Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tehdään olemassaoleva laki

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaisi velvoittaa oleskeluluvan saaneet ihmiset hakemaan ja ottamaan vastaan töitä.

– Minua kiinnostaa tanskalainen malli. Kun saa oleskeluluvan, niin heti lähdetään siitä, että on työnhaku- ja vastaanottovelvoite ja mieluummin annetaan siihen palkkatukea niin, että työnantajat pienellä kynnyksellä ottaisivat ihmisiä.

Näin kertoi eilen Yle.

Minulla on sekä ministerille että Ylelle hämmästyttävä uutinen. Meillä on jo tällainen lainsäädäntö, ja oleskeluluvan saaneilla on velvollisuus hakea ja ottaa vastaan työtä. Järjestelmä vastaa tanskalaista mallia ja menee näin:

Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Kun hän saa oleskeluluvan, niin hän saa joko työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Tätä rahaa sanottiin joskus ja saatetaan sanoa puhekielessä vieläkin kotouttamistueksi. Siitä säädetään kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:ssä näin:

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Työttömyysturvalaki velvoittaa työttömän työnhakijan hakemaan töitä. Lain 2 a luvun 4 §  määrää sanktiot työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä ja tarjotusta työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisestä.

Karenssi vaihtelee 30-90 päivään sen mukaan, millaisesta tarjouksesta kieltäytyy. Karenssi tarkoittaa sitä, että kieltäytyjä ei saa työttömyysetuutta, vaan  joutuu turvautumaan Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen. Toimeentulotukilain 10 §:n mukaan toimeentulotukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20 % ja toistuvan kieltäytymisen takia 40 %.

Edellä siteeratun kotouttamisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan nämä sanktiot koskevat oleskeluluvan saanutta ihan samalla tavalla kuin ne koskevat suomalaista. Oleskeluluvan saanut työtön maahanmuuttaja on täsmälleen samassa liemessä kuin kaikki muutkin työttömät. Ongelma on työn saamisessa, ei sen hakemisessa tai vastaanottamisessa.

Olisi suotavaa, että ministeri puhuisi asioista kuten ne ovat. Jos ministeri ei muista voimassa olevan lainsäädännön sisältöä, niin hänen avustajiensa pitäisi siitä muistuttaa. Viimeistään vastuulliseksi itseään mainostavan median pitäisi tarkistaa faktat ja laittaa ne vaikka erilliseksi faktalaatikoksi uutiseen. Nyt ministerin virheellisestä puheesta ja sen uutisoinnista jää sellainen kuva, että turvapaikanhakijat olisivat jotenkin etuoikeutetussa asemassa ja että heitä varten lakia pitäisi muuttaa.

Siitä olen ministerin kanssa samaa mieltä, että työ tai opiskelu olisivat parasta kielen oppimista ja kotoutumista. Myös palkkatuen myöntämisestä olen samaa mieltä. Yleensäkin olen sitä mieltä, että palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa kaikille työttömille.

Meillä on jo ministeri Mykkäsen tarkoittama malli. Nyt hänen tarvitsee vain toteuttaa voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Kommentit (47)

 1. Mm

  Hallituksella ei ole kaikki kotona. Hävettää..

  • Penu

   Ei vaan hallituksella ei ole ketään kotona.

   • Esa J.

    Yksi päivä taas lähempänä vaaleja. Laitetaan nuo kelvottomat ähkytravarit häpeämään!

    • Luukas Pyykorpi

     211 päivää vaaleihin ! Mikä on ähkytravari ? 😉 Ai, niin. Äänestysoikeus on kaikilla jotka äänestyspäivänä ovat Suomen kansalaisia ja ovat täyttäneet 18 vuotta. ( …en tiedä jos täyttää just äänestyshetkellä tarvittavan iän… )

     • Esa J.

      Ähkytravari = minun mielestäni mahtailija tai rehentelijä. Sanaa on käytetty esimerkiksi sarjakuvakirjassa ”Isoon taloon ankka, Roope-tarinoota Etelä-Pohojanmaan murteella” sivulla 8.

      Minun juureni ovat siellä päin. Klapajaako polovet

 2. Mika Pajari

  Miten on mahdollista, että istuva(t) ministeri ei tiedä tai saa tietoa olemassaolevasta lainsäädännöstä. Ei ole ensimmäinen kerta tämän hallituksen aikana, kun päättäjät eivät tiedä pykälien olemassaolosta mitään. Koen äärimmäisen syvää myötähäpeää!!

