Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömien asialla

Tämä hallitus on ollut kovasti työttömien asialla. Yksi hallituksen kokeiluhankkeita oli antaa kaikki TE-palvelut kuntien hoidettavaksi, mutta nyt nämä kokeilut ajetaan alas.

Syynä alasajoon on työministeri Jari Lindströmin sanoin ”silta uuteen maailmaan” eli maakuntiin. Tulevaisuudessa työllisyysasioiden hoito on tarkoitus siirtää joskus mahdollisesti toteutuville maakunnille. Tätäkin hallituksen on tarkoitus kokeilla kasvupalvelupiloteilla, joissa mukana on maakuntien lisäksi yksityisiä työnvälityspalveluita ja muita yksityisiä toimijoita. Tämä aiotaan toteuttaa kasvupalvelulailla, joka on eduskunnassa kesken.

Työllisyysasioiden hoito on siis levällään kuin Jokisen eväät. Kuntapilotit ajetaan alas, jolloin niihin osallistuneet työttömät palaavat takaisin TE-toimiston kirjoihin. Kasvupalvelulaki, jolla siis palvelut siirretään maakunnille, joita ei ole, on kesken ja saattaa jäädäkin kesken. Hallitus on kovasti kiirehtinyt kasvupalvelulakia sen huomattavista ongelmista huolimatta. Yksi suurimpia ongelmia on se, että työllisyysasioiden hoito on hyvin pitkälle viranomaistehtäviä, joita ei voi ulkoistaa yksityisten yritysten hoidettavaksi.

Kuntakokeiluun osallistuneet kunnat eivät ole ilahtuneita kokeilun loppumisesta. Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen mukaan alueelliset kokeilut ovat runsaassa vuodessa tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville sekä 11,5 miljoonaa euroa säästöä työmarkkinatuen menoissa. Tampereeen pormestari Lauri Lylyn mukaan kunnilla kannustimet ovat konkreettisia ja tuntuvia, esimerkiksi työmarkkinatuen kuntaosuus on maksettava, vaikka kunnilla ei enää jatkossa ole keinoja parantaa alueen työllisyyttä.

Siinähän se todellinen syy tuli. Kunnat haluavat säästää työmarkkinatuen maksuosuuksissa. En ole nähnyt tietoa siitä, missä ovat ne kaikkein vaikeimmin työllistyville järjestyneet 10 000 työpaikkaa ja millaisia työpaikkoja ne ovat. Pilotteihin osallistuneissa työttömissä on paljon pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistäminen on kaikkein vaikeinta ja vaatii lähipalvelua, yksilöllistä palvelua ja valmennusta.  Monilla on muitakin ongelmia kuin se, ettei löydä töitä.

Tämä kuulostaa tutulta. Täsmälleen samoilla perusteluilla kunnat ja TE-toimistot käyttävät nykyisin kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon. Jos työvoimapalvelut olisivat yksin kuntien hoidettavana, niin varmasti saataisiin tuloksia. Oikein härskisti toimiva kunta saisi käytännössä poistettua työttömyyden, vapautuisi työmarkkinatukimaksuista ja korvaisi ison osan palkattua henkilökuntaansa palkattomilla työntekijöillä. Näinhän tehdään jo nyt, mutta jos kunnat saisivat vapaat kädet, niin palkaton työ lisääntyisi. Näin saataisiin tietysti lisää työttömiä aiemmin kunnan palkkalistoilla olleista, mutta sehän ei olisi ongelma. Heidät voitaisiin ottaa takaisin palkattomina työntekijöinä.

Ei asia tietenkään näin yksioikoinen ole, mutta periaatteessa näin voisi tapahtua. Kasvupalvelulaki toisi tullessaan uusia ongelmia, kun mukaan tulisivat maakunnat ja yksityiset toimijat. Maakunnilla ei ole taloudellista intressiä asioiden hoitoon, koska niitä eivät nämä niin sanotut sakkomaksut hetkauta. Yksityisillä työnvälitysfirmoilla sitä taloudellista intressiä olisi sitäkin enemmän, sillä niiden tulot perustuisivat tehtyihin toimenpiteisiin ja mahdollisesti myös työllistämisen tuloksiin. Nämä olisi helppo yhdistää ”työllistämällä” työttömiä työnvälitystä hoitavan firman rekrytointifirmalle, joka järjestäisi heille palkattomia työkokeiluja.

Yhteistä kaikille asian ympärillä touhuaville on, että kaikki ovat kovasti työttömien asialla. Ne työttömät vain ovat kadonneet jo ajat sitten jonnekin kokeilujen ja tulevaisuuden visioiden uumeniin. Nyt kun ehdokkaat alkavat kiertää vaalikentillä, niin kyselkääpä piruuttanne heiltä näistä asioista.

Jos ehdokas puhuu ylimalkaisesti jotain työllistämisen tärkeydestä, niin hän on ihan pihalla aiheesta. Hän elää hököttää siinä uskossa, että työllistäminen tarkoittaa menneen maailman mukaisesti palkkatyötä.

Kommentit (49)

 1. Irmeli Hjerppe

  Se on hallituksella viimeinen mahdollisuus pitää sanansa kumppaneilleen raha virtojen suuntaamisesta näille hyvä veli verkostoille. Yksityistäminen kun ei mene maaliin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Tälläiset työssäkokeilut ym. joista ei makseta työehtojen mukaista palkkaa pitäisi kieltää. Jatkossa jos puolet työikäisistä on palkattomissa töissä, sekä kunnilta että valtiolta loppuu rahat. Siinä ei sitten auta edes se että kaikki sosiaaliset tuet loppuisivat.

  • Teemu Heino

   Joo. Outoa miksi kukaan ei ole kiinnostunut ihan yksin sen takia että kun työtön saa oikean työpaikan niin rahaa virtaa yrityksiltä valtiollekin päin plus kaikki säästyneet sosiaaliset tuet.

