Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suoneniskentää verenvuotoon

Yli 11 000 henkilön perustoimeentulotukea on alennettu 20-40 prosenttia sen jälkeen, kun tuen myöntäminen siirtyi kunnilta Kelalle, kertoo MTV. Rahassa se tarkoittaa jopa 200 euron leikkausta 491,21 euron perustoimeentulotukeen, joten rangaistuksen uhrin on pahimmassa tapauksessa elettävä alle kolmella sadalla eurolla koko kuukausi.

Kyseessä on oikeasti rangaistus, sillä toimeentulotukilain mukaan tukea voidaan alentaa 20-40 prosenttia, jos henkilö on ilman perusteltua syytä kieltäytynyt yksilöidysti ja todistetusti tarjotusta työstä tai sellaisesta julkisesta työvoimapalvelusta, joka kohtuullisen pitkän ajan turvaisi hänen toimeentulonsa, tai hän on laiminlyönnillään aiheuttanut sen, ettei työtä tai julkista työvoimapalvelua ole voitu tarjota taikka ammatillista koulutusta vailla oleva, täysi-ikäinen alle 25-vuotias on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta.

Käytännössä työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi katsotaan ihan mikä tahansa laiminlyönti. Se voi olla TE-toimiston ilmoittaman täysin mahdottoman ja sopimattoman työpaikan hakematta jättämistä tai palkattomasta työstä kieltäytymistä. Vain taivas on rajana Kelan tulkinnalle, joka lähtee aina siitä, että asiakas on väärässä. Päätökseen voi hakea muutosta, mutta se kestää, eikä päätös tule muuttumaan.

Lain mukaan tukea voidaan alentaa ensimmäisellä kerralla enintään 20 prosenttia ja toistuvan menettelyn takia enintään 40 prosenttia. Alennus voi siis olla mitä tahansa välillä 1-40 prosenttia, mutta sana ”enintään” on laissa vain koristeena. En ole koskaan kuullut alennuksesta, joka olisi jotain muuta kuin 20 tai 40 prosenttia.

Alennus voi kestää kerrallaan enintään kaksi kuukautta. Sen jälkeen tukea voidaan alentaa seuraavat kaksi kuukautta, sitten taas kaksi, ja niin edelleen.

Alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että se ei vaaranna ihmisarvoisen elämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa, eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Tästä lainkohdasta ei käytännössä enää piitata, sillä Kela on pelkkä laskukone. Sen etuuskäsittelijöillä ei ole ymmärrystä sosiaalityöstä, eikä asia heitä kiinnosta. Heidän tehtävänsä on rangaista.

Kela ei myöskään piittaa lainkohdasta, jonka mukaan alennuksen yhteydessä on aina laadittava, mikäli mahdollista, yhdessä toimeentulotuen hakijan ja tarvittaessa yhteistyössä työ- ja elinkeinoviranomaisten ja muiden viranomaisten kanssa suunnitelma toiminnasta asiakkaan itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi. Sen laatimisen Kela sysää kunnan tehtäväksi. Tämä suunnitelma on muista suunnitelmista erillinen, ja se on laadittava aina tuen alentamisen yhteydessä. Jos asiakas on mahdoton, niin suunnitelma on silti laadittava, sillä sanat ”mikäli mahdollista” tarkoittavat yhteistyön mahdollisuutta, mutta eivät vapauta suunnitelman laatimisesta.

Kunnat eivät tätä laissa vuodessa 2002 lähtien ollutta alennusmahdollisuutta juuri käyttäneet, sillä se olisi ollut niiden sosiaalityön kannalta turhaa. Alennettua tukea olisi kuitenkin pitänyt paikata täydentävällä tuella, joten tulos olisi ollut plus miinus nolla. Lisäksi suunnitelman laatimisesta olisi aiheutunut käytännössä turhaa työtä.

Kela ei tällaisia ajattele, koska sen ei tarvitse. Sen käsitys asiakkaan itsenäisen suoritumisen edistämisestä on samanlainen kuin entisajan puoskarilla, joka määräsi verenvuotoon lääkkeeksi suoneniskentää.

Kuva: Wikipedia

Kommentit (84)

 1. stunned

  Havahduin ajattelemaan kummia seisoessani taannoin erään marketin kassahihnalla asiakkaana. Kuinka helppoa oli pikaisesti ulkoasusta päätellä henkilöä tuntematta vain kädellä näyttää ”vasemmalle/oikealle”. Marketin kassajono voisi olla allegoria Auschwitzin/Kelan valinnalle junalaiturilla. Vasemmalle –> suihkuun, oikealle –> (palkattomaan) työhön.

  • Raimo Leppänen

   Hieno vertaus!

 2. Markku Kiiskinen

  Taas hyvä kirjoitus nyky-systeemin keppi politiikasta. Hyvä Saku jaksa jatkaa !

 3. Arska

  Hallitus kieltää kaiken sosiaaliturvan leikkauksen tapahtuneenkaan vaikka näyttöä on asiasta yllinkyllin.
  On se laitos kyllä niin läpimätä valehtelijoiden klubi minkä uskottavuus on nollatasoa.

  Aktiivimalli 2:lla haetaan ikikarensseja seuraavaksi joten homma menee entistäkin sairaammaksi täällä onnelassa ”maailman onnellisimmassa maassa”.

  • stunned

   Orpo: ”Tuloerojen kasvu johtuu tupakkiveron nostosta.”
   Orpo #2: ”Tuloerojen kasvu johtuu autoveron poistosta.”

   Päätelmä: jos työttömät polttaisivat vähemmän tupakkaa, olisi heillä varaa ajaa uusilla, vähemmän verotetuilla autoilla.

   Lindström: ”Sote-uudistuksen pitkittynyt käsittely valiokunnassa uhkaa leikata työttömiltä satasen.”

   Päätelmä: kiirehdin aktiivimallia laiksi välittämättä varoituksista ja lain virheistä. Se sijaan, että korjaisin vanhan kehnon lain virheet, teen uuden huonosti valmistellun lain aktiivimalli II, ja syytän leikkurista muita.

   https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005855987.html

   • Jarkko

    Ei tuloihin vaikuta se miten rahansa käyttää vaan muutokset tuloissa. Jos joku saa jotakin reittiä pitkin enemmän kuin muut niin tuloerot kasvavat samoin tapahtuu kun joku sää vähemmän kuin muut. Tähän päälle tietenkin pitää saada köyhät ilman palkkaa kunnostamaan kaikki paikat niitä varten kenelle kaikki palkkiot menevät, mutta sekään ei vielä riitä siihen päälle köyhän pitää vielä olla hattukourassa kiitollinen työllä ansaitsemastaan minimaalisesta sosiaaliturvasta.