 3. Virva Itäranta

  Meillä lienee hallitus, joka ei välttämättä hoidakaan sille määrättyä tehtävää, vaan kenties ajaakin muiden ryhmittymien kuin kansan etuja. Silloin ei lakien tuntemuksella tai perustuslain mukaisella lainsäätämisellä ole niin väliä.

  • Katja K

   Kyllä meillä lienee! Ja muuallakin, kuten Bernie Sanders the Guardianissa 13.9.:

   ”…While these regimes may differ in some respects, they share key attributes: hostility toward democratic norms, antagonism toward a free press, intolerance toward ethnic and religious minorities, and a belief that government should benefit their own selfish financial interests. These leaders are also deeply connected to a network of multi-billionaire oligarchs who see the world as their economic plaything…”

   (Pahoittelen käännöksen puuttumista, ei rahkeet riitä.)

   • stunned

    Vaikka hallintojärjestelmät saattavat jossain määrin erota toisistaan, jakavat ne samat pääkohdat: demokratian vastaisuus, vihamielisyys vapaata lehdistöä kohtaan, suvaitsemattomuus etnisten tai uskonnollisten vähemmistöjen suhteen ja vakaa usko siihen, että valtion tulisi edistää heidän itsekkäitä yksityisiä etujaan. Nämä johtajat ovat solmineet tiheän verkoston monimijardööri-oligarkkeihin, jotka pitävät maailmaa talouslelunaan.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Silloin ei lakien tuntemuksella tai perustuslain mukaisella lainsäätämisellä ole niin väliä.” Suomessa saa törttöillä
   ja tehdä järjettömyyksiä ministeritasolla miten vaan – ei huolta ! Perustuslakituomioistuinta eivät halua maahamme ( jostain ihmeen syystä ) !

 4. Joni Pelkonen

  Ihmettelen sitäkin että monet, jotka ainakin netin keskustelupalstoilla ovat erittäin kiinnostuneita maahanmuuttajien asioista, eivät ole ottaneet edes aiheen alkeista selvää. Siellähän esitetään mitä ihmeellisimpiä ja epäuskottavimpia väitteitä turvapaikanhakijoiden raha-asioista, vaikka faktat voisi selvittää parin minuutin googlauksella.

  Vielä enemmän ihmettelen sitä, että nämä tyypit esittävät kummallisia ja keksittyjä väitteitään jo ties kuinka monennetta vuotta, ilman että ovat siis oikeasti hakeneet aiheesta mitään tietoa eivätkä oppineet mitään vaikka heille on lukuisia kertoja kerrottu oikeat faktat.

  Mediassa näitä tyyppejä kutsutaan yleensä ”maahanmuuttokriitikoiksi”. Millaista kritiikkiä se sellainen on jossa ei ole otettu aiheesta lainkaan selvää, esitetään muista ihmisistä keksittyjä väitteitä ja kaikki puhe on pelkästään negatiivista?

  • Pitkäaikaistyötön

   Olen valitettavasti joutunut aitiopaikalle tekemään empiirisiä havaintoja Alzheimerin tautia sairastavasta lähimmäisestäni. Yhä uudelleen korjaan hänen vääriä uskomuksiaan, mutta yhä uudelleen hän kertoo nämä vääristymät totena.

   Alzheimerin taudista tiedetään, että sen kehittyminen saattaa kestää jopa kymmeniä vuosia. Kun katson aikaa taaksepäin, mielestäni jo vuosikymmeniä sitten havaitsemani kummallisuudet saavat nyt selityksen. Silloinkin samat väärät tarinat jäivät elämään, enkä saanut niitä muutettua, vaikka istuimme alas, perustelin asiani ja esitin vedenpitävät todisteet. Kyse ei ollut mielipide-eroista, vaan esimerkiksi jopa työelämäkuvioistani, joista hän kertoi tuttaville ja ystäville asioita, jotka eivät pitäneet ollenkaan paikkaansa.

   Meillä kaikilla on joitakin vääristymiä ajatuksissamme ja uskomuksissamme. Vääristymiä löytyy niin masennuksen kuin vaikka jatkuvan ärtyisyyden taustalta. Olen aina kuitenkin luottavaisesti ajatellut, että ihminen olisi niiden suhteen kuntoutettavissa.

