Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suomen tiellä

Ruotsidemokraateille ei tullut odotettua jytkyä, mutta puolueesta tuli kuitenkin sen verran merkittävä, että sen jättämistä kokonaan syrjään on vaikea perustella. Vaalitulos taisi olla yllätys ainoastaan Ylen vaalivalvojaisten toimittajille. Ainakin minä sain ennen tympääntymistäni suunnilleen sellaisen kuvan, että vaaleissa ei ollut ehdolla muita kuin ruotsidemokraatteja täydennettynä perussuomalaisten puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla. Sen verran hartaasti ruotsidemokraateista puhuttiin ja heidän vieraitaan kuvattiin.

Mutta se on toinen juttu. Vuosikausia meitä on peloteltu Ruotsin tiellä. Hallitsematon maahanmuutto räjähtää käsiin, autot palavat, kaikki raiskataan ja niin edelleen. Nyt on tullut aika pelotella ruotsalaisia Suomen tiellä.

Meillähän yhden asian oikeistopopulistit otettiin mukaan porvarihallitukseen. Vastuun antaminen on tehokas keino viedä kannatukselta pohja viimeistään siinä vaiheessa, kun porvarihallitus rupeaa leikkaamaan kaikkein köyhimmiltä. Pelkästään maahanmuuton vastustamiseen keskittyvälle puolueelle kaikki sopii, kunhan se vain saa olla mukana hallituksessa. Se on valmis ihan mihin tahansa leikkauksiin, koska sen edustajat ovat yleensä ottaen oikeistolaisia, vaikka kalastelevatkin ääniä köyhiltä. Lisäksi tietämys muista asioista kuin uhkakuvien luomisesta on heikkoa. Niinpä populistit pannaan syömään kaikki vaalilupauksensa heti kättelyssä, mutta samalla estetään heidän pahimmat ylilyöntinsä ulkomaalaispolitiikassa. Sekin laskee kannatusta, kun ei kaikkia maahanmuuttajia päästäkään heittämään heti ulos maasta, vaikka niin on luvattu.

Ruotsidemokraatit kannattaa siis ottaa mukaan porvarihallitukseen. Sitten voi tietysti käydä niin, että puolueen puheenjohtaja vaihtuu arvopohjaltaan muille hallituspuolueille sopimattomaksi. Suomessa se ei ollut mikään ongelma, vaan puolue jakaantui kätevästi kahtia. Omaan jakkaraansa mieltyneet puolueen ministerit jäivät hallitukseen sellaisen puolueen nimissä, jonka kannatusta ei ole koskaan mitattu vaaleissa eikä kannata mitatakaan, sillä se on niin pieni, että sitä on vaikea mitata.

Näin on pelattu osa populisteista ulos kuvioista. Oppositioon siirtynyt osa tosin pääsee nauttimaan opposition riemuista, ja siitä tulee yhdessä yössä kaikkein kovin hallituksen arvostelija. Se arvostelee surutta juuri niitä samoja leikkauksia, joita se itse vielä eilen kiivaasti kannatti ja jotka uusi puheenjohtaja olisi hyvksynyt sellaisenaan, jos puolue olisi saanut jatkaa hallituksessa. Tämä temppu on mahdollinen siksi, että ihmisten poliittinen muisti on tavattoman lyhyt.

Oppositiossa puolue jatkaa entisellä teemalla ja puhuu vain yhdestä asiasta. Taas saadaan huonomuistisilta kannatusta, sillä aina löytyy niitä, joiden mielestä maahanmuuttajat poistamalla saadaan kaikki ongelmat ratkaistua. Sekään ei ole ongelma, sillä sama temppu voidaan tarvittaessa toistaa ja ottaa jytkyttelijät mukaan myös seuraavaan hallitukseen. Näin saadaan taas puolitettua sekä puolue että sen kannatus.

Suomen tie osoittaa, että eristäminen ei ole ratkaisu, mutta vastuuun antaminen on.

***
Laitetaan tosikkoja varten vielä varoitus. Tämä juttu ei ollut ihan vakavissaan kirjoitettu, mutta leikissä on aina totta toinen puoli.

Kommentit (57)

 1. Veijo Kare

  Muuten ihan naseva juttu ja pitkälti olen samaa mieltä. Mutta persut kyllä itse puhuvat muistakin aiheista, tosin vastustajat kärkkäästi väittävät muuta. Tarjolla Ruotsissa, ja miksei Suomessakin, on Tanskan malli, missä populistit vähemmistöhallituksen ulkopuolella tukevat hallitusta, eli pystyvät laremmin säilyttämään oman linjansa ja uskottavuutensa. Timon tempaus Suomessa lienee itsenäisyyden ajan pahin munaus ajatellen demokratiaa ylipäätään tai siis tällaista edustuksellista demokratiaa; ketä oikeistolainen köyhälistö nyt uskaltaa äänestää?

  • Tero Sivula

   Tämä juttu ei ollut….. Jaha, kerroppas missä asiassa persee… Eiku perussuom…. Eiku sini… Ei hitto, no ne, en muista nyt, eräs laajemmin asiota ymmärtävä sanoi, että ei sitä sanaa saa sanoa, se on kirosana joka tuhoaa loputkin politiikan uskottavuudesta ja käy kuten jenkeissä. Ai, niin, kerroppa edes yksi asia mistä asiasta kyseinen, en nyt muista nimeä puolue, muistetaan 30 vuoden päästä, siis hyvästä asiasta? Itse muistan Hakkaraisen saunan, Hakkaraisen ahdistelun, peräkontin, turpean johtajan joka ei oluesta luovu, natsi yhteyksistä, pitääkö jatkaa vielä, nämä esimerkit olisi tosi hyviä, jos olisi kysymys komediasta teatterissa. Nimin esitykselle on, Populistit politiikassa – kusetetaan köyhiä vielä vähän lisää.

  • Hannu Ala-Olla

   Sehän se pointti taitaa ollakin. Kyllä populistit puhuvat, mutta siihen se sitten jääkin.
   Oikeistolainen köyhälistö?

   • Kyösti Nuttukontio

    Samaa oudoksuin.😁👍

  • Erkki Posti

   Persut puhuvat. Persut paasaavat. Persut ryyppäävät. Persut rikkovat lakia. Persut moittivat…

   Mutta persut eivät esitä tai ehdota mitään. Koskaan. Paitsi rikoksia ihmiskuntaa ja Suomen perustuslakia vastaan.

