Tehtiin nyt tämmöinen

-Ei asiat niin mene, etteikö ne jotenkin mene.

Nämä jatustelustaan tunnetun kirjailija Kalle Päätalon samannimisen sedän sanat kuvastavat hyvin nykyistä päätöksentekoa isoissa asioissa. Valmistellaan iso muutos, ajetaan se sokeasti läpi ja sitten ihmetellään, että mitenkäs tässä nyt näin kävi. Piti säästää, piti saada toimiva systeemi, asia päätettiin poliittisesti, mutta perseelleen meni.

Yksi emämunaus oli toimentulotuen perusosan myöntämisen siirto Kelalle. Siitä päätti jo edellinen hallitus, ja sen täytäntöönpanon valmistelusta vastasi Kelan edellinen pääjohtaja. Päätös tehtiin luottaen laskelmiin ja pääjohtajan vakuutteluihin asioiden sujumisesta. Epäilijät vaiennettiin.

Pieleen meni, sillä köyhyys lisääntyi ja kuntien myöntämän tarveharkintaisen tuen menot kasvoivat. Kelassa ei ymärretty, että toimeentulotuki ei ole pelkkää matematiikkaa, vaan se on sosiaalityötä. Siihen Kelan etuuskäsittelijöillä ei ollut valmiuksia, ja asiaa pahensi uusien etuuskäsittelijöiden tempaiseminen pystymetsästä vasta siinä vaiheessa, kun uudistus oli jo pantu täytäntöön ja Kelassa herättiin henkilöstöreurssien riittämättömyyteen.

Mittakaavaltaan pienempi asia on kuntien työllisyyskokeilu, jonka hallitus on päättänyt lopettaa. Lopettamista vastustetaan kovasti, koska sen sanotaan toimivan hyvin. Kokeilualueilla on kuulemma löytynyt uusia työpaikkoja, eikä kokeilu edes maksa valtiolle mitään.

Kokeilun lopettamisen vastustajat ovat väärässä. Sen näkee vaikkapa Punkalaitumen työllisyysihmeestä. Tosiasiassa ihme perustuu kuntouttavaan työtoimintaan eli palkattomaan työhön. Punkalaitumella kuntouttavaan työtoimintaan sijoitettujen osuus työvoimasta on 5,34 prosenttia, kun se koko maassa on 0,84 prosenttia. Punkalaitumella on harvinaisen paljon palkkatyöhön kykenemättömiä, sillä kuntouttavaan työtoimintaan ei lain mukaan saa sijoittaa työkykyisiä.

Kokeilu tulee myös kalliiksi. Työttömien ympärillä häärii kokonainen armeija työllisyysneuvojia, konsultteja, koulutuksen järjestäjiä ja muuta palkattua väkeä, joiden ainoana tehtävänä on painaa työttömyysprosentti alas tempputyöllistämisella. Aktiivimallin edellytykset täyttyvät himpulapimpula-kursseilla ja palkattomalla työllä.

Aktiivimalli kokonaisuudessaan oli järjetön temppu, joka kuviteltiin voitavan vielä läpi kenenkään huomaamatta. Siitä tuli ihan odotetusti pelkkä tukileikkuri, ja hallitus lupasi korjata havaitut virheet välittömästi. Yhtään virhettä ei vieläkään ole korjattu eikä luultavasti tullakaan korjaamaan.

Sote- ja maakuntauudistus ovat kaiken järjettömyyden huippu. Itsenäisyyden ajan suurin terveydenhoidon ja hallinnon uudistus yritettiin ajaa läpi ihan bisnestyyliin, johtajan mahtikäskyllä. Valtava lakipaketti on ollut niin huonosti valmisteltu, että se on törmännyt jo kaksi kertaa perustuslakiin. Kolmas ja viimeinen törmäys on odotettavissa vielä tämän syksyn aikana.

Silti hallituspuolueista keskusta luottaa uudistukseen, koska sen edustajien on käsketty luottaa. Kansa ei enää luota, eikä luota hallituskumppani kokoomuskaan. Siitä kertoo keskustan ja kokoomuksen käymä sanasota ulkoministeri Timo Soinin luottamuslauseäänestyksen jälkeen. Kukaan ei kehtaa myöntää, että sote ja maakunnat tässä oikeasti hiertävät, joten nyt kiistellään siitä, kuka sanoi kenelle ja mitä ennen luottamuslauseesta äänestämistä.

