Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Alastonta taaperrusta

Tämän päivän pääuutiseksi aiottu Sipilän hallituksen uusi työllisyysihme vesittyi eilen, kun julkisuuteen lurahti jo etukäteen tieto valtiovarainministeriön laatimasta parin tulevan vuoden työttömyysennusteesta. Sen mukaan työttömyys laskee ensi vuonna 6,9 prosenttiin ja seuraavana 6,6 prosenttiin. Ennuste olisi muuttunut sopivalla uutisoinnilla ihmisten mielissä todeksi, ja innokas häirikköni oli näköjään jo muistanut lähettää minulle asiasta ilkkuvaa sähköpostia. Hänelle ennuste oli jo totuus.

Eihän se ole sen enempää totta kuin hallituksen tähänastisetkaan työllisyyssaavutukset. Pellervon taloustutkimus PTT kertoi suoraan sen, mitä minä olen sanonut jo kauan: pitkäaikaistyöttömyyden lasku johtuu suurelta osin tilastojen puhdistamisesta.

Määräaikaishaastatteluilla tilastoista siivottiin pois sinne kuulumattomat ja Lex Lindström päästi osan eläkkeelle. Sama ikään rajattu eläkkeelle päästäminen aiotaan toteuttaa taas, ja onnekkaille se on tietenkin hyvä asia. Hyvä se on myös hallitukselle, joka pääsee taas kehumaan työttömyyden alenemisella.

Hallituksen alastomana keisarina taapertaminen alkaa muutenkin näkyä entistä selvemmin. Juha Ristamäki kirjoitti Iltalehteen erinomaisen analyysin siitä, miksi sote- ja maakuntauudistus tulevat kaatumaan aikatauluongelmiin. Kelvoton valmistelu pysäytti hankkeen, kun perustuslakivaliokunta palautti asian sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjoitettavaksi suurelta osin uudelleen. Hallitus on sysännyt valiokunnalle koko ajan täydennysesityksiä, ja hallituspuolueiden edustajat valiokunnassa ovat käyttäneet aikaa lähinnä aikataulusta ja asiantuntijoiden kuulemisesta käytävään riitelyyn. Syylliseksi jättihankkeen kaatumiseen on tietenkin jo etukäteen löydetty oppositio ja erityisesti valiokunnnan puheenjohtaja Krista Kiuru.

Tässä tilanteessa hallitus on päättänyt satsata ay-liikkeen haastamiseen seurauksista piittaamatta. Hallitus ei aio perääntyä irtisanomislaista, vaikka ensimmäiset ilmoitukset työtaistelutoimenpiteistä on jo annettu. Retoriikka alkaa olla kuin 1930-luvulla, kun hallitupuolueiden edustajat jo julistavat nyt katsottavan määrääkö tässä maassa ay-liike vai hallitus. Kumpikaan ei määrää, mutta sitähän hallitus ei kerro. Tässä maassa määrää kansa, jota edustaa vaaleilla valittu eduskunta. Kansaan kuuluvat niin työnantajat kuin työtekijätkin, ja poliittiset työtaistelut ovat täysin laillisia.

Tulemme siis näkemään lakkoja ja muita työtaistelutoimia, jotka hallituksen mukaan kohdistuvat viattomiin ja asian kannalta ulkopuolisiin yrityksiin. Eivät ne ole ulkopuolisia, siillä juuri ne ovat hyötyneet työajan pidennyksestä, eläkemaksujen työntekijänosuuden nostamisesta, ansiosidonnaisen päivärahan leikkaamisesta ja muista hallituksen työntekijän asemaa koskevista heikennyksistä. Mutta tätähän ei tietenkään kerrota kansalle.

Sen sijaan kansalle annettiin pähkäiltäväksi kellojen siirtelystä luopuminen. Siitähän meillä jokaisella on varma mielipide, mutta älkää nyt kuitenkaan kirjoittako omaanne tämän jutun kommentiksi.

Kommentit (58)

 1. Henna K

  Jäin pohtimaan, että mihin hallituksen mukaan tulee lisää niitä työpaikkoja? Uutisissa on nyt kiertänyt juttua, että hallitus pudottaisi vanhustyössä työskentelevien hoitajien minimimitoituksen 0,5 -> 0,4. Eli tuonne puolelle työpaikkoja ei ainakaan tule, koska eläkesiirtymien kautta päästään minimimitoitukselle.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Jäin pohtimaan, että mihin hallituksen mukaan tulee lisää niitä työpaikkoja?” Tilastokeskus ja muut vastaavat töihin! Missä ovat uudet PALKKAtyöpaikat maakunnallisesti, kunnallisesti ja valtakunnallisesti? Dataa on varmaan kertyny varmaan runsaasti tämänkin hallituksen aikana ja sen pitäisi olla julkista !

   • Jonis Lusis

    Niitä ei voi valitettavasti julkaista. Sirkus-Sipilän silmänkääntäjät säilyttävät totuuden silinterihatuissaan.

 2. Mikko Mäkinen

  Henkilökohtaisesti pidän lakkoja irtisanomislain osalta parempana vaihtoehtona kuin esimerkiksi mielenosoitusta, jos ei muuten niin hallitus on reagoinut lakkoihin jo ennen niiden alkamista.
  On tärkeää iskeä siihen ainoaan asiaan mikä hallitukselle jotain merkitsee, eli kukkaroon. Se ministeri älähtää jonka osinkoihin osuu?