 2. Jore

  ”oikeistolainen köyhälistö” – mikä paradoksi, eihän oikeistolainen voi olla köyhä, ainakin jos uskoo kokoomuslaisia, toisekseen kuinka ihmeessä köyhä voi ajatella, että juuri oikeisto, puolueesta riippumatta ajaa köyhälistön etuja :-O
  Kysymyksen pitäisikin kuulua, ketä ajattelematon oikeistolainen nyt uskaltaa äänestää?

  • Kimmo Paaso

   Kyllähän se voi olla. Siis oikeistolainen köyhälistö. Meillähän on suuri sellainen. Täytyy tosin muistaa että köyhyys on, kuten kaikki muukin, suhteellista. Siis oikeistolainen köyhä ei tunne oikeasti olevansa köyhä, koska tietää että oikeisto tekee hänestä vielä rikkaan. Oliko tälle köyhälle oikeistolaiselle toinenkin nimi? Joku wannabe-miljonääri?

   No, pointtini on että juuri oikeistolainen köyhälistö typeryydellään pitää oikeistolaiset kusipäät vallassa.

   Harmi.

   Paska maa ja…

   • Keke

    ”Oliko tälle köyhälle oikeistolaiselle toinenkin nimi? ”

    Hyödyllinen idiootti?

    Vaikka ”juttu ei ollut ihan vakavissaan kirjoitettu”, niin totuus lienee taas fiktiota ihmeellisempi. Persuista hallituksesta toivoi parasta ja pelkäsi pahinta; valitettavasti jälkimmäinen on toteutunut lähempänä. Onnea valitsemallanne tiellä, Ruotsi!

  • stunned

   Yllättävän moni äänestää oman etunsa vastaisesti. Enkä nyt puhu niistä, jotka jättävät äänestämättä. Vaikkapa sairaanhoitajat kannattavat Kokoomusta melkeinpä poikkeuksetta. Miten hoitajille kävikään kikyjen jälkeen kun yksityistettiin?

   https://yle.fi/uutiset/3-10388186

   Ulkoistaminen hoivajäteille heikentää hoitoalan työntekijöiden etuja

   Sosiaali- ja terveyspalveluja ulkoistetaan ympäri Suomen jatkuvasti. Lieveilmiönä on hoitoalan palkkojen aleneminen.

   • Lea Bäckman

    Fasismin ja äärioikeiston kannattaminen on yleistä juuri hierarkkisissa yhteisöissä, kuten sairaalat ja hoitolaitokset. Selkeät käskytyssuhteet yhdistettynä ammatilliseen näköalattomuuteen ovat omiaan luomaan näitä ”nurse Ratched” – natseja, joita työnantaja käyttää mieluusti käsikassaranaan, kun säästöbudjetin raameissa on pysyttävä hinnalla millä hyvänsä. Siinä on potilas aika heikoilla…

    Substanssiosaaminen on oikeistopopulisteilla aina ollut heikkoa. Tässä suhteessa he peilautuvat hyvin äänestäjäkuntaansa. Monilla wannabe – porvareilla on varsin kaavamainen käsitys poliittisesta oikeisto-vasemmisto jakautumasta. Se pohjautuu vanhakantaiseen asennekasvatukseen ja aivopesuun, jota koululaitoksemme on harjoittanut aikojen alusta saakka. Ja kyllä; tutkimusten mukaan juuri opettajien keskuudessa on sekoomus, eiku kokoomus ylivoimaisesti suosituin puolue.

    Ruotsin tie, ainakin eilisen vaalipäivän tuloksen perusteella, on rohkaiseva. Vuoropuhelun on jatkuttava ja sen laatua on parannettava, nyt kun pää on saatu auki. Vain avoimen keskustelun kautta voidaan saavuttaa yhteisymmärrys.

    • M.M.X.X.

     jep

  • Kari Vaahto

   Viisain ratkaisu tässä Suomen ns. demokratiassa on, että kaikki puolueet vaikenevat ikävistä asioista. Esimerkkeinä otan Euroopassa vallitsevan ihmisten mielenilmaisut, äärioikeiston voima Saksassa, Euroopan unionin sosiaali neuvoston useita kertoja lähettämistä varoituksista Suomelle liian alhaisesta sosiaaliturvasta.
   Kokoomuksen poliitikkojen älyttömät lausunnot ja persujen takinkääntö. Kaikki puolueet ajavat uusliberealista politiikkaa ja ensi vaalikauden tärkein asia on juuri perusturvan uudistaminen vastikkeeliseksi.
   Eläisin juuri nyt mielummin-70 ja -80 luvulla jolloin ihminen oli politiikan keskiössä eikä talousmahti. Silloin tehtiin ihmiskeskeistä politiikkaa, joka auttoi ihmisiä. Nyt siivotaan työttömyys tilastoja laittamalla ihmiset 9 eurolla töihin.
   Yrittäkää ymmärtää kuinka hallituksen valheet ovat teihin uponneet. Peruspäivärahalla, pieneläkeläisillä ym. samaa ryhmään kuuluvilla on vuositulot alle 10 000 euroa. AJATELKAA MITEN ITSE ELÄISITTE KYSEISELLÄ SUMMALLA?
   Koulutuksesta, vammaisten ja monesta muusta asiasta on leikattu vuosia vaikka siitä tulee huomautuksia Brysselistä. Suomi EU:n mallioppilas.
   Miksei toimittajat ja koko media kenttä nosta näitä asioita esiin. Onko hallituksen kanssa hyvä veli toimintaa?
   EI PUOLUETTA MITÄ ÄÄNESTÄÄ, JOKA OLISI REHELLINEN!

   • Lea Bäckman

    Mitä EU:n linjauksiin tulee, niin siitä kai ei ole epäilystä, että Euroopan unioni on omaksunut globaalin kapitalismin mallin, joita unionin jäsenmaiden toivotaan ensisijaisesti noudattavan.

