Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Propagandasotaa

Eipä siinä taas kauan mennyt, kun ennustukseni toteutui. Toissapäivänä sanoin, että kohta joku varmaan haluaa kieltää lakkoilun lailla. Ei mennyt kuin päivä, niin EK:n Jyri Häkämies vaati poliittisen lakkoilun rajoittamista lainsäädännöllä. Lakkoilla pitäisi kuulemma omalla ajalla.

Jonkun muun sanomana tämä kävisi vitsistä, mutta Häkämiehen sanomana se ei ole vitsi. Poliittisten lakkojen rajoittaminen tai kieltäminen on elinkeinoelämän johdon pitkäaikainen tavoite, ja jos Sipilän hallituksella olisi enemmän aikaa, niin sitä varmasti yritettäisiin. Se olisi varmin keino saada aikaan yleislakko, mutta se on toinen asia. Katsotaanpa EK:n propagandan perusteluja.

Lakkoilun kansantaloudelle aiheuttamat kustannukset ovat vaikuttavan tuntuinen perustelu. Elinkeinoelämä on laskenut, että pelkästään viime keskiviikon lakkoilu tuli maksamaan 50 miljoonaa euroa. Teknologiateollisuus panee paremmaksi, ja sanoo summan olevan peräti 70 miljoonaa. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoo, että näissä laskelmissa on jättimäinen virhe. Oikea summa on jossain 20 miljoonan tienoilla.

Minä en tiedä mikä on totuus, ja tuskinpa tiedätte tekään. Tämä näyttää olevan samanlainen asia kuin työttömyystilastot, joista valitaan kulloiseenkin agendaan sopiva. Työministeriön tilasto olisi lähempänä totuutta, mutta hallitus käyttää aina Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen kauniimpia lukuja, koska ne sopivat sen tarkoituksiin paremmin.

Entä sitten tuo vaatimus rajoittaa poliittisia lakkoja tai jopa kieltää ne kokonaan? Onko asia teknisesti niin helppo, että hallitus vain esittää lakia ja eduskunta sen hyväksyy?

Ei ole. Poliittisesta lakosta ei säädetä lailla, vaan oikeus siihen perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut. ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.

Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina.

Puhe poliittisten lakkojen kieltämisestä tai rajoittamisesta muistuttaa kovasti maahanmuuttokeskustelua, jossa ihan lonkalta esitetään vaatimus rajojen sulkemisesta, koska itsenäisellä valtiolla on siihen oikeus. Molemmissa tapaauksissa unohdetaan, että kansainväliset sopimukset rajoittavat lainsäädäntövaltaa. Voihan valtio tietysti tehdä ihan mitä tahansa, mutta kansainvälisten sopimusten suora rikkominen tai jopa niistä irtautuminen aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Ei tarvitse kuin vilkaista Britannian tämänhetkisiin vaikeuksiin panna täytäntöön hetken hurmiossa tehtyä päätöstä erota EU:sta.

Kannattaa miettiä tarkasti mitä haluaa, sillä kovasti haluamansa voi myös saada. Mukana tulevat myös kaikki mahdolliset vaikeudet.

(Kiitos Seppo Tuoviselle poliittisten lakkojen oikeutuksen selittämisestä.)

Kommentit (46)

 1. Ihmettelen

  No nyt sitten työntekijän panos yrityksissä on arvioitu ja arvokkaaksi todettu. Kumma vaan että silloin kun työtä tehdään, minimoidaan työntekijän työpanoksen tuotto ja siihen vedoten halutaan ilmaista työvoimaa, esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan nimissä.

  • Mika Pajari

   Tämä kommentti on kyllä niin totta kuin vain olla voi. Kiitoksia kommentoijalle.

 2. Emilia

  Jos poliittisten lakkojen rajaaminen on kansainvälisten sopimusten vastaisia niin tuon sopimuksen rikkojia on paljon alkaen kaikista muista pohjoismaista ja jatkuen Saksaan ja Länsi-Euroopan maihin.

  ”Ruotsissa poliittiset lakot on lähtökohtaisesti kiellettyjä, mutta sikäläinen työtuomioistuin on katsonut lyhytaikaiset poliittiset lakot sallituiksi, jos lakosta ei aiheudu merkittävää vahinkoa työnantajalle.”

  ”Norjassa poliittiset lakot ovat sallittuja, mutta vain lyhytaikaiset, samoin Tanskassa.”