  • Jakke

   Elorantahan jo totesi, että TORITAPAHTUMATHAN ON JO NIIN NÄHTY! Kyllä se niin vaan on, että tuleen pitää ehdottomasti tulella. Toista poskea on käännelty jo tarpeettoman paljon.

 3. Teemu

  Minun on, toki vain henk.koht. kokemuksen kannalta, hankala nähdä mikä tässä käytännössä muuttuisi.

  Olin töissä pienerssä yrityksessä jossa kaikille tehtiin nollatuntisopimukset. Jossain kohtaa kun pomon kanssa tuli sanomista, sanoin hänelle, että: ”Anna sitten kenkää jollei kelpaa”, johon hän vastasi: ”Ei tarvitse antaa kenkään, kun voi olla antamatta tunteja”.
  Kun pomo kyllästyi johonkin ihmiseen hänelle ei enää annettu tunteja ja palkattiin uusi tilalle. Rekry oli päällä kokoajan, koska uusi veri kelpasi aina. Ja pomo pystyi kohtelemaan työntekijöitä näin, koska nykytilanteessa tulijoita on aina.

  Toki myös palkkaus oli laittoman pieni ja monia muita työehtoihin liittyviä laiminlyöntejä, mutta liiton asianajaja nosti kädet pystyyn. Olisi voinut lähteä pitkään oikeusprosessiin, mutta se olisi ollut hyötyihin nähden todella raskas.

  Mitä olen sivusta seurannut, niin sama touhu tuntuu jatkuvat. Juuri paukasti MOLlin sivuille taas se sama työpaikkailmoitus, joka tulee sinne aina tasatahtia. Työntekijöiden keskimääräinen työikä ko. firmassa on puoli vuotta.

  • Jarkko

   Nollatuntisopimukset ovat käytännössä päivystämistä, siltä varalta jos työnantajalle sattuu tulemaan joku ruuhkahuippu tai ongelma mitä pitää mennä selvittämään. Ero normaaleihin töihin vain on se, että mitään päivystysvuorolistoja ei ole, jotta työntekijä pystyy organisoimaan oman siviilielämänsä töihin kutsujen varalta. Listoja ei tehdä senkään takia, että kaikkien kuuluu esittää, että nollatuntisopimuksissa ei ole kyse päivystyksestä. Hälytysrahoja töihin kutsumisesta ei makseta tai muitakaan korvauksia mitään normaaleissa vastaavissa töissä saa.

   Nollatuntisopimus tarkoittaa siis sitä, että joutuu pettämään kaikki lupaukset omalle perheelleen perumaan lasten synttäreitä ja muita menoja vaikka ne olisi sovittu puolivuotta etukäteen. Olen tehnyt töitä sekä nollatuntisopimuksella, että ns. oikeissa töissä missä päivystys on hyvin organisoitu ja korvaukset maksetaan siitä. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Oikeissa töissä työntekijät yleensä viihtyvät samassa työpaikassa vuosikymmeniä ja työntekijöiden välille saattaa jopa tulla riitaa siitä jos joku saa enemmän töihin kutsuja, koska korvaukset on kunnossa hälytysrahat, päivärahat, kilometrikorvaukset ja palkka ylityökorvauksineen. Nollatuntisopimusalaiset taas yleensä lopettavat kyseiset hommat 6kk-12kk tajuttuaan miten asia toimii.

   Olisi mielenkiintoista tietää voiko Suomessa joutua karenssille jos kieltäytyy nollatuntisopimuksesta. Nollatuntisopimushan tarkoittaa juridisesti sitä, että työnantaja ei takaa työntekijälle yhtään ainoaa työtuntia joten jos yhtään työtuntia ei ole taattu mistä työstä silloin on kieltäydytty? Ainakaan lain hengenmukaista langettaa karenssi ns. ”pöytälaatikkotyöstä” jonka olemassa oloa ei ole taattu sopimuksella ei voi olla.

   • Viljo Kärkkäinen

    Pitäisihän olla ne kolmen viikon työvuorolistat…

   • Anselmi

    Nollatuntisopimuksista puhuttaessa unohdetaan aina se merkittävä seikka, että vaikka yhtään työtuntia ei ole annettu, on työntekijä työsopimuksen allekirjoituksellaan sitoutunut tekemään työtä työnantajan johdon ja valvonnan alaisena eli olemaan työnantajan käytettävissä 24/7, jos tämä sattuu tarvitsemaan. Samalla kun työsuhde on alkanut, loppuu oikeus työttömyyskorvaukseen (soviteltu päiväraha erikseen). Tunnen tapauksen, jossa kaveri meni myyntimieheksi provisiopalkalla ilman pohjapalkkaa, sai lähteä koeajan päättyessä, kun ei kauppa oikein käynyt. Joutui vielä työsuhteen päättyessä maksamaan auton käytöstä työnantajalle 600€. Työsuojeluviranomaisen mukaan asiassa ei ollut huomauttamista.

 4. Kimmo Paaso

  Pakkohan se on tehdä kuten kielletään. Siis puhua ajasta.

  Hallitus on jo pidemmän aikaa rukannut kelloa. Ihan sadalla vuodella taaksepäin.

 5. stunned

  Tulemme siis näkemään lakkoja ja muita työtaistelutoimia, jotka hallituksen mukaan kohdistuvat viattomiin ja asian kannalta ulkopuolisiin yrityksiin.

