälkeen työttömyyskorvausta saisi kuten palkansaaja, jos olisi maksanut maksunsa työttömyyskassaan. Nykyinen jälkisuoja-aika voidaan poistaa tässä yhteydessä, sillä yrittäjä pitää vapauttaa sen miettimisestä, miten hänelle käy jos toiminta loppuu.

  2) Netti-ilmoittautuminen työttömäksi riittää. Seurantaa ei tarvita. Verotuksen kautta kyllä selviää, onko muita tuloja vai tarvitaanko työttömyysturvaa. Jos status on palkansaaja tai yrittäjä, ei saa työttömyysturvaa. Lopetetaan ihmisten kiusaaminen ja annetaan heidän keskittyä työnhakuun, perheeseensä ja mahdollisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Työttömyyskorvauksen taso on niin alhainen, että huoli vapaamatkustuksen lisääntymisestä on täysin turha. Ainoa jonka pitää huolestua, on TE-toimiston virkailija.

  3) Alennetaan osakeyhtiön perustamiseen vaadittavaa alkupääomaa.

  4) Valjastetaan nykyiset TE-toimistot jelppaamaan yritystoiminnan byrokratiassa.

  5) Asetetaan kaikkea työtä koskeva minimipalkka ja samassa yhteydessä lopetetaan eri nimikkeillä tehtävät ilmaistyöt. Orjatöiden teettäminen kriminalisoidaan.

  Suurin osa näistä sopisi varmasti myös oikeistolle. SDP voisi muistella vanhoja hienoja aikojaan, jolloin puolueen avulla tuotiin naisille äänioikeus ja tehtiin paljon muita merkittäviä uudistuksia. Seuraava iso uudistus olisikin eräänlainen nykyajan uskonpuhdistus: korvattaisiin moralismi moraalilla ja tervehdytettäisiin työmarkkinat. Lopetettaisiin etusormen heiluttaminen. Annettaisiin signaali, että saa yrittää, eikä sinua siitä rangaista. Tehtäisiin selväksi, että SDP:ssäkin ymmärretään maailman muuttuneen.

  Ehtona hallitukseen lähdölle olisi, että keppilinja ja kyttääminen loppuisi per heti.

  Tämä tietysti vaatisi sen myöntämistä, että pieleen on mennyt lähes kaikki mitä työllisyyden eteen on tähän asti yritetty, riippumatta siitä kuka on ollut hallituksessa. Kenellä olisi tähän rohkeutta?

  • Jani Raappana

   Noi 5kohtaa olisi todella helppo toteuttaa,ja vaikutukset olisivat huikeita.Ei riitä rohkeus päättäjillä mennä eteenpäin,eikä kehitys ole vaihtoehto.Valitettavasti.

   • Erna Hartgivsson

    Vihreät ja vasemmistoliitto ovat tässä kysymyksessä selkeästi muita progressiivisempia perustuloa ajessaan eli heillä selkeämmät näkymät nuorempien ikäluokkien pirstoutuneeseen työelämään. Mitä järkeä on työttömien suurennuslasivahtimisessa ja vaatimattoman toimeentulon virkakuntamielivaltaisilla ehdoilla ja sanktioilla vaikeuttamisessa? Mitä järkeä on pyörittää ja kustantaa massiivista byrokratiaa lukuisissa eri organisaatioissa ja virastoissa pelkästään siksi, että tämä poliittisesti ideologisista syistä näin päätetty näytösrumba saadaan pysymään vauhdissa, vaikka varmasti yleisesti tiedetään, että nykytyöelämän tuolikisasssa ei paikkaa löydy läheskään kaikille. Miksi hallitus aktivoinnin nimissä kiusaa ja piinaa masennukseen saakka niin monia entuudestaan jo vaikeuksiin joutuneita? Mitä aktivoivaa saati kannustavaa on kasalaiseen kohdistetulla institutinalisoidulla deprivaatiolla?

  • Pitkäaikaistyötön

   Tässä oli erinomaista settiä. Enkä sano siksi, että onnistuit mainitsemaan nimimerkkini (siitä toki sunnuntaibonuksia), vaan muun muassa siksi, että olen hakemassa starttirahaa. On ihan naurettavaa, että ainoa jarruni tässä on se, että mahdollisen epäonnistumisen kohdatessani hyeenat päästetään kimppuuni syömään lihat luitteni ympäriltä (tuo jälkisuoja-ajan odottelu).