    Aktiivilakikin on huvittava laki, koska jo osallistuminen järjestelmään edellyttää sen piiloagressiivisuuden hyväksymistä, että ei ole aktiivinen, koska joutuu kokoajan todistelemaan aktiivisuuttaan. Astelma on täysin sama kuin kyselisi muilta kyllä tai en vastausta kysymykseen ”jokos lopetit lasten hakkaamisen”? Siinä näet leimaantuu lasten hakkaajaksi riippumatta siitä vastaako tuollaiseen kysymykseen kyllä tai en.

    • stunned

     Huippurikkaita ei voi verottaa (ovat piilottaneet rahansa hallintarekistereihin ja paratiisisaarille) ja keskiluokkakaan ei halua lisää veroja (jättävät äänestämättä Kokoomusta jos). Silti hallitus haluaa alentaa veroja (omia verojaan) — koska se on uusliberalismin ideologia (taxcuts, taxbreaks,) — ja on pakotettu siirtämään verotusta välillisiin veroihin, jottei kassa aivan tyhjene. Tätä kutsutaan vastuunototksi ”se maksaa joka käyttää”.

     Välillinen verotus osuu köyhiin. Kun autovero poistuu, käy vanhoilla autoilla ajo niin kalliiksi, että köyhän on luovuttava autosta, mutta uuteen ei ole varaa. Orpo silti selittää, että tuloerot eivät kasva, vaan ne johtuvat siitä, että köyhillä on huonot ja ympäristöä saastuttavat elintavat. Sitten kun köyhällä ei ole autoa, isketään työhaluttoman leima, koska eivät ajele ympäri suomenniemeä työn perässä. Sama asumisessa, jonka hinta nousee koko ajan.

     • Luukas Pyykorpi

      Kiinteistöveroon kaavaillaan myös rajuja korotuksia !? Tulottomat tai niukkatuloiset omakotiasukkaat pois rakentamistaan kodeistaan ?

  • Kimmo Paaso

   Maailman onnellisin valtio.

   Saattaapa olla tottakin. Kun kuuntelen kavereideni ja työkavereiden ja tuntemattomien jutustelua eri ympäristöissä, niin ei ne jutustelut oikeastaan koskaan liity näihin hallituksen kurjistaviin toimiin, työttömiin ja nälkärajan alapuolella eläviin.

   Ei, lässyttää säästä, kesämökistä, tanssii tähtien kanssa-paskasta, Iltalehtien sensaatiolööpeistä ja seiskan jutusta Kimi ärrästä. Pelkkää hiljaisuuden täyttämistä tyhjällä.

   Poistin viikko sitten erään vanhan kaverini facebookista. Syy oli väsyminen samaan jankutukseen suomesta maailman kauneimpana ja parhaana maana, kuvia kesämökistä, asuntovaunusta ja Audista sekä yleinen tyhjänpäiväinen lässytys. Kun mainitsin rajanaapureilla olevan luonnon puitteissa kaikkea sitä, mitä Suomessa, mutta enemmän ja kauniimmin, tuli ivallinen kysymys olenko muuttamassa Venäjälle. Hänen mielestä kun Suomi kokonaisuutena on kauniimpi kuin mikään muu maa, niin totuutta ei saa sanoa.

   Siis, jokin vanha sananlasku kai sanoo että onnellisia ovat vastasyntyneet ja tyhmät. Vastasyntyneistä en tiedä, mutta kyllähän tyhmät taitaa olla onnellisia, sillä ainoastaan tyhmät tulee väittämään suomea maailman kauneimmaksi ja parhaaksi maaksi.

   Ja sellaisia on paljon. Liian paljon.

   Siispä suomi on maailman onnellisin maa. Ja sen kansa siten tyhmä.

   • Rainer Rajakallio

    Hyvin vetelit, mutta kyllä noille idiooteille tuo kauneus ja rohkeus on täyttä totta.

   • Katja K

    En ole Fb:ssä tai muualla, mutta kuvailusta tuli mieleen parin viikon takaiset torikahvit (entisen) ystävän kanssa, jolle avasin tään onnellisen maan todellisuutta työttömän, itseni, näkökulmasta. Hän kuuntei hetken ja ilmoitti sitten, ettei tiedä noista mitään, eikä haluakaan tietää. Kun ei tarvitse.
    Hänestä tuli hyvänpäiväntuttuni. (Joka siirtyi juuri kunnalta Valtiolle töihin..onni jatkuu lopunelämää.)
    Onnellinen hölmö, niitä taitaa riittää. En tiiä tarkkaan, kun erakkona elelen. Aika surullisessa maassa.

    • töytön

     Jep, aivan pihalla ovat onnellisesti töissään olevat työttömän arjesta. Työttömyydestä tietävät sen verran, mitä Iltapaskojen otsikot kertovat. Helppo uskoa kaikki Sipilän hallituksenkin valehtelut, kun itsellä menee hyvin.

     • töytön

      Eivätkä pelkästään työttömän arjesta, vaan myös pätkätyöläisen.

     • stunned

      Ne luulevat aivan rehellisesti, että työttömät eivät vain halua laiskuuttaan mennä työhön, jota työkkäristä annetaan. Eivät ne usko, että ”työ” ei ole palkkatyötä, eikä ”koulutus” tähtää tutkintoon (on pelkkää työtä ilman palkkaa). Jos joku uskookin, että palkkatyötä ei ole, tokaistaan ”jotain on tehtävä tukien eteen”.

      Työttömyys on pelkkä keino käydä politiikkaa. Todellinen tavoite on ajaa ay-liike alas, palkat alas ja täysi saneluvalta. Nykyinen työttömien sukupolvi on menetetty, ja heistä halutaan eroon.

      • Luukas Pyykorpi

       ”Nykyinen työttömien sukupolvi on menetetty, ja heistä halutaan eroon.”
       Valtaapitäjillä on kyllä hienoinen pelko, että käyvät moiset luuserit äänestämässä – toki lienee turha pelko ?! Toivottavasti olen väärässä

       • stunned

        Twitterissä Vasemmistoliiton twiitit ilmastonmuutoksesta keräävät kymmeniä tai satoja tykkäyksiä. Työttömistä kertovat Andersonin twiitit ehkä muutaman*.

        Työttömät eivät vaan ole tässä maassa enää itsenäisiä kansalaisia, eikä heidän asiansa ketään kiinnosta, siksi poliitikotkaan eivät uskalla pitää sitä asiaa esillä. Elävät kuolleet. Porukka ei osaa yhdistää kuvan pisteitä, sillä ”ensin he tulivat hakemaan työttömät, sitten…” Mikä voidaan tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voidaan tehdä toisellekin ryhmälle.

        *Li Anderssonin ”työttömän oikeudet” on ilahduttava poikkeus.

        https://mobile.twitter.com/liandersson/status/1048880478730838017

    • H

     Onpa sieltä valtioltakin aika moni työpaikka lähtenyt. Eivät ne ole ikuisia nekään…enää.