   Kun nyt elän tämän Alzheimer-potilaan, Trump-uutisten, narsistien, rasistien jne. keskellä, olen yhä enemmän kallellaan siihen suuntaan, että rikkonaisia aivoja on keskuudessamme paljon enemmän kuin kukaan arvaakaan ja tällaisia rikki menneitä aivoja ei voi enää kuntouttaa.

   Uskon tosin Mykkäsellä olevan (ainakin melko) ehjät aivot; hän puheillaan paljastaa ainoastaan kokoomuslaiset vääristymät, eikä siksi tiedä totuutta eli tässä tapauksessa lakia.

 5. Rosa Warski

  ”Olisi suotavaa, että ministeri (Mykkänen (kok.)) puhuisi asioista kuten ne ovat. Jos ministeri ei muista voimassa olevan lainsäädännön sisältöä, niin hänen avustajiensa pitäisi siitä muistuttaa.”

  Tosiasiassa Mykkänen & kykypuolue eivät voi tehdä tätä, koska niillä ei kyvykkyys riitä. He eivät osaa, eivätkä edes avustajat osaa.

  Kokoomus ei tiedä toimeentulotuesta ja työttömyystuista mitään. Ainoastaan tietävät, että niihin menee ”heidän rahojaan” eli valtion rahoja, joten niitä on leikattava. Olisi ihan sama, vaikka molempien kokonaissumma olisi 20 euroa. Leikkauksia vaadittaisiin, koska se on ainoa asia mitä Kokoomus köyhille osaa tehdä.

  Sama vaatimusten kanssa. Kaikkiin työttömiin valtio kohdistaa valtavaa painetta, oli kyse sitten kantasuomalaisista tai maahanmuuttajista. Kokoomus ohittaa kaikki väitteet, jotka kuuluvat näin, vaatien lisää painetta. Koko puolueella on kilpahevosen tavoin silmillään laput, joilla näkee vain yhteen suuntaan.

 6. Seppo Laitinen

  Tavanomaista hallituspolitiikkaa, ei mitään uutta.

 7. keskikehonrakentaja

  Sitähän voitais velvoittaa hallitus juoksemaan eduskuntasali 5 kertaa ympäri (sakkokierros) tai vaikka kapuamaan eduskuntatalon portaat ylös kontillaan hanuri edellä jos ei tiedä jonkun lain sisältöä yms. Nimeksi voitaisiin antaa AktiivinenLexDuudsonit malli 1.

 8. AMK

  Mielenkiintoista…mitä vielä tulee sipiltä luultavasti kansalaisilta työttömiltä viedyt rahat ovat pesämunana,kukas on pääomistaja…vakuutuskuorissa vai???https://www.is.fi/autot/art-2000005826151.html
  Aika loppuu koska tulee suurin puhallus, vaikka niitä jo vähävaraiset harva se päivä saaneet…sentis itse sipikin sen sanoo ihmisarvo on loukkaamaton??tiedä mitä sillä tarkoittaa omaa itseäänkö,eriarvoisuutta on jopa saunailta järjestetty…jne koko kansan päämisteri..koska jää vähän pidemmälle sairauslomalle..siihenhän auttaisi palkaton työ se kun auttaa niin moneen vaivaan jopa rahattomuuteen….kokeilisi ihan piruuttaan kuinka ihanalta tuntuu..ei ole kanttia eikä saumaa???

 9. Faktantarkastaja

  ”Yleensäkin olen sitä mieltä, että palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa kaikille työttömille.”

  Jo 80-luvun lopulta on ollut selvää, että työtuntien määrä suhteessa tuottavuuteen on pysynyt samana tai laskenut automaation keinoälyn ja robotiikan takia. Tästä löytyy faktaa esim. Ari Ojapellon loistavista blogeista.

  On järjenvastaista tunkea väkisin ihmisiä töihin, joita ei periaatteessa tarvita. Suurin osa nykyistäkin töistä on automatisoitavissa.
  Lisäksi työllisyysaste sinänsä ei kerro yhtään mitään kansakunnan hyvinvoinnista. Keskitysleirillä työllisyysaste on 100%.

  Miksei pyritä ihanneyhteiskuntaan, jossa robottien tehdessä työt jokainen saa ruuan asunnon ja vaatteet perustuen kansalaispalkkaan joka motivoidaan esim. hyvän käytöksen perusteella.

