Vartiaisen sisällissota

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on kiukkuisena herännyt päiväuniltaan ja huomannut sisällissodan olevan käynnissä. Ensin hän kävi tukka silmillä ja kravatti vinossa kiroilemassa EK:n entiselle johtajalle Lasse Laatuselle. Sitten hän päätti voittaa sodan kipakalla blogikirjoituksella. Kyllä nyt ay-liike ymmärtää häviävänsä sodan ja oppii, että tässä maassa säädettäviksi aiottuja lakeja eivät kansalaiset, työläiset, ay-liike eivätkä edes oppositiopuolueet ja entiset elinkeinoelämän johtajat vastusta.

Irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä koskeva lakimuutos on saanut aikaan tämän kiukuttelun karkkihyllyn edessä. Juuri kun näytti siltä, että työntekijöitä voidaan kohdella miten halutaan ja ay-liike saadaan nujerrettua, tulee takapakkia. Ne mokomat panevat hanttiin, ja karkit jäävät saamatta.

Totuus on, että Vartiainen ja muut lakimuutosta ajavat tämän tulevat häviämään. Lakimuutosta eivät kannata edes EK ja suurin osa työnantajista, vaan se on Laatusen kertoman mukaan kirjoitettu Suomen Yrittäjien toimistossa. SY kiistää tämän jyrkästi, kuten asiaan kuuluu. Ei kuitenkaan ole mikään salaisuus, että juuri SY suunnilleen ainoana järjestönä kannattaa muutosta.

Lakimuutos voi kaatua työtaisteluihin, jos hallituksella on tippaakaan järkeä ja se ymmärtää vetää esityksen pois. Jos ei ymmärrä, niin esitys todennäköisesti törmää perustuslakiin. Se asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan lain edessä sen mukaan, minkä kokoisessa yrityksessä he työskentelevät. Väitetään, että lakimuutos on mitätön eikä vaikuta irtisanomisiin käytännössä mitenkään, mutta tietenkin se vaikuttaa. Kaikki kertynyt oikeuskäytäntö joudutaan heittämään roskiin ja aloittamaan tulkinta alusta.

Koko kiukuttelun taustalla on yhtä vastatuulessa olevaa lakimuuutosta paljon isompi pettymys. Tämän hallituksen aikana on näyttänyt siltä, että ay-liike on saatu nujerrettua, ja nyt piti vain antaa kuolinisku. Ay-liike on niellyt kiky-sopimuksen työajan pidennyksineen ja lomarahojen leikkauksineen. Se on niellyt myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhennykset ja aktiivimallin leikkurin. Nyt tuli vastaan se seinä, josta enää en voi mennä läpi. Juuri seinän vankkumattomuus tässä Vartiaista ja muita kiukuttaa.

Kiukku kohdistuu yhä enemmän poliittiseen lakkoiluun yleensä, ja sen kieltämistä vaativat äänet kovenevat. Sanotaan se vielä kerran: poliittiset lakot ovat täysin laillisia.

Oikeus poliittiseen lakkoon perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut. ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.

Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina.

Jos joku haluaa tehdä itsensä naurettavaksi kiukuttelemalla kaikkea tätä vastaan, niin minun puolestani se kyllä sopii.

puheenaiheet politiikka tyoelama
Kommentit (45)
 1. Vanhanenkin parahti radiossa, että ay-liikkeen lakkoilu on erittäin vakavaa ennakkotapaus.

  ”Ei hallitus voi taipua ay-liikkeen lakkojen alla”

 2. Joonas Virta
  9.10.2018, 11:54

  Vartiainen on pelkkä kovapalkkainen narri jonka tehtävänä on tuottaa häiriötä mediaan kriisien hetkellä. Kaveri käytännössä toimii vessana rahasta, imien itseensä kalorien lisäksi vihaa.

  Minä sanon että jos vartiainen puhuu, älkää kuunnelko. Se suu ei päätöksistä kerro vaan kerää agressiivisen vastustuksen itseensä. Potemkinin kulissi koko mies.

  Keskitytään nyt niihin ketkä päättää oikeasti asioista. Juhani Vartiainen ei kuulu tähän porukkaan.

  1. Rosa Warski
   9.10.2018, 11:59

   Todellakin. Vartiainen on huomionkipeä linssilude ja Kokoomuksen pelle, jonka oikea paikka olisi tosi-TV -ohjelmassa. Hänet kannattaa sivuuttaa ilman mitään huomiota.

   1. Luukas Pyykorpi
    9.10.2018, 16:30

    “Vartiainen on huomionkipeä linssilude ja Kokoomuksen pelle, jonka oikea paikka olisi tosi-TV -ohjelmassa.”
    Ei mainostajille kovinkaan hyvä tärppi – Helihuiska-Vartianen heiluttamassa torkkupeittoaan tosi-TV:ssä . Kanavanvaihto nopeaa ellei vielä nopeampaa.

   2. Kannattaa kyllä sen verran kuunnella että teää mistä se on väärässä tällä kertaa että voi pitää huolen siitä ettei se ja sen herrat pääse viemään loppuun asti sitä väärää tekoa.

  2. Ismo Lehmonen
   9.10.2018, 12:20

   Ja aikalailla samaa mieltä. Nyt kun Pelle-Hermanni on pikku kakkosen tauolla, niin eiköhän hänellekin löytyisi hyvä tuuraaja?

  3. TurhaDosentti
   9.10.2018, 13:03

   Vartiaisesta tuli päivän uutisia selatessa mieleen se, että paljonkohan herra mahtaa velottaa näistä sivubisneksistään? Toivola sai huutia muutamasta kouluvierailusta, mutta Ruotsin valtion asettama työryhmä ja siinä työskentely on OK? Ja varmaan hyvää hyvyyttään tekevät.

  4. Kyllä Vartiainenkin pitäisi ottaa vakavissaan, ainakin sen verran, että Juhana ansaitsisi kovat julkiset nuhteet niin kuin muutkin huonosti käyttäytyvät kansanedustajat. Ei ole Orvon Pete tullut ulos v-raivosta irtisanoutuvan twiitin muodossa.

   Näkemys Vartiaisesta Kokoomuksen kusitolppana on mielenkiintoinen ja pitää varmaan paikkaansa. Kokoomushan on erittäin hyvin johdettu puolue ja edustajilla on omat vastuunsa: Jaana Pelkosella Panimoliitto, Henna Virkkusella vesilaitosten myynti ulkomaille, Ben Zyscowiczilla välihuutelut, twitter, nuorten mimmien koulutus etc.
   Vartiainen näyttäytyy joukossa todella vihankerääjänä ja innokkaana demarikäännynnäisenä.

   Demarien puolesta toivon, että joku järkiinsä tullut kokoomuslainen loikkaisi heihin, mutta ei sellaista koskaan tapahdu.

Kommentointi suljettu.