    Aiheellinen kysymyksesi koskien poliittisia puolueita ja niiden rehellisyyttä: Miten määritellään rehellinen poliittinen puolue tilanteessa, jossa kapitalistinen markkinatalousjärjestelmä itse sanelee ne reunaehdot, joiden puitteissa ”poliittinen” toiminta tapahtuu? Ainoa rehellinen puoluehan on tällöin äärioikeistolainen kapitalistinen, uuslibertaarinen opportunistipuolue, joka kannattaa vallitsevaa kapitalistista systeemiä, ja haluaa vielä syventää sitä. (Persut? 😉 )

    On vaikea nähdä, miten vasemmistolaisina itseään pitävät puolueet voivat toimia kapitalismissa ns. rehellisesti, kun kaikessa on kuitenkin taivuttava talouselämän ns. realiteettien tahtoon. Politiikkaa ei voi tuoda takaisin politiikkaan, jos sille ei ole mitään edellytyksiä vallitsevassa talousjärjestelmässä. Systeemivika, vai kuinka? Kun entiset kommunistiset itäblokin maat ovat EU:n myötä siirtyneet äärioikeiston johdettaviksi, Venäjä, USA ja Kiina ym. muut talousmahdit rulaavat, niin miten ihmeessä pieni Suomi voisi muuta tehdä kuin ajelehtia kuin lastu lainehilla, totellen kaikessa isoja poikia. Muut pohjoismaat sentään ymmärsivät vetää hieman hajurakoa Eurostoliitolle ja eurovaluutalle.

    Tämä on vasemmistoliitolle ja demareille tuhannen taalan kysymys Suomen eduskuntavaaleissa ensi keväänä. Milloin nostetaan esiin kansallinen itsemääräämisoikeus ja maamme perustuslaki? Kuka uskaltaa esittää ensimmäisenä EU:sta irtaantumista?

    • Rintsu

     Tämä on nyt sivuraide jonka pankkopoika toivoakseni sallii.
     Siis EU:sta irtautuminen.

     Vertaisin asiaa puunkaatoon. Kun puu on kaadettu niin on ihan turha miettiä miten se liimattaisiin takaisin pystyyn. Se on oikeasti pahimmanlaatuista populismia. Uuden puun kasvattamiseen menee pirusti aikaa.

     Brexit tulee opettamaan britannialle, että ero EU:sta on kuin avioero eikä ositus tosiaankaan tule halvaksi. En ihmettelisi yhtään jos Brexit vielä peruttaisiin.

     Mitä EU:n tulee niin sen vikoja voi korjata vain sisältäpäin. Ulkopuolisilla ei ole ääni- tai edes puheoikeutta. Vaikkapa Norja ihan oikeasti maksaa EU:lle vuosittain summan joka vastaa jäsenmaksua ja joutuu käytännössä hyväksymään lähes jokaisen EU:n päätöksen mutta Norjan edustajat ovat päättävistä pöydistä ulkona.
     http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219039-norjan-ja-eun-sopimus

     Kuriositeettina mainittakoon, että olen itse ollut pikkuvirkamiehenä sorvaamassa varmasti kolmenumeroista määrää asetuksia. Useamman kerran tuli todettua, että käytössäni olevien suomen vähäisten äänien lisäksi niitä olikin ykskaks riittävästi kaatamaan vaikka komission esitys.
     Norjan ja Turkin edustajat oli ihan pelkkiä kuunteluoppilaita joilta ei kysytty mitään.

     EU:ssa on korjattavaa enkä ole koskaan ollut sen kannattaja mutta liittymisen jälkeen pahimmat pelkoni eivät toteutuneet. EU:n huono maine johtunee ”kurkunkäyryysdirektiiveistä” mutta sekin itse asiassa oli kaupan alan pakkaamiseen liittyvä toive jonka komissio vaan toteutti ja josta populistit saivat ikuisesti vettä myllyihinsä.
     EU ny kumminkin perustuu ajatukselle, että kaupankäynti on kivampaa kuin sodankäynti niin sitä ajatusta on todella paha lähteä vastustamaan edes populismin nimissä.

     • Esa J.

      EU:ssa on puolensa: ei tarvitse maksaa tullia, mikäli tilaat eBayn kautta jotain tarvitsemaasi EU:n alueelta ja hinnastakin on selkeä käsitys… Tämä yhden kokeneen mielipiteenä.

      Anteeksi off-topic, Saku!

     • Ruotsinsuomalainen

      Muistan hyvin tuo kurkunkäyryysjutun. Moni ei ehkä osannut ajatella, miten paljon kurkkua viljellään, myydään ja syödään EU:n rajojen sisällä. Asia ei olekaan niin yksinkertainen silloin kun vaaditaan, että viljelijöiden tulee pystyä myymään kurkkuaan samoin ehdoin, pystyäkseen kilpailemaan markkinoilla. Silloin oli pakko luokitella kurkku(kin). Ja kysymys kuului, millainen on se kurkku, jota täyttää EU:n vaatimukset? Voiko kitukasvuista kurkunpätkää myydä samoin ehdoin sellaisen kanssa, jonka kurkut ovat hienoja ja hyvänmakuisia jne?
      Sanottiin, että luulisi että EU:lla olisi tärkeämpääkin tekemistä. Varmasti oli, mutta kurkunviljelijöille asia oli kyllä elämääkin tärkeämpi.

    • StillSearching

     Nykyinen näennäisdemokratia on talousjärjestelmään jo liian sidoksissa jotta mikään nykyisistä puolueista tai korporaatioista voisi oikeasti toimia ihmisen, yksilön saati kaiken perustan eli maapallon hyväksi.
     Ainoa ratkaisu on saada järjestelmä muuttumaan alhaalta ylös päin.
     Meidän ihmisten eli tavallisten kansalaisten on itse otettava vastuu jotta muutos voisi tapahtua. Jokainen kantaa toiminnallaan kortensa kekoon.
     Ensimmäisenä jätän jatkossa äänestämättä ja en näin tue näennäisdemokratiaa. Jos saman tekee tarpeeksi moni, on systeemin muututtava.
     Askel kerrallaan… Me luomme kapitalismin, me voimme myös sen lopettaa.

     • Jonis Lusis

      Suomessa on vallalla jonkinlainen sekasosialistinen järjestelmä.
      Valtiovalta tarjoaa yrityksille työvoiman ja korvaus työstä maksetaan
      tulonsiirroilla. Sukeutuuko tästä menestystarinaa, jää nähtäväksi?

      • M.M.X.X.

       Vitsi??

     • Raija

      Jos köyhät ja keskituloiset jättää äänestämättä niin on sellainen seuraava hallitus että heti aletaan niitä työleirejä rakentamaan. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat äänestää aina ja taidat olla aloittanut heidän kansansumustusvaalikamppanjansa kun kehotat ihmisiä olemaan äänestämättä.