Meiltä on kadonnut asioiden valmistelun taito. Poliitikot päättävät yön pimeydessä jotain, ja virkamiehet patistetaan valmistelemaan lakiesitykset näiden päätösten pohjalta, vaikka päätökset olisivat miten järjettömiä tahansa. Tehdään nyt tällainen laki ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Seuraukset on jo nähty.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (96)
 1. Sosiaalityöntekijät ohjaavat asiakkaitaan avustusjärjestöihin kun sosiaalitoimi ei enää pysty nopeisiin päätöksiin tai virheiden korjaamiseen.

  Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia” https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005838831.html?share=6827bc16f7a74ee44b3278e5dfc9358c

 2. Hesarin dickensiläisen lapsiköyhyyden paljastaneesta artikkelista valikoituja kommentteja.

  — rj5
  24.9. 7:19
  Lapsen etu taitaa olla ainakin se, että saa ravitsevaa ruokaa eikä perhe joudu kamppailemaan viimeisistä pennosistaan. Hankkikaa lapset elämäänne vasta, kun on vakaalla pohjalla myös taloudellisesti.

  –Maic
  24.9. 7:50
  Perheet joissa ei ole pariin vuoteen ollut rahaa lapsille juustoon tai jogurttiin kärsivät elämänhallinnan ongelmista. Näitä perheitä on vaikea auttaa, koska syyt ongelmiin löytyvät aina muista ja mikään apu ei tunnu riittävän. Vertailun vuoksi: tupakka-askin hinnalla saa ison juustokimpaleen ja oluttölkin hinnalla litran jogurttia.

  Kyse ei tuolloin ole absoluuttisesta köyhyydestä vaan välinpitämättömyydestä, uusavuttomuudesta, laiskuudesta, elämänasenteesta tms. Pahinta on, että tästä kärsivät lapset ja riski ylisukupolvisuuteen on suuri.

  –jonne67
  24.9. 8:27
  Köyhyys ei periydy, asenteet, jotka aiheuttavat köyhyyttä kyllä periytyy. Jos perheessä on aina ollut tapana hakea toimeentulo yhteiskunnan tukipussista, ei tajuta, että toisinkin voi toimia: käydä koulut loppuun, hankkia lapset vasta kun siihen on varaa ja ollaan aikuisia ja hakea työtä ja ottaa työtä vastaan.

  Tuet on tarkoitettu väliaikaiseksi avuksi elämän nivelvaiheissa ja yllättävien tilanteiden koittaessa.

  Sosiaaliturvan käsittelyajat ovat luvattoman pitkiä, siihen olisi saatava äkkiä parannus. Sosiaaliturvan kuuluu kuitenkin olla muuten tarkoin säännelty, olisihan systeemin väärinkäyttäjiä nykyistä enemmän.

  Ihmettelen miten nykyvanhemmilla on varaa tekokynsiin, tupakkaan, olueen, sipseihon ja tatuointeihin, muttei lasten jogurtteihin. Elämä on valintoja.

  –Työväen Ampujat
  24.9. 7:35
  Moni valitettavasti käyttää ensisijaisesti saadut tukirahat päihteisiin, röökiin, pelaamiseen ja valmisruokiin mutta sitten on niitä jotka myös sinnittelevät eivätkä osaa pyytää hädässä apua. Tuki tulisi yhä enemmän olla valmista ruokaa syötäväksi, apua opetella laittamaan itse edullista ruokaa ja myös voimakasta tukea opetella elämään saaduilla tuloilla. Asuntoja on maassa tyhjillään suuri määrä mutta silti kela gold maksusitoumukset annetaan kalleimmille alueille.

  Rakennekynnet, rööki, kalja… Kuin yhdestä suusta. Astroturffaajat floodaavat kaikki hesarin kommenttiketjut älyttömyyksillään.

  Orpokin tiesi eduskunnassa ex cathedra kertoa, että “tuloerojen kasvu johtuu tupakkiveron nostosta.”

  1. Nuo kommentit kertovat ihmisen olennaisesta kyvystä, kyvystä kieltää tosiasiat. Siihen on perustunut moni paha, oletan, että esimerkiksi Hitlerin valtaan nousu ja etenkin vallassa pysyminen.
   Voih sille.