    • Erna Hartgivsson

     ”Ettei tiedä noista mitään, eikä haluakaan tietää. Kun ei tarvitse”… kunnes sitten jonain päivänä työpaikka tempaistaan alta häneltä itseltään tai joltain muulta perheensä jäseneltä. Valitettavasti aivan liian monet -mukana monen monet palkansaatkin – leijuvat arrogantteina omassa, invidualistisessa, lähinnä petollisessa arkiturvallisuudessa tässä maailman onnellisimmassa maassa, jonka leipäjonoissa seistään lapsista vanhuksiin, jossa kaikkein eniten kontrolloidaan ja sanktioidaan pienituloisinta väestönosaa, jossa statistiikka osoittaa tulerojen sekä eriarvoisuuden kasvavan nopeimmin OECD-maista.

   • Anna-Katriina Lius

    Minulla kanssa kavereita, jotka jakavat juttuja miten Suomi on maailman onnellisin ja muuta vastaavaa. Samalla jakavat myös työttömien arvostelua ja ay-liikkeen haukkumista. Agenda on ihan selvä.

    • Antonio

     Mulla on fasistinaapuri, jonka isä ja isoisä olivat fasisteja, joten mitäpä muuta voi häneltäkään odottaa kuin ikuista räyhää ja ylenkatsetta.

     Hän huusi eilen:
     ”Että ottaa päähän kaikki sosialistit! Me ensin tienataan ja maksetaan veroja, ja sit ne haluaa jakaa ne rahat MUILLE! Ne ajattelee aina vaan rahojen levittämistä muille!”

    • Luukas Pyykorpi

     Onneksi vielä toistaiseksi kaverit voi itse valita ! 😉
     Olen tosin kuullut, että TE-toimisto/keskus ( whatever ) määrää työttömiä työtoimintaan ja yhtenä perusteluna sosiaalisten suhteiden luominen. Siis olettavat työttömien haluavan lisää työttömiä ympärilleen !?

     • stunned

      Luusereiden vertaisapu. Työttömän kannattaa olla itsepintainen ja sanoa, että ei halua ”juoppojen sekaan” kuntoutumaan. Yleisessä mielipiteessähän työttömät ovat päihdeongelmaisia, ja palvelutkin on räätälöity usein tästä näkökulmasta, koska ”helppo diagnoosi”.

      Aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen laatija Martin-Éric Racine sanoi lehtihaastattelussa (Kirkko ja kaupunki): ”Jo riittää köyhien vertaistuki.”

   • äimänkäki

    Kaksi on ääretöntä, ihmisen tyhmyys ja universumi, mutta jälkimmäisestä en ole aivan varma. Sanoi muistaakseni Einstein.

   • Tampereen suunta

    Tuon olen tiennyt vuodesta 1991.
    Mut sanonpa vaan :Sitä saa mitä tilaa.

  • Tampereen suunta

   Täällä Tampereen lähellä ei ainakaan paremmaksi muutu. Mutta en OLE onneksi kuullut, että tarjoilialle tulee työnhakupakko – rekkakuljettaja työhön niinkuin Vantaalla kävi erälle tutulle. TE toimisto vaan nakkailee menemään työtarjouksia ja kelaa ei kiinosta Jos tarjoilialle pakkohaku työpaikka oli TE toimiston vahinko. Hitsi Olen säästynyt paljolta kun en omista ajokorttia 🤘🍾

 4. SHU

  Minusta Kela rikkoo toimeentulotukilakia, kun se jättää ottamatta huomioon sen lainkohdan, että alentaminen voidaan tehdä vain, jos se eii vaaranna ihmisarvoisen elämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa, eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana.

  Jostain haastattelusta luin, että Elli Aaltonen kehottaa hakemaan kunnalta lisää ja kääntymään kolmannen sektorin puoleen, jos toimeentulotuki ei riitä. Tuossahan ei ole mitään järkeä, vaan ilmeisesti toimeentulotuki siirrettiin Kelaan siksi, että toimeentulotukimenot saataisiin minimiin – kunnathan käyttivät leikkuria paljon Kelaa harvemmin, ts. niissä oli ymmärretty lain sanoma, Aaltosella on ilmeisesti luetun ymmärtämisen vaikeuksia.

  Tuossapa ote omasta vanhasta kirjoituksestani, johon olen koonnut työaikaisia kokemuksia:

  Normaalistihan oikeudenkäytössä on lähdetty siitä, että syytetty on syytön, kunnes oikeus toisin todistaa. Työttömyysturvassa(?) on toisin. Työttömien rankaisussa lähdetään siitä, että työtön on syyllinen siihen, mitä väitetään, ellei työtön pysty osoittamaan toisin. Useimmiten se on mahdotonta, koska toinen oleellinen lähtökohta on, että jos työtön ja joku muu ovat eri mieltä, niin työtön on väärässä. Tätä perustellaan sillä, että työtön puhuu omassa asiassaan, muiden ei katsota näin tekevän. Niinpä sitten ratkaisuja on perusteltu näinkin: kyllähän työtön luotettavalta tuntuu, mutta kun nämä tällaiset asiat on tavattu ratkaista näin…

  Esimerkkeinä ratkaisuista:
  – Työnantaja väittää, että työhaastattelussa työtön vaikutti työhaluttomalta tms. Karenssia pukkaa riippumatta siitä, mikä on totuus.
  – Työhön/koulutukseenosoitus on kadonnut postissa eikä työtön sitä koskaan saa ja ei näin ollen voi hakea työhön/koulutukseen. Karenssia pukkaa, koska työtönhän työvoimaviranomaisen näkemyksen mukaan valehtelee.
  – Kyse on työvoimatoimiston virkailijan/työttömän/työnantajan väärinkäsityksestä. Karenssia pukkaa.
  – Työttömän on otettava työ/koulutuspaikka. vaikka matkat ovat joko taloudellisesti tai sitten kulkuyhteyksien vuoksi mahdottomat työttömälle. Jos ei ota, karenssia pukkaa.

  • Luukas Pyykorpi

   Kukaan ei ole Suomessa kyseenalaistanut Kela-Ellin järjetöntä 15000 euron kuukausipalkkaa – tuolla asenteella ja ammattitaidottomuudella sekä asiakkaiden julkisella halveksunnalla !

   • Antonio

    Kelaa
    kuka kellii
    Kela ellii
    lellii!

 5. AikaMies

  Mukaan järjestelmään pääsee ihan sattumalta.
  Case: Menee niin hyvin, että pitää jakaa mun firma (alle kymmenen työntekijän) osiin. Palkkakin sulla samalla vähän laskee, mutta työaikaan ja tehtäviin ei muutoksella ole vaikutuata – sopiihan sulle vai otatko mieluummin karenssin. KELA kyllä auttaa, jos tulee ongelmia ja pääsethän aina meillekin harjoitteluun.
  Meinaan jotta yksikin kunnanhallitus liitti päätökseensä lausuman ”Järjen käyttö on sallittu” (tuon olen taltioinutkin). Kaiketi ovat nyttemmin nykymuotoista ”hallintomallia” noudattaen lisänneet: ”Mikäli mahdollista”.
  Ei muuten ihme, että työmarkkinoilla kuohuu ja [lakko]aalto etenee.
  Hyvä Saku, kun viitsit/jaksat. Näihin kannanottoihin on hyvä palata aaltoilun laimennuttua.