  Yleisön joukossa vallitsevin kommenttilaji on tyypillinen valitus lakon aiheuttamasta haitasta päivän arkirutiineille. Tämä on juuri lakon tarkoitus: pysäyttää normaali elämänmeno ja havahduttaa vaatimuksiin. Lakko, joka ei haittaa ketään tai ei näy missään, voi jatkua loputtomiin, eikä myöskään saavuta mitään. Siksi ehdotukset lakon rajaamisesta pyhäpäiville ja siirtämisestä jonnekin kaupungin laidalle tyhjään halliin ovat mielettömiä.

  Hallituksen leikkaukset ovat kaikki osuneet viattomiin.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Lakko, joka ei haittaa ketään tai ei näy missään, voi jatkua loputtomiin, eikä myöskään saavuta mitään. Siksi ehdotukset lakon rajaamisesta pyhäpäiville ja siirtämisestä jonnekin kaupungin laidalle tyhjään halliin ovat mielettömiä.” Sama idea lienee leipäjonojen kieltämisehdotuksissa – mikä ei näy, ei tunnu, ei vaikuta. Hiljaiset, työttömät ja köyhät niin syrjään kuin mahdollista pois aiheuttamasta hyvinvoivissa varakkaissa stressiä.

 6. Sir Henry

  Eipä asiaa olisi taaskaan voinut paremmin sanoa, kuin Timonen tässä blogissaan tekee. On hyvä, että asiat kerrotaan perustellusti ja suoraan. Käy suorastaan sääliksi niitä ihmisiä, jotka purematta nielevät hallituksen syöttämän propagandan pysähtymättä mitenkään sitä ajattelemaan. En voi ymmärtää, mihin tällä vähempiosaisten kyykyttämisellä pyritään? Luulisi jokaisen ymmärtävän, että tällä politiikalla mennään pahasti metsään.

 7. Ahti Granat

  …Ja vielä päälle päätteeksi saadaan ihan itse kansanvaltaisesti netitse esittää, kumpi aikamuoto, kesä- vai talviaika säilytettäisiin sitten EU:n siunaamana hamaan maailmanloppuun. Kuka panisi liikkeelle kansalaisaloitteen siitä, että täysin järjenvastainen ja unionin jäsenmaiden vuosikausia (-kymmeniä?) kustantama parlamentin matkailu rekkaralleineen loppuisi Brysselin ja Strasbourgin välillä? Taitaa kellojen siirtelyn lopettaminen olla helpompaa ja halvempaa kansalaispolitiikkaa. – ”Pan et circenses”

 8. psteknyo

  ”– innokas häirikköni oli näköjään jo muistanut lähettää minulle asiasta ilkkuvaa sähköpostia.”

  Innokas häirikkö todennäköisesti lähettää ilkkuvaa sähköpostia niin kauan, kuin jaksat tästä mainita, sillä kukapa ei saamastaan huomiosta nauttisi. Kannattaa siis lopettaa tämän häirikön mainitseminen jutuissasi, niin ehkä häirikkö laantuu edes hieman.

  • sakutimonen

   Pakkomielteinen ei laannu.

   • Luukas Pyykorpi

    Tekninen panni !?

  • AikaMies

   No ei nyt sentään häirikköä poisteta, hänelle hymyillään, meukatkoon 😉 Pysyy jopa onnellisena kun nimettömänä mainitsee. Samalla tulee useampi tuollamuodoin vähempiosainen hoidettua samalla kertaa. Automatiikka hoitaa loput eli sähköpostin voi suodattaa…
   En vielä ole nähnyt minkään tahon antavan selitystä sille, miten työpaikat hakemalla lisääntyvät? Järjestelmä ei kertakaikkiaan tarvitse kaikkien hikitippoja . Ainoa tapa saada joka iikka duuniin on jakaa olemassaolevat työt kaikkien [osaavien?] kesken. ”Osaajien” siksi, että työpaikat ja työntekijät eivät taida toisiaan tavoittaa. Luokkahitsariksi ei työtön maalari tai it-guruksi rasitusvammainen rakennusraudoittaja pysty vaikka kuinka sanktioita jaettaisiin.
   Todellisuus, sanovat hallituksen numerot ihan mitä vaan, on työvoimapula ja samanaikainen työttömyys.
   Meinaan jotta agraariyhteiskunta on mennyttä aikaa (sainhan tuon ajankin mukaan vaikka Saku kielsit 😉 ). Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja toimenpiteitä eriarvoistamisen ja kateuden tilalle: Miks noi… enhän minäkään
   – ja eikun saunan taakse tai vähintäänkinn kunnolla turpiin.
   Läpinäkyvä tilastokikkailukaan ei todellisuutta muuta kuin ehkä ajattelemaan kykenemättömän agraariaivoissa.
   Elämme muutosten aikaa. Vanhoin opein vanhaan malliin ei ole paluuta olettaen järjestäytyneen yhteiskuntamuodon jotensakin säilyvän.

   • Jarkko

    ””Osaajien” siksi, että työpaikat ja työntekijät eivät taida toisiaan tavoittaa. Luokkahitsariksi ei työtön maalari tai it-guruksi rasitusvammainen rakennusraudoittaja pysty vaikka kuinka sanktioita jaettaisiin.”

