Kuka voi hyvin?

Eilen eduskunnassa käydyssä budjettikeskustelussa kirkastui Sipilän hallituksen politiikka varmasti kaikkien tyhmimmällekin äänestäjälle: otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille. Tuloerot kasvavat, kun pienituloisimman kolmanneksen käytettävissä olevat tulot pienenevät ja suurituloisimmman kolmanneksen tulot nousevat. Asian otti esille SDP:n Eero Heinäluoma, ja valtiovarainministeri Petteri Orpo joutui myöntämään tämän olevan totta.

Tietenkin Orpo vähätteli asiaa. Kyse on vain 0,3 prosentista eli muutamasta eurosta, ja suurin vaikutus tulee tupakkaveron korotuksesta. Näin saadaan köyhien tupakointikin näyttämään jotenkin paheksuttavammalta kuin rikkaiden. Mitäs polttavat, kun ei siihen kerran ole varaa.

Orpo jätti kertomatta eniten vaikuttavan syyyn eli indeksien jäädytyksen. Eduskunta päätti viime joulukuussa hallituspuolueiden äänin jäädyttää kansaneläkeindeksin tälle vuodelle vuoden 2017 tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän indeksiin sidotut etuudet eivät tänä vuonna nousseet, vaikka hinnat nousivat. Jäädytys koskee kansaneläkkeitä, takuueläkettä ja muita etuuksia, jotka ovat sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus. Muutos koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Sama temppu tehtiin jo vuotta aiemmin syksyllä 2016. Silloin indeksiä peräti alennettiin alle vuoden 2014 tason. Sama taso päätettiin siis säilyttää myös tälle kuluvalle vuodelle. Näin mitätöitiin vuonna 2015 tehty indeksikorotus. Tämä koskee suurta määrää ihmisiä, sillä pelkästään kansaneläkkeen saajia on noin 650 000.

Ensi vuoden budjetissa tämä sama indeksijäädytys säilyy, joten tuet pysyvät alle vuoden 2014 tasossa. Hinnat eivät pysy.

Kyse on tosiaan parista eurosta, mutta aktiivimallin leikkaamalla työmarkkinatuella tai alennetulla toimeentulotuella elämään joutuvalle jokainen euro on tarpeen. Asteikon toisessa päässä lisäys on muutamia kymppejä. Otetaan siis vähän niiltä, joilla ei juuri mitään ole ja annetaan kymmenkertaisena niille, jotka eivät sitä välttämättä edes tarvitse.

Ennen hyvinvointiyhteiskunta tarkoitti sitä, että hyväosaiset pitivät huolta köyhistä. Nykyisin se tarkoittaa sitä, että köyhät antavat vähästään hyväosaisille.

Kuva: Facebook/Anna Korhonen

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (56)
 1. Jukka Laine
  19.9.2018, 09:33

  Pientä hivuttamista rikkaiden eduksi kokoomus on harrastanut jo yli 30 vuotta.

  70-luvulla Johannes Virolainen halusi Kokoomuksen hallitukseen, ihan vain siksi että kansa näkisi miten häikäilemättömiä kokkarit ovat eikä enää kannattaisi niitä. Eipä tuo tunnu onnistuvan.

  1. Jaani Kääpä
   19.9.2018, 09:44

   Ei toimi ei, koska suomalainen haluaa edes kerran neljässä vuodessa olla keskiluokkaa. Siksi pitää äänestää Kokoomusta vaikka ne eivät oikeasti ole heidän asialla.

 2. Työteliäs työtön
  19.9.2018, 09:40

  Yksi suuri epäkohta on myöskin että esim. kelan työttömyyskorvauksista menee sen 20% veroa, kun rupeat tienamaan niin veroprosentti tipahtaa.
  Eikö olisi järkevintä, että pienistä tuista tai eläkkeistä perittäisi veroa lainkaan.
  Tukiviidakossa seikkailun tarve tipahtaisi moneltakin pois tämän operaation jälkeen.
  Tukiasioiden päättäjät ovat kuin hölmöläisiä ottavat toisestapäästä ja lisäävät toiseen päähän.
  Tai laittavat rahoja samoissa housuissa taskusta toiseen.
  Ja etteikö ole muka mahdollista tasavertaisuuden nimissä? Kyllä se on jo käytössä tällainenkin verotuslaki opiskelioilla. Ovat saaneet tienata verovapaasti. Mikä onkin aivan mainio asia. Heidän tukiviidakossa seikkailuja on helpotettu näin.