 6. Joni Pelkonen

  ”Vain taivas on rajana Kelan tulkinnalle, joka lähtee aina siitä, että asiakas on väärässä. ”

  Tätä olen itsekin pitkään ihmetellyt. Mikä ihme siinä on, että kaikki päätökset tehdään aina asiakasta vastaan, jos siihen on pienikin mahdollisuus? Myö silloin kun vika on viraston tai virkamiehen omissa puutteellisisa menetelmissä.

  • stunned

   Elli Aaltonen sanoi haastattelussa, että Kela ei voi tehdä muuta kuin leikata etuutta. Telkkariin tuli puhuva pää selittämään, että Kela leikkaa vain niiltä, jotka ovat kieltäytyneet työstä.

   Elli noudattaa lakia. Leikattavat rikkovat lakia.

   • Jonis Lusis

    Kyllä se Elli ties, ettei hehku köyhän lies.

 7. Hupu

  ”Alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että se ei vaaranna ihmisarvoisen elämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa, eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Tästä lainkohdasta ei käytännössä enää piitata, sillä Kela on pelkkä laskukone. Sen etuuskäsittelijöillä ei ole ymmärrystä sosiaalityöstä, eikä asia heitä kiinnosta. Heidän tehtävänsä on rangaista.”

  Tuossa on siinä määrin harhauttavaa tietoa, että kyllä sosiaalityöntekijätkin alensivat kuukaudesta toiseen 40% :lla ja mitään harkintaa ihmisarvon vaarantamisesta tai kohtuuttomuudesta ei tehty.

  Tampereella oli tapana, että ikikarenssin saanut sain ensin kaksi kuukautta 20 %:lla alennettua toimeentulotukea ja sitten 40 %:lla alennettua kunnes oikeus työttömyyskorvauksiin palautui. Toki joidenkin kohdalla tuo saatettiin jättää myös tekemättä. Minun kohdalla hallinto-oikeus totesi noin puolitoistavuotta myöhemmin ettei perusosan 40 %:n alentamiselle ollut perusteita ja edelleen jatkettiin vielä muutaman kuukauden perusosan alentamista.

 8. Antonio

  Kela-Ellikin sai kivan roolin:
  toteuttaa uusien kamujensa sipilän, o.ropon ja muiden nouveau riche- ihmisten kuten jampan
  Chomsky-teoriaa vallan ja rahan mahdista vs nouveau pauvre eli kansa:

  1. Demokratian vähentäminen (Esim: ” Meillä liian vahva demokratia”, joten tasa-arvo ja yhdenmukainen kohtelu rapautetaan poliittisella ohjauksella; esim pätkäduunit)
  2. Ideologinen vaikuttaminen (Esim:”Ay-liike turha riesa”)
  3. Talouden rakenteen muuttaminen (Esim: Vain varakkuutta suosivaksi, rahakikkailuilla, hillittömät turhat ytitystuet)
  4. Taakan siirtäminen kansalle (Esim: Työttömyys oma vika, vaikka työpaikkoja on liian vähän suhteessa työttömien määrään, sairaat työhön, koulutusta murennetaan)
  5. Solidaarisuuden nakertaminen ( Vaikkapa :”Työttömillä liian hyvät edut” ja ”Työttömät ja vähäosaiset synnyttävät niin rumia leipäjonoja”)
  6. Sääntelyn purkaminen (Esim: Yrittämisen esteitä purettava > irtisanomisen “helpottaminen”, “kaikkia ongelmia ei tarvitsisi ratkaista laeilla! (sipilä 25.6.2015)”)
  7. Vaaleihin vaikuttaminen (firmat avittavat poliitikkoja salassa vastavuoropalveluin, vaalilupaukset valehdellaan)
  8. Rahvas ruotuun (aktiivimalli, Kelan julmuus, houkuttelu köykäisiin arvoihin = mediaviihdettä enemmän kuin asiallista puolueetonta uutisointia)
  9. Propagointi (työväestöä vastaan, joka on eliitin ainoa pelote, jos kuuluu AYhyn)
  10. Kansan marginalisointi (Esim: Köyhillä eri säännöt)

  -Esimerkkejä löytyisi tietenkin runsaasti lisää

  Ratkaisut ellejä ym vastaan:

  -Politiikan tuntemus (” lue ja levitä Sakua!”)
  -Voimakas AY-liike
  -Demokraattinen rohkea rakkikoira-
  media
  -Lakot, demonstraatiot
  -Työväestön suuri äänestysaktiivisuus, valppaus ja kriittisyys päättäjiin päin
  -Yhteydenpito vaikuttajiin, myös EUhun
  -Reklamaatiot viranomaisille
  -Kansalaisaloitteet (kumminkin…)

  • Lea Bäckman

   Erinomainen lista, Antonio! Lisäisin keinovalikoimaan vielä lakkojen ja mielenosoitusten lisäksi työstäkieltäytymisen. Työstäkieltäytyjien järjestäytyminen liitoksi antaa voimakkaan signaalin poliitikoille siitä, että systeemissä on jotain pahasti vialla, kun kansa on jaettu kahtia, monellakin eri tavalla.

   Ei voi olla oikein, että toiset saavat työstä palkkaa ja toiset taas eivät. Eikä toimeentulotuen tarveharkinnasta luopuminen edusta länsimaista käsitystä ihmisoikeuksista.

   Globaalin kapitalismin rumat kasvot ovat paljastuneet, kun entiset sivistysvaltiotkin valuvat kohti täydellistä barbariaa. Tähän systeemiin tarvitaan iso muutos, ja on jo havaittavissa myönteisiä merkkejä sosialismin paluusta laajassa skaalassa. Ihmiset ovat ymmärtäneet yskän, eikä entisenlainen eriarvoistava kusetus enää mene läpi, Suomessakaan.

   • stunned

    Emme edes ymmärtäneet kultaisella kahdeksankymmentäluvulla, että meillä oli ”sosialismi”. Minä ja muut luulimme elävämme markkinataloudessa, sen pohjoismaisessa mallissa. Sosialistisia valtioita olivat kansandemokratiat, joihin me emme kuuluneet. Aivan yleisesti meillä naureskeltiin rautaesiripun takana mököttäville ”demokratioille”.

    Suomessa oli vapaasti vaihdettava valuutta (markka), monipuoluejärjestelmä ja kolmikanta, vapaa lehdistö ja matkustusoikeus. Suomi oli puolueeton ja sitoutumaton. YYA-sopimuksen mukaisia toimia ei koskaan tehty, joten sekin paperi oli kuollut kirjain. Puna-armeijan miehitysjoukkoja meillä ei ollut, vaikka Fodorsin matkaoppaassa interreilaajille mainittiin ”Puna-armeijan pitävän näkyvästi esillä joukkojaan Helsingissä.”

