Hajota ja hallitse

Eripuran lietsominen on vanha ja hyväksi koettu keino hallita ja kontrolloida. Kun eri kansanryhmät saadaan toisiaan vastaan, niin hallitsevalla luokalla menee hyvin. Joskus Suomessa puhuttiin konsensuksesta ja ohi olevasta vastakkainasettelun ajasta, mutta ei vastakkainasettelu koskaan ole mihinkään kadonnut. Se on vain välillä hiljentynyt.

Viime vuosina se on kiihtynyt sellaisiin mittoihin, että en muista melkoisen pitkällä aikuisiälläni sellaista nähneeni. Se alkoi työttömien leimaamisella laiskoiksi sohvalla lojujiksi. Esiin marssitettiin toinen toistaan röyhkeämpiä ja jopa ilmeisen fiktiivisiä työnvieroksujia, jotka rehvastelivat työhaluttomuudellaan ja runsailla tuilla. Sitten ruvettiin korostamaan, että nämäkin laiskottelijat elävät työssä käyvien maksamilla verovaroilla. Tukien määrää liioiteltiin, ja tavallisin tapa liioitella on laskea yhteen kaikkien mahdollisten tukien maksimit ja antaa ymmärtää, että jokainen työtön saa saman verran puhtaana käteen. Näin sai alkunsa yhä jatkuva virheellinen puhe 1 800 euroon tuista.

Läpi meni. Sopivasti moderoidut uutisten kommenttipalstat täyttyivät pyhästä raivosta. Työn korostetiin olevan parasta sosiaaliturvaa ja huonostikin palkattua työtä vaadittiin ottamaan vastaan. Näin saatiin muokattua mielipideympäristö hyväksymään palkaton työ sen monilla eri nimillä. Näin saatiin pohjustettua työttömyysturvan suorat ajalliset ja rahalliset leikkaukset sekä indeksijäädytys. Työttömistä tuli vapaata riistaa, jota jokainen katsoo oikeudekseen halveksia. Palkkatyötä tekevät ja työttömät saatiin eri leireihin.

Sitten olivatkin vuorossa palkkatyötä tekevät. Rupesi kuulumaan yhä koveneva ääni palkkakustannusten suuruudesta ja irtisanomisen vaikeudesta. Vienti ei vedä eikä Suomi nouse, jos palkat nousevat entiseen tahtiin. Työllistämiskynnys ei alene, jos irtisanomista ei helpoteta. Ay-liike leimattiin suurimmaksi työelämän jarruksi, ja ruvettiin nostamaan esille ay-johtajien suuret palkat ja liikkeen verovapaus. Jätettiin kertomatta, että EK:n johtajilla on suurimmat palkat ja että verovapaus koskee myös työnantajajärjestöjä. Työnantajien perustamaa työttömyyskassaa YTK:ta ruvettiin mainostamaan näkyvämmin.

Näin yritetään saada vastakkain järjestäytyneet ja järjestäytymättömät työntekijät. Jo ääneen lausuttuna tavoitteena on työehtopimusten yleissitovuudesta luopuminen. Vielä toistaiseksi ääneen lausumattomana ajatuksena on koko ay-liikkeen alasajo. Jos se onnistuisi, niin sitten työpaikkojen ovilla käytäisiin huutokauppaa siitä, kuka tekee työtä halvimmalla.

Lopulta kaikki sopimukset voitaisiin korvata vuoden 1795 palvelussäännöllä:

Palveluskuntaan kuuluvilla on 7 tuntia nukkuakseen, tunti lukeakseen hartauskirjoja, 2 tuntia syödäkseen, 2 tuntia levätäkseen ja 12 tuntia tehdäkseen työtä, mutta sen tulee tapahtua miehen tavoin.

puheenaiheet yhteiskunta tyoelama
Kommentit (94)
 1. Jan Grundström
  4.10.2018, 07:51

  Olipa kirjoitettu “terävällä kynällä” joka sana pelkkää asiaa, hyvä!

 2. Tämä maa on menossa päin persettä. Nythän on myös käynnissä kampanja, että on ihan kiva asua 15 neliön asunnossa ja maksaa siitä “VAIN” 500€ / kk.