  1. Twitterissä:

   https://twitter.com/Gegguli1/status/1042112115010666498

   Tuilla elävillä ei ole verotaakkaa lainkaan. He näet elävät muiden maksamilla veroilla.

   Seuraavan kerran kassalla pyytäkää vähentämään alv pois loppulaskusta.

   1. Työteliäs työtön
    19.9.2018, 10:01

    Ei täysin pidä paikaansa ensiksi pitää laskea verot 20% pois
    Sitten siihen lisätään se alv osuus 24%
    Sitten aktiivimallin leikkaukset päälle plus kaikki muut lisä- ja piilo verotukset ja leikkaukset
    Joten alkakin näyttämään että työtön onkin varsin suurella prosentilla maamme omavaraisimpia olentoja.
    Verrattuna joihinkin yritystuilla eläviin.

    Ja jos joku väittää, ettei omalla työllään ole sitä ansainnut.
    Kyllähän nuo työkokeilut ja kuntouttavat työtoiminnat on sen epäkohdan varmasti tasoittanut.
    Näitä säästötoimia kun ei tilastoida mitenkään paljonko ne on yhteiskunnalle antaneet, ne kirjataan pelkkinä menoina 9/€/päivä/sierainpari

    1. Väite on aivan puppua. Tuilla elävän veroaste on korkein, ja Orpon budjetti juuri nosti alimman kolmanneksen taakkaa entisestään.

  2. Ville Vainio
   19.9.2018, 10:08

   > Eikö olisi järkevintä, että pienistä tuista tai eläkkeistä perittäisi veroa lainkaan.

   Tukien suhteen kyllä, mutta eläkkeet ovat ongelmallisempi. Joko kaikki eläkkeet verottomiksi, tai sitten kaikki verolle…

   Mutta tukien verotus taisi olla sdp:n ajatuskukkanen jostain 90-luvun alusta, jos en ihan väärin muista. Täysin järjetön veto, jonka ainut ”positiivinen” seuraus oli se, että nyt työttömätkin voivat kuvitella osallistuvansa yhteiskunnan rahoittamiseen…

   1. Kyösti Hyttinen
    19.9.2018, 10:49

    ”Mutta tukien verotus taisi olla sdp:n ajatuskukkanen jostain 90-luvun alusta, jos en ihan väärin muista. Täysin järjetön veto, jonka ainut ”positiivinen” seuraus oli se, että nyt työttömätkin voivat kuvitella osallistuvansa yhteiskunnan rahoittamiseen…

    Kyllä, on täysin järjetön veto. Itse asiassa työttömien pienet tuet menisivät rahan kiertäessä taloudessa jo välillisten verojen kautta (ALV ja muut veron kaltaiset maksut) takaisin valtion kassaan. 20 prosentin veron poistaminen työttömien etuudesta lisäisi heidän ostovoimaansa ja olisi ihan kiva piriste paikalliselle talouselämälle.

    1. Tukien verottaminen ja regressiivinen verotus ovat kädenojennus verokapinoivalle alemmalle keskiluokalle. Väittävät, että tukien ansiotuloveroa kovempi verottaminen kannustaa töihin.

     https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001903889.html

     Valtiovarainministeriön finanssineuvos Elina Pylkkänen kertoo, että eri tulonlähteiden verotuksen näin suuri ero perustuu 1990-luvun laman jälkeen aloitettuun politiikkaan. Jokainen hallitus puolueista riippumatta on halunnut kannustaa työntekoon.