 2. Arska

  Eihän Suomessa edes aikuisten oikeasti yritetä työttömille löytää normaalia palkkatyötä vaan jotain puuhastelu ja leikkipaikkoja joita sitten kauniisti kutsutaan kuntouttavaksi työksi tai laitetaan työpajaan missä olet poissa työttömyystilastoista. kaikelle tälle toiminnalle on yhteinen nimittäjä eli palkattomuus ja että olet poissa työttömyystilastoista.

  Mitään järkeä tässä ei ole eikä kenenkään elämä tuosta parane vaan päinvastoin tällä kaikella pyritäänkin lisäämään ahdistusta ja mielenterveysongelmia. Tämäkö on sitten mukamas auttamista? On Tämä touhu niin sairasta toimintaa Valtion ja Hallituksen taholta ettei kukaan psykiatri voi tuollaista teeskentelyä hyväksyä. Kummasti vaan ei kukaan terveysalan ammattilainen tule kertomaan että mitä suorananinen ihmisten kiusaaminen aiheuttaa terveellekin ihmiselle jolta viedään ihmisarvo ja vittuillaan loppuelämän ajan niin rahallisesti kuin henkisestikin.

  Suomessa pitäisi suojella ihmisiä virkamiesten terrorilta. Ei Suomi ainakaan mikään hyvinvointivaltio enää ole!

  • Fromsovjet!

   Nuo touhut,mitä Suomessa nyt tapahtuu on huomattavasti pahempaa kuin Neuvostoliiton aikana . Muistan sen. Äitini pystyi yksinhuoltajana ostamaan asunnon!!! Eikä ollut mikään porvari TMS. vaan ihan normi duunari. Lääkäritkin oli parempia – Jos sinulla oli vaikka ongelma X menit ongelma X erikoislääkärille, etkä jollekkin tunarille. Kaikessa yritetään säästää ja medialle valehdellaan ,oi mikä ihana MAA…voin muuten todeta,että jos äitini ei olisi myynyt asuntoa muuttaisin heti takaisin. Elintaso on kotimaasaani matalampi,mutta ne onnekkaat joilla on OMA kiintsistö pärjää koska vuokra on erittäin korkea. Mutta Asiaan… Kyllä kaikenmaailman p….aa yrittää TE toimisto minullekkin tehdä, mutta otan aina saikkuu Jos tuntuu, että ne alkaa kiusaa. Puhun monta kieltä, mutta ilman atk perustaitoja en saa sellaiaia töitä joita voisin tehdä. Valtio on jo tähän mennessä käyttänyt yli 130.000 meikäläiseen. Pidän huolen, että jos en saa koulutusapua, että he kuulevat kyllä minusta. Vitutuskäyrä on kyllä jo jonkinmoinen, kun näkee mihin kaikkeen poliitikot käyttää MEIDÄN rahoja – ja laittaa vähenhyksiin…Kansanedustaja SE on mielestäni väärä nimike, oikeampi olisi : kansan alistaja. Ministerit olisi : Pyövelit
   Huomenna aika mielenterveys toimistoon idioottien pakeille. Kaikki ihmiset ei suinkaan OLE idiootteja. Mutta 38 v aikana olen kokenut kaikennäköistä ja apua en OLE saanut. En silloinkaan kun äitini ja ex isäpuoleni pieksi . Sosiaalitoimisto ei uskonut minua eikä isoäitiäni niinpä jouduin elämään väkivältaa pelkäen . Äitini muuten hyvin osasi esittää. Oli koulussa töissä. Nuo kerron ihan taustaksi…Missä ON virkamiesten ammattitaito kun pitää ajaa heikompien asiaa Eli : Lapset,vanhukset ja sairaat sekä viimeisenä mutta,ei suinkaan vähäisempänä työttömät. Jos edes 20% virkamiehistä olisi extra mile tyyppejä ;Eli niitä jotka tekee pikkuuisen enemmän kun mitä ns. Työkuvaan kuuluu – taatusti se vaikuttaisi monien satojen ihmisten tulevaisuuteen!

  • Antonio

   Arska:”…Mitään järkeä tässä ei ole eikä kenenkään elämä tuosta parane vaan päinvastoin tällä kaikella pyritäänkin lisäämään ahdistusta ja mielenterveysongelmia…”

   Kuuntelin vasta tänään sipilän taannoisen haastattelun ykköslauantaissa. Siinä hän totesi maahanmuuttajapuheissaan kokonaista kaksi kertaa, että Suomi on valmis ottamaan vastaan niitä, jotka ovat ”todellisen hädän tarpeessa”.
   Mahtaako tämäkin olla freudilainen lapsus a La Moilanen…

   • Raija

    Sipilän hallitus ainakin pyrkii tuottamaan sitä hätää kaikilla keinoillaan niin monelle kuin mahdollista mitä vaikken usko että ihmiset sen hädän tarpeessa ovat.

  • Nimi Merkki

   Pitää nyt pienenä tarkennuksena mainita, että iso osa näistä työllistymispalveluista on ihan oikeaa työtä, josta ei vaan makseta palkkaa. Esimerkiksi Tampereella työttömiä on jo vuosikausia laitettu väkisin työleir… anteeksi, työpajoille tekemään ihan oikeita töitä, joita työpajan asiakasyritykset työpajalta ostavat. Rahat menevät työpajalle ja työntekijät saavat työttömyysturvan, joka lakkautettaisiin karenssilla, jos ”autettava” kieltäytyisi työpajasta.

