Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vartiaisen sisällissota

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on kiukkuisena herännyt päiväuniltaan ja huomannut sisällissodan olevan käynnissä. Ensin hän kävi tukka silmillä ja kravatti vinossa kiroilemassa EK:n entiselle johtajalle Lasse Laatuselle. Sitten hän päätti voittaa sodan kipakalla blogikirjoituksella. Kyllä nyt ay-liike ymmärtää häviävänsä sodan ja oppii, että tässä maassa säädettäviksi aiottuja lakeja eivät kansalaiset, työläiset, ay-liike eivätkä edes oppositiopuolueet ja entiset elinkeinoelämän johtajat vastusta.

Irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä koskeva lakimuutos on saanut aikaan tämän kiukuttelun karkkihyllyn edessä. Juuri kun näytti siltä, että työntekijöitä voidaan kohdella miten halutaan ja ay-liike saadaan nujerrettua, tulee takapakkia. Ne mokomat panevat hanttiin, ja karkit jäävät saamatta.

Totuus on, että Vartiainen ja muut lakimuutosta ajavat tämän tulevat häviämään. Lakimuutosta eivät kannata edes EK ja suurin osa työnantajista, vaan se on Laatusen kertoman mukaan kirjoitettu Suomen Yrittäjien toimistossa. SY kiistää tämän jyrkästi, kuten asiaan kuuluu. Ei kuitenkaan ole mikään salaisuus, että juuri SY suunnilleen ainoana järjestönä kannattaa muutosta.

Lakimuutos voi kaatua työtaisteluihin, jos hallituksella on tippaakaan järkeä ja se ymmärtää vetää esityksen pois. Jos ei ymmärrä, niin esitys todennäköisesti törmää perustuslakiin. Se asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä sen mukaan, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät. Väitetään, että lakimuutos on mitätön eikä vaikuta irtisanomisiin käytännössä mitenkään, mutta tietenkin se vaikuttaa. Kaikki kertynyt oikeuskäytäntö joudutaan heittämään roskiin ja aloittamaan tulkinta alusta.

Koko kiukuttelun taustalla on yhtä vastatuulessa olevaa lakimuuutosta paljon isompi pettymys. Tämän hallituksen aikana on näyttänyt siltä, että ay-liike on saatu nujerrettua, ja nyt piti vain antaa kuolinisku. Ay-liike on niellyt kiky-sopimuksen työajan pidennyksineen ja lomarahojen leikkauksineen. Se on niellyt myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhennykset ja aktiivimallin leikkurin. Nyt tuli vastaan se seinä, josta enää en voi mennä läpi. Juuri seinän vankkumattomuus tässä Vartiaista ja muita kiukuttaa.

Kiukku kohdistuu yhä enemmän poliittiseen lakkoiluun yleensä, ja sen kieltämistä vaativat äänet kovenevat. Sanotaan se vielä kerran: poliittiset lakot ovat täysin laillisia.

Oikeus poliittiseen lakkoon perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut. ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.

Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina.

Jos joku haluaa tehdä itsensä naurettavaksi kiukuttelemalla kaikkea tätä vastaan, niin minun puolestani se kyllä sopii.

Kommentit (45)

 1. Antonio

  Vanhanenkin parahti radiossa, että ay-liikkeen lakkoilu on erittäin vakavaa ennakkotapaus.

  ”Ei hallitus voi taipua ay-liikkeen lakkojen alla”

 2. Joonas Virta

  Vartiainen on pelkkä kovapalkkainen narri jonka tehtävänä on tuottaa häiriötä mediaan kriisien hetkellä. Kaveri käytännössä toimii vessana rahasta, imien itseensä kalorien lisäksi vihaa.

  Minä sanon että jos vartiainen puhuu, älkää kuunnelko. Se suu ei päätöksistä kerro vaan kerää agressiivisen vastustuksen itseensä. Potemkinin kulissi koko mies.

  Keskitytään nyt niihin ketkä päättää oikeasti asioista. Juhani Vartiainen ei kuulu tähän porukkaan.

  • Rosa Warski

   Todellakin. Vartiainen on huomionkipeä linssilude ja Kokoomuksen pelle, jonka oikea paikka olisi tosi-TV -ohjelmassa. Hänet kannattaa sivuuttaa ilman mitään huomiota.