   Olen aina ihmetellyt köyhän vahtimista jokaisesta eurosta, koska verotushan tasoittaa kerran vuodessa tilanteen. Antakaa, hyvänen aika, ihmisten yrittää. Rakentakaa yksilöä ja yhteiskuntaa edistävä positiivinen järjestelmä. Me olemme saaneet tarpeeksemme näistä ansalangoista ja rangaistuksista.

   Liki kaikista kommenteista tätä ennen ja tämän perässä (niitä on tuolla jo pitkä liuta) heijastuu ihmetys siitä, mitä SDP oikein ajaa takaa. Sen ei pidä olla niin! Nyt eletään jo ajassa, jossa tulkinnanvarainen sanahelinä saa luvan loppua ja puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, kristallinkirkkaasti.

   SDP (luette kuitenkin): mikä siis on kupletin juoni?

   Minulla on sormi liipaisimella eli siis äänestyskopin kynänvartta odottamassa. Luulisi kiinnostavan.

   • Epäilevä

    Samaa mieltä kuin edeltävätkin, erittäin hyviä kirjoituksia. Asia on äärimmäisen yksinkertainen jonka jo lapsikin periaatteessa tajuaa, joten mikä on kun poliitikot eivät saa aikaiseksi luoda kunnollista ja moraalisesti kestävää järjestelmää? Nyt asiat aidosti kuntoon ja aiheista kiemurtelut siirrettävä kertakaikkiaan historiaan.

 6. Anonyymi pakosta

  Mitenkähän tämä ”henkilökohtaisen tarpeen arviointi” käytännössä tapahtuu?
  Joku parikymppinen sosionomi vailla elämänkokemusta kertoo minulle, 50+++, mikä olisi parasta juuri minulle….
  ja sitten taas jatkuu kuntouttava työtoiminta alias orjana olo…

 7. jonis.lusis

  Kaikki taikurit taikoo kanin hatusta samalla tavalla, tyylieroja voi olla.
  Kani on kuitenkin kani- taikurista huolimatta..

 8. Isoäiti

  Suomessa on pahasti sotkeuduttu näihin sanoilla ja termeillä kikkailuun. Niin pahasti, etteivät puolueet, tavallisista kansalaisista puhumattakaan, tiedä mitä mikin lause tarkoittaa.

  Eivät tämän yhteiskunnan asiat ole vaikeaselkoisia, jos ne kerrotaan niin, että heikommankin koulutustason omaava sen ymmärtää. Kyse on siitä, mistä rahaa tulee ja mihin se käytetään, mitä tässä yhteiskunnassa halutaan yhteistuumin tehdä tulevaisuudessa ja mitä ei. Vaan mitä enemmän sanahelinää ja epämääräisiä perusteluja, sitä enemmän yleensä halutaan piilottaa se selkeästi ymmärrettävä asia. Muutenhan äänestäjät saattaisivat sanoa: Hetkinen, en minä tuota asiaa kannata.

  • eskojuha i

   JUURI tuontakia poliitikot eivät sano mitään suoraa,että eivä hirttäytyisi sanomisiinsa

  • Tero Sivula

   Tai kansalaiset, jotka ymmärtää jotain, ymmärtää että ne kusettaa taas kuitenkin, ne sanat tarkoittavat että voi vääntää ja kääntää niiden tarkoitusta, jos haluaa hallitukseen.

 9. Niimpä niin

  SDP:n kaavoissa ei ole summia. Kaavion tulkinta muuttaa sen mukaan mihin mikäkin rajaviiva vedetään. Jos ”aktiivitaso” vastaa nykyistä peruspäivärahaa / toimeentulotukea niin alemmat tasot ovat leikkauksia täsmälleen kuten nykyhallituksella.
  Jos taas ”takuutaso” vastaa nykyistä peruspäivärahaa / toimeentulotukea niin aktiivisuudesta palkitaan.

  Jos demarit pääsevät hallitukseen niin todellinen malli lienee näiden kahden väliltä. Nimet muuttuu ja tuet pysyvät suurin piirtein nykytasolla. Demarit eivät ole aikoihin enää muistaneet juuriaan ja tuleva porvarillinen hallituskumppani junttaa tuki budjetin suurin piirtein nykyiselleen.