   • Pertti Ikonen

    Olikos se Tampereella vaiko Jyväskylässä missä TE-toimisto allekirjoitutti vajaakuntoisilla sopimuksen, missä he vapaaehtoisesti siirtyvät sosiaalitoimen asiakkaiksi ja lopettavat työnhakemisen. Toimeentulotuki tuossa tietenkin aleni heti kättelyssä 20%. Liekkö Lex Lindström 2:ssa samoja piirteitä, että potkaisevat pois työttömyysturvalta ja sitten vaan odotellaan tulottomana eläketukipäätöstä.

  • Jussi Parviainen

   Hallituksen ajatuksen juoksu on, että töitä löytyy, kun ilmaiseksi lähtee ja palkaa maksetaan vain niin monelle kuin on pakko!

  • ITM

   Työttömiä kiusataan orjatyöllä, kunnes hermostuvat. Sitten voidaan lätkäistä mielenterveysdiagnoosi. Sen jälkeen et saa enää asianmukaisesti terveyspalveluja diagnooseista puhumattakaan. Kun ei ole diagnooseja sairauksista, lääkäreiden ei tarvitse tehdä hoitosuunnitelma, jolloin hoidot jäävät saamatta ajallaan tai kokonaan. Ja tästä seuraa se, että sairaudet pahenevat. Mielisairaaksi leimattu ei voi valvoa omaa hoitoaan, koska lääkärit katsovat näiden ihmisten kohdalla oikeudekseen salata potilastietoja potilaalta itseltään. Työttömien lisäksi vakavasti sairaita on leimattu mielisairaaksi lisääntyvässä määrin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Voi , kun olisi toinen Saku, joka kirjoittaisi pitkäaikaissairaiden puolesta; olisi niin tarpeen.

 3. stunned

  Yksityinen yritys alkaa hoitaa työllisyyspalveluita ja saa karenssioikeuden.

  Sama yritys yllättäen omistaa vuokratyöfirman, pikavippifirman ja perintätoimiston. All-in-one-palvelut samassa paketissa. Vielä tarvitaan samaan yhtiöryppääseen yksityinen vankila, niin työttömän uraputki on kasassa ja pyy pivossa. Fiktiivinen Robana-te-palvelut Konserni-yhtiöt olisi oikein herkkudiili: lupa painaa rahaa.

  ”GULAG-henkilöstöpalveluista, päivää. Olitte kieltäytynyt Robanan tarjoamista työllisyyspalveluista?”

  • AKK

   Tosiaan ulkopuolisinkin silmin vaikuttaa siltä että työttömyydestä halutaan nyt tehdä yhä laajempi bisnes. Siinä suuri osa työttömistä sekä pätkä- ja matalapalkkaisista työntekijöistä ajetaan eräänlaisen bisnesgulakiin käsiteltäväksi.
   Gulakin rahoittaa yhteiskunta ja työllisyyspalvelu-, vuokratyö- ja pikavippifirmat sekä perintätoimisot pyörittävät sitten leiriä ja keräten rusinat pullasta. Asiaa hallitus, Orpo etunenässä, petaa puhumalla työttömyyden kovasta ytimestä ja halusta sulattaa sitä. Huom. hallituksen retoriikka!
   Sotella koetetaan sitten saada terveys- ja sosiaalipalvelut vastaavan bisnesgulakin pyöriteltäviksi. Syöttinä valinnanvapaus!

   Toki aitoa työllistymistäkin haetaan, mutta valitettavasti liian moni voi joutua ja on jo joutunut hallituksen leiritykseen josta hyötyvät pääasiassa vain ne jotka pääsevät leiriä pyörittämään.

  • Työsuhde-etuna astma

   No mutta, tuohan on juuri sitä ”yhden luukun palvelua” jota meille on luvattu!
   Me alemmat ihmiset emme vain pysty tajuamaan tuon järjestelmän hienoutta.
   Hyvä veljet tajuavat kyllä.

 4. Työsuhde-etuna astma

  Kylläpä minua nyt jännittää, mitä tuleman pitää, sillä ole yksi noista kunnallisten työllisyyspalvelujen koekaniineista. Käytännössä nuo saamani ”palvelut” ovat tarkoittaneet sitä, että olen vain satunnaisin väliajoin joutunut kirjoittamaan työllistymissuunnitelmani uusiksi. Mikä käytännössä on tarkoittanut sitä, että olen vain hieman muutellut tekstin sanamuotoa ja katsonut että se mahtuu annetun merkkimäärän rajoihin.
  Ikäni ja terveysrajoitteeni kun ovat varma tae siitä, että työtä ei löydy (olen kyllä hakenut).
  Mihinkään koulutuksiinkaan minua ei ole huolittu, kun olen tilanteeni ao. vastuuhenkilöille selvittänyt (edelleen niihin koetan päästä).
  Ilmeisesti elämäntehtäväni on nyt siis vain osallistua yhteiskunnan ylläpitoon säästämällä työllistämismenoja aktiivileikkurin peruspäivärahasta kuukausittain höyläämän osuuden verran.
  Suomi nousuun!

 5. Liisa

  En ole kyllä kokeiluun valittuna työttömänäkään ilahtunut, että kuntakokeilu päättyy. Olen saanut hyvää palvelua.

  Te-tmstojen palvelut on karsittu niin minimiin ettei niitä käytännössä ole enää olemassa joillain paikkakunnilla. Näin tämä temppu tehdään: karsitaan julkinen palvelu leikkauksilla sekä supistuksilla toimimattomiksi, sit otetaan tuottajaksi yritys jolle annetaan rahan lisäksi asiakaskunta. Rahalla yritykset saavat tehdä mitä huvittaa. Työllistymisestä yritys saa bonusrahaa. Se houkuttelee aivan samaan kermankuorintaan kuin terveyspalveluissa.