   • Luukas Pyykorpi

    ”Vartiainen on huomionkipeä linssilude ja Kokoomuksen pelle, jonka oikea paikka olisi tosi-TV -ohjelmassa.”
    Ei mainostajille kovinkaan hyvä tärppi – Helihuiska-Vartianen heiluttamassa torkkupeittoaan tosi-TV:ssä . Kanavanvaihto nopeaa ellei vielä nopeampaa.

   • Raija

    Kannattaa kyllä sen verran kuunnella että teää mistä se on väärässä tällä kertaa että voi pitää huolen siitä ettei se ja sen herrat pääse viemään loppuun asti sitä väärää tekoa.

  • Ismo Lehmonen

   Ja aikalailla samaa mieltä. Nyt kun Pelle-Hermanni on pikku kakkosen tauolla, niin eiköhän hänellekin löytyisi hyvä tuuraaja?

  • TurhaDosentti

   Vartiaisesta tuli päivän uutisia selatessa mieleen se, että paljonkohan herra mahtaa velottaa näistä sivubisneksistään? Toivola sai huutia muutamasta kouluvierailusta, mutta Ruotsin valtion asettama työryhmä ja siinä työskentely on OK? Ja varmaan hyvää hyvyyttään tekevät.

  • Make

   Kyllä Vartiainenkin pitäisi ottaa vakavissaan, ainakin sen verran, että Juhana ansaitsisi kovat julkiset nuhteet niin kuin muutkin huonosti käyttäytyvät kansanedustajat. Ei ole Orvon Pete tullut ulos v-raivosta irtisanoutuvan twiitin muodossa.

   Näkemys Vartiaisesta Kokoomuksen kusitolppana on mielenkiintoinen ja pitää varmaan paikkaansa. Kokoomushan on erittäin hyvin johdettu puolue ja edustajilla on omat vastuunsa: Jaana Pelkosella Panimoliitto, Henna Virkkusella vesilaitosten myynti ulkomaille, Ben Zyscowiczilla välihuutelut, twitter, nuorten mimmien koulutus etc.
   Vartiainen näyttäytyy joukossa todella vihankerääjänä ja innokkaana demarikäännynnäisenä.

   Demarien puolesta toivon, että joku järkiinsä tullut kokoomuslainen loikkaisi heihin, mutta ei sellaista koskaan tapahdu.

 3. AikaMies

  Lähden tästä kertailemaan netinkäyttöä senioriväelle jotta osaavat Saku, blogiasi lukea.
  Meinaan jotta isolle joukolle asia on ihan selvä, On juuri niinkuin kirjoititkin, mutta voihan joku vielä olla uskossa ja luottaa ”isokenkäisten” kannanottoihin.
  Hetken tuumailtuaan tuskin…

  • Rintsu

   Ei voi tykätä niin kirjoitan, että ”tykkään”.

   • Luukas Pyykorpi

    Yläpeukku !

  • Petri Sakkinen

   Kuvittelisin, että suurin osa meistä senioreista kyllä ymmärtää ay-liikkeen merkityksen ja oikeutuksen.

 4. Hilma

  Onneksi vartiainen aina tekee itsensä naurunalaiseksi, ehkä hänen ajamansa asiat sillä pienenevät mitättömiksi vai käykö siinä sittenkin niin, että kaikki julkisuus on hyvää näinvaalien alla?

 5. Jonis Lusis

  Veren sokeri laskee lipittäessä ja vilttiketjussa aikaa riittää. Hyvä muistaa kun liikkuu yleisillä paikoilla.

 6. Jaakko Lautaoja

  Erikoista, jos ollaan valmis maksamaan melkoinen hinta laista, jonka ei pitäisi vaikuttaa juuri mitään. Vaikka yleislakko tulisi, se pittää saada. Miksi, ellei muuta paljoa mitään? Täytyyhän sen jotain tarkoitusta varten olla, kun siitä ollaan valmiit maksamaan miljardeja.

 7. Rotvalli

  On varmaan hyvä muistaa, että Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtajana Juhana Vartiainen on puhunut muun muassa työurien pidentämisestä ja siinä yhteydessä 78 vuoden eläkeiästä, kodinhoidontuen leikkaamisesta, palkkojen yleiskorotuksista luopumisesta ja vielä erikseen iäkkäiden ja vaikeasti työllistettävien palkkojen alentamisesta.