    Itseasiassa sanktioiden jakaminen kaikkein heikoimmassa asemassa oleville köyhille vain vaikeuttaa työllistymistä ja helpottaa sitä että ei tarvitse tehdä mitään kun jos lähtötilanne on työtön ja se muuttuu sanktioiden myötä työttömyyden lisäksi ulosotossaolevaksi. Sitten siitä vielä pikkurikolliseksi. Sen jälkeen kukaan työnantaja ei halua enää sellaista työntekijää edes ilmaisena työntekijänä työmaalleen puhumattakaan palkallisesta työstä. Ilmeisesti suomella on kumminkin varaa tähän kun sitä tehdään kokoajan enemmän.

 9. Arska

  Koskahan herrojen edut puretaan…ai niin se onkin ”eri asia” mutta duunarin ja työttömän rahathan kuuluvat rikkaiden mielestä heille rikkaille itselleen ja kansan pitäisi tehdä heille ilmaiseksi töitä ja vastikkeellinen työhän on juuri tätä mutta kansa ei tule tälläiseen ideologiseen paskaan koskaan suostumaan.

  Onkin jännä nähdä kun kipinä syttyy lakosta suorastaan luokkasodaksi, olkaa hyvät hallitus saatte sitä mitä tilaatte ja näin vaalien alla asia onkin erityisen kiusallinen niin kokkareille kuin keskustalle ja tuosta kolmannesta ns. puolueesta en viitsi edes mainita mitään.

 10. AKK

  Jos historiasta on jotain opittavaa, niin ei tosiaankaan kannata odottaa siihen saakka että pyydetään riisumaan vaatteet ”suihkua” varten, vaan on toimittava päättäväisesti heti silloin kun nähdään selviä merkkejä siitä että meitä ollaan viemässä väärään suuntaan. Uskomattoman pitkälle hallitus on jo saanutkin lammaslaumaa paimenkoiriensa avulla ohjattua, kaiken tapahtuessa määrätietoisesti hiljaa hivuttaen edeten kuten on huomattu. Useat ovat huomanneet ja aikaa sitten, mutta milloinkahan lauma huomaa.

  Erikoista että hallitus ajoi sai läpi myös Kikyn työajan pidennyksen mikä tarkoittaa noin 30000 henkilön vuosityöpanosta. Ja kaikki tuohan on pois työllisyydestä, eikö hallitus haluakaan lisää työpaikkoja. Mitä se haluaa? Uusliberalismia aivan selvästi.

 11. Katja K

  Huojentavaa ja lohdullista, että uuninpankolta tulee taas (onneksi lyhyen) tauon jälkeen ajantasaisia huomioita!
  Kiitollisena tuskan ja ahdistuksen jakamisesta tässä ajassa, jossa tuntuu kuin kelloja olisi siirretty taakse päin: aikaan, josta olen historiankirjoista (n. 30-luku) saanut opiskella.
  Oksettaa valtamedioiden harjoittama ajan (2010-luku) hengen ja arvottomuuden hämärtäminen, kun tässä yrittää ottaa tosiasioista selvää. Kiitos siis myös linkeistä harvoihin oikeisiin osumiin.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Oksettaa valtamedioiden harjoittama ajan (2010-luku) hengen ja arvottomuuden hämärtäminen, kun tässä yrittää ottaa tosiasioista selvää.” Niin ja ketkä, kutka ja mitkähän omistavat valtamediat. Veikkaisin päähallituspuolueiden valtapiirejä miinus toki säälittävät sinkkusiniset. ( sinkku tässä = ei vaaleissa valittu, ei äänestäjiä )

 12. Siru Pola

  Minusta on jo pidemmän aikaa tuntunut siltä, että ei hallituksenkaan joukosssa ole haluttu viedä sotehanketta ”maaliin”. Jos olisi haluttu, niin olisi tietysti pyritty huolelliseen työskentelyyn ja asioiden järjestelmälliseen edistämiseen. Nythän vain hallitusohjelman noudattamiseksi sohitaan sinne tänne.

  Melko hyvä arvio on se, että kepulaisia on käsketty uskomaan asiaansa, kokoomuslaiset ei varmaan uskokaan. Mutta mikä on sinisten tahtotila Sotesta ja sen läpimenosta ? Uskovatko, pelkäävätkö, toivovatko vai luulevatko???

  Mitä taas tulee kesäajasta luopumiseen, niin… Tuo blogin loppu oli paras letkautus pitkään aikaan!!

 13. Pitkäaikaistyötön

  Tämä on herkullinen kohta taas muistuttaa, että vaalit ovat tasan seitsemän (7) kuukauden kuluttua, 14.4.2019.

  Täällä kommenttikentässä joku taas hiljan väläytti, että hän saattaa jättää äänestämättä protestiksi. Sopiihan se, jos kannattaa kokoomusta. Jokainen äänestämättä jättäminen kun sataa ensisijaisesti kokoomuksen laariin, jolla on uskollisimmat ja ahkerimmat äänestäjät.

  • Esa J.

   Ja kepun tupailloissa ilmeisestikin käsketään äänestämään kepua…!

   • Esa J.

    Ja hieman asian sivusta: lestoille saarnataan seuroissa että vasemmiston äänestäminen on helvettiin johtava synti.

  • Niilo

   Tämän asian kun saisi jokaisen hidasälyisemmänkin kalloon, niin voisi hyvä tulla. Eli jos et äänestä: äänestät Kokoomusta. Tai Keskustaa, mutta et ainakaan missään nimessä vasemmistopuolueita ja haluat että nykyinen eriarvoistava ja rikkaita suosiva ja vähäosaisempia sortava politiikka, joka ajaa maan kaaokseen, jatkuu.