  Nopeimmin ja todennäköisimmin työllistyvät saavat palveluja, heikommin työmarkkinoilla pärjäävät eivät saa vaikka yritys saa rahansa. Suomessa halutaan yksityistää työvoimapalvelut niin laajasti ja perusteellisesti ettei sellaista toteuta enää yksikään maa Euroopassa, ei edes britit, jossa julkiset palvelut työttömille ovat kehnot. Hollannissa on kokeiltu yksityistämistä, mutta siellä siirrytiin lopulta takaisin julkiseen palvelutuotantoon. Muissa pohjoismaissa on todettu, että työvoimapalvelut kannattaa tuottaa julkisina palveluna, jota yritykset täydentävät. Toivottavasti Sipilän hallitus ei onnistu lahjoittamaan työvoimapalveluja yksityisille, koska siitä kärsii eniten kaikkein heikoimmassa elämäntilanteessa olevat. Sekä valtio ja veronmaksajat, kun yritykset imuroivat valtion rahat omiin taskuihinsa.

  • stunned

   Kuntien pilotti-työllisyyspalvelut on jo yksityistetty. Vain nimeksi mukana on viranomainen, mutta kaikki omavalmentajat ja yhteistyökumppanit ovat yksityisyrittäjä-freelancereita tai yksityisiä yrityksiä. Kaikkein arveluttavimpana Osaamisbotti Oy, joka kerää työttömistä datapankkia ja spämmää s-postilaatikot täyteen mainoksiaan.

   • Teemu Heino

    Olin luullut saamaani sähköpostia spämmiksi enkä edes lukenut sitä. Harvemmin jotain leffalippuarvontaakaan on ihan te-toimiston puolelta. Päivitä työnhakutaitosi ja osallisti 100 euron lahjakortin arvontaan!

   • Liisa

    Totta. Te-tmstot ovat käyttäneet jo vuosia yksityisiä yrityksiä tuottajina, ja se on vain kiihtynyt. Tyällisyyden alueellisissa kuntakokeiluissa on mukana myös yrityksiä. Tässä on se ero tulevaan maakuntamalliin nähden, että nykyiset, valtionhallinnon alaiset, Te-tmstot lakkautetaan kokonaan ja työvoimapalvelut pirstoutuvat koko maakunnan alueella. Niiden tuottajiksi valitaan yritys/yrityksiä joiden asiakkaaksi työtön tuupataan. Palvelunsaajat eriarvoistuvat samallatavalla kuin Sipilän hallituksen sotemalli tukee tekemään sosiaali- ja terveyspalveluille. Eniten palveluja, hoitoa ja tukea tarvitsevat eivät saa asianmukaisia palveluja, vaan helppohoitoiset, vähän apua ja tukea tarvitsevat saavat.

    • stunned

     Huomattavaa on, että työtön ei näissä ”palveluissa” ole asiakas, vaan tuote, jota työttömyysteollisuudessa myydään. Työvoimapalveluiden oikeita asiakkaita ovat vuokrafirmat, rekryfirmat, konsultit, kouluttajat, ohjelmistokehittäjät ja mainostajat.

     Homma on ohjelmistokehityksen termein abstraktoitu. Työttömyyden kova ydin on kuin hardwarea, jonka kanssa userland ei suoraan ole tekemisissä. Välissä on niin sanottu abstraction layer tai rajapinta API.

     Ennen mentiin työpaikalle ja kysyttiin, onko palkkatyötä. Nykyään askarrellaan näiden abstraktioiden ja rajapintojen kanssa.

 6. Rahakirstu.com

  Tempputyöllistyminen on uusi normaali. Kansankielessä puhutaan jo työkokeilusta ja kuntouttavasta työtoiminnnasta samalla tavalla kuin ne olisivat oikeita palkkatöitä. Tempputyöllistetty työtön saattaa kertoa menevänsä huomenna ”töihin” ja kuinka seuraava ”palkka” maksetaan silloin ja silloin, vaikka kyseessä on se surullisen kuuluisa 9 euron palkka. Ei se ole oikeaa työtä, mistä ei makseta oikeaa palkkaa.

  Ensi viikolla saammekin lukea uusista työllisyysluvuista, kuinka hallituksen tavoite 72,0% työllisyysaste on saavutettu, mukavasti hyvissä ajoin ennen vaaleja.

  • Merja

   Luin eilen kansan syvien rivien äänitorvea eli vauva.fi keskustelupalstaa. Siellä joku valitti työttömyyden aiheuttaman rahattomuuden ongelmia ja useampi henkilö kehotti menemään 9e töihin ja säästämään siitä sitten 200 e/kk.

   • stunned

    Tuo on kulukorvaus, joka ei edes riitä työssäkäynnistä aiheutuviin lisämenoihin. Jää vielä tappiolle, jos syö työpaikalla.

    • Merja

     Niinpä.

   • Jonis Lusis

    vauva.fi on Ylen rinnalla Suomen parhaat tiedonjakajat.

   • Ei toimi käytännössä

    En voi suositella tuota vinkkiä. Teoriassa kuulostaa hyvältä saada 150-195 euron kulukorvaukset työttömyysetuuden päälle, mutta tässä ei oteta huomioon mm. psykologiaa, joka on rahataloudessa keskeisessä roolissa.

    Puuhastelussakäynti aiheuttaa menoja, riippuen toki esimerkiksi matkasta puuhastelupaikalle. Mutta mikä pahinta, puuhastelu aiheuttaa elämäntavan muuttumista aktiivisemmaksi. Tämä johtaa helposti lisääntyneisiin ostoksiin, varsinkin jos puuhastelupaikan lähellä tai puuhastelumatkalla on ostospaikkoja. On vaikeampi vieroittaa itseään irti vaikkapa kalliista virvoitusjuomista ja roskaruoasta, jos puuhastelupaikalla kaveri vieressä kittaa Coca-Colaa.