  ”Saksassa, Itävallassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa poliittiset lakot on kielletty”

  • sakutimonen

   ”Jos väitetään tai edes annetaan ymmärtää, että poliittiset lakot ovat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kiellettyjä, se on täyttä roskaa.”

   ”Suomen ratifioimia ILO:n sopimuksia on vakiintuneesti tulkittu siten, että työntekijöiden etujen puolustamista työtaistelujen avulla ei voida rajoittaa koskemaan vain työsuhteen ehtoja tai ammatillisiin etuihin liittyviä kollektiivisia vaatimuksia.”

   https://www.verkkouutiset.fi/hs-professori-arvostelee-kollegansa-raporttia-poliittisista-lakoista/

   • Emilia

    Ammut ohi!

    En väittänyt että pohjoismaissa lakot kielletty vaan rajoitettu lyhyt aikaisiksi.

    • Timppa

     Etkö juuri väittänyt että ”Ruotsissa poliittiset lakot on lähtökohtaisesti kiellettyjä”?

     • Emilia

      Kuten sanoin oikeuslaitos on soveltanut lakia ja sallii lyhyt aikaiset lakot.

      @Timo Harju

      En tiedä mutta oletan että lyhyen lakon perusteet tulee Timosen linkistä:
      ”Etelä-Euroopassa kielletään poliittisia lakkoja, kun niillä pyritään vaikkapa hallituksen kaatamiseen ja uusiin vaaleihin. Tämä on täysin (YK:n Kansainvälisen työjärjestön) ILO:n hyväksymien periaatteiden mukaista.”

      Hallitus ei kaadu lyhyeen mielenosoitus lakkoon mutta pitkä yleislakko olisi kielletty.

      • Jarkko

       Lakko-oikeuksia eri maissa vertailevissa yliopistotutkimuksissa poliittinen lakko määritellään näin:

       ”Political strike – directed against the Government in relation, generally speaking, to non-
       employment matters.”

       Mitä tutkin asiaan liittyvää kansainvälistä tutkimusta niin suurimmassa osassa euroopan maita lakot jotka liittyvät työsuhteisiin liittyvään lainsäädäntöön ovat laillisia ja lakot jotka eivät liity työsuhdelainsäädäntöön laittomia. Esim Ruostissa jossa professori väittää poliittistenlakkojen olevan kiellettyä kaikissa tutkimuksissa missä luin kielto koskee vain julkisen sektorintyöntekijöitä eikä yksityisensektorin työntekijöitä.

       Saksassa poliittiset lakot ovat sallittuja jos lainsäädäntö vaikuttaa työsuhteisiin liittyvän kiistan aiheeseen. Tulkinta perustuu aika vahvasti oikeuskäytöntöihin. Ymmärrän hyvin tämän toisen professorin Niklas Bruun närkästyksen näistä väitteistä.

    • Timo Harju

     Ja mikähän tuo käsite ”lyhyt aika” voisi olla?

     Kyllähän tässä on selvä turpa kiinni-meininki. Älä nosta ääntäsi ja kättäsi herraa hallitsijaasi vastaan, toimi hän sitten miten tahansa.
     Lait ja asetukset ilmaisevat valtasuhteita, ja Häkämiehen tavoitteen ydin on kuvattu edellisessä virkkeessä. Ei tämä sen syvällisempää ole.

    • Timo Harju

     Ja niin. Jos Ruotsia käytät esimerkkinä, siellä työlainsäädäntö ja -kulttuuri myötämääräämisoikeuksineen on tyystin toinen kuin Suomessa. Ruotsin työmarkkinoilla on jo ajat sitten viety läpi monia sellaisia uudistuksia, joista Suomessa vasta uneksitaan.

     Muihin Pohjoismaihin verrattuna meillä on helvetin ruma ja verinen sisäisten selkkausten historia. Taisi olla v. 2008 kun Yle järjesti kaksiosaisen teemaillan kansalaissodasta. Vastakkain olivat valkoisten ja punaisten jälkeläiset. Pysyttiin kyllä keskustelun tasolla, mutta ei jäänyt mitenkään epäselväksi, ettei vastakkain asettelun aika mitenkään mennyt ole. Ja siitähän Sipilän hallitus on ajankohtainen esimerkki.