   • StillSearching

    Tai sitten meidän on opittava katsomaan asiaa toisesta näkökulmasta:
    Äänestämättä jättäminen on osoitus ettei tue nykyistä näennäisdemokraattista järjestelmää.
    Jos nykyinen kelpaa, niin äänestä ja toivo sen parantavan asioita.

    Vallalla oleva kapitalismi jatkuessaan tulee tuhoamaan elämämme perustan, maapallon. Jatkuva kasvu ei voi toteutua. Eriarvoisuus lisääntyy ja sitä myötä levottomuudet.

    Haluammeko kaiken päättyvän taisteluun loppuvista luonnonvaroista vai alammeko muuttamaan asioita kestävään suuntaan (takaisin ihmiseen ja luontoon, elämään) ? Muutos tapahtuu ihminen kerrallaan ja vastuu on vain ja ainoastaan meidän itsemme. Vastuuta ei voi ulkoistaa esim. valtiolle.

 14. Pertti Ikonen

  ”Määräaikaishaastatteluilla tilastoista siivottiin pois sinne kuulumattomat ja Lex Lindström päästi osan eläkkeelle. Sama ikään rajattu eläkkeelle päästäminen aiotaan toteuttaa taas, ja onnekkaille se on tietenkin hyvä asia.”

  Tuo pitää paikkansa sillä työvoimaviranomainen puhelimessa kertoi, että 60+ vuotiaat on tarkoitus putsata pois tilastoista Lex Lindström 2:n avulla. Eikä peitellyt asiaa mitenkään.

  LL2 hyväkstyään valtioneuvoston yleisistunnossa 17.9.2018 :
  https://valtioneuvosto.fi/paatokset/valtioneuvoston-yleisistunto

 15. Jaakko Jäntti

  Onhan tämä nyt ollut vallan luokattoman huono hallitus. Täydellisesti EK:n ja kaikenkarvaisten lobbareiden kourissa kiemurteleva joukko henkilöitä, joille yhteishyvä tai kaikista suomalaisista huolehtiminen ovat täysin yhdentekevää huttua. Hyvä, että kirjoitat näistä aktiivisesti, sillä suurta yleisöä voi ohjailla jollain täysin turhanpäiväisillä uutisilla, kuten kellonsiirtelyllä. Onneksi vaalit ovat vain peruskuntokauden päässä ja keväällä katsotaan kenelle kellot soivat.

 16. Andre

  Sain juuri sähköpostin TE-keskuksessa, täällä on MegaMatchmaking-tapahtuma jossa on heidän mukaan ”satoja työpaikkoja tarjolla”. Olen ennenkin osallistunut näihin rekrytilaisuuksiin ja sanoisin että ei siellä ainakaan työttömiä rekrytoida. Tämä järjestetään kerran vuodessa ja kun firmoilta kyselee työllistymis asioista niin huomaa selvästi että ei siellä olla oltu rekryämässä vaan esittäytymässä. Naispuolinen kaveri kertoi että kun viime vuonna kyseli parin hakemuksen tilannetta oli todettu suoraan ettei paikkaa ole ja firma oli vain tekemässä nimeä esille jos tulee tarvetta rekrytoida tai toivottu että ilmoitukseen nappaisi joku ”alan-guru”. Koska olen aktiivinen työhakija tällä alalla katselin läpi jo firmat mitä siellä on ”rekryämässä” siellä on montakin yritystä joille ei työtön kelpaa vaan kuten eräs tuttuni sanoi ”ei meille saa edes palkata työtöntä, ei ole varaa/haluja sisäänajaa” eli firmojen välillä hyppelehtivät koodarit kelpaa, ehkä nämä yritykset esittäytyy siellä ja tekee hyvää vaikutusta kuitenkin odottaen että hakija pääsee muualle töihin ensin. Kerran minulle sanottiin suoraan että ensin hankkia työkokemusta tietyn verran niin sitten voisin hakea heille uudestaan. Siellä tapahtumassa on yritys jossa on tapahtumassa joukkopako, mutta kun osavuosikatsaus oli huono niin rekry lupaa ei ole saatu ja siellä porukka tekee aika paljon ilmaisia ylitöitä.
  Ainoa joka siellä tekee jotain rekrytointia on TE-keskuksen ostopalveluna tekevät koulutusfirma, kuulin te-keskuksen työntekijältä että tämä yritys on valittanut TE-keskukselle ettei hakijoille löydy koulutuspaikan vaativaa harjoittelupaikkaa, en kyllä yhtään ilmettele kun viime aikoina kaverit on sanonut (en edes enään hae heidän koulutuksiin koska olen todennut että en tule pääsemään) että harjoittelijan ottava firma maksaa sen 3k-4keur per harjoittelija koulutusyritykselle, tämä hinta on noussut jo vuodessa summasta 1,5keur eli olisikohan ahneella ongelmia, syy on vieritetty kuitenkin hakijoiden niskaan koska ne on niin huonoja. Ongelmana tulee olemaan kohta että miten noita työttömiä siivotaan noihin koulutuksiin kun sekään ei onnistu. Se on ratkaistu nyt sillä että tuolla firmalla on tällä hetkellä aika monta ”optio” koulutusta tarjolla eli jos yhdelle kurssille ei saa tarpeeksi porukkaa piiloon niin järkätään monta koulutusta joista rahastetaan. Näistä koulutuksista kulkee paljon huhuja esim harjoittelijoita on otettu kiireapulaisiksi projekteihin ja heivattu ulos, harjoittelija on otettu korvaamaan kesurit, tai jopa että harjoittelija on otettu mutta suunniteltu tehtävä on hävinnyt ja harjoittelija on harjoittelun ajan ollut vain ja kouluttajan edustajan mielestä koko ongelma on vain harjoittelija itse vaikka on kyselty tehtävien perään aktiivisesti ja harjoittelun lopuksi annettu ymmärtää että olisi pitää yrittää kovemmin ja aina kun pyytänyt apua niin yllättäen koulutusfirman edustajalla on ollut kiireitä.