  Vartiainen uskoo, että palkka-alen luoma työn tarjonnan lisääminen myös suurtyöttömyyden aikana loisi tyopaikkoja etenkin kuusikymppisille ja sitä vanhemmille, joita kuulemma potkitaan pois firmoista oikein urakalla. Tuo ei kuitenkaan pitänyt ja pidä paikkaansa Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan. Vuodesta 2000 vuoteen 2012 ikääntyneiden eli 65-vuotiaiden työssäkäyntiaste oli noussut lähes kymmenellä prodenttiyksilöllä 2000-vuoden 3,8 prosentista. Myös tätä nuorempien (60-64) työllisyysaste oli noussut paljon. Vartiainen siis höpisi ihan omiaan.

  78:n eläkeikä on sama kuin nyt syntyneiden miespuolisten elinajanodote. Vartiainen ehdotti miehille töissä raatamista kunnes kuolema korjaa. Hän oli ja lienee yhä sitä mieltä, ettei Suomessa nähdä työvoimapulaa.

  Jopa Katainen asettui julkisesti vastustamaan ylijohtajansa ideoita: Jyrki Kataisen mukaan Vartiaisen esitys ikääntyneiden palkkojen alentamisesta ei ole ”lääke ollenkaan tähän ikäihmisten työllisyyteen. Palkka pitää maksaa tehdystä työstä riippumatta siitä, minkä ikäinen ihminen on.”

  Taloutieteilijä-Vartiainen on myös unohtanut kysyntäpuolen tekijät talouskasvun ja työllisyyden parantajina. Tässä hän edustaa varsin toisenlaista lähestymistapaa kuin vaikkapa Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju, Juhana Vartiaisen edeltäjä VATT:n ylijohtajana. Kangasharju kirjoitti aikoinaan Nordean blogissaan seuraavasti:

  ”Yleinen palkka-ale on kuitenkin poliittinen mahdottomuus. Onneksi sille on myös vaihtoehtoja. Meidän on etsittävä entistä paremmin hintansa ylläpitäviä vientituotteita ja kiihdytettävä tuottavuuskasvu takaisin 2000-luvun alkuvuosien loistoonsa. Siksi yritysten riskinottohalukkuus tarvitsee mojovan verorahoitteisen lisäruiskeen.
  Jotta kaikkien huulilla olevasta työvoiman lisäämistä olisi vaihtoehdoksi, sitä on ryyditettävä paremmalla liikkuvuudella. Resurssit on saatava siirtymään paljon paremmin yrityksiin, toimialoille ja kaupunkeihin, mistä kasvu löytyy.”

  Vartiaisen ajatuksia vastustetaan vasemmalta ja yhtä avoimesti myös puoluepolitiikan oikealta laidalta, työantajaleiristä ja sijoituspääoman parista.

  • Ellen Granholm

   Kiitoksia hyvästä tiedosta. Vartiainen yrittää ratsastaa entisen asemansa turvin. Hän ansaitsee tunnustuksen siitä, että siirtyi demareista kokkareihin, eli omaan viiteryhmäänsä. Demarit voitti.

  • Hartsa

   Torkkupeitto juuri onkin oikea ”ihminen” puhumaan yhtään mitään työnteosta. Olen jo pidemmän aikaa odottanut koska jussiboy aloittaa tekemään sitä paljon mainostamaansa työtä. Valtion syöttöporsas tuo hyypiö on ikänsä ollut, luonnollisesti kykyihin nähden suhteettoman suurella palkalla.

 8. AKK

  Vartiainen kokee itsensä ilmeisesti vähintäänkin jonkinlaiseksi kansanvalistus-ja propagandaministeriksi, liekö saanut nyt tarmoa eilisestä Magda Goebbels dokumentista. Itku, potku, raivarit eivät kyllä kuuluneet tuon ajan propagandaan, mutta uho ja tuho kylläkin.
  Totta Juhana, ay-liike ja muutkin tietävät ettei touhuissasi ole mitään järkeä, mutta miten ymmärtäisit sen itse.