  Ei nykyaikaina enää voida ajatella kuten ennen, että 8h työpäivä olisi kaikille hyvä asia. Pikemminkin pitäisi siirtyä 6h työpäivään 4-päiväiseen viikkoon ja ikuisen opiskelun sekä
  itsensä kehittämisen linjalle, jossa työtä ja opiskelupaikkaa voisi joustavasti vaihtaa.

  Nykymaailmassa ihmiset on rikkaimman promillen orjia korruptoituneiden poliitikkojen säätäessä työehtoja 1800-luvun tasolle samalla kun maapallo tuhoutuu muoviroskaan yms. Lyhytnäköisen bisneksen seuraamuksiin.

  Mielestäni on vaarallinen ajatus, että työ on ainoa ja paras sosiaaliturva tai ihmisarvon mitta. Todennäköisesti työttömät saastuttavat vähiten maapalloa.

  • stunned

   Saku vinoilee hallituksen vakiomantralle ”työ on parasta sosiaaliturvaa” kirjoittamalla ”vain palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa”. Heittäkää uuskielisyyden shrapnellit takaisin vastustajan juoksuhautaan ennen kuin ne räjähtävät. Älkää avatko ansalangoitettuja ovia, välttäkää astumasta orwellilaisen kielenkäytön jalkamiinoihin.

   Kun puhutaan työstä, kukaan ei ikinä puhu palkasta mitään. Nykyään ’työllistäminen’ = teetetään ilmaistyötä; ’palkkaaminen’ = otetaan tekemään ilmaista työtä.

   • Luukas Pyykorpi

    ”Kun puhutaan työstä, kukaan ei ikinä puhu palkasta mitään. ” Kaikki mediat ”puolueetonta” Yleä myöten ovat menneet samaan juttuun. Toimeentulon tuova palkkatyö kyllä kelpaa heille itselleen, mutta työttömät ovatkin jo heillekin lähes oululaisen pöljän mukaan ”ihmisroskaa”.

    • Sampo Makkonen

     Tässä kapitalistisessa maailmassa työ ei ole parasta sosiaaliturvaa. Ehkä se oli joskus sosialismin aikaan, mutta ei enää. Parasta sos. turvaa on nykyään yrittäjyys. No nyt sitten jotkut sanoo, että yrittäjyys ei sovi kaikille, mutta sopii kun löytää vaan oman alansa.

     Itse en ole yrittäjä enkä sellaiseksi aijo, ei nimittäin sovi mulle. Olen tainnut joltain esi-isältä periä aatelista verta, kun tykkään ennemminkin elellä muiden töitten hedelmillä, olla sossupummi vaan.

  • Luukas Pyykorpi

   ”Mielestäni on vaarallinen ajatus, että työ on ainoa ja paras sosiaaliturva tai ihmisarvon mitta. Todennäköisesti työttömät saastuttavat vähiten maapalloa.” Moni työtön haluaisi olla aktiivinen palkkatyöllinen ja saada myös oikea elämä riittävän maksukyvyn myötä ja ehkä hieman saastuuttaakin rikkaiden paratiiseja. Varakkaiden kulutusvalintojen myötä ilmastonmuutosten myötä kärsivät tietysti ensin köyhät eniten. Heillä ei ole varallisuuden tuomaan muuttonopeutta.

 10. Arto Koski

  Ehkäpä ideologia tekee kuurosokeaksi. Halu leimata huonompiosaiset saamattomiksi on kova. Eihän siinä faktoja tarvitse tarkastella. Yhä suurempaa joukkoa ei edes kiinnosta. Kyynisyys, välinpitämättömyys leviää kuin kulkutauti kun totuudella ei enää ole arvoa. Vanha vitsi savolaisen puheesta ei enää naurata.

 11. E. Petäjä

  Nykyinen (vähemmistö)hallitus antaa hyvän esimerkin koilukiusaajille, kurjistamalla ja rääkkäämällä vähäosaisia.

  • Joni Pelkonen

   On jo toteutunut. Vähävaraisten perheiden lapsia kiusataan taas koulussa.

   https://yle.fi/uutiset/3-10359842

   ”Lähes 70 prosenttia köyhien perheiden lapsista on kokenut kiusaamista”

 12. I, me and myself

  Persujen, Kepuleiden ja Kokkareiden huoli Suomeen ryntäävistä runsaita avustuksia saavista ulkomaalaisjoukoista lienee vahvasti liioiteltu. Olisipa mukava nähdä yksikin kunnollinen tutkimus siitä, miten pari vuotta sitten Suomeen paenneille turvapaikanhakijoille on käynyt. Lepäilevätkö uuninpankolla vaalean suomalaistytön roikottaessa rypäleterttua suun edessä, kuten ilmeisesti on pelkona?