 10. Antonio

  Kysyin juuri tätä asiaa SDPn toimistosta kesällä. Vastasivat, että alin taso koskee hyvin pientä ryhmää ja kestää vain lyhyen hetken..
  Kehotin kuitenkin terveisissäni pohtimaan tätä seikkaa, koska se saattaa jäädä kaivelemasn kansan mieltä.

  • Antonio

   Unohtui sanoa, että lupasivat SDPssä tätä kohtaa pohtia
   – ja että seuraavat aktiivisesti Sakun blogia.

  • stunned

   Mitä tarkkaan ottaen kysyit? Mikä koskee vain pientä ryhmää ja mikä se ”ryhmä” on? Mikä on ”alin taso”?

   • Antonio

    Kaivoin esiin kesäisen ”kysymykseni” SDPlle, tästä keskustelumme alkoi:

    ”Mallissanne viimesijaista turvaa voidaan edelleen leikata. Perukaa se!…”

    ja
    ” alimmalla tasolla” tarkoitin takuutason sitä osaa, jota tällä hetkellä kutsutaan, kuten alla olevassa SDPn vastauksessa lukee, toimeentulotuen perusosaksi.

    Tässä keskustelujenme ko. osa SDPn vastauksesta:

    Yleisturvamallin valmistelijat ovat ajatelleet takuutason ylipäätään koskevan hyvin pientä joukkoa. Tekstissä sanotaan näin:

    Takuutaso on viimesijainen turvan muoto ja takaa (lähellä nykyistä toimeentulotuen perusosaa) kaikille Suomessa asuville vähimmäisturvan. Takuutason maksatuksessa hyödynnetään tulorekisteriä. Takuutason lisäksi voidaan maksaa myös tarveharkintaan perustuvaa tukea, jota voidaan myöntää osana sosiaalityötä. Takuutasolla on tiivis yhteys sosiaali- ja terveys-, työllisyys- ja koulutuspalveluihin siten, että ne yhdessä edistävät työelämään palaamista ja omaehtoista suoriutumista. Takuutaso viimesijaisena toimeentuloturvan muotona on tarkoitettu lyhytaikaiseksi ja se kohdistuu pieneen joukkoon ihmisiä, joilla ei ole syyperustetta yleistasolle pääsemiselle. …”

 11. AKK

  Aika selvää on että ainakin hallituspuolueiden, Kokoomus, Kepu, Siniset, mallit perustuvat todellisuudessa negatiivisuuteen ja rangaistuksiin kuten aktiivimalli 1 ja 2 myös osoittavat. Sama ajatus lienee laajemminkin vallalla oikeistossa.

  Ehdottomasti parempi tie on lähestyä asiaa positiivisuuden kautta mikä tarkoittaa että turvan saajan toimet vaikuttavat turvaa korottavasti. Takuutason on oltava kuitenkin riittävä ja sen kriteerit yksiselitteisesti siten määritellyt ettei sen vastineeksi vaadita esim. palkatonta työtä tai näennäisaktiivisuutta. Toki osallistuminen palvelutarpeen arviointiin on lähtökohta, mutta on tarkaan mietittävä mihin palveluihin kannattaa velvoittaa. Työkykyisten on kuitenkin syytä olla valmiita ottamaan vastaan tarjottava työ. Kuntouttavan työn vääristynyt käyttö
  on lopetettava. Tarkkaan on mietittävä myös ne tekijät joilla turvan määrä kasvaa. Siinä sitä jumppaa ensi vaaleja varten, mutta äänestäjät vaativat konkretiaa.

  Ajattelun lähtökohtana on pidettävä sitä ettei tuen tarvitsija ole syyllinen tarpeekseensa, kuten ei työtön työttömyytensä.

 12. Hupu

  ”Takuutaso vastaa nykyisistä etuuksista toimeentulotuen perusosaa.” ”Vuonna 2018 toimeentulotuen perusosan määrä on yksin asuvalle 491,21 e/kk. ”

  ”…takuutason saamiselle voidaan asettaa velvoitteita, kuten henkilökohtaisen tarpeen arvioinnin perusteella tarjottuihin palveluihin osallistuminen ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen.”

  Ennen siis sai perustoimeentulotukea, johon kuului myös asumiskustannukset. SDP ehdotuksen mukaan yksinasuva saa 491,21e/kk ja asumistuen, jos osallistuu palveluihin ja tarjotun työpaikan vastaanottamiseen. Tuossa täytyy huomioida, että palkallisen työpaikan vastaanottaminen poistaisi tuen tarpeen eli kyseessä lienee palkaton työ.

