Työttömien asialla

Tämä hallitus on ollut kovasti työttömien asialla. Yksi hallituksen kokeiluhankkeita oli antaa kaikki TE-palvelut kuntien hoidettavaksi, mutta nyt nämä kokeilut ajetaan alas.

Syynä alasajoon on työministeri Jari Lindströmin sanoin ”silta uuteen maailmaan” eli maakuntiin. Tulevaisuudessa työllisyysasioiden hoito on tarkoitus siirtää joskus mahdollisesti toteutuville maakunnille. Tätäkin hallituksen on tarkoitus kokeilla kasvupalvelupiloteilla, joissa mukana on maakuntien lisäksi yksityisiä työnvälityspalveluita ja muita yksityisiä toimijoita. Tämä aiotaan toteuttaa kasvupalvelulailla, joka on eduskunnassa kesken.

Työllisyysasioiden hoito on siis levällään kuin Jokisen eväät. Kuntapilotit ajetaan alas, jolloin niihin osallistuneet työttömät palaavat takaisin TE-toimiston kirjoihin. Kasvupalvelulaki, jolla siis palvelut siirretään maakunnille, joita ei ole, on kesken ja saattaa jäädäkin kesken. Hallitus on kovasti kiirehtinyt kasvupalvelulakia sen huomattavista ongelmista huolimatta. Yksi suurimpia ongelmia on se, että työllisyysasioiden hoito on hyvin pitkälle viranomaistehtäviä, joita ei voi ulkoistaa yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Kuntakokeiluun osallistuneet kunnat eivät ole ilahtuneita kokeilun loppumisesta. Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen mukaan alueelliset kokeilut ovat runsaassa vuodessa tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville sekä 11,5 miljoonaa euroa säästöä työmarkkinatuen menoissa. Tampereeen pormestari Lauri Lylyn mukaan kunnilla kannustimet ovat konkreettisia ja tuntuvia, esimerkiksi työmarkkinatuen kuntaosuus on maksettava, vaikka kunnilla ei enää jatkossa ole keinoja parantaa alueen työllisyyttä.

Siinähän se todellinen syy tuli. Kunnat haluavat säästää työmarkkinatuen maksuosuuksissa. En ole nähnyt tietoa siitä, missä ovat ne kaikkein vaikeimmin työllistyville järjestyneet 10 000 työpaikkaa ja millaisia työpaikkoja ne ovat. Pilotteihin osallistuneissa työttömissä on paljon pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistäminen on kaikkein vaikeinta ja vaatii lähipalvelua, yksilöllistä palvelua ja valmennusta.  Monilla on muitakin ongelmia kuin se, ettei löydä töitä.

Tämä kuulostaa tutulta. Täsmälleen samoilla perusteluilla kunnat ja TE-toimistot käyttävät nykyisin kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. Jos työvoimapalvelut olisivat yksin kuntien hoidettavana, niin varmasti saataisiin tuloksia. Oikein härskisti toimiva kunta saisi käytännössä poistettua työttömyyden, vapautuisi työmarkkinatukimaksuista ja korvaisi ison osan palkattua henkilökuntaansa palkattomilla työntekijöillä. Näinhän tehdään jo nyt, mutta jos kunnat saisivat vapaat kädet, niin palkaton työ lisääntyisi. Näin saataisiin tietysti lisää työttömiä aiemmin kunnan palkkalistoilla olleista, mutta sehän ei olisi ongelma. Heidät voitaisiin ottaa takaisin palkattomina työntekijöinä.

Ei asia tietenkään näin yksioikoinen ole, mutta periaatteessa näin voisi tapahtua. Kasvupalvelulaki toisi tullessaan uusia ongelmia, kun mukaan tulisivat maakunnat ja yksityiset toimijat. Maakunnilla ei ole taloudellista intressiä asioiden hoitoon, koska niitä eivät nämä niin sanotut sakkomaksut hetkauta. Yksityisillä työnvälitysfirmoilla sitä taloudellista intressiä olisi sitäkin enemmän, sillä niiden tulot perustuisivat tehtyihin toimenpiteisiin ja mahdollisesti myös työllistämisen tuloksiin. Nämä olisi helppo yhdistää ”työllistämällä” työttömiä työnvälitystä hoitavan firman rekrytointifirmalle, joka järjestäisi heille palkattomia työkokeiluja.