   1. Hitler nostettiin valtaan parlamentaarisilla lehmänkaupoilla (Hugenberg ja Franz von Papen, konservatiivit, vrt. Soini ja luottamusäänestys tai sinisten hallitusvastuu), koska hän vannoi kitkevänsä “bolshevismin” (sosiaalidemokraatit ja kommunistit). Hitler pysyi vallassa, koska hän valtaan päästyään kielsi kaikki puolueet (myös konservatiivit) ja kontrolloi tiedotusvälineitä (tarvittaessa väkivalloin).

    Kansalle kerrottiin satuja “työllisyysihmeestä”, ihan kuin meidän aikanamme.

    1. Työtä oli kaikille, juutalaisillekin. Työelämän ”rakennemuutos”.

     1. Valtakunnassa oli työpalvelu kaikille saksalaisille. Asosiaalit ja työujot (Arbeitsscheu) laitettiin työleirille kuntouttavaan. Dachau esimerkiksi oli tällainen työleiri. Auschwitz oli tuhoamisleiri, jonne mentiin kuolemaan. Dachausta pääsi poiskin.

     2. Lisäys vielä.

      Autobahn ja muut työttömyystyöt oli ensisijainen palvelu. Näistä siirtotöistä maksettiin jonkinlaista palkkaa, joka oli hieman sosiaaliturvaa parempi, mutta työstä tuli kuluja. Muistuttaa vähän meidän 9 euron töitä.

      Leireille passitettiin työttömiä, jotka olivat kieltäytyneet tai eronneet “palveluista”. Tämä tapahtui hallinnollisella päätöksellä, ilman että henkilöä kuultiin tuomarin edessä. Taas muistuttaa meidän aikaamme.

      1. Muistan lukeneeni jonkin portin yläpuolella tekstin: Arbeit macht frei. Siinä kokkareiden ja kepun työllistämismalli.

  2. Todellakin. Minä inhoan rakennekynsiä, olutta(saati muita alkoholijuomia) en juo ikinä enkä ole tupakkaa maistanut kuin 25v.sitten. Oliko vielä puhetta tatuoinneistakin…niitäkään minulla ei ole. Silti olen ollut hankalassa, jopa todella haastavassa taloudellisessa tilanteessa lasteni kanssa.
   Sitten lastensaannin ajoituksesta: ensimmäinen lapsi syntyi opiskelijaperheeseen mutta niin siitä vaan noustiin yhteiskunnan keskiluokkaisilla portailla kahden koiran, kahden auton ja omistusasunnon kultaiseen hohteeseen.
   Mutta voi käydä, että tulee ero (ilman pettämistä tai alkoholiongelmaa) ja kaikki elämän palikat menee uusiksi.
   Ps. Ruokaa osaan laittaa, todellakin.

  3. Itse lakkasin toimeentulotuella juomasta maitoa, että olisi ostaa lapselle ruokaa. Ei siltikään ollut, kun ruokaan jäi n. 30 e kuukaudessa. Voi jokainen ihan itse miettiä, minkä verran sillä ostetaan ravintoa äidille ja lapselle ja minkä verran siitä on vara tuhlata esim kahviin kaljasta puhumattakaan. Jos joku yh on laittanut rakennekynsiin 70e, niin eihän siitä voi yleistää päätelmiä muihin toimeentulotukiasiakkaisiin. Oliko kertomuksen henkilö edes sellainen ja mitä sitten, vaikka olisikin?

   1. Yh vedetty mukaan taas, kun mollataan “hyvinvoivia köyhiä”

  4. “…ei ole pariin vuoteen ollut rahaa lapsille juustoon tai jogurttiin…”

   Mielestäni suomen sosiaaliturvan taso on liian matala, mutta täytyy ihmetellä, miksi myönnetty tuki olisi ollut niin pieni ettei lapsiperheellä olisi ollut kahteen vuoteen varaa juustoon tai jugurttiin, jota saa kuitenkin suhteellisen edullisesti. Olisiko kuitenkin kyse siitä, että vanhemmat eivät kykene pistämään menoja oikeaan tärkeysjärjestykseen?

   1. Tai jos on kyse siitä, että kahdessa vuodessa on joskus ostettu juusto ja syöty jukurttiakin, mutta uutisessa on nyt keskitytty siihen, että raha on ollut tiukoilla ja jukurttia on mennyt vähemmän kuin silloin kun toimeentulotuki oli vielä kunnissa.

    Vinkki: kirjallisessa tekstissä tai tarinassa hypätään asioiden yli, koska kukaan ei viitsi lukea pitkää ostoslistaa jokaisesta jukurttipurkista.