  Antaa Pelle Vartiaisen ja työelämäarkkitehti Vanhasen käydä sisällissotaansa, työntekijät puolustavat kuitenkin vain perustuslaillisia oikeuksiaan.
  Laatunen ja järkevät työnantajat ovat nyt kuitenkin kehottaneet harkitsemaan kannattaako raivon vallassa vetäytyä bunkkeriin vaikka kokisi aatteensa, jota muut eivät kannata, kuinka tärkeäksi tahansa.

 9. työtöntyötön

  Osaisipa joku vielä selittää miksi alle 25-vuotiaan ja ammattikouluttamattomien työmarkkinatuen (ja peruspäivärahan/ansiosidonnaisen) epääminen ei törmännyt perustuslakiin eikä mihinkään muuhunkaan. Käsitykseni mukaan ei auta vaikka olisit työskennellyt palkallisena vuosia, alle 25-vuotiaana työttömäksi jäätyäsi ei oikeutta ansiosidonnaiseen/peruspäivärahaan jos et ole hakenut kouluun edellisessä yhteishaussa. Lukion käyminen johtaa samaan ”ei oikeutta työttömyysetuuteen”. Tokihan voi sitten hakea toimeentulotukea. Luultavasti tämä käytäntö estää myös sovitellun päivärahan saamisen.

  Vai johtuuko tuo siitä että jotenkin yleisesti on sovittu että alle 25-vuotiaat ovat nuoria ja se on riittävä peruste että heille voi olla eri käytännöt? Toisaalta moni on tuon ikäisenä jo perheellinen ja silloin tippuu kyllä puolison tulojen takia nollatuloille jos ei saa palkallisia töitä tai suostu käymään työkokeilussa. Näin itse ymmärtäisin.

 10. Jarkko

  Huvittavaa on, että hallitus väittää, että päätökset tehdään vain eduskunnassa ja hallituksessa eikä missään muualla sitten julkisuuteen pamahtaakin tieto, että koko irtisanomislain luonnon on kirjoitettu Suomen Yrittäjissä. Eikä siis hallituksen toimista niillä menetelmillä mitä hallitus väittää puolustavansa.

  Tämän lisäksi hallitus lupasi kiky sopimuksen hyväksymisen jälkeen, että työntekijöiden oikeuksia ei enää heikennetä tällä hallituskaudella. Sitten on vielä se, että erikokoisissa firmoissa työskenteliville tulee lain edessä erilaiset oikeudet, joka on vastoin perustuslakia.

  Ilmeisesti hallitus kuvitteli kaikkien perä perää tehtyjen heikennysten jälkeen, että AY-liike on nujerrettu.

  • Rotvalli

   Kikyn yhteydessä hallituksesta luvattiin myös, että työelämälainsäädäntöä valmistellaan jatkossa kolmikantaisesti. No ei valmisteltu vaan SY:n valmisteli hallitukselle potkulain. Kun se törmäsi kansalaisten vastustukseen (kansalaisten äänitorvena ay-liike), potkurajaa leikattiin 10 työntekijään ja luvattiin porkkanana, että – tadaa – työelämälainsäädäntöä valmistellaan jatkossa kolmikantaisesti. HAH!

   • Faktantarkastaja

    Miksi ay-liike silti sallii työelämän heikennyksiä palkansaajan kannalta jopa vastoin perustuslain henkeä ja neuvotteluissa tehtyjä lupauksia.

    Perustuslain vastaisen ”aktiivimallin” jälkeen olisi pitänyt tehdä yleislakko jos olisi välitetty ihmisistä. Ay-liike on yhtä tyhjän kanssa, jos se ei pidä liiton jäsenien oikeuksien puolta.

    Miten maailman onnellisimmat ja oikein inhimillisen pääoman kärkipaikan pisavoittajat, sallivat omien kaivosten, luonnonvarojen ja yritysten myynnin ulkomaille kehitysmaatyyliin sekä palkansaajien ostovoiman ja oikeuksien polkemisen maan rakoon.

    Jos vertaa vaikkapa pisatesteissä huonosti pärjäävän Norjaan, ero on huima, kun ajattelee miten isänmaallisesti siellä omat luonnonvarat, yritykset ja palkansaajien oikeudet on hoidettu.

    Tähän väliin kysymys: Millä kansalla on kouluttautuneimpien idioottien
    Maailmanmestaruus?