   • Jonis Lusis

    Ruotsista voi ottaa oppiakin. Siellä sopulit ei ole poliitikon rintaruokinnassa.
    Pidetään siis välimatkaa sidonnaisuuksien ja hyväveliverkostoitumisen estämiseksi.
    Nimitetään myös ammattikunniaksi.

 3. vesa suominen

  Suomeksi ei ole vaikea ’lajitella’ persuja: sinipersut ja hallapersut. Se on vielä helpompaa kuin opetella kirjoittamaan tuo sverigedemagogerna…

  • Raija

   Kirjoita vain SD, sillä nimellä se ruotsissakin parhaiten tunnetaan.

 4. Illu

  YLE:n uutisoinnista tuli tosiaan sellainen tunne, että siellä jännitettiin ja toivottiin parasta ruotsidemokraattien puolesta. Suomesta Soini, Halla-aho ja Sipilä ovat tänäänkin jatkuvasti esillä komppaamassa. Perussuomalaiset saavat Hesarissa ja Ylellä jatkuvasti paljon enemmän näkyvyyttä kuin vasemmisto-oppositiopuolueet.
  Selvästi huomaa, että Suomessa halutaan ensi eduskuntavaaleissa valtaan kokoomuksen, persujen ja keskustan ruskea allianssi, jota ruskeamieliset toimittajat pönkkäävät.

 5. AKK

  Oikeistopopulisteille köyhät ja pienituloiset kannattajat ovat vain hyödyllisiä idiootteja. Oikeistopopulistit kyllä puhuvat kyllä vaikka mistä, mutta todellisuudessa ja valtaan päästessään he ovat vain maahanmuutto- ja mahdollisesti EU-vastaisia räksyttäjiä jotka ovat oppineet ja sisäistäneet populismin keinot ja käyttävät niitä häikäilemättä. Melkein sääliksi käy heitä kannattavia köyhiä ja pienituloisia tai nuoria jotka odottavat jotakin hyvää tulevaisuudelta. Osa ei opi mitään edes Soinin tempauksista vaan hyppäävät samaan ansaan uudestaan, nyt vaan Halla-Ahon ja Huhtasaaren vedättäminä. Oikeistolainen köyhälistö on havaittu ilmeisen helpoksi saaliiksi tuohon peliin.

  Nykyisen hallituksen leikkaus- ja kyykytyspolitiikkaa on myös persujen politiikkaa sillä olivathan he täysillä mukana hallitusohjelman laadinnassakin ja hyväksyivät sen. Sellaista se on oikeistolainen politiikka köyhille, ajoi sitä sitten oikeistolainen populisti, aito porvari tai vaikkapa alkiolainen maajussi.

  Vastuun antaminen vie populisteilta usein uskottavuuden, mutta populistit voivat saada vallallaan aikaan myös todella pahaa. Köyhät ja vähemmistöt ovat siinä yleensä ensimmäisiä kärsijöitä kuten nähty.

  Kuinkahan moni populisti osaa sanoa kuinka monta maahanmuuttajaa Suomeen on jäänyt vuoden 2014 jälkeen. Montako jäänyt vuonna 2018?

  Oikeistolaiseksi itsensä kokevan köyhälistön kannattaa ensin opetella ajattelemaan ja miettiä miksi äänestäisi omaa etuaan vastaan. Toisaalta pitää ymmärtää se ettei voi saavuttaa mitään toisia köyhiä sortavalla politiikalla, vain sieltä voi saada missä on jotain. Voi niitä oikeistolaisiksi itsensä kokevia köyhiä ja pienituloisia jotka uskovat populistien satuja ja vieläpä kynsin hampain puolustelevat jopa julkisesti politiikkaa joka suosii esim. tuloerojen kasvua, ajaa hyvätuloisten ja rikkaiden etua sekä heikentää pienituloisten asemaa. Penni ajatuksistasi?

  • Arska

   On tosiaan huvittava termi ”oikeistolaiset köyhät” tulee mieleen lähinnä kummelin vitsit mutta totta se on… jotkut persaukiset eivät tunnista edes alistajiaan eli juurikin oikeiston kannattajia ja pelaavat näiden pusiin sekä vieläpä omia etujaan vastaan, se jos joku on tyhmyyttä mitä ei pysty katselemaan kun vielä maahanmuutto asioiden perusteella lähdetään nostamaan oikeistoa lisää valtaan.

   Ajatelkaa hyvät ihmiset asioista järjellä eikä tunteella sillä tunteisiin vetoamalla täällä politiikkaa tehdään, kukin ehdoksa kyllä osaa esiintyä edukseen sen vaaliajan ajan mutta arkena ne päätökset ovat kaikki teitä vastaan, vasinkin kohderyhmässä duunarit ja työttömät joille persut ovat silkkaa myrkkyä, kuten on jo nähty.

   Ainoastaan vasemmisto on tavallisten ihmisten toivo ja sekin liike vielä muuttuu kun saadaan oikeistosiipi sieltäkin poistettua.

 6. Ruotsinsuomalainen

  Itseasiassa toivoin, että Ruotsidemokraatit olisivat nousseet suurimmaksi puolueeksi täällä Ruotsissa. Näin ennustettiinkin, että mahdollisuudet siihen olivat. Mikä lienee sitten ratkaissut, ehkä Jimmie Åkessonin viimeiset avautumiset muiden puolueenjohtajien painaessa. Vähän vielä ja Åkesson olisi varmasti sanonut paljon muutakin…

  Olen Sakun kanssa täsmälleen samoilla linjoilla. Minusta olisi aika, että myös ruotsalaiset saisivat nähdä miten heidän äänestämänsä puolue pärjäisi, kun vastassa on reaalipolitiikka. Tähän mennessähän he ovat keskittyneet osoittamaan sormella ja kritisoimaan kaikkea mikä liikkuu. Helppoa. Ruotsidemokraatit jopa ottavat kunnian hallituksen toimenpiteistä turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. He omivat toimenpiteet, joita vain he kannattavat ja joihin vain heillä itsellään on yksinoikeus. Kaikki muu on heidän politiikan apinoimista.