    Mistä näitä epäilijöitä tulee?

    1. On sävähdyttävää nousta muita ylemmäs edes yhden ylimielisen mielipiteen verran, siitäkö…?
     Olla edes pienen hetken omasta mielestään parempi jotakuta toista?

     Miksi sitten tämä? Olemmehan me kaikki ihmiset tasa-arvoisia keskenämme, meitä yhdistää ihmisyys. Silti, kuten Orwell sanoo kirjassaan ”1984”, jotkut ovat (= luulevat olevansa) tasa-arvoisempia kuin muut …
     Köyhä ihminen, jolla on koulusivistyksen sijasta /lisäksi sydämen sivistystä muillekin jakaa, voi olla tasapainoisempi ja onnellisempi kuin tilejään vahtiva dirika.
     Eräs varakas ex-ystäväni totesi kerran: ”Ahdistun hirveästi, jos 30 000 euron käyttötilini alittuu yhdelläkin eurolla”.

     ykyusin 88-vuotias ex- italosenaattori Liliana Segre oli perheensä menettäneenä pikkutyttönä ypöyksin, hyvin sairaana ja nälän kuihduttamana keskitysleirillä ja kertoi taannoin, että hänet pelasti TOIVO. Se ilmaantui lasta säälivän Hyvän Ihmisen hahmona, joka lahjoitti viimeisen aarteensa, lähes läpinäkyvän ohuen nahistuneen porkkanaviipaleen. Tuon tuntemattoman aikuisen hyvyys ja muisto auttoi pikkuista jaksamaan. Sen seurauksena hän perusti (tai oikeammin avasi nähtäväksi) Milanon assan alle muistopaikan, sen saman raiteen nro 21 ja yhden vaunun, jolta ja jolla italianjuutalaisia kärrättiin keskitysleirille.
     Tämän lyhyen tummanpuhuvan assanpätkän nimi on ”Indifferenza” eli välinpitämättömyys.

   2. Milaja Rantanen
    24.9.2018, 13:26

    Olen noin 10 vuotta tuntenut yhden yh-perheen, jonka äiti oli jäänyt työttömäksi ja ajautunut pikavippikierteeseen. Hän ei käyttänyt alkoholia eikä tupakkaa, ei ollut rakennekynsiä eikä tatuointeja. Mutta ei myöskään ostanut lapsille jogurttia tai hedelmiä. En tiedä, minne pikavippirahat menivät, ehkä edellisten maksamiseen.
    Sitten perhe joutui muuton vuoksi asumaan pari viikkoa äidin siskon luona, jolloin sisko huomasi ettei lapsilla ole edes vaatteita. Äidin suostumuksella siskon mies ryhtyi hänen edunvalvojakseen, ja asiat alkoivat selkiytyä: äiti lähti opiskelemaan ja töihin ja pääsi velkajärjestelyyn. Mutta tilanne ajautui toiseen ääripäähän; äiti teki opiskelun lisäksi kaikki mahdolliset yö- ja viikonloppuvuorot, ja nuorempi lapsista oli vuoropäiväkodissa useita vuorokausia peräkkäin, mikä ei ollut erityislapselle ollenkaan hyväksi, ja vanhempi oli koulun jälkeen milloin kenenkin sukulaisen tai tuttavan luona, viikonloput vuoroin isällään ja vuoroin mummolassa.
    Nyt tilanne on se, että vanhempi lapsista on 17-vuotias ylisuoriutuja, ja nuorempi 14 v. on asunut kohta 5 vuotta sijaisperheessä. Äiti on töissä ja velat maksettu. Eli kaikki ok, vai?