  • Ruotsinsuomalainen

   Poliittiset lakot Ruotsissa ovat sallittuja, maassa vallitsee oikeus lakkoiluun.
   Moni ehkä sekoittaa tämän työrauhavelvollisuuteen, jota ei tosin ohjata lainsäädännöllä.
   Sitten on tietenkin eri asia, mitä mieltä ollaan.
   Ruotsissa moni puoluekin on sitä mieltä, ettei ole oikein lakkoilla demokraattisesti tehtyjä päätöksiä vastaan ja kannattaa periaatetta, että lakkoilu, jonka tarkoitus ei ole työehtosopimukseen pääsy, ei ole soveliasta.
   Monen mielestä tämä pitäisi olla lailla säädetty. Lailla sitä ei tosin säädellä ainakaan vielä, vaikka ammattiyhdistyksetkin soveltavat mielellään tätä periaatetta.
   Asiasta on keskusteltu paljon Göteborgin sataman lakkojen yhteydessä. Kysymyksessä on pullonkaula, jossa pienetkin selkkaukset häiritsevät koko maan vientiä välittömästi. Ja jos joidenkin tahojen toiveet voitaisiin täyttää, niin satamassa ei lakkoiltaisi koskaan, eikä mistään syystä.

   • jiipee

    Eli Häkämies antoi täysin väärän kuvan asiasta.

    • stunned

     Niinhän se on myös väittänyt, että Saksassa Suomea helpompi irtisanoa. Missään verrokkimaassa ei ole yhtä halpaa potkia pois kuin meillä.

     Kaikki perustuu mielikuviin. Häkämies on kuin mainosmies. Ilkeä sanoisi propagandaksi, mutta propagandakin perustui ennen vanhaan etäisesti tosiasioihin.

     • Hannu Rajatie

      Tämänhän Nokia sai aikanaan Saksassa kokea kun kuvitteli irtisanomisten olevan siellä yhtä helppoa kuin täällä.

  • Timppa

   Ruotsissa tai Norjassa ei ole mitään säädettyä aikarajaa polittisen lakon kestolle jos on uskominen Hankenin työoikeuden professori Niklas Bruunia. Hänen mukaansa jopa kahden viikon poliittinen lakko on sikäläisessä tuomioistuimessa todettu lailliseksi. Lakot käsitellään tapaus tapaukselta eikä kaavamaista oikeuskäytäntöä ole. Lisää tietoa eurooppalaisista työrauhajärjestelmistä antaa esim. tämä esitys: https://tem.fi/documents/1410877/3346190/Selvitys+eurooppalaisista+ty%C3%B6rauhaj%C3%A4rjestelmist%C3%A4+20042011.pdf

  • Markku Isometsä

   Kuinkahan on Italiassa ja Ranskassa.

   • Antonio

    Käsittääkseni lakkoilu on Mussolin ajan lakkokiellon jälkeen Perustuslain laajasti sallima oikeus Italiassa, kunhan ilmoittaa tulevasta lakosta 10 pv aiemmin. Lakon voi käynnistää ay-liike tai työntekijöiden ryhmä. Ja lakkoja riittääkin viljalti, lakkoliipaisin on äärimmäisen herkässä.
    Poikkeukset:
    julkiset palvelut kuten sairaalat, apteekit, julkinen liikenne ja poliisi eivät saa häiriintyä, koska haittaisivat yhteiskunnan menoa, joten niihin liittyvä lakkoilu/työsulku saattaa tuottaa 1-1,5 vuoden ja työsulku jopa 2 v vankilatuomion.
    Poliittinen lakko, s.o. sellainen, joka hyökkää Italian tasavallan demokratiaa vastaan, esim. estäen Parlamentin tai hallituksen toiminnan, tai äänestyksen, on rikos.

  • AMK

   Lyhytaikainen lakko? Mikä on lyhytaikainen,tunti kaks…hei mäkin olen ollut tupakkilakossa monta tuntia kun olen nukkunut lasketaanko sekin lakkoiluksi-en ole nähnyt unta palkattomista töistä-toista se on nykyisen hallituksen jotka EK:n juoksupoikina ajavat ”Suomi nousuun” loganilla palkattomia töitä työttömyyskorvauksella ja kaikille on työtä millä ei elä joten täytyy hakea avustuksia että jaksaa käydä töissä silti valitetaan toimeentulohakemukset ovat nousseet vaikka työttömille on löytynyt työtä,auto pitää olla että pääsee työhön mistä ei makseta palkkaa,toimeentulotuessahan ei oteta huomioon auton käyttökustannuksia…???Eivät kaikki asu kehäkolmosen sisäpuolella-toki eihän se helppoa ole sielläkään omalla autolla työpaikalle 15 minuuttia julkisilla 1-1,5 tuntia.Ai niin sillähän ei ole merkitystä kun päättäjät itse saavat vain istahtaa veronmaksajien maksamiin taksiin ..kuis helppoa se on käydä painamasa nappia paikalla,vaikkei sitä jostain syystä painaisikaan palkkio juoksee silti ja ilmaiset kyydit vaikka hongkongiin.