  Pisti muuten silmään Jussi Halla-ahon ja Laura Huhtasaaren terveiset Tukholmasta. Onko näin, että Suomen veronmaksajat maksoivat heidän matkansa, vai kävivätkö omalla kustannuksellaan? Toivottavasti…

  Yllätyksiä tuli kyllä. Jonas Sjöstedtin johtama vasemmistopuolue sai yllättävän paljon kannatusta. Sosiaalidemokraattien kannattajat taisivat vaihtaa leiriä myös sinnepäin. Keskustapuolue sai hyvän nosteen, Annie Lööf onnistui hyvin kampanjassaan, hänestä on kasvanut voimakas puoluejohtaja. Kristillisdemokraateille veikattiin karua tulevaisuutta, mutta myös heidän puoluejohtajansa Ebba Busch kunnostautui hyvin ja onnistui nostamaan kannatustaan. Moderaattien Ulf Kristensson näytti pitkään onnistumisen merkkejä ja pääministerin virka leivottiin jo hänelle. Mutta vaikka hänen puolueensa onnistuikin valtaamaan sen toiseksi suurimman puolueen paikan Sosiaalidemokraattien jälkeen, on vielä täysin epävarmaa voiko Stefan Löfven jatkaa pääministerinä.
  Henkilökohtaisesti olen pettynyt Liberaalien heikkoon esitykseen. Jan Björklund on kokenut poliitikko ja puolueensa johtaja ja osaa oikeastaan eniten politiikkaa koko jengistä. Ikävä kyllä hän ei pääse toteuttamaan sitä omalta paikaltaan.

  Yhteenvetona kuitenkin, edessä on erittäin vaikea hallituskausi Ruotsissa. Kukaan ei tainnut saada mitä halusi. Ja näyttää siltä, että Ruotsidemokraateille annettu ääni oli tälläkin kertaa hukkaanheitetty ääni. Sillä mitä he tekevät nyt, kun hallitus on jo sovittanut maahanmuuttopolitiikan heidän esittämälleen linjalle? Noh, uusia esityksiä on odotettavissa. Yksi pommihan on jo tullut, kaksoiskansalaisuus pitäisi ottaa pois. Itse ihmettelen, Ruotsidemokraateilla on aika paljon ruotsinsuomalaista kannatusta, joiden lapsilla on kaksoiskansalaisuus. Ruotsidemokraattien edustajat puhuvat tosin aika hiljaa omista juuristaan. Esim puolueen yksi eturivin kansanedustajista, Richard Jomshof oli nimeltään Johansson ennen kuin vaihtoi nimensä. Ja sitä ennen Lohikoski. Suomalainen isä. En tosin usko, että Jomshof on käynyt armeijan Suomessa:-) Ei varmaan kirjanpitoriksesta tuomittu Martin Kinnunenkaan. Eikä taida olla mitään riskiä, että puolue karkoittaa omista riveistään, omiaan, vaikka olisikin maahanmuuttajatausta…

  • Pitkäaikaistyötön

   Tämäpä oli mukava vaalikatsaus ihan paikan päältä.

   Itse innostuin Ruotsin vaaleista vasta eilen. Vietin mm. hyvän tovin tutkimalla Aftonbladetista vaaligrafiikkaa. Punasävyinen Ruotsi yltää sinisävyiseksi ainoastaan Tukholman läänin osalta. Pohjoinen Ruotsi oli vahvasti punainen, ja odotetusti kovin kannatus Ruotsidemokraateille löytyy maan eteläosista. Karttoja klikkailemalla näki suoraan, kuinka arvokkaimmat alueet (esim. Tukholman ja Uppsalan keskusta, kalliit merenranta-alueet) ovat sinisiä ja väri vaihtuu neliöhinnan alentuessa. Toki itsestäänselvää, mutta yllättävän viihdyttävää.

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0EyBX0/live-grafik-sa-har-sverige-rostat

   En ole ihan varma, että perussuomalaisten todellinen karva – se kivenkova oikeistolaisuus – on vieläkään selvinnyt perussuomalaisia äänestäville. Pelkään, että he torjuvat itseltään totuuden uskottelemalla, että ainoastaan ”hillotolppalaiset” eli siniset ovat takinkääntäjiä. Nähtäväksi jää 14.4.2019, kuinka monelta suomut ovat tippuneet silmiltä vai ovatko tippuneet laisinkaan. En ihmettelisi, jos muutosta ei näy, sillä moni huono-osainen haluaa löytää vielä huono-osaisemman syyllistettävän ja sellainenhan on sopivasti maahanmuuttaja (eli nokkimisjärjestys kuin kanoilla – mikä puolestaan kertoo volyymejä kypsyystasostamme). Surullista vain, että tuo kohde on täysin väärä. Sen huono-osaisen asema ei paranisi piiruakaan, vaikka maassa ei olisi yhden yhtä maahanmuuttajaa. Se asema ei parane, jos ideologia toimii huono-osaista vastaan ja valta on tällaista ideologiaa kannattavilla. SIELLÄ se todellinen vihollinen lymyää.

  • Ilkka Pasanen

   Lisätään tuohon vielä yksi nimi: täällä Länsi-Götanmaalla on viime vaalikauden ajan ollut ruotsidemokraattien Heikki Klaavunieni maakäräjien oppositioneuvos.

  • Raija

   Kunnallispolitiikassa on kyllä nähty hyvinkin se ruotsissa. Joissakin kunnissa SD:laiset harjoittavat kunnanhallituksen ja muitten ihmisten pelottelua ja estävät melkein hallituksen toimintakyvyn ja joissakin kunnissa on SD:n tuolit tyhjiä ja joissakin korvattu näillä ilminatseilla. On kuulemma ollut SD.n tuoleilla niitä ilminatseja eduskunnassakin.

 7. Arto Koski

  Kyllähän tiedotusvälineet haluavat kertoa sen mikä ihmisiä kiinnostaa. Populismi on ilmiö ja Ruotsissa asetelma oli sellainen, että se kiinnostaa. Huolissaan pitäisi olla pikemminkin siitä miksi rasismista ja ihmisarvon alentamisesta ylipäätään tulee sivistysvaltioissa kiinnostavaa.

 8. Ulla Suominen

  Yllätyin ruotsidemokraatien kannatuksesta, se jäi heikommaksi kuin gallupit antoivat ymmärtää. Demarien kannatus laski odotettua vähemmän, jatkaako Stefan Löfven pääministerinä, jää nähtäväksi. ihmettelen, miksi Jussi Halla-ahoa haastateltiin heti vaalien jälkeen. Miksei pyydetty muilta kommenttia? käyttävätkö perussuomalaiset hyväkseen ruotsidemokraattien kannatuksen kasvua, jää vain arvattavaksi. Perussuomalaiset ovat yhden liikkeen puolue, he eivät ole keskittyneet muuhun asiaan kuin maahanmuuton vastustamiseen, esim työllisyyteen ja sosiaalimenoihin he eivät ole ottaneet kantaa. En ole huomannut kenenkään persun arvostelevan aktiivimalli kakkosta, joka heikentää monen työttömän työttömyysturvaa.