     – Pieni- ja keskituloisille suunnatut verokevennykset saavat aina laajan kannatuksen, hän sanoo.

   2. > Mutta tukien verotus taisi olla sdp:n ajatuskukkanen jostain 90-luvun alusta, jos en ihan väärin muista. Täysin järjetön veto

    Eräs toinen merkittävä vaikutus on se, kun julkisuudessa puhutaan, paljonko työtön saa tukia ”verottomana”, niin tavallinen kansalainen järkeilee, että ”Eihän niistä mitään veroja ole järkeä periä, eli puhtaana käteen tulee”, ja sitten ollaan kovaan ääneen vastustamassa liian suuria tukia…

    1. Twitterin kuukkelin mukaan vähävaraiset ”elävät toisten maksamilla veroilla” ja tukien ”nyt täytyy vaan riittää” tai verotuksen ”ei ole tarkoitus olla tasaväkinen työn verotuksen kanssa”.

     Pieni voitto tuokin, että myöntää työttömien, tuilla elävien ja pienipalkkaisten maksavan veroja ollenkaan. Jostain syystä hallitus ja sen lähellä olevat intressipiirit aina tuijottavat pelkkään ansiotuloverotukseen, kun se kattaa alle kymmenen prosenttia verokertymästä.

     Ehkä sanoma menee paremmin perille, jos selitämme suu auki, kuinka ”pääomatulojen verotuksen ei ole tarkoitus olla tasaväkistä ansiotuloverotuksen kanssa”.

     https://twitter.com/Gegguli1/status/1042324597868310529

     Voiko kateta syödä ja veroilla elää?

     1. Tero Sivula
      20.9.2018, 04:46

      Tuota sanontaa kuulee vähän väliä, että työtön elää työssäkäyvien maksamilla veroilla.
      Sitä olen tässä pähkäillyt että kun olen ollut yhteen putkeen työelämässä noin 20 vuotta ja keskiansio ollut sinä aikana euroina noin 2400 euron luokkaa, 2400€ x 12 kk x 20 vuotta = 576 000 € yhteensä palkka tuona aikana about. Oletetaan että olisin maksanut keskimäärin veroa siitä vaikka (alakanttiin) 15% x 576000 = 86 400€ maksanut veroa, johon sisältyy työttömyysvakuutusmaksu? Mikä se on ja mitä varten olen sitä maksanut?

      Joudun onnettomuuteen, jonka vuoksi joutuisin lopulta työttömäksi.
      – Missä vaiheessa katsotaan että alan elämään niiden parempien ihmisten rahoilla, Kuinka pitkään huomioidaan se että olen kohtuullisen pitkän ajan ollut ”hyvä” kansalainen ja tehnyt työtä ja maksanut veroja. Vai olenko rasite heti ensimmäisestä päivästä? Jos näin on, niin aika paha valuvika järjestelmässä on? Ei tunnu minusta kovin reilulta. Miten sinusta?

      – Toinen aika erikoinen seikka on tuo työttömyysvakuutusmaksu joka peritään palkasta, sitäkin olen maksanut kauan, vakuutus kuulostaa siltä, että olen vakuuttanut itseni, no, en ainakaan työttömyyden varalle, jos kerran elän muiden rahoilla. Mikä se on? Tai voihan se olla vakuutus, mutta se on sellainen että vakuutusmaksu peritään työttömyyttä vastaan, mutta korvausta ei makseta johonkin muotoseikkaan vedoten, kuten vakuutusyhtiöt tekee.

      1. Nuo sosiaalituista huutelijat ovat yleensä sitä huonon yleisivistyksen omaavia papukaijoja, jotka toistelevat aina sitä mitä vallassa oleva eliitti vihjailevilla jutuillaan käskee toistamaan. Jutut ja luulot on aina juuri sitä mitä yläkerrasta poliittisesta eliitistä on käsketty ajattelemaan kulloisestakin asiasta.

       Ei noille oikein kannata vastailla muuta kuin, että ”onkos Polly saanut tarpeeksi jos keksiä”.

Kommentointi suljettu.