Raha ja valta

”Arvot eivät ole vain luettelo sanoja, jotka liitetään juhlapuheiden jatkoksi. Ne ovat merikortteja, joiden avulla pystytään suunnistamaan silloinkin, kun päivittäisten kysymysten ja päälle kaatuvien tilanteiden sumu peittää suuret linjat.”

Näin julisti Petteri Orpo kesäkuussa 2017, kun perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui, eikä uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kelvannut hallitukseen. Silkkaa hölynpölyähän tämä puhe yhteisestä arvopohjasta oli, sillä kyse ei ollut Halla-ahosta, vaan Timo Soinista ja hänen hillotolpastaan.

Samasta hillotolpasta oli kysymys eilenkin. Eilen ei äänestetty oikeudesta aborttiin, ei sanan- ja uskonnonvapaudesta eikä siitä, mitä mieltä Soini saa olla abortista ja naisen oikeudesta omaan kehoonsa. Äänestettiin siitä, saako Suomen ulkoministeri maailmalla hilluessaan toimia ja puhua vastoin Suomen virallista linjaa. Vastaus on selvä: kyllä saa. Siinä eivät arvot ja virallinen doktriini paljon paina.

Eilen ei virallisesti äänestetty edes koko hallituksen luottamuksesta, vaan yhden ainoan ministerin. Hallituskysymyksen siitä tekivät siniset, jotka uhkasivat lähteä hallituksesta, jos Soini saa epäluottamuslauseen. Puolentoista prosentin kannatuksella tämä vaaleilla eduskuntaan valitsematon pienpuolue pitää panttivankinaan kokoomusta ja keskustaa.

Se on kummallista, sillä eivät siniset mihinkään olisi lähteneet, ja sen hallituskumppanit tietävät ihan hyvin. Soini olisi ihan hyvin voitu korvata Sampo Terholla ja Terhon nykyiselle ministerinpostille istuttaa joku muu. Nyt näyttää siltä, että tätä maata johtavat Timo Soini ja hänen omatuntonsa.

Kokoomuksesta löytyi kolme naista, jotka uskalsivat olla äänestämättä puolesta tai vastaan. Sanon tarkoituksella, että he uskalsivat, sillä heitä on varmasti painostettu äänestämään Soinin puolesta. Sen sijaan enempää kokoomuksesta kuin keskustastakaan ei löytynyt yhtään sellaista miestä, jolla olisi ollut munaa olla edes äänestämättä. Miettikääpä sitä, kun joku heistä seuraavan kerran puhuu tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

Arvoilla, sananvapaudella ja uskonnolla ei ollut mitään tekemistä koko asian kanssa. Koko arvoton näytelmä perustuu syksyn 2015 lehmänkauppoihin, jolloin kokoomus sai terveydenhuollon markkinamallin ja keskusta maakuntahallinnon. Tämä sote- ja maakuntauudistuksen nimellä kulkeva jättihanke antaa terveydenhuollon yksityisten suuryritysten temmellyskentäksi verovaroin, ja keskusta saa vallan maakuntahallinossa. Raha ja valta puhuvat, ja ne sitä äänestysnappiakin eilen painoivat.

Kansanedustajat olivat vain niiden käskyläisiä. Ikävä vain, että he eivät myönnä sitä edes itselleen. Osa heistä ei edes ymmärrä olevansa vain tahdoton käskyläinen.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (86)
 1. Minkälainen olisi hallituksen tulos tällä kaudella, jos sitä mitattaisiin sillä kuinka iloisia kansalaiset ovat?

  Sitä vaan, että melko mielenkiinnotonta on mitata maan tilaa ainoastaan talouskasvun avulla. Kummallakohan on loppupeleissä enemmän väliä?

  1. pentti sorsa
   22.9.2018, 10:12

   Nyt jo kaupunkien ja kuntien talousjohtajat ihmettelevät miksi verotuloja ei kerry vaikka koko kansa rientää aamuisin innolla työhön kuin Stalinin ajan neuvostoelokuvissa.

   1. Riitta Tiihonen
    22.9.2018, 12:23

    Noin puolen miljoonan ihmisen eli joka viidennen työpanos on palkaton. Oikeistovetoisesti mennään kohti kommunismia.
    Olisin peukuttanut isosti, jos se olisi ollut mahdollista.

   2. Antti Järveläinen
    22.9.2018, 12:29

    Kuntaliiton pääekonomistin mukaan v. 2017 kuntaverojen kertymä vähenee vuodesta 2016 0, 2% (siis – 0,2%).
    Pääomatulot kasvavat, mutta niistähän ei kuntaveroa peritä. Miten lie vuosi 2018?

    https://www.talouselama.fi/uutiset/ennuste-yllatti-ikavasti-paaekonomisti-kuluvasta-vuodesta-tulee-vaikea/53c2c2eb-456d-3d51-b8b2-cdc426634844

   3. Aiemmin tällaisia toimia on kutsuttu “tempputyöllistämiseksi” eli kyse ei ole “oikeista“ työpaikoista, mutta nykyään hyväksytään, että pitkään työttömänä olleille ei ole antaa palkkatyötä.

    Ylistettyjen kunnallisten työllistämispilottien karu lopputulos: rahaa meni, vähän villoja.

    https://yle.fi/uutiset/3-10416746

    1. työtöntyötön
     22.9.2018, 15:36

     Te-toimiston sivujen mukaan 22% työllistyy nopeasti (eli alle 3 kuukaudessa) ns. palvelujen jälkeen. Tosin tuossa ei taideta millään lailla edes yrittää eritellä oliko palvelusta hyötyä avoimille työmarkkinoille työllistymisessä vai olisiko työllistytty jokatapauksessa.
     http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2018-09-18-01/index.html

 2. Ritva Vilen
  22.9.2018, 08:54

  Mietin, että mihin eduskunnassa olevat naiset tarvitsevat äänestysoikeutta, jonka suomalaiset naiset saivat ensimmäisten joukossa maailmassa????
  Heille riittää miesten antama käsky ketä äänestää 😂

  1. pentti sorsa
   22.9.2018, 10:14

   Se on Alkiolainen perinne. Ja lapissa vielä lestadiolainenkin.

   1. Luukas Pyykorpi
    22.9.2018, 13:39

    Zysse määrää blondien äänestyskäyttäytymistä omassa puolueessaan 😉

  2. Tiitta Keränen
   22.9.2018, 12:29

   Älä muuta vislaa! Jaan tämän kaikille kavereillekin,oli niin hyvä viisaus! Kiitos

Kommentointi suljettu.