 3. Lauri Käyhkö

  EK:n Jyri Häkämies vertaili vaatimustaan muihin Pohjoismaihin, poliittisten lakkojen rajoituksiin siellä. Mitä tuo sitten tarkoittanee maiden välisi eroina?

 4. jiipee

  Hyvä kirjoitus jälleen!
  Se pisti silmään Häkäniemen selittelyissä että vertasi Suomen tilannetta Ruotsin Norjan ja Tanskan malleihin. Onko muissa pohjoismaissa lakot kielletty työajalla? Pitäneeköhän paikkaansa.

  • jiipee

   Ylempänä oli tullutkin vastauksia, ok.

 5. AKK

  Oikeudet eri maissa on aina katsottava kokonaisuutena, propagandaan kuuluu sekin että omia tarkoitusperiä tukemaan haetaan vain itseä miellyttävät seikat vaikkapa Saksasta, Tanskasta jne. Propakandaan kuuluu usein myös asioiden häikäilemätön liioittelu, työnteon arvo voi esimerkiksi lakon vaikutuksesta nousta tähtitieteelliseksi, mutta palkkaneuvottelussa työn arvo onkin todella pieni…

  Muunkinlaista propagandaa esiintyy ja sitä esittävät työnantajien puolesta jopa tavallisiksi työllisiksi esittäytyvät. Tässä yksi esimerkki Sinisestä ”työläisestä”:
  http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262115-jospa-nyt-viela-oikein-rautalangasta-taman
  Jutussa otetaan kantaa irtisanomisiin tuntematta selvästikään lainsäädäntöä joka irtisanomisiin liittyy. Annetaan kuva että puheenvuoron esittäjän tapauksessa ay-liike olisi lähtenyt jotenkin rettelöimään, ei varmasti koska kyseessä ovat puhtaasti tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Keskustelu olisi varmaan käyty siitä onko irtisanomisperusteet varmasti olemassa, mikä on irtisanomisaika ja olisiko esim. lomautus mahdollista ja järkevää tai löytyisikö muita parempia ratkaisuja.

  Ilmeisesti kentällä on todella paljon vääriä käsityksiä ja kummasti esille vaan pompsahtaa näitä ”työntekijöitä” joilla ei tunnu olevan hajuakaan työlainsäädännöstä ja työehtosopimuksista, sama pätee joihinkin yrittäjiin. Itseluottamusta heillä kyllä riittää julistaa ay-liike rettelöitsijäksi ja lainsäädäntö huonoksi. Erityisesti tyyli istuu Sinisten ja PerusS lippujen alla esiintyviin, mutta yrittäjäpuolella varsinkin kokoomus- ja kepulaisiksi esittäytyvät julistavat samaan tyyliin. Mistä näitä lainsäädäntöä tuntemattomia ideologista sotaansa käyviä propagandakoneita oikein sikiääkään?

  Jospa hallitus panostaisi jatkossa vaikka työlainsäädäntökoulutukseen siten että se tulisi pakolliseksi ainakin kaikille yrittäjille ja järjestäytymättömille työntekijöille. Osaaminen on luvattoman heikkoa!

 6. Ramses

  Kymmenkunta vuotta sitten AKT ilmoitti jättävänsä ahtaustyötä koskevan lakkovaroituksen. Siis ilmoitti jättävänsä lakkovaroituksen. Pelkästään tästä liiton aikomuksesta porvarimedia tempaisi taskulaskimet esiin ja alkoi lähes kilpailla siitä, kuka keksii suurimman lakon aiheuttaman menetyksen yhteiskunnalle.