  • stunned

   SDP:

   Työllistyminen ja tuen tarpeen väheneminen ovat aina tuen saannin ensisijainen tavoite, ja siksi takuutason saamiselle voidaan asettaa velvoitteita, kuten henkilökohtaisen tarpeen arvioinnin perusteella tarjottuihin palveluihin osallistuminen ja tarjotun työpaikan vastaanottaminen.

   Jos tavoite on palkkatyö, niin tuen tarve poistuu. Mistä siis voi leikata, jos tukea ei tarvitse ja elää sillä tarjotulla (palkka)työllä? En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi ikinä kieltäytynyt oikeasta palkkatyöpaikasta.

   Jospa SDP alkaisi puhua palkkatyöstä, jos tarkoittaa sitä — tai palkattomasta työstä, jos tarkoittaa vastikkeellisuudella työntekoa työttömyyskorvauksella.

 13. Rea Peltola

  Hetkinen. Tässä mallissa oletetaan, että kaikki tarvitsevat myös saavat asumistukea.
  Nykyinen asumistuki on suunniteltu siten, että lähinnä vain vuokra-asunnoissa tai asunto-osakeyhtiöissä asuvat voivat saada asumistukea. Se onkin periaatteessa kaupungistumisen tuki.
  Jos asut maaseudulla omakotitalossa, jonka omistat, todellisia asumiskustannuksia ei oteta huomioon, vaan asumiskustannuksiksi oletetaan sama määrä kuin omavastuu.

  • Hupu

   Huomasin, että oikeastaan tuo takuutaso on perusosa eli se sisältää asumistuen. On siis yhdentekevää saako asumistukea vai ei kun se taso on kaikilla perusosan suuruinen eli mikäli saa asumistukea, niin se vähennetään nykyisen perusosan suuruisesta summasta.

   Mikäli tuossa olisi toimeentulotuen perusosa plus asumistuki, niin sillä just ja just pystyisi asumaan halvassa asunnossa ja raapia jotakin syötävää ennen kuin ennenaikainen kuolema vapauttaa kärsimyksistä.

 14. Rintsu

  Tuon mallin toimivuushan riippuu ihan siitä mitä sillä varsinaisesti tarkoitetaan tai miten se toteutetaan.
  Jos yleistaso on jokseenkin sama kuin toimeentulotuki tai peruspäiväraha ja takuutaso on jokseenkin sama kuin rangaistuksena 40% leikattu toimeentulotuki niin eipä siinä asiat hirveesti muutu.

  Tämän hetken takuutaso nimittäin on 40% leikattu toimeentulotuki, yleistaso on peruspäiväraha tai toimeentulotuen perusosa ja aktiivitaso on se kuntouttavan työtoiminnan 9E/päivä.

  Jos nimet vaihdetaan toisiin mutta meininki ei muutu niin se on sama kuin muinainen nuukian systeemi jossa tittelit ei maksa mitään. Jos tsupparia aletaan kutsumaan ”assistant delivery manageriksi” niin kaikilla on hienot tittelit mutta ei siinä mikään muutu.

  Tossa mallissa takuutason pitäis olla sellainen, että sitä ei enää leikata ja se tulisi myöntää asumistuen kaltaisena, ”tarkistetaan kerran vuodessa” ja ilmoita jos olosuhteesi muuttuvat.
  Sen 300 kuussa pitäisi jokaisen saada tienata, tai siis mielummin 3600 vuodessa (ihan sama raha) mutta muutaman satunnaisen lantin kyttäämisessä päivä ja kuukausi kerrallaan ei ole mitään järkeä.
  Paitsi jos tahtotila on kyykyttää ja nöyryyttää.

 15. Leena Lepukka

  Kärsivällisyyttä ja empatiaakin lukijoitaan kohtaan se tämmöisen bloginkin pitäminen vaatii. Hyvää työtä teet ja samaa mieltä asioista olen lähes kaikesta.. Sieniä ja marjoja kai täällä Juuan metsissä riittää..

 16. Mirkka Kauppinen

  Tuo takuutaso on siis sen 495e/kk. On epäinhimillistä laskea tuota tasoa enää sentilläkään!! Siinä meni mun ääni sdp:ltä. Toimeentulotuella elävät yksinäiset ihmiset ovat nyt jo sietämättömän ahtaalla!!

  • Hupu

   Miten tulkitset, lisätäänkö tuohon asumiskulut vai kattaako tuo kaikki elinkustannukset?