  Oma isäni opetti aikanaan minulle, että jos et tiedä, pidä mieluummin suusi kiinni. Hän paheksui jonninjoutavaa hölötystä jota maailma on täynnä. Sen hän unohti kertoa, että mitä vähemmän tiedät ja mitä nopeammin ja sujuvammin pystyt tuuppaamaan suustasi sitä itseään, sitä varmemmin sinusta tulee oikeistopuolueen poliitikko.

  En tiedä onko politiikka ollut aina tällaista, mutta ainakaan nykyään tietoa ei vaadita ja sitä pidetään suorastaan haitallisena. Et ole meidän kaveri, ajatellaan jos joku rohkenee liittyä keskusteluun faktapohjalta. Tunnelma lienee samanlainen kuin yläasteen välituntien kovisringissä. Hölötetään höpöhöpöä, räitään ja varokoon se hikipinko joka uskaltaa tulla lähelle. Sellaista ei siedetä, vaan pyöräytetään koiranpaskassa jotta oppii olemaan.

  Eivätkö ne tunne pistosta rinnassaan, jotka näkevät toisin ja silti tukevat näitä koviksia? Mitä miettii vaikka kokoomuslainen ammattiyhdistyspomo, jonka liiton jäsenet ovat työntekijän asemassa tienaten surkeaa palkkaa?

  Sentään jotain myönteistäkin, nimittäin mediassa on vihdoin alettu kirjoitella työssäkäyvistä köyhistä, joilla rahat eivät riitä edes ruokaan – muusta puhumattakaan. Työnteko ei taida aina kannattaa, kun palkka on tarpeeksi pieni. Mutta eikö Kokoomus nimenomaan aina ennen vaaleja Benin suulla hoe, että ”Työnteon pitää aina kannattaa”? Tämä ei ole ainoa viime päivien juttu aiheesta, mutta laitoin ensimmäisen minkä guuglaamalla löysin:

  https://yle.fi/uutiset/3-10397087

  Ovatko copy paste -toimittajat itsekin heräämässä siihen, että hekin voivat pian kuulua tähän samaan pienipalkkaisten ja aktivoitavien joukkoon, varsinkin nyt kun EU on asettamassa netin hyperlinkit tekijänoikeuksien alaisiksi? Nyt siis vielä ilmaiseksi alla oleva linkki:

  https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005824483.html

 13. stunned

  –”Otettava työtä vastaan” = mentävä ilmaistöihin vastaanottorahaa vastaan.
  –”Työ on parasta kotoutusta” = koulutusta ei tarvita tai anneta; töissä oppii ja rekrykoulutus on ilmaista työtä.
  –”Fokus ja painopiste työntekoon” = enemmän ilmaista työtä sosiaaliturvaa vastaan.

  Mykkänen ei muista, että Migrin ohjeiden mukaan turvapaikanhakija ei tarvitse oleskelulupaa ansiotyöhön nytkään. Kolmessa kuukaudessa kaikille henkilöllisyytensä todentaneille lankeaa automaattinen työlupa. Paperittomille kuudessa kuukaudessa. Huomatkaa, että kyseessä on OIKEUS ANSIOTYÖHÖN, ei velvollisuus ilmaistöihin. Turvapaikan ja oleskeluluvan saaneita koskee tietysti samat velvollisuudet ottaa tarjottua työtä vastaan kuin kaikkia muitakin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneita. Työvoimapalvelut vaan eivät koskaan tarjoa palkkatyötä.

  https://migri.fi/turvapaikanhakijan-tyonteko-oikeus

  Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus

  Turvapaikanhakijana saat tehdä ansiotyötä (työtä, josta maksetaan palkkaa) joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet ilmoittanut poliisille tai rajavalvontaviranomaiselle hakevasi turvapaikkaa Suomesta.

  Raja on kolme kuukautta, jos olet esittänyt voimassaolevan ja aidoksi todetun passin tai muun matkustusasiakirjan viranomaiselle silloin, kun olet tehnyt turvapaikkahakemuksen.
  Raja on kuusi kuukautta, jos et ole esittänyt matkustusasiakirjaa.