  Mitä lähemmäs ensimmäinen mahdollinen lakkopäivä sitten hiipi, sitä suuremmaksi lakon aiheuttamat viennin menetykset kasvoivat. Taloutta turmelevan lakon kustannuksia liekitettiin myös kansalaisten mielipiteillä ja maikkarilaiseen tapaan kameraryhmä kipaisi kansan syvien rivien pyhimpään paikkaan – Espoon Tapiolaan Stockmannin tavaratalon ovelle. Umpioikeistolailta ihmisiltä, kuten Tapiolassa, saa juuri sellaisia mielipiteitä, kuin Maikkari kulloinkin tarvitsee.

  Vientitilastoa ja arvoa Maikkaria paremmin tunteneet vitsailivat tuolloin, että jos lakon menetykset olisivat kerrottua luokkaa, Suomen pitäisi olla vientimaiden maailmantilastossa toisena – heti USAn jälkeen.

 7. antti

  Suomen luonnollisissa verrokkimaissa eli Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa irtisanominen on helpompaa. Näissä maissa on ymmärretty vasemmistoa myöten, että mitä alhaisempi työntekijän palkkaukseen liittyvä riski on, sitä rohkeammin yritykset palkkaavat työntekijöitä. Kaikki voittavat.
  Esimerkiksi Saksassa alle 10 hengen yrityksissä ei käytännössä ole irtisanomissuojaa ollenkaan. Rajaa jopa nostettiin viidestä kymmeneen. Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa vallitsee täystyöllisyys.

  • AKK

   Kuinka monta asiavirheitä löydät kirjoituksestasi. Voit aloittaa vaikka irtisanomisen helppoudesta kokonaisuudessaan ja kertomalla mainitsemiesi maiden työllisyysasteet.

  • Timo Harju

   ”Irtisanomissuojassa ei ole merkittäviä eroja. Ruotsissa vakituisten työntekijöiden irtisanominen on tavallisimmin käytettyjen OECD indikaattorien mukaan hieman hankalampaa kuin Suomessa mutta toisaalta määräaikaisia työsuhteita säädellään Suomea vähemmän. (OECD Employment Outlook 2013) Ruotsalainen erikoisuus on lakiin viety “last-in-first-out”- politiiikka, jonka mukaan pisimpään yrityksessä ollut on irtisanomisjärjestyksessä viimeinen.”

   Roope Uusitalo
   Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori

  • Rumshaker

   Onko pää kipeä?

 8. antti

  En yhtään herra liiton mies. Mene kiltisti nettiin niin löydät tilastot.

 9. AMK

  Mikä on lain mukaan yksittäistapaus,niin moni päättäjä siihen vetoaa.
  Minä olen työtön sellanen pitkääää.. sellainen olenko yksittäistapaus vai olenko ideologisesti vain työtön joka haluaa olla työtön eli olen yksittäistapaus joka on työkyvyyttömyyden (tulipas yyy:tä monta) perusteella kukaan minua palkkatöihin halua mutta palkattomiin töihin ihan olen okey??Pidetään huolta,että työttömilläkin on töitä etteivät syrjäytyisi, entäs kun työtön joka tekee työtä mutta ei saa palkkaa (työttömyyskorvaushan on pelkkä ruokaraha)missä on vapaa-aika,työttömillä työntekijöillä menee kaikki aika ja energia milläs huomenna menen palkattomaan työhön,syönkö vai maksanko sähkölaskun,puhelinmaksun,katon pääni päälle,no nehän ei herroja huoleta kyllä se työtönkin maksaa veroja että itselle lompakon täytettä tulee.Eipä ole kunahtunutkaan herra isotolppa alle tonnin verovapaudesta kunhan audin takapenkille pääsi.TT-tuesta senhän piti nousta,mutta mikäs papru odottaa allekirjoittajaa (ei kosketa minua olen hyvin tienaama työmarkkinatuen saaja alennetulla sellaisella)) mutta mutta toimeentulosaajien menot (hinnankorotukset eivät siis kosketa heitä köyhiltä kun on varaa viedä..mitä)https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_160+2018.aspx
  Tämän paprun mukaan allekirjoitusta vaille tt-tukea piennetään korotuksien sijaan,mitä sitten tarkoittanee pisteluku en ole ällä matematiikassa enkä myöskään sekavassa lain kirjoituksessa.Alennuksia tiedossa..no pitäähän se jostain kompensoida kun arkadianmäellä 1.1.2019 palkkiot nousee…Mikä on helppo ottaa sieltä kenenkä oikeuksia kukaan ei puolusta…leipäjonoon… vahinko vain meillä påin vain kerran kuukaudessa…no enpä ole kansanterveydellisesti liian lihava…ehkä ne sittenkin ajattelevat työttömien terveyttä hah hah hah