 17. Pertti Ikonen

  Sanotaan tässä ihan reilusti, että se kuka kytkee asumistuen karenssiin, saa kaikki työttömät polvilleen. Varsinkin ne, joilla on hiukan säästöjä. Säästöjä omaava kun nytkin maksaa 20% vuokrastaan ilman toimeentulotukea. Että vinkiksi vaan puoluetoimistoihin. Tuolla tavalla saadaan pumpattua varakkaat työttömät perseaukisiksi. Sitten vielä perikunnat parempaan syyniin. 60+ vuotialilla kun on varallisuutta piilossa perikunnissa.

  • stunned

   On väärin puhua ”varakkaista” työttömistä. Vaan: on työttömiä, jotka eivät ole vielä puilla paljailla (asuntovarallisuutta). Varakas ei tarvitse sitä työttömyystukea, vaan on taloudellisesti riippumaton.

 18. Hanna

  Sieniä! nam 😛

 19. AikaMies

  Taannoin eräässä 30k asukkaan kunnassa (pohjoisalueen) kouluolot olivat (alueella asuvan) kantaa ottavan paikallislehden päätoimittajan mielestä ”niin vaan kertakaikkisen huonosti”. Sulassa sovussa luottamuspaikoista sovittaessa senenempää neuvottelematta nimesimme päätoimittajan koulun johtokuntaan ja ihan puheenjohtajaksi. Koulujen ongelmatiikka ei hävinnyt, mutta sensaatiohakuinen kirjoittelu loppui.

  Meinaan jotta enempi blogisi, Saku, maailmaa muuttaa kuin mahdollinen edustustehtävä. En tosin epäile ehdokkuutta edes kaipaavasi. Jos muutoin, niin eikun menoksi.

  Kuulinpa, että ihan tunnettu (ulkolainen) firma tarjosi ekonomitason työpaikkaa 800 eurolla kuussa. Kysyin kertojalta jotta mitäs maassa maksettaisiin. Työsopimus, jos sellaista olisi tehty, jäi molempien osapuolien haaveeksi… eri syystä tosin 😉

  • Rintsu

   On muuten alhaista vaatia sitä, että epäkohdan huomaajalla pitäis olla keinot korjata epäkohta tai mystisesti muuttaa maailma paremmaksi.
   Ei se niin mee.
   On sinänsä iso asia huomata epäkohta. Ja uskaltaa puuttua siihen vaikka se ny vaan oikeesti onkin ihan turhan ruikuttamista ja sen sellaista.

   Ei se ny ole mitään sattumaa, että kaljalauttojen kellumistuki on vuodesta toiseen saman suuruinen kuin osingot.
   Eikä sekään ole sattumaa, että köyhällä paidan repeäminen on katastrofi.
   Se on vaan valittua politiikkaa.

 20. Rintsu

  Mielipiteen muutos vaatii konkreettisen ravistelun.
  En minäkään koskaan tajunnut kuinka surkealla tolalla asiat ovatkaan.

  Työssäkäyvänä ja hyvin tienaavana sitä vaan nyökkäili hyväksyvästi omille oletuksilleen.

  Kunnes avioeron ja aivan liian monen jallukorin jälkeen tajusi, että oletettu työttömänä kiva olo ja turvaverkot eivät ole lähellekään kuviteltua.
  Siis mielikuvaa jota halutaan pitää yllä.

  Mielikuva ruhtinaallisista tuista rapisee viimeistään sinä päivänä kun joutuu poimimaan natsoja pysyäkseen tupakissa.
  Ei se ole turvaverkko joka kannustaa omatoimisuuteen myyden huumeita tai persettä.
  Mut tehdään kuin hallitus haluaa.

  • Arska

   Hallitus kannustaa vain elämässä luovuttamiseen ja lisää epätoivoa kansalaisissa.
   Ajattelevatkohan ne hallituksessa yhtään sitä inhimillistä seikkaa että kuinka paljon tekevät vahinkoa juurikin työttömille työnhakijoille tai nuorisolle kun kaikki tietävät että oikeata palkkatyötä on jo mahdoton saada ilman suhteita? Hallituksen töykeistä vihapuheista ja päätöksistä ja niiden rivien välistä jokainen voi lukea että hallituksen mielestä työttömät ovat alinta saastaa ja vankilassakin on parempaa väkeä ja että paras työtön on kuollut työtön.

