Itse väännetty torttu

Koko viikonlopun ajan minun sosiaalisen mediani uutisvirrassa ihmeteltiin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ja siis koko puolueen siirtymistä hallituksen sote-esityksen taakse. Tämä kertoo ikävästi monta asiaa sote-uudistuksesta. Ensiksi se kertoo sen, että suurimmalla osalla ihmisistä on hyvin hatara kuva sekä hallituksen sote-uudistuksesta että SDP:n omasta mallista. Toiseksi se kertoo, että tietämättömät on helppo saada hämmennyksiin. Kolmanneksi se kertoo, että hallituksen sote on kaatumassa, joten samalla yritetään kaataa soten vastustajatkin väittämällä heidän olevan sen kannattajia.

Koko tarina on kokoomuksen hämmentämä soppa. Ensin oikeusministeri Antti Häkkänen sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että SDP:n sote-linjassa on tapahtunut täyskäännös. Häkkäsen mielestä puolue on yhtäkkiä hylännyt Rinteen sote-mallin ja todennut, että jatketaan hallituksen mallilla. Sunnuntaina valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi samaa. Orpon mukaan Rinne on luopunut SDP:n sote-mallista ja tullut hallituksen mallin kannalle. Tästä aina innokas media repäisi uutisen.

Tyhjentävän kansankielisen kommentin luin Facebookista: Häkkänen ja Orpo arvuuttelivat mitä Rinne on eilen syönyt, ja lehdet väänsivät arvuuttelujen pohjalta tortun, jota nyt itse ihastelevat.

Rinne sanoi, että SDP ei halua heittää pois jo tehtyä valmistelutyötä. Tämä ei tarkoita maakuntahallinnon valmistelua, vaan sosiaali- ja terveydenhuollon valmistelua. Sitä SDP on tehnyt koko ajan ja olisi halunnut tehdä jatkossakin, mutta kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa toi mukaan maakuntauudistuksen. Siinä myllätään uusiksi sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi koko väliportaan hallinto.

Lehmänkauppa oli niin järjetön, että kaikki muut paitsi kaupantekijät näkivät heti sen mahdottomuuden. Kolmessa vuodessa piti saada aikaan itsenäisyyden ajan suurin hallinnollinen uudistus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lisäksi, ja kaikki tämä piti saada survottua nopeasti maaliin. Nyt uudistus on törmännyt jo kaksi kertaa perustuslakiin, ja kolmas törmäys on ihan kulman takana.

Sote-uudistukseen SDP ei halua mukaan markkinamallia, vaan mallin, jossa tuottajavastuu on selkeästi julkisella sektorilla, ja sitä täydennetään ostopalveluilla. SDP ei myöskään ole ottamassa palvelujen tuottamista pois isoilta kaupungeilta, vaan ne voisivat jatkossakin tuottaa palvelut itse. Tämä perustuu sote-kuntien malliin, jossa sote-kuntana voi toimia yksi iso kaupunki tai monta pienempää kuntaa yhdessä vaikkapa kuntayhtymänä. Tätä tarkoittaa se paljon toistettu puhe tarpeeksi leveistä hartioista. Isoilla kaupungeilla ne ovat jo tarpeeksi leveät, mutta pienempien kuntien on viisasta toimia yhdessä.

Jo tehdyn työn hyödyntäminen tarkoittaa suunnitelmia, jotka edistävät perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen integraatiota eli katkeamattomia palveluketjuja. Se tarkoittaa myös potilastietojärjestelmien yhteensovittamista, joka on toiminnan sujuvuuden kannalta yksi tärkeimpiä asioita. Hyviä asioita ei kannata heittää pois, mutta maakuntauudistuksen ja markkinamallin kaltaiset palat joutavat solkkuämpäriin.

Toivottavasti tämä nyt tuli sen verran selväksi, että ette enää kysele minulta tarinan todenperäisyyttä. En edes ymmärrä miksi peräti seitsemän ihmistä kysyi minulta tätä eilen yksityisviestillä. En minä ole SDP:n mallin suunnittelija enkä selittäjä, en myöskään Rinteen neuvonantaja tai ajatustenlukija. Saisitte samat asiat selville ihan itse, jos pikkuisen jaksaisitte seurata asioita ja googlettaa.

 

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (43)
  1. TurhaDosentti
    17.9.2018, 10:01

    On paljon mukavampaa lukea otsikko lehdestä ja sen jälkeen pyytää blogistilta henkilökohtainen selvitys rautalangasta väännettynä. Helppoa, aikaa säästyy ja ei kai sillä blogistilla ole muutakaan tekemistä, joten nämä pyynnöthän suorastaan estävät häntä syrjäytymästä.

  2. Muistaakseni “politiikka” tarkoittaa yhteisten asioiden hoitamista? SDP voisi ehkä julkisesti ( = valtakunnallisissa medioissa ) jo tiedottaa, mitä kaistaa ovat tällä vallan valtatiellä ajamassa.

    1. Eiköhän SDP tiedota tavoitteistaan ja toimintatavoistaan ainakin yhdessä valtakunnallisessa mediassa eli Demokraatti-lehdessä ja lisäksi puolueen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Muissa medioissa julkisuutta saavat SDP ja muut poliittiset toimijat viime kädessä siinä laajuudessa ja sillä tavalla ja siten tulkittuna kuin näitten välineitten (Ylen, MTV:n, lehtien) päätoimittajat päättävät.

Kommentointi suljettu.