    Aktiivinen elämäntapa voi johtaa jopa lisääntyneisiin harrastuksiin, mikä tulee valtavan kalliiksi.

    Rahan säästäminen on tehokkainta, kun pysyy kotona eikä tee yhtään mitään. Tarvitaan passiivista ja askeettista elämäntapaa. Lisäksi pitäisi pystyä optimoimaan asumismenot esimerkiksi asustelemalla vanhempien luona peräkammarissa.

 7. Mikähän tässä on niin vaikeaa

  Äänestän sitä puoluetta, joka lupaa hallitukseen päästyään aloittaa työt vähimmäispalkkalain säätämiseksi.

  Aika kurjaa, että jopa entisen itäblokin maissa asia on saatu kuntoon, mutta Pohjoismaissa ilmaistyötä saa edelleen teettää niin paljon kuin sielu sietää.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_minimum_wage

  Noin vuosi sitten Li Andersson toi asian esille, mutta ei saanut vastakaikua edes vasemmistopuolue SDP:ltä – hallituspuolueista puhumattakaan. Ammattiyhdistysliikekin vastustaa ajatusta.

  Ihmetyttää, missä pimeydessä edelleen elämme. Työnantajan näkökulman ymmärtää, mutta miten vasemmisto on näin kujalla? Jos ei ala ryhtiä tulla, niin SDP:n tulevaisuus näyttää kaikkea muuta kuin ruusuiselta. Saisi ruveta puheenjohtaja jo avaamaan sanaista arkkuaan, niin että selviäisi mitä mieltä asioista demareissa ollaan. Ääntäni ei tipu jos hiljaisuus jatkuu, se on varma. Luulenpa monen muun ajattelevan samoin.

 8. AKK

  Jokainen järkevä ihminen ymmärtää että sekä yksilöt että yhteiskunta tarvitsevat nimenomaan palkkatyötä. Palkatonta työtä ei tarvita mihinkään, kotityöt ovat erikseen. Jos palkkatyötä ei ole tarjolla niin aivan turhaa on kikkailla jollain työ liitteisillä nimikkeillä ja työ nimisillä puuhasteluilla. Puhuttakoon selvästi koulutuksesta tai kuntoutuksesta silloin kun on kyse niistä ja pidetään tosiaan huoli siitä että sana työ käsitteenä liittyy jatkossa vain toimintaan josta saadaan palkkaa. Voidaan kyllä järjestää niin että myös harjoittelusta maksetaan aina palkkaa, jolloin myös sitä voitaisiin kutsua työharjoitteluksi. Ja kannattaa tosiaan testata mitä ehdokkaat tarkoittavat työllä ja kuuluuko heidän mielestään työstä maksaa palkkaa.
  Käsitteiden hämärtäminen ja muuttaminen on politiikan ydintä joten käsitteiden oikea ja alkuperäinen sisältö kannattaa aina pitää kirkkaana mielessä, muuten viedään poliitikkojen pyörityksessä kuin litran mittaa. Alkujaan hyvääkin tarkoittavat asiat muuttuvat herkästi pahojen ihmisten käsissä pahoja asioita tukeviksi. Kaikki voi lähteä vaikka käsitteiden laajentamisesta ja hokemalla että kaikki työ on tärkeää, eikös työ ole hyvä asia, työ on parasta sosiaalliturvaa jne., sitten työ alkaakin tuossa uudessa käsitteistössä tarkoittaakin kaikkea toimintaa. Vain palkka puuttuu!

 9. Mikko

  jatkuvasti tästä kuntakokeiluista uutisoidaan mutta mistään ei saa mitään tietoa mitä he ovat näille työttömille tehneet.
  minusta vahvasti tuntuu siltä että palkaton työ tulee vain lisääntymään oli seuraavissa vaaleissa tulos mikä hyvänsä. En ole huomannut yhdenkään kansanedustajan puhuvan todellisista palkattoman työn ongelmista

 10. Timppa

  Ehkä tällainen palkaton työ on suunnitelmissa myös sille tuntemalleni työttömälle, jonka opiskelun työttömyysetuudella TE-toimisto päätti blokata. Kyseessä on Turun Yliopiston järjestämä 2-v. tekoälyn maisteriohjelma, joka on Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeita, suunnattu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille ja jonka infossa TE-toimisto oli mukana.

  Hylkypäätöksen perusteella voidaan katsoa, että TE-toimiston mielestä työttömän on parempi istua kotonaan täyttelemässä työnhakulomakkeita kuin kouluttautumalla parantaa mahdollisuuksiaan työllistyä alalle, joka tällä hetkellä on sitä ns. kuuminta hottia. Myöskään opiskelu työnhaun ohella ei kelvannut TE-toimistolle, jonka mukaan opinnot tuottavat liikaa opintopisteitä jotta työtön voisi niitä suorittaa kaikkien työnhaun kiireiden ohella. Kummallista kyllä muutamat ohjelmaa suorittavat henkilöt ovat kokopäivätöissä, mutta kykenevät varsin helposti suoriutumaan opinnoista ehkä juuri siksi, että opintokokonaisuus on räätälöitävissä jokaisen elämäntilanteeseen sopivaksi.

  Kuultuani asiasta en voinut muuta kuin pyöritellä päätäni, sillä niin arkijärjen vastaisia ovat niin tapauksen päätös kuin sen perustelutkin. Toisaalta jos on tutustunut matematiikan peliteoriaan, voi helposti huomata, että TE-toimisto käyttää juuri sellaista strategiaa, joka tuottaa varmimmin suurimman hyödyn. Tosin tällöin strategian tavoitteena ei ole työttömän työllistyminen vaan mahdollisesti saavutettavat säästöt – ja tämäkin siis vain siinä tapauksessa että työtön päättää jatkaa opiskeluaan ilman työttömyysetuutta. Kaikissa muissa tapauksissa säästöjä ei saavuteta, vaan tuloksena on ainoastaan menetetty opiskelupaikka ja mahdolliset myöhemmät menetetyt ansiot ja verotulot.