    • AKK

     Heikennykset on tehnyt Keskusta/Kokoomus/PerusS/Siniset-hallitus joka on myös pettänyt lupauksensa olla tekemättä lisää heikennyksiä, mikä on hyvä muistaa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

     Ei voi muuta sanoa kuin, ”…ja varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn”

   • Geek Rousbeer

    Lupauksen voi pettää kerran.

 11. Tapio Tuomisto

  Eihän ole mikään salaisuus, että SYn pomo Pentikäinen on myös sanan lestadiolaislahkon jäsen kuin maalaisliiton puoluetoverinsa pääministeri Sipilä..ay-liikehän edustaa näille saatanan inkarnaatiota maan päällä..ja herrat ovat vähön niin kuin Jumalan asialla..ja viis veisaavat vaikka satamat ja liikenne pysähtyvät.

 12. Mikko Mäkinen

  Vartiainen ei tainnut blogipökäleessään huomata, että se Suomen hallituksen sanelu, jota ei hänen mukaansa tapahdu, on jo omassa blogissaankin vahvistettu vertauksella Ruotsin käytäntöön.
  Ruotsi = keskustelua asiantuntialausuntojen pohjalta, Suomi = ei keskustelua, eikä asiantuntijalausuntoja.
  Hyvä nykäistä se palkokasvi hengitysteihin asiasta jonka itse myöntää pitävän paikkansa =)

 13. Aki Kivirinta

  Onko ILO:n oma tulkinta sitten muuttunut vuoden 1998 jälkeen?

  ”The Committee of Experts also has stated that strikes that are
  purely political in character do not fall within the scope of freedom
  of association. However, the difficulty arises from the fact that it is
  often impossible to distinguish in practice between the political and
  occupational aspects of a strike, since a policy adopted by a government
  frequently has immediate repercussions for workers or
  employers; this is the case, for example, of a general wage and price
  freeze.”
  https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/@ed_norm/@normes/documents/publication/wcms_087987.pdf

  ILO itse sanoo että joo, tämä kyseinen lakko voi kuulua oikeuden piiriin mutta todellakaan sinne eivät kaikki poliittiset lakot kuulu. Esim. vaikka lakkoilu aborttioikeudesta ei, vaikka se olisi hyvä asia.

 14. Erkki Luja

  pentikäiset, sipilät ja vartiaiset ”riihitontut samanmoiset” ei toimi nuppi eikä kohta tuskin jäljellä oo edes tyhjä kuppi kun ”poikakuoro” keskenään temmeltää ja tohkeissaan jakaa asiasta ja toisesta mietintöjään!

 15. Siru Pola

  Kuka on Juhanalle opettanut V-alkuisia sanoja ja onkohan niitä sanoja paljonkin ?

  Vihta, vasta, vatkain, vätys, vati, viikari, vartioida, viina, villi, vihannes, vilkuttaa, viheltää, väistää, vitkutella, väitellä, väittää, väsyä, väsynyt, viikuna, vattu, vallintarajoitus, valiokunta ja vaasa. Muuta ei taida ollakaan.

  • antonio

   Vakekin on vatuloitu

 16. Juntti

  En oikein innostunut, kun työttömän aktiivimallin vastaisessa mielenosoituksessa Senaatintorilla Vartiaiselle vihellettiin ja buuattiin, mutta kyllä Vartiainen on nyt käyttäytynyt todella huonosti ja tökerösti. Lasse Laatusella on ajatuksissaan viisautta ja malttia.

  • stunned

   Sehän katsoi joukkoa kävellessään lavalle, kysyi järjestysmiehiltä ”onko turvallista” ja myöhemmin eduskunnasta antoi lausunnon, että ”lähes jokainen Senaatintorilla oli ollut humalassa”.

   Li Andersson sai raikuvat seisovat suosionosoitukset lavalla. Vartiainen oikeasti pelästyi väkijoukon ääntä. Siksi se buuaus piti laittaa juopumuksen syyksi.