   3. Milaja Rantanen
    24.9.2018, 13:26

    Olen noin 10 vuotta tuntenut yhden yh-perheen, jonka äiti oli jäänyt työttömäksi ja ajautunut pikavippikierteeseen. Hän ei käyttänyt alkoholia eikä tupakkaa, ei ollut rakennekynsiä eikä tatuointeja. Mutta ei myöskään ostanut lapsille jogurttia tai hedelmiä. En tiedä, minne pikavippirahat menivät, ehkä edellisten maksamiseen.
    Sitten perhe joutui muuton vuoksi asumaan pari viikkoa äidin siskon luona, jolloin sisko huomasi ettei lapsilla ole edes vaatteita. Äidin suostumuksella siskon mies ryhtyi hänen edunvalvojakseen, ja asiat alkoivat selkiytyä: äiti lähti opiskelemaan ja töihin ja pääsi velkajärjestelyyn. Mutta tilanne ajautui toiseen ääripäähän; äiti teki opiskelun lisäksi kaikki mahdolliset yö- ja viikonloppuvuorot, ja nuorempi lapsista oli vuoropäiväkodissa useita vuorokausia peräkkäin, mikä ei ollut erityislapselle ollenkaan hyväksi, ja vanhempi oli koulun jälkeen milloin kenenkin sukulaisen tai tuttavan luona, viikonloput vuoroin isällään ja vuoroin mummolassa.
    Nyt tilanne on se, että vanhempi lapsista on 17-vuotias ylisuoriutuja, ja nuorempi 14 v. on asunut kohta 5 vuotta sijaisperheessä. Äiti on töissä ja velat maksettu. Eli kaikki ok, vai?

    1. Anekdoottisia todisteita voi pitää kuulopuheina. Kaikkihan tuntevat sen welfare queenin, joka asuu naapurissa, pukeutuu turkiksiin ja ajaa bemulla. Jos Orpo sanoo, että tupakkivero on syy tuloerojen kasvuun, niin “I call bullshit.” Samaa voi sanoa rakennekynsistä. Ehkäpä yksinhuoltajien pitää Suomessakin alkaa kohdunvuokraajiksi?

     http://www.slate.com/articles/news_and_politics/history/2013/12/linda_taylor_welfare_queen_ronald_reagan_made_her_a_notorious_american_villain.html

    2. Jos nämä jotka arvostelee kaikkein köyhimpiä yhtäkkiä joutuisivatkin pitämään huolta lapsistaan ja itsestään yhtä vähillä rahoilla kuin nämä köyhät perheet lapsensa elossa pitävät ja kasvattavat niin mahtaisi siinä moni lapsi nälkään kuolla. Tai jätettäisiin toisten elätettäviksi niin kuin Amerikoissa näkyy olevan tapana, jätetään lapset tienposkeen tai tyhjennettyyn asuntoon. Näillä rahakkailla ihmisillä ei ole hajuakaan siitä miten vähillä varoilla elossa pysytään.

   4. Saattaapi johtua siitä että ne toimeentulotukiasiakkaitten lasten lapsilisät “muunnetaan” toimeentulotuen korvaavaksi osaksi koko määrältään. Suomella ei näy olevan varaa maksaa lapsilisiä lapsilisinä kaikkein köyhimmille mutta ei niin rikasta ole suomen maalla että heiltä lapsislisät kiellettäisiin tai edes rikasta joka katsoo olevan moraalitonta hakea niitä lapsilisiä sillä niitä maksetaan vain kirjallisen hakemuksenjälkeen. Ei kuitenkaan ole mitenkään moraalitonta kelan mielestä nykyään ja ennen sosiaalitoimien kieltää köyhimmiltä ne lapsilisät käytännössä.

  5. Suomi on koko historiansa ajan ollut siirtomaa tyyppinen alistustalous ensin Ruotsin ja sitten Venäjän. Jossa on poltettu halpaa tervee kuljeteltu orjia muualle rakantemaan kaikkea ruokapalkalla, sekä värvätty halpoja sotilaista Ruotsin tai Venäjän sotiin. Kun Suomi itsenäistyi alistustalous ei päättynyt siihen vaan iso osa Suomen rikkauksista päätyi ulkomaalaista syntyperää oleville. Esim. tunnettuja “Suomalaisia” yritysukuja ovat Fazer, Ahlström, Finlayson, Gutzeit, Sinebrychoff, Hartwall jne. Yksikään sukunimi ei ole Suomalainen eikä Suomen äidinkielen mukainen miettikääpähän sitä.

   Tähän näiden omaa kansaansa alistavien ja haukkuvien, sekä vihaavien moraalinvartijoiden toiminta perustuu. Ironista on se, että sitten kun se mitä he toivovat toteutuu Suomen kansaa ei enää ole jo nyt näyttää pahalta kun syntyvyy on tippunut 1864 vuoden nälkävuosien tasolle pysyvästi. Näille omaa kansaansa vihaaville moraalinvartijoille on tärkeämää globaalin nimettömän ja maattoman pääoman oikeudet kuin oman kansasta oikeudet.