 11. työtöntyötön

  Tässä melko hyvää tilastointia miten Tampereella on saatu ”jopa sata työpaikkaa viikossa” vaikeimmin työllistyville. Työpaikat ovat toki olleet palkattomia koska tukien saajat eivät ole vähentyneet juuri ollenkaan.

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2018/08/10/tampereella-taytetty-sata-uutta-tyopaikkaa-viikossa/

  Jotenkin jää mielikuva että esim. Tampereen pormestari on kunnan raha-asioiden asialla mutta ei itse kuntalaisten.
  ”Nämä on saatava jatkumaan – yhä useampi saanut töitä”
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/255706-tampereen-pormestari-lylylta-tiukka-vaatimus-hallitukselle-nama-saatava-jatkumaan-yha

  Omasta mielestäni koko työmarkkinatuen ns. sakkomaksujen keräämisen voisi lopettaa. Mieluummin voisi vaikka pakottaa kunnat palkkaamaan palkkatuen avulla tietyn määrän pitkäaikaistyöttömiä oikeisiin töihin vuosittain. Ja sakkoa siitä jos kunta ei palkkaa.

  • stunned

   Talous kohisee, mutta verotulot eivät kasva. ”Hämmentävää” kehitystä. Talousjohtajalle tullut yllätyksenä, että ilmaistöistä ei kerry veroja.

   https://www.aamulehti.fi/uutiset/tampereen-talousarvioon-tehdaan-muutoksia-kaupunki-joutuu-ottamaan-lisaa-lainaa-noin-40-miljoonaa-euroa-201118467

   Tampereen kaupungin talousjohtajan Jukka Männikön mukaan kuntien verotulojen kehitys näyttää hitaalta, vaikka talous kasvaa ja työllisyys vähenee. Toukokuun arvion mukaan kaupungin vuosikate on jäämässä 55 miljoonaan euroon.

   –Yhtälö on todella hämmentävä ja epämiellyttävä. On hyvä kysymys, miksi kuntien verotulot eivät kasva, vaikka kaikki talouden mittarit sojottavat ylöspäin. Kuntien verovuoden 2017 veropotti näyttää jäävän 1,4 prosenttia pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. Voi olla, että monelle kunnalle tulee ikäviä yllätyksiä marraskuussa, kun vuoden 2017 verotus valmistuu, Männikkö sanoo.

   • työtöntyötön

    Hämmentävää tosiaan. Ehkä tuossa jutussa on tullut myös kirjallinen freudilainen lipsahdus eli ”työllisyys vähenee.”

 12. Paula

  ”Yksi suurimpia ongelmia on se, että työllisyysasioiden hoito on hyvin pitkälle viranomaistehtäviä, joita ei voi ulkoistaa yksityisten yritysten hoidettavaksi.”

  Koska näin on, en ymmärrä miksi tälläkin hetkellä TE -palvelut määräävät työttömät yksityisten yritysten järjestämille työnhakukursseille ja uravalmennukseen, jossa joutuu kertomaan omasta työllisyystilanteestaan, koulutuksistaan jne. tälle yksityisen yrityksen kouluttajalle? Eli pitää kertoa samoja asioita kuin TE -palvelujen virkailijalle. Terveisin mukana ollut.

  • stunned

   Yksityiset yritykset keräävät rekistereitä ja dataa, jota voivat halutessaan jakaa muille tai myydä. Kannattaa aina miettiä tarkkaan, onko tarpeellista tai edes turvallista luovuttaa tietojaan tuntemattomille yrityksille. Kertoisitko Facebookille sairauksistasi tai antaisitko Zuckerbergille luvan hyötyä tiedoistasi? Tai Osaamisbotti Oy:lle? Tietoturva ja yksityisyydensuoja ovat vaarassa.

   http://osaamisbotti.fi/

  • työtöntyötön

   Jos tuollaiseen joudun niin en taatusti kerro kuin aivan pakolliset ympäripyöreästi eli suunnilleen mitä työtä olen tehnyt ja milloin. Ja nimenomaan suunnilleen. Mikään muu ei kuulu heille.

  • Työsuhde-etuna astma

   Kunnallisessa kokeilussa on ainakin tämä täti kaikki terveystietonsa jo joutunut luovuttamaan, enkä kyllä yhtään tiedä, että miten sekä paperilla että sähköisesti lähettämiäni tietoja on käsitelty ja kenen toimesta ja minne ne on arkistoitu ja kuka niitä jatkossa pääsee katsomaan. Kanta-järjestelmään sentään jää jälki tietojen katselusta ja sieltä voi pyytää listan niistä, jotka tietoja ovat katselleet.
   Työllisyyspalveluille luovutetut terveystiedot on luovutettu työllisyyspalveluille, eikä minkäänlaista vaihtoehtoa tietojen luovuttamiselle ollut ainakaan minun kohdallani. Sain jopa yksiselitteisen pyynnön ne luovuttaa.
   Nykyinen tietosuojalainsäädäntö ei ollut tuolloin vielä voimassa.

   • Työsuhde-etuna astma

    Jännitystä kunnallisten kokeilujen lopettamisessa kasvattaa siis myös se, miten tietojani sitten siirrellään toimijalta toiselle. Mahtaako palvelut lopettava kunnallinen toimija tuhota sinne esim. sähköisessä muodossa jäävät tietoni vai mitä niille tapahtuu?

 13. Arska

  Siinäpä huolestunut kannanotto nykymenoon. Kyllä nyt on todellinen liikehdintä alkanut Suomen alasajossa ja kansa vain nukkuu ja katselee vaan töllöä eikä kukaan huomaa mitään omassa pienessä kuplassaan kunnes seuraava lama iskee ja jokainen huomaa silloin karvaan kalkin ihan omakohtaisesti.