  • AMK

   Lisään vielä taas yhden perustuslain vastaisen jutun:työtön tekee työtä työttömyyskovausta vastaan,hänellä ei ole oikeutta saada terveydenhuollon palveluksia niinkuin palkallisia on,työttömillä on oikeus saada (mikä sekin pimitetään)terveydenhoitajan ilmainen käynti-lääkäriin kun passitetaan maksat sen omasta pussistasi.Vakuutus on otettu jos työtön ”töpiksii työnantajille” mutta jos työtön teloo itsensä olet omallla vastuulla työtä tekemässä,siinä annetaan vastuu työttömälle ”sinä tiedät mihinkä pystyt/jaksat jos kieltäydyt omaan työkykyysi viitaten niin karenssia paukkuu.

 10. Make

  Koko tämän realitynäytelmän roisto on Mikael Pentikäinen, joka tulisi nopeasti vapauttaa kaikista tehtävistään. Ei ihme, että mies luottamuspulan vuoksi lensi kuin leppäkeihäs Hesarista. Tuo lakiesitys perusteluineen on varsinainen kukkanen, Sipilä-Pentikäinen suhmuroinnin tulos – ei Rukan lumilta vaan suviseuroilta. Ja Rukan lumille en mene ikinä, kun eläkeikäni nousi parilla vuodella sen takia, että joku Suomessa elää peräti satavuotiaaksi.

  • AMK

   Filatov:Jos korissa on yksi huono omena ei pidä jättää koko koria pois. Ei lainaus merkkejä..kysymys oli aktiivijutusta. Minun mielestä jos on yksi huono omena koko kori on pilaantunut home nimittäin leviää ei näy niinkuin häkääkään ei haista eikä maista (tappava ristikkosanoissa on häkä).Entäs elintarvikealalla otetaan se yksi mädäntynyt omena pois ja kattotaan mitä sitten tapahtuu.Juu juu elintarvikealalla koko kori on pilaantunut niitä ei saa myydä,mutta mitäs tekee filatov antaa homeen lisääntyä tässä tapauksessa paisunut hiivan johdosta ylitse ja nostaa kädet pystyyn sorry tämä ei ollut tarkoitus mutta kun lähti ns.lapasesta pysäyttäminen hankalaa.Se siitä korjataan jos on korjattavaa..

  • AKK

   Olen samaa mieltä. Eikä lupaa hyvää yrittäjille eikä heidän työntekijöille jatkossakaan jos Suomen yrittäjät jatkaa vanhoillisten keskustalais-lestadiolaisten talutusnuorassa. Heidän toimintatapansa ovat niin kaukaa menneisyydestä ja työntekijöitä aliarvostavia, etteivät ne toimi nykyajan työelämässä.

 11. Jonis Lusis

  Väärin lakkoiltu-väärin sammutettu. Kummasti nyt ollaan lakien perään huutamassa kun duunarin
  asiasta on kysymys.
  Hallitus ja työnantajat ovat viime vuosina niitä mielensä mukaan polkeneet ja oikoneet.

 12. Siru Pola

  Häkämies lukee blogiasi, koska tuskin olisi muuten ryhtynyt lakko-oikeuden rajoittamista koskevia puheita pitämään.

  • AKK

   Poliittisten lakkojen kieltäminen tulee aina näissä tilanteissa esille EK:sta ikäänkuin työkalupakista. EK:ssa tuskin uskotaan seuraukset tietäen, että poliittisia lakkoja alettaisiin kieltää, vaan teemaa halutaan pitää esillä. Se on sitä hiljaista aivopesua jolla tiedustellaan kulloistakin ilmapiiriä ja yritetään nostattaa vastarintaa ay-liikettä vastaan.
   Tietyt kuviot tuntuvat toistuvan vuodesta toiseen.