   Elämme tilanteessa missä oikeita varteenotettavia palkkatyöpaikkoja joilla elättää itsensä ja perheensä ei ole enää kaikille työttömille olemassakaan, juurihan tuli jokin aikaa sitten tutkimus missä todettiin ettei uudet syntyneet työpaikat ole menneet pitkäaikaistyöttömille vaan pääasiassa uusille työmarkkinoille tulijoille ja opiskelijoille.

   Onkin mielenkiintoista seurata että mihin tämä syyllistäminen johtaa pitkällä tähtäimellä, sillä moni työelämästä syrjäytetty köyhä ja ylivelkaantunut vailla mitään uskoa tulevaisuuteen on jo täynnä katkeraa vihaa ja raivoa mikä jossain kohtaa kanavoituu epätoivoisena tekona johonkin suuntaan yhteiskunnassa.

   Hallituksen eriarvoistavalla politiikalla leikata köyhiltä ruokarahoja ei saada aikaan kuin kasvavaa silmitöntä vihaa, se ei rakenna yhteiskuntaa millään tavoin vaan rikkoo yhteiskunnan sisältäpäin.
   Tuleekin 2020-luvusta varsinaiset ”vaaran vuodet” kun tuloerot köyhillä ja rikkailla tulevat täälläkin olemaan erittäin suuret.
   Muurien rakentaminen alkaa kohta Suomessakin ja vartijoita on silloin asuinalueet täynnä. Tästä onkin sitten helppo siirtyä uusliberalismista oikeiston fasisimiin minkä jälkeen onkin kansalaisen vapaus kaukana menneisyydessä.

   Mihin tämä kaikki yhteiskunnan hajottaminen johtaa?

   • Julia

    Pitäisi vain rehellisyyden nimissä myöntää että kameli ei mahdu neulansilmään eikä 300 000 työtöntä 20 000 työpaikkaan. Tämä hallitus ei siihen kykene mutta ehkä seuraava. Sitä odotellessa.

  • Työsuhde-etuna astma

   Hallituksessa lienee sarjakuvien ystäviä, sillä nykyinen ja suunnitteilla oleva työllisyyspolitiikka muistuttaa paljon nykyisin Sveitsinä tunnettuun maahan sijoittuvassa ”Asterix ja alppikukka”-albumin juonta.
   Siinähän kuvataan mm. alueella majailleiden roomalaisten leikkimielistä kisailua fondue-padan ääressä.
   Kun pudotti leipäpalasensa juustoon kastaessaan fondue-pataan, sai ensimmäisellä kerralla keppiä. Toinen pudotus tuotti ruoskinnan. Kolmannen kerran leipäpalan pudottaneelle lyötiin painot jalkoihin ja heitettiin järveen.
   Terveisiä järvenpohjasta.

 21. Ässä hihassa 50

  JOs joku asia kuulostaa epämääräiseltä ja epäselvältä, se on sitä. SDP:n kannattaa nyt alkaa puhua selvää suomen kieltä.
  Ja alimmasta toimeentulotuesta puhutaan sen omalla nimellä, ei mitään sumutusnimiä. Alimmasta tuesta ei voi enää leikata ja muutoinkin Suomessa on syytä nostaa kaikkia sosiaalisia tukia. On suuri häpeä, miten maamme on vajonnut lähes kehitysmaiden tasolle ja Euroopan alimpien sosiaalitukien tasolle – ja ne maat, joissa on vielä alhaisempi sosiaaliturva, ovat sentään ilmastoltaan huomattavasti lämpimämpiä.
  Muuten, YLEhän on selvästi syyllistynyt disinformaation levittämiseen, sehän on juuri tuollaista ’vähän sinnepäin’ ja monitulkintaista.

 22. Milaja Rantanen

  Mahtaako kenelläkään olla ihan selväkielistä vastausta siihen, että tarkoittaako tuo ”Takuutaso – tarveharkintainen ja viimesijainen toimeentuloturva” sitä, että sitä saa vain niillä ehdoilla kuin toimeentulotukea nykyisin, eli on realisoitava kaikki omaisuus, vai saisiko sitä niinkuin työmarkkinatukea saa nykyisin, ilman tiliotteiden kuukausittaista syynäämistä?

