Mitäs minä sanoin

Vuosikausia olen jankuttanut kyllästymiseen asti kuntouttavasta työtoiminnasta. Olen sanonut, että sitä käytetään vastoin lakia monella eri tavalla. Lain mukaan siihen ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, mutta näin on koko ajan tehty.

Muutaman viime vuoden aikana kasvu on ollut räjähdysmäistä, kun kunnat ovat ruvenneet säästämään työmarkkinatuen maksuosuuksista. Kunta vapautuu maksuosuudesta ja saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavaan työtoimintaan sijoitetusta. Samalla kunta saa palkatonta työvoimaa, jota käytetään erityisesti kiinteistöjen ja viheralueiden hoidossa. Tämäkin on vastoin lakia, sillä kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata palkkatyötä.

Näin kuitenkin tehdään, kertoo Helsingin Sanomat. Palkaton kuntouttava työtoiminta on lisääntynyt sitä mukaa kuin palkkatuettu työ on vähentynyt. Laitetaan vielä kuva.

Kuva: Helsingin Sanomat

Odotan mielenkiinnolla milloin tämän laittomuuden loppumista. Olen odottanut sitä turhaan jo yli kahdeksan vuotta, ja joudun odottamaan vielä ainakin koko ensi vuoden. Ensi vuoden budjetti muuttaa palkkatuen ja kuntouttavan työtoiminnan suhdetta entistä huonommaksi. Palkkatukeen on budjetoitu vähemmän kuin tänä vuonna ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrän oletetaan kasvavan 5 000 henkilöllä. Heitä tulee olemaan 40 000.

Jos ja kun tämä nyt alkaa kiinnostaa laajemmalti, niin ehkä joskus saadaan muutoksiakin aikaan. Ensi alkuun riittää, että ruvetaan noudattamaan lakia.
***
Blogiin tulee nyt muutaman päivän tauko, minä lähden lomalle.

puheenaiheet politiikka tyoelama yhteiskunta
Kommentit (58)
 1. Stressiheikki
  27.9.2018, 07:12

  Onpa uljasta. Mistähän johtuu tuo piikki palkkatuessa vuonna 1914?
  Hyvää lomaa Saku!

  1. Stressiheikki
   27.9.2018, 07:14

   2014. Vuosisadat on niin toistensa kaltaisia.

  2. Jorma Österberg
   27.9.2018, 10:52

   ”Sanoi vampyyri toiselle.

  3. työtöntyötön
   27.9.2018, 18:32

   Johtuisiko siitä että ennen vuotta 2014 korkeimmalla korotetulla palkkatuella oleva kerrytti työssäoloehtoa vain 50% ajasta. Tuolloin taisi työssäoloehdon raja olla n. 8kk eli piti olla yli vuosi töissä ennen kuin päääsi ansiosidonnaiselle. Vuonna 2014 taas myös korkein korotettu palkkatuki kerrytti 100% työssäoloehtoa ja samalla työssoloehto täyttyi jo 6kk työllä. Näin yhä useampi pääsi palkkatuettuun työhön. Tuo kaaviohan kertoo palkkatuella palkattujen määristä eikä palkkatukimäärärahoista.

   Sitten taidettiin huomata että työhaluisia työttömiä löytyikin ja alettin venkoilla asian kanssa. Yhä pitempään piti olla työttömänä jotta oikeus palkkatukeen syntyisi. Ja eipä taida olla kuin muutama vuosi siitä kun työssäoloehdon kerryttämistä muutettiin niin että nyt palkkatuettu työ kerryttää ehtoa 75% ajasta eli 8kk pitää olla töissä jotta saat tuon 6kk täyteen. Määrärahoja leikattiin jne.

   Toinen syy voi olla noihin aikoihin kovalla kohinalla lanseerattu nuorisotakuu. Sanssikortti (eli palkkatukikortti) annettiin kaikille vastavalmistuneille käteen. Jos yritys vaan älysi hakea palkkatukea työntekijälle jonka olisi palkannut muutenkin niin voittoahan se on. Nuorisotakuu ei muuten onnistunut vähentämään nuorisotyöttömyyttä. Olisi ihan kiva kuulla paljonko palkkatukea myönnettiin helpommin työllistyville nuorille kun samaan aikaan pitkäaikaistyöttömien/vaikeammin työllistyvien palkkatuen ehtoja kiristettiin.

   1. Pikkuäijä
    28.9.2018, 00:04

    Tässä joitain päiviä TE:ltä sitten kysyin,josko joku nyt tarvitsee muutaman 5-6 h tuntia siihen aktiivijuttuun, olisi tarjolla kun tarvitaan ikäihmisen avuksi yhteen hommaan vain.Olen mukana koko ajan ja että sopii vaikka sellaiselle jolla on vamma.
    Sepä polkka meni näin: Ei nyt millään onnistu päivän parin sisään kun virkailijalla menee viikko kun löytää
    Sopivan.(enhän ollut laittanut ehtoja
    Eli miten virkailija sen sopivan määrittelee, paremmin kuin esim minä).Pariin kertaan muistutti että: ja siitä ei sitten tietoja mene muualle kuin meille, se on valtion juttuja.
    Eikä heille mitään palkkaa makseta kun he juuri saavat rahan täältä.

    Sitten voi kyllä laittaa hakemuksen ja kun sopiva löytyy niin ehdotamme
    Ja voi saada myös palkkatuetun oliko 30 tai 35%:lla.
    Palkkatuettu muutamaksi tunniksi miten nää nyt menee?
    Kun olen ymmärtänyt että heidän on saatava jostain työtä muutama tunti saadakseen tuen.
    Siis en ollut itselleni hakemassa vaan kerta-avuksi toiselle.Neuvokaa viisaammat kun entätä kuviota osaa sisäistää.Tulee vain tunne kuin ihmispelinappuloista osaamattomien käsissä.Itse ajattelin, muutama tunti helppoa hommaa hyödyttäisi kumpaakin.

    1. työtöntyötön
     29.9.2018, 20:29

     No enpä kyllä osaa neuvoa mutta kuulostaa ihan te-toimiston toiminnalta. Tosin olen miltei satavarma että päiväksi pariksi ei palkkatukea myönnetä. Olisiko virkailija sitten ymmärtänyt että tarve olisi 5-6h per päivä? Toisaalta juuri kukaan työttömistä ei hypi onnesta noin lyhyestä työkeikasta. Seuraavat tuet saattavat myöhästyä viikkotolkulla. Pimeänä työnä nuo kannattaa hoitaa.

 2. Jyry Heinänen
  27.9.2018, 07:24

  Hyvää lomaa! Kiitos sitkeästä kritiikistäsi epäoikeudenmukaista politiikkaa kohtaan. Luen aina suurella kiinnostuksella selkeät analyysisi Suomen poliittisesta menosta. Ja laitan myös jakoon.

Kommentointi suljettu.