  • Raija

   Åkesson on luvannut että kaataa minkä hallituksen tahansa joka ei anna hänelle vaikutusvaltaa. Sellaisen kiristäjän ja uhkailijan kanssa kun alkaa yhteispeliin niin siinä menee omakin maine ja kunnia. Åkessonin äiti muuten taisi päästä eduskuntaan edellisissä vaaleissa mutta ei ole tainnut päivääkään siellä olla mutta palkkionsa on kyllä nostanut.

   • Ruotsinsuomalainen

    Mielenkiintoista nähdä, mitä Åkesson ja SD esittää, nyt kun hallitus on muutenkin sovittanut maahanmuuton maan kapasiteetin mukaiseksi. SD vaatii myös lisää poliiseja ja sitäkin varten hallitus on myöntänyt lisävaroja.

 9. tari palmroth

  Taisi se olla myös Sipilälle yllätys. Ainakin näin on asian ilmaissut. (lukaisin jostain lööpistä), Ei taida nuo ulkomaan asiat olla oikein hankassa, vai olisikoha vain tyhmyyttä. Kukapa sitä tietää ja herra itse ei varmasti myönnä. Mutta meille kaikille hyvää viikkoa, vaikkapa useampaakin!

 10. AKK

  Aasinsiltana Ruotsin vaaleista vastikkeelliseen sosiaaliturvaan, niin yhdeksi vastikkeeksi voisi asettaa ainakin äänestämisen valtakunnallisissa vaaleissa. Äänestämällä voisi siten ilmoittautua hyvinvointivaltion palveluiden käyttäjäksi. Jos et äänestä, et halua ja saa palveluitakaan.

  Ei olisi varmaan liikaa vaadittu vai olisiko, jos äänestäminen takaisi edes perusturvan. Tämä nyt vain ajattelun pohjaksi niille jotka eivät vaivaudu ajattelemaan eivätkä äänestä. Mikään ei tule täysin automaattisesti ja jättämällä äänestämättä voi valta jäädä vaikka vahingossa niille jotka eivät halua enää jatkossa ylläpitää perusturvaa, ei minkäänlaista, muuta kuin palkattoman työn vastineeksi. Nykyinen aktiivimalli olkoon pienoista esimakua siitä. Vartiaisella, Koskella ja kumppaneilla riittää kyllä jatkossakin ideoita sosiaaliturvan heikentämiseksi, mutta onneksi äänestäjät voivat päättää antavatko äänensä noita ajatuksia toteuttaville poliitikoille, vai eivät. Äänestämättä jättämien ei ole tietenkään mikään ratkaisu. Ruotsissakin äänestysprosentti nyt 84,4, siinä sitä olisi tosiaan tavoitetta suomalaisillekin. Vai onko niin että ruotsalainen vaikuttaa ja suomalainen valittaa, jotain konkreettista pitäisi kyllä tehdä suomalaisten äänestäjien passiivisuudelle.

  Tiedän että ajatus menee monen hilseen yli, mutta totta toinen puoli!

  • Raija

   Joissakin maissa on äänestyspakko ja se olisi meilläkin hyväksi mutta ei oikeistohallitukset sitä halua.

 11. Mikko timonen

  Voi Saku. Mitä minä köyhä osatyökyvyyttömyys eläkeläinen äänestän,kun SDP:in halusi aktiivimallia ja meidät vanhat rakentajat ajettiin vielä ahtaammalle. Kommareita en ainakaan koska minulla on ”russofobia”,kummatkin vanhempani olivat sodassa ja pelkäsivä sitä ja ryssiä hautaan saakka. Persut on samaa sakkia,ääripäätä Kouluruotsilla en tunne kuuluvani RKPhen. Erosin kirkosta koska ne alkoi hyysätä laittomia ählämeitä ja neekereitä,eli ei siis Kristillisetkään.niin,Kokomus haluaa NATOon,niinkuin minäkin(ainoa turva ryssiltä on 5:s artikla,joka sekin voi luvata vaikka vain keksejä)mutta reilun 800e hankkivana(40v.) työelämää takani en tunne olevani porvari. Ai niin vihreät ja keskusta,en kommentoi! Saku,kuka minua puolustaisi.?!

  • AKK

   Tunne siitä ettei ole porvari jos tulot ovat luokkaa 800€/kk viittaisi siihen ettei kannata äänestää ainakaan porvareita, se lienee ollut selvä jo aiemminkin koska eläkettä ei ole kertynyt tuon enempää. Aktiivimallia kannattivat vain Kokoomuksen, Kepun ja Sinisten edustajat, mahtoiko ketkään muut kannattaa?

   Kalliin hinnan olet maksanut ”russofobiastasi”, nykyisin kuitenkin eniten Venäjään kallellaan lienevät perussuomalaiset. Venäjä on eri kuin Neuvostoliitto ja kommareilla tarkoittanet yleisen väärinkäsityksen mukaisesti vasemmistolaisia. Vasemmistolaiset eivät ole erityisesti kallellaan Venäjään, vaan päinvastoin.

   Hankalaksi asian tekee se ettet vaikuta olevan erityisen halukas auttamaan heikompiosaisia, eikä kantasi ympäristöasioihin ole selvä. Jos et ole tyytyväinen tulotasoosi, niin kannattaa valita niistä jotka ajavat ainakin alimpien eläkkeiden nostoa, eli vasemmalta.

   Suomen halIituksen (Kok, Kepu, Siniset) virallinen kantahan on pysyä NATOn ulkopuolella joten siinä asiassa ei aivan heti tapahdu mitään. Mutta onko Venäjä kuinka realistinen uhka Suomelle ja mitkä olisivat sen motiivit uhalle?

   Ehkei kannata pelätä hautaan saakka, vaan toimia oman elämänsä hyväksi.

  • Esa J.

   Sinun on mietittävä sitä todella tarkkaan! Tuo russofobiasi, mistäköhän se johtuu, Stalinistako? Historiallinen tosiasia on että Stalin ei ollut venäläinen! Ja ukkeli on ollut kuolleena jo 65 vuotta.
   Ne venäläiset, jotka itse tunnen ovat vallan upeita ja mukavia ihmisiä!