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/professoreilta-kovaa-kritiikkia-suomessa-alkanut-oikeusvaltion-murentaminen–vireilla-oleva-perustuslain-muutos-hapeallinen-esimerkki/TpqnAw2M

 14. Työstä pitää saada palkkaa

  Olen yksi työllisyyskokeiluun päätyneistä. Se johti uravalmennukseen ja työpaikkaan. Työpaikka oli sama, jossa olen ollut työelämävalmennuksessa. Ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Ja palkkatuella. Työ on ollut talon atk-ylläpitoa, sisältäen kaikkea vhs-kasettien digitoinnista koneiden asennuksiin, ylläpitoon ja käyttötukeen. Olen ottanut talossa kolme tietokone-erää käyttöön, vain yhden niin, että siitä on saanut enemmän kuin 9 €/päivä ja ruokaa. Töiden loputtua olin kuukauden työtön, kunnes alkoi työkokeilu paikassa, joka ei pysty palkkaamaan. Nyt odotan jo seuraavan kuntouttavan työtoiminnan jakson alkua. Taho ei voi palkata, siltä osin homma menee oikein. Elämä on taloutta myöden kunnossa, silti syyksi tekaistiin ”elämänhallinnan parantaminen.” Yksi asia ihmetyttää. Miksi me työttömät olemme kulu, emme kuluttaja? Jos saisimme edes pientä palkkaa, se olisi automaattisesti piristys kunnan talouteen. Tyttöystävä on ollut lähes viisi vuotta SPR:n kirpputorilla myyjänä, kuntouttavassa työtoiminnassa hänkin. Silti kaikki huutaa ”menkää töihin.” Minulla olisi vastaus tähän. Mennään, kunhan maksatte palkkaa, jolla tulee toimeen! Kuuden tunnin päivästä saa 1,5 € per tunti. Palkkatyöläinen, kiinnostaako työnteko tuolla korvauksella?

  • stunned

   Ota tämä puheeksi siellä kuntouttavassa tai työkokeilussa.

   https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/09/06/joko-nyt-uskotaan/

   https://www.oikeusasiamies.fi/fi_FI/-/apulaisoikeusasiamies-polonen-arvostelee-kuntien-menettelya-kuntouttavaan-tyotoimintaan-ohjaamisessa

   Apulaisoikeusasiamies Pölönen arvostelee kuntien menettelyä kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamisessa

   Eduskunnan oikeusasiamies vastaanotti ajalla syyskuu 2017–elokuu 2018 seitsemän kuntouttavaa työtoimintaa koskevaa kantelua. Kanteluissa on arvosteltu kuntia muun muassa siitä, että työtön on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla vastoin palvelutarvettaan. Osa kantelun kohteena olevista kunnista on perustellut kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamista muun muassa sillä, että kunta maksaa osan pitkään työmarkkinatukea saaneiden työttömyyden aikaisesta työmarkkinatuesta. Myös kuntouttavan työtoiminnan sisältöä ja sitä, että kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan virka-/työsuhteessa tehtävää työtä, on arvosteltu.

   Kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle. Siinä ei synny virka- eikä työsuhdetta henkilön ja toimintaa järjestävän tai toteuttavan tahon välille. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta, jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

   Apulaisoikeusasiamies (AOA) Pasi Pölönen toteaa, että sopivien julkisten työvoimapalvelujen puute ei ole riittävä peruste ohjata henkilö kuntouttavaan työtoimintaan. Myöskään se seikka, että työttömyys tai työmarkkinatuen maksaminen on jatkunut pitkään ei oikeuta päättelemään, että henkilöllä olisi työ- ja toimintakyvyn asettamia rajoituksia. Jos henkilö on työttömyysetuuden menettämisen uhalla velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan vastoin palvelutarvettaan, työtoimintaan ohjaamisessa on kysymys hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden (tarkoitussidonnaisuuden periaate ja objektiviteettiperiaate) vastaisesta menettelystä.

   AOA on lisäksi kiinnittänyt huomiota aktivointisuunnitelman tekemistä ja sisältöä koskeviin säännöksiin. Aktivointisuunnitelmiin ei oltu kirjattu kaikkia lain edellyttämiä asioita.

   Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisut EOAK/5424/2017 ja EOAK/274/2018 on julkaistu kokonaisuudessaan oikeusasiamiehen verkkosivuilla osoitteessa http://www.oikeusasiamies.fi

   Lisätietoja antaa vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Päivi Pihlajisto, p. 09 432 3388.

   6.9.2018

  • töytön

   Ensin kokeillaan ja sitten välillä ”kuntoudutaan” kokeilusta. Aivan naurettavaa kusetusta tapahtuu tässä hyvinvointiyhteiskunnassa. Sipilän kakkara näyttää jo 72% työllisyysastetta, mutta eipä talous kasvakkaan, onpas outo hommeli.

 15. Jaska.jokunen

  Työelämää huononetaan aivan työntekijöitä johtuen. Että kun ne tulee olosuhteiden takia vanhaksi, ja naamasta näkee syvät uurteet, niin se joutaa mennä!!!!. Kun se menee ekaa kertaa työttömyys kortistoon saa 90 päivän karensin.

 16. Väinö Kalamies

  Taitaa olla niitä kieroja muuallakin kuin Savon maassa. Kuten kuntien ja kaupunkien johtajat, jotka pyörittävät orjasysteemiä, ettei tarvitse maksaa sakkomaksuja. Orjia Suomessa? Miten helekutissa tämä on mahdollista? Kokoomus + uskovaiset + populistihuijarit ja tietysti Kepu, joka pettää kaikki aina. Ja tietysti on mainittava, että kyllä insinööri on viisas. Mutta etenkin uskovainen insinööri, se vasta onkin viisas. Siis omasta mielestään…

 17. äimänkäki

  Sitten vielä puhellaan, että työn vastaanottaminen pitää olla aina kannattavampaa kuin sosturva. Kuinka pieni se sosturva pitää olla että palkaton työkin on kannattavampaa?