Yhteistä kaikille asian ympärillä touhuaville on, että kaikki ovat kovasti työttömien asialla. Ne työttömät vain ovat kadonneet jo ajat sitten jonnekin kokeilujen ja tulevaisuuden visioiden uumeniin. Nyt kun ehdokkaat alkavat kiertää vaalikentillä, niin kyselkääpä piruuttanne heiltä näistä asioista.

Jos ehdokas puhuu ylimalkaisesti jotain työllistämisen tärkeydestä, niin hän on ihan pihalla aiheesta. Hän elää hököttää siinä uskossa, että työllistäminen tarkoittaa menneen maailman mukaisesti palkkatyötä.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (49)
 1. Irmeli Hjerppe
  16.9.2018, 10:46

  Se on hallituksella viimeinen mahdollisuus pitää sanansa kumppaneilleen raha virtojen suuntaamisesta näille hyvä veli verkostoille. Yksityistäminen kun ei mene maaliin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tälläiset työssäkokeilut ym. joista ei makseta työehtojen mukaista palkkaa pitäisi kieltää. Jatkossa jos puolet työikäisistä on palkattomissa töissä, sekä kunnilta että valtiolta loppuu rahat. Siinä ei sitten auta edes se että kaikki sosiaaliset tuet loppuisivat.

  1. Teemu Heino
   16.9.2018, 14:52

   Joo. Outoa miksi kukaan ei ole kiinnostunut ihan yksin sen takia että kun työtön saa oikean työpaikan niin rahaa virtaa yrityksiltä valtiollekin päin plus kaikki säästyneet sosiaaliset tuet.

 2. Eihän Suomessa edes aikuisten oikeasti yritetä työttömille löytää normaalia palkkatyötä vaan jotain puuhastelu ja leikkipaikkoja joita sitten kauniisti kutsutaan kuntouttavaksi työksi tai laitetaan työpajaan missä olet poissa työttömyystilastoista. kaikelle tälle toiminnalle on yhteinen nimittäjä eli palkattomuus ja että olet poissa työttömyystilastoista.

  Mitään järkeä tässä ei ole eikä kenenkään elämä tuosta parane vaan päinvastoin tällä kaikella pyritäänkin lisäämään ahdistusta ja mielenterveysongelmia. Tämäkö on sitten mukamas auttamista? On Tämä touhu niin sairasta toimintaa Valtion ja Hallituksen taholta ettei kukaan psykiatri voi tuollaista teeskentelyä hyväksyä. Kummasti vaan ei kukaan terveysalan ammattilainen tule kertomaan että mitä suorananinen ihmisten kiusaaminen aiheuttaa terveellekin ihmiselle jolta viedään ihmisarvo ja vittuillaan loppuelämän ajan niin rahallisesti kuin henkisestikin.

  Suomessa pitäisi suojella ihmisiä virkamiesten terrorilta. Ei Suomi ainakaan mikään hyvinvointivaltio enää ole!

  1. Fromsovjet!
   16.9.2018, 11:38

   Nuo touhut,mitä Suomessa nyt tapahtuu on huomattavasti pahempaa kuin Neuvostoliiton aikana . Muistan sen. Äitini pystyi yksinhuoltajana ostamaan asunnon!!! Eikä ollut mikään porvari TMS. vaan ihan normi duunari. Lääkäritkin oli parempia – Jos sinulla oli vaikka ongelma X menit ongelma X erikoislääkärille, etkä jollekkin tunarille. Kaikessa yritetään säästää ja medialle valehdellaan ,oi mikä ihana MAA…voin muuten todeta,että jos äitini ei olisi myynyt asuntoa muuttaisin heti takaisin. Elintaso on kotimaasaani matalampi,mutta ne onnekkaat joilla on OMA kiintsistö pärjää koska vuokra on erittäin korkea. Mutta Asiaan… Kyllä kaikenmaailman p….aa yrittää TE toimisto minullekkin tehdä, mutta otan aina saikkuu Jos tuntuu, että ne alkaa kiusaa. Puhun monta kieltä, mutta ilman atk perustaitoja en saa sellaiaia töitä joita voisin tehdä. Valtio on jo tähän mennessä käyttänyt yli 130.000 meikäläiseen. Pidän huolen, että jos en saa koulutusapua, että he kuulevat kyllä minusta. Vitutuskäyrä on kyllä jo jonkinmoinen, kun näkee mihin kaikkeen poliitikot käyttää MEIDÄN rahoja – ja laittaa vähenhyksiin…Kansanedustaja SE on mielestäni väärä nimike, oikeampi olisi : kansan alistaja. Ministerit olisi : Pyövelit
   Huomenna aika mielenterveys toimistoon idioottien pakeille. Kaikki ihmiset ei suinkaan OLE idiootteja. Mutta 38 v aikana olen kokenut kaikennäköistä ja apua en OLE saanut. En silloinkaan kun äitini ja ex isäpuoleni pieksi . Sosiaalitoimisto ei uskonut minua eikä isoäitiäni niinpä jouduin elämään väkivältaa pelkäen . Äitini muuten hyvin osasi esittää. Oli koulussa töissä. Nuo kerron ihan taustaksi…Missä ON virkamiesten ammattitaito kun pitää ajaa heikompien asiaa Eli : Lapset,vanhukset ja sairaat sekä viimeisenä mutta,ei suinkaan vähäisempänä työttömät. Jos edes 20% virkamiehistä olisi extra mile tyyppejä ;Eli niitä jotka tekee pikkuuisen enemmän kun mitä ns. Työkuvaan kuuluu – taatusti se vaikuttaisi monien satojen ihmisten tulevaisuuteen!