  Mikä mahtoi olla se käännekohta, jossa tämä tapahtui? Euroon liittyminen? Nokian kaatuminen? Viimeisimmät porvari hallitukset?

  Kaltevalla pinnalla tietysti ollaan ja jos nyky tilanne olisi esitelty 1989 niin aseellinen kapina olisi ollut varma – eikä se vieläkään täysin pois suljettua ole ja valtiovalta tietää sen. Siksi nopeaan tahtiin aselakeja yritetään kiristää ja tehdä aseista laittomia.

  Suomalainen hallintolammas vain ei pääse edes vaaliuurnille asti puhumattakaan että lähtisi mielenosoitukseen tai vaikkapa kirjekampanjaan mukaan – jos vaikka miljoona suomalaista lähettäisi Sipilälle postikortin, jotta haista kuule äijä kakkara…

  1. Joni Pelkonen
   4.10.2018, 10:54

   Yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttuu hämmästyttävän nopeasti. Nykyiseltä porvarihallitukselta kului sen kääntämiseen alle vuosi. Kun 1990-luvulla saatiin edellisen kerran kärsiä porvarivyörytyksestä, ilmapiiri ja kielenkäyttö (oikeisto)mediaa myöten oli aivan samanlaista. Sitenhän ilmapiiri luodaan, olemalla äänessä. Silloin vallassa ja äänessä oli oikeisto, joten puhe ja ilmapiiri oli oikeistolainen. Valtiovarainministeri alkoi höpöttää “kulutusjuhlasta” johon kansa oli *syyllistynyt*, varsinkin mainostv:n uutiset toistivat tätä propagandaa uskollisesti joka ilta. Kaikki oli kansan syytä, mikään ei ollut poliittisten ja talouden päättäjien syytä. Osamaksulla ostamasi televisio oli muka syy lamaan, ei Neuvostoliiton suurlama eikä päättäjien tekemät jättimäiset virheet valtiontalouden päätöksenteossa.

   Onnellista sentään on, että ilmapiiri kääntyy yhtä nopeasti takaisin. Ennustan, että jo ensi vuoden lopussa elämme huomattavasti toivontäyteisemmässä ja inhimillisemmässä ilmapiirissä. Porvarihallituksen tekemät julmat päätökset toki elävät yhä ilmapiiristä huolimatta, niiden peruuttamiseen kuluu pidempi aika. Toivottavasti ne sentään perutaan.

   1. Samaan olen kiinnittänyt huomiota. Ja kuten Saku kirjoittaa, syntipukkja saadaan nopeasti, kun otetaan yksi osa kansalaisia ja muutama yksityiskohta, joista sitten vedetään suora yhteys suurempiin tapahtumiin.

    90-luvun laman syyt on vieritetty kansalaisten “kulutusjuhlan” syyksi, vaikka syynä oli harjoitettu talouspolitiikka ja Neuvostoliiton romahdus. Nyt uusimman laman ja työttömyyden syntipukeiksi käyvät työttömät, opiskelijat, palkansaajat, sairaat, lapsiaan hoitavat vanhemmat, lapset, nuoret… vaikka syynä ovat olleet muun muassa USA:ssa silmille räjähtäneen subprime-kriisin seuraukset sekä Suomessa harjoitettu talouspolitiikka.

    Liekkö vallalla pelko siitä, että nykyinenkin vaatimaton nousukausi on romahduspisteessä, kun nyt tunnutaan jo valmistautuvan seuraavaan draamaan, jossa syyllisiksi nousevat varmaan eläkeläiset. Kaikki muut kansanryhmät on jo käyty läpi.

    Toivon, että kansalaiset viimein ryhtyisivät vaatimaan julkisesti johtajiltamme koottujen selitysten sijaan totuutta – siitä mitään salaamatta tai siihen mitään lisäämättä taikka sitä muuttamatta.

    1. Eikös eläkeläisiä ole jo syytettykin kaikesta murheesta? Ja sairaanhoitajiakin?

     1. Anttiolavi Salonen
      9.10.2018, 05:54

      Lihavia, ahneita, nauravia ja töykeitä sairaanhoitajia. Tosin, nämä olivat kyllä kaikkia “sairaanhoitajia” kuvaava karikatyyri. 🙂

Kommentointi suljettu.