  • Antonio

   Siis käsitänkö oikein, että harjoittelija tekee ilmaistyötä, ja hänet ilmaistyöharjoitteluun ”työllistänyt” firma maksaa hänestä rekrytointifirmalle 3000-4000 euroa?
   Onko tämä systeemi käynnistynyt nykyhallituksen aikana?

   • Andre

    kyllä, samalla tämä Koulutusfirma rahastaa TE-keskukselta koulutussopimuksen verran rahaa, koko koulutus on yli 90% harjoittelua ja koulutuspäivät on ripoteltu pitkin harjoittelua päivä siellä toinen tuolla.
    Tätä harrastaa siis suurin TE-keskuksen kilpailutuksen voittava koulutuksia tarjoava yritys tällä seudulla, ei harrasta sentään ihan kaikki mutta kun tämä tietty yritys voittaa TE-keskuksen kilpailutuksen niin tämä yritys tarjoaa koulutuksen sitten. Minusta tämä rahastus on alkanut pikkuhiljaa ja TE-keskus on antanut hiljaisen siunauksen, ja tätähän tapahtu ympäri suomen mitä tiedän.

    • Antonio

     Kiitos!
     Harjoittelijat heittopusseina…

     Miten minulle sattuukin tulemaan mieleen ennenmuinoiset metsänkävijät, jotka pyydystivät oravia ja nylkivät niiden selkänahat … silloista rahaa…

   • Luukas Pyykorpi

    ”Siis käsitänkö oikein, että harjoittelija tekee ilmaistyötä, ja hänet ilmaistyöharjoitteluun ”työllistänyt” firma maksaa hänestä rekrytointifirmalle 3000-4000 euroa?” Vaikkakin on kysymys kohtuullisen pienehköistä summista, niin verottajan voisi myös herättää asiassa – onkon muodostunut esim. lahjaveron alaista hyötyä ja kuka on asiassa verovervollinen.

 17. Liisa

  Pertti, se selittääkin saamani kutsun. Sain kutsun työvoimaviranomaisilta eläkeinfoon. Olen +60v, mutta pahus vieköön, olen ollut palkkatyössä pitkän työttömyyteni aika säännöllisen epäsäännöllisesti, joten en todennäköisesti kuulu niiden joukkoon jotka saavat takuueläkkeen (724€/kk) suuruisen eläketuen. Ensi vuonna olen oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin, se minulle hyvin riittäisi. Kokoomus haluaa senkin lakkauttaa, ainakin Juhana Vartiainen totesi tylysti niin A-studiossa, että lisäpäiväoikeudet on otettava pois. (lisäpäiväoikeus tarkoittaa sitä, että ikääntynyt eläkeiän kynnyksellä oleva pitkäaikaistyötön saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin kauan kunnes pääsee eläkkeelle).

  • Pertti Ikonen

   Juu – jos olet 1957 syntynyt ja jos sinulla on ansiosidonnaista jäljellä kun täytät 61, niin pääset eläkeputkeen
   odottamaan varsinaista eläköitymistä. Toivottavasti lakinikkarit eivät poista tuota etua.

   • Liisa

    Jos on syntynyt 1957 ja täyttää 61 vuotta ennen kuin 500 päivää tulee täyteen, voi hakea lisäpäiville. Tuota aiemmin syntyneet pääsevät 1-2 vuotta aiemmin. Toivotaan ettei tämä hallitus kerkeä poistamaan sitä. Ja toivotaan ettei myöskään uusi ja tuleva hallitus poista sitä.

 18. äimänkäki

  Ei ole tässä hallituksessa penaalin terävimmät kynät. Näyttää enemmän teatterilta jossa näytellään roolit tarkalleen kuten kulissien takaiset kuiskaajat käskevät. Mikä virka tai toimi on luvattu Lindströmille palkkioksi hyvin vedetystä roolista. Mahtaako olla mies varma että lupaukset myös pidetään sitten kun hänestä ei ole enää apua. Saattavat tehdä kuten hän äänestäjilleen. Tietenkin, jos virka on julkisista varoista maksettava, kuten on tapa, niin kyllä sitten.

  Hallituksen tavoitteet ja toimet eivät voisi olla enemmän ristiriidassa. Esmes tämä irtisanomislaki. Ennen se tarkoitti työsuhteen loppumista, nyt se tarkoittaa työllistymistä. Käytännössä, vaihdetaan porukka halvempaan silloin kun huvittaa. Ei kuulemmaa ole kansainvälisten sopimusten vastainen. No ei niin, mutta perustuslain vastainen on. Sama laki kaikille. Kansainväliset sopimukset taas kieltävät orjatyön, joka tiedoksi ministereille.