  2. Arska:”…Mitään järkeä tässä ei ole eikä kenenkään elämä tuosta parane vaan päinvastoin tällä kaikella pyritäänkin lisäämään ahdistusta ja mielenterveysongelmia…”

   Kuuntelin vasta tänään sipilän taannoisen haastattelun ykköslauantaissa. Siinä hän totesi maahanmuuttajapuheissaan kokonaista kaksi kertaa, että Suomi on valmis ottamaan vastaan niitä, jotka ovat ”todellisen hädän tarpeessa”.
   Mahtaako tämäkin olla freudilainen lapsus a La Moilanen…

   1. Sipilän hallitus ainakin pyrkii tuottamaan sitä hätää kaikilla keinoillaan niin monelle kuin mahdollista mitä vaikken usko että ihmiset sen hädän tarpeessa ovat.

  3. Nimi Merkki
   16.9.2018, 14:36

   Pitää nyt pienenä tarkennuksena mainita, että iso osa näistä työllistymispalveluista on ihan oikeaa työtä, josta ei vaan makseta palkkaa. Esimerkiksi Tampereella työttömiä on jo vuosikausia laitettu väkisin työleir… anteeksi, työpajoille tekemään ihan oikeita töitä, joita työpajan asiakasyritykset työpajalta ostavat. Rahat menevät työpajalle ja työntekijät saavat työttömyysturvan, joka lakkautettaisiin karenssilla, jos ”autettava” kieltäytyisi työpajasta.

   1. Pertti Ikonen
    16.9.2018, 17:20

    Olikos se Tampereella vaiko Jyväskylässä missä TE-toimisto allekirjoitutti vajaakuntoisilla sopimuksen, missä he vapaaehtoisesti siirtyvät sosiaalitoimen asiakkaiksi ja lopettavat työnhakemisen. Toimeentulotuki tuossa tietenkin aleni heti kättelyssä 20%. Liekkö Lex Lindström 2:ssa samoja piirteitä, että potkaisevat pois työttömyysturvalta ja sitten vaan odotellaan tulottomana eläketukipäätöstä.

  4. Jussi Parviainen
   16.9.2018, 23:00

   Hallituksen ajatuksen juoksu on, että töitä löytyy, kun ilmaiseksi lähtee ja palkaa maksetaan vain niin monelle kuin on pakko!

  5. Työttömiä kiusataan orjatyöllä, kunnes hermostuvat. Sitten voidaan lätkäistä mielenterveysdiagnoosi. Sen jälkeen et saa enää asianmukaisesti terveyspalveluja diagnooseista puhumattakaan. Kun ei ole diagnooseja sairauksista, lääkäreiden ei tarvitse tehdä hoitosuunnitelma, jolloin hoidot jäävät saamatta ajallaan tai kokonaan. Ja tästä seuraa se, että sairaudet pahenevat. Mielisairaaksi leimattu ei voi valvoa omaa hoitoaan, koska lääkärit katsovat näiden ihmisten kohdalla oikeudekseen salata potilastietoja potilaalta itseltään. Työttömien lisäksi vakavasti sairaita on leimattu mielisairaaksi lisääntyvässä määrin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Voi , kun olisi toinen Saku, joka kirjoittaisi pitkäaikaissairaiden puolesta; olisi niin tarpeen.

Kommentointi suljettu.