  Oikeutesi tehdä työtä perustuu lakiin. Sinun ei tarvitse hakea työnteko-oikeutta erikseen. Jos työntekosi on jatkuvaa, voit hakea oleskelulupaa työnteon perusteella.

  • Heli Heikkinen

   Juuri näin. Ministeri Mykkänen sekoittaa puheissaan iloisesti turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet, eikä näytä tietävän kumpienkaan asioista tuon taivaallista. Tämä ”vastuuministeri” sitten johtaa politiikkaa, jonka perusteella päätetään kirjaimellisesti ihmisten elämästä ja kuolemasta.

 14. Antonio

  Ministeri Mykkänen sai loistoidean! Jessss!!!
  Hän esittää sen säihkyen tyytyväisyydestä.

  Nykyhallitus on käsittämättömän ihmeellinen.
  Jos siitä kirjoittaisi totuudenmukaisen näytelmän, siis farssin, kriitikot olisivat sitä mieltä, että se liioittelee!

 15. Rintsu

  Olettaisin, että Mykkänen asian tietää.
  Mutta vaalit ovat tulossa ja hän luottaa siihen, että vaalikarja ei tiedä.
  Perussuomalaisten jytkyt olivat ihan ”maahanmuuttokritiikin” ja yksinkertaisten kolmesanaisten iskulauseiden ansiota ja jytkyn äänestäneistä moni on nyt vailla poliittista kotia. Kosiskelu kannattaa.

  Perinteisiä tai mahdollisia kokoomuksen äänestäjiä sanoma ei karkota, koska siinä ei varsinaisesti sanota muuta kuin ”menkää töihin”. Ja mikä onkaan helpompi vaalilupaus kuin luvata asia joka on jo olemassa. Niinku lapsilisät mutta niiden olemassaolon turhan moni äänestäjä tietää joten niiden keksimisellä ei voi ratsastaa.

  Asioista selvää ottavien keskuudessa moisen lausuja toki tekee itsestään tyhmän mutta jos silmänkääntötempulla saa eduskuntavaaleissa viisituhatta ääntä niin silmänkääntötempusta on tyhmyys kaukana.

  Muistakaamme edesmennyttä Tony Halmetta joka tuli äänivyöryllä valituksi eduskuntaan oikeastaan vain sanomalla, että hänellä on takapuolessaan ”exit only”- tatuointi. Ne äänet kiinnostavat poliitikkoja niin paljon, että kun alkaa tuntumaan siltä, että toinen toistaan hölmömmistä lausunnoista ei ole enää apua niin tatuointiliikkeissä on odotettavissa nousukausi.

  • Jarkko

   Edesmennyt Halme pääsi eduskuntaan olemalla röyhkeä ja puhumalla kieltä jota yksinkertaisempikin ymmärtää ja samaistuu siihen kun monimutkaiset asiat muuttaa nopeiksi lentäviksi lauseiksi sillä näet saa huomiota mediassa. Huomio taas muuttuu äänivyöryksi. Samoja keinoja käyttää donald trump..

 16. Fromsovjet!

  Hävettäisi ellei kyllästyttäisi. Valtiolla tuntuu olevan rahaa typeriin pitsinnypläys/ peukalon pyörritys kursseille – josta yksityiset firmat saapi sellaiaia palkkoita, joista moni voi unelmoida. Itse olen ollut työtön vuodesta 07 ja sitä ennen 2001-2004. Ikää 38 v en juo, tupakoi tai muutenkaan tuhlaa vähäisiä rahoja typeryyksiin. Olen ulkomaalainen ja osaayy siihen miksi en saanut työtä. Monille työnantalle Olen punainen vaate. Olenhan r****ä – venäläinen. Oikeastaan Olen kylläkin inkerin suomalainen. Työttömyyteni on maksanut valtiolle yli 130.000 – Jos laskin oikein. Kouluun eivät auta eikä muutoin. Haluavat 4 kieltää puhuvan naisen purkaamaan romuja 9 e pvä. Onneksi minulla on se r*****ä Susu ja en anna kenenkään käyttää itseäni. Joko palkkatyö tai kouluun. Muusta EN neuvottele.

 17. Raili Sergejeff

  Minusta erittäin suuri este maahanmuuttajien työn saamiseksi tai vaikkapa kotoutumiseksi on kantasuomalaisten omat ennakkoluulot. Tottakai suuri työttömyyskin on syy siihen, eiväthän kantasuomalaisetkaan saa töitä.

