Tehdään olemassaoleva laki

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaisi velvoittaa oleskeluluvan saaneet ihmiset hakemaan ja ottamaan vastaan töitä.

– Minua kiinnostaa tanskalainen malli. Kun saa oleskeluluvan, niin heti lähdetään siitä, että on työnhaku- ja vastaanottovelvoite ja mieluummin annetaan siihen palkkatukea niin, että työnantajat pienellä kynnyksellä ottaisivat ihmisiä.

Näin kertoi eilen Yle.

Minulla on sekä ministerille että Ylelle hämmästyttävä uutinen. Meillä on jo tällainen lainsäädäntö, ja oleskeluluvan saaneilla on velvollisuus hakea ja ottaa vastaan työtä. Järjestelmä vastaa tanskalaista mallia ja menee näin:

Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki. Kun hän saa oleskeluluvan, niin hän saa joko työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Tätä rahaa sanottiin joskus ja saatetaan sanoa puhekielessä vieläkin kotouttamistueksi. Siitä säädetään kotoutumisen edistämisestä annetun lain 19 §:ssä näin:

Maahanmuuttajalle maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Työttömyysturvalaki velvoittaa työttömän työnhakijan hakemaan töitä. Lain 2 a luvun 4 §  määrää sanktiot työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä ja tarjotusta työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisestä.

Karenssi vaihtelee 30-90 päivään sen mukaan, millaisesta tarjouksesta kieltäytyy. Karenssi tarkoittaa sitä, että kieltäytyjä ei saa työttömyysetuutta, vaan  joutuu turvautumaan Kelan myöntämään perustoimeentulotukeen. Toimeentulotukilain 10 §:n mukaan toimeentulotukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20 % ja toistuvan kieltäytymisen takia 40 %.

Edellä siteeratun kotouttamisen edistämisestä annetun lain 19 §:n mukaan nämä sanktiot koskevat oleskeluluvan saanutta ihan samalla tavalla kuin ne koskevat suomalaista. Oleskeluluvan saanut työtön maahanmuuttaja on täsmälleen samassa liemessä kuin kaikki muutkin työttömät. Ongelma on työn saamisessa, ei sen hakemisessa tai vastaanottamisessa.

Olisi suotavaa, että ministeri puhuisi asioista kuten ne ovat. Jos ministeri ei muista voimassa olevan lainsäädännön sisältöä, niin hänen avustajiensa pitäisi siitä muistuttaa. Viimeistään vastuulliseksi itseään mainostavan median pitäisi tarkistaa faktat ja laittaa ne vaikka erilliseksi faktalaatikoksi uutiseen. Nyt ministerin virheellisestä puheesta ja sen uutisoinnista jää sellainen kuva, että turvapaikanhakijat olisivat jotenkin etuoikeutetussa asemassa ja että heitä varten lakia pitäisi muuttaa.

Siitä olen ministerin kanssa samaa mieltä, että työ tai opiskelu olisivat parasta kielen oppimista ja kotoutumista. Myös palkkatuen myöntämisestä olen samaa mieltä. Yleensäkin olen sitä mieltä, että palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa kaikille työttömille.

Meillä on jo ministeri Mykkäsen tarkoittama malli. Nyt hänen tarvitsee vain toteuttaa voimassa olevaa lainsäädäntöä.

 

 

puheenaiheet politiikka tyoelama
Kommentit (47)
 1. Hallituksella ei ole kaikki kotona. Hävettää..

  1. Ei vaan hallituksella ei ole ketään kotona.

   1. Yksi päivä taas lähempänä vaaleja. Laitetaan nuo kelvottomat ähkytravarit häpeämään!

    1. Luukas Pyykorpi
     15.9.2018, 16:08

     211 päivää vaaleihin ! Mikä on ähkytravari ? 😉 Ai, niin. Äänestysoikeus on kaikilla jotka äänestyspäivänä ovat Suomen kansalaisia ja ovat täyttäneet 18 vuotta. ( …en tiedä jos täyttää just äänestyshetkellä tarvittavan iän… )

     1. Ähkytravari = minun mielestäni mahtailija tai rehentelijä. Sanaa on käytetty esimerkiksi sarjakuvakirjassa ”Isoon taloon ankka, Roope-tarinoota Etelä-Pohojanmaan murteella” sivulla 8.

      Minun juureni ovat siellä päin. Klapajaako polovet

 2. Mika Pajari
  15.9.2018, 08:50

  Miten on mahdollista, että istuva(t) ministeri ei tiedä tai saa tietoa olemassaolevasta lainsäädännöstä. Ei ole ensimmäinen kerta tämän hallituksen aikana, kun päättäjät eivät tiedä pykälien olemassaolosta mitään. Koen äärimmäisen syvää myötähäpeää!!

Kommentointi suljettu.