 17. Erna Hartgivsson

  Ote Vartiaisen blogikirjoituksesta: ”ja olla ylläpitämässä suomalaista sosiaaliturvaa, joka sellaisenaan suojaa työntekijää niin ettei tarvitse ottaa vastaan työtä sikamaisin ehdoin”
  Nimenomaan Vartiaiselta päässeenä tuossa lauseessa on erikoisia sekä friikkejä sävyjä. Eikö juuri kyseinen ”intohimoisesti” tärkeiksi kokemiinsa asioihin suhtautuva edustaja ole ollut innokkaimmin aktiivimalleja julkisuudessa ajamassa. Ja kuten jo tiedämme, em mallit nimenomaan murentavat työväestöön kuuluvien kansalaisten sosiaaliturvaa pakottamalla toimeentulon menetyksen uhalla tekemään työtä pelkkää tai jo kenties alennettua sosiaaliturvaa vastaan ilman eläkertymää tai oikeutta työterveyshuoltoon ja lomapäiviin. Jos nyt työssä käyvien ja oikeaa palkkaa saavien – vaikka kansanedustajien – palkkiot ja työehdot muutettaisiin vastaamaan aktiivimallien työsuoritekorvauksia, niin satavarmasti muutosten kohteiksi joutuneet väittäisivät menettelyä ”sikamaisiksi”. Vartiaisen maailmankuvassa työttömän väestönosan tilanne ei joko näy ollenkaan tai sitten hän on teko-ymmärtämätön.

 18. Väinö Kalamies

  Ammattiliitot ovat saaneet aikaan monia asioita, joita noudatetaan kunnon työpaikoissa. Että työntekijä voi riittävän levon jälkeen käydä asiallisessa työssä. Vartiainen ja Suomen Yrittäjät ry ajavat mallia, jossa työntekijä kulutetaan loppuun, potkaistaan pellolle ja otetaan toinen kokoomustyöläinen tilalle. Ja Vartiainen selvittelee niitä punaviinikohmeloitaan torkkupeiton alla työpaikallansa. Ja suunnittelee miten V:ttua luettelee seuraavassa ulostulossaan. Häiritsemällä toisten sivistynyttä kahvitaukoa.

 19. Kapteeni Sandels

  Täysin totta ja läpinäkyväähän se Juhanan työ kokoomuksen hädänhetken huomionkerääjänä on, mutta Juhana esimiehineen on jo saavuttanut tavoitteensa, jos alamme puolustelemaan lakko-oikeuksiamme. Niitä ei tarvitse puolustella. Ne ovat oikeutettuja ja oikeudenmukaisia, ne ovat olleet ja jäävät! Antakaamme agitaattorin äherrellä ihan yksikseen ilman huomiota . Keskittykäämme vain äänestämään parhaaksi katsomiamme puolueita ja ehdokkaita.

 20. pitkäaikaisten sairauslomien lomittaja

  https://ariwigelius.fi/ammattiliittojen-saavutukset-1889-2014/ Ite oon aatellut palaavani takaisin liittoon, jäi vaan niin paha maku, kun tuli kenkää yli 25 vuoden jälkeen. Silloin YT-neuvottelujen aikaan totesin pääluotolle, että olis varmaan hyvä alkaa neuvottelemaan irtisanomis pakettia, mutta luoton mielestä silloin olis tunnustettu jo peli hävityksi. Loppujen lopuksi irtisanomiset toteutettiin kovina ja sillä määrällä mitä työnantaja esitti

  • AKK

   Valitettavasti Tuta-irtisanomisissa tilanne on usein se että yt-neuvottelut ovat melkolailla suoraa sanelua. Luottamusmiehen kannattaa ja pitääkin toki ehdottaa erilaisia ratkaisuja, kuten irtisanomispaketit, ja kirjauttaa ne ja erimielisyys irtisanomismääristä ja perusteista selvästi yt-pöytäkirjoihin. Hyvät ja vastuulliset työnantajat yleensä tarjoavat myös jonkinlaisen irtisanomispaketin. Jos irtisanottavat määrät henkilöineen lyödään lukkoon ennen neuvottelun virallista päättymistä, niin neuvottelu ei ole aito eikä laillinen. Liitossa kannattaa pysyä jäsenenä ehdottomasti jos tulee irtisanotuksi, koska silloin voi ansiosidonnaisen lisäksi saada vaikka oikeusapua ja muuta tukea jos tulee vaikka tarve riitauttaa irtisanominen.