  Kun kävin Helsingin käräjäoikeudessa töissä, ja kävelin vajaan kilometrin metrolta käräjäoikeuteen, näin muutaman inhottavan tapauksen työmatkallani.

  Yksi tapauksista on sellainen, että somalinainen (näytti sellaiselta) työnsi lastenvaunuja, jossa nukkui lapsi.

  Vastaantuleva noin kolmikymppinen, siistin näköinen mies sylkäisi yllättäen kohti naista. Sylki/räkäklöntti jäi roikkumaan vaunujen kuomuun! Jos kuomu ei olisi ollut ylösnostettuna, klöntti olisi varmaankin osunut lapsen kasvoihin.

  Oltiin niin lähellä metron ulko-ovea, että mies ehti juosta alas portaita, ennen kuin ehdin sanomaan hänelle mitään, oli kyllä kärjekkäitä sanoja jo tulossa. Pysähdyin sen sijaan auttamaan vauvan äitiä puhdistamaan räkäklöntin pois.

  Nainen meni joka aamu samaan aikaan samaan suuntaan kuin minäkin vauvan vaunujen kanssa. Kukaties hän oli työssä käyvä äiti, joka vei lasta päivähoitoon, koska kulki joka aamu samaan suuntaan ja samaan aikaan kuin minäkin.

  Tällainen ei ainakaan edistä kotoutumista, eikä sympatiaa maatamme kohtaan. Tällainen on todella inhottavaa.

  Ja mielestäni nämä mykkäset lisäävät tuota käytöstä.

 18. Marko

  Velvoitetaan työnantajat tarjoamaan työtä! Jos olen ymmärtänyt oikein, niin hallitus uskoo ns. tarjonnan taloustieteeseen, joten tämä ehdotus on järkeenkäypä. Työtä tulisi TARJOLLE myös kieltämällä kaikki palkaton työ tästä maasta, joka on jotain muuta kuin oikea vapaaehtoistyö. Seura kirjoitti taannoin jopa ½ miljoonan ihmisen työskentelevän TE-poliittisissa pakkotöissä. Siispä sen korvaaminen palkkatyöllä ja ministeri Mykkäsen mainitsemalla palkkatuella voisi oikeasti työllistää ihmisiä ja tarjota heille mahdollisuus elättää itse itsensä.

  • stunned

   Valtio olemme me, l’état, c’est moi. Ikävä kyllä valtiota (meitä) pidetään nälässä ja hoikkana, koska köyhä ja nöyrä valtio on paras valtio isännillemme, liike-elämän valtiaille.

   • Luukas Pyykorpi

    ” Ikävä kyllä valtiota (meitä) pidetään nälässä ja hoikkana, koska köyhä ja nöyrä valtio on paras valtio isännillemme, liike-elämän valtiaille.” Rahan suuromistajille merkitsee vain lisärahanhankinta ja kaikki sen tiellä olevat esteet tulee taittaa, myös ihmisroskat.

 19. ANJA

  Jotensakkaan en ymmärrä miten ministeritason uhminen voi olla näin tietämätön laista? Valitaanko sinne ihan tahallaan tumpelot?

  • Lea Bäckman

   Joo, näin tehdään, sillä tumpelot on yleensä myös kaikkein notkeimpia kumartelemaan rahaa ja valtaa. Paremman puutteessa. Tämänhetkisen hallituksen jäsenet ovat kaikki tumpeloita, joita EK pyörittää ihan miten tahtoo. Kukaan niistä ei ole mistään substanssiosaamisesta kuullutkaan! Hahhah! Sitä saa mitä tilaa.

 20. Erna Hartgivsson

  Kiitokset Saku, että autoit löytämään Mykkäseltä hukkaantuneet tosiasiat. Itsekin ihmettelin, että joku ei nyt hänen jutuissaan oikein natsaa puhuessaan oleskeluluvan saaneiden työllistymisestä, en vai hoksannut mikä. Kokoomuksella näyttää olevan nykyisin niin iso palo pitää jatkuvasti yllä työnteettämiseetosta, että välillä ei ministeritasollakaan nähtävästi pysytä kartalla, mitä ollaan lainsäädännössä jo ennätetty päättää.

  • töytön

   Suomessakin on huutava pula ilmaisesta työvoimasta.