   Kridet ovat juuriltaan vapaakirkollisia ja helluntailaisia, joten ne nyt eivät ainakaan edusta evankelisluterilaista kirkkoa…

   Kepu ei sinua auta, eikä kokoomuksen kauppakamarinulkitkaan.

   Ehkäpä voisin ehdottaa sinulle RKP:tä, sen sisällä on porukkaa työläisistä liberaalien kautta mustasydämisiin porvareihin saakka, se täyttänee yleispuolueen tuntomerkit, vaikka ruotsin kieli olisikin pakkovaatimuksena siellä…

   Siniset ja persut tuovat mieleen jotain joka tarttuu kengänpohjaan ja haisee, etenkin lämpimällä ilmalla.

   SDP luultavasti ottaa opikseen, mutta vain, jos se itse osaa tehdä tarvittavat johtopäätökset!

  • Jonis Lusis

   Kohta on kahvia ja pullaa sekä ymmärtäjää.

  • Rintsu

   Mä en ketään osaa tai ala neuvomaan kuinka tulisi äänestää. Se on jokaisen päätettävä ihan itse.
   Mutta sanoisin, että Ilkka Taipale (sd) on ollut koko ikänsä vähäväkisten puolella mutta ei enää ikänsä puolesta taida olla ehdolla.
   Anna Kontulan (vas) mielipiteistä voisit olla kiinnostunut mutta se vaatisi katseen yli russofobian lasien.
   Kirkko ”hyysää” ihan toteuttaakseen Jeesuksen sanaa, että minkä teette yhdelle pienimmistä teette minulle.
   Jokainen tuntemani Rkplainen puhuu sujuvaa suomea.
   Kokoomus on aina vaalien alla ”työväenpuolue” mutta jos ny joku sitä äänestää saamatta puolta miljoonaa pääomatuloja niin sahaa kyllä omaa oksaansa.
   Keskusta on oikealta nimeltään maalaisliitto mutta kun talonpoikien määrä on pudonnut olemattomiin niin nykyään kalastelevat ääniä periaatteella ”keskustaa se on Helsinginkin keskusta”.

   En jaksa enempää näin syvällistä analyysiä.
   Ihan itte päätät ketä äänestät.
   Minä tai kukaan muu ei voi asiaa puolestasi päättää. Ja jokainen neuvokin voi olla huono.

  • Raija

   ”Nykyryssät” on fasisteja ei kommareita.

 12. Antonio

  Tiukka kirjoitus, nauroin ääneen, bravissimo!
  Ruotsidemokraatit hallitukseen nyt nopeasti näyttämään, mistä natsikana pissii!
  Italiassa sitä on jo näyttämässä noin kolmatta kuuta uusi hallitus.
  Pakolaisia vihaava äärioikeistoministeri Salvini on ehtinyt räkyttämään syytettyjen penkille asti jopa lainsäätäjiä vastaan…

 13. Rintsu

  Jos pankkopoika sallii niin laitan muutaman kuvan ajalta jolloin ns. kansallismieliset olivat vallassa.
  Suomi 1939
  http://www.helmet.fi/download/noname/%7B27DF41FE-D017-4FE9-A842-D487F2A80255%7D/55261?exactwidth=680&exactheight=382
  Ranska 1941
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Battle_of_France_collage.jpg/300px-Battle_of_France_collage.jpg
  Italia 1945
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Mussolini_e_Petacci_a_Piazzale_Loreto%2C_1945.jpg/220px-Mussolini_e_Petacci_a_Piazzale_Loreto%2C_1945.jpg

  En jaksa enempää.
  Noi on isäni ja äitini syntymän aikaan tapahtunutta kansallismielisten politiikkaa.
  Jos ny edes he pääsisivät hautaan ennen kuin kansallismieliset saavat seuraavan kerran päättää asioista.

 14. Timo Punttila

  Kommenteista päätellen, kansan muisti on lyhyt! Vai vaivaako kokemattomuus? Taitaa olla kumpaakin.

 15. Jarkko

  Puheet kovenevat poliitikkojen suussa:

  ”Oulun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen Riikka Moilanen kutsui maanantaina valtuuston kokouksessa syrjäytyneitä ihmisiä ihmisroskaksi. ”
  https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulun-kaupunginvaltuutettu-moilanen-kutsui-valtuuston-kokouksessa-vahaosaisia-paihderiippuvaisia-ihmisroskaksi/804512/

  Tämä on selkeää jatkoa aktiivilaille ja muulle leimaamiselle.

  • Sampo Makkonen

   Vaalit ne vaalit.

   Jonnet vaan ei tiedä.

  • Antonio

   Pitäkäämme me kaikki roskaihmiset (”ihmisroskat”) ja muutkin taapertajar mielessä
   Pihlajalinna, keskusta ja tämä rva Moilanen.

   • Jarkko

    Huvittavaa näissä Moilasissa on, että he eivät selkeästikään tajua, että koko systeemi on rakennettu niin, että iso osa ihmisistä syrjäytyy, koska kaikille ei riitä töitä niin se kynnys millä töihin pääsee kasvaa ja muuttuu kokoajan byrokraattisemmaksi, jossa pienikin epäonnistuminen vuosien putkessa tiputtaa kokonaan uraputkesta pois. Se, että osa syrjäytyy ja voi huudella jotain keksittyä veruketta miksi ei tarvitse antaa edes mahdollisuutta on järjestelmälle oikeastaan helpotus.

    Yhteiskunta on myös muuttunut kokoajan kirjallisemmaksi ja teoreettisemmaksi, joka tarkoittaa sitä, että saadakseen luvan edes hakea normaalia elämää pitää olla teoreettinen ja kirjallinen. Tämä taas johtaa siihen, että entistä suurempi osa Kimi Räikkösen kaltaisista lukihäiriöisistä syrjäytyy. Siitä lukihäiriöstä vain etsitään perusteet kiusata ja syrjäyttää ihminen vaikka hän olisi taidollisesti kuinka huippu. Kimi Räikkönen sentään sai formuloissa mahdollisuuden vaikka autonasentaja linja jäikin kesken. Monelle muulle ei käy noin hyvin. Ei saa edes mahdollisuutta.