 23. Antero Mäkelä

  On moraalisesti väärin, että jollekin työttömälle Lapissa maksetaan 500 euroa kuussa. Nämä työttömäthän vain tuhlaavat aikaansa lähettelemällä satoja työhakemuksia, verkostoitumalla LinkedInissä ja kehittämällä harrastuksia, jotka voivat myöhemmin muuttua yritystoiminnaksi. Nuo 500 euroa menevät vieläpä kulutukseen omalla paikkakunnalla ja työllistävät paikallisia yrittäjiä, eli täysin hukkaan kunnan näkökulmasta.

  Sen takia meillä onkin vastikkeellinen sosiaaliturva. Työtöntä kierrätetään ympäri vuoden uravalmennuksissa, työnhakuvalmennuksissa, työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Pohjoinen kunta säästyy sakkomaksuilta ja etelän veronmaksajat saavat vastikkeeksi koko laskun, joka on vieläpä ostopalvelujen myötä moninkertaistunut. Jokaista peräkammarin poikaa syrjäseudulla kannattaa kierrättää tässä sirkuksessa kymmenien tuhansien eurojen edestä vuodessa, sillähän se kohtaanto-ongelma lievittyy.

  Ei kannata myöskään unohtaa, että satojen miljoonien veroeurojen työttömyysteollisuutemme (unemployment-industrial complex) tarjoaa työtä valmentajille ja viranomaisille niin TE-toimistossa, kunnan sosiaalitoimistossa, alueellisissa työllisyyskokeiluissa kuin palveluntarjoajillakin. Mitä nämä ihmiset tekisivät, jos meillä olisi perustulo? Heidänhän pitäisi opetella tekemään tuottavaa työtä, jolle vapailla markkinoilla olisi oikeasti kysyntää, mikä voi olla vaikeaa pitkän säätiötyöuran jälkeen.

  Kuten kaikki tiedämme, ihminen ei osaa tavoitella omaa etuaan. Siksi tarvitsemme myös karenssijärjestelmän. Jos työnhakija kieltäytyy tietystä palvelusta huolimatta siitä että aktiivilisiä ja kulukorvauksia sataa ovista ja ikkunoista, tämä ei tietenkään tarkoita sitä että kyseinen palvelu olisi työllistämisvaikutuksiltaan surkea ja kustannusten kannalta yhteiskunnalle järjetön, työnhakija ei vain tajua omaa parastaan.

 24. Minna

  Tutkimuslaitos: Suomen pitkäaikaistyöttömyyden lasku on ”tilastopuhdistus”

  KOTIMAA
  |
  TYÖTTÖMYYS
  Pellervon taloustutkimus PTT panee kovat piippuun, kun tutkimuslaitos arvioi kriittisesti Suomen pitkäaikaistyöttömyyden kehitystä. Tutkimuslaitoksen mukaan pitkäaikaistyöttömyyden lasku johtunee tilastopuhdistuksista, ei pitkäaikaistyöttömien työllistymisestä.
  PTT:n mukaan viimeaikainen hyvä työllisyyskehitys ja työttömyyden aleneminen on näkynyt lähinnä vain ansio- ja peruspäivärahaa saavien määrässä, kun molempien määrä laski 11 prosenttia vuonna 2017 ja tänä vuonna heinäkuussa vähennystä oli viime vuoteen verrattuna 16 prosenttia.

  ”Sen sijaan työttömyysajalta työmarkkinatukea saavien määrä kääntyi laskuun vasta vuoden 2017 lopulla ja tämän vuoden heinäkuuhun mennessä saajien määrä oli laskenut kahdeksan prosenttia eli selvästi vähemmän kuin ansiotukea saaneiden määrä”, PTT toteaa.

  suomen valtamedia on erimieltä
  koska hallitus niin vaatii heidän uutioimaan näistä asioista vatsinkin yle hallituksen kätyri
  erikista kun unkaria sytetään vastamedioden sensuurista valtion media valjastamista hallituksen äänitorveksi
  kun suomi ei poikea siitä asiasta milään tavalla
  EU n meppien kaksinais moralismia *tämän asian* puiteissa ja huolella
  hehöän opvat itse umpi korruptoituneuita pman maansa vihatuja poliitikkoja suurimaksi osaksi kutern jyrki katainen
  tälä vihattu ei miktään suosiota EU ssa suuri herra
  en tajua kun ihmiset eivät ymmärrä millaisia oman maansa poliitisia petturi hylkiöitä Eu ta johtaa SUOJATYÖPAIKOISAAN

Kommentoi »

Comments are closed