 21. Luukas Pyykorpi

  ”Meillä on jo ministeri Mykkäsen tarkoittama malli. Nyt hänen tarvitsee vain toteuttaa voimassa olevaa lainsäädäntöä.”
  Hyvä Saku!
  Niin yksinkertaista ja helppoa ! Mutta lienee ministeriöissä uuslukutaidottomia virkamiehiä/naisia/henkilöitä kutka eivät ministerille osaa tavata alansa lakeja !

 22. Väinö Kalamies

  Niin ja huvittavaa tässä lisäksi on se, että tämä ko. mykkänen kannattaa sitä, että Suomeen voidaan hyvin ottaa moninkertainen määrä maahan muuttajia lisää. Eikä edes vieläkään näköjään tiedä miten niiden kanssa menetellään. Edes tällä hetkellä. Hoh, hoh, hyvä mykkänen. Kyllä se selittää kovasti mutta ei itse asiasta, oikein!

 23. Antti Virtanen

  En ole toistaiseksi hankkinut korkeakoulututkintoa, ja se että Suomen arvostetuin yliopisto tuottaa Mykkäsen tasoisia ajattelijoita, onkin vahvin mahdollinen argumentti kouluttautumista vastaan.

 24. äimänkäki

  On vielä Matti Vanhasen hallituksen säätämä laki, jonka perusteluissa sanotaan mm. ”alueella laillisesti oleskelevilla, työntekoon oikeutetuilla kolmansien maiden kansalaisilla on etuoikeus hakeutua avoimiin työpaikkoihin”. Laki tuli voimaan v.2009. https://www.finlex.fi/sv/esitykset/he/2009/20090269

  • Äimänkäki

   Ei tainnut tulla voimaan tuo laki, rauennut, sanottiin eduskunnan sivuilla. Pahoittelut.

 25. AikaMies

  Se sama YLE uutisoi 7.9. varusmiehen päiväannoksen olevan 3 300 – 4 600 kaloria. Seitsemän vuotta sitten tosin lukema oli tuhatkertainen. Pyysin korjaamaan. Korjasivat parissa päivässä. Nyt uutisessa on kilokaloreita . Tosin energian virallinen yksikkö ( Suomessa virallisesti 1980 käyttöönotettu SI-mittajärjestelmä) on Joule, mutta käytetäänhän hevosvoimiakin.
  Meinaan jotta voisivathan YLEssä ihan uutisena kertoa Mykkäsen päättömiä horisevan ja uutisensa korjaavan vaikka malliin: ”Ministeri ei osaa lukea tai ministerin avustajatkin ovat saamattomia”

  • Rintsu

   Minäkin puhun hevosvoimista tai tuumista, tai jaikka jaloista, virstoista tai maileista jos siltä tuntuu. Ei se ole mikään ongelma.
   Jos moottorissa on kuutiotuumia niin on luontevaa puhua hevosvoimista.
   Samaan asiaan pääsee litran osilla ja kiloWateilla mutta se ny on vaan saivartelua.
   Ei viittitä.

 26. AikaMies

  Joo… Puhua voi vaikka mitä. Esimerkkejä löytyy ihan hallitustasolta.
  Eikös jokin autonvalmistaja ilmoita/ilmoittanut, että moottorin teho on ”riittävä”. Mitä siinä hevosista tai kilowateita kertomaan.

  Asialla tosiaan ei ole väliä, jos millään ei ole mitään väliä.
  Varusmiehen kannalta on yksi ja sama nimitetäänkö kaloria kilokaloriksi tai päinvastoin, mutta jos lautaselle ilmestyy tuhannesosa tarvittavasta, niin sillä lienee merkitystä.
  Järjestäytynyt yhteiskunnat nyt vaan ei toimi ilman sovittuja mittaustapoja ja -vakioita.
  Gallupeista en tiedä, mutta nehän käyttävätkin vain prosenttiyksiköistä (mitä sitten lienevätkin)
  Tarvitaan erilaisia yhdessä sovittuja normeja ja sopimuksia (mittayksiköitä).

  Pimeässä olisit sinäkin, jos Edison-kierre määriteltäisiin eri puolilla maailmaa vapaavalintaisesti.
  Edison-kierre ei tosin ole edes mittayksikkö, vaan onpahan vain sekin yhteisin mittayksikön määritelty ja normioitu.

  Niin ovathan kai saivareetkin taas olleet lisääntymään päin 😉

Kommentoi »

Comments are closed