  Huomasitteko, että KKOkin on ruvennut potkimaan hallitusta perseelle. Eivät kuulemma saa sinnekään lääkärinlausuntoja tapauksista joissa joku on ollut niin sinnikäs, että on valittanut työssä sairastumisestaan tai loukkaantumisestaan. Oikein kipeälle persaukisellehan tämä tie ei ole edes mahdollinen. No, vakuutusyhtiöiden lääkäreiden terveeksi toteamia kuolleita ei tämäkään uusi laki henkiin herättäisi, mutta saattaa auttaa eläviä saamaan jotain korvausta.
  https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2018/09/kkoesittaalaissasaadettavaksivelvollisuudenvakuutuslaaketieteellistenlausuntojenantamiseen.html

  • a. talvisaari

   Uuskieltä. ”Aktiivimalli” on oikeasti musertava, epäoikeudenmukainen ja passivoiva, irtisanomisen helpottaminen muka lisää työllistämistä, valinnanvapaus ei olekaan asiakkaan valinnanvapautta, ”työvoiman tarjonnan lisääminen lisää työpaikkoja”, ”paikallinen sopiminen parantaa työntekijöiden asemaa”… Musta on valkoista, sota rauhaa, vapaus orjuutta jne.

 19. Antti Järveläinen

  Verohelpotukset lisäävät investointeja ja investoinnit tuovat työpaikkoja. Näin on julistetu vuosikymmeniä. Taloussanomien artikkeli kertoo, kuinka on käynyt.

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005818896.html

  • Eino

   Kiitokset artikkelilinkistä. Kerrankin Is:ssa pitkään kaivattua, aiheellista faktaa hallituksen veronkevennyksistä. Kummasti keventämiset kohdistuu joka kerta niihin, joilla olisi maksukykyä kun taas verojen rasitukset kohdistetaan niihin, joiden maksukyky heikoin.

 20. Sampo Makkonen

  Kun työmarkkinajärjestöt eivät ole hoitaneet asioitaan, on hallituksen tultava kuskin paikalle. Jos se ei miellytä korporaatioita, niin voivat vaan syyttää itseään. Aikaa asioiden hoitamiseen on ollut yli 20 vuotta.

  • Antti Järveläinen

   Katsoppa tuo Taloussanomien artikkeli.

   • Sampo Makkonen

    Katsoin ja mitä tuosta olisi pitänyt tuosta oppia?
    Toimittaja yrittää antaa sellaisen kuvan, että verotus ei vaikuttaisi yritysten investointeihin. Kyllä se vaikuttaa ja vaikuttaa moni muukin asia (kts. Turun telakka ja vientituet), joten pelkän veroasteen perusteella ei voi päätellä yritysten investointihalukkuutta. Investoinnit Suomeen on laskenut joo, mutta miten investoinnit noin ylipäätänsä? Esim. Nokian ja Koneen työntekijöistä on luokkaa 5% enää Suomessa, investoinnit arvioidaan näissä lafkoissa nykyään globaalilla skaalalla.

    Mutta tähän reaalimaailmaan meidänkin on pikkuhiljaa tai jonkin rysähdyksen kautta opittava elämään.

    • Sampo Makkonen

     Me SDP:ssä joudumme loppupelissä tämänkin hoitamaan.

    • Jarkko

     Niin, mutta jos yritykset siirtyvät sinne missä on halvin työvoima vailla mitään vastuuta mistään. Johtaa se kauppasotiin ja tulleihin koska se on ainoa keino millä voi enää estää maapallon kaikkien luonnluonnonvarojen valumisen rikkaimman prosentin haltuun. Joiden voitot perustuvat siihen että kaikki tuotetaan kehitysmaa hintaisella työvoimalla mutta myydään länsimaisella hinnalla.

     SDP alamäki johtuu tästä samasta koska SDP ei ole realistista vaihtoehtoa kokonaisten sukupolvien köyhtymiseen länsimaissa. Epäilen myös että nykyisen kaltainen tylytyksen lisääminen tulee kalliiksi pitemmän päälle eikä muuta kehitystä.

 21. Jukkis

  TEM:n heinäkuisen tilaston mukaan ns. laaja työttömyys (johon siis sisältyy kaikki kuntouttavat, työllistämis, työkokeilut ym ym ym) määrä on niin melkoinen, että kaikkiaan laajan työttömyyden piirissä on peräti 14% koko työvoimasta. Hallituksen mukaan vain 7.7%. Meillä on siis melkoisen kova työttömyys jota hallitus on piilotellut tilastokikkailuin ja näyttää siltä ettemme sitten ehtineet tähän nousukauteen mukaan ollenkaan.

  • Jarkko

   Niin no itse asun lähiössä jossa työttömyysprosentti on 40% pahimmillaan se on ollut 50%. Täällä on esim kokonaisia kerrostaloja joiden asukkaista kenelläkään ei ole työpaikkaa. Huumeiden käyttö on lisääntynyt alueella rajusti ja rikollisuuden määrä on kasvanut viimevuodesta 20% poliisin tilastojen mukaan. Lähes kaiken tyyppisen rikollisuuden määrä on kasvanut mutta huumeisiin liittyvät eniten.

   Kyse ei ole mistään maahanmuuttaja lähiöstä vaan asukkaista 95% on kanta suomalaisia. Se on tämä elämä vähän erilaista pk seudun ulkopuolella

 22. Mikko

  pitkäaikaistyöttömien joukossa on työkyvyttömiksi todettuja jotka eivät ole eläkkeelle päässeet nykyisin heitä uhkaillaan tuen leikkaamisen uhalla pois tilastoista esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan.