 13. Antti Järveläinen

  Lakkojen aiheuttamat rahalliset menetykset ovat kiintoisaa pohdittavaa. Yksi perusteltu näkökulma voisi olla se, että yksi lakkopäivä tarkoittaa maksimissaan yrittäjän/yhtiön laskutuksen siirtymisen yhdellä päivällä eteenpäin. Lakkopäivän kustannus olisi tällöin tulon menetyksen siirtymisen aiheuttama yhden päivän laskennallinen korko vähennettynä palkoista säästyneellä summalla. Palvelutehtävissä ja esim. lounaskahvilassa menetys on laskettava päivän myynti vähennettynä säästyneillä palkkakustannuksilla. Ja voihan tietysti harrastaa tuota medioissa viestittävää HiVe-mallia, eli vedetään hihasta jokin luku, omiin tarkoituksiin sopiva sellainen. Viestillähän on aina tarkoituksensa.

  • Merja

   Kiitos HiVe-mallinnuksesta.

 14. Saara Nieminen

  Suomessa ja varsinkin yrittäjien puolelta on hehkutettu sitä, että uuden irtisanomislain myötä meille syntyisi kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Ja asia on vielä todistettu tutkimuksella. Tosin tutkimuksen on tilannut ja maksanut Suomen yrittäjät. Ja että tulos olisi varmasti oikeanlainen, kysely tehtiin Suomen yrittäjille. Tuon kyselyn tulosta kannattaa nyt mainostaa, koska sen perusteella irtisanomisia on ihan pakko helpottaa.

 15. Pertti Rova

  Mistä kumpuaa tämä EK:n ja Häkämiehen ja kumppaneiden äärioikeistolaisuus ja himo tappaa kansanvalta eli demokratia? Poliittisiin lakkoihin ja yleislakkoon ei mennä kevyin perustein! Jonkun tuotantopäivän kustannukset eivät paina mitään, kun rakennetaan viisaasti tasa-arvoisen yhteiskunnan tulevaisuutta vuosikymmeniä eteenpäin. Kaikki eivät voi rikastua työllään, mutta sillä toimeentulo on elintärkeää koko yhteiskunnalle! Näin yksinkertaista se on!

  • äimänkäki

   Onhan uutisointi lakoista aika hauskanpuoleista. Kun työtä tehdään mikään ei kannata ja ilmaisia tai melkein ilmaisia työntekijöitä tarvitaan. Mutta kun työt lopetetaan, tuleekin hirmuiset tappiot. Niillä numeroilla työn kannattavuus onkin huippuluokkaa.

   Miksi se ”työpaikka” on politikoillekin niin tärkeä että. Jos pannaan se yleisin palkka 2 600/kk palkka laskuriin, niin siellähän se näkyy. Palkanmaksajan sivukulut plus 560, työtekijän brutosta pois verot 620, työeläkemaksu 160, työttömyysvakuutusmaksu 50. Duunarille käteen 1760. Lasketaanpa. Työn hinnaksi tuli 3160/kk. Duunari sai rahasta noin puolet, mutta ei tässä vielä kaikki, välilliset verot iskevät kun lähdetään ostamaan. Unohdetaan nyt polttoaineet autot viinat ja tupakat joiden hinnassa on pelkkää veroa. Otetaan netosta pois vain alv 24 %, jää 1 330 netonnettoa jolla pitäisi pärjätä, eli työkustannuksista 40 %. Joku vei 60 %. Aika huono hyötysuhde on työntekijällä.

   Tässä tietenkin vain työn hinta. Työn tettäjällekin työn pitäisi kannattaa. Yrittäjät voisivat avata vähän kassavirtaa, mikä on kulujen suhde duunarille lähetettävään nettoon. Muitakin kuluja on eivätkä ne ole kiveen hakattuja, kuten energian hinta. Sekin on paisutettu politiikan päätöksillä.

 16. Jouni

  Kummasti aletaan laskea menetyksen hintaa jos junat ovat lakossa, mutta jos ne eivät kulje jostain muusta syystä niin se on vain taas talvi yllättänyt vr:n.

 17. äimänkäki

  Ryhdistyksiä on Suomessa pilvin pimein. EK on yksi niistä. Miksi se haluaa rajoitaa juuri työntekijöiden yhdistymistä etujen valvomiseksi? Yhdistymisvapautta joko on tai ei ole. Jos tähän vapauteen puututaan häviää kartalta myös EK. Haluaako se lopettaa myös itsensä? Valtioissa joissa ei ole yhdistymisvapautta, se toimii ns. maan alla. EK varmaan jatkaisi toimintaansa golf-kentillä.

Kommentoi »

Comments are closed