    Pariisin rauhansopimuksen (1947) mukaisesti meiltä oli kielletty tietynlainen aseistus, sukellusveneet ja ohjukset. Silti Suomessa oli pääsy huipputeknologiaan, eikä meitä rajoitettu COCOMin puitteissa. Meille sai tuoda teknologiaa, jota oli kiellettyä viedä itäblokkiin SEV-maihin.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/CoCom

    Vasta kommunismin kaatumisen jälkeen on alettu löytää enemmän kommunisteja kuin ikinä on syntynyt. Nukkumattikin olisi nyt ”hybridivaikuttamista lapsiin”.

    https://twitter.com/petterij/status/1048497122675511296

  • Luukas Pyykorpi

   11. Välillisten verojen, joita ei pääse karkuun, hivuttaminen koko ajan ylöspäin.

 9. Jepjep

  Tiedän kyllä yhden, jolle kunta alensi toimeentulotukea sen 20%. Toistuvaa, systemaattista kieltäytymistä mistään työstä, työharjoittelusta, kurssista jne. Oli karenssi, joka sitten oli kompensoitu isommalla toimeentulotuella. Eli karenssi ei aiheuttanut taloudellista menestystä.

  Ja huom. kaikki isam maaliset: kyse oli maahanmuuttajasta. Niin että kyllä mamutkin on jo ennen Kelan tt-tuen aikaakin päässeet näiden sanktioiden äärelle.

  On kyllä todettava, että kokonaistilanne huomioiden tuo alentaminen ei välttämättä ollut kohtuullista. Kun on syyttömiä lapsia, joihin alentaminen vaikuttaa jne. Mutta tehtiin kumminkin.

  • Rintsu

   ”Tiedän kyllä yhden, jolle kunta alensi toimeentulotukea sen 20%. Toistuvaa, systemaattista kieltäytymistä mistään työstä, työharjoittelusta, kurssista jne. Oli karenssi, joka sitten oli kompensoitu isommalla toimeentulotuella. Eli karenssi ei aiheuttanut taloudellista menestystä.”

   Karenssissa oleva ei saa työttömyysturvaa. Jos saa jotain niin toimeentulotukea.
   Jos ja kun sitä leikataan 20% niin sitä maksetaan vähemmän.
   Kerrohan miten ei aiheudu taloudellista menetystä?

   • Jepjep

    Sai toimeentulotukea jo silloin, kun sai työmarkkinatukea. Tulot olivat niin pienet ja muut kriteerit täyttyivät, Oli oikeutettu toimeentulotukeen. Kun työmarkkinatuki poistui, toimeentulotukea maksettiin sama määrä lisää. Eli ei tullut taloudellista menetystä. Normihomma näissä tilanteissa.

    Sitten toimeentulotuki alennettiin se 20%, ja siinä vaiheessa tuli taloudellista menetystä. Tässä mietin, oliko sittenkään kohtuullista, mm. koska perheessä oli lapsia, jotka olivat täysin syyttömiä siihen, että vanhempi toimi niinkuin toimi. Hehän tässä myös kärsivät. Minä en siis alentamispäätöstä tehnyt, vaan seurasin sivusta.

    Osasinko nyt selvittää tätä paremmin?

    • Hupu

     Siis, kun se toimeentulotuki muodostaa miniminormin, joka jokainen saa ellei muulla tavoin omista tai saa hankittua tuota summaa.

     Kun saa työttömyyskorvausta, niin tuo summa vähennetään tulona myönnettävästä toimeentulotuesta.
     Kun menettää työttömyyskorvauksen, niin tuota summaa ei voida vähentää tulona myönnettävästä toimeentulotuesta.

     Kun toimeentulotukea alennetaan 20 %:a, niin se todellakin tarkoittaa, että työttömyyskorvauksen menettäneen henkilön peruosaa vähennetään viidenneksellä eli 20 %:lla… joten ei sitä toimeentulotukea enää samaa määrää myönnetä. Ihan sama homma, jos toimeentulotukea alennetaan 40 %:lla.

     Jos on puoliso ja liuta lapsia, niin heidän perusosiaan ei alenneta. Eli täsmällisemmin toimeentulotukea ei alenneta vaan ainostaan sen henkilön perusosaa, jonka katsotaan toimineen moitittavalla tavalla.

 10. Jani E

  SOTE meni sitten läpi ??

  Asiantuntija, potilasluokittelutiimi, FCG Konsultointi Oy, toimipaikka sovittavissa, Helsinki

  https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9720777?locations=Vaasa&&announced=0&leasing=0&&&&english=false&sort=1

 11. Marko

  Viestiketjun alussa viitattiin tyhmään kansaan, osalla kun alkaa ahdistaa, mennään ladon taakse. Ja ketään ei kiinnosta. Siihenkin pitäis kehittää tapa, jotta kiinnostais.

 12. Teemu Heino

  Mä en nyt ihan ymmärrä. Jos Kela tekee automaattisesti ne alennukset niin miksi sitten ohjeena ei ole vaan hakea kunnalta sitä täydentävää. He pystyvät katsomaan lähempää asiakkaan tilannetta. Ja jos kunta ei ennen tehnyt alennuksia niin sehän oli tuossa selitettynä, heidän oli kätevämpää toimia niin vaikka silloin yhtä lailla oli erikseen leikkaus ja sitten täydentävä toimeentulotuki.

  • Rintsu

   Ei kunta sitä alennusta korvaa.
   Täydentävä tai ehkäisevä pitää hakea erikseen johonkin tarpeeseen. Se ei ole tarve jos kela on leikannut perusosaa.

  • stunned

   Toimeentulotuen siirtoa Kelaan perusteltiin ”kustannussäästöillä sekä koko maan yhdenvertaisella ja yksinkertaisemmalla käsittelytavalla”. Siirtoa vastustettiin siksi, että Kelasta tulee ”automaattinen avustus, jossa hakijoiden elämäntilannetta ei pyrittäisi parantamaan”.

   https://yle.fi/uutiset/3-7131576

   Nämä huolet viimeaikaisessa valossa olivat tyypillistä sanahelinää, varsinkin kun Elli kehottaa hakemaan kunnista lisää. Ei tullut säästöjä, ei tullut yhdenvertaisuutta. Saatiinpa karensseja.

   https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/02/26/hyvin-sossitty/

   • Rintsu

    Vastustuksen perusteethan toteutuivat samantien.

    Ja yhdenvertaisuuskin siten, että jokainen hakemus on tasapuolisesti vaan numero tuntemattoman käsittelijän pöydällä.

 13. äimänkäki

  Tänään uutisoitiin, että Kela, verottaja ja poliisikin saavat käyttöönsä sellaiset ohjelmistot jossa kaikkien pankkitilit saadaan selville parilla klikkauksella. Näin torjutaan mm. tukien väärinkäyttöä. Olisikohan nuo ohjelmat niin hyviä, että niillä näkee vakuutuskuorienkin sisään?