   1. Suomi-neito nyrkin ja hellan välissä
    24.9.2018, 18:41

    Tätä olenkin miettinyt, että mistä johtuu Suomen innokkuus muihin Pohjoismaihin verrattuna mennä mukaan euroon, myydä ulkomaille Digitat ja sähköverkot, päästää kaivosyhtiöt rellestämään kuin kyse olisi marjojen poimimisesta jokamiehenoikeuksilla.

    OECD:n talouspoliittisia “suosituksia” luetaan Suomessa kuin Raamattua ja EU:ssa ollaan mallioppilaana.

    Hirveästi Suomella on toisaalta tarve hehkuttaa, kuinka ollaan maailman parhaita kaikessa. Mitä ulkomailla meistä ajatellaan, on tärkein kysymys.

    Kyse voi olla jo vuosisatojen mittaisesta alemmuuskompleksista. Suomalaiset yksinkertaisesti eivät halua eivätkä osaa olla itsenäisiä sillä tavalla kuin vaikkapa norjalaiset, islantilaiset tai sveitsiläiset.

   2. Lea Bäckman
    24.9.2018, 22:36

    Jarkko, rohkenen olla hieman eri mieltä näistä mainitsemistasi porvaris- ja aatelissuvuista; olenhan itsekin toki useammankin aatelissuvun jälkeläinen, mutta naissukulinjaisena aatelisarvo ei maassamme periydy. Ilman näitä yritteliäitä (suur)porvareita, jotka myöhemmin ansioistaan aateloitiin, Suomella olisi mennyt vieläkin kehnommin.

    Otetaan sveitsiläisperäinen Fazer, joka ilmiömäisella suklaa-asiantuntemuksellaan, jonka oli kehittänyt tsaarin hovihankkijana Pietarissa, emigroitui Suomeen heti maamme itsenäistymisen jälkeen tsaarinvallan kukistuttua Venäjällä. Fazerin sininen on maailmankuulu brändi, ja Fazer-suku on tuotekehittelyn avulla kyennyt laajentamaan tuotantoaan, palkkaamaan aina uusia sukupolvia ja parantaa kuin sika juoksuaan yhä tänäkin päivänä. Mainitse toinen suomalainen makeisrändi joka olisi maailmankuulu! Hellas,Panda,Brunberg? Salli mun nauraa, ihan totta.
    Mitä A. Ahlström Oy:öön tulee, on Suomen puutavaran, sellun ja paperin ja sahatavaran vienti ollut tämän yhtiön osaavissa käsissä jo pitkälle toistasataa vuotta. Suomi elää edelleen puujaloilla! Lisäksi Ahlström on nykyään monialayritys joka työllistää tuhansia.
    James Finlayson, skotti ja kveekari saapui hänkin Pietarin kautta perustamaan tekstiilifabriikin Tammerkosken rannalle, koskivoiman ja höyryvoiman houkuttelemana. Työvoimaakin tuli Hämeestä enemmän kuin tarpeeksi. Ja vientikauppa veti! Gutzeit työllisti sellutehtaineen puolet Kymin ja Kotkan väestöstä. Vientikaupalla tuli Suomeen valuuttaa. Ei silloin viety rahoja paratiisisaarille. Niilä rahoilla rakennettin Kotkansaarta ja koko sodanjälkeistä Suomea. Raha haisee, sanottiin, kun Gutzeitilta päin oli tuuli.
    Sinebrychoff toi kaljatehtaansa tänne suursuomeen, kun sikäläinen piva (=olut) alkoi maistua liikaa hevosenkuselta. Totta joka sana. Hartwall nyt on ainoa firma joka olisi saanut jäädä perustamatta, etenkin kun se areenakin taitaa paljastua venäläiseksi rahapesulaksi…hehhheh! 😉

  6. Jos kaikki ihmiset tekee lapsia sitten vasta kun siihen on varaa niin mistä aikoo toimeentulevat oikeistoihmiset niitä tulevaisuuden työntekijöitä hankkia? Aikovatko he ehkä alkaa synnyttämään enemmän lapsia niitten sijalle jotka jäävät syntymättä kun ei ole varaa lapsia hankkia?

   1. Sama kuvio kuin Arabiemiraateissa, Omanissa ja Saudeissa: siirtotyöläiset (ilman kansalaisoikeuksia tai -vapauksia).

    Eräänlainen Apartheid-järjestelmä. “Bwanat ja kulit”

    https://en.wiktionary.org/wiki/bwana
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulit
    https://en.wikipedia.org/wiki/Coolie

Kommentointi suljettu.