  Palkkatyönkin kulurakenne on aikalailla raskas ja vähiten siitä jää käteen työntekijälle itselleen. Leijonanosan vievät muut, ne jotka eivät osallistu millään tavalla työn teettämiseen eivät tekemiseen. Näin on eduskunnassa säädetty. Ei siis ihme, että työnteettäjillä on huutava pula ilmaisesta työvoimasta. Eniten siinä säästää juuri palkan sivukuluissa. Availlaan tuota kulurakennetta kun ehditään.

  Sattui silmiin, noin vertailun vuoksi, yhden yhtiön tarjous sijoittajille. Lupasi hyvää tuottoa josta 75 % verottomana ja 25 % verollisena, kokonaisveron jäädessä noin 7 % paikkeille 150 000 euroon saakka. Tuli siinä kertoneeksi mikä on pörssiin listaamattoman yrityksen pääomatulovero. Kiinnosti sen verran, että katsoin mikä on firma. Oli pikavippi firma.

 18. Hauskoja eduskuntavaaleja

  Alueellinen työllisyyskokeilu on ollut loistava. Tuhlattuani vuoden ajan valtion verovaroja, olen päässyt vihdoinkin oikeisiin töihin, kirjoittamaan kanteluita Aluehallintovirastoon ja Oikeusasiamiehelle. Saatatte nauraa työlleni, muttei ole helppoa kahlata valtavaa materiaalia läpi ja tuottaa sivukaupalla juridisesti pätevää tekstiä.

  TE-toimisto ja/tai kunta kunnostautui mm. tehtailemalla aktivointihuumassaan parhaimmillaan 13 lausuntoa 4 kuukaudessa. TE-toimiston ja/tai kunnan vastaanotto oli fyysisesti ulkoistettu ulkopuolisen palveluntuottajan tiloihin, mikä maksimoi TE-toimiston ja/tai kunnan kyvyn tehdä puolueettomia ja riippumattomia päätöksiä.

  • Työttömänä töissä

   Lainataanpa. ”Kuntouttavan työtoiminnan perusperiaatteet ovat kunnissa kunnossa; kuntouttavaa työtoimintaa ei järjestetä yrityksissä eikä kuntouttavaa työtoimintaa käytetä korvaamaan virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä. ” Sokeat sulkevat silmänsä ja korvansa, eivätkä vaivaudu ottamaan asiasta selvää, vaan elävät luulossa. Edellä olevan väitteen todistaa vääräksi sekä tämän blogin kymmenet tekstit, (joissa kerrotaan yrityksistä, jotka käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa, esimerkiksi) sekä omakohtinen kokemukseni. Jäin työttömäksi 2015, kun määräaikainen työsuhde päättyi toukokuussa. Ennen työsuhteen päättymistä pidin kaikki vuosilomani pois, palaten sorvin ääreen toukokuun alussa. Olin töissä, kun muut työpaikalla lomailivat. En pitänyt vuosilomia päivääkään ennen tätä pitkää pätkää, kaikki sovitut poissaolopäivät menivät ylityötuntien kanssa tasan. Kuinka ollakaan, minun ollessa vuosilomilla työpaikka otti minulle kaverin, joka teki kolmisen viikkoa neljää päivää viikossa. Vähemmän yllättävää lienee se, että hän sai palkkatukipaikan, jonka eteen minä tein palkatta viisitoista kuukautta! Hän teki kolme viikkoa! Minulle näytettiin ovea ja toivotettiin onnea ja menestystä töiden etsintään. Niitä ei ole tähän päivään mennessä löytynyt. Minusta tuossa on rikottu todella räikeästi palkkatyötä korvaavan työn kieltoa, koska työmäärää on kasvatettu samaan aikaan, kun sitä on yritetty kuntouttavalla työtoiminnalla ja palkkatuetuilla työntekijöillä hillitä. Jopa työnantaja itse sanoi suoraan, että ei tämä homma toimi. Nyt, kun siellä ei ole ketään ollut pitämässä systeemiä edes jossain määrin kasassa. Palkkatukea olisi tarjolla, mutta silti ”ei ole rahaa.”

  • Avi-pukki kaalimaan vartijana

   Aluehallintoviraston kannattaisi lukea laatulehtiä, niin pysyisivät kärryillä tilanteesta.

   ”Apulaisoikeusasiamies: Kuntouttavalla työtoiminnalla korvattu virkasuhteessa tehtävää työtä”
   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809072201185898_u0.shtml

   Avin mukaan ”asiakkaiden motivaatioon ja sitoutumiseen liittyviä ongelmia tuotiin esiin”. Johtuisivatkohan nämä ongelmat kenties esimerkiksi siitä, että asiakkaita pakotetaan kuntouttavaan ilman laillisia perusteita, etuuksien menettämisellä uhaten?

 19. Mira-Marie Maitokahvimedia

  Lämmin tervehdys Maitokahvimedian tiimiltä. Kyllä on painavaa asiaa täynnä koko blogi ja se on pelkästään hyvä asia. Ajankohtaiset ja kiperätkin aiheet saavat blogissasi paljon keskustelua aikaa. On tärkeää, että asioista keskustellaan ja päättäjien toimia on myös paikallaan välillä kritisoida. Iloista syksyä sinulle. Villasukkia, kuumaa kahvia ja värikkäitä lehtiä. Oli ihanaa vierailla blogissasi.

Kommentoi »

Comments are closed