  • Jonis Lusis

   Taitaa olla vain nyrkkipyykille. Kepun laitoskoneissa pestään isompi pyykki huomiota herättämättä.

   • Esa J.

    Siinä se pankkisalaisuus sitten meni… Hyi hitto!

  • stunned

   Niin, rahanpesulakia sovelletaan Kelan asiakkaisiin. Pelkäävät, että Kelassa pestään fyrkkaa.

   • Luukas Pyykorpi

    Kelan asiakkailla rahasäkit Neitsytsaarilla ?! 😉 Eivät toki pääse Kelan virkailijat veroparatiisien pankkitilejä tutkimaan

  • Jarkko

   ”Tänään uutisoitiin, että Kela, verottaja ja poliisikin saavat käyttöönsä sellaiset ohjelmistot jossa kaikkien pankkitilit saadaan selville parilla klikkauksella. Näin torjutaan mm. tukien väärinkäyttöä. Olisikohan nuo ohjelmat niin hyviä, että niillä näkee vakuutuskuorienkin sisään?”

   Tuo suora yhteys muutamalla klikkauksella toimii vain Suomalaisiin pankkeihin. Sen takia eräs ulosotossa oleva ystäväni, jota vatuttaa koko systeemmi on avannut itselleen tilejä ulkomaille sellaisiin pankkeihin, jotka laskuttavat palvelumaksuja vain käytön mukaan ilman kiinteää laskutusta, jolloin siitä ei tule mitään kuluja. Jotta hän voi teettää UO:lla ylimääräistä työtä, koska tietojen haku ulkomailta on paljon byrokraattisempaan ja hitaampaa. Ei hänellä mitään rahaa ole, mutta häntä huvittaa ajatus siitä, että UO joutuu tekemään tietopyyntöjä muihin maihin ja vain huomatakseen, että mitään ulosmitattavaa ei ollutkaan siellä. Eikä tuossa edes ole mitään laitonta jokainen saa avata tilejä mihin maahan haluaa jos pankki hyväksyy sinut asiakkaaksi. 😀

  • Hupu

   Tuohan on edistystä – ei tarvitse itse niitä tiliotteita toimittaa.

   Jos minulta on jokin kuukausi jäänyt väliin ettei tiliotetta ole tarvinnut toimittaa, niin se on seuraavassa kuussa vaadittu takautuvasti.

   Köyhällä ei ole pankkisalaisuutta, sillä tiliotteesta voi kyllä peittää tarpeettomia tietoja esim. sen missä kaupassa rahansa on käyttänyt, mutta se johtaa vain uusien tiliotteiden toimittamiseen, koska tuen myöntäjälle on annettu oikeus vaatia paljastamaan tiliotteelta peitetyt tiedot.

 14. Jonis Lusis

  Suomi tekee ilmeisesti omia tulkintoja ja säätöjä EU:n yhteisen raportointistandardin (CRS) osalta.
  Miten Kela siihen sitten istuu?

 15. äimänkäki

  Nyt otti ohraleipä. Suomi on päättänyt pysäyttää maailman ilmastonmuutoksen. Natsaa kuin nyrkki silmään Sipilän ja kavereidensa ekobio-hankkeisiin. Eikun Suomi johtavaksi maaksi ilmastonmuutoksen torjunnassa ja haittaverot koilliseen. Kyllä päästöt loppuvat kun ihmiset eivät liiku eivätkä lämmitä. Köyhemmät ainakaan. Tuskin kohta enää asuvatkaan, ellei asuntojen kokoa pienennetä nykyisestä viidestätoista neliömetristä.

  • AKK

   Todennäköisesti ihmiskunnan on muututtava valtavasti mikäli se aikoo selvitä itse aiheuttamistaan negatiivisista ympäristövaikutuksista ja ilmaston lämpenemisestä. Luonnollisin tie olisi rajoittaa ylimääräistä kulutusta ja sehän onnistuu tehokkaimmin siellä missä sitä on eniten, fossiilisista polttoaineista luopumista, siirtymistä uusiutuvaan energiaan, tekniikan kehittymistä ympäristöystävälliseen suuntaan, väestönkasvun hilitsemistä jne. Nyt on vaan pikaisesti tunnustettava tosiasiat ja ryhdyttävä toimiin. Ei auta että siirrellään vastuuta aina muille, kuten tunnutaan vielä tekevän vähän siellä sun täällä odottaen vaikka että Suomi saa kilpailuetua viivyttelemällä ja tukemalla ympäristöhaitallista teollisuutta. Vieläkin kuulee uhoa siitä että kansainväliset ympäristöraportit ovat vääristeltyjä valeuutisia, ei ne ole, jotkut vaan haluavat elää omassa ajatusmaailmassaan ja luoda kaikenlaisia salaliittoteorioita kaupunkitarinoineen vähän kaikkeen ja pelaavat omaa vastuutonta populismipeliään myös kyseenalaistamalla ihmisen vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen.
   Veikkaan että myös ikuisen kasvun ja talouden mekanismeihin on vielä puututtava radikaalisti. Toimeentulo ja tulonjako kysymykset joudutaan tarkastelemaan varmasti uusiksi.
   Maapallo ei vaan kestä sitä kaikkea mitä ihminen haluaisi tehdä rajoittamatta.

   • äimänkäki

    Totta, mutta verotuksella vaikutetaan eniten köyhemmän väestön kulutukseen kunnes se loppuu kokonaan ja simsalabim, tilastot näyttävät että päästöt vähenevät radikaalisti. Varakkaimmille se ei tuota ongelmia. Kun joskus 70-luvulla oli ensimmäinen ”energiakriisi”, öljy oli loppumassa justiinsa ja bensiinin hinta nousi kahteen markkaan litra, sanoi yksi isäntämies, nousis vaan viitehen markkahan että ois tiellä tilaa. Voihan töihin vanhoilla autoilla ajelevilta ottaa rahat pois vaikka bensiiniverolla, mutta onko se ainoa ratkaisu maapallon lämpenemiseen josta Suomen ”päästöt” tekevät jotain 0,8 promillea. Kuitenkin haittaverot nähdään ainoana ”ratkaisuna” joka tuottaa eniten niitä toimeentuloasiakkaita.

    Maapallon ilmasto on muuttunut aika radikaalisti ja monta kertaa jääkauden jälkeenkin, joka maapallon historiassa on suhteellisen lyhyt aika. Tämä ilmastonmuutos on koko maapallon historian mittakaavassa lyhyt. Kylmää ja kuumempaakin on ollut, vaikka ihmisiä vähän. Maapallon varat sen sijaan ovat rajalliset, vaikka Wahroos muuta väittääkin. Vain rahaa voi painaa rajattomasti ja ihme ja kumma, siitä juuri on pulaa.

   • Jonis Lusis

    Ilmastokikyä pukkaa:

    Tulemme kenties näkemään Suomessa ensimmäisen 9 eurolla toimivan tyynen ilman tuulimyllyn.