    Perustelen tätä esim. sillä, että muutamia hommia esim valtiolla 70-luvulla niihin hommiin pääsi kuukauden kurssin suorittamalla ja sillä, että sai pomon suositukset. 90-luvulla samaan hommaan vaatimukset muuttuivat niin, että pitää olla ammattikoulu ja muutama kurssi, että virkaa voi hakea. Nykyään 2018 kyseistä virkaa ei voi edes hakea ilman maisterin papereita. Lisäksi pitää selvitä koko vuosikymmenten maisterin opiskeluista niin, että ei koskaan tee yhtään virhettä. Huvittavaa on, että tiedän muutamia 70-80 luvulla virkansa saaneiden tehneen uransa aikana törkeämpiä laiminlyöntejä ja selvinneet niistä varoituksella tai sakoilla, mutta saaneen edelleen pitää virkansa kuin millä perusteella nykynuoren joka on suorittanut kaikki maisteriopinnot, hakemukset on heitetty roskakoriin. Ironiseksi sitten koko homma menee kun nämä Moilaset tulevat kommentteineen ihmettelemään miksi nuoret syrjäytyvät. Ehkäpä juuri se tässä koko hommassa onkin tarkoituksena, että asetetaan niin paljon ehtoja tarpeeksi pitkälle ajalle, että varmasti koko putkesta ei selviä läpi liian paljon ihmisiä.

 16. Isoäiti

  Kaikki yhden asian puolueet, ryhmittymät jne. kompastuvat siihen todellisuuteen, ettei edes yhden kunnan asioita ratkota jankkaamalla sitä yhtä samaa aihetta. Saati kokonaisen valtion. Vaikka Ruotsidemokraatit pääsisivät hallitukseen ja onnistuisivat vaikkapa kieltämään kaiken maahanmuuton ja passittamaan maasta kankaalle jokaisen ei-ruotsalaisen, se vain nostaisi enemmän esille ne kaikki ongelmakohdat, joiden kanssa maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä. Eikä niihin riittäisikään ratkaisuksi rajat kiinni.

  Siinä mielessä olisi houkuttelevaa ajatella, että he laskettaisiinkin mukaan johtamaan. Lopputulos olisi kuin perussuomalaisilla. Suurimmat idealistit pettyisivät ja ajaisivat itsensä oppositioon. Vallanhaluisimmat kääntäisivät takkiaan urakalla ja myisivät ideologiansa alta aikayksikön.

  Populismi on nopea tapa päästä valtaan, mutta vallankäyttö onkin eri asia. Silloin ei hoideta minun ja kavereitten asioita, vaan myös heidän asioita, joita en voi sietää ja jotka eivät kannata meitä.

  • Raija

   Jos sellainen pääsee tapahtumaan niin täällä kuin ruotsissakin että ruvetaan lähettämään maahanmuuttajia pois niin sieltä jo hetikohta yli 700 000 tuhatta suomalaista joutuisi tulemaan kotiin takaisin ja jos muu maailma vähän suutahtaisi sellaiseen käytökseen ja lähettäisi suomalaiset ja ruotsalaiset jälkeläisineen ”kotiin takaisin” niin aika ahdasta alkaisi meillekin tulla.

   • Sampo Makkonen

    Mikä suhde Raijalla on natseihin? Taidat tykätä niistä; kirjoituksesi kiihottaa siihen suuntaan.

 17. Sampo Makkonen

  Kun persuihin pettyy on vaihto ehtona uusnatsit. Jotenkin tää kehitys toistaa historiaa.

 18. äimänkäki

  Puolueanalyysia ruohonjuuritasolta. Riikka Moilanen (kepu) tosiaan loihelaakaisi ihmisroskista. Kepu hyökkäsi selittämään, mutta lausumahan on Sipilän linjan mukainen. Selitykset taas virallista linjaa. Kertoo myös mitä ajatellaan Pihlajalinnassa oikeasti.

  RKP on rehellisin puolue. Se ei ole koskaan luvannut suomenkielisille suomalaisille mitään hyvää eikä ole tehnyt. Vahtii lähinnä, ettei heidän ”yleishyödyllisiä” säätiöitä panna verolle, vaikka bisnestä tekevät.

  Vihreät ovat cityvihreitä. Sitä esiintyy eniten suurissa kaupungeissa, joissa on paljon julkisia virkoja kuten Helsingissä. Viulut maksetaan julkisista varoista ja siellä on helppo olla vihreä. Oikeaa vihreyttä on vain maaseudulla, mutta siellä sen eteen joutuu tekemään työtä. Vihreät ovat olleet kokoomukselle oiva apupuolue, kun on siirrytty progressiivisesta tuloverosta regressiiviseen ”haittaverotukseen”. Ei siis köyhien puolue.

  Jos voit sijoittaa vähintään miljoonan ja pankki tarjoaa sinulle ”private banking” palvelua jossa pääset eroon veroista, äänestä kokoomusta. Myös kepun uusliberaali siipi käy.

  Muistaakseni demareillakin piti olla vähintään miljoona tilillä ja kymppitonnin kuukausitulot. Loikkasivat kokkareihin pahimmat ääliöt. Toivottavasti molemmissa puolueissa ÄO nousi.

  Vasemmistoliitto puuhastelee enemmän sateenkaarihommissa ja syleilee maailmaa. Entiset kannattajat ovat unohtuneet.

  Siniset, no, tyhjästä on vaikea sanoa mitään. Veikkaan heistä tulevan kolmiloikkaajia ennen vaaleja. Ainakin pahimmat kyrpyrit vielä koettavat, löytyykö äänestäjiä jotka menevät kolmannen kerran samaan vipuun. Unohtuiko jotain?

  • M.M.X.X.

   Jooo. Keskittyneen taloudellisen vallan asetelmassa valta uhkaa kadota politiikasta, demokratia poliittisesta järjestelmästä ja varallisuus veronmaksajilta.

 19. Väinö Kalamies

  On sitten siellä EU:ssa paljon noita komissaareja ja virkamiehiä töissä kuulemma. Niin yks naispuolinen saksalainen ihmisolentoko (Merkel) se toellaan päätti, tämän kansainvaelluksen näin. Että tänne vuan, rajat auki. Siinähän ei paljon eroteltu, että kuka siellä oikeesti olisi suojelun tarpeessa… Ruotsalaiset näyttivät sitten kädellä osalle suunnan, että Suomeen vuan, kun Ruotsissa on teitä jo ihan liikoo…

Kommentoi »

Comments are closed