 23. Luukas Pyykorpi

  ”Retoriikka alkaa olla kuin 1930-luvulla, kun hallitupuolueiden edustajat jo julistavat nyt katsottavan määrääkö tässä maassa ay-liike vai hallitus. Kumpikaan ei määrää, mutta sitähän hallitus ei kerro. Tässä maassa määrää kansa, jota edustaa vaaleilla valittu eduskunta. Kansaan kuuluvat niin työnantajat kuin työtekijätkin, ja poliittiset työtaistelut ovat täysin laillisia.”
  Noin 212 päivää 14. huhtikuun 2019 eduskuntavaaleihin ja kaikki äänestysikäiset saavat äänestää. Suomessa ei ole äänestyspakkoa, mutta jos halutaan mitään muutosta nykyiseen kvartaalirohmuamiskabinettipeliin olisi viisasta käyttää ainoaa laillista parlamentaarista voimansa. Jälkikäteen räksytys ja nimien kerääminen adressehin tai vastaaviin ei tuota mitään tulosta. Äänestä ite nii ei noi muut rulaa !

 24. Maanantai ei mittään, tiistai ei mittään

  Ristamäen Iltalehden juttu on lukemisen arvoinen. Aika jännä, että Sipilä kumppaneineen vieläkin pyörittää teatteriesitystä, jonka mukaan sote ja maakuntamalli voisi toteutua.

  Mahtavatkohan nämä olla suunnitelleet mitään modulaarisuutta sote-uudistukseen? Voiko seuraava hallitus poimia sieltä jotain toimivia paloja, vai olisiko parempi haudata koko hanke mahdottomana?

 25. Väinö Kalamies

  Kyllä oli sitten hiukan huvittavaa kuulla, kun työministeri sanoi haastattelussaan, että ”minä nyt toivon, ettei tämä homma lähde ihan lapasesta, kun meinaa tulla työtaistelutoimia. Kyllä me hallituksessa tullaan viemään tämä irtisanomisasia eteenpäin. Me uskotaan, että kyllä tämä parantaa työllisyyttä.” Uskomaton mielistelijä ja aina selittelee kansalaisille säälitellen niin, että tämä on hyvä ja alla on täysin p…
  Oudolta kuulosti tämän toisen, Gestapo tyylisen kepulikauppiaan, Mykkäsen sanomana, että maahanmuuttajat enemmän työelämään mutta ei nyt ehkä koulun penkille kelpaa, kuin ehkä vähemmistö??? Ei varmaan tarvitse osata edes suomea ja hyvin työelämässä voi pärjätä.

 26. timo harju

  Torstaina 13.9. radio Puhe kertoi klo.17 uutisissaan, että Sipilän hallitus aikoo ajaa läpi irtisanomislain siitä huolimatta, että ay-liike on ”aikeissa HÄIRITÄ TYÖN TEKEMISTÄ” lakoilla.

  Lainaus on jokseenkin sanatarkka. Verovaroilla pystyssä pidettävän radion valtakunnallisissa uutisissa ay-liikkeen laillinen mielenilmaus hallituksen toimintaa vastaan on TYÖNTEON HÄIRITSEMISTÄ! En tiedä, miten monta kertaa tämä toistui Puheen uutisissa sinä iltana.

  Tätä palstaa luetaan myös SDP:n puoluetoimistossa.Reagoikaa nyt helvetissä jollakin tavalla. Päivästä toiseen jatkuva propagandan syöttö olkoon hallituksen oikeus, mutta sen leviäminen uutislähetyksiin niin puhdasta göbbelsiä, että hiukset nousevat pystyyn.

  Ikävä kyllä se tehoaa. Sanoilla voidaan hakata ihmiset pökerryksiin. Tällaiset uutislähetykset ovat kuten valtakunnalliset suviseurat, joissa hallituksen ihmetöitä ylistetään koko kansalle.

  Sipilä henkilökohtaisesti ja hänen surkea hallintonsa on kuluneiden vuosien mittaan pyrkinyt ainutlaatuisen törkeällä tavalla vaikuttamaan Yleen. Tunnetusti on kriittisiä ääniä potkittu ja savustettu ulos laitoksesta ja yhteiskunnan toimintoja analysoivien ohjelmien taso jä määrä ovat suorastaan romahtaneet. Ikävä elää näin läpinäkyvän propandan aikaa.

  • timo harju

   Anteeksi: propagandan.

 27. Tero Sivula

  Helvetin iso ongelma Suomessa ja Suomalaisilla on todella korkea työmoraali. Ongelma se on sen takia, että ihmiset suostuvat mihin tahansa paskaan (0 sopparit jne.) Vain, koska kyllähän kunnon mies/nainen itse hankkii rahansa työtä tekemällä. Näitä paskaduuneja ei olisi, jos ihmiset ei menisi niihin töihin.

 28. puli

  No, viime viikonloppuna juttelin erään työttömän kanssa, tiedän hyvinkin, että mies on töissä ollut suurimman osan elämäänsä. Kyselin, et, eiks sua yhtään vituta olla kotona? Kyllä vituttaa oli vastaus. No, kerroin paristakin paikasta, jotka saattaisi olla avoimena, ei kiinnosta, paska palkka… 13-14 ekee/tunti. Ymmärrän kyllä, komennushommat ympäri palloa edellinen…

Kommentoi »

Comments are closed