    • Antonio

     Päivä ilman Sakua on jotenkin epämääräinen, samoin ilman sinun loistavia ideoitasi!
     9 euron tuulimylly x 500.000 = mikä voimavara, vaikka Eduskuntatalolle biosähköä?
     Tai vesivoimaropeleita!?
     Ei sipiläkään ole honannut —- aika taitaa hältä ehtyä…

   • äimänkäki

    Sanoisin vielä, että tässä ilmastonmuutospropagandassa on puolet paskaa niin kuin Himangan akan pierussa. Tuskinpa maapallon ilmasto muuttaa mieltään, vaikka meidät verotetaan kuoliaiksi ja rahaa kerätään vaikka vain 100 miljardia vuodessa lähetettäväksi jonnekin jonka vastaanottajaa emme tiedä. Maistuu rahastukselta. Kansainväliset sopimukset joita noudatetaan (jos noudatetaan), kansallinen rajoittava laki ja investoinnit uuteen teknologiaan kelpaisivat minulle. Ei köyhien verottaminen. Yhtään lisää verotusta ja veronkiertoa emme enää tarvitse.

   • äimänkäki

    Mainitsit talouden mekanismit. Raha- ja talousjärjestelmämme on juuri se ja ainoa joka vaatii jatkuvaa kasvua, koska käytössämme oleva raha on velkaa liikepankeista ja siitä pitää maksaa korkoa. Muuten pärjäisimme nollakasvullakin ihan hyvin pitkiäkin aikoja.

   • Eino

    Yli 200 tieteentekijää Euroopassa on ottanut allekirjoittamansa adressin muodossa jo voimakkaasti kantaa talouskasvuideologisen talouden tuhoisuuteen planeetalle sekä samalla myös nykytalouden luomaan ihmisten epätasa-arvoon. Taaskaan en havainnut omissa medioissamme ihmeemmin juttua tästä. Sen sijaan kävi tänään tv:n uutisten primetimessa selväksi talouden Nobelin saaneet jenkki-ekonomistit. Palkitsemisen perusteluina, että ovat tarkastelleet tutkimuksissaan k e s t ä v ä ä talouskasvua!
    https://www.theguardian.com/politics/2018/sep/16/the-eu-needs-a-stability-and-wellbeing-pact-not-more-growth

    • AKK

     Niin, ongelmana on jatkuva talouskasvun haikailu ympäristön kustannuksella sielläkin missä talouskasvu ei enää edes lisää ihmisten hyvinvointia. Talouskasvua läntisessä maailmassa tarvitaan korkeintaan tasa-arvon parantamiseksi ja senkin on tapahduttava kestävästi kaikista ihmisistä huolehtien.
     Nyt on pääasia että ymmärretään laittaa pikaisesti stoppi ihmisen aiheuttamalle maapallon lämpenemiselle. Asiasta on puhuttu jo vuosikausia, mutta vastuuta ja päätöksiä vaan siirretään. Talouden kasvu on ollut tärkeämpää, tulevaisuudesta viis! Talous, talous, talous… A-studion Maapallo lämpenee keskustelussa Orpokin jo vähän nikotteli sanoessaan talous.
     Jos lähdetään siitä että jokaiselle ihmiselle annetaan siedettävään elämiseen tarvittava kulutuskiintiö,
     niin sen ylittävää kulutusta pitää ainakin verottaa raskaalla kädellä, ehkä tulevaisuudessa jopa totaalisesti kieltää. Köyhien taakkaa ei pidä lisätä koska he eivät ole ongelmaa aiheuttaneetkaan.
     Toimia tarvitaan Ja pikaisesti!

     • AKK

      Nimenomaan tuollaista post-growth ajattelua tarvitaan viipymättä näkyvästi myös Suomeen. Tarvitaan selkeä näkemys siitä millaisin toimin säilytetään tasapaino ihmisen ja luonnon välillä ja suunnitelma hyvinvointiyhteiskunnasta joka ei perustu enää aineelliseen kasvuun. Sääntelemätön uusliberalistinen markkinatalous on tuhon tie, sehän on selvä. Yhteiskunnalta tarvitaan tiukkaa finanssisektorin, ympäristöasioiden ja tulonjaon ohjausta, muuten tasapaino ei säily ja suurimpina kärsijöinä ovat nimenomaan köyhimmät kansalaiset, luonnon tuhoutumisen myötä kaikki.
      Ehkä ympäristöraportti laittaa myös ainakin osan uusliberalistista aivopesua toitottaneista miettimään millaiseen tuhoon he ovat maailmaa viemässä. Yllättäen julkisen vallan ohjauksen tarpeen alkavat ymmärtää myös paatuneimmat individualistit ja liberalistit kuten Ylen Aamu-tv:ssä Liberan entinen toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen tuntui tehneen.

      • Eino

       Tieteellisfysikalisteja esim uusi ilmastoraportti tuskin hämmästytti. En ennättänyt katsoa ”Jälkipörssiä”, mutta libera-Pursiainen on kyllä tähän asti ollut aina hinkumassa markkinoiden reagulaation vähentämistä ja yhteiskunnan avaamista kilpailun täydelliselle vapaudelle. Mm Liberan juttuja lukiessani on mielestäni siellä suunnalla markkinafundamentalismi ohittanut aina muut ja muun.

       • Eino

        korjaus : regulaation = sääntelyn

    • äimänkäki

     Se on tämän ajan paradoksi. Uuslipilaarit sanovat, että luonnonvarat ovat rajattomat, mutta rahasta on jatkuvasti pulaa. Luonnonvarat joudutaan kuitenkin kaivamaan maasta, mutta rahaa luodaan tietokoneella kirjoittamalla numeroita painamalla enteriä. Mahtaisko noilla tieteentekijöillä olla asiaan selitys?

    • äimänkäki

     Linkin artikkelissa taloustieteilijät arvostelevat juuri bruttokansantuotetta (GDP) talouden mittarina, joka menee yli kaiken muun inhimillisen ja ympäristön. Sehän tarkoittaa mm. että, mitä enemmän ostamme ja kulutamme krääsää ja heitämme kaatopaikalle, sen ”paremmin” meillä menee mitattuna bruttokansantuotteella. Siitä valtiokin saa nykyisin pääasialliset tulonsa. Post-growth future in whcich human and ecological wellbeing prioritised over GDP on hyvä suunnitelma. Me kansalaiset pärjäisimme näin oikein hyvin, mutta pankit kaatuvat ja ne joudutaan pelastamaan. Ts. raha- ja talous-systeemiin olisi pututtava ensin. Tehtävä kuten Ruotsissa ja Norjassa tai vielä paremmin, Islannissa.

     Olisi ilman muuta ansainnut paikkansa teeveen ilmastonmuutos keskustelussa, mutta menee varmaan yli toimittajien ymmärryksen.