   • Arska

    Olen läheltä seurannut yhtä riitauttamista jonkinaikaa sitten ja lähes aina on mielestäni monissa selvissäkin ja laittomissa irtisanomistapauksissa oikeus lopulta yrityksen puolella lisäksi
    oikeudenkäynnit kestävät helposti 2 vuottakin ja lopputulema on monesti ristiriidassa jopa samantyyppisten ennakkopäätöstenkin kanssa, työtuomioistuin on näistä ehdottomasti tökeröin laitos ja kummajainen minkä edesottamuuksia ei kyllä kukaan asiaan perehtynyt hyvällä katsele.

    Oikeutta ei laittomasti poispotkittu duunari saa ja se on enemminkin sääntö kuin poikkeus.
    Suomessa on siis halpaa irtisanoa laittomastikin vaikka oikeuteenkin saakka mentäisiin.

    • AKK

     Käytännössä kuitenkin ainut mahdollisuus on lähteä prosessiin liiton tuella ja silloinkin vain jos perusteet ovat hyvät. Aika usein riittautukset sovitaan jo ennen oikeuden päätöstä, eikä liikoja kannata toki odottaa ja pitää varautua että käsittely kestää.

     On totta että Suomessa onnistuu laitonkin irtisanominen todella halvalla, oikeuslaitos ei oikeastaan suojele enää työntekijöiden oikeuksia edes kohtuudella koska tuomitut korvaukset jäävät niin alhaisiksi ettei laittomuuden uhri saa käytännössä edes vahinkoa vastaavaa korvausta. Työntekijän työsuhdeturva on Suomessa lopulta erittäin heikko ja sitä halutaan nyt vieläkin heikentää.

 21. Tero Sivula

  ”Väitetään, että lakimuutos on mitätön eikä vaikuta irtisanomisiin käytännössä mitenkään” -Herää kysymys, minkä helvetin takia se sitten edes yritetään tehdä, tuo lausumahan, osoittaa sen että se ei myöskään lisää työpaikkoja.

 22. äimänkäki

  Ihmettelen noita kansanedustajien lausuntoja, hallitus ei voi perääntyä, hallitus ei voi antaa periksi. Hallitus ei edusta kansanvaltaa vaan eduskunta. Hallitus on eduskunnan työrukkanen joka valmistelee lakeja, mutta eduskunta ne säätää voimaan. Esmes Kiuru tekee juuri oikein ottaessaan eduskunnalle lainsäädäntövaltaa tässä hevletin sote”uudistuksessa”. Kansanvallaton hallitushan sitä ajaa väkisin painostamalla ja puoluekurilla, varmaan uhkailemallakin. Kansanedustajaa sitoo luottamustoimessaan vain perustuslaki, tai pitäisi sitoa. Jos kansanedustaja kannattaa valmisteilla olevaa perustuslain vastaista lakia ennnen kuin se on eduskunnassakaan, hän ei ole tehtäviensä tasalla. Kuka näin on käskenyt toimia?

  Jotenkin lainsäädäntö on muuttunut niin, että hallitus edustaa ylintä lainsäädäntövaltaa ja käyttää eduskuntaa kumileimasimena. Ja hallitus on joidenkin loppareiden työrukkanen. Siinä mielessä työtaistelutoimet osuvat oikeaan, kun vaaditaan vetämään jo lakiesityskin pois eduskunnasta. Jos se menee eduskuntaan, se on äänestystä vaille valmis. Selkokielellä, eduskunta on antanut lainsäädäntövaltansa jollekin kolmannelle taholle jota eivät edes tunne ja tiedä. Se olisi hyvä ottaa takaisin.

 23. Työsuhde-etuna astma

  Moni paheksuu julkisilla paikoilla tapahtuvia lasten itkupotkuraivareita ja pitää niitä huonon kasvatuksen merkkinä. Itse en lasten kiukutteluja vaikkapa siellä karkkihyllyllä sen kummemmin paheksu, niitä nyt vaan tulee, mutta aikuisten kohdalla kyllä. Etenkin jos kyse on vastuullisessa asemassa olevasta aikuisesta, jonka pitäisi hoitaa asiallisesti ja pyyteettömästi meidän kaikkien yhteisiä asioita.

Kommentoi »

Comments are closed