  • Jarkko

   Äimänkäki Ruosin hiilidioksiidi päästöt per asukas ovat vain puolet siitä mitä Suomella per asukas, koska Ruotsissa on vuosikymmeniä investoitu uusiutuvaan energiaan, asuntojen energiatehokkuuteen, sähköautoihin, joita Ruotsissa on paljon enemmän käytössä kuin Suomessa. Ruotsin sähköntuotannosta yli puolet tapahtuu uusituivalla tai ydinvomalla. Siitä huolimatta Ruotsilla on varaa maksaa kaksikertaa Suomea suurempaa minimisosiaaliturvan tasoa.

   Norjassa myös mennään ihan omalla tasolla uusituva energian tuotanto kattaaa 98,5% energian kulutuksesta ja sähköautoja on käytössä 200 000 ja muutamassa vuodessa lähes koko liikenne toimii sähköautoilla. Norjalla on myös varaa Suomea huomattavasti anteliaampaan sosiaaliturvan tasoon, siellä myös köyhillä on mahdollisuus investoida energiatehokkaisiin ikkunoihin, aurinkopaneeleihin tms.

   Suomessa uudistukset ovat jääneet tekemättä tai puolitiehen. Uusituva energiantuotanto kattaa 30% energian kulutuksesta. Ei kyllä yllättäisi yhtään, että kohta vaaditaan ruuan ja asumisen veroja ylös, koska on väärin, että köyhät pääsevät lämpimään asuntoon.

   Tämä ilmastopäästö asia nyt vaan on yksi monista missä Suomi on peränpitäjänä pohjoismaista.

   • äimänkäki

    Tilastoja jäin kaipaamaan. Suomi ei taida olla niin huono päästöissä kuin väitetään, mutta sopii hyvin politikkojen rahastusagendaan kun hiilinieluja ei lasketa. Mitä tulee Ruotsiin ja Norjaan, niillä on yksi etu yli Suomen. Oma valuutta ja keskuspankki. Siksi niillä on varaa. Yksi politikkojen väittämä on totta. Suomessa ajetaan vanhemmilla autoilla ja siksi, että uudempiin ei ole varaa.

    • Jarkko

     https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita

     Hiilidioksidipäästöt uusimmat tilastot vuodelta 2013:
     Ruotsi 4,6 metristä tonnia per asukas.
     Suomi 8,5 metristä tonnia per asukas.

     • äimänkäki

      Iltasanomissa lisää tilastoa. Suomi 14,64 tonnia hiilidioksidia per persreikä v. 2012. Wikipediassa 9 tonnia. Hajontaa on. Liekö tarkoitushakuista?

 16. äimänkäki

  Muistelen, että joku kaipaili tietoa finanssimaailman puuhastelusta. Areenassa on yksi dokkari https://areena.yle.fi/1-4530065
  Yleensä YLE ei tällaisia dokkareita näytä teeveessä ennen lasten nukkumaanmenoaikaa. Tätä ei ollenkaan. Pakko varmaan jossain esittää kun maailmalla nämä leviävät kuin kulovalkea. Jos ei esitettäisi ollenkaan, joku vois ruveta nimittelemään STT,ksi. Suomen Tarina Toimistoksi.

 17. Väinö Kalamies

  KELA:n toiminta on lähes samaa ajattelua, kuin natseilla oli. Ja KELA:n johtajalla on 15 000 kk-palkka. Tämä sama johtaja sanoo, että kyllä työttömyyskorvauksen pitää olla vastikkeellinen. Ja toimeentulotukea leikataan kyllä, jos syy löytyy asiakkaalta. Siis tää on varmaan jostain komediasta? Ei tää ainakaan voi olla totta Suomessa. Häh, on vai… Ihme ja kumma, ettei ne ohjaa mamuja ja romaaneja jo junaan. Taitaa tuo EU hillitä vähän…

 18. Väinö Kalamies

  Ugh, nyt ymmärrän, ne haluaa vain rangaista. Työllisyyspolitiikkakin perustuu siihen. Orpo rankaisisi kohta Diesel – autolla ajelijoitakin.

  • äimänkäki

   Minulla on yli 15 vuotta vanha diesel-auto. Olen maksanut sen hinnan kerran autokauppaan ja kaksi kertaa valtiolle veroina, plus tietenkin käyttökulut joissa on myös veroa aika mukavasti. Ilmeisesti tämä ei vielä ”rangaistuksena” Orpopojalle riitä. Kaikki mikä kelpaa rahastukseen kelpaa politikoille. Kansalaisen maksukykyä ei mieti enää kukaan. Se vie rahat joka ensiksi ehtii, ja sehän on se jolla on verotusoikeus.

 19. Jonis Lusis

  Yritystuilla on hyvin helppo vaikuttaa energiaratkaisuihin. Hehh..

 20. Rintsu

  Joskus 70- luvulla mä ”kuuluin jengiin” ja mulla oli aseena nauloilla läpilyöty pesäpallomaila.
  Ikää ehkä kymmenen niin en minä voinut tietää mitä se tarkoittaa.
  Mut silloin oli tarkat säännöt, että pakenevaa ei lyödä eikä maassa makaavaa potkita.

  Luulisin ja toivoisin kymppivanhasta hieman viisastuneeni?

  Mutta jos hallitus sanoo, että maassa makaavia tulee potkia niin se ei ole mun hallitus.
  Osaan ihan varmasti vieläkin lyödä nauloja pesäpallomailasta läpi mutta onko se nyt jotenkin oleellinen taito?
  Tahtooko sitä joku ihan oikeasti?

 21. Minna Heinonen

  MINDI

  Olen ollut aktivimallissa ja nyt sitten sairaspäivärahaa hakemassa.Mua oli kattomas palaverissa kolme sos,_toimen edustajaa, kaksi kuntouttavan työtoiminnan ja Minä ,,,!Kuka työllistää ?😀

  • töytön

   Noo minkä diagnoosin antovat ne ihmettelijät?

 22. antonio

  Kannattaa lukea muuten tämä:

  http://yle.fi/uutiset/8075834

  … eli kuinka hallituksen touhujen vaikutuksia kauhisteli/ennakoi
  v 2015 Lavapuro et al.

 23. Minna Heinonen

  Eipä tuollakaan porukalla diagnoosia saatu tehtyä.

 24. Miettinen

  tuo 491,21euroa on yksin asuvan toimeentulotuki.
  Yhteistaloudessa asuvan on 417,53 euroa.
  Eli nyt kun pääsin ilmaistyöhön, vähennettiin työttömyyskorvauksen noin 4.5 euron nosto sosiaalituesta. Saan vain muutaman 9 euron päiväkorvauksen työstä itselleni. Muuten tulot on ja pysyy 417,53 eurossa, ellei nyt sitten bruttotulot nouse liikaa, kun ukkokin pääsee 9 euron päiville… Saattaa olla että toimeentulotuki loppuu ja käytettävissä oleva summa pienenee tuosta vuokran jälkeen jonnekin 200 – 250 euroon kuussa. Alenee siis kokoajan ilman 20 tai 40 prosentin sanktiotakin, kun jokainen lisäsentti vaikuttaa toimeentulotukeen….